Whirlpool k3g11 w o de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

3
13
Cuisinière avec four électrique
Instruction pour l’installation et l’emploi
Elektrische fornuis
Gebruiksaanwijzingen voor de plaatsing en gebruik
13
Aanwijzingen
1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel ge-
bruik binnenshuis.
2 Deze instrukties zijn alleen geldig voor de landen waar-
van de symbolen voorkomen in de handleiding en op
het typeplaatje van het apparaat.
3 Dit apparaat betreft een apparaat van klasse 1 (los-
staand) of klasse 2 - subklasse 1 (ingebouwd tus-
sen 2 meubels).
4 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht
de gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandach-
tig te lezen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten
betreffende de veiligheid van de installatie, het gebruik
en het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor
eventuele verdere raadpleging.
5 Na het verwijderen van de verpakking moet men goed
kijken of het fornuis geheel gaaf is. In geval van twijfel
moet men het fornuis niet gebruiken en zich tot een be-
voegde installateur wenden. Het verpakkingsmateriaal
(plastic zakken, polystyrene, spijkers enz.) moet buiten
het bereik van kinderen worden gelegd, aangezien het
potentieel gevaarlijk kan zijn.
6 Het installeren moet uitgevoerd worden door een be-
voegde installateur en volgens de instrukties van de fa-
brikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroor-
zaken aan personen, dieren of dingen en voor deze ge-
vallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden ge-
steld.
7 De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan
verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals voor-
geschreven door de geldende normen voor electrische
veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te verzekeren
en, in geval van twijfel, een controle te laten uitvoeren
door een bevoegde electricien. De fabrikant kan niet
aansprakelijk worden gesteld voor schade die veroor-
zaakt is door nalatigheid betreffende het aarden van de
installatie.
8 Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich
ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje
(op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen
met de kenmerken van het electrische net.
9 Controleer dat het electrische vermogen van het net en
van de stopcontacten voldoende is voor het maximum
vermogen van het apparaat zoals aangegeven op het
typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een be-
voegde electricien wenden.
10 Een veelpolige schakelaar moet worden aangebracht met
een afstand tussen de contactpunten van minstens 3mm.
11 Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet
de stekker vervangen worden met een passende stek-
ker door een bevoegde electricien. Deze moet vooral ook
controleren dat de doorsnede van de kabels van het stop-
contact voldoende is voor het vermogen van het appa-
raat. Het is in het algemeen af te raden adapters, dubbel-
stekkers en/of verlengsnoeren te gebruiken. Als het ge-
bruik hiervan onvermijdelijk is dan moet men enkelvou-
dige of meervoudige adapters en verlengsnoeren ge-
bruiken die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen.
Let echter op de vermogensgrens van de stroom niet te
overschrijden zoals deze is aangegeven op de enkele
adapter en op de verlengsnoeren, en het maximum ver-
mogen aangegeven op de meervoudige adapter.
12 Laat het apparaat niet onnodig aan staan. Als het appa-
raat niet wordt gebruikt moet de stroom worden afgeslo-
ten.
13 Laat de ventilatie-openingen of warmte-afvoer vrij.
14 De voedingskabel van het apparaat mag niet door de
gebruiker zelf vervangen worden. In geval van schade
of vervanging van de kabel moet men zich uitsluitend tot
een door de fabrikant bevoegde installateur wenden.
15 Dit apparaat mag uitsluitend gebruikt worden voor het
doel waarvoor het vervaardigd is. Ieder ander gebruik
(b.v. verwarming van het vertrek) wordt onjuist en daarom
gevaarlijk geacht. De fabrikant kan niet aansprakelijk
worden gesteld voor eventuele schade die te wijten is
aan onjuist, verkeerd en onredelijk gebruik.
16 Het gebruik van ieder electrisch apparaat brengt met
zich mee het in acht nemen van zekere fundamentele
regels. In het bijzonder:
raak het apparaat niet aan met natte of vochtige
handen of voeten
gebruik het apparaat niet als u blootsvoets bent
gebruik geen verlengsnoeren ofwel slechts met de
grootste voorzichtigheid
trek niet aan het snoer of aan het apparaat zelf om
de stekker uit het stopcontact te trekken
stel het apparaat niet bloot aan de elementen (re
gen, zon enz.)
door kinderen of onbekwame personen
17 Sluit altijd voordat u overgaat tot het reinigen of onder-
houd eerst de stroom af door de stekker uit het stopcon-
tact te halen of met de schakelaar.
18 Als u het apparaat niet meer gebruikt moet u het onklaar
maken door de kabel door te snijden nadat de stekker
uit het stopcontact is getrokken. Het is aan te raden ook
die onderdelen onklaar te maken die een gevaar zou-
den kunnen opleveren, vooral voor kinderen die ermee
zouden willen spelen.
19 Op de elektrische platen mogen geen pannen worden
gezet die wankel of vervormd zijn om omvallen te ver-
mijden. Zorg dat de handvaten naar het midden van het
fornuis zijn gericht zodat men er niet tegen kan stoten.
20 Gebruik geen ontvlambare vloeistoffen (alcohol, benzine
enz.) in de buurt van het fornuis als dit in gebruik is.
21 Als u kleine electrische apparatuur gebruikt in de buurt
van het kookvlak, let dan op dat de snoer ervan niet op
de hete delen terecht komt.
22 Controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”O” staan
als het fornuis niet gebruikt wordt.
23 Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de oven-
deur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op
een afstand.
24 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u
er voor zorgen dat het er niet af kan schuiven.
Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat:
Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center
Vereis altijd originele onderdelen
14
Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat
deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste
wijze uitvoert en volgens de geldende normen.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat U tot
onderhoud of regelen overgaat.
De inbouwgasfornhuizen voor Nederland, zijn in de fabriek
afgesteld voor Natuurlijk gas categorie I2L, het is niet nodig
om dit nogmaals af te stellen.
Het plaatsen
Belangrijk: dit apparaat mag alleen geïnstalleerd worden
en funktioneren in goed geventileerde vertrekken volgens
de voorschriften van de van kracht zijnde volgens de
geldende normen. De volgende eisen moeten in acht
genomen worden:
a) Het vertrek moet een afvoersysteem naar buiten toe
hebben voor de uitlaatgassen, door middel van een
afzuigkap of een automatische elektrische afzuiging
die in werking treedt wanneer men het fornuis aanzet.
In open haard of vertakte rookpijp Meteen
(aanwezig bij de kook apparaten) naar buiten
b) Het vertrek moet luchttoevoersystemen hebben, vereist
voor de normale verbranding van het gas. De
luchttoevoer die vereist wordt voor de normale
verbranding moet minstens 2m
3
/h zijn per kW
geinstallerd vermogen.
Het systeem kan gerealiseerd worden door lucht direct
van buiten het gebouw te onttrekken door middel van
een buis van tenminste 100 cm
2
doorsnede die niet
kan verstoppen (Afb.A).
Of, door lucht op indirecte wijze toe te voeren vanuit
aangrenzende vertrekken die, zoals hierboven
beschreven wordt, met buiten verbonden zijn door
middel van een ventilatiebuis. Deze vertrekken mogen
geen onderdeel uitmaken van het gemeenschappelijk
onroerend goed, noch van brandgevaarlijke ruimtes,
of van slaapkamers (Afb.B).
Bijzonderheid A Aansluitende Ventilatie
kamer kamer
Voorbeed van een ventilatie opening Vergroting van de gleuf tussen
voor verbrandings lucht de deur en de vloer
Afb. A Afb. B
c) Als U het apparaat intensief en lang achter elkaar
gebruikt kan het nodig zijn het vertrek te luchten, b.v.
door het raam te openen of de afzuigkap, indien
aanwezig, op hoog te zetten.
Het nivelleren (alleen bij enkele modellen aanwezig)
Om de keuken te kunnen nivelleren, moet u de
regelingsvoetjes gebruiken. Indien dit nodig is, kan men
deze voetjes in de daarvoor geschikte gaten
vastschroeven. Deze bevinden zich in de hoeken van het
onderstuk van het fornuis.
Het monteren van de poten (alleen bij enkele modellen
aanwezig)
Bij het fornuis zijn poten inbegrepen, die men aan het
onderstuk van het fornuis moet verbinden.
Het installeren van de ingebouwde fornuizen
Het is mogelijk het fornuis te installeren naast keukenkastjes
als het niet hoger is dan de aanrecht. De muur die in kontakt
staat met de achterkant van het fornuis mag niet van
brandbaar materiaal zijn gemaakt. Tijdens werking kan de
achterwand van het fornuis een warmte bereiken van 50°C
hoger dan de kamertemperatuur. Voor een juiste installering
van de fornuis moeten de volgende voorzorgsmaatregelen
in acht genomen worden:
a) Het apparaat kan in de keuken, eetkamer of andere kamer
staan, maar niet in de badkamer.
b) De meubels naast het apparaat moeten minstens 200mm
van de aanrecht verwijderd zijn in het geval dat de
oppervlakte van het apparaat zich hoger dan de aanrecht
bevindt. Er mogen zich geen gordijnen achter het fornuis
bevinden tenzij minstens 200mm verwijderd van de
kanten van het apparaat.
c) Eventuele afzuigkappen moeten worden geïnstalleerd
volgens de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing van
de kap.
d) Als het fornuis onder een keukenkastje wordt geïnstalleerd
moet er een minimum afstand van 420mm bestaan tot
de aanrecht. Als zich keukenkastjes van brandbaar
materiaal boven het fornuis bevinden moet de afstand
A
Instrukties voor het installeren
15
700mm zijn.
e) De muur die in kontakt staat met de achterkant van het
fornhuis mag niet van brandbaar materiaal zijn gemaakt.
Aansluiten gas
Voor het aansluiten aan de buis van het natuurlijk gas
categorie I2L, is het fornuis voorzien van een aansluiting
van 1/2". Deze aansluiting vraagt om een harde buis (NBN
D. 51-003) of een buigzame slang die voldoet aan de
voorschriften ARGB 03-80, met twee metalen
aansluitingen voor de toevoer van brandbaar gas. De
metalen aansluiting moet goed worden bevestigd aan de
ingang “A of C”. Al naar gelang het geval verandert men
de positie van de aansluiting.
Het wordt aangeraden de aansluiting zo dicht mogelijk bij
de gaskraan te bewerkstelligen. Boven het fornuis moet
een gaskraan worden aangebracht volgens de
geldendeplaatselijke normen; deze moet zodanig worden
aangebracht dat hij gemakkelijk te manoeuvreren is. Als
het fornuis niet in gebruik is wordt aangeraden de
hoofdkraan dicht te draaien.
Aansluiting met harde buis
De aansluiting aan het gas moet zodanig worden
uitgevoerd dat het geen enkele druk uitoefent op het
apparaat.
Aansluiting met een roestvrije stalen buigzame buis
aan een onafgebroken wand met gedrade
aanhechtingen
Gebruik uitsluitend buizen en pakkingen, die voldoen aan
de voorgeschreven nationale normen. Het in werking
stellen van deze buizen moet zodanig worden uitgevoerd
dat de lengte van de buizen, geheel uitgestrekt, niet meer
dan 2000 mm is. Nadat de aansluiting heeft plaats
gevonden moet U kontroleren dat de slang niet in kontakt
is met beweegbare delen of dat hij knel zit.
Controle van de dichting
Als het fornuis geinstalleerd is moet men de perfekte
luchtdichtheid van de aansluitingen kontroleren met
zeepsop, nooit met een vlam.
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Elektrische aansluiting dient te geschieden volgens de
norm NEN 1010, plus plaatselijk geldende voorschriften.
De fornuizen zijn voorzien van een drie-aderig snoer en
geschikt om aangesloten te worden op wisselstroom met
een spanning en frekwentie die aangegeven worden op
het typeplaatje. De klueren van het netsnoer komen
overeen met:
Groen-geel: aarde
Blauw: nul
Bruin: fase
Wanner het fornuis niet door middel van buigzame
leidingen aangesloten is, moet in de installatie een
meerpolige schakelaar aangebracht worden.
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij
nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan
de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men
kontroleren dat:
· de zekeringen en de leidingen geschikt zijn om het
vermogen te leveren dat door het fornuis zal worden
afgenomen (zie plaatje met technische gegevens);
· de aardleiding in overeenstemming is met de
bepalingen van de geldende normen en met de
wetgeving terzake;
· het stopkontakt of de tweepolige schakelaar
gemakkelijk bereikkbaar zijn nadat de oven geplaatst
is.
N.B: gebruik geen adaptors, dubbelstekkers of dergelijke,
aangezien deze oververhitting en branden kunnen
veroorzaken.
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
A
C
16
A 15°C en 1013 mbar-droog gas
P.C.S. Natuurlijk gas G25 = 32,49 MJ/m
3
Kenmerken van de branders en straalpijpen
Tabel 1 (Voor Hollande) Natuurlijk gas
Branders Doorsnee
(mm)
Thermisch vermogen
kW (p.c.s. *)
Straal. 1/100 Bereik*
(l/h)
Nomin. Réd. (mm) G25
Snel
(Groot) (R)
100 3,00 0,7 128 332
Half Snel
(Medium) (S)
75 1,90 0,4 104 210
Hulp
(Klein) (A)
51 1,00 0,4 76 111
Spanning
Nominale (mbar)
Minimum (mbar)
Maximum (mbar)
25
20
30
K3G11/O
S
S
R
A
17
Oven
Afmetingen (HxBxD) 34x39x44 cm
Inhoud 58 Litri
Max. absorptievermogen oven 2100 W
Afmetingen van de lade:
- breedte cm 42
- diepte cm 44
- hoogte cm 18
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: Statisch
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
zie typeplaatje
Branders:
aanpasbaar aan ieder type gas dat is aangegeven in de
tabel aan de binnenkant van de deur of, de la voor
opwarmen openend, aan de linker binnenkant.
7
Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen
van de gemeeschap:
- EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/90/396 van 29/06/90 (Gas) en successievelijke
modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke
modificaties.
- 2002/96/EC
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom.
Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo
het hergebruik van de gebruikte materialen te
optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid
en het milieu te reduceren. Het symbool op het product
van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u
aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt,
het apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van
vernietiging van hun oude apparaat.
Technische gegevens
104
60
50
85/90
18
A Plaat voor opvangen van overkooksel
C Gasbrander
E Rooster van het fornuis
F Bedieningspaneel
G Stelschroeven
H Lekplaat of bakplaat
I Ovenrek
L Keuzeknop
M Thermostaatknop
N Knoppen gasbranders fornuis
O Controlelampje thermostaat oven
S Knop van de timer
Beschrijving van het fornuis
G
A
F
I
H
E
C
De verschillende functies van het fornuis worden gekozen
door middel van de knoppen op het bedieningspaneel.
De knoppen van de gasbranders op het kookvlak
(N)
Voor elke knop is met een ingevuld cirkeltje de positie van
de brander aangegeven die door deze knop wordt bediend.
Voor het aansteken van één van de branders houdt men
een vlam of een gasaansteker bij de brander. Druk en
draai de knop tegen de klok in tot aan maximum E. Le-
dere brander kan functioneren op maximum, minimum of
er tussenin. Op de knop zijn, behalve de “uit” positie die
men herkent aan het symbool • als dit overeenkomt met
het referentiekerfje, de posities maximum E. en minimum
C aangegeven. Deze worden bereikt door de knop tegen
de klok in te draaien vanaf de “uit” positie. Voor het uitdoven
van de brander moet de knop met de klok mee gedraaid
worden totdat hij stilstaat (bij het symbool •).
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Aanwijzing
Plaats geen schotels op de bodem van de oven, aangezien
de verwarmingselementen onder de bodem het gerecht
van onderen zouden verbranden en omdat de schotel de
luchtcirculatie in heteluchtovens zou verstoren. Bovendien
is de bodem enigszins bol voor het garanderen van de
stevigheid van de deformaties en garandeert dus niet een
stabiel steunvlak.
Ovenknoppen
Met deze twee knoppen kunt u de verschillende functies
van de oven kiezen zowel als de gewenste temperatuur. U
kiest de verschillende functies door aan de twee knoppen
te draaien:
L - keuzeknop
M - thermostaatknop
op het bedieningspaneel.
Het ovenlicht gaat aan, behalve als de knop op “0” staat,
en als u het ovenlicht aan wilt doen zonder dat de oven aan
is doet u dit met de knop met het symbool
8
Het ovenlicht
blijft aan gedurende de gehele kooktijd.
1. De “statische” oven
- Positie knop L”:
- Positie knop M”: keuze tussen 50°C en Max
Het ovenlicht gaat aan en de bovenste en onderste
verwarmingselementen gaan werken (elektrische
weerstanden). De temperatuur die met de thermostaatknop
is ingesteld wordt automatisch bereikt en constant
gehouden door de thermostaat. Met deze functie kunt u
vrijwel alle gerechten koken dankzij de optimale verspreiding
Gebruiksaanwijzing
NLMS
O
19
van de temperatuur.
2. De onderste weerstand
- Positie knop L”:
- Positie knop “M”: keuze tussen 50°C e Max
Het ovenlicht gaat aan en het onderste verwarmingselement
gaat werken. De temperatuur die u met de thermostaatknop
heeft ingesteld wordt automatisch bereikt en constant
gehouden. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken
van overschotels die bovenop al klaar zijn maar van binnen
nog niet gaar, of voor vruchten- of jamtaarten die slechts
een matige kleur bovenop hoeven te krijgen. Met deze
functie is het niet mogelijk in de oven de maximum
temperatuur (250°C) te bereiken waardoor het niet aan te
raden is de oven voortdurend in deze positie te houden,
tenzij het gaat om taarten die temperaturen vereisen die
lager zijn of gelijk aan 180°C.
3. De grill
- Positie knop L”:
- Positie knop M”: Max
Het ovenlicht gaat aan, de infrarode grill zowel als de motor
van het braadspit gaan werken. De rechtstreekse hoge
temperatuur van de grill bruint het vlees aan de buitenkant
terwijl het van binnen mals blijft.
4. De dubbele grill
- Positie knop L”:
- Positie knop “M”: Max
Het ovenlicht gaat aan, de dubbele weerstand van de grill
zowel als de motor van het braadspit gaan werken. Dit is
een nieuw ontwerp voor een ruimere grill: u heeft voor het
grillen 50% meer ruimte. De dubbele grill elimineert de
hoeken zonder hitte.
Belangrijk: gebruik de grill met de ovendeur dicht, dit
biedt de beste resultaten en een energiebesparing van
ongeveer 10%.
Bij gebruik van de grill plaatst u het rek op de hoogste
posities (zie tabel) met een lekplaat eronder op de laagste
positie voor het opvangen van vet en het vermijden van
rook.
Het controlelampje van de oven (O)
Dit is rood gedurende de verwarmingsfase van de oven.
Als de gewenste temperatuur bereikt is blijft het aan maar
zonder kleur. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van
het rode controlelampje dat de thermostaat aan het werk
is om de temperatuur in de oven constant te houden.
Kookwekker
Voor het gebruik van de kookwekker moet het klokje
worden opgewonden door de knop S bijna geheel met
de klok mee te draaien
4
; vervolgens, terugdraaiend
5
,
stelt u de gewenste tijd in door het aantal minuten gelijk te
laten vallen met het wijzertje op het voorpaneel.
Het braadspit
Ga voor het aktiveren van het braadspit als volgt te werk:
a) plaats de lekplaat op de 1° stand;
b) plaats de braadspithouder in de 4° stand en steek de
vleespen in het hiervoor bedoelde gat van het braadspit
dat zich achterin de oven bevindt;
c) aktiveer het braadspit door de knop in de positie te
zetten (50% van het totale vermogen van de grill) voor
kleine hoeveelheden of in de positie (totale vermogen
van de grill).
Ruimte onderin (alleen aanwezig bij enkele modellen)
Onderin de oven bevindt zich een ruimte die gebruikt kan
worden als opbergruimte voor potten en pannen. Voor
het openen van deur hiervan moet deze naar beneden
toe worden gekanteld.
Belangrijk: gebruik deze ruimte nooit voor het opbergen
van brandbaar materiaal.
Practische raadgevingen voor het gebruik van de
branders
Voor het beste rendement moet u het volgende onthouden:
gebruik voor iedere brander de pan die erop past (zie
tabel) om te vermijden dat de vlammen er onderuit
komen;
gebruik alleen pannen met een platte bodem;
draai de knop op minimum zodra het kookpunt is
bereikt;
gebruik altijd pannen met deksels.
Brûleur ø Diamètre récipients (cm)
Rapide (R) 24 – 26
Semi-Rapide (S) 16 – 20
Auxiliaire (A) 10 – 14
20
Het bakken van taarten
Bij het bakken van taarten moeten deze altijd in een
voorverwarmde oven worden geplaatst; de oven is na
ongeveer 15 minuten voorverwarmd. De temperatuur is
gewoonlijk 160°C. Open de ovendeur niet tijdens het bakken
om inzakken van de taart te vermijden. Het beslag mag niet
te vloeibaar zijn om de baktijd niet te lang te maken. Algemene
regels:
Het koken van vis en vlees
Voor wit vlees, gevogelte en vis worden lage temperaturen
gebruikt (150°C-175°C). Voor rood vlees dat goed gebraden
moet worden aan de buitenkant en van binnen mals moet
blijven, moet eerst voor korte tijd een hoge temperatuur
worden ingesteld (200°C-220°C), die daarna verlaagd wordt.
Over het algemeen is de regel dat hoe groter het braadstuk
is hoet lager de temperatuur moet zijn en hoe langer de
braadtijd. Plaats het vlees in het midden van het rek en plaats
er een lekplaat onder voor het opvangen van het vet. Plaats
het rek zodanig dat het vlees zich midden in de oven bevindt.
Als u meer onderwarmte wenst, gebruik dan de lagere
standen. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het vlees met
spek bedekken.
Grillen
Wij raden aan de thermostaatknop op maximum te zetten
aangezien dit het beste rendement van de grill biedt, die
gebaseerd is op de uitstraling van infrarode stralen. Dit wil
niet zeggen dat u niet, indien noodzakelijk, met een lagere
temperatuur kunt grillen. Bij gebruik van de grill plaatst u
het rek op de hoogste posities (zie tabel) met een lekplaat
eronder op de laagste positie voor het opvangen van vet
en het vermijden van rook.
Belangrijk: gebruik de grill met de ovendeur dicht, dit biedt
de beste resultaten en een energiebesparing van
ongeveer 10%. In tabel 1 vindt u de temperaturen,
kooktijden en posities die worden aangeraden voor de
beste resultaten.
Practische raadgevingen voor het koken
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de
temperatuur met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem
met meel of paneermeel
21
Sluit de stroom af voordat u enige handeling uitvoert.
Voor een lange levensduur van het fornuis is het belangrijk
dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud het
volgende:
Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende middelen die
schade kunnen aanrichten;
de binnenkant van de oven wordt regelmatig met een
warm sop gereinigd als hij nog lauw is, gespoeld en
goed afgedroogd;
de vlamverspreiders worden regelmatig in een warm
sop gewassen zodat eventuele aankorstingen
verwijderd worden.
Bij de fornuizen die voorzien zijn van automatische
ontsteking moet het uiteinde van de electronische
ontstekingselementen regelmatig gereinigd worden (C)
en moeten de gaatjes van de vlamverspreiders
gecontroleerd worden om te zien dat ze niet verstopt
zijn;
de delen van roestvrij staal kunnen vlekken vertonen
na lang contact met kalkhoudend water of agressieve
wasmiddelen (fosforhoudend). Spoel ze dus na het
reinigen goed af en droog ze af. Droog altijd eventueel
geknoeid water af;
Gebruik een schoonmaakmiddel dat niet schuurt.
NB: sluit de dekplaat niet zolang de gasbranders of
de electrische kookplaten nog warm zijn. Verwijder
eventuele vloeistoffen die zich op de dekplaat
bevinden voordat u hem open doet.
Belangrijk: controleer regelmatig de conditie van de
gasslang en vervang hem zodra hij niet meer geheel in
orde is; het is aan te bevelen de gasslang ieder jaar te
vervangen.
Het vervangen van de ovenlamp
Sluit de stroom van de oven af door middel van de
schakelaar die de installatie aan het net verbindt, of
door de stekker uit het stopcontact te trekken, indien
deze bereikbaar is.
Schroef het glazen lampekapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw
lampje dat hittebestendig is (300°C) met de volgende
kenmerken:
- Voltage 230V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan.
Onderhoud gaskranen
Met verloop van tijd kan een kraantje geblokkeerd raken
of niet goed draaien. Het moet dan binnenin schoon
gemaakt worden en gesmeerd.
N.B. Dit moet worden uitgevoerd door een door de
fabrikant bevoegde installateur.
Verwijderen van de dekplaat
De dekplaat van het fornuis kan verwijderd worden om het
reinigen te vergemakkelijken. Open hem helemaal en trek
hem naar boven (zie afbeelding).
Normaal onderhoud en schoonmaken van de oven
22
Practische raadgevingen voor het koken
Positie
keuzeknop
Gerecht Gewi-
cht
(kg)
Ovenstand
van beneden
af
Tijdsduur voor-
verwarmen
(minuten)
Positie
thermostaat-
knop
Kooktijd
(minuten)
1 Statische
oven
Lasagna
Cannelloni
Pastaschotel
Kalfsvlees
Kip
Eend
Konijn
Varkensvlees
Lam
Makreel
Ingepakte forel
Pizza napoletana
Koekjes en biscuit
Flan en Taarten die niet
rijzen
Gezoute Baksels
Cake
Vruchten-Taart
2,5
2,5
2,0
1,7
1,5
1,8
2
2,1
1,8
1,1
1
1
0,5
1,1
1
0,5
1
2
3
3
2
3
3
3
3
3
2
2
2
3
3
3
3
3
5
5
5
10
10
10
10
10
10
5
5
15
10
10
10
10
10
200
200
200
180
200
180
180
180
180
180
180
220
180
180
180
160
170
45-50
30-35
30-35
60-70
80-90
90-100
70-80
70-80
70-80
30-40
25-30
15-20
10-15
25-30
30-35
25-30
25-30
2 Onderwarmte
Gaarkoken
3 Grill
Tong en inktvis
Calamari en garnalen
aan de pen
Schijven kabeljauw
Gegrilde groenten
1
1
1
1
4
4
4
3/4
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
8
4
10
8-10
4 Dubbele Grill
Kalfslapjes
Varkensvlees
Hamburgers
Makreel
Toast
1
1,5
1
1
n.° 4
4
4
3
4
4
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
15-20
20
7
15-20
5
Aan het Braadspit
Kalfsvlees aan het spit
Gebraden kip
1,0
2,0
-
-
5
5
Max
Max
70-80
70-80
NB: de kooktijden zijn indicatief en kunnen veranderd worden naar gelang uw smaak. Bij het grillen moet de lekplaat
altijd op de 1° stand van onderaf geplaatst worden .

Documenttranscriptie

Cuisinière avec four électrique Instruction pour l’installation et l’emploi 3 Elektrische fornuis Gebruiksaanwijzingen voor de plaatsing en gebruik 13 Aanwijzingen Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat: • Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center • Vereis altijd originele onderdelen 1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. 2 Deze instrukties zijn alleen geldig voor de landen waarvan de symbolen voorkomen in de handleiding en op het typeplaatje van het apparaat. 3 Dit apparaat betreft een apparaat van klasse 1 (losstaand) of klasse 2 - subklasse 1 (ingebouwd tussen 2 meubels). 4 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te lezen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de veiligheid van de installatie, het gebruik en het onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. 5 Na het verwijderen van de verpakking moet men goed kijken of het fornuis geheel gaaf is. In geval van twijfel moet men het fornuis niet gebruiken en zich tot een bevoegde installateur wenden. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, polystyrene, spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen worden gelegd, aangezien het potentieel gevaarlijk kan zijn. 6 Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld. 7 De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals voorgeschreven door de geldende normen voor electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te laten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aarden van de installatie. 8 Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje (op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen met de kenmerken van het electrische net. 9 Controleer dat het electrische vermogen van het net en van de stopcontacten voldoende is voor het maximum vermogen van het apparaat zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een bevoegde electricien wenden. 10 Een veelpolige schakelaar moet worden aangebracht met een afstand tussen de contactpunten van minstens 3mm. 11 Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet de stekker vervangen worden met een passende stekker door een bevoegde electricien. Deze moet vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels van het stopcontact voldoende is voor het vermogen van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden adapters, dubbelstekkers en/of verlengsnoeren te gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens van de stroom niet te overschrijden zoals deze is aangegeven op de enkele adapter en op de verlengsnoeren, en het maximum vermogen aangegeven op de meervoudige adapter. 12 Laat het apparaat niet onnodig aan staan. Als het apparaat niet wordt gebruikt moet de stroom worden afgesloten. 13 Laat de ventilatie-openingen of warmte-afvoer vrij. 14 De voedingskabel van het apparaat mag niet door de gebruiker zelf vervangen worden. In geval van schade of vervanging van de kabel moet men zich uitsluitend tot een door de fabrikant bevoegde installateur wenden. 15 Dit apparaat mag uitsluitend gebruikt worden voor het doel waarvoor het vervaardigd is. Ieder ander gebruik (b.v. verwarming van het vertrek) wordt onjuist en daarom gevaarlijk geacht. De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die te wijten is aan onjuist, verkeerd en onredelijk gebruik. 16 Het gebruik van ieder electrisch apparaat brengt met zich mee het in acht nemen van zekere fundamentele regels. In het bijzonder: • raak het apparaat niet aan met natte of vochtige handen of voeten • gebruik het apparaat niet als u blootsvoets bent • gebruik geen verlengsnoeren ofwel slechts met de grootste voorzichtigheid • trek niet aan het snoer of aan het apparaat zelf om de stekker uit het stopcontact te trekken • stel het apparaat niet bloot aan de elementen (re gen, zon enz.) • door kinderen of onbekwame personen 17 Sluit altijd voordat u overgaat tot het reinigen of onderhoud eerst de stroom af door de stekker uit het stopcontact te halen of met de schakelaar. 18 Als u het apparaat niet meer gebruikt moet u het onklaar maken door de kabel door te snijden nadat de stekker uit het stopcontact is getrokken. Het is aan te raden ook die onderdelen onklaar te maken die een gevaar zouden kunnen opleveren, vooral voor kinderen die ermee zouden willen spelen. 19 Op de elektrische platen mogen geen pannen worden gezet die wankel of vervormd zijn om omvallen te vermijden. Zorg dat de handvaten naar het midden van het fornuis zijn gericht zodat men er niet tegen kan stoten. 20 Gebruik geen ontvlambare vloeistoffen (alcohol, benzine enz.) in de buurt van het fornuis als dit in gebruik is. 21 Als u kleine electrische apparatuur gebruikt in de buurt van het kookvlak, let dan op dat de snoer ervan niet op de hete delen terecht komt. 22 Controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”O” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. 23 Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. 24 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor zorgen dat het er niet af kan schuiven. 13 Instrukties voor het installeren Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste wijze uitvoert en volgens de geldende normen. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat U tot onderhoud of regelen overgaat. De inbouwgasfornhuizen voor Nederland, zijn in de fabriek afgesteld voor Natuurlijk gas categorie I2L, het is niet nodig om dit nogmaals af te stellen. c) Als U het apparaat intensief en lang achter elkaar gebruikt kan het nodig zijn het vertrek te luchten, b.v. door het raam te openen of de afzuigkap, indien aanwezig, op hoog te zetten. Het nivelleren (alleen bij enkele modellen aanwezig) Om de keuken te kunnen nivelleren, moet u de regelingsvoetjes gebruiken. Indien dit nodig is, kan men deze voetjes in de daarvoor geschikte gaten vastschroeven. Deze bevinden zich in de hoeken van het onderstuk van het fornuis. Het plaatsen Belangrijk: dit apparaat mag alleen geïnstalleerd worden en funktioneren in goed geventileerde vertrekken volgens de voorschriften van de van kracht zijnde volgens de geldende normen. De volgende eisen moeten in acht genomen worden: a) Het vertrek moet een afvoersysteem naar buiten toe hebben voor de uitlaatgassen, door middel van een afzuigkap of een automatische elektrische afzuiging die in werking treedt wanneer men het fornuis aanzet. Het monteren van de poten (alleen bij enkele modellen aanwezig) Bij het fornuis zijn poten inbegrepen, die men aan het onderstuk van het fornuis moet verbinden. In open haard of vertakte rookpijp (aanwezig bij de kook apparaten) Meteen naar buiten b) Het vertrek moet luchttoevoersystemen hebben, vereist voor de normale verbranding van het gas. De luchttoevoer die vereist wordt voor de normale verbranding moet minstens 2m 3 /h zijn per kW geinstallerd vermogen. Het systeem kan gerealiseerd worden door lucht direct van buiten het gebouw te onttrekken door middel van een buis van tenminste 100 cm2 doorsnede die niet kan verstoppen (Afb.A). Of, door lucht op indirecte wijze toe te voeren vanuit aangrenzende ver trekken die, zoals hierboven beschreven wordt, met buiten verbonden zijn door middel van een ventilatiebuis. Deze vertrekken mogen geen onderdeel uitmaken van het gemeenschappelijk onroerend goed, noch van brandgevaarlijke ruimtes, of van slaapkamers (Afb.B). Bijzonderheid A Aansluitende kamer Het installeren van de ingebouwde fornuizen Het is mogelijk het fornuis te installeren naast keukenkastjes als het niet hoger is dan de aanrecht. De muur die in kontakt staat met de achterkant van het fornuis mag niet van brandbaar materiaal zijn gemaakt. Tijdens werking kan de achterwand van het fornuis een warmte bereiken van 50°C hoger dan de kamertemperatuur. Voor een juiste installering van de fornuis moeten de volgende voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden: a) Het apparaat kan in de keuken, eetkamer of andere kamer staan, maar niet in de badkamer. b) De meubels naast het apparaat moeten minstens 200mm van de aanrecht verwijderd zijn in het geval dat de oppervlakte van het apparaat zich hoger dan de aanrecht bevindt. Er mogen zich geen gordijnen achter het fornuis bevinden tenzij minstens 200mm verwijderd van de kanten van het apparaat. c) Eventuele afzuigkappen moeten worden geïnstalleerd volgens de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing van de kap. d) Als het fornuis onder een keukenkastje wordt geïnstalleerd moet er een minimum afstand van 420mm bestaan tot de aanrecht. Als zich keukenkastjes van brandbaar materiaal boven het fornuis bevinden moet de afstand Ventilatie kamer A Voorbeed van een ventilatie opening voor verbrandings lucht Afb. A Vergroting van de gleuf tussen de deur en de vloer Afb. B 14 700mm zijn. e) De muur die in kontakt staat met de achterkant van het fornhuis mag niet van brandbaar materiaal zijn gemaakt. Aansluiting met een roestvrije stalen buigzame buis aan een onafgebroken wand met gedrade aanhechtingen Gebruik uitsluitend buizen en pakkingen, die voldoen aan de voorgeschreven nationale normen. Het in werking stellen van deze buizen moet zodanig worden uitgevoerd dat de lengte van de buizen, geheel uitgestrekt, niet meer dan 2000 mm is. Nadat de aansluiting heeft plaats gevonden moet U kontroleren dat de slang niet in kontakt is met beweegbare delen of dat hij knel zit. 420 mm. 420 mm. Min. 600 mm. Min. Min. min. 650 mm. with hood min. 700 mm. without hood HOOD Controle van de dichting Als het fornuis geinstalleerd is moet men de perfekte luchtdichtheid van de aansluitingen kontroleren met zeepsop, nooit met een vlam. Aansluiten gas Voor het aansluiten aan de buis van het natuurlijk gas categorie I2L, is het fornuis voorzien van een aansluiting van 1/2". Deze aansluiting vraagt om een harde buis (NBN D. 51-003) of een buigzame slang die voldoet aan de voorschriften ARGB 03-80, met twee metalen aansluitingen voor de toevoer van brandbaar gas. De metalen aansluiting moet goed worden bevestigd aan de ingang “A” of “C”. Al naar gelang het geval verandert men de positie van de aansluiting. Het aansluiten van de voedingskabel aan het net Elektrische aansluiting dient te geschieden volgens de norm NEN 1010, plus plaatselijk geldende voorschriften. De fornuizen zijn voorzien van een drie-aderig snoer en geschikt om aangesloten te worden op wisselstroom met een spanning en frekwentie die aangegeven worden op het typeplaatje. De klueren van het netsnoer komen overeen met: Groen-geel: aarde Blauw: nul Bruin: fase Wanner het fornuis niet door middel van buigzame leidingen aangesloten is, moet in de installatie een meerpolige schakelaar aangebracht worden. De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men kontroleren dat: · de zekeringen en de leidingen geschikt zijn om het vermogen te leveren dat door het fornuis zal worden afgenomen (zie plaatje met technische gegevens); · de aardleiding in overeenstemming is met de bepalingen van de geldende normen en met de wetgeving terzake; · het stopkontakt of de tweepolige schakelaar gemakkelijk bereikkbaar zijn nadat de oven geplaatst is. N.B: gebruik geen adaptors, dubbelstekkers of dergelijke, aangezien deze oververhitting en branden kunnen veroorzaken. A C Het wordt aangeraden de aansluiting zo dicht mogelijk bij de gaskraan te bewerkstelligen. Boven het fornuis moet een gaskraan worden aangebracht volgens de geldendeplaatselijke normen; deze moet zodanig worden aangebracht dat hij gemakkelijk te manoeuvreren is. Als het fornuis niet in gebruik is wordt aangeraden de hoofdkraan dicht te draaien. Aansluiting met harde buis De aansluiting aan het gas moet zodanig worden uitgevoerd dat het geen enkele druk uitoefent op het apparaat. 15 Kenmerken van de branders en straalpijpen Tabel 1 (Voor Hollande) Branders Natuurlijk gas Doorsnee (mm) Thermisch vermogen kW (p.c.s. *) Straal. 1/100 Bereik* (l/h) Nomin. Réd. (mm) G25 Snel (Groot) (R) 100 3,00 0,7 128 332 Half Snel (Medium) (S) 75 1,90 0,4 104 210 Hulp (Klein) (A) 51 1,00 0,4 76 111 Spanning 25 20 30 Nominale (mbar) Minimum (mbar) Maximum (mbar) A 15°C en 1013 mbar-droog gas P.C.S. Natuurlijk gas G25 = 32,49 MJ/m3 S S A K3G11/O 16 R Technische gegevens Oven Afmetingen (HxBxD) Inhoud Max. absorptievermogen oven 7 34x39x44 cm 58 Litri 2100 W Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen van de gemeeschap: - EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en successievelijke modificaties; - EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; - EEG/90/396 van 29/06/90 (Gas) en successievelijke modificaties; - EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties. - 2002/96/EC Afmetingen van de lade: - breedte cm 42 - diepte cm 44 - hoogte cm 18 ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik verklaring Klasse convectie Natuurlijk verwarmingsfunctie: Statisch De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. Voltage en frekwentie van de stroomverzorging: zie typeplaatje Branders: aanpasbaar aan ieder type gas dat is aangegeven in de tabel aan de binnenkant van de deur of, de la voor opwarmen openend, aan de linker binnenkant. 104 60 50 85/90 17 Beschrijving van het fornuis A C E F G H I L M N O S Plaat voor opvangen van overkooksel Gasbrander Rooster van het fornuis Bedieningspaneel Stelschroeven Lekplaat of bakplaat Ovenrek Keuzeknop Thermostaatknop Knoppen gasbranders fornuis Controlelampje thermostaat oven Knop van de timer A C F E I O H S M L G N Gebruiksaanwijzing Aanwijzing Plaats geen schotels op de bodem van de oven, aangezien de verwarmingselementen onder de bodem het gerecht van onderen zouden verbranden en omdat de schotel de luchtcirculatie in heteluchtovens zou verstoren. Bovendien is de bodem enigszins bol voor het garanderen van de stevigheid van de deformaties en garandeert dus niet een stabiel steunvlak. De verschillende functies van het fornuis worden gekozen door middel van de knoppen op het bedieningspaneel. De knoppen van de gasbranders op het kookvlak (N) Voor elke knop is met een ingevuld cirkeltje de positie van de brander aangegeven die door deze knop wordt bediend. Voor het aansteken van één van de branders houdt men een vlam of een gasaansteker bij de brander. Druk en draai de knop tegen de klok in tot aan maximum E. Ledere brander kan functioneren op maximum, minimum of er tussenin. Op de knop zijn, behalve de “uit” positie die men herkent aan het symbool • als dit overeenkomt met Ovenknoppen Met deze twee knoppen kunt u de verschillende functies van de oven kiezen zowel als de gewenste temperatuur. U kiest de verschillende functies door aan de twee knoppen te draaien: L - keuzeknop M - thermostaatknop op het bedieningspaneel. Het ovenlicht gaat aan, behalve als de knop op “0” staat, en als u het ovenlicht aan wilt doen zonder dat de oven aan het referentiekerfje, de posities maximum E. en minimum C aangegeven. Deze worden bereikt door de knop tegen de klok in te draaien vanaf de “uit” positie. Voor het uitdoven van de brander moet de knop met de klok mee gedraaid worden totdat hij stilstaat (bij het symbool •). is doet u dit met de knop met het symbool 8 Het ovenlicht blijft aan gedurende de gehele kooktijd. Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maximum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd verlopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het product. 1. De “statische” oven - Positie knop “L”: - Positie knop “M”: keuze tussen 50°C en Max Het ovenlicht gaat aan en de bovenste en onderste verwarmingselementen gaan werken (elektrische weerstanden). De temperatuur die met de thermostaatknop is ingesteld wordt automatisch bereikt en constant gehouden door de thermostaat. Met deze functie kunt u vrijwel alle gerechten koken dankzij de optimale verspreiding 18 van de temperatuur. c) aktiveer het braadspit door de knop in de positie te zetten (50% van het totale vermogen van de grill) voor kleine hoeveelheden of in de positie (totale vermogen van de grill). 2. De onderste weerstand - Positie knop “L”: - Positie knop “M”: keuze tussen 50°C e Max Het ovenlicht gaat aan en het onderste verwarmingselement gaat werken. De temperatuur die u met de thermostaatknop heeft ingesteld wordt automatisch bereikt en constant gehouden. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken van overschotels die bovenop al klaar zijn maar van binnen nog niet gaar, of voor vruchten- of jamtaarten die slechts een matige kleur bovenop hoeven te krijgen. Met deze functie is het niet mogelijk in de oven de maximum temperatuur (250°C) te bereiken waardoor het niet aan te raden is de oven voortdurend in deze positie te houden, tenzij het gaat om taarten die temperaturen vereisen die lager zijn of gelijk aan 180°C. Ruimte onderin (alleen aanwezig bij enkele modellen) Onderin de oven bevindt zich een ruimte die gebruikt kan worden als opbergruimte voor potten en pannen. Voor het openen van deur hiervan moet deze naar beneden toe worden gekanteld. Belangrijk: gebruik deze ruimte nooit voor het opbergen van brandbaar materiaal. 3. De grill - Positie knop “L”: - Positie knop “M”: Max Het ovenlicht gaat aan, de infrarode grill zowel als de motor van het braadspit gaan werken. De rechtstreekse hoge temperatuur van de grill bruint het vlees aan de buitenkant terwijl het van binnen mals blijft. 4. De dubbele grill - Positie knop “L”: - Positie knop “M”: Max Het ovenlicht gaat aan, de dubbele weerstand van de grill zowel als de motor van het braadspit gaan werken. Dit is een nieuw ontwerp voor een ruimere grill: u heeft voor het grillen 50% meer ruimte. De dubbele grill elimineert de hoeken zonder hitte. Belangrijk: gebruik de grill met de ovendeur dicht, dit biedt de beste resultaten en een energiebesparing van ongeveer 10%. Bij gebruik van de grill plaatst u het rek op de hoogste posities (zie tabel) met een lekplaat eronder op de laagste positie voor het opvangen van vet en het vermijden van rook. Practische raadgevingen voor het gebruik van de branders Voor het beste rendement moet u het volgende onthouden: • gebruik voor iedere brander de pan die erop past (zie tabel) om te vermijden dat de vlammen er onderuit komen; • gebruik alleen pannen met een platte bodem; • draai de knop op minimum zodra het kookpunt is bereikt; • gebruik altijd pannen met deksels. Het controlelampje van de oven (O) Dit is rood gedurende de verwarmingsfase van de oven. Als de gewenste temperatuur bereikt is blijft het aan maar zonder kleur. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het rode controlelampje dat de thermostaat aan het werk is om de temperatuur in de oven constant te houden. Brûleur Kookwekker Voor het gebruik van de kookwekker moet het klokje worden opgewonden door de knop “S” bijna geheel met de klok mee te draaien 4; vervolgens, terugdraaiend 5, stelt u de gewenste tijd in door het aantal minuten gelijk te laten vallen met het wijzertje op het voorpaneel. Het braadspit Ga voor het aktiveren van het braadspit als volgt te werk: a) plaats de lekplaat op de 1° stand; b) plaats de braadspithouder in de 4° stand en steek de vleespen in het hiervoor bedoelde gat van het braadspit dat zich achterin de oven bevindt; 19 ø Diamètre récipients (cm) Rapide (R) 24 – 26 Semi-Rapide (S) 16 – 20 Auxiliaire (A) 10 – 14 Practische raadgevingen voor het koken Het bakken van taarten Bij het bakken van taarten moeten deze altijd in een voorverwarmde oven worden geplaatst; de oven is na ongeveer 15 minuten voorverwarmd. De temperatuur is gewoonlijk 160°C. Open de ovendeur niet tijdens het bakken om inzakken van de taart te vermijden. Het beslag mag niet te vloeibaar zijn om de baktijd niet te lang te maken. Algemene regels: Het koken van vis en vlees Voor wit vlees, gevogelte en vis worden lage temperaturen gebruikt (150°C-175°C). Voor rood vlees dat goed gebraden moet worden aan de buitenkant en van binnen mals moet blijven, moet eerst voor korte tijd een hoge temperatuur worden ingesteld (200°C-220°C), die daarna verlaagd wordt. Over het algemeen is de regel dat hoe groter het braadstuk is hoet lager de temperatuur moet zijn en hoe langer de braadtijd. Plaats het vlees in het midden van het rek en plaats er een lekplaat onder voor het opvangen van het vet. Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de oven bevindt. Als u meer onderwarmte wenst, gebruik dan de lagere standen. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het vlees met spek bedekken. Taart te droog Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Taart zakt in Grillen Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. Wij raden aan de thermostaatknop op maximum te zetten aangezien dit het beste rendement van de grill biedt, die gebaseerd is op de uitstraling van infrarode stralen. Dit wil niet zeggen dat u niet, indien noodzakelijk, met een lagere temperatuur kunt grillen. Bij gebruik van de grill plaatst u het rek op de hoogste posities (zie tabel) met een lekplaat eronder op de laagste positie voor het opvangen van vet en het vermijden van rook. Taart te donker bovenop Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Belangrijk: gebruik de grill met de ovendeur dicht, dit biedt de beste resultaten en een energiebesparing van ongeveer 10%. In tabel 1 vindt u de temperaturen, kooktijden en posities die worden aangeraden voor de beste resultaten. Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. De taart komt niet uit de vorm Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met meel of paneermeel 20 Normaal onderhoud en schoonmaken van de oven Sluit de stroom af voordat u enige handeling uitvoert. Voor een lange levensduur van het fornuis is het belangrijk dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud het volgende: Het vervangen van de ovenlamp • Sluit de stroom van de oven af door middel van de schakelaar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is. • Schroef het glazen lampekapje los; • Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken: - Voltage 230V - Vermogen 25W - Fitting E14 • Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan. • • Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat. Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende middelen die schade kunnen aanrichten; • de binnenkant van de oven wordt regelmatig met een warm sop gereinigd als hij nog lauw is, gespoeld en goed afgedroogd; • de vlamverspreiders worden regelmatig in een warm sop gewassen zodat eventuele aankorstingen verwijderd worden. • Bij de fornuizen die voorzien zijn van automatische ontsteking moet het uiteinde van de electronische ontstekingselementen regelmatig gereinigd worden (C) en moeten de gaatjes van de vlamverspreiders gecontroleerd worden om te zien dat ze niet verstopt zijn; • de delen van roestvrij staal kunnen vlekken vertonen na lang contact met kalkhoudend water of agressieve wasmiddelen (fosforhoudend). Spoel ze dus na het reinigen goed af en droog ze af. Droog altijd eventueel geknoeid water af; • Gebruik een schoonmaakmiddel dat niet schuurt. NB: sluit de dekplaat niet zolang de gasbranders of de electrische kookplaten nog warm zijn. Verwijder eventuele vloeistoffen die zich op de dekplaat bevinden voordat u hem open doet. Belangrijk: controleer regelmatig de conditie van de gasslang en vervang hem zodra hij niet meer geheel in orde is; het is aan te bevelen de gasslang ieder jaar te vervangen. Onderhoud gaskranen Met verloop van tijd kan een kraantje geblokkeerd raken of niet goed draaien. Het moet dan binnenin schoon gemaakt worden en gesmeerd. N.B. Dit moet worden uitgevoerd door een door de fabrikant bevoegde installateur. Verwijderen van de dekplaat De dekplaat van het fornuis kan verwijderd worden om het reinigen te vergemakkelijken. Open hem helemaal en trek hem naar boven (zie afbeelding). 21 Practische raadgevingen voor het koken Positie keuzeknop Gerecht 1 Statische oven Lasagna Cannelloni Pastaschotel Kalfsvlees Kip Eend Konijn Varkensvlees Lam Makreel Ingepakte forel Pizza napoletana Koekjes en biscuit Flan en Taarten die niet rijzen Gezoute Baksels Cake Vruchten-Taart Gewi- Ovenstand cht van beneden (kg) af Tijdsduur voorverwarmen (minuten) Positie thermostaatknop Kooktijd (minuten) 2,5 2,5 2,0 1,7 1,5 1,8 2 2,1 1,8 1,1 1 1 0,5 2 3 3 2 3 3 3 3 3 2 2 2 3 5 5 5 10 10 10 10 10 10 5 5 15 10 200 200 200 180 200 180 180 180 180 180 180 220 180 45-50 30-35 30-35 60-70 80-90 90-100 70-80 70-80 70-80 30-40 25-30 15-20 10-15 1,1 1 0,5 1 3 3 3 3 10 10 10 10 180 180 160 170 25-30 30-35 25-30 25-30 1 4 5 Max 8 1 1 1 4 4 3/4 5 5 5 Max Max Max 4 10 8-10 1 1,5 1 1 n.° 4 4 4 3 4 4 5 5 5 5 5 Max Max Max Max Max 15-20 20 7 15-20 5 1,0 2,0 - 5 5 Max Max 70-80 70-80 2 Onderwarmte Gaarkoken 3 Grill Tong en inktvis Calamari en garnalen aan de pen Schijven kabeljauw Gegrilde groenten 4 Dubbele Grill Kalfslapjes Varkensvlees Hamburgers Makreel Toast Aan het Braadspit Kalfsvlees aan het spit Gebraden kip NB: de kooktijden zijn indicatief en kunnen veranderd worden naar gelang uw smaak. Bij het grillen moet de lekplaat altijd op de 1° stand van onderaf geplaatst worden . 22
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool k3g11 w o de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor