Whirlpool MB 91.3 (BK) (T) Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Maxiforno da incasso
Istruzioni per l'installazione e l'uso 2
Built-in Maxioven
Instructions for installation and use 9
Maxifour à encastrer
Instruction pour l'installation et l'emploi 16
Maxihorno empotrable
Instrucciones para la instalación y uso 23
Maxiforno de encastrar
Instruções para a instalação e o uso 30
"Maxiforno" Einbaubackofen
Informationen für installation un gebrauch 37
Maxi-oven voor inbouw
Gebruiksaanwijzingen voor de plaatsing en gebruik44
MB 91.3 (IX)
MB 91.3 (BK)
44
Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Om het fornuis te leren
kennen moet het langdurig en zo goed mogelijk gebruikt worden. Wij verzoeken u deze gebruiksaanwijzing te lezen.
Dank u.
Van dichtbij gezien
Hoe het fornuis te gebruiken
De Ariston "Maxi-oven" verenigt in één apparaat de
voordelen van de traditionele oven met natuurlijke
convectie: “statische” oven, met de voordelen van de
moderne oven met geforceerde convectie: “hetelucht”
oven. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u op
gemakkelijke wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende
kookmethoden. U kiest deze met de knop B en de
thermostaatknop “C op het bedieningspaneel.
Ovenverlichting
Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de "uit"-
stand aangegeven met "", gaat het ovenlicht aan.
Opmerking: voor het aansteken van het ovenlicht zonder
een verwarmingselement te activeren moet u de
keuzeknop "B" op de positie met het symbool ,
zetten en dan de thermostaatknop "C" op nul zetten,
aangegeven met het symbool "".
Belangrijk: Bij het eerste gebruik raden wij aan de oven
voor ongeveer een half uur op maximum temperatuur
aan te zetten met de ovendeur open terwijl u het vertrek
lucht. De reuk die zich wellicht ontwikkelt gedurende dit
tijdverloop is te wijten aan het verdampen van de
substanties die gebruikt zijn voor de protectie van het
fornuis gedurende de periode vanaf de fabrikatie van het
fornuis tot aan het installeren ervan.
Statische oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De twee verwarmingselementen, onder en boven, gaan
aan. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld van onderaf
en van bovenaf. De statische oven wordt aangeraden
voor braadstukken van rundvlees of kalfsvlees, die
langzaam gaar worden met regelmatig bedruipen. Het is
ook de beste methode voor het bakken van koekjes en
het stoven van vruchten. Gebruik bij de statische oven
slechts één ovenrek of bakplaat, anders krijgt u een
slechte temperatuurverdeling. Als het gerecht meer
bovenwarmte of onderwarmte nodig heeft gebruikt u de
bovenste of onderste stand.
De "onderste weerstand"
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De knop op deze positie draaiend gaat het licht in de
oven aan en gaat het onderste verwarmingselement
A. Bedieningspaneel
B. Keuzeknop van de functies
C. Temperatuurknop
D. Knop kookwekker
E. Controlelampje oven - Als het aan is geeft het de
verwarmingsfase aan tot de ingestelde temperatuur
bereikt is
F. Ruit van ovendeur
30
15 45
100
150
200
250
50
FA
30
15 45
100
150
200
250
50
C
E
B
D
45
werken. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken
van gerechten (ovenschotels) die van buiten al goed gaar
zijn maar van binnen nog niet klaar zijn, of voor jam- of
vruchtenaarten, die een middelmatige bovenwarmte
nodig hebben.
De "bovenste weerstand"
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het
licht in de oven aan en gaat het bovenste
verwarmingselement werken. Deze positie wordt
aangeraden voor het afmaken van gerechten
(ovenschotels) die van binnen al gaar zijn
maar aan de oppervlakte nog zacht zijn.
Grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een
temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in
werking is moet u de ovendeur gesloten houden.
Het middelste element van de grill gaat aan. Het koken
vindt plaats door middel van rechtstreekse straling van
bovenaf van een gloeiende electrische weerstand. De
hoge rechtstreekse temperatuur van de grill bruint de
buitenkant van het vlees en houdt het vlees mals doordat
het verloren gaan van de vleessappen wordt verhinderd.
Hetelucht grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een
temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in
werking is moet u de ovendeur gesloten houden.
Het middelste element van de grill gaat aan en de
ventilator gaat draaien. Dit voegt aan de rechtstreekse
hitte-uitstraling het circuleren van de lucht in de oven
toe. Het aanbranden van de buitenkant van het vlees
wordt vermeden en het binnendringen van de hitte wordt
bevorderd.
Zachte oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Het onderste verwarmingselement gaat werken en de
ventilator gaat draaien. Deze functie wordt aangeraden
voor het koken van fijne etenswaren, vooral cakes en
taarten die moeten rijzen, hetgeen wordt vergemakkelijkt
doordat de warmte van onderen komt. Om hogere
temperaturen te bereiken duurt nogal lang, zodat het
aan te raden is de functie “Statische Oven” hiervoor te
gebruiken.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
treedt in werking. Aangezien de warmte constant en
gelijkmatig is in de hele oven, kookt en bruint de lucht
het gerecht op gelijkmatige wijze overal. U kunt ook
verschillende schotels tegelijk koken als de gewenste
kooktemperatuur hetzelfde is. U kunt maximum 2 rekken
tegelijkertijd gebruiken, zie paragraaf “Gelijktijdig koken
op meer rekken”. Goede resultaten verkrijgt u met
gerechten die lang moeten koken en gegratineerd moeten
worden. De betere warmteverdeling maakt het mogelijk
bij braadstukken lagere temperaturen te gebruiken, zodat
minder vleessappen verloren gaan en het vlees mals
blijft en minder inkrimpt.
De heteluchtoven is vooral belangrijk voor het koken
van vis, die zonder veel kruiden gekookt kan worden en
zo zijn vorm en smaak behoudt. De hetelucht oven kan
ook gebruikt worden voor het ontdooien van vlees, vis,
brood, met een temperatuur van 80°C-100°C. Voor fijnere
gerechten kunt u 60°C instellen of koude lucht laten
circuleren met de thermostaatknop op 0°C. Als de
kooktijd is afgelopen laat u het apparaat nog 4-5 minuten
werken met de thermostaatknop op 0 voor het afkoelen
van de oven. Als het apparaat lange tijd met maximum
temperatuur heeft gewerkt en deze raadgeving is niet
opgevolgd, dan treedt een veiligheidssysteem in werking
dat tijdelijk de elektrische stroom afsluit.
Het controlelampje van de oven (E)
Dit geeft de fase van verwarming van de oven aan; als
het uit gaat is de met de knop geprogrammeerde
temperatuur bereikt.
Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het lampje
dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur van
de oven constant te houden.
Multibraadspit
De Maxi-ovens zijn voorzien van een dwars
aangebrachte, uitneembaar multispit (afb.A).
Steek het vlees er in de lengte aan en blokkeer het met
de regelbare vorken
In het geval van kleine spitten rijgt u het vlees aan de
bijgeleverde spitten en plaatst u ze op de steunen.
Steek de steunen A en B (afb. A) in de gaten in de
lekplaat die hier voor zijn bestemd, leg de nek van de
spitstaaf op de plaats D en plaats de rooster op de
onderste stand van de oven (afb. B); steek de spitstaaf
in het gat van de as van de motor met de nek op de
plaats C.
Stel de motor in werking door de keuzeknop op de positie
grill te zetten.
AB
Fig. A
Fig. B
Hoe het fornuis te gebruiken
46
De knop van de timer (D)
Voor het opwinden van de klok moet u de knop bijna een
hele toer met de klok mee draaien; daarna,
terugdraaiend, stelt u de gewenste tijd in door het wijzertje
op het voorpaneel gelijk te laten vallen met het nummer
dat correspondeert met het aantal minuten dat u wenst.
Het onderhoud
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot
reinigen of onderhoud.
Voor lange duurzaamheid van uw fornuis is het belangrijk
dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud het
volgende:
De zelfreinigende panelen (indien aanwezig) en de
geëmailleerde delen worden met lauw water gewassen
zonder schuurmiddelen of bijtende middelen te
gebruiken;
de binnenkant van de oven wordt, liefst na gebruik,
gereinigd als hij nog lauw is. Gebruik een warm sop
en spoel en droog daarna nauwkeurig;
roestvrije staal, als het lang in contact is met
kalkhoudend water of sterke wasmiddelen
(fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met
ruim water en droog na het reinigen. Verwijder altijd
gemorst water;
bekleed de bodem van de oven nooit met
aluminiumfolie, aangezien de hitte-accumulatie die
hier het gevolg van is het koken in de war kan brengen
en ook het email kan beschadigen.
Het vervangen van het ovenlampje
Sluit de stroom af met de schakelaar die de oven aan
het net verbindt, of door de stekker uit het stopcontact
te halen, indien deze bereikbaar is;
Schroef het glazen kapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw
lampje dat hittebestendig (300°C) is met de volgende
kenmerken:
- Spanning 230/240V
- Vermogen 15W
- Fitting E14
Monteer het glazen kapje en sluit de stroom weer
aan.
Het demonteren/monteren van de ovendeur
Teneinde het schoonmaken van de binnenkant van de
oven te vergemakkelijken kunt u de ovendeur
verwijderen door als volgt te werk te gaan (afb.1-2):
• Open de deur en zet de twee hendeltjes “B” omhoog
(afb.1);
• Sluit de deur gedeeltelijk; u kunt de deur nu oplichten
door de sluitveren “A” uit te trekken zoals aangegeven
in afbeelding 2.
Het weer monteren van de deur:
• Met de deur in vertikale positie steekt u de 2 sluitveren
“A” in de openingen;
• Let erop dat het punt “D” perfect wordt aangehaakt
aan de rand van de opening (beweeg de deur voorzichtig
naar voren en naar achteren );
• Houd de deur geheel open, zet de 2 hendeltjes “B”
omlaag en sluit de deur.
Fig 1
Fig 2
Hoe het fornuis te gebruiken
47
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met
meel of paneermeel
Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle
taarten zijn op hetzelfde punt
Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat taarten
die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook tegelijkertijd
eruit moeten worden gehaald.
Pizza
Voor een goed resultaat gebruikt u de functie
hetelucht”:
Verwarm de oven minstens 10 minuten voor
Gebruik een lichte aluminium vorm en plaats hem op
het rek. Op een bakplaat duurt het bakken langer en
wordt de pizza minder croquant
Open de ovendeur niet te vaak gedurende het bakken
Bij pizza’s met veel vulling (capricciosa, quattro sta-
gioni) raden wij aan de mozzarella halverwege de
baktijd erop te leggen
Vlees en vis
Het vlees moet minstens 1 kg. wegen zodat het niet
uitdroogt. Gebruik lage temperaturen voor wit vlees,
gevogelte en vis (150°C-200°C). Voor rood vlees dat van
buiten goed gebakken is en de vleessappen van binnen
vasthoudt begint u met een hoge temperatuur (200°C-
220°C) voor korte tijd, en vervolgens verlaagt u de
temperatuur. In het algemeen geldt: hoe groter het
braadstuk, hoe lager de temperatuur moet zijn en hoe
langer de kooktijd. Plaats het vlees in het midden van
het ovenrek met de lekplaat eronder. Plaats het ovenrek
zodanig dat het vlees in het midden van de oven staat.
Als u meer onderwarmte wilt, gebruik dan de onderste
standen. Voor een heerlijk resultaat (vooral eend en wild)
kunt u het vlees met spek bedekken en in de bovenste
helft van de oven plaatsen.
Voorverwarmen
Als de oven voorverwarmd moet worden, bijvoorbeeld
voor gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie
hetelucht gebruiken, die in korte tijd de gewenste
temperatuur bereikt en energie bespaart.
Als het gerecht in de oven is gezet kunt u de meest
geschikte functie instellen.
Gebruik van grill
De plurifunctie-oven biedt 2 verschillende mogelijkheden
van grillen.
Gebruik de positie grill”, maar het resultaat voor
kleine porties zoals toast, worstjes enz. is perfect.
Plaats de etenswaren in het midden onder de grill,
aangezien alleen het middelste gedeelte van de bovenste
weerstand aan gaat, in de hoeken wordt niet gekookt.
De positie hetelucht grill is zeer nuttig voor snel
grillen; de hitte van de grill wordt verdeeld en bruint de
buitenkant en kookt de binnenkant tegelijkertijd.
U kunt deze functie ook gebruiken aan het einde van de
kooktijd van gerechten die bovenop gebruint moeten
worden, b.v. voor een korstje op een macaronischotel of
lasagna.
Belangrijk: grill met de ovendeur dicht; dit geeft de
beste resultaten en bespaart energie (ongeveer 10%).
zais u de grill wilt gebruiken raden wij aan de
thermostaatknop op maximum te zetten (200°) hetgeen
het beste rendement van de infrarode stralen levert.
Plaats het ovenrek op de bovenste stand (zie de tabel)
en zet er een lekplaat onder om het druipende vet op te
vangen en rookvorming tegen te gaan.
Taarten bakken
Verwarm de oven altijd voor; wacht tot de voorverwarming
klaar is, dit wordt aangegeven door het uitgaan van het
rode controlelampje E”. Open de ovendeur niet
gedurende het bakken om te vermijden dat de taart of
cake inzakt.
Het deeg moet niet te vloeibaar zijn om de baktijd niet te
verlengen. In het algemeen:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur
met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Practische raadgevingen voor het koken
48
Veiligheid is een goede gewoonte
Dit apparaat is ontworpen voor niet-professioneel
gebruik binnenshuis en zijn kenmerken mogen niet
veranderd worden.
De instructies zijn slechts geldig voor de landen
waarvan de symbolen voorkomen in het
instructieboekje en op het etiket met het
registernummer.
De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts
dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard
zoals voorgeschreven door de geldende
veiligheidsnormen.
• Gebruik geen stoomapparaat voor het reinigen van
de oven
Wat betreft bronnen van gevaar, vermijd dat
kinderen en onbekwame personen in contact komen
met:
- de bedieningsknoppen en het apparaat zelf;
- de verpakking (zakken, polystyreen, spijkers enz.);
- het apparaat zelf, gedurende en direct na het gebruik
van oven en grill, aangezien het heet wordt;
- het niet meer gebruikte apparaat (in dit geval worden
de onderdelen die gevaar kunnen opleveren
onschadelijk gemaakt).
De volgende handelingen moeten vermeden
worden:
- het apparaat aanraken met vochtige lichaamsdelen;
- gebruik ervan als u blootsvoets bent;
- aan het apparaat of de voedingskabel trekken om ze
uit het stopcontact te trekken;
- verkeerde en gevaarlijke handelingen;
- het afsluiten van ventilatie-openingen of hitte-afvoer.
- dat de snoer van kleine keukenapparatuur op de
warme delen van de oven terecht komt;
- het blootstellen aan atmosferische invloeden (regen,
zon);
- het gebruik van de oven als bergplaats;
- het gebruik van brandbare vloeistoffen in de nabijheid;
- het gebruik van adaptors, dubbelstekkers en/of
verlengsnoeren;
- het trachten te installeren of repareren zonder
tussenkomst van een erkende installateur.
Het is absoluut noodzakelijk zich tot een erkende
installateur te wenden in de volgende gevallen:
- het installeren (volgens de instructies van de
fabrikant);
- als u niet zeker bent dat het goed functioneert;
- het vervangen van het stopcontact in het geval de
stekker van het apparaat niet past.
Het is noodzakelijk zich te wenden tot een door de
fabrikant erkende Technische Dienst in de volgende
gevallen:
- als er na het uitpakken twijfel bestaat over eventuele
beschadiging van het apparaat;
- beschadiging of vervangen van de voedingskabel;
Soort gerecht
Temperatuur Bereidingstijd
Soort gerecht
Temperatuur Bereidingstijd
Gebak
(°C) (minuten)
Vlees
(°C) (uren)
Vruchtentaart 130 60 - 70 Kalkoen (4-8 kg) 160 3 - 4 1/2
Schuimgebak 130 30 - 40 Ganzevlees (4-5 kg) 160 4 - 4 1/2
Cake van biscuitdeeg 150 20 - 30 Eend (2-4 kg) 170 1 1/2 - 2 1/2
Luchtig biscuitgebak 160 40 - 50 Kapoen (2 1/2-3 kg) 170 2 - 2 1/2
Cake-taart 160 40 - 50 Rundvleesgoulash (1-1 1/2 kg) 160 3 - 3 1/2
Chocoladetaart 170 30 - 40 Lamsbout 160 1 - 1 1/2
Italiaans zout brood "focaccia" 170 40 - 50 Gebraden haas (2 kg) 160 1 - 1 1/2
Beignets 200 15 - 20 Gebraden fazant 160 1 - 1 1/2
Koekjes van bladerdeeg 200 15 - 20 Kip (1-1 1/2 kg) 170 1 - 1 1/2
Tompoezen 200 15 - 20
Vis 200
minuten
15 - 25
Kruimeldeeg 200 15 - 20
Soort gerecht
Bereidingstijd Roosterstanden
Karbonade (0,5 kg) min. 25 3
e
geleider
Worstjes min. 15 2
e
geleider
Gegrilde kip (1 kg) min. 60 1
e
geleider
Kalfsvlees gebraden aan het spit (0,6 kg) min. 60 -
Kip aan het spit (1 kg) min. 60 -
De bereidingstijden kunnen afhankelijk van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid van de gerechten variëren.
Tijdens het eerste bereidingsstadium moet u dan ook uit de aangegeven tijden de kortste bereidingstijden kiezen en
de tijden later indien nodig verlengen.
Met 1
e
geleider wordt de laagste geleider bedoeld ten opzichte van de ovenbodem.
Practische raadgevingen voor het koken
49
Het installeren
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u
overgaat tot regelen, onderhoud enz.
Het installeren van de inbouwoven
Teneinde het goed functioneren van het apparaat te
garanderen moet het meubel de juiste kenmerken hebben.
In afbeelding zijn de afmetingen aangegeven van de
uitsparing in het meubel voor inbouw onder de aanrecht.
Voor het garanderen van voldoende ventilatie moeten er
van voren aan de onderkant en aan de bovenkant van
het meubel behoorlijke luchtopeningen zijn (afb.1),(ingang
van onderen van minstens 200 cm², uitgang van boven
van minstens 90 cm²). De panelen van de aan de oven
grenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal
zijn. Vooral in het geval van gefineerd hout moet de lijm
bestand zijn tegen 120°C. Conform aan de electrische
veiligheidsnormen mogen er, als het apparaat eenmaal
geïnstalleerd is, geen mogelijkheden bestaan tot
eventueel contact met de electrische wanden.Alle
onderdelen die de protectie garanderen moeten zodanig
bevestigd zijn dat ze niet verwijderd kunnen worden
zonder een of ander gereedschap.
Het bevestigen
Plaats het apparaat in de uitsparing; open de ovendeur
en bevestig de oven aan het keukenkastje met de 4
schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat en de schroef
de bijgeleverde afstandsringen te plaatsen.
A
A
A
A
30
15 45
100
150
200
250
50
FA
447 mm
78
78
min. 550 mm
52
472 mm
480mm
860 mm
22 mm
895 mm
525 mm
469 mm
840 mm
Veiligheid is een goede gewoonte
- in het geval van storingen of slecht functioneren; eis
altijd originele onderdelen.
Handel als volgt:
- alleen eten koken; ieder ander gebruik moet vermeden
worden;
- na het uitpakken controleren dat er geen
beschadigingen zijn;
- de stroom afsluiten in het geval iets niet goed
functioneert en voordat u gaat schoonmaken of ander
onderhoud uitvoeren;
- als het apparaat niet in gebruik is de stroom van de
oven afsluiten;
- gebruik ovenwanten voor het in en uit de oven halen
van de schotels;
- pak het handvat van de deur in het midden aan, daar
de uiteinden heet kunnen zijn vanwege de uitlaat van
lucht;
- controleer altijd dat de knoppen op de positie “•”/”o”
staan als het apparaat niet in gebruik is;
- snijd de voedingskabel door na het afsluiten van de
stroom in het geval u het apparaat niet meer gebruikt;
de fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld
voor eventuele schade die te wijten is aan verkeerd
installeren of onjuist, verkeerd, onverstandig gebruik.
50
Technische kenmerken
Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen
van de gemeeschap:
- EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke
modificaties.
Afmetingen van de oven:
breedte cm. 54
diepte cm. 38
hoogte cm. 33
Vermogen 220W - 230 W
- Statische oven: 2150 W 2350 W
- Onderste weerstand: 1200 W 1300 W
- Bovenste weerstand: 960 W 1050 W
- Grill 1850 W 2000 W
- Hetelucht grill: 1850 W 2000 W
- Zachte oven: 1200 W 1300 W
- Heteluchtoven: 2150 W 2350 W
Inhoud Maxi-oven: L. 68
Spanning en frequentie stroomverzorging:
220/230 V / 50-60 Hz
Max. vermogen: 2200/2400 W
Electrische aansluiting
De ovens die voorzien zijn van een voedingskabel zijn
gebruiksklaar voor het functioneren met wisselstroom
met spanning en frequentie zoals aangegeven op het
typeplaatje (op het apparaat) en in de gebruiksaanwijzing.
De aardleiding is geel/groen.
Aansluiting van de voedingskabel aan het net
Het apparaat moet rechtstreeks aan het net worden
aangesloten, met een veelpolige schakelaar tussen het
apparaat en het net met een afstand tussen de
contactpunten van minstens 3mm. Deze moet de
belasting kunnen weerstaan en aan de geldende normen
voldoen ( de aardleiding mag niet worden onderbroken
door de schakelaar).
De voedingskabel moet zodanig geplaatst worden dat
hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is
dan kamertemperatuur.
Controleer vòòr de aansluiting dat:
de hoofdzekering en de electrische aanleg van uw
woning bestand zijn tegen de belasting van het
apparaat (zie typeplaatje);
de stroomverzorging op de juiste wijze is geaard
volgens de wettelijke normen en voorschriften;
het stopcontact of de veelpolige schakelaar
gemakkelijk bereikbaar zijn nadat de oven
geïnstalleerd is.
N.B.: gebruik geen reducties, adaptors of dubbelstekkers
aangezien deze oververhitting of schroeien kunnen
veroorzaken.
Het installeren
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: Statische
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie : Geventileerd
Vernietiging van oude electrische apparaten
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom.
Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo
het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren
en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te
reduceren. Het symbool op het product van de
“afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw
verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het
apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van
vernietiging van hun oude apparaat.

Documenttranscriptie

MB 91.3 (IX) MB 91.3 (BK) Maxiforno da incasso Istruzioni per l'installazione e l'uso 2 Built-in Maxioven Instructions for installation and use 9 Maxifour à encastrer Instruction pour l'installation et l'emploi 16 Maxihorno empotrable Instrucciones para la instalación y uso 23 Maxiforno de encastrar Instruções para a instalação e o uso 30 "Maxiforno" Einbaubackofen Informationen für installation un gebrauch 37 Maxi-oven voor inbouw Gebruiksaanwijzingen voor de plaatsing en gebruik 44 ‫ﻋﺮﺑﻲ‬ Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Om het fornuis te leren kennen moet het langdurig en zo goed mogelijk gebruikt worden. Wij verzoeken u deze gebruiksaanwijzing te lezen. Dank u. Van dichtbij gezien E 50 100 150 250 200 C 50 100 45 15 30 150 B F A 250 200 D A. Bedieningspaneel 45 B. Keuzeknop van de functies 15 30 C. Temperatuurknop D. Knop kookwekker E. Controlelampje oven - Als het aan is geeft het de verwarmingsfase aan tot de ingestelde temperatuur bereikt is F. Ruit van ovendeur Hoe het fornuis te gebruiken De Ariston "Maxi-oven" verenigt in één apparaat de voordelen van de traditionele oven met natuurlijke convectie: “statische” oven, met de voordelen van de moderne oven met geforceerde convectie: “hetelucht” oven. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u op gemakkelijke wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende kookmethoden. U kiest deze met de knop “B” en de thermostaatknop “C” op het bedieningspaneel. substanties die gebruikt zijn voor de protectie van het fornuis gedurende de periode vanaf de fabrikatie van het fornuis tot aan het installeren ervan. Statische oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. De twee verwarmingselementen, onder en boven, gaan aan. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld van onderaf en van bovenaf. De statische oven wordt aangeraden voor braadstukken van rundvlees of kalfsvlees, die langzaam gaar worden met regelmatig bedruipen. Het is ook de beste methode voor het bakken van koekjes en het stoven van vruchten. Gebruik bij de statische oven slechts één ovenrek of bakplaat, anders krijgt u een slechte temperatuurverdeling. Als het gerecht meer bovenwarmte of onderwarmte nodig heeft gebruikt u de bovenste of onderste stand. Ovenverlichting Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de "uit"stand aangegeven met "●", gaat het ovenlicht aan. Opmerking: voor het aansteken van het ovenlicht zonder een verwarmingselement te activeren moet u de keuzeknop "B" op de positie met het symbool , zetten en dan de thermostaatknop "C" op nul zetten, aangegeven met het symbool "●". Belangrijk: Bij het eerste gebruik raden wij aan de oven voor ongeveer een half uur op maximum temperatuur aan te zetten met de ovendeur open terwijl u het vertrek lucht. De reuk die zich wellicht ontwikkelt gedurende dit tijdverloop is te wijten aan het verdampen van de De "onderste weerstand" Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. De knop op deze positie draaiend gaat het licht in de oven aan en gaat het onderste verwarmingselement 44 Hoe het fornuis te gebruiken blijft en minder inkrimpt. De heteluchtoven is vooral belangrijk voor het koken van vis, die zonder veel kruiden gekookt kan worden en zo zijn vorm en smaak behoudt. De hetelucht oven kan ook gebruikt worden voor het ontdooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur van 80°C-100°C. Voor fijnere gerechten kunt u 60°C instellen of koude lucht laten circuleren met de thermostaatknop op 0°C. Als de kooktijd is afgelopen laat u het apparaat nog 4-5 minuten werken met de thermostaatknop op 0 voor het afkoelen van de oven. Als het apparaat lange tijd met maximum temperatuur heeft gewerkt en deze raadgeving is niet opgevolgd, dan treedt een veiligheidssysteem in werking dat tijdelijk de elektrische stroom afsluit. werken. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken van gerechten (ovenschotels) die van buiten al goed gaar zijn maar van binnen nog niet klaar zijn, of voor jam- of vruchtenaarten, die een middelmatige bovenwarmte nodig hebben. De "bovenste weerstand" Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het licht in de oven aan en gaat het bovenste verwarmingselement werken. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken van gerechten (ovenschotels) die van binnen al gaar zijn maar aan de oppervlakte nog zacht zijn. Grill Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in werking is moet u de ovendeur gesloten houden. Het middelste element van de grill gaat aan. Het koken vindt plaats door middel van rechtstreekse straling van bovenaf van een gloeiende electrische weerstand. De hoge rechtstreekse temperatuur van de grill bruint de buitenkant van het vlees en houdt het vlees mals doordat het verloren gaan van de vleessappen wordt verhinderd. Het controlelampje van de oven (E) Dit geeft de fase van verwarming van de oven aan; als het uit gaat is de met de knop geprogrammeerde temperatuur bereikt. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het lampje dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur van de oven constant te houden. Multibraadspit De Maxi-ovens zijn voorzien van een dwars aangebrachte, uitneembaar multispit (afb.A). Steek het vlees er in de lengte aan en blokkeer het met de regelbare vorken In het geval van kleine spitten rijgt u het vlees aan de bijgeleverde spitten en plaatst u ze op de steunen. Steek de steunen A en B (afb. A) in de gaten in de lekplaat die hier voor zijn bestemd, leg de nek van de spitstaaf op de plaats D en plaats de rooster op de onderste stand van de oven (afb. B); steek de spitstaaf in het gat van de as van de motor met de nek op de plaats C. Stel de motor in werking door de keuzeknop op de positie Hetelucht grill Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in werking is moet u de ovendeur gesloten houden. Het middelste element van de grill gaat aan en de ventilator gaat draaien. Dit voegt aan de rechtstreekse hitte-uitstraling het circuleren van de lucht in de oven toe. Het aanbranden van de buitenkant van het vlees wordt vermeden en het binnendringen van de hitte wordt bevorderd. Zachte oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. Het onderste verwarmingselement gaat werken en de ventilator gaat draaien. Deze functie wordt aangeraden voor het koken van fijne etenswaren, vooral cakes en taarten die moeten rijzen, hetgeen wordt vergemakkelijkt doordat de warmte van onderen komt. Om hogere temperaturen te bereiken duurt nogal lang, zodat het aan te raden is de functie “Statische Oven” hiervoor te gebruiken. grill te zetten. A B Fig. A Hetelucht-oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator treedt in werking. Aangezien de warmte constant en gelijkmatig is in de hele oven, kookt en bruint de lucht het gerecht op gelijkmatige wijze overal. U kunt ook verschillende schotels tegelijk koken als de gewenste kooktemperatuur hetzelfde is. U kunt maximum 2 rekken tegelijkertijd gebruiken, zie paragraaf “Gelijktijdig koken op meer rekken”. Goede resultaten verkrijgt u met gerechten die lang moeten koken en gegratineerd moeten worden. De betere warmteverdeling maakt het mogelijk bij braadstukken lagere temperaturen te gebruiken, zodat minder vleessappen verloren gaan en het vlees mals Fig. B 45 Hoe het fornuis te gebruiken De knop van de timer (D) Voor het opwinden van de klok moet u de knop bijna een hele toer met de klok mee draaien; daarna, terugdraaiend, stelt u de gewenste tijd in door het wijzertje op het voorpaneel gelijk te laten vallen met het nummer dat correspondeert met het aantal minuten dat u wenst. Het onderhoud Sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot reinigen of onderhoud. Voor lange duurzaamheid van uw fornuis is het belangrijk dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud het volgende: • De zelfreinigende panelen (indien aanwezig) en de geëmailleerde delen worden met lauw water gewassen zonder schuurmiddelen of bijtende middelen te gebruiken; • de binnenkant van de oven wordt, liefst na gebruik, gereinigd als hij nog lauw is. Gebruik een warm sop en spoel en droog daarna nauwkeurig; • roestvrije staal, als het lang in contact is met kalkhoudend water of sterke wasmiddelen (fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met ruim water en droog na het reinigen. Verwijder altijd gemorst water; • bekleed de bodem van de oven nooit met aluminiumfolie, aangezien de hitte-accumulatie die hier het gevolg van is het koken in de war kan brengen en ook het email kan beschadigen. Het demonteren/monteren van de ovendeur Teneinde het schoonmaken van de binnenkant van de oven te vergemakkelijken kunt u de ovendeur verwijderen door als volgt te werk te gaan (afb.1-2): • Open de deur en zet de twee hendeltjes “B” omhoog (afb.1); • Sluit de deur gedeeltelijk; u kunt de deur nu oplichten door de sluitveren “A” uit te trekken zoals aangegeven in afbeelding 2. Het weer monteren van de deur: • Met de deur in vertikale positie steekt u de 2 sluitveren “A” in de openingen; • Let erop dat het punt “D” perfect wordt aangehaakt aan de rand van de opening (beweeg de deur voorzichtig naar voren en naar achteren ); • Houd de deur geheel open, zet de 2 hendeltjes “B” omlaag en sluit de deur. Het vervangen van het ovenlampje • Sluit de stroom af met de schakelaar die de oven aan het net verbindt, of door de stekker uit het stopcontact te halen, indien deze bereikbaar is; • Schroef het glazen kapje los; • Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje dat hittebestendig (300°C) is met de volgende kenmerken: - Spanning 230/240V - Vermogen 15W - Fitting E14 • Monteer het glazen kapje en sluit de stroom weer aan. Fig 1 Fig 2 46 Practische raadgevingen voor het koken Voorverwarmen Als de oven voorverwarmd moet worden, bijvoorbeeld Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. voor gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie “hetelucht” gebruiken, die in korte tijd de gewenste temperatuur bereikt en energie bespaart. Als het gerecht in de oven is gezet kunt u de meest geschikte functie instellen. De taart komt niet uit de vorm Gebruik van grill De plurifunctie-oven biedt 2 verschillende mogelijkheden van grillen. Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met meel of paneermeel Gebruik de positie “grill”, maar het resultaat voor kleine porties zoals toast, worstjes enz. is perfect. Plaats de etenswaren in het midden onder de grill, aangezien alleen het middelste gedeelte van de bovenste weerstand aan gaat, in de hoeken wordt niet gekookt. Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle taarten zijn op hetzelfde punt Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat taarten die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook tegelijkertijd eruit moeten worden gehaald. De positie “hetelucht grill” is zeer nuttig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt verdeeld en bruint de buitenkant en kookt de binnenkant tegelijkertijd. U kunt deze functie ook gebruiken aan het einde van de kooktijd van gerechten die bovenop gebruint moeten worden, b.v. voor een korstje op een macaronischotel of lasagna. Belangrijk: grill met de ovendeur dicht; dit geeft de beste resultaten en bespaart energie (ongeveer 10%). zais u de grill wilt gebruiken raden wij aan de thermostaatknop op maximum te zetten (200°) hetgeen het beste rendement van de infrarode stralen levert. Plaats het ovenrek op de bovenste stand (zie de tabel) en zet er een lekplaat onder om het druipende vet op te vangen en rookvorming tegen te gaan. Pizza Voor een goed resultaat gebruikt u de functie “hetelucht”: • Verwarm de oven minstens 10 minuten voor • Gebruik een lichte aluminium vorm en plaats hem op het rek. Op een bakplaat duurt het bakken langer en wordt de pizza minder croquant • Open de ovendeur niet te vaak gedurende het bakken • Bij pizza’s met veel vulling (capricciosa, quattro stagioni) raden wij aan de mozzarella halverwege de baktijd erop te leggen Vlees en vis Het vlees moet minstens 1 kg. wegen zodat het niet uitdroogt. Gebruik lage temperaturen voor wit vlees, gevogelte en vis (150°C-200°C). Voor rood vlees dat van buiten goed gebakken is en de vleessappen van binnen vasthoudt begint u met een hoge temperatuur (200°C220°C) voor korte tijd, en vervolgens verlaagt u de temperatuur. In het algemeen geldt: hoe groter het braadstuk, hoe lager de temperatuur moet zijn en hoe langer de kooktijd. Plaats het vlees in het midden van het ovenrek met de lekplaat eronder. Plaats het ovenrek zodanig dat het vlees in het midden van de oven staat. Als u meer onderwarmte wilt, gebruik dan de onderste standen. Voor een heerlijk resultaat (vooral eend en wild) kunt u het vlees met spek bedekken en in de bovenste helft van de oven plaatsen. Taarten bakken Verwarm de oven altijd voor; wacht tot de voorverwarming klaar is, dit wordt aangegeven door het uitgaan van het rode controlelampje “E”. Open de ovendeur niet gedurende het bakken om te vermijden dat de taart of cake inzakt. Het deeg moet niet te vloeibaar zijn om de baktijd niet te verlengen. In het algemeen: Taart te droog Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Taart zakt in Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. Taart te donker bovenop Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. 47 Practische raadgevingen voor het koken Soort gerecht Temperatuur Bereidingstijd Soort gerecht (minuten) Vlees Gebak (°C) Vruchtentaart 130 60 - 70 Schuimgebak 130 Cake van biscuitdeeg 150 Luchtig biscuitgebak Cake-taart Chocoladetaart Temperatuur Bereidingstijd (°C) (uren) Kalkoen (4-8 kg) 160 3 - 4 1/2 30 - 40 Ganzevlees (4-5 kg) 160 4 - 4 1/2 20 - 30 Eend (2-4 kg) 170 1 1/2 - 2 1/2 160 40 - 50 Kapoen (2 1/2-3 kg) 170 2 - 2 1/2 160 40 - 50 Rundvleesgoulash (1-1 1/2 kg) 160 3 - 3 1/2 170 30 - 40 Lamsbout 160 1 - 1 1/2 Italiaans zout brood "focaccia" 170 40 - 50 Gebraden haas (2 kg) 160 1 - 1 1/2 Beignets 200 15 - 20 Gebraden fazant 160 1 - 1 1/2 Koekjes van bladerdeeg 200 15 - 20 Kip (1-1 1/2 kg) 170 1 - 1 1/2 Tompoezen 200 15 - 20 Kruimeldeeg 200 15 - 20 Vis 200 minuten 15 - 25 Bereidingstijd Roosterstanden Karbonade (0,5 kg) min. 25 3e geleider Worstjes min. 15 2e geleider Gegrilde kip (1 kg) min. 60 1e geleider Soort gerecht Kalfsvlees gebraden aan het spit (0,6 kg) min. 60 - Kip aan het spit (1 kg) min. 60 - De bereidingstijden kunnen afhankelijk van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid van de gerechten variëren. Tijdens het eerste bereidingsstadium moet u dan ook uit de aangegeven tijden de kortste bereidingstijden kiezen en de tijden later indien nodig verlengen. Met 1e geleider wordt de laagste geleider bedoeld ten opzichte van de ovenbodem. Veiligheid is een goede gewoonte - • Dit apparaat is ontworpen voor niet-professioneel gebruik binnenshuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden. • De instructies zijn slechts geldig voor de landen waarvan de symbolen voorkomen in het instructieboekje en op het etiket met het registernummer. • De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals voorgeschreven door de geldende veiligheidsnormen. • Gebruik geen stoomapparaat voor het reinigen van de oven - Wat betreft bronnen van gevaar, vermijd dat kinderen en onbekwame personen in contact komen met: - de bedieningsknoppen en het apparaat zelf; - de verpakking (zakken, polystyreen, spijkers enz.); - het apparaat zelf, gedurende en direct na het gebruik van oven en grill, aangezien het heet wordt; - het niet meer gebruikte apparaat (in dit geval worden de onderdelen die gevaar kunnen opleveren onschadelijk gemaakt). aan het apparaat of de voedingskabel trekken om ze uit het stopcontact te trekken; verkeerde en gevaarlijke handelingen; het afsluiten van ventilatie-openingen of hitte-afvoer. dat de snoer van kleine keukenapparatuur op de warme delen van de oven terecht komt; het blootstellen aan atmosferische invloeden (regen, zon); het gebruik van de oven als bergplaats; het gebruik van brandbare vloeistoffen in de nabijheid; het gebruik van adaptors, dubbelstekkers en/of verlengsnoeren; het trachten te installeren of repareren zonder tussenkomst van een erkende installateur. Het is absoluut noodzakelijk zich tot een erkende installateur te wenden in de volgende gevallen: - het installeren (volgens de instructies van de fabrikant); - als u niet zeker bent dat het goed functioneert; - het vervangen van het stopcontact in het geval de stekker van het apparaat niet past. Het is noodzakelijk zich te wenden tot een door de fabrikant erkende Technische Dienst in de volgende gevallen: - als er na het uitpakken twijfel bestaat over eventuele beschadiging van het apparaat; - beschadiging of vervangen van de voedingskabel; De volgende handelingen moeten vermeden worden: - het apparaat aanraken met vochtige lichaamsdelen; - gebruik ervan als u blootsvoets bent; 48 Veiligheid is een goede gewoonte - in het geval van storingen of slecht functioneren; eis altijd originele onderdelen. Handel als volgt: - alleen eten koken; ieder ander gebruik moet vermeden worden; - na het uitpakken controleren dat er geen beschadigingen zijn; - de stroom afsluiten in het geval iets niet goed functioneert en voordat u gaat schoonmaken of ander onderhoud uitvoeren; - als het apparaat niet in gebruik is de stroom van de oven afsluiten; - • gebruik ovenwanten voor het in en uit de oven halen van de schotels; pak het handvat van de deur in het midden aan, daar de uiteinden heet kunnen zijn vanwege de uitlaat van lucht; controleer altijd dat de knoppen op de positie “•”/”o” staan als het apparaat niet in gebruik is; snijd de voedingskabel door na het afsluiten van de stroom in het geval u het apparaat niet meer gebruikt; de fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die te wijten is aan verkeerd installeren of onjuist, verkeerd, onverstandig gebruik. Het installeren Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot regelen, onderhoud enz. Het installeren van de inbouwoven Teneinde het goed functioneren van het apparaat te garanderen moet het meubel de juiste kenmerken hebben. In afbeelding zijn de afmetingen aangegeven van de uitsparing in het meubel voor inbouw onder de aanrecht. m 0m 472 mm 86 0 55 0m m 52 n. 469 mm mi mm 480mm 84 78 m 78 5m 89 44 7 5 m mm m 52 22 Voor het garanderen van voldoende ventilatie moeten er van voren aan de onderkant en aan de bovenkant van het meubel behoorlijke luchtopeningen zijn (afb.1),(ingang van onderen van minstens 200 cm², uitgang van boven van minstens 90 cm²). De panelen van de aan de oven grenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van gefineerd hout moet de lijm bestand zijn tegen 120°C. Conform aan de electrische veiligheidsnormen mogen er, als het apparaat eenmaal geïnstalleerd is, geen mogelijkheden bestaan tot eventueel contact met de electrische wanden.Alle onderdelen die de protectie garanderen moeten zodanig bevestigd zijn dat ze niet verwijderd kunnen worden zonder een of ander gereedschap. mm A A Het bevestigen Plaats het apparaat in de uitsparing; open de ovendeur en bevestig de oven aan het keukenkastje met de 4 schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat en de schroef de bijgeleverde afstandsringen te plaatsen. 50 100 150 250 200 45 15 30 A A F 49 A Het installeren Controleer vòòr de aansluiting dat: • de hoofdzekering en de electrische aanleg van uw woning bestand zijn tegen de belasting van het apparaat (zie typeplaatje); • de stroomverzorging op de juiste wijze is geaard volgens de wettelijke normen en voorschriften; • het stopcontact of de veelpolige schakelaar gemakkelijk bereikbaar zijn nadat de oven geïnstalleerd is. N.B.: gebruik geen reducties, adaptors of dubbelstekkers aangezien deze oververhitting of schroeien kunnen veroorzaken. Electrische aansluiting De ovens die voorzien zijn van een voedingskabel zijn gebruiksklaar voor het functioneren met wisselstroom met spanning en frequentie zoals aangegeven op het typeplaatje (op het apparaat) en in de gebruiksaanwijzing. De aardleiding is geel/groen. Aansluiting van de voedingskabel aan het net Het apparaat moet rechtstreeks aan het net worden aangesloten, met een veelpolige schakelaar tussen het apparaat en het net met een afstand tussen de contactpunten van minstens 3mm. Deze moet de belasting kunnen weerstaan en aan de geldende normen voldoen ( de aardleiding mag niet worden onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel moet zodanig geplaatst worden dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan kamertemperatuur. Technische kenmerken Afmetingen van de oven: breedte diepte hoogte Vermogen - Statische oven: - Onderste weerstand: - Bovenste weerstand: - Grill - Hetelucht grill: - Zachte oven: - Heteluchtoven: Inhoud Maxi-oven: ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Natuurlijk cm. 54 cm. 38 cm. 33 Statische verwarmingsfunctie: Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht 220W 230 W 2150 W 2350 W 1200 W 1300 W 960 W 1050 W 1850 W 2000 W 1850 W 2000 W 1200 W 1300 W 2150 W 2350 W L. verwarmingsfunctie : 68 Spanning en frequentie stroomverzorging: 220/230 V / 50-60 Hz Max. vermogen: Geventileerd Vernietiging van oude electrische apparaten De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. 2200/2400 W Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen van de gemeeschap: - EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en successievelijke modificaties; - EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; - EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties. 50
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Whirlpool MB 91.3 (BK) (T) Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding