Indesit K 648 V.C(W)/O, K 648 V.C X/O, k 648 vs x w, K648V.CX/O de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Indesit K 648 V.C(W)/O de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
Cuisinière avec four électrique ventilé 3
Instruction pour l'installation et l'emploi
Fornuis met hetelucht oven 12
Gebruiksaanwijzingen voor de plaatsing en gebruik
12
1 Deze instrukties zijn alleen geldig voor de landen waarvan de
symbolen voorkomen in de handleiding en op het typeplaatje
van het apparaat.
2 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik
binnenshuis.
3 Dit apparaat betreft een apparaat klasse 1 (losstaand) of klasse
2 - subklasse 1 (ingebouwd tussen twee meubels).
4 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de
gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te lezen
aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de
veiligheid van de installatie, het gebruik en het onderhoud. Bewaar
dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging.
5 Na het verwijderen van de verpakking moet men goed kijken of het
apparaat geheel gaaf is. In geval van twijfel moet men het fornuis niet
gebruiken en zich tot een bevoegde installateur wenden. Het
verpakkingsmateriaal (plastic zakken, polystyrene, spijkers enz.) moet
buiten het bereik van kinderen blijven aangezien het potentieel gevaarlijk
kan zijn.
6 Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde installateur
en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde aansluiting
kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen en voor
deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld.
7 De elektrische veiligheid van dit fornuis is slechts dan gegarandeerd
als het op de juiste wijze geaard is volgens de geldende normen voor
elektrische veiligheid. Men moet zich hiervan verzekeren en in geval
van twijfel een nauwkeurige kontrole van de installatie laten uitvoeren
door een bevoegde installateur. De fabrikant kan niet verantwoordelijk
gesteld worden voor eventuele schade die veroorzaakt is doordat het
apparaat niet geaard is.
8 Voordat men het fornuis aansluit, moet men zich ervan verzekeren
dat de gegevens op het typeplaatje overeenkomen met uw
elektriciteitsnet en stadsgas.
9 Let er op dat het elektrische vermogen van uw net en van de
stopkontakten voldoende is voor het maximum vermogen van het
apparaat, zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel
moet men zich tot een bevoegde installateur wenden.
10 Bij het installeren moet men een veelpolige schakelaar aanbrengen
met een gelijke onderlinge afstand tussen de kontaktpunten van
minstens 3 mm.
11 Als de stekker niet juist is voor het stopkontakt moet men hem door
een bevoegde electricien laten vervangen met een ander type stekker
dat wel geschikt is. Deze moet er ook op letten dat de doorsnede van
de draden van het stopkontakt geschikt is voor het vermogen van de
apparatuur. In het algemeen wordt het gebruik van adaptors.,
dubbelstekkers en/of verlengsnoeren afgeraden. Indien het gebruik
hiervan onvermijdelijk is moet men enkelvoudige of meervoudige
adaptors gebruiken en verlengsnoeren die voldoen aan de geldende
veiligheidsnormen, maar let er op dat het vermogen van de stroom
zoals aangegeven op de enkelvoudige adaptor en op de
verlengsnoeren niet wordt overschreden, noch het maximum
vermogen aangegeven op de meervoudige adaptor.
12 Laat de apparatuur niet onnodig aanstaan. Doe de hoofdschakelaar
uit wanneer de apparatuur niet gebruikt wordt en draai de gaskraan
dicht.
13 Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen en verwarmingsafvoeren niet
verstoppen.
14 De voedingskabel van deze apparatuur mag niet door de gebruiker
vervangen worden. In het geval dat hij vervangen moet worden moet
men zich uitsluitend tot een door de fabrikant geautoriseerde, bevoegde
installateur wenden.
15 Deze apparatuur mag alleen voor het ervoor bestemde doel gebruikt
worden. Ieder ander gebruik (b.v. verwarming van het vertrek) is
ongeschikt en daardoor gevaarlijk. De fabrikant kan niet
verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortkomt
uit onjuist, ongeschikt of onredelijk gebruik.
16 Het gebruik van elektrische apparatuur brengt het in acht nemen van
enkele fundamentele regels met zich mee. In het bijzonder:
· raak de apparatuur niet aan met natte of vochtige handen of voeten
· gebruik de apparatuur niet als u blootvoets bent
· gebruik verlengsnoeren slechts met de uiterste voorzichtigheid
· niet aan de hoofdkabel of de apparatuur zelf trekken om de stekkker
uit het stopkontakt te trekkken.
· laat de apparatuur niet aan weersomstandigheden (regen, zon
enz.) blootstaan
· laat de apparatuur niet door kinderen of gehandicapte personen
gebruiken zonder toezicht
17 Als men apparatuur van dit soort niet meer gebruikt, wordt aangeraden
hem onschadelijk te maken door de kabel door te snijden, nadat men
de stekker uit het stopkontakt heeft getrokken. Verder wordt aangeraden
de delen die gevaar voor kinderen zouden kunnen opleveren, speciaal
als ze ermee willen spelen, onschadelijk te maken.
18 Plaats geen wankele of vervormde pannen op de branders en
kookplaten om omvallen te vermijden. Zorg dat de handvaten naar
het midden van het fornuis gericht zijn zodat men er niet tegen kan
stoten.
19 Kontroleer altijd dat de knoppen op de positie ·”/“o” staan als het
fornuis niet gebruikt wordt.
20 Enkele onderdelen van het apparaat blijven lang na het gebruik warm.
Let erop dat U ze niet aanraakt.
21 Laat de kookplaten niet aan staan zonder pannen erop aangezien de
verhitting in korte tijd schade zou kunnen aanrichten aan het apparaat
of de meubels eromheen.
22 Gebruik geen ontvlambare vloeistoffen (alcohol, benzine enz.) in de
buurt van het fornuis als dit in gebruik is.
23 Als u kleine electrische apparatuur gebruikt in de buurt van het kookvlak,
let dan op dat de snoer ervan niet op de hete delen terecht komt.
Controleer altijd dat de knoppen in de positie
24 Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet.
Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand.
25 Gasfornuizen hebben, voor een goede werking, behoefte aan
regelmatige luchtverversing. Controleer dat bij het installeren
aan de vereisten, beschreven in de paragraaf betreffende het
“Plaatsen”, is voldaan.
26 De glazen dekplaat (aanwezig op enkele modellen) kan barsten bij
oververhitting. Het is daarom belangrijk dat alle branders en kookplaten
uit zijn voordat men de dekplaat sluit.
27 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor zor-
gen dat het er niet af kan schuiven.
Aanwijzingen
Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan:
voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn.
altijd gebruik te maken van originele onderdelen.
13
Instrukties voor het installeren
Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat
deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste
wijze uitvoert en volgens de geldende normen.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat U tot
onderhoud of regelen overgaat.
De inbouwgasfornhuizen voor Nederland, zijn in de fabriek
afgesteld voor Natuurlijk gas categorie I2L, het is niet nodig
om dit nogmaals af te stellen.
Het plaatsen
Belangrijk: dit apparaat mag alleen geïnstalleerd worden
en funktioneren in goed geventileerde vertrekken volgens
de voorschriften van de van kracht zijnde volgens de
geldende normen. De volgende eisen moeten in acht
genomen worden:
a) Het vertrek moet een afvoersysteem naar buiten toe
hebben voor de uitlaatgassen, door middel van een
afzuigkap of een automatische elektrische afzuiging
die in werking treedt wanneer men het fornuis aanzet.
In open haard of vertakte rookpijp Meteen
(aanwezig bij de kook apparaten) naar buiten
b) Het vertrek moet luchttoevoersystemen hebben, vereist
voor de normale verbranding van het gas. De
luchttoevoer die vereist wordt voor de normale
verbranding moet minstens 2m
3
/h zijn per kW
geinstallerd vermogen.
Het systeem kan gerealiseerd worden door lucht direct
van buiten het gebouw te onttrekken door middel van
een buis van tenminste 100 cm
2
doorsnede die niet
kan verstoppen (Afb.A).
Of, door lucht op indirecte wijze toe te voeren vanuit
aangrenzende vertrekken die, zoals hierboven
beschreven wordt, met buiten verbonden zijn door
middel van een ventilatiebuis. Deze vertrekken mogen
geen onderdeel uitmaken van het gemeenschappelijk
onroerend goed, noch van brandgevaarlijke ruimtes,
of van slaapkamers (Afb.B).
Bijzonderheid A Aansluitende Ventilatie
kamer kamer
A
Voorbeed van een ventilatie opening Vergroting van de gleuf tussen
voor verbrandings lucht de deur en de vloer
Afb. A Afb. B
c) Als U het apparaat intensief en lang achter elkaar
gebruikt kan het nodig zijn het vertrek te luchten, b.v.
door het raam te openen of de afzuigkap, indien
aanwezig, op hoog te zetten.
Het nivelleren
Om de keuken te kunnen nivelleren, moet u de
regelingsvoetjes gebruiken. Indien dit nodig is, kan men
deze voetjes in de daarvoor geschikte gaten
vastschroeven. Deze bevinden zich in de hoeken van het
onderstuk van het fornuis.
Het installeren van de ingebouwde fornuizen
Het is mogelijk het fornuis te installeren naast keukenkastjes
als het niet hoger is dan de aanrecht. De muur die in kontakt
staat met de achterkant van het fornuis mag niet van
brandbaar materiaal zijn gemaakt. Tijdens werking kan de
achterwand van het fornuis een warmte bereiken van 50°C
hoger dan de kamertemperatuur. Voor een juiste installering
van de fornuis moeten de volgende voorzorgsmaatregelen
in acht genomen worden:
a) De meubels die direkt naast de kookplaat geplaatst
zijn en hier boven uitsteken, moeten op minstens
200 mm van de rand van de plaat staan.
b) De afzuigkappen moeten geinstalleerd worden volgens
de vereisten die te vinden zijn in het instructie-boekje
dat bij de afzuigkap hoort.
c) Als het kookvlak onder een keukenkastje wordt
geinstalleerd dan moet de afstand tussen de twee
minstens 700 mm (milimeter) zijn, zoals in Afb.
HOTTE
420
Min.
min.
650
mm. avec hotte
min.
700
mm. sans hotte
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
Aansluiten gas
Voor het aansluiten aan de buis van het natuurlijk gas
categorie I2L, is het fornuis voorzien van een aansluiting
van 1/2". Deze aansluiting vraagt om een harde buis (NBN
D. 51-003) of een buigzame slang die voldoet aan de
voorschriften ARGB 03-80, met twee metalen
aansluitingen voor de toevoer van brandbaar gas. De
metalen aansluiting moet goed worden bevestigd aan de
14
ingang “A of “C”. Al naar gelang het geval verandert men
de positie van de aansluiting.
A
C
Het wordt aangeraden de aansluiting zo dicht mogelijk bij
de gaskraan te bewerkstelligen. Boven het fornuis moet
een gaskraan worden aangebracht volgens de
geldendeplaatselijke normen; deze moet zodanig worden
aangebracht dat hij gemakkelijk te manoeuvreren is. Als
het fornuis niet in gebruik is wordt aangeraden de
hoofdkraan dicht te draaien.
Aansluiting met harde buis
De aansluiting aan het gas moet zodanig worden
uitgevoerd dat het geen enkele druk uitoefent op het
apparaat.
Aansluiting met een roestvrije stalen buigzame buis
aan een onafgebroken wand met gedrade
aanhechtingen
Gebruik uitsluitend buizen en pakkingen, die voldoen aan
de voorgeschreven nationale normen. Het in werking
stellen van deze buizen moet zodanig worden uitgevoerd
dat de lengte van de buizen, geheel uitgestrekt, niet meer
dan 2000 mm is. Nadat de aansluiting heeft plaats
gevonden moet U kontroleren dat de slang niet in kontakt
is met beweegbare delen of dat hij knel zit.
Controle van de dichting
Als het fornuis geinstalleerd is moet men de perfekte
luchtdichtheid van de aansluitingen kontroleren met
zeepsop, nooit met een vlam.
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Elektrische aansluiting dient te geschieden volgens de
norm NEN 1010, plus plaatselijk geldende voorschriften.
De fornuizen zijn voorzien van een drie-aderig snoer en
geschikt om aangesloten te worden op wisselstroom met
een spanning en frekwentie die aangegeven worden op
het typeplaatje. De klueren van het netsnoer komen
overeen met:
Groen-geel: aarde
Blauw: nul
Bruin: fase
Wanner het fornuis niet door middel van buigzame
leidingen aangesloten is, moet in de installatie een
meerpolige schakelaar aangebracht worden.
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij
nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan
de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men
kontroleren dat:
· de zekeringen en de leidingen geschikt zijn om het
vermogen te leveren dat door het fornuis zal worden
afgenomen (zie plaatje met technische gegevens);
· de aardleiding in overeenstemming is met de
bepalingen van de geldende normen en met de
wetgeving terzake;
· het stopkontakt of de tweepolige schakelaar
gemakkelijk bereikkbaar zijn nadat de oven geplaatst
is.
N.B: gebruik geen adaptors, dubbelstekkers of dergelijke,
aangezien deze oververhitting en branden kunnen
veroorzaken.
15
Kenmerken van de branders en straalpijpen
Technische gegevens
Afmetingen van de oven:
- breedte cm 40,5
- diepte cm 39,5
- hoogte cm 32
Inhoud van de oven
liters 52
Afmetingen van de lade:
- breedte cm 43
- diepte cm 43
- hoogte cm 13.5
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: Geventileerd
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
zie typeplaatje
Branders:
geschikt voor de soorten gas aangegeven op het
typeplaatje
Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen
van de gemeeschap:
- EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/90/396 van 29/06/90 (Gas) en successievelijke
modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke
modificaties.
Tabel 1 (Voor Hollande) Natuurlijk gas
Branders Doorsnee
(mm)
Thermisch vermogen
kW (p.c.s. *)
Straal. 1/100 Bereik*
(l/h)
Nomin. Réd. (mm) G25
Snel
(Groot) (R)
100 3,00 0,7 116 332
Half Snel
(Medium) (S)
75 1,90 0,4 106 210
Hulp
(Klein) (A)
55 1,00 0,4 79 111
Drievoudige ring (TC) 130 3,25 1,3 133 360
Spanning
Nominale (mbar)
Minimum (mbar)
Maximum (mbar)
25
20
30
* A 15°C en 1013 mbar-droog gas
P.C.S. Natuurlijk gas G25 = 32,49 MJ/m
3
TC
A
S
R
K 648 V.C /O
K 648 V.C X/O
16
A Lekplaati
B Gasbranders
C Veiligheidssysteem voor branders (alleen bij enkele
modellen aanwezig)
D Rooster kookvlak
E Bedieningspaneel
F Stelschroeven
G Lekplaat of bakplaat
Gebruiksaanwijzing
De verschillende functies van het fornuis worden gekozen
door middel van de knoppen op het bedieningspaneel.
De knoppen van de gasbranders op het kookvlak
(N)
Voor elke knop is met een ingevuld cirkeltje de positie van
de brander aangegeven die door deze knop wordt bediend.
Voor het aansteken van één van de branders houdt men
een vlam of een gasaansteker bij de brander. Druk en
draai de knop tegen de klok in tot aan maximum . Le-
dere brander kan functioneren op maximum, minimum of
er tussenin. Op de knop zijn, behalve de “uit” positie die
men herkent aan het symbool • als dit overeenkomt met
het referentiekerfje, de posities maximum . en minimum
aangegeven. Deze worden bereikt door de knop tegen
de klok in te draaien vanaf de “uit” positie. Voor het uitdoven
van de brander moet de knop met de klok mee gedraaid
worden totdat hij stilstaat (bij het symbool •).
Electronische ontsteking van de branders op het
kookvlak
Enkele modellen zijn voorzien van rechtstreekse
electronische ontsteking van de gasbranders op het
kookvlak: deze zijn herkenbaar door de aanwezigheid van
het ontstekingselement (zie detail “H”). Dit systeem treedt
in werking door een lichte druk uit te oefenen op het knopje
“L dat herkenbaar is door het symbool . Voor het
ontsteken van de gewenste gasbrander drukt u op het
knopje “L en tegelijkertijd drukt en draait u de knop van
de gewenste brander tegen de klok in totdat hij aan is.
Het is aan te raden eerst op het ontstekingsknopje te
drukken en dan de knop van de brander te draaien.
Belangrijk: als de vlammen van een brander per
ongeluk uit gaan, dan moet de knop ervan op uit gezet
worden en de brander mag niet worden ontstoken
voordat er minstens 1 minuut verlopen is.
Modellen met veiligheidssysteem tegen het
ontsnappen van gas van de branders op het
kookvlak (alleen bij enkele modellen aanwezig)
Deze modellen zijn te herkennen door de aanwezigheid
van het systeem (C).
Belangrijk: aangezien de branders voorzien zijn van het
H Electronische onsteking
K Ovenrek
I Controlelampje ovenfunctie
L Electronische ontsteking van branders
M Programmeerknop oven
N Knoppen traditionele gasbranders
O Temperatuurknop grill
P De knop van de timer voor het einde kooktijd
Fornuis met hetelucht oven
H
C
F
A
E
K
G
D
B
OMP
I
Grill
MAX
MIN
1/2
LN
17
veiligheidssysteem wordt de knop na ontsteking van
de brander voor ongeveer 6 seconden ingedrukt
gehouden teneinde gas door te laten totdat het thermo-
element van het veiligheidssysteem warm is geworden.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Aanwijzing
Plaats geen schotels op de bodem van de oven, aangezien
de verwarmingselementen onder de bodem het gerecht
van onderen zouden verbranden en omdat de schotel de
luchtcirculatie in heteluchtovens zou verstoren. Bovendien
is de bodem enigszins bol voor het garanderen van de
stevigheid van de deformaties en garandeert dus niet een
stabiel steunvlak.
Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven,
dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het program-
ma einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel
samenvallen met het symbool .
Gebruik oven
Draai de ovenknop (M) met de klok mee en zet hem op
het symbool de ventilator en de ovenverlichting gaan
aan voor het ontdooien van diepvriesproducten. Door de
knop verder te draaien kiest u de verschillende functies
van de oven en de gewenste temperatuur voor het gerecht
dat u wilt koken, aangegeven op de knop zelf. De
ingestelde temperatuur (tussen 50°C en 240°C) wordt
automatisch bereikt en door middel van de thermostaat
constant gehouden.
N.B. Bij gebruik van de statische oven moet de knop (O)
op "MAX" worden gezet, gelijkliggend met het
verwijzingskerfje op het bedieningspaneel.
De "grill"
Het centrale element van de bovenste weerstand gaat aan
als de motor van het ovenspit (indien aanwezig) wordt
ingeschakeld. In deze positie wordt onder de grill gebakken
door rechtstreekse warmteuitstraling van boven naar
beneden van een gloeiende elektrische weerstand. De
hoge en directe hitte van de grill bruint het vlees snel terwijl
de sappen binnenin blijven zodat het vlees mals blijft.
De "dubbele grill"
Beide warmte-elementen gaan aan en de motor van het
ovenspit (indien aanwezig) wordt in werking gesteld. Dit
is een grill die groter is dan de normale grill, volgens een
nieuw ontwerp dat het rendement van het koken met 50%
verhoogt. Bovendien wordt met de dubbele grill vermeden
dat de hoekzones niet verwarmd worden.
Belangrijk: houdt bij het grillen de ovendeur dicht.
Ovenverlichting
De verlichting gaat aan als de knop "M" op de positie
staat. De ovenverlichting blijft aan zolang er minstens een
warmte-element aan is.
Het controlelampje van de oven (I)
Dit geeft de fase van het verwarmingsproces van de oven
aan. Als het uit gaat betekent dit dat de oven de gewenste
ingestelde temperatuur heeft bereikt. Hierna gaat het
afwisselend aan en uit, hetgeen aangeeft dat de
thermostaat aan het werk is om te temperatuur in de oven
constant te houden.
De knop van de timer voor het einde kooktijd
Enkele modellen zijn voorzien van een programma einde
kooktijd.
U moet het klokje opwinden door de knop “P” bijna geheel
tegen de klok in te draaien ; dan, terugdraaiend ,
stelt u de gewenst tijd in door het wijzertje op het
voorpaneel te laten samenvallen met het aantal minuten
die u wilt instellen. Als de ingestelde tijd op is hoort u een
geluidssignaal en gaat de oven automatisch uit.
Belangrijk: voor het met de hand bedienen van de oven,
dat wil zeggen zonder gebruik te maken van het program-
ma einde kooktijd, moet het wijzertje op het voorpaneel
samenvallen met het symbool .
Als de oven niet gebruikt wordt kan de programmeerknop
“einde kooktijd” als een normale kookwekker worden
gebruikt.
Practische raadgevingen voor het gebruik van de
branders
Voor het beste rendement moet u het volgende onthouden:
gebruik voor iedere brander de pan die erop past (zie
tabel) om te vermijden dat de vlammen er onderuit
komen;
gebruik alleen pannen met een platte bodem;
draai de knop op minimum zodra het kookpunt is
bereikt;
gebruik altijd pannen met deksels.
Brander ø Diameter pan (cm)
Snel (R) 24 - 26
Half-snel (S) 16 - 20
Spaarbrander (A) 10 - 14
Drievoudige Ring (TC) 24 - 26
N.B. Bij de modellen met een reduktie-roostertje moet dit
alleen gebruikt worden op de hulppit als de doorsnede
van de gebruikte pan minder is dan 12 cm.
3de Glasplaat
Voor een lagere temperatuur van de ovendeur gedurende
het gebruik van de oven en ook voor energiebesparing is
een protectie-kit verkrijgbaar. Deze kit zou gemonteerd
moeten worden als er kleine kinderen aanwezig zijn. Koop
de kit met het codenummer 074657bij uw handelaar of de
technische dienst aangegeven op bijgaande lijst.
18
Taarten bakken
Bij het bakken van taarten moet de oven altijd
voorverwarmd worden. Wacht tot de oven voorverwarmd
is, ongeveer 15 minuten of tot het thermostaatlampje uit
gaat. De temperatuur is meestal omstreeks 160°C. Open
de ovendeur niet gedurende het bakken om te vermijden
dat de taart inzakt. Het beslag moet niet te vloeibaar zijn
om de baktijd niet te lang te maken. Algemene regels:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur
met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met
meel of paneermeel
Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle
taarten zijn op hetzelfde punt
Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat taarten
die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook tegelijkertijd
eruit moeten worden gehaald.
Het koken van vis en vlees
Vlees moet minstens 1 kg wegen om te vermijden dat het
te droog wordt. Voor wit vlees, gevogelte en vis worden
lage temperaturen gebruikt (150°C-175°C). Voor rood
vlees dat goed gebraad moet worden aan de buitenkant
en sappig moet blijven van binnen moet eerst voor korte
tijd een hoge temperatuur worden ingesteld (200°C-220°C)
die daarna verlaagd wordt. Over het algemeen is de regel
dat hoe groter het braadstuk is hoe lager de temperatuur
moet zijn en hoe langer de braadtijd. Plaats het vlees in
het midden van het rek en plaats er een druippan onder
voor het opvangen van het vet. Plaats het rek zodanig dat
het vlees zich midden in de oven bevindt. Als u meer
onderwarmte wenst, gebruik dan de lagere standen. Voor
een heerlijk braadstuk kunt u het vlees met spek bedekken.
Bij het koken in de hetelucht oven kunnen enkele
vleessoorten (eend, konijn, groot gevogelte) te droog
worden. In dat geval geeft de combinatie-oven betere
resultaten.
Gebruik oven
Het bakken onder de grill vindt plaats door middel van
een dubbele weerstand bovenin de oven. Voor het kiezen
van de zone voor grilleren - centraal of totaal - draait u de
bedieningsknop (M) met de klok mee tot de symbolen
( voor het midden, voor de gehele zone)
overeenkomen met het verwijzingskerfje op het
bedieningspaneel. De temperatuurknop (O) bevindt zich
rechts van de ovenknop. Met deze knop stelt u de
verschillende temperaturen voor het grilleren in van "max"
tot "min"; deze instelling kan ook gedurende de kooktijd
veranderd worden.
Het inschakelen van de grill
1. Draai de bedieningsknop (M) met de klok mee totdat
het symbool van de grillfunctie die u wenst gelijk staat
met het verwijzingskerfje op het bedieningspaneel. De
grill is nu aan.
2. 2. Nu kunt u de temperatuur regelen met de knop van
de grill (O).
Bij het gebruik van de grill plaatst u het ovenrek op de
bovenste stand (zie kooktabel). Plaats een lekplaat op de
onderste stand voor het opvangen van vet en voor het
vermijden van walmen.Practische raadgevingen voor het
koken
Practische raadgevingen voor het koken
19
Practische raadgevingen voor het koken in de oven
Gerechten gewicht Positie
ovenrekken van
onderaf
Temperatuur
(°C)
Regelen
temperatuur
grill
Voorverwarmen
(min)
Kooktijd
(min.)
Pasta
Lasagna 2,5 3 210 - 75-80
Cannelloni 2,5 3 210 MAX - 75-80
Maccaronischotel 2,5 3 210 - 75-80
Vlees
Kalfsvlees 1,7 3 230 - 85-90
Kip 1,5 3 220 - 110-115
Kalkoen 3,0 3 MAX MAX - 95-100
Eend 1,8 3 230 - 120/125
Konijn 2 3 230 - 105/110
Varkensvlees 2,1 3 230 - 100/110
Lamsvlees 1,8 3 230 - 90-95
Vis
Makreel 1,1 3 210-230 - 55-60
Tandvis 1,5 3 210-230 MAX - 60-65
Forel 1,0 3 210-230 - 40-45
Pizza
Napoletana 1,0 3 MAX MAX 15 30-35
Gebak
Koekjes 0,5 3 180 15 30-35
Jamtaart 1,1 3 180 MAX 15 30-35
Chocoladetaart 1 3 200 15 45-50
Cake 1 3 200 15 50/55
Grilleren
Toast n.° 4 4 10
Pork chops 1,5 4 MAX-MIN 30
Makreel 1,1 4 35
N.B.: de kooktijden zijn indicatief en kunnen naar persoonlijke smaak veranderd worden.
20
Normaal onderhoud en schoonmaken van de oven
Sluit altijd eerst de stroom af voordat men tot enige
handeling overgaat.
Voor een lange duurzaamheid van de oven is het belangrijk
hem regelmatig goed schoon te maken, als volgt:
· Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
· de geëmailleerde stukken en de zelfreinigende panelen
(indien aanwezig) worden met lauw water gewassen
zonder schuurmiddelen of bijtende middelen te
gebruiken;
· De binnenkant van de oven wordt, liefst na ieder
gebruik als hij nog lauw is, met een warm sop
gewassen, afgespoeld en goed gedroogd;
· Bij fornuizen met automatische ontsteking moet het
uiteinde van het electronische ontstekingssysteem
zorgvuldig gereinigd worden en er moet op gelet
worden dat de gaatjes van de vlamverspreiders niet
verstopt zijn;
· Roestvrij staal, als het lang in contact is met
kalkhoudend water of sterke wasmiddelen
(fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met
water en droog. Verwijder altijd geknoeid water;
· Vermijd ophoping van vuil of vet op het
bedieningspaneel door dit regelmatig schoon te maken.
Gebruik een zachte spons of doek om te vermijden
dat de geëmailleerde delen of de chroom gekrast
worden.
· Bij modellen met een glazen dekplaat wordt deze
schoongehouden met warm water. Gebruik nooit grove
doeken of schuurmiddelen.
N.B.: sluit de dekplaat niet zolang de gasbranders nog
warm zijn. Verwijder eventuele vloeistoffen die zich
op de dekplaat bevinden voordat u hem open doet.
Belangrijk: controleer regelmatig de conditie van de
gasslang en vervang hem zodra hij niet meer geheel in
orde is; het is aan te bevelen de gasslang ieder jaar te
vervangen.
Vervangen van het lampje van de oven
· Sluit de stroom af door middel van de schakelaar of
door de stekker uit het stopkontakt te trekken;
· Schroef het glazen dekplaatje los;
· Schroef het lampje los en vervang het met een ander
dat hittebestendig is tot een temperatuur van 300°C
en met de volgende kenmerken:
- Spanning 230V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
· Breng het glazen plaatje weer aan en sluit de stroom
aan.
Het smeren van de kranen
Met verloop van tijd kan een kraan stroef worden of vast
blijven zitten; in dat geval is het noodzakelijk de kraan te
vervangen.
N.B.: Dit moet worden uitgevoerd door een door de
fabrikant bevoegde installateur.
/