6
GEROOSTERD VLEES MET GROENTEN
Benodigdheden voor 4 personen:
400 gram runderhaasstukjes, 400 gram kalfshaasfilet, 1 meloen, 1 dl gembersiroop, 1 paprika, 1 ui,
1 witte kool, 8 shii-takes.
Rijst met doperwten: 400 gram rijst, 7 dl dasjii-komboe, 2 eetlepels saké, 50 gram dop-erwten.
Goma-zoesaus: 3 eetlepels witte of zwarte sesamzaadjes, 6 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels dasji,
sap van 1 citroen.
Bereiding van vlees en groenten:
Snij de runderhaas in blokjes van 2 centimeter en rangschik ze op een mooi plateau. Snij de kalfshaasfilet in
dunne plakjes en rangschik ze eveneens op het plateau. Haal de zaadlijsten uit de meloen, haal de schil eraf
en bestrijk de parten meloen met gembersiroop. Snij de ui en paprika in ringen (verwijder de zaadlijsten),
haal de steeltjes van de shii-takes en snij de kool in reepjes. Leg de groenten vervolgens op een schaal.
Bereiding rijst:
Vermeng de rijst met de saké en de dasjii-komboe en laat dit een uur staan. Daarna kookt u de rijst gaar
volgens de voorschriften op het pak. Aan het eind van de kooktijd doet u de doperwten erdoor. Verhit de
sandwich grill. Schroei het vlees snel aan beide zijden dicht. Daarna bakt u de groente knapperig op de
plaat (nu en dan omroeren met een houten spatel). Tenslotte bakt u de meloen al kerend op de plaat.
GEBAKKEN ASPERGES OP EEN BEDJE VAN SPINAZIE MET CHAMPIGNONS
Benodigdheden voor 4 personen:
1,5 kilo asperges wit of groen, 400 gram champignons, 1 teentje knoflook, 1 sjalot, 2 blaadjes
basilicum, 600 gram spinazie, 1 sinaasappel, 100 gram halvarine, 10 gram verse kervel, 10 gram bieslook,
1 eetlepel maïzena.
Bereiding:
Schil de asperges met de dunschiller en kook ze in weinig water ongeveer 2 minuten. Zodra het water
kookt, het vocht laten afkoelen. Rasp de schil van de sinaasappel zonder het wit, was de spinazie en
ontdoe deze van de steeltjes. Snij het sjalotje fijn, evenals de knoflook. Borstel het zand van de
champignons en snij ze in plakjes.
Saus:
Neem een steelpan en smelt er 50 gram halvarine in. Doe de fijngesneden kervel, bieslook en basilicum in
de pan en zet dit 2 minuten op een klein vuur. Voeg dan 1 pollepel aspergevocht toe met de maïzena.
Even laten doorkoken en op smaak brengen met wat peper en zout. Leg de halfgare asperges op keuken-
papier te drogen.
Verwarm de sandwich grill, smeer deze met wat halvarine in en strooi de sjalot en de knoflook erop. Roer
dit door elkaar met een spateltje en bak dan ook de gesneden champignons. Als ze gaar en lichtbruin zijn,
doet u ze in een grote schaal. Vervolgens smeert u de plaat nogmaals in met halvarine en strooit u er de
sinaasappelrasp op. Voeg de spinazie toe en bak dit gaar. Zorg er wel voor dat u regelmatig omschept. Doe
tenslotte de spinazie in een voorverwarmde groenteschaal. Om de asperges te laten garen smeert u de plaat
weer in met halvarine. De asperges bakt u nu lichtbruin. Als ze gaar zijn, legt u de spinazie in het midden
van het bord, daarop legt u de asperges en er omheen rangschikt u de champignons en de kruidensaus. Dit
slanke gerecht smaakt voortreffelijk met een licht wit wijntje.
ZALMFILET MET GEBAKKEN RADIJS EN EEN DILLE-MOSTERDSAUS
Benodigdheden voor 4 personen:
4 maal 150 gram zalmmoten, 1 bosje grote radijzen, 8 snijbonen, 20 nieuwe
aardappeltjes, 1/2 bosje dille, 1 pot mayonaise, 1 potje Dijon mosterd, maïsolie.
Zalm op de plaat:
Verwijder het vel van de zalm, evenals het donkere vet en de graten. Snij de zalmfilet in
moten van elk 150 gram en bestrijk ze met een beetje olie. Zet de radijs 1 uur op koud
water en snij ze daarna in schijfjes. Hak de uiteinden van de snijbonen en snij ze in lange