Whirlpool XF 995.3 /HA Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
NL
OVEN
XF 995.3 / HA
Gebruiksaanwijzing
Samenvatting
Het installeren, 13-14
Plaatsing
Elektrische aansluiting
Typeplaatje
Beschrijving van het apparaat, 15
Algemeen aanzicht
Bedieningspaneel
Starten en gebruik, 16-19
De oven starten
Kookprogrammas
Praktische kooktips
Kooktabel
Analoge geprogrammeur,20
Tijd instellen
Starten van de oven
De bereiding programmeren
Voorzorgsmaatregelen en advies, 21
Algemene veiligheidsmaatregelen
Afvalverwijdering
Energiebesparing en milieubesef
Service
Onderhoud en verzorging, 22
De elektrische stroom afsluiten
Schoonmaken van de oven
De ovendeur reinigen
Vervangen van het lampje
Nederlands,12
NL
Deutsch, 1
DE
NL
13
Het installeren
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u
overgaat tot regelen, onderhoud enz.
Het installeren van de inbouwoven
Teneinde het goed functioneren van het apparaat te
garanderen moet het meubel de juiste kenmerken
hebben. In afbeelding zijn de afmetingen aangegeven
van de uitsparing in het meubel voor inbouw onder de
aanrecht.
Voor het garanderen van voldoende ventilatie moeten
er van voren aan de onderkant en aan de bovenkant
van het meubel behoorlijke luchtopeningen zijn
(afb.1),(ingang van onderen van minstens 200 cm²,
uitgang van boven van minstens 90 cm²). De panelen
van de aan de oven grenzende kastjes moeten van
hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van
gefineerd hout moet de lijm bestand zijn tegen 120°C.
Conform aan de electrische veiligheidsnormen
mogen er, als het apparaat eenmaal geïnstalleerd is,
geen mogelijkheden bestaan tot eventueel contact
met de electrische wanden.Alle onderdelen die de
protectie garanderen moeten zodanig bevestigd zijn
dat ze niet verwijderd kunnen worden zonder een of
ander gereedschap.
Het bevestigen
Plaats het apparaat in de uitsparing; open de
ovendeur en bevestig de oven aan het keukenkastje
met de 4 schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat
en de schroef de bijgeleverde afstandsringen te
plaatsen.
4
47
m
m
78
78
min. 550 mm
52
472 mm
475 mm
860 mm
29 mm
895 mm
525
m
m
469 mm
840 mm
min. 45 mm.
14
NL
Het bevestigen
Plaats het apparaat in de uitsparing; open de ovendeur
en bevestig de oven aan het keukenkastje met de 4
schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat en de schroef
de bijgeleverde afstandsringen te plaatsen.
Electrische aansluiting
De ovens die voorzien zijn van een voedingskabel
zijn gebruiksklaar voor het functioneren met
wisselstroom met spanning en frequentie zoals
aangegeven op het typeplaatje (op het apparaat) en
in de gebruiksaanwijzing. De aardleiding is geel/
groen.
Aansluiting van de voedingskabel aan het net
Het apparaat moet rechtstreeks aan het net worden
aangesloten, met een veelpolige schakelaar tussen
het apparaat en het net met een afstand tussen de
contactpunten van minstens 3mm. Deze moet de
belasting kunnen weerstaan en aan de geldende
normen voldoen ( de aardleiding mag niet worden
onderbroken door de schakelaar).
De voedingskabel moet zodanig geplaatst worden dat
hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is
dan kamertemperatuur.
Controleer vòòr de aansluiting dat:
de hoofdzekering en de electrische aanleg van uw
woning bestand zijn tegen de belasting van het
apparaat (zie typeplaatje);
de stroomverzorging op de juiste wijze is geaard
volgens de wettelijke normen en voorschriften;
het stopcontact of de veelpolige schakelaar
gemakkelijk bereikbaar zijn nadat de oven
geïnstalleerd is.
N.B.: gebruik geen reducties, adaptors of
dubbelstekkers aangezien deze oververhitting of
schroeien kunnen veroorzaken.
Afmetingen van de oven:
breedte 54cm
diepte 38cm
hoogte 33cm
Vermogen
- Statische oven: 2350W
- Onderste weerstand: 1300W
- Bovenste weerstand: 1050W
- Grill 2000W
- Hetelucht grill: 2000W
- Zachte oven: 1300W
- Heteluchtoven: 2350W
Inhoud Maxi-oven: L.68
Spanning en frequentie stroomverzorging:
230V/50-60Hz
Max. vermogen: 2400 W
Deze apparatuur voldoet aan de volgende
richtlijnen van de gemeeschap:
- EEG/2006/95 van 12/12/06 (Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke
modificaties.
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie:
Statische
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie : Geventileerd
NL
15
Beschrijving van
het apparaat
Algemeen aanzicht
Bedieningspaneel
A. Bedieningspaneel
B. Keuzeknop van de functies
C. Temperatuurknop
D. Analogische programmering begin/einde kooktijd
E. Controlelampje oven - Als het aan is geeft het de
verwarmingsfase aan tot de ingestelde
temperatuur bereikt is
F. Ruit van ovendeur
F. Programmeerknop
16
NL
De Ariston "Maxi-oven" verenigt in één apparaat de
voordelen van de traditionele oven met natuurlijke
convectie: “statische” oven, met de voordelen van de
moderne oven met geforceerde convectie: “hetelucht”
oven. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u
op gemakkelijke wijze kunt kiezen tussen 7
verschillende kookmethoden. U kiest deze met de
knop “B” en de thermostaatknop “C” op het
bedieningspaneel.
Ovenverlichting
Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de "uit"-
stand aangegeven met "", gaat het ovenlicht aan.
Opmerking: voor het aansteken van het ovenlicht
zonder een verwarmingselement te activeren moet u
de keuzeknop "B" op de positie met het symbool
, zetten en dan de thermostaatknop "C" op nul
zetten, aangegeven met het symbool "".
Belangrijk: Bij het eerste gebruik raden wij aan de
oven voor ongeveer een half uur op maximum
temperatuur aan te zetten met de ovendeur open
terwijl u het vertrek lucht. De reuk die zich wellicht
ontwikkelt gedurende dit tijdverloop is te wijten aan
het verdampen van de substanties die gebruikt zijn
voor de protectie van het fornuis gedurende de
periode vanaf de fabrikatie van het fornuis tot aan het
installeren ervan.
Statische oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De twee verwarmingselementen, onder en boven,
gaan aan. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld van
onderaf en van bovenaf. De statische oven wordt
aangeraden voor braadstukken van rundvlees of
kalfsvlees, die langzaam gaar worden met regelmatig
bedruipen. Het is ook de beste methode voor het
bakken van koekjes en het stoven van vruchten.
Gebruik bij de statische oven slechts één ovenrek of
bakplaat, anders krijgt u een slechte
temperatuurverdeling. Als het gerecht meer
bovenwarmte of onderwarmte nodig heeft gebruikt u
de bovenste of onderste stand.
De "onderste weerstand"
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De knop op deze positie draaiend gaat het licht in de
oven aan en gaat het onderste verwarmingselement
werken. Deze positie wordt aangeraden voor het
afmaken van gerechten (ovenschotels) die van
buiten al goed gaar
zijn maar van binnen nog niet klaar zijn, of voor jam-
of vruchtenaarten, die een middelmatige
bovenwarmte nodig hebben.
De "bovenste weerstand"
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het
licht in de oven aan en gaat het bovenste
verwarmingselement werken. Deze positie wordt
aangeraden voor het afmaken van gerechten
(ovenschotels) die van binnen al gaar zijn
maar aan de oppervlakte nog zacht zijn.
Grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op
een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de
grill in werking is moet u de ovendeur gesloten
houden.
Het middelste element van de grill gaat aan. Het
koken vindt plaats door middel van rechtstreekse
straling van bovenaf van een gloeiende electrische
weerstand. De hoge rechtstreekse temperatuur van
de grill bruint de buitenkant van het vlees en houdt
het vlees mals doordat het verloren gaan van de
vleessappen wordt verhinderd.
Hetelucht grill
Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op
een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de
grill in werking is moet u de ovendeur gesloten
houden.
Het middelste element van de grill gaat aan en de
ventilator gaat draaien. Dit voegt aan de
rechtstreekse hitte-uitstraling het circuleren van de
lucht in de oven toe. Het aanbranden van de
buitenkant van het vlees wordt vermeden en het
binnendringen van de hitte wordt bevorderd.
Zachte oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
Het onderste verwarmingselement gaat werken en de
ventilator gaat draaien. Deze functie wordt
aangeraden voor het koken van fijne etenswaren,
vooral cakes en taarten die moeten rijzen, hetgeen
wordt vergemakkelijkt doordat de warmte van
onderen komt. Om hogere temperaturen te bereiken
duurt nogal lang, zodat het aan te raden is de functie
“Statische Oven” hiervoor te gebruiken.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
treedt in werking. Aangezien de warmte constant en
gelijkmatig is in de hele oven, kookt en bruint de
lucht het gerecht op gelijkmatige wijze overal. U kunt
ook verschillende schotels tegelijk koken als de
gewenste kooktemperatuur hetzelfde is. U kunt
maximum 2 rekken tegelijkertijd gebruiken, zie
paragraaf “Gelijktijdig koken op meer rekken”. Goede
resultaten verkrijgt u met gerechten die lang moeten
koken en gegratineerd moeten worden. De betere
warmteverdeling maakt het mogelijk bij braadstukken
lagere temperaturen te gebruiken, zodat minder
Starten en gebruik
NL
17
vleessappen verloren gaan en het vlees mals blijft en
minder inkrimpt.
De heteluchtoven is vooral belangrijk voor het koken
van vis, die zonder veel kruiden gekookt kan worden
en zo zijn vorm en smaak behoudt. De hetelucht
oven kan ook gebruikt worden voor het ontdooien van
vlees, vis, brood, met een temperatuur van 80°C-
100°C. Voor fijnere gerechten kunt u 60°C instellen of
koude lucht laten circuleren met de thermostaatknop
op 0°C. Als de kooktijd is afgelopen laat u het
apparaat nog 4-5 minuten werken met de
thermostaatknop op 0 voor het afkoelen van de oven.
Als het apparaat lange tijd met maximum
temperatuur heeft gewerkt en deze raadgeving is niet
opgevolgd, dan treedt een veiligheidssysteem in
werking dat tijdelijk de elektrische stroom afsluit.
Het controlelampje van de oven (E)
Dit geeft de fase van verwarming van de oven aan;
als het uit gaat is de met de knop geprogrammeerde
temperatuur bereikt.
Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het
lampje dat de thermostaat aan het werk is de
temperatuur van de oven constant te houden.
Multibraadspit
De Maxi-ovens zijn voorzien van een dwars
aangebrachte, uitneembaar multispit (afb.A).
Steek het vlees er in de lengte aan en blokkeer het
met de regelbare vorken
In het geval van kleine spitten rijgt u het vlees aan
de bijgeleverde spitten en plaatst u ze op de steunen.
Steek de steunen A en B (afb. A) in de gaten in de
lekplaat die hier voor zijn bestemd, leg de nek van de
spitstaaf op de plaats D en plaats de rooster op de
onderste stand van de oven (afb. B); steek de
spitstaaf in het gat van de as van de motor met de
nek op de plaats C.
Stel de motor in werking door de keuzeknop op de
positie grill
te zetten.
Fig. A
AB
Fig. B
18
NL
Voorverwarmen
Als de oven voorverwarmd moet worden, bijvoorbeeld
voor gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie
hetelucht gebruiken, die in korte tijd de
gewenste temperatuur bereikt en energie bespaart.
Als het gerecht in de oven is gezet kunt u de meest
geschikte functie instellen.
Gebruik van grill
De plurifunctie-oven biedt 2 verschillende
mogelijkheden van grillen.
Gebruik de positie
grill”, maar het resultaat voor
kleine porties zoals toast, worstjes enz. is perfect.
Plaats de etenswaren in het midden onder de grill,
aangezien alleen het middelste gedeelte van de
bovenste weerstand aan gaat, in de hoeken wordt
niet gekookt.
De positie
hetelucht grill” is zeer nuttig voor
snel grillen; de hitte van de grill wordt verdeeld en
bruint de buitenkant en kookt de binnenkant
tegelijkertijd.
U kunt deze functie ook gebruiken aan het einde van
de kooktijd van gerechten die bovenop gebruint
moeten worden, b.v. voor een korstje op een
macaronischotel of lasagna.
Belangrijk: grill met de ovendeur dicht; dit geeft
de beste resultaten en bespaart energie (ongeveer
10%).
zais u de grill wilt gebruiken raden wij aan de
thermostaatknop op maximum te zetten (200°)
hetgeen het beste rendement van de infrarode stralen
levert. Plaats het ovenrek op de bovenste stand (zie
de tabel) en zet er een lekplaat onder om het
druipende vet op te vangen en rookvorming tegen te
gaan.
Taarten bakken
Verwarm de oven altijd voor; wacht tot de
voorverwarming klaar is, dit wordt aangegeven door
het uitgaan van het rode controlelampje “E”. Open de
ovendeur niet gedurende het bakken om te vermijden
dat de taart of cake inzakt.
Het deeg moet niet te vloeibaar zijn om de baktijd
niet te verlengen. In het algemeen:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur
met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met
meel of paneermeel
Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle
taarten zijn op hetzelfde punt
Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat taarten
die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook tegelijkertijd
eruit moeten worden gehaald.
Pizza
Voor een goed resultaat gebruikt u de functie
hetelucht”:
Verwarm de oven minstens 10 minuten voor
Gebruik een lichte aluminium vorm en plaats hem
op het rek. Op een bakplaat duurt het bakken
langer en wordt de pizza minder croquant
Open de ovendeur niet te vaak gedurende het
bakken
Bij pizza’s met veel vulling (capricciosa, quattro
stagioni) raden wij aan de mozzarella halverwege
de baktijd erop te leggen
Vlees en vis
Het vlees moet minstens 1 kg. wegen zodat het niet
uitdroogt. Gebruik lage temperaturen voor wit vlees,
gevogelte en vis (150°C-200°C). Voor rood vlees dat
van buiten goed gebakken is en de vleessappen van
binnen vasthoudt begint u met een hoge temperatuur
(200°C-220°C) voor korte tijd, en vervolgens verlaagt
u de temperatuur. In het algemeen geldt: hoe groter
het braadstuk, hoe lager de temperatuur moet zijn en
hoe langer de kooktijd. Plaats het vlees in het
midden van het ovenrek met de lekplaat eronder.
Plaats het ovenrek zodanig dat het vlees in het
midden van de oven staat. Als u meer onderwarmte
wilt, gebruik dan de onderste standen. Voor een
heerlijk resultaat (vooral eend en wild) kunt u het
vlees met spek bedekken en in de bovenste helft
van de oven plaatsen.
NL
19
Kooktabel
De bereidingstijden kunnen afhankelijk van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid van de gerechten variëren.
Tijdens het eerste bereidingsstadium moet u dan ook uit de aangegeven tijden de kortste bereidingstijden kiezen en
de tijden later indien nodig verlengen.
Met 1
e
geleider wordt de laagste geleider bedoeld ten opzichte van de ovenbodem.
Soort gerecht
Temperatuur
°C
Bereidingstijd
(minuten)
Soort gerecht
Temperatuur
°C
Bereidingstijd
(uren)
Gebak
Vruchtentaart
Schuimgebak
Cake van biscuitdeeg
Luchtig biscuitgebak
Cake-taart
Chocoladetaart
Italiaans zout brood "focaccia"
Beignets
Koekjes van bladerdeeg
Tompoezen
Kruimeldeeg
130
130
150
160
160
170
170
200
200
200
200
60-70
30-40
20-30
40-50
40-50
30-40
40-50
15-20
15-20
15-20
15-20
Vlees
Kalkoen (4-8 kg.)
Ganzenvlees (4-5 kg.)
Eend (2-4 kg.)
Kapoen (2½-3 kg.)
Rundvlees- goulash (1-1½ kg.)
Lamsbout
Gebraden haas (2 kg.)
Gebraden fazant
Kip (1-1½ kg.)
Vis
160
160
170
170
160
160
160
160
170
200
3-4½
4-4½
1½-2½
2-2½
3-3½
1-1½
1-1½
1-1½
1-1½
15-25 minuten
Soort gerecht
Bereidingstijd
(minuten)
Roosterstanden
Karbonade (0.5 kg.)
Worstjes
Gegrilde kip (1 kg)
Kalfsvlees gebraden aan het spit (0.6 kg.)
Kip aan het spit (1 kg.)
60
15
60
60
60
3
e
geleider
2
e
geleider
1
e
geleider
-
-
20
NL
Tijd instellen*
1. Druk op de handknop van de programmeur en
draai hem met de klok mee totdat de klok juist is.
De klok kan alleen ingesteld worden als de oven
op het electrische net is aangesloten. Als de stroom
uitvalt, dan zal de programmeur stil staan: als de
stroom weer terugkomt moet men de klok opnieuw
instellen.
Starten van de oven*
1. Draai de handknop van de programmeur met de
klok mee totdat men het symbool  in het
venstertje ziet.
2. Trek aan de handknop van de programmeur en
draai deze met de klok mee totdat het rode naaldje
op de huidige tijd staat. Na afloop hoort men een
klik.
3. Draai de handknop van de programmeur met de
klok mee totdat men het symbool ' in het
venstertje ziet.
4. Kies het gewenste kookprogramma met de
handknop PROGRAMMA'S.
5. Om de oven uit te zetten moet men de handknop
PROGRAMMA'S in stand "0" zetten.
Analoge geprogrammeur
*
Alleen in bepaalde modellen aanwezig.
De bereiding programmeren*
Een tijdsduur programmeren met onmiddelijke
start
1. Draai de handknop van de PROGRAMMEUR met
de klok mee totdat men de gewenste kookduur in
het venstertje ziet.
2. Kies het gewenste kookprogramma met de
handknop PROGRAMMA'S. De oven gaat direct aan
en zal tijdens de ingestelde kooktijd in werking
blijven.
3. Als de tijd verstreken is, hoort u een
geluidssignaal. Om het te onderbreken draait men
de handknop van de programmeur met de klok mee
totdat men het symbool  in het venstertje ziet.
4. Zet de handknop PROGRAMMA'S in stand "0".
Voorbeeld: Het is 9:00 uur en u programmeert een
kooktijd van 1 uur en 15 minuten. Het programma
stopt automatisch om 10:15.
Een tijdsduur programmeren met verlate start
1. Draai de handknop van de PROGRAMMEUR met
de klok mee totdat men het symbool  in het
venstertje ziet.
2. Trek aan de handknop van de PROGRAMMEUR
en draai deze met de klok mee totdat het rode
naaldje op de gewenste starttijd staat.
3. Draai de handknop van de PROGRAMMEUR met
de klok mee totdat men de gewenste kookduur in
het venstertje ziet.
4. Kies het gewenste kookprogramma met de
handknop PROGRAMMA'S. De oven gaat op de
ingestelde tijd aan en zal voor de ingestelde
kooktijd in werking blijven.
5. Als de tijd verstreken is, hoort u een
geluidssignaal. Om het te onderbreken draait men
de handknop van de PROGRAMMEUR met de klok
mee totdat men het symbool  in het venstertje
ziet.
6. Zet de handknop PROGRAMMA'S in stand "0".
Voorbeeld: Het is 9:00 uur en u programmeert een
kooktijd van 1 uur en 15 minuten terwijl de starttijd
op 11:00 wordt gezet. Het programma zal
automatisch om 11:00 beginnen en tot 12:15
duren.
Voor het annuleren van een programmering draait
men de handknop van de PROGRAMMEUR met de
klok mee totdat men het symbool ' in het
venstertje ziet.
NL
21
! Dit apparaat voldoet aan de geldende
internationale veiligheidsvoorschriften. Deze
aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u
dient ze derhalve goed door te nemen.
Algemene veiligheidsmaatregelen
Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel
gebruik binnenshuis.
Het apparaat dient niet buitenshuis te worden
geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is
erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen
of als het onweert.
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant
van de oven als u het apparaat moet verplaatsen.
Raak de oven niet blootsvoets of met natte
handen of voeten aan.
Het apparaat dient om gerechten te koken. Het
mag uitsluitend worden gebruikt door volwassenen
en alleen volgens de instructies die beschreven
staan in deze handleiding.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de
kinderen op een afstand.
Voorkom dat elektrische snoeren van andere
kleine keukenapparaten op warme delen van de
oven terechtkomen.
Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij.
Pak het handvat van de ovendeur alleen in het
midden vast: aan de zijkant zou het heet kunnen
zijn.
Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de
oven te zetten en eruit te halen.
Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de
oven.
Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de
oven plotseling aan zou worden gezet, zou dit
materiaal vlam kunnen vatten.
Controleer altijd dat de knoppen in de positie l/
¡
 staan als de oven niet gebruikt wordt.
Haal de stekker nooit uit het stopcontact door aan
het snoer te trekken.
Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud
uit als de stekker nog in het stopcontact zit.
Als de oven defect is, mag u nooit aan het interne
systeem sleutelen om een reparatie proberen uit te
voeren. Neem contact op met de Technische
Dienst (zEA SArvEcA).
Plaats geen zware voorwerpen op de open
ovendeur.
Dit apparaat mag niet worden gebruikt door
personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt
lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of
personen die niet de nodige ervaring of kennis
hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht
van een persoon die verantwoordelijk is voor hun
veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het
apparaat werkt.
Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen.
Afvalverwijdering
Verwijdering van het verpakkingsmateriaal: houdt
u aan de plaatselijke normen, zodat het
verpakkingsmateriaal hergebruikt kan worden.
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over
Vernietiging van Electrische en Electronische
Apparatuur (WEEE), vereist dat oude
huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde
afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden
ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte
materialen te optimaliseren en de negatieve
invloed op de gezondheid en het milieu te
reduceren. Het symbool op het product van de
afvalcontainer met een kruis erdoor herinnert u
aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat
vernietigt, het apparaat apart moet worden
ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de
locale autoriteiten voor informatie over de juiste
wijze van vernietiging van hun oude apparaat.
Energiebesparing en milieubesef
Door de oven te gebruiken vanaf het late
middaguur tot aan de vroege ochtend zorgt u
ervoor dat uw elektriciteitscentrale minder wordt
belast tijdens het spitsuur.
Houdt bij de functie GRILL en GRATINEREN altijd
de ovendeur dicht: dit om betere resultaten te
bereiken en voor een betere energiebesparing
(circa 10%).
Houdt de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed
aansluiten op de deur en er geen hitte vrij kan
komen.
Service
Dit dient u door te geven:
het model oven (Mod.)
het serienummer (S/N)
Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op
het apparaat en/of op de verpakking.
Voorzorgsmaatregelen
en advies
22
NL
De elektrische stroom afsluiten
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige
handeling overgaat.
Schoonmaken van de oven
De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij
staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met een
spons en een sopje worden afgenomen. Als de
vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een
speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen
dient u alles goed af te spoelen en te drogen.
Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende producten.
De binnenkant van de oven kunt u het beste direct
na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw is.
Gebruik warm water en een schoonmaakmiddel,
spoel vervolgens af en droog met een zachte
doek. Gebruik geen schuurmiddelen.
De accessoires kunnen gewoon worden
afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser), met
uitzondering van de geleiders.
Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het
reinigen van het apparaat.
De ovendeur reinigen
Reinig het glas van de deur met een spons en niet
schurende producten. Droog met een zachte doek.
Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe
schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen
krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen
barsten. U kunt voor een grondige reiniging de
ovendeur verwijderen:
1. open de deur volledig (
zie afbeelding
).
2. til de hendeltjes op die zich aan de scharnieren
bevinden en draai ze (
zie afb.
);
3. pak de deur aan de zijkanten
beet en sluit hem langzaam,
maar niet helemaal. Druk op de
klemmen F, trek dan de deur
naar u toe en haal hem uit zijn
voegen (
zie afbeelding
).
Zet de deur weer op zijn plaats
door deze handelingen in
omgekeerde volgorde uit te
voeren.
Controleer de afdichtingen
Controleer regelmatig de staat van de afdichting
rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen
beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde
Technische Dienst te wenden (zEA SArvEcA). Gebruik
de oven niet voordat de reparatie is uitgevoerd.
Vervangen van het lampje
Voor het vervangen van het ovenlampje:
1. Schroef het glazen lampenkapje los.
2. Schroef het lampje los en vervang het met eenzelfde
soort lampje: sterkte 25W, fitting E 14.
3. Plaats het deksel er weer op (
zie afb.
).
F
F
Onderhoud en verzorging

Documenttranscriptie

Gebruiksaanwijzing OVEN NL DE Deutsch, 1 NL Nederlands,12 Samenvatting Het installeren, 13-14 Plaatsing Elektrische aansluiting Typeplaatje Beschrijving van het apparaat, 15 Algemeen aanzicht Bedieningspaneel Starten en gebruik, 16-19 De oven starten Kookprogramma’s Praktische kooktips Kooktabel XF 995.3 / HA Analoge geprogrammeur,20 Tijd instellen Starten van de oven De bereiding programmeren Voorzorgsmaatregelen en advies, 21 Algemene veiligheidsmaatregelen Afvalverwijdering Energiebesparing en milieubesef Service Onderhoud en verzorging, 22 De elektrische stroom afsluiten Schoonmaken van de oven De ovendeur reinigen Vervangen van het lampje Het installeren Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot regelen, onderhoud enz. NL Het installeren van de inbouwoven Teneinde het goed functioneren van het apparaat te garanderen moet het meubel de juiste kenmerken hebben. In afbeelding zijn de afmetingen aangegeven van de uitsparing in het meubel voor inbouw onder de aanrecht. min. 45 mm. m 0m 472 mm 86 0 Voor het garanderen van voldoende ventilatie moeten er van voren aan de onderkant en aan de bovenkant van het meubel behoorlijke luchtopeningen zijn (afb.1),(ingang van onderen van minstens 200 cm², uitgang van boven van minstens 90 cm²). De panelen van de aan de oven grenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van gefineerd hout moet de lijm bestand zijn tegen 120°C. Conform aan de electrische veiligheidsnormen mogen er, als het apparaat eenmaal geïnstalleerd is, geen mogelijkheden bestaan tot eventueel contact met de electrische wanden.Alle onderdelen die de protectie garanderen moeten zodanig bevestigd zijn dat ze niet verwijderd kunnen worden zonder een of ander gereedschap. 52 469 mm mi n. 55 0m m mm 475 mm 84 78 m 5m 89 78 44 7 5 m mm m 52 29 mm Het bevestigen Plaats het apparaat in de uitsparing; open de ovendeur en bevestig de oven aan het keukenkastje met de 4 schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat en de schroef de bijgeleverde afstandsringen te plaatsen. 13 NL Het bevestigen Plaats het apparaat in de uitsparing; open de ovendeur en bevestig de oven aan het keukenkastje met de 4 schroeven “A”; vergeet niet tussen het gat en de schroef de bijgeleverde afstandsringen te plaatsen. Electrische aansluiting De ovens die voorzien zijn van een voedingskabel zijn gebruiksklaar voor het functioneren met wisselstroom met spanning en frequentie zoals aangegeven op het typeplaatje (op het apparaat) en in de gebruiksaanwijzing. De aardleiding is geel/ groen. Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen van de gemeeschap: Aansluiting van de voedingskabel aan het net Het apparaat moet rechtstreeks aan het net worden aangesloten, met een veelpolige schakelaar tussen het apparaat en het net met een afstand tussen de contactpunten van minstens 3mm. Deze moet de belasting kunnen weerstaan en aan de geldende normen voldoen ( de aardleiding mag niet worden onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel moet zodanig geplaatst worden dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan kamertemperatuur. Controleer vòòr de aansluiting dat: • de hoofdzekering en de electrische aanleg van uw woning bestand zijn tegen de belasting van het apparaat (zie typeplaatje); • de stroomverzorging op de juiste wijze is geaard volgens de wettelijke normen en voorschriften; • het stopcontact of de veelpolige schakelaar gemakkelijk bereikbaar zijn nadat de oven geïnstalleerd is. N.B.: gebruik geen reducties, adaptors of dubbelstekkers aangezien deze oververhitting of schroeien kunnen veroorzaken. - EEG/2006/95 van 12/12/06 (Laagspanning) en successievelijke modificaties; - EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; - EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties. Afmetingen van de oven: breedte diepte hoogte 54cm 38cm 33cm Vermogen - Statische oven: - Onderste weerstand: - Bovenste weerstand: - Grill - Hetelucht grill: - Zachte oven: - Heteluchtoven: 2350W 1300W 1050W 2000W 2000W 1300W 2350W Inhoud Maxi-oven: L.68 Spanning en frequentie stroomverzorging: 230V/50-60Hz Max. vermogen: 2400 W ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Natuurlijk verwarmingsfunctie: Statische Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht verwarmingsfunctie : 14 Geventileerd Beschrijving van het apparaat Algemeen aanzicht NL Bedieningspaneel A. Bedieningspaneel B. Keuzeknop van de functies C. Temperatuurknop D. Analogische programmering begin/einde kooktijd E. Controlelampje oven - Als het aan is geeft het de verwarmingsfase aan tot de ingestelde temperatuur bereikt is F. Ruit van ovendeur F. Programmeerknop 15 Starten en gebruik NL De Ariston "Maxi-oven" verenigt in één apparaat de voordelen van de traditionele oven met natuurlijke convectie: “statische” oven, met de voordelen van de moderne oven met geforceerde convectie: “hetelucht” oven. Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u op gemakkelijke wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende kookmethoden. U kiest deze met de knop “B” en de thermostaatknop “C” op het bedieningspaneel. Ovenverlichting Bij iedere positie van de keuzeknop, behalve de "uit"stand aangegeven met "●", gaat het ovenlicht aan. Opmerking: voor het aansteken van het ovenlicht zonder een verwarmingselement te activeren moet u de keuzeknop "B" op de positie met het symbool , zetten en dan de thermostaatknop "C" op nul zetten, aangegeven met het symbool "●". Belangrijk: Bij het eerste gebruik raden wij aan de oven voor ongeveer een half uur op maximum temperatuur aan te zetten met de ovendeur open terwijl u het vertrek lucht. De reuk die zich wellicht ontwikkelt gedurende dit tijdverloop is te wijten aan het verdampen van de substanties die gebruikt zijn voor de protectie van het fornuis gedurende de periode vanaf de fabrikatie van het fornuis tot aan het installeren ervan. Statische oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. De twee verwarmingselementen, onder en boven, gaan aan. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld van onderaf en van bovenaf. De statische oven wordt aangeraden voor braadstukken van rundvlees of kalfsvlees, die langzaam gaar worden met regelmatig bedruipen. Het is ook de beste methode voor het bakken van koekjes en het stoven van vruchten. Gebruik bij de statische oven slechts één ovenrek of bakplaat, anders krijgt u een slechte temperatuurverdeling. Als het gerecht meer bovenwarmte of onderwarmte nodig heeft gebruikt u de bovenste of onderste stand. De "onderste weerstand" Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. De knop op deze positie draaiend gaat het licht in de oven aan en gaat het onderste verwarmingselement werken. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken van gerechten (ovenschotels) die van buiten al goed gaar zijn maar van binnen nog niet klaar zijn, of voor jamof vruchtenaarten, die een middelmatige bovenwarmte nodig hebben. De "bovenste weerstand" Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. Door de knop tot op deze positie te draaien gaat het 16 licht in de oven aan en gaat het bovenste verwarmingselement werken. Deze positie wordt aangeraden voor het afmaken van gerechten (ovenschotels) die van binnen al gaar zijn maar aan de oppervlakte nog zacht zijn. Grill Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in werking is moet u de ovendeur gesloten houden. Het middelste element van de grill gaat aan. Het koken vindt plaats door middel van rechtstreekse straling van bovenaf van een gloeiende electrische weerstand. De hoge rechtstreekse temperatuur van de grill bruint de buitenkant van het vlees en houdt het vlees mals doordat het verloren gaan van de vleessappen wordt verhinderd. Hetelucht grill Belangrijk: moet u de thermostaatknop "C" niet op een temperatuurstand boven de 200°C zetten. Als de grill in werking is moet u de ovendeur gesloten houden. Het middelste element van de grill gaat aan en de ventilator gaat draaien. Dit voegt aan de rechtstreekse hitte-uitstraling het circuleren van de lucht in de oven toe. Het aanbranden van de buitenkant van het vlees wordt vermeden en het binnendringen van de hitte wordt bevorderd. Zachte oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. Het onderste verwarmingselement gaat werken en de ventilator gaat draaien. Deze functie wordt aangeraden voor het koken van fijne etenswaren, vooral cakes en taarten die moeten rijzen, hetgeen wordt vergemakkelijkt doordat de warmte van onderen komt. Om hogere temperaturen te bereiken duurt nogal lang, zodat het aan te raden is de functie “Statische Oven” hiervoor te gebruiken. Hetelucht-oven Positie thermostaatknop “C”: tussen 50°C en 250°C. De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator treedt in werking. Aangezien de warmte constant en gelijkmatig is in de hele oven, kookt en bruint de lucht het gerecht op gelijkmatige wijze overal. U kunt ook verschillende schotels tegelijk koken als de gewenste kooktemperatuur hetzelfde is. U kunt maximum 2 rekken tegelijkertijd gebruiken, zie paragraaf “Gelijktijdig koken op meer rekken”. Goede resultaten verkrijgt u met gerechten die lang moeten koken en gegratineerd moeten worden. De betere warmteverdeling maakt het mogelijk bij braadstukken lagere temperaturen te gebruiken, zodat minder vleessappen verloren gaan en het vlees mals blijft en minder inkrimpt. De heteluchtoven is vooral belangrijk voor het koken van vis, die zonder veel kruiden gekookt kan worden en zo zijn vorm en smaak behoudt. De hetelucht oven kan ook gebruikt worden voor het ontdooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur van 80°C100°C. Voor fijnere gerechten kunt u 60°C instellen of koude lucht laten circuleren met de thermostaatknop op 0°C. Als de kooktijd is afgelopen laat u het apparaat nog 4-5 minuten werken met de thermostaatknop op 0 voor het afkoelen van de oven. Als het apparaat lange tijd met maximum temperatuur heeft gewerkt en deze raadgeving is niet opgevolgd, dan treedt een veiligheidssysteem in werking dat tijdelijk de elektrische stroom afsluit. NL Het controlelampje van de oven (E) Dit geeft de fase van verwarming van de oven aan; als het uit gaat is de met de knop geprogrammeerde temperatuur bereikt. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het lampje dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur van de oven constant te houden. Multibraadspit De Maxi-ovens zijn voorzien van een dwars aangebrachte, uitneembaar multispit (afb.A). Steek het vlees er in de lengte aan en blokkeer het met de regelbare vorken In het geval van kleine spitten rijgt u het vlees aan de bijgeleverde spitten en plaatst u ze op de steunen. Steek de steunen A en B (afb. A) in de gaten in de lekplaat die hier voor zijn bestemd, leg de nek van de spitstaaf op de plaats D en plaats de rooster op de onderste stand van de oven (afb. B); steek de spitstaaf in het gat van de as van de motor met de nek op de plaats C. Stel de motor in werking door de keuzeknop op de positie grill te zetten. A Fig. A B Fig. B 17 NL Voorverwarmen Als de oven voorverwarmd moet worden, bijvoorbeeld voor gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie “hetelucht” gebruiken, die in korte tijd de gewenste temperatuur bereikt en energie bespaart. Als het gerecht in de oven is gezet kunt u de meest geschikte functie instellen. Gebruik van grill De plurifunctie-oven biedt 2 verschillende mogelijkheden van grillen. Gebruik de positie “grill”, maar het resultaat voor kleine porties zoals toast, worstjes enz. is perfect. Plaats de etenswaren in het midden onder de grill, aangezien alleen het middelste gedeelte van de bovenste weerstand aan gaat, in de hoeken wordt niet gekookt. De positie “hetelucht grill” is zeer nuttig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt verdeeld en bruint de buitenkant en kookt de binnenkant tegelijkertijd. U kunt deze functie ook gebruiken aan het einde van de kooktijd van gerechten die bovenop gebruint moeten worden, b.v. voor een korstje op een macaronischotel of lasagna. Belangrijk: grill met de ovendeur dicht; dit geeft de beste resultaten en bespaart energie (ongeveer 10%). zais u de grill wilt gebruiken raden wij aan de thermostaatknop op maximum te zetten (200°) hetgeen het beste rendement van de infrarode stralen levert. Plaats het ovenrek op de bovenste stand (zie de tabel) en zet er een lekplaat onder om het druipende vet op te vangen en rookvorming tegen te gaan. Taarten bakken Verwarm de oven altijd voor; wacht tot de voorverwarming klaar is, dit wordt aangegeven door het uitgaan van het rode controlelampje “E”. Open de ovendeur niet gedurende het bakken om te vermijden dat de taart of cake inzakt. Het deeg moet niet te vloeibaar zijn om de baktijd niet te verlengen. In het algemeen: Taart te droog Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Taart zakt in Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. 18 Taart te donker bovenop Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. De taart komt niet uit de vorm Smeer de vorm goed in met boter en bestrooi hem met meel of paneermeel Ik heb op meerdere rekken gebakken en niet alle taarten zijn op hetzelfde punt Verlaag de temperatuur. Het is niet gezegd dat taarten die tegelijkertijd in de oven zijn gezet ook tegelijkertijd eruit moeten worden gehaald. Pizza Voor een goed resultaat gebruikt u de functie “hetelucht”: • Verwarm de oven minstens 10 minuten voor • Gebruik een lichte aluminium vorm en plaats hem op het rek. Op een bakplaat duurt het bakken langer en wordt de pizza minder croquant • Open de ovendeur niet te vaak gedurende het bakken • Bij pizza’s met veel vulling (capricciosa, quattro stagioni) raden wij aan de mozzarella halverwege de baktijd erop te leggen Vlees en vis Het vlees moet minstens 1 kg. wegen zodat het niet uitdroogt. Gebruik lage temperaturen voor wit vlees, gevogelte en vis (150°C-200°C). Voor rood vlees dat van buiten goed gebakken is en de vleessappen van binnen vasthoudt begint u met een hoge temperatuur (200°C-220°C) voor korte tijd, en vervolgens verlaagt u de temperatuur. In het algemeen geldt: hoe groter het braadstuk, hoe lager de temperatuur moet zijn en hoe langer de kooktijd. Plaats het vlees in het midden van het ovenrek met de lekplaat eronder. Plaats het ovenrek zodanig dat het vlees in het midden van de oven staat. Als u meer onderwarmte wilt, gebruik dan de onderste standen. Voor een heerlijk resultaat (vooral eend en wild) kunt u het vlees met spek bedekken en in de bovenste helft van de oven plaatsen. Kooktabel NL Soort gerecht Gebak Vruchtentaart Schuimgebak Cake van biscuitdeeg Luchtig biscuitgebak Cake-taart Chocoladetaart Italiaans zout brood "focaccia" Beignets Koekjes van bladerdeeg Tompoezen Kruimeldeeg Temperatuur °C Bereidingstijd (minuten) 130 130 150 160 160 170 170 200 200 200 200 60-70 30-40 20-30 40-50 40-50 30-40 40-50 15-20 15-20 15-20 15-20 Temperatuur °C Bereidingstijd (uren) Vlees Kalkoen (4-8 kg.) Ganzenvlees (4-5 kg.) Eend (2-4 kg.) Kapoen (2½-3 kg.) Rundvlees- goulash (1-1½ kg.) Lamsbout Gebraden haas (2 kg.) Gebraden fazant Kip (1-1½ kg.) 160 160 170 170 160 160 160 160 170 3-4½ 4-4½ 1½-2½ 2-2½ 3-3½ 1-1½ 1-1½ 1-1½ 1-1½ Vis 200 15-25 minuten Soort gerecht Soort gerecht Karbonade (0.5 kg.) Worstjes Gegrilde kip (1 kg) Kalfsvlees gebraden aan het spit (0.6 kg.) Kip aan het spit (1 kg.) Bereidingstijd (minuten) Roosterstanden 60 15 60 60 60 3e geleider 2e geleider 1e geleider - De bereidingstijden kunnen afhankelijk van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid van de gerechten variëren. Tijdens het eerste bereidingsstadium moet u dan ook uit de aangegeven tijden de kortste bereidingstijden kiezen en de tijden later indien nodig verlengen. Met 1e geleider wordt de laagste geleider bedoeld ten opzichte van de ovenbodem. 19 Analoge geprogrammeur De bereiding programmeren* NL Een tijdsduur programmeren met onmiddelijke start Tijd instellen* 1. Druk op de handknop van de programmeur en draai hem met de klok mee totdat de klok juist is.  De klok kan alleen ingesteld worden als de oven op het electrische net is aangesloten. Als de stroom uitvalt, dan zal de programmeur stil staan: als de stroom weer terugkomt moet men de klok opnieuw instellen. Starten van de oven* 1. Draai de handknop van de programmeur met de klok mee totdat men het symbool “” in het venstertje ziet. 2. Trek aan de handknop van de programmeur en draai deze met de klok mee totdat het rode naaldje op de huidige tijd staat. Na afloop hoort men een klik. 3. Draai de handknop van de programmeur met de klok mee totdat men het symbool “'” in het venstertje ziet. 4. Kies het gewenste kookprogramma met de handknop PROGRAMMA'S. 5. Om de oven uit te zetten moet men de handknop PROGRAMMA'S in stand "0" zetten. 1. Draai de handknop van de PROGRAMMEUR met de klok mee totdat men de gewenste kookduur in het venstertje ziet. 2. Kies het gewenste kookprogramma met de handknop PROGRAMMA'S. De oven gaat direct aan en zal tijdens de ingestelde kooktijd in werking blijven. 3. Als de tijd verstreken is, hoort u een geluidssignaal. Om het te onderbreken draait men de handknop van de programmeur met de klok mee totdat men het symbool “” in het venstertje ziet. 4. Zet de handknop PROGRAMMA'S in stand "0". • Voorbeeld: Het is 9:00 uur en u programmeert een kooktijd van 1 uur en 15 minuten. Het programma stopt automatisch om 10:15. Een tijdsduur programmeren met verlate start 1. Draai de handknop van de PROGRAMMEUR met de klok mee totdat men het symbool “” in het venstertje ziet. 2. Trek aan de handknop van de PROGRAMMEUR en draai deze met de klok mee totdat het rode naaldje op de gewenste starttijd staat. 3. Draai de handknop van de PROGRAMMEUR met de klok mee totdat men de gewenste kookduur in het venstertje ziet. 4. Kies het gewenste kookprogramma met de handknop PROGRAMMA'S. De oven gaat op de ingestelde tijd aan en zal voor de ingestelde kooktijd in werking blijven. 5. Als de tijd verstreken is, hoort u een geluidssignaal. Om het te onderbreken draait men de handknop van de PROGRAMMEUR met de klok mee totdat men het symbool “” in het venstertje ziet. 6. Zet de handknop PROGRAMMA'S in stand "0". • Voorbeeld: Het is 9:00 uur en u programmeert een kooktijd van 1 uur en 15 minuten terwijl de starttijd op 11:00 wordt gezet. Het programma zal automatisch om 11:00 beginnen en tot 12:15 duren.  Voor het annuleren van een programmering draait men de handknop van de PROGRAMMEUR met de klok mee totdat men het symbool “'” in het venstertje ziet. * Alleen in bepaalde modellen aanwezig. 20 Voorzorgsmaatregelen en advies ! Dit apparaat voldoet aan de geldende internationale veiligheidsvoorschriften. Deze aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u dient ze derhalve goed door te nemen. Algemene veiligheidsmaatregelen • Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. • Het apparaat dient niet buitenshuis te worden geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen of als het onweert. • Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant van de oven als u het apparaat moet verplaatsen. • Raak de oven niet blootsvoets of met natte handen of voeten aan. • Het apparaat dient om gerechten te koken. Het mag uitsluitend worden gebruikt door volwassenen en alleen volgens de instructies die beschreven staan in deze handleiding. • Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. • Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine keukenapparaten op warme delen van de oven terechtkomen. • Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij. • Pak het handvat van de ovendeur alleen in het midden vast: aan de zijkant zou het heet kunnen zijn. • Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de oven te zetten en eruit te halen. • Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de oven. • Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de oven plotseling aan zou worden gezet, zou dit materiaal vlam kunnen vatten. • Controleer altijd dat de knoppen in de positie “l”/ ”¡” staan als de oven niet gebruikt wordt. • Haal de stekker nooit uit het stopcontact door aan het snoer te trekken. • Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud uit als de stekker nog in het stopcontact zit. • Als de oven defect is, mag u nooit aan het interne systeem sleutelen om een reparatie proberen uit te voeren. Neem contact op met de Technische Dienst (zEA SArvEcA). • Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur. • Dit apparaat mag niet worden gebruikt door personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of personen die niet de nodige ervaring of kennis hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht van een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het apparaat werkt. • Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen. Afvalverwijdering • Verwijdering van het verpakkingsmateriaal: houdt u aan de plaatselijke normen, zodat het verpakkingsmateriaal hergebruikt kan worden. • De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. Energiebesparing en milieubesef • Door de oven te gebruiken vanaf het late middaguur tot aan de vroege ochtend zorgt u ervoor dat uw elektriciteitscentrale minder wordt belast tijdens het ‘spitsuur’. • Houdt bij de functie GRILL en GRATINEREN altijd de ovendeur dicht: dit om betere resultaten te bereiken en voor een betere energiebesparing (circa 10%). • Houdt de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed aansluiten op de deur en er geen hitte vrij kan komen. Service Dit dient u door te geven: • het model oven (Mod.) • het serienummer (S/N) Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat en/of op de verpakking. 21 NL Onderhoud en verzorging NL De elektrische stroom afsluiten Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Schoonmaken van de oven • De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met een spons en een sopje worden afgenomen. Als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen dient u alles goed af te spoelen en te drogen. Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende producten. • De binnenkant van de oven kunt u het beste direct na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw is. Gebruik warm water en een schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog met een zachte doek. Gebruik geen schuurmiddelen. • De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser), met uitzondering van de geleiders. • Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het reinigen van het apparaat. De ovendeur reinigen Reinig het glas van de deur met een spons en niet schurende producten. Droog met een zachte doek. Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen barsten. U kunt voor een grondige reiniging de ovendeur verwijderen: 1. open de deur volledig (zie afbeelding). 2. til de hendeltjes op die zich aan de scharnieren bevinden en draai ze (zie afb.); F F 22 3. pak de deur aan de zijkanten beet en sluit hem langzaam, maar niet helemaal. Druk op de klemmen F, trek dan de deur naar u toe en haal hem uit zijn voegen (zie afbeelding). Zet de deur weer op zijn plaats door deze handelingen in omgekeerde volgorde uit te voeren. Controleer de afdichtingen Controleer regelmatig de staat van de afdichting rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde Technische Dienst te wenden (zEA SArvEcA). Gebruik de oven niet voordat de reparatie is uitgevoerd. Vervangen van het lampje Voor het vervangen van het ovenlampje: 1. Schroef het glazen lampenkapje los. 2. Schroef het lampje los en vervang het met eenzelfde soort lampje: sterkte 25W, fitting E 14. 3. Plaats het deksel er weer op (zie afb.).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool XF 995.3 /HA Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

in andere talen