45
werken. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken
van gerechten (ovenschotels) die van buiten al goed gaar
zijn maar van binnen nog niet klaar zijn, of voor jam- of
vruchtenaarten, die een middelmatige bovenwarmte
nodig hebben.
De "bovenste weerstand"
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het
licht in de oven aan en gaat het bovenste
verwarmingselement werken. Deze positie wordt
aangeraden voor het afmaken van gerechten
(ovenschotels) die van binnen al gaar zijn
maar aan de oppervlakte nog zacht zijn.
Grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een
temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in
werking is moet u de ovendeur gesloten houden.
Het middelste element van de grill gaat aan. Het koken
vindt plaats door middel van rechtstreekse straling van
bovenaf van een gloeiende electrische weerstand. De
hoge rechtstreekse temperatuur van de grill bruint de
buitenkant van het vlees en houdt het vlees mals doordat
het verloren gaan van de vleessappen wordt verhinderd.
Hetelucht grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een
temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in
werking is moet u de ovendeur gesloten houden.
Het middelste element van de grill gaat aan en de
ventilator gaat draaien. Dit voegt aan de rechtstreekse
hitte-uitstraling het circuleren van de lucht in de oven
toe. Het aanbranden van de buitenkant van het vlees
wordt vermeden en het binnendringen van de hitte wordt
bevorderd.
Zachte oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Het onderste verwarmingselement gaat werken en de
ventilator gaat draaien. Deze functie wordt aangeraden
voor het koken van fijne etenswaren, vooral cakes en
taarten die moeten rijzen, hetgeen wordt vergemakkelijkt
doordat de warmte van onderen komt. Om hogere
temperaturen te bereiken duurt nogal lang, zodat het
aan te raden is de functie “Statische Oven” hiervoor te
gebruiken.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
treedt in werking. Aangezien de warmte constant en
gelijkmatig is in de hele oven, kookt en bruint de lucht
het gerecht op gelijkmatige wijze overal. U kunt ook
verschillende schotels tegelijk koken als de gewenste
kooktemperatuur hetzelfde is. U kunt maximum 2 rekken
tegelijkertijd gebruiken, zie paragraaf “Gelijktijdig koken
op meer rekken”. Goede resultaten verkrijgt u met
gerechten die lang moeten koken en gegratineerd moeten
worden. De betere warmteverdeling maakt het mogelijk
bij braadstukken lagere temperaturen te gebruiken, zodat
minder vleessappen verloren gaan en het vlees mals
blijft en minder inkrimpt.
De heteluchtoven is vooral belangrijk voor het koken
van vis, die zonder veel kruiden gekookt kan worden en
zo zijn vorm en smaak behoudt. De hetelucht oven kan
ook gebruikt worden voor het ontdooien van vlees, vis,
brood, met een temperatuur van 80°C-100°C. Voor fijnere
gerechten kunt u 60°C instellen of koude lucht laten
circuleren met de thermostaatknop op 0°C. Als de
kooktijd is afgelopen laat u het apparaat nog 4-5 minuten
werken met de thermostaatknop op 0 voor het afkoelen
van de oven. Als het apparaat lange tijd met maximum
temperatuur heeft gewerkt en deze raadgeving is niet
opgevolgd, dan treedt een veiligheidssysteem in werking
dat tijdelijk de elektrische stroom afsluit.
Het controlelampje van de oven (E)
Dit geeft de fase van verwarming van de oven aan; als
het uit gaat is de met de knop geprogrammeerde
temperatuur bereikt.
Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het lampje
dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur van
de oven constant te houden.
Multibraadspit
De Maxi-ovens zijn voorzien van een dwars
aangebrachte, uitneembaar multispit (afb.A).
Steek het vlees er in de lengte aan en blokkeer het met
de regelbare vorken
In het geval van kleine spitten rijgt u het vlees aan de
bijgeleverde spitten en plaatst u ze op de steunen.
Steek de steunen A en B (afb. A) in de gaten in de
lekplaat die hier voor zijn bestemd, leg de nek van de
spitstaaf op de plaats D en plaats de rooster op de
onderste stand van de oven (afb. B); steek de spitstaaf
in het gat van de as van de motor met de nek op de
plaats C.
Stel de motor in werking door de keuzeknop op de positie
grill te zetten.
AB
Fig. A
Fig. B
Hoe het fornuis te gebruiken