Documenttranscriptie
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
INHALTSVERZEICHNIS
Gebruiksaanwijzing modell 68415
Technische gegevens ...................................................... 81
Verklaring van de symbolen............................................... 81
Veiligheidsinstructies....................................................... 81
Iinbedrijfname................................................................. 83
Een snelle start – het eerste brood..................................... 83
Toelichtingen bij het bedieningspaneel.............................. 84
De functies van de Backmeister®....................................... 88
Het programma van de Backmeister®................................. 33
Schoonmaken en onderhoud............................................. 89
Tijdschema van de programma’s........................................ 90
Vragen over het apparaat en de werking............................. 92
Fout aan het apparaat...................................................... 94
Fout bij de recepten......................................................... 95
Opmerkingen bij de recepten............................................ 96
Recepten........................................................................ 98
Broden uit bakmengsels................................................... 99
Brood voor mensen met een allergie.................................. 100
Cake - basisrecept........................................................... 101
Deegbereiding................................................................. 101
Confituren bereiden......................................................... 102
Garantievoorwaarden........................................................ 103
Verwijderen van afval / milieubescherming......................... 103
Service........................................................................... 33
U
N
O
LD
Instructions for use model 68415
Technical specifications................................................... 35
Explanation of symbols..................................................... 35
Safety information........................................................... 35
Start-up.......................................................................... 37
Quick guide – the first bread............................................. 37
Explanations of the control panel...................................... 38
The functions of the breadmaker....................................... 41
The program process of the breadmaker............................. 42
Cleaning and care............................................................ 43
Timing process of the programs......................................... 44
Questions and answer concerning the
use of the breadmaker...................................................... 46
Trouble shooting - appliance............................................. 48
Trouble shooting - recipes................................................. 49
Comments on baking....................................................... 50
Bread recipes.................................................................. 52
Breads for persons with allergies....................................... 54
Bread mixtures................................................................ 55
Cake recipe .................................................................... 55
Dough preparation........................................................... 56
Preparation of jam and marmelade.................................... 57
Guarantee conditions....................................................... 58
Waste disposal / environmental protection.......................... 58
Service........................................................................... 33
Notice d´utilisation modèle 68415
Spécification technique ................................................... 59
Explication des symboles.................................................. 59
Consignes de sécurité...................................................... 59
Avant d’utiliser l’appareil.................................................. 61
Tout ce qu’il faut savoir pour réussir son premier pain !....... 62
Explications du champ de commande................................ 63
Les fonctions du Backmeister®.......................................... 66
Déroulement de programme du Backmeister®..................... 66
Nettoyage et entretien...................................................... 67
Déroulement temporel des programmes............................. 68
Questions concernant l‘appareil et l‘utilisation.................... 70
Défauts de l‘appareil........................................................ 72
Faute de réalisation des recettes....................................... 73
Remarques concernant la cuisson..................................... 74
Recettes......................................................................... 76
Melanges de farine pour pain............................................ 77
Pain pour les personnes allergiques................................... 77
Gateau – recette de base ................................................. 78
Preparation de pate......................................................... 79
Preparation de confiture................................................... 79
Conditions de garantie..................................................... 80
Traitement des déchets / protection de l’environnement....... 80
Service........................................................................... 33
©
Bedienungsanleitung Modell 68415
Technische Daten............................................................ 8
Symbolerklärung.............................................................. 8
Für Ihre Sicherheit........................................................... 8
In Betrieb nehmen .......................................................... 10
Schnelleinstieg – das erste Brot........................................ 11
Erläuterungen zum Bedienfeld/Einstellen des Gerätes......... 12
Die Funktionen des Backmeisters®.................................... 15
Zubereiten von Brot, Kuchen oder Teig.............................. 16
Reinigen und Pflegen....................................................... 17
Tabelle zeitlicher Ablauf................................................... 18
Fragen zum Gerät und zur Handhabung............................. 20
Mögliche Fehler am Gerät................................................. 22
Mögliche Fehler bei den Rezepten..................................... 22
Anmerkungen zu den Rezepten......................................... 23
Brotrezepte..................................................................... 26
Brote aus Backmischungen............................................... 28
Brote für Allergiker.......................................................... 28
Kuchen Grundrezept........................................................ 30
Teig zubereiten................................................................ 30
Konfitüre zubereiten........................................................ 31
Garantiebestimmungen.................................................... 32
Entsorgung / Umweltschutz.............................................. 32
Informationen für den fachhandel..................................... 32
Service-Adressen............................................................. 33
Bestellformular................................................................ 34
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
GEBRUIKSAANWIJZING MODELL 68415
EN
TECHNISCHE GEGEVENS
FR
NL
Vermogen
615 W, 230 V~, 50 Hz
Afmetingen
Ca. 37,5 x 24,5 x 32,3 cm (b/d/h)
Gewicht
Ca. 7,6 kg
Bakvorm:
Binnenmaat bakvorm ca. 17,6 x 13,5 x 15,5 cm (b/d/h)
Inhoud:
750 – 1.200 g Brotgewicht
PL
Aansluitkabel:
Ca. 95 cm vast gemonteerdt
CZ
Behuizing:
Edelstaal mat geborsteld, kunstof onderdelen zwart
Deksel:
Deksel met groot kijkvenster
Uitrusting:
11 vaste programma’s, 1 individueel programmeerbaar eigen programma, standtoets voor verschillende
gewichten van het brood, keuzeschakelaar voor de bruiningsgraad van de korst, tijdkeuzeschakelaar tot
max. 13 uur voorprogrammeerbaar, automatische warmhoudstand, binnenverlichting
Toebehoren:
Verwijderbare bakvorm met antikleeflaag, kneedhaak, maatlepel, maatbeker, haakspies, bedieningshandleiding met recepten
IT
ES
©
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden.
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
LD
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of
tot schade aan het apparaat leiden.
N
O
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer
voorzichtig te werk.
VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
U
Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door
en bewaar ze goed.
1. Dit apparaat kan door kinderen
vanaf 8 jaar worden gebruikt en
door personen die over gebrekkige
fysieke, sensorische of geestelijke
vaardigheden of gebrek aan ervaring
en/of kennis beschikken, mits zij
onder toezicht staan of instructies
hebben gekregen aangaande het
veilige gebruik van dit apparaat en de
hieruit resulterende gevaren begrepen
hebben.
2. Kinderen mogen niet met het apparaat
spelen.
3. Reiniging en onderhoud door de
gebruiker mogen niet door kinderen
Stand 14.5.2020
4.
5.
6.
7.
worden uitgevoerd, tenzij deze ouder
dan 8 jaar zijn en onder toezicht staan.
Berg het apparaat en de kabel op
buiten bereik van kinderen onder de
8 jaar.
VOORZICHTIG - delen van dit
product kunnen zeer heet worden
en brandwonden veroorzaken! Wees
in aanwezigheid van kinderen en
kwetsbare
personen
bijzonder
voorzichtig.
Sluit het apparaat alleen aan op
wisselstroom met spanning conform
typeplaatje.
Dit apparaat mag niet met een
externe tijdschakelklok of een
81 von 196
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
IT
ES
PL
CZ
©
NL
geplaatst. Het apparaat uitsluitend
binnen gebouwen gebruiken.
15. Let erop dat de voedingskabel niet
in aanraking met hete oppervlakken
komt en niet over het werkvlak heen
hangt opdat bijv. kinderen er niet aan
kunnen trekken.
16. Het apparaat nooit op of naast een
gas- of elektrisch fornuis of op een
hete bakoven plaatsen.
17. Wees heel voorzichtig bij het bewegen
van het apparaat, wanneer dit met
hete vloeistoffen (confiture) is gevuld.
18. De bakvorm nooit tijdens het bedrijf
uit het apparaat nemen.
19. Vul in het bijzonder bij witbrood geen
grotere hoeveelheden in de bakvorm
dan aangegeven. Als dit het geval
is, wordt het brood niet gelijkmatig
gebakken of het deeg stroomt over. Let
op onze desbetreffende instructies.
20. Bij het testen van een nieuw recept
dient u bij de eerste keer in de
buurt te blijven om het bakproces te
controleren.
21. Schakel het apparaat nooit in wanneer
de bakvorm er niet ingezet is of
deze niet met ingrediënten gevuld
is. onderlinge verhouding van de
ingrediënten wel klopt, het deeg niet
te stevig of te slap is, of de hoeveelheid
te groot is en dan eventueel overloopt.
22. Om het brood eruit te nemen mag de
bakvorm in geen geval tegen een kant
of werkvlak worden getikt, omdat dit
tot beschadiging kan leiden.
23. Metalen folies of andere materialen
mogen niet in het apparaat worden
gebracht omdat hierdoor het gevaar
van brand of kortsluiting ontstaat.
24. Het apparaat nooit met een handdoek
of ander materiaal afdekken. Hitte en
damp moeten kunnen ontwijken. Er
kan brand ontstaan als het apparaat
LD
FR
N
O
EN
afstandsbedieningssysteem worden
gebruikt.
8. Dompel het apparaat of het snoer
in geen geval in water of andere
vloeistoffen.
9. Als het apparaat niet wordt gebruikt,
alsmede voor het reinigen, a.u.b. eerst
de stekker uit het Stopcontact trekken.
Vóór het afnemen van afzonderlijke
delen het apparaat laten afkoelen.
10. Gebruik het apparaat nooit met
een beschadigde voedingskabel, na
foutieve werking of als het apparaat
op enige manier is beschadigd.
Laat in dit geval het apparaat door
de klantenservice controleren resp.
repareren. A.u.b. niet zelf repareren.
U raakt uw recht op garantie kwijt.
11. Het gebruik van niet door de
fabrikant aanbevolen toebehoren
kan tot beschadiging leiden. Het
apparaat uitsluitend voor de voorziene
doeleinden gebruiken.
12. Het apparaat is uitsluitend bedoeld
voor huishoudelijke doeleinden of
soortgelijke doeleinden, bijv.
kitchenettes in winkels, kantoren of
andere werkplaatsen,
landbouwbedrijven,
voor gebruik door gasten in hotels,
motels of andere toeristische accommodaties,
in privé pensions of vakantiewoningen.
13. Het apparaat altijd zo plaatsen dat
het niet van het werkvlak glijdt wat bij
het kneden van een zwaar deeg kan
gebeuren. Bij zeer gladde werkvlakken
adviseren wij het apparaat op een
dunne rubbermat te plaatsen om het
slipgevaar te voorkomen.
14. De Backmeister® dient tijdens het
bedrijf op een afstand van tenminste 10
cm t.o.v. andere voorwerpen te worden
U
DE
82 von 196
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
met brandbaar materiaal wordt
afgedekt of in aanraking komt, bijv.
met gordijnen.
25. Voordat u een bepaald brood tijdens
de nacht wilt bakken, test eerst het
recept zodat u kunt vaststellen of
de onderlinge verhouding van de
ingrediënten wel klopt, het deeg niet
te stevig of te slap is, of de hoeveelheid
te groot is en dan eventueel overloopt.
26. Controleer de stekker en het
snoer regelmatig op slijtage en
beschadigingen. Stuur het apparaat
in geval van beschadigingen van het
snoer of andere onderdelen a.u.b.
voor controle en/of reparatie aan onze
klantenservice.
27. Ondeskundig uitgevoerde reparaties
kunnen aanzienlijke gevaren voor de
gebruiker veroorzaken en leiden tot
het vervallen van de garantie.
©
Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat gevaar voor een
elektrische schok.
De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid als het apparaat voor commerciële doeleinden of op een manier wordt gebruikt die niet
LD
overeenkomt met de bedieningshandleiding.
4. Sluit het apparaat aan. Zet de de bakvorm resp. de rijstvorm
Bewaar de originele verpakking. Houd verpakkingsmateriaal
in. Kies eerst de modus BACKPULVER en laat het apparaat
buiten bereik van kinderen – verstikkingsgevaar!
gedurende ca. 10 minuten opwarmen. Schakel het apparaat
N
O
1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen, ook in de bakruimte.
2. Controleer of alle genoemde toebehoren volledig voorhanden
zijn.
U
3. Reinig de onderdelen zoals in hoofdstuk REINIGING EN
ONDERHOUD beschreven.
dan uit door op START/STOPP te drukken. Laat het apparaat
afkoelen en veeg de bakruimte met een doek uit.
5. Droog alle onderdelen zorgvuldig af voordat u het apparaat
weer gebruikt.
EEN SNELLE START – HET EERSTE BROOD
1. Bereid het apparaat voor zoals in het hoofdstuk “Inbedrijfname” beschreven.
2. Open het deksel van de Backmeister® en neem de bakvorm
eruit.
3. Bestrijk het gat van de kneedhaak dik met hittebestendige
margarine, om te voorkomen dat het deeg in de holte binnendringt en daar kan vastbakken.
4. Zet de kneedhaak op de aandrijfas in de bakvorm.
doet. Let er bij gebruik van de tijdkeuze-functie evenwel op
dat de gist niet te vroeg met de vloeistof in aanraking komt.
6. Zet de bakvorm weer in het apparaat; draai hierbij de bakvorm
met de klok mee tot deze inklikt.
7. Sluit het deksel van de Backmeister®.
8. Steek de stekker in het stopcontact en schakel het apparaat
aan de AAN/UIT-schakelaar in.
9. Kies het gewenste programma. Informatie over de afzonder-
5. Vul de ingrediënten in de bakvorm zoals telkens in het recept
lijke programma’s vindt u vanaf pagina 76. Voor een brood uit
aangegeven. Bij zware degen bereikt u een optimaal bakresul-
een standaard bakmengsel bereikt u bijv. in het programma
taat wanneer u de volgorde van de ingrediënten wijzigt, d.w.z.
“BASIS” goede resultaten.
wanneer u eerst de droge ingrediënten en dan de vloeistof erin
Stand 14.5.2020
EN
FR
NL
IT
ES
PL
CZ
LET OP:
Het apparaat is tijdens en na het gebruik zeer heet!
IINBEDRIJFNAME
DE
83 von 196
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
10. Kies de gewenste bruiningsgraad (licht – midden – donker).
onderen enkele malen heen en weer totdat het brood eruit
EN
Neem in acht dat de keuze van de bruiningsgraad niet bij alle
valt. Neem hierbij in acht dat de kneedaandrijvingen nog heet
bakprogramma’s mogelijk is. Informatie hieromtrent vindt u
kunnen zijn. Gebruik ook hier geschikte pannenlappen. In
op pagina 76.
geen geval mag u de bakvorm tegen een kant of werkvlak tik-
FR
NL
IT
ES
11. Kies de gewenste broodgrootte. Neem in acht dat de keuze
van de broodgrootte niet bij alle bakprogramma’s mogelijk is.
Informatie hieromtrent vindt u op pagina 76.
ken om het brood los te maken. De bakvorm zou zich daarbij
kunnen vervormen.
16. Indien de kneedhaak in het brood vast blijft zitten, kunt u
12. Wanneer u alle gewenste instellingen hebt uitgevoerd, druk
deze met de bijgeleverde haakspies losmaken. Steek deze aan
PL
op de start/stopp-toets. Om veiligheidsredenen reageert deze toets
de onderkant van het nog warme brood in de opening van
CZ
met een lichte tijdvertraging; houd daarom de toets net zolang ingedrukt
de kneedhaak en kantel hem langs de onderste rand van de
totdat een pieptoon te horen is
kneedhaak, bij voorkeur op de plaats waar de vleugel van de
13. Afhankelijk van het geselecteerde programma weerklinkt
kneedhaak zit. Trek vervolgens de kneedhaak met behulp van
gedurende de tweede kneedfase meermaals een pieptoon. U
de haakspies voorzichtig omhoog. Hierbij kunt u zien op welke
kunt nu naar wens het deksel openen en verdere ingrediën-
plaats in het brood de vleugel van de kneedhaak zich bevindt
ten zoals noten aan het deeg toevoegen. Sluit dan het deksel
en deze eruit trekken.
weer.
17. Reinig de bakvorm dan zoals op pagina 79 beschreven.
signaaltoon om aan te geven dat het brood kan worden verwijderd. Als u het brood er vóór afloop van de warmhoudtijd
LET OP:
Het apparaat is tijdens en na het
gebruik zeer heet!
©
14. Wanneer het brood klaar is, weerklinkt er meerdere malen een
LD
uit wilt halen, druk op de start/stopp-toets en houd deze een
moment ingedrukt tot een pieptoon het afbreken van het programma bevestigt.
15. Neem de bakvorm voorzichtig uit het apparaat. Gebruik hier-
N
O
voor geschikte pannenlappen om verbrandingen te voorkomen. Zet de bakvorm op zijn kop en laat het brood om af te
koelen op een taartrooster glijden. Als het brood niet dadelijk
U
op het taartrooster valt, beweeg dan de kneedaandrijving van
TOELICHTINGEN BIJ HET BEDIENINGSPANEEL
BASISINSTELLING:
Zodra de stekker in het Stopcontact wordt gestoken, verschijnt op
het Display 3:00 (de dubbele punt tussen de getallen knippert
niet). De pijlen wijzen naar BASIS, Stand I en Bruining gemiddeld.
Hiermee wordt aangeduid dat het apparaat bedrijfsklaar is.
Tijdens de werking kan de programmastand zowel aan de hand
van de teruglopende tijdaanduidingen, als aan de hand van de
aanduidingen op het display worden afgelezen. De aanduidingen
worden vermeld in het Engels en betekenen:
84 von 196
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
KNEAD (1+2)
Kneden: verschijnt wanneer het apparaat zich de kneedfase bevindt.
ADD
Toevoegen: u hoort tegelijkertijd 10 op
elkaar volgende pieptonen als herinnering dat nu ingrediënten zoals noten,
graankorrels enz. kunnen worden toegevoegd.
Met de toets MENÜ het gewenste programma kiezen en met
DE
de toets BRÄUNUNG de gewenste bruining alsmede met de
EN
toets FUNKTION de gewenste broodgrootte invoeren.
In het voorbeeld nemen wij programma 1 = BASIS, STUFE II met
FR
een programmaduur van 3:30 uur. De periode (in het voorbeeld is
NL
Rijzen: hiermee worden de verschillende
rijsfasen aangeduid. Bij het begin van
de weergave RISE III kunnen, indien
gewenst, de kneedhaken worden verwijderd (zie ook programmatabel)
het 20.00 uur) tussen de programmering en de tijd waarop u het
IT
BAKE
Bakken: er wordt gebakken.
moet u nu de duur van het programma in stappen van
PL
COMPLETE
Klaar: het bakproces is beëindigd - het
brood kan worden verwijderd.
10 minuten verhogen naar 11 uur. Zodra de tijd op het display
CZ
KEEP WARM
Warmhouden: het gebakken product
wordt nog 1 uur warmgehouden.
AAN/UIT-schakelaar I/O
Voor het in- en uitschakelen van het apparaat. Als u het apparaat
niet gebruikt, dient u het altijd met de aan/uit-schakelaar uit te
schakelen om de stroomtoevoer te onderbreken. De programma’s
kunnen pas na het inschakelen van het apparaat worden
geselecteerd en ingesteld.
brood uit het apparaat wilt nemen (7.00 uur) bedraagt 11 uur.
Met de toets ZEITWAHL en de toetsen STD (uur) en MIN
wordt weergegeven, kunt u met de toets
START/STOPP het
programma starten.
Het programma wordt dan op tijd gestart, zo dat het om 7 uur
beëindigd is. Als u het brood dan niet meteen eruit neemt, begint
de warmhoudtijd van 1 uur.
Neem a.u.b. in acht:
Bij het voorgeprogrammeerd bakken a.u.b. geen bederfelijke
©
RISE (1-3)
ingrediënten, zoals melk, eieren, vruchten, yoghurt, uien
enz. gebruiken.
START/STOPP-toets
De 10 keer klinkende pieptoon, die het tijdstip voor het
LD
Voor het starten en beëindigen van het programma
toevoegen van ingrediënten zoals noten, graankorrels en
Met de START/STOPP-toets kunt u het programma op ieder
vruchten alsmede het programma-einde aangeeft, kan niet
moment afbreken. Houd hiervoor de toets zo lang ingedrukt tot u
een pieptoon hoort. Op het display verschijnt de uitgangspositie.
N
O
Wanneer u een ander programma wilt gebruiken, kiest u dit met
de Menu-toets.
ZEIT - TIJDKEUZE
Gebruik de tijdkeuze-functie slechts voor recepten die u tevoren
U
onder toezicht met succes hebt uitgeprobeerd en verander dit
recept daarna niet meer.
uitgeschakeld worden en weerklinkt dus ook ’s nachts.
MENU
Met de Menu-toets roept u de afzonderlijke programma’s op
die uitvoerig zijn beschreven in de tabel “Tijdschema van de
programma’s”. Deze programma’s kunt u gebruiken voor de
volgende bereidingen:
BASIS
Voor wit- en rogge-tarwe-brood, het standaard programma voor alle broden, in
het bijzonder ook voor glutenvrije broden
(stand I en II).
VOLLKORN/
VOLKOREN
Voor volkorenbrood (stand I en II)
WEISSBROT/
WITBROOD
Voor bijzonder luchtige witbroden met
een langere rijstijd (stand I en II)
SCHNELL/SNEL
Voor een snellere bereiding van wit- en
rogge-tarwe-brood
HEFEKUCHEN/
GISTKOEK
Voor de bereiding van zoet gistdeeg
(stand I en II)
BACKPULVER/
BAKPOEDER
Voor gebak dat met bakpoeder wordt gebakken, bijv. cake
KONFITÜRE/
CONFITURE
Voor het maken van confituren en jam.
Voor de bereiding van confiture adviseren wij een tweede bakvorm aan te
schaffen, die uitsluitend voor confiture
wordt gebruikt. Bij het koken van confiture ontstaan er zuren, daardoor kunnen broden, die in deze vorm gebakken
worden, niet meer zo goed uit de vorm
gehaald worden.
PAS OP: Bij een te grote hoeveelheid deeg kan het deeg over de rand
heen lopen en op het verwarmingselement vastbranden.
De programma’s (met uitzondering van BACKEN, BACKPULVER
en TEIG) kunnen op een later tijdstip met een uitstel van maximaal
12 uur worden gestart. Bij de in het betreffende programma
automatisch
ingevoerde
tijd,
en
de
evt.
daaropvolgende
warmhoudtijd van 1 uur tot 1 uur 20 minuten (na beëindiging van
het bakproces), moet u de uren en minuten optellen, waarna de
bereiding moet worden gestart. Voorbeeld: Het is ’s avonds 20.00
uur en u wilt ’s morgens om 7.00 uur vers gebakken witbrood
hebben:
De ingrediënten in de aangegeven volgorde in de broodvorm doen
en deze in het apparaat plaatsen. Let op dat de gist niet met de
vloeistof in contact komt.
Stand 14.5.2020
85 von 196
ES
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
TEIG / DEEG
EN
NL
IT
VOLLKORN
SCHNELL /
VOLKOREN SNEL
Voor de tijd besparende bereiding van
volkoren broden, door de kortere rijstijd
worden de broden vaster als in het normale volkoren-programma
BACKEN/BAKKEN
Voor het langere bakken indien het brood
in het normale programma niet genoeg
doorgebakken is, of voor het bakken van
afzonderlijk bereide gist- of cakedegen
(met de hand of in het programma TEIG/
Deeg. Dit programma ist niet geschikt
voor het bakken van zandtaartdeeg, soezendeeg e.d.
ES
PL
TEIG SCHNELL /
DEEG SNEL
Uitsluitend voor het snele maken van
deeg; zonder bakfunctie, het deeg kan
naar wens verder verwerkt, gevormd en
in de oven gebakken worden.
verlicht. Om de toestand van het deeg te controleren, druk op de
toets LICHT en het licht in de bakruimte gaat aan. Zodra u de
toets weer los laat, gaat het licht weer uit.
STUFE- STAND
Hiermee kunt u in verschillende programma’s instellen:
STAND I = voor een lager gewicht van het brood (ca. 750-1.000 g)
STAND II = voor een hoger gewicht van het brood (ca. 1.200 g)
Let op dat deze standen slechts in de programma’s BASIS,
WITBROOD, VOLKOREN, GISTKOEK, BAKPOEDER mogelijk
zijn. In de recepten vindt u hiervoor onze aanbevelingen.
EIGENPROGRAMMA
De BACKMEISTER® biedt vele programma‘s, o.a. ook een
In de programma’s BASIS, WITBROOD, VOLKOREN, GISTKOEK
programma dat wij EIGENPROGRAMMA genoemd hebben,
en BAKPOEDER klinken er tijdens het tweede kneedproces
omdat men het zelf kan programmeren. U kunt de basisinstelling
meerdere pieptonen. Deze geven het tijdstip aan waarop u
die
verdere ingrediënten zoals noten, gedroogde vruchten enz. kunt
geprogrammeerd
toevoegen. Open het deksel, voeg de ingrediënten toe. Daarna het
deksel weer sluiten.
BRÄUNUNG – BRUINING – KORST
vooraf
wijzigen
in
wat
de
fabriek
werd,
het
tijdelijk
verloop van de afzonderlijke
programma‘s
betreft
Met deze toets kunt u de bruining van de korst op HELL/LICHT
u
verschillende
– MITTEL/GEMIDDELD – DUNKEL/ DONKER instellen.
programmaverlopen
kunt
N
O
Met de functietoets PAUSE kunt u het programma voor korte tijd
onderbreken, om bijv. de kneedhaak uit het deeg te nemen of de
bovenzijde van het brood met water of melk te bestrijken, enz.
Druk ca. 1 sec. op de toets PAUSE, om het lopende programma
te onderbreken. Zodra het display knippert, bevindt het pro-
gramma zich in de pauze-modus. U kunt nu bijv. de kneedhaak
eruit nemen of het brood naar wens bestrijken. Sluit daarna het
deksel. Om de pauze te beëindigen, druk opnieuw ca. 1 seconde
op de toets PAUSE. Het display knippert niet meer en het programma wordt voortgezet.
LET OP: Onderbreek het programma alleen voor een korte tijd
van max. ca. 5 minuten. Bij een langere onderbreking kan het
ook
brood geheel individueel te bakken of om deeg te bereiden.
Navolgend vindt een recept-voorbeeld hiervoor.
Eerst geven wij u de volgende aanwijzingen voor de basisinstelling
en de omgang met het EIGENPROGRAMMA:
EIGEN PROGRAMMERING
Het programma omvat de volgende keuzemogelijkheden
Bruiningsniveau instelbaar
Timer
instelbaar
Standen I en II
niet instelbaar
Het voorgeprogrammeerde verloop komt overeen met het
programma BASIS.
Onderdeel
Vooraf
ingesteld
daardoor mogelijk niet goed lukken.
Totale tijd
3:00 uur
Zolang de pauzefunctie actief is (display knippert), is de START/
1. Kneden
10 minuten
6-14 minuten
STOPP-toets geblokkeerd en het programma kan niet volledig
1. Rijzen
20 minuten
20-60 minuten
afgebroken worden.
2. Kneden
15 minuten
5-20 minuten
LICHT
2. Rijzen
25 minuten
5-120 minuten
De Backmeister TOP EDITION is met een verlichting voor de
3. Rijzen
45 minuten
0-120 minuten
bakruimte uitgerust, zo dat u telkens de toestand van het deeg
Bakken
65 minuten
0-80 minuten
resp. het brood kunt controleren zonder dat u het deksel hoeft te
Warm
houden
60 minuten
0-60 minuten
rijzen van het deeg nadelig worden beïnvloedt en het brood
86 von 196
én
helemaal weglaten. Hiermee heeft u alle mogelijkheden om uw
PAUSE
U
CZ
openen. De bakruimte wordt niet tijdens het gehele programma
©
FR
Uitsluitend voor het maken van deeg;
zonder bakfunctie, het deeg kan naar
wens verder verwerkt, gevormd en in de
oven gebakken worden.
LD
DE
Tijdsbestek instelbaar
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
De geprogrammeerde tijden van het verloop zijn - zoals aangegeven
- instelbaar. Ga als volgt te werk:
Met de menutoets het EIGENPROGRAMMA selecteren.
Met de toets ABSCHNITT het gewenste onderdeel selecteren. In
het display verschijnt Knead 1 (Kneden 1) en tevens de tijd die in
dit onderdeel geprogrammeerd is 0:10.
Met de toets ZEITWAHL kan de ingestelde tijd aangepast worden.
Druk zo vaak op de toets, totdat de gewenste tijd in het display
verschijnt (evt. nog verdergaand dan OFF).
Met de toets ABSCHNITT de wijziging bevestigen. Deze toets
Zout
2 snufjes
Vanillesuiker
½ pakje
Suiker
100 g
DE
EN
Eigenprogramma:
Kneden 1 = 14 minuten
Kneden 2 = 5 minuten
Ga als volgt te werk:
• Met de toets Programmaonderdeel de onderdelen:
• KNEAD 1 op 14
• KNEAD 2 op 5
• RISE I – RISE III op 0
• BAKE op OFF
• KEEP WARM op OFF instellen.
• Het deeg na het kneden uit de bak halen en daaruit een stol
vormen. In de bakoven op 180 °C, in de heteluchtoven op
160 °C bakken.
opnieuw indrukken, waardoor het volgende programmaonderdeel
en de daarin geprogrammeerde tijd in het display verschijnt: Rise
Het volgende recept is voor het in de fabriek geprogrammeerde
1 = (Rijzen 1) en 0:20.
verloop in het eigenprogramma voorzien:
Als
de
maximaal
instelbare
tijd
van
het
afzonderlijke
programmaonderdeel overschreden is, doordat de toets ZEITWAHL
Witbrood met een korst
TIP: Dit brood smaakt bijzonder lekker, als u 1½ el
komijn toevoegt.
bovenstaand overzicht mogelijk is. Dit onderdeel wordt dan bij het
Broodgewicht ca:
680 g
verdere verloop van het programma overgeslagen.
Water
250 ml
Elke programmering moet bevestigd worden door op de toets
Meel type 1050
500 g
ABSCHNITT te drukken, zodat de programmering voor het
Boter
20 g
LD
©
ingedrukt werd, verschijnt in het display O, voor zover dit volgens
volgende programmaonderdeel uitgevoerd kan worden.
Zout
1 tl
Als alle onderdelen naar wens geprogrammeerd zijn, beëindigt u
Droge gist
¾ pakje
de programmering door op de toets ABSCHNITT te drukken en
Eigenprogramma: Basisinstelling
N
O
daarna op de toets START/STOPP. In het display verschijnt de
uiteindelijk geprogrammeerde tijd van het eigen programma. Het
programma wordt ofwel meteen gestart ofwel overeenkomstig de
ingestelde tijd.
Kwarkstol
Gewicht ca.
U
Het volgende recept werd met succes door ons getest:
700 g
Eieren
1
Kwark 20%
125 g
Rum
2 ½ el
Bitteramandelolie
2 druppels
Citroen, het sap
en de geraspte
schil van
½ citroen
Boter, vloeibaar
90 g
Meel type 405
250 g
Rozijnen
60 g
Amandelen,
gemalen
60 g
Hazelnoten,
gemalen
60 g
Citronaat
20 g
Bakpoeder
¾ pakje
Stand 14.5.2020
Het programmaverloop komt overeen met de basisinstelling. Als
uw eigenprogramma vanwege vorige bakprocessen nog opgeslagen
is, dan stelt u de basisinstelling weer in, zoals op de vorige pagina
beschreven staat. Het programma moet 3:00 weergeven.
LET OP:
Het apparaat is tijdens en na het
gebruik zeer heet!
87 von 196
FR
NL
IT
ES
PL
CZ
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
DE FUNCTIES VAN DE BACKMEISTER®
EN
FR
Zoemerfunctie
mogelijk, wanneer het deeg bij het afbreken van het programma
De zoemer klinkt
nog niet verder was dan de kneedfase. Eventueel kunt u het
NL
Wanneer de Menu- of Tijdkeuze-toetsen worden ingedrukt.
gekozen programmaverloop voortzetten.In andere gevallen moet
IT
Ter bevestiging bij het indrukken van de telkens actieve
u helemaal opnieuw beginnen.
programmatoetsen.
Tijdens het tweede kneedproces, om aan te geven dat er
PL
nu graankorrels, vruchten, noten of andere ingrediënten
CZ
kunnen worden toegevoegd. De zoemer kan niet worden
uitgeschakeld, bijv. bij gebruik van de tijdkeuzefunctie.
Na beëindiging van het bakproces piept het apparaat meer
dan eens om aan te geven dat het programma nu geheel
beëindigd is en het brood uit de bakvorm kan worden
genomen. Vanaf dit tijdstip begint de warmhoudfase.
Aan het einde van de warmhoudtijd piept het apparaat meer
dan eens om aan te geven dat het programma nu geheel
beëindigd is en het brood eruit genomen moet worden.
De zoemer-functie kan niet uitgeschakeld worden, bijv. bij
Zodra een programma is gestart, mag het deksel alleen nog
maar tijdens de kneedfases eventjes voor het toevoegen van
ingrediënten worden geopend. Tijdens de rijs- en bakfase dient
dit achterwege te blijven, omdat het deeg anders inzakt.
Wanneer de temperatuur in het apparaat voor een nieuw
programma nog te hoog is (boven 40 °C), verschijnt bij een
hernieuwde start op het display H:HH. Verwijder in dit geval de
broodvorm en wacht tot het apparaat is afgekoeld en weer aan het
begin van het oorspronkelijk gekozen programma staat.
Houd er rekening mee dat het apparaat om veiligheidsredenen
geen bovenwarmte heeft, daardoor wordt de korst aan de
bovenzijde van het brood minder donker, terwijl de onderzijde en
de zijkanten donkerder zijn. Om veiligheidstechnische redenen
LD
gebruik van de tijdkeuzefunctie.
Veiligheidsfuncties
©
ES
is een extra verwarming in de omgeving van het deksel echter
Herhalingsfunctie
Indien tijdens de werking van de Backmeister® de stroom is
N
O
uitgevallen, hervat het apparaat het programma automatisch
daar waar het onderbroken werd, mits de uitval niet langer dan
2 minuten heeft geduurd. Indien de stroomuitval langer dan
niet toegestaan. Als na een druk op de START/STOPP-toets in het
display E:EE verschijnt, is er een defect in de temperatuurregeling.
In dit geval verzoeken wij u het apparaat voor controle/reparatie
naar onze klantenservice te zenden.
2 minuten duurt en het display de uitgangspositie aangeeft,
U
moet de Backmeister® opnieuw worden opgestart. Dit is alleen
HET PROGRAMMA VAN DE BACKMEISTER
1. De bakvorm plaatsen
te gieten. Bij gebruik van de tijdkeuze-functie dient u er evenwel
De bakvorm met antikleef-coating met beide handen aan de rand
op te letten dat de gist niet te vroeg met de vloeistof in aanraking
vasthouden en lichtelijk schuin in het midden van de sokkel in
komt.
het bakinterieur plaatsen. Met de wijzers van de klok mee draaien
3. Programma kiezen
tot hij vastklikt. Bestrijk de gaten van de kneedhaak dik met hitte-
Kies het gewenste programma met behulp van de Menu-toets.
bestendige margarine, om te voorkomen dat het deeg in de holte
Kies afhankelijk van het programma de gewenste stand. Kies
binnendringt en daar kan vastbakken. Zet de kneedhaak op de
de gewenste bruining. Met de Tijdkeuze-toets kunt u de tijd
aandrijfassen.
voorprogrammeren. Druk op de Start-toets.
2. Ingrediënten erin doen
4. Deeg mengen en kneden
De ingrediënten moeten in de volgorde die in het recept wordt
De Backmeister mengt en kneedt het deeg automatisch zo lang
aangegeven in de bakvorm worden gedaan.
tot het de juiste consistentie heeft.
Bij zeer zware degen, bijv. degen die overwegend rogge bevatten,
5. Rusttijd
adviseren wij u de volgorde van de ingrediënten te wijzigen en
Na het eerste kneedproces is een rusttijd ingepland, waarin de
eerst meel en gist erin te scheppen en als laatste de vloeistof erin
vloeistof in de gist en het meel kan doordringen.
88 von 196
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
6. Deeg laten rijzen
kant of werkvlak tikken om het brood los te maken. De bakvorm
DE
Na de laatste kneedfase bereikt de Backmeister de optimale
zou zich daarbij kunnen vervormen.
EN
temperatuur voor het rijzen van het deeg.
Na beëindiging van het programma met behulp van ovenwanten
7. Bakken
de broodvorm eruit nemen, op de kop zetten, en indien het brood
De broodbakautomaat regelt de baktemperatuur en -tijd auto-
niet direct op het rooster valt, de kneedaandrijving van onderaf
NL
matisch.
enkele malen heen en weer bewegen tot het brood eruit valt. In-
IT
8. Warmhouden
dien de kneedhaak in het brood vast blijft zitten, neemt u de bij-
Wanneer het product klaar is, klinkt er meerdere malen een piep-
geleverde haakspies in de hand. Steek deze aan de onderkant van
toon om aan te geven dat het brood of de etenswaren kunnen wor-
het nog warme brood in de (bijna) ronde opening van de kneed-
PL
den verwijderd. Tegelijkertijd begint een warmhoudtijd van 1 uur.
haak en kantel hem langs de onderste rand van de kneedhaak, bij
CZ
Druk op de START/STOPP-toets, als u het brood er vóór afloop van
voorkeur op de plaats waar de vleugel van de kneedhaak zit. Trek
de warmhoudtijd uit wilt halen.
vervolgens de kneedhaak met behulp van de haakspies voorzich-
9. Einde van het programma
tig omhoog. Hierbij kunt u zien op welke plaats in het brood de
Draai de broodvorm na beëindiging van het programmaverloop
vleugel van de kneedhaak zich bevindt. Het brood op die plaats
met behulp van pannenlappen lichtjes tegen de wijzers van de
iets insnijden en de kneedhaak er in zijn geheel uittrekken.
en laat het brood om af te koelen op een taartrooster glijden. Als
het brood niet dadelijk op het taartrooster valt, beweeg dan de
kneedaandrijving van onderen enkele malen heen en weer totdat
©
klok in en neem de bakvorm eruit. Zet de bakvorm op zijn kop
SCHOONMAKEN EN ONDERHOUD
LD
het brood eruit valt. In geen geval mag u de bakvorm tegen een
U
N
O
Voor het schoonmaken
moet u altijd het apparaat
uitschakelen en de stekker
uit
het
stoppcontact
trekken en het apparaat
laten afkoelen.
1. Reinig voor het eerste gebruik de broodvorm van de Backmeister
met een mild afwasmiddel en maak de kneedhaak schoon.
2. Na het gebruik laat u het apparaat altijd eerst afkoelen,
voordat u het schoonmaakt of opbergt. Het duurt ongeveer
een half uur, voordat het apparaat is afgekoeld en weer kan
worden gebruikt voor het bakken of het maken van deeg.
3. Gebruik alleen een mild afwasmiddel en in geen geval
chemische producten, benzine, bakovenspray of schurende
producten.
4. Verwijder alle ingrediënten en kruimels met een vochtige doek
5. Bakvorm aan de buitenkant met een vochtige doek
schoonvegen. De binnenkant kunt u met een beetje
afwasmiddel uitspoelen. Zet de vorm niet voor langere tijd
onder water.
6. Maak de kneedhaak en de drijfas meteen na gebruik schoon.
Als de kneedhaak in de vorm achterblijft, is hij later moeilijk
te verwijderen. In dat geval vult u de broodvorm ong. een half
uur met warm water. Daarna kunt u de kneedhaak los- en
schoonmaken.
7. De bakvorm is voorzien van een antikleef-coating. Gebruik
daarom bij het schoonmaken geen metalen voorwerpen, die
krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken. Het is normaal,
dat de kleur van de coating mettertijd verandert. Dit heeft
geen invloed op de functie.
8. Voordat u het apparaat opbergt, dient u zich ervan te
overtuigen, dat het volkomen is afgekoeld en dat het schoon
en droog is. Berg het apparaat met gesloten deksel op.
van deksel, behuizing en bakruimte. Dompel het apparaat
nooit onder water en giet ook geen water in de bakruimte. Om
het schoonmaken gemakkelijker te maken, kunt u het deksel
van het apparaat trekken.
Stand 14.5.2020
89 von 196
FR
ES
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
TIJDSCHEMA VAN DE PROGRAMMA’S
EN
FR
NL
IT
1
2
3
4
5
BASIS
Vollkorn
Weissbrot
Schnell
Hefekuchen
(BASIS)
(VOLKOREN)
(WITBROOD)
(SNEL)
(GISTKOEK)
ST. I
ST. II
ST. I
ST. II
ST. I
ST. II
ES
Tijdkeuze
•
•
•
•
•
•
PL
Keuze van bruiningsgraad
•
•
•
•
•
CZ
Signaal voor toevoegen
van ingrediënten
•
•
•
•
ST.I
ST.II
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
2:55
3:00
3:32
3:40
3:40
3:50
2:10
2:45
2:50
Motor:
AAN/UIT
1s/1s
2
2
2
2
2
2
2
2
2
Motor AAN/UIT
29 s/1s
4
4
4
4
4
4
3
4
4
Kneden zonder
pauze
4
4
3
4
Verwarming
AAN/UIT
5 s / 25 s
geen kneden
20
20
25
25
Motor:
AAN/UIT
29s/1s
5
5
3
5
5
Ingred.
toevoegen
Kneden zonder Display
pauze
2:15
5
Ingred.
toevoegen
Display
2:20
5
Ingred.
toevoegen
Display
2:50
Motor:
AAN/UIT
29s/1s
5
5
4
4
40
40
10
5
5
2
2
5
5
5
Ingred.
toevoegen
Display
2:55
7
Ingred.
toevoegen
Display
2:35
7
Ingred.
toevoegen
Display
2:40
5
Ingred.
toevoegen
Display
1:45
10
Ingred.
toevoegen
Display
2:20
5
Ingred.
toevoegen
Display
2:25
10
10
10
10
5
10
10
20
20
20
20
22
23
LD
12
20
Deeg glad
maken
AAN/UIT
0,5s/4,5s
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
0,5
Verwarming
AAN/UIT
5 s / 25 s
4,5
4,5
14,5
14,5
9,5
9,5
9,5
9,5
Display
1:45
Display
1:50
Display
2:05
Display
2:10
Display
1:55
Display
2:00
Display
1:40
Display
1:38
Display
1:42
3e rijzen
Verwarming
AAN/UIT
5 s / 25 s
geen kneden
45
45
65
65
50
50
30
40
40
Verwarming
AAN/UIT
22 s / 8 S
32
28
35
30
32
28
35
30
37
28
40
30
50
20
33
25
37
25
bij 69°C
verwarming
AAN/UIT
60
60
60
60
60
60
60
60
60
2e rijzen
Verwarming
AAN/UIT
5 s / 25 s
Bakken
U
(Verwarming
AAN/UIT) 5/25
10
N
O
5
©
Tijdsduur
Warmhouden
2e. kne-den
1e rijzen
1e kneden
(Verwarming UIT)
Keuze van broodgewicht
Kneedhaak uitnemen
(indien gewenst)
90 von 196
20
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
6
7
8
9
Backpulver
Konfitüre
Teig
DEEG
BAKPOEDER CONFITURE
10
11
DE
Vollkorn Schnell Backen
Teig Schnell
EN
VOLKOREN
SNEL
DEEG SNEL
FR
BAKKEN
Keuze van
broodgewicht
NL
•
Keuze van bruining
•
•
Signaal voor toevoegen
van ingrediënten
•
•
Tijdsduur
1:50
Motor:
AAN/UIT
1 s/1 s
•
PL
2
2
Motor AAN/UIT
29 s/1 s
2
4
3
3
Kneden zonder
pauze
2
14
5
3
15 ON/OFF
15s/15s
5
(Verwarming
AAN/UIT) 5/25
Deeg glad
maken
AAN/UIT
0,5 s/4,5 s
Verwarming
AAN/UIT
5 s / 25 s
20
9
Stand 14.5.2020
5
8
10
Ingrediënten
toevoegen
Display 1:43
4
5
10
8
15
9,5
Display
1:30
45
Kneden AAN/
UIT 0,5s/4,5s
Verwarming
AAN/UIT
15s/15s
geen kneden
bij 69°C
verwarming
AAN/UIT
CZ
0:45
0,5
Verwarming
AAN/UIT
5 s / 25 s
Verwarming
AAN/UIT
22 s/8 s
0:10
LD
Motor:
AAN/UIT
29s/1s
N
O
Kneden
zonder pauze
5
Ingrediënten
toevoegen
Display 1:34
U
2e. kneden
3e rijzen
ES
2
Kneedhaak uitnemen
(indien gewenst)
Bakken
•
2
5
IT
•
2:08
Verwarming
AAN/UIT
5 s / 25 s
Warmhouden
•
1:30
Verwarming
AAN/UIT
5 s/25 s
geen kneden
1:20
Motor:
AAN/UIT
29s/1s
2e rijzen
•
©
1e rijzen
1e kneden
(Verwarming UIT)
Tijdkeuze
65
15
60
20
Rust
40
35
55
10-60
60
60
91 von 196
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
EN
FR
VRAGEN OVER HET APPARAAT EN DE WERKING
Het brood blijft na het bakken in de broodvorm vastzitten?
Het brood is aan de bovenzijde niet bruin genoeg.
Het brood in de broodvorm ca. 10 minuten laten afkoelen – de
Roer 1 eierdooier en 1 TL zoete of zure room door elkaar en be-
NL
broodvorm omkeren – indien nodig de vleugel (kneedhaakaanslui-
strijk daarmee het deeg na de laatste kneedfase.
IT
ting) licht heen en weer bewegen. Bestrijk het gat in de kneed-
voordat u hem er inzet, zodat er bij het kneden geen deeg in de
PL
tussenruimte binnendringen en vastbakken kan. De kneedhaak
CZ
voor het bakken met wat olie invetten.
Als u met het apparaat ook confituren wilt maken, adviseren wij u
voor brood en confituren telkens een eigen bakvorm te gebruiken,
omdat de broden door de zuren die er ontstaan niet meer zo goed
uit de vorm gehaald kunnen worden. Extra bakvormen en kneedhaken kunt u bij onze klantenservice bestellen.
Wanneer kan het deksel van de Backmeister® tijdens het bakproces
worden geopend?
In principe is dit altijd mogelijk tijdens het kneedproces. Gedurende deze tijd kunnen indien nodig nog geringe hoeveelheden
meel of vloeistof worden toegevoegd.
Wanneer het brood na het bakken een bepaald uiterlijk moet hebben, gaat u als volgt te werk: u opent voor de laatste rijsfase
(zie tabel Tijdschema van het programma en de aanduiding op
het display) voorzichtig en kort het deksel en maakt bijv. met
een scherp, voorverwarmd mes een inkeping in de zich vormende
Hoe kunt u gaten in het brood (kneedhaak) voorkomen?
broodkorst, u strooit hier graankorrels op, of bestrijkt de brood-
Strooi wat meel op uw vingers en verwijder de kneedhaken voor-
korst met een mengsel van aardappelmeel en water zodat de korst
dat het deeg voor de laatste maal rijst (zie Tijdschema van de
na het bakken mooi glanst. Binnen de aangegeven tijdsduur mag
programma’s en aanduiding op het display).
u de Backmeister® voor het laatst openen, omdat het brood an-
Wanneer u dit niet wilt, gebruik dan na het bakken de haakspies.
ders inzakt.
LD
Wanneer u dit voorzichtig doet, kunt u een groot gat voorkomen.
Het deeg loopt bij het rijzen over de bakvorm heen.
Dit gebeurt vooral bij het gebruik van tarwemeel dat op grond van
N
O
het hogere gehalte aan kleefstoffen beter rijst.
Oplossing:
De hoeveelheid meel reduceren en de overige ingrediënten
U
aanpassen. Het klaargebakken brood heeft nog altijd een
groot volume.
©
ES
haak dik met hittebestendige margarine (geen halfvetmargarine!)
1 EL vloeibare margarine bij het meel doen.
Wat is volkorenmeel?
Van alle graansoorten kan volkorenmeel worden gemaakt, d.w.z.
ook van tarwe. De benaming volkoren betekent dat het meel uit
de hele graankorrel wordt gemalen en dus ook meer ballaststoffen
bevat. Volkorentarwemeel is daarom iets donkerder. Volkorenmeel
hoeft echter geen donker brood op te leveren, zoals meestal wordt
gedacht.
Waarop moet worden gelet bij het gebruik van roggemeel?
Roggemeel bevat geen kleefstoffen en het brood rijst daarom nau-
Het brood rijst, maar zakt bij het bakken in.
welijks. “VOLKOREN-ROGGEBROOD” moet met zuurdesem wor-
Wanneer in het midden van het brood een “V”-vormige kuil ont-
den gemaakt, omdat het anders slecht wordt verdragen.
staat, is het meel niet kleverig genoeg. De reden hiervoor is dat
Het deeg rijst alleen wanneer men bij gebruik van roggemeel, dat
het graan te weinig eiwitten bevat (dit komt voor bij verregende
geen kleefstoffen bevat, minimaal ¼ van de aangegeven hoeveel-
zomers), of
heid door meel van het type 550 vervangt.
dat het meel te vochtig is.
Oplossing: Aan het brooddeeg voor 500 g meel 1 EL tarwekleefmiddel toevoegen.
het brood in het programma SNEL of ULTRA-SNEL backen.
Wanneer het brood trechtervormig in het midden inzakt, kan de
oorzaak zijn dat
de watertemperatuur te hoog was,
er teveel water gebruikt is
het meel te weinig kleefmiddel bevat.
92 von 196
Wat is kleefstof in het meel?
Hoe hoger het type-getal des te minder kleefstof het meel bevat
en des te minder het deeg rijst. Het hoogste kleefstofgehalte
bevat meel met het type-getal 550.
Welke verschillende meelsoorten zijn er en hoe worden deze gebruikt?
Maïs, rijst, aardappelmeel
zijn met name geschikt voor mensen die allergisch voor
gluten zijn of die aan “spruw” of “coeliakie” lijden. OverStand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
eenkomstige recepten alsmede de adressen van fabrikanten
de hoeveelheid gist in streken met zacht water met ca. ¼ dient
DE
van speciale ingrediënten vindt u in het receptengedeelte
te worden gereduceerd. De beste verhouding gist tot water moet
EN
van deze bedieningshandleidung.
evenwel eerst worden uitgeprobeerd en eventueel nogmaals wor-
Speltmeel
den gewijzigd.
is zeer duur, echter ook volkomen vrij van chemische middelen, omdat spelt, die op zeer magere grond groeit, geen
meststoffen opneemt. Speltmeel is daarom met name
geschikt voor mensen die aan allergieën lijden. Er kunnen
alle recepten die de meeltypes 405 - 550 - 1050 dragen,
zoals in de bedieningshandleiding beschreven, worden
gebruikt.
NL
Wat kan men doen wanneer het brood naar gist smaakt?
Indien suiker is gebruikt, deze weglaten, waardoor het brood ech-
is vanwege zijn consistentie met name geschikt voor stokbrood en kan worden vervangen door harde-tarwegries.
ES
Aan het water gewone azijn toevoegen,
PL
voor een klein brood = 1 ½ EL,
CZ
voor een groot brood 2 EL.
alle recepten mogelijk is en voor de versheid van het brood ook
aan te bevelen is.
Waarom smaakt het brood uit de bakoven anders dan het brood uit
de BACKMEISTER®?
Wanneer u 1 gepureerde gekookte aardappel door het meel
kneedt, kunt u vers brood beter verdragen.
Dat komt door de verschillende vochtigheid: in de bakoven wordt
©
Hoe kan men vers brood beter verdragen?
het brood door de grotere bakruimte aanmerkelijk droger gebakken. In de BACKMEISTER blijft het brood vochtiger.
Wat betekenen de type-getallen bij het meel?
Zowel bij gist als bij zuurdesem, die in verschillende hoeveelhe-
Hoe lager het type-getal, des te minder ballaststoffen het meel
den te koop zijn, moet u zich aan de gegevens van de fabrikant
bevat en des te lichter het is. Omdat de aanduiding van de af-
op de verpakking houden en een hoeveelheid gebruiken die in
zonderlijke meelsoorten van land tot land verschilt, volgt hier een
verhouding staat tot de gebruikte hoeveelheid meel.
kort overzicht:
LD
In welke verhouding moeten rijsmiddelen worden gebruikt?
N
O
Voor de gistkracht is ook de hardheid van het water van groot
belang, bij heel zacht water fermenteert de gist heviger, zodat
Roggemeel
Stand 14.5.2020
Duitsland type
Oostenrijk type
Zwitserland type
Zeer fijn gemalen meel, voor koek
405
480
400
Fijn gemalen meel, ideaal voor brood
550
780
550
Middelfijn gemalen meel
1050
1600
1100
Volkorenmeel, grof gemalen
1600
1700
1900
Zeer fijn gemalen meel
815
500
720
Fijn gemalen meel
997
960
1100
Middelfijn gemalen meel
1150
960
1100
Grof gemalen meel, volkorenmeel
1740
2500
1900
U
Tarwemeel
IT
ter ook minder bruin wordt.
Het water vervangen door karnemelk of yoghurt, wat overigens bij
Hardetarwemeel (DURUM)
FR
93 von 196
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
IT
ES
PL
CZ
Oorzaak
Oplossing
Er ontwijkt rook uit de bakruimte of de Ingrediënten plakken vast in de bakruimte Stekker uit het STOPPcontact trekken,
luchtopeningen.
of aan de buitenkant van de vorm.
buitenkant van de vorm resp. bakruimte
schoonmaken.
Het brood is ten dele ingezakt en aan de Brood is na het bakken en warmhouden te Brood uiterlijk na afloop van
onderkant vochtig.
lang in de vorm gebleven.
warmhoudfase uit de vorm nemen.
de
Het brood laat zich slecht uit de vorm De onderkant van het brood hangt vast Kneedmes en -as na het bakken
nemen.
aan het kneedmes.
schoonmaken. Hiervoor eventueel warm
water ong. 30 minuten in de vorm laten
staan. Dan kunt u het kneedmes goed
wegnemen en schoonmaken.
De ingrediënten zijn niet gemengd of het Verkeerde programma ingesteld.
brood is niet goed doorgebakken.
Controleer het gekozen menu en de
andere instellingen nogmaals.
Start/STOPP-toets ingedrukt, terwijl de Ingrediënten wegdoen
machine in bedrijf was
opnieuw beginnen.
en
helemaal
Deksel meermaals geopend, terwijl de Het deksel mag alleen worden geopend
machine in bedrijf was
als op het display KNEAD of RISE 2 staat
aangegeven. Na de voorlaatste rijsfase het
deksel niet meer openen.
Stroom langere tijd uitgevallen tijdens het Ingrediënten wegdoen
bakken
opnieuw beginnen.
©
NL
Fout
en
helemaal
Het roteren van de kneedhaken is Controleren of de kneedhaken door korrels
geblokkeerd.
e.d. geblokkeerd zijn. Bakvorm wegnemen
en kijken of de meenemer draait. Als dat
niet het geval is, het apparaat naar de
klantendienst opsturen.
LD
FR
FOUT AAN HET APPARAAT
N
O
EN
U
DE
94 von 196
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
FOUT BIJ DE RECEPTEN
Fout
Brood rijst te sterk
Oorzaak
Te veel gist, te veel meel, te weinig zout, of meerdere van deze oorzaken
Oplossing
a/b
Brood rijst helemaal niet of niet
genoeg
Geen of te weinig gist
Te oude of bedorven gist
Vloeistof te heet
Gist is met vloeistof in contact gekomen
Verkeerd of te oud meel
Te veel of te weinig vloeistof
Te weinig suiker
Door heel zacht water rijst de gist sterker
Te veel melk beïnvloedt de werking van de gist.
Broodvolume te groot voor de vorm, daarom zakt het in elkaar
a/b
e
c
d
e
a/b/g
a/b
f/k
c
a/f
m
c/h/i
Deeg rijst te sterk en druipt over de
rand van de bakvorm
Brood is in elkaar gezakt
Brood heeft na het bakken een deuk
Zware, klonterige structuur
Open, grove structuur
met gaten
Schimmelachtig, niet gebakken
oppervlak
Oplossing van de fouten
N
O
Broodsneden onregelmatig of
plakkerig
Meelresten op de korst van het brood
LD
©
Brood in het midden niet
doorgebakken
Te vroege of te snelle werking van de gist door te warm water, een warme
bakruimte of een te hoog vochtgehalte.
Te weinig kleefstof in het meel.
Te veel vloeistof
Te veel melk of te weinig vloeistof
Te weinig gist of suiker
Te veel vruchten, volkoren of andere ingrediënten
Te oud of slecht meel
Te veel of te weinig vloeistof
Hoog vochtgehalte,
Recepten met vochtige ingrediënten, b.v. yoghurt
Te veel water
Hoog vochtgehalte, te warm water
Te hete vloeistof
Broodvolume groter dan de vorm
Hoeveelheid meel te groot, vooral bij witbrood
Te veel gist of te weinig zout of te veel zuiker
Behalve de suiker nog andere zoete ingrediënten
Brood niet voldoende afgekoeld
(damp ontweken)
Meel bij het kneden aan de zijkanten niet goed in het deeg verwerkt
l
a/b/h
a/b/g
a/b
b
e
a/b/g
h
g
g/b
h/i
c
a/f
f
a/b
b
j
g
l
Meet en weeg de ingrediënten zorgvuldig af.
b
Pas de hoeveelheden correct aan en controleer of u een van de ingrediënten vergeten hebt.
c
Neem een andere vloeistof of laat deze tot kamertemperatuur afkoelen.
d
Voeg de ingrediënten toe in de voorgeschreven volgorde. Maak een klein kuiltje in het midden en doe daar de gebrokkelde of
droge gist in. Vermijd direct contact van de gist met de vloeistof.
e
Gebruik alleen verse ingrediënten, die op de juiste wijze bewaard zijn.
f
Reduceer de totale hoeveelheid ingrediënten. Gebruik in geen geval meer meel dan aangegeven. Reduceer alle ingrediënten
eventueel met 1/3.
g
Corrigeer de hoeveelheid vloeistof. Als u vochtige ingrediënten gebruikt, moet de hoeveelheid vloeistof gereduceerd worden.
h
Bij zeer vochtig weer 1-2 eetlepels minder gebruiken
i
Bij warm weer niet met tijdselectie werken. Gebruik koude vloeistoffen.
j
Neem het brood meteen na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster minstens een kwartier afkoelen, voordat u het
snijdt.
k
Gebruik minder gist of reduceer eventueel alle ingrediënten met ¼.
l
Voeg een eetlepel tarwekleefstof bij het deeg.
m
Het brood in het programm SNEL of ULTRA-SNEL bakken.
U
a
Stand 14.5.2020
95 von 196
EN
FR
NL
IT
ES
PL
CZ
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
OPMERKINGEN BIJ DE RECEPTEN
EN
1. INGREDIËNTEN
zuurdesem in de maatbeker en vul dit aan met de in het recept
Omdat ieder ingrediënt een bepaalde rol speelt voor het resultaat
aangegeven hoeveelheid vloeistof.
NL
van het brood, is bij het toevoegen van de ingrediënten het afme-
IT
ten net zo belangrijk als de juiste volgorde.
ES
De belangrijkste ingrediënten, zoals vloeistof, meel, zout, suiker
PL
en gist (zowel droge als verse gist kan worden gebruikt) hebben
deegsamenstelling en de smaak en houdt het brood langer vers.
een grote invloed op het resultaat bij de bereiding van brood en
deeg. Gebruik daarom altijd de betreffende hoeveelheden in een
Het heeft een zachtere smaak dan roggezuurdesem.
Bak uw zuurdesembrood in het “BASIS-” of “VOLLKOREN”-programma, zodat het goed rijst en goed gebakken wordt.
Bakkersgist vervangt de zuurdesem en is alleen bepalend voor de
juiste verhouding tot elkaar.
Gebruik de ingrediënten lauwwarm, wanneer u het product direct
bereidt. Wanneer u het programma “Tijdkeuze” kiest, moeten de
smaak. Er kan in de Backmeister® zeer goed mee worden gebakken. Let op onze speciale recepten.
ingrediënten koud zijn, zodat de gist niet te vroeg fermenteert.
Tarwezemelen voegt u aan het deeg toe, wanneer u een bijzonder
Margarine, boter en melk beïnvloeden uitsluitend de smaak van
ballastrijk en luchtig brood wilt maken. Gebruik 1 EL voor 500 g
het brood.
meel en verhoog de hoeveelheid vloeistof met ½ EL.
De hoeveelheid suiker kan met 20 % worden verminderd, zodat
Tarwekleefstof is een natuurlijke hulpstof van graaneiwitten. Het
de korst lichter en dunner wordt zonder dat daardoor het overige
zorgt ervoor dat het brood luchtiger wordt, een groter volume
bakresultaat wordt beïnvloed. Indien u een zachtere en lichtere
heeft, minder vaak inzakt en lichter verteerbaar is. Met name bij
korst prefereert, kunt u de suiker door honing vervangen.
gebakken volkorenproducten en gebakken producten van zelfge-
LD
Gluten, die tijdens het kneden in het meel ontstaan, zorgen voor
malen meel is dit effect heel duidelijk.
Kleurmout, dat we in enkele recepten vermelden, is een donker ge-
40 % volkorenmeel en 60 % witmeel.
brand gerstemout. Het wordt gebruikt om een donkerdere kruim
N
O
de structuur van het brood. Het ideale meelmengsel bestaat uit
Wanneer u hele graankorrels wilt toevoegen, laat deze dan eerst
een nacht inweken. Verlaag de hoeveelheid meel en de vloeistof
(tot 1/5 minder) dienovereenkomstig.
U
CZ
Tarwezuurdesem, dat eveneens gedroogd te koop is, verbetert de
©
FR
Zuurdesem is onmisbaar bij het gebruik van roggemeel. Het bevat
melk- en azijnzuurbacteriën, die ervoor zorgen dat het brood lucht
wordt en subtiel aangezuurd is. U kunt zelf zuurdesem maken,
wat echter enige tijd vergt. Daarom gebruiken wij in de onderstaande recepten geconcentreerd zuurdesempoeder, dat in pakjes van 15 g (voor 1 kg meel) verkrijgbaar is. De gegevens in de
en korst te verkrijgen (bijv. bij donker brood). Er is ook een roggemout verkrijgbaar, dat niet zo donker is. Deze moutsoort is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.
Broodkruiden kunt u aan al onze rogge-tarwe-broden toevoegen.
De hoeveelheid wordt bepaald door uw smaak en de gegevens van
de fabrikant.
Puur lecithine-poeder is een natuurlijke emulgator die het volume
van de producten verhoogt, de kruim zachter en weker maakt en
de producten langer vers houdt.
recepten (½ - ¾ - 1 pakje) moeten worden aangehouden, omdat
Alle hierboven genoemde - vetgedrukte - bakhulpmiddelen en
het brood bij te kleine hoeveelheden gaat kruimelen.
ingrediënten zijn verkrijgbaar in reformwinkels, reformafdelingen
Indien u zuurdesempoeder in andere concentraties (verpakkingen
van 100 g voor 1 kg meel) gebruikt, moet u 1 kg meel met ca.
80 g verminderen, c.q. volgens het recept aanpassen.
van supermarkten of in molens. U kunt deze bakartikelen ook per
catalogus bestellen bij:
Hobbybäcker-Versand - Inge Pinzer
Vloeibaar zuurdesem dat in zakjes verpakt te koop is, kan even-
Am Mühlholz 6 – 89287 Bellenberg
eens goed worden gebruikt. Houd u zich met betrekking tot de
Tel. 0 73 06/92 59 00 - Fax 0 73 06/92 59 05
hoeveel-heid aan de gegevens op de verpakking. Giet de vloeibare
Internet: www.hobbybaecker.de
96 von 196
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
2. AANPASSEN VAN DE INGREDIËNTEN
te horen is. Indien u de ingrediënten te vroeg toevoegt, worden ze
DE
Indien u de hoeveelheden van de ingrediënten verhoogt of ver-
door de kneedhaak vermalen.
EN
laagt, houd er dan rekening mee, dat de hoeveelheidsverhoudin-
Wanneer in de recepten geen standen worden aangegeven, omdat
gen met het originele recept overeen moeten komen. Om een per-
deze in de voorgestelde programma‘s niet aanwezig zijn, dan luk-
fect resultaat te bereiken, moeten de volgende basisregels voor de
ken zowel de kleine als de grote hoeveelheden die wij voor het
NL
aanpassing van de ingrediënten in acht worden genomen:
betreffende model voorstellen, in het aangegeven programma.
IT
Vloeistoffen/meel: Het deeg moet week zijn (niet te week), iets
kleven, maar geen draden vormen. Een bal ontstaat bij lichte
deegsoorten. Bij zware deegsoorten, zoals volkorenrogge, of korrelbroden is dat niet het geval. Controleer het deeg 5 minuten na
de eerste kneedfase. Indien het nog te vochtig is, moet u meel
toevoegen tot het deeg de juiste consistentie heeft. Is het deeg te
droog, kneed er dan lepelgewijs water doorheen.
De programma‘s zonder standschakeling zijn hierop ge-programmeerd.
PL
In de onderstaande recepten vindt u precieze gegevens m.b.t. het
CZ
gewicht van het brood, die onze adviseuse, mevrouw Blum, na het
bakken van de broden heeft vastgesteld. U zult vaststellen dat de
gewichten bij zuiver witbrood lager zijn dan bij volkorenbrood.
Dit komt doordat witmeel sterker rijst en de gewichten daarop
gebruikt die vloeistof bevatten (bijv. kwark, yoghurt enz.), moet
Ondanks deze precieze gewichtsgegevens, kunnen er kleine af-
de bijbehorende hoeveelheid vloeistof worden aangepast. Wan-
wijkingen voorkomen. Het daadwerkelijke ge-wicht van het brood
neer u eieren gebruikt, sla deze dan in de maatbeker stuk en vul
hangt in grote mate af van de luchtvochtigheid tijdens de berei-
het geheel aan met vloeistof tot de voorgeschreven hoeveelheid.
ding.
Indien u op grote hoogte woont (vanaf 750 m) rijst het deeg snel-
Alle broden met een overwegend tarwe-aandeel bereiken een gro-
LD
©
gebaseerd zijn.
ter volume en komen in de hoogste gewichtsklasse na de laatste
TL worden verminderd, om een overmatig rijzen te voorkomen.
rijsfase boven de rand van de broodvorm uit. Ze stromen echter
Hetzelfde geldt voor streken waar zeer zacht water wordt gebruikt.
niet over. De broodbolling boven de rand van de broodvorm is
3. Toevoegen en afmeten van de ingrediënten en hoeveelheden
daarom iets minder bruin dan het brood binnen de broodvorm.
Altijd eerst de vloeistof en het laatst de gist toevoegen. Om te
Wanneer bij zoete broden het programma Snel wordt voorgesteld,
voorkomen dat de gist te snel gaat werken (met name bij gebruik
kunt u de kleinere hoeveelheden (alleen deze) van de betreffende
van de tijdkeuze), moet u ervoor zorgen dat de gist en de vloeistof
receptvoorstellen ook in het programma Gistkoek bakken, waar-
niet met elkaar in contact komen.
door het brood luchtiger wordt. Kies in het programma Gistkoek
Gebruik voor het afmeten altijd dezelfde maateenheden, d.w.z.
dan Stand I.
gebruik voor het afmeten in EL en TL ofwel de bij de bakautomaat
6. BAKRESULTATEN
geleverde maatlepels ofwel lepels zoals u die thuis gebruikt.
Het bakresultaat hangt met name af van de plaatselijke omstan-
De hoeveelheden in grammen moet u nauwkeurig wegen.
digheden (zacht water - hoge luchtvochtigheid - grote hoogte – sa-
Voor de hoeveelheden in milliliters kunt u de bijgeleverde maat-
menstelling van de ingrediënten enz.). Daarom zijn de gegevens
beker gebruiken.
in de recepten richtwaarden, die eventueel moeten worden aan-
De afkortingen in de recepten betekenen:
gepast. Wanneer een bepaald recept niet in een keer lukt, laat de
EL = afgestreken eetlepel (of maatlepel groot)
moed dan niet zakken, maar tracht de oorzaak te achterhalen en
TL = afgestreken (grote) theelepel (of maatlepel klein)
probeer bijv. eens andere hoeveelheidsverhoudingen.
g = gram
Wij adviseren, voordat u met behulp van de Tijdkeuze `s nachts
ml = milliliter
brood gaat bakken, eerst een proefbrood te bakken, zodat u in-
Pckg. pakje = pakje droge gist met een inhoud van 7 g voor 500 g
dien nodig het recept nog kunt wijzigen.
N
O
ler. De hoeveelheid gist kan in dergelijke streken met ¼ tot ½
U
ES
5. GEWICHT EN VOLUME VAN HET BROOD
Vervangen van vloeistoffen: Indien u bij een recept ingrediënten
meel – komt overeen met 20 g verse gist
4. Toevoegen van vruchten, noten of graankorrels
Wanneer u ingrediënten wilt toevoegen kunt u dat in alle programma‘s (behalve confituren) alleen doen, wanneer de pieptoon
Stand 14.5.2020
FR
97 von 196
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
RECEPTEN
EN
Klassiek witbrood
Wit boerenbrood
Stand I
Stand II
Stand I
Stand II
Broodgewicht,
ca:
500 g
750 g
Melk
180 ml
275 ml
Margarine/boter
15 g
25 g
Zout
½ TL
1 TL
Suiker
½ TL
1 TL
350 g
Meel 1050
330 g
500 g
¾ pakje
Droge gist
½ pakje
¾ pakje
Programma:
BASIS/WEISSBROT
NL
Broodgewicht, ca: 500 g
750 g
IT
Water
230 ml
350 ml
Zout
¾ TL
1 TL
Suiker
¾ TL
1 TL
Harde
tarwegriesmeel
100 g
150 g
Meel type 550
230 g
Droge gist
½ pakje
Programma:
SCHNELL/WEISSBROT
Rozijnenbrood
Volkorenbrood
Stand I
Stand II
Broodgewicht,
ca:
560 g
850 g
Broodgewicht,
ca:
Water
180 ml
275 ml
Water
230 ml
350 ml
Margarine/Boter
20 g
30 g
Margarine/boter
15 g
25 g
Zout
1 snufje
½ TL
Zout
½ TL
1 TL
Honing
1 TL
1 EL
Suiker
½ TL
1 TL
Meel type 405
330 g
500 g
Meel type 1050
180 g
270 g
Kaneel
½ TL
¾ TL
180 g
270 g
Droge gist
½ pakje
¾ pakje
Tarwevolkorenmeel
Rozijnen (of
gedroogd fruit)
50 g
75 g
Droge gist
½ pakje
¾ pakje
Programma:
VOLLKORN
Programma:
SCHNELL/HEFEKUCHEN
Zuurdesembrood
Stand I
Broodgewicht,
ca:
Stand II
570 g
860 g
Boerenbrood
Stand II
Stand I
Stand I
1050 g
Broodgewicht,
ca:
520 g
780 g
Droge zuurdesem ½ pakje
*
¾ pakje
Water
200 ml
300 ml
Water
350 ml
450 ml
Zout
½ TL
1 TL
Broodkruiden
½ TL
¾ TL
15 g
25 g
Zout
1 TL
1½ TL
Tarwezuurdesem
gedroogd (geen
conentraat)
Roggemeel
250 g
340 g
Meel type 1050
330 g
500 g
Meel type 1050
250 g
340 g
Suiker
½ TL
1 TL
Droge gist
1 pakje
1½ pakje
Droge gist
½ pakje
¾ pakje
Programma:
BASIS
Programma:
BASIS
98 von 196
740 g
Stand I
©
CZ
N
O
PL
U
ES
LD
FR
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
Walnotenbrood met vijgen
DE
Speltbrood
Stand I
Stand II
Stand I
Stand II
Broodgewicht,
ca:
600 g
900 g
Broodgewicht, ca:
620 g
940 g
Water
230 ml
350 ml
Karnemelk
260 ml
400 ml
FR
Tarwemeel type
1050
170 g
260 g
Speltvolkorenmeel
150 g
230 g
NL
Roggemeel
260 g
400 g
Roggevolkorenmeel
120 g
180 g
IT
Zout
½ TL
1 TL
120 g
180 g
ES
Kransvijgen fijn
gesneden
30 g
50 g
Gemalen
speltgraan grof
Zonnebloempitten
50 g
75 g
PL
Walnootpitten
gehakt
30 g
50 g
Zout
½ TL
1 TL
CZ
Honing
1 TL
Suiker
1 TL
1 TL
Droge zuurdesem
½ pakje
¾ pakje
Droge gist
½ pakje
¾ pakje
Programma:
VOLLKORN
1½ TL
Droge zuurdesem ½ pakje
¾ pakje
Droge gist
½ pakje
¾ pakje
Programma:
BASIS
Brood met roomkaas
Brotgewicht, ca.
610 g
920 g
Water
250 ml
375 ml
Olie
1 TLL
1 EL
Zout
½ TL
1 TL
Suiker
½ TL
1 TL
Oregano
½ TL
¾ TL
Parmezaanse
kaas
1 ½ EL
2 ½ EL
Maïsgries
65 g
Meel type 550
315 g
Droge gist
½ Pckg.
Programm/e:
SCHNELL
Stand I
Stand II
Broodgewicht,
ca:
530 g
800 g
Water of melk
130 ml
200 ml
Margarine/boter
20 g
30 g
Ei compleet
1 kleines
1
Zout
½ TL
1 TL
Suiker
1 TL
1 EL
Korrelige
roomkaas
80 g
125 g
Meel type 550
330 g
500 g
Droge gist
½ pakje
¾ pakje
Programma:
SCHNELL
LD
Stand II
N
O
Stand I
©
Pizzabrood
EN
100 g
475 g
U
¾ Pckg.
BRODEN UIT BAKMENGSELS
Het gebruik van moderne bakmengsels is heel simpel omdat vele bakmengsels de benodigde gist reeds bevatten. U moet slechts in
het begin enkele minuten tijd besteden:
1. Apparaat inschakelen.
2. Vocht invullen (ca. 300 ml per 500 g bakmengsel.
3. De overeenkomstige hoeveelheid bakmengsel toevoegen.
4. Indien nodig droge gist toevoegen (indien het bakmengsel deze niet bevat), 1 kleine UNOLD® maatlepel neemt 2,5 g droge gist op,
5. Het programma kiezen.
6. START drukken,
7. De rest doet de Backmeister® voor u.
Stand 14.5.2020
99 von 196
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
BROOD VOOR MENSEN MET EEN ALLERGIE
EN
FR
Neem bij glutenvrij brood de volgende aanwijzingen in acht:
• Voor glutenvrij meel is meer vloeistof nodig dan glutenbevattend meel (400-500 ml lauwwarme vloeistof per 500 g meel).
NL
• Om goede resultaten te verkrijgen moet aan glutenvrij meel een beetje olie of vet worden toegevoegd. U kunt olie, boter of ook mar-
IT
garine gebruiken (10 tot 20 g).
ES
• Als u brood van glutenvrij meel maakt, kunt u het programma niet vooraf programmeren. Het programmaverloop moet altijd meteen
gestart worden.
PL
• Voor glutenvrij brood dat in de broodbakmachine gebakken wordt is minder gist nodig dan voor brood dat in de oven gebakken wordt.
CZ
Gebruik ca. 3,5 tot 5 g droge gist voor een standaard brood.
• Als het brood tijdens het bakken in het midden ineen zakt, reduceert u de hoeveelheid gist met ca. 1 g. Als het brood toch nog ineen
zakt, doet u een ei in een maatbeker en vult u de maatbeker met de benodigde hoeveelheid vloeistof op. Attentie: het ei niet extra aan
de hoeveelheid vloeistof toevoegen!
• De korst van glutenvrij brood wordt niet zo donker als de korst van glutenbevattend brood. Broodbakmachines mogen om veiligheidsredenen geen bovenhitte hebben, zodat de bovenkant van het brood licht van kleur blijft. Om een mooiere kleur aan het brood te geven,
kunt u een eidooier met 1 tl room verroeren en het brood hiermee bestrijken, als het display als resterende verlooptijd 1:15 aangeeft.
©
• Verwijder na ca. acht minuten kneedtijd met behulp van een siliconen pannenlikker de resten van het meel resp. van het deeg van de
rand van de bakvorm. Als u bij een resttijd van 1:15 de deegrand nogmaals van de bakvorm verwijdert, blijft tijdens het bakken geen
dunne deegrand achter.
LD
Voor personen, die allergisch zijn voor granen of die zich aan een bepaald dieet moeten houden hebben wij met verschillende meelmengsels, die ten dele op basis van maiszetmeel, rijstzetmeel of aardappelzetmeel vervaardigd zijn, baktests in onze Backmeister®
uitgevoerd en hierbij goede resultaten behaald. Houd u bij het gebruik van bakmengels a.u.b. steeds aan de aanwijzingen op de verpakking. Wij hebben goede bakresultaten behaald met de producten van de firma Schär en de firma Hammermühle Diät GmbH. Bij vragen
N
O
over glutenvrije producten of overgevoeligheidsreacties kunt u direct contact opnemen met deze firma‘s
Hotline firma Schär
Hotline Hammermühle
Duitsland
Tel. +49 (0)8 00/1 81 35 37
Duitsland
Oostenrijk
Tel. +43 (0)8 00/29 17 28
Tel. +49 (0) 63 21/9 58 90
U
De noodzakelijke ingrediënten zijn verkrijgbaar in reformwinkels en biowinkels. De producten van de firma Hammermühle kunnen via
het bovengenoemde telefoonnummer direct bij de fabrikant besteld worden. Alle genoemde meelsoorten zijn geschikt voor koek, gebak
en brood in het kader van een speciaal dieet voor bijzondere voeding (coeliakie/spruw). Ook bij toevoeging van grotere hoeveelheden
van gist, resp. wijnsteenbakpoeder blijven de broden die in de Backmeister® werden gebakken, relatief vast.
Doe de ingrediënten in de bakvorm. Selecteer de volgende programma‘s:
voor het bereiden van brood
“BASIS“ donker, waarmee het brood een donkerdere korst krijgt, „SCHNELL“ donker, waarmee het brood een zwakkere korst krijgt.
voor het bereiden van deeg, die u verder wilt verwerken: programma „TEIG“
voor het bereiden van brood met bakpoeder of wijnsteen als rijsmiddel: programma „BACKPULVER“
Granenbrood
Kastanjebrood
Stufe I
Stufe I
Water
480 ml
Lauwwarm water
450 ml
Olie
10 g
Olie
20 g
Bakmix korenbrood
500 g
Bakmix voor kastanjebrood
500 g
Droge gist
4g
Droge gist.
5g
Programma:
BASIS
Programma:
BASIS
100 von 196
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
CAKE - BASISRECEPT
EN
De Backmeister® kunt u cake van roerdeeg bakken. Omdat het
Vanillesuiker
1 pakje
apparaat met kneeden niet met roerwerktuigen werkt, wordt de
Meel type 405
300 g
cake een beetje steviger. Aan het basisrecept kunt u verschil-
Bakpoeder
1 pakje
NL
lende ingrediënten toevoegen. Wanneer de cake gereed gebakken
Geraspte noten
50 g
IT
is, neemt u de broodvorm uit het apparaat. Plaats de broodvorm
Of: geraspte chocolade
50 g
op een vochtige doek en laat de cake nog ongeveer 15 minuten
Of: kokosvlokken
50 g
in de vorm helemaal afkoelen. Dan kunt u de cake met een rubberen deegkrabber aan de zijkanten van de bakvorm gemakkelijk
Of: geschilde en in
blokjes gesneden (1cm)
appel
losmaken en voorzichtig omdraaien.
50 g
50 g
Programma:
BACKPULVER
FR
ES
PL
CZ
Eieren
3
Zachte boter
100 g
Suiker
100 g
DEEGBEREIDING
©
Ingrediënten voor een gewicht van ca. 700 g
ingrediënten toevoegen. Bij het programma Deeg bestaan er geen
dat u dan vervolgens verder kunt verwerken en in de bakoven
verschillende standen voor het bakken.
LD
In uw Backmeister® kunt u op eenvoudige wijze deeg bereiden,
kunt bakken. U kunt het programma Deeg nemen (zie ook tabel
„Tijdschema van de programma’s“). In beide programma‘s kan
Kerstbrood
N
O
men tijdens het tweede kneden, wanneer de pieptoon te horen is,
Volkorenpizza
750 g
Ingrediënten voor ongeveer 2 pizza’s
Melk
100 ml
Water
150 ml
Boter gesmolten
100 g
Zout
½ TL
Ei
1
Olijfolie
2 EL
2 EL
Tarwevolkorenmeel
300 g
375 g
Tarwekiemen
1 EL
Suiker
75 g
Droge gist
½ pakje
Sukade
40 g
Gekonfijte
sinaasappelschil
20 g
Deeg uitrollen, in een ronde vorm doen en gedurende 10 minuten laten rijzen. Pizzasaus op het deeg uitstrijken en gewenste
garnering erop verdelen. Gedurende 20 minuten bakken.
Amandelen gemalen
40 g
Programma:
Sultanarozijnen
75 g
Zout
1 snufje
Kaneel
2 snufjes
Droge gist
2 snufjes
Rum
Meel type 405
U
Gewicht
TEIG
Het deeg uit de broodvorm nemen, in de vorm van kerststollen
drukken. Bij 180 °C (heteluchtoven 160 °C) gedurende circa
1 uur bakken.
Programma:
Stand 14.5.2020
TEIG
101 von 196
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
DE
CONFITUREN BEREIDEN
EN
FR
Confituren of jam kunnen in de Backmeister® snel en eenvoudig klaargemaakt worden. Ook wanneer u nog nooit voorheen confituren
of jam gemaakt heeft, moet u het eens een keertje proberen. Als u met het apparaat ook confituren wilt maken, adviseren wij u voor
NL
brood en confituren telkens een eigen bakvorm te gebruiken, omdat de broden door de zuren die er ontstaan niet meer zo goed uit de
IT
vorm gehaald kunnen worden.
ES
1. Verse, rijpe vruchten wassen. Appels, perziken, peren en andere vruchten met een harde schil eventueel schillen.
PL
2. Neem steeds de aangegeven hoeveelheden, omdat deze nauwkeurig op het programma Confituren afgestemd zijn. Anders zal de
massa te vroeg koken en overlopen. De vruchten in kleine stukken (max 1 cm) snijden of pureren.
3. De geleisuiker „2:1“ in de aangegeven hoeveelheid toevoegen. Gelieve uitsluitend deze geleisuiker en geen huishoudsuiker of
geleisuiker „1:1“ te gebruiken omdat de confituur dan niet vast wordt. Meng de vruchten met de suiker en start het programma,
dat nu volledig automatisch verloopt.
4. Na 1 uur en 20 minuten piept het apparaat en kunt u de confituur in potjes vullen en deze goed afsluiten.
Sinaasappeljam
Aardbeienconfituur
600 g
Geleisuiker „2:1“
400 g
Citroensap
1-2 TL
Sinaasappelen geschild en in 600 g
kleine stukjes gesneden
Citroenen geschild en in 50 g
kleine stukjes gesneden
Geleisuiker „2:1“
400 g
©
Verse aardbeien gewassen,
schoongemaakt en
kleingesneden of gepureerd
Sinaasappelen en citroenen schillen en in stukjes snijden.
Suiker toevoegen en alle ingrediënten in de bak dooreenmengen.
Programma KONFITÜRE kiezen en starten.
Met een rubberen spatel suikerresten van de zijkanten van de
bak verwijderen.
Wanneer het signaal weerklinkt, de bak met een pannenlap
uit het apparaat nemen.
De jam in potjes vullen en deze goed afsluiten.
Programma:
Programma’s:
N
O
LD
Alle ingrediënten in de broodvorm met een rubberen krabber
dooreenmengen.
Programma „Confituren“ kiezen en starten.
Suikerresten met een spatel van de zijwanden van de
broodvorm verwijderen.
Wanneer het signaal weerklinkt, de broodvorm met pannenlap
uit het apparaat nemen
De confituur in potjes vullen en deze goed afsluiten.
KONFITÜRE
KONFITÜRE
U
CZ
102 von 196
Stand 14.5.2020
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwikkeld en getest. Een garantie kan er
DE
echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld
EN
voor letsel, materiële schade en financiële schade.
FR
GARANTIEVOORWAARDEN
NL
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik), gerekend
vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is veroorzaakt door een
fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefouten door herstelling of vervanging
naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oostenrijk verkopte apparaten. In andere landen
a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaaten, waarvoor garantie in aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een
kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de
fout goed verpakt aan onze klantenservice worden toegezonden. U kunt een retourbon afdrukken op onze website www.
unold.de/ruecksendung. (alleen voor inzendingen uit Duitsland en Oostenrijk). De garantie dekt geen schade veroorzaakt
door slijtage, onbehoorlijk gebruik/foutieve handelingen en niet-naleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen.
Het recht op garantie vervalt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd.
©
Eventuele rechten van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
LD
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer het apparat
defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit product mag niet
samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit product bij een voor het
N
O
recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen verzamelplaats in te leveren. Door
het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt u mee bij het zuinig omgaan met de
natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product op een gezondheidsen milieuvriendelijke
U
manier afgevoerd wordt.
Stand 14.5.2020
103 von 196
IT
ES
PL
CZ