Electrolux EOC5951AAX Recipe book

Type
Recipe book
.................................................. ...............................................
NL OVEN RECEPTENBOEK
In het menu Recepten zijn de gerechten
over verschillende categorieën verdeeld:
Varkensvlees/Kalfsvlees
Rundvlees/Wild/Lamsvlees
Gevogelte
•Vis
•Cake
Pizza/Taart/Brood
Stoofschotels
AUTOMATISCHE
PROGRAMMA'S
Deze 3 automatische programma's zijn op-
timale instellingen voor elke soort vlees- of
andere gerechten:
Vleesprogramma's met Automatisch we-
gen — Deze functie berekent automa-
tisch de braadtijd. Hiervoor moet u het
gewicht van het gerecht invoeren.
Vleesprogramma's met Automatische
vleesthermometer — Deze functie bere-
kent automatisch de braadtijd. Hiervoor
moet u de kerntemperatuur invoeren.
Wanneer het programma is voltooid,
klinkt er een geluidssignaal.
Receptenautomaat — Deze functie ge-
bruikt voorafbepaalde waarden voor een
gerecht. Bereid het gerecht volgens het
recept van dit boek.
Automatisch wegen -gerechten.
Geroosterd varkensvlees
Geroosterd kalfsvlees
Rosbief
Geroosterd wild
Geroosterd lamsvlees
Hele kip
Hele kalkoen
Hele eend
Hele gans
Vleesthermometer autom. gerech-
ten
Varkensrug
Biefstuk
Scandinavisch rundvlees
Vleesthermometer autom. gerech-
ten
Wild
Lamsrug, medium
Gevogelte, uitgebeend
Hele vis
VARKENSVLEES/KALFSVLEES
Geroosterd varkensvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 800 en 3.000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet be-
dekt zijn met een laagje van 20-40 mm.
–Plaathoogte: 2
Varkensrug
Instellingen:
Automatische vleesthermometer, kerntem-
peratuur 70 °C.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees
in een ovenschaal.
–Plaathoogte: 2
Varkensschenkel
Ingrediënten:
1 varkensschenkel 0,8 - 1,2 kg
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
(280 g)
soepgroente (wortel, prei, selderij, peter-
selie)
•water
Bereidingswijze:
Snij het zwoerd rondom de varkensschen-
kel in. Vermeng de olie, het zout, het papri-
kapoeder en de basilicum met elkaar en
2
www.electrolux.com
verspreid het over de varkensschenkel.
Doe de varkensschenkel in een braadslede
en verspreid de champignons erover. Voeg
de soepgroente en het water toe; de bo-
dem moet bedekt zijn met een laagje van
10 - 15 mm.
Bereidingstijd in de oven: 160 minuten
–Plaathoogte: 2
Schouderkarbonade
Ingrediënten:
1,5 kg schouderkarbonade, met vel, van
een jong varken
•Zout
•peper
2 eetlepels olijfolie
150 g fijn gehakte selderij
1 prei, gesneden
1 klein blikje tomaten, in stukjes gesne-
den (400 g)
•250 ml room
2 teentjes knoflook, geschild en uitge-
perst
vers rozemarijn en tijm
Bereidingswijze:
Snij met een scherp mes ruiten in het vel.
Kruiden met zout en peper en aan alle kan-
ten bruin laten worden met olijfolie in een
braadslede op de ring, vervolgens verwijde-
ren. Doe de selderij en prei met een beetje
olie in een braadslede, voeg vervolgens de
tomaten, room, knoflookteentjes, rozema-
rijn en tijm toe, roeren en leg de schouder-
karbonade er bovenop. Plaats het in de
oven.
Bereidingstijd in de oven: 130 minuten
–Plaathoogte: 2
Geroosterd kalfsvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 800 en 3.000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet be-
dekt zijn met een laagje van 10 - 20 mm.
Afdekken met een deksel.
–Plaathoogte: 2
Kalfsschenkel
Ingrediënten:
1 kalfsschenkel 1,5 - 2 kg
4 plakken gekookte ham
2 eetlepels olie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel basilicum
1 klein blikje gesneden champignons
(280 g)
soepgroente (wortel, prei, selderij, peter-
selie)
•water
Bereidingswijze:
Maak 8 inkepingen in de lengte rondom de
kalfsschenkel. Snij vier plakjes gekookte
ham door de helft en plaats ze in de inke-
pingen. Vermeng de olie, het zout, het pa-
prikapoeder en de basilicum met elkaar en
verspreid het over de kalfsschenkel. Doe
de kalfsschenkel in een braadslede en ver-
spreid de champignons erover. Voeg de
soepgroente en het water toe aan de kalfs-
schenkel; de bodem moet bedekt zijn met
een laagje van 10 - 15 mm.
Bereidingstijd in de oven: 160 minuten
–Plaathoogte: 2
Ossobuco
Ingrediënten:
4 eetlepels boter als braadvet
4 plakken kalfsschenkel, ongeveer 3 - 4
cm dik (afgesneden langs het bot)
4 middelgrote wortels, in stukjes gesne-
den
4 stengels selderij, in stukjes gesneden
1 kg rijpe tomaten, zonder vel, gehal-
veerd, zonder pitten en in stukjes gesne-
den
1 bosje peterselie, gewassen en grof ge-
sneden
4 eetlepels boter
2 eetlepels bloem voor de paneerlaag
6 eetlepels olijfolie
250 ml witte wijn
250 ml vleesbouillon
3 middelgrote uien, geschild en fijn ge-
sneden
NEDERLANDS 3
3 teentjes knoflook, geschild en fijn ge-
sneden
1/2 theelepel tijm en 1/2 theelepel orega-
no
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout, versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
Smelt 4 eetlepels boter in een braadslede
en fruit de groente erin aan. Neem de
groenten uit de braadslede.
Spoel het vlees af, dep het droog, kruid het
vlees en paneer het met de bloem. Laat het
teveel aan bloem eraf vallen. Verhit de olij-
folie en braad het vlees goudbruin aan op
middelhoog vuur. Neem het vlees uit de
pan en schenk het teveel aan olijfolie uit de
braadslede.
Blus de vleesjus in de braadslede af met
250 ml wijn, doe het in een sauspan en laat
het zachtjes pruttelen. Voeg 250 ml vlees-
bouillon, peterselie, tijm, oregano en to-
maatblokjes toe. Kruiden met peper en
zout. Aan de kook brengen.
Doe de groenten in de braadslede, leg het
vlees er bovenop en giet de saus er over-
heen. Dek de braadslede af met een deksel
en doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 120 minuten
–Plaathoogte: 2
Gevulde kalfsborst
Ingrediënten:
1 broodje
•1 ei
200 g gehakt
•zout, peper
1 ui, gesneden
peterselie, gehakt
1 kg kalfsborst (met inkeping)
soepgroente (wortel, prei, selderij, peter-
selie)
50 g bacon
•250 ml water
Bereidingswijze:
Drenk het broodje in water en knijp het uit.
Vervolgens mengen met ei, gehakt, zout,
peper, stukjes ui en peterselie.
Kruid de kalfsborst (met inkeping) en vul
het vlees via de inkeping. Maak de opening
dicht.
Doe de kalfsborst in een braadslede, voeg
de soepgroente, bacon en water toe.
Bereidingstijd in de oven: 100 minuten
–Plaathoogte: 2
Gehaktbrood
Ingrediënten:
2 droge broodjes
•1 ui
3 eetlepels gehakte peterselie
750 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
2 eieren
zout, peper en paprikapoeder
100 g spekreepjes
Bereidingswijze:
Drenk de broodjes in water en knijp ze uit.
Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui en
voeg de gehakte peterselie toe.
Vermeng het gehakt met de eieren, de uit-
geknepen broodjes en de ui. Kruid met
zout, peper en paprikapoeder, plaats het
vlees in een rechthoekig bakblik en dek het
vlees af met de reepjes bacon. Voeg een
beetje water toe en plaats het vlees in de
oven.
Bereidingstijd in de oven: 70 minuten
–Plaathoogte: 2
RUNDVLEES/WILD/LAMSVLEES
Biefstuk
Instellingen:
Automatische vleesthermometer. Kerntem-
peratuur voor:
Rood - 48 °C
•Medium - 58 °C
Gaar - 70 °C
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees
in een ovenschaal.
–Plaathoogte: 2
Scandinavisch rundvlees
Instellingen:
Automatische vleesthermometer. Kerntem-
peratuur voor:
4
www.electrolux.com
Rood - 50 °C
•Medium - 65 °C
•Gaar - 70 °C
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees
in een ovenschaal.
–Plaathoogte: 2
Rosbief
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 800 en 2.500 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet be-
dekt zijn met een laagje van 10 - 20 mm.
Afdekken met een deksel.
–Plaathoogte: 2
Gemarineerd rundvlees
Marinade maken:
•1 l water
500 ml wijnazijn
2 theelepels zout
15 peperkorrels
15 jeneverbessen
5 laurierblaadjes
2 bosjes soepgroente (wortel, prei, sel-
derij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het af-
koelen.
1,5 kg biefstuk
Schenk de marinade over het biefstuk
tot het wordt bedekt en laat het 5 dagen
marineren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
•Zout
•peper
soepgroente van de marinade
Bereidingswijze:
Neem het vlees uit de marinade en dep het
droog. Kruiden met zout en peper en aan
alle kanten bruin laten worden in een
braadslede. Voeg vervolgens de soep-
groente van de marinade toe.
Schenk wat marinade in de braadslede; de
bodem moet bedekt zijn met 10 - 15 mm.
Dek de braadslede af met een deksel en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 150 minuten
–Plaathoogte: 2
Wild
Instellingen:
Automatische vleesthermometer. Kerntem-
peratuur 70 °C.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees
in een ovenschaal.
–Plaathoogte: 2
Geroosterd wild
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 1000 en 3.000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet be-
dekt zijn met een laagje van 10 - 20 mm.
Afdekken met een deksel.
–Plaathoogte: 2
Konijn
Ingrediënten:
2 hazenruggen
6 jeneverbessen (gemalen)
zout en peper
30 g gesmolten boter
125 ml zure room
soepgroente (wortel, prei, selderij, peter-
selie)
Bereidingswijze:
Wrijf de hazenruggen in met de gemalen je-
neverbessen, zout en peper en strijk in met
gesmolten boter.
Plaats de hazenruggen in een braadslede,
schenk er zure room (sour cream) over en
voeg de soepgroente toe.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
–Plaathoogte: 2
Konijn in mosterdsaus
Ingrediënten:
NEDERLANDS 5
2 konijnen van elk 800 g
zout en peper
2 eetlepels olijfolie
2 grof gesneden uien
50 g spekblokjes
2 eetlepel bloem
375 ml kippenbouillon
125 ml witte wijn
1 theelepel vers tijm
•125 ml room
2 eetlepels Dijon-mosterd
Bereidingswijze:
Snij het konijn in 8 gelijke stukken, kruiden
met zout en peper en rondom bruin laten
worden in een braadslede op de ring.
Haal de stukken konijn eruit en laat de ui
met het spek bruin worden. Bestrooien met
bloem en roeren. Giet de kippenbouillon,
witte wijn en tijm erbij en breng het aan de
kook.
Voeg de room en Dijon-mosterd toe, doe
het vlees terug, dek het af en plaats het in
de oven.
Bereidingstijd in de oven: 90 minuten
–Plaathoogte: 2
Wildzwijn
Marinade maken:
1,5 l rode wijn
150 g knolselderij
•150 g worteltjes
•2 uien
5 laurierblaadjes
5 kruidnagels
2 bosjes soepgroente (wortel, prei, sel-
derij, peterselie)
Breng alles aan de kook en laat het af-
koelen.
1,5 kg wildzwijn (schouder)
Schenk de marinade over het vlees tot
het wordt bedekt en laat het 3 dagen
marineren.
Ingrediënten voor de stoofpot:
•Zout
•peper
soepgroente van de marinade
1 klein blikje cantharellen
Bereidingswijze:
Neem het vlees uit de marinade en dep het
droog. Kruiden met zout en peper en aan
alle kanten bruin laten worden in een
braadslede op de ring. Voeg vervolgens
cantharellen en de soepgroente van de
marinade toe.
Schenk marinade in de braadslede; de bo-
dem moet bedekt zijn met 10 - 15 mm.
Dek de braadslede af met een deksel en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 140 minuten
–Plaathoogte: 1
Geroosterd lamsvlees
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 800 en 3.000 g.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar eigen smaak en leg het
vlees in een ovenschaal. Voeg water of een
andere vloeistof toe; de bodem moet be-
dekt zijn met een laagje van 10 - 30 mm.
–Plaathoogte: 2
Lamsrug, medium
Instellingen:
Automatische vleesthermometer. Kerntem-
peratuur 58 °C.
Bereidingswijze:
Kruid het vlees naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe het vlees
in een ovenschaal.
–Plaathoogte: 2
Lamsbout
Ingrediënten:
2,7 kg lamsbout
30 ml olijfolie
•Zout
peper
3 teentjes knoflook
1 bosje vers rozemarijn (of 1 theelepel
gedroogde rozemarijn)
•water
Bereidingswijze:
Spoel de lamsbout af en dep het droog,
wrijf de olijfolie erin en maak inkepingen in
het vlees. Kruiden met peper en zout. Schil
de teentjes knoflook en snij ze in stukjes,
stop ze samen met de rozemarijn in de in-
kepingen in het vlees.
6
www.electrolux.com
Leg de lamsbout in de braadslede en voeg
water toe; de bodem moet bedekt zijn met
een laagje van 10 - 15 mm.
Bereidingstijd in de oven: 165 minuten
–Plaathoogte: 2
GEVOGELTE
Hele kip
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 800 en 2.000 g.
Bereidingswijze:
Doe de kip in een ovenschaal en voeg naar
smaak kruiden toe. Keer het gevogelte na
ca. 30 minuten om. Er wordt een herinne-
ring weergegeven.
–Plaathoogte: 2
Hele kalkoen
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 800 en 2.000 g.
Bereidingswijze:
Plaats de kalkoen in een ovenschaal en
voeg naar smaak kruiden toe. Keer het ge-
vogelte na ca. 30 minuten om. Er wordt
een herinnering weergegeven.
–Plaathoogte: 1
Hele eend
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 800 en 2.500 g.
Bereidingswijze:
Doe de eend in een ovenschaal en voeg
naar smaak kruiden toe. Keer het gevogel-
te na ca. 30 minuten om. Er wordt een her-
innering weergegeven.
–Plaathoogte: 1
Hele gans
Instellingen:
Automatisch wegen. Instelbereik voor het
gewicht tussen 900 en 4.500 g.
Bereidingswijze:
Doe de gans in een ovenschaal en voeg
naar smaak kruiden toe. Keer het gevogel-
te na ca. 30 minuten om. Er wordt een her-
innering weergegeven.
–Plaathoogte: 1
Gevogelte, uitgebeend
Instellingen:
Automatische vleesthermometer, kerntem-
peratuur 75 °C.
Bereidingswijze:
Kruid de kalkoenborst (uitgebeend) naar
smaak, steek de vleesthermometer in het
vlees en plaats het vlees in een ovenschaal.
–Plaathoogte: 2
Kippenpoten
Ingrediënten:
4 kippenpoten van elk 250 g
250 g verse room
•125 ml room
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel peper
250 g stukjes champignon uit blik
20 g maïsstijfsel
Bereidingswijze:
Maak de kippenpoten schoon en leg ze in
de braadslede. Vermeng de rest van de in-
gredi?ten en giet het over de kippenpoten.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Coq au Vin
Ingrediënten:
•1 kip
•Zout
peper
1 eetlepel bloem
50 g geklaarde boter
500 ml witte wijn
500 ml kippenbouillon
4 eetlepels sojasaus
1/2 bosje peterselie
•1 takje tijm
150 g spekblokjes
250 g kastanjechampignons, schoon en
in vieren gesneden
NEDERLANDS 7
12 sjalotjes, geschild
2 teentjes knoflook, geschild en uitge-
perst
Bereidingswijze:
De kip schoonmaken, kruiden met peper
en zout en met bloem bestrooien.
Verhit de geklaarde boter in een braadsle-
de op de ring, laat de kip aan alle zijden
bruin worden. Giet de witte wijn, kippen-
bouillon en sojasaus erbij en breng het aan
de kook.
Voeg peterselie, tijm, spekblokjes, cham-
pignons, sjalotjes en knoflook toe.
Weer aan de kook brengen, afdekken met
deksel en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Canard à l'orange
Ingrediënten:
1 eend (1,6 – 2 kg)
•Zout
•peper
3 sinaasappels, geschild, ontpit en in
stukjes gesneden
1/2 theelepel zout
2 sinaasappels om uit te persen
•150 ml sherry
Bereidingswijze:
De eend schoonmaken, breng op smaak
met peper en zout en inwrijven met sinaas-
appelschil.
Vul de eend met gezouten stukjes sinaas-
appel en maak de eend dicht.
Doe de eend in een braadslede, met de
borst naar beneden.
Pers de sinaasappels uit, vermeng het sap
met de sherry en giet het mengsel over de
eend.
Doe de eend in de oven; na 30 minuten
omdraaien (u hoort een geluid).
Bereidingstijd in de oven: 90 minuten
–Plaathoogte: 2
Gevulde kip
Ingrediënten:
1 kip, 1,2 kg (met eetbare organen)
1 eetlepel olie
1 theelepel zout
1/4 theelepel paprikapoeder
50 gr. paneermeel
3-4 eetlepels melk
1 ui, gesneden
1 bosje peterselie, gesneden
20 g boter
•1 ei
zout en peper
Bereidingswijze:
Kip schoonmaken en droog deppen. Meng
de olie, het zout en de paprikapoeder en
wrijf het in de kip.
Vulling: Meng de broodkruimels met de
melk. Fruit de stukjes ui, peterselie en boter
aan in een pan. Snij hart, lever en maag fijn
en voeg een ei toe. Meng het geheel en
breng het op smaak met zout en peper.
Doe de kip in een braadslede met de borst
omlaag, doe het in de oven en draai de kip
na 30 minuten om. (Er klinkt een signaal.)
Bereidingstijd in de oven: 90 minuten
–Plaathoogte: 2
VIS
Hele vis
Instellingen:
Automatische vleesthermometer, kerntem-
peratuur 65 °C.
Bereidingswijze:
Kruid de vis naar smaak, steek de vlees-
thermometer in het vlees en doe de vis in
een ovenschaal.
–Plaathoogte: 2
Visfilet
Ingrediënten:
600 - 700 g snoekbaars, zalm of zeef-
orelfilet
150 g geraspte kaas
•250 ml room
50 gr. paneermeel
1 theelepel dragon
peterselie, gehakt
•zout, peper
•citroen
•boter
Bereidingswijze:
Besprenkel de vis met citroensap en laat
het even intrekken, dep de vis dan droog
8
www.electrolux.com
met keukenpapier. Bestrooi de visfilets ver-
volgens aan beide zijden met zout en pe-
per. Leg de visfilets in de beboterde oven-
schaal.
Meng de geraspte kaas, de room, brood-
kruimels, gehakte peterselie en dragon sa-
men. Verspreid het mengsel direct over de
visfilets en leg kleine stukjes boter op het
mengsel.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
–Plaathoogte: 2
Stokvis
Ingrediënten:
800 g gedroogde kabeljauw
2 eetlepels olijfolie
2 grote uien
6 teentjes knoflook, geschild
•2 preien
6 rode pepers
1/2 blikje tomatenblokjes (200 g)
200 ml witte wijn
200 ml court-bouillon
peper, zout, tijm, oregano
Bereidingswijze:
Laat de kabeljauw een nacht weken. Laat
de kabeljauw de volgende dag uitlekken en
doe de vis in een sauspan met water,
plaats de pan op een ring en breng het wa-
ter aan de kook. Neem de pan van de ring
en laat het afkoelen.
Olijfolie in een pan doen en verhitten. Schil
de uien en snij ze fijn, pers de knoflook-
teentjes uit en was en snij de prei. Doe het
in de pan en fruit het even aan. Haal de
zaadlijsten uit de pepers en snij ze in reep-
jes. Doe ze in de pan met de tomatenstuk-
jes.
Voeg de witte wijn en de court-bouillon toe
en laat het even sudderen. Voeg peper,
zout, tijm en oregano toe en laat het nog
15 minuten sudderen.
Neem de koude kabeljauw uit de sauspan
en dep de vis droog met keukenpapier.
Verwijder de huid, graten en vinnen. Doe
de vis in een ovenschaal samen met de
groente.
Bereidingstijd in de oven: 30 minuten
–Plaathoogte: 2
Vis in zoutkorst
Ingrediënten:
een hele vis, ongeveer 1,5 - 2 kg
2 wasvrije citroenen
1 stengel venkel
4 takjes vers tijm
•3 kg rotszout
Bereidingswijze:
De vis schoonmaken en inwrijven met het
sap van twee wasvrije citroenen.
De venkel in dunne reepjes snijden en sa-
men met de takjes vers tijm in de vis stop-
pen.
Doe de helft van het rotszout in een oven-
schaal en leg de vis er bovenop. Doe de
andere helft van het zout over de vis en
druk het stevig aan.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Gevulde inktvis
Ingrediënten:
1 kg middelgrote inktvis, schoongemaakt
•1 grote ui
2 eetlepels olijfolie
90 g gekookte langkorrelrijst
4 eetlepels pijnboompitten
4 eetlepels rozijnen
2 eetlepels gehakte peterselie
•zout, peper
•citroensap
4 eetlepels olijfolie
150 ml wijn
•500 ml tomatensap
Bereidingswijze:
Wrijf de inktvis goed in met zout en spoel
het af onder de lopende kraan.
Schil de ui en snij de ui fijn, fruit de ui met
twee eetlepels olijfolie aan tot de ui glazig
is. Voeg de langkorrelrijst, pijnboompitten,
rozijnen en peterselie toe aan de uien en op
smaak brengen met zout, peper en citroen-
sap. Vul de inktvis met het mengsel, maak
de opening dicht.
Doe vier eetlepels olijfolie in een braadslede
en schroei de inktvis dicht op de ring. Voeg
wijn en tomatensap toe.
Dek de braadslede af met een deksel en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
NEDERLANDS 9
–Plaathoogte: 2
Gestoomde vis
Ingrediënten:
400 g aardappelen
2 bosjes lenteuien
2 teentjes knoflook
1 klein blikje tomaten, in stukjes gesne-
den (400 g)
4 zalmfilets
•citroensap
zout en peper
75 ml groentebouillon
50 ml witte wijn
1 takje vers rozemarijn
150 ml wijn
1/2 bosje vers tijm
Bereidingswijze:
Was en schil de aardappelen en snij ze in
vieren. Kook ze 25 minuten in water met
zout. Uit laten lekken en in plakjes snijden.
Was de lenteuitjes en snij ze in kleine stuk-
jes. Schil de teentjes knoflook en snij ze in
stukjes. Vermeng de uien en knoflook met
de tomatenblokjes.
Besprenkel de zalmfilets met de citroensap
en laat het intrekken. Droog deppen en op
smaak brengen met peper en zout.
Meng de groente met de aardappelen en
doe ze in een ingevette ovenschaal, de
zalm kruiden en erop leggen.
Giet de groentebouillon en witte wijn ero-
ver, verdeel de rozemarijn en tijm erover.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
–Plaathoogte: 2
Jansons verleiding
Ingrediënten:
8 - 10 aardappelen
•2 uien
125 g ansjovisfilets
•300 ml room
2 eetlepels broodkruimels
•peper
vers gesneden tijm
2 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Was de aardappelen, schil ze en snij ze in
smalle plakjes. Schil de uien en snij ze in
smalle plakjes.
Vet een ovenschaal in met boter. Doe een
derde van de aardappelen en uien in de
schaal. Doe de helft van de ansjovis daarop
en dek het af met een derde van de uien en
aardappelen. Verdeel de rest van de ansjo-
vis over de bovenkant. Doe daarop de rest
van de uien en aardappelen met als boven-
laag aardappels.
Bestrooien met peper en de fijngesneden
tijm.
Schenk het zoute water van de ansjovis
over het gerecht en voeg de room toe.
Strooi de broodkruimels erover en leg klei-
ne beetjes boter op de bovenkant.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
–Plaathoogte: 2
CAKE
Citroencake
Ingrediënten voor het beslag:
250 gr. boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
•150 g meel
•150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Ingrediënten voor het glazuur:
125 ml citroensap
100 g poedersuiker
Overig:
Zwart langwerpig bakblik, 30 cm lang
Margarine voor het invetten
Paneermeel voor het bestrooien van het
bakblik
Bereidingstijden kunnen veranderen als er
andere maten bakblikken worden gebruikt
dan beschreven in dit boekje.
Bereidingswijze:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en
zout in een mengkom doen en roeren tot
een schuimige massa ontstaat. Vervolgens
de eieren een voor een toevoegen en nog-
maals roeren tot het een schuimige massa
is geworden.
10
www.electrolux.com
Voeg het meel en zetmeel, vermengd met
de bakpoeder, toe aan de schuimmassa en
meng het geheel.
Het deeg in de ingevette en met paneer-
meel bestrooide bakvorm gieten, gladstrij-
ken en in de oven plaatsen
Na het bakken het citroensap en de poe-
dersuiker mengen. De gebakken taart op
een stuk aluminiumfolie storten.
Het aluminiumfolie rond de taart omhoog
vouwen, zodat het glazuur niet weg kan
vloeien. Met een houten prikker gaatjes in
de taart maken en het glazuur met een
penseel aanbrengen. Daarna de taart even
laten staan zodat het glazuur kan worden
opgenomen.
Bereidingstijd in de oven: 75 minuten
–Plaathoogte: 2
Zweedse cake
Ingrediënten:
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
•360 g meel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 gr)
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
200 ml koud water
Overig:
Ronde springvorm van 28 cm, zwart, de
bodem bedekt met bakpapier
Bereidingswijze:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en 5 minuten mixen tot het
schuimig is. Voeg de gesmolten boter toe
aan het deeg en roer het erdoor.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe aan
het schuimige deeg en roer het erdoor.
Voeg tenslotte het koude water toe en mix
alles goed door elkaar. Het deeg in de bak-
vorm gieten, gladstrijken en in de oven
plaatsen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Koekjes
Ingrediënten:
4 eieren
2 eetlepels warm water
50 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
100 g suiker
•100 g meel
•100 g zetmeel
2 afgestreken theelepels bakpoeder
Overig:
Ronde springvorm van 28 cm, bodem
bedekt met bakpapier
Bereidingswijze:
Scheid de eieren. Schuim het eigeel op met
het warme water, 50 g suiker, vanillesuiker
en zout. Klop het eiwit met 100 g suiker tot
deze stijf zijn.
Meng de bloem, het zetmeel en de bak-
poeder.
Meng voorzichtig het eiwit met het eigeel.
Spatel dan voorzichtig het meelmengsel
erin. Het deeg in de bakvorm gieten, glad-
strijken en in de oven plaatsen.
Bereidingstijd in de oven: 30 minuten
–Plaathoogte: 3
Kwarktaart
Ingrediënten voor de bodem:
•150 g meel
70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
•1 ei
70 g zachte boter
Ingrediënten voor de kwarkcrème:
3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
•3 eierdooiers
200 g suiker
sap van één citroen
200 g verse room
1 pakje vanillepoeder (40 g of het equiva-
lent voor pudding van 500 ml melk)
Overig:
Ingevette zwarte springvorm met een di-
ameter van 26 cm
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest
van de ingrediënten toe en meng het ge-
heel met een handmixer. Plaats het meng-
sel 2 uur in de koelkast.
NEDERLANDS 11
Bedek de ingevette bodem van een spring-
vorm met 2/3 van het mengsel en prik er
verschillende keren in met een vork.
Vorm een rand van ongeveer 3 cm hoogte
met de rest van het deeg.
Klop de eiwitten met de handmixer tot de-
ze stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze goed
uitlekken, besprenkel met ruim en laat dit
intrekken.
Doe de magere kwark, de eigelen, suiker,
citroensap, crème fraîche en de custard-
poeder in een mengkom en mix het goed
door elkaar.
Spatel als laatste voorzichtig de geklopte
eiwitten en de rozijnen door het kwark-
mengsel.
Bereidingstijd in de oven: 85 minuten
–Plaathoogte: 1
Vruchtencake
Ingrediënten:
•200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
3 eieren
•300 g meel
1/2 pakje bakpoeder (ongeveer 8 g)
•125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
60 g gesuikerde citroenschil of sinaasap-
pelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde
kersen
70 g geblancheerde hele amandelen
Overig:
Zwarte springvorm met een diameter van
24 cm.
Margarine voor het invetten
Paneermeel voor het bestrooien van het
bakblik
Bereidingswijze:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een
mengkom doen en mixen. Vervolgens de
eieren een voor een toevoegen en nog-
maals mixen. Het meel met het bakpoeder
toevoegen aan de schuimmassa en het ge-
heel mengen.
Vermeng het fruit ook met het mengsel.
Plaats het mengsel in een ingevet bakblik
en breng het mengsel aan de randen iets
hoger aan dan in het midden. Versier de
rand en het midden van de cake met de
hele geblancheerde amandelen. Plaats de
cake in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 100 minuten
–Plaathoogte: 2
Kruimeltaart
Ingrediënten voor het deeg:
•375 g meel
20 g. gist
150 ml lauwe melk
60 g suiker
1 snufje zout
•2 eierdooiers
75 g zachte boter
Ingrediënten voor de kruimels:
200 g suiker
•200 g boter
1 theelepel kaneel
•350 g meel
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een
beetje meel en roer vanaf de rand, be-
sprenkel met meel en laat op een warme
plek rijzen tot het besprenkelde meel op
het mengsel scheuren vertoont.
Voeg de suiker, eigelen, boter en zout toe
aan de rand van het meel. Kneed alle ingre-
di?ten tot een soepel gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte. Rol het
deeg uit en plaats het op een ingevette
bakplaat waar u het laat rusten om op-
nieuw te rijzen.
Boter, suiker en kaneel in een mengkom
doen en mixen.
Voeg de bloem en de noten toe en kneed
het tot een kruimelig mengsel.
Verspreid de boter op het gerezen deeg en
verspreid het kruimelmengsel er gelijkmatig
overheen.
Bereidingstijd in de oven: 40 minuten
–Plaathoogte: 3
12
www.electrolux.com
Boterkoek
Ingrediënten:
•750 g meel
30 g. gist
400 ml lauwe melk
10 g suiker
15 g zout
•1 ei
100 g zachte boter
Voltooien met:
1 eierdooier
een beetje melk
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een
beetje meel en roer vanaf de rand, be-
sprenkel met meel en laat op een warme
plek rijzen tot het besprenkelde meel op
het mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker op de rand van
het meel. Kneed alle ingredi?ten tot een
soepel gistdeeg. Laat het deeg op een
warme plaats rijzen tot het is verdubbeld in
grootte. Maak drie gelijke stukken deeg en
maak er reepjes van. Vlecht de repen met
elkaar.
Dek het af en laat het een half uur staan.
Bedek het oppervlak van de vlechtkoek
met een mengsel van eigeel en melk en
doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
–Plaathoogte: 3
Vlechtbrood
Ingrediënten voor het deeg:
•650 g meel
20 g. gist
200 ml melk
40 g suiker
•5 g zout
5 eierdooiers
200 g zachte boter
Ingrediënten voor de vulling:
250 g gehakte walnoten
20 gr. paneermeel
1 theelepel gemalen gember
•50 ml melk
60 gr honing
30 g gesmolten boter
•20 ml rum
Ingrediënten voor de glazuur:
•1 eierdooier
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een
beetje suiker en de meel en roer vanaf de
rand, besprenkel met meel en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde
meel op het mengsel scheuren vertoont.
Plaats de rest van de suiker op de rand van
het meel. Kneed alle ingredi?ten tot een
soepel gistdeeg. Laat het deeg op een
warme plaats rijzen tot het is verdubbeld in
grootte.
Mix voor de vulling alle ingredi?ten samen.
Verdeel het deeg in drie gelijke delen en rol
het uit in lange rechthoeken. Verspreid een
derde van de vulling op elke rechthoek en
rol de stukken deeg op.
Maak een vlecht van de drie stukken deeg.
Bedek het oppervlak van de vlecht met een
mengsel van eigeel en melk en besprenkel
met amandelschaafsel.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 3
Tulband
Ingrediënten voor de bodem:
•500 g meel
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist of
42 g vers gist)
80 g poedersuiker
•150 g boter
3 eieren
2 afgestreken theelepels zout
•150 ml melk
70 g rozijnen (1 uur van tevoren laten
weken in 20 ml kersenlikeur)
Ingrediënten voor de glazuur:
50 g hele blanke amandelen
Bereidingswijze:
Doe de bloem, droge gist, poedersuiker,
boter, eieren, zout en melk in een meng-
kom en kneed een glad gistdeeg. Dek de
deeg in de kom af en laat het 1 uur rijzen.
Kneed de geweekte rozijnen met de hand
door het deeg.
NEDERLANDS 13
Doe de amandelen in de holtes van een in-
gevette en bebloemde tulband.
Maak een worst van het deeg en doe het in
de tulband. Dek het af en laat het 45 minu-
ten rijzen.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
–Plaathoogte: 2
Savarin
Ingrediënten voor het deeg:
•350 g meel
1 klein pakje droge gist (8 g droge gist of
42 g vers gist)
75 g suiker
•100 g boter
5 eierdooiers
1/2 theelepel zout
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
•125 ml warme melk
Na het bakken:
•375 ml water
200 g suiker
100 ml pruimenlikeur of 100 ml sinaas-
appellikeur
Bereidingswijze:
Doe de bloem, droge gist, suiker, boter, ei-
geel, zout, vanillesuiker en melk in een
mengkom en kneed een glad gistdeeg.
Dek de deeg in de kom af en laat het 1 uur
rijzen. Doe de deeg in een ingevette ronde
cakevorm en laat het afgedekt 45 minuten
rijzen.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
–Plaathoogte: 2
Na het bakken:
Breng water met suiker aan de kook en
laat het afkoelen.
Voeg pruimen- of sinaasappellikeur toe aan
het suikerwater en roer.
Als de taart is afgekoeld, met een houten
prikker gaatjes maken en het mengsel in de
taart laten trekken.
Brownies
Ingrediënten:
250 g pure chocolade
250 gr. boter
375 g suiker
2 pakje vanillesuiker (ongeveer 16 g)
1 snufje zout
5 eetlepels water
5 eieren
375 g walnoten
•250 g meel
1 theelepel bakpoeder
Bereidingswijze:
Breek de chocolade in stukken en laat het
au-bain-marie smelten.
Klop de boter, suiker, vanillesuiker, zout en
water, voeg de eieren en de gesmolten
chocolade toe.
Hak de walnoten grof, meng ze met de
bloem en het bakpoeder en meng het met
het chocolademengsel.
Leg bakpapier in een diepe bakplaat, giet
het mengsel erin en strijk het glad.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
–Plaathoogte: 3
Na het bakken:
Laat het afkoelen, verwijder het bakpapier
en snijd het in stukken.
Muffins
Ingrediënten:
•150 g boter
150 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
schil van een wasvrije citroen
2 eieren
•50 ml melk
25 g zetmeel
•225 g meel
10 g bakpoeder
1 pot zure kersen (375 g)
225 g chocoladesnippers
Overig:
Cakevormpjes, ongeveer 7 cm in door-
snee
Bereidingswijze:
Meng de boter, suiker, vanillesuiker, zout
en de schil van een wasvrije citroen. Voeg
de eieren toe en klop alles.
Meng de zetmeel, bloem en bakpoeder en
roer het door het mengsel met de melk.
Laat de zure kersen uitlekken en roer het
door het mengsel met de chocoladesnip-
pers.
Doe het mengsel in de papieren vormpjes,
plaats de vormpjes op een bakplaat en
14
www.electrolux.com
plaats in de oven. Gebruik een muffinvorm
indien mogelijk.
Bereidingstijd in de oven: 30 minuten
–Plaathoogte: 3
Suikertaart
Ingrediënten:
2 vellen origineel Zwitsers kruimeldeeg of
bladerdeeg (vierkant uitgerold)
50 g gemalen hazelnoten
1,2 kg appels
3 eieren
•300 ml room
70 g suiker
Bereidingswijze:
Plaats het deeg op een goed ingevette
bakplaat, prik de bodem in met een vork.
Verdeel de hazelnoten gelijkmatig over het
deeg. Schil de appels, verwijder het klok-
huis en snij ze in 12 stukjes. Verspreid de
stukjes gelijkmatig over het deeg. Meng de
eieren, room, suiker en vanillesuiker en doe
het over de appel.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Wortelcake
Ingrediënten voor het beslag:
150 ml zonnebloemolie
100 g bruine suiker
2 eieren
75 g siroop
•175 g meel
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen gember
1 theelepel bakpoeder
200 g fijn geraspte wortel
75 g rozijnen
25 g geraspte kokos
Ingrediënten voor de garnering:
50 g boter
•150 g kwark
40 g suiker
gemalen hazelnoten
Overig:
Ingevette ronde springvorm met een dia-
meter van 22 cm
Bereidingswijze:
Meng de zonnebloemolie, bruine suiker, ei-
eren en siroop. Voeg de overige ingredi?
ten bij het beslag.
Doe het beslag in de springvorm.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Na het bakken:
Meng de boter, kwark en suiker (indien no-
dig melk toevoegen om het te verdunnen).
Bestrijk de taart met het koude mengsel en
strooi er gemalen hazelnoten over.
Amandelcake
Ingrediënten voor het beslag:
5 eieren
200 g suiker
100 g marsepein
200 ml olijfolie
•450 g meel
1 eetlepel kaneel
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 gr)
50 g gehakte pistachenootjes
125 g gemalen amandelen
•300 ml melk
Ingrediënten voor de garnering:
200 g abrikozenjam
5 eetlepels poedersuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels warm water
•amandelsnippers
Overig:
28 cm springvorm
Bereidingswijze:
Mix de eieren, suiker en marsepein gedu-
rende 5 minuten, voeg dan langzaam de
olijfolie toe aan het eimengsel.
Zeef de bloem, kaneel en bakpoeder en
vermeng dan de gesneden pistachenootjes
en gemalen amandelen met de bloem.
Spatel de melk voorzichtig door het ei-
mengsel.
Doe het in de springvorm waarvan de bo-
dem bedekt is met broodkruimels.
Bereidingstijd in de oven: 70 minuten
–Plaathoogte: 2
Na het bakken:
Verwarm de abrikozenjam en verspreid het
over de taart met een borsteltje, vervolgens
af laten koelen. Meng de poedersuiker, ka-
neel en het warme water met elkaar en
smeer het op de taart. Strooi de amandel-
NEDERLANDS 15
snippers onmiddellijk op het glazuur van de
taart.
Vruchtentaart
Ingrediënten voor het deeg:
•200 g meel
1 snufje zout
•125 g boter
•1 ei
50 g suiker
•50 ml koud water
Ingrediënten voor de vulling:
Seizoensfruit (400 g appels, perziken,
zure kersen, etc.)
90 g gemalen amandelen
2 eieren
100 g suiker
90 g zachte boter
Overig:
Quichevorm met een diameter van 28
cm, ingevet
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een mengkom, doe het
zout en de kleine stukjes boter erbij. Voeg
vervolgens het ei, de suiker en het koude
water toe en kneed een deegbal.
Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast.
Rol het koele deeg uit en doe het in de in-
gevette quichevorm en prik het in met een
vork. Maak het fruit schoon, verwijder de
pitten en leg het in kleine stukjes op het
deeg. Doe de amandelen, eieren, suiker en
zachte boter in een kom en meng het sa-
men. Verdeel het over het fruit en strijk het
glad.
Bereidingstijd in de oven: 50 minuten
–Plaathoogte: 2
PIZZA/TAART/BROOD
Pizza
Ingrediënten voor het deeg:
14 g. gist
•200 ml water
•300 g meel
•3 g zout
1 eetlepel olie
Ingrediënten voor de garnering:
1/2 klein blikje tomaten, in stukjes ge-
sneden (200 g)
200 g Emmentaler, geraspt
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
•150 g Fetakaas
•oregano
Overig:
Bakplaat, ingevet
Bereidingswijze:
Gist in een kom verkruimelen en in water
oplossen. Het met het zout en de olie ge-
mengde meel toevoegen.
De ingredi?ten zolang kneden, tot het een
soepel deeg is, dat loskomt van de kom.
Het deeg vervolgens laten rijzen op een
warme plaats, tot het twee maal zoveel ge-
worden is.
Rol het deeg uit en plaats het op een inge-
vette bakplaat, prik de bodem in met een
vork.
De ingrediënten voor de bovenkant achter-
eenvolgens op het deeg rangschikken.
Bereidingstijd in de oven: 25 minuten
–Plaathoogte: 1
Uientaart
Ingrediënten voor het deeg:
•300 g meel
20 g. gist
125 ml lauwe melk
•1 ei
50 g boter
•3 g zout
Ingrediënten voor de garnering:
•750 g uien
•250 g bacon
3 eieren
250 g verse room
•125 ml melk
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een
gat in het midden.
Snijd de gist in stukjes, plaats het in het gat
met de melk en een beetje meel van de
rand. Bestrooi met meel en laat op een
warme plek rijzen tot het besprenkelde
meel op het mengsel scheuren vertoont.
16
www.electrolux.com
Leg het ei en de boter op de rand van het
meel. Kneed alle ingredi?ten tot een soepel
gistdeeg.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen
tot het is verdubbeld in grootte.
Schil de uien in de tussentijd, verdeel in
vieren en snij in dunne plakjes.
Snijd de bacon in blokjes en bak ze glazig
met de uien. Afkoelen.
Rol het deeg uit en plaats het op een inge-
vette bakplaat, prik de bodem in met een
vork en druk de randen omhoog. Laat het
opnieuw rijzen.
Roer de eieren, crémé fraiche, melk, zout
en peper samen. Verspreid de afgekoelde
uien en spekjes over het deeg. Doe het
mengsel erover en strijk het glad.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
–Plaathoogte: 1
Quiche Lorraine
Ingrediënten voor het deeg:
•200 g meel
2 eieren
•100 g boter
1/2 theelepel zout
een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Ingrediënten voor de garnering:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Overig:
Ingevet zwart bakblik met een diameter
van 28 cm
Bereidingswijze:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in een
mengkom en meng tot een soepel deeg.
Laat het deeg een paar uur rusten in de
koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevet
zwart bakblik. Prik de bodem in met een
vork.
Verspreid de bacon over het deeg.
Meng de eieren, de zure room en de krui-
den samen voor de vulling. Voeg dan de
kaas toe.
Giet de vulling over de bacon.
Bereidingstijd in de oven: 40 minuten
–Plaathoogte: 1
Geitenkaasflan
Ingrediënten voor het deeg:
•125 g meel
60 ml olijfolie
1 snufje zout
3 - 4 eetlepels koud water
Ingrediënten voor de garnering:
1 eetlepel olijfolie
•2 uien
zout en peper
1 theelepel gehakte tijm
•125 g ricotta
100 g geitenkaas
2 eetlepels olijven
•1 ei
60 ml room
Overig:
Ingevet zwart bakblik met een diameter
van 28 cm
Bereidingswijze:
Doe de bloem, olijfolie en het zout in een
mengkom en meng het totdat het deeg
korrelig wordt. Voeg het water toe en
kneed een deegbal. Laat het deeg een
paar uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevet
zwart bakblik. Prik de bodem in met een
vork.
Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan. Schil de
uien, snij ze fijn en fruit ze in de olie voor
ongeveer 30 minuten met de deksel op de
pan. Op smaak brengen met zout en peper
en vermengen met 1/2 theelepel gehakte
peterselie.
Laat de uien een beetje afkoelen en ver-
spreid ze over het deeg.
Doe de ricotta en geitenkaas erop en voeg
ook de olijven toe. Strooi 1/2 theelepel ge-
hakte tijm er overheen.
Meng de eieren, en de room samen voor
de vulling. Giet de vulling over de taart.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
–Plaathoogte: 1
Kaasflan
Ingrediënten:
1.5 vellen origineel Zwitsers kruimeldeeg
of bladerdeeg (vierkant uitgerold)
500 g emmentaler, geraspt
•200 ml room
NEDERLANDS 17
100 ml melk
4 eieren
zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Leg het deeg op een goed ingevette bak-
plaat. Vervolgens met een vork gaatjes in
het deeg prikken
Verspreid de kaas gelijkmatig over het
deeg. Meng de room, melk en eieren en
breng op smaak met zout, peper en noot-
muskaat. Weer goed vermengen en over
de kaas schenken.
Bereidingstijd in de oven: 40 minuten
–Plaathoogte: 1
Kaaskoekjes
Ingrediënten:
•400 g Fetakaas
2 eieren
3 eetlepels gehakte peterselie
•zwarte peper
80 ml olijfolie
375 g bladerdeeg
Bereidingswijze:
Meng de feta, eieren, peterselie en peper.
Dek de bladerdeeg af met een vochtige
doek om uitdrogen te voorkomen. Leg 4
blaadjes op elkaar en bestrijk ze met een
beetje olie.
Snij ze in 4 reepjes van ongeveer 7 cm
lang.
Doe 2 volle eetlepels fetamengsel op één
hoek van elk reepje en vouw het diagonaal
in een driehoek.
Leg ze op de kop op een bakplaat en best-
rijk ze met olie.
Bereidingstijd in de oven: 25 minuten
–Plaathoogte: 2
Witbrood
Ingrediënten:
1000 g meel
1 blokje vers gist of 2 pakjes droge gist
650 ml melk
15 g zout
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpa-
pier
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De
gist oplossen in lauwwarme melk en toe-
voegen aan het meel. Alle ingredi?ten tot
een soepel deeg kneden. Afhankelijk van
de kwaliteit van het meel kan een beetje
meer melk nodig zijn om een werkbaar
deeg te krijgen.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbelt in
volume.
Snijd het deeg in twee stukken, maak lange
broden plaats deze op de bakplaat die is
ingevet of bedekt met bakpapier.
Laat de broden nogmaals rijzen tot ze de
helft groter zijn.
Strooi voor het bakken wat bloem over de
broden en maak met een scherp mes 3 - 4
keer een diagonale snede van minstens 1
cm diep.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Volkorenbrood (donker rogge-
brood)
Ingrediënten:
500 g tarwebloem
250 g roggemeel
15 g zout
1 klein pakje droge gist
•250 ml water
•250 ml melk
Overige:
Bakplaat ingevet of belegd met bakpa-
pier
Bereidingswijze:
Doe de tarwebloem, roggebloem en droge
gist in een grote kom.
Meng het water met de melk en het zout bij
de bloem. Alle ingredi?ten tot een soepel
deeg kneden. Laat het deeg rijzen tot het
verdubbelt in volume.
Maak een lang brood en plaats het op de
bakplaat die is ingevet of bedekt met bak-
papier.
Laat het brood nogmaals rijzen tot ze de
helft groter zijn. Voor het bakken bestrooien
met een beetje bloem.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
–Plaathoogte: 1
Russische cake
Ingrediënten voor het deeg:
18
www.electrolux.com
250 g speltbloem
250 gr. boter
250 g magere kwark
•Zout
Ingrediënten voor de vulling:
1 kleine witte kool (400 g)
50 g bacon
2 eetlepels geklaarde boter
zout, peper en nootmuskaat
3 eetlepels sour cream
2 eieren
Overig:
•Bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
Kneed de speltbloem, boter, kwark en een
beetje zout tot deeg en plaats het in de
koelkast.
Snijd de kool in fijne reepjes. Snijd de ba-
con in stukjes en bak het in de geklaarde
boter. Voeg de kool toe en roerbak het. Op
smaak brengen met zout, peper en noot-
muskaat en de sour cream toevoegen.
Laten sudderen tot alle vloeistof is ver-
dampt.
Snij hardgekookte eieren in stukjes, men-
gen met de kool en af laten koelen.
Rol het deeg uit en snijd het in ronde cir-
kels met een diameter van 8 cm.
Doe een beetje vulling in het midden en
vouw het dicht. Maak de randen vast door
er met een vork op te drukken.
Plaats het op een bakplaat voorzien van
bakpapier en bestrijk het met eigeel.
Bereidingstijd in de oven: 20 minuten
–Plaathoogte: 2
STOOFSCHOTELS
Lasagne
Ingrediënten voor de vleessaus:
100 gr. doorregen buikspek
•1 ui
•1 wortel
100 g selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden
(circa 400 g)
oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de b?hamelsaus:
75 g boter
50 g meel
•600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
3 eetlepels boter
250 gr. groene lasagnebladen
50 g parmezaanse kaas, geraspt
50 g milde kaas, geraspt
Bereidingswijze:
Het spek met een scherp mes van zwoerd
en kraakbeen ontdoen en in blokjes snij-
den. De ui en de wortel schillen, de selderij
schoonmaken, alle groente in kleine blokjes
snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de spek-
blokjes en de groente daarin roerbakken.
Het gehakt beetje bij beetje toevoegen, los
bakken en blussen met wat bouillon. De
vleessaus op smaak brengen met tomaten-
puree, de kruiden, zout en peper en afge-
dekt op een laag pitje ongeveer 30 minuten
in laten koken.
Ondertussen de b?hamelsaus klaarmaken:
Laat de boter smelten in een pan, voeg de
bloem toe en blijf roeren. Beetje bij beetje
onder voortdurend roeren de melk erbij gie-
ten. De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Een grote rechthoekige ovenschaal invet-
ten met een eetlepel boter. Afwisselend
een laag pastabladen, vleessaus, b?hamel-
saus en geraspte kaas in de schaal leggen.
De bovenste laag moet een met kaas be-
strooide laag b?hamelsaus zijn. De rest van
de boter in kleine stukjes op het gerecht
leggen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Cannelloni
Ingrediënten voor de vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes gesneden
100 g verse room
200 g vers zalm, in blokjes
200 g nijlbaars, in blokjes
150 g garnalen
NEDERLANDS 19
150 g mosselvlees
•zout, peper
Ingrediënten voor de b?hamelsaus:
75 g boter
50 g meel
500 ml melk
100 g gerookte zalm
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
1 pakje cannelloni
50 g parmezaanse kaas, geraspt
150 g geraspte kaas
40 g boter
Bereidingswijze:
Doe de uien en de boter in een pan en bak
tot de uien glazig zijn. Voeg de bladspinazie
toe en laat het zachtjes koken. Voeg de
crème fraiche toe, mix en laat afkoelen.
Ondertussen de b?hamelsaus klaarmaken:
Laat de boter smelten in een pan, voeg de
bloem toe en blijf roeren. Beetje bij beetje
onder voortdurend roeren de melk erbij gie-
ten. De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Voeg zalm, baars, garnalen en mosselvlees
toe aan de spinazie en roer door elkaar.
Een grote rechthoekige ovenschaal invet-
ten met een eetlepel boter.
Vul de cannelloni met het spinaziemengsel
en plaats in een ovenschaal. Leg tussen
elke rij cannelloni een laagje béchamel-
saus . De bovenste laag moet een met
kaas bestrooide laag b?hamelsaus zijn. De
rest van de boter in kleine stukjes op het
gerecht leggen.
Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Aardappelgratin
Ingrediënten:
1.000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
200 ml melk
•200 ml room
4 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne
plakken, droog ze af en breng ze op smaak
met zout en peper.
Wrijf een ovenbestendige bakschaal in met
een teentje knoflook en vet de schaal daar-
na in met boter.
Verspreid de helft van de gezouten aardap-
pelplakjes in de schaal en strooi er wat ge-
raspte kaas over. Leg de overige aardap-
pelschijfjes er bovenop en strooi de rest
van de kaas eroverheen.
Pers het tweede teentje knoflook en ver-
meng dit met de melk en de room. Giet het
mengsel over de aardappels en verspreid
de rest van de boter in kleine stukjes over
de gratin.
Bereidingstijd in de oven: 65 minuten
–Plaathoogte: 2
Moussaka
Ingrediënten:
1 ui, gesneden
olijfolie
1,5 kg gehakt
1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
50 g emmentaler, geraspt
4 theelepels broodkruimels
zout en peper
•kaneel
1 kg aardappelen
1,5 kg aubergines
•bakboter
Ingrediënten voor de b?hamelsaus:
75 g boter
50 g meel
•600 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
150 g emmentaler, geraspt
4 eetlepels broodkruimels
50 g boter
Bereidingswijze:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en voeg
het gehakt toe.
Voeg de tomatenblokjes, geraspte emmen-
taler en broodkruimels toe, roer goed en
breng het aan de kook. Op smaak brengen
met zout, peper en kaneel en van het vuur
halen.
20
www.electrolux.com
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes
van 1 cm dik, was de aubergines en snij ze
ook in plakken van 1 cm dik.
Dep de plakken droog met keukenpapier.
Aanbakken met veel boter.
Ondertussen de b?hamelsaus klaarmaken:
Laat de boter smelten in een pan, voeg de
bloem toe en blijf roeren. Beetje bij beetje
onder voortdurend roeren de melk erbij gie-
ten. De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Leg de aardappelschijfjes op de bodem
van een ingevette ovenschotel en strooi er
een beetje geraspte kaas over. Leg hier
vervolgens een laagje aubergines op. Doe
hierop weer het gehaktmengsel. Doe hier-
op de béchamelsaus.
Leg hier weer een laagje aardappel op, ge-
volgd door aubergine en het gehaktmeng-
sel. De laatste laag moet béchamelsaus
zijn. Verdeel over de bovenkant de rest van
de kaas en de broodkruimels. Smelt de bo-
ter en giet het over de moussaka.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
–Plaathoogte: 2
Pastagratin
Ingrediënten:
1 liter water
•Zout
250 g tagliatelle
250 g gekookte ham
20 g boter
1 bosje peterselie
•1 ui
•100 g boter
•1 ei
250 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
50 g geraspte parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Breng water met een beetje zout aan de
kook. Doe de tagliatelle in het kokende ge-
zouten water en laat het ongeveer 12 minu-
ten koken. Vervolgens afgieten.
Snij de ham in blokjes.
Verhit boter in een pan.
Snij de peterselie en schil en snij de ui. Gla-
zig bakken in de koekenpan.
Vet een ovenschaal in met een beetje bo-
ter. Mix de tagliatelle, ham en peterselie en
uien en doe het in de ovenschotel.
Meng de eieren met de melk en breng het
op smaak met zout, peper en nootmuskaat
en schenk het over het pastamengsel. Ver-
deel de parmesaanse kaas over het ge-
recht.
Bereidingstijd in de oven: 45 minuten
–Plaathoogte: 2
Witlofgratin
Ingrediënten:
8 middelgrote stronken witlof
8 plakken gekookte ham
30 g boter
1.5 eetlepel bloem
150 ml groentebouillon (van de witlof)
5 eetlepels melk
100 g geraspte kaas
Bereidingswijze:
Snij het witlof doormidden en verwijder de
bittere kern. Was de witlof en kook het 15
minuten in water.
Neem de witlofhelften uit het water, spoel
ze af met koud water en doe de twee helf-
ten weer tegen elkaar. Rol elk stronkje in
een plakje ham en leg ze op een ingevette
bakplaat.
Laat de boter smelten en voeg de bloem
toe. Even fruiten en vervolgens de groente-
bouillon en melk toevoegen en aan de kook
brengen.
Roer 50 g kaas door de saus en schenk
het over het witlof. Strooi de rest van de
kaas over het gerecht.
Bereidingstijd in de oven: 35 minuten
–Plaathoogte: 2
Stoofschotel
Ingrediënten:
600 g bieflapjes
zout en peper
bloem
10 gr. boter
•1 ui
330 ml donker bier
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels tomatenpuree
500 ml runderbouillon
Bereidingswijze:
NEDERLANDS 21
Snij de bieflapjes in blokjes, kruiden met
peper en zout en met bloem bestrooien.
Verhit boter in een pan en bak het vlees
aan. Doe het vervolgens in een stoofscho-
tel.
Schil en snij een ui, glazig bakken in een
beetje boter en over het vlees doen.
Meng het donkere bier, de bruine suiker,
de tomatenpuree en de vleesbouillon, doe
het in een pan en breng het aan de kook.
Schenk het over het vlees (vlees moet be-
dekt zijn).
Dek het af en doe het in de oven.
Bereidingstijd in de oven: 120 minuten
–Plaathoogte: 2
Koolstoofschotel
Ingrediënten:
1 kool (800 g)
marjoraan
•1 ui
bakolie
400 g gehakt
250 g langkorrelrijst
zout, peper en paprikapoeder
1 liter vleesbouillon
200 ml verse room
100 g geraspte kaas
Bereidingswijze:
Snij de kool in vieren en verwijder de
stronk. Blancheren in gezouten water op
smaak gebracht met marjoraan.
Schil en snij een ui fijn, licht aanbakken in
een beetje olie. Voeg vervolgens het gehakt
en de langkorrelrijst toe, roeren en op
smaak brengen met zout, peper en papri-
ka. Voeg vleesbouillon toe en laat het 20
minuten sudderen met een deksel op de
pan.
Plaats laagjes kool en het rijst-/gehakt-
mengsel in een schaal.
Doe de crème fraîche bovenop het gerecht
en strooi kaas over de bovenkant.
Bereidingstijd in de oven: 60 minuten
–Plaathoogte: 2
KANT-EN-KLAAR GERECHT
Het apparaat beschikt voor de volgende
gerechten over automatische functies. De
temperatuur en tijd werd vooraf bepaald.
Schotel Rekstand
Pizza, bevroren 2
American pizza, bevroren 2
Pizza, gekoeld 2
Pizza snacks, bevroren 2
Patat 1
Aardappel partjes 1
Rösties 2
Brood/broodjes 3
Brood/broodjes, bevroren 2
Appelstrudel, bevroren 2
Visfilet, bevroren 2
Kippenvleugels 1
Pastaschotel, bevroren 2
22
www.electrolux.com
NEDERLANDS 23
www.electrolux.com/shop 892956495-A-352012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOC5951AAX Recipe book

Type
Recipe book