Magimix SmoothieMix kit Handleiding

Categorie
Sapmakers
Type
Handleiding
BESCHRIJVING
Smoothie
m
ix
Sapcentrifuge
Mengkom
Centrifugeerzeef
Ideaal voor groenten en fruit
met stevig vruchtvlees
Ideaal voor zacht of gekookt fruit
Deksel
Ring van centrifugeerzeef
Trechter
Duwer
Schraper
20
GEBRUIK VAN DE SAPCENTRIFUGE
Ideaal voor groenten en fruit met stevig
vruchtvlees: appels, worteltjes, meloen,
komkommer e.d.
Resultaat: helder sap zonder pulp.
Montage: plaats de ring vlak op de zeef
en druk hem rondom goed aan totdat hij
perfect horizontaal zit (de beide uiteinden
van de ring moeten goed uitgelijnd zijn).
1 2
Zet het apparaat aan en doe de stukken
groenten en fruit in kleine hoeveelheden in
de centrifuge. Duw ze omlaag met behulp
van de duwer. Schakel het apparaat uit.
6 7
Schuif de centrifugeerzeef op de
aandrijfas.
Plaats het deksel op de mengkom en
draai van links van de handgreep naar
rechts totdat het blokkeert.
3 4 5
Gebruik uitsluitend de hiertoe
bestemde duwer. Steek nooit uw
vingers of andere voorwerpen in de
invoerbuis.
Wacht totdat de zeef van de
sapcentrifuge volledig tot stilstand is
gekomen, voordat u hem opent.
Gebruik de sapcentrifuge niet als de
zeef beschadigd is
LET OP!
Als het apparaat begint te trillen, schakel het dan onmiddellijk uit en leeg de
centrifugeerzeef.
Voor optimaal rendement de vruchten (of de groente) zachtjes aandrukken,
zodat de rasp goed zijn werk kan doen.
Laat het apparaat aan het eind van de bewerking nog enkele seconden door
draaien om de sapextractie te voltooien.
*
21
NEDERLANDS
GEBRUIK VAN DE SMOOTHIEMIX
Plaats het deksel op de mengkom en
draai van links van de handgreep naar
rechts totdat het blokkeert.
Breng de trechter op zijn plaats. Stel het
apparaat in werking.
6 7 8
Ideaal voor zachte (of gekookte) groenten
of fruit: frambozen, zwarte bessen, tomaten
e.d.
Resultaat: een dik sap van het type coulis
of saus.
Montage: plaats de ring vlak op de zeef
en druk hem rondom goed aan totdat hij
perfect horizontaal zit (de beide uiteinden
van de ring moeten goed uitgelijnd zijn).
1 2
Plaats de schraper in de centrifugeerzeef.
4 5
Schuif de centrifugeerzeef op de
aandrijfas.
3
Als het apparaat begint te trillen, schakel het dan onmiddellijk uit en leeg de
centrifugeerzeef.
Voor optimaal rendement de vruchten (of de groente) zachtjes aandrukken,
zodat de rasp goed zijn werk kan doen.
Laat het apparaat aan het eind van de bewerking nog enkele seconden door
draaien om de sapextractie te voltooien.
*
22
NEDERLANDS
GEBRUIK VAN DE SMOOTHIEMIX
REINIGING
Doe de vruchten of groenten er met
kleine hoeveelheden tegelijk in. Schakel het
apparaat uit.
centrifugeerzeef: verwijder de ring.
Druk op PUSH naar binnen toe en trek
hem omhoog.
Schraap de buitenkant van de zeef onder
een waterstraal schoon. Verwijder de
resten onder de stromende kraan.
Steek de smalle kant van de spatel in de
zeef en schraap de zijkant af, om zoveel
mogelijk pulp te verwijderen.
Gebruik indien nodig een afwasborstel
(bijv. na het verwerken van bessen).
Trek eerst de stekker uit het stopcontact, voordat u het apparaat gaat schoonmaken.
Was de onderdelen altijd onmiddellijk na gebruik af (met water en afwasmiddel).
Gebruik uitsluitend de hiertoe
bestemde duwer. Steek nooit uw
vingers of andere voorwerpen in de
invoerbuis.
Wacht totdat de zeef van de
sapcentrifuge volledig tot stilstand is
gekomen, voordat u hem opent.
Voer nooit harde vruchten of groenten
in.
9
LET OP!
Om te voorkomen dat de bewegende delen sterk beschadigd raken:
• Schoonmaakmiddelen: controleer of deze geschikt zijn voor plastic artikelen.
• Vaatwasmachine: kies de laagste temperatuur.
Met de hand afwassen: laat de onderdelen niet in water met schoonmaakmiddel
weken.
*
23
NEDERLANDS
DE GULDEN REGELS
Volg de seizoenen! Geen aardbeien in januari! Een seizoensvrucht, geplukt
wanneer hij rijp is, niet ver van u vandaan en kort voordat u hem gebruikt, heeft veel
meer smaak en voedingswaarde dan een vrucht die in de koelkast of op een boot is
gerijpt. En bovendien is het beter voor het milieu !
Koop weinig maar goed! Hoe verser de groente en vruchten des te rijker aan
vitaminen ze zijn en des te meer sap ze geven. Het is dus beter telkens een kleine
hoeveelheid te kopen.
Kies zo mogelijk biologische producten, in het bijzonder groenten en vruchten
die u met schil en al kunt gebruiken, omdat deze over het algemeen rijk is aan
voedingswaarde. Biologische producten hebben ook veel meer smaak.
Varieer vruchten en groenten! Ze bevatten namelijk niet allemaal dezelfde stoffen
en zijn op diverse manieren goed voor de gezondheid.
Spoel vruchten en groenten altijd eerst af, voordat u ze gebruikt!
Koel bewaren. Sommige groenten en vruchten kunnen worden bewaard in de
groentelade in de koelkast (o.a. worteltjes, komkommers en paprika), andere
daarentegen kunnen slecht tegen kou en kunnen beter in de fruitmand worden
bewaard (o.a. tomaten en avocado’s). Leg ze in ieder geval 1 uur voordat u ze gaat
gebruiken in de koelkast, want koele sappen zijn nu eenmaal lekkerder dan lauwe.
Als u ijsblokjes toevoegt, let dan op de kwaliteit van het water waarvan ze gemaakt
zijn.
Snel consumeren. Drink of gebruik de sappen indien mogelijk meteen, want
sommige vitaminen, met name vitamine C, zijn kwetsbaar en lucht- en lichtgevoelig.
Als u het sap moet bewaren, voeg dan enkele druppels citroensap toe om het beter
houdbaar te maken en zet het in de koelkast.
Doe uzelf een plezier! Laat uw verbeeldingskracht de vrije loop!
Vruchten zijn rijk aan fructose (natuurlijke suiker), gebruik er dus niet te veel van als
u geen suiker verdraagt.
TOELICHTING BIJ DE RECEPTEN
Maten: tl = theelepel - el = eetlepel
Gebruik de citruspers* Gebruik de sapcentrifuge
Gebruik de sapcentrifuge Smoothie
m
ix
*De citruspers wordt standaard geleverd bij sommige modellen en is tevens verkrijgbaar als
optionele accessoire.
1
2
3
4
5
6
7
24
P
U
S
H
Komkommer, worteltjes, limoen
Bereidingstijd: 5 min
Aardbeien- banaan nectar
Bereidingstijd: 5 min
Gazpacho
Bereidingstijd: 5 min
Voor 2 glazen
½ komkommer
3 middelgrote worteltjes
½ limoen
Voor 2 glazen
10 aardbeien
1 banaan
1 limoen
1 tl vloeibare honing
Voor 4 personen*
600 g goed rijpe tomaten
¼ komkommer
¼ rode paprika
½ teentje knoflook
2 el olijfolie
zout, peper
Was de groenten en maak ze schoon. Schil de limoen.
Verwerk alle ingrediënten in de sapcentrifuge te
beginnen met de limoen en drink het sap meteen op.
Zowel verfrissend als goed voor de huid.
Pel de banaan en snijd hem in stukken. Was de aardbeien
en verwijder de steeltjes. Verwerk de vruchten met de
Smoothie
m
ix eerst de banaan en dan de aardbeien.
Voeg het sap van de limoen en de honing toe en roer
goed door. Doe 2 eetlepels gestampt ijs in elk glas en
vul aan met de nectar. Verdun eventueel met een beetje
water als de smoothie u te dik lijkt.
Was de groenten.
Schil de komkommer grof, verwijder de steel en
zaadlijsten van de paprika evenals de steeltjes van de
tomaten. Snijd de groenten in stukken die geschikt zijn
voor de invoerbuis.
Schil het knoflookteentje.
Verwerk alle ingrediënten met de Smoothie
m
ix, voor
een romige Gazpacho (of met de sapcentrifuge voor
een vloeibaarder resultaat).
Op smaak brengen met zout, peper en olijfolie.
Minstens 3 uur op een koele plaats bewaren.
Voor een uitgebreider voorgerecht kunt u op het moment
van serveren kleine dobbelsteentjes verse groenten
toevoegen.
* het rendement is lager bij gebruik van de sapcentrifuge (2-3
personen)
26
of
LENTE
P
U
S
H
P
U
S
H
Aardbeien met zoete wijn saus
Voorbereiding: 5 min. • Kooktijd: 10 min. • Rusttijd: 1 uur
Klassieke tomatensaus
Voorbereiding: 10 min. • Kooktijd: 30 min.
Aardbeienjam
Voorbereiding: 10 min. • Kooktijd 10 min.
Voor 50 cl
200 g aardbeien
1 citroen
4 el honing
90 g suiker
50 cl Rode wijn (bijv. Cote du Rhone)
Voor ½ liter saus
(na inkoken)
1 kg tomaten
2 el olijfolie
2 tl suiker
2 knoflookteentjes
verse tijm of basilicum
zout, peper
Voor 6 à 8 potten
1,5 kg aardbeien
1,6 kg suiker
40 g geleermiddel voor jam
1 klontje boter
Was de citroen en haal het buitenste van de schil eraf.
Breng de wijn aan de kook met de citroenschil en de
suiker. Laat op hoog vuur voor de helft inkoken en laat
ca. 1 uur afkoelen. Was de aardbeien en verwijder de
steeltjes. Verwerk ze met de Smoothie
m
ix. Vermeng de
aardbeiensaus met de honing en de wijnsiroop.
* misbruik van alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Drink met
mate.
Was de tomaten, snijd ze in stukken, verwerk ze met de
Smoothie
m
ix en zet ze opzij.
Verwarm de olijfolie in een grote braadpan, voeg de
tomatensaus, de geplette knoflookteentjes, de tijm of
basilicum en suiker toe. Maak naar wens op smaak met
zout en peper.
Laat op laag vuur gedurende ca. 30 minuten inkoken.
Eventueel verder op smaak brengen.
Deze saus is heerlijk met verse pasta, maar kan ook als
basis voor pizza’s worden gebruikt als u hem nog iets
langer laat inkoken.
Tip: bereid een grote hoeveelheid tomatensaus in het
tomatenseizoen en vries de saus in.
Was de aardbeien en verwijder de steeltjes. Verwerk
ze met de Smoothie
m
ix en weeg 1,4 kg af. Doe de
aardbeiensaus in een pan en verwarm deze.
Vermeng in een kom het geleermiddel met 2 eetlepels
suiker. Strooi dit over de aardbeiensaus terwijl u zachtjes
roert met een houten pollepel. Breng het mengsel aan de
kook en laat 3 minuten koken onder voortdurend roeren.
Voeg de suiker en de boter toe, breng het geheel aan de
kook en laat onder voortdurend roeren nog 3 minuten
koken. Vul meteen na de kooktijd uw potten tot aan de
rand met jam.
Opmerking: het geleermiddel voor jam (op basis van
appelpectine) is gemakkelijk te vinden in het schap met
suiker in uw supermarkt.
27
LENTE
P
U
S
H
P
U
S
H
P
U
S
H
* Deze recepten zijn ontwikkeld door onze Interfel partner (Jessyca Kopacz).
Meloen, komkommer, peer, munt
Bereidingstijd: 5 min.
Zonnige smoothie*
Bereidingstijd: 5 min.
Groene smoothie*
Bereidingstijd: 10 min.
Voor 2 glazen
½ meloen
1 kleine komkommer
1 peer
10 muntblaadjes naar keuze
Voor 4 glazen
2 roze grapefruits
1 gele nectarine
1 banaan
1 mespuntje gemberpoeder
ijsblokjes
*De citruspers wordt standaard geleverd bij sommige modellen en is tevens verkrijgbaar als optionele
accessoire.
Voor 4 glazen
2 groene paprika
1 komkommer
3 groene tomaten
1 groene ui
1 bosje basilicum
ijsblokjes (optioneel)
Versgemalen zout en peper
Verwijder de schil en de pitjes van de meloen.
De komkommer grof schillen en in grote stukken
snijden.
Verwerk de munt en vervolgens de vruchten met de
sapcentrifuge.
Meteen opdrinken.
Zeer verfrissend.
Schil de banaan en de nectarine. Verwerk eerst de
banaan en dan de nectarine met de Smoothie
m
ix
Vervang de Smoothie
m
ix door de citruspers.
Pers het sap uit de roze grapefruits.
Meng de sappen, voeg enkele ijsblokjes toe en drink de
smoothie meteen op.
U kunt de grapefruits ook pellen en met de Smoothie
m
ix
verwerken.
Schil de komkommer en de ui. Was alle groenten en
snijd ze in grove stukken. Verwerk alle groenten met de
Smoothie
m
ix, te beginnen met de basilicum.
Op smaak brengen met zout en peper. Koel serveren,
eventueel met enkele ijsblokjes.
29
ZOMER
P
U
S
H
P
U
S
H
Peren-zwarte bessenmilkshake
met tarwekiemen
Bereidingstijd: 5 min.
Priklimonade met rode vruchten
Bereidingstijd: 5 min.
Aardbeien-frambozen-meloen ijsjes
Bereidingstijd: 10 min. • Vriestijd: 24 uur
Voor 2 grote glazen
1 peer
150 g bosbessen
20 cl melk
2 tl honing
1 el tarwekiemen
1 el amandelpoeder
Voor 4 glazen
150 g aardbeien
150 g frambozen
½ citroen
2 el honing
½ l spuitwater
Voor 4 ijsjes
1 meloen
250 g aardbeien
250 g frambozen
rietsuikersiroop
(optioneel)
Was de peer en snijd hem in stukken. Was de bosbessen.
Verwerk de vruchten met de Smoothie
m
ix om het sap
eraan te onttrekken.
Voeg in een karaf de andere ingrediënten aan de
vruchtensaus toe en meng alles goed door elkaar met
een lepel.
Was de vruchten voorzichtig. Verwijder de steeltjes van
de aardbeien en schil de citroen.
Verwerk alle vruchten met de Smoothie
m
ix. Voeg de
honing en het koude spuitwater toe. Goed mengen en
meteen serveren.
Eigengemaakte priklimonade, gegarandeerd zonder
kleurstof en rijk aan vitamine C.
Snijd de meloen in vieren, verwijder de pitjes en de
schil.
Was voorzichtig de rode vruchten en verwijder de
steeltjes van de aardbeien. Verwerk alle vruchten met de
Smoothie
m
ix, voeg een beetje rietsuikersiroop toe als u
het mengsel te zuur vindt. Giet het mengsel in ijsvormpjes
en zet deze 24 uur in de diepvriezer.
30
ZOMER
P
U
S
H
P
U
S
H
P
U
S
H
Popeye krachtdrank
Bereidingstijd: 5 min.
Druiven, worteltjes, citroen
Bereidingstijd: 5 min.
Green cake
Bereidingstijd: 5 min • Kooktijd: 30 min
Voor 2 glazen
½ ananas
1 handje jonge spinazieblaadjes
1 appel
20 muntblaadjes
2 limoenen
Voor 2 glazen
1 mooie tros blauwe druiven
3 worteltjes
½ citroen
Voor 6 personen
8 middelgrote appels
3 eieren
2 glazen* meel
1 glas havermout
1 ½ glas suiker
1 glas olie
1 zakje gist
1 mespuntje kaneel
Poedersuiker
*1 glas = 200 ml
Schil de ananas en snijd hem in dikke plakken. Was
de spinazieblaadjes, de munt en de appel. Schil de
limoenen. Verwerk alles met de Smoothie
m
ix (of de
sapcentrifuge): eerst de samengerolde spinazie- en
muntblaadjes, dan de appel en de limoenen en tot slot
de ananas.
Was de druiven en trek ze van de tros af. Verwerk de
druiven en daarna de gewassen en in stukken gesneden
worteltjes in de sapcentrifuge. Voeg het sap van de
citroen toe. Goed doorroeren en serveren.
Verwijder de steeltjes en de pitjes van de appels.
Verwerk ze met de sapcentrifuge. Drink het sap of maak
er vruchtenijs van. Verwarm de oven voor op 180°C
(th. 6).
Schraap al het in de zeef achtergebleven vruchtvlees
bijeen. Combineer alle ingrediënten met als laatste het
meel. Goed mengen (het beslag is tamelijk elastisch, dat
is normaal).
Beboter een bakvorm, doe het beslag erin. Strijk het
oppervlak glad en bak de cake gedurende ca. 30 min.
in de oven. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker
en kaneel.
Niets gaat verloren, alles wordt gebruikt en het is nog
lekker ook!
32
of
HERFST
P
U
S
H
Ananas, broccoli
Bereidingstijd: 5 min.
Goyave, appel, frambozen
Bereidingstijd: 5 min.
Druiven-frambozen yoghurtdrank
Bereidingstijd: 10 min.
Voor 2 glazen
4 broccoliroosjes
½ ananas
Voor 1 glas
1 goyave
1 handje frambozen
1 Granny Smith appel
Voor 4 glazen
300 g frambozen
1 mooie tros blauwe druiven
300 g romige yoghurt
100 ml melk
½ tl witte peper
2 tl honing
Maak 4 roosjes los van de broccoli en was ze
zorgvuldig.
Schil de halve ananas. Doe eerst de ananas en dan
broccoli in de sapcentrifuge.
Serveer met ijsblokjes.
Schil de goyave. Snijd de appel en de goyave in stukken.
Verwerk het fruit met de sapcentrifuge, eerst de frambozen
en dan afwisselend de stukken goyave en appel. Enkele
ijsblokjes toevoegen en meteen opdrinken.
Spoel de frambozen snel af (bewaar enkele frambozen
voor de garnering). Was de druiven en trek ze van de
tros af. Verwerk de vruchten in de Smoothie
m
ix. Klop de
druiven-frambozensaus door de yoghurt met de melk,
de peper en de honing.
Verdeel over 4 lage glazen en leg er een paar vruchtjes
op als garnering.
33
HERFST
P
U
S
H
Reis naar Thailand
Bereidingstijd: 5 min.
Melkvruchtendrank
Bereidingstijd: 5 min.
Appel, worteltjes, sinaasappel
Bereidingstijd: 5 min.
Voor 2 glazen
10 lychees
¼ ananas
1 appel
20 cl kokosmelk
1 cm citroengras (sereh)*
Voor 2 glazen
2 kiwi’s
1 Granny Smith appel
15 cl melk
1 el muntsiroop
Voor 2 glazen
1 appel
2 worteltjes
2 sinaasappels
Pel en ontpit de lychees. Schil de ananas en snijd hem in
grove stukken. Was de appel. Doe het stukje citroengras
in de Smoothie
m
ix, voeg de lychees toe, gevolgd door
de ananas en tot slot de appel. De kokosmelk toevoegen
aan het vruchtensap en alles goed vermengen.
* U kunt ook serehpoeder gebruiken.
Schil de kiwi’s en was de appel. Snijd de vruchten in
stukken en verwerk ze met de sapcentrifuge. In een karaf
met een klopper de melk vermengen met het vruchtensap
en een eetlepel muntsiroop. Meteen opdrinken.
Was de vruchten en groenten. Verwijder de uiteinden
van de worteltjes en snijd de appel in stukken. Verwerk
alles met de sapcentrifuge. Zet het sap opzij.
Pers de sinaasappels met de citruspers (of schil de
sinaasappels, verdeel ze in parten en verwerk ze ook
met de sapcentrifuge).
Vermeng de verkregen sappen in een shaker met
eventueel een beetje gestampt ijs. Meteen heel koud
opdrinken..
Een cocktail die bij iedereen in de smaak zal vallen.
Om hem extra pit te geven kunt u een steel bleekselderij
toevoegen.
35
WINTER
P
U
S
H
P
U
S
H
Cranberry’s, sinaasappel, peer
Bereidingstijd: 5 min.
Digest booster
Bereidingstijd: 5 min.
Grenadinesiroop
Bereidingstijd: 15 min. • Kooktijd: 15 min.
Voor 2 glazen
Voor 2 glazen
1 handje cranberry’s*
2 sinaasappels
1 peer
Voor 2 glazen
1 dikke plak witte kool
½ ananas
4 takjes munt
1 cm verse gember
Voor ca. ½ l siroop
3 granaatappels
Suiker
½ citroen
Was de cranberry’s en de peer, verwijder het steeltje.
Schil de sinaasappels en snijd ze in tweeën.
Verwerk de vruchten met de Smoothie
m
ix, te beginnen
met de cranberry’s, gevolgd door de peer en tot slot de
sinaasappels.
* De uit Noord-Amerika afkomstige cranberry is rijk aan anti-
oxidanten en staat erom bekend urine-infecties te voorkomen. U kunt
verse cranberry’s vervangen door rode bosbessen of vossenbessen
(het Europese neefje van de cranberry), cranberry’s uit een pot of
gedroogde cranberry’s (die gemakkelijker te krijgen zijn en die u
minstens een uur heeft laten weken in warme thee).
Schil de ananas. Verwerk alle ingrediënten met de
Smoothie
m
ix te beginnen met de ananas.
Snijd de granaatappels open en schraap de pitjes eruit.
Let op dat u alle witte velletjes verwijdert, want die zijn
bitter.
Verwerk de pitjes met de sapcentrifuge.
Meng een deel granaatappelsap met dezelfde
hoeveelheid suiker in een kleine pan met dikke bodem.
Breng het mengsel al kloppend aan de kook totdat de
suiker is gesmolten.
Laat ongeveer 10 min. inkoken onder af en toe roeren.
Laat een beetje afkoelen en voeg 1 tl citroensap toe, doe
de siroop over in een glazen fles en sluit deze hermetisch
af. De grenadine kan 1 maand in de koelkast worden
bewaard.
Kies goed rijpe en zware granaatappels.
36
WINTER
P
U
S
H
P
U
S
H
Nous nous réservons le droit de modifier à tout moment et sans préavis les caractéristiques techniques de cet
appareil. Les informations figurant dans ce document ne sont pas contractuelles et peuvent être modifiées à tout
moment.
© Tous droits réservés pour tous pays par Magimix.
Wij behouden ons het recht voor de technische kenmerken van dit apparaat op elk moment en zonder
voorafgaande kennisgeving te wijzigen.
De in dit document vermelde informatie is niet contractueel bindend en kan op elk moment worden gewijzigd.
© Alle rechten voorbehouden voor alle landen door Magimix.
We reserve the right to alter at any time without notice the technical specifications of this appliance.
None of the information contained in this document is of a contractual nature. Modifications may be made at
any time.
© All rights reserved for all countries by : Magimix.
Ref. 460 085 - 11/2014
56

Documenttranscriptie

BESCHRIJVING m Sapcentrifuge Smoothie ix Duwer Trechter Deksel Schraper Ring van centrifugeerzeef Centrifugeerzeef Ideaal voor groenten en fruit met stevig vruchtvlees 20 Mengkom Ideaal voor zacht of gekookt fruit 1 2 Ideaal voor groenten en fruit met stevig vruchtvlees: appels, worteltjes, meloen, komkommer e.d. Resultaat: helder sap zonder pulp. Montage: plaats de ring vlak op de zeef en druk hem rondom goed aan totdat hij perfect horizontaal zit (de beide uiteinden van de ring moeten goed uitgelijnd zijn). 3 4 Schuif de centrifugeerzeef op de aandrijfas. Plaats het deksel op de mengkom en draai van links van de handgreep naar rechts totdat het blokkeert. 5 LET 6 7 Zet het apparaat aan en doe de stukken groenten en fruit in kleine hoeveelheden in de centrifuge. Duw ze omlaag met behulp van de duwer. Schakel het apparaat uit. * Nederlands GEBRUIK VAN DE SAPCENTRIFUGE OP! • Gebruik uitsluitend de hiertoe bestemde duwer. Steek nooit uw vingers of andere voorwerpen in de invoerbuis. • Wacht totdat de zeef van de sapcentrifuge volledig tot stilstand is gekomen, voordat u hem opent. • Gebruik de sapcentrifuge niet als de zeef beschadigd is Als het apparaat begint te trillen, schakel het dan onmiddellijk uit en leeg de centrifugeerzeef. Voor optimaal rendement de vruchten (of de groente) zachtjes aandrukken, zodat de rasp goed zijn werk kan doen. Laat het apparaat aan het eind van de bewerking nog enkele seconden door draaien om de sapextractie te voltooien. 21 GEBRUIK VAN DE SMOOTHIEMIX Nederlands 1 Ideaal voor zachte (of gekookte) groenten of fruit: frambozen, zwarte bessen, tomaten e.d. Resultaat: een dik sap van het type coulis of saus. Montage: plaats de ring vlak op de zeef en druk hem rondom goed aan totdat hij perfect horizontaal zit (de beide uiteinden van de ring moeten goed uitgelijnd zijn). 3 4 Schuif de centrifugeerzeef op de aandrijfas. Plaats de schraper in de centrifugeerzeef. 6 8 7 Plaats het deksel op de mengkom en draai van links van de handgreep naar rechts totdat het blokkeert. * 22 2 5 Breng de trechter op zijn plaats. Stel het apparaat in werking. Als het apparaat begint te trillen, schakel het dan onmiddellijk uit en leeg de centrifugeerzeef. Voor optimaal rendement de vruchten (of de groente) zachtjes aandrukken, zodat de rasp goed zijn werk kan doen. Laat het apparaat aan het eind van de bewerking nog enkele seconden door draaien om de sapextractie te voltooien. GEBRUIK VAN DE SMOOTHIEMIX 9 Doe de vruchten of groenten er met kleine hoeveelheden tegelijk in. Schakel het apparaat uit. OP! • Gebruik uitsluitend de hiertoe bestemde duwer. Steek nooit uw vingers of andere voorwerpen in de invoerbuis. • Wacht totdat de zeef van de sapcentrifuge volledig tot stilstand is gekomen, voordat u hem opent. • Voer nooit harde vruchten of groenten in. Nederlands LET REINIGING Trek eerst de stekker uit het stopcontact, voordat u het apparaat gaat schoonmaken. Was de onderdelen altijd onmiddellijk na gebruik af (met water en afwasmiddel). centrifugeerzeef: verwijder de ring. Druk op PUSH naar binnen toe en trek hem omhoog. Steek de smalle kant van de spatel in de zeef en schraap de zijkant af, om zoveel mogelijk pulp te verwijderen. Schraap de buitenkant van de zeef onder een waterstraal schoon. Verwijder de resten onder de stromende kraan. Gebruik indien nodig een afwasborstel (bijv. na het verwerken van bessen). * Om te voorkomen dat de bewegende delen sterk beschadigd raken: • Schoonmaakmiddelen: controleer of deze geschikt zijn voor plastic artikelen. • Vaatwasmachine: kies de laagste temperatuur. • Met de hand afwassen: laat de onderdelen niet in water met schoonmaakmiddel weken. 23 DE GULDEN REGELS 1 Volg de seizoenen! Geen aardbeien in januari! Een seizoensvrucht, geplukt wanneer hij rijp is, niet ver van u vandaan en kort voordat u hem gebruikt, heeft veel meer smaak en voedingswaarde dan een vrucht die in de koelkast of op een boot is gerijpt. En bovendien is het beter voor het milieu ! 2 Koop weinig maar goed! Hoe verser de groente en vruchten des te rijker aan vitaminen ze zijn en des te meer sap ze geven. Het is dus beter telkens een kleine hoeveelheid te kopen. Kies zo mogelijk biologische producten, in het bijzonder groenten en vruchten die u met schil en al kunt gebruiken, omdat deze over het algemeen rijk is aan voedingswaarde. Biologische producten hebben ook veel meer smaak. 3 Varieer vruchten en groenten! Ze bevatten namelijk niet allemaal dezelfde stoffen en zijn op diverse manieren goed voor de gezondheid. 4 Spoel vruchten en groenten altijd eerst af, voordat u ze gebruikt! 5 Koel bewaren. Sommige groenten en vruchten kunnen worden bewaard in de groentelade in de koelkast (o.a. worteltjes, komkommers en paprika), andere daarentegen kunnen slecht tegen kou en kunnen beter in de fruitmand worden bewaard (o.a. tomaten en avocado’s). Leg ze in ieder geval 1 uur voordat u ze gaat gebruiken in de koelkast, want koele sappen zijn nu eenmaal lekkerder dan lauwe. Als u ijsblokjes toevoegt, let dan op de kwaliteit van het water waarvan ze gemaakt zijn. 6 Snel consumeren. Drink of gebruik de sappen indien mogelijk meteen, want sommige vitaminen, met name vitamine C, zijn kwetsbaar en lucht- en lichtgevoelig. Als u het sap moet bewaren, voeg dan enkele druppels citroensap toe om het beter houdbaar te maken en zet het in de koelkast. 7 Doe uzelf een plezier! Laat uw verbeeldingskracht de vrije loop! Vruchten zijn rijk aan fructose (natuurlijke suiker), gebruik er dus niet te veel van als u geen suiker verdraagt. TOELICHTING BIJ DE RECEPTEN Maten: tl = theelepel - el = eetlepel PUSH Gebruik de citruspers* 24 Gebruik de sapcentrifuge m Gebruik de sapcentrifuge Smoothie ix *De citruspers wordt standaard geleverd bij sommige modellen en is tevens verkrijgbaar als optionele accessoire. Komkommer, worteltjes, limoen Bereidingstijd: 5 min Voor 2 glazen Was de groenten en maak ze schoon. Schil de limoen. ½ komkommer 3 middelgrote worteltjes ½ limoen Verwerk alle ingrediënten in de sapcentrifuge te beginnen met de limoen en drink het sap meteen op. Zowel verfrissend als goed voor de huid. Aardbeien- banaan nectar PUSH Bereidingstijd: 5 min Voor 2 glazen 10 aardbeien 1 banaan 1 limoen 1 tl vloeibare honing Gazpacho Bereidingstijd: 5 min Voor 4 personen* 600 g goed rijpe tomaten ¼ komkommer ¼ rode paprika ½ teentje knoflook 2 el olijfolie zout, peper 26 LENTE Pel de banaan en snijd hem in stukken. Was de aardbeien en verwijder de steeltjes. Verwerk de vruchten met de Smoothie ix eerst de banaan en dan de aardbeien. m Voeg het sap van de limoen en de honing toe en roer goed door. Doe 2 eetlepels gestampt ijs in elk glas en vul aan met de nectar. Verdun eventueel met een beetje water als de smoothie u te dik lijkt. of PUSH Was de groenten. Schil de komkommer grof, verwijder de steel en zaadlijsten van de paprika evenals de steeltjes van de tomaten. Snijd de groenten in stukken die geschikt zijn voor de invoerbuis. Schil het knoflookteentje. Verwerk alle ingrediënten met de Smoothie ix, voor een romige Gazpacho (of met de sapcentrifuge voor een vloeibaarder resultaat). Op smaak brengen met zout, peper en olijfolie. Minstens 3 uur op een koele plaats bewaren. Voor een uitgebreider voorgerecht kunt u op het moment van serveren kleine dobbelsteentjes verse groenten toevoegen. m * het rendement is lager bij gebruik van de sapcentrifuge (2-3 personen) Klassieke tomatensaus PUSH Voorbereiding: 10 min. • Kooktijd: 30 min. Voor ½ liter saus (na inkoken) 1 kg tomaten 2 el olijfolie 2 tl suiker 2 knoflookteentjes verse tijm of basilicum zout, peper Was de tomaten, snijd ze in stukken, verwerk ze met de Smoothie ix en zet ze opzij. Verwarm de olijfolie in een grote braadpan, voeg de tomatensaus, de geplette knoflookteentjes, de tijm of basilicum en suiker toe. Maak naar wens op smaak met zout en peper. Laat op laag vuur gedurende ca. 30 minuten inkoken. Eventueel verder op smaak brengen. Deze saus is heerlijk met verse pasta, maar kan ook als basis voor pizza’s worden gebruikt als u hem nog iets langer laat inkoken. Tip: bereid een grote hoeveelheid tomatensaus in het tomatenseizoen en vries de saus in. m Aardbeienjam PUSH Voorbereiding: 10 min. • Kooktijd 10 min. Voor 6 à 8 potten 1,5 kg aardbeien 1,6 kg suiker 40 g geleermiddel voor jam 1 klontje boter Was de aardbeien en verwijder de steeltjes. Verwerk ze met de Smoothie ix en weeg 1,4 kg af. Doe de aardbeiensaus in een pan en verwarm deze. Vermeng in een kom het geleermiddel met 2 eetlepels suiker. Strooi dit over de aardbeiensaus terwijl u zachtjes roert met een houten pollepel. Breng het mengsel aan de kook en laat 3 minuten koken onder voortdurend roeren. Voeg de suiker en de boter toe, breng het geheel aan de kook en laat onder voortdurend roeren nog 3 minuten koken. Vul meteen na de kooktijd uw potten tot aan de rand met jam. Opmerking: het geleermiddel voor jam (op basis van appelpectine) is gemakkelijk te vinden in het schap met suiker in uw supermarkt. m Aardbeien met zoete wijn saus PUSH Voorbereiding: 5 min. • Kooktijd: 10 min. • Rusttijd: 1 uur Was de citroen en haal het buitenste van de schil eraf. Breng de wijn aan de kook met de citroenschil en de 200 g aardbeien suiker. Laat op hoog vuur voor de helft inkoken en laat 1 citroen ca. 1 uur afkoelen. Was de aardbeien en verwijder de 4 el honing 90 g suiker steeltjes. Verwerk ze met de Smoothie ix. Vermeng de 50 cl Rode wijn (bijv. Cote du Rhone) aardbeiensaus met de honing en de wijnsiroop. Voor 50 cl m * misbruik van alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Drink met mate. LENTE 27 Meloen, komkommer, peer, munt Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 glazen ½ meloen 1 kleine komkommer 1 peer 10 muntblaadjes naar keuze Verwijder de schil en de pitjes van de meloen. De komkommer grof schillen en in grote stukken snijden. Verwerk de munt en vervolgens de vruchten met de sapcentrifuge. Meteen opdrinken. Zeer verfrissend. Zonnige smoothie* PUSH Bereidingstijd: 5 min. Voor 4 glazen 2 roze grapefruits 1 gele nectarine 1 banaan 1 mespuntje gemberpoeder ijsblokjes Schil de banaan en de nectarine. Verwerk eerst de banaan en dan de nectarine met de Smoothie ix m m Vervang de Smoothie ix door de citruspers. Pers het sap uit de roze grapefruits. Meng de sappen, voeg enkele ijsblokjes toe en drink de smoothie meteen op. m U kunt de grapefruits ook pellen en met de Smoothie ix verwerken. *De citruspers wordt standaard geleverd bij sommige modellen en is tevens verkrijgbaar als optionele accessoire. Groene smoothie* PUSH Bereidingstijd: 10 min. Voor 4 glazen 2 groene paprika 1 komkommer 3 groene tomaten 1 groene ui 1 bosje basilicum ijsblokjes (optioneel) Versgemalen zout en peper Schil de komkommer en de ui. Was alle groenten en snijd ze in grove stukken. Verwerk alle groenten met de Smoothie ix, te beginnen met de basilicum. m Op smaak brengen met zout en peper. Koel serveren, eventueel met enkele ijsblokjes. * Deze recepten zijn ontwikkeld door onze Interfel partner (Jessyca Kopacz). ZOMER 29 Peren-zwarte bessenmilkshake met tarwekiemen PUSH Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 grote glazen 1 peer 150 g bosbessen 20 cl melk 2 tl honing 1 el tarwekiemen 1 el amandelpoeder Was de peer en snijd hem in stukken. Was de bosbessen. Verwerk de vruchten met de Smoothie ix om het sap eraan te onttrekken. m Voeg in een karaf de andere ingrediënten aan de vruchtensaus toe en meng alles goed door elkaar met een lepel. Priklimonade met rode vruchten PUSH Bereidingstijd: 5 min. Voor 4 glazen 150 g aardbeien 150 g frambozen ½ citroen 2 el honing ½ l spuitwater Was de vruchten voorzichtig. Verwijder de steeltjes van de aardbeien en schil de citroen. m Verwerk alle vruchten met de Smoothie ix. Voeg de honing en het koude spuitwater toe. Goed mengen en meteen serveren. Eigengemaakte priklimonade, gegarandeerd zonder kleurstof en rijk aan vitamine C. Aardbeien-frambozen-meloen ijsjes PUSH Bereidingstijd: 10 min. • Vriestijd: 24 uur Voor 4 ijsjes 1 meloen 250 g aardbeien 250 g frambozen rietsuikersiroop (optioneel) 30 ZOMER Snijd de meloen in vieren, verwijder de pitjes en de schil. Was voorzichtig de rode vruchten en verwijder de steeltjes van de aardbeien. Verwerk alle vruchten met de Smoothie ix, voeg een beetje rietsuikersiroop toe als u het mengsel te zuur vindt. Giet het mengsel in ijsvormpjes en zet deze 24 uur in de diepvriezer. m Popeye krachtdrank of Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 glazen ½ ananas 1 handje jonge spinazieblaadjes 1 appel 20 muntblaadjes 2 limoenen PUSH Schil de ananas en snijd hem in dikke plakken. Was de spinazieblaadjes, de munt en de appel. Schil de limoenen. Verwerk alles met de Smoothie ix (of de sapcentrifuge): eerst de samengerolde spinazie- en muntblaadjes, dan de appel en de limoenen en tot slot de ananas. m Druiven, worteltjes, citroen Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 glazen 1 mooie tros blauwe druiven 3 worteltjes ½ citroen Was de druiven en trek ze van de tros af. Verwerk de druiven en daarna de gewassen en in stukken gesneden worteltjes in de sapcentrifuge. Voeg het sap van de citroen toe. Goed doorroeren en serveren. Green cake Bereidingstijd: 5 min • Kooktijd: 30 min Voor 6 personen 8 middelgrote appels 3 eieren 2 glazen* meel 1 glas havermout 1 ½ glas suiker 1 glas olie 1 zakje gist 1 mespuntje kaneel Poedersuiker *1 glas = 200 ml 32 HERFST Verwijder de steeltjes en de pitjes van de appels. Verwerk ze met de sapcentrifuge. Drink het sap of maak er vruchtenijs van. Verwarm de oven voor op 180°C (th. 6). Schraap al het in de zeef achtergebleven vruchtvlees bijeen. Combineer alle ingrediënten met als laatste het meel. Goed mengen (het beslag is tamelijk elastisch, dat is normaal). Beboter een bakvorm, doe het beslag erin. Strijk het oppervlak glad en bak de cake gedurende ca. 30 min. in de oven. Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker en kaneel. Niets gaat verloren, alles wordt gebruikt en het is nog lekker ook! Ananas, broccoli Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 glazen 4 broccoliroosjes ½ ananas Maak 4 roosjes los van de broccoli en was ze zorgvuldig. Schil de halve ananas. Doe eerst de ananas en dan broccoli in de sapcentrifuge. Serveer met ijsblokjes. Goyave, appel, frambozen Bereidingstijd: 5 min. Voor 1 glas 1 goyave 1 handje frambozen 1 Granny Smith appel Schil de goyave. Snijd de appel en de goyave in stukken. Verwerk het fruit met de sapcentrifuge, eerst de frambozen en dan afwisselend de stukken goyave en appel. Enkele ijsblokjes toevoegen en meteen opdrinken. Druiven-frambozen yoghurtdrank PUSH Bereidingstijd: 10 min. Voor 4 glazen 300 g frambozen 1 mooie tros blauwe druiven 300 g romige yoghurt 100 ml melk ½ tl witte peper 2 tl honing Spoel de frambozen snel af (bewaar enkele frambozen voor de garnering). Was de druiven en trek ze van de tros af. Verwerk de vruchten in de Smoothie ix. Klop de druiven-frambozensaus door de yoghurt met de melk, de peper en de honing. m Verdeel over 4 lage glazen en leg er een paar vruchtjes op als garnering. HERFST 33 Reis naar Thailand PUSH Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 glazen 10 lychees ¼ ananas 1 appel 20 cl kokosmelk 1 cm citroengras (sereh)* Pel en ontpit de lychees. Schil de ananas en snijd hem in grove stukken. Was de appel. Doe het stukje citroengras in de Smoothie ix, voeg de lychees toe, gevolgd door de ananas en tot slot de appel. De kokosmelk toevoegen aan het vruchtensap en alles goed vermengen. m * U kunt ook serehpoeder gebruiken. Melkvruchtendrank PUSH Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 glazen 2 kiwi’s 1 Granny Smith appel 15 cl melk 1 el muntsiroop Schil de kiwi’s en was de appel. Snijd de vruchten in stukken en verwerk ze met de sapcentrifuge. In een karaf met een klopper de melk vermengen met het vruchtensap en een eetlepel muntsiroop. Meteen opdrinken. Appel, worteltjes, sinaasappel Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 glazen 1 appel 2 worteltjes 2 sinaasappels Was de vruchten en groenten. Verwijder de uiteinden van de worteltjes en snijd de appel in stukken. Verwerk alles met de sapcentrifuge. Zet het sap opzij. Pers de sinaasappels met de citruspers (of schil de sinaasappels, verdeel ze in parten en verwerk ze ook met de sapcentrifuge). Vermeng de verkregen sappen in een shaker met eventueel een beetje gestampt ijs. Meteen heel koud opdrinken.. Een cocktail die bij iedereen in de smaak zal vallen. Om hem extra pit te geven kunt u een steel bleekselderij toevoegen. WINTER 35 Cranberry’s, sinaasappel, peer PUSH Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 glazen Voor 2 glazen 1 handje cranberry’s* 2 sinaasappels 1 peer Was de cranberry’s en de peer, verwijder het steeltje. Schil de sinaasappels en snijd ze in tweeën. m Verwerk de vruchten met de Smoothie ix, te beginnen met de cranberry’s, gevolgd door de peer en tot slot de sinaasappels. * De uit Noord-Amerika afkomstige cranberry is rijk aan antioxidanten en staat erom bekend urine-infecties te voorkomen. U kunt verse cranberry’s vervangen door rode bosbessen of vossenbessen (het Europese neefje van de cranberry), cranberry’s uit een pot of gedroogde cranberry’s (die gemakkelijker te krijgen zijn en die u minstens een uur heeft laten weken in warme thee). Digest booster PUSH Bereidingstijd: 5 min. Voor 2 glazen 1 dikke plak witte kool ½ ananas 4 takjes munt 1 cm verse gember Schil de ananas. Verwerk alle ingrediënten met de Smoothie ix te beginnen met de ananas. m Grenadinesiroop Bereidingstijd: 15 min. • Kooktijd: 15 min. Voor ca. ½ l siroop 3 granaatappels Suiker ½ citroen Snijd de granaatappels open en schraap de pitjes eruit. Let op dat u alle witte velletjes verwijdert, want die zijn bitter. Verwerk de pitjes met de sapcentrifuge. Meng een deel granaatappelsap met dezelfde hoeveelheid suiker in een kleine pan met dikke bodem. Breng het mengsel al kloppend aan de kook totdat de suiker is gesmolten. Laat ongeveer 10 min. inkoken onder af en toe roeren. Laat een beetje afkoelen en voeg 1 tl citroensap toe, doe de siroop over in een glazen fles en sluit deze hermetisch af. De grenadine kan 1 maand in de koelkast worden bewaard. Kies goed rijpe en zware granaatappels. 36 WINTER Nous nous réservons le droit de modifier à tout moment et sans préavis les caractéristiques techniques de cet appareil. Les informations figurant dans ce document ne sont pas contractuelles et peuvent être modifiées à tout moment. © Tous droits réservés pour tous pays par Magimix. Wij behouden ons het recht voor de technische kenmerken van dit apparaat op elk moment en zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen. De in dit document vermelde informatie is niet contractueel bindend en kan op elk moment worden gewijzigd. © Alle rechten voorbehouden voor alle landen door Magimix. Ref. 460 085 - 11/2014 We reserve the right to alter at any time without notice the technical specifications of this appliance. None of the information contained in this document is of a contractual nature. Modifications may be made at any time. © All rights reserved for all countries by : Magimix. 56
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Magimix SmoothieMix kit Handleiding

Categorie
Sapmakers
Type
Handleiding