66
NL
De Ariston "Maxi-oven" verenigt in één apparaat de
voordelen van de traditionele oven met natuurlijke
convectie: “statische” oven, met de voordelen van de
moderne oven met geforceerde convectie: “hetelucht”
oven. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u
op gemakkelijke wijze kunt kiezen tussen 7
verschillende kookmethoden. U kiest deze met de
knop “B” en de thermostaatknop “C” op het
bedieningspaneel.
Ovenverlichting
Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de "uit"-
stand aangegeven met "●", gaat het ovenlicht aan.
Opmerking: voor het aansteken van het ovenlicht
zonder een verwarmingselement te activeren moet u
de keuzeknop "B" op de positie met het symbool
, zetten en dan de thermostaatknop "C" op nul
zetten, aangegeven met het symbool "●".
Belangrijk: Bij het eerste gebruik raden wij aan de
oven voor ongeveer een half uur op maximum
temperatuur aan te zetten met de ovendeur open
terwijl u het vertrek lucht. De reuk die zich wellicht
ontwikkelt gedurende dit tijdverloop is te wijten aan
het verdampen van de substanties die gebruikt zijn
voor de protectie van het fornuis gedurende de
periode vanaf de fabrikatie van het fornuis tot aan het
installeren ervan.
Statische oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De twee verwarmingselementen, onder en boven,
gaan aan. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld van
onderaf en van bovenaf. De statische oven wordt
aangeraden voor braadstukken van rundvlees of
kalfsvlees, die langzaam gaar worden met regelmatig
bedruipen. Het is ook de beste methode voor het
bakken van koekjes en het stoven van vruchten.
Gebruik bij de statische oven slechts één ovenrek of
bakplaat, anders krijgt u een slechte
temperatuurverdeling. Als het gerecht meer
bovenwarmte of onderwarmte nodig heeft gebruikt u
de bovenste of onderste stand.
De "onderste weerstand"
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De knop op deze positie draaiend gaat het licht in de
oven aan en gaat het onderste verwarmingselement
werken. Deze positie wordt aangeraden voor het
afmaken van gerechten (ovenschotels) die van
buiten al goed gaar
zijn maar van binnen nog niet klaar zijn, of voor jam-
of vruchtenaarten, die een middelmatige
bovenwarmte nodig hebben.
De "bovenste weerstand"
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het
licht in de oven aan en gaat het bovenste
verwarmingselement werken. Deze positie wordt
aangeraden voor het afmaken van gerechten
(ovenschotels) die van binnen al gaar zijn
maar aan de oppervlakte nog zacht zijn.
Grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op
een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de
grill in werking is moet u de ovendeur gesloten
houden.
Het middelste element van de grill gaat aan. Het
koken vindt plaats door middel van rechtstreekse
straling van bovenaf van een gloeiende electrische
weerstand. De hoge rechtstreekse temperatuur van
de grill bruint de buitenkant van het vlees en houdt
het vlees mals doordat het verloren gaan van de
vleessappen wordt verhinderd.
Hetelucht grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op
een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de
grill in werking is moet u de ovendeur gesloten
houden.
Het middelste element van de grill gaat aan en de
ventilator gaat draaien. Dit voegt aan de
rechtstreekse hitte-uitstraling het circuleren van de
lucht in de oven toe. Het aanbranden van de
buitenkant van het vlees wordt vermeden en het
binnendringen van de hitte wordt bevorderd.
Zachte oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Het onderste verwarmingselement gaat werken en de
ventilator gaat draaien. Deze functie wordt
aangeraden voor het koken van fijne etenswaren,
vooral cakes en taarten die moeten rijzen, hetgeen
wordt vergemakkelijkt doordat de warmte van
onderen komt. Om hogere temperaturen te bereiken
duurt nogal lang, zodat het aan te raden is de functie
“Statische Oven” hiervoor te gebruiken.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
treedt in werking. Aangezien de warmte constant en
gelijkmatig is in de hele oven, kookt en bruint de
lucht het gerecht op gelijkmatige wijze overal. U kunt
ook verschillende schotels tegelijk koken als de
gewenste kooktemperatuur hetzelfde is. U kunt
maximum 2 rekken tegelijkertijd gebruiken, zie
paragraaf “Gelijktijdig koken op meer rekken”. Goede
resultaten verkrijgt u met gerechten die lang moeten
koken en gegratineerd moeten worden. De betere
warmteverdeling maakt het mogelijk bij braadstukken
lagere temperaturen te gebruiken, zodat minder
Starten en gebruik