Documenttranscriptie
Position de cuisson Temps de cuisson en min. bien cuits remarques, cuit
Porc
Poitrines
Rôtis
Jambonneaux, frais
Jambonneaux, fumés
Filets
II
II
II
II
II
15
25
30
45
17
en entier
en entier
en entier
en entier
en entier
Viande hachée
Poivrons farcis
Rôtis de viande hachée
Chou farci
Quenelles
II
II
II
II
15
15
15
5
avec grille
Poulets
Blancs
Gigots
Poule à bouillon
II
II
II
8
10
20
en entier
en entier
environ 1 kg en entier
Dinde
Blancs
Gigots
II
II
20
20
en entier
environ 1 kg en entier
Oie
Blancs/gigots
II
30
en entier
Canard
Blancs/gigots
II
15
en entier
42
ø 2 cm
Position de cuisson Temps de cuisson en min. bien cuits remarques, cuit
Lapin
Rôtis
Gigots
Dos
II
II
II
20
30
10
en entier
en entier
en entier
FR
Cerf
Goulasch
II
15
gros dés
Chevreuil
Rôtis
Gigots
Dos
II
II
II
20
25
20
en entier
en entier
en entier
Sanglier
Rôtis
Goulasch
Gigots
Dos
II
II
II
II
35
20
25
35
en entier
gros dés
en entier
en entier
43
Inhoud
1 | De voordelen van uw nieuweSicomatic® econtrol in é'én oogopslag
4-5
2 | Belangrijke veiligheidsinstructies
6-8
6
2.1 De pan gebruiken voor de bedoelde toepassing en het behouden van de veiligheid
2.2 Veilig koken met de Sicomatic® econtrol
8
3 | Vóór het eerste gebruik
4 | De details van de Sicomatic® econtrol
10
5 | De vijfvoudige beveiliging van uw Sicomatic® econtrol
11 - 12
6 | Elke keer vóór het koken
12 - 14
7 | Het koken met deSicomatic® econtrol
7.1 Pan vullen
7.2 Pan sluiten
7.3 Gebruiken van de drie vast instelbare kookstanden
7.4 Veilig werken met een hete pan
7.5 Kookstand instellen, ontluchten en voorkoken
7.6 Koken
7.7 Uitdampen/Afkoelen
7.8 Sicomatic® econtrol openen
8 | Koken met de accessoires van de Sicomatic® econtrol
8.1 De aanwijzingen voor het koken opvolgen
8.2 Koken in inzetstukken met perforaties (accessoires)
8.3 Koken in inzetstukken zonder perforaties (accessoires)
8.4 Koken op de bodem van de pan (vlees)
2
9
15 - 22
15
17
17
18
19
19
20
21
23
23
23
23
23
9 | Steriliseren, inkoken en centrifugeren met de Sicomatic® econtrol
9.1 De aanwijzingen voor het koken opvolgen
9.2 Steriliseren
9.3 Inkoken
9.4 Centrifugeren
24 - 27
24
24
25
26
10 | Verzorgen en reinigen
10.1 Pan reinigen
10.2 Deksel en dekselgreep reinigen
10.3 Opbergen
27 - 29
27
28
29
11 | Onderhoud
30 - 31
12 | Zo gemakkelijk kunt u storingen oplossen
32 - 37
13 | Tips voor het koken met de Sicomatic® econtrol / Kooktijdtabellen
13.1 Soepen en eenpansgerechten
13.2 Groenten
13.3 Vlees
13.4 Vis
13.5 Bijgerechten, vruchten en desserts
13.6 Gestapeld koken / Menu-koken
13.7 Diepgevroren voedingsmiddelen en volwaardige voeding
38 - 47
38
39
41
44
45
46
47
14 | Accessoires - Sicomatic® econtrol
48
15 | Reserveonderdelen - Sicomatic® econtrol
49
16 | Garantie
50
17 | Sicomatic® Conformiteitsverklaringen
17.1 EU-conformiteitsverklaring
17.2 Conformiteitsverklaringen voor voorwerpen die in contact komen met
voedingsmiddelen
NL
51
51
51
3
1 | De voordelen van uw nieuwe Sicomatic® econtrol in één
oogopslag
1. Revolutionair eenvoudig in gebruik
Sluiten, instellen van de kookstand en stomen – alles kan
via de gemakkelijk afneembare ergonomisch gevormde
handgreep worden geregeld.
2. Ongeëvenaarde veiligheid
De grootst mogelijke veiligheid op basis van meerdere
onafhankelijke veiligheidsvoorzieningen. Het per ongeluk openen onder druk, is onmogelijk. Hitte-isolerende
kunststof handgrepen en brandwerende elementen op
de handgrepen van de pan.
3. Uniek, onderhoudsvrij en 3-drievoudig veilig
ventielsysteem
De meest moderne ventieltechniek garandeert veilig
en gezond koken. De stoom wordt zacht en geleidelijk
afgeblazen.
4. Hermetic-systeem
De ontlastklep vormt, samen met het afgesloten drukindicatorsysteem, het Hermetic-systeem. Het Hermeticsysteem voorkomt onnodige stoomuitstoot Dat is de reden
waarom u minder kookwater nodig hebt en waarom de
Sicomatic® sneller is en meer energie bespaart bij het
voor- en doorkoken. De hermetisch volledig afgesloten
kookmethode voorkomt aromaverlies en spaart de
belangrijke vitamines en mineralen.
4
→→ Stand II – Snelkookstand. Voor het koken en smoren
van voedingsmiddelen met een langere kooktijd,
zoals vlees en eenpansgerechten. De temperatuur
wordt automatisch begrensd op ca. 119 °C (0,9 bar =
90 kPa).
6. Eenvoudige reiniging
Dekselgreep afnemen en onder stromend water afspoelen. De rubberen ring va het deksel losmaken en met de
hand afspoelen. De pan, het deksel (zonder dekselgreep)
en inzetstukken kunnen ook in de afwasmachine worden
gereinigd.
10. K
waliteitsmerk voor TÜV-gecertificeerde
veiligheid.
11. 10 jaar leveringsgarantie op de onderdelen
10
Supply Guarantee
3
YEAR
→→ Stand I – De gezonde stand. Voor het stomen en
stoven van voedingsmiddelen met een korte kooktijd,
zoals vis en groenten. De temperatuur wordt automatisch begrensd op ca. 109°C (0,4 bar = 40 kPa).
9. Vele praktische maten en uitvoeringen
Passend bij onze Sicomatic® econtrol, ontvangt u diverse
inzetstukken voor de beste kookresultaten, bijv. een
inzetstuk voor vis of groenten, een inzetstuk zonder
perforaties voor het ontdooien van diepgevroren producten, voor het centrifugeren of het inkoken, enz. en
overige accessoires.
YEAR
5. Drie vast instelbare kookstanden met
automatische instelling van de temperatuur
→→ Stand
- Koken zonder druk. Normaal koken
zonder druk. Vergeleken met traditioneel koken nog
zuiniger met water en energie.
Guarantee
FOR SPARE PARTS
12. Made in Germany
NL
7. Grote, goed zichtbare drukindicator
8. Toekomstgericht - Aantrekkelijk design, optimale
ergonomie en vele materialen, voor elke wens of eis
→→ Silargan®: porieloos gesloten oppervlak. nikkelvrij.
Made in Germany
→→ Roestvrij staal: ook voor het koken op inductie.
5
2 | Belangrijke veiligheidsinstructies
Vóór het gebruik dient u de instructies aandachtig
door te lezen en te begrijpen. Laat derden uitsluitend
met de Sicomatic® econtrol werken nadat zij zich vertrouwd hebben gemaakt met de gebruiksaanwijzing.
Bewaar de gebruiksaanwijzing goed, zodat deze later
nogmaals ingezien kan worden.
Legenda - Symbolen
Gevaar
Waarschuwing
Dit symbool waarschuwt tegen direct gevaar
dat tot ernstige verwondingen kan leiden (bijv.
stoom en hete oppervlakken).
Dit symbool waarschuwt tegen mogelijke
risico's die tot ernstige verwondingen kunnen
leiden.
Het niet opvolgen van deze instructies kan
leiden tot storingen bij het gebruik van uw
Sicomatic® econtrol.
Dwarsverwijzingen in deze gebruiksaanwijzing
zijn voorzien van een symbool of worden door
cursief gedrukte tekst gemarkeerd.
De 'tip' geeft u waardevolle aanwijzingen voor
een probleemloos gebruik van uw Sicomatic®
econtrol.
6
2.1
e pan gebruiken voor de bedoelde toepassing
D
en het behouden van de veiligheid
Gebruiken voor de bedoelde toepassing
Gevaar
→→ Gebruik de Sicomatic® econtrol uitsluitend voor de
bedoelde toepassing voor het bereiden van voedingsmiddelen.
→→ Plaats de Sicomatic® econtrol nooit in een hete oven.
→→ Nooit voedingsmiddelen onder druk met olie frituren.
→→ Gebruik de Sicomatic® econtrol uitsluitend voor
sterilisatie voor privé-doeleinden thuis.
Zet de Sicomatic® econtrol nooit in als een sterilisator
voor medische doeleinden.
De Sicomatic® econtrol is niet ontworpen voor de in
het medische toepassingsgebied vereiste sterilisatietemperatuur.
→→ Gebruik de Sicomatic® econtrol uitsluitend voor
daarvoor geschikte fornuizen, waarvan het type
verwarming of verhitting in de gebruiksaanwijzing is
beschreven.
Roestvrij staal
Silargan®
→→ Nooit leeg of zonder toezicht op de hoogste stand
verwarmen. Volg de gebruiksaanwijzing van de
fabrikant op.
Op deze manier kunt u zeker stellen dat het kookgerei
niet door oververhitting wordt beschadigd, met name
bij inductie.
Veiligheidsvoorzieningen voorkomen
gevaarlijke situaties.
→→ Geen enkele vorm van wijzigingen aanbrengen aan
de pan of de veiligheidsvoorzieningen daarvan.
→→ Gebruik de deksels van de Sicomatic® econtrol
uitsluitend in combinatie met het passende onderdeel
van Sicomatic® econtrol.
→→ Nooit de bestanddelen van de Sicomatic® econtrol
met andere merken combineren.
→→ Draai de handgrepen van de pannen met een
schroevendraaier vast, als deze iets zijn losgeraakt.
→→ Vervang de handgrepen die iets gescheurd zijn of
niet correct aansluiten.
→→ Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van
Sicomatic® econtrol.
→→ Laat uw Sicomatic® econtrol minimaal elke10 jaar bij
een erkende vestiging controleren.
Gevaar
Gevaar
Veiligheid behouden
→→ Vóór elk gebruik de ventielen op verstopping
controleren.
→→ Vóór het gebruik van de Sicomatic® econtrol eerst de
ventielen reinigen.
→→ Onze reinigings- en onderhoudsinstructies dienen
opgevolgd te worden.
→→ Gebruik uw Sicomatic® econtrol niet als uw Sicomatic®
econtrol of delen daarvan beschadigd of vervormd
zijn, of als de functies van de betreffende delen niet
overeenkomen met de beschrijving in de gebruiksaanwijzing.
→→ Neem contact op met uw vakhandelaar in geval van
reparaties.
NL
7
2.2 Veilig koken met de Sicomatic® econtrol
Tijdens het koken ontstaat een verhoogde
druk in de pan.
→→ Controleer of de pan veilig is afgesloten.
Gevaar
De buitenkant van de pan kan tot 130 °C heet
worden.
→→ Gebruik daarvoor geschikte handbescherming.
→→ Tijdens het gebruik nooit de hete buitenkant van de
pan aanraken.
→→ De hete pan uitsluitend via de handgrepen, met een
zekere en veilige grip, vasthouden.
→→ De Sicomatic® econtrol voorzichtig verplaatsen als de
pan onder druk staat.
→→ Geen andere personen met de hete pan aanraken.
→→ De hete Sicomatic® econtrol uitsluitend op hittebestendige oppervlakken plaatsen (nooit op kunststof, enz.).
→→ De Sicomatic® econtrol uitsluitend openen en sluiten
via de handgrepen.
→→ De Sicomatic® econtrol tijdens het gebruik nooit
zonder toezicht laten staan.
→→ Kinderen uit de buurt houden tijdens het gebruik van
de Sicomatic® econtrol.
Gevaar
De pan nooit te vol doen.
Gevaar
Bij het overvullen van de pan kan het hete gerecht via de
ontlastklep uittreden.
→→ Nooit meer dan 2/3 van de nominale inhoud van de
pan vullen.
→→ Vul de pan maximaal tot de betreffende nominale inhoud als u uitzettende of sterk schuimende gerechten
kookt, zoals soep, peulvruchten, eenpansgerechten,
bouillon, orgaanvlees en deegwaren.
De pan nooit met geweld openen.
Gevaar
De pan kan alleen gemakkelijk worden geopend als er
geen druk meer op de pan staat.
→→ De veiligheidsvoorzieningen mogen onder geen
enkele voorwaarde worden gewijzigd of aangepast.
Het hete gerecht kan belletjes vormen of bij
het openen van de pan als een explosie uitGevaar
spuiten, ook als de stoom al is afgevoerd.
→→ U dient daarom, elke keer voordat u de pan opent, de
pan iets te schudden.
Zo voorkomt u verbrandingen en brandwonden als gevolg van de uitspuitende hete inhoud van de pan.
Nooit in heet vlees prikken dat u met de huid
hebt bereid (bijv. ossentong).
→→ Laat het vlees eerst afkoelen.
Daardoor zal de door de druk opgeblazen huid tot rust
komen en voorkomt u verbrandingen als gevolg van
uitspuitende vloeistoffen.
Gevaar
De hete stoom wordt via het deksel afgevoerd.
Gevaar
→→ Nooit de handen in de (richting van de) stoom houden.
→→ De handen, het hoofd en het lichaam altijd buiten de
gevaarlijke zone, boven het midden van het deksel en
de veiligheidsopening in de dekselrand, houden.
8
3 | Voor het eerste gebruik
→→ Alle stickers en labels verwijderen.
→→ Vul de pan 2/3 met water en voeg daar 2 – 3 eetlepels
schoonmaakazijn aan toe.
→→ Het kookgerei zonder deksel gedurende ca. 5 – 10
minuten lang met dit azijnwater uitkoken.
→→ Aansluitend alle onderdelen met de hand grondig
afspoelen.
→→ Na het reinigen het kookgerei goed afdrogen.
Bij het koken op inductie kan een geluid ontstaan. Dat is een technische voorwaarde en
is geen teken dat uw fornuis of de Sicomatic®
econtrol een defect heeft.
NL
9
4 | De details van de Sicomatic® econtrol
5. Greepmarkering
Markering voor het op de juiste manier plaatsen van het
deksel.
6. Dekselmarkering
Markering voor het op de juiste manier plaatsen van het
deksel.
7. Pangreep
Met brandwerende elementen op de open handgrepen,
voor een veilig gebruik.
8. Overdrukbeveiliging
Met een geïntegreerde automatische functie voor het
kookmechanisme en het voorkomen van vacuüm.
1. Drukindicator
Overzichtelijk, groot, met geïntegreerd mechanisme ter
voorkoming van resterende druk.
2. Draaiknop
extra groot, goed in de hand liggend, zodat de gewenste
kookstand gemakkelijk kan worden ingesteld en de pan
eenvoudig geopend kan worden.
3. Dekselgreep
Afneembaar, met geïntegreerde draaiknop en drukindicator.
4. Pan ondergreep
De praktische veiligheidsgreep met brandwerende
elementen op de handgrepen ligt goed in de hand en
voorkomt het per ongeluk afglijden.
10
9. Kap-aromabehoud
Voor de drukindicator, met aromabehoud.
10. Ontlastklep
Regelt de druk in overeenstemming met de ingestelde
kookstand.
11. Ontgrendelingsknop
Voor het afnemen van de dekselgreep.
12. Veiligheidsopening
De 'nooduitgang' aan de dekselrand dient als een extra
veiligheidsvoorziening.
13. Rubberen ring
Voor een goede afdichting tussen de pan en het deksel.
5 | De vijfvoudige beveiliging van uw Sicomatic® econtrol
De Sicomatic® econtrol die u in uw bezit heeft, is een
technisch geavanceerd toestel. De pan omvat tientallen
jaren ervaring op het gebied van fabricage en ontwikkeling van snelkookpannen.
Veiligheidsopening
Ontlastklep
Overdrukbeveiliging
Geïntegreerde
blokkering
resterende druk
Vergrendelingsblokkering
1. Ontlastklep
Als de voor de kookstand geselecteerde druk wordt
overschreden, opent de ontlastklep en aan de voorzijde
van de opening in de dekselgreep wordt de overtollige
stoom afgevoerd. Te grote druk wordt derhalve automatisch afgebouwd.
2. Overdrukbeveiliging met geïntegreerd
kookmechanisme
a) Functie als kookmechanisme Als de status drukloos is, kan de klep worden bewogen. Na het koken
in de gesloten Sicomatic® econtrol wordt derhalve
automatisch overtollige en voor het gerecht schadelijke zuurstof in de lucht afgevoerd (automatische
ontluchting). Pas daarna wordt de klep gesloten en
stijgt de druk.
b) Functie als overdrukbeveiliging
Tijdens een normale werking wordt de overdruk
beveiliging niet geactiveerd. Alleen als de ontlastklep
uitvalt en de druk verder moet stijgen, treedt deze
in werking. Dan wordt de stoom versterkt door de
afblaasopening van de dekselgreep afgevoerd.
3. Veiligheidsopening
Alleen als de ontlastklep en de overdrukbeveiliging
uitvallen, dient de zogenaamde 'nooduitgang' op de
dekselrand als een extra veiligheidsvoorziening. Zodra
een te sterke druk ontstaat, wordt de rubberen ring in
de veiligheidsopening zo ver naar buiten gedrukt, dat
de stoom kan ontwijken.
4. Blokkering van de resterende druk
De in de drukindicator geïntegreerde blokkering van de
resterende druk activeert al als een geringe druk ontstaat. De drukindicator wordt zichtbaar. Pas als de drukindicator weer geheel in de dekselgreep is verzonken,
kan de pan worden ontgrendeld en geopend. Hiermee
wordt voorkomen dat het per ongeluk openen van de
pan onder druk, niet mogelijk is.
5. Vergrendelingsblokkering
Als de lange handgrepen (beide stelen) niet direct boven
elkaar staan, kan het deksel niet door het indrukken van
de drukknop worden geactiveerd. Daardoor kan er geen
druk worden opgebouwd.
11
NL
6 | Elke keer vóór het koken
De Sicomatic® econtrol voldoet aan de vereisten van de
Euroepse richtlijn 97/23/EG. De wettelijk voorgeschreven veiligheidsvoorzieningen worden deels aanzienlijk
overtroffen.
Voordat u uw Sicomatic® econtrol gebruikt,
dient u eerst de veiligheidsvoorzieningen te
Waarschuwing
controleren.
Zo voorkomt u gevaarlijke situaties tijdens het gebruik.
Kap-aromabehoud controleren
Als gevolg van een beschadiging of het onjuist plaatsen
van de kap-aromabehoud, kan hete stoom ontstaan of
het plotseling uittreden van stoom. Hierdoor kan de
dekselgreep worden beschadigd.
→→ Controleer of de kap-aromabehoud op de juiste
manier is geplaatst.
→→ Controleer de kap-aromabehoud op beschadigingen
(scheuren, perforatie, vervorming, bruine verkleuring).
→→ Als de kap beschadigd is, mag u de pan niet gebruiken.
→→ Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van
Sicomatic® econtrol.
12
Drukindicator controleren
Ontlastklep controleren
→ Test de drukindicator op beweeglijkheid, door met de
vinger op de kap-aromabehoud te drukken.
De draaiknop moet daarbij op
de positie staan.
Bij een verontreinigde of verkleefde ontlastklep kan de
overdrukbeveiliging activeren.
→ Controleer de status van de ontlastklep op verontreinigingen en een juiste positie.
→ Eventueel de ontlastklep reinigen.
Zo voorkomt u een onverwachte, versterkte stoomuitstoot via de afblaasopening in de dekselgreep.
Overdrukbeveiliging controleren
Vergrendelingsblokkering controleren
Een vervuilde of verkleefde overdrukbeveiliging kan
leiden tot plotselinge stoomuitstoot bij de veiligheidsopening.
Bij het gebruik op gasfornuizen kan de uittredende
stoom tot het activeren van de gasvlam leiden en als
gevolg daarvan kan gas over de kookplaat stromen.
→ Controleer of de overdrukbeveiliging (1) vrij kan
bewegen.
→ Test met een geringe druk, bijv. met een houten
staafje, of de kogel kan worden bewogen (2).
Hiermee voorkomt u ongewenste stoomuitstoot.
NL
Als de vergrendelingsblokkering een beschadiging
heeft, kan de Sicomatic® econtrol niet op de juiste
manier worden geopend of gesloten De dekselgreep
kan niet worden afgenomen.
→ Controleer de soepele loop en teruginstelling van de
vergrendelingsblokkering.
13
→→ Als de vergrendelingsblokkering beschadigd is, mag u
de pan niet gebruiken.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
Rubberen ringen controleren
→→ Controleer de rubberen ring op beschadigingen.
Door een scheur in de rubberen ring kan het tot een
plotselinge uitstoot leiden en daardoor tot het uittreden
van hete stoom.
→→ Vervang de rubberen ring als deze hard ('bruine
verkleuring') of bros is, of een beschadiging heeft.
→→ Vervang de rubberen na ca. 400 keer koken, maar
uiterlijk na 2 jaar.
→→ Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van
Sicomatic® econtrol.
Het is een vereiste dat in de rubberen ring, de naam
'Sicomatic®' is gedrukt.
→→ Controleer of de rubberen ring aansluit aan de
binnenkant van de dekselrand.
Op deze manier kunt u de functie en de veiligheid van de
pan behouden.
Grepen controleren
→→ Controleer de grepen op beschadigingen.
→→ Beschadigde handgrepen vóór het gebruik vervangen.
→→ Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van
Sicomatic® econtrol.
→→ Controleer of de grepen van de pan vast zijn aangedraaid.
→→ De bevestigingsschroeven op gevoel vastdraaien.
Zo voorkomt u dat een handgreep breekt of loskomt en de
pan als gevolg van het vallen, beschadigd of vervormd.
14
7 | Veilig koken met de Sicomatic® econtrol
Kookgerei en fornuis behouden
→→ Keukenhulpjes niet op de gietrand af slaan.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de gietrand
geen beschadigingen krijgt.
→→ Zout uitsluitend aan het reeds kokende water toevoegen en omroeren.
Op deze manier wordt de bodem van de pan niet door
het zout aangetast.
→→ Nooit uw kookgerei trekken of schuiven over een
glaskeramische kookplaat.
Zo voorkomt u dat resten van verontreinigingen tussen
de bodem van het kookgerei en de glaskeramische
kookplaat, krassen veroorzaken.
Bij gebruik op een gasfornuis:
→→ Controleer of de gasvlam nooit groter is dan de
bodem va de pan.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de handgrepen
en afsluitingen niet worden beschadigd.
7.1
Pan vullen
De maximale vulhoeveelheid opvolgen,
nooit de pan overvullen.
Bij het overvullen van de pan kan water, het gerecht
of kunnen hete voedingsmiddelen uittreden uit de
ontlastklep.
Bij gasfornuizen kan dit leiden tot het doven van de gasvlam, waarbij wel gas naar de kookplaat blijft stromen.
→→ Nooit meer dan 2/3 van de nominale inhoud van de
pan vullen.
→→ Vul de pan maximaal tot de betreffende nominale
inhoud als u uitzettende of sterk schuimende gerechten
kookt, zoals soep, peulvruchten, eenpansgerechten,
bouillon, orgaanvlees en deegwaren.
Hierdoor voorkomt u verbrandingen en brandwonden.
Gevaar
Voorkom beschadigingen als gevolg van een
te geringe vulhoeveelheid.
Een te geringe vulhoeveelheid kan leiden tot oververhitting van de pan. Als gevolg hiervan kunnen beschadigingen van het kookgerei en de kookplaat ontstaan.
→→ Altijd voldoende vloeistoffen voor stoomvorming
toevoegen.
→→ Vooral bij dikvloeibare gerechten letten op voldoende
vloeistofhoeveelheden.
Op deze manier zorgt u ervoor dat de pan niet 'droogkookt' en voorkomt u beschadigingen aan de pan of
kookplaat.
Waarschuwing
15
NL
Voorgeschreven vulhoeveelheden:
Sicomatic®-formaat Minimale vulhoeveelheid
(nominale inhoud) voor de stoomontwikkeling
Maximale vulhoeveelheid
Maximale hoeveelheid bij
(2/3 van de nominale inhoud*) uitzettende of sterk schuimende
gerechten (1/2 van de nominale
inhoud*)
2,5 liter
1/8 liter water
1,7 liter
1,3 liter
3,0 liter
1/4 liter water
2,0 liter
1,5 liter
4,5 liter
1/4 liter water
3,0 liter
2,3 liter
6,5 liter
3/8 liter water
4,3 liter
3,3 liter
* zie de schaalverdeling aan de binnenkant van de pan
→→ Voldoende vloeistofhoeveelheden op de bodem van
de pan gieten.
→→ U kunt hiervoor water, fonds, saus, enz. gebruiken.
→→ Daarna het gerecht direct toevoegen, of het inzetstuk
met het gerecht plaatsen.
→→ Selecteer een pan die geschikt is voor de kookzone.
Afhankelijk van het recept worden de in de pan geplaatste gerechten eerst verwarmd en afgegoten, voordat
de pan wordt gesloten.
16
Gevaar
Afschuimen / omroeren bij het voorkoken
→→ Sterk schuimende gerechten of voedingsmiddelen die
sterk uitzetten of dikvloeibaar zijn (zoals peulvruchten,
soepvlees) in een open pan voorkoken.
→→ Indien gewenst kunt u na het voorkoken, afschuimen.
→→ De inhoud van de pan omroeren.
Hiermee voorkomt u dat heet schuim door de ontlastklep
kan uittreden. U voorkomt zo verbrandingen en brandwonden.
Pas daarna mag de pan worden afgesloten.
7.2
Pan sluiten
7.3
Gebruiken van de drie vast instelbare
kookstanden
Kookstand
(Koken zonder druk)
Uw Sicomatic® econtrol kan als een gewoon kookpan
worden gebruikt. Zonder druk, wordt op een water- en
energiezuinige manier gekookt. Zodra geringe stoom
ontsnapt, dient de energietoevoer lager ingesteld te
worden. Een te hoge stoomuitstoot of een te geringe
stijging van de drukindicator is een teken van een te
hoge energietoevoer.
Kookstand I (ca. 109°C / groene kookzone I)
→→ Vóór het afsluiten, eerst de rand van de pan en de
rubberen ring schoonvegen.
Op deze manier zullen kleine achtergebleven deeltjes
het goed afdichten niet kunnen verhinderen.
→→ Plaats het deksel zo op de pan dat de markeringen
op het deksel afb. 1 en op de handgreep van de pan
afb. 2 exact tegenover elkaar staan.
→→ Schuif de dekselgreep naar links, tot deze exact boven
de greep van de pan staat, zie afb. 3 .
→→ Voor het vergrendelen draait u de draaiknop naar de
stand
.
NL
Deze stand wordt voor het stomen en stoven van gevoelige voedingsmiddelen met een korte kooktijd gebruikt
Daarbij ligt het te koken product, bijv. groenten of vis
in het inzetstuk en wordt het niet door het kookwater
'uitgeput'.
De groene zone I wordt getoond op de drukindicator.
17
Zodra slechts een geringe hoeveelheid stoom wordt
afgeblazen, start de ingestelde kooktijd. De positie van
de drukindicator bij het initiële verwarmen dient door de
regeling van de energietoevoer van het fornuis zo ingesteld
te blijven dat geen of slechts een geringe hoeveelheid
stoom wordt uitgestoten.
Kookstand II (ca. 119 °C / groene zone II)
7.4
Gevaar
De hete stoom wordt via het deksel afgevoerd.
→→ Nooit de handen in de (richting van de) stoom houden.
→→ De handen, het hoofd en het lichaam altijd buiten de
gevaarlijke zone, boven het midden van het deksel en
de veiligheidsopening in de dekselrand, houden.
De buitenkant van de pan kan tot 130 °C heet
worden.
→→ Gebruik daarvoor geschikte handbescherming.
→→ Tijdens het gebruik nooit de hete buitenkant van de
pan aanraken.
→→ De hete pan uitsluitend via de handgrepen, met een
zekere en veilige grip, vasthouden.
→→ De Sicomatic® econtrol voorzichtig verplaatsen.
→→ Geen andere personen met de hete pan aanraken.
→→ De hete Sicomatic® econtrol uitsluitend op hittebestendige oppervlakken plaatsen (nooit op kunststof,
enz.).
→→ De Sicomatic® econtrol uitsluitend openen en sluiten
via de handgrepen.
→→ De Sicomatic® econtrol tijdens het gebruik nooit zonder
toezicht laten staan.
→→ Kinderen uit de buurt houden tijdens het gebruik van
de Sicomatic® econtrol.
Gevaar
Deze stand wordt gebruikt voor het koken en smoren
van bijv. vlees, soep of eenpansgerechten, evenals voor
het steriliseren, inkoken en centrifugeren.
De groene zone II wordt getoond op de drukindicator.
Zodra slechts een geringe hoeveelheid stoom wordt
afgeblazen, start de ingestelde kooktijd. De positie van
de drukindicator bij het initiële verwarmen dient door
de regeling van de energietoevoer van het fornuis zo
ingesteld te blijven dat geen of slechts een geringe
hoeveelheid stoom wordt uitgestoten.
18
Veilig werken met een hete pan
7.5
Kookstand instellen, ontluchten en voorkoken
→→ Kookstand
'Koken zonder druk', kookstand I of
kookstand II met de draaiknop instellen.
→→ Voorkoken op basis van een hogere energietoevoer.
Het ontluchten wordt automatisch gerealiseerd, op
basis van het geïntegreerde kookmechanisme, zodat
het nu niet meer noodzakelijk is om bij het voorkoken
handmatig te ontluchten. Als voldoende stoom door de
overdrukbeveiliging stroomt, dan sluit het kookmechanisme automatisch. De drukindicator geeft een hogere
waarde aan.
7.6
Koken
De drukindicator begint al te stijgen als een geringe
druk ontstaat. De daadwerkelijke werkdruk of temperatuur en daarmee het begin van de kooktijd, is bereikt
als bij de ingestelde kookstand een geringe stoom
ontsnapt.
→→ Deze positie dient tot het einde van de kooktijd
behouden te blijven.
→→ De energietoevoer van het fornuis dient daarvoor
handmatig ingesteld te worden.
Als de Sicomatic® econtrol nu echter een te hoge energietoevoer krijgt, zal met een gestaag sterker wordend
geluid, stoom via de afblaasopening van de dekselgreep
(in het midden van het deksel) worden afgeblazen.
→→ De energietoevoer verlagen.
De positie van de drukindicator bij het initiële verwarmen
dient door de regeling van de energietoevoer van het
fornuis zo ingesteld te blijven dat geen of slechts een
geringe hoeveelheid stoom wordt uitgestoten.
Daardoor voorkomt u onnodige energieverbruik en het
risico op 'droogkoken'.
19
NL
7.7
Uitdampen/Afkoelen
Vóór het openen van de Sicomatic® econtrol moet de
druk in de pan verlaagd worden.
→→ Daarom dient u de energietoevoer uit te schakelen.
→→ Neem de pan van de kookzone.
Voor het afbouwen van de druk zijn er drie mogelijkheden:
a) Snel uitdampen
Gevaar
De hete stoom wordt via het deksel afgevoerd.
→→ Nooit de handen in de (richting van de) stoom houden.
→→ De handen, het hoofd en het lichaam altijd buiten de
gevaarlijke zone, boven het midden van het deksel en
de veiligheidsopening in de dekselrand, houden.
→→ Dit is vooral van toepassing bij een snelle stoomuitstoot via de draaiknop.
Bij het koken van soepen, peulvruchten,
eenpansgerechten, bouillon, orgaanvlees
Gevaar
en deegwaren wordt het volume in de pan
hoger als gevolg van schuimvorming.
→→ Als u schuimende of dikvloeibare gerechten kookt,
mag de stoom nooit te snel uit te pan worden uitgestoten.
Omdat anders een deel van het gerecht via de ontlastklep
kan uittreden.
→→ Laat de pan afkoelen.
U voorkomt zo verbrandingen en brandwonden.
20
→→ Draai de draaiknop langzaam terug naar de stand
, tot er geen stoomuitstoot meer is.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
b) Laten afkoelen
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
Deze methode is geschikt voor schuimende
of dikvloeibare/brijachtige gerechten. Stel de
kooktijd iets korter in, omdat het gerecht als
gevolg van het langzaam afkoelen nog iets
nagaart.
c) Afkoelen met water
→→ De pan zo lang onder koud stromend water houden
tot de drukindicator automatisch verzinkt in de
dekselgreep.
→→ De waterstraal niet op de dekselgreep richten.
Controleer of geen koelwater via de ventielen of kleppen
van de dekselgreep in de pan komt
Bij deze methode ontstaat condensvorming
in de pan.
Condens druppelt op het gerecht en dit kan
van invloed zijn op de kleur en het aroma.
U dient deze methode derhalve slechts bij
uitzondering te gebruiken.
7.8
Sicomatic® econtrol openen
Het hete gerecht kan belletjes vormen of
bij het openen van de pan als een explosie
Gevaar
uitspuiten, ook als de stoom al is afgevoerd.
→→ U dient daarom, elke keer voordat u de pan opent, de
pan iets te schudden.
Zo voorkomt u verbrandingen en brandwonden als
gevolg van de uitspuitende hete inhoud van de pan.
De pan nooit met geweld openen.
Gevaar
De pan kan gemakkelijk worden geopend als er geen
druk meer op de pan staat.
→→ De veiligheidsvoorzieningen mogen onder geen
enkele voorwaarde worden gewijzigd of aangepast.
Nooit in heet vlees prikken dat u met de
huid hebt bereid (bijv. ossentong).
→→ Laat het vlees eerst afkoelen.
Daardoor zal de door de druk opgeblazen huid tot rust
komen en voorkomt u verbrandingen als gevolg van
uitspuitende vloeistoffen.
Gevaar
NL
→→ Controleer of de drukindicator geheel verzonken is in
de dekselgreep.
21
→→ Draai de draaiknop langzaam linksom totdat deze
weer in de stand
terugkeert 1 .
→→ De pan iets schudden.
→→ Schuif de dekselgreep naar rechts, tot de markeringen
op het deksel
en de handgrepen van de pan
exact tegenover elkaar staan 2 .
→→ Neem het deksel af, zodat de stoom kan ontwijken.
Als de pan onder druk staat, activeert het terugdraaien van de draaiknop naar de stand
de blokkering van de resterende druk. Dit voorkomt het openen onder druk.
→→ Draai in dit geval de draaiknop nogmaals kort naar
rechts.
Hierdoor kan, als de pan geen druk meer heeft, de blokkering van de resterende druk ontgrendelen. Vervolgens
kan de pan zoals beschreven, worden geopend.
22
8 | Veilig koken met de accessoires van de Sicomatic® econtrol
Sicomatic® econtrol is bij uitstek geschikt voor
voor het bereiden van babyvoeding.
8.1
De aanwijzingen voor het koken opvolgen
Bij het koken met accessoires de aanwijzingen
opvolgen die beschreven staan in Hoofdstuk 7.
Te allen tijde de veiligheidsvoorschriften
opvolgen, zoals beschreven in Hoofdstuk2 en
Hoofdstuk 7.
Altijd voldoende vloeistoffen voor
stoomvorming toevoegen.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de pan niet
'droogkookt'. Zo voorkomt u beschadigingen van de pan
of kookzone.
→→ De voorgeschreven vulhoeveelheden in acht nemen:
zie de tabel bij punt 7.1
→→ Naar eigen keuze specerijen, kruiden, enz. voor het
aromatiseren toevoegen.
→→ Plaats het geperforeerde inzetstuk met de schoongemaakte groenten in de pan.
Het inzetstuk zorgt ervoor dat de groenten niet in contact komt met het water, maar op basis van de stoom
gaar wordt.
→→ De pan maximaal tot 2/3 vullen.
Op deze manier weet u zeker dat er voldoende afstand
is tussen het deksel, de drukindicator en het ventiel.
8.3
Waarschuwing
8.2
•
•
•
•
•
Koken in inzetstukken met perforaties
(accessoires)
oken in inzetstukken zonder perforaties
K
(accessoires)
• Diepgevroren producten
• Bijgerechten, bijv. rijst
• Centrifugeren (als opvangschaal)
Zie 'Koken in inzetstukken met perforaties' bij punt 8.2.
8.4
Koken op de bodem van de pan (vlees)
NL
Groenten
Vis
Inkoken
Centrifugeren
Gevoelige voedingsmiddelen
Het koken van groenten:
→→ Voor het koken van groenten dient de voorgeschreven vulhoeveelheid v.w.b. de vloeistof, direct op de
bodem ingegoten te worden.
Hiermee garandeert u dat stoom ontstaat en de pan
derhalve niet 'droogkookt'.
→→ Olie/vet in een open Sicomatic® econtrol verwarmen.
→→ Het vlees aan alle kanten aanbraden.
→→ Water toevoegen (afhankelijk van het recept).
Grote stukken vlees in stukjes snijden.
U kunt daardoor de kooktijd verkorten.
23
9 | Steriliseren, inkoken en centrifugeren met de Sicomatic® econtrol
9.1
De aanwijzingen voor het koken opvolgen
Bij het steriliseren, inkoken en centrifugeren
ook de aanwijzingen opvolgen die beschreven
staan in Hoofdstuk 7.
Te allen tijde de veiligheidsvoorschriften opvolgen,
zoals beschreven in Hoofdstuk 2 en Hoofdstuk 7.
Altijd voldoende vloeistoffen voor stoomvorming toevoegen.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de pan niet
'droogkookt'. Zo voorkomt u beschadigingen van de pan
of kookplaat.
→→ De voorgeschreven vulhoeveelheden in acht nemen:
zie de tabel bij punt 7.1
Waarschuwing
Waarschuwing De pan langzaam laten afkoelen
→→ Na het steriliseren, inkoken en centrifugeren,
de Sicomatic® econtrol nooit te snel laten afkoelen.
→→ De pan nooit met water afkoelen.
Glazen voorwerpen kunnen barsten als gevolg van snelle
temperatuurverschillen.
→→ Schakel de energietoevoer uit.
→→ De pan van de kookzone nemen en langzaam laten
afkoelen.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer volledig
in de dekselgreep is verzonken, voordat u de pan
opent.
Hierdoor voorkomt u snijwonden als gevolg van gebarsten
glas.
24
9.2
Steriliseren
Gevaar
Gebruiken voor de bedoelde toepassing
→→ Gebruik de Sicomatic® econtrol uitsluitend voor
sterilisatie voor privé-doeleinden thuis.
Zet de Sicomatic® econtrol nooit in als een sterilisator
voor medische doeleinden.
De Sicomatic® econtrol is niet ontworpen voor de in
het medische toepassingsgebied vereiste sterilisatietemperatuur.
Let op dat de componenten die u wilt
steriliseren, tot 120 °C stoombestendig zijn.
De Sicomatic® econtrol biedt zich aan als een kostprijstechnisch aantrekkelijke sterilisator voor thuisgebruik,
omdat hiervoor alleen energiekosten van toepassing zijn.
Inzetmogelijkheden:
• S terilisatie van babyflessen, rubberen onderdelen en
spenen en kunststof afsluitingen
• S terilisatie van babyvoeding in glazen potten met
schroefdeksel
• S terilisatie van inmaakglazen (zie ook het navolgende
punt 9.3 'Inkoken')
→→ Reinig de glazen of flessen, rubberen onderdelen en
kunststof afsluitingen van melk en resten van pap of
gepureerde producten.
→→ De onderdelen met de opening omlaag gericht op het
geperforeerde inzetstuk plaatsen.
→→ De stukken zo over het inzetstuk verdelen dat deze
zo goed mogelijk, aan alle kanten in contact komen
met de stoom.
→→ Giet de minimale hoeveelheid water voor het
genereren van stoom op de bodem van de pan.
→→ Plaats het geperforeerde inzetstuk in de pan.
→→ Sluit de pan en stel Kookstand II met de draaiknop in.
→→ Voorkoken op basis van een hogere energietoevoer.
De sterilisatie start pas als op de drukindicator,
de groene zone II zichtbaar wordt.
De sterilisatietijd heeft een duur van ca. 20 minuten.
Op de juiste manier en effectief steriliseren
→→ Let op dat tijdens de gehele sterilisatie, de groene
zone II zichtbaar dient te zijn.
→→ Het is van groot belang dat de sterilisatietijd wordt
aangehouden.
→→ Laat de pan na afloop van de sterilisatietijd afkoelen.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
→→ U kunt daarna de pan openen.
9.3
Inkoken
Inmaakglazen
nooit overvullen
Het gevulde product zal tijdens de sterilisatie uitzetten.
Als het afgesloten inmaakglas te veel product bevat, is
het mogelijk dat het glas barst.
→→ U dient het inmaakglas daarom maximaal tot een
vingerbreedte onder de rand te vullen.
Hierdoor voorkomt u snijwonden als gevolg van gebarsten glas.
Waarschuwing
→→ Steriliseer de inmaakglazen vóór het inkoken, zoals
beschreven onder punt 9. 2.
→→ Vul de inmaakglazen.
→→ Sluit de inmaakglazen af volgens de instructies van
de fabrikant.
→→ Giet de minimale hoeveelheid water voor het genereren
van stoom op de bodem van de pan.
→→ Plaats de glazen op de bodemzeef, of in het geperforeerde inzetstuk.
→→ Sluit de pan en stel de gewenste kookstand in via de
draaiknop.
→→ Voorkoken op basis van een hogere energietoevoer.
→→ Bij het selecteren van de kookstand en inkooktijd,
dient u de gegevens in de onderstaande tabel te
volgen
25
NL
Inkooktijden (dit zijn slechts richtwaarden):
Inkoken
Kookstand Inkooktijd in
min.
Bessen
I
5-8
Marmelade en confituren
I
1-2
Pitvruchten
I
10
Steenvruchten
I
8 - 10
Groenten, schoon ingelegd
I
7 - 10
Groenten
II
20 - 25
Vlees
II
25
→→ Laat de pan na afloop van de inkooktijd langzaam
afkoelen.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
→→ U kunt daarna de pan openen.
26
9.4
Centrifugeren
Het juiste formaat pan selecteren en deze
nooit overvullen
Voor het centrifugeren worden twee inzetstukken in de
pan geplaatst.
De Sicomatic® econtrol kan daarom pas vanaf een pan
met een inhoud van 4,5 liter voor het centrifugeren
worden gebruikt.
Bij het overvullen kan het gerecht via de ontlastklep
uittreden.
→→ U dient derhalve het bovenste, geperforeerde inzetstuk
maximaal tot de bovenkant daarvan te vullen
Hierdoor voorkomt u verbrandingen en brandwonden.
Waarschuwing
→→ Giet de minimale hoeveelheid water voor het genereren
van stoom op de bodem van de pan.
→→ Plaats de vruchten die u hebt voorbereid in het
geperforeerde inzetstuk (indien van toepassing, gezoet,
gesneden of geplet).
→→ Plaats eerst het inzetstuk zonder perforaties in de pan
en daarop plaats u het geperforeerde inzetstuk met
de vruchten.
→→ Sluit de pan en stel Kookstand II met de draaiknop in.
→→ Voorkoken op basis van een hogere energietoevoer.
→→ Bij het selecteren van de kookstand en inkooktijd,
dient u de gegevens in de onderstaande tabel te
volgen
10 | Verzorgen en reinigen
Centrifugeertijden (dit zijn slechts richtwaarden):
Centrifugeren
Kookstand Kooktijd
centrifugeren
in min.
Bessen
II
12
Steenvruchten en rabarber
II
18
Pitvruchten
II
25
Druiven
II
25
Tomaten en komkommer
II
18
Oranje waspeen
II
25
Rode bieten
II
25-35
10.1
Pan reinigen
→→ Voor het reinigen uitsluitend heet water en een
regulier afwasmiddel gebruiken.
→→ Achtergebleven productresten inweken.
→→ Geen schurende reinigingsmiddelen, staalwol of de
harde kant van een spons gebruiken.
→→ Bij sterk aanhechtende voedingsmiddelen de pan
met een weinig water en een poedervormig onderhoudsmiddel van Silit uitkoken.
→→ Hardnekkige vlekken met een vloeibaar reinigingsmiddel van Silit verwijderen.
→→ U kunt het onderdeel van de pan en de inzetstukken
ook in afwasmachine reinigen.
Dit kan echter tot gevolg hebben dat de kunststof handgreep of het Silargan®-oppervlak een andere kleur krijgt.
Het heeft echter geen enkele invloed op de werking.
Omwille van de kleurverandering, adviseren wij het met
de hand reinigen.
→→ Na het reinigen het kookgerei goed afdrogen.
NL
→→ Laat de pan langzaam afkoelen.
→→ Wacht tot de drukindicator automatisch weer in de
dekselgreep verzonken is.
→→ U kunt daarna de pan openen.
→→ De hete inzetstukken voorzichtig uitheffen.
→→ Het hete sap in de goed gereinigde en verwarmde
glazen gieten.
→→ Vervolgens de flessen afsluiten met schone afsluitingen.
27
10.2
Deksel en dekselgreep reinigen
Dekselgreep afnemen
Ontlastklep reinigen - bij sterke verontreinigingen
Als gerechten van de ontlastklep uittreden, blijven
restanten van het gerecht op de ontlastklep achter.
Dat heeft verontreinigingen en klevende restanten tot
gevolg. In dat geval dient de ontlastklep grondig gereinigd
te worden.
De ontlastklep bestaat uit twee delen, waarvan een deel
op de dekselgreep en een deel op het deksel van de pan.
Dat is de reden waarom de dekselgreep voor het reinigen
afgenomen moet worden.
→→ Draai het deksel om.
→→ De dekselgreep van het deksel verwijderen.
→→ Daarvoor kunt u met de duimen op de dekselrand
drukken.
→→ Trek vervolgens de rode ontgrendelingsknop (zie afb.)
aan de achterkant van de greep, in de richting van de
pijl en naar het uiteinde van de greep.
→→ De greep omlaag klappen en uithangen.
→→ Daarna verwijdert u de rubberen ring.
→→ De rubberen ring reinigen onder warm stromend
water of in afwaswater.
→→ Het deksel onder stomend water afspoelen of in de
afwasmachine reinigen.
→→ De dekselgreep alleen onder warm stromend water
afspoelen.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de afsluitingen
niet worden beschadigd.
→→ Voor het reinigen een zacht voorwerp
gebruiken, bijv. een vochtig wattenstaafje.
→→ Gebruik nooit scherpe of spitse voorwerpen.
→→ Pannendeksel en dekselgreep voor reparatie naar uw
Silit-vakhandelaar brengen als u een beschadiging van
de ontlastklep of de afsluitingen hebt gedetecteerd
of als de afdichting niet mee functioneert zoals het
hoort.
Ontlastklep op het pannendeksel:
→→ De aangehechte verontreinigingen uit de ventielopening aan de bovenkant van het deksel verwijderen.
28
Ontlastklep op de dekselgreep:
→ De op de ontlastklep aangehechte verontreinigingen
verwijderen.
→ Let daarbij op een juiste positie van de afdichting.
Deze dient overal vlak aan te sluiten.
10.3
Opbergen
→ De gereinigde en gedroogde Sicomatic® econtrol
in een schone, droge en afgeschermde omgeving
bewaren.
→ Plaats het deksel omgekeerd op de pan, of
→ plaats de afgenomen dekselgreep in de pan of in het
deksel.
Dekselgreep inhangen
NL
→ De greep in de opening op het deksel inhangen.
→ Let daarbij op de juiste uitlijning, zie afb. (grotere
weergave)
→ De greep in de uitsparing op de rand van het deksel
hoorbaar laten inklikken.
→ Daarvoor kunt u met de duimen op de dekselrand
drukken.
29
11 | Onderhoud
Gebruik uitsluitend originele reserveonderdelen van Sicomatic® econtrol.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
Op deze manier kunt u de functie en de veiligheid van de
pan behouden.
Kap-aromabehoud vervangen
Gevaar
Veiligheidsvoorzieningen voorkomen
gevaarlijke situaties.
→→ De veiligheidsvoorzieningen mogen onder geen enkele
voorwaarde worden gewijzigd of aangepast.
→→ Onze reinigings- en onderhoudsinstructies dienen
opgevolgd te worden.
Gevaar
Gevaar
Veiligheid behouden
→→ Controleer regelmatig de veiligheidsvoorzieningen op
hun functie.
→→ Zie ook Hoofdstuk 6 'Elke keer vóór het koken'
Rubberen ring
→→ Vervang de rubberen ring als deze hard ('bruine verkleuring') of bros is, of een beschadiging heeft.
→→ Vervang de rubberen ring na ca. 400 keer koken, maar
uiterlijk na 2 jaar.
→→ Het is een vereiste dat in de rubberen ring, de naam
'Sicomatic®' is gedrukt.
Op deze manier kunt de veiligheidsfunctie van de rubberen ring behouden.
30
→→ De kap-aromabehoud dient direct vervangen te
worden als deze een beschadiging heeft.
→→ Vervang de kap-aromabehoud na ca. 400 keer koken,
maar uiterlijk na 2 jaar.
→→ U dient daarvoor de beschadigde kap-aromabehoud
te verwijderen.
→→ Eerst de zone van de drukindicator reinigen.
→→ Plaats vervolgens de nieuwe kap-aromabehoud.
→→ De rand van de kap-aromabehoud dient daarvoor
geheel over de ring te vallen.
Overdrukbeveiliging vervangen
→→ Controleer de juiste positie van de kap-aromabehoud.
Deze dient langs de gehele ring, vlak aan te sluiten.
→→ De dekselgreep verwijderen.
→→ Druk met de vinger, vanaf de onderkant van het
deksel, de overdrukbeveiliging door het deksel.
→→ Steek de nieuwe overdrukbeveiliging (1) vanaf de
bovenkant van het deksel door de opening.
→→ De afdichtring (2) vanaf de onderkant van het deksel
over de overdrukbeveiliging aanbrengen, tot deze
veilig in de groef ligt.
NL
31
12 | Zo gemakkelijk kunt u storingen oplossen
Wat u kunt doen als...
Dat kan door een van deze oorzaken veroorzaakt zijn
Het deksel sluit moeilijk.
→→ Slechte loopeigenschap van de rubberen ring.
De draaiknop kan na het afsluiten niet vanuit stand
in de gwneste kookstand
of I of II worden ingesteld.
→→ Het deksel en de dekselgreep staan niet exact boven
elkaar.
→→ De greep heeft een beschadiging.
De voorkooktijd duurt te lang.
→→ De energietoevoer is te gering.
Gedurende gehele voorkooktijd ontstaan er condens - en
waterdruppels aan de rand van het deksel (kortstondig
ontwijken betreft geen storing en is niet van belang).
→→ Vreemde substanties op de rubberen ring, op de rand
of aan de binnenkant van het deksel.
→→ De rubberen ring is hard, bros of beschadigd.
→→ De afdichting in de dekselgreep is beschadigd.
De drukindicator komt niet meer, of onvoldoende, omhoog.
→→ De draaiknop staat nog in de uitgangspositie.
→→ De energietoevoer is te gering.
→→ Vloeistof voor stoomvorming ontbreekt.
→→ De rubberen ring is hard, bros of beschadigd.
Bij de drukindicator treden voortdurend condens - en
waterdruppels uit.
→→ De kap-aromabehoud is defect.
32
En zo kunt u het oplossen
→→ De bovenkant van de rand van de pan voorzien van een flinterdunne laag standaard spijsolie voor huishoudelijk
gebruik.
→→ Het deksel en de dekselgreep exact boven elkaar plaatsen.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ Het fornuis op een hogere stand instellen.
→→ De pan openen en de rubberen ring, rand en binnenkant van het deksel reinigen.
→→ Nieuwe originele rubberen ring van Sicomatic® aanbrengen.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
NL
→→ De draaiknop op de gewenste kookstand instellen.
→→ Het fornuis op een hogere stand instellen.
→→ De pan openen en vloeistof bijvullen.
→→ Nieuwe originele rubberen ring van Sicomatic® aanbrengen.
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® econtrol aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud').
33
Wat u kunt doen als...
Dat kan door een van deze oorzaken veroorzaakt zijn
Tijdens het koken, ontsnapt aan de voorkant van de
dekselgreep voortdurend een ongewenste stoomwolk.
→→ De energietoevoer is te hoog.
→→ De ontlastklep is verontreinigd of vastgekleefd.
→→ De overdrukbeveiliging is verontreinigd.
Tijdens het koken, ontwijkt aan de voorkant van de
dekselgreep plotseling een krachtige stoomwolk uit
→→ De ontlastklep is verontreinigd of vastgekleefd.
→→ De overdrukbeveiliging werd geactiveerd.
Tijdens het koken komt water of stoom langs de rand van
het deksel naar buiten.
→→ De rubberen ring is hard, bros of beschadigd.
Lekkage, met name bij kookstand I: De draaiknop werd
op kookstand I ingesteld en stoom ontwijkt.
→→ De energietoevoer is te hoog.
→→ De ontlastklep is verontreinigd of vastgekleefd.
→→ De ontlastklep heeft een beschadiging.
Fluitend geluid bij het koken
→→ De kap-aromabehoud is gescheurd of beschadigd.
De handgreep en draaiknop worden heet.
→→ De afdichting op de dekselgreep is beschadigd of
bros.
→→ De kap-aromabehoud is defect.
→→ De kap-aromabehoud is niet juist geplaatst.
Het deksel kan niet worden geopend.
→→ Er staat druk op de pan.
→→ De blokkering van de resterende druk wordt (bijv.
door de draaiknop) vastgeklemd.
34
En zo kunt u het oplossen
→→ De energietoevoer lager instellen.
→→ Dekselgreep verwijderen en het gebied rond het ventiel reinigen ((zie punt 10.2 'Deksel en dekselgreep reinigen').
→→ Het gebied rond de overdrukbeveiliging reinigen. Ondanks het reinigen blijft stoom uittreden.
→→ Nieuwe originele overdrukbeveiliging van Sicomatic® econtrol aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud').
→→ Dekselgreep verwijderen en het gebied rond het ventiel reinigen ((zie punt 10.2 'Deksel en dekselgreep reinigen').
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ Nieuwe originele rubberen ring van Sicomatic® aanbrengen.
→→ Bij wijze van test de draaiknop op kookstand II instellen. Als daardoor het uittreden van stoom wordt beëindigd,
dan was de energietoevoer voor kookstand I te hoog.
Ondanks het instellen op kookstand II blijft stoom uittreden:
→→ Dekselgreep verwijderen en het gebied rond het ventiel reinigen ((zie punt 10.2 'Deksel en dekselgreep reinigen').
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® econtrol aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud').
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
NL
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® econtrol aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud').
→→ De kap-aromabehoud correct plaatsen.
→→ Laten uitstomen of afkoelen. Nooit met geweld openen.
→→ Als gevolg van het gering heen en weer bewegen van de draaiknop kan de vergrendeling los komen.
35
Wat u kunt doen als...
Dat kan door een van deze oorzaken veroorzaakt zijn
Het deksel kan niet worden geopend. (er staat geen druk
op de pan).
→→ De kap-aromabehoud is omgekeerd. De drukindicator
staat niet in de uitgangspositie.
→→ De kap-aromabehoud is beschadigd of vervormd.
→→ Tijdens het afkoelen is onderdruk in de pan ontstaan.
De overdrukvergrendeling en de ontlastklep zijn
verkleefd.
→→ De draaiknop laat zich niet naar
draaien.
De drukindicator blijft omhoog staan, terwijl er geen
stoom meer uitkomt.
→→ De kap-aromabehoud is omgekeerd.
→→ De kap-aromabehoud is vervormd.
→→ De drukindicator is vastgeklemd.
→→ Veerbreuk van de drukindicator.
De dekselgreep heeft een beschadiging.
→→ Onjuiste bediening
Dekselgreep/handgrepen van de pan zit/zitten los.
Dekselgreep/handgrepen van de pan heeft/hebben een
beschadiging.
→→ Als gevolg van het gebruik.
→→ Onjuiste bediening
De greep laat zich maar moeilijk op het deksel inklikken.
→→ Het deksel of de greep heeft een beschadiging.
36
En zo kunt u het oplossen
→→ De pan laten afkoelen.
→→ De drukindicator handmatig indrukken.
→→ De pan laten afkoelen.
→→ De drukindicator handmatig indrukken.
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® econtrol aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud').
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
→→ De pan laten afkoelen.
→→ De drukindicator handmatig indrukken.
→→ De pan laten afkoelen.
→→ De drukindicator handmatig indrukken.
→→ Nieuwe originele kap-aromabehoud van Sicomatic® econtrol aanbrengen (zie Hoofdstuk 11 'Onderhoud').
→→ De draaiknop zonder geweld heen en weer bewegen.
→→ De pan laten afkoelen.
→→ De drukindicator handmatig indrukken.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
NL
→→ Nieuwe originele dekselgreep Sicomatic® econtrol aanbrengen.
→→ De schroef m.b.v. een schroevendraaier aandraaien.
→→ Nieuwe originele dekselgreep van Sicomatic® econtrol aanbrengen.
→→ Neem contact op met uw Silit-vakhandelaar.
37
13 | Veilig koken met de accessoires van de Sicomatic® econtrol
Volg bij het koken de aanwijzingen op die
beschreven zijn in Hoofdstuk 7.
Te allen tijde de veiligheidsvoorschriften opvolgen,
zoals beschreven in Hoofdstuk 2 en Hoofdstuk 7.
Altijd voldoende vloeistoffen voor stoomvorming toevoegen.
Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de pan niet
'droogkookt'. Zo voorkomt u beschadigingen van de pan
of kookzone.
→→ De voorgeschreven vulhoeveelheden in acht nemen:
zie de tabel bij punt 7.1
Waarschuwing
13.1
Soepen en eenpansgerechten
Ideaal bij soepen en eenpansgerechten met gebraden
vlees: Als de kooktijden voor vlees en groenten niet te
veel van elkaar afwijken, wordt het vlees aangebraden en
wordt de groente al bij het blussen toegevoegd.
Kookstand
Bonen, witte
Kidneybonen, gedroogd
Erwten, heel, gedroogd
Linzen
38
II
II
II
II
Als de kooktijden te veel van elkaar afwijken, wordt de
bereidingstijd voor het vlees onderbroken en wordt
tijdens de laatste minuten de groente toegevoegd, zodat
uiteindelijk alles op hetzelfde moment wordt bereid en
gereed is.
Bij soepen en eenpansgerechten dienen de volgende
regels opgevolgd te worden:
→→ Schuimende gerechten, zoals bijv. peulvruchten en
soepvlees in een pan zonder deksel voorkoken en
vóór het sluiten de pan grondig afschuimen.
→→ Na beëindiging van de kooktijd, de pan laten afkoelen,
zie punt 7.7
Kooktijden - Richtwaarden
De exacte kooktijden zijn afhankelijk van grootte, versheid
en consistentie van de te bereiden producten. Ook de
energiebron zoals inductie, gas of glaskeramiek is van invloed op de kooktijden. De kooktijden gelden in principe
per 500 g. Er is wel meer vocht nodig dan anders.
Bij deze kooktijden is het inweken niet noodzakelijk.
Kooktijd voor eenpansgerecht in min.
25
65
45
10
Opmerkingen
In 1,5 liter Vloeibaar voedsel koken
In 1,5 liter Vloeibaar voedsel koken
In 2,0 liter Vloeibaar voedsel koken
Eenpansgerecht met 2,5 liter, puree
met 1,5 liter Vloeibaar voedsel koken
13.2
Groenten
De aangegeven kooktijden zijn richtwaarden, met
behulp waarvan u snel de door u persoonlijk te gebruiken
tijden kunt bepalen. Want de kooktijden zijn niet alleen
afhankelijk van het te bereiden gerecht, maar ook van
de volgende afzonderlijke punten:
→→ Hoe kleiner de groente is gesneden, hoe korter de
kooktijd.
→→ Hoe knapperiger, oftewel hoe meer 'al dente' de
groente moet zijn, hoe korter - ook nu - de kooktijd.
Wij hebben daarom speciaal de tijd voor 'al dente' en
voor 'doorgekookt' aangegeven.
→→ Hoe groter de totaal hoeveelheid te koken product,
hoe langer de kooktijd. Voor 'al dente' mag de hoeveelheid niet te groot zijn, omdat anders de buitenkant wel 'al dente' is, maar de binnenkant nog rauw.
Meestal spelen kleine tijdafwijkingen geen of slechts
een beperkte rol. Maar bij groenten kunnen enkele
minuten 'al dente' snel veranderen in 'doorgekookt .
De kooktijd begint altijd met een eerste licht vorm van
'afblazen'.
Bij de volgende kooktijden zijn de groenten in een
inzetstuk geplaatst. De groente komt op deze manier
niet in contact met water en wordt niet door het water
'uitgeput'.
In geval van twijfel is het volgende van toepassing: Liever te kort dan te lang koken, want nagaren is
altijd mogelijk, terwijl doorgekookte groenten nooit meer 'knapperig' kunnen worden.
Kooktijden - Richtwaarden: Kooktijden zijn steeds van toepassing op 500 g.
Verse groenten
Kookstand
Artisjokken
Bladspinazie
Bloemkool
Bloemkool
Bonen, groene
Broccoli
Champignons
Venkel
Erwten, jong, klein
I
I
I
I
I
I
I
I
I
Kooktijd in min. 'al
dente'
30
0,5
3
7
7
4
1
13
3
Goed gaar laten
worden
35
3,5
5
10
9
6
3
17
5
Opmerkingen
NL
heel
Bladeren
Roosjes
heel
–
Roosjes
–
gehalveerd
–
39
Verse groenten
Kookstand
Wortels
Aardappels
Koolrabi
Prei
Paprika
Bloemkool
Schorseneren
Selderij
Asperges, wit
Asperges, groen
Tomaten
Witte kool
Savooiekool
Courgette
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
Kooktijd in min.
'al dente'
4
8
5
2
2
7
4
2
2
3
2
10
6
1
Goed gaar laten
worden
6
9
8
4
4
9
7
4
5
5
4
13
9
2
Opmerkingen
Schijfjes
gevierendeeld
Julienne
Ringen
Reepjes
heel
Julienne
Blokjes
heel
heel
heel
in zesden
in zesden
halve maan
De volgende groentesoorten worden langer gekookt en zijn geschikt voor kookstand II:
Verse groenten
Bayrisch Kraut
In de schil gekookte aardappelen
Rode kool
Zuurkool
40
Kookstand
II
II
II
II
Kooktijd in min. goed doorgekookt
4
14
4
10
Opmerkingen
–
60 - 80 g / aardappelen
dunne reepjes
–
13.3
Vlees
→→ Vlees wordt in de Sicomatic® econtrol aangebraden.
De noodzakelijke hoeveelheid vocht wordt pas bij
het blussen toegevoegd.
→→ Als de stukken te groot zijn, wordt het vlees doorgesneden, afzonderlijk aangebraden en voor het verder
braden op elkaar gelegd.
→→ Kook- en soepvlees wordt met 1-1,5 liter vloeistof op
de bodem van de pan gekookt.
→→ De kooktijd zelf hangt in hoge mate af van de kwaliteit, versheid, toestand en grootte van het vlees.
→→ De kooktijd start zodra de groene zone II op de
drukindicator zichtbaar wordt en is gebaseerd op
een hoeveelheid van 500 g.
Belangrijk: Kook- en soepvlees in principe
afschuimen, voordat u de pan sluit.
Vóór het openen eerst laten afkoelen of stapsgewijze
zeer langzaam laten uitstomen.
Kooktijden - Richtwaarden: Kooktijden zijn steeds van toepassing op 500 g.
Kookstand
Kooktijd in min. goed doorgekookt Opmerkingen, gebraden
vleesgerechten
II
II
II
II
II
30
18
20
17
25
geheel
geheel
grote blokjes
geheel
geheel
II
30
geheel
Kalfsvlees
Braadstuk
Filet
II
II
25
14
geheel
geheel
Lam
Braadstuk
Rug
II
II
25
5
geheel
geheel
Rund
Braadstuk
Filet
Goulash
Rollade
Gemarineerd gebraden
rundvlees
Soepvlees
NL
41
Kookstand
Kooktijd in min. goed doorgekookt Opmerkingen, gebraden
vleesgerechten
II
II
II
II
II
15
25
30
45
17
geheel
geheel
geheel
geheel
geheel
II
II
II
15
15
15
met inzetstuk
II
5
ø 2 cm
Kip
Borst
Bout
Soepkip
II
II
II
8
10
20
geheel
geheel
ca. 1 kg
Hen
Borst
Bout
II
II
20
20
geheel
ca. 1 kg
Gans
Borst/bout
II
30
geheel
Eend
Borst/bout
II
15
geheel
Varkensvlees
Buikstuk
Braadstuk
IJsbeen, vers
IJsbeen, gerookt
Filet
Gehakt
Gevulde paprika
Gebraden gehakt
Savooiekoolrolletje met
gehakt
Soepballetjes
42
Kookstand
Kooktijd in min. goed doorgekookt Opmerkingen, gebraden
vleesgerechten
Haas
Braadstuk
Bout
Rug
II
II
II
20
30
10
geheel
geheel
geheel
Hert
Goulash
II
15
grote blokjes
Ree
Braadstuk
Bout
Rug
II
II
II
20
25
20
geheel
geheel
geheel
Wild zwijn
Braadstuk
Goulash
Bout
Rug
II
II
II
II
35
20
25
35
geheel
grote blokjes
geheel
geheel
NL
43
13.4
Vis
Kookvocht van vis is sterk klevend. Daarom adviseren
wij het langzaam uitstomen. Zodra de drukindicator
in de dekselgreep is verzonken, het deksel a.u.b. direct
verwijderen.
Kooktijden - Richtwaarden: Kooktijden steeds per 250 g, in inzetstuk met perforaties
Vis
Kabeljauw
Roodbaars
Koolvis
Zeeduivel
Tonijn
Wilde zalm
Snoekbaars
44
Kookstand
I
I
I
I
I
I
I
Kooktijd in min. goed doorgekookt
4
4
11
5
10
11
5
Opmerkingen
geheel filet
geheel filet
in porties
geheel filet
in porties
in porties
geheel filet
13.5
Bijgerechten, vruchten en desserts
Kooktijden - Richtwaarden: Bereidingstijden zijn steeds van toepassing op 500 g.
Bijgerechten
Risotto
Kookstand
I
Kooktijd in min.
7
Semmelknödel
I
7
Deegwaren
II
0
Rijst, Basmati
I
2
Goede kwaliteit klas
langkorrelige rijst
I
10
Opmerkingen
Niet uitstomen, maar na 3 min. met gesloten
deksel laten nagaren
Niet uitstomen, maar na 3 min. met gesloten
deksel laten nagaren
Bij de weergave van het groene gebied II van de
drukindicator, de Sicomatic® econtrol van de
kookplaat nemen. Niet uitstomen, maar 6 min.
wachten met het openen.
1 deel rijst, 2 delen water, niet laten uitstomen,
maar nog 12 min. met gesloten deksel laten
nagaren
1 deel rijst, 2 delen water
Fruit, desserts
Appelmoes
Appelcompote
Abrikozencompote
Perencompote
Kersencompote
Pruimencompote
Rabarbercompote
Kruisbescompote
Kookstand
I
I
I
I
I
I
I
I
Kooktijd in min.
5
4
2
3
2
2
3
3
Opmerkingen
in achten
in zesden
in achten
in achten
–
gehalveerd
stukjes
–
NL
45
13.6
Gestapeld koken / Menu-koken
In de Sicomatic® econtrol met inzetstukken is het
mogelijk om een heel menu bestaande uit verschillende
gerechten tegelijkertijd in één pan te bereiden.
Hier een aantal tips
→→ De totale kooktijd van het menu dient altijd gericht te
zijn op het gerecht met de langste kooktijd. Het
gerecht met de langste kooktijd wordt het eerst gevuld.
Als u een braadstuk hebt met een bereidingstijd van
25 minuten, aardappelen met een kooktijd van 9 minuten en groenten met een kooktijd van 5 minuten en
als u deze in één pan wilt bereiden, dan kunt u het
bereiden van het vlees na 16 minuten onderbreken en
de houder voor inzetstukken op het braadstuk
plaatsen en daarop een geperforeerd inzetstuk met de
aardappelen. Na weer 4 minuten opent u de Sicomatic®
econtrol en plaats u het inzetstuk zonder perforaties
met de groenten er bovenop. Nu nog 5 minuten extra
koken en het gehele menu is gereed.
→→ De kooktijd voor vlees kan aanzienlijk worden verkort
als het vlees in schijfjes per portie wordt gesneden.
Het vlees is dan in ca. 10-15 minuten, d.w.z. ongeveer
in dezelfde tijd als rijst, aardappelen of groente,
gekookt,en u hoeft het kookproces niet te onderbreken.
→→ Reuk of smaak worden niet van het ene gerecht naar
het andere overgedragen. Er wordt derhalve geen
eenheidsaroma gevormd.
Kooktijden - Richtwaarden: De kooktijden gelden steeds voor 500 g.
Kookstand volgens het te bereiden product instellen.
Tip
Menutip 1*
Menutip 2*
Menutip 3
Kooktijd Bodem van de pan
in min.
17
Runderrollade
25
Gebraden
varkensvlees
11
Koolvis 250 gr
in porties
Houder voor
inzetstuk
x
x
Kooktijd in
min.
4-6
9
Inzetbakje
geperforeerd
Wortels
Aardappelen
x
9
Aardappelen
*bij menutip 1 en 2 ten minste het 6,5 liter onderdeel van Sicomatic® econtrol gebruiken
46
Kooktijd in
min.
10
5
Inzetbakje
dicht
Rijst
Bloemkool
–
13.7
Diepgevroren voedingsmiddelen en volwaardige voeding
Diepgevroren producten
Diepgevroren voedingsmiddelen kunnen in de Sicomatic®
econtrol snel en duurzaam t.a.v. vitaminen, aroma's en
mineralen ontdooien.
De lange ontdooitijden worden minuten korter, maar
zijn in principe afhankelijk van de grootte van het diepgevroren voedingsmiddel.
Hier nog een aantal tips
→→ De voorkooktijden van diepgevroren vlees zijn iets
langer, de kooktijden iets korter dan bij vers vlees.
→→ Kleine, dunne stukjes vlees, zoals bijv. schnitzels,
koteletten, maar ook goulash, dat als kleine blokjes
werd ingevroren, worden niet ontdooit, maar diepgevroren in het hete vet aangebraden en dan zoals
normaal gebakken.
→→ Grote, dikke stukken vlees laat men iets ontdooien,
waarna het in heet vet wordt aangebraden. Als bijv.
vleesbouillon wordt gemaakt, wordt het vlees daarna
aan het kokende water toegevoegd.
→→ Gevogelte wordt, als deze reeds werd uitgebeend en
verdeeld, als vers gevogelte bereid.
→→ Diepgevroren vis wordt ofwel in het inzetstuk op
kookstand I bereid, of direct op de bodem van de
pan in het hete vet kort aangebraden en dan met de
normale hoeveelheid vocht op kookstand I bereid tot
het gereed is.
→→ Groente kan zonder ontdooien in het inzetstuk worden
geplaatst. De normale hoeveelheid water voor de
stoomontwikkeling direct op de bodem van de pan
gieten en vervolgens bereiden.
Volwaardig voeding
De basis van een gezonde voeding wordt gevormd door
de diverse graansoorten die zoals bekend een langere
kooktijd nodig hebben en vaak vooraf urenlang moeten
inweken. In de Sicomatic® econtrol kan deze kooktijd
tot maar liefst 2/3 van de tijd worden verkort. Meestal is
ook de voorafgaande inweektijd niet nodig. Een andere
voordeel van het koken van volwaardige voeding in de
Sicomatic® econtrol is dat de vitaminen en mineralen
van de volle korrel bij het koken op kookstand I uiterst
goed behouden blijven en dat er bovendien veel energie
wordt bespaard. Voor het koken van graan geldt als
vuistregel: dubbel zoveel vocht als de hoeveelheid
graan (d.w.z. voor 100 g graankorrels, 200 ml vocht).
Kooktijden - Richtwaarden:
Kooktijden zijn steeds van toepassing op 200 g.
Graansoort
Tarwe
Rogge
Naakte gerst
Spelt
Spelt
Ongepelde rijst
Naakte haver
Gierst
Boekweit
Kookstand
I
I
I
I
I
I
I
I
I
Kooktijd in min.
30
20
23
15
15
10
5
10
2
Daarbij dienen voor een aantal graansoorten, inweektijden opgesteld
te worden van 6 - 10 uur en/of 'nazweltijden' van 10 - 30 min.
47
NL
14 | Accessoires - Sicomatic® econtrol
Inzetbakje dicht
ø 22 cm
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®
8031.7011.01
Inzetbakje geperforeerd
ø 18 cm
voor 2,5 liter Sicomatic®
8018.7011.01
ø 22 cm
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®
8032.7011.01
Inzetstuk met perforatie,
hoog
ø 22 cm
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®
8033.7011.01
Houder voor inzetstuk
ø 22 cm
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®
0066.6000.01
Bodemzeef
ø 22 cm
voor 4,5 | 6,5 liter Sicomatic®
7022.6022.01
48
Inzetmand - porselein
Ø 21 cm
1529.4001.01
Inzetmand - roestvrij staal
Ø 19 cm
1529.6022.01
Kookwekker SicoControl
0068.0035.01
Onderhoudsmiddel – vloeibaar
0051.8888.01
Onderhoudsmiddel - poeder
0051.0010.01
15 | Reserveonderdelen - Sicomatic® econtrol
Pan ondergreep
ø 18 cm
9532.9302.01
ø 22 cm
9532.9304.01
Pangreep
ø 18 cm
9532.9218.01
ø 22 cm
9532.9222.01
Deksel
ø 18 cm
8013.6021.11
ø 22 cm
8014.6021.11
Slijtagedelen
Kap-aromabehoud
3 stuks
9532.8004.01
Sicomatic® - Rubberen ring
ø 18 cm
9067.8900.01
ø 22 cm
9067.8901.01
Dekselgreep (steel) compleet
9532.9101.01
NL
Overdrukbeveiliging
9530.8801.01
49
16 | Garantie
De garantie
Wij garanderen (bij een normaal, voor het doel bestemde
gebruik van het kookgerei in de huishouding) de houdbaarheid van de glaskeramische Silargan®-oppervlakken
voor een periode van 30 jaar na de aankoopdatum. Deksel (incl. componenten), handgrepen, rubberen ring en
kap-aromabehoud, evenals de beschermrand (chroom)
zijn uitgesloten van de garantie, omdat deze delen geen
keramische Silargan®-oppervlakken hebben.
Wij geven de garantie dat wij binnen de garantietermijn
onderdelen met defecte Silargan®-oppervlakken,
vervangen door onderdelen zonder gebreken. Er is geen
sprake van een defect Silargan®-oppervlak in het geval
van normale gebruikssporen zoals snij- en krassporen
etc. van puur optische aard, in dat geval wordt geen
garantie verstrekt.
Zolang hetzelfde model nog in het leveringsprogramma
is opgenomen, wordt het defecte onderdeel vervangen
door een onderdeel van hetzelfde model. Wanneer het
model niet meer in het leveringsprogramma van Silit is
opgenomen, dan wordt het defecte onderdeel vervangen
door een vergelijkbaar, wel in het leveringsprogramma
van Silit opgenomen product.
De uitsluiting van garantie
Voor beschadigingen die door de volgende oorzaken
zijn ontstaan, geven wij geen garantie: Het niet in acht
nemen van de in deze gebruiksaanwijzing opgenomen
instructies voor gebruik en onderhoud, oververhitting,
ongepast en ondeskundig gebruik, onjuiste
50
of nalatige omgang (bijv. reiniging met schurende middelen), inwerking van iedere vorm van geweld (bijv. op
de grond vallen, stoten), mechanische, chemische of
fysieke invloeden op het oppervlak als gevolg van niet
voor het doel bestemde gebruik, ondeskundig uitgevoerde
reparaties, inbouw van reserveonderdelen die niet overeenkomen met de originele uitvoering.
Aanspraak op garantie
De garantieaanspraak bestaat uit het overleggen van het
garantiebewijs en het aankoopbewijs voorzien van de
datum. De garantietermijn gaat in op de aankoopdatum.
Garantiegever
Silit-Werke GmbH & Co. KG
Neufraer Str. 6
D-88499 Riedlingen
Informatie over de wettelijke rechten van de
consument
De wettelijke garantierechten van een consument tegenover een verkoper wanneer een artikel op het moment
van risico-overdracht niet zonder gebreken was (bijv.
nalevering, annulering, prijsreductie, schadevergoeding)
worden door deze garantie niet beperkt.
Wij garanderen een garantie van 10 jaar op het leveren
van reserveonderdelen, na het beëindigen van de
productie.
17 | Sicomatic® - Conformiteitsverklaringen
17.1
EU-conformiteitsverklaring
Silit Werke GmbH & Co.KG
Postfach 1352
D-88493 Riedlingen
bevestigen dat de stoomdrukpannen
Sicomatic® econtrol
Sicomatic® t-plus
Sicomatic® classic Biomatic® eco
overeenkomen met de volgende geharmoniseerde Europese richtlijnen en normen:
Europese richtlijn:
Ontwerponderzoek:
Productieonderzoek:
Locatie van de certificatie:
Norm:
Bio-Fadal®
97/23/EG
Module B (EU-typeonderzoek)
Module A (intern typeonderzoek)
TÜV Rheinland LGA Products GmbH
Tillystraße 2
D-90431 Nürnberg
ID 0000044918
DIN EN 12778 stoomdrukpan
DIN EN 82079-1 Opstellen van gebruiksaanwijzingen
Plaat en datum van opmaak
Riedlingen – 18.05.2015
NL
Naam, functie en handtekening van de bevoegde persoon
Dipl.-Ing. (FH), Josef Paukner
Bedrijfsleider
17.2
Conformiteitsverklaringen voor voorwerpen die in contact komen met voedingsmiddelen
Deze conformiteitsverklaringen kunt u vinden via de volgende link:
http://www.wmf.com/de/rechtliches/konformitaetserklaerungen.html
51