Documenttranscriptie
Position de cuisson Temps de cuisson en min. bien cuits remarques, cuit
Porc
Poitrines
Rôtis
Jambonneaux, frais
Jambonneaux, fumés
Filets
2
2
2
2
2
15
25
30
45
17
en entier
en entier
en entier
en entier
en entier
Viande hachée
Poivrons farcis
Rôtis de viande hachée
Chou farci
Quenelles
2
2
2
2
15
15
15
5
avec grille
Poulets
Blancs
Gigots
Poule à bouillon
2
2
2
8
10
20
en entier
en entier
environ 1 kg en entier
Dinde
Blancs
Gigots
2
2
20
20
en entier
environ 1 kg en entier
Oie
Blancs/gigots
2
30
en entier
Canard
Blancs/gigots
2
15
en entier
40
ø 2 cm
Position de cuisson Temps de cuisson en min. bien cuits remarques, cuit
Lapin
Rôtis
Gigots
Dos
2
2
2
20
30
10
en entier
en entier
en entier
Cerf
Goulasch
2
15
gros dés
Chevreuil
Rôtis
Gigots
Dos
2
2
2
20
25
20
en entier
en entier
en entier
Sanglier
Rôtis
Goulasch
Gigots
Dos
2
2
2
2
35
20
25
35
en entier
gros dés
en entier
en entier
FR
41
Inhoud
1 | De voordelen van uw nieuwe Sicomatic® t-plus in één oogopslag
4-5
2 | Belangrijke veiligheidsinstructies
6-8
2.1 De pan gebruiken voor de bedoelde toepassing en het behouden van de veiligheid
6
2.2 Veilig koken met de Sicomatic® t-plus
8
3 | Vóór het eerste gebruik
4 | De details van de Sicomatic® t-plus
10
5 | De vijfvoudige beveiliging van uw Sicomatic® t-plus
11 - 12
6 | Elke keer vóór het koken
12 - 14
7 | Koken met de Sicomatic® t-plus
7.1 Pan vullen
7.2 Pan sluiten
7.3 Gebruik van de drie vast instelbare kookstanden
7.4 Veilig werken met een hete pan
7.5 Kookstand instellen, ontluchten en voorkoken
7.6 Koken
7.7 Uitdampen/Afkoelen
7.8 Sicomatic® t-plus openen
8 | Koken met de accessoires van de Sicomatic® t-plus
8.1 De aanwijzingen voor het koken opvolgen
8.2 Koken in inzetstukken met perforaties (accessoires)
8.3 Koken in inzetstukken zonder perforaties (accessoires)
8.4 Koken op de bodem van de pan (vlees)
2
9
15 - 22
15
17
17
18
19
19
20
21
23
23
23
23
23
9 | Steriliseren, inkoken en centrifugeren met de Sicomatic® t-plus
9.1 De aanwijzingen voor het koken opvolgen
9.2 Steriliseren
9.3 Inkoken
9.4 Centrifugeren
24 - 27
24
24
25
26
10 | Verzorgen en reinigen
10.1 Pan reinigen
10.2 Deksel en ontlastklep reinigen
10.3 Opbergen
27 - 28
27
27
28
11 | Onderhoud
12 | Zo gemakkelijk kunt u storingen oplossen
13 | Tips: Koken met de Sicomatic® t-plus / Kooktijdtabellen
13.1 Soepen en eenpansgerechten
13.2 Groenten
13.3 Vlees
13.4 Vis
13.5 Bijgerechten, vruchten en desserts
13.6 Gestapeld koken / Menu-koken
13.7 Diepgevroren voedingsmiddelen en volwaardige voeding
29
30 - 35
36 - 45
36
37
39
42
43
44
45
14 | Accessoires, Sicomatic® t-plus
46
15 | Reserveonderdelen, Sicomatic® t-plus
47
16 | Garantie
48
17 | Sicomatic® - Conformiteitsverklaringen
17.1 EU-conformiteitsverklaring
17.2 Conformiteitsverklaringen voor voorwerpen die in contact komen met
voedingsmiddelen
NL
49
49
49
3
1 | De voordelen van uw nieuwe Sicomatic® t-plus in één oogopslag
1. Revolutionair eenvoudig in gebruik
Alle techniek geïntegreerd in de ergonomische handgreep: Van het sluiten tot het instellen van de kookstand
en het uitstomen. Alle functies kunnen met slechts één
hand worden bediend - een geringe druk met de duim is
voldoende.
2. Ongeëvenaarde veiligheid
De grootst mogelijke veiligheid op basis van meerdere
onafhankelijke veiligheidsvoorzieningen. Het per ongeluk openen onder druk, is onmogelijk. Hitte-isolerende
kunststof handgrepen en brandwerende elementen op
de handgrepen van de pan.
3. Uniek, onderhoudsvrij en 3-drievoudig veilig
ventielsysteem
De meest moderne ventieltechniek garandeert veilig
en gezond koken. De stoom wordt zacht en geleidelijk
afgeblazen.
4. Hermetic-systeem
De transparante ontlastklep vormt, samen met het afgesloten drukindicatorsysteem, het Hermetic-systeem. Het
Hermetic-systeem voorkomt onnodige stoomuitstoot
Dat is de reden waarom u minder kookwater nodig hebt
en waarom de Sicomatic® sneller is en meer energie
bespaart bij het voor- en doorkoken. De hermetisch volledig afgesloten kookmethode voorkomt aromaverlies
en spaart de belangrijke vitamines en mineralen.
4
→→ Stand II – Snelkookstand. Voor het koken en smoren
van voedingsmiddelen met een langere kooktijd,
zoals vlees en eenpansgerechten. De temperatuur
wordt automatisch begrensd op ca. 119 °C (0,9 bar =
90 kPa).
6. Eenvoudige reiniging
De transparante, onderhoudsvrije ontlastklep hoeft
voor een gemakkelijke reiniging niet afgenomen noch
uit elkaar gehaald te worden. Gewoon onder stromend
water doorspoelen en afspoelen.
10. Kwaliteitsmerk voor TÜV-gecertificeerde veiligheid
11. 10 jaar leveringsgarantie op de onderdelen
10
Supply Guarantee
3
YEAR
→→ Stand I – De gezonde stand. Voor het stomen en
stoven van voedingsmiddelen met een korte kooktijd,
zoals vis en groenten. De temperatuur wordt automatisch begrensd op ca. 109°C (0,4 bar = 40 kPa).
9. Vele praktische maten en uitvoeringen
Praktische speciale-inzetstukken
Passend bij onze Sicomatic® t-plus, ontvangt u diverse
inzetstukken voor de beste kookresultaten, bijv. een
inzetstuk voor vis of groenten, een inzetstuk zonder
perforaties voor het ontdooien van diepgevroren producten, voor het centrifugeren of het inkoken, enz. en
overige accessoires.
YEAR
5. Drie vast instelbare kookstanden met automatische
instelling van de temperatuur
→→ Stand 0 - Koken zonder druk. Normaal koken
zonder druk. Vergeleken met traditioneel koken nog
zuiniger met water en energie.
Guarantee
FOR SPARE PARTS
12. Made in Germany
NL
7. Grote, goed zichtbare drukindicator
8. Toekomstgericht - Aantrekkelijk design, optimale
ergonomie en vele materialen, voor elke wens of eis
→→ Silargan®: porieloos gesloten oppervlak. nikkelvrij.
Made in Germany
→→ Roestvrij staal: ook voor het koken op inductie.
5
2 | Belangrijke veiligheidsinstructies
Vóór het gebruik dient u de instructies aandachtig
door te lezen en te begrijpen. Laat derden uitsluitend
met de Sicomatic® t-plus werken nadat zij zich vertrouwd hebben gemaakt met de gebruiksaanwijzing.
Bewaar de gebruiksaanwijzing goed, zodat deze later
nogmaals ingezien kan worden.
Legenda - Symbolen
Gevaar
Waarschuwing
Dit symbool waarschuwt tegen direct gevaar
dat tot ernstige verwondingen kan leiden (bijv.
stoom en hete oppervlakken).
Dit symbool waarschuwt tegen mogelijke
risico's die tot ernstige verwondingen kunnen
leiden.
Het niet opvolgen van deze instructies kan
leiden tot storingen bij het gebruik van uw
Sicomatic® t-plus.
Dwarsverwijzingen in deze gebruiksaanwijzing
zijn voorzien van een symbool of worden door
cursief gedrukte tekst gemarkeerd.
De 'tip' geeft u waardevolle aanwijzingen voor
een probleemloos gebruik van uw Sicomatic®
t-plus.
6
2.1
e pan gebruiken voor de bedoelde toepassing
D
en het behouden van de veiligheid
Gevaar
Gebruiken voor de bedoelde toepassing
→→ Gebruik de Sicomatic® t-plus uitsluitend voor de
bedoelde toepassing voor het bereiden van voedingsmiddelen.
→→ Plaats de Sicomatic® t-plus nooit in een hete oven.
→→ Nooit voedingsmiddelen onder druk met olie frituren.
→→ Gebruik de Sicomatic® t-plus uitsluitend voor sterilisatie voor privé-doeleinden thuis.
Zet de Sicomatic® t-plus nooit in als een sterilisator
voor medische doeleinden.
De Sicomatic® t-plus is niet ontworpen voor de in het
medische toepassingsgebied vereiste sterilisatietemperatuur.
→→ Gebruik de Sicomatic® t-plus uitsluitend voor
daarvoor geschikte fornuizen, waarvan het type
verwarming of verhitting in de gebruiksaanwijzing is
beschreven.
Roestvrij staal
Silargan®
→→ Nooit leeg of zonder toezicht op de hoogste stand
verwarmen. Volg de gebruiksaanwijzing van de
fabrikant op.
Op deze manier kunt u zeker stellen dat het kookgerei
niet door oververhitting wordt beschadigd, met name
bij inductie.
Veiligheidsvoorzieningen voorkomen
gevaarlijke situaties.
→→ Geen enkele vorm van wijzigingen aanbrengen aan
de pan of de veiligheidsvoorzieningen daarvan.
→→ Gebruik het deksel van de Sicomatic® t-plus uitsluitend in combinatie met het passende onderdeel van
Sicomatic® t-plus.
→→ Nooit de bestanddelen van de Sicomatic® t-plus met
andere merken combineren.
→→ Draai de handgrepen van de pannen met een schroevendraaier vast, als deze iets zijn losgeraakt.
→→ Vervang de handgrepen die iets gescheurd zijn of
niet correct aansluiten.
→→ Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van
Sicomatic® t-plus.
→→ Laat uw Sicomatic® t-plus minimaal elke10 jaar bij
een erkende vestiging controleren.
Gevaar
Veiligheid behouden
Gevaar
→→ Vóór elk gebruik de ventielen op verstopping controleren.
→→ Vóór het gebruik van de Sicomatic® t-plus eerst de
ventielen reinigen.
→→ Onze reinigings- en onderhoudsinstructies dienen
opgevolgd te worden.
→→ Gebruik uw Sicomatic® t-plus niet als uw Sicomatic®
t-plus of delen daarvan beschadigd of vervormd
zijn, of als de functies van de betreffende delen niet
overeenkomen met de beschrijving in de gebruiksaanwijzing.
→→ Neem contact op met uw vakhandelaar in geval van
reparaties.
NL
7
2.2
Veilig koken met de Sicomatic® t-plus
Tijdens het koken ontstaat een verhoogde
druk in de pan.
→→ Controleer of de pan veilig is afgesloten.
De buitenkant van de pan kan tot 130 °C heet
worden.
Gevaar
→→ Gebruik daarvoor geschikte handbescherming.
→→ Tijdens het gebruik nooit de hete buitenkant van de
pan aanraken.
→→ De hete pan uitsluitend via de handgrepen, met een
zekere en veilige grip, vasthouden.
→→ De Sicomatic® t-plus voorzichtig verplaatsen als de
pan onder druk staat.
→→ Geen andere personen met de hete pan aanraken.
→→ De hete Sicomatic® t-plus uitsluitend op hittebestendige oppervlakken plaatsen (nooit op kunststof, enz.).
→→ De Sicomatic® t-plus uitsluitend openen en sluiten via
de handgrepen (steelgreep).
→→ De Sicomatic® t-plus tijdens het gebruik nooit zonder
toezicht laten staan.
→→ Kinderen uit de buurt houden tijdens het gebruik van
de Sicomatic® t-plus.
Gevaar
Gevaar
De hete stoom wordt via het deksel afgevoerd.
→→ Nooit de handen in de (richting van de) stoom houden.
→→ De handen, het hoofd en het lichaam altijd buiten de
gevaarlijke zone, boven het midden van het deksel en
de veiligheidsopening in de dekselrand, houden.
8
De pan nooit te vol doen.
Gevaar
Bij het overvullen van de pan kan het hete gerecht via de
ontlastklep uittreden.
→→ Nooit meer dan 2/3 van de nominale inhoud van de
pan vullen.
→→ Vul de pan maximaal tot de betreffende nominale inhoud als u uitzettende of sterk schuimende gerechten
kookt, zoals soep, peulvruchten, eenpansgerechten,
bouillon, orgaanvlees en deegwaren.
De pan nooit met geweld openen.
Gevaar
De pan kan alleen gemakkelijk worden geopend als er
geen druk meer op de pan staat.
→→ De veiligheidsvoorzieningen mogen onder geen enkele
voorwaarde worden gewijzigd of aangepast.
Het hete gerecht kan belletjes vormen of bij
het openen van de pan als een explosie uitGevaar
spuiten, ook als de stoom al is afgevoerd.
→→ U dient daarom, elke keer voordat u de pan opent, de
pan iets te schudden.
Zo voorkomt u verbrandingen en brandwonden als
gevolg van de uitspuitende hete inhoud van de pan.
Nooit in heet vlees prikken dat u met de huid
Gevaar
hebt bereid (bijv. ossentong).
→→ Laat het vlees eerst afkoelen.
Daardoor zal de door de druk opgeblazen huid tot rust
komen en voorkomt u verbrandingen als gevolg van uitspuitende vloeistoffen.
3 | Vóór het eerste gebruik
→→ Alle stickers en labels verwijderen.
→→ Vul de pan 2/3 met water en voeg daar 2 – 3 eetlepels
schoonmaakazijn aan toe.
→→ Het kookgerei zonder deksel gedurende ca. 5 – 10
minuten lang met dit azijnwater uitkoken.
→→ Aansluitend alle onderdelen met de hand grondig
afspoelen.
→→ Het kookgerei vervolgens goed afdrogen.
Bij het koken op inductie kan een geluid ontstaan. Dat is een technische voorwaarde en
is geen teken dat uw fornuis of de Sicomatic®
t-plus een defect heeft.
NL
9
4 | De details van de Sicomatic® t-plus
5. Greepmarkering
Markering voor het op de juiste manier plaatsen van het
deksel.
6. Dekselmarkering
Markering voor het op de juiste manier plaatsen van het
deksel.
7. Pangreep
Met brandwerende elementen op de open handgrepen,
voor een veilig gebruik.
8. Geveerde borgbouten
De rode borgbouten voorkomen drukopbouw op het
moment dat de steelgrepen of handvaten niet volgens de
voorschriften boven elkaar staan.
1. Drukindicator
Overzichtelijk, groot, met geïntegreerd mechanisme ter
voorkoming van resterende druk.
2. Schuifregelaar/Kookregelaar- met één hand te
bedienen
Extra groot, goed in de hand liggend, zodat de gewenste
kookstand gemakkelijk kan worden ingesteld en de pan
eenvoudig geopend kan worden.
3. Dekselgreep
Met schuifregelaar en drukindicator.
4. Pan ondergreep
De praktische veiligheidsgreep met brandwerende
elementen op de handgrepen ligt goed in de hand en
voorkomt het per ongeluk afglijden.
10
9. Kap-aromabehoud
Voor de drukindicator, met aromabehoud.
10. Transparante ontlastklep
Regelt de druk in overeenstemming met de ingestelde
kookstand.
11. Overdrukbeveiliging
Met een geïntegreerde automatische functie voor het
kookmechanisme en het voorkomen van vacuüm.
12. Veiligheidsopening
De 'nooduitgang' aan de dekselrand dient als een extra
veiligheidsvoorziening.
13. Rubberen ring
Voor een goede afdichting tussen de pan en het deksel.
5 | De vijfvoudige beveiliging van uw Sicomatic® t-plus
De Sicomatic® t-plus die u in uw bezit heeft, is een
technisch geavanceerd toestel. De pan omvat tientallen
jaren ervaring op het gebied van fabricage en ontwikkeling van snelkookpannen.
b) Functie als overdrukbeveiliging
Tijdens een normale werking wordt de overdrukbeveiliging niet geactiveerd. Alleen als de transparante
ontlastklep uitvalt en de druk verder moet stijgen,
treedt deze in werking. Dan wordt de stoom versterkt
door de afblaasopening van de dekselgreep afgevoerd.
3. Veiligheidsopening
Alleen als de transparante ontlastklep en de overdrukbeveiliging uitvallen, dient de zogenaamde 'nooduitgang'
op de dekselrand als een extra veiligheidsvoorziening.
Zodra een te sterke druk ontstaat, wordt de rubberen
ring in de veiligheidsopening zo ver naar buiten gedrukt,
dat de stoom kan ontwijken.
1. Transparante ontlastklep
Als de voor de kookstand geselecteerde druk wordt
overschreden, opent de transparante ontlastklep en aan
de voorzijde van de opening in de dekselgreep wordt
de overtollige stoom afgevoerd. Te grote druk wordt
derhalve automatisch afgebouwd. Let op dat omwille
van de functie en veiligheid, uitsluitend de transparante
ontlastklep met de markering Sicomatic® H09F wordt
gebruikt.
2. Overdrukbeveiliging met geïntegreerd kookmechanisme
a) Functie als kookmechanisme Als de status drukloos is, kan de klep worden bewogen. Na het koken in
de gesloten Sicomatic® t-plus wordt derhalve automatisch overtollige en voor het gerecht schadelijke zuurstof in de lucht afgevoerd (automatische ontluchting).
4. Blokkering van de resterende druk
De in de drukindicator geïntegreerde blokkering van de
resterende druk activeert al als een geringe druk ontstaat. De drukindicator wordt zichtbaar. Pas als de drukindicator weer geheel in de dekselgreep is verzonken,
kan de pan worden ontgrendeld en geopend. Hiermee
wordt voorkomen dat het per ongeluk openen van de
pan onder druk, niet mogelijk is.
5. Vergrendelingsblokkering
Als de steelgrepen c.q. handvaten niet volgens de voorschriften direct boven elkaar staan, wordt het deksel
niet vergrendeld. Daardoor kan er geen druk worden
opgebouwd. Als het deksel niet correct werd gesloten
zullen de rode borgbouten in de dekselgreep bovendien
voorkomen dat druk wordt opgebouwd. Tevens wordt
stoom afgevoerd.
11
NL
6 | Elke keer vóór het koken
De Sicomatic® t-plus voldoet aan de vereisten van de
Europese richtlijn 97/23/EG. De wettelijk voorgeschreven veiligheidsvoorzieningen worden deels aanzienlijk
overtroffen.
Voordat u uw Sicomatic® t-plus gebruikt,
dient u eerst de veiligheidsvoorzieningen te
Waarschuwing
controleren.
Zo voorkomt u gevaarlijke situaties tijdens het gebruik.
Kap-aromabehoud controleren
Als gevolg van een beschadiging of het onjuist plaatsen
van de kap-aromabehoud, kan hete stoom ontstaan of
het plotseling uittreden van stoom. Hierdoor kan de dekselgreep worden beschadigd.
→→ Controleer of de kap-aromabehoud op de juiste manier
is geplaatst.
→→ Controleer de kap-aromabehoud op beschadigingen
(scheuren, perforatie, vervorming, bruine verkleuring).
→→ Als de kap beschadigd is, mag u de pan niet gebruiken.
→→ Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van
Sicomatic® t-plus.
12
Drukindicator controleren
Ontlastklep controleren
→→ Test de drukindicator op beweeglijkheid, door met de
vinger op de kap-aromabehoud te drukken.
→→ Daarvoor dient u tegelijkertijd de schuifregelaar terug
te schuiven naar de stand ´OPENEN´.
Bij een verontreinigde of verkleefde ontlastklep kan de
overdrukbeveiliging activeren.
→→ Controleer de status van de ontlastklep op verontreinigingen en een juiste positie.
De randen van de ontlastklep moeten aan de onder- en
bovenkant van het deksel gelijkmatig langs de ring liggen
(zie afbeelding).
→→ Eventueel de ontlastklep reinigen.
Zo voorkomt u een onverwachte, versterkte stoomuitstoot via de afblaasopening in de dekselgreep.
Overdrukbeveiliging controleren
NL
Een vervuilde of verkleefde overdrukbeveiliging kan
leiden tot plotselinge stoomuitstoot bij de veiligheidsopening.
Bij het gebruik op gasfornuizen kan de uittredende
stoom tot het activeren van de gasvlam leiden en als
gevolg daarvan kan gas over de kookplaat stromen.
→→ Controleer of de overdrukbeveiliging (1) vrij kan
bewegen.
→→ Test met een geringe druk, bijv. met een houten staafje, of de kogel kan worden bewogen (2).
Hiermee voorkomt u ongewenste stoomuitstoot.
13
Borgbouten controleren
Als de steelgrepen of handvaten niet volgens de voorschriften recht boven elkaar staan, voorkomen de rode
borgbouten dat in de pan druk wordt opgebouwd.
→→ Controleer de geveerde borgbouten op een soepele
beweegbaarheid.
→→ U dient daarvoor een geringe druk op de borgbouten
uit te oefenen.
Rubberen ringen controleren
→→ Controleer de rubberen ring op beschadigingen.
Door een scheur in de rubberen ring kan het tot een
plotselinge uitstoot leiden en daardoor tot het uittreden
van hete stoom.
→→ Vervang de rubberen ring als deze hard ('bruine verkleuring') of bros is, of een beschadiging heeft.
→→ Vervang de rubberen na ca. 400 keer koken, maar
uiterlijk na 2 jaar.
→→ Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van
Sicomatic® t-plus.
Het is een vereiste dat in de rubberen ring, de naam
'Sicomatic®' is gedrukt.
→→ Controleer of de rubberen ring aansluit aan de binnenkant van de dekselrand.
Op deze manier kunt u de functie en de veiligheid van de
pan behouden.
14
Grepen controleren
→→ Controleer de grepen op beschadigingen.
→→ Beschadigde handgrepen vóór het gebruik vervangen.
→→ Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van
Sicomatic® t-plus.
→→ Controleer of de grepen van de pan vast zijn aangedraaid.
→→ De bevestigingsschroeven op gevoel vastdraaien.
Zo voorkomt u dat een handgreep breekt of loskomt
en de pan als gevolg van het vallen, beschadigd of vervormd.
7 | Veilig koken met de accessoires van de Sicomatic® t-plus
Kookgerei en fornuis behouden
→→ Keukenhulpjes niet op de gietrand af slaan.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de gietrand
geen beschadigingen krijgt.
→→ Zout uitsluitend aan het reeds kokende water toevoegen en omroeren.
Op deze manier wordt de bodem van de pan niet door
het zout aangetast.
→→ Nooit uw kookgerei trekken of schuiven over een
glaskeramische kookplaat.
Zo voorkomt u dat resten van verontreinigingen tussen
de bodem van het kookgerei en de glaskeramische
kookplaat, krassen veroorzaken.
Bij gebruik op een gasfornuis:
→→ Controleer of de gasvlam nooit groter is dan de bodem
va de pan.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de handgrepen
en afsluitingen niet worden beschadigd.
7.1
Pan vullen
De maximale vulhoeveelheid opvolgen,
nooit de pan overvullen.
Bij het overvullen van de pan kan water, het gerecht
of kunnen hete voedingsmiddelen uittreden uit de
ontlastklep.
Bij gasfornuizen kan dit leiden tot het doven van de gasvlam, waarbij wel gas naar de kookplaat blijft stromen.
→→ Nooit meer dan 2/3 van de nominale inhoud van de
pan vullen.
→→ Vul de pan maximaal tot de betreffende nominale
inhoud als u uitzettende of sterk schuimende gerechten kookt, zoals soep, peulvruchten, eenpansgerechten, bouillon, orgaanvlees en deegwaren.
Hierdoor voorkomt u verbrandingen en brandwonden.
Gevaar
Voorkom beschadigingen als gevolg van een
te geringe vulhoeveelheid.
Een te geringe vulhoeveelheid kan leiden tot oververhitting van de pan. Als gevolg hiervan kunnen beschadigingen van het kookgerei en de kookplaat ontstaan.
→→ Altijd voldoende vloeistoffen voor stoomvorming
toevoegen.
→→ Vooral bij dikvloeibare gerechten letten op voldoende
vloeistofhoeveelheden.
Op deze manier zorgt u ervoor dat de pan niet 'droogkookt' en voorkomt u beschadigingen aan de pan of
kookplaat.
Waarschuwing
15
NL
Voorgeschreven vulhoeveelheden:
Sicomatic®-formaat
(nominale inhoud)
Minimale vulhoeveelheid
voor de stoomontwikkeling
Maximale vulhoeveelheid Maximale hoeveelheid bij uitzettende of sterk schuimende gerech(2/3 van de nominale
ten (1/2 van de nominale inhoud*)
inhoud*)
2,5 liter
1/8 liter water
1,7 liter
1,3 liter
3,0 liter
1/4 liter water
2,0 liter
1,5 liter
4,5 liter
1/4 liter water
3,0 liter
2,3 liter
6,5 liter
3/8 liter water
4,3 liter
3,3 liter
* zie de schaalverdeling aan de binnenkant van de pan
→→ Voldoende vloeistofhoeveelheden op de bodem van
de pan gieten.
→→ U kunt hiervoor water, fonds, saus, enz. gebruiken.
→→ Daarna het gerecht direct toevoegen, of het inzetstuk
met het gerecht plaatsen.
→→ Selecteer een pan die geschikt is voor de kookzone.
Afhankelijk van het recept worden de in de pan geplaatste gerechten eerst verwarmd en afgegoten, voordat
de pan wordt gesloten.
16
Afschuimen /
omroeren bij het voorkoken
→→ Sterk schuimende gerechten of voedingsmiddelen die
sterk uitzetten of dikvloeibaar zijn (zoals peulvruchten,
soepvlees) in een open pan voorkoken.
→→ Indien gewenst kunt u na het voorkoken, afschuimen.
→→ De inhoud van de pan omroeren.
Hiermee voorkomt u dat heet schuim door de ontlastklep
kan uittreden. U voorkomt zo verbrandingen en brandwonden.
Pas daarna mag de pan worden afgesloten.
Gevaar
7.2
Pan sluiten
7.3
Gebruiken van de drie vast instelbare kookstanden
Kookstand 0 (koken zonder druk)
Uw Sicomatic® t-plus kan als een gewoon kookpan
worden gebruikt. Zonder druk, wordt op een water- en
energiezuinige manier gekookt. Zodra geringe stoom
ontsnapt, dient de energietoevoer lager ingesteld te
worden. Een te hoge stoomuitstoot of een te geringe
stijging van de drukindicator is een teken van een te
hoge energietoevoer.
Kookstand 1 (ca. 109 °C / 1e witte ring)
→→ Vóór het afsluiten, eerst de rand van de pan en de
rubberen ring schoonvegen.
Op deze manier zullen kleine achtergebleven deeltjes
het goed afdichten niet kunnen verhinderen.
→→ Plaats het deksel zo op de pan dat de markeringen op
het deksel (afb. 1 ) en op de handgreep van de pan
(afb. 2 ) exact tegenover elkaar staan.
→→ Schuif de dekselgreep naar links, tot deze exact boven de greep van de pan staat, zie afb. 3 .
→→ De vergrendeling klikt vast met een hoorbare 'klik'.
NL
Deze stand wordt voor het stomen en stoven van gevoelige voedingsmiddelen met een korte kooktijd gebruikt
Daarbij ligt het te koken product, bijv. groenten of vis
in het inzetstuk en wordt het niet door het kookwater
'uitgeput'.
De 1e witte ring van de drukindicator wordt zichtbaar.
17
Zodra slechts een geringe hoeveelheid stoom wordt afgeblazen, start de ingestelde kooktijd. De positie van de
drukindicator bij het initiële verwarmen dient door de regeling van de energietoevoer van het fornuis zo ingesteld
te blijven dat geen of slechts een geringe hoeveelheid
stoom wordt uitgestoten.
Kookstand 2 (ca. 119 °C / 2e witte ring)
7.4
De hete stoom wordt via het deksel afgevoerd.
→→ Nooit de handen in de (richting van de) stoom houden.
→→ De handen, het hoofd en het lichaam altijd buiten de
gevaarlijke zone, boven het midden van het deksel en
de veiligheidsopening in de dekselrand, houden.
Gevaar
De buitenkant van de pan kan tot 130 °C heet
worden.
→→ Gebruik daarvoor geschikte handbescherming.
→→ Tijdens het gebruik nooit de hete buitenkant van de
pan aanraken.
→→ De hete pan uitsluitend via de handgrepen, met een
zekere en veilige grip, vasthouden.
→→ De Sicomatic® t-plus voorzichtig verplaatsen.
→→ Geen andere personen met de hete pan aanraken.
→→ De hete Sicomatic® t-plus uitsluitend op hittebestendige oppervlakken plaatsen (nooit op kunststof, enz.).
→→ De Sicomatic® t-plus uitsluitend openen en sluiten via
de handgrepen (steelgreep).
→→ De Sicomatic® t-plus tijdens het gebruik nooit zonder
toezicht laten staan.
→→ Kinderen uit de buurt houden tijdens het gebruik van
de Sicomatic® t-plus.
Gevaar
Deze stand wordt gebruikt voor het koken en smoren
van bijv. vlees, soep of eenpansgerechten, evenals voor
het steriliseren, inkoken en centrifugeren.
De 2e witte ring van de drukindicator wordt zichtbaar.
Zodra slechts een geringe hoeveelheid stoom wordt afgeblazen, start de ingestelde kooktijd. De positie van de
drukindicator bij het initiële verwarmen dient door de regeling van de energietoevoer van het fornuis zo ingesteld
te blijven dat geen of slechts een geringe hoeveelheid
stoom wordt uitgestoten.
18
Veilig werken met een hete pan
7.5
Kookstand instellen, ontluchten en voorkoken
→→ Kookstand 0, kookstand 1 of kookstand 2 met de
schuifregelaar instellen.
→→ Voorkoken op basis van een hogere energietoevoer.
Het ontluchten wordt automatisch gerealiseerd, op
basis van het geïntegreerde kookmechanisme, zodat
het nu niet meer noodzakelijk is om bij het voorkoken
handmatig te ontluchten. Als voldoende stoom door de
overdrukbeveiliging stroomt, dan sluit het kookmechanisme automatisch. De drukindicator geeft een hogere
waarde aan.
7.6
Koken
De drukindicator begint al te stijgen als een geringe
druk ontstaat. De daadwerkelijke werkdruk of temperatuur en daarmee het begin van de kooktijd, is bereikt
als bij de ingestelde kookstand een geringe stoom
ontsnapt.
→→ Deze positie dient tot het einde van de kooktijd
behouden te blijven.
→→ De energietoevoer van het fornuis dient daarvoor
handmatig ingesteld te worden.
Als de Sicomatic® t-plus nu echter een te hoge energietoevoer krijgt, zal met een gestaag sterker wordend
geluid, stoom via de afblaasopening van de dekselgreep
(in het midden van het deksel) worden afgeblazen.
→→ De energietoevoer verlagen.
De positie van de drukindicator bij het initiële verwarmen
dient door de regeling van de energietoevoer van het
fornuis zo ingesteld te blijven dat geen of slechts een
geringe hoeveelheid stoom wordt uitgestoten.
Daardoor voorkomt u onnodige energieverbruik en het
risico op 'droogkoken'.
19
NL
7.7
Uitdampen/Afkoelen
Vóór het openen van de Sicomatic® t-plus moet de druk
in de pan verlaagd worden.
→→ Daarom dient u de energietoevoer uit te schakelen.
→→ Neem de pan van de kookzone.
Voor het afbouwen van de druk zijn er drie mogelijkheden:
a) Snel uitdampen
De hete stoom wordt via het deksel
afgevoerd.
→→ Nooit de handen in de (richting van de) stoom houden.
→→ De handen, het hoofd en het lichaam altijd buiten de
gevaarlijke zone, boven het midden van het deksel en
de veiligheidsopening in de dekselrand, houden.
→→ Dit is vooral van toepassing bij een snelle stoomuitstoot via de schuifregelaar.
Gevaar
Bij het koken van soepen, peulvruchten,
eenpansgerechten, bouillon, orgaanvlees
Gevaar
en deegwaren wordt het volume in de pan
hoger als gevolg van schuimvorming.
→→ Als u schuimende of dikvloeibare gerechten kookt,
mag de stoom nooit te snel uit te pan worden uitgestoten.
Omdat anders een deel van het gerecht via de ontlastklep
kan uittreden.
→→ Laat de pan afkoelen.
U voorkomt zo verbrandingen en brandwonden.
20
→→ Schuif de schuifregelaar geleidelijk terug, tot geen
stoom meer wordt uitgestoten.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
b) Laten afkoelen
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
Deze methode is geschikt voor schuimende
of dikvloeibare/brijachtige gerechten. Stel de
kooktijd iets korter in, omdat het gerecht als
gevolg van het langzaam afkoelen nog iets
nagaart.
c) Afkoelen met water
→→ De pan zo lang onder koud stromend water houden
tot de drukindicator automatisch verzinkt in de dekselgreep.
→→ De waterstraal niet op de dekselgreep richten.
Controleer of geen koelwater via de ventielen of kleppen
van de dekselgreep in de pan komt
Bij deze methode ontstaat condensvorming
in de pan.
Condens druppelt op het gerecht en dit kan
van invloed zijn op de kleur en het aroma.
U dient deze methode derhalve slechts bij
uitzondering te gebruiken.
7.8
Sicomatic® t-plus openen
Het hete gerecht kan belletjes vormen of
bij het openen van de pan als een explosie
Gevaar
uitspuiten, ook als de stoom al is afgevoerd.
→→ U dient daarom, elke keer voordat u de pan opent, de
pan iets te schudden.
Zo voorkomt u verbrandingen en brandwonden als
gevolg van de uitspuitende hete inhoud van de pan.
Gevaar
De pan nooit met geweld openen.
De pan kan gemakkelijk worden geopend als er geen
druk meer op de pan staat.
→→ De veiligheidsvoorzieningen mogen onder geen
enkele voorwaarde worden gewijzigd of aangepast.
Nooit in heet vlees prikken dat u met de
huid hebt bereid (bijv. ossentong).
→→ Laat het vlees eerst afkoelen.
Daardoor zal de door de druk opgeblazen huid tot rust
komen en voorkomt u verbrandingen als gevolg van
uitspuitende vloeistoffen.
Gevaar
NL
21
→→ Controleer of de drukindicator geheel verzonken is in
de dekselgreep.
→→ De schuifregelaar geleidelijk terugschuiven naar de
stand 'OPENEN'.
→→ De pan iets schudden.
→→ Schuif de dekselgreep naar rechts, tot de markeringen
op het deksel en de handgrepen van de pan exact
tegenover elkaar staan.
→→ Neem het deksel af, zodat de stoom kan ontwijken.
Als de pan onder druk staat, activeert het terugschuiven van de schuifregelaar naar de stand
'OPENEN' de blokkering van de resterende druk.
Dit voorkomt het openen onder druk.
→→ Als dit van toepassing is, dient u de schuifregelaar
nogmaals kort in de richting van de drukindicator en
vervolgens weer terug te schuiven.
Hierdoor kan, als de pan geen druk meer heeft, de blokkering van de resterende druk ontgrendelen. Vervolgens
kan de pan zoals beschreven, worden geopend.
22
8 | Koken met de accessoires van de Sicomatic® t-plus
Sicomatic® t-plus is bij uitstek geschikt
voor het bereiden van babyvoeding.
8.1
De aanwijzingen voor het koken opvolgen
Bij het koken met accessoires de aanwijzingen
opvolgen die beschreven staan in Hoofdstuk 7.
Te allen tijde de veiligheidsvoorschriften
opvolgen, zoals beschreven in Hoofdstuk2 en
Hoofdstuk 7.
Altijd voldoende vloeistoffen voor stoomvorming toevoegen.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de pan niet
'droogkookt'. Zo voorkomt u beschadigingen van de pan
of kookzone.
→→ De voorgeschreven vulhoeveelheden in acht nemen:
zie de tabel bij punt 7.1
→→ Naar eigen keuze specerijen, kruiden, enz. voor het
aromatiseren toevoegen.
→→ Plaats het geperforeerde inzetstuk met de schoongemaakte groenten in de pan.
Het inzetstuk zorgt ervoor dat de groenten niet in contact komt met het water, maar op basis van de stoom
gaar wordt.
→→ De pan maximaal tot 2/3 vullen.
Op deze manier weet u zeker dat er voldoende afstand
is tussen het deksel, de drukindicator en het ventiel.
8.3
Waarschuwing
8.2
•
•
•
•
•
Koken in inzetstukken met perforaties
(accessoires)
oken in inzetstukken zonder perforaties
K
(accessoires)
• Diepgevroren producten
• Bijgerechten, bijv. rijst
• Centrifugeren (als opvangschaal)
Zie Koken in inzetstukken met perforaties bij Punt 8.2.
8.4
Koken op de bodem van de pan (vlees)
NL
Groenten
Vis
Inkoken
Centrifugeren
Gevoelige voedingsmiddelen
Het koken van groenten:
→→ Voor het koken van groenten dient de voorgeschreven vulhoeveelheid v.w.b. de vloeistof, direct op de
bodem ingegoten te worden.
Hiermee garandeert u dat stoom ontstaat en de pan
derhalve niet 'droogkookt'.
→→ Olie/vet in een open Sicomatic® t-plus verwarmen.
→→ Het vlees aan alle kanten aanbraden.
→→ Water toevoegen (afhankelijk van het recept).
Grote stukken vlees in stukjes snijden.
U kunt daardoor de kooktijd verkorten.
23
9 | Steriliseren, inkoken en centrifugeren met de Sicomatic® t-plus
9.1
De aanwijzingen voor het koken opvolgen
Bij het steriliseren, inkoken en centrifugeren
ook de aanwijzingen opvolgen die beschreven
staan in Hoofdstuk 7.
Te allen tijde de veiligheidsvoorschriften
opvolgen, zoals beschreven in Hoofdstuk 2 en
Hoofdstuk 7.
Altijd voldoende vloeistoffen voor stoomvorming toevoegen.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de pan niet
'droogkookt'. Zo voorkomt u beschadigingen van de pan
of kookplaat.
→→ De voorgeschreven vulhoeveelheden in acht nemen:
zie de tabel bij punt 7.1
9.2
Steriliseren
Gevaar
Gebruiken voor de bedoelde toepassing
→→ Gebruik de Sicomatic® t-plus uitsluitend voor sterilisatie voor privé-doeleinden thuis. Zet de Sicomatic®
t-plus nooit in als een sterilisator voor medische
doeleinden. De Sicomatic® t-plus is niet ontworpen
voor de in het medische toepassingsgebied vereiste
sterilisatietemperatuur.
Waarschuwing
De pan langzaam laten afkoelen
→→ Na het steriliseren, inkoken of centrifugeren,
de Sicomatic® t-plus nooit te snel laten afkoelen.
→→ De pan nooit met water afkoelen.
Glazen voorwerpen kunnen barsten als gevolg van snelle
temperatuurverschillen.
→→ Schakel de energietoevoer uit.
→→ De pan van de kookzone nemen en langzaam laten
afkoelen.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer volledig
in de dekselgreep is verzonken, voordat u de pan
opent.
Hierdoor voorkomt u snijwonden als gevolg van gebarsten
glas.
Waarschuwing
24
Let op dat de componenten die u wilt
steriliseren, tot 120 °C stoombestendig zijn.
De Sicomatic® t-plus biedt zich aan als een kostprijstechnisch aantrekkelijke sterilisator voor thuisgebruik, omdat
hiervoor alleen energiekosten van toepassing zijn.
Inzetmogelijkheden:
• S terilisatie van babyflessen, rubberen onderdelen en
spenen en kunststof afsluitingen
• S terilisatie van babyvoeding in glazen potten met
schroefdeksel
• S terilisatie van inmaakglazen (zie ook het navolgende
punt 9.3 'Inkoken')
→→ Reinig de glazen of flessen, rubberen onderdelen en
kunststof afsluitingen van melk en resten van pap of
gepureerde producten.
→→ De onderdelen met de opening omlaag gericht op het
geperforeerde inzetstuk plaatsen.
→→ De stukken zo over het inzetstuk verdelen dat deze zo
goed mogelijk, aan alle kanten in contact komen met
de stoom.
→→ Giet de minimale hoeveelheid water voor het genereren van stoom op de bodem van de pan.
→→ Plaats het geperforeerde inzetstuk in de pan.
→→ Sluit de pan, vervolgens kookstand 2 met de schuifregelaar instellen.
→→ Voorkoken op basis van een hogere energietoevoer.
De sterilisatie start pas als de 2e witte ring op de drukindicator zichtbaar wordt.
De sterilisatietijd heeft een duur van ca. 20 minuten.
Op de juiste manier en effectief steriliseren
→→ Let op dat tijdens de gehele sterilisatie, de 2e witte
ring op de drukindicator zichtbaar dient te zijn.
→→ Het is van groot belang dat de sterilisatietijd wordt
aangehouden.
→→ Laat de pan na afloop van de sterilisatietijd afkoelen.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
→→ U kunt daarna de pan openen.
9.3
Inkoken
Inmaakglazen
nooit overvullen
Het gevulde product zal tijdens de sterilisatie uitzetten.
Als het afgesloten inmaakglas te veel product bevat, is
het mogelijk dat het glas barst.
→→ U dient het inmaakglas daarom maximaal tot een
vingerbreedte onder de rand te vullen.
Hierdoor voorkomt u snijwonden als gevolg van gebarsten glas.
Waarschuwing
→→ Steriliseer de inmaakglazen vóór het inkoken, zoals
beschreven onder punt 9.2.
→→ Vul de inmaakglazen.
→→ Sluit de inmaakglazen af volgens de instructies van
de fabrikant.
→→ Giet de minimale hoeveelheid water voor het genereren van stoom op de bodem van de pan.
→→ Plaats de glazen op de bodemzeef, of in het geperforeerde inzetstuk.
→→ Sluit de pan, vervolgens via de schuifregelaar, de
gewenste kookstand instellen.
→→ Voorkoken op basis van een hogere energietoevoer.
→→ Bij het selecteren van de kookstand en inkooktijd,
dient u de gegevens in de onderstaande tabel te
volgen
25
NL
Inkooktijden (dit zijn slechts richtwaarden):
Inkoken
Kookstand
Inkooktijd in
min.
Bessen
1
5-8
Marmelade en confituren
1
1-2
Pitvruchten
1
10
Steenvruchten
1
8 - 10
Groenten, schoon ingelegd
1
7 - 10
Groenten
2
20 - 25
Vlees
2
25
→→ Laat de pan na afloop van de inkooktijd langzaam
afkoelen.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
→→ U kunt daarna de pan openen.
26
9.4
Centrifugeren
Het juiste formaat pan selecteren en deze
nooit overvullen
Voor het centrifugeren worden twee inzetstukken in de
pan geplaatst.
De Sicomatic® t-plus kan daarom pas vanaf een pan met
een inhoud van 4,5 liter voor het centrifugeren worden
gebruikt.
Bij het overvullen kan het gerecht via de ontlastklep
uittreden.
→→ U dient derhalve het bovenste, geperforeerde inzetstuk
maximaal tot de bovenkant daarvan te vullen
Hierdoor voorkomt u verbrandingen en brandwonden.
Waarschuwing
→→ Giet de minimale hoeveelheid water voor het genereren
van stoom op de bodem van de pan.
→→ Plaats de vruchten die u hebt voorbereid in het
geperforeerde inzetstuk (indien van toepassing, gezoet,
gesneden of geplet).
→→ Plaats eerst het inzetstuk zonder perforaties in de pan
en daarop plaats u het geperforeerde inzetstuk met
de vruchten.
→→ Sluit de pan, vervolgens kookstand 2 met de schuifregelaar instellen.
→→ Voorkoken op basis van een hogere energietoevoer.
→→ Bij het selecteren van de kookstand en inkooktijd,
dient u de gegevens in de onderstaande tabel te
volgen
10 | Verzorgen en reinigen
Centrifugeertijden (dit zijn slechts richtwaarden):
Centrifugeren
Kookstand Kooktijd centrifugeren in min.
Bessen
2
12
Steenvruchten en rabarber 2
18
Pitvruchten
2
25
Druiven
2
25
Tomaten en komkommer
2
18
Oranje waspeen
2
25
Rode bieten
2
25 - 35
→→ Laat de pan langzaam afkoelen.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
→→ U kunt daarna de pan openen.
→→ De hete inzetstukken voorzichtig uitheffen.
→→ Het hete sap in de goed gereinigde en verwarmde
glazen gieten.
→→ Vervolgens de flessen afsluiten met schone afsluitingen.
10.1
Pan reinigen
→→ Voor het reinigen uitsluitend heet water en een regulier afwasmiddel gebruiken.
→→ Achtergebleven productresten inweken.
→→ Geen schurende reinigingsmiddelen, staalwol of de
harde kant van een spons gebruiken.
→→ Bij sterk aanhechtende voedingsmiddelen de pan
met een weinig water en een poedervormig onderhoudsmiddel van Silit uitkoken.
→→ Hardnekkige vlekken met een vloeibaar reinigingsmiddel van Silit verwijderen.
→→ U kunt het onderdeel van de pan en de inzetstukken
ook in afwasmachine reinigen.
Dit kan echter tot gevolg hebben dat de kunststof handgreep of het Silargan®-oppervlak een andere kleur krijgt.
Het heeft echter geen enkele invloed op de werking.
Omwille van de kleurverandering, adviseren wij het met
de hand reinigen.
→→ Na het reinigen het kookgerei goed afdrogen.
10.2
NL
Deksel en ontlastklep reinigen
De dekselgreep voor het reinigen nooit
demonteren
Nooit zelf de dekselgreep demonteren, ook niet voor
een intensieve reiniging.
→→ De dekselgreep mag uitsluitend door uw Silit-vakhandel gedemonteerd en gemonteerd worden.
Gevaar
27
Het deksel alleen handmatig reinigen.
Door de hoge temperatuur en de gebruikte chemicaliën
tijdens het reinigen in de vaatwasmachine, worden de
ventielen en afdichtingen beschadigd.
→→ Het deksel derhalve uitsluitend handmatig reinigen.
→→ Daarna verwijdert u de rubberen ring.
→→ De rubberen ring reinigen onder warm stromend water
of in afwaswater.
→→ Het deksel uitsluitend handmatig reinigen.
→→ Spoel de ventielopeningen en de openingen waar de
stoom uitkomt, onder heet stromend water af.
→→ Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de afsluitingen niet worden beschadigd.
Ontlastklep reinigen - bij sterke verontreinigingen
Als gerechten van de ontlastklep uittreden, blijven restanten van het gerecht op de ontlastklep achter. Dat heeft
verontreinigingen en klevende restanten tot gevolg. In dat
geval dient de ontlastklep grondig gereinigd te worden.
Daarvoor moet u de ontlastklep uitnemen.
Ontlastklep uitnemen
→→ De ontlastklep aan de zijkant indrukken en vervolgens
uitnemen.
→→ De uitgenomen klep grondig met warm water doorspoelen.
28
De ontlastklep weer terugplaatsen.
→→ De rand van de ventielopening in het deksel, met
afwasmiddel iets bevochtigen.
Hierdoor kan de klep/het ventiel makkelijker worden
teruggeplaatst.
→→ De ontlastklep iets scheef aanzetten.
→→ De ontlastklep door het drukken en gelijktijdig draaien
in de ventielopening plaatsen.
Daarna d.m.v. draaien controleren of de ontlastklep
correct werd geplaatst.
De randen van de ontlastklep moeten aan de onder- en
bovenkant van het deksel gelijkmatig langs de ring liggen
(zie afbeeldingen).
10.3
Opbergen
→→ De gereinigde en gedroogde Sicomatic® t-plus in een
schone, droge en afgeschermde omgeving bewaren.
→→ De pan niet afsluiten, maar bijv. het deksel omgekeerd
op de pan leggen
11 | Onderhoud
Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van Sicomatic® t-plus.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
Op deze manier kunt u de functie en de veiligheid van
de pan behouden.
Kap-aromabehoud vervangen
Gevaar
Veiligheidsvoorzieningen voorkomen
gevaarlijke situaties.
→→ De veiligheidsvoorzieningen mogen onder geen
enkele voorwaarde worden gewijzigd of aangepast.
→→ Onze reinigings- en onderhoudsinstructies dienen
opgevolgd te worden.
Gevaar
Gevaar
Veiligheid behouden
→→ Controleer regelmatig de veiligheidsvoorzieningen
op hun functie.
→→ Zie ook Hoofdstuk 6 'Elke keer vóór het koken'
Rubberen ring
→→ Vervang de rubberen ring als deze hard ('bruine verkleuring') of bros is, of een beschadiging heeft.
→→ Vervang de rubberen ring na ca. 400 keer koken, maar
uiterlijk na 2 jaar.
→→ Het is een vereiste dat in de rubberen ring, de naam
'Sicomatic®' is gedrukt.
Op deze manier kunt de veiligheidsfunctie van de rubberen ring behouden.
→→ De kap-aromabehoud dient direct vervangen te worden als deze een beschadiging heeft.
→→ Vervang de kap-aromabehoud na ca. 400 keer koken,
maar uiterlijk na 2 jaar.
→→ U dient daarvoor de beschadigde kap-aromabehoud
te verwijderen.
→→ Eerst de zone van de drukindicator reinigen.
→→ Plaats vervolgens de nieuwe kap-aromabehoud.
→→ De rand van de kap-aromabehoud dient daarvoor
geheel over de houder te vallen.
→→ Controleer de rand van de kap-aromabehoud. Deze
moet langs de gehele ring in de groef liggen.
Ontlastklep vervangen
→→ Vervang de ontlastklep als deze versleten is.
→→ Vervang de ontlastklep na ca. 400 keer koken, maar
uiterlijk na 2 jaar.
→→ Hiervoor dient u de defecte/versleten ontlastklep
uit te nemen en door een nieuwe ontlastklep te
vervangen, zoals beschreven bij punt 10.2 Deksel en
ontlastklep reinigen.
NL
29
12 | Zo gemakkelijk kunt u storingen oplossen
Wat u kunt doen als...
Dat kan door een van deze oorzaken veroorzaakt zijn
Het deksel sluit moeilijk.
→→ Slechte loopeigenschap van de rubberen ring.
De schuifregelaar kan na het afsluiten niet vanuit in de
gewenste kookstand 0 of 1 of 2 worden ingesteld.
→→ Het deksel en de dekselgreep staan niet exact boven
elkaar.
→→ De drukindicator is omhoog gekomen en steekt uit
de contouren van de greep.
→→ De greep heeft een beschadiging.
De voorkooktijd duurt te lang.
→→ De energietoevoer is te gering.
Gedurende gehele voorkooktijd ontstaan er condens en waterdruppels aan de rand van het deksel
(kortstondig ontwijken betreft geen storing en is niet
van belang).
→→ Vreemde substanties op de rubberen ring, op de
rand of aan de binnenkant van het deksel.
→→ De rubberen ring is hard, bros of beschadigd.
→→ De afdichting in de dekselgreep is beschadigd.
De drukindicator komt niet meer, of onvoldoende,
omhoog.
→→ De schuifregelaar staat nog in de uitgangspositie.
→→ De energietoevoer is te gering.
→→ Vloeistof voor stoomvorming ontbreekt.
→→ De rubberen ring is hard, bros of beschadigd.
Bij de drukindicator treden voortdurend condens - en
waterdruppels uit.
→→ De kap-aromabehoud is defect.
30
En zo kunt u het oplossen
→→ De bovenkant van de rand van de pan voorzien van een flinterdunne laag standaard spijsolie voor huishoudelijk gebruik.
→→ Het deksel en de dekselgreep exact boven elkaar plaatsen.
→→ De drukindicator handmatig indrukken.
→→ Het deksel weer openen en de kap-aromabehoud en drukindicator controleren.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ Het fornuis op een hogere stand instellen.
→→ De pan openen en de rubberen ring, rand en binnenkant van het deksel reinigen.
→→ Nieuwe originele rubberen ring van Sicomatic® aanbrengen.
NL
→→ De schuifregelaar op de gewenste kookstand instellen.
→→ Het fornuis op een hogere stand instellen.
→→ De pan openen en vloeistof bijvullen.
→→ Nieuwe originele rubberen ring van Sicomatic® aanbrengen.
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® t-plus aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud')
31
Wat u kunt doen als...
Dat kan door een van deze oorzaken veroorzaakt zijn
Tijdens het koken, ontsnapt aan de voorkant van de
dekselgreep voortdurend een ongewenste stoomwolk.
→→ De energietoevoer is te hoog.
→→ De ontlastklep is verontreinigd of vastgekleefd.
→→ De overdrukbeveiliging is verontreinigd.
Tijdens het koken, ontwijkt aan de voorkant van de
dekselgreep plotseling een krachtige stoomwolk uit
→→ De ontlastklep is verontreinigd of vastgekleefd.
→→ De overdrukbeveiliging werd geactiveerd.
Tijdens het koken komt water of stoom langs
de rand van het deksel naar buiten.
→→ De rubberen ring is hard, bros of beschadigd.
Lekkage, met name bij kookstand 1: De schuifregelaar
werd op kookstand 1 ingesteld en stoom ontwijkt.
→→ De energietoevoer is te hoog.
→→ De ontlastklep is verontreinigd of vastgekleefd.
→→ De ontlastklep heeft een beschadiging.
Fluitend geluid bij het koken
→→ De kap-aromabehoud is gescheurd of beschadigd.
De handgreep en schuifregelaar worden heet.
→→ De afdichting op de dekselgreep is beschadigd of
bros.
→→ De kap-aromabehoud is defect.
→→ De kap-aromabehoud is niet juist geplaatst.
32
En zo kunt u het oplossen
→→ De energietoevoer lager instellen.
→→ Ontlastklep reinigen (zie punt 10.2 'Deksel en ontlastklep reinigen').
→→ Het gebied rond de overdrukbeveiliging reinigen.
Ondanks de reiniging blijft stoom uittreden.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ Ontlastklep reinigen (zie punt 10.2 'Deksel en ontlastklep reinigen').
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ Het fornuis op een hogere stand instellen.
→→ Als test de schuifregelaar op kookstand 2 instellen. Als daardoor het uittreden van stoom wordt beëindigd,
dan was de energietoevoer voor kookstand 1 te hoog.
Ondanks het instellen op kookstand 2 blijft stoom uittreden:
→→ Ontlastklep reinigen (zie punt 10.2 'Deksel en ontlastklep reinigen').
→→ Nieuwe originele Sicomatic® t-plus ontlastklep inzetten (zie punt 10.2 'Deksel en ontlastklep reinigen').
NL
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® t-plus aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud')
→→ Laat nieuwe originele Sicomatic® t-plus dekselgreep monteren.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® t-plus aanbrengen.(zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud')
→→ De kap-aromabehoud correct plaatsen.
33
Wat u kunt doen als...
Dat kan door een van deze oorzaken veroorzaakt zijn
Het deksel kan niet worden geopend
→→ Er staat druk op de pan
→→ De blokkering van de resterende druk wordt vastgeklemd (bijv. door de schuifregelaar).
Het deksel kan niet worden geopend. (er staat geen
druk op de pan).
→→ De kap-aromabehoud is omgekeerd. De drukindicator staat niet in de uitgangspositie.
→→ De kap-aromabehoud is beschadigd of vervormd.
→→ Tijdens het afkoelen is onderdruk in de pan ontstaan.
De overdrukvergrendeling en de ontlastklep zijn
verkleefd.
→→ Het is niet mogelijk om de schuifregelaar op
'OPENEN' in te stellen.
De drukindicator blijft omhoog staan, terwijl er geen
stoom meer uitkomt.
→→ De kap-aromabehoud is omgekeerd.
→→ De kap-aromabehoud is vervormd.
→→ De drukindicator is vastgeklemd.
→→ Veerbreuk van de drukindicator.
De dekselgreep heeft een beschadiging.
→→ Onjuiste bediening
Dekselgreep/handgrepen van de pan zit/zitten los.
Dekselgreep/handgrepen van de pan heeft/hebben
een beschadiging.
→→ Als gevolg van het gebruik.
34
→→ Onjuiste bediening
En zo kunt u het oplossen
→→ Laten uitstomen of afkoelen. Nooit met geweld openen.
→→ Als gevolg van het gering heen en weer bewegen van de schuifregelaar kan de vergrendeling los komen.
→→ De pan laten afkoelen. De drukindicator handmatig indrukken.
→→ De pan laten afkoelen. De drukindicator handmatig indrukken.
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® t-plus aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud')
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ De pan laten afkoelen. De drukindicator handmatig indrukken.
→→ De pan laten afkoelen. De drukindicator handmatig indrukken.
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® t-plus aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud')
→→ De schuifregelaar zonder kracht iets heen en weer bewegen.
→→ De pan laten afkoelen. De drukindicator handmatig indrukken. Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
NL
→→ Laat nieuwe originele Sicomatic® t-plus dekselgreep monteren.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ De schroef m.b.v. een schroevendraaier aandraaien.
→→ Nieuwe originele dekselgreep van Sicomatic® t-plus aanbrengen.
35
13 | Tips: Koken met de Sicomatic® t-plus/Kooktijdtabellen
Volg bij het koken de aanwijzingen op die
beschreven zijn in Hoofdstuk 7.
Te allen tijde de veiligheidsvoorschriften
opvolgen, zoals beschreven in Hoofdstuk 2 en
Hoofdstuk 7.
Altijd voldoende vloeistoffen voor stoomvorming toevoegen.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de pan niet
'droogkookt'. Zo voorkomt u beschadigingen van de pan
of kookzone.
→→ De voorgeschreven vulhoeveelheden in acht nemen:
zie de tabel bij punt 7.1
Waarschuwing
13.1
Soepen en eenpansgerechten
Ideaal bij soepen en eenpansgerechten met gebraden
vlees: Als de kooktijden voor vlees en groenten niet te
veel van elkaar afwijken, wordt het vlees aangebraden en
wordt de groente al bij het blussen toegevoegd.
Kookstand
Bonen, witte
Kidneybonen, gedroogd
Erwten, heel, gedroogd
Linzen
36
2
2
2
2
Als de kooktijden te veel van elkaar afwijken, wordt de
bereidingstijd voor het vlees onderbroken en wordt
tijdens de laatste minuten de groente toegevoegd, zodat
uiteindelijk alles op hetzelfde moment wordt bereid en
gereed is.
Bij soepen en eenpansgerechten dienen de volgende
regels opgevolgd te worden:
→→ Schuimende gerechten, zoals bijv. peulvruchten en
soepvlees in een pan zonder deksel voorkoken en
vóór het sluiten de pan grondig afschuimen.
→→ Na beëindiging van de kooktijd, de pan laten afkoelen,
zie punt 7.7
Kooktijden - Richtwaarden
De exacte kooktijden zijn afhankelijk van grootte, versheid en consistentie van de te bereiden producten. Ook
de energiebron zoals inductie, gas of glaskeramiek is van
invloed op de kooktijden. De kooktijden gelden in principe
per 500 g. Er is wel meer vocht nodig dan anders.
Bij deze kooktijden is het inweken niet noodzakelijk.
Kooktijd voor eenpansgerecht
in min.
25
65
45
10
Opmerkingen
In 1,5 liter Vloeibaar voedsel koken
In 1,5 liter Vloeibaar voedsel koken
In 2,0 liter Vloeibaar voedsel koken
Eenpansgerecht met 2,5 liter, puree
met 1,5 liter Vloeibaar voedsel koken
13.2
Groenten
De aangegeven kooktijden zijn richtwaarden, met behulp waarvan u snel de door u persoonlijk te gebruiken
tijden kunt bepalen. Want de kooktijden zijn niet alleen
afhankelijk van het te bereiden gerecht, maar ook van
de volgende afzonderlijke punten:
→→ Hoe kleiner de groente is gesneden, hoe korter de
kooktijd.
→→ Hoe knapperiger, oftewel hoe meer 'al dente' de
groente moet zijn, hoe korter - ook nu - de kooktijd.
Wij hebben speciaal de tijd voor 'al dente' en voor
'doorgekookt' aangegeven.
→→ Hoe groter de totaal hoeveelheid te koken product,
hoe langer de kooktijd. Voor 'al dente' mag de hoeveelheid niet te groot zijn, omdat anders de buitenkant wel 'al dente' is, maar de binnenkant nog hard of
rauw. Meestal spelen kleine tijdafwijkingen geen of
slechts een beperkte rol.
Maar bij groenten kunnen enkele minuten 'al dente'
snel veranderen in 'doorgekookt'.
De kooktijd begint altijd met een eerste licht vorm van
'afblazen'.
Bij de volgende kooktijden zijn de groenten in een
inzetstuk geplaatst. De groente komt op deze manier
niet in contact met water en wordt niet door het water
'uitgeput'.
In geval van twijfel is het volgende van toepassing: Liever te kort dan te lang koken, want nagaren is
altijd mogelijk, terwijl doorgekookte groenten nooit meer 'knapperig' kunnen worden.
Kooktijden - Richtwaarden: Kooktijden zijn steeds van toepassing op 500 g.
Verse groenten
Kookstand
Artisjokken
Bladspinazie
Bloemkool
Bloemkool
Bonen, groene
Broccoli
Champignons
Venkel
Erwten, jong, klein
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Kooktijd in min.
'al dente'
30
0,5
3
7
7
4
1
13
3
Goed gaar laten
worden
35
3,5
5
10
9
6
3
17
5
Opmerkingen
NL
heel
Bladeren
Roosjes
heel
–
Roosjes
–
gehalveerd
–
37
Verse groenten
Wortels
Aardappels
Koolrabi
Prei
Paprika
Bloemkool
Schorseneren
Selderij
Asperges, wit
Asperges, groen
Tomaten
Witte kool
Savooiekool
Courgette
Kookstand
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Kooktijd in
min. 'al dente'
4
8
5
2
2
7
4
2
2
3
2
10
6
1
Opmerkingen
Goed gaar laten worden
6
9
8
4
4
9
7
4
5
5
4
13
9
2
Schijfjes
gevierendeeld
Julienne
Ringen
Reepjes
heel
Julienne
Blokjes
heel
heel
heel
in zesden
in zesden
halve maan
De volgende groentesoorten worden langer gekookt en zijn geschikt voor kookstand 2:
Verse groenten
Bayrisch Kraut
In de schil gekookte aardappelen
Rode kool
Zuurkool
38
Kookstand
2
2
2
2
Kooktijd in min. goed doorgekookt
4
14
4
10
Opmerkingen
–
60 - 80 g / aardappelen
dunne reepjes
–
13.3
Vlees
→→ Vlees wordt in de Sicomatic® t-plus aangebraden. De
noodzakelijke hoeveelheid vocht wordt pas bij het
blussen toegevoegd.
→→ Als de stukken te groot zijn, wordt het vlees doorgesneden, afzonderlijk aangebraden en voor het verder
braden op elkaar gelegd.
→→ Kook- en soepvlees wordt met 1-1,5 liter vloeistof op
de bodem van de pan gekookt.
→→ De kooktijd zelf hangt in hoge mate af van de kwaliteit, versheid, toestand en grootte van het vlees.
→→ De kooktijd start zodra de 2e witte ring op de drukindicator zichtbaar wordt en is gebaseerd op een
hoeveelheid van 500 g.
Belangrijk: Kook- en soepvlees in principe afschuimen, voordat u de pan sluit. Vóór het openen eerst
laten afkoelen of stapsgewijze zeer langzaam laten
uitstomen.
Kooktijden - Richtwaarden: Kooktijden zijn steeds van toepassing op 500 g.
Kookstand
Kooktijd in min. goed doorgekookt Opmerkingen, gebraden
vleesgerechten
2
2
2
2
2
30
18
20
17
25
geheel
geheel
grote blokjes
geheel
geheel
2
30
geheel
Kalfsvlees
Braadstuk
Filet
2
2
25
14
geheel
geheel
Lam
Braadstuk
Rug
2
2
25
5
geheel
geheel
Rund
Braadstuk
Filet
Goulash
Rollade
Gemarineerd gebraden
rundvlees
Soepvlees
NL
39
Kookstand
Kooktijd in min. goed doorgekookt Opmerkingen, gebraden
vleesgerechten
2
2
2
2
2
15
25
30
45
17
geheel
geheel
geheel
geheel
geheel
2
2
2
15
15
15
met inzetstuk
2
5
ø 2 cm
Kip
Borst
Bout
Soepkip
2
2
2
8
10
20
geheel
geheel
ca. 1 kg
Hen
Borst
Bout
2
2
20
20
geheel
ca. 1 kg
Gans
Borst/bout
2
30
geheel
Eend
Borst/bout
2
15
geheel
Varkensvlees
Buikstuk
Braadstuk
IJsbeen, vers
IJsbeen, gerookt
Filet
Gehakt
Gevulde paprika
Gebraden gehakt
Savooiekoolrolletje met
gehakt
Soepballetjes
40
Kookstand
Kooktijd in min. goed doorgekookt Opmerkingen, gebraden
vleesgerechten
Haas
Braadstuk
Bout
Rug
2
2
2
20
30
10
geheel
geheel
geheel
Hert
Goulash
2
15
grote blokjes
Ree
Braadstuk
Bout
Rug
2
2
2
20
25
20
geheel
geheel
geheel
Wild zwijn
Braadstuk
Goulash
Bout
Rug
2
2
2
2
35
20
25
35
geheel
grote blokjes
geheel
geheel
NL
41
13.4
Vis
Kookvocht van vis is sterk klevend. Daarom adviseren
wij het langzaam uitstomen. Zodra de drukindicator
in de dekselgreep is verzonken, het deksel a.u.b. direct
verwijderen.
Kooktijden - Richtwaarden: Kooktijden steeds per 250 g, in inzetstuk met perforaties
Vis
Kabeljauw
Roodbaars
Koolvis
Zeeduivel
Tonijn
Wilde zalm
Snoekbaars
42
Kookstand
1
1
1
1
1
1
1
Kooktijd in min. goed doorgekookt
4
4
11
5
10
11
5
Opmerkingen
geheel filet
geheel filet
in porties
geheel filet
in porties
in porties
geheel filet
13.5
Bijgerechten, vruchten en desserts
Kooktijden - Richtwaarden: Bereidingstijden zijn steeds van toepassing op 500 g.
Bijgerechten
Risotto
Kookstand
1
Kooktijd in min.
7
Semmelknödel
1
7
Deegwaren
2
0
Rijst, Basmati
1
2
Goede kwaliteit klas
langkorrelige rijst
1
10
Opmerkingen
Niet uitstomen, maar na 3 min. met gesloten
deksel laten nagaren
Niet uitstomen, maar na 3 min. met gesloten
deksel laten nagaren
Bij het zichtbaar worden van de 2e ring van
de drukindicator, de Sicomatic® t-plus van de
kookplaat nemen. Niet uitstomen, maar 6 min.
wachten met het openen.
1 deel rijst, 2 delen water, niet laten uitstomen,
maar nog 12 min. met gesloten deksel laten
nagaren
1 deel rijst, 2 delen water
Fruit, desserts
Appelmoes
Appelcompote
Abrikozencompote
Perencompote
Kersencompote
Pruimencompote
Rabarbercompote
Kruisbescompote
Kookstand
1
1
1
1
1
1
1
1
Kooktijd in min.
5
4
2
3
2
2
3
3
Opmerkingen
in achten
in zesden
in achten
in achten
–
gehalveerd
stukjes
–
NL
43
13.6
Gestapeld koken / Menu-koken
In de Sicomatic® t-plus met inzetstukken is het mogelijk
om een heel menu bestaande uit verschillende gerechten
tegelijkertijd in één pan te bereiden.
Hier een aantal tips
→→ De totale kooktijd van het menu dient altijd gericht
te zijn op het gerecht met de langste kooktijd. Het
gerecht met de langste kooktijd wordt het eerst gevuld.
Als u een braadstuk hebt met een bereidingstijd van
25 minuten, aardappelen met een kooktijd van 9
minuten en groenten met een kooktijd van 5 minuten
en als u deze in één pan wilt bereiden, dan kunt u het
bereiden van het vlees na 16 minuten onderbreken
en de houder voor inzetstukken op het braadstuk
plaatsen en daarop een geperforeerd inzetstuk met de
aardappelen.
Na weer 4 minuten opent u de Sicomatic® t-plus en
plaats u het inzetstuk zonder perforaties met de
groenten er bovenop. Nu nog 5 minuten extra koken
en het gehele menu is gereed.
→→ De kooktijd voor vlees kan aanzienlijk worden verkort
als het vlees in schijfjes per portie wordt gesneden.
Het vlees is dan in ca. 10-15 minuten, d.w.z. ongeveer
in dezelfde tijd als rijst, aardappelen of groente, gekookt,en u hoeft het kookproces niet te onderbreken.
→→ Reuk of smaak worden niet van het ene gerecht naar
het andere overgedragen. Er wordt derhalve geen eenheidsaroma gevormd.
Kooktijden - Richtwaarden: De kooktijden gelden steeds voor 500 g. Kookstand volgens het te bereiden product instellen.
Tip
Menutip 1*
Menutip 2*
Menutip 3
Kooktijd Bodem van de pan
in min.
17
Runderrollade
25
Gebraden
varkensvlees
11
Koolvis 250 gr
in porties
Houder voor
inzetstuk
x
x
Kooktijd in
min.
4-6
9
Inzetstuk
geperforeerd
Wortels
Aardappelen
x
9
Aardappelen
*bij menutip 1 en 2 ten minste het onderdeel van Sicomatic® t-plus met een inhoud van 6,5 liter gebruiken
44
Kooktijd
in min.
10
5
Inzetbkje
dicht
Rijst
Bloemkool
–
13.7
Diepgevroren voedingsmiddelen en
volwaardige voeding
Diepgevroren producten
Diepgevroren voedingsmiddelen kunnen in de Sicomatic® t-plus snel en duurzaam t.a.v. vitaminen, aroma's en
mineralen ontdooien.
De lange ontdooitijden worden minuten korter, maar
zijn in principe afhankelijk van de grootte van het diepgevroren voedingsmiddel.
Hier nog een aantal tips
→→ De voorkooktijden van diepgevroren vlees zijn iets
langer, de kooktijden iets korter dan bij vers vlees.
→→ Kleine, dunne stukjes vlees, zoals bijv. schnitzels,
koteletten, maar ook goulash, dat als kleine blokjes
werd ingevroren, worden niet ontdooit, maar diepgevroren in het hete vet aangebraden en dan zoals
normaal gebakken.
→→ Grote, dikke stukken vlees laat men iets ontdooien,
waarna het in heet vet wordt aangebraden. Als bijv.
vleesbouillon wordt gemaakt, wordt het vlees daarna
aan het kokende water toegevoegd.
→→ Gevogelte wordt, als deze reeds werd uitgebeend en
verdeeld, als vers gevogelte bereid.
→→ Diepgevroren vis wordt ofwel in het inzetstuk op
kookstand 1 bereid, of direct op de bodem van de
pan in het hete vet kort aangebraden en dan met de
normale hoeveelheid vocht op kookstand 1 bereid
tot het gereed is.
→→ Groente kan zonder ontdooien in het inzetstuk worden geplaatst. De normale hoeveelheid water voor de
stoomontwikkeling direct op de bodem van de pan
gieten en vervolgens bereiden.
Volwaardig voeding
De basis van een gezonde voeding wordt gevormd door
de diverse graansoorten die zoals bekend een langere
kooktijd nodig hebben en vaak vooraf urenlang moeten
inweken. In de Sicomatic® t-plus kan deze kooktijd tot
maar liefst 2/3 van de tijd worden verkort. Meestal is
ook de voorafgaande inweektijd niet nodig. Een andere
voordeel van het koken van volwaardige voeding in
de Sicomatic® t-plus is dat de vitaminen en mineralen
van de volle korrel bij het koken op kookstand 1 uiterst
goed behouden blijven en dat er bovendien veel energie
wordt bespaard. Voor het koken van graan geldt als
vuistregel: dubbel zoveel vocht als de hoeveelheid
graan (d.w.z. voor 100 g graankorrels, 200 ml vocht).
Kooktijden - Richtwaarden:
Kooktijden zijn steeds van toepassing op 200 g.
Graansoort
Tarwe
Rogge
Naakte gerst
Spelt
Spelt
Ongepelde rijst
Naakte haver
Gierst
Boekweit
Kookstand
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Kooktijd in min.
30
20
23
15
15
10
5
10
2
Daarbij dienen voor een aantal graansoorten, inweektijden opgesteld te worden van 6 - 10 uur en/of 'nazweltijden' van 10 - 30 min.
45
NL
14 | Accessoires - Sicomatic® t-plus
Inzetstuk zonder perforatie,
laag
ø 22 cm
Inzetmand - porselein
Ø 21 cm
1529.4001.01
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®t-plus
8031.7011.01
Inzetstuk met perforatie, laag
ø 18 cm
voor 2,5 liter Sicomatic®t-plus
8018.7011.01
ø 22 cm
Inzetmand - roestvrij staal
Ø 19 cm
1529.6022.01
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®t-plus
8032.7011.01
Inzetstuk met perforatie,
hoog
ø 22 cm
Kookwekker SicoControl
0068.0035.01
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®t-plus
8033.7011.01
Houder voor inzetstuk
ø 22 cm
Onderhoudsmiddel –
vloeibaar
0051.8888.01
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®t-plus
0066.6000.01
Onderhoudsmiddel - poeder
0051.0010.01
Bodemzeef
ø 22 cm
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®t-plus
7022.6022.01
46
15 | Reserveonderdelen - Sicomatic® t-plus
Pan ondergreep
ø 18 cm, voor 2,5 l
9253.9002.01
ø 22 cm, voor 3,0 l
9253.9003.01
ø 22 cm, voor 4,5-6,5 l
9253.9004.01
Handgreep van de pan
met vlambescherming
(schroefsysteem)
ø 18 cm
9252.9302.01
ø 22 cm
9252.9304.01
Deksel
ø 18 cm
8007.6021.11
ø 22 cm
8008.6021.11
Slijtagedelen
Beschermkappen van de
aroma
3 stuks
9524.8020.01
Sicomatic® - Rubberen ring
ø 18 cm
9067.8900.01
ø 22 cm
9067.8901.01
Ontlastklep
H09F
9522.8802.01
NL
Dekselgreep (steel) compleet
9249.8902.01
47
16 | Garantie
De garantie
Wij garanderen (bij een normaal, voor het doel bestemde
gebruik van het kookgerei in de huishouding) de houdbaarheid van de glaskeramische Silargan®-oppervlakken
voor een periode van 30 jaar na de aankoopdatum. Deksel (incl. componenten), handgrepen, rubberen ring en
kap-aromabehoud, evenals de beschermrand (chroom)
zijn uitgesloten van de garantie, omdat deze delen geen
keramische Silargan®-oppervlakken hebben.
Wij geven de garantie dat wij binnen de garantietermijn
onderdelen met defecte Silargan®-oppervlakken, vervangen door onderdelen zonder gebreken. Er is geen sprake
van een defect Silargan®-oppervlak in het geval van
normale gebruikssporen zoals snij- en krassporen etc.
van puur optische aard, in dat geval wordt geen garantie
verstrekt.
Zolang hetzelfde model nog in het leveringsprogramma
is opgenomen, wordt het defecte onderdeel vervangen
door een onderdeel van hetzelfde model. Wanneer het
model niet meer in het leveringsprogramma van Silit is
opgenomen, dan wordt het defecte onderdeel vervangen
door een vergelijkbaar, wel in het leveringsprogramma
van Silit opgenomen product.
De uitsluiting van garantie
Voor beschadigingen die door de volgende oorzaken
zijn ontstaan, geven wij geen garantie: Het niet in acht
nemen van de in deze gebruiksaanwijzing opgenomen
instructies voor gebruik en onderhoud, oververhitting,
48
ongepast en ondeskundig gebruik, onjuiste of nalatige
omgang (bijv. reiniging met schurende middelen), inwerking van iedere vorm van geweld (bijv. op de grond vallen,
stoten), mechanische, chemische of fysieke invloeden op
het oppervlak als gevolg van niet voor het doel bestemde
gebruik, ondeskundig uitgevoerde reparaties, inbouw
van reserveonderdelen die niet overeenkomen met de
originele uitvoering.
Aanspraak op garantie
De garantieaanspraak bestaat uit het overleggen van het
garantiebewijs en het aankoopbewijs voorzien van de
datum. De garantietermijn gaat in op de aankoopdatum.
Garantiegever
Silit-Werke GmbH & Co. KG
Neufraer Str. 6
D-88499 Riedlingen
Informatie over de wettelijke rechten van de consument
De wettelijke garantierechten van een consument tegenover een verkoper wanneer een artikel op het moment
van risico-overdracht niet zonder gebreken was (bijv.
nalevering, annulering, prijsreductie, schadevergoeding)
worden door deze garantie niet beperkt.
Wij garanderen een garantie van 10 jaar op het leveren van
reserveonderdelen, na het beëindigen van de productie.
17 | Sicomatic® - Conformiteitsverklaringen
17.1
EU-conformiteitsverklaring
Silit Werke GmbH & Co.KG
Postfach 1352
D-88493 Riedlingen
bevestigen dat de stoomdrukpannen
Sicomatic® econtrol Sicomatic® t-plus
Sicomatic® classic
Biomatic® eco
Bio-Fadal®
met de volgende geharmoniseerde Europese richtlijnen en normen overeenstemmen:
Europese richtlijn:
Ontwerponderzoek:
Productieonderzoek:
Locatie van de certificatie:
Norm:
97/23/EG
Module B (EU-typeonderzoek)
Module A (intern typeonderzoek)
TÜV Rheinland LGA Products GmbH
Tillystraße 2
D-90431 Nürnberg
ID 0000044918
DIN EN 12778 Stoomdrukpannen
DIN EN 82079-1 Opstellen van gebruiksaanwijzingen
Plaats en datum van opmaak
Riedlingen – 18.05.2015
NL
Naam, functie en handtekening van de bevoegde persoon
Dipl.-Ing. (FH), Josef Paukner
Bedrijfsleider
17.2 Conformiteitsverklaringen voor voorwerpen die in contact komen met voedingsmiddelen
Deze conformiteitsverklaringen kunt u vinden via de volgende link:
http://www.wmf.com/de/rechtliches/konformitaetserklaerungen.html
49