Whirlpool MB 91.3 IX /HA Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding
62
NL
OVEN
MB 91.3 / HA
MB 91.3 IX / HA
Gebruiksaanwijzing
Samenvatting
Het installeren, 63-64
Plaatsing
Elektrische aansluiting
Typeplaatje
Beschrijving van het apparaat, 65
Algemeen aanzicht
Bedieningspaneel
Starten en gebruik, 66-69
De oven starten
Kookprogramma’s
Praktische kooktips
Kooktabel
Voorzorgsmaatregelen en advies, 70
Algemene veiligheidsmaatregelen
Afvalverwijdering
Energiebesparing en milieubesef
Service
Onderhoud en verzorging, 71
De elektrische stroom afsluiten
Schoonmaken van de oven
De ovendeur reinigen
Vervangen van het lampje
Nederlands,62
NL
Deutsch, 52
DE
Français, 22
Espanol, 32 Portuges, 42
English,12
GB
ES PT
FR
Italiano, 1
IT
NL
63
Het installeren
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u
overgaat tot regelen, onderhoud enz.
Het installeren van de inbouwoven
Teneinde het goed functioneren van het apparaat te
garanderen moet het meubel de juiste kenmerken
hebben. In afbeelding zijn de afmetingen aangegeven
van de uitsparing in het meubel voor inbouw onder de
aanrecht.
Voor het garanderen van voldoende ventilatie moeten
er van voren aan de onderkant en aan de bovenkant
van het meubel behoorlijke luchtopeningen zijn
(afb.1),(ingang van onderen van minstens 200 cm²,
uitgang van boven van minstens 90 cm²). De panelen
van de aan de oven grenzende kastjes moeten van
hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van
gefineerd hout moet de lijm bestand zijn tegen 120°C.
Conform aan de electrische veiligheidsnormen
mogen er, als het apparaat eenmaal geïnstalleerd is,
geen mogelijkheden bestaan tot eventueel contact
met de electrische wanden.Alle onderdelen die de
protectie garanderen moeten zodanig bevestigd zijn
dat ze niet verwijderd kunnen worden zonder een of
ander gereedschap.
Het bevestigen
Plaats het apparaat in de uitsparing; open de ovendeur
en bevestig de oven aan het keukenkastje met de 4
schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat en de schroef
de bijgeleverde afstandsringen te plaatsen.
A
A
A
A
30
15 45
100
150
200
250
50
FA
447
mm
78
min.
550
mm
162 mm
585 mm
595 mm
860 mm
22 mm
895
mm
525
mm
580 mm
840 mm
64
NL
Het bevestigen
Plaats het apparaat in de uitsparing; open de
ovendeur en bevestig de oven aan het keukenkastje
met de 4 schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat
en de schroef de bijgeleverde afstandsringen te
plaatsen.
Electrische aansluiting
De ovens die voorzien zijn van een voedingskabel
zijn gebruiksklaar voor het functioneren met
wisselstroom met spanning en frequentie zoals
aangegeven op het typeplaatje (op het apparaat) en
in de gebruiksaanwijzing. De aardleiding is geel/
groen.
Aansluiting van de voedingskabel aan het net
Het apparaat moet rechtstreeks aan het net worden
aangesloten, met een veelpolige schakelaar tussen
het apparaat en het net met een afstand tussen de
contactpunten van minstens 3mm. Deze moet de
belasting kunnen weerstaan en aan de geldende
normen voldoen ( de aardleiding mag niet worden
onderbroken door de schakelaar).
De voedingskabel moet zodanig geplaatst worden dat
hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is
dan kamertemperatuur.
Controleer vòòr de aansluiting dat:
de hoofdzekering en de electrische aanleg van uw
woning bestand zijn tegen de belasting van het
apparaat (zie typeplaatje);
de stroomverzorging op de juiste wijze is geaard
volgens de wettelijke normen en voorschriften;
het stopcontact of de veelpolige schakelaar
gemakkelijk bereikbaar zijn nadat de oven
geïnstalleerd is.
N.B.: gebruik geen reducties, adaptors of
dubbelstekkers aangezien deze oververhitting of
schroeien kunnen veroorzaken.
Afmetingen van de oven:
breedte cm. 54
diepte cm. 38
hoogte cm. 33
Vermogen 220W - 230 W
- Statische oven: 2150 W 2350 W
- Onderste weerstand: 1200 W 1300 W
- Bovenste weerstand: 960 W 1050 W
- Grill 1850 W 2000 W
- Hetelucht grill: 1850 W 2000 W
- Zachte oven: 1200 W 1300 W
- Heteluchtoven: 2150 W 2350 W
Inhoud Maxi-oven: L. 68
Spanning en frequentie stroomverzorging:
220/230 V / 50-60 Hz
Max. vermogen:
2200/2400 W
Deze apparatuur voldoet aan de volgende
richtlijnen van de gemeeschap:
- EEG/2006/95 van 12/12/06 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/2004/108 van 15/12/04 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke
modificaties.
- EEG/2002/96 en successievelijke modificaties.
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: Statische
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie : Geventileerd
NL
65
Knop
PROGRAMMA’S
Controlelampje
THERMOSTAAT
Knop
THERMOSTAAT
Beschrijving van
het apparaat
Algemeen aanzicht
Bedieningspaneel
30
15 45
100
150
200
250
50
30
15 45
100
150
200
250
50
Knop
TIMER
66
NL
De Ariston "Maxi-oven" verenigt in één apparaat de
voordelen van de traditionele oven met natuurlijke
convectie: “statische” oven, met de voordelen van de
moderne oven met geforceerde convectie: “hetelucht”
oven. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u
op gemakkelijke wijze kunt kiezen tussen 7
verschillende kookmethoden. U kiest deze met de
knop “B” en de thermostaatknop “C” op het
bedieningspaneel.
Ovenverlichting
Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de "uit"-
stand aangegeven met "", gaat het ovenlicht aan.
Opmerking: voor het aansteken van het ovenlicht
zonder een verwarmingselement te activeren moet u
de keuzeknop "B" op de positie met het symbool
, zetten en dan de thermostaatknop "C" op nul
zetten, aangegeven met het symbool "".
Belangrijk: Bij het eerste gebruik raden wij aan de
oven voor ongeveer een half uur op maximum
temperatuur aan te zetten met de ovendeur open
terwijl u het vertrek lucht. De reuk die zich wellicht
ontwikkelt gedurende dit tijdverloop is te wijten aan
het verdampen van de substanties die gebruikt zijn
voor de protectie van het fornuis gedurende de
periode vanaf de fabrikatie van het fornuis tot aan het
installeren ervan.
Statische oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De twee verwarmingselementen, onder en boven,
gaan aan. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld van
onderaf en van bovenaf. De statische oven wordt
aangeraden voor braadstukken van rundvlees of
kalfsvlees, die langzaam gaar worden met regelmatig
bedruipen. Het is ook de beste methode voor het
bakken van koekjes en het stoven van vruchten.
Gebruik bij de statische oven slechts één ovenrek of
bakplaat, anders krijgt u een slechte
temperatuurverdeling. Als het gerecht meer
bovenwarmte of onderwarmte nodig heeft gebruikt u
de bovenste of onderste stand.
De "onderste weerstand"
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De knop op deze positie draaiend gaat het licht in de
oven aan en gaat het onderste verwarmingselement
werken. Deze positie wordt aangeraden voor het
afmaken van gerechten (ovenschotels) die van
buiten al goed gaar
zijn maar van binnen nog niet klaar zijn, of voor jam-
of vruchtenaarten, die een middelmatige
bovenwarmte nodig hebben.
De "bovenste weerstand"
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het
licht in de oven aan en gaat het bovenste
verwarmingselement werken. Deze positie wordt
aangeraden voor het afmaken van gerechten
(ovenschotels) die van binnen al gaar zijn
maar aan de oppervlakte nog zacht zijn.
Grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op
een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de
grill in werking is moet u de ovendeur gesloten
houden.
Het middelste element van de grill gaat aan. Het
koken vindt plaats door middel van rechtstreekse
straling van bovenaf van een gloeiende electrische
weerstand. De hoge rechtstreekse temperatuur van
de grill bruint de buitenkant van het vlees en houdt
het vlees mals doordat het verloren gaan van de
vleessappen wordt verhinderd.
Hetelucht grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op
een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de
grill in werking is moet u de ovendeur gesloten
houden.
Het middelste element van de grill gaat aan en de
ventilator gaat draaien. Dit voegt aan de
rechtstreekse hitte-uitstraling het circuleren van de
lucht in de oven toe. Het aanbranden van de
buitenkant van het vlees wordt vermeden en het
binnendringen van de hitte wordt bevorderd.
Zachte oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Het onderste verwarmingselement gaat werken en de
ventilator gaat draaien. Deze functie wordt
aangeraden voor het koken van fijne etenswaren,
vooral cakes en taarten die moeten rijzen, hetgeen
wordt vergemakkelijkt doordat de warmte van
onderen komt. Om hogere temperaturen te bereiken
duurt nogal lang, zodat het aan te raden is de functie
“Statische Oven” hiervoor te gebruiken.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
treedt in werking. Aangezien de warmte constant en
gelijkmatig is in de hele oven, kookt en bruint de
lucht het gerecht op gelijkmatige wijze overal. U kunt
ook verschillende schotels tegelijk koken als de
gewenste kooktemperatuur hetzelfde is. U kunt
maximum 2 rekken tegelijkertijd gebruiken, zie
paragraaf “Gelijktijdig koken op meer rekken”. Goede
resultaten verkrijgt u met gerechten die lang moeten
koken en gegratineerd moeten worden. De betere
warmteverdeling maakt het mogelijk bij braadstukken
lagere temperaturen te gebruiken, zodat minder
Starten en gebruik
NL
67
vleessappen verloren gaan en het vlees mals blijft en
minder inkrimpt.
De heteluchtoven is vooral belangrijk voor het koken
van vis, die zonder veel kruiden gekookt kan worden
en zo zijn vorm en smaak behoudt. De hetelucht
oven kan ook gebruikt worden voor het ontdooien van
vlees, vis, brood, met een temperatuur van 80°C-
100°C. Voor fijnere gerechten kunt u 60°C instellen of
koude lucht laten circuleren met de thermostaatknop
op 0°C. Als de kooktijd is afgelopen laat u het
apparaat nog 4-5 minuten werken met de
thermostaatknop op 0 voor het afkoelen van de oven.
Als het apparaat lange tijd met maximum
temperatuur heeft gewerkt en deze raadgeving is niet
opgevolgd, dan treedt een veiligheidssysteem in
werking dat tijdelijk de elektrische stroom afsluit.
Het controlelampje van de oven (E)
Dit geeft de fase van verwarming van de oven aan;
als het uit gaat is de met de knop geprogrammeerde
temperatuur bereikt.
Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het
lampje dat de thermostaat aan het werk is de
temperatuur van de oven constant te houden.
Multibraadspit
De Maxi-ovens zijn voorzien van een dwars
aangebrachte, uitneembaar multispit (afb.A).
Steek het vlees er in de lengte aan en blokkeer het
met de regelbare vorken
In het geval van kleine spitten rijgt u het vlees aan
de bijgeleverde spitten en plaatst u ze op de steunen.
Steek de steunen A en B (afb. A) in de gaten in de
lekplaat die hier voor zijn bestemd, leg de nek van de
spitstaaf op de plaats D en plaats de rooster op de
onderste stand van de oven (afb. B); steek de
spitstaaf in het gat van de as van de motor met de
nek op de plaats C.
Stel de motor in werking door de keuzeknop op de
positie grill
te zetten.
De knop van de timer (D)
Voor het opwinden van de klok moet u de knop bijna
een hele toer met de klok mee draaien; daarna,
terugdraaiend, stelt u de gewenste tijd in door het
wijzertje op het voorpaneel gelijk te laten vallen met
het nummer dat correspondeert met het aantal
minuten dat u wenst.
Fig. A
Fig. B
AB
68
NL
Voorverwarmen
Als de oven voorverwarmd moet worden, bijvoorbeeld
voor gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie
hetelucht” gebruiken, die in korte tijd de
gewenste temperatuur bereikt en energie bespaart.
Als het gerecht in de oven is gezet kunt u de meest
geschikte functie instellen.
Gebruik van grill
De plurifunctie-oven biedt 2 verschillende
mogelijkheden van grillen.
Gebruik de positie
grill”, maar het resultaat voor
kleine porties zoals toast, worstjes enz. is perfect.
Plaats de etenswaren in het midden onder de grill,
aangezien alleen het middelste gedeelte van de
bovenste weerstand aan gaat, in de hoeken wordt
niet gekookt.
De positie
hetelucht grill” is zeer nuttig voor
snel grillen; de hitte van de grill wordt verdeeld en
bruint de buitenkant en kookt de binnenkant
tegelijkertijd.
U kunt deze functie ook gebruiken aan het einde van
de kooktijd van gerechten die bovenop gebruint
moeten worden, b.v. voor een korstje op een
macaronischotel of lasagna.
Belangrijk: grill met de ovendeur dicht; dit geeft
de beste resultaten en bespaart energie (ongeveer
10%).
zais u de grill wilt gebruiken raden wij aan de
thermostaatknop op maximum te zetten (200°)
hetgeen het beste rendement van de infrarode stralen
levert. Plaats het ovenrek op de bovenste stand (zie
de tabel) en zet er een lekplaat onder om het
druipende vet op te vangen en rookvorming tegen te
gaan.
Taarten bakken
Verwarm de oven altijd voor; wacht tot de
voorverwarming klaar is, dit wordt aangegeven door
het uitgaan van het rode controlelampje “E”. Open de
ovendeur niet gedurende het bakken om te vermijden
dat de taart of cake inzakt.
Het deeg moet niet te vloeibaar zijn om de baktijd
niet te verlengen. In het algemeen:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de
temperatuur met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de
temperatuur, verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem
met meel of paneermeel
Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle
taarten zijn op hetzelfde punt
Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat
taarten die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook
tegelijkertijd eruit moeten worden gehaald.
Pizza
Voor een goed resultaat gebruikt u de functie
hetelucht”:
Verwarm de oven minstens 10 minuten voor
Gebruik een lichte aluminium vorm en plaats hem
op het rek. Op een bakplaat duurt het bakken
langer en wordt de pizza minder croquant
Open de ovendeur niet te vaak gedurende het
bakken
Bij pizza’s met veel vulling (capricciosa, quattro
stagioni) raden wij aan de mozzarella halverwege
de baktijd erop te leggen
Vlees en vis
Het vlees moet minstens 1 kg. wegen zodat het niet
uitdroogt. Gebruik lage temperaturen voor wit vlees,
gevogelte en vis (150°C-200°C). Voor rood vlees dat
van buiten goed gebakken is en de vleessappen van
binnen vasthoudt begint u met een hoge temperatuur
(200°C-220°C) voor korte tijd, en vervolgens verlaagt
u de temperatuur. In het algemeen geldt: hoe groter
het braadstuk, hoe lager de temperatuur moet zijn en
hoe langer de kooktijd. Plaats het vlees in het
midden van het ovenrek met de lekplaat eronder.
Plaats het ovenrek zodanig dat het vlees in het
midden van de oven staat. Als u meer onderwarmte
wilt, gebruik dan de onderste standen. Voor een
heerlijk resultaat (vooral eend en wild) kunt u het
vlees met spek bedekken en in de bovenste helft
van de oven plaatsen.
NL
69
Kooktabel
De bereidingstijden kunnen afhankelijk van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid van de gerechten variëren.
Tijdens het eerste bereidingsstadium moet u dan ook uit de aangegeven tijden de kortste bereidingstijden kiezen en
de tijden later indien nodig verlengen.
Met 1
e
geleider wordt de laagste geleider bedoeld ten opzichte van de ovenbodem.
Gerechten Temperatuur
°C
Kooktijd
(minuten)
Gerechten Temperatuur
°C
Kooktijd
(minuten)
Gebak
Vruchtentaarten
Meringues
Cake
Cake en
mascarponetaart
Caketaart
Chocoladetaart
Focaccia
Beignets
Koekjes van bladerdeeg
Tompoes
Kruimeldeeg
130
130
150
160
160
170
170
200
200
200
200
60-70
30-40
20-30
40-50
40-50
30-40
40-50
15-20
15-20
15-20
15-20
Vlees
Kalkoen (4-8 kg)
Gans (4-5 kg)
Eend (2-4 kg)
Kapoen (2½-3 kg)
Stoofvlees (1-1½ kg)
Lamsbout
Gebraden hazenvlees (2 kg)
Gebraden fazant
Kip (1-1½ kg)
Vis
160
160
170
170
160
160
160
160
170
200
3-4½
4-4½
1½-
2-2½
3-3½
1-1½
1-1½
1-1½
1-1½
15-25 minuten
Soort gerecht
Bereidingstijd
(minuten)
Roosterstanden
Karbonade (0.5 kg.)
Worstjes
Gegrilde kip (1 kg)
Kalfsvlees gebraden aan het spit (0.6 kg.)
Kip aan het spit (1 kg.)
60
15
60
60
60
3
e
geleider
2
e
geleider
1
e
geleider
-
-
70
NL
! Dit apparaat voldoet aan de geldende
internationale veiligheidsvoorschriften. Deze
aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u
dient ze derhalve goed door te nemen.
Algemene veiligheidsmaatregelen
Dit apparaat is vervaardigd voor niet-
professioneel gebruik binnenshuis.
Het apparaat dient niet buitenshuis te worden
geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is
erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen
of als het onweert.
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant
van de oven als u het apparaat moet verplaatsen.
Raak de oven niet blootsvoets of met natte
handen of voeten aan.
Het apparaat dient gebruikt te worden om
voedsel te bereiden. Het mag uitsluitend door
volwassenen worden gebruikt en alleen
volgens de instructies die in deze handleiding
beschreven staan. Elk ander gebruik (bv.:
verwarming van ruimten) is als oneigenlijk te
beschouwen en dus gevaarlijk. De fabrikant
kan niet aansprakelijk worden gesteld voor
eventuele schade die te wijten is aan onjuist,
verkeerd of onredelijk gebruik.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de
kinderen op een afstand.
Voorkom dat elektrische snoeren van andere
kleine keukenapparaten op warme delen van de
oven terechtkomen.
Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij.
Pak het handvat van de ovendeur alleen in het
midden vast: aan de zijkant zou het heet kunnen
zijn.
Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de
oven te zetten en eruit te halen.
Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de
oven.
Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de
oven plotseling aan zou worden gezet, zou dit
materiaal vlam kunnen vatten.
Controleer altijd dat de knoppen in de positie “”/
” staan als de oven niet gebruikt wordt.
Haal de stekker nooit uit het stopcontact door aan
het snoer te trekken.
Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud
uit als de stekker nog in het stopcontact zit.
Als de oven defect is, mag u nooit aan het interne
systeem sleutelen om een reparatie proberen uit
te voeren. Neem contact op met de Technische
Dienst (zie Service).
Plaats geen zware voorwerpen op de open
ovendeur.
Dit apparaat mag niet worden gebruikt door
personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt
lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of
personen die niet de nodige ervaring of kennis
hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht
van een persoon die verantwoordelijk is voor hun
veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het
apparaat werkt.
Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen.
Het apparaat is niet geschikt om te worden
ingeschakeld m.b.v. een externe timer ofwel
door een gescheiden
afstandsbedieningssysteem.
Afvalverwijdering
Verwijdering van het verpakkingsmateriaal: houdt
u aan de plaatselijke normen, zodat het
verpakkingsmateriaal hergebruikt kan worden.
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging
van Electrische en Electronische Apparatuur
(WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische
apparaten niet mogen vernietigd via de normale
ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten
moeten apart worden ingezameld om zo het
hergebruik van de gebruikte materialen te
optimaliseren en de negatieve invloed op de
gezondheid en het milieu te reduceren. Het
symbool op het product van de “afvalcontainer met
een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting,
dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat
apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de
locale autoriteiten voor informatie over de juiste
wijze van vernietiging van hun oude apparaat.
Energiebesparing en milieubesef
Door de oven te gebruiken vanaf het late
middaguur tot aan de vroege ochtend zorgt u
ervoor dat uw elektriciteitscentrale minder wordt
belast tijdens het ‘spitsuur’.
Houdt bij de functie GRILL en GRATINEREN altijd de
ovendeur dicht: dit om betere resultaten te bereiken
en voor een betere energiebesparing (circa 10%).
Houdt de afdichtingen altijd schoon zodat ze
goed aansluiten op de deur en er geen hitte vrij
kan komen.
Service
Dit dient u door te geven:
het model oven (Mod.)
het serienummer (S/N)
Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op
het apparaat en/of op de verpakking.
Voorzorgsmaatregelen
en advies
NL
71
De elektrische stroom afsluiten
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige
handeling overgaat.
Schoonmaken van de oven
De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij
staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met een
spons en een sopje worden afgenomen. Als de
vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een
speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen
dient u alles goed af te spoelen en te drogen.
Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende producten.
De binnenkant van de oven kunt u het beste direct
na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw is.
Gebruik warm water en een schoonmaakmiddel,
spoel vervolgens af en droog met een zachte
doek. Gebruik geen schuurmiddelen.
De accessoires kunnen gewoon worden
afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser), met
uitzondering van de geleiders.
Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het
reinigen van het apparaat.
De ovendeur reinigen
Reinig het glas van de deur met een spons en niet
schurende producten. Droog met een zachte doek.
Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe
schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen
krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen
barsten. U kunt voor een grondige reiniging de
ovendeur verwijderen:
1. open de deur volledig (
zie afbeelding
).
2. til de hendeltjes op die zich aan de scharnieren
bevinden en draai ze (
zie afb.
);
3. pak de deur aan de zijkanten
beet en sluit hem langzaam,
maar niet helemaal. Druk op de
klemmen F, trek dan de deur
naar u toe en haal hem uit zijn
voegen (
zie afbeelding
).
Zet de deur weer op zijn plaats
door deze handelingen in
omgekeerde volgorde uit te
voeren.
Controleer de afdichtingen
Controleer regelmatig de staat van de afdichting
rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen
beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde
Technische Dienst te wenden (zie Service). Gebruik
de oven niet voordat de reparatie is uitgevoerd.
Vervangen van het lampje
Voor het vervangen van het ovenlampje:
1. Schroef het glazen lampenkapje los.
2. Schroef het lampje los en vervang het met eenzelfde
soort lampje: sterkte 25W, fitting E 14.
3. Plaats het deksel er weer op (
zie afb.
).
F
F
Onderhoud en verzorging

Documenttranscriptie

Gebruiksaanwijzing OVEN NL IT Italiano, 1 ES Espanol, 32 GB English,12 PT Portuges, 42 NL Nederlands,62 MB 91.3 / HA MB 91.3 IX / HA FR Français, 22 DE Deutsch, 52 Samenvatting Het installeren, 63-64 Plaatsing Elektrische aansluiting Typeplaatje Beschrijving van het apparaat, 65 Algemeen aanzicht Bedieningspaneel Starten en gebruik, 66-69 De oven starten Kookprogramma’s Praktische kooktips Kooktabel Voorzorgsmaatregelen en advies, 70 Algemene veiligheidsmaatregelen Afvalverwijdering Energiebesparing en milieubesef Service Onderhoud en verzorging, 71 De elektrische stroom afsluiten Schoonmaken van de oven De ovendeur reinigen Vervangen van het lampje 62 Het installeren Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot regelen, onderhoud enz. Het installeren van de inbouwoven Teneinde het goed functioneren van het apparaat te garanderen moet het meubel de juiste kenmerken hebben. In afbeelding zijn de afmetingen aangegeven van de uitsparing in het meubel voor inbouw onder de aanrecht. A A 50 100 150 250 200 45 15 30 A A F 0m A m 585 mm 86 n. 55 0m m mm 162 mm mi 0 595 mm 84 580 mm Voor het garanderen van voldoende ventilatie moeten er van voren aan de onderkant en aan de bovenkant van het meubel behoorlijke luchtopeningen zijn (afb.1),(ingang van onderen van minstens 200 cm², uitgang van boven van minstens 90 cm²). De panelen van de aan de oven grenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van gefineerd hout moet de lijm bestand zijn tegen 120°C. Conform aan de electrische veiligheidsnormen mogen er, als het apparaat eenmaal geïnstalleerd is, geen mogelijkheden bestaan tot eventueel contact met de electrische wanden.Alle onderdelen die de protectie garanderen moeten zodanig bevestigd zijn dat ze niet verwijderd kunnen worden zonder een of ander gereedschap. NL 78 89 44 7 5 m mm m 52 22 5m m mm Het bevestigen Plaats het apparaat in de uitsparing; open de ovendeur en bevestig de oven aan het keukenkastje met de 4 schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat en de schroef de bijgeleverde afstandsringen te plaatsen. 63 NL Het bevestigen Plaats het apparaat in de uitsparing; open de ovendeur en bevestig de oven aan het keukenkastje met de 4 schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat en de schroef de bijgeleverde afstandsringen te plaatsen. Electrische aansluiting De ovens die voorzien zijn van een voedingskabel zijn gebruiksklaar voor het functioneren met wisselstroom met spanning en frequentie zoals aangegeven op het typeplaatje (op het apparaat) en in de gebruiksaanwijzing. De aardleiding is geel/ groen. Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen van de gemeeschap: - Aansluiting van de voedingskabel aan het net Het apparaat moet rechtstreeks aan het net worden aangesloten, met een veelpolige schakelaar tussen het apparaat en het net met een afstand tussen de contactpunten van minstens 3mm. Deze moet de belasting kunnen weerstaan en aan de geldende normen voldoen ( de aardleiding mag niet worden onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel moet zodanig geplaatst worden dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan kamertemperatuur. Controleer vòòr de aansluiting dat: • de hoofdzekering en de electrische aanleg van uw woning bestand zijn tegen de belasting van het apparaat (zie typeplaatje); • de stroomverzorging op de juiste wijze is geaard volgens de wettelijke normen en voorschriften; • het stopcontact of de veelpolige schakelaar gemakkelijk bereikbaar zijn nadat de oven geïnstalleerd is. N.B.: gebruik geen reducties, adaptors of dubbelstekkers aangezien deze oververhitting of schroeien kunnen veroorzaken. - EEG/2006/95 van 12/12/06 (Laagspanning) en successievelijke modificaties; EEG/2004/108 van 15/12/04 (Electromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties. EEG/2002/96 en successievelijke modificaties. Afmetingen van de oven: breedte cm. 54 diepte cm. 38 hoogte cm. 33 Vermogen - Statische oven: - Onderste weerstand: - Bovenste weerstand: - Grill - Hetelucht grill: - Zachte oven: - Heteluchtoven: 220W - 230 W 2150 W 2350 W 1200 W 1300 W 960 W 1050 W 1850 W 2000 W 1850 W 2000 W 1200 W 1300 W 2150 W 2350 W Inhoud Maxi-oven: L. 68 Spanning en frequentie stroomverzorging: 220/230 V / 50-60 Hz Max. vermogen: 2200/2400 W ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Natuurlijk Statische verwarmingsfunctie: Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht verwarmingsfunctie : 64 Geventileerd Beschrijving van het apparaat Algemeen aanzicht NL 50 100 150 250 200 45 15 30 Bedieningspaneel Controlelampje THERMOSTAAT 50 100 Knop THERMOSTAAT 150 250 200 Knop PROGRAMMA’S 45 15 Knop TIMER 30 65 Starten en gebruik NL De Ariston "Maxi-oven" verenigt in één apparaat de voordelen van de traditionele oven met natuurlijke convectie: “statische” oven, met de voordelen van de moderne oven met geforceerde convectie: “hetelucht” oven. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u op gemakkelijke wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende kookmethoden. U kiest deze met de knop “B” en de thermostaatknop “C” op het bedieningspaneel. Ovenverlichting Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de "uit"stand aangegeven met "●", gaat het ovenlicht aan. Opmerking: voor het aansteken van het ovenlicht zonder een verwarmingselement te activeren moet u de keuzeknop "B" op de positie met het symbool , zetten en dan de thermostaatknop "C" op nul zetten, aangegeven met het symbool "●". Belangrijk: Bij het eerste gebruik raden wij aan de oven voor ongeveer een half uur op maximum temperatuur aan te zetten met de ovendeur open terwijl u het vertrek lucht. De reuk die zich wellicht ontwikkelt gedurende dit tijdverloop is te wijten aan het verdampen van de substanties die gebruikt zijn voor de protectie van het fornuis gedurende de periode vanaf de fabrikatie van het fornuis tot aan het installeren ervan. Statische oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. De twee verwarmingselementen, onder en boven, gaan aan. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld van onderaf en van bovenaf. De statische oven wordt aangeraden voor braadstukken van rundvlees of kalfsvlees, die langzaam gaar worden met regelmatig bedruipen. Het is ook de beste methode voor het bakken van koekjes en het stoven van vruchten. Gebruik bij de statische oven slechts één ovenrek of bakplaat, anders krijgt u een slechte temperatuurverdeling. Als het gerecht meer bovenwarmte of onderwarmte nodig heeft gebruikt u de bovenste of onderste stand. De "onderste weerstand" Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. De knop op deze positie draaiend gaat het licht in de oven aan en gaat het onderste verwarmingselement werken. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken van gerechten (ovenschotels) die van buiten al goed gaar zijn maar van binnen nog niet klaar zijn, of voor jamof vruchtenaarten, die een middelmatige bovenwarmte nodig hebben. De "bovenste weerstand" Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het 66 licht in de oven aan en gaat het bovenste verwarmingselement werken. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken van gerechten (ovenschotels) die van binnen al gaar zijn maar aan de oppervlakte nog zacht zijn. Grill Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in werking is moet u de ovendeur gesloten houden. Het middelste element van de grill gaat aan. Het koken vindt plaats door middel van rechtstreekse straling van bovenaf van een gloeiende electrische weerstand. De hoge rechtstreekse temperatuur van de grill bruint de buitenkant van het vlees en houdt het vlees mals doordat het verloren gaan van de vleessappen wordt verhinderd. Hetelucht grill Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in werking is moet u de ovendeur gesloten houden. Het middelste element van de grill gaat aan en de ventilator gaat draaien. Dit voegt aan de rechtstreekse hitte-uitstraling het circuleren van de lucht in de oven toe. Het aanbranden van de buitenkant van het vlees wordt vermeden en het binnendringen van de hitte wordt bevorderd. Zachte oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. Het onderste verwarmingselement gaat werken en de ventilator gaat draaien. Deze functie wordt aangeraden voor het koken van fijne etenswaren, vooral cakes en taarten die moeten rijzen, hetgeen wordt vergemakkelijkt doordat de warmte van onderen komt. Om hogere temperaturen te bereiken duurt nogal lang, zodat het aan te raden is de functie “Statische Oven” hiervoor te gebruiken. Hetelucht-oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator treedt in werking. Aangezien de warmte constant en gelijkmatig is in de hele oven, kookt en bruint de lucht het gerecht op gelijkmatige wijze overal. U kunt ook verschillende schotels tegelijk koken als de gewenste kooktemperatuur hetzelfde is. U kunt maximum 2 rekken tegelijkertijd gebruiken, zie paragraaf “Gelijktijdig koken op meer rekken”. Goede resultaten verkrijgt u met gerechten die lang moeten koken en gegratineerd moeten worden. De betere warmteverdeling maakt het mogelijk bij braadstukken lagere temperaturen te gebruiken, zodat minder vleessappen verloren gaan en het vlees mals blijft en minder inkrimpt. De heteluchtoven is vooral belangrijk voor het koken van vis, die zonder veel kruiden gekookt kan worden en zo zijn vorm en smaak behoudt. De hetelucht oven kan ook gebruikt worden voor het ontdooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur van 80°C100°C. Voor fijnere gerechten kunt u 60°C instellen of koude lucht laten circuleren met de thermostaatknop op 0°C. Als de kooktijd is afgelopen laat u het apparaat nog 4-5 minuten werken met de thermostaatknop op 0 voor het afkoelen van de oven. Als het apparaat lange tijd met maximum temperatuur heeft gewerkt en deze raadgeving is niet opgevolgd, dan treedt een veiligheidssysteem in werking dat tijdelijk de elektrische stroom afsluit. Het controlelampje van de oven (E) Dit geeft de fase van verwarming van de oven aan; als het uit gaat is de met de knop geprogrammeerde temperatuur bereikt. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het lampje dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur van de oven constant te houden. NL A B Fig. A Fig. B Multibraadspit De Maxi-ovens zijn voorzien van een dwars aangebrachte, uitneembaar multispit (afb.A). Steek het vlees er in de lengte aan en blokkeer het met de regelbare vorken In het geval van kleine spitten rijgt u het vlees aan de bijgeleverde spitten en plaatst u ze op de steunen. Steek de steunen A en B (afb. A) in de gaten in de lekplaat die hier voor zijn bestemd, leg de nek van de spitstaaf op de plaats D en plaats de rooster op de onderste stand van de oven (afb. B); steek de spitstaaf in het gat van de as van de motor met de nek op de plaats C. Stel de motor in werking door de keuzeknop op de te zetten. positie grill De knop van de timer (D) Voor het opwinden van de klok moet u de knop bijna een hele toer met de klok mee draaien; daarna, terugdraaiend, stelt u de gewenste tijd in door het wijzertje op het voorpaneel gelijk te laten vallen met het nummer dat correspondeert met het aantal minuten dat u wenst. 67 NL Voorverwarmen Als de oven voorverwarmd moet worden, bijvoorbeeld voor gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie “hetelucht” gebruiken, die in korte tijd de gewenste temperatuur bereikt en energie bespaart. Als het gerecht in de oven is gezet kunt u de meest geschikte functie instellen. Gebruik van grill De plurifunctie-oven biedt 2 verschillende mogelijkheden van grillen. “grill”, maar het resultaat voor Gebruik de positie kleine porties zoals toast, worstjes enz. is perfect. Plaats de etenswaren in het midden onder de grill, aangezien alleen het middelste gedeelte van de bovenste weerstand aan gaat, in de hoeken wordt niet gekookt. “hetelucht grill” is zeer nuttig voor De positie snel grillen; de hitte van de grill wordt verdeeld en bruint de buitenkant en kookt de binnenkant tegelijkertijd. U kunt deze functie ook gebruiken aan het einde van de kooktijd van gerechten die bovenop gebruint moeten worden, b.v. voor een korstje op een macaronischotel of lasagna. Belangrijk: grill met de ovendeur dicht; dit geeft de beste resultaten en bespaart energie (ongeveer 10%). zais u de grill wilt gebruiken raden wij aan de thermostaatknop op maximum te zetten (200°) hetgeen het beste rendement van de infrarode stralen levert. Plaats het ovenrek op de bovenste stand (zie de tabel) en zet er een lekplaat onder om het druipende vet op te vangen en rookvorming tegen te gaan. Taarten bakken Verwarm de oven altijd voor; wacht tot de voorverwarming klaar is, dit wordt aangegeven door het uitgaan van het rode controlelampje “E”. Open de ovendeur niet gedurende het bakken om te vermijden dat de taart of cake inzakt. Het deeg moet niet te vloeibaar zijn om de baktijd niet te verlengen. In het algemeen: Taart te droog Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Taart zakt in Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. 68 Taart te donker bovenop Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. De taart komt niet uit de vorm Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met meel of paneermeel Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle taarten zijn op hetzelfde punt Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat taarten die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook tegelijkertijd eruit moeten worden gehaald. Pizza Voor een goed resultaat gebruikt u de functie “hetelucht”: • Verwarm de oven minstens 10 minuten voor • Gebruik een lichte aluminium vorm en plaats hem op het rek. Op een bakplaat duurt het bakken langer en wordt de pizza minder croquant • Open de ovendeur niet te vaak gedurende het bakken • Bij pizza’s met veel vulling (capricciosa, quattro stagioni) raden wij aan de mozzarella halverwege de baktijd erop te leggen Vlees en vis Het vlees moet minstens 1 kg. wegen zodat het niet uitdroogt. Gebruik lage temperaturen voor wit vlees, gevogelte en vis (150°C-200°C). Voor rood vlees dat van buiten goed gebakken is en de vleessappen van binnen vasthoudt begint u met een hoge temperatuur (200°C-220°C) voor korte tijd, en vervolgens verlaagt u de temperatuur. In het algemeen geldt: hoe groter het braadstuk, hoe lager de temperatuur moet zijn en hoe langer de kooktijd. Plaats het vlees in het midden van het ovenrek met de lekplaat eronder. Plaats het ovenrek zodanig dat het vlees in het midden van de oven staat. Als u meer onderwarmte wilt, gebruik dan de onderste standen. Voor een heerlijk resultaat (vooral eend en wild) kunt u het vlees met spek bedekken en in de bovenste helft van de oven plaatsen. Kooktabel Gerechten Gebak Vruchtentaarten Meringues Cake Cake en mascarponetaart Caketaart Chocoladetaart Focaccia Beignets Koekjes van bladerdeeg Tompoes Kruimeldeeg NL Temperatuur °C Kooktijd (minuten) 130 130 150 160 160 60-70 30-40 20-30 40-50 40-50 170 170 200 200 200 200 30-40 40-50 15-20 15-20 15-20 15-20 Gerechten Temperatuur °C Kooktijd (minuten) Vlees Kalkoen (4-8 kg) Gans (4-5 kg) Eend (2-4 kg) Kapoen (2½-3 kg) Stoofvlees (1-1½ kg) Lamsbout Gebraden hazenvlees (2 kg) Gebraden fazant Kip (1-1½ kg) 160 160 170 170 160 160 160 160 170 3-4½ 4-4½ 1½-2½ 2-2½ 3-3½ 1-1½ 1-1½ 1-1½ 1-1½ Vis 200 15-25 minuten Soort gerecht Bereidingstijd (minuten) Roosterstanden Karbonade (0.5 kg.) Worstjes Gegrilde kip (1 kg) Kalfsvlees gebraden aan het spit (0.6 kg.) Kip aan het spit (1 kg.) 60 15 60 60 60 3e geleider 2e geleider 1e geleider - De bereidingstijden kunnen afhankelijk van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid van de gerechten variëren. Tijdens het eerste bereidingsstadium moet u dan ook uit de aangegeven tijden de kortste bereidingstijden kiezen en de tijden later indien nodig verlengen. Met 1e geleider wordt de laagste geleider bedoeld ten opzichte van de ovenbodem. 69 Voorzorgsmaatregelen en advies NL ! Dit apparaat voldoet aan de geldende internationale veiligheidsvoorschriften. Deze aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u dient ze derhalve goed door te nemen. Algemene veiligheidsmaatregelen • Dit apparaat is vervaardigd voor nietprofessioneel gebruik binnenshuis. • Het apparaat dient niet buitenshuis te worden geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen of als het onweert. • Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant van de oven als u het apparaat moet verplaatsen. • Raak de oven niet blootsvoets of met natte handen of voeten aan. • Het apparaat dient gebruikt te worden om voedsel te bereiden. Het mag uitsluitend door volwassenen worden gebruikt en alleen volgens de instructies die in deze handleiding beschreven staan. Elk ander gebruik (bv.: verwarming van ruimten) is als oneigenlijk te beschouwen en dus gevaarlijk. De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die te wijten is aan onjuist, verkeerd of onredelijk gebruik. • Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. • Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine keukenapparaten op warme delen van de oven terechtkomen. • Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij. • Pak het handvat van de ovendeur alleen in het midden vast: aan de zijkant zou het heet kunnen zijn. • Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de oven te zetten en eruit te halen. • Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de oven. • Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de oven plotseling aan zou worden gezet, zou dit materiaal vlam kunnen vatten. • Controleer altijd dat de knoppen in de positie “”/ ”” staan als de oven niet gebruikt wordt. • Haal de stekker nooit uit het stopcontact door aan het snoer te trekken. • Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud uit als de stekker nog in het stopcontact zit. • Als de oven defect is, mag u nooit aan het interne systeem sleutelen om een reparatie proberen uit te voeren. Neem contact op met de Technische Dienst (zie Service). 70 • Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur. • Dit apparaat mag niet worden gebruikt door personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of personen die niet de nodige ervaring of kennis hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht van een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het apparaat werkt. • Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen. • Het apparaat is niet geschikt om te worden ingeschakeld m.b.v. een externe timer ofwel door een gescheiden afstandsbedieningssysteem. Afvalverwijdering • Verwijdering van het verpakkingsmateriaal: houdt u aan de plaatselijke normen, zodat het verpakkingsmateriaal hergebruikt kan worden. • De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. Energiebesparing en milieubesef • Door de oven te gebruiken vanaf het late middaguur tot aan de vroege ochtend zorgt u ervoor dat uw elektriciteitscentrale minder wordt belast tijdens het ‘spitsuur’. • Houdt bij de functie GRILL en GRATINEREN altijd de ovendeur dicht: dit om betere resultaten te bereiken en voor een betere energiebesparing (circa 10%). • Houdt de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed aansluiten op de deur en er geen hitte vrij kan komen. Service Dit dient u door te geven: • het model oven (Mod.) • het serienummer (S/N) Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat en/of op de verpakking. Onderhoud en verzorging De elektrische stroom afsluiten Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Schoonmaken van de oven • De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met een spons en een sopje worden afgenomen. Als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen dient u alles goed af te spoelen en te drogen. Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende producten. • De binnenkant van de oven kunt u het beste direct na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw is. Gebruik warm water en een schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog met een zachte doek. Gebruik geen schuurmiddelen. • De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser), met uitzondering van de geleiders. • Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het reinigen van het apparaat. Controleer de afdichtingen NL Controleer regelmatig de staat van de afdichting rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde Technische Dienst te wenden (zie Service). Gebruik de oven niet voordat de reparatie is uitgevoerd. Vervangen van het lampje Voor het vervangen van het ovenlampje: 1. Schroef het glazen lampenkapje los. 2. Schroef het lampje los en vervang het met eenzelfde soort lampje: sterkte 25W, fitting E 14. 3. Plaats het deksel er weer op (zie afb.). De ovendeur reinigen Reinig het glas van de deur met een spons en niet schurende producten. Droog met een zachte doek. Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen barsten. U kunt voor een grondige reiniging de ovendeur verwijderen: 1. open de deur volledig (zie afbeelding). 2. til de hendeltjes op die zich aan de scharnieren bevinden en draai ze (zie afb.); F F 3. pak de deur aan de zijkanten beet en sluit hem langzaam, maar niet helemaal. Druk op de klemmen F, trek dan de deur naar u toe en haal hem uit zijn voegen (zie afbeelding). Zet de deur weer op zijn plaats door deze handelingen in omgekeerde volgorde uit te voeren. 71
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Whirlpool MB 91.3 IX /HA Gebruikershandleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Gebruikershandleiding