Tefal P4351431 de handleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

CLIPSO
®
OASIS
autocuiseur
www.tefal.com
Guide de l'utilisateur
Gebruiksaanwijzing
Bedienungsanleitung
FR
NL
DE
22
BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN
Met het oog op uw veiligheid, voldoet dit apparaat aan de toepasselijke normen en
regelgevingen:
- Richtlijn Drukapparatuur
- Materialen in contact met levensmiddelen
- Omgeving
• Dit apparaat is ontworpen voor thuisgebruik.
• Neem de tijd om alle instructies te lezen en raadpleeg steeds de "Gebruiksaanwijzing".
• Zoals voor elk kookapparaat, zorg voor een nauwlettend toezicht, als u uw snelkookpan
in de nabijheid van kinderen gebruikt.
• Plaats uw snelkookpan niet in een warme oven.
• Verplaats uw snelkookpan onder druk met uiterste voorzichtigheid. Raak de warme
oppervlakken niet aan. Gebruik de handgrepen en knoppen. Draag zo nodig
ovenhandschoenen.
• Gebruik uw snelkookpan niet voor een ander doel dan waarvoor deze is bestemd.
• Uw snelkookpan kookt onder druk. Bij oneigenlijk gebruik riskeert u brandwonden.
Verzeker u ervan dat uw snelkookpan goed is gesloten voor haar in werking te stellen.
Zie paragraaf "Sluiten".
• Let erop dat het ventiel in decompressiestand staat alvorens uw snelkookpan te
openen.
• Open nooit uw snelkookpan met geweld. Verzeker u ervan dat de interne druk is
gedaald. Zie paragraaf "Beveiliging".
• Gebruik uw snelkookpan nooit zonder vloeistof, want dit kan de pan ernstig
beschadigen. Zorg ervoor dat er altijd voldoende vloeistof aanwezig is tijdens het
koken.
• Gebruik de geschikte warmtebron(nen) overeenkomstig de gebruiksaanwijzingen.
• Bereid nooit een recept op basis van dierlijke melk in uw snelkookpan.
• Gebruik nooit grof zout in uw snelkookpan, maar voeg fijn zout toe aan het einde van
het koken.
• Vul uw snelkookpan nooit meer dan 2/3 (markering max. vulcapaciteit).
• Voor pasteuze voedingsmiddelen, die tijdens het koken uitzetten of schuimen, zoals
rijst, peulvruchten, gedroogde groenten of moes, pompoen, courgette... vul uw
snelkookpan nooit boven 1/3 van haar capaciteit. Laat uw snelkookpan enkele minuten
afkoelen, en voer dan een afkoeling onder koud water uit.
• Na het koken van vlees met een oppervlakkige huid (zoals ossentong) die onder invloed
van de druk kan zwellen, het vlees niet doorprikken zolang de huid opgezwollen is; u
loopt het risico te worden verbrand. We raden u aan om in het vlees te prikken vóor u
het kookt.
• Bij pasteuze voedingsmiddelen (spliterwten, rabarber ...), moet u uw snelkookpan
lichtjes schudden alvorens te openen, zo vermijdt u dat de voedingswaren eruit spatten.
• Controleer voor elk gebruik of de ventielen niet verstopt zijn. Zie paragraaf "voor het
koken".
• Gebruik uw snelkookpan niet om onder druk te braden met olie.
• Voer, afgezien van reiniging en onderhoud, geen andere werkzaamheden uit op de
veiligheidssystemen.
• Gebruik uitsluitend originele TEFAL-onderdelen die voor uw model snelkookpan zijn
bestemd. Gebruik in het bijzonder een TEFAL-pan en -deksel.
• Alcoholdampen zijn ontvlambaar. Breng aan de kook gedurende ongeveer 2 minuten
voordat u het deksel sluit. Houd toezicht op de snelkookpan bij het bereiden van
recepten die alcohol bevatten.
• Gebruik uw snelkookpan niet voor het bewaren van zure of zoute voedingsmiddelen
voor en na het koken, omdat dit uw pan kan beschadigen.
• Plaats nooit uw snelkookpan met ingeklapte handgrepen op een warmtebron.
Bewaar deze instructies
23
A. Drukventiel
B. Sluitknop
C. Stoomuitlaat
D. Positiemarkering van het ventiel
E. Openingknop
F. Veiligheidsventiel
G. Drukaanduiding
H. Afdichtingsring
I. Stoommandje
J. Driepoot
K. Pan
L. Inklapbare handgreep van de pan
M. Markeringen maximumvulling
N.Ontgrendelingsknop van de hand-
grepen
Kenmerken
Diameter van de bodem van uw snelkookpan
Normatieve informatie:
Hoogste werkdruk: 65 kPa
Maximale veiligheidsdruk: 120 kPa
Geschikt voor de warmtebronnen
Uw CLIPSO
®
OASIS-snelkooppan is geschikt
voor alle verwamringsbronnen, ook voor
inductie.
Op een elektrische kookplaat gebruikt u een
plaat waarvan de diameter gelijk aan of
kleiner is dan deze van de bodem van uw
snelkookpan.
Op een keramische kookplaat dient u te
controleren of de bodem van de pan schoon
en netjes is.
Inhoud (L) Ø pan Ø bodem
CLIPSO
®
OASIS
Inklapbare
handgrepen
Materiaal pan en
deksel
8 L 25 cm 20 cm P43514 RVS
GAS ELEKTRICITEIT
(Gietijzeren kookplaat)
ELEKTRICITEIT
(Keramische of
halogeen kookplaat)
ELEKTRICITEIT
(Inductie-kookplaat)
ELEKTRICITEIT
(Gloeispiraal)
Verwarm de pan
niet als die leeg is,
anders kunt u uw
product
beschadigen.
Productbeschrijving
NL
24
Op gas mag de vlam niet buiten de diameter
van de pan reiken.
Zorg ervoor dat op alle fornuizen uw snelkookpan
correct gecentreerd is.
TEFAL-ACCESSOIRES
De in de handel beschikbare accessoires
voor uw snelkookpan zijn:
Neem voor het vervangen van andere
onderdelen of een reparatie, contact op met
erkende TEFAL-servicecentra.
Gebruik uitsluitend originele TEFAL-
onderdelen die voor uw model snelkookpan
zijn bestemd.
Gebruik
Opening
Druk op de openingsknop (E) van het deksel -
afb. 1
Sluiten
Druk op de sluitingsknop (E) van het deksel -
afb. 2
Accessoires Referentie
Afdichtingsring
8/10L
X1010003
Stoommandje
8/10L
980513
Driepoot
792691
De klauwen moeten
contact maken met
de rand van het
deksel.
25
Minimum en maximum
vulling
Minimum 25 cl (2 glazen) - afb. 3
•Maximum 2/3 van de hoogte van de pan (M) -
afb. 4
Voor bepaalde voedingswaren:
Voor pasteuze voedingsmiddelen, die tijdens het
koken uitzetten of schuimen, zoals rijst,
peulvruchten, gedroogde groenten of moes,
pompoen, courgette... vul uw snelkookpan nooit
boven 1/3 van de hoogte van de pan. Bij het
bereiden van soepen, raden wij aan een snelle
drukverlaging onder koud water uit te voeren (p. 28).
Het stoommandje gebruiken
Giet 75 cl water in de bodem van de pan.
Plaats de driepoot (J) en het stoommandje (I).op
de bodem van de pan - afb. 7
Plaats alles op de bodem van de pan - afb. 7
Het drukventiel gebruiken
Plaats het ventiel (A) op de stoomuitlaat (C) door
het pictogram
van het ventiel op dezelfde lijn te
zetten als de positiemarkering van het ventiel (D)
- afb. 8
Druk helemaal aan - afb. 8 en draai tot aan de
kookpositie - afb. 9
De ingrédiënten koken
Plaats het pictogram 1 van het ventiel tegenover
de positiemarkering (D).
Om het drukventiel te verwijderen
Druk op het drukventiel (A) en zet het pictogram
op dezelfde lijn als de positimarkering (D) -
afb. 10
Verwijder het - afb. 11
De in het
stoommandje
geplaatste
voedingswaren
mogen het deksel
van uw snelkookpan
niet raken.
NL
26
Inklapbare handgrepen
Verwijder de aanwezige etiketten op de handgre-
pen voor u de pan in gebruik neemt.
Probeer de handgrepen niet in te klappen zonder
op de ontgrendelingsknoppen te drukken.
Eerste gebruik
Plaats de driepoot (J) en het stoommandje (I).op
de bodem van de pan - afb. 7
Vul met water tot 2/3 van de pan (M).
Sluit uw snelkookpan.
Plaats het drukventiel (A) en zet het op 1 .
Plaats uw snelkookpan op een op
minimaalvermogen ingestelde warmtebron.
Wanneer de stoom via het ventiel begint te
ontsnappen, zet dan de warmtebron lager en tel
20 min af.
Wanneer de 20 min. zijn verstreken, zet uw
warmtebron uit.
Draai het werkingsventie tot op stand .
Wanneer de drukaanduiding (G) daalt, dan staat
uw snelkookpan niet meer onder druk.
Open uw snelkookpan - afb. 1
Om de handgrepen in te klappen:
Om de handgrepen
in gebruikspositie te
plaatsen:
“KLIK"
Plaats nooit uw snel-
kookpan met inge-
klapte handgrepen
op een warmtebron.
27
Verplichte controles voor elk gebruik
Controle van het drukventiel
Controleer of de uitlaat van het drukventiel niet geblokkeerd is.
Controle van het veiligheidsventiel
Controleer of het veiligheidsventiel beweegbaar is (met behulp van een
wattenstaafje zonder watten).
Voor het koken
Controleer voor elk gebruik visueel tegen het
licht of de stoomuitlaat (C) niet verstopt is -
afb. 12
.
Controleer met behulp van een
wattenstaafje of het veiligheidsventiel vrij
beweegt: zie "Reiniging en onderhoud"
Sluit uw snelkookpan - afb. 2
Plaats het ventiel (A) - afb. 8.
Druk helemaal aan en draai tot aan de
kookpositie - afb. 9
Verzeker u ervan dat uw snelkookpan goed is
gesloten voor haar in werking te stellen.
NL
28
Plaats uw snelkookpan op een op maximaal
vermogen ingestelde warmtebron.
Tijdens het koken
Zet de warmtebron lager wanneer het
drukventiel (A) continu en met een
aanhoudend (sissend) geluid stoom laat
ontsnappen.
Tel de in het recept aangegeven kooktijd af.
Let erop tijdens het koken dat het ventiel
regelmatig fluistert. Als er onvoldoende stoom
is, zet uw warmtebron iets hoger, en in het
tegenovergestelde geval, zet uw warmtebron
iets lager.
Einde van de kooktijd
Om de stoom af te laten:
Zodra de warmtebron is uitgezet, heeft u
twee opties:
Langzame drukverlaging: draai het
drukventiel (A) in positie . Wanneer de
drukaanduiding (G) daalt, dan staat uw
snelkookpan niet meer onder druk.
Snelle drukverlaging: plaats uw
snelkookpan onder de koudwaterkraan -
afb. 13
. Wanneer de drukaanduiding (G)
daalt, dan staat uw snelkookpan niet
meer onder druk. Draai het
werkingsventiel tot op stand .
U kunt nu uw snelkookpan openen - afb.
1
Indien u bij het laten onts-
nappen van de stoom on-
gewone spatten vaststelt,
plaats het drukventiel (A)
terug in kookpositie: 1, en
voer een snelle drukverla-
ging uit.
Indien de drukaanduiding
(D) niet daalt, plaats uw
snelkookpan onder de
koudwaterkraan - afb. 13.
Voer nooit
werkzaamheden uit op de
drukaanduiding.
29
Reinigen en onderhoud
Uw snelkookpan reinigen
Voor de goede werking van uw apparaat
moeten deze reinigings- en
onderhoudsaanbevelingen na elk gebruik
worden nageleefd.
Was uw snelkookpan na elk gebruik met warm
water en afwasmiddel. Doe hetzelfde met het
mandje.
Gebruik geen bleekwater of chloorhoudende
producten.
Oververhit uw pan niet wanneer deze leeg is.
Om de binnenkant van de pan te reinigen
Wassen met een schuursponsje en
afwasmiddel.
Als de binnenkant van de roestvrijstalen pan
verschillende kleuren weerspiegelt, dan moet u
die reinigen met azijn.
Om de buitenkant van de pan te reinigen
Wassen met een spons en afwasmiddel.
Het deksel te schoonmaken
Was het deksel met een spons en afwasmiddel.
Om de dichting van het deksel te reinigen:
Reinig na elk gebruik de dichting en (H) en haar
behuizing.
Om de dichting terug te plaatsen, zie - afb.14
en let erop dat het opschrift “face
couvercle” zich tegen het deksel bevindt.
Draai nooit de
schroef en de moer
los die zich aan de
binnenkant van het
deksel bevinden.
Plaats de dichting
nooit in de
vaatwasser.
De bruine kleuring
en de krassen die
kunnen optreden
als gevolg van een
langdurig gebruik
zijn niet
bezwaarlijk.
De pan en het
stoommandje
mogen in de
vaatwasser.
Nadat het
drukventiel (A) en
de afdichtingsring
(H) zijn verwijderd,
kunt u het deksel in
de vaatwasser
plaatsen.
NL
30
Om het drukventiel (A) te reinigen:
Verwijder het drukventiel (A) - afb. 11
Reinig het drukventiel (A) onder stromend
kraanwater - afb. 15.
Controleer of het vrij beweegt: afbeelding
hiernaast.
Om de uitlaat van het drukventiel op het deksel
te reinigen
Verwijder het ventiel (A) - afb. 11
Controleer visueel tegen het licht of de
stoomuitlaat vrij en rond is - afb. 12 . Reinig die
indien nodig met een tandenstoker - afb. 16 en
spoel de uitlaat af.
Om het veiligheidsventiel te reinigen (F)
Reinig het gedeelte dat zich aan de binnenzijde
van het deksel bevindt door het onder stromend
water te houden.
Controleer of het ventiel goed functioneert door
hard met een wattenstaafje zonder watten op het
kogeltje te drukken en te controleren of het vrij kan
bewegen - afb. 17
Om de afdichtingsring van uw snelkookpan te
vervangen
Vervang de afdichtingsring van uw snelkookpan
elk jaar.
Vervang de afdichtingsring van uw snelkookpan
wanneer deze een scheurtje vertoont.
Gebruik steeds een originele TEFAL-afdichtingsring
die voor uw model is bestemd.
Om uw snelkookpan rop te bergen
Plaats het deksel omgekeerd op de pan.
Uw snelkookpan is voorzien van inklapbare
handgrepen:
Druk op de ontgrendelingsknoppen (O) van de hand-
grepen. Zie paragraaf "inklapbare handgrepen".
Probeer de handgrepen niet in te klappen zonder
op de ontgrendelingsknoppen te drukken.
Het is absoluut
noodzakelijk om uw
snelkookpan na 10
jaar gebruik te
laten nakijken in
een erkend TEFAL-
servicecenter.
Om langer van uw
snelkookpan te
genieten: let er op
dat u de pan niet
oververhit als deze
leeg is.
Gebruik nooit
scherpe of puntige
voorwerpen voor
deze handeling.
31
Beveiliging
Uw snelkookpan is uitgerust met verschillende
beveiligingen:
Beveiliging bij het sluiten:
- De klauwen moeten contact maken met de rand
van het deksel. Als dit niet gebeurt, kan de stoom
ontsnappen bij de drukmeter en kan uw
snelkookpan geen druk opbouwen.
Beveiliging bij het openen:
- Alsuw snelkookpan onder druk staat, dan kunt u
de openingsknop niet bewegen.
- Open nooit uw snelkookpan met geweld.
- Werk niet in op de drukaanduiding.
- Verzeker u ervan dat de interne druk is gedaald.
Twee overdrukbeveiligingen:
- Eerste voorziening: het veiligheidsventiel (E)
ontlast de druk - afb. 19.
- Tweede voorziening: de afdichtingsring laat de
stoom ontsnappen tussen het deksel en de pan
- afb. 20.
Wanneer één van deze overdrukbeveiligingen in
werking treedt:
Zet de warmtebron uit.
Laat uw snelkookpan volledig afkoelen.
Open.
Controleer en reinig het drukventiel (A), de
stoomuitlaat (C), het veiligheidsventiel (F) en de
afdichtingsring (H).
Indien na deze controles en reinigingen uw
snelkookpan lekt of niet meer werkt, breng hem
dan naar een erkend TEFAL-servicecentrum.
NL
32
Gebruiksaanbevelingen
1 - De stoom is zeer warm wanneer deze uit het
werkingsventiel ontsnapt.
2 - Zodra de drukaanduiding stijgt kunt u de
snelkookpan niet meer openen.
3 - Zoals voor elk kookapparaat, zorg voor een
nauwlettend toezicht, als u uw snelkookpan in de
nabijheid van kinderen gebruikt.
4 - Pas op voor een stoomstraal.
5 - Gebruik de twee handgrepen om uw snelkookpan te
verplaatsen.
6 - Laat geen voedingswaren in uw snelkookpan staan.
7 - Gebruik nooit bleekwater of chloorhoudende
producten, die de kwaliteit van het roestvrij staal
zouden kunnen aantasten.
8 - Laat het deksel niet in water liggen.
9 - Vervang elk jaar de dichting.
10 - Reinig enkel uw snelkookpan als die koud en leeg is.
11 - Het is absoluut noodzakelijk om uw snelkookpan na
10 jaar gebruik te laten nakijken in een erkend
TEFAL-servicecenter.
Garantie
In het kader van het in de gebruiksaanwijzing
aanbevolen gebruik, heeft de roestvrijstalen pan van
uw nieuwe TEFAL-snelkookpan 10 jaar garantie voor:
- Elk gebrek in verband met de metalen structuur van
uw kuip;
- Elke vroegtijdige degradatie van het basismetaal.
De andere materialen van de pan en alle andere
onderdelen van uw snelkookpan worden
gegarandeerd tegen fabricage- of materiaalfouten,
gedurende de garantieperiode die wordt bepaald
door de wet die van kracht is in het land van
aankoop, te rekenen vanaf de datum van aankoop.
Deze contractuele garantie zal worden verleend op
vertoon van het kassaticket of factuur voor deze
datum van aankoop.
33
Het volgende is uit deze garanties uitgesloten:
De krassen en verkleuring als gevolg van veroudering,
voor kuipen met anti-aanbaklaag.
Krassen die ontstaan doordat het deksel in contact
komt met de pan met anti-aanbaklaag.
Degradaties als gevolg van de niet-naleving van de
belangrijke voorzorgsmaatregelen of onzorgvuldig
gebruik, waaronder:
- Schokken, vallen, gebruik in de oven...
Alleen de erkende TEFEAL-servicecentra zijn
gemachtigd u deze garantie te verlenen.
U kunt het gratis nummer bellen voor de
adresgegevens van het dichtst bij gelegen erkende
TEFAL-servicecentrum.
Verplichte markeringen
Markering Plaats
Identificatie van de fabrikant of het han-
delsmerk
Sluitknop.
Productiejaar en productiepartij
Refrentiemodel
Maximale beveiligingsdruk (PS)
Hoogste werkdruk (PF)
Aan de bovenkant van het
deksel en zichtbaar wanneer
deze in de "open"-stand staat.
Inhoud (L)
Op de buitenzijde van de
bodem van de pan
Help mee het milieu te beschermen!
i Uw apparaat bevat veel materialen die geschikt zijn voor
hergebruik of recycling.
Breng het apparaat naar een verzamelpunt zodat het correct
kan worden verwerkt.
NL
34
TEFAL beantwoordt uw vragen
Problemen Aanbevelingen
Als u het deksel
niet kunt sluiten:
• Controleer of het deksel (E) goed is geplaatst.
Controleer de juiste plaatsing van de afdichtingsring,
zie paragraaf "Reiniging en onderhoud".
Indien uw
snelkookpan
opgewarmd werd
zonder vloeistof erin:
Laat uw snelkookpan nakijken door een erkend TEFAL-
servicecentrum.
Indien de
drukaanduiding
niet is gestegen, en
niets uit het ventiel
ontsnapt tijdens
het koken:
Dit is normaal tijdens de eerste minuten. Indien het
fenomeen aanhoudt, controleer of:
- De warmtebron hoog genoeg staat, zo niet, zet hem
hoger.
- De hoeveelheid vloeistof in de kuip voldoende is.
- Het werkingsventiel op 1 staat.
- Uw snelkookpan goed gesloten is.
- De dichting of de rand van de kuip niet beschadigd
zijn.
- De dichtingsring in het deksel goed is geplaatst, zie
paragraaf "Reiniging en onderhoud".
Indien de
drukaanduiding is
gestegen, en niets
uit het ventiel
ontsnapt tijdens
het koken:
Dit is normaal tijdens de eerste minuten.
Indien het fenomeen aanhoudt, houd uw apparaat
onder koud kraantjeswater tot de drukaanduiding
daalt.
Reinig het drukventiel
- afb.15 en de stoomuitlaat
- afb. 16 en controleer of het kogeltje van het
veiligheidsventiel moeiteloos kan worden ingedrukt
- afb. 17.
35
Problemen
Aanbevelingen
Indien stoom rondom
het deksel ontsnapt,
controleer:
De correcte sluiting van het deksel.
De positionering van de afdichtingsring van het
deksel. De staat van de afdichtingsring en vervang
deze zo nodig.
Of het deksel, de afdichtingsring en haar behuizing
in het deksel schoon zijn.
De staat van de rand van de pan.
Als er stoom lekt
rondom het deksel en u
een hard geluid hoort:
Controleer of de dichting niet gekneld zit tussen
de pan en het deksel.
Als u het deksel niet
kunt openen:
Controleer op de drukaanduiding of er veel druk in
de pan staat.
Zo niet, laat stoom ontsnappen en koel zo nodig
uw snelkookpan af onder een straal koud water.
Voer nooit werkzaamheden uit op deze
drukaanduiding.
Indien de
voedingswaren niet
gaar of verbrand zijn,
controleer:
De kooktijd.
De kracht van de warmtebron.
De correcte positionering van het drukventiel.
De hoeveelheid vloeistof.
Indien de
voedingswaren in uw
snelkookpan zijn
aangebrand:
Laat uw pan een tijdje weken alvorens hem te
wassen.
Gebruik nooit bleekwater of chloorhoudende
producten.
Wanneer één van de
beveiligingen in
werking treedt:
Zet de warmtebron uit.
Laat uw snelkookpan afkoelen zonder die te
verplaatsen. Wacht tot de drukaanduiding is
gedaald en open.
Controleer en reinig het drukventiel, de
stoomuitlaat, het veiligheidsventiel en de
afdichtingsring.
Laat uw snelkookpan nakijken door een erkend
TEFAL-servicecentrum wanneer u het probleem
zelf niet kunt verhelpen.
Als u de inklapbare
handgrepen niet in de
werkingspositie krijgt:
Controleer dan:
•of u de ontgrendelingsknop kunt bewegen.
•Als het probleem aanhoudt, laat dan uw
snelkookpan nakijken door een erkend TEFAL-
servicecentrum.
Als u de inklapbare
handgrepen niet kunt
inklappen:
•Niet forceren.
•Zorg ervoor dat u de ontgrendelingsknoppen van
de handgrepen helemaal indrukt.
NL
36
Een selectie van van heerlijke
recepten om met uw Clipso
®
Oasis
klaar te maken
Alle recepten zijn voorzien voor 4 personen.
Voorgerecht
Groentesoep
4 aardappelen, 1 prei, 4 wortelen, 1 raap, 1 l water, zout, peper, 3 eetlepels room (optioneel).
Schil en was de groenten.
Snijd de aardappelen en de rapen in blokjes. Snijd de
wortelen en de prei in grote schijfjes.
Doe het water in uw snelkookpan, voeg de groenten,
het zout en de peper toe.
Sluit uw snelkookpan en laat koken volgens de
aangegeven tijd.
Doe uw snelkookpan open op het einde van de
bereiding. Voeg wat extra water toe als uw soep te dik
is.
Werk eventueel af met een beetje room net voor het
opdienen.
Vis
Papillotten van blauwe leng met citrusvruchten
4 stukken filet van blauwe leng van 150 g, 1 grapefruit, 1 sinaasappel, sap van 1 limoen, 2
tomaten, 1 ui, 2 fijngesneden sjalotjes, 60 g boter, 1 glas droge witte wijn, enkele blaadjes
dragon, zout, peper.
Snijd de tomaten in schijfjes. Schil de ui en snijd in dunne
plakjes.
Schil het grapefruit en de sinaasappelen en verdeel in
kwartjes, zorg ervoor dat het sap wordt behouden.
Leg 3 tomatenplakken in het midden van 4 vellen
bakpapier, ze mogen enigszins overlappen. Dek af met
een wat ui en gehakte sjalotten, voeg een paar blaadjes
dragon toe en leg de stukken blauwe leng erop. Til de
randen van elke papillot op om 1 eetlepel witte wijn en 2
eetlepels grapefruit-sinaasappelsap eronder te gieten.
Voeg enkele druppels limoen toe en nog wat peper en
4 personen
Bereiding: 25 min.
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 10 min.
4 personen
Bereiding: 15 min.
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 10 min.
37
zout. Leg op elke vis 1 schijfje grapefruit, 2 schijfjes
sinaasappel en 15 g verse boter. Sluit de papillotten goed.
Prik in elke papillot enkele gaatjes met een tandenstoker
voor u ze voorzichtig in het stoommandje legt.
Giet 75 cl water in uw snelkookpan. Plaats het
stoommandje op de voorziene steun en zorg ervoor dat
er geen contact is met het water. Sluit uw snelkookpan.
Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder
garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan
open op het einde van de bereiding.
Haal het stoommandje uit uw snelkookpan en let de
vispapillotten anfzonderlijk op een bord. Open de
papillotten op tafel met een schaar en serveer eventueel
met een avocadosalade.
Schaap
Lamsragout in herfsttooi
600 g schapenkotelet en 600 g hoge kotelet in stukjes, 1 bosje nieuwe wortels, 1 bosje
lenteuitjes, 1 bosje rapen, 4 krielaardappeltjes, 100 g sperziebonen 2 gepelde tomaten 2
knoflooktenen, 1 bouquet garni, 1 eetlepel dragon, 30 g boter, 15 cl witte wijn, 1 theelepel
anijs, 1 el olie olijfolie, 1 eetlepel bloem, zout, peper.
Schil en was de groenten. Laat de stukken vlees en
ongeschilde knoflook fruiten in olie en boter in uw
snelkookpan. Breng op smaak met zout en peper. Strooi
de bloem erbij en meng goed. Voeg de witte wijn toe, de
anijs, de bouquet garni en de geplette tomaten. Vul met
water om het vlees op te bevochtigen. Breng aan de kook.
Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel
fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd.
Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding.
Voeg de groenten toe en werk af met peper en zout. Sluit
uw snelkookpan opnieuw. Verlaag het vuur zodra het
ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de
aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde
van de bereiding.
Laat het vlees en de groenten uitlekken, verwijder het
bouquet garni en de knoflook. Laat het kookvocht
verdampen op hoog vuur tot een smeuïge saus. Schik het
vlees en de groenten in een schaal en bestrooi met het
sap. Strooi wat dragon erover en serveer
4 PERSONEN
Bereidingstijd: 20 min
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 11 min.
+ 8 min.
NL
38
Kalf
Gebraden kalfsvlees met drie mosterdsauzen
1 kg gebonden kalfsgebraad, 6 wortelen, 3 knoflooktenen, 1 ui, 1 bouquet garni, 2 eetlepels
slagroom, 40 g boter, 30 cl droge witte wijn, 2 eetlepels Meaux-mosterd, 1 eetlepel sterke
mosterd en 1 eetlepel zachte dragonmosterd, 1 eetlepel olie, poedersuiker, zout, peper.
Prik stukjes look in het gebraad. Laat even fruiten in
boter en olie in uw snelkookpan. Breng op smaak met
zout en peper. Haal het vlees eruit. Laat de in schijfjes
gesneden wortelen fruiten, voet 2 eetlepels suiker toe,
zout en peper. Leg het vlees er terug in, voeg de
bouquet garni, de ui en de witte wijn toe. Sluit uw
snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel
fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven
tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de
bereiding. Haal het gebraad en de wortelen eruit.
Breng aan de kook op hoog vuur en laat het kookvocht
inkoken tot een derde. Voeg de room toe en laat 5
minuten sudderen op laag vuur, voeg de mosterd toe
zonder te laten koken. Giet de saus door de zeef en
voeg wat water toe, indien nodig.
Snijd het gebraad. Serveer overgoten met saus en
afgewerkt met wortelen.
Rundvlees
Stoofpotje van de chef
1,2 kg rundvlees (bil of bloemstuk, ossenstaart, enkele buikribbetjes), 2 beenmergen, 800g
grote aardappelen, 1/2 citroen, 1 ui geprikt met 3 kruidnagels, 3 wortels, 3 stelgens gebonden
prei, 3 rapen, 1 stengel selderij, 1/2 knolselderij, 1 bol knoflook, 1 bouquet garni, 4 eetlepels
Porto, 4 sneetjes geroosterd boerenbrood en knoflook, augurken , grof zout, zout, peper.
Was en schil de groenten, en snijd ze in stukjes. Vul uw
snelkookpan met 2 liter water en voeg de uien, wortelen,
prei, rapen, knolselderij, knoflookhoofd, selderij en
bouquet garni toe. Breng op smaak met zout en peper.
Breng aan de kook en werp er de stukken vlees in. Bak 10
minuten. op lage temperatuur en verwijder regelmatig het
schuim dat zich vormt op het oppervlak.
Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel
fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd.
Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding.
Haal de wortelen, prei, rapen en knolselderij uit en leg ze
opzij. Sluit uw snelkookpan opnieuw. Verlaag het vuur
4 PERSONEN
Bereidingstijd: 20 min
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 25 min.
+ 25 min.
4 personen
Bereiding: 25 min.
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 26 min.
39
zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de
aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde
van de bereiding. Was en schil de aardappelen en kook ze
in een pot met gezouten water. Snijd de citroen in plakjes,
leg ze op het einde van elke mergpijp en maak ze vast met
keukentouw, terwijl het vlees en de aardappelen aan het
koken zijn. Leg het beenmerg in pot met licht gezouten
water en citroen en kook gedurende 10 minuten. op laag
vuur.
Laat het vlees uitlekken. Serveer met de groenten errond
en afgewerkt grof zout en augurken. Laat de beenderen
uitlekken en haal het merg eruit. Serveer met plakjes
geroosterd lookbrood. Serveer de bouillon afzonderlijk
nadat u er 3 of 4 eetlepels Porto heeft toegevoegd.
Gevogelte
Baskische kip
1 kip 1,5 kg in stukken gesneden door slager, 1 blik van 400 g hele gepelde tomaten, 1 blik van
400 g rode paprika's, 1 blik 400 g groene paprika, drie knoflooktenen, 3 gehakte uien, 1 bouquet
garni, 2 glazen witte wijn, 4 eetlepels olijfolie, zout, peper.
Laat de paprika's voorzichtig uitlekken voor u ze in
stukken snijdt. Verhit de olijfolie met de helft van de
look in uw snelkookpan en fruit er vervolgens de stukjes
kip in. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 1 glas
witte wijn toe aan het kookvocht om de stukjes die aan
de bodem uw snelkookpan kleven los te maken, maak
vervolgens de stukjes los.
Bak in dezelfde snelkookpan de uien bruin. Voeg de
versneden paprika's toe en laat 5 min. bakken op hoog
vuur terwijl u roert. Voeg de tomaten toe, de bouquet
garni, de look en de resterende wijn. Breng op smaak
met zout en peper. Laat 3 minuten sudderen en leg de
stukjes erbij nadat u in het vel heeft geprikt.
Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het
ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de
aangegeven tijd.
Haal de bouquet garni eruit en leg op elk bord enkele
stukken kip met Baskische garnituur. Serveer met
pilafrijst.
4 personen
Bereiding: 20 min.
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 14 min.
NL
40
Groenten
Ratatouille
5 Courgette in schijfjes gesneden, 4 aubergines in blokjes, 4 grote tomaten in kwartjes, 2 rode
paprika's in blokjes, 1 groene paprika in reepjes, 2 grote uien, 3 teentjes gepeld en geplette
knoflook, 1 takje tijm, 1 blad laurier, 1 takje rozemarijn, 1 kommetje basilicum, 1/2 bosje
koriander, 6 eetlepels olijfolie, 25 cl water, zout, peper.
Fruit de uien op hoog vuur in uw snelkookpan , samen
met de blokjes rode paprika en reepjes groene paprika
iin 3 eetlepels olijfolie. Als ze goudbruin zijn, voegt u
de aubergineblokjes, de courgetteplakjes, de tomaten
en de rest van de olie toe. Werk af met tijm, laurier,
rozemarijn en de look. Voeg het water toe. Breng op
smaak met zout en peper. Goed roeren.
Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het
ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de
aangegeven tijd. als u bijna klaar bent met koken, open
dan uw snelkookpan , zet op een laag vuurtje en laat
de ratatouille nog 10 min. stoven zonder deksel. Kruid
bij, indien nodig.
Serveer de ratatouille warm, bestrooid met een mix
van basilicum en gehakte koriander.
Pilafrijst
200 g rijst, 40 g boter, 75 cl kippenbouillon, 4 eetlepels arachideolie, zout, peper.
Spoel de rijst meerdere keren met proper water en laat
goed drogen. Laat even fruiten op een zacht vuur in 20
g boter en olie in uw snelkookpan. Breng op smaak met
zout en peper. Roer goed om en voeg de
kippenbouillon toe. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het
vuur zodra het ventielvan uw snelkookpan fluistert, en
laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw
snelkookpan open op het einde van de bereiding.
Haal de rijst eruit en laat uitlekken. Giet in een grote
saladekom, voeg de overige boter toe en roer.
Deze pilafrijst wordt opgediend met exotische
gerechten, vis, gevogelte en kalfsvlees.
4 personen
Bereiding: 20 min.
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 7 min.
6 personen
Bereiding: 15 min.
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 13 min.
41
Desserten
Compote van drie gekarameliseerde appels
4 reinetteappels, 4 granny smith-appels, vier Canadese appels, 100 g pijnboompitten, 60 g
boter, 100 gram suiker, 2 snufjes kaneelpoeder, 1 theelepel vanille-extract, 1 mespuntje
gemberpoeder, 25 ml water.
Schil de appels, verwijder de zaadjes en snijd in
kwartjes van 2 cm dik.
Laat even fruiten op een zacht vuur in boter in uw
snelkookpan. Voeg de kaneel, vanille, gember, bruine
suiker en pijnboompitten toe. Voeg het water toe. Roer
met een houten lepel.
Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het
ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de
aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het
einde van de bereiding. Serveer de compote koel of
warm met 1 bolletje vanille-ijs of 1 eetlepel slagroom.
Kleine flans
25 cl melk, 1/2 vanillestokje in tweeën gesneden, 3 eierdooiers, 100 g basterdsuiker, enkele
druppels azijn.
Breng de melk aan de kook met de vanille. Doe 50 g
suiker en de eidooiers in een kom. Klop krachtig tot een
glad wit mengsel. Giet geleidelijk de kokende melk
(zonder de vanillestokjes) bij de eieren tijdens het
kloppen.
Doe de rest van de suiker met 2 eetlepels water en
enkele druppels azijn in een pan met dikke bodem.
Verwarm op een laag vuurtje tot u een lichte karamel
krijgt. Bestrijk vier afzonderlijke schaaltjes met karamel.
Zeef het eimengsel met een schuimspaan en giet in
schaaltjes. Bedek ze met een klein stuk aluminiumfolie.
Plaats de schaaltjes in het stoommandje.
Giet 75 cl water in uw snelkookpan en plaats het
stoommandje op de steun. Sluit uw snelkookpan.
Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder
garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan
open op het einde van de bereiding.
Laat afkoelen voor u de flans in uw koelkast zet.
Haal de flan uit het schaaltje en zet op een bord, serveer
koud.
4 personen
Bereiding: 15 min.
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 5 min.
4 tot 6 personen
Bereiding: 15 min.
Positie van het ventiel:
1
Kooktijd: 5 min.
NL
42
Tabel met kooktijden
Groenten
GROENTEN
(VERS)
STOMEN
Ingrediënt in het
stoommandje
en 75 cl water
op de bodem
van de
snelkookpan
ONDERDOMP
ELING
Ingrediënt in
het water
zonder
mandje.
DROGE
GROENTEN
ONDERGEDO
MPELD
Zonder
mandje.
MAX
75 cl
MAX 11/3
Gerechten
bereiden
VERS
Positie van
het ventiel:
1
DIEPVRIES
Positie van
het ventiel:
1
Artisjokken
- Stomen
17 min.
- onderdompelen
14 min.
Asperges
- onderdompelen
4 min
Bloemkool 3 min. 4 min
Broccoli 4 min 4 min
Courgettes
- Stomen
4 min 7 min
- onderdompelen
2 min
Erwten 1 min. 30 4 min
Groene linzen
(lichtdroog)
10 min
Halfgedroogde
bonen
18 min
Paddenstoelen
in plakjes
- Stomen
1 min 7 min
in hun geheel - onderdompelen
1 min. 30
Pommes de terre
en quartiers
- Stomen
11 min.
- onderdompelen
5 min
Pompoen (puree) 8 min.
Prei in schijfjes 2 min
Prinsessenbonen 7 min 8 min.
Rapen
- Stomen
6 min.
- onderdompelen
5 min
Rijst (lichtdroog) 6 min.
Rode biet
- Stomen
20 - 25 min
Savooi
in plakjes
5 min
ontbladerd
6 min.
Selderij
- Stomen
5 min
- onderdompelen
9 min.
Spinazie
- Stomen
4 min
- onderdompelen
3 min.
Spruitjes 6 min. 5 min
Tarwe (lichtdroog) 14 min.
Witloof 10 min
Wortelen
plakjes
gesneden
7 min 9 min.
* Ingrednten in het stoommandje
** Ingrediënten in het water
43
Vlees -Vis
VERS
Positie van het ventiel:
1
DIEPVRIES
Positie van het ventiel:
1
Kip (gigot 1,3 Kg) 25 min 60 min
Lamsvlees 30 min 40 min
Rundvlees 15 min 35 min.
Tonijn 10 min 12 min
Varkensvlees 32 min 63 min.
Zalm 9 min 11 min.
Zeeduivel 6 min 8 min.
NL

Documenttranscriptie

FR CLIPSO® OASIS autocuiseur Guide de l'utilisateur Gebruiksaanwijzing Bedienungsanleitung www.tefal.com NL DE BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN Met het oog op uw veiligheid, voldoet dit apparaat aan de toepasselijke normen en regelgevingen: - Richtlijn Drukapparatuur - Materialen in contact met levensmiddelen - Omgeving • Dit apparaat is ontworpen voor thuisgebruik. • Neem de tijd om alle instructies te lezen en raadpleeg steeds de "Gebruiksaanwijzing". • Zoals voor elk kookapparaat, zorg voor een nauwlettend toezicht, als u uw snelkookpan in de nabijheid van kinderen gebruikt. • Plaats uw snelkookpan niet in een warme oven. • Verplaats uw snelkookpan onder druk met uiterste voorzichtigheid. Raak de warme oppervlakken niet aan. Gebruik de handgrepen en knoppen. Draag zo nodig ovenhandschoenen. • Gebruik uw snelkookpan niet voor een ander doel dan waarvoor deze is bestemd. • Uw snelkookpan kookt onder druk. Bij oneigenlijk gebruik riskeert u brandwonden. Verzeker u ervan dat uw snelkookpan goed is gesloten voor haar in werking te stellen. Zie paragraaf "Sluiten". • Let erop dat het ventiel in decompressiestand staat alvorens uw snelkookpan te openen. • Open nooit uw snelkookpan met geweld. Verzeker u ervan dat de interne druk is gedaald. Zie paragraaf "Beveiliging". • Gebruik uw snelkookpan nooit zonder vloeistof, want dit kan de pan ernstig beschadigen. Zorg ervoor dat er altijd voldoende vloeistof aanwezig is tijdens het koken. • Gebruik de geschikte warmtebron(nen) overeenkomstig de gebruiksaanwijzingen. • Bereid nooit een recept op basis van dierlijke melk in uw snelkookpan. • Gebruik nooit grof zout in uw snelkookpan, maar voeg fijn zout toe aan het einde van het koken. • Vul uw snelkookpan nooit meer dan 2/3 (markering max. vulcapaciteit). • Voor pasteuze voedingsmiddelen, die tijdens het koken uitzetten of schuimen, zoals rijst, peulvruchten, gedroogde groenten of moes, pompoen, courgette... vul uw snelkookpan nooit boven 1/3 van haar capaciteit. Laat uw snelkookpan enkele minuten afkoelen, en voer dan een afkoeling onder koud water uit. • Na het koken van vlees met een oppervlakkige huid (zoals ossentong) die onder invloed van de druk kan zwellen, het vlees niet doorprikken zolang de huid opgezwollen is; u loopt het risico te worden verbrand. We raden u aan om in het vlees te prikken vóor u het kookt. • Bij pasteuze voedingsmiddelen (spliterwten, rabarber ...), moet u uw snelkookpan lichtjes schudden alvorens te openen, zo vermijdt u dat de voedingswaren eruit spatten. • Controleer voor elk gebruik of de ventielen niet verstopt zijn. Zie paragraaf "voor het koken". • Gebruik uw snelkookpan niet om onder druk te braden met olie. • Voer, afgezien van reiniging en onderhoud, geen andere werkzaamheden uit op de veiligheidssystemen. • Gebruik uitsluitend originele TEFAL-onderdelen die voor uw model snelkookpan zijn bestemd. Gebruik in het bijzonder een TEFAL-pan en -deksel. • Alcoholdampen zijn ontvlambaar. Breng aan de kook gedurende ongeveer 2 minuten voordat u het deksel sluit. Houd toezicht op de snelkookpan bij het bereiden van recepten die alcohol bevatten. • Gebruik uw snelkookpan niet voor het bewaren van zure of zoute voedingsmiddelen voor en na het koken, omdat dit uw pan kan beschadigen. • Plaats nooit uw snelkookpan met ingeklapte handgrepen op een warmtebron. Bewaar deze instructies 22 Productbeschrijving A. Drukventiel B. Sluitknop C. Stoomuitlaat D. Positiemarkering van het ventiel E. Openingknop F. Veiligheidsventiel G. Drukaanduiding H. Afdichtingsring I. Stoommandje J. Driepoot K. Pan L. Inklapbare handgreep van de pan M. Markeringen maximumvulling N. Ontgrendelingsknop van de handgrepen Kenmerken Diameter van de bodem van uw snelkookpan Inhoud (L) Ø pan Ø bodem 8L 25 cm 20 cm CLIPSO® OASIS Materiaal pan en Inklapbare deksel handgrepen P43514 RVS Normatieve informatie: Hoogste werkdruk: 65 kPa Maximale veiligheidsdruk: 120 kPa Geschikt voor de warmtebronnen GAS ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT ELEKTRICITEIT (Gietijzeren kookplaat) (Keramische of halogeen kookplaat) (Inductie-kookplaat) (Gloeispiraal) • Uw CLIPSO® OASIS-snelkooppan is geschikt voor alle verwamringsbronnen, ook voor inductie. • Op een elektrische kookplaat gebruikt u een plaat waarvan de diameter gelijk aan of kleiner is dan deze van de bodem van uw snelkookpan. • Op een keramische kookplaat dient u te controleren of de bodem van de pan schoon en netjes is. Verwarm de pan niet als die leeg is, anders kunt u uw product beschadigen. 23 NL • Op gas mag de vlam niet buiten de diameter van de pan reiken. Zorg ervoor dat op alle fornuizen uw snelkookpan correct gecentreerd is. TEFAL-ACCESSOIRES • De in de handel beschikbare accessoires voor uw snelkookpan zijn: Accessoires Referentie Afdichtingsring 8/10L X1010003 Stoommandje 8/10L 980513 Driepoot 792691 • Neem voor het vervangen van andere onderdelen of een reparatie, contact op met erkende TEFAL-servicecentra. • Gebruik uitsluitend originele TEFALonderdelen die voor uw model snelkookpan zijn bestemd. Gebruik Opening • Druk op de openingsknop (E) van het deksel afb. 1 Sluiten De klauwen moeten contact maken met de rand van het deksel. 24 • Druk op de sluitingsknop (E) van het deksel afb. 2 Minimum en maximum vulling NL • Minimum 25 cl (2 glazen) - afb. 3 •Maximum 2/3 van de hoogte van de pan (M) afb. 4 Voor bepaalde voedingswaren: • Voor pasteuze voedingsmiddelen, die tijdens het koken uitzetten of schuimen, zoals rijst, peulvruchten, gedroogde groenten of moes, pompoen, courgette... vul uw snelkookpan nooit boven 1/3 van de hoogte van de pan. Bij het bereiden van soepen, raden wij aan een snelle drukverlaging onder koud water uit te voeren (p. 28). Het stoommandje gebruiken De in het stoommandje geplaatste voedingswaren mogen het deksel van uw snelkookpan niet raken. • Giet 75 cl water in de bodem van de pan. • Plaats de driepoot (J) en het stoommandje (I).op de bodem van de pan - afb. 7 • Plaats alles op de bodem van de pan - afb. 7 Het drukventiel gebruiken • Plaats het ventiel (A) op de stoomuitlaat (C) door • het pictogram van het ventiel op dezelfde lijn te zetten als de positiemarkering van het ventiel (D) - afb. 8 • Druk helemaal aan - afb. 8 en draai tot aan de kookpositie - afb. 9 De ingrédiënten koken • Plaats het pictogram 1 van het ventiel tegenover de positiemarkering (D). Om het drukventiel te verwijderen • Druk op het drukventiel (A) en zet het pictogram • op dezelfde lijn als de positimarkering (D) - afb. 10 • Verwijder het - afb. 11 25 Inklapbare handgrepen Verwijder de aanwezige etiketten op de handgrepen voor u de pan in gebruik neemt. Plaats nooit uw snelkookpan met ingeklapte handgrepen op een warmtebron. Probeer de handgrepen niet in te klappen zonder op de ontgrendelingsknoppen te drukken. Om de handgrepen in te klappen: Om de handgrepen in gebruikspositie te plaatsen: Eerste gebruik • Plaats de driepoot (J) en het stoommandje (I).op de bodem van de pan - afb. 7 • Vul met water tot 2/3 van de pan (M). • Sluit uw snelkookpan. • Plaats het drukventiel (A) en zet het op 1 . • Plaats uw snelkookpan op een op minimaalvermogen ingestelde warmtebron. • Wanneer de stoom via het ventiel begint te ontsnappen, zet dan de warmtebron lager en tel 20 min af. • Wanneer de 20 min. zijn verstreken, zet uw warmtebron uit. • Draai het werkingsventie tot op stand . • Wanneer de drukaanduiding (G) daalt, dan staat uw snelkookpan niet meer onder druk. • Open uw snelkookpan - afb. 1 26 “KLIK" Verplichte controles voor elk gebruik Controle van het drukventiel NL • Controleer of de uitlaat van het drukventiel niet geblokkeerd is. Controle van het veiligheidsventiel • Controleer of het veiligheidsventiel beweegbaar is (met behulp van een wattenstaafje zonder watten). Voor het koken • • • • • • Controleer voor elk gebruik visueel tegen het licht of de stoomuitlaat (C) niet verstopt is afb. 12. Controleer met behulp van een wattenstaafje of het veiligheidsventiel vrij beweegt: zie "Reiniging en onderhoud" Sluit uw snelkookpan - afb. 2 Plaats het ventiel (A) - afb. 8. Druk helemaal aan en draai tot aan de kookpositie - afb. 9 Verzeker u ervan dat uw snelkookpan goed is gesloten voor haar in werking te stellen. 27 • Plaats uw snelkookpan op een op maximaal vermogen ingestelde warmtebron. Tijdens het koken • Zet de warmtebron lager wanneer het drukventiel (A) continu en met een aanhoudend (sissend) geluid stoom laat ontsnappen. • Tel de in het recept aangegeven kooktijd af. • Let erop tijdens het koken dat het ventiel regelmatig fluistert. Als er onvoldoende stoom is, zet uw warmtebron iets hoger, en in het tegenovergestelde geval, zet uw warmtebron iets lager. Einde van de kooktijd Indien de drukaanduiding (D) niet daalt, plaats uw snelkookpan onder de koudwaterkraan - afb. 13. Voer nooit werkzaamheden uit op de drukaanduiding. Indien u bij het laten ontsnappen van de stoom ongewone spatten vaststelt, plaats het drukventiel (A) terug in kookpositie: 1, en voer een snelle drukverlaging uit. Om de stoom af te laten: • Zodra de warmtebron is uitgezet, heeft u twee opties: • Langzame drukverlaging: draai het drukventiel (A) in positie . Wanneer de drukaanduiding (G) daalt, dan staat uw snelkookpan niet meer onder druk. • Snelle drukverlaging: plaats uw snelkookpan onder de koudwaterkraan afb. 13. Wanneer de drukaanduiding (G) daalt, dan staat uw snelkookpan niet meer onder druk. Draai het werkingsventiel tot op stand . • U kunt nu uw snelkookpan openen - afb. 1 28 Reinigen en onderhoud Uw snelkookpan reinigen • Voor de goede werking van uw apparaat moeten deze reinigingsen onderhoudsaanbevelingen na elk gebruik worden nageleefd. • Was uw snelkookpan na elk gebruik met warm water en afwasmiddel. Doe hetzelfde met het mandje. • Gebruik geen bleekwater of chloorhoudende producten. • Oververhit uw pan niet wanneer deze leeg is. Om de binnenkant van de pan te reinigen • Wassen met een schuursponsje en afwasmiddel. • Als de binnenkant van de roestvrijstalen pan verschillende kleuren weerspiegelt, dan moet u die reinigen met azijn. Om de buitenkant van de pan te reinigen • Wassen met een spons en afwasmiddel. Het deksel te schoonmaken • Was het deksel met een spons en afwasmiddel. Om de dichting van het deksel te reinigen: • Reinig na elk gebruik de dichting en (H) en haar behuizing. • Om de dichting terug te plaatsen, zie - afb.14 en let erop dat het opschrift “face côté couvercle” zich tegen het deksel bevindt. NL De bruine kleuring en de krassen die kunnen optreden als gevolg van een langdurig gebruik zijn niet bezwaarlijk. De pan en het stoommandje mogen in de vaatwasser. Nadat het drukventiel (A) en de afdichtingsring (H) zijn verwijderd, kunt u het deksel in de vaatwasser plaatsen. Draai nooit de schroef en de moer los die zich aan de binnenkant van het deksel bevinden. Plaats de dichting nooit in de vaatwasser. 29 Om het drukventiel (A) te reinigen: • Verwijder het drukventiel (A) - afb. 11 • Reinig het drukventiel (A) onder stromend kraanwater - afb. 15. • Controleer of het vrij beweegt: afbeelding hiernaast. Om de uitlaat van het drukventiel op het deksel te reinigen • Verwijder het ventiel (A) - afb. 11 • Controleer visueel tegen het licht of de stoomuitlaat vrij en rond is - afb. 12 . Reinig die indien nodig met een tandenstoker - afb. 16 en spoel de uitlaat af. Om het veiligheidsventiel te reinigen (F) • Reinig het gedeelte dat zich aan de binnenzijde van het deksel bevindt door het onder stromend water te houden. • Controleer of het ventiel goed functioneert door hard met een wattenstaafje zonder watten op het kogeltje te drukken en te controleren of het vrij kan bewegen - afb. 17 Om de afdichtingsring van uw snelkookpan te vervangen • Vervang de afdichtingsring van uw snelkookpan elk jaar. • Vervang de afdichtingsring van uw snelkookpan wanneer deze een scheurtje vertoont. • Gebruik steeds een originele TEFAL-afdichtingsring die voor uw model is bestemd. Om uw snelkookpan rop te bergen • Plaats het deksel omgekeerd op de pan. Uw snelkookpan is voorzien van inklapbare handgrepen: •Druk op de ontgrendelingsknoppen (O) van de handgrepen. Zie paragraaf "inklapbare handgrepen". Probeer de handgrepen niet in te klappen zonder op de ontgrendelingsknoppen te drukken. 30 Gebruik nooit scherpe of puntige voorwerpen voor deze handeling. Om langer van uw snelkookpan te genieten: let er op dat u de pan niet oververhit als deze leeg is. Het is absoluut noodzakelijk om uw snelkookpan na 10 jaar gebruik te laten nakijken in een erkend TEFALservicecenter. Beveiliging NL Uw snelkookpan is uitgerust met verschillende beveiligingen: • Beveiliging bij het sluiten: - De klauwen moeten contact maken met de rand van het deksel. Als dit niet gebeurt, kan de stoom ontsnappen bij de drukmeter en kan uw snelkookpan geen druk opbouwen. • Beveiliging bij het openen: - Alsuw snelkookpan onder druk staat, dan kunt u de openingsknop niet bewegen. - Open nooit uw snelkookpan met geweld. - Werk niet in op de drukaanduiding. - Verzeker u ervan dat de interne druk is gedaald. • Twee overdrukbeveiligingen: - Eerste voorziening: het veiligheidsventiel (E) ontlast de druk - afb. 19. - Tweede voorziening: de afdichtingsring laat de stoom ontsnappen tussen het deksel en de pan - afb. 20. Wanneer één van deze overdrukbeveiligingen in werking treedt: • Zet de warmtebron uit. • Laat uw snelkookpan volledig afkoelen. • Open. • Controleer en reinig het drukventiel (A), de stoomuitlaat (C), het veiligheidsventiel (F) en de afdichtingsring (H). • Indien na deze controles en reinigingen uw snelkookpan lekt of niet meer werkt, breng hem dan naar een erkend TEFAL-servicecentrum. 31 Gebruiksaanbevelingen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - De stoom is zeer warm wanneer deze uit het werkingsventiel ontsnapt. - Zodra de drukaanduiding stijgt kunt u de snelkookpan niet meer openen. - Zoals voor elk kookapparaat, zorg voor een nauwlettend toezicht, als u uw snelkookpan in de nabijheid van kinderen gebruikt. - Pas op voor een stoomstraal. - Gebruik de twee handgrepen om uw snelkookpan te verplaatsen. - Laat geen voedingswaren in uw snelkookpan staan. - Gebruik nooit bleekwater of chloorhoudende producten, die de kwaliteit van het roestvrij staal zouden kunnen aantasten. - Laat het deksel niet in water liggen. - Vervang elk jaar de dichting. - Reinig enkel uw snelkookpan als die koud en leeg is. - Het is absoluut noodzakelijk om uw snelkookpan na 10 jaar gebruik te laten nakijken in een erkend TEFAL-servicecenter. Garantie • In het kader van het in de gebruiksaanwijzing aanbevolen gebruik, heeft de roestvrijstalen pan van uw nieuwe TEFAL-snelkookpan 10 jaar garantie voor: - Elk gebrek in verband met de metalen structuur van uw kuip; - Elke vroegtijdige degradatie van het basismetaal. • De andere materialen van de pan en alle andere onderdelen van uw snelkookpan worden gegarandeerd tegen fabricage- of materiaalfouten, gedurende de garantieperiode die wordt bepaald door de wet die van kracht is in het land van aankoop, te rekenen vanaf de datum van aankoop. • Deze contractuele garantie zal worden verleend op vertoon van het kassaticket of factuur voor deze datum van aankoop. 32 Het volgende is uit deze garanties uitgesloten: • De krassen en verkleuring als gevolg van veroudering, voor kuipen met anti-aanbaklaag. NL • Krassen die ontstaan doordat het deksel in contact komt met de pan met anti-aanbaklaag. • Degradaties als gevolg van de niet-naleving van de belangrijke voorzorgsmaatregelen of onzorgvuldig gebruik, waaronder: - Schokken, vallen, gebruik in de oven... • Alleen de erkende TEFEAL-servicecentra zijn gemachtigd u deze garantie te verlenen. • U kunt het gratis nummer bellen voor de adresgegevens van het dichtst bij gelegen erkende TEFAL-servicecentrum. Verplichte markeringen Markering Plaats Identificatie van de fabrikant of het hanSluitknop. delsmerk Productiejaar en productiepartij Refrentiemodel Maximale beveiligingsdruk (PS) Hoogste werkdruk (PF) Aan de bovenkant van het deksel en zichtbaar wanneer deze in de "open"-stand staat. Inhoud (L) Op de buitenzijde van de bodem van de pan • Help mee het milieu te beschermen! i Uw apparaat bevat veel materialen die geschikt zijn voor hergebruik of recycling. ‹ Breng het apparaat naar een verzamelpunt zodat het correct kan worden verwerkt. 33 TEFAL beantwoordt Problemen uw vragen Aanbevelingen Als u het deksel • Controleer of het deksel (E) goed is geplaatst. niet kunt sluiten: • Controleer de juiste plaatsing van de afdichtingsring, zie paragraaf "Reiniging en onderhoud". Indien uw Laat uw snelkookpan nakijken door een erkend TEFALsnelkookpan servicecentrum. opgewarmd werd zonder vloeistof erin: Indien de drukaanduiding niet is gestegen, en niets uit het ventiel ontsnapt tijdens het koken: Dit is normaal tijdens de eerste minuten. Indien het fenomeen aanhoudt, controleer of: - De warmtebron hoog genoeg staat, zo niet, zet hem hoger. - De hoeveelheid vloeistof in de kuip voldoende is. - Het werkingsventiel op 1 staat. - Uw snelkookpan goed gesloten is. - De dichting of de rand van de kuip niet beschadigd zijn. - De dichtingsring in het deksel goed is geplaatst, zie paragraaf "Reiniging en onderhoud". Indien de drukaanduiding is gestegen, en niets uit het ventiel ontsnapt tijdens het koken: Dit is normaal tijdens de eerste minuten. Indien het fenomeen aanhoudt, houd uw apparaat onder koud kraantjeswater tot de drukaanduiding daalt. Reinig het drukventiel - afb.15 en de stoomuitlaat - afb. 16 en controleer of het kogeltje van het veiligheidsventiel moeiteloos kan worden ingedrukt - afb. 17. 34 Problemen Indien stoom rondom het deksel ontsnapt, controleer: Aanbevelingen De correcte sluiting van het deksel. De positionering van de afdichtingsring van het deksel. De staat van de afdichtingsring en vervang deze zo nodig. Of het deksel, de afdichtingsring en haar behuizing in het deksel schoon zijn. De staat van de rand van de pan. Als er stoom lekt Controleer of de dichting niet gekneld zit tussen rondom het deksel en u de pan en het deksel. een hard geluid hoort: Als u het deksel niet kunt openen: Controleer op de drukaanduiding of er veel druk in de pan staat. Zo niet, laat stoom ontsnappen en koel zo nodig uw snelkookpan af onder een straal koud water. Voer nooit werkzaamheden uit op deze drukaanduiding. Indien de voedingswaren niet gaar of verbrand zijn, controleer: Indien de voedingswaren in uw snelkookpan zijn aangebrand: Wanneer één van de beveiligingen in werking treedt: De kooktijd. De kracht van de warmtebron. De correcte positionering van het drukventiel. De hoeveelheid vloeistof. Laat uw pan een tijdje weken alvorens hem te wassen. Gebruik nooit bleekwater of chloorhoudende producten. Zet de warmtebron uit. Laat uw snelkookpan afkoelen zonder die te verplaatsen. Wacht tot de drukaanduiding is gedaald en open. Controleer en reinig het drukventiel, de stoomuitlaat, het veiligheidsventiel en de afdichtingsring. Laat uw snelkookpan nakijken door een erkend TEFAL-servicecentrum wanneer u het probleem zelf niet kunt verhelpen. Als u de inklapbare handgrepen niet in de werkingspositie krijgt: Controleer dan: •of u de ontgrendelingsknop kunt bewegen. •Als het probleem aanhoudt, laat dan uw snelkookpan nakijken door een erkend TEFALservicecentrum. Als u de inklapbare handgrepen niet kunt inklappen: •Niet forceren. •Zorg ervoor dat u de ontgrendelingsknoppen van de handgrepen helemaal indrukt. 35 NL Een selectie van van heerlijke recepten om met uw Clipso® Oasis klaar te maken Alle recepten zijn voorzien voor 4 personen. Voorgerecht Groentesoep 4 aardappelen, 1 prei, 4 wortelen, 1 raap, 1 l water, zout, peper, 3 eetlepels room (optioneel). 4 personen Bereiding: 15 min. Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 10 min. Schil en was de groenten. Snijd de aardappelen en de rapen in blokjes. Snijd de wortelen en de prei in grote schijfjes. Doe het water in uw snelkookpan, voeg de groenten, het zout en de peper toe. Sluit uw snelkookpan en laat koken volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Voeg wat extra water toe als uw soep te dik is. Werk eventueel af met een beetje room net voor het opdienen. Vis Papillotten van blauwe leng met citrusvruchten 4 stukken filet van blauwe leng van 150 g, 1 grapefruit, 1 sinaasappel, sap van 1 limoen, 2 tomaten, 1 ui, 2 fijngesneden sjalotjes, 60 g boter, 1 glas droge witte wijn, enkele blaadjes dragon, zout, peper. 4 personen Bereiding: 25 min. Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 10 min. 36 Snijd de tomaten in schijfjes. Schil de ui en snijd in dunne plakjes. Schil het grapefruit en de sinaasappelen en verdeel in kwartjes, zorg ervoor dat het sap wordt behouden. Leg 3 tomatenplakken in het midden van 4 vellen bakpapier, ze mogen enigszins overlappen. Dek af met een wat ui en gehakte sjalotten, voeg een paar blaadjes dragon toe en leg de stukken blauwe leng erop. Til de randen van elke papillot op om 1 eetlepel witte wijn en 2 eetlepels grapefruit-sinaasappelsap eronder te gieten. Voeg enkele druppels limoen toe en nog wat peper en zout. Leg op elke vis 1 schijfje grapefruit, 2 schijfjes sinaasappel en 15 g verse boter. Sluit de papillotten goed. Prik in elke papillot enkele gaatjes met een tandenstoker voor u ze voorzichtig in het stoommandje legt. Giet 75 cl water in uw snelkookpan. Plaats het stoommandje op de voorziene steun en zorg ervoor dat er geen contact is met het water. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Haal het stoommandje uit uw snelkookpan en let de vispapillotten anfzonderlijk op een bord. Open de papillotten op tafel met een schaar en serveer eventueel met een avocadosalade. Schaap Lamsragout in herfsttooi 600 g schapenkotelet en 600 g hoge kotelet in stukjes, 1 bosje nieuwe wortels, 1 bosje lenteuitjes, 1 bosje rapen, 4 krielaardappeltjes, 100 g sperziebonen 2 gepelde tomaten 2 knoflooktenen, 1 bouquet garni, 1 eetlepel dragon, 30 g boter, 15 cl witte wijn, 1 theelepel anijs, 1 el olie olijfolie, 1 eetlepel bloem, zout, peper. 4 PERSONEN Bereidingstijd: 20 min Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 11 min. + 8 min. Schil en was de groenten. Laat de stukken vlees en ongeschilde knoflook fruiten in olie en boter in uw snelkookpan. Breng op smaak met zout en peper. Strooi de bloem erbij en meng goed. Voeg de witte wijn toe, de anijs, de bouquet garni en de geplette tomaten. Vul met water om het vlees op te bevochtigen. Breng aan de kook. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Voeg de groenten toe en werk af met peper en zout. Sluit uw snelkookpan opnieuw. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Laat het vlees en de groenten uitlekken, verwijder het bouquet garni en de knoflook. Laat het kookvocht verdampen op hoog vuur tot een smeuïge saus. Schik het vlees en de groenten in een schaal en bestrooi met het sap. Strooi wat dragon erover en serveer 37 NL Kalf Gebraden kalfsvlees met drie mosterdsauzen 1 kg gebonden kalfsgebraad, 6 wortelen, 3 knoflooktenen, 1 ui, 1 bouquet garni, 2 eetlepels slagroom, 40 g boter, 30 cl droge witte wijn, 2 eetlepels Meaux-mosterd, 1 eetlepel sterke mosterd en 1 eetlepel zachte dragonmosterd, 1 eetlepel olie, poedersuiker, zout, peper. 4 personen Bereiding: 25 min. Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 26 min. Prik stukjes look in het gebraad. Laat even fruiten in boter en olie in uw snelkookpan. Breng op smaak met zout en peper. Haal het vlees eruit. Laat de in schijfjes gesneden wortelen fruiten, voet 2 eetlepels suiker toe, zout en peper. Leg het vlees er terug in, voeg de bouquet garni, de ui en de witte wijn toe. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Haal het gebraad en de wortelen eruit. Breng aan de kook op hoog vuur en laat het kookvocht inkoken tot een derde. Voeg de room toe en laat 5 minuten sudderen op laag vuur, voeg de mosterd toe zonder te laten koken. Giet de saus door de zeef en voeg wat water toe, indien nodig. Snijd het gebraad. Serveer overgoten met saus en afgewerkt met wortelen. Rundvlees Stoofpotje van de chef 1,2 kg rundvlees (bil of bloemstuk, ossenstaart, enkele buikribbetjes), 2 beenmergen, 800g grote aardappelen, 1/2 citroen, 1 ui geprikt met 3 kruidnagels, 3 wortels, 3 stelgens gebonden prei, 3 rapen, 1 stengel selderij, 1/2 knolselderij, 1 bol knoflook, 1 bouquet garni, 4 eetlepels Porto, 4 sneetjes geroosterd boerenbrood en knoflook, augurken , grof zout, zout, peper. 4 PERSONEN Bereidingstijd: 20 min Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 25 min. + 25 min. 38 Was en schil de groenten, en snijd ze in stukjes. Vul uw snelkookpan met 2 liter water en voeg de uien, wortelen, prei, rapen, knolselderij, knoflookhoofd, selderij en bouquet garni toe. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en werp er de stukken vlees in. Bak 10 minuten. op lage temperatuur en verwijder regelmatig het schuim dat zich vormt op het oppervlak. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Haal de wortelen, prei, rapen en knolselderij uit en leg ze opzij. Sluit uw snelkookpan opnieuw. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Was en schil de aardappelen en kook ze in een pot met gezouten water. Snijd de citroen in plakjes, leg ze op het einde van elke mergpijp en maak ze vast met keukentouw, terwijl het vlees en de aardappelen aan het koken zijn. Leg het beenmerg in pot met licht gezouten water en citroen en kook gedurende 10 minuten. op laag vuur. Laat het vlees uitlekken. Serveer met de groenten errond en afgewerkt grof zout en augurken. Laat de beenderen uitlekken en haal het merg eruit. Serveer met plakjes geroosterd lookbrood. Serveer de bouillon afzonderlijk nadat u er 3 of 4 eetlepels Porto heeft toegevoegd. Gevogelte Baskische kip 1 kip 1,5 kg in stukken gesneden door slager, 1 blik van 400 g hele gepelde tomaten, 1 blik van 400 g rode paprika's, 1 blik 400 g groene paprika, drie knoflooktenen, 3 gehakte uien, 1 bouquet garni, 2 glazen witte wijn, 4 eetlepels olijfolie, zout, peper. 4 personen Bereiding: 20 min. Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 14 min. Laat de paprika's voorzichtig uitlekken voor u ze in stukken snijdt. Verhit de olijfolie met de helft van de look in uw snelkookpan en fruit er vervolgens de stukjes kip in. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 1 glas witte wijn toe aan het kookvocht om de stukjes die aan de bodem uw snelkookpan kleven los te maken, maak vervolgens de stukjes los. Bak in dezelfde snelkookpan de uien bruin. Voeg de versneden paprika's toe en laat 5 min. bakken op hoog vuur terwijl u roert. Voeg de tomaten toe, de bouquet garni, de look en de resterende wijn. Breng op smaak met zout en peper. Laat 3 minuten sudderen en leg de stukjes erbij nadat u in het vel heeft geprikt. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Haal de bouquet garni eruit en leg op elk bord enkele stukken kip met Baskische garnituur. Serveer met pilafrijst. 39 NL Groenten Ratatouille 5 Courgette in schijfjes gesneden, 4 aubergines in blokjes, 4 grote tomaten in kwartjes, 2 rode paprika's in blokjes, 1 groene paprika in reepjes, 2 grote uien, 3 teentjes gepeld en geplette knoflook, 1 takje tijm, 1 blad laurier, 1 takje rozemarijn, 1 kommetje basilicum, 1/2 bosje koriander, 6 eetlepels olijfolie, 25 cl water, zout, peper. 6 personen Bereiding: 15 min. Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 13 min. Fruit de uien op hoog vuur in uw snelkookpan , samen met de blokjes rode paprika en reepjes groene paprika iin 3 eetlepels olijfolie. Als ze goudbruin zijn, voegt u de aubergineblokjes, de courgetteplakjes, de tomaten en de rest van de olie toe. Werk af met tijm, laurier, rozemarijn en de look. Voeg het water toe. Breng op smaak met zout en peper. Goed roeren. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. als u bijna klaar bent met koken, open dan uw snelkookpan , zet op een laag vuurtje en laat de ratatouille nog 10 min. stoven zonder deksel. Kruid bij, indien nodig. Serveer de ratatouille warm, bestrooid met een mix van basilicum en gehakte koriander. Pilafrijst 200 g rijst, 40 g boter, 75 cl kippenbouillon, 4 eetlepels arachideolie, zout, peper. 4 personen Bereiding: 20 min. Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 7 min. 40 Spoel de rijst meerdere keren met proper water en laat goed drogen. Laat even fruiten op een zacht vuur in 20 g boter en olie in uw snelkookpan. Breng op smaak met zout en peper. Roer goed om en voeg de kippenbouillon toe. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventielvan uw snelkookpan fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Haal de rijst eruit en laat uitlekken. Giet in een grote saladekom, voeg de overige boter toe en roer. Deze pilafrijst wordt opgediend met exotische gerechten, vis, gevogelte en kalfsvlees. Desserten NL Compote van drie gekarameliseerde appels 4 reinetteappels, 4 granny smith-appels, vier Canadese appels, 100 g pijnboompitten, 60 g boter, 100 gram suiker, 2 snufjes kaneelpoeder, 1 theelepel vanille-extract, 1 mespuntje gemberpoeder, 25 ml water. 4 tot 6 personen Bereiding: 15 min. Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 5 min. Schil de appels, verwijder de zaadjes en snijd in kwartjes van 2 cm dik. Laat even fruiten op een zacht vuur in boter in uw snelkookpan. Voeg de kaneel, vanille, gember, bruine suiker en pijnboompitten toe. Voeg het water toe. Roer met een houten lepel. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Serveer de compote koel of warm met 1 bolletje vanille-ijs of 1 eetlepel slagroom. Kleine flans 25 cl melk, 1/2 vanillestokje in tweeën gesneden, 3 eierdooiers, 100 g basterdsuiker, enkele druppels azijn. 4 personen Bereiding: 15 min. Positie van het ventiel: 1 Kooktijd: 5 min. Breng de melk aan de kook met de vanille. Doe 50 g suiker en de eidooiers in een kom. Klop krachtig tot een glad wit mengsel. Giet geleidelijk de kokende melk (zonder de vanillestokjes) bij de eieren tijdens het kloppen. Doe de rest van de suiker met 2 eetlepels water en enkele druppels azijn in een pan met dikke bodem. Verwarm op een laag vuurtje tot u een lichte karamel krijgt. Bestrijk vier afzonderlijke schaaltjes met karamel. Zeef het eimengsel met een schuimspaan en giet in schaaltjes. Bedek ze met een klein stuk aluminiumfolie. Plaats de schaaltjes in het stoommandje. Giet 75 cl water in uw snelkookpan en plaats het stoommandje op de steun. Sluit uw snelkookpan. Verlaag het vuur zodra het ventiel fluistert, en laat verder garen volgens de aangegeven tijd. Doe uw snelkookpan open op het einde van de bereiding. Laat afkoelen voor u de flans in uw koelkast zet. Haal de flan uit het schaaltje en zet op een bord, serveer koud. 41 Tabel met kooktijden Groenten VERS DIEPVRIES Gerechten Positie van Positie van bereiden het ventiel: 1 het ventiel: 1 GROENTEN (VERS) STOMEN Artisjokken Ingrediënt in het stoommandje en 75 cl water op de bodem van de snelkookpan Asperges Bloemkool Broccoli Courgettes - Stomen - onderdompelen - onderdompelen - Stomen - onderdompelen Erwten Groene linzen Halfgedroogde bonen 42 4 min 18 min in plakjes - Stomen in hun geheel - onderdompelen - Stomen de terre ONDERDOMP Pommes en quartiers - onderdompelen ELING Ingrediënt in Pompoen (puree) het water Prei in schijfjes zonder Prinsessenbonen mandje. - Stomen Rapen - onderdompelen DROGE GROENTEN Rijst (lichtdroog) ONDERGEDO Rode biet - Stomen MPELD in plakjes Zonder Savooi ontbladerd mandje. - Stomen Selderij - onderdompelen 1 - Stomen Spinazie - onderdompelen Spruitjes Tarwe (lichtdroog) 1/3 MAX 1 Witloof plakjes Wortelen gesneden Paddenstoelen 4 min 4 min 7 min 10 min (lichtdroog) MAX 75 cl 17 min. 14 min. 4 min 3 min. 4 min 4 min 2 min 1 min. 30 1 min 1 min. 30 11 min. 5 min 8 min. 2 min 7 min 6 min. 5 min 6 min. 20 - 25 min 5 min 6 min. 5 min 9 min. 4 min 3 min. 6 min. 14 min. 10 min 7 min * Ingrediënten in het stoommandje ** Ingrediënten in het water 7 min 8 min. 5 min 9 min. Vlees -Vis VERS Positie van het ventiel: 1 DIEPVRIES Positie van het ventiel: 1 Kip (gigot 1,3 Kg) 25 min 60 min Lamsvlees 30 min 40 min Rundvlees 15 min 35 min. Tonijn 10 min 12 min Varkensvlees 32 min 63 min. Zalm 9 min 11 min. Zeeduivel 6 min 8 min. 43 NL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70

Tefal P4351431 de handleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor