KitchenAid KOASS 60600 de handleiding

Type
de handleiding
Gebruiksaanwijzing
Belangrijke veiligheidsinstructies 4
Installatie 8
Milieutips 9
EG Verklaring van overeenstemming 9
Opsporen van storingen 9
Klantenservice 10
Reiniging 10
Onderhoud 12
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven 13
Tabel beschrijving functies 30
Bereidingstabel Artisan Stoomfunctie 33
Bereidingstabel 34
Tabel Geteste recepten 38
Adviezen en suggesties voor het gebruik 39
4
Belangrijke Veiligheidsinstructies
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke
veiligheidsaanwijzingen, die te allen tijde moeten worden gelezen en opgevolgd.
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker
en voor anderen worden aangegeven. Alle veiligheidswaarschuwingen worden
voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal
leiden.
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel
kan leiden.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van
het mogelijke risico dat aanwezig is en geven aan hoe het
risico op letsel, schade en elektrische schokken voortvloeiend
uit het onjuiste gebruik van het apparaat beperkt kan worden.
Houd u strikt aan de volgende instructies:
Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en
installeren.
Het apparaat moet worden losgekoppeld van het
elektriciteitsnet voordat u installatiewerkzaamheden
uitvoert.
Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door
een gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de
fabrikant en in overeenstemming met de plaatselijke
veiligheidsvoorschriften. Repareer of vervang geen enkel
onderdeel van het apparaat, behalve als dit expliciet
aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend
elektricien gebeuren. Neem contact op met een erkend
Servicecentrum.
De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
WAARSCHUWING
GEVAAR
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.kitchenaid.eu
5
Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het
apparaat vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen
aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de
geldende veiligheidsvoorschriften is er een omnipolaire
schakelaar met een afstand van minstens 3 mm.
Gebruik geen meervoudige contactdozen als de oven is
voorzien van een stekker.
Gebruik geen verlengkabels.
Trek niet aan het netsnoer.
Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische
onderdelen niet meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het
apparaat uit om het risico op een elektrische schok te
voorkomen (uitsluitend voor modellen met inductiefunctie).
Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en
gebruik het niet op blote voeten.
Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk
gebruik en alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander
gebruik is verboden (bijv het verwarmen van de ruimte). De
fabrikant aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor
oneigenlijk gebruik van het apparaat of onjuiste instelling
van de bedieningsknoppen.
Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet
tijdens het gebruik.
Voorkom aanraking van verwarmingselementen.
Heel jonge (0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op
afstand gehouden te worden, tenzij ze onder voortdurend
toezicht staan.
Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde
fysieke, sensorische of mentale vermogens of gebrek aan
ervaring en kennis, mogen dit apparaat gebruiken indien ze
6
onder toezicht staan of instructies hebben ontvangen over
het gebruik van het apparaat en de mogelijke gevaren ervan
begrijpen. Kinderen mogen niet spelen met het apparaat.
Reiniging en gebruikersonderhoud mogen niet door
kinderen zonder toezicht worden uitgevoerd.
Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van het
apparaat tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel
kan veroorzaken. Vermijd contact met doeken of andere
brandbaar materiaal tot alle onderdelen van het apparaat
helemaal zijn afgekoeld.
Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding
voorzichtig, en laat de warme lucht of de damp geleidelijk
ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven haalt. Als de
deur van het apparaat gesloten is, komt de warme lucht naar
buiten door de opening boven het bedieningspaneel.
Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit
de oven te halen, en let erop dat u de
verwarmingselementen niet aanraakt.
Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de
buurt ervan: er kan brand ontstaan vliegen als het apparaat
per ongeluk wordt ingeschakeld.
Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of
blikken in het apparaat.
De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog
oplopen, waardoor het explodeert en het apparaat
beschadigt.
Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam.
Houd de bereiding van gerechten met veel vet of olie in de
gaten.
Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het
droogproces van gerechten.
7
Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum,
cognac, wijn) worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op
hoge temperatuur verdampt. De alcoholdamp kan vlam
vatten wanneer deze in contact komt met het elektrische
verwarmingselement.
Gebruik geen stoomreinigers.
Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de
kinderen uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus.
Zorg dat gemorste etenswaar voorafgaand aan de
reinigingscyclus uit de oven verwijderd wordt (uitsluitend
voor ovens met pyrolysefunctie).
Houd dieren uit de buurt van het apparaat tijdens en na de
pyrolysecyclus (uitsluitend voor ovens met
pyrolysefunctie).
Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze
oven wordt aanbevolen.
Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe
metalen schrapers voor het reinigen van de ruit van de
ovenklep aangezien het glas daardoor bekrast kan raken,
waardoor het kan breken.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de
lamp wordt vervangen om de kans op een elektrische schok
te voorkomen.
Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te
dekken (alleen voor ovens met meegeleverde pan).
AFVALVERWERKING VAN HUISHOUDELIJKE APPARATEN
Dit apparaat is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank
het apparaat af conform de plaatselijke voorschriften voor afvalverwerking.
Snijd voordat u het apparaat afdankt de elektriciteitskabels door zodat het
apparaat onbruikbaar wordt.
Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van
huishoudelijke apparaten kunt u contact opnemen met uw plaatselijke
instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit apparaat hebt
gekocht.
8
Controleer na het uitpakken van de oven of het
apparaat tijdens het transport geen beschadigingen
heeft opgelopen en of de ovendeur goed sluit.
Neem in geval van twijfel contact op met uw
leverancier of de klantenservice. Om eventuele
schade te voorkomen wordt geadviseerd om de
oven pas voor de installatie van de piepschuim
bodem te halen.
Voorbereiding van het meubel voor inbouw
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen
hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat
u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle
spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet
meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het product
mag de minimale opening tussen het werkblad
en de bovenkant van de oven niet geblokkeerd
worden.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
Controleer of de elektrische spanning die
aangegeven staat op het typeplaatje van het product
overeenkomt met de voedingsspanning van uw
woning. Het typeplaatje bevindt zich op de
voorrand van de oven (zichtbaar wanneer de
ovendeur openstaat).
Eventuele vervangingen van de voedingskabel
(type H05 RR-F 3 x 1,5 mm2) mogen
uitsluitend worden uitgevoerd door erkende
technici. Wend u tot erkende servicecentra.
De oven is geprogrammeerd voor een opname van
elektrisch vermogen dat hoger is dan 2,5 kW
(aangegeven met "HOOG" in de instellingen zoals
weergegeven in onderstaande afbeelding) dit komt
overeen met een elektrisch vermogen van uw
installatie dat hoger is dan 3 kW. Als het vermogen
van uw elektrische installatie lager is dan
noodzakelijk, moet de waarde verlaagd worden
("LAAG" in de instellingen). In onderstaande tabel
zijn de waarden van het elektrische vermogen
weergegeven die per land aanbevolen worden.
1. Om het niveau van opgenomen vermogen te
verlagen kiest u "INSTELLINGEN" in het
hoofdmenu door aan de knop "Functies" te
draaien".
2. Bevestig uw keuze met de toets
3. Kies het menu "vermogen"
4. Bevestig uw keuze met de toets
5. Kies het niveau "LAAG"
6. Druk op de toets ; op het display verschijnt
een bevestigingsbericht.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voordat u de oven in gebruik neemt:
Verwijder de kartonnen beschermingen,
transparante folie en stickers van de oven en van
de accessoires.
Haal de accessoires uit de oven en verwarm
hem ongeveer een uur lang op 200 °C om de
geur van het isolatiemateriaal en de
beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat
deze de deur kunnen beschadigen.
Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen
aan de handgreep.
Bedenk de binnenkant van de oven niet met
aluminiumfolie.
Giet geen water in de warme oven; de lak kan
beschadigd raken.
Schuif niet met pannen of schalen over de
bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak
kan geven.
Zorg ervoor dat de elektrische kabels van andere
apparatuur niet in contact komen met hete
onderdelen van de oven en niet vast komen te
zitten tussen de ovendeur.
Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Hoog
Laag
Hoger dan 2,5 kW
Vermogen
Taal
Tijd
Instellingen van de oven en van het display
Instellingen
Reiniging
Traditionele
Instellingen van de oven en van het display
LAND
INSTELLING ELEKTRISCH
VERMOGEN
DUITSLAND HOOG
SPANJE LAAG
FINLAND HOOG
FRANKRIJK HOOG
ITALIË LAAG
NEDERLAND HOO
NOORWEGEN HOOG
ZWEDEN HOOG
VERENIGD KONINKRIJK LAAG
BELGIË HOOG
Installatie
Na gebruik
Laat het Artisan accessoire afkoelen voor u het
uit de oven neemt als reiniging nodig is.
Wanneer het Artisan accessoire uit de oven
wordt genomen, moet u ervoor zorgen dat de
beschermkap wordt gebruikt om te voorkomen
dat er vuil in het stopcontact komt.
Installatie
9
Milieutips
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal is 100% recyclebaar,
zoals aangegeven wordt door het
recyclingsymbool .
De diverse onderdelen van de verpakking
mogen daarom niet bij het gewone huisvuil
worden weggegooid, maar moeten worden
afgevoerd volgens de plaatselijke voorschriften.
Afvalverwerking van het apparaat
Dit apparaat is voorzien van het merkteken
volgens de Europese Richtlijn 2012/19/EG
inzake Afgedankte Elektrische en Elektronische
Apparatuur (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit apparaat op de
juiste manier wordt afgevoerd, helpt de
gebruiker om mogelijk negatieve consequenties
voor het milieu en de gezondheid te voorkomen.
Het symbool op het product, of op de
bijbehorende documentatie geeft aan dat dit
product niet mag worden behandeld als huisvuil,
maar moet worden afgeleverd op een geschikt
inzamelpunt voor de recycling van elektrische
en elektronische apparatuur.
Energiebesparing
Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal
wordt vermeld in de bereidingstabel of in het
recept.
Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde
bakvormen, omdat deze de warmte beter
opnemen.
Deze oven is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming met
de Europese Richtlijn nr. 1935/2004 en is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in
overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften van de "Laagspanningsrichtlijn" 2006/95/EG (die
73/23/EEG en daaropvolgende amendementen vervangt), de beschermingsvoorschriften van de “EMC”-
richtlijn 2004/108/EG.
Dit apparaat voldoet aan de ecologische ontwerpvereisten van de Europese richtlijnen nr. 65/2014 en nr.
66/2014 in overeenstemming met de Europese norm EN 60350-1.
EG Verklaring van overeenstemming
De oven werkt niet:
controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem verholpen is.
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display " F " met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde
Klantenservice. Specificeer in dat geval het nummer dat volgt op de letter " F ".
Opsporen van storingen
10
Voordat u contact opneemt met de
Klantenservice:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen
aan de hand van de punten die beschreven zijn
in "Opsporen van storingen".
2. Zet het apparaat uit en weer aan, om te
controleren of het probleem opgelost is.
Als na het uitvoeren van deze controles de
storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen
met de dichtstbijzijnde Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
het servicenummer (dit is het nummer na het
woord Service op het typeplaatje), rechts aan de
binnenkant van de ovenruimte (zichtbaar met de
deur open). Het servicenummer staat ook in het
garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wendt u, in het geval dat reparatie noodzakelijk is,
tot een erkende klantenservice (alleen dan heeft u
zekerheid dat originele vervangingsonderdelen
worden gebruikt en de reparatie correct wordt
uitgevoerd).
Klantenservice
Reiniging
- Gebruik geen stoomreinigers.
-
Maak het apparaat schoon als het afgekoeld is.
- Koppel het apparaat los van de netvoeding.
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of
schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk
product per ongeluk in contact komt met het
apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met
een vochtig doekje.
Reinig de oppervlakken met een vochtig doekje.
Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar
druppels afwasmiddel toe aan het water.
Afdrogen met een droge doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes,
sponsjes van staalwol of metalen schrapers.
Hierdoor kunnen de gelakte oppervlakken en het
glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig
het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om
aangekoekte etensresten (bijv. voedsel met veel
suiker) makkelijker te kunnen verwijderen.
Gebruik geen corrosieve of schurende
reinigingsmiddelen.
Reinig het glas van de deur met een speciaal
vloeibaar glasreinigingsmiddel. Om de deur
gemakkelijker te kunnen reinigen kunt u deze
verwijderen (zie ONDERHOUD).
Reinig de Artisan stekker onmiddellijk vooraleer
u een bereidingscyclus met de Artisan uitvoert.
Neem de volgende aanbevelingen in acht
wanneer u rond de roestvrijstalen
bescherming van de ventilator en de Artisan
stekkerplaat (Twelix-schijf) reinigt
- gebruik een zachte doek (een microvezeldoekje
is beter) bevochtigd met water of een middel
voor dagelijkse reiniging van glas.
- gebruik geen keukenpapier want dat kan sporen
van papier en strepen achterlaten op de schijf.
OPMERKING: tijdens het langdurig bakken van
gerechten die veel water bevatten (bijv. pizza,
groenten etc.) kan er condens worden gevormd
op de deur en op de afdichting. Neem de condens
af met een doek of een spons als de oven
afgekoeld is.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water
met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen
als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of
met een sponsje worden verwijderd.
Zie "Reinigen" voor de reiniging van het Artisan
accessoire.
WAARSCHUWING
11
Reiniging
Reinigen van Artisan accessoire:
Intern stopcontact:
Verwijder de metalen beschermkap; reinig de stekker
met een vochtige spons. Gebruik geen metalen en/of
scherpe voorwerpen.
Laat het stoomrooster na elk gebruik afkoelen en
reinig het bij voorkeur als het nog lauw is om
aangekoekte etensresten (bijv. voedsel met een
hoog suikergehalte) te verwijderen. Geschikt
voor vaatwassers.
Laat de opvangbak na gebruik weken in water
met afwasmiddel. Pak deze vast met
handschoenen als ze nog heet is. Voedselresten
kunnen met de borstel geleverd door de
Klantenservice worden verwijderd.
Opmerking: na een aantal gebruiksbeurten bij hoge
temperatuur is het normaal dat de kleur van het
verwarmingselement verandert, omdat er laagjes
ijzerhoudende oxideaggregaten worden gevormd. Dit
heeft geen invloed op de functie of de veiligheid van
het onderdeel.
Ontkalken:
Giet 800 ml koude witte wijnazijn en vul bij tot het
"Max"-niveau met water op kamertemperatuur. Laat
6 tot 8 uur staan, spoel daarna met water en
verwijder eventuele resten met een niet-schurende
spons. Specifieke producten voor reiniging en
ontkalking kunnen apart bij de Klantenservice
worden aangeschaft.
12
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
- Koppel het apparaat los van de netvoeding.
VERWIJDERING VAN DE DEUR
Om de deur te verwijderen:
1. Zet de deur helemaal open.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar
voren tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C)
tot de deur loshaakt (D) (fig. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de
zittingen.
2. Zet de deur helemaal open.
3. Duw de twee vergrendelingen
omlaag.
4. Sluit de deur.
VERWIJDERING VAN DE ROOSTERS AAN DE ZIJKANT
De roosters aan de zijkant die als steun dienen voor de accessoires zijn
voorzien van twee bevestigingsschroeven (fig. 3) waardoor de stabiliteit
vergroot wordt.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en links,
met behulp van een munt of een gereedschap (fig. 4).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien (2)
zoals weergegeven in fig. 5.
VERVANGING VAN HET LAMPJE
Voor het vervangen van het lampje aan de achterkant (indien
aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los, vervang het lampje (zie de opmerking
voor het type lampje) en draai het beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampjes van 25-40W/230V type E-14, T300 °C,
of halogeenlampjes van 20-40W/230 V type G9, - T300 °C.
- De lamp die in het apparaat wordt gebruikt, is speciaal ontworpen
voor elektrische apparaten en is niet geschikt om huishoudelijke
ruimtes te verlichten (Regelgeving Commissie (EG) Nr. 244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te
voorkomen dat ze beschadigd worden door uw
vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is
teruggeplaatst.
WAARSCHUWING
Onderhoud
(fig. 1)
(fig. 2)
(fig. 3)
(fig. 4)
(fig. 5)
13
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE
INSTALLATIE
De Artisan oven is uitgerust met een stopcontact op de achterwand van de oven om het
verwarmingselement in het Artisan accessoire van stroom te voorzien wanneer dit is aangesloten.
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement/grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (mag niet verwijderd worden)
5. Lampjes
6. Rond verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Plaats van de inzetroosters (het nummer van de steunhoogte vindt u op de voorkant van de oven)
12. Tussenschot
13. Aansluiting gaarthermometer
14. Twelix-schijf
15. Modulaire stekkeraansluiting
16. Beschermkap (Wanneer het Artisan accessoire uit de oven wordt genomen, moet u ervoor zorgen dat
de beschermkap wordt gebruikt om te voorkomen dat er vuil in het stopcontact komt)
17. Glazen deksel
18. Geperforeerd rooster
19. Opvangbak + verwarmingselement
20. Rek opvangbak
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik te
verminderen.
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje blijven
werken.
- Als de deur wordt geopend tijdens de bereiding worden de verwarmingselementen uitgeschakeld.
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
1
12
5
2
4
13
8
15
16
9
11
10
7
6
3
14
17
18
19
20
14
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als
draagrooster voor pannen, bak- en cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK: is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het
rooster wordt geplaatst, of als bakplaat voor het bereiden van vlees, vis,
groenten, focaccia, enz.
C. BAKPLAAT: kan gebruikt worden voor het bereiden van brood of
gebak, maar ook voor gegrild vlees, vis in folie, enz.
D. GAATTHERMOMETER: om de binnentemperatuur van de gerechten
te meten tijdens de bereiding.
E. ROOSTER VOOR HET DROGEN VAN LENSMIDDELEN: kan
gebruikt worden om fruit, paddenstoelen of groenten te drogen.
F. DRAAISPIT: te gebruiken voor het gelijkmatig grillen van grote
stukken vlees en gevogelte.
G. ROOSTERGELEIDERS: om roosters, bakken en platen gemakkelijker
in de oven te plaatsen.
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
(fig. A)
(fig. B)
(fig. C)
(fig. D)
(fig. E)
(fig. F)
(fig. G)
15
H. GLAZEN DEKSEL
I. GEPERFOREERD ROOSTER
L. OPVANGBAK + VERWARMINGSELEMENT
M.REK OPVANGBAK
N. BESCHERMKAP OVENSTEKKER
Samengesteld stoomaccessoire, klaar voor aansluiting in de oven
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Klantenservice kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
(fig. H)
(fig. I)
(fig. L)
(fig. M)
(fig. N)
16
HET ARTISAN STOOMACCESSOIRE MONTEREN
Controleer voor elke stoomcyclus dat de aansluitpinnen
schoon zijn, om een correcte aansluiting te garanderen.
Plaats de opvangbak (1) op de steun (2 - rek opvangbak) en
zorg ervoor dat de stekker in de andere kant van het handvat
zit.
Plaats de geperforeerde steunhoogte (3 - stoomrooster) op
de opvangbak (1)
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
1
2
1
3
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “A” omhoog gericht (Fig. 1).
2. De andere accessoires, zoals de opvangbak en bakplaat, moeten met het verhoogde gedeelte op het
platte deel “B” naar boven gericht geplaatst worden (Fig. 2).
(fig. 1)
(fig. 2)
17
Instructies voor het gebruik van de oven
Het Artisan accessoire moet op de eerste steunhoogte in de oven worden geplaatst, zodat de stekker kan
worden aangesloten.
Opmerking: schuivende steunen kunnen niet worden geïnstalleerd op de eerste en de tweede steunhoogte
omdat deze het Artisan accessoire zullen hinderen.
1. Plaats het Artisan accessoire met beide handen op de eerste steunhoogte (Fig. 1)
2. Gebruik het handvat om het Artisan accessoire naar het stopcontact toe te duwen. (Fig. 2)
3. Duw het Artisan accessoire erin en zorg dat de stekker helemaal in het stopcontact zit (Fig. 2)
4. Er verschijnt een bericht op het display dat het accessoire correct is aangesloten (Fig. 4A). Wanneer het
accessoire wordt losgekoppeld, wordt dit weergegeven op het display (Fig. 4B).
Het accessoire verwijderen
Belangrijk: Het Artisan accessoire kan erg heet worden. Gebruik steeds ovenhandschoenen om het aan te
raken en te verwijderen.
Grijp het handvat vooraan vast en trek het accessoire gedeeltelijk uit de oven (Fig. 2)
Gebruik dan de zijsteun voor een betere greep en verwijder het accessoire volledig. Wees voorzichtig dat u
nergens tegenaan botst, dit kan de stekker beschadigen (Fig. 3)
(fig. 3)(fig. 2)(fig. 1)
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
Accessoire geplaatst
Accessoire verwijderd
(fig. 4A)
(fig. 4B)
ARTISAN ACCESSOIRE
Voorbereiding Voedseltypen/Stoom Overig
Plaats het Artisan accessoire met beide handen op de eerste steunhoogte (Fig. 1)
Duw het Artisan accessoire erin en zorg dat de stekker helemaal in het stopcontact zit (Fig. 2)
Vul met water (volgens het recept - Fig. 5)
Plaats het ovenrooster op de tweede/derde steunhoogte (afhankelijk van het voedsel), plaats de ovenschotel
met het voedsel op het ovenrooster (zo voorkomt u rookvorming omdat vet eraf druipt - Fig. 6)
Sluit de ovendeur en druk op .
Belangrijk: plaats het voedsel niet direct op het stoomrooster of op het ovenrooster; voeg geen water
toe tijdens de stoomcyclus; als de cyclus zonder water start, stopt u de cyclus en wacht u 20 tot 30
minuten met de deur volledig geopend vooraleer u het water bijvult.
Voorbereiding Stoom Puur
1. Plaats het Artisan accessoire met beide handen op de eerste steunhoogte (Fig. 1)
2. Duw het Artisan accessoire erin en zorg dat de stekker helemaal in het stopcontact zit (Fig. 2)
3. Vul met water (volgens het recept - Fig. 5)
4. Plaats het voedsel op het geperforeerde rooster, zorg dat dit correct is geplaatst in de opvangbak (Fig. 7)
5. Plaats het glazen deksel correct op de opvangbak, zorg dat de afdichtingen in de opvangbak passen (Fig. 8)
6. Sluit de ovendeur en druk op .
Belangrijk: voeg geen water toe tijdens de stoomcyclus; als de cyclus zonder water start, stopt u de
cyclus en wacht u 20 tot 30 minuten met de deur volledig geopend vooraleer u het water bijvult.
(fig. 8)
(fig. 7)(fig. 6)(fig. 5)
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
18
19
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
1. FUNCTIEKNOP: voor het in- en uitschakelen en het selecteren van de functies
2. NAVIGATIEKNOP: navigatie door de menu's, regeling van te voren ingestelde waarden
3. TOETS : om terug te keren naar het vorige scherm
4. TOETS : om de instellingen te selecteren en te bevestigen
OVERZICHT FUNCTIES
Door de knop "Functies" in willekeurig welke stand te zetten, wordt de oven ingeschakeld. Op het display
wordt het volgende weergegeven:
Druk op een willekeurige toets om het bericht over te slaan.
Vervolgens worden de functies of de gekoppelde submenu's
op het display weergegeven.
Opmerking: De eerste waarschuwing van het accessoire kan
worden in-/uitgeschakeld via het menu Instellingen. Als het
Artisan accessoire al correct is ingeschakeld, wordt de eerste
waarschuwing van de Artisan niet weergegeven wanneer de
oven wordt ingeschakeld.
De submenu's zijn beschikbaar en kunnen gekozen worden door de knop op de functies ARTISAN
FUNCTIE, ARTISAN STOOMFUNCTIE, GRILL, SPECIALE, INSTELLINGEN en RECEPTEN te
zetten.
A. Pictogram van de gemarkeerde functie
B. Gemarkeerde functie die geselecteerd kan worden
door te drukken op
C. Beschrijving van de gemarkeerde functie
D. Overige beschikbare functies die geselecteerd
kunnen worden
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
DISPLAY
1 3 4 2
Traditionele
Professional
Speciale functies
Traditionele handmatige bereidingsfuncties
A
B
D
C
Verwijder altijd de acc bij trad. bereiding.
Druk een toets
20
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
DETAILS FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, worden op het display andere hierbij horende opties en
details weergegeven.
Om tussen de verschillende zones heen en weer te gaan gebruikt u de knop "Navigatie": de cursor gaat
langs de waarden die veranderd kunnen worden, in de hierboven beschreven volgorde.
Druk op de toets om de waarde te selecteren, wijzig de waarde door aan de knop "Navigatie" te
draaien en bevestig hem met de toets .
EERSTE GEBRUIK - TAALKEUZE EN INSTELLING TIJD
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en het
huidige tijdstip instellen.
Ga als volgt te werk:
1. Draai de knop "Functies" in willekeurig welke stand: het display geeft een lijst met de eerste drie
beschikbare talen weer.
2. Draai aan de knop "Navigatie" om door het overzicht te bladeren;
3. Als u de gewenste taal gemarkeerd heeft, drukt u op om deze te selecteren. Nadat u de taal
geselecteerd heeft, geeft het display knipperend 12:00 aan.
4. Stel het tijdstip in door aan de knop "Navigatie" te draaien.
5. Bevestig de instelling door op te drukken.
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
1. Als de oven uitgeschakeld is, aan de knop knop "Functies" draaien; op het display verschijnen de
bereidingsfuncties of de bijbehorende submenu's.
OPMERKING: zie voor het overzicht en de beschrijving van de functies de specifieke tabel op
pagina 26.
2. Blader in het submenu door de verschillende beschikbare mogelijkheden door aan de knop "Navigatie"
te draaien: de gekozen functie wordt in het wit aangegeven in het midden van het display. Om de
functie te kiezen, op de toets drukken.
3. De bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de voorgeselecteerde waarden goed zijn, draait
u aan de knop "Navigatie" tot de cursor ter hoogte van "Start" staat en drukt u op de toets ; anders
kunt u te werk gaan zoals hieronder beschreven om de waarden te wijzigen.
Grill
--:--
BEREIDINGSTIJD
Gemiddeld
VERMOGEN GRILL
NEE
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Zone 1
Zone 5
Cursor
Zone 2
Zone 3
Zone 4
Start
Grill
--:--
TEMPO COTTURA
Media
POTENZA GRILL
NO
PRERISC.
--:--
TEMPO FINE
Avvio
Grill
--:--
TEMPO COTTURA
Media
POTENZA GRILL
NO
PRERISC.
--:--
TEMPO FINE
Avvio
INSTELLING VAN DE TEMPERATUUR/HET VERMOGEN VAN DE GRILL
(ALLEEN STANDAARDFUNCTIES)
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het
grillvermogen te wijzigen:
1. Controleer of de cursor naast de
temperatuurwaarde staat (zone 1); druk op toets
om de parameter te selecteren die u wilt
wijzigen: de temperatuurwaarden gaan
knipperen.
2. Stel de gewenste waarde in door aan de knop
"Navigatie" te draaien en druk op toets om
te bevestigen.
3. Draai aan de knop "Navigatie" tot de cursor ter
hoogte van "Start" staat en druk daarna op de
toets .
4. Het display geeft aan op welk niveau het
gerecht geplaatst moet worden. Voer de
handeling uit en druk op toets om de
bereiding te starten. De ingestelde temperatuur
kan op dezelfde manier ook tijdens de bereiding
veranderd worden.
VOORVERWARMING VAN DE OVENRUIMTE (ALLEEN STANDAARDFUNCTIES)
Als u de oven niet wilt voorverwarmen, voor de functie waarbij dat mogelijk is, moet u de voorselectie van
de oven als volgt veranderen:
1. Zet de cursor door aan de knop "Navigatie" te
draaien ter hoogte van voorverwarmen.
2. Druk op toets om de parameter te
selecteren: het opschrift "Ja" knippert.
3. Wijzig de parameter door aan de knop
"Navigatie" te draaien: op het display verschijnt
"Nee".
4. Bevestig de instelling met de toets .
21
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
200°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
200°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
200°C
TEMPERATUUR
JA
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
200°C
TEMPERATUUR
JA
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
200°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
200°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Start
22
SNELLE VOORVERWARMING (ALLEEN STANDAARDFUNCTIES)
Ga als volgt te werk om de oven snel voor te verwarmen:
1. Draai aan de knop "Speciale" om de Speciale
functies te selecteren en bevestig dit met .
2. Kies de functie snelle voorverwarming door aan
de knop "Navigatie" te draaien.
3. Bevestig met de toets : de instellingen
verschijnen op het display.
4. Als de voorgestelde temperatuur de gewenste is,
draait u aan de knop "Navigatie" tot de cursor
ter hoogte van "Start" staat en drukt u op de
toets . Om de instelling te wijzigen gaat u te
werk zoals beschreven in de vorige paragrafen.
Een geluidssignaal geeft aan dat de oven de
ingestelde temperatuur heeft bereikt. Na afloop
van de voorverwarmingsfase selecteert de oven
automatisch de conventionele functie .
Zet het gerecht in de oven.
5. Als u een andere bereidingsfunctie wilt
instellen, draai dan aan de knop "Functies" en
selecteer de gewenste functie.
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
Druk op +/- om in te stellen ...
180°C
TEMPERATUUR
Start
23
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een bepaalde tijdsduur bereiden, van minimaal 1 minuut tot
de maximale tijdsduur van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Stel de functie in door de cursor op
"bereidingsduur" te zetten door aan de knop
"Navigatie" te draaien.
2. Druk op toets om de parameter te
selecteren; "00:00" gaat knipperen op het
display.
3. Verander de waarde door aan de knop
"Navigatie" te draaien tot de gewenste
bereidingsduur verschijnt.
4. Bevestig de gekozen waarde met .
EEN BRUIN KORSTJE GEVEN (ALLEEN STANDAARDFUNCTIES)
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid
weergegeven om uw gerecht een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd
worden als u een bereidingstijd hebt ingesteld.
Als de bereidingstijd is afgelopen, verschijnt op het
display "+/- v. verlengen. bruin korstje
geven".
Door op de toets te drukken, start de oven een
bruiningsfase voor de duur van 5 minuten. Deze
functie kan slechts éénmaal geactiveerd worden..
Bereiding voltooid om 20:00 uur
+/-
v. verlengen, om een bruin korstje te geven.
Een bruin korstje geven
-00:05
BEREIDINGSTIJD
20:05
EINDTIJD
Een bruin korstje geven tot 20:05 uur
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Start
Conventioneel
-00:30
HH:MM
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
19:01
EINDTIJD
Start
Conventioneel
00:01
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
19:01
EINDTIJD
Start
Conventioneel
-00:30
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
19:20
EINDTIJD
Start
24
INSTELLING VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING / UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten
van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten
uitstellen, te beginnen vanaf het huidige tijdstip. Dit
is alleen mogelijk na het instellen van een
bereidingsduur. Deze instelling is alleen
beschikbaar als de oven, bij de gekozen functie,
niet voorverwarmd hoeft te worden. Na het
instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd
waarop de bereiding eindigt op het display
(bijvoorbeeld 19:20). Om het einde van de bereiding
uit te stellen en daarmee ook het starten van de
oven, gaat u als volgt te werk:
1. Zet de cursor ter hoogte van het tijdstip einde
bereiding door aan de knop "Navigatie" te
draaien.
2. Druk op toets om de parameter te selecteren:
de eindtijd gaat knipperen.
3. Verander het tijdstip voor het einde van de
bereiding door aan de knop "Navigatie" te
draaien tot de gewenste waarde bereikt is..
4. Bevestig de gekozen waarde met .
5. Draai aan de knop "Navigatie" tot de cursor ter
hoogte van START staat en druk op de toets .
6. Het display geeft aan op welk niveau het gerecht
geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en
druk op toets om de bereiding te starten. De
oven begint met de bereiding na een wachttijd
die berekend wordt op basis van de ingestelde
eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een
bereidingsduur van 20 minuten heeft en als
eindtijd 20:10 is ingesteld, dan begint de oven
om 19:50 met de bereiding).
OPMERKING: tijdens de wachtfase kunt u de
oven ook handmatig starten door aan de knop "Navigatie" te draaien tot de cursor ter hoogte van
"Start" staat en op te drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingstijd) op ieder gewenst moment
wijzigen zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
Conventioneel
-00:30
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW.
19:20
EINDTIJD
Start
Conventioneel
-00:30
HH:MM
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW
19:20
EINDTIJD
Start
Conventioneel
-00:30
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW
20:10
EINDTIJD
Start
Conventioneel
-00:30
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW
20:10
EINDTIJD
Start
Conventioneel
-00:30
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW
20:10
EINDTIJD
Start
Conventioneel
-00:29
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
NEE
VOORVERW
20:10
EINDTIJD
Start
25
KOOKWEKKER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de bereidingstijd
van pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk op als de oven uitgeschakeld is: op
het display verschijnt "00:00:00".
2. Draai aan de knop "Navigatie" om de gewenste
tijd in te stellen.
3. Druk op toets om het aftellen te starten.
Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt
"00:00:00" op het display en klinkt er een
geluidssignaal. U kunt de tijd verlengen door
deze opnieuw in te stellen, of de kookwekker
uitschakelen door op toets te drukken (op
het display verschijnt het huidige tijdstip).
PROFESSIONELE FUNCTIES
Dankzij de professionele functies kunt u kiezen uit 17 recepten. De oven stelt een voor elke soort
receptcategorie geschikte functie voor en adviseert bovendien over de ideale temperatuur en steunhoogte
voor het gerecht. Zie het Kookboek voor het gebruik van deze functies, daarin staan enkele
bereidingsvoorstellen die aan uw eigen wensen aangepast kunnen worden. De functies die altijd
beschikbaar zijn vindt u hieronder. De bereidingstijden en de temperaturen van elke functie worden
aangegeven op het display van de oven en/of het Kookboek. Voor de recepten in het deel Professionele
Functie Braadstukken kunt u gebruik maken van de gaarthermometer (zie paragraaf).
Professionele functie Brood
Traditioneel brood
Moutbrood
Panpizza
Dunne pizza
Hartige taart
Baguette
Professionele functie Gebak, taart
Soesjes
Croissant/Brioches
Cake
Rozijnencake
Boterdeeg
Artisan functies
00 : 00 : 00
(
HH
)(
MM
)(SS)
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
Draai aan +/- om de timer in te stellen, om te starten
00 : 30 : 00
(
HH
)(
MM
)(SS)
Draai aan +/- om de timer in te stellen, om te starten
01 : 09 : 00
Timer
ARTISAN
STOOMFUNCTIES
Stoom Puur Vlees
Voedseltypes Gevogelte
Stoom Overig Vis
Gevulde groenten
ARTISAN
FUNCTIES
Hoog vermogen
Medium vermogen
Laag vermogen
26
ARTISAN STOOMFUNCTIES
Ga naar het hoofdmenu (zie Bereidingsfuncties selecteren) om de Artisan functies te starten.
Om de Artisan functies uit te voeren moet het Artisan accessoire correct in de oven zijn geplaatst.
Als een Artisan bereidingscyclus nodig is maar het accessoire niet is geplaatst, zal het apparaat de
afwezigheid ervan detecteren en adviseren dat het moet worden geplaatst vooraleer kan worden
verdergegaan:
De oven biedt drie verschillende bereidingsfuncties met stoom:
Stoom Puur
Hiervoor is het gebruik van het deksel als accessoire nodig. (Zie paragraaf over instructies voor gebruik:
Artisan stoomaccessoire)
Voedseltypes
Dankzij de functie met stoom kunt u kiezen uit vier verschillende voedselcategorieën.
De oven biedt een geschikte functie voor elk type voedselcategorie en stelt ook de ideale temperatuur voor
de bereiding van het voedsel in. Zie de bereidingstabel en het receptenboek voor suggesties om deze vooraf
ingestelde functies te gebruiken.
VLEES
GEVOGELTE
VIS
GEVULDE GROENTEN
Plug de acc in de aansluiting Plug de acc in de aansluiting
Voedseltypes / Stoom Overig Stoom Puur
Stoom Puur
Voedseltypen
Stoom Overig
Artisan Stoomfuncties
Stoom Puur
--:--
GAARTHERMOMETER
Automatisch
TEMPERATUUR
--:--
EINDTIJD
Start
Voedseltypen
Stoom Overig
Stoom Puur
Bereidingsfuncties met Artisan Stoom
Vlees
Vis
Gevogelte
Bereidingsfuncties met Artisan Stoom voor ...
Vlees
--:--
GAARTHERMOMETER
200°C
TEMPERATUUR
--:--
EINDTIJD
Start
Plug de acc in de aansluiting
Hoog/medium/laag vermogen
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
27
Stoom Overig
De oven biedt de mogelijkheid voor bereidingen met functies met stoom, met vier verschillende
stoomniveaus en een temperatuurbereik van 130 tot 200°C
LAAG STOOMNIVEAU
MEDIUM STOOMNIVEAU
HOOG STOOMNIVEAU
Zie de bereidingstabel en het receptenboek voor suggesties om deze functies te gebruiken.
Artisan functies
Dankzij deze functies kunnen verschillende soorten voedsel worden bereid met het Artisan accessoire in
combinatie met het traditionele verwarmingselement. Zie het receptenboek voor suggesties om deze
functies te gebruiken
LAAG VERMOGEN
MEDIUM VERMOGEN
HOOG VERMOGEN
GAARTHERMOMETER
Met de bijgeleverde gaarthermometer kunt u, tijdens de bereiding, de
exacte temperatuur, tussen 0 °C en 100 °C, binnenin het gerecht meten,
om een optimale bereiding te garanderen. U kunt de gewenste
binnentemperatuur programmeren afhankelijk van het te bereiden gerecht.
De correcte plaatsing van de thermometer is belangrijk om het gewenste
bereidingsresultaat te kunnen bereiken. Steek de thermometer volledig in
het malste gedeelte van het stuk vlees, zonder daarbij botten of vette
gedeelten te raken (fig. A). Bij gevogelte moet de thermometer dwars in
het vlees gestoken worden, in het midden van de borst, let er op dat de
punt niet in een holle ruimte terechtkomt (fig. B). Indien het vlees erg
onregelmatig gevormd is, moet u de bereiding controleren voordat u het
gerecht uit te oven haalt. Sluit het uiteinde van de thermometer aan op de
contactdoos die op de rechterwand van de ovenruimte zit.
De gaarthermometer kan met de volgende functies gebruikt worden:
Conventioneel
Geventileerd
Pro Stoom Vlees
Pro Stoom Gevogelte
Pro Stoom Overig
Hete lucht
Turbogrill
Tweli-grill (indien aanwezig)
Slow Cooking vlees en Slow cooking vis
Stoom Overig
--:--
GAARTHERMOMETER
200°C
TEMPERATUUR
Medium
STOOM
--:--
EINDTIJD
Start
Medium Vermogen
Laag Vermogen
Hoog Vermogen
Artisan functies
Medium Vermogen
--:--
GAARTHERMOMETER
Automatisch
TEMPERATUUR
--:--
EINDTIJD
Start
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
fig. A
fig. B
28
Als de thermometer niet geplaatst is, vindt de bereiding op
traditionele wijze plaats (fig. 1), anders verschijnt er op het
display het bericht dat de thermometer is aangesloten (Fig. 2).
Na het bevestigingsbericht wordt het scherm weergegeven met
alle bij de bereiding horende parameters:
- linksboven (zone 1) de temperatuur van de oven;
- rechtsboven (zone 3) de gewenste binnentemperatuur van het
voedsel (gaarthermometer, zoals aangegeven in Fig. 3). Om de
bereiding te starten draait u aan de knop "Navigatie" tot de
cursor ter hoogte van "Start" staat en drukt u op de toets .
In het bereidingsscherm rechtsonder (zone 4) verschijnt de
"huidige" binnentemperatuur van het voedsel (fig. 4). Tijdens de
eerste twee minuten kan de gewenste temperatuur van het voedsel
gewijzigd worden (gaarthermometer, zoals aangegeven Fig. 4). Na
afloop van die twee minuten verandert dit in de bereidingstijd
(Fig. 5). Als de gewenste binnentemperatuur van het voedsel
eenmaal bereikt is, verschijnt er een gedurende 3 seconden een
bericht op het display (Fig. 6). Daarna kunt u de bereidingstijd
verlengen door de knop "Navigatie" naar + te draaien. Als er geen
enkele toets wordt ingedrukt, werkt de oven nog 6 minuten langer
door om een optimaal resultaat te garanderen. Als de
bereidingstijd verlengd wordt, dan wordt dat rechtsboven
aangegeven (zone 3). Na afloop wordt de functie "een bruin
korstje geven" voorgesteld (bij de functies waarbij dat mogelijk
is).
OPMERKINGEN:
1. Als de bereiding eenmaal gestart is en als de eerste twee
minuten zijn verstreken, moet u, om de gewenste
binnentemperatuur van het voedsel te wijzigen, de
gaarthermometer loskoppelen en weer aansluiten.
2. Het plaatsen van de thermometer, voordat willekeurig
welke functie geselecteerd is, bepaalt de keuze voor een
bereiding zonder voorverwarming. Voor een bereiding
waarvoor voorverwarming vereist is, het gerecht met de
thermometer pas in de oven zetten nadat deze
voorverwarmd is.
3. Bij de "Professionele Bereiding Braadstukken" is het
voorverwarmen vereist voor willekeurig welke bereiding.
Sluit de thermometer dus pas aan en plaats het voedsel pas
nadat de oven voorverwarmd is.
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
Conventioneel
--:--
BEREIDINGSTIJD
180°C
TEMPERATUUR
JA
VOORVERW.
--:--
EINDTIJD
Conventioneel
100°C
GAARTHERMOMETER
150°C
TEMPERATUUR
79°C
HUIDIG
Gaarthermometer
is aangesloten
Conventioneel
100°C
GAARTHERMOMETER
150°C
TEMPERATUUR
Conventioneel
00:10
BEREIDINGSTIJD
150°C
TEMPERATUUR
79°C
HUIDIG
Temperatuur bereikt
30:00
BEREIDINGSTIJD
150°C
TEMPERATUUR
100°C
HUIDIG
Fig. 1
Fig. 2
Fig. 3
Fig. 4
Fig. 5
Fig. 6
29
INSTELLINGEN
1. Om parameters op het display te wijzigen selecteert u "INSTELLINGEN" in het hoofdmenu door aan
de knop "Functies" te draaien.
2. Bevestig met de toets : op het display worden de parameters weergegeven die u kunt wijzigen (taal,
volume geluidssignaal, helderheid van het display, tijd, energiebesparing, vermogen).
3. Kies de instelling die veranderd moet worden door aan de knop "Navigatie" te draaien.
4. Druk op de toets om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzingen op het display om de parameter te veranderen.
6. Druk op de toets ; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: Als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODE (Energiebesparing) geactiveerd is
(AAN), dan gaat het display na enkele minuten uit en wordt de klok weergegeven. Om de informatie op
het display weer te geven en het lampje weer in te schakelen, drukt u eenvoudig op een willekeurige toets
of draait u aan een van de knoppen. Als de functie ECOMODE geactiveerd is tijdens een bereidingsfunctie,
dan wordt de ovenverlichting na 1 minuut bereidingstijd uitgeschakeld en weer ingeschakeld bij iedere
interactie van de gebruiker. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na enkele minuten alleen de
helderheid van het display verminderd.
TOETSENVERGRENDELING (KEY-LOCK)
Met deze functie kunt u alle toetsen op het bedieningspaneel vergrendelen.
Houd de toetsen en minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenvergrendeling in te
schakelen.
Als de vergrendeling actief is, werken de toetsen niet en verschijnen er een waarschuwingsbericht en het
symbool op het display.
Deze functie kan ook tijdens de bereiding geactiveerd worden.
Herhaal de bovenstaande handelingen om de functie weer uit te schakelen. Als de toetsenblokkering actief
is, kunt u de oven uitschakelen door de knop op 0 (nul) te draaien. In dat geval moet de eerder gekozen
functie echter opnieuw worden ingesteld.
Aanwijzingen voor het gebruik van de oven
30
TRADITIONELE FUNCTIES
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de derde steunhoogte.
Gebruik voor het bereiden van pizza’s, hartige taarten en zoete taarten met een vloeibare
vulling de eerste of tweede steunhoogte.
GRILL
Voor het grillen van karbonades, spiezen, worstjes, het gratineren van groente en om
brood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde of vijfde steunhoogte. Voor het grillen
van vlees wordt geadviseerd de opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen.
Plaats de opvangbak op de derde of vierde steunhoogte en giet er ongeveer een halve
liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de
deur van de oven dicht blijven.
TURBOGRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele kip). Zet het vlees op
de middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken om het
braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet
er ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht blijven. Met deze functie kunt u het
draaispit gebruiken, als u dit hebt.
TWELI-GRILL
Om vlees, vis en gevogelte op één of twee steunhoogtes tegelijk te grillen. Plaats de grill
met het te grillen voedsel op de vijfde, vierde of derde steunhoogte (kies de beste afstand
naargelang het formaat van het voedsel en hoe bruin u het wilt, denk eraan dat het
voedsel bruiner zal worden naarmate het dichter bij de grill wordt geplaatst). Om een
grote hoeveelheid voedsel te grillen, plaatst u de twee roosters op de vijfde en de derde
steunhoogte. Wanneer het voedsel op de bovenste steunhoogte naar wens is gegrild,
wisselt u de twee gerechten van plaats en laat u ze verder grillen. Zo kan het voedsel op
beide steunhoogtes tegelijk worden geserveerd, met dezelfde temperatuur en even goed
gebruind. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen.
Plaats de opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een halve
liter water in.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
HETELUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op verschillende steunhoogtes
(maximum drie) die dezelfde bereidingstemperatuur hebben (bijv.: vis, groenten, taarten).
Met deze functie worden er geen geuren van het ene naar het andere gerecht
overgebracht. Gebruik de derde steunhoogte voor bereidingen op één steunhoogte, de
eerste en vierde steunhoogte voor bereidingen op twee platen en de eerste, derde en
vijfde steunhoogte voor bereidingen op drie steunhoogtes.
GEVENTILEERD
Om vlees, gevulde taarten (kaastaart, strudel, fruittaarten) en gevulde groenten op één
steunhoogte te bereiden. Deze functie maakt gebruik van zachte ventilatie met
tussenpozen, waardoor het voedsel niet te veel uitdroogt. Aanbevolen wordt de derde
steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden voor de
bereiding.
SPECIALE
Zie SPECIALE FUNCTIES.
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het geluidssignaal,
energiebesparing).
PROFESSIONELE
FUNCTIES -
Patisserie
Specifieke functies voor het gekozen gerecht, met de ideale aanbevolen temperatuur. De
ovenruimte wordt automatisch optimaal voorverwarmd en het bereiden wordt
automatisch beheerd met een specifieke cyclus voor elk recept. Optioneel kan de
vleessonde worden gebruikt voor perfecte bereidingstijden voor de Roosterfuncties. (ZIE
KOOKBOEK).
ARTISAN
STOOMFUNCTIES
Zie ARTISAN STOOMFUNCTIES/
ARTISAN FUNCTIES
Deze functie is ideaal om verschillende soorten voedsel voor te bereiden met het daartoe
voorziene accessoire, volgens de instructies. Het is mogelijk om het gewenste vermogen
te kiezen uit drie beschikbare niveaus (hoog, medium, laag) en de bereidingstijd. Dit
programma activeert de functie van het accessoire in combinatie met de conventionele
verwarmingselementen.
SNEL
VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
Tabel beschrijving functies
31
SPECIALE FUNCTIES
Functie Functie Beschrijving functie
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op de middelste
steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat het niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Om zojuist bereide gerechten (bv. vlees, gefrituurde gerechten of ovenschotels) warm en
krokant te houden. Plaats het voedsel op de middelste steunhoogte. De functie kan niet
ingeschakeld worden als de temperatuur in de oven hoger dan 65°C is.
LATEN RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Zet het deeg op de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Om de kwaliteit van het rijzen
niet in gevaar te brengen, de functie niet inschakelen als de oven nog heet is na een
bereidingscyclus.
SLOW COOKING
VLEES
SLOW COOKING VIS
Om vlees (op 90 °C) en vis (op 85 °C) behoedzaam te bereiden. Met deze functie kan het
voedsel langzaam garen, waardoor het mals en sappig blijft. Dankzij een gematigde
temperatuur wordt het voedsel niet bruin en het resultaat lijkt op een bereiding met
stoom. Voor braadstukken adviseren wij u deze eerst aan te bakken in een pan om de
buitenkant van het vlees dicht te schroeien zodat de sappen beter worden vastgehouden.
Bereidingstijden variëren van 2 uur voor vis van 300 g tot 4-5 uur voor vis van 3 kg;
voor vlees variëren de bereidingstijden van 4 uur voor braadstukken van 1 kg tot 6-7 uur
voor braadstukken van 3 kg. Voor een optimaal resultaat mag u de oven niet openen
tijdens de bereiding, aangezien de warmte hierbij wordt verspreid; gebruik de vleessonde
(indien meegeleverd) of een standaard oventhermometer.
DROGEN
Fruit
Groenten
Champignons
Om fruit, groenten en champignons te drogen. Gebruik het voorziene accessoire (of een
smal rooster) om te voorkomen dat kleine schijfjes vallen en zodat luchtcirculatie
mogelijk is. Gebruik de derde steunhoogte voor bereidingen op één steunhoogte, de
eerste en vierde steunhoogte voor bereidingen op twee steunhoogtes, de eerste, derde en
vijfde steunhoogte voor bereidingen op drie steunhoogtes en de eerste, derde, vierde en
vijfde steunhoogte voor bereidingen op vier steunhoogtes. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden. Laat de ovendeur halfopen.
YOGHURT
Voor het maken van zelfgemaakte yoghurt. Gebruik kleine porseleinen potten of
bakvormpjes in aluminiumfolie. Dek af met aluminiumfolie tijdens de bereiding. Plaats
de opvangbak met de potten/vormen op de eerste steunhoogte. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
TWELI-BASE
Voor recepten waarvoor er hitte van onderen nodig is. Deze functie wordt aanbevolen om
de onderkant van alle soorten gerechten (hartige taarten, pizza’s, brood, cakes, biscuits,
enz.) beter af te werken of te bruinen of om erg vloeibaar voedsel, zoals sauzen, in te
dikken. De functie kan ook worden gebruikt voor de bereiding. Ze wordt aanbevolen om
gerechten te bereiden die bovenaan niet moeten worden gebruind, zoals rijstschotels,
gerechten in papillot, stoofpotten en sauzen. Gebruik hiervoor bij voorkeur de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
ECO HETE LUCHT
Voor het bereiden van gevulde braadstukken en stukken vlees op één steunhoogte. Deze
functie maakt gebruik van onderbroken, voorzichtige ventilatie, waardoor het voedsel
niet te veel uitdroogt. In deze ECO-functie blijft het lampje uit tijdens de bereiding; het
kan tijdelijk weer ingeschakeld worden door op de bevestigingstoets te drukken. Om de
energie maximaal te benutten wordt geadviseerd om de deur niet te openen tijdens de
bereiding. Aanbevolen wordt de derde steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
Tabel beschrijving functies
32
ARTISAN STOOMFUNCTIES
Functie Functie Beschrijving functie
VOEDSELTYPE
Vlees, gevogelte, vis,
gevulde groenten
De gecombineerde functies leveren professionele resultaten op dankzij de toevoeging
van stoom aan de bereidingscycli. Giet het water in het voorziene accessoire en kies de
specifieke functie voor uw gerecht. De hoeveelheid water en de optimale temperatuur
voor elk voedseltype staan in de bereidingstabel.
STOOM OVERIG
Deze functie combineert stoomkoken met traditioneel bereiden, om uw voedsel op een
optimale manier te bereiden. Het is mogelijk om de oventemperatuur (van 130°C tot
200°C) en het stoomniveau (laag, medium en hoog) manueel te kiezen.
De hoeveelheid water om toe te voegen aan het stoomaccessoire varieert naargelang het
gekozen stoomniveau: laag 100-150 ml, medium 150-250 ml en hoog 250-300 ml.
In de bereidingstabel staan een paar tips om uw gerechten te bereiden, inclusief brood.
STOOM PUUR
Met het voorziene stoomaccessoire met het speciale deksel (zie het desbetreffende deel)
kunnen vis, groenten, crèmes en andere gerechten met stoom worden bereid. Bij deze
functie moet er steeds 1 liter water worden toegevoegd.
ARTISAN
Deze functie is ideaal om verschillende soorten voedsel voor te bereiden met het daartoe
voorziene accessoire, volgens de instructies. Het is mogelijk om het gewenste vermogen
te kiezen uit drie beschikbare niveaus (hoog, medium, laag) en de bereidingstijd. Dit
programma activeert de functie van het accessoire in combinatie met de conventionele
verwarmingselementen.
Tabel beschrijving functies
33
Bereidingstabel Artisan Stoomfunctie
Recept Functie Voorverwarmen
Steunhoogte
(van onder)
Water
(ml)
Temperatuur
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires
Koekjes van kruimeldeeg Stoom Overig “laag” 2 100 170 - 180 15-25 Pan op rek / opvangbak / bakblik
Fruittaart Stoom Overig “laag” 2 100 170 - 180 40-50 Pan op rek / opvangbak / bakblik
Luchtig gebak
Stoom Overig
“medium”
2 200 170 - 180 45-70 Pan op rek
Cake
Stoom Overig
“medium”
2 100 170 - 180 30-40 Pan op rek
Focaccia
Stoom Overig
“medium”
3 200 200 30-40 Opvangbak / bakplaat
Brood (Broodjes /
volledig brood)
Stoom Overig
“medium”
2 100 170-180 35-85 Opvangbak / bakplaat
Stokbrood
Stoom Overig
“medium”
2 200 200 35-40 Opvangbak / bakplaat
Gebakken aardappelen Stoom Overig “hoog” 2 250 200 50-70 Opvangbak / bakplaat
Kalfsvlees / rundvlees /
varkensvlees 1 kg
Artisan stoomfuncties
“Vlees”
2 100 200 60-70 Pan of Pyrex op rek / opvangbak
Kalfsvlees / rundvlees /
varkensvlees in stukken
Artisan stoomfuncties
“Vlees”
2 200-500 160-180 60-80
Pan of Pyrex op rek /
opvangbak
Rosbief rosé 1 kg
Artisan stoomfuncties
“Vlees”
2 200 200 40-50 Pan of Pyrex op rek / opvangbak
Rosbief rosé 2 kg
Artisan stoomfuncties
“Vlees”
2 200 200 55-65 Pan of Pyrex op rek / opvangbak
Gebraden lamsvlees
Artisan stoomfuncties
“Vlees”
2 250 180 - 200 65-75 Pan of Pyrex op rek / opvangbak
Gestoofde
varkensschenkel
Artisan stoomfuncties
“Vlees”
2 400 160 - 180 85-100 Pan of Pyrex op rek / opvangbak
Kip / parelhoen / eend 1 -
1,5 kg
Artisan stoomfuncties
“Gevogelte”
2 100 200 50-70 Pyrex op rek
Kip / parelhoen / eend in
stukken
Artisan stoomfuncties
“Gevogelte”
3 100 200 55-65 Pyrex op rek
Kip / kalkoen / gans 3 kg
Artisan stoomfuncties
“Gevogelte
2 400 180-200 120-140 Pan op rek / opvangbak
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
Artisan stoomfuncties
“Gevulde groenten”
2-3 200 180-200 25-40 Pan op rek / opvangbak / bakblik
Vis (filet)
Artisan stoomfuncties
“Vis”
2 200 180 - 200 15-30 Pan op rek / opvangbak / bakblik
Vis (heel 1 kg)
Artisan stoomfuncties
“Vis”
2 300 180 - 200 40-50 Pan op rek / opvangbak / bakblik
Gestoomde groenten
(aardappelen, spruitjes,
bloemkool...)
Stoom Puur 1 1000 Auto 30-60
Stoomaccessoire + Klein rooster
+ Deksel
Vis (filets 150 g) Stoom Puur 1 1000 Auto 20-30
Stoomaccessoire + Klein rooster
+ Deksel
Vis (heel 1 kg) Stoom Puur 1 1000 Auto 40-50
Stoomaccessoire + Klein rooster
+ Deksel
Kipfilet Stoom Puur 1 1000 Auto 35-60
Stoomaccessoire + Klein rooster
+ Deksel
Eieren Stoom Puur 1 1000 Auto 30-40
Stoomaccessoire + Klein rooster
+ Deksel
Kastanjes
Artisan functies
“Hoog vermogen”
2 200 170 - 180 45-70 Pan op rek
De bereidingstijden zijn bij benadering en verwijzen naar bereiden zonder de oven voor te verwarmen.
Recept Functie
Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd (min) Accessoires
Luchtig gebak
JA 2/3 160 - 180 30 - 90 taartvorm op rooster
1-4 160 - 180 30 - 90
Steunhoogte 4: taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op
rooster
Gevulde taarten (cheesecake,
strudel, appeltaart)
3 160 - 200 35 - 90
opvangbak / bakplaat of
rooster + taartvorm
1-4 160 - 200 40 - 90
Steunhoogte 4: taartvorm op
rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op
rooster
Koekjes / taartjes
JA 3 170 - 180 20 - 45 opvangbak / bakplaat
1-4 150 - 170 20 - 45
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
1-3-5 150 - 170 20 - 45
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster / bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
Soesjes
3 180 - 200 30 - 40 opvangbak / bakplaat
1-4 180 - 190 35 - 45
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
1-3-5 180 - 190 35 - 45
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster / bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
Meringues
3 90 110 - 150 opvangbak / bakplaat
1-4 90 140 - 160
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
1-3-5 90 140 - 160
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster / bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
Brood / pizza / focaccia
JA 1/2 190 - 250 15 - 50 opvangbak / bakplaat
1-4 190 - 250 25 - 50
Steunhoogte 4: ovenschaal
op rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
/ bakplaat
1-3-5 190 - 250 25 - 50
Steunhoogte 5: ovenschaal
op rooster / bakplaat
Steunhoogte 3: ovenschaal
op rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
34
Bereidingstabel
Recept Functie
Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd (min) Accessoires
Diepvriespizza's
3 250 10 - 20
Steunhoogte 3: opvangbak /
bakplaat of rooster
1-4 230 - 250 10 - 25
Steunhoogte 4: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
Hartige taarten
(groentetaart, quiche)
3 180 - 190 40 - 55
Ovenschaal op rooster
1-4 180 - 190 45 - 60
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
1-3-5 180 - 190 45 - 60
Steunhoogte 5: taartvorm op rooster
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak /
bakplaat + taartvorm
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
3 190 - 200 20 - 30
opvangbak / bakplaat
1-4 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak / bakplaat
1-3-5 180 - 190 20 - 40
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal op
rooster / bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak
Lasagne / pasta uit de
oven / cannelloni / ovenschotels
3 190 - 200 45 - 65
ovenschaal op rooster
Lamsvlees / kalfsvlees /
rundvlees / varkensvlees 1 kg
3 190 - 200 80 - 110
opvangbak of ovenschaal op
rooster
Kip / konijn / eend 1 kg 3 200 - 230 50 - 100
opvangbak of ovenschaal op rooster
Kalkoen / Gans 3 kg 2 190 - 200 80 - 130
opvangbak of ovenschaal op rooster
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
3 180 - 200 40 - 60
opvangbak of ovenschaal op
rooster
Gevulde groenten (tomaten,
courgettes, aubergines)
2 180 - 200 50 - 60
ovenschaal op rooster
Geroosterd brood 5 Hoog 3 - 6
rooster
Visfilet / moten vis 4 Gemid 20 - 30
Steunhoogte 4: rooster
(draai het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: opvangbak met
water
Worstjes / spiezen /
spareribs / hamburgers
5 Gemid. - Hoog 15 - 30
Steunhoogte 5: rooster
(draai het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 4: opvangbak met
water
35
Bereidingstabel
36
Bereidingstabel
Recept Functie
Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd (min) Accessoires
Gebraden kip 1 - 1,3 kg 2 Gemid 55 - 70
Steunhoogte 2: rooster (draai het
voedsel
indien nodig na tweederde van
de bereidingstijd om)
Steunhoogte 1: opvangbak met
water
Gebraden kip 1 - 1,3 kg 2 Hoog 60 - 80
Steunhoogte 2: draaispit (indien
aanwezig)
Steunhoogte 1: opvangbak met
water
Rosbief rosé 1 kg 3 Gemid 35 - 50
ovenschaal op rooster (draai het
voedsel
indien nodig na tweederde van
de bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel 3 Gemid 60 - 90
opvangbak of ovenschaal op
rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde van
de bereidingstijd om)
Gebakken aardappelen 3 Gemid 35 - 55
Opvangbak / bakplaat (draai het
voedsel
indien nodig na tweederde van
de bereidingstijd om)
Gegratineerde groenten 3 Hoog 10 - 25
ovenschaal op rooster
Lasagne & Vlees 1-4 200 50 - 100*
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Vlees & Aardappelen 1-4 200 45 - 100*
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Vis & Groenten 1-4 180 30 - 50*
Steunhoogte 4: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Volledige maaltijd:
Vruchtenvlaai (Steunhoogte 5)
/
Lasagne (Steunhoogte 3) /
Vlees (Steunhoogte 1)
1-3-5 190 40 - 120*
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 3: ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1: opvangbak of
ovenschaal op rooster
Worstjes / spiezen /
spareribs / hamburgers
3-5
Gemid. -
Hoog
30 - 45
Steunhoogte 5: rooster
(verwissel de steunhoogtes
wanneer de gewenste
bruiningsgraad is bereikt)
Steunhoogte 3: rooster
(verwissel de steunhoogtes
wanneer de gewenste
bruiningsgraad is bereikt)
Steunhoogte 1: opvangbak met
water
37
Bereidingstabel
* De bereidingstijd is indicatief, en heeft betrekking op de gehele bereiding. Haal de gerechten uit de oven
op verschillende tijdstippen, afhankelijk van uw persoonlijke smaak.
Recept Functie
Voorver-
warmen
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd (min) Accessoires
Worstjes / spiezen /
spareribs / hamburgers
3-5
Gemid. -
Hoog
30 - 45
Steunhoogte 5: rooster (verwissel de
steunhoogtes wanneer de gewenste
bruiningsgraad is bereikt)
Steunhoogte 3: rooster (verwissel de
steunhoogtes wanneer de gewenste
bruiningsgraad is bereikt)
Steunhoogte 1: opvangbak met water
Gevulde braadstukken 3 200 80 - 120*
Opvangbak of ovenschaal op rooster
Vlees (in stukken)
(konijn, kip, lam)
3 200 50-100*
Opvangbak of ovenschaal op rooster
38
Tabel Geteste Recepten
(in overeenstemming met IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07)
Recept Functie Voorverwarmen
Steunhoogte
(van onder)
Temperatuur
(°C)
Tijd (min) Accessoires en opmerking*
EC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van kruimeldeeg
(shortbread)
JA 3 170 15 - 30 Opvangbak / bakplaat
1-4 150 30 - 45
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: Opvangbak / bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine cakejes
(small cakes)
JA 3 170 25 - 35 Opvangbak / bakplaat
1-4 160 30 - 40
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak / bakplaat
1-3-5 160 35 - 45
Steunhoogte 5: ovenschaal op rooster / bakplaat
Steunhoogte 3: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak / bakplaat
EC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet
(Fatless sponge cake)
JA 2 170 30 - 40 Taartvorm op rooster
1-4 175 75 - 95
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
2 Appeltaarten
2/3 185 70 - 90 Taartvorm op rooster
1-4 175 75 - 95
Steunhoogte 4: taartvorm op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Geroosterd brood** 5 Hoog 3 - 6 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Burgers** 5 Hoog 18 - 30
Steunhoogte 5: rooster (draai het voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 4: opvangbak met water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart, vruchtenvlaai,
Gedeckter apfelkuchen
3 180 35 - 45 Opvangbak / bakplaat
1-4 160 55 - 65
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak / bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Gebr. varkensvlees 2 190 150 - 170 Steunhoogte 2: opvangbak
DIN 3360-12:07 annex C
(Flat cake)
JA 3 170 40 - 50 Opvangbak / bakplaat
1-4 160 45 - 55
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1: opvangbak / bakplaat
39
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor elk
type recept. Als u een gerecht wilt bereiden met de geventileerde functie op één steunhoogte, wordt
geadviseerd de derde steunhoogte te gebruiken en dezelfde temperatuur als voor "HETELUCHT" op
meerdere steunhoogtes.
De aanwijzingen in de tabel gelden zonder gebruik van de schuifrails. Voer de tests uit onder de
schuifrails.
* Indien niet bijgeleverd, kunnen accessoires aangeschaft worden bij de Klantenservice.
** Voor het grillen adviseren wij u 3-4 cm van de voorste rand van het rooster vrij te laten om het rooster
makkelijker te kunnen verwijderen.
Energie-efficiëntieklasse (in overeenstemming met de norm EN 60350-1:2013-07)
Gebruik de speciale tabel om de test uit te voeren.
Energieverbruik en tijdsduur voorverwarming
Selecteer de functie en voer de test uit met alleen de optie " Voorverwarming " ingeschakeld. ("Ja
voorverwarming").
Tabel Geteste recepten
Lezen van de bereidingstabel:
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het soort accessoire. Gebruik
eerst de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook pannen of vuurvaste of aardewerk schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde accessoires en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Met de functie HETE LUCHT kunt u tegelijkertijd verschillende gerechten bereiden (bijvoorbeeld:
vis en groenten) die dezelfde bereidingstijd hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die
klaar zijn uit de oven en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
- Bak fijn gebak met de statische functie op één niveau. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet
deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de functie
met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als de
prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan mogelijk
niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak "inzakt" tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
- Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet de functie TURBO HETE
LUCHT worden gebruikt. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager
niveau en bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Adviezen en suggesties voor het gebruik
40
Adviezen en suggesties voor het gebruik
Vlees
- U kunt elke soort schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het vlees. Schenk bij
gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de bereiding vochtig
wordt gehouden en meer smaak krijgt. Let op de stoom die zich ontwikkeld wanneer u dit doet. Laat het
gebraden vlees na afloop van de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met
aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig gaar
wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingstijd nodig. Zet het rooster op een lagere
steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van de
bereidingstijd, let daarbij op de stoom die ontsnapt als u de deur opendoet.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen
waarop u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het
grillen.
Suggesties voor de bereidingen met de traditionele functies
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Plaats de steun op de tweede
steunhoogte. Steek het vlees aan het spit en zet het vast met keukentouw. Als het om gevogelte gaat, steekt
u de speciale vorken in beide uiteinden van het vlees, controleer of het gevogelte goed vast zit op het spit.
Steek het spit in het gat dat op de voorwand van de oven zit en leg het op de steun. Om de vorming van
rook te voorkomen en bakvet op te vangen, adviseren wij u om een opvangbak met water (minstens 500
ml) op de eerste steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet
worden voordat de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven
de halen zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingstijd de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie (alleen aanwezig bij bepaalde modellen)
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd
met ongeveer eenderde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
Artisan stoomfuncties
Het is raadzaam om de bereiding van gepaneerd voedsel (bijv. visfilets) te beginnen met een koude oven.
Recept Steunhoogte (van onder)
Voorgestelde
bereidingstemperatuur (°C)
Voorgestelde eindtemperatuur
gaarthermometer (°C)
Rosbief rood 2/3 200 - 220 48
Rosbief medium 2/3 170 - 190 60
Rosbief doorbakken 2/3 170 - 190 68
Gebraden kalkoen 1/2 150 - 170 75
Gebraden kip 2/3 200 - 210 83
Varkensbraadstuk 2/3 170 - 190 75
Gebraden kalfsvlees 2/3 160 - 180 68
400010766571
Printed in Italy
n
03/15
NL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

KitchenAid KOASS 60600 de handleiding

Type
de handleiding