NL
17
De Ariston "Maxi-oven" verenigt in één apparaat de
voordelen van de traditionele oven met natuurlijke
convectie: "statische" oven, met de voordelen van de
moderne oven met geforceerde convectie: "hetelucht"
oven. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u op
gemakkelijke wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende
kookmethoden. De verschillende functies vervolgens
met de keuzeknop "B" en de thermostaatknop "C" op
het bedieningspaneel.
Ovenverlichting
Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de "uit"-
stand aangegeven met "
", gaat het ovenlicht aan.
Opmerking: voor het aansteken van het ovenlicht
zonder een verwarmingselement te activeren moet u
de keuzeknop "B" op de positie met het symbool
,
zetten en dan de thermostaatknop "C" op nul zetten,
aangegeven met het symbool " ".
Belangrijk: Bij het eerste gebruik raden wij aan de oven
voor ongeveer een half uur op maximum temperatuur
aan te zetten met de ovendeur open terwijl u het vertrek
lucht. De reuk die zich wellicht ontwikkelt gedurende
dit tijdverloop is te wijten aan het verdampen van de
substanties die gebruikt zijn voor de protectie van het
fornuis gedurende de periode vanaf de fabrikatie van
het fornuis tot aan het installeren ervan.
Statische oven
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
De twee verwarmingselementen, onder en boven, gaan
aan. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld van onderaf
en van bovenaf. De statische oven wordt aangeraden
voor braadstukken van rundvlees of kalfsvlees, die
langzaam gaar worden met regelmatig bedruipen. Het
is ook de beste methode voor het bakken van koekjes
en het stoven van vruchten. Gebruik bij de statische
oven slechts één ovenrek of bakplaat, anders krijgt u
een slechte temperatuurverdeling. Als het gerecht meer
bovenwarmte of onderwarmte nodig heeft gebruikt u de
bovenste of onderste stand.
De "onderste weerstand"
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
De knop op deze positie draaiend gaat het licht in de
oven aan en gaat het onderste verwarmingselement
werken. Deze positie wordt aangeraden voor het
afmaken van gerechten (ovenschotels) die van buiten
al goed gaar zijn maar van binnen nog niet klaar zijn, of
voor jam- of vruchtenaarten, die een middelmatige
bovenwarmte nodig hebben.
De "bovenste weerstand"
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het
licht in de oven aan en gaat het bovenste
verwarmingselement werken. Deze positie wordt
aangeraden voor het afmaken van gerechten
(ovenschotels) die van binnen al gaar zijn
maar aan de oppervlakte nog zacht zijn.
Grill
Belangrijk:Belangrijk:
Belangrijk:Belangrijk:
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "
CC
CC
C" niet op
een temperatuurstand boven de
200200
200200
200°C zetten. Als de
grill in werking is moet u de ovendeur gesloten
houden.
Het middelste element van de grill gaat aan. Het koken
vindt plaats door middel van rechtstreekse straling van
bovenaf van een gloeiende electrische weerstand. De
hoge rechtstreekse temperatuur van de grill bruint de
buitenkant van het vlees en houdt het vlees mals
doordat het verloren gaan van de vleessappen wordt
verhinderd.
Hetelucht grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op
een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als
de grill in werking is moet u de ovendeur gesloten
houden.
Het verwarmingselement grill gaat aan en de
ventilator gaat draaien. Dit voegt aan de
rechtstreekse hitte-uitstraling het circuleren van de
lucht in de oven toe. Het aanbranden van de
buitenkant van het vlees wordt vermeden en het
binnendringen van de hitte wordt bevorderd.
Zachte oven
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
Het onderste verwarmingselement gaat werken en de
ventilator gaat draaien. Deze functie wordt aangeraden
voor het koken van fijne etenswaren, vooral cakes en
taarten die moeten rijzen, hetgeen wordt
vergemakkelijkt doordat de warmte van onderen komt.
Om hogere temperaturen te bereiken duurt nogal lang,
zodat het aan te raden is de functie "Statische Oven"
hiervoor te gebruiken.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop "C": tussen 50°C en 250°C.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
treedt in werking. Aangezien de warmte constant en
gelijkmatig is in de hele oven, kookt en bruint de lucht
het gerecht op gelijkmatige wijze overal. U kunt ook
verschillende schotels tegelijk koken als de gewenste
kooktemperatuur hetzelfde is. U kunt maximum 2 rekken
tegelijkertijd gebruiken, zie paragraaf "Gelijktijdig koken
op meer rekken". Goede resultaten verkrijgt u met
gerechten die lang moeten koken en gegratineerd
moeten worden. De betere warmteverdeling maakt het
mogelijk bij braadstukken lagere temperaturen te
gebruiken, zodat minder vleessappen verloren gaan en
Starten en gebruik