Indesit MR 940.3 (OW) (T), MR 940.3 (AN), MR 940.3 (AN) (T), MR 940.3 (OW) Gebruikershandleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Indesit MR 940.3 (OW) (T) Gebruikershandleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
50
Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Om het fornuis te leren kennen
moet het langdurig en zo goed mogelijk gebruikt worden. Wij verzoeken u deze gebruiksaanwijzing te lezen. Dank u.
Van dichtbij gezien
Hoe het fornuis te gebruiken
De Ariston "Maxi-oven" verenigt in één apparaat de
voordelen van de traditionele oven met natuurlijke
convectie: "statische" oven, met de voordelen van de
moderne oven met geforceerde convectie: "hetelucht"
oven. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u op
gemakkelijke wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende
kookmethoden. De verschillende functies worden gekozen
door het instellen van de manuele programmering of door
een programma begin/einde kooktijd in te stellen (zie
betreffende paragraaf op pagina 4) en vervolgens met de
keuzeknop "B" en de thermostaatknop "C" op het
bedieningspaneel.
Ovenverlichting
Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de "uit"-stand
aangegeven met "
", gaat het ovenlicht aan.
Opmerking: voor het aansteken van het ovenlicht zonder
een verwarmingselement te activeren moet u de keuzeknop
"B" op de positie met het symbool
, zetten en dan
de thermostaatknop "C" op nul zetten, aangegeven met
het symbool " ".
Belangrijk: Bij het eerste gebruik raden wij aan de oven
voor ongeveer een half uur op maximum temperatuur aan
te zetten met de ovendeur open terwijl u het vertrek lucht.
De reuk die zich wellicht ontwikkelt gedurende dit
tijdverloop is te wijten aan het verdampen van de
substanties die gebruikt zijn voor de protectie van het
fornuis gedurende de periode vanaf de fabrikatie van het
fornuis tot aan het installeren ervan.
Statische oven
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
De twee verwarmingselementen, onder en boven, gaan aan.
De warmte wordt gelijkmatig verdeeld van onderaf en van
bovenaf. De statische oven wordt aangeraden voor
braadstukken van rundvlees of kalfsvlees, die langzaam
gaar worden met regelmatig bedruipen. Het is ook de beste
methode voor het bakken van koekjes en het stoven van
vruchten. Gebruik bij de statische oven slechts één
ovenrek of bakplaat, anders krijgt u een slechte
temperatuurverdeling. Als het gerecht meer bovenwarmte
of onderwarmte nodig heeft gebruikt u de bovenste of
onderste stand.
De "onderste weerstand"
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
De knop op deze positie draaiend gaat het licht in de oven
aan en gaat het onderste verwarmingselement werken.
Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken van
gerechten (ovenschotels) die van buiten al goed gaar zijn
A. Bedieningspaneel
B. Keuzeknop van de functies
C. Temperatuurknop
D. klok met minutenteller
E. Controlelampje oven - Als het aan is geeft het de
verwarmingsfase aan tot de ingestelde temperatuur
bereikt is
F. Ruit van ovendeur
51
maar van binnen nog niet klaar zijn, of voor jam- of
vruchtenaarten, die een middelmatige bovenwarmte nodig
hebben.
De "bovenste weerstand"
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het licht
in de oven aan en gaat het bovenste verwarmingselement
werken. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken
van gerechten (ovenschotels) die van binnen al gaar zijn
maar aan de oppervlakte nog zacht zijn.
Grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een
temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in
werking is moet u de ovendeur gesloten houden.
Het middelste element van de grill gaat aan. Het koken
vindt plaats door middel van rechtstreekse straling van
bovenaf van een gloeiende electrische weerstand. De hoge
rechtstreekse temperatuur van de grill bruint de buitenkant
van het vlees en houdt het vlees mals doordat het verloren
gaan van de vleessappen wordt verhinderd.
Hetelucht grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een
temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in
werking is moet u de ovendeur gesloten houden.
Het verwarmingselement grill gaat aan en de ventilator gaat
draaien. Dit voegt aan de rechtstreekse hitte-uitstraling het
circuleren van de lucht in de oven toe. Het aanbranden
van de buitenkant van het vlees wordt vermeden en het
binnendringen van de hitte wordt bevorderd.
Zachte oven
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
Het onderste verwarmingselement gaat werken en de
ventilator gaat draaien. Deze functie wordt aangeraden voor
het koken van fijne etenswaren, vooral cakes en taarten
die moeten rijzen, hetgeen wordt vergemakkelijkt doordat
de warmte van onderen komt. Om hogere temperaturen te
bereiken duurt nogal lang, zodat het aan te raden is de
functie "Statische Oven" hiervoor te gebruiken.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator treedt
in werking. Aangezien de warmte constant en gelijkmatig
is in de hele oven, kookt en bruint de lucht het gerecht op
gelijkmatige wijze overal. U kunt ook verschillende schotels
tegelijk koken als de gewenste kooktemperatuur hetzelfde
is. U kunt maximum 2 rekken tegelijkertijd gebruiken, zie
paragraaf "Gelijktijdig koken op meer rekken". Goede
resultaten verkrijgt u met gerechten die lang moeten koken
en gegratineerd moeten worden. De betere warmteverdeling
maakt het mogelijk bij braadstukken lagere temperaturen
te gebruiken, zodat minder vleessappen verloren gaan en
het vlees mals blijft en minder inkrimpt.
De heteluchtoven is vooral belangrijk voor het koken van
vis, die zonder veel kruiden gekookt kan worden en zo
zijn vorm en smaak behoudt. De hetelucht oven kan ook
gebruikt worden voor het ontdooien van vlees, vis, brood,
met een temperatuur van 80°C-100°C. Voor fijnere gerechten
kunt u 60°C instellen of koude lucht laten circuleren met
de thermostaatknop op 0°C.
Het controlelampje van de oven (E)
Dit geeft de fase van verwarming van de oven aan; als het
uit gaat is de met de knop geprogrammeerde temperatuur
bereikt.
Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het lampje
dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur van de
oven constant te houden.
Multibraadspit
De Maxi-ovens zijn voorzien van een dwars aangebrachte,
uitneembaar multispit (afb.A).
Steek het vlees er in de lengte aan en blokkeer het met de
regelbare vorken
In het geval van kleine spitten rijgt u het vlees aan de
bijgeleverde spitten en plaatst u ze op de steunen.
Steek de steunen A en B (afb. A) in de gaten in de lekplaat
die hier voor zijn bestemd, leg de nek van de spitstaaf op
de plaats D en plaats de rooster op de onderste stand van
de oven (afb. B); steek de spitstaaf in het gat van de as
van de motor met de nek op de plaats C.
Stel de motor in werking door de keuzeknop op de positie
grill
te zetten.
Klok met minutenteller
AB
Fig. B
Fig. A
52
Het onderhoud
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling
overgaat.
Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het
apparaat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt,
als volgt:
Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met
een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen
of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroor-
zaken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven.
Gebruik voor hardnekkige vlekken speciale producten
die normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus
na het reinigen goed af en droog ze af.
de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven
nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje,
dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte
doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of
de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v.
ontkalker enz…) aangezien die het email kunnen
beschadigen. Als het vuil moeilijk te verwijderen is,
gebruik dan een speciaal product voor het
schoonmaken van de oven en volg de aanwijzingen op
de verpakking hiervan.
als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich
condenswater vormen. Droog af met een zachte doek.
de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het
goed functioneren. Controleer dus af en toe de staat
waarin deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon
indien nodig maar vermijd producten of voorwerpen die
schuren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd
is moet u zich wenden tot de installateur. Gebruik de
oven pas weer als dit gerepareerd is.
bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium
folie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht
als het email kan beschadigen.
• Gebruik voor het schoonmaken van de glazen
oppervlakken geen ruwe schuurmiddelen of metalen
raspjes
• Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele interne en externe
delen van de oven heet. Raak ze niet aan en houdt
kinderen op afstand.
Het instellen van de huidige tijd
De oven moet op het lichtnet zijn aangesloten.
Trek de knop naar u toe en draai hem tegen de klok totdat
hij op de juiste tijd staat.
Belangrijk: De klok werkt op elektriciteit; hij zal dus
stilstaan wanneer de stroom uitvalt. Wanneer de stroom
terugkeert, moet men de juiste tijd opnieuw instellen.
Functie van de minutenteller
Door middel van de minutenteller wordt een tijd
aangegeven, waarna een ‘countdown’ in werking treedt.
Deze functie zorgt er niet voor dat de oven aan en uit
gaat, maar geeft alleen met een geluidssignaal weer dat
de aangegeven tijd om is.
Het in werking stellen van de minutenteller
Draai de knop tegen de klok totdat de wijzer op de
gewenste tijd staat (binnenste schaal). De tijd zal zichtbaar
worden door het venstertje bij de wijzer.
De ‘countdown’ zal direct van start gaan.
Teneinde het geluidssignaal uit te zetten of teneinde slechts
de klokfunctie te gebruiken, moet u de wijzer op het
symbool
zetten.
Het demonteren/monteren van de ovendeur
Teneinde het schoonmaken van de binnenkant van de oven
te vergemakkelijken kunt u de ovendeur verwijderen door
als volgt te werk te gaan (afb.1-2):
• Open de deur en zet de twee hendeltjes “B” omhoog
(afb.1);
• Sluit de deur gedeeltelijk; u kunt de deur nu oplichten
door de sluitveren “A” uit te trekken zoals aangegeven
in afbeelding 2.
Het weer monteren van de deur:
• Met de deur in vertikale positie steekt u de 2 sluitveren
“A” in de openingen;
• Let erop dat het punt “D” perfect wordt aangehaakt aan
de rand van de opening (beweeg de deur voorzichtig
naar voren en naar achteren );
• Houd de deur geheel open, zet de 2 hendeltjes “B”
omlaag en sluit de deur.
Fig 1
Fig 2
Klok met minutenteller
Het vervangen van het ovenlampje
Sluit de stroom af met de schakelaar die de oven aan
het net verbindt, of door de stekker uit het stopcontact
te halen, indien deze
bereikbaar is;
Schroef het glazen kapje los;
Schroef het lampje los en
vervang het met een nieuw
lampje dat hittebestendig
(300°C) is met de volgende
kenmerken:
- Spanning 230V
- Vermogen 15W
- Fitting E14
Monteer het glazen kapje en sluit de stroom weer aan.
53
Voorverwarmen
Als de oven voorverwarmd moet worden, bijvoorbeeld voor
gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie
"hetelucht" gebruiken, die in korte tijd de gewenste
temperatuur bereikt en energie bespaart.
Als het gerecht in de oven is gezet kunt u de meest
geschikte functie instellen.
Gebruik van grill
De plurifunctie-oven biedt 2 verschillende mogelijkheden
van grillen.
In de positie
"grill" worden de traditionele etenswaren
(zoals toast, worstjes enz.) op perfecte wijze gegrild.
De positie
"hetelucht grill" is zeer nuttig voor snel
grillen; de hitte van de grill wordt verdeeld en bruint de
buitenkant en kookt de binnenkant tegelijkertijd.
U kunt deze functie ook gebruiken aan het einde van de
kooktijd van gerechten die bovenop gebruint moeten
worden, b.v. voor een korstje op een macaronischotel of
lasagna.
Belangrijk: grill met de ovendeur dicht; dit geeft de beste
resultaten en bespaart energie (ongeveer 10%).
zais u de grill wilt gebruiken raden wij aan de
thermostaatknop op maximum te zetten (200°) hetgeen
het beste rendement van de infrarode stralen levert. Plaats
het ovenrek op de bovenste stand (zie de tabel) en zet er
een lekplaat onder om het druipende vet op te vangen en
rookvorming tegen te gaan.
Taarten bakken
Verwarm de oven altijd voor; wacht tot de voorverwarming
klaar is, dit wordt aangegeven door het uitgaan van het
rode controlelampje "E". Open de ovendeur niet gedurende
het bakken om te vermijden dat de taart of cake inzakt.
Het deeg moet niet te vloeibaar zijn om de baktijd niet te
verlengen. In het algemeen:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur
met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met
meel of paneermeel
Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle
taarten zijn op hetzelfde punt
Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat taarten
die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook tegelijkertijd
eruit moeten worden gehaald.
Pizza
Voor een goed resultaat gebruikt u de functie
"hetelucht":
Verwarm de oven minstens 10 minuten voor
Gebruik een lichte aluminium vorm en plaats hem op
het rek. Op een bakplaat duurt het bakken langer en
wordt de pizza minder croquant
Open de ovendeur niet te vaak gedurende het bakken
Bij pizza’s met veel vulling (capricciosa, quattro sta-
gioni) raden wij aan de mozzarella halverwege de baktijd
erop te leggen
Vlees en vis
Het vlees moet minstens 1 kg. wegen zodat het niet
uitdroogt. Gebruik lage temperaturen voor wit vlees,
gevogelte en vis (150°C-200°C). Voor rood vlees dat van
buiten goed gebakken is en de vleessappen van binnen
vasthoudt begint u met een hoge temperatuur (200°C-
220°C) voor korte tijd, en vervolgens verlaagt u de
temperatuur. In het algemeen geldt: hoe groter het
braadstuk, hoe lager de temperatuur moet zijn en hoe langer
de kooktijd. Plaats het vlees in het midden van het ovenrek
met de lekplaat eronder. Plaats het ovenrek zodanig dat
het vlees in het midden van de oven staat. Als u meer
onderwarmte wilt, gebruik dan de onderste standen. Voor
een heerlijk resultaat (vooral eend en wild) kunt u het vlees
met spek bedekken en in de bovenste helft van de oven
plaatsen.
Practische raadgevingen voor het koken
54
Veiligheid is een goede gewoonte
- Dit apparaat is ontworpen voor niet-professioneel
gebruik binnenshuis en zijn kenmerken mogen niet
veranderd worden.
- De instructies zijn slechts geldig voor de landen
waarvan de symbolen voorkomen in het instructieboekje
en op het etiket met het registernummer.
- De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts
dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals
voorgeschreven door de geldende veiligheidsnormen.
- de fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor
eventuele schade die te wijten is aan verkeerd
installeren of onjuist, verkeerd, onverstandig gebruik.
• Gebruik geen stoomapparaat voor het reinigen van de
oven.
Wat betreft bronnen van gevaar, vermijd dat kinderen
en onbekwame personen in contact komen met:
- de bedieningsknoppen en het apparaat zelf;
- de verpakking (zakken, polystyreen, spijkers enz.);
- het apparaat zelf, gedurende en direct na het gebruik
van oven en grill, aangezien het heet wordt;
- het niet meer gebruikte apparaat (in dit geval worden
de onderdelen die gevaar kunnen opleveren
onschadelijk gemaakt).
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de oven-
deur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op
een afstand.
De volgende handelingen moeten vermeden worden:
- het apparaat aanraken met vochtige lichaamsdelen;
- gebruik ervan als u blootsvoets bent;
- aan het apparaat of de voedingskabel trekken om ze
uit het stopcontact te trekken;
- verkeerde en gevaarlijke handelingen;
- het afsluiten van ventilatie-openingen of hitte-afvoer.
- dat de snoer van kleine keukenapparatuur op de warme
delen van de oven terecht komt;
- het blootstellen aan atmosferische invloeden (regen,
zon);
- het gebruik van de oven als bergplaats;
- het gebruik van brandbare vloeistoffen in de nabijheid;
- het gebruik van adaptors, dubbelstekkers en/of
verlengsnoeren;
- het trachten te installeren of repareren zonder
tussenkomst van een erkende installateur.
Het is absoluut noodzakelijk zich tot een erkende
installateur te wenden in de volgende gevallen:
- het installeren (volgens de instructies van de fabrikant);
- als u niet zeker bent dat het goed functioneert;
- het vervangen van het stopcontact in het geval de
stekker van het apparaat niet past.
Het is noodzakelijk zich te wenden tot een door de
fabrikant erkende Technische Dienst in de volgende
gevallen:
- als er na het uitpakken twijfel bestaat over eventuele
beschadiging van het apparaat;
BEREINDING IN DE GEVENTILEERDE OVEN
BEREINDING MET DE GRILL
De bereidingstijden kunnen afhankelijk van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid van de gerechten variëren.
Tijdens het eerste bereidingsstadium moet u dan ook uit de aangegeven tijden de kortste bereidingstijden kiezen en de
tijden later indien nodig verlengen.
Met 1
e
geleider wordt de laagste geleider bedoeld ten opzichte van de ovenbodem.
Soort gerecht
Temperatuur
°C
Bereidingstijd
(minuten)
Soort gerecht
Temperatuur
°C
Bereidingstijd
(uren)
Gebak
Vruchtentaart
Schuimgebak
Cake van biscuitdeeg
Luchtig biscuitgebak
Cake-taart
Chocoladetaart
Italiaans zout brood "focaccia"
Beignets
Koekjes van bladerdeeg
Tompoezen
Kruimeldeeg
130
130
150
160
160
170
170
200
200
200
200
60-70
30-40
20-30
40-50
40-50
30-40
40-50
15-20
15-20
15-20
15-20
Vlees
Kalkoen (4-8 kg.)
Ganzenvlees (4-5 kg.)
Eend (2-4 kg.)
Kapoen (2½-3 kg.)
Rundvlees- goulash (1-1½ kg.)
Lamsbout
Gebraden haas (2 kg.)
Gebraden fazant
Kip (1-1½ kg.)
Vis
160
160
170
170
160
160
160
160
170
200
3-4½
4-4½
1½-2½
2-2½
3-3½
1-1½
1-1½
1-1½
1-1½
15-25 minuten
Soort gerecht
Bereidingstijd
(minuten)
Roosterstanden
Karbonade (0.5 kg.)
Worstjes
Gegrilde kip (1 kg)
Kalfsvlees gebraden aan het spit (0.6 kg.)
Kip aan het spit (1 kg.)
60
15
60
60
60
3
e
geleider
2
e
geleider
1
e
geleider
-
-
55
447 mm
78
min. 550 mm
162 mm
585 mm
595 mm
860 mm
22 mm
895 mm
525 mm
580 mm
840 mm
Het installeren
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat
tot regelen, onderhoud enz.
Het installeren van de inbouwoven
Teneinde het goed functioneren van het apparaat te
garanderen moet het meubel de juiste kenmerken hebben.
In afbeelding zijn de afmetingen aangegeven van de
uitsparing in het meubel voor inbouw onder de aanrecht.
Voor het garanderen van voldoende ventilatie moeten er
van voren aan de onderkant en aan de bovenkant van het
meubel behoorlijke luchtopeningen zijn (afb.1),(ingang van
onderen van minstens 200 cm², uitgang van boven van
minstens 90 cm²). De panelen van de aan de oven
grenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal
zijn. Vooral in het geval van gefineerd hout moet de lijm
bestand zijn tegen 120°C. Conform aan de electrische
veiligheidsnormen mogen er, als het apparaat eenmaal
geïnstalleerd is, geen mogelijkheden bestaan tot eventueel
contact met de electrische wanden.Alle onderdelen die de
protectie garanderen moeten zodanig bevestigd zijn dat
ze niet verwijderd kunnen worden zonder een of ander
gereedschap.
- beschadiging of vervangen van de voedingskabel;
- in het geval van storingen of slecht functioneren; eis
altijd originele onderdelen.
Handel als volgt:
- alleen eten koken; ieder ander gebruik moet vermeden
worden;
- na het uitpakken controleren dat er geen
beschadigingen zijn;
- de stroom afsluiten in het geval iets niet goed
functioneert en voordat u gaat schoonmaken of ander
onderhoud uitvoeren;
- als het apparaat niet in gebruik is de stroom van de
oven afsluiten en een eventuele gaskraan;
- gebruik ovenwanten voor het in en uit de oven halen
van de schotels;
- pak het handvat van de deur in het midden aan, daar
de uiteinden heet kunnen zijn vanwege de uitlaat van
lucht;
- controleer altijd dat de knoppen op de positie
/
staan als het apparaat niet in gebruik is;
- snijd de voedingskabel door na het afsluiten van de
stroom in het geval u het apparaat niet meer gebruikt;
Het bevestigen
Voordat u de oven plaatst kunt u, indien nodig, de 4
achterste schroeven “D” die de zijpanelen bevestigen,los
schroeven. Dit maakt het vertikaal schuiven ervan
gemakkelijker. De oven wordt aan het keukenkastje
bevestigd door de bijgeleverde schroeven en
afstandsringen in de 4 gaten in de lijst te steken en aan te
schroeven. Nadat de oven aan het keukenkastje is
bevestigd door het insteken en vastschroeven van de
schroeven in de gaten “A”, gaat u als volgt te werk:
1) Met de ovendeur open draait u de zes schroeven “C”
los (zodat de zijpanelen vertikaal geschoven kunnen
worden);
2) Door de zijpanelen te laten zakken kunt u bij de 2
gaten “B” komen voor het definitief vastzetten van de
oven;
3) Zet de zijpanelen weer op hun plaats en schroef de 6
schroeven “C” weer vast.
56
Electrische aansluiting
De ovens die voorzien zijn van een voedingskabel zijn
gebruiksklaar voor het functioneren met wisselstroom met
spanning en frequentie zoals aangegeven op het typeplaatje
(op het apparaat) en in de gebruiksaanwijzing. De
aardleiding is geel/groen.
De kabel vervangen
Gebruik een rubber kabel van het type H05VV-F met een
doorsnede 3 x1,5 mm².
De geel/groene aardleiding moet 2-3 cm langer zijn ten
opzichte van de andere leidingen.
Opening klemmenbord:
Licht met een schroevendraaier de lipjes aan de zij-
kant van de deksel van het klemmenbord op;
trek de deksel van het klemmenbord open.
Het aansluiten van de kabel:
schroef de schroef van de kabelklem en de drie schroe-
ven van de contacten L-N- los
bevestig de draden onder de kop van de schroefjes en
let op de kleuren: Blauw (N), Bruin (L),
Geel/groen
zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt
is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje.
In het geval er een directe aansluiting aan het net plaats-
vindt, moet men tussen het apparaat en het net een
veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum af-
stand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan
de lading aangepast zijn en aan de geldende normen vol-
doen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar on-
derbroken worden).
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij ner-
gens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de
kamertemperatuur.
Voor het aansluiten moet men kontroleren dat:
De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts
dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zo-
als voorgeschreven door de geldende normen voor
electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te
verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te la-
ten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabri-
kant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade
die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aar-
den van de installatie.
Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich
WIJ AANVAARDEN GEEN ENKELE
VERANTWOORDELIJKHEID ALS DE
ONGEVALLENPREVENTIENORMEN NIET WORDEN
NAGELEEFD.
NL
ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje
(op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen
met de kenmerken van het electrische net en de gas-
leiding.
Controleer dat het electrische vermogen van het net en
van de stopcontacten voldoende is voor het maximum
vermogen van het apparaat zoals aangegeven op het
typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een
bevoegde electricien wenden.
Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan
moet de stekker vervangen worden met een passende
stekker door een bevoegde electricien. Deze moet
vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels
van het stopcontact voldoende is voor het vermogen
van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden
adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te
gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan
moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en
verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende
veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens
van de stroom niet te overschrijden zoals deze is
aangegeven op de enkele adapter en op de
verlengsnoeren, en het maximum vermogen
aangegeven op de meervoudige adapter.
Stekker en stopcontact moeten gemakkelijk te
bereiken zijn.
57
Technische kenmerken
Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen
van de gemeeschap:
- EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke
modificaties.
Afmetingen van de oven:
breedte cm. 54
diepte cm. 38
hoogte cm. 33
Vermogen
- Statische oven: W 2350
- Onderste weerstand: W 1300
- Bovenste weerstand: W 1050
- Grill W 2000
- Hetelucht grill: W 2050
- Zachte oven: W 1350
- Heteluchtoven: W 2400
Inhoud Maxi-oven: L.68
Spanning en frequentie stroomverzorging:
230 V / 50 Hz (mod. MR 940.3)
Max. vermogen: 2400 W
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie:
Statische
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie :
Geventileerd
Vernietiging van oude electrische apparaten
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom.
Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo
het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren
en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te
reduceren. Het symbool op het product van de
“afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw
verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het
apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van
vernietiging van hun oude apparaat.
1/60