Unold 68865 de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Unold 68865 de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
Bedienungsanleitung
Instructions for use | Notice d´utilisation
Gebruiksaanwijzing | Istruzioni per l’uso
Instrucciones de uso | Návod k obsluze
Modell 68865
KLEINKÜCHE 3 IN 1
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
7
D Ab Seite 10
1 Große Kochplatte 1.000 W
2 Kleine Kochplatte 600 W
3 Halteklammern
6886503 pro Stück
4 Drehspieß
Art-Nr. 6886513
5 Drehspießheber
Art-Nr. 6886523
6 Gitterrost
Art-Nr. 6886511
7 Blech- und Gitterheber
Art-Nr.
6886521
8 Backblech
Art-Nr. 6886514
9 Temperaturregler kleine
Kochplatte mit Kontrollleuchte
10 Temperaturregler große
Kochplatte mit Kontrollleuchte
11 Temperaturregler Backofen
12 Funktionsregler AUS, Drehspieß
mit Oberhitze, Unterhitze, Ober-/
Unterhitze
GB Page 38
1 Large burner 1,000 W
2 Small burner 600 W
3 Holding clips
4 Rotary spit
5 Lifter for rotary spit
6 Grill grate
7 Sheet and grid lifter
8 Baking sheet
9 Temperature control for small
burner with indicator lamp
10 Temperature control for large
burner with indicator lamp
11 Temperature control for oven with
indicator lamp
12 Function switch for OFF, rotary
spit, bottom heat, bottom/top
heat
F Page 60
1 Grande plaque de cuisson
1000 W
2 Petite plaque de cuisson 600 W
3 Ergots de maintien
4 Rôtissoire
5 Lève-rôtissoire
6 Grille
7 Outils pour lever les tôles
8 Tôle de four
9 Régulateur de température petite
plaque avec témoin lumineux
10 Régulateur de température
grande plaque avec témoin
lumineux
11 Régulateur de température du
four avec témoin lumineux
12 Régulateur OFF, rôtissoire,
résistance supérieure, résistance
inférieure/supérieure
NL Pagina 80
1 Grote kookplaat 1.000 W
2 Kleine kookplaat 600 W
3 Bevestigingsklemmen
4 Draaispit
5 Draaispit-houder
6 Rooster
7 Plaat- en roosterklem
8 Bakplaat
9 Temperatuurregelaar kleine
kookplaat met controlelampje
10 Temperatuurregelaar grote
kookplaat met controlelampje
11 Temperatuurregelaar bakoven
met controlelampje
12 Functieegelaar OFF, draaispit,
onderwarmte, onderwarmte/
bovenwarmte
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
80
Vermogen: Max. 3.100 Watt, 220–240 V~, 50/60 Hz
Oven 1.500 W, Kookplaten 1.600 W (grote kookplaat 1.000 W,
kleine kookplaat 600 W)
Behuizing: Metaal, geëmailleerd, zwart
Deur: Hittebestendig glas
Grootte: Ca. 51,0 x 40,2 x 33,4 cm (l/b/h)
Inhoud: Bakruimte 28 liter, ca. 36,0 x 30,6 x 27,7 cm l/b/h
Gewicht: Ca. 8,9 kg
Snoerlengte: Ca. 90 cm, vast gemonteerd
Uitvoering: Kookplaten apart regelbaar, grote kookplaat diameter 18,0 cm, kleine kookplaat
diameter 14,5 cm, oven max. 230 °C, vermogen max. 3.100 Watt (oven 1.500
Watt, kookplaten 1.600 Watt), draaispit, convectieoven
Toebehoren: Gebruiksaanwijzing, 1 draaispit met bevestigingsklemmen, 1 bak-plaat,
1 grillrooster, 1 kruimelopvangplaat, 1 draaispit-houder
Wijzigingen en vergissingen in de uitrustingskenmerken, techniek, kleuren en design voorbehouden
GEBRUIKSAANWIJZING MODEL 68865
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
TECHNISCHE GEGEVENS
Lees de volgende aanwijzingen a.u.b. door en bewaar ze goed.
1. Dit apparaat kan door kinderen vanaf 8 jaar worden gebruikt en
door personen die over gebrekkige fysieke, sensorische of gees
-
telijke vaardigheden of gebrek aan ervaring en/of kennis beschik-
ken, mits zij onder toezicht staan of instructies hebben gekre-
gen aangaande het veilige gebruik van dit apparaat en de hieruit
resulterende gevaren begrepen hebben.
2.
Kinderen mogen niet met het apparaat spelen.
3. Reiniging en onderhoud door de gebruiker mogen niet door kin
-
deren worden uitgevoerd, tenzij deze ouder dan 8 jaar zijn en
onder toezicht staan.
VERKLARING VAN DE SYMBOLEN
Dit symbool wijst op eventuele gevaren die letsel tot gevolg kunnen hebben of tot schade
aan het apparaat leiden.
Dit symbool wijst op een eventueel verbrandingsgevaar. Ga hier altijd zeer voorzichtig te
werk.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
81
4. Berg het apparaat en de kabel op buiten bereik van kinderen
onder de 8 jaar.
5. LET OP - Delen van dit product kunnen heel heet worden en ver
-
brandingen veroorzaken! Wees in aanwezigheid van kinderen en
kwetsbare personen bijzonder voorzichtig.
6.
Kinderen moeten onder toezicht staan, om ervoor te zorgen dat
ze niet met het apparaat spelen.
7. Het apparaat uitsluitend op wisselstroom overeenkomstig het
typeplaatje aansluiten.
8. Sluit het apparaat alleen aan een stopcontact met aardverbin
-
ding aan.
9.
Dit apparaat mag niet met een externe tijdklok of met een
afstandsbediening bediend worden.
10. Het apparaat niet gebruiken op hete oppervlakken of in de buurt
daarvan.
11. Het apparaat is uitsluitend geschikt voor gebruik binnenshuis.
Zet het apparaat op een droog, effen en stabiel oppervlak.
12. Let op voldoende afstand tot de wanden, meubels en brandbare
voorwerpen, zoals bijv. gordijnen. Houd aan de zijkanten min
-
stens 10 cm afstand tot andere oppervlakken aan, aan de boven-
kant minstens 30 cm.
13.
Plaats het apparaat met de keerzijde aan de mur.
14. Laat het apparaat tijdens de werking nooit zonder toezicht achter.
15. Houd steeds een afstand van minstens 2 cm tussen de te berei
-
den gerechten in de oven en de bovenste resp. de onderste ver-
warmingsstaven aan, om te voorkomen dat de gerechten ont-
vlammen - brandgevaar!
16.
Maak voor het bakken en garen in de bakoven uitsluitend gebruik
van serviesgoed dat hiervoor geschikt is.
17. Gebruik uitsluitend toebehoren die door de fabrikant aanbevolen
worden. Het gebruik van andere toebehoren kan gevaren veroor
-
zaken en beschadiging van het apparaat tot gevolg hebben.
18.
Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik
of voor soortgelijke doeleinden, bijv.:
kitchenettes in winkels, kantoren of op andere werkplaatsen,
landbouwbedrijven,
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
82
voor gebruik door gasten van hotels, motels of andere overnach-
tingsbedrijven,
in particuliere pensions of vakantiehuisjes.
19. Niet aan de kabel trekken. De kabel niet over de rand van het
werkvlak laten hangen. Rol de kabel niet om het apparaat heen
en let op dat de kabel geen knik vertoont.
20. Zorg ervoor dat de kabel niet met de hete delen van het apparaat
in aanraking komt. De hete delen niet aanraken. Steeds pannen
-
lappen gebruiken.
21.
Het apparaat wordt tijdens het gebruik heet. Maak a.u.b. gebruik
van pannenlappen. Het apparaat tijdens het gebruik in geen
geval afdekken.
22. Tijdens het gebruik voor een goede ventilatie van de kamer zor
-
gen.
23.
Gebruik het apparaat uitsluitend binnenshuis.
24. Het apparaat schakelt niet automatisch uit. Zet de temperatuur
-
schakelaar daarom na het gebruik steeds op OFF/0 en trek de
netstekker uit het stopcontact.
25.
Het apparaat mag niet in water of in een andere vloeistof gedom
-
peld worden.
26.
Alle delen moeten volledig droog zijn, voordat ze weer in elkaar
gezet worden.
27. Laat het apparaat a.u.b. steeds volledig afkoelen, voordat u het
beweegt, reinigt of opbergt. Voordat u het apparaat gaat hante
-
ren, steeds de netstekker uittrekken.
28.
Controleer de stekker en de kabel regelmatig op slijtage of
beschadiging. Als de kabel of andere delen beschadigd zijn,
stuur het apparaat dan a.u.b. ter controle en/of reparatie naar
onze klantenservice. Ondeskundige reparaties kunnen ernstige
gevaren voor de gebruiker veroorzaken en hebben uitsluiting van
de garantie tot gevolg.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
83
LET OP:
Het apparaat wordt tijdens de werking heel heet!
Open de behuizing van het apparaat in geen geval. Er bestaat
gevaar voor een elektrische schok.
De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid bij foutieve montage, bij ondeskundig of foutief gebruik of
als reparaties door niet geautoriseerde personen worden uitgevoerd.
ALGEMENE AANWIJZINGEN
1. Uw oven is ideaal voor het dagelijks bereiden van vele gerechten. Omdat de kooktijden en tem-
peraturen steeds iets kunnen afwijken, raden wij aan om het kookproces in het oog te houden en
de gaarheid van de gerechten regelmatig te controleren.
2. Bij sommige recepten raden wij aan om het apparaat voor te verwarmen. Schakel het apparaat bij
deze recepten ca. 5 tot 10 minuten vooraf met de aangegeven temperatuur in.
3. Als u gebruik maakt van de onderwarmte, adviseren wij om de gerechten die u wilt toeberei-
den op de onderste rail in de oven te schuiven, resp. bij het gebruik van de bovenwarmte op de
bovenste rail.
4. Gebruik geen metalen voorwerpen om de behuizing of de bakplaat te reinigen. De bakplaat is niet
snijbestendig. Gebak of pizza nooit op de bakplaat snijden.
5. Het apparaat wordt tijdens het gebruik heet, gebruik daarom steeds pannenlappen.
6. De glasdeur is niet geschikt om er iets op te zetten. Zet daarom geen pannen of andere voorwer-
pen op de geopende deur neer, om beschadigingen van het glas te vermijden.
7. Maak de glasdeur steeds voorzichtig open, omdat de ontsnappende hete lucht verbrandingen
kan veroorzaken.
8. Wij adviseren om gerechten die gaar zijn, slechts voor een korte tijd in de oven warm te houden,
omdat deze anders kunnen uitdrogen.
9. Controleer na het gebruik of alle schakelaars op OFF/0 gezet zijn resp. of de functieschakelaars
uitgeschakeld zijn.
10. Als u het apparaat niet gebruikt, moet u steeds de stekker uit het stopcontact trekken.
11. De draaifunctie voor het grillen met het draaispit kan met de schakelaar ingeschakeld worden.
12. Schakel de kookplaten alleen in, als er een gevulde kookpan op de betreffende plaat staat. Maak
zomogelijk uitsluitend gebruik van pannen die een vlakke, effen bodem hebben en een diameter
die overeenkomt met de grootte van de kookplaat.
Het apparaat wordt tijdens het gebruik zeer heet, ook aan de buitenkant.
Zorg daarom voor voldoende afstand tot alle brandbare voorwerpen en
voor voldoende ventilatie.
Maak steeds gebruik van pannenlappen, zolang het apparaat in werking
is resp. zolang het nog heet is.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
84
13. U kunt allebei de kookplaten gebruiken, als de oven aan is. Wij raden u echter aan, om in dit
geval slechts één kookplaat te gebruiken, om een mogelijke overbelasting van de hoofdzekering
te vermijden.
VÓÓR HET EERSTE GEBRUIK
1. Verwijder alle verpakkingsmaterialen uit het apparaat. Houd verpakkingsmateriaal uit de buurt
van kinderen - gevaar voor verstikking! Controleer of alle delen compleet en onbeschadigd zijn.
2. Was de afneembare delen af in warm water met een mild afwasmiddel. Gebruik hiervoor geen
bijtende poetsmiddelen of staalwol. Spoel de delen met helder water na. Droog alle delen zorg-
vuldig af.
3. Veeg de behuizing af met een vochtige doek.
4. De verwarmingsstaven kunnen zonodig met een goed uitgewrongen, vochtige doek afgewreven
worden. Let op dat er geen water in de behuizing kan dringen.
5. Het apparaat mag niet in water of in een andere vloeistof gedompeld worden.
6. Bij het eerste gebruik kan er sprake zijn van rookontwikkeling. Deze rook is niet gevaarlijk. Wij
adviseren om het apparaat vóór het eerste gebruik voor te verwarmen, om eventuele resten te
verwijderen.
7. Zet het apparaat op een hittebestendig, vast en effen oppervlak.
8. Let op voldoende afstand tot de wanden en brandbare voorwerpen, zoals bijv. gordijnen.
9. Controleer of alle schakelaars in de stand OFF/0 staan.
10. Steek de stekker in een stopcontact (220–240 V~ wisselstroom).
11. Stel het apparaat met behulp van de temperatuurschakelaar op 230 °C in en schakel ook de
boven- en onderwarmte in. De controlelampjes van de schakelaars zijn verlicht.
12. Zodra de gewenste stand bereikt is, gaan de controlelampjes voor de temperatuur en de functie
uit. Zodra het apparaat weer verwarmt, zijn de controlelampjes weer verlicht.
13. Wij adviseren om het apparaat vóór het eerste gebruik ca. 10 minuten lang op de hoogste tem-
peratuur te verwarmen, totdat er geen rook meer ontsnapt.
14. Maak het raam gedurende deze inbrandfase open. Na het inbranden zijn eventueel al gebruiks-
sporen aan het apparaat te zien; deze sporen hebben echter geen nadelige invloed op de functie
van het apparaat en zijn geen reden tot reclamatie.
15. Schakel het apparaat uit, door de schakelaars voor de temperatuur en de tijd op OFF/0 te zetten
en laat het apparaat volledig afkoelen.
16. Nu is uw apparaat klaar voor gebruik.
Het apparaat wordt tijdens het gebruik zeer heet, ook aan de buitenkant.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
85
Schakel het apparaat voor een reiniging uit (alle schakelaars op OFF/0) en trek de
stekker uit het stopcontact.
Laat het apparaat compleet afkoelen.
1. Het apparaat mag bij een reiniging nooit in water of in een andere vloeistof gedompeld worden.
2. Alle verwijderbare delen, zoals bakplaat, grillspit, grillrooster enz., kunnen in warm water met
een mild afwasmiddel afgewassen worden. Spoel de delen daarna met helder water na en droog
ze goed af. U kunt de delen ook in de vaatwasser reinigen.
3. Als er soms levensmiddelresten ingebrand zijn, kunt u de betreffende delen in heet water met
een mild afwasmiddel weken, om alle resten los te maken.
4. De verwarmingsstaven kunnen zonodig met een goed uitgewrongen, vochtige doek afgewreven
worden. Let op dat er geen water in de behuizing dringt.
5. De behuizing kan van binnen en van buiten met een vochtige doek afgewreven worden. Let op
dat er geen water in het apparaat kan dringen.
6. De binnenkanten van de bakoven zijn voorzien van een gemakkelijk te reinigen oppervlak en kun-
nen met een vochtige doek gereinigd worden. Veeg eventuele spetters meteen af met een voch-
tige doek.
7. De kookplaten kunt u met een vochtige doek en met een mild afwasmiddel afvegen. Als er soms
iets overgekookt en aangebrand is, kunt u de kookplaten met een passende pannenspons reini-
gen.
8. Gebruik geen bijtende of schurende poetsmiddelen, staalwol e. d.
REINIGING EN ONDERHOUD
GAARTIJDEN-TABEL
1. De navolgend aangegeven gaartijden zijn circa-tijden die afhankelijk van de kwaliteit en de hoe-
veelheid van de ingrediënten, de ingestelde temperatuur en van uw persoonlijke smaak kunnen
afwijken.
2. Als u vlees met paprika of andere hittegevoelige kruiden bereidt, zet de temperatuur dan a.u.b.
iets lager en maak de gaartijd dus ook iets langer.
3. Als u het grillrooster of het draaispit gebruikt, moet u steeds een opvangschaal op de onderste
rail schuiven.
4. Als u vlees of vis op het grillrooster grillt, moet u deze meerdere malen omdraaien, om een gelijk-
matige bruiningsgraad te verkrijgen.
5. Neem bij gebak en ovenschotels a.u.b. de baktijden in acht die in de betreffende recepten aan-
gegeven zijn.
6. Op de volgende pagina´s vindt u aanwijzingen voor het gebruik van de verschillende functies en
receptideeën die bij het gebruik van de afzonderlijke functie passen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
86
Grillgerechten Inzet Rail (v.
onderen)
Temp. °C Voorverwarmen
op 230°C
Gaartijd ca.
Varkenssteak rooster 3 200-230°C 10 min. ca. 10 per kant
Kip, helemaal draaispit 200-230°C ca. 60
Kippenvleugels rooster 3 200-230°C ca. 40
Kippenpoten rooster 3 200-230°C ca. 45
Varkensmedaillons rooster 3 200-230°C 10 min. ca. 35
Eend, 1,8 kg draaispit 200-230°C ca. 150
Kalkoengebraad, 700 g draaispit 200-230°C ca. 60
Fazant draaispit 200-230°C ca. 80
Patrijzen draaispit 200-230°C ca. 45
Gebraden gehakt rooster 2 160-180°C ca. 80
Forel in folie rooster 2 180°C ca. 20
Casselerrib in deeg rooster 2 180°C ca. 30
Varkensschouder rooster 2 200°C ca. 80
Lamsbout rooster 2 180°C ca. 160
Frites/Kroketten bakplaat 200-230°C 10 min. ca. 15-20
Makreel, gegrild rooster 200-230°C ca. 25
Aardappelen in folie bakplaat 2 180°C ca. 40-60
KOKEN OP DE KOOKPLATEN
1. U kunt de kookplaten net zo gebruiken als op een gebruikelijk fornuis of als een gebruikelijke
kookplaat, dus om gerechten in ketels en pannen te koken en te braden.
2. U kunt naar keuze slechts één van de twee kookplaten of ook allebei de kookplaten gebruiken.
3. Schakel de gewenste kookplaat in, door de betreffende keuzeschakelaar op de gewenste instel-
ling tussen de 1 en MAX te zetten.
4. Gebruik voor het koken steeds pannen met een vlakke, effen bodem, zodat er een goed contact
met de kookplaat bestaat. De bodem van de pan moet zomogelijk dezelfde diameter hebben als
de kookplaat.
5. Draai na het gebruik van de kookplaat de temperatuurregelaar meteen weer op OFF/0.
6. Trek de stekker uit het stopcontact.
7. Na het uitschakelen blijft de kookplaat nog een tijd lang heet. U kunt deze restwarmte gebruiken,
om bijv. de gerechten warm te houden.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
87
8. U kunt allebei de kookplaten gebruiken, als de oven aan is. Wij raden u echter aan, om in dit
geval slechts één kookplaat te gebruiken, om een mogelijke overbelasting van de hoofdzekering
te vermijden.
ONTDOOIEN
1. U kunt de kleine keuken ook gebruiken om vlees, gevogelte, brood en broodjes te ontdooien.
2. Schuif de bakplaat/opvangschaal op de onderste rail in de oven.
3. Schuif het grillrooster op de tweede rail van onderen af.
4. Leg de bevroren levensmiddelen ofwel direct op het grillrooster of in een hittebestendige schaal
en zet deze schaal dan op het grillrooster.
5. Wij adviseren om voor het ontdooien van levensmiddelen de oven op de laagste temperatuur in
te stellen (ca. 100 °C), om te voorkomen dat de levensmiddelen uitdrogen.
6. Schakel de boven- en onderwarmte in. Zodra de gewenste stand bereikt is, gaan de controle-
lampjes voor de temperatuur en de functie uit. Zodra het apparaat weer verwarmt, zijn de con-
trolelampjes weer verlicht.
AFBAKKEN
1. De kleine keuken is ideaal geschikt om brood en broodjes af te bakken (ook uit de diepvries).
2. Verwarm het apparaat ca. 5 minuten met boven- en onderwarmte op ca. 200 °C voor.
3. Schuif de bakplaat of het grillrooster op de onderste rail in de oven.
4. Leg het brood of de broodjes op de bakplaat en bak deze naar wens af.
GRATINEREN
1. Schuif de bakplaat of het grillrooster met de te gratineren gerechten op de derde rail van onde-
ren af in het apparaat.
2. Stel de gewenste temperatuur in. Om de gerechten snel te gratineren raden wij aan om de oven
op 230 °C in te stellen.
3. Schakel de boven- en onderwarmte in.
4. Bij het gratineren moet u de gerechten regelmatig en in korte tijdsafstanden controleren, zodat
het oppervlak niet verbrandt.
Hawaii-toast
Ingrediënten: 4 sneetjes wit- of toastbrood, 4
plakken gekookte ham, 4 schijven ananas, 4
plakken Edammer kaas
Toebereiding: De sneetjes brood op het rooster
leggen, het rooster op de derde rail van onde-
ren in de oven schuiven en de sneetjes even op
230 °C boven- en onderwarmte toasten, totdat
de bovenste kant licht bruin is, daarna omdraai-
en en de andere kant ook even toasten. Op elke
toast een plak ham, een schijf ananas en tot slot
een plak kaas leggen. De sneetjes toast vervol-
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
88
gens op de ingevette bakplaat leggen, de bak-
plaat op de derde rail van onderen af in de oven
schuiven en op 230°C ca. 5 minuten gratineren.
Mozzarella-toast
Ingrediënten: 4 sneetjes wit- of toastbrood, 1
vleestomaat, enkele basilicumblaadjes, 2 bollen
Mozzarella, zwarte peper uit een perpermolen
Toebereiding: De sneetjes brood op het roos-
ter leggen, het rooster op de derde rail van on-
deren in de oven schuiven en de sneetjes even
op 230°C boven- en onderwarmte toasten, tot-
dat de bovenste kant licht bruin is, daarna om-
draaien en de andere kant ook even toasten. De
vleestomaat in schijven snijden en op de snee-
tjes brood leggen. Enkele basilicumblaadjes er-
overheen strooien. De Mozzarella in schijven
snijden en over de sneetjes brood verdelen, met
peper op smaak brengen. De sneetjes brood ver-
volgens op de ingevette bakplaat leggen, de bak-
plaat op de derde rail van onderen in de oven
schuiven en op 230°C boven- en onderwarmte
ca. 5 minuten gratineren.
Pizza-toast
Ingrediënten: 4 sneetjes wit- of toastbrood,
2 plakjes cervelaatworst, 1 plakje gekookte
ham, 1 kleine tomaat, 1 el champignonschijf-
jes, 2 plakjes Edammer kaas, 2 el zure room,
½ tl oregano, zout en peper
Toebereiding: De sneetjes brood op het rooster
leggen, het rooster op de derde rail van onde-
ren in de oven schuiven en de sneetjes even op
230°C boven- en onderwarmte toasten, totdat
de bovenste kant licht bruin is, daarna omdraai-
en en de andere kant ook even toasten. Alle in-
grediënten, behalve de room en de kruiden, in
kleine blokjes snijden, met de room en de krui-
den mengen en op de getoaste sneetjes brood
verdelen. De sneetjes brood vervolgens op de in-
gevette bakplaat leggen, de bakplaat op de der-
de rail van onderen in de oven schuiven en op
230°C boven- en onderwarmte ca. 5 minuten
gratineren.
Frankische braadworst-toast
Ingrediënten: 4 sneetjes grijs brood, 16 Nürn-
berger rostbraadworstjes (van tevoren in een
pan gebraden), 100 g gekookte zuurkool, 1 tl
komijn, 30 g geraspte Goudse kaas, 3 el zure
room, 1 el geroosterde uien
Toebereiding: De sneetjes grijs brood op het
rooster leggen, het rooster op de derde rail van
onderen in de oven schuiven en de sneetjes even
op 230°C boven- en onderwarmte toasten, tot-
dat de bovenste kant licht bruin is, daarna om-
draaien en de andere kant ook even toasten. Op
elke snee brood 4 Nürnberger rostbraadworstjes
leggen, de zuurkool over de worstjes verdelen.
De Goudse kaas met de komijn en de zure room
mengen en op de sneetjes smeren De sneetjes
brood vervolgens op de ingevette bakplaat leg-
gen, de bakplaat op de derde rail van onderen in
de oven schuiven en op 230°C boven- en onder-
warmte ca. 5 minuten gratineren.
Pastaschotel
Bereidingstijd: 60 minuten
Ingrediënten: 250 g macaroni, 400 g varkens-
schnitzel, 1 ui, 1 teentje knoflook, 3 el olie,
1/4 l warme vleesbouillon, 1 el gehakte peter-
selie, 4 tomaten, 1 tl zout, 250 g courgette, 1
snufje gedroogde tijm, 100 g geraspte Emmen-
taler kaas, 1 el gehakte peterselie
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
89
Toebereiding: Pasta volgens het voorschrift op
de verpakking beetgaar koken. 2 el olie in een
pan op het fornuis verhitten en hierin de fijn ge-
sneden ui en de gehakte knoflook fruiten tot ze
glazig zijn. Het in dunne reepjes gesneden vlees
bij de uien en knoflook doen en aanbraden. De
vleesbouillon erbij gieten en alles 8 minuten la-
ten sudderen. De courgette in schijfjes snijden,
in de resterende olie aan beide kanten licht aan-
braden, op smaak brengen met zout en tijm. De
tomaten ontvellen en in kleine blokjes snijden.
De ovenschaal bestrijken met de olie van de ge-
bakken courgetteschijven. De helft van de ma-
caroni in de vorm doen, dan de blokjes tomaten
en de courgetteschijven in lagen erop leggen en
tot slot de resterende macaroni erover verdelen.
De kaas over de ovenschaal verdelen en op een
rooster op de tweede rail van onderen afgezien,
in de oven schuiven, op 230°C boven- en onder-
warmte ca. 20 minuten gratineren.
GRILLEN MET DE DRAAISPIT
1. Schuif steeds een opvangschaal op de onderste rail in de oven, om het omlaag druppelende vet
op te vangen, zodat het niet op de verwarmingsstaven terechtkomt en verbrandt.
2. De grillspit is vooral geschikt voor het grillen van gevogelte tot ca. 2 kg of vlees tot ca. 1 kg.
3. Schuif een van de bevestigingsklemmen zodanig op de grillspit dat de scherpe punten naar het
midden wijzen.
4. Steek de spit daarna zo exact mogelijk door het midden van het voorbereide en gekruide stuk
vlees.
5. Schuif de tweede bevestigingsklem zodanig op de spit dat de scherpe punten naar het midden
wijzen.
6. Schuif de twee bevestigingsklemmen zodanig op het te grillen vlees, dat het vlees in het midden
van de spit bevestigd is. Het is belangrijk dat de spit zo exact mogelijk in het midden van het te
grillen vlees steekt, zodat het vlees gelijkmatig gedraaid en bruin wordt. De uitstekende delen
van gevogelte evt. met keukengaren vastbinden.
7. Bevestig de bevestigingsklemmen met behulp van de vastzetschroeven, door de schroeven aan te
draaien. Let er a.u.b. op dat u de vastzetschroeven niet achter de twee punten 1 + 2 bevestigt.
8. Plaats de spit nu eerst met de afgeplat kant in de betreffende uitsparing aan de linkerkant van
de bakruimte in de oven.
9. Het andere uiteinde van de grillspit wordt in de houder aan de rechterkant gehangen.
10. Stel vervolgens de temperatuurschakelaar van de oven op een temperatuur van 230 °C in. Scha-
kel de functieschakelaar op draaspit. Zodra de gewenste stand bereikt is, gaan de controlelamp-
jes voor de temperatuur en de functie uit. Zodra het apparaat weer verwarmt, zijn de controle-
lampjes weer verlicht.
11. Wij adviseren om het te grillen vlees tijdens het grillen meermaals met olie of een marinade te
bestrijken, zodat het vlees niet uitdroogt en een knapperig korstje krijgt.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
90
Knapperig gegrillde kip
Bereidingstijd: ca. 70 minuten
Ingrediënten: 1 kip ca. 1 kg, 1 tl zout, 1 tl pa-
prika, 2 el olie
Van het zout, de paprika en de olie een marina-
de maken en de kip hiermee bestrijken. De in-
gesmeerde kip op de draaispit steken en met de
twee klemmen bevestigen. De uitstekende delen
zoals bijv. de vleugels met keukengaren vastbin-
den. De draaispit in het apparaat hangen. Bij
230°C boven- en onderwarmte ca. 60 minuten
grillen.
Patrijzen
Bereidingstijd: 45 minuten
Ingrediënten: 2 patrijzen à 500 g, 400 g braad-
worstmassa, 100 g doorregen gerookt spek,
1/4 l vleesbouillon, 1/8 l donker bier, 2 el don-
kere sausbinder
Toebereiding: De patrijzen met braadworstmassa
vullen en dichtnaaien. De vleugels en de poten
met de schijven spek aan het lichaam vastbin-
den. De ingesmeerde patrijzen op de draaispit
steken en met de twee klemmen bevestigen. De
uitstekende delen zoals bijv. de vleugels met
keukengaren vastbinden. De draaispit in het ap-
paraat hangen. Bij 230°C boven- en onderwarm-
te ca. 45 minuten grillen. Het vleesfond in een
pannetje op de kookplaat met de sausbinder ver-
roeren en even laten koken. Tot slot het bier er-
door roeren en niet meer laten koken.
Gebraden fazant
Ingrediënten: 1 fazant, ca. 1 kg , 100 g cantha-
rellen uit blik, 1 fijn gesneden ui, 100 g door-
regen gerookt spek, 1 droog broodje, 1 ei, 100
g vet spek, 3 el fijn gehakte peterselie, 1 ei, 1/4
tl zout, 1 snufje nootmuskaat, 1 mespuntje pe-
per, 1/8 l vleesbouillon, 1/8 l rode wijn, 1 beker
zure room
Toebereiding: Het broodje in warm water weken.
Het vette, in blokjes gesneden spek samen met
de fijn gesneden ui in een pan op het fornuis
aanbraden, totdat de ui goudgeel is. Het uitge-
drukte, in kleine stukken verdeelde broodje, de
cantharellen, de peterselie, het ei en de kruiden
goed mengen. De fazant met dit mengsel vul-
len en dichtnaaien. De schijven doorregen spek
om de fazant wikkelen en alles met keukengaren
vastbinden, zodat de poten en de vleugels stevig
tegen het lichaam aan liggen. De ingesmeerde
patrijzen op de draaispit steken en met de twee
klemmen bevestigen. De uitstekende delen zo-
als bijv. de vleugels met keukengaren vastbin-
den. De draaispit in het apparaat hangen. Bij
230°C boven- en onderwarmte ca. 80 minuten
grillen. Het keukengaren 15 minuten voor het
einde van de gaartijd losmaken en het spek ver-
wijderen, zodat de fazant bruin wordt. Het vlees-
fond uit de braadslee met de vleesbouillon los-
weken, in een pan doen en samen met de rode
wijn verhitten. De zure room erdoor roeren.
Eendengebraad
Bereidingstijd: 3 uur
Ingrediënten voor 8 personen: 1 eend (ca.
1,8 kg), een beetje zout, 1 tl peper, 1/8 l donker
bier, 1/8 l rode wijn, 1 tl zetmeel, in een beetje
water verroerd
Toebereiding: De eend wassen en het overtollige
vet verwijderen. De eend naar wens vullen en
dichtnaaien. De vleugels met keukengaren ste-
vig tegen het lichaam aan binden. Zout en pe-
per met het bier mengen en de eend ermee be-
strijken. Als de eend ongevuld gegaard wordt,
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
91
ook het binnenste kruiden met peper en zout.
Meerdere malen met een vork in de vette huid
steken. De eend op de draaispit steken en in de
oven hangen. Bij 230°C boven- en onderwarmte
ca. 2,5 uur grillen. De eend aan het einde van
de braadtijd in de uitgeschakelde oven warm
houden. Aan het einde van de braadtijd het
vleesfond uit de opvangschaal met de wijn opko-
ken. Het zetmeel met water verroeren en de saus
hiermee binden. De saus op smaak brengen. De
eend van het spit nemen, trancheren en met de
saus serveren. TIP: Bij dit feestelijk gebraad ser-
veert men rode kool met appel, aardappelknoe-
dels of brooddeegbollen. Als u de voorkeur geeft
aan mager vlees, neem dan een baby kalkoen.
BRADEN EN GAREN
1. In de kleine keuken kunt u uitstekend ovenschalen gratineren, vlees braden en andere gerech-
ten bereiden.
2. Hiervoor gebruikt u ofwel het rooster, waar u de passende casserole, ovenschaal of braadslee op
kunt zetten, of u gebruikt de bakplaat.
3. Met behulp van de temperatuurschakelaar stelt u de gewenste temperatuur in en met de func-
tieschakelaar stelt u, afhankelijk van het recept, de boven- en onderwarmte of enkel de onder-
warmte in. Zodra de gewenste stand bereikt is, gaan de controlelampjes voor de temperatuur en
de functie uit. Zodra het apparaat weer verwarmt, zijn de controlelampjes weer verlicht.
Gebraden gehakt
Bereidingstijd: 75 minuten
Ingrediënten: 500 g gemengd gehakt, 150 g
gehakte varkenslever, 1 droog broodje, 1 ui, 2
teentjes knoflook, 1 ei, 1 tl zout, 3 snufjes noot-
muskaat, 3 snufjes peper, 150 g dun gesneden
doorregen spek, 1 tl paprikapoeder, 1 tl mos-
terd, 1 el paneermeel
Toebereiding: Het broodje in water weken. De
ui en de teentjes knoflook schillen en fijn hak-
ken. Het uitgedrukte broodje, de ui, het gehakt,
de gehakte lever, het ei, zout, mosterd, de krui-
den en het paneermeel door elkaar kneden. Van
dit deeg een langwerpig brood vormen, in een
ovenschaal plaatsen en de schijven spek erop
leggen. Het gehakt op het rooster zetten, op de
tweede rail van onderen af in de oven schuiven
en op 180°C boven- en onderwarmte ca. 50 mi-
nuten braden, evt. na 30 minuten naar 160°C
omlaag schakelen.
Varkenssteaks
Ingrediënten: 4 varkenssteaks van elk 200 g,
1 tl zout, enkele scheutjes tabasco, 2 tl papri-
ka, 3 el olie
Toebereiding: Van het zout, de tabasco, paprika
en de olie een marinade bereiden en de steaks
daarin ca. 2 uur marineren. De gekruide steaks
op het rooster leggen, op de derde rail in de oven
schuiven en de steaks op 230°C boven- en on-
derwarmte aan elke kant ca. 10 minuten grillen.
TIP: Als het snel moet gaan, neemt u kant-en-
klaar gekruide steaks van de slager.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
92
Lasagne
Bereidingstijd: 90 minuten
Ingrediënten: 250 g lasagne-bladen, 500 g ge-
mengd gehakt, 2 el olie, 2 uien, ½ tl oregano, 1
tl paprikapoeder, 1 tl zout, 70 g tomatenpuree,
2 el boter, el bloem, ½ l melk, ¼ l droge witte
wijn, ½ tl zout, 2 snufjes peper, 100 g geraspte
Emmentaler kaas, 50 g geraspte Parmesaanse
kaas, 3 el room, boter voor de ovenschaal
Toebereiding: De lasagne-bladen volgens het
voorschrift op de verpakking koken en daarna in
koud water leggen. De uien fijn snijden, olie in
een pan doen en de uien hierin licht bruin la-
ten worden. Het gehakt erbij doen en al roerend
bakken. Oregano, paprika en een 1/2 tl zout er-
bij doen en het mengsel opzij zetten. In een
pan van de boter en de bloem een roux maken
die met melk en wijn afgeblust wordt. De saus
constant roeren, 5 minuten laten koken en op
smaak brengen met peper en zout. Een oven-
schaal insmeren met boter en een laag lasag-
ne-bladen op de bodem leggen. Op deze laag
volgt het gehakt-mengsel en daarna de saus.
Deze volgorde in dunne lagen herhalen, waarbij
de laatste laag uit lasagne-bladen moet bestaan.
De resterende saus over de lasagne gieten, met
kaas bestrooien en de room eroverheen druppe-
len. De ovenschaal met aluminiumfolie afdek-
ken en op het rooster op de onderste rail van de
oven op 200°C boven- en onderwarmte ca. 45
minuten bakken. Na 2/3 van de baktijd de fo-
lie verwijderen.
Gemengde groenten
Ingrediënten: 1000 g gemengde groenten,
schoon gemaakt en afhankelijk van de tijd van
het jaar, 1-2 el gemengde kruiden, 1 tl groen-
tearoma
Toebereiding: Grote stukken groente in dunne
reepjes snijden. De groenten met het groen-
tearoma mengen en over 10 stukken alumini-
umfolie verdelen. Evt. stukjes boter toevoegen.
De folie aan de hoekpunten vastpakken en de
uiteinden zodanig in elkaar draaien dat er kleine
pakjes ontstaan. De groentepakjes op de bak-
plaat leggen en in de oven op 180°C boven- en
onderwarmte ca. 30 minuten garen. De gaartijd
kan afhankelijk van de gebruikte groenten kor-
ter of langer zijn. De groenten na het garen met
verse, gehakte kruiden bestrooien.
Spekaardappelen
Bereidingstijd: 50 minuten
Ingrediënten: 4 aardappelen ca. 500 g, 150 g
doorregen spek, 1 tl olie, 1 el gehakte peterselie
Toebereiding: De aardappelen schillen en zoda-
nig in dunne schijven snijden dat uit de aardap-
pel een waaier wordt, Dit kunt u heel eenvou-
dig doen door de aardappelen op een eetlepel te
leggen en ze daarop te snijden. Het spek in heel
kleine stukjes snijden en tussen de afzonder-
lijke aardappelschijven verdelen. Vier stukken
met olie bestrijken en ze om de aardappelwaai-
ers wikkelen. Leg de pakjes op de bakplaat. In
de kleine keuken op de tweede rail van onderen
op 180°C boven- en onderwarmte ca. 40 - 60
minuten garen. Tijdens de laatste 10 minuten
de folie openen en de aardappelen gaar bakken.
De hete aardappelen met de gehakte peterselie
bestrooien en in de folie serveren. TIP: U kunt
de aardappelwaaiers ook met uienringen en een
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
93
beetje knoflook vullen. Bovendien kunt u een
beetje komijn tussen de schijven strooien.
Aardappelen in folie
Bereidingstijd: 50 minuten
Ingrediënten: 4 aardappelen ( 500 g), 1 tl olie
Toebereiding: De aardappelen wassen en gron-
dig afborstelen. Met een vork meermaals in de
aardappelen steken of ze kruiselings insnijden.
Wikkel de aardappelen elk in een stuk alumi-
niumfolie dat u met olie bestreken heeft. Leg
de pakjes op de bakplaat. In de kleine keuken
op de tweede rail van onderen op 180°C boven-
en onderwarmte ca. 40 - 60 minuten garen. Als
de aardappelen gaar zijn, de aluminiumfolie aan
de bovenkant openen, de kruiselings ingesne-
den schil omhoog tillen en een dressing over de
aardappelen gieten, die u zelf van kwark, zure
room en kruiden kunt maken. TIP: Folieaardap-
pelen zijn een ideaal bijgerecht bij barbecues
of bij medium gebakken steaks en horen bij elk
tuinfeest. Men eet ze alleen met zout of ook met
kruiden- of knoflookboter.
Appel-rijstschotel
Bereidingstijd: 60 minuten
Ingrediënten: ¾ l melk, 1 snufje zout, 175 g
rondkorrelrijst, 1 pakje vanillesuiker, 2 eieren,
2 el suiker, 500 g appels, 1 el citroensap, 3 el
poedersuiker, boter voor de ovenschaal
Toebereiding: De melk, het zout en de rijst in
een pan opkoken en op een laag vuur ca. 30 mi-
nuten laten opzwellen. De eieren met de sui-
ker en de vanillesuiker verroeren en door de rijst
mengen. De appels schillen, de klokhuizen ver-
wijderen en de appels in dunne schijven snij-
den. De rijst en de appels in afwisselende la-
gen in de met boter bestreken ovenschaal doen
en de lagen zo verdelen dat de laatste laag uit
appels bestaat. Deze appelschijven met citroen-
sap bedruppelen en met poedersuiker bestrooi-
en. De ovenschaal op het rooster zetten en op
de tweede rail van onderen in de oven schuiven,
op 180°C boven- en onderwarmte ca. 20 minu-
ten bakken. TIP: Als u de eidooiers en de eiwit-
ten scheidt, het eiwit stijf klopt en door de rijst
mengt, wordt de appel-rijstschotel luchtiger.
Gebakken kwarkpudding
Bereidingstijd: 70 minuten
Ingrediënten: 500 g abrikozen uit blik (of een
ander soort fruit), 500 g magere kwark, ¼ l slag-
room, 2 eieren, 3 el suiker, 1 pakje vanillesui-
ker, 1 pakje vanillepudding, boter voor de oven-
schaal
Toebereiding: Gebruik zomogelijk een ovale
ovenschaal met een lengte van maximaal 26 cm.
Bestrijk de ovenschaal met boter en leg de abri-
kozen op de bodem. De kwark, de slagroom en
de eieren goed verroeren, bijv. met de ESGE-
staafmixer. Voeg geleidelijk aan de suiker, vanil-
lesuiker en de puddingpoeder toe en zorg ervoor
dat alles goed gemengd wordt. De kwarkcrème
over de vruchten verdelen. De ovenschaal op het
rooster zetten en op de tweede rail van onderen
in de oven schuiven, op 160°C boven- en onder-
warmte ca. 50 minuten bakken. Bij deze kwark-
pudding past een vruchtensaus heel goed.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
94
Kaneelkrans
Ingrediënten voor een kransvorm van 26 cm Ø:
5 eieren, 200 g suiker, ½ glasa kersenjam, ½ tl
kaneel, 1 volle el cacao, 100 g gemalen noten,
350 g bloem , 1 pakje bakpoeder, evt. een beet-
je melk
Toebereiding: De eieren, boter, jam en kaneel
tot schuim verroeren. De cacao, noten, bloem en
het bakpoeder vermengen en door de schuimige
massa roeren. Het deeg moet dikvloeibaar zijn.
Zonodig een beetje melk toevoegen. Het deeg in
een ingevette kransvorm doen. Deze vorm op het
rooster zetten en op de onderste rail in de oven
schuiven. Op 180°C boven- en onderwarmte ca.
50 minuten bakken.
Kaaskoek
Ingrediënten voor de bodem:
65 g boter, 75 g suiker, 1 ei, 200 g bloem,
½ pakje bakpoeder
Ingrediënten voor de vulling
500 g magere kwark, 150 g suiker, 1 pakje va-
nillesuiker, 1 pakje vanille-puddingpoeder, 3 ei-
eren, 375 ml melk , 50 g gesmolten boter
Toebereiding: Van de boter, suiker, het ei, de
bloem en de bakpoeder een kneeddeeg ma-
ken. Het deeg uitrollen en op de bodem en de
rand van een springvorm (26 cm Ø) aanbren-
gen, waarvan alleen de bodem ingevet is; het
deeg aan de rand ca. 3 cm hoog aandrukken. De
ingrediënten voor de vulling met elkaar verroe-
ren en op het deeg gieten. ATTENTIE: Denk er-
aan dat u een goed sluitende bakvorm gebruikt,
want de vulling is in het begin nog dunvloeibaar.
De bakvorm op het rooster zetten en op de on-
derste rail in de oven schuiven. Op 180°C bo-
ven- en onderwarmte ca. 80 minuten bakken.
BAKKEN
1. U kunt passende, normaal in de handel verkrijgbare bakvormen met een diameter van max.
28 cm gebruiken of de meegeleverde bakplaat.
2. Bij het bakken moet u steeds de boven- en onderwarmte gebruiken.
3. Als u bakvormen gebruikt, schuif het rooster dan a.u.b. op de onderste rail in de oven en zet de
bakvorm op het rooster.
4. Om plat gebak of platte koekjes te bakken gebruikt u de bakplaat en schuift deze op de tweede
rail van onderen in de oven.
5. Zet de functieschakelaar op boven- en onderwarmte en stel de bakovenschakelaar op de gewenste
temperatuur in. Zodra de gewenste stand bereikt is, gaan de controlelampjes voor de tempera-
tuur en de functie uit. Zodra het apparaat weer verwarmt, zijn de controlelampjes weer verlicht.
6. Na het bakken met behulp van een houten stokje controleren of het deeg gaar is. Als er geen
deeg aan het stokje blijft plakken, is het gebak gaar en kan uit de oven gehaald worden.
7. Als er nog deeg aan het stokje blijft hangen, het gebak nog een paar minuten langer bakken met
dezelfde instellingen als voorheen en daarna de test herhalen.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
95
Gistgebak - Basisdeeg
Bereidingstijd: 120 minuten, rechthoekige bak-
vorm met een lengte van 25 cm
Basisdeeg: 500 g bloem, 75 g suiker, 80 g
zachte boter, 330 ml lauwwarme melk, ½ tl
zout, 1 blokje gist
Voor het bestrijken: 1 eidooier, 1 el slagroom
Toebereiding: Van de ingrediënten voor het ba-
sisdeeg een gistdeeg maken, dat zo lang ge-
kneed en zo vaak op de bodem van de kom ge-
slagen moet worden totdat het vanzelf van de
bodem van de kom loslaat. Het deeg op een war-
me plek laten rijzen, totdat het volume verdub-
beld is. Het deeg nogmaals goed doorkneden en
in een ingevette bakvorm doen. De eidooier met
de slagroom mengen, het deeg hiermee bestrij-
ken en in de lengte met een scherp mes insnij-
den. Het deeg nog eens 30 minuten laten rij-
zen. De bakvorm op een rooster zetten, op de
onderste rail in de kleine keuken schuiven en
op 180°C boven- en onderwarmte ca. 45 minu-
ten bakken. U kunt de gistdeeg overigens ook in
de UNOLD broodbakmachine Backmeister toe-
bereiden.
Gevlochten gistbrood
Ingrediënten: Basisdeeg zoals aangegeven, plus
1 ei
Toebereiding: Een basisdeeg met een extra ei
maken zoals hierboven beschreven. Het deeg
nogmaals kneden, vervolgens drie rollen uit het
deeg vormen en daaruit een vlecht maken. De
bakplaat met bakpapier bedekken, de brood-
vlecht erop leggen, met ei bestrijken en nog-
maals laten rijzen..Het gevlochten gistbrood op
de tweede rail van onderen op 180°C boven- en
onderwarmte ca. 45 minuten bakken.
Schwarzwälder kersenkrans
Ingrediënten voor een kransvorm van 26 cm Ø:
Voor het deeg: 6 eieren, 4 el warm water, 200 g
suiker, 1 pakje vanillesuiker, 2 mespuntjes ka-
neel, 200 g bloem, 1 el cacaopoeder, 1 el zet-
meel, 1 tl bakpoeder
Voor de vulling: 1 glas morellen zonder pit,
1/8 kersenbrandenwijn, 1/8 l kersensap, 1 el
suiker, 1 pakje rode gelatinepoeder, 1/4 l slag-
room, 1 pakje vanillesuiker, 1 el poedersuiker,
2 el cacaopoeder
Toebereiding: De eidooiers en de eiwitten schei-
den en de eidooiers met het water, de suiker en
de vanillesuiker met behulp van de ESGE-staaf-
mixer of een handmixer goed schuimig kloppen.
De eiwitten stijf kloppen en het geklopte eiwit
over de eimassa verdelen. De bloem, het caca-
opoeder, het zetmeel en het bakpoeder mengen
en al zevend over de eimassa verdelen. Met een
pannenlikker voorzichtig door de eimassa roe-
ren. Een „Frankfurter kransvorm“ of een spring-
vorm met „tulbandinzet“ met boter en bloem
bestrijken. Het rooster op de onderste rail in
de oven schuiven en de bakvorm erop zetten.
Op 170°C boven- en onderwarmte in de voor-
verwarmde kleine keuken ca. 45 minuten bak-
ken. Het rooster op de onderste rail in de oven
schuiven. De bakvorm op het rooster zetten en
de biscuit ca. 45 minuten bakken. Daarna de
biscuit uit de vorm halen en goed laten afkoe-
len (de hele nacht). Het kersensap, de suiker
en de kersenbrnadenwijn mengen en 2 el daar-
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
96
van achterhouden. Hierin het rode gelatinepoe-
der verroeren. Het sap op de kookplaat verwar-
men, het verroerde gelatinepoeder toevoegen en
even laten opkoken. Daarna de gelatine van de
kookplaat verwijderen en alle kersen erdoor roe-
ren, met uitzondering van 16 kersen die men
achterhoudt. De vulling laten afkoelen. De taart
twee keer horizontaal doorsnijden. De slagroom
met de poedersuiker en de vanillesuiker heel
stijf kloppen (evt. slagroomversteviger gebrui-
ken). De onderste taartlaag met de helft van
de kersenvulling bestrijken en hierop 1/3 van
de slagroom verdelen. De middelste taartlaag
hierop plaatsen en de resterende kersen en 1/3
slagroom erover verdelen. De bovenste taartlaag
erop plaatsen en de hele taart met slagroom be-
strijken. De krans met de cacao bestrooien en
met de 16 kersen versieren. Met de resterende
slagroom versieren en in de koelkast zetten.
Savarin met aardbeien
Ingrediënten voor een Savarin-vorm van 22 cm
2 eieren, 2 el heet water, 100 g suiker, 1 pakje
vanillesuiker, 125 g bloem, 30 g zetmeel, ½ tl
bakpoeder, boter voor de bakvorm
Ingrediënten voor het begieten: 1/8 l water,
100 g suiker, 1 pakje vanillesuiker
Ingrediënten voor de gelatinelaag: 250 g aard-
beien, 1 pakje rode gelatinepoeder, 1 el suiker
Ingrediënten voor de vulling: 500 g aardbeien,
1/8 l slagroom
Toebereiding: Eieren, water, suiker en vanille-
suiker met behulp van de ESGE-staafmixer tot
schuim roeren. De bloem, het zetmeel en het
bakpoeder al zevend over de schuimmassa ver-
delen en erdoor roeren. De bakvorm invetten en
met meel bestuiven. Het deeg in de bakvorm
doen en de vorm op het rooster op de tweede rail
van onderen op 170°C boven- en onderwarm-
te ca. 35 minuten bakken. Laten afkoelen. On-
geveer 3 uur voordat u de krans gaat serveren,
moet hij in vloeistof gedompeld worden; hiervoor
moet men water, suiker en vanillesuiker opko-
ken, de wijn toevoegen en 1/3 van deze vloei-
stof in de kransvorm gieten. De krans voorzich-
tig in de vorm leggen, de resterende vloeistof
eroverheen gieten en de Savarin circa 2 uur in
de koelkast zetten, zodat de vloeistof goed kan
intrekken. Daarna 250 g aardbeien schoon ma-
ken, wassen, en in een maatbeker pureren met
behulp van de ESGE-staafmixer. Water bij de ge-
pureerde aardbeien doen, totdat de totale hoe-
veelheid ¼ l bedraagt en het mengsel volgens
het voorschrift met de suiker en de gelatine op-
koken. De krans op een bord storten en de gela-
tine gelijkmatig eroverheen gieten. 500 g aard-
beien schoon maken, wassen en in het midden
van de krans leggen.
De slagroom stijf kloppen, in een spuitzak doen
en de Savarin hiermee versieren. De Savarin,
die men ook met andere vruchten kan bereiden,
goed gekoeld serveren.
Soezen en eclairs
Ingrediënten voor het choux-deeg: 1/8 l water,
75 g bloem, 1 snufje zout, 25 g boter, 2 eie-
ren, bakpapier
Voorstel voor de vullingen:
Vulling 1: 1/4 l melk, 1/2 pakje. chocoladepoe-
der, 1 volle tl gemalen koffie, 2 el suiker, 1 tl
gelatine, 1/8 l slagroom
Vulling 2: 1 glas morellen, 1 pakje rode gelati-
nepoeder, 2 el suiker, 1/8 l slagroom
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
97
Toebereiding: Het water en het zout in een pan
aan de kook brengen. De bloem met een pollepel
erdoor roeren. Op een laag vuur zo lang blijven
roeren, totdat een grote bol is ontstaan die van
de bodem van de pan omhoog komt. De deeg-
bol 5 minuten laten afkoelen en in een hoge pot
doen. De eieren met elkaar verroeren en vervol-
gens door de deegbol roeren. Dit gaat het beste
met het multimes van de ESGE-staafmixer. Evt.
is niet de gehele eimassa nodig. De choux-deeg
is klaar, als hij sterk glanst en gemakkelijk van
de ESGE-staafmixer of de pollepel loskomt. De
bakplaat met bakpapier bedekken. De oven ca.
5 minuten op 230°C voorverwarmen (boven- en
onderwarmte). Het deeg in een spuitzak doen.
Voor soezen kleine roosjes van 4 cm Ø op het
bakpapier spuiten. Voor eclairs spuit men tel-
kens drie 4 cm lange reepjes, en wel twee naast
elkaar en één er bovenop. De bakplaat op de
tweede rail van onderen in de oven schuiven en
de soezen of eclairs op 180°C boven- en onder-
warmte ca. 15-20 minuten bakken. De soezen
of eclairs doorsnijden zolang ze nog heet zijn.
Voor de eerste vulling: De melk met de gemalen
koffie en de suiker aan de kook brengen en de
in water opgeloste gelatine erdoor roeren. Na-
dat de crème afgekoeld is, de slagroom erdoor
roeren en de eclairs met de crème vullen, met
poedersuiker of chocoladeglazuur versieren. Bij
de tweede vulling, die heel geschikt is voor soe-
zen, eerst de morellen in een zeef doen. Het sap
opvangen, met de suiker verwarmen en met de
gelatine aandikken. De morellen aan de gelati-
nemassa toevoegen. Nadat de massa afgekoeld
is, de soezen ermee vullen en met slagroom ver-
sieren.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
98
GARANTIEVOORWAARDEN
VERWIJDEREN VAN AFVAL / MILIEUBESCHERMING
Onze apparaten zijn geproduceerd met een hoge qualiteit voor een lange gebruik. Regelmatige
onderhoud en vakkundig reparaties door onze klantenservice verlengt de gebruiksduur. Wanneer
het apparat defekt is en kan niet meer gerepareerd worden, let op de volgende instructies. Dit
product mag niet samen met het normale huishoudelijke afval worden afgevoerd. U dient dit
product bij een voor het recycleren van elektrische of elektronische apparaten aangewezen ver-
zamelplaats in te leveren. Door het separaat inzamelen en recycleren van afvalproducten helpt
u mee bij het zuinig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen en zorgt u ervoor dat het product
op een gezondheids- en milieuvriendelijke manier afgevoerd wordt.
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn door de auteurs en door UNOLD AG zorgvuldig ontwik-
keld en getest. Een garantie kan er echter niet worden aanvaard. De auteurs en/of UNOLD AG en
haar gemachtigden kunnen in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor letsel, materiële schade
en financiële schade.
Wij geven op onze apparaten een garantietermijn van 24 maanden (12 maanden bij commerciële gebruik),
gerekend vanaf de dag van aanschaf. Deze garantie geldt voor schade, die bij correct gebruik aantoonbaar is
veroorzaakt door een fout in de productie. Binnen de garantietermijn verhelpen wij materiaal- en productiefou-
ten door herstelling of vervanging naar onze keuze. Onze garantie is slechts geldig voor in Duitsland en Oos-
tenrijk verkopte apparaten. In andere landen a.u.b. de importeur aanspreken. Apparaten, waarvoor garantie in
aanspraak wordt genomen, moeten ons samen met een kopie van de machineel gegenereerde kassabon waaruit
de koopdatum duidelijk wordt, alsmede een beschrijving van de fout goed verpakt aan onze klantenservice
worden toegezonden, porto betaald. Als er sprake van garantie is, worden de verzendingskosten in Duitsland en
Oostenrijk aan de klant vergoed. De garantie dekt geen schade veroorzaakt door slijtage, onbehoorlijk gebruik/
foutieve handelingen en nietnaleving van de onderhouds- en reinigingsaanwijzingen. Het recht op garantie ver-
valt, wanneer reparaties of manipulaties aan het apparaat door derden worden doorgevoerd. Eventuele rechten
van de eindgebruiker t.o.v. de verkoper of distributeur worden door deze garantie niet aangetast.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de
1/156