42
N.B.:het voorverwarmen wordt automatisch door het ap-
paraat zelf gestart en de kooktijd wordt ingesteld op basis
van de temperatuur die u heeft ingesteld . Op de display
ziet u hoe lang het duurt voordat de kooktijd ingaat.
Als de ingestelde temperatuur is bereikt begint de kook-
tijd, en u kunt gedurende de kooktijd nog altijd:
• de temperatuur veranderen met behulp van knop “C”;
Als de verhoging meer is dan 25 °C, dan gaat de oven
terug naar de voorverwarming;
• de kooktijd veranderen door op de knop 2 te drukken
en vervolgens de knop “C” te draaien;
• Het bedieningspaneel in/uitschakelen door minstens
3 seconden op de knop 2 te drukken (zie paragraaf
“In/uitschakelen bedieningspaneel”);
• Het koken onderbreken en de oven uitschakelen door
de knop “B” tegen de klok in te draaien.
Aan het einde van de kooktijd ziet u op de display het
woord “END-PRONTO” en hoort u een geluidssignaal dat
na 1 minuut ophoudt of na het indrukken van een toets of
na het draaien van een van de twee knoppen.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het op-
vangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de
oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit
(slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle
andere soorten van koken nooit de laagste stand gebrui-
ken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen
terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan be-
schadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie
en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven
van de oven steekt.
Belangrijk: het apparaat is voorzien van een diagnostisch
systeem dat eventuele storingen opspoort. De gebruiker
wordt hierop attent gemaakt door een boodschap van het
soort:
• “F nn” (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is
het noodzakelijk de installateur erbij te roepen aange-
zien de oven niet functioneert;
• “W nn” (nn=nummer van 2 cijfers): in deze gevallen is
het beter de installateur erbij te halen aangezien de
oven, hoewel hij nog functioneert, een storing vertoont.
Beschrijving functies
De functies worden gekozen met de knop “B”.
Traditionele oven
f
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
De twee verwarmingselementen boven en onder worden
gebruikt voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte
van boven- en benedenaf. Dit is de klassieke ouderwetse
oven, die verheven is tot een uitzonderlijk niveau van
temperatuurverspreiding en energiebesparing. De tradi-
tionele oven blijft onovertroffen voor het koken van oven-
schotels, waarvan de verschillende ingrediënten een ge-
heel vormen zoals b.v.: kool met varkensvlees, stokvis-
schotel, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende resultaten
verkrijgt u bij het koken van gerechten die gebaseerd zijn
op varkensvlees of kalfsvlees zoals: stoofschotels, gou-
lash, wild, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en
bedropen moeten worden. Het is ook het beste systeem
voor het bakken van taarten en koekjes, gestoofde vruch-
ten en voor het koken in speciaal voor de oven geschikte
bakken. U gebruikt bij het koken in de traditionele oven
slechts één rek aangezien op meerdere rekken koken de
juiste verspreiding van de warmte enigszins verhindert.
Bij gebruik van meerdere rekken kunt u de hoeveelheid
warmte tussen de bovenste stand en de onderste stand
tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of onderwarmte
vereist is zet u de schotel hoger of lager in de oven.
Gebak-oven
g
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Het achterste verwarmingselement gaat aan en de venti-
lator gaat werken zodat een uniforme en delicate warmte
gegarandeerd is.
Deze funtie wordt aangeraden voor het bakken van fijne
desserts en vooral voor gebak dat moet rijzen en som-
mige “mignon” taartjes gelijktijdig op 3 ovenstanden. En-
kele voorbeelden: beignets, zoete koekjes en kaaskoekjes,
bladerdeeg, opgerolde koekjes, gegratineerde groenten-
schijfjes, enz…
“Fast cooking” oven
h
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de
ventilator gaat werken zodat een uniforme en constante
warmte is gegarandeerd.
Deze functie is vooral aangewezen voor het vlug koken
(zonder voorverwarming) van b.v. diepvriesproducten,
voorgekookte gerechten en eventuele “eigen gerechten”.
De “Fast cooking” resultaten zijn het beste als slechts één
rek wordt gebruikt (het 2° van beneden af), zie tabel “Prak-
tische raadgevingen voor het koken”.
Multikoken
i
Positie thermostaatknop “C”: tussen 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan om de beurt aan en de
ventilator gaat werken. De warmte is constant en gelijk-
matig in de hele oven, de lucht kookt en bruint de gerech-
ten op gelijkmatige wijze op alle punten. U kunt ook ver-
schillende gerechten tegelijkertijd koken mits de kooktijden
gelijk zijn. Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te gebruiken
volgens de aanwijzingen in de paragraaf “Tegelijkertijd op
meerdere niveaus koken”.
Deze functie is vooral aangewezen voor gerechten die
gegratineerd moeten worden of die vrij lang koken nodig
hebben, zoals: lasagna, macaronischotel, kip met geroos-
terde aanrdappelen enz…
Goede resultaten krijgt u ook met braadstukken aange-
zien de verspreiding van de temperatuur het mogelijk
maakt lagere temperaturen te gebruiken, hetgeen maakt