• 250 g speltbloem
• 250 gr. boter
• 250 g magere kwark
•Zout
Ingrediënten voor de vulling:
• 1 kleine witte kool (400 g)
• 50 g bacon
• 2 eetlepels geklaarde boter
• zout, peper en nootmuskaat
• 3 eetlepels sour cream
• 2 eieren
Overig:
•Bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
Kneed de speltbloem, boter, kwark en een
beetje zout tot deeg en plaats het in de
koelkast.
Snijd de kool in fijne reepjes. Snijd de ba-
con in stukjes en bak het in de geklaarde
boter. Voeg de kool toe en roerbak het. Op
smaak brengen met zout, peper en noot-
muskaat en de sour cream toevoegen.
Laten sudderen tot alle vloeistof is ver-
dampt.
Snij hardgekookte eieren in stukjes, men-
gen met de kool en af laten koelen.
Rol het deeg uit en snijd het in ronde cir-
kels met een diameter van 8 cm.
Doe een beetje vulling in het midden en
vouw het dicht. Maak de randen vast door
er met een vork op te drukken.
Plaats het op een bakplaat voorzien van
bakpapier en bestrijk het met eigeel.
– Bereidingstijd in de oven: 20 minuten
–Plaathoogte: 2
STOOFSCHOTELS
Lasagne
Ingrediënten voor de vleessaus:
• 100 gr. doorregen buikspek
•1 ui
•1 wortel
• 100 g selderij
• 2 eetlepels olijfolie
• 400 g gemengd gehakt (rundvlees en
varkensvlees)
• 100 ml vleesbouillon
• 1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden
(circa 400 g)
• oregano, tijm, zout en peper
Ingrediënten voor de b?hamelsaus:
• 75 g boter
• 50 g meel
•600 ml melk
• zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
• 3 eetlepels boter
• 250 gr. groene lasagnebladen
• 50 g parmezaanse kaas, geraspt
• 50 g milde kaas, geraspt
Bereidingswijze:
Het spek met een scherp mes van zwoerd
en kraakbeen ontdoen en in blokjes snij-
den. De ui en de wortel schillen, de selderij
schoonmaken, alle groente in kleine blokjes
snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de spek-
blokjes en de groente daarin roerbakken.
Het gehakt beetje bij beetje toevoegen, los
bakken en blussen met wat bouillon. De
vleessaus op smaak brengen met tomaten-
puree, de kruiden, zout en peper en afge-
dekt op een laag pitje ongeveer 30 minuten
in laten koken.
Ondertussen de b?hamelsaus klaarmaken:
Laat de boter smelten in een pan, voeg de
bloem toe en blijf roeren. Beetje bij beetje
onder voortdurend roeren de melk erbij gie-
ten. De saus op smaak brengen met zout,
peper en nootmuskaat en zonder deksel
ongeveer 10 minuten laten inkoken.
Een grote rechthoekige ovenschaal invet-
ten met een eetlepel boter. Afwisselend
een laag pastabladen, vleessaus, b?hamel-
saus en geraspte kaas in de schaal leggen.
De bovenste laag moet een met kaas be-
strooide laag b?hamelsaus zijn. De rest van
de boter in kleine stukjes op het gerecht
leggen.
– Bereidingstijd in de oven: 55 minuten
–Plaathoogte: 2
Cannelloni
Ingrediënten voor de vulling:
• 50 g uien, in blokjes gesneden
• 30 g boter
• 350 g bladspinazie, in stukjes gesneden
• 100 g verse room
• 200 g vers zalm, in blokjes
• 200 g nijlbaars, in blokjes
• 150 g garnalen
NEDERLANDS 19