AGA eR3 110 and 170 Installatie gids

Type
Installatie gids

Deze handleiding is ook geschikt voor

08/19 EINS 517748
LPRT 517746
AGA eR3
Modelnummers
eR3 110-4,
eR3 110-4i,
eR3 170-5,
eR3 170-5i
Voor gebruik in NL en BE
LEES DEZE INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK VAN DIT APPARAAT EN BEWAAR DEZE OP EEN VEILIGE PLAATS VOOR
TOEKOMSTIGE NASLAG.
Gebruiksaanwijzing &
installatie-instructies
LET OP: DIT APPARAAT IS ZWAAR. ER DIENT PASSENDE APPARATUUR EN MANKRACHT TE WORDEN GEBRUIKT OM
HET APPARAAT TE VERPLAATSEN, OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
DENK ERAANbij het vervangen van een onderdeel van dit apparaat alleen reserveonderdelen te gebruiken waarvan u zeker
bent dat deze voldoen aan de veiligheids- en prestatiespecicaties die wij vereisen.
NIET gereviseerde of gekopieerde onderdelen die niet uitdrukkelijk zijn toegestaan door AGA.
Nuttige informatie
Het kan handig zijn om het serienummer van uw AGA-apparaat te noteren als dit wordt geïnstalleerd.
Het serienummer staat op de achterkant van apparaat.
Mijn AGA-gegevens:
Serienummer:
AGA-servicenumer:
AGA-dealer of
telefoonnumer winkel:
Installatiedatum:
Inhoud
1. Gezondheid en Veiligheid 1
2. Inleiding 3
3. Overzicht 110, 110i 4
4. Overzicht 170, 170i 5
5. Stralingsovens met warmteopslag en hoofdkookplaat 6
6. Heteluchtoven (Modellen 170, 170i) 16
7. Inductiekookplaat met 3 zones (alleen modellen 110/i en 170/i) 20
8. AGA-accessoires 28
9. Rooster en bladrek verwarmoven 30
10. Accessoires van de heteluchtoven 31
11. Reiniging en verzorging 32
12. Onderhoud 33
13. Installatie-instructies 34
14. Installatie Introductie 35
15. Productafmetingen 110, 110i 36
16. Productafmetingen 170, 170i 37
17. Elektrische aansluiting - 110, 110i 40
18. Elektrische aansluiting - 170, 170i 41
19. Installatie en waterpas zetten 42
20. Bedieningsknoppen en handgreep monteren 44
21. Schakelschema 110, 110i 45
Inductiekookplaat (alleen 110i en 170i) 46
Schakelschema aanvullende heteluchtoven (170 en 170i) 47
1
Nederlands
1. Gezondheid en Veiligheid
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
OPMERKING: De installatiehandleiding en
gebruiksaanwijzing voor dit apparaat zijn online beschikbaar
op www.agaliving.com.
n
Kinderen jonger dan 8 moeten uit de buurt van het
apparaat worden gehouden tenzij ze continu onder
toezicht staan. Reinigen en onderhoud mag NIET
door kinderen worden uitgevoerd.
n
KINDEREN MOETEN UIT DE BUURT VAN HET
APPARAAT WORDEN GEHOUDEN WANT SOMMIGE
OPPERVLAKKEN KUNNEN BIJ AANRAKING WARM
ZIJN.
n
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJKE ONDERDELEN
KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS GEBRUIK. HOUD
KINDEREN UIT DE BUURT OM BRANDWONDEN TE
VOORKOMEN.
n
WAARSCHUWING: het apparaat kan heet worden
tijdens gebruik. Wees voorzichtig en vermijd
aanraking met verwarmingselementen binnenin de
ovens.
n
WAARSCHUWING: gemorst materiaal moet vóór het
openen van de deksels van de kookplaat worden
verwijderd.
n
WAARSCHUWING: dit apparaat is niet bedoeld
om te worden bediend door middel van een niet
door AGA goedgekeurde externe timer of een
afzonderlijk afstandsbedieningssysteem.
n
VOORZICHTIG: het kookproces moet onder toezicht
staan. Een kort kookproces moet continu onder
toezicht staan.
n
WAARSCHUWING: bewaar om brand te voorkomen
GEEN dingen op de kookoppervlakken.
n
WAARSCHUWING: koken op een fornuis met vet of
olie zonder uw aanwezigheid kan gevaarlijk zijn
en resulteren in brand. Probeer NOOIT brand te
blussen met water, schakel in plaats daarvan het
apparaat uit en bedek de vlam met bijvoorbeeld
een deksel of blusdeken.
n
BELANGRIJK: olie is brandgevaarlijk, laat pannen
die olie of vet bevatten NOOIT onbeheerd staan
tijdens het opwarmen of koken.
n
Vul de pan nooit meer dan een derde met olie of vet.
n
Installatie en onderhoud dienen te worden
uitgevoerd door een gekwaliceerd installateur of
onderhoudsbedrijf.
n
WAARSCHUWING! Dit apparaat moet worden
geïnstalleerd met een geschikt instrument waarmee
de spannings- en de nulgeleider permanent kunnen
worden onderbroken. Tijdens de installatie of bij
afsluiten voor elektrische werkzaamheden moet het
apparaat permanent worden afgekoppeld van de
spannings- en nulgeleider.
n
Als een netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen.
Dit apparaat werkt met een enkele fase. Voor aanpassing
aan 2- of 3-fase-installaties moet een optionele
adapterkit worden aangeschaft (onderdeelnummer
AE4M280352).
n
Gebruik GEEN stoomreiniger om uw fornuis schoon
te maken.
n
Om oververhitting te voorkomen, mag u het fornuis
NIET achter een decoratieve deur installeren.
n
Gebruik GEEN schuurblokken, bijtende
schoonmaakmiddelen, ovenreinigers of metalen
schrapers om het emaillen oppervlak schoon te
maken.
n
BELANGRIJK: AGA beveelt door de Vitreous Enamel
Association goedgekeurde reinigingsmiddelen aan
voor het schoonmaken van emaillen oppervlakken
van dit product.
n
Zet de ovendeuren of wegzetplaten NIET in een
vaatwasser.
n
Op kinderen moet toezicht worden gehouden om
er zeker van te zijn dat ze niet met het apparaat
spelen.
Basis van het fornuis of haard
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop het
fornuis komt te staan waterpas zijn en het totale gewicht van
beide units kunnen dragen.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en er
mogen geen vloertegels voor liggen. Indien nodig moet het
fornuis met de dikte van de tegels worden verhoogd zodat
de plint verwijderd kan worden.
2
Nederlands
Het apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar
en ouder alsook door personen met verminderde fysieke,
zintuiglijke of mentale capaciteiten of gebrek aan ervaring en
kennis als ze onder toezicht staan of instructies krijgen over
het veilig gebruik van het apparaat en de mogelijke risico's
inzien.
Het apparaat kan materialen bevatten die hieronder
staan aangegeven. Het is de verantwoordelijkheid van
de gebruikers/monteurs dat de nodige persoonlijke
veiligheidskleding wordt gedragen tijdens het gebruik
van de relevante onderdelen met een van de genoemde
materialen, die als nadelig voor gezondheid en veiligheid
beschouwd kunnen worden, zie hieronder voor meer
informatie.
Lijmen en afdichtmiddelen
Wees voorzichtig - gebruik een masker en
wegwerphandschoenen als deze nog vloeibaar zijn.
Glasdraad, minerale wol, isolatieblokken, keramische
vezel
Kunnen bij inademing schadelijk zijn. Kunnen irritatie
veroorzaken in de huid, ogen, neus en keel. Vermijd contact
met huid en ogen. Gebruik wegwerphandschoenen,
gezichtmaskers en oogbescherming. Was na gebruik uw
handen en andere blootgestelde delen. Wanneer u het
product weggooit, beperk stof dan met sproeiwater en zorg
ervoor dat onderdelen goed zijn ingepakt.
Algemeen
Dek de pan in geval van brand met een deksel af en
schakel de elektriciteit UIT.
Smoor de vlammen op het fornuis; probeer de pan niet
naar buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken en hem
naar buiten te dragen.
Frituren
Gebruik een diepe pan, groot genoeg om het
verwarmingsgebied helemaal te bedekken.
3
Nederlands
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
Uw AGA een fornuis met stralingswarmte waarin de
ontwerpwaarden en kookprincipes van de traditionele AGA
hand in hand gaan met de exibiliteit om elke kookzone naar
behoefte aan en uit te zetten, waardoor deze uitstekend past
in uw levensstijl.
Zie het schema in het hoofdstuk hoofdstuk Overzicht zodat
u zich met het product bekend kunt maken en naar de
relevante onderdelen voor de bovenste oven, etc.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan op invloed zijn van uw statutaire rechten.
In het belang van veiligheid en eciënt gebruik wordt u
verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe AGA-
apparaat gebruikt.
Zorg voor een goede ventilatie in de keuken, houd
natuurlijke ventilatiegaten open of installeer een mechanisch
ventilatieapparaat (mechanische afzuigkap).
Aanhoudend intensief gebruik van het apparaat vraagt
mogelijk om extra ventilatie, bijvoorbeeld het openen
van een raam of nog eectievere ventilatie, bijvoorbeeld
een hoger niveau van mechanische ventilatie, indien die
aanwezig is.
Installatie moet voldoen aan de lokale en nationale
bedradingsvoorschriften en door een gekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
Als u het apparaat de eerste keer aanzet, kan er een beetje
rook en een geur vrijkomen. Dit is normaal en ongevaarlijk
(van ovenisolatie en stijfsel op de elementisolatie) en houdt
na een korte gebruiksperiode op.
2. Inleiding
4
Nederlands
3. Overzicht 110, 110i
Afb.3.1
Afb.3.2
Afb.3.3
Overzicht fornuis Afb.3.1
A. Bediening - stralingsovens
B. Bediening - sudder- en kookplaat (hogesnelheid)
C. Bovenste oven (Braad- en bakoven)
D. Sudderoven
E. Verwarmoven
F. Opslag
G. Sudderplaat en kookplaat (hogesnelheid)
H. Topplaat en wegzetzone
I. Warmhoudplaat (alleen model 110)
Inductiekookplaat (alleen model 110i).
A
C
B
D E
F
I
I
Dit is een illustratie van model 110/4i
Dit is een illustratie van model 110i
Dit is een illustratie van model 110
G
G
H
H
110, 110i
Zie pagina 6 - pagina 14 voor de bediening van het
hoofdfornuis.
Zie pagina 20 - pagina 27 voor de bediening van de
inductiekookplaat.
5
Nederlands
4. Overzicht 170, 170i
Afb.4.1
Afb.4.2
Afb.4.3
Overzicht fornuis Afb.4.1
A. Bediening - sudder- en kookplaat (hoge snelheid)
B. Bediening - stralingsovens
C. Heteluchtoven
D. Bediening - stralingsovens
E. Bediening - sudder- en kookplaat (hoge snelheid)
F. Bovenste oven (braad- en bakoven)
G. Opslag
H. Verwarmoven
I. Sudderoven
J. Sudder- en kookplaat (hoge snelheid)
K. Topplaat en wegzetzone
L. Warmhoudplaat (alleen model 110)
Inductiekookplaat (alleen model 110i).
M. Sudderplaat met laag vermogen
E
F G
D
I
H
C
B
A
H
L
L
Dit is een illustratie van model 170i
Dit is een illustratie van model 170
Dit is een illustratie van model 170i
J
J
K
M
M
K
170, 170i
Zie pagina 6 - pagina 14 voor de bediening van het
hoofdfornuis.
Zie pagina 20 - pagina 27 voor de bediening van de
inductiekookplaat.
6
Nederlands
5. Stralingsovens met warmteopslag en hoofdkookplaat
Bediening en algemeen advies
Als u uw AGA-fornuis de eerste paar keer gebruikt, zijn er
twee dingen die u kunt merken; om beide hoeft u zich geen
zorgen te maken.
Het AGA-fornuis zal korte tijd een geur afgeven; dit is
gewoon te wijten aan het verbranden van de beschermende
olie die wij op de kookplaat en in de ovens aanbrengen.
Wanneer dit gebeurt, is het vanwege de nieuwheid van het
fornuis de eerste paar uur raadzaam om het keukenraam te
openen.
Er kan condensatie ontstaan op de bovenste plaat en het
voorpaneel terwijl het AGA-fornuis opwarmt; dit wordt
veroorzaakt door het opdrogen van de isolatielaag en het
bindmiddel op basis van zetmeel op de elementisolatie. De
condensatie moet zo snel mogelijk worden weggeveegd om
vlekken op het email te voorkomen.
Uw AGA heeft het uiterlijk van een klassiek geëmailleerd,
gietijzeren AGA-fornuis met warmteopslag. De exibiliteit
ervan is echter haast eindeloos, omdat in plaats van één
enkele warmtebron elke kookzone zijn eigen elektrisch
verwarmde gietijzeren element(en) heeft. De scheiding van
de kookzones biedt controlemogelijkheden. U kunt alleen de
zones selecteren die u wilt of moet gebruiken.
Afzuigkappen en ovenventilatie
Het wordt aanbevolen om een afzuigkap te monteren
boven dit AGA-fornuis. Het AGA-ventilatiesysteem
bevindt zich bovenop het AGA-fornuis en is ontworpen
om het vocht uit de ovens af te voeren. De afzuigkap
dient op minimaal de door de fabrikant aanbevolen
hoogte te worden geplaatst, gemeten vanaf de
bovenzijde van het AGA-fornuis.
Algemeen advies
Voedsel dient niet in een oven te worden geplaatst totdat
deze de ingestelde temperatuur heeft bereikt.
Ovendeuren mogen tijdens het bereiden en opwarmen niet
lange tijd blijven openstaan.
Bewaar het platte koudblad buiten het fornuis. Gebruik
het blad in de braadoven om warmte van bovenaf tegen
te houden en zo onderin een gematigdere temperatuur te
creëren. Dit blad kan ook als bakplaat worden gebruikt.
Opwarmtijden
Omdat de AGA werkt volgens het principe van
warmteopslag, is er tijd nodig om de warmte van de
elektrische elementen te verzamelen, totdat het gietijzer
deze heeft opgenomen.
Wij raden aan om een uur
opwarmtijd te rekenen.De optionele programmeerder is
een geweldige accessoire, omdat deze kan worden ingesteld
om de bovenste oven voor te verwarmen, zodat u er meteen
iets kunt inschuiven als u de deur binnenloopt.
Het principe van warmteopslag betekent dat de ovens en
de kookplaat tot een vooraf ingestelde warmte worden
verwarmd; de bereidingsovens zijn genoemd naar de
desbetreende functie en niet naar de temperatuur.
7
Nederlands
Fornuizen
UIT
Sudderen
Koken
Oven
UIT
Braadoven AAN
Sudderen UIT
Braadoven AAN
Sudderen AAN
Bovenste oven - UIT
Sudderen AAN
Bakken AAN
Sudderen AAN
Bakken AAN
Sudderen UIT
Verwarmoven
Oven rechtsonder
AAN = Groen neon
8
Nederlands
De hoofdkookplaat
De gietijzeren kookplaat wordt handmatig bediend en is plat
vervaardigd om het beste algehele contact met de AGA-
sauspannen, grillpannen, frituurpan en ketel te bieden.
De kookplaatinstelling is de warmste terwijl de
sudderplaatinstelling koeler is. De kookplaat heeft
elektrische onderdelen in het gietijzer die in respectievelijk
ca. 12-15 minuten opwarmen. De kookplaat kan volledig
onafhankelijk van de ovens worden gebruikt.
De gehele zone van de kookplaat kan voor koken worden
gebruikt en er kunnen altijd meerdere pannen op de plaat
worden gezet. De kookplaat bevindt zich een klein beetje
boven de topplaat om krasvorming te minimaliseren als de
pannen naar een kant geschoven worden om te sudderen.
De chromen geïsoleerde deksel wordt over de kookplaat
gelegd wanneer deze aan het opwarmen is of niet in gebruik
is. Wanneer de kookplaat AA staat, dan is de geïsoleerde
deksel warm. We bevelen ten sterkste aan dat u geen
voorwerpen direct op de geïsoleerde deksel zet zoals
ketels, sauspannen of bakblikken omdat de kleinste krasjes
meteen zichtbaar zijn. Koop een paar pannenlappen om het
oppervlak van de deksel te beschermen als ze als wegzetplek
wordt gebruikt!
Houd de kookplaat vrij van aangebrand eten of
kruimels met de bij uw AGA geleverde draadborstel.
Schoonmaakinformatie vindt u “Reiniging en verzorging
pagina 32.
De wegzetplaten
De wegzetplaten zijn handig als u een pan van het vuur wilt
halen of op een lagere temperatuur wilt.
Wees voorzichtig bij het verwijderen en verplaatsen van de
gietijzeren wegzetplaten, omdat deze zwaar zijn. Zorg dat
deze afgekoeld zijn, alvorens u deze verwijdert.
De wegzetplaten verwijderen
Steek het hefgereedschap Afb.5.1 in de uitsparing aan de
achterkant van de wegzetplaat. Til deze aan de achterkant op
en schuif deze vervolgens naar de zijkant eruit, Afb.5.2.
Vervangen van wegzetplaten
Vervang de wegzetplaten voorzichtig, zoals getoond in
Afb.5.3.
Afb.5.1
Afb.5.2
Afb.5.3
9
Nederlands
Afb.5.4
Afb.5.5
Oven linksboven
De braadovenstand voor koken op hoge
temperatuur
De bakovenstand voor koken op gematigde
temperatuur
Oven linksonder
De sudderoven voor lang en langzaam koken.
Oven rechtsonder
De verwarmoven
n
GEBRUIK DIT APPARAAT NIET MET DE DEUREN
OPEN, OMDAT DIT EEN LOCK-OUT KAN
VEROORZAKEN.
De kookplaatbediening
De sudderstand: (Afb.5.4)
De sudderstand is de koelste van de twee standen en wordt
dus gebruikt voor recepten waar minder warmte voor nodig
is zoals sauzen, roereieren, melk opwarmen, langzaam
frituren, soepen laten sudderen en wortelgewassen.
Daarnaast kan hij gebruikt worden om direct op gekookt
te worden in de vorm van een grillplaat - van onschatbare
waarde voor geroosterde sandwiches, quesadillas, platte
scones, het schroeien van coquilles en zelfs voor vetvrije
gebakken eieren! Langzaam bereide toast kan op de
sudderstand worden bereid. Hiervoor is de AGA-broodrooster
niet nodig.
De kookplaatstand (Afb.5.5)
De warmste stand, de kookplaatstand, wordt gebruikt voor
koken, grillen, roerbakken, maken van toast, inderdaad alles
waar veel warmte voor nodig is. Groene groentes behouden
hun kleur wanneer ze hier snel gekookt worden of gebruik
boven de sauspannen een stomer om meer dan één groente
tegelijk te koken.
Wanneer u roerbakt of iets bereidt dat kan spetteren,
bevelen we het gebruik van een AGA-spatscherm aan
dat het geïsoleerde deksel tegen spetters beschermt. Zo
is schoonmaken een koud kunstje! Was het spatscherm
in zeepwater of doe hem in de vaatwasser tussen twee
dinerborden.
Houd er rekening mee dat de kookplaatstand te warm is om
er direct voedsel op te bereiden.
10
Nederlands
De stralingsovens
Uw AGA heeft twee ovens die vooraf zijn ingesteld op
een andere warmte plus een verwarmoven, net als bij het
traditionele AGA-warmteopslagfornuis. De bovenste oven
heeft twee temperatuurinstellingen: een voor braden en een
voor bakken.
Elke oven heeft dezelfde capaciteit (er past een kalkoen van
13 kg in) en u kunt de technieken van het traditionele AGA-
warmteopslagfornuis gebruiken, zoals pannen stapelen in
de sudderoven. Zo kunnen wortelgewassen, rijst en pudding
gestoomd worden, een stoofschotel worden geplaatst, fruit
worden gepocheerd, allemaal in één oven zodat de kookplaat
vrij blijft.
De braad-, bak- en sudderovens van AGA zijn gemaakt uit
gietijzer, na verloop van tijd zijn ze goed ingevet.
De ovens roesten echter als voedsel met een hoog
vochtgehalte niet wordt afgedekt (vooral in de sudderoven)
of als resten niet worden opgeruimd.
Het is ook niet raadzaam om een geheel of gedeeltelijk
gevulde pan of keukengerei met voedsel met een hoog
vochtgehalte in de ovens te laten staan als deze niet worden
gebruikt.
Om de ovens in te branden, is een lichte plantaardige olie
ideaal (maïsolie is het beste); spuitolie wordt aanbevolen.
Eventuele hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd
met de meegeleverde draadborstel.
De verwarmoven en het opbergcompartiment zijn gemaakt
van gecoat steel en hoeven niet ingevet te worden.
Opwarmtijden
Omdat de AGA werkt volgens het principe van warmteopslag,
is er tijd nodig om de warmte van de elektrische elementen
te verzamelen, totdat het gietijzer deze heeft opgenomen.
Wij raden aan om een uur opwarmtijd te rekenen.
11
Nederlands
De ovenbediening
Om de verschillende oventemperatuurinstellingen te
selecteren, draait u de bedieningsknop rechtsom (Afb.5.1).
Bakoven aan. Deze stand heeft een aangepaste temperatuur
in de oven linksboven, geschikt voor bakken (Afb.5.2).
Bakoven aan, sudderoven aan. Deze stand is voor langzaam
bereiden in de oven linksonder (Afb.5.3).
Sudderoven aan (Afb.5.4).
Braadoven aan, sudderoven aan (Afb.5.5).
Braadoven aan. Deze stand bereikt een hogere temperatuur
in de oven linksboven (Afb.5.6).
Sudderoven uit (Afb.5.6).
Afb.5.2
Afb.5.3
Afb.5.4
Afb.5.5
Afb.5.6
Afb.5.1
12
Nederlands
Bakovenstand
Deze bakovenstand wordt indirect
verwarmd door twee elementen, een in
de bodem van de oven en de ander
bovenin. Met deze elementen wordt het
gietijzer van binnen verhit om
bakresultaten te krijgen in
overeenstemming met de traditionele
oven van het AGA-warmteopslagfornuis
en de exibiliteit om dit uit te schakelen wanneer u dit niet
gebruikt.
Deze stand heeft een gematigde temperatuur, ideaal voor
taarten, koekjes en alles waarvoor een matige warmte nodig
is zoals vispastei, lasagne, soués, kruimeltaart en rollades.
Vlees en gevogelte kunnen hier worden bereid. In feite
kunnen de meeste dingen die op de braadovenstand bereid
kunnen worden, ook in de bakoven worden bereid, alleen
met langere tijden.
Laat de oven ten minste één uur opwarmen voor de beste
bakresultaten. Bak taarten samen op één rek. Als twee rekken
gebruikt worden, moet u het voedsel verwisselen om een
egale kleuring te krijgen, zoals u bij elke oven zou doen met
warmtezones.
Net als het geval is bij de braadovenstand, worden de
speciaal ontworpen AGA-braadblikken en het bakgerei
direct op de richels geschoven. Bijna elke beschikbare
vierkante centimeter van de ruimte kan dus worden benut.
Voedsel kan met behulp van het platte koudblad of het grote
braadblik beschermd worden. Zo kunt u voedsel waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, kunt u gewoon het koudblad over het
voedsel schuiven om de warmte te reduceren.
OPMERKING: Bij het bakken is het altijd het beste om koud
te beginnen, anders duurt het bij het bakken na het gebruik
van de braadstand lang voordat de oven afkoelt.
OPMERKING: verwijder altijd het koudblad en de bakblikken
als u klaar bent. Als ze in de oven blijven staan, beïnvloedt dat
de oventemperatuur.
Braadovenstand
Deze braadovenstand wordt indirect
verwarmd door twee elementen, een in
de bodem van de oven en de ander
bovenin. Met deze elementen wordt het
gietijzer van binnen verhit om
braadresultaten te krijgen in
overeenstemming met de traditionele
oven van het AGA-warmteopslagfornuis en de exibiliteit om
de oven uit te schakelen wanneer u dit niet gebruikt.
De braadoven kan ook voor grillen aan de bovenzijde en op
de ovenbodem voor ‘frituren met een dun laagje olie’ worden
gebruikt.
Als u kookt op de bodem van de braadoven, plaats het
ovenrooster dan op de bodem van de oven alvorens u het
voedsel in de oven zet. Hierdoor komt het voedsel net boven
het basiselement, zodat een optimaal bereidingsresultaat
wordt verkregen.
De braadovenstand omvat warmtezones, d.w.z. dat deze
naar boven toe iets warmer is dan in het midden en de
ovenroosterset op de ovenbodem iets minder warm is dan
het midden.
Het mooie van de braadovenstand is dat vetspetters bij
volledige warmte wegbranden. U hoeft alleen af en toe de
koolresten weg te borstelen.
De braadovenstand werkt uitstekend voor brood en
pasteitjes. Quiches in keramische of pasteitjes in Pyrex-
borden hoeven niet blind te worden gebakken, omdat ze op
het rooster op de ovenbodem geplaatst worden en de pastei
daar van onderaf wordt gebakken en de vulling bruint door
de warmte rondom. Zoals u weet, geleiden metalen platte
blikken sneller dan keramiek; gerechten in deze blikken
hebben daarom waarschijnlijk een kortere bereidingstijd.
De speciaal ontworpen AGA-braadblikken en het bakgerei
schuiven direct op de richels. Bijna elke beschikbare vierkante
centimeter van de ruimte kan dus worden gebruikt. Voedsel
kan met behulp van het platte koudblad of het grote
braadblik beschermd worden. Zo kunt u voedsel waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, schuif dan gewoon het koudblad over het
voedsel om de bovenwarmte te reduceren.
13
Nederlands
Sudderoven
De sudderoven wordt indirect verwarmd
door één element in de bodem van de
oven.
Met dit element wordt de lucht
en het gietijzer van binnen verhit
om bakresultaten te krijgen in
overeenstemming met de traditionele
sudderoven van het AGA-warmteopslagfornuis en de
exibiliteit om dit uit te schakelen wanneer u dit niet
gebruikt.
Het ovenrooster op de bodem beschermt hierbij de items
die op de bodem van de oven geplaatst zijn, zoals bij het
stomen van groenten, het warmhouden van sauzen of
stoofgerechten met een lange bereidingstijd. Zorg er altijd
voor dat dit rooster is geplaatst, voordat u voedsel in de oven
schuift.
De sudderoven kan beschreven worden als een voortzetoven
omdat hij verder gaat met voedsel dat ergens anders in het
fornuis verwarmd is, m.u.v. schuimpjes die in plaats van
gebakken’ uitgedroogd raken.
Verwarmoven
De verwarmoven wordt indirect
verwarmd door één element in de
bodem van de oven.
De OVEN IS GEEN WARMHOUDOVEN
en is derhalve niet ontwikkeld om
etenswaren gedurende langere periodes
op een bepaalde temperatuur te houden.
De verwarmoven is ontwikkeld om bereide etenswaren
gedurende korte tijd warm te houden totdat deze opgediend
kan worden.
Bedien de verwarmoven via de afzonderlijke schakelaar
rechts van de kookplaat. Een groen lampje geeft aan dat dat
de verwarmoven aan staat.
Gebruikersondersteuning
Laat de ovens volledig opwarmen; hoe langer de oven
aanstaat, hoe beter het is. Wij bevelen één uur aan.
Voor het beste resultaat bevelen wij het gebruik van
AGA-keukengerei met dikke bodems en stapeldeksels
aan.
PLAATS GEEN borden direct op de ovenbodem. Plaats
ze altijd op een rek of ovenrooster op de bodem.
Stukken vlees en gevogelte moeten eerst 30-45
minuten in de braadovenstand worden verwarmd en
dan naar de sudderoven worden verplaatst.
Deze methode is niet geschikt voor gevuld vlees en
gevogelte.
Let erop dat de binnentemperatuur van varkensvlees en
gevogelte ten minste 75 °C is.
Breng soepen, stoofschotels en vloeistoffen altijd eerst
aan de kook voordat u ze in de sudderoven plaatst.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken begint.
Wortelgewassen zijn sneller gaar als u ze in kleine
stukjes snijdt
Voeg kruiden en verdikkingsmiddelen aan het einde
van de kooktijd toe.
Veel gedroogde peulvruchten en bonen, bijvoorbeeld
gedroogde rode kdineybonen, moeten na het weken
minimaal 10 minuten gekookt worden voordat ze bij
een gerecht worden gevoegd.
14
Nederlands
Bereidingstabel - conventionele oven
ArtNo.050-0007
Oven shelf positions
Oven Shelf Positions
Top (T)
Centre (C)
Base (B)
De oveninstellingen en bereidingstijden in in de onderstaande tabel zijn slechts bedoeld als richtlijn.
Individuele smaak kan een aanpassing van de temperatuur vergen om een bepaald resultaat te
verkrijgen.
Voedsel wordt in een ventilatoroven op een lagere temperatuur bereidt dan in een conventionele
oven. Verlaag bij recepten de temperatuur van de ventilatoroven met 10 °C en de bereidingstijd met
5-10 minuten. De temperatuur in de ventilatoroven varieert niet naar gelang de hoogte in de oven,
zodat u elk rooster kunt gebruiken.
Voedsel Temperatuur
conventionele oven
(roosterpositie)
Temperatuur
ventilatoroven
Geschatte bereidingstijd
Vlees
Rund (zonder bot)
Lam
Varken
160 (C)
200 (C)
160 (C)
200 (C)
160 (C)
200 (C)
150 °C
190 °C
150 °C
190 °C
150 °C
190 °C
30-35 minuten per 500 g + 30-35
minuten.
20-25 minuten per 500 g + +20-25
minuten.
30-35 minuten per 500 g + 30-35
minuten.
25-30 minuten per 500 g + +25-30
minuten.
35-40 minuten per 500 g + +35-40
minuten.
25-30 minuten per 500 g + +25-30
minuten.
Ontdooi bevroren
braadstukken grondig
voorafgaand aan de
bereiding. Vlees kan worden
gebraden op 220 °C (210
°C voor de ventilatoroven)
en de bereidingstijd kan
dienovereenkomstig worden
aangepast. Voor gevuld en
opgerold vlees ongeveer 10
minuten per 500 g toevoegen,
of bereiden op 200 °C (190 °C)
gedurende 20 minuten en 160
°C (150 °C) gedurende de rest
van de tijd.
Gevogelte
Kip
Kalkoen
Eend
160 (C)
200 (C)
160 (C)
200 (C)
160 (C)
200 (C)
150 °C
190 °C
150 °C
190 °C
150 °C
190 °C
20-25 minuten per 500 g + +20-25
minuten.
15-20 minuten per 500 g + +15-20
minuten.
20 minuten per 500 g +20 minuten.
15 minuten per 500 g +15 minuten.
25-30 minuten per 500 g.
20 minuten per 500 g.
Gevuld gevogelte kunt u 20
minuten bereiden op 200 °C
(190 °C) en vervolgens op 160
°C (150 °C) gedurende de rest
van de tijd. Vergeet niet het
gewicht van de vulling mee
te tellen.
Volg voor vers of bevroren
voorverpakt gevogelte de
instructies op de verpakking.
Ontdooi bevroren gevogelte
grondig voorafgaand aan de
bereiding.
Stoofschotel 140-150 °C 130-140 °C 2-4 uur volgens recept.
Yorkshire pudding
220 (C) 210 °C Grote vormen 30-35 minuten; individueel 10-20 minuten.
Taart
Zeer rijk fruit - kerst, huwelijk, enz.
Fruit 180 mm vorm
Fruit 230 mm vorm
Madeira 180 mm
Cupcakes
Scones
Sponstaart
180 mm vorm
210 mm vorm
140 (C/B)
150 (C/B)
150 (C/B)
160 (C/B)
190 (C/B)
220 (C/B)
180 (C/B)
180 (C/B)
130 °C
140 °C
140 °C
150 °C
180 °C
210 °C
170 °C
170 °C
45-50 minuten per 500 g mengsel.
2-2½ uur.
Tot 3½ uur.
80-90 minuten.
15-25 minuten.
10-15 minuten.
20-30 minuten.
30-40 minuten.
Bij gebruik van de
conventionele oven: bij
gebruik van twee roosters
minimaal één richel ruimte
tussen de roosters laten.
Plaats de bakplaat met de
voorzijde langs de voorzijde
van het ovenrooster.
Er kunnen maximaal drie lagen
tegelijk worden bereid in een
ventilatoroven, maar zorg dat er
tussen elk rooster minimaal één
richel ruimte is.
15
Nederlands
Nagerechten
Kruimeldeegtaartjes
Fruittaartjes
Taartjes
Bladerdeeg
Meringues
Gebakken eiercustard
Gebakken sponspudding
Melkpudding
200 (C/B)
200 (C/B)
200 (C/B)
210 (C/B)
100 (C/B)
160 (C/B)
180 (C/B)
140-150 (C/B)
190 °C
190 °C
190 °C
200 °C
90 °C
150 °C
170 °C
130-140 °C
20-30 minuten op een
voorverwarmde plaat.
35-45 minuten.
10-20 uur naar gelang de grootte.
20-40 uur naar gelang de grootte.
2-3 uur.
45-60 minuten.
40-45 minuten.
2-3 uur.
Brood
210 (C) 200 °C 20-30 minuten.
Vis
Grillen met ventilator
Filet
Geheel
Moot
190 (C/B)
190 (C/B)
190 (C/B)
190 °C (C/B)
190 °C (C/B)
190 °C (C/B)
15-20 minuten
15-20 minuten per 500 g.
Moten naar gelang de dikte.
Er kunnen maximaal drie lagen
tegelijk worden bereid in een
ventilatoroven, maar zorg dat er
tussen elk rooster minimaal één
richel ruimte is.
16
Nederlands
ArtNo.320-0012 Removing the shelf 2
ArtNo.320-0011 Removing the shelf 1
ArtNo.324-0002 Oven shelf
ArtNo.324-0010 Plate warming shelf
x4
ArtNo.323-0002 Tall oven
Bediening van heteluchtoven
Heteluchtovens circuleren voortdurend hete lucht, wat voor
een snellere, gelijkmatigere bereiding zorgt. De aanbevolen
bereidingstemperaturen voor een heteluchtoven zijn
gewoonlijk lager dan voor andere typen ovens.
Bediening van de oven
Heteluchtoven
Draai de temperatuurkeuzeknop naar de gewenste
temperatuur (Afb.6.2).
De oven heeft ongeveer 10 minuten nodig om de door u
geselecteerde temperatuur te bereiken.
De oven gaat vervolgens aan en uit tijdens het bereiden en
houdt zo de geselecteerde temperatuur aan.
Accessoires
Ovenroosters
De ovenroosters blijven vastzitten wanneer ze naar voren
worden getrokken, maar kunnen eenvoudig worden
verwijderd en opnieuw worden bevestigd.
Trek het rooster naar voren tot de achterzijde van het rooster
wordt tegengehouden door de stops aan de zijkanten van de
oven (Afb.6.3).
Til de voorzijde van het rooster op, zodat de achterzijde van
het rooster onder de roosterstop doorgaat en trek het rooster
vervolgens naar voren (Afb.6.4).
Om het rooster terug te plaatsen, lijnt u het rooster uit met
een groef in de zijkant van de oven en duwt u het rooster
terug tot de uiteinden de roosterstop raken. Til de voorzijde
op zodat de uiteinden van het rooster langs de roosterstops
gaan en laat de voorzijde vervolgens zakken zodat het
rooster vlak ligt en druk het volledig naar achteren.
n
Plaats de rails NIET in de vaatwasser.
Ovenroosters
De heteluchtoven wordt geleverd met vier platte kookbladen
(Afb.6.5) en één verwarmblad voor borden (Afb.6.6).
Wanneer u de hoge oven gebruikt, kunt u op alle vier roosters
tegelijk koken, maar zorg wel voor voldoende ruimte zodat
de warme lucht kan circuleren.
De bakplaat (Afb.6.8) is speciaal ontworpen voor gebruik in
de onderste oven en wordt direct op het roosterrek geplaatst.
De plaat heeft de aanbevolen grootte bij het bereiden van
scones, koekjes, meringues of pasteitjes.
Verwijderen van de roostersteunen
Om de zijkanten van de oven te reinigen, schuift u de roosters
naar buiten, haakt u de steunen van de ovenkanten los en tilt
u deze eruit (Afb.6.7).
Hoge
heteluchtoven
6. Heteluchtoven (Modellen 170, 170i)
x1
x2
Afb.6.1
Afb.6.2
Afb.6.3 Afb.6.4
Afb.6.5 Afb.6.6
Afb.6.7 Afb.6.8
17
Nederlands
Algemene oventips
De roosters moeten altijd stevig tegen de achterkant van de
oven worden gedrukt.
Bakplaten met voedsel dat erop wordt bereid moet aan de
voorzijde van de ovenroosters worden geplaatst. Andere
containers moeten centraal worden geplaatst. Houd alle
platen en containers weg van de achterkant van de oven,
omdat het voedsel anders overbruin kan raken.
Voor gelijkmatig bruinen is de maximaal aanbevolen grootte
van een bakplaat:
Diepte: 340 mm (13 ⁄") en breedte: 340 mm (13 ⁄”) in
de hoofdoven
diepte: 321 mm (12 ⁄") en breedte: 289 mm (11 ⁄") in de
hoge oven.
Als de oven aan is, laat de deur dan NIET Langer open dan
nodig, anders kunnen de knoppen zeer heet worden.
Laat altijd een ‘vingerbreedte’ ruimte tussen gerechten
op hetzelfde rooster. Hierdoor kan de warmte vrij om
eromheen circuleren.
Om vetspatten te verminderen wanneer u groenten
toevoegt aan heet vet rond een braadstuk, droogt u ze
goed af of bestrijkt u ze licht met bakolie.
Als gerechten tijdens de bereiding kunnen overkoken,
plaats ze dan op een bakplaat.
Als u de onderzijde van bakwaren wilt laten bruinen,
verwarm de bakplaat dan voor gedurende 15 minuten
voordat u het gerecht in het midden van de bakplaat
plaatst.
Bereidingstips voor uw heteluchtoven
18
Nederlands
De oven heeft ongeveer 10 minuten nodig om de geselecteerde temperatuur te bereiken.
De oveninstellingen en bereidingstijden in de onderstaande tabel zijn slechts bedoeld als richtlijn. Individuele smaak kan
een aanpassing van de temperatuur vergen om een bepaald resultaat te verkrijgen.
Verlaag bij recepten de temperatuur van de ventilatoroven met 10 °C en de bereidingstijd met 5-10 minuten. De
temperatuur in de ventilatoroven varieert niet naar gelang de hoogte in de oven, zodat u elk rooster kunt gebruiken.
Bereidingstabel - heteluchtoven
Voedsel Temperatuur
ventilatoroven
Geschatte bereidingstijd
Vlees
Rund (zonder bot)
Lam
Varken
150 °C
190 °C
150 °C
190 °C
150 °C
190 °C
30-35 minuten per 500 g + 30-35 minuten.
20-25 minuten per 500 g + +20-25 minuten.
30-35 minuten per 500 g + 30-35 minuten.
25-30 minuten per 500 g + +25-30 minuten.
35-40 minuten per 500 g + +35-40 minuten.
25-30 minuten per 500 g + +25-30 minuten.
Ontdooi bevroren braadstukken
grondig voorafgaand aan de
bereiding. Vlees kan worden
gebraden op 220 °C (210 °C voor de
ventilatoroven) en de bereidingstijd
kan dienovereenkomstig worden
aangepast. Voor gevuld en opgerold
vlees ongeveer 10 minuten per 500
g toevoegen, of bereiden op 200 °C
(190 °C) gedurende 20 minuten en
160 °C (150 °C) gedurende de rest
van de tijd.
Gevogelte
Kip
Kalkoen
Eend
150 °C
190 °C
150 °C
190 °C
150 °C
190 °C
20-25 minuten per 500 g + +20-25 minuten.
15-20 minuten per 500 g + +15-20 minuten.
20 minuten per 500 g +20 minuten.
15 minuten per 500 g +15 minuten.
25-30 minuten per 500 g.
20 minuten per 500 g.
Gevuld gevogelte kunt u 20
minuten bereiden op 200 °C (190
°C) en vervolgens op 160 °C (150
°C) gedurende de rest van de tijd.
Vergeet niet het gewicht van de
vulling mee te tellen.
Volg voor vers of bevroren
voorverpakt gevogelte de instructies
op de verpakking. Ontdooi bevroren
gevogelte grondig voorafgaand aan
de bereiding.
Stoofschotel 130-140 °C 2-4 uur volgens recept.
Yorkshire pudding
210 °C Grote vormen 30-35 minuten; individueel 10-20 minuten.
Taart
Zeer rijk fruit - kerst, huwelijk, enz.
Fruit 180 mm vorm
Fruit 230 mm vorm
Madeira 180 mm
Cupcakes
Scones
Sponstaart
180 mm vorm
210 mm vorm
130 °C
140 °C
140 °C
150 °C
180 °C
210 °C
170 °C
170 °C
45-50 minuten per 500 g mengsel.
2-2½ uur.
Tot 3½ uur.
80-90 minuten.
15-25 minuten.
10-15 minuten.
20-30 minuten.
30-40 minuten.
Plaats de bakplaat met de voorzijde
langs de voorzijde van het
ovenrooster.
Nagerechten
Kruimeldeegtaartjes
Fruittaartjes
Taartjes
Bladerdeeg
Meringues
Gebakken eiercustard
Gebakken sponspudding
Melkpudding
190 °C
190 °C
190 °C
200 °C
90 °C
150 °C
170 °C
130-140 °C
20-30 minuten op een voorverwarmde plaat.
35-45 minuten.
10-20 uur naar gelang de grootte.
20-40 uur naar gelang de grootte.
2-3 uur.
45-60 minuten.
40-45 minuten.
2-3 uur.
Plaats de bakplaat met de voorzijde
langs de voorzijde van het
ovenrooster.
Er kunnen maximaal drie lagen
tegelijk worden bereid in een
ventilatoroven, maar zorg dat er
tussen elk rooster minimaal één
richel ruimte is.
Er kunnen maximaal drie lagen
tegelijk worden bereid in een
ventilatoroven, maar zorg dat er
tussen elk rooster minimaal één
richel ruimte is.
19
Nederlands
Brood
200 °C 20-30 minuten.
Vis
Filet
Geheel
Moot
190 °C
190 °C
190 °C
15-20 minuten
15-20 minuten per 500 g.
Moten naar gelang de dikte.
Sudderplaat (laag vermogen)
Een sudderplaat met laag vermogen is boven uw
conventionele heteluchtoven geplaatst. Deze vult de
hogesnelheidskookplaat rechts aan (Afb.6.9).
Zie voor sudderplaattemperaturen de tabel hier tegenover.
Tijd (min.)
Temperatuur bij
benadering met deksel
omlaag
10 min. 65 °C - 70 °C
10 min 140 °C - 150 °C
15 min. 190 °C - 210 °C
20 min. 200 °C - 220 °C
Afb.6.9
20
Nederlands
7. Inductiekookplaat met 3 zones (alleen modellen 110/i en 170/i)
De inductiekookplaten werken onafhankelijk van de AGA-
kookplaat en -ovens. Alle inductiekookplaatfuncties zijn
toegankelijk via de in het keramische oppervlak van de
inductiekookplaat ingebouwde touchpads.
Pannen
Het is belangrijk om pannen te gebruiken die speciek
aanbevolen worden voor inductiekoken. Over het algemeen
zijn roestvast staal, speciale pannen met roestvaststalen
voet, geëmailleerd staal of gietijzeren pannen met plat
geëmailleerde voet geschikt. Let op: sommige roestvrij stalen
pannen functioneren niet of warmen maar langzaam op.
Alle koperen en aluminium pannen of keramische pannen
werken niet op een inductiekookplaat. Als u twijfelt of
een pan geschikt is, voer dan een snelle test uit met
een magneet op de bodem van de pan (Afb.7.2). Een
sterke aantrekkingskracht tussen magneet en pan duidt
normaal gesproken op een geschikte pan. Zwakke of geen
aantrekkingskracht duidt meestal op een pan die niet
geschikt is. Vergeet niet de magneet te verwijderen voordat u
de pan op de kookplaat gebruikt.
Gebruik pannen die even groot zijn of iets groter dan het
gemarkeerde gebied. Kleinere pannen hebben meer tijd
nodig om op te warmen. Het gebruik van een pan met deksel
zorgt dat de inhoud sneller kookt.
Idealiter hebben de pannen een bijna vlakke bodem om de
inductie-eciëntie te maximaliseren.
De meeste pannen maken tijdens het koken een zwak
hoorbaar geluid, dat is volstrekt normaal. Het geluidsniveau
varieert afhankelijk van het type en soort van de gebruikte
pan.
AGA-accessoires kunt u bij uw AGA-specialist of online
bekijken op agacookshop.co.uk.
123456789
Warming levels
Power level
Induction
on / o
Warm
Low
Power level
High
Boost
Lock Pause
Minute / timer set
Timer display
Hob timer set
Residual heat indicator
Power on / o
Displaypictogrammen
Auto Cook Warmte-instellingen
Pandetectie Timer ingesteld
Restwarmte Pauze ingesteld
Boost Vermogensniveaus
Langer pad-
contact
Afb.7.1
Afb.7.2
Afb.7.3
Inductieplaattimer ingesteld
Restwarmte-indicatie
Timerdisplay
Verwarmingsniveaus
Vermogensniveaus
Vermogensniveaus
Pauze
Vergrendelen
Hoog
Laag
Warm
Boost
Vermogen aan/uit
Inductie aan/uit
Minute Minder/
timer ingesteld
GEBRUIK GEEN
GRILLPLAN OP
DE VOORSTE 2
ZONES
21
Nederlands
Pandetectie
Als de stroom ingeschakeld is en u een vermogensniveau
hebt geselecteerd, wordt de pan automatisch gedetecteerd
als de pan binnen de kookzone op de inductiekookplaat
wordt geplaatst of van deze zone wordt verwijderd. (Zie
Afb.7.3 voor de panzone en panlocatie).
Restwarmte-indicatielampje
Het kookoppervlak wordt tijdens het gebruik heet, omdat
de warmte uit de pan wordt geleid. Ook na gebruik blijft het
kookoppervlak nog een tijdje heet.
Na het koken verschijnt indicatie Warme kookplaat (Afb.7.4)
en deze blijft gedurende korte tijd na het uitschakelen
zichtbaar.
Bedieningspaneel Afb.7.1
Zorg altijd dat uw vingers goed contact maken op de
touchpads voor een goede reactie.
De touchpads reageren mogelijk niet als het
bedieningspaneel van de kookplaat nat is. Maak het gebied
van de touchpad met een papieren handdoek droog.
Oververhittingsbescherming
Het vermogen wordt automatisch verlaagd als onder de
kookzone te hoge temperaturen worden gedetecteerd. Als
er hoge temperaturen worden gedetecteerd, dan is het niet
mogelijk om het vermogensniveau in te stellen op een hoger
niveau dan wordt weergegeven op de visuele displays.
Als een pan droog kookt, dan schakelt het
oververhittingssysteem de kookplaat uit.
123456789
9P
De inductiekookplaat gebruiken
Stap 1. Raak de stand-byknop de inductiekookplaat aan
te zetten.
Stap 2. Zet de inductie aan. Als het vermogensniveau
niet binnen 20 seconden wordt ingesteld, dan schakelt
het toestel automatisch uit.
Stap 3. Stel het vereiste vermogensniveau in
Stap 4. Boostniveau. De vermogensboost duurt 10
minuten, dan keert het toestel terug naar de vorige
instelling.
Stap 5. Raak de stand-byknop de inductiekookplaat uit
te zetten.
123456
H
789
Afb.7.4
22
Nederlands
123456789
1
9
2
3
Pauze Verwarmfunctie
De verwarmfunctie houdt bereide etenswaren warm
gedurende in ingestelde tijdsduur.
Niveau Temperatuur
1
40 °C 104°F Smelten
2
70°C 158°F Verwarmen
3
94 °C Sudderen
Stap 1. Raak de stand-byknop de inductiekookplaat aan
te zetten.
Stap 2. Zet de inductie aan. Als het vermogensniveau
niet binnen 20 seconden wordt ingesteld, dan schakelt
het toestel automatisch uit.
Stap 3. Raak de eerste vermogensniveaupad aan om
verwarmingsniveau een te selecteren.
Stap 4. Raak de eerste vermogensniveaupad aan en houd
deze ingedrukt om verwarmingsniveau twee te selecteren.
Stap 5. Raak de eerste vermogensniveaupad aan en houd
deze ingedrukt om verwarmingsniveau drie te selecteren.
Stap 2. Om het koken te hervatten, raakt u de pauzeknop
aan en schuift u met uw vinger over de volledige lengte
van de vermogensniveaupads.
De pauzefunctie blijft slecht gedurende 10 minuten
actief. Na 10 minuten schakelt het fornuis uit.
Stap 1. Druk op pauze om de kookperiode te
onderbreken.
Stap 3. Het oorspronkelijke vermogensniveau wordt
automatisch ingesteld.
23
Nederlands
12345
A
67 89
Auto Cook
Met de Auto Cook-functie kunt u de inhoud van de pan
snel op een hoge temperatuur brengen, alvorens he toestel
terugkeert naar het ingestelde vermogensniveau.
Timerfunctie
De timerfunctie start of onderbreekt een kookproces niet. Het
fornuis heeft twee individuele timers:
1. Keukentimer, voor algemene toepassingen,
bijvoorbeeld het bijhouden van de tijd voor in een oven
bereid voedsel.
2. Minute Minder, voor het bijhouden van de duur van
het inductiekookproces.
Stap 1. Raak de stand-byknop de inductiekookplaat aan
te zetten.
Stap 2. Zet de inductie aan. Als het vermogensniveau niet
binnen 20 seconden wordt ingesteld, dan schakelt het
toestel automatisch uit.
Stap 3. Houd de vereiste vermogensniveaupad
gedurende 5 seconden ingedrukt. Het symbool A samen
met het vermogensniveau knipperen op het display.
Stap 4. Raak de stand-byknop de inductiekookplaat uit
te zetten.
24
Nederlands
001
888
Keukentimer aanpassen
Stap 1. Om een eerder ingestelde tijd aan te passen of
te annuleren, drukt u op stand-by.
Stap 2. Druk de knoppen “-” en “+” tegelijkertijd in.
Stap 3. De tijd kan nu aangepast worden met behulp van
- of +. 0 om te annuleren.
001
Stap 1. Raak de stand-byknop de inductiekookplaat aan
te zetten.
888
Stap 2. Druk de knoppen “-” en “+” tegelijkertijd in.
Stap 4. Als er onmiddellijk afgeteld moet worden, raak
dan het vermogensniveaupad aan.
Stap 4. Als er onmiddellijk afgeteld moet worden, raak
dan het vermogensniveaupad aan.
Stap 3. Er kan nu een tijdsduur ingesteld worden met
behulp van - of +. Het aftellen begint na enkele seconden.
Nadat de ingestelde tijd verstreken
is, klinkt er een alarm. Druk op de
uitschakelpad om dit te annuleren.
Nadat de ingestelde tijd verstreken
is, klinkt er een alarm. Druk op de
uitschakelpad om dit te annuleren.
1. Keukentimer
25
Nederlands
Stap 5. Als er onmiddellijk afgeteld moet worden, raak
dan het vermogensniveaupad aan.
Nadat de ingestelde tijd verstreken is, klinkt er een
alarm. Druk op de uitschakelpad om dit te annuleren.
Minute Minder aanpassen
12345
A
67 89
002
Stap 1. Druk de knoppen “-” en “+” tegelijkertijd in.
Stap 2. De tijd kan nu ingesteld worden met behulp van
- of +. Het aftellen begint na enkele seconden.
123456789
2. Minute Minder
Stap 1. Raak de stand-byknop de inductiekookplaat aan
te zetten.
Stap 2. Zet de inductie aan. Als het vermogensniveau
niet binnen 20 seconden wordt ingesteld, dan schakelt
het toestel automatisch uit.
Stap 3. Stel het vereiste vermogensniveau in
12345
A
67 89
001
Stap 4. Druk de knoppen “-” en “+” tegelijkertijd in.
Stap 5. De tijd kan nu ingesteld worden met behulp van
- of +. Het aftellen begint na enkele seconden.
26
Nederlands
3. Tijdelijke vergrendeling
Tijdelijke vergrendeling: deze functie vergrendelt de
bedieningselementen gedurende het kookproces om te
voorkomen dat deze per ongeluk worden gewijzigd.
Stap 1. Druk op de aan/uit-knop.
Stap 2. Zet de inductie aan. Als het vermogensniveau
niet binnen 20 seconden wordt ingesteld, dan schakelt
het toestel automatisch uit.
123456789
Stap 3. Stel het vereiste vermogensniveau in
Stap 3. Druk op vergrendeling.
Stap 4. Druk op de vergrendeling om de
vermogensniveau-aanpassing te resetten (a) of op de in-/
uitschakelpad om het fornuis uit te zetten (b).
Stap 5. Om de functie uit te schakelen, drukt u na gebruik
op de inschakelpad (a) en dan op de vergrendelingspad (b).
Alleen de vermogensniveaus worden
vergrendeld om te voorkomen dat deze
tijdens een kookperiode aangepast worden.
a.
a.
b.
b.
27
Nederlands
Brugfunctie
Met de brugfunctie kunnen de voorste twee kookzones/-
elementen tegelijk worden ingeschakeld en als één kookzone
worden aangestuurd.
Dit is ideaal voor bijvoorbeeld een inductiecompatibele
visketel. Gebruik alleen de achterste kookzone bij gebruik van
een grillpan.
Het wordt niet aangeraden om een grillpan te gebruiken
op de twee voorste kookzones, omdat dit oververhitting
kan veroorzaken.
Als dit gebeurt, moet de inductiekookplaat afkoelen voordat
deze weer kan worden gebruikt.
Stap 1. Druk op de aan/uit-knop.
12345678U 12345678
Stap 2. Activeer de functie door beide kookelementen
tegelijkertijd te selecteren.
123456789
Stap 3. Stel het vereiste vermogensniveau in met behulp
van alleen de linkerschuif.
Let op: u kunt het vermogensniveau alleen instellen met
de linkerschuif.
Stap 4. Raak de stand-byknop de inductiekookplaat uit
te zetten.
28
Nederlands
8. AGA-accessoires
AGA-accessoires in uw eR3
Voor de beste resultaten met uw apparaat bevelen wij AGA-
sauspannen met de dikke tri-core bodem en stapeldeksels
aan zodat een zo groot mogelijke ruimte van de oven wordt
gebruikt en een AGA-ketel voor het koken van water. AGA-
toebehoren kunt u bij uw AGA-specialist of online bekijken
op www.agacookshop.co.uk
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u laten
zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en geeft
u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan AGA-
keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Accessoires in uw AGA eR3
1X groot braadblik met grillrek (Fig. 8.1)
Dit rek kan op de richels van de oven worden geschoven
zonder dat het op een ovenrooster hoeft te staan. Het
braadblik kan met het grillrek worden gebruikt, op de
hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven. Het kan
worden gebruikt voor het braden van vlees of gevogelte met
of zonder grillrek. In dit blik kunnen grote hoeveelheden
gebakken aardappelen worden bereid. Het braadblik kan ook
worden gebruikt voor het maken van grote plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Dit kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
1x middelgroot braadblik en grillrek (Fig. 8.2)
Dit blik kan over de breedte op de richels van de oven
worden geschoven of kan op een ovenrooster staan. Het
middelgrote braadblik kan met het grillrek worden gebruikt,
op de hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven.
Het kan worden gebruikt voor het braden van kleinere
stukken vlees of gevogelte met of zonder grillrek. In dit blik
kunnen gebakken aardappelen worden bereid. Het braadblik
kan ook worden gebruikt voor het maken van plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Dit kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
2x bodemrooster (Fig. 8.3)
Dit rooster wordt gebruikt op de bodem van ovens,
voornamelijk in braad- en sudderovens om etenswaren
waarvan de bereiding langer dan 30 minuten duurt te
beschermen tegen de intense hitte van het basiselement.
2x ovenroosters (Fig. 8.4)
Deze kunnen in elke oven worden geplaatst om een
oppervlak te bieden voor schalen en blikken die niet direct
op de richels passen. Ze kunnen in alle ovens worden
gebruikt.
1x rooster voor verwarmoven
Fig. 8.1
Fig. 8.2
Fig. 8.3
Fig. 8.4
29
Nederlands
Fig. 8.5
1x bladrek
1x plat koudblad (Fig. 8.5)
Deze kan op twee manieren worden gebruikt: als groot
bakblad voor scones, koekjes, pasteitjes en meringues en
als hittescherm om de bovenwarmte af te snijden om te
voorkomen dat voedsel te bruin wordt voordat het helemaal
doorbakken is.
n
GEBRUIK DE OVENS NIET ALS OPSLAGPLAATS ALS
ZE NIET IN GEBRUIK ZIJN.
1x toaster (Fig. 8.6)
Dit is voor het roosteren van brood op de kookplaat. AGA-
toast staat bekend om zijn uitmuntendheid, knapperig aan
de buitenkant en zacht van binnen. Neem dikke plakken
brood en doe ze in de AGA-broodrooster - verwarm de
broodrooster van tevoren als het brood erg vochtig of erg
vers is om plakken te voorkomen - doe het geïsoleerde deksel
van de kookplaat omhoog en plaats de broodrooster direct
op de plaat met de handgreep in een hoek van de handgreep
van het deksel.
Doe het deksel dicht en wacht totdat het brood aan een kant
is geroosterd (dit duurt 1-2 minuten afhankelijk van het soort
brood), open het deksel en draai het rooster om het proces te
herhalen en de andere kant te roosteren. De rooster kan ook
gebruikt worden om pitabrood op te warmen, teacakes te
roosteren en taarten te laten afkoelen.
1x draadborstel (Fig. 8.7)
Deze is voor het schoonmaken van ruwe gietijzeren
oppervlakken om ze vrij te houden van kruimels en
aangebrande resten die anders het kookrendement van
pannen en de ketel zou beïnvloeden. Te gebruiken op de
kookplaten en de ovens. Pas op dat u niet de emaillen
oppervlakken aanraakt omdat de draadborstel de afwerking
zal bekrassen.
1x hefgereedschap voor wegzetplaten (Fig. 8.8)
Hulpmiddel voor het verwijderen van de gietijzeren
wegzetplaten voor het reinigen.
Fig. 8.6
Fig. 8.7
Fig. 8.8
30
Nederlands
9. Rooster en bladrek verwarmoven
Rooster en bladrek verwarmoven
De verwarmoven wordt geleverd met vier plat kookblad
(Afb.9.1) en één verwarmblad voor borden (Afb.9.2).
Wanneer u de hoge oven gebruikt, kunt u op alle vier
roosters tegelijk koken, maar zorg wel voor voldoende ruimte
zodat de warme lucht kan circuleren.
Om de zijkanten van de oven te reinigen, schuift u de
roosters naar buiten, haakt u de steunen van de ovenkanten
los en tilt u dit eruit (Afb.9.3).
ArtNo.324-0002 Oven shelf
ArtNo.324-0010 Plate warming shelf
x4 x1
Afb.9.1 Afb.9.2
Afb.9.3
31
Nederlands
10. Accessoires van de heteluchtoven
Wanneer u de hoge oven gebruikt, kunt u op alle vier
roosters tegelijk koken, maar zorg wel voor voldoende ruimte
zodat de warme lucht kan circuleren.
ArtNo.324-0002 Oven shelf
ArtNo.324-0010 Plate warming shelf
Afb.10.1
x4 x1
x2
Afb.10.2
Afb.10.3
WAARSCHUWING: Toegankelijke onderdelen kunnen heet worden tijdens gebruik. Houd kinderen uit de buurt om
brandwonden te voorkomen.
32
11. Reiniging en verzorging
n
VERGEET NIET: wees voorzichtig met het warme
apparaat.
n
Bij de meeste schoonmaakklusjes is het het beste als
het apparaat uit staat.
n
Gebruik GEEN stoomreiniger om dit fornuis schoon
te maken.
n
Gebruik GEEN schuurblokken, bijtende
schoonmaakmiddelen, ovenreinigers of metalen
schrapers om het emaillen oppervlak schoon te
maken.
n
BELANGRIJK: AGA beveelt door de Vitreous Enamel
Association goedgekeurde reinigingsmiddelen aan
voor het schoonmaken van emaillen oppervlakken
van dit product.
n
Gebruik tijdens het reinigen zo min mogelijk water.
n
Dompel de deuren NIET onder in water omdat ze
isolatiemateriaal bevatten dat door te veel vocht zal
worden aangetast.
n
Zet de ovendeuren of wegzetplaten NIET in een
vaatwasser.
Alles dat normaal gesproken nodig is om de emaillen
oppervlakken van uw fornuis helder en schoon te houden
is een dagelijkse wrijfbeurt met een vochtige, ingezeepte
doek onmiddellijk gevolgd door een schone, droge doek om
strepen te voorkomen.
Ovens en kookplaten - zijn gemaakt van gietijzer en houden
zichzelf schoon. Ze zijn ontzettend duurzaam, maar zullen
gaan roesten als er vocht in blijft zitten. Vergeet daarom niet
om na het reinigen de ovens aan te zetten om ze te drogen.
Het periodiek opwarmen van de ovens zal helpen bij het
wegbranden van kookresten om zo reiniging van de ovens te
vergemakkelijken.
Om de ovens in te branden, wordt een lichte plantaardige
spuitolie aanbevolen (maïsolie is het beste). Eventuele
hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met de
meegeleverde draadborstel.
Geëmailleerd gietijzer De eenvoudigste manier om de
topplaat en voorste plaat van de AGA te reinigen is vlekken
meteen weg te vegen. Door de VEA goedgekeurde AGA-
emailreinigers zijn te koop op www.agacookshop.co.uk.
Aangebakken voedsel is lastiger schoon te maken maar
kan meestal worden verwijderd met een merkartikel
emailreiniger of milde crèmes met een doek of, indien
noodzakelijk, een nylon schuurblokje. Deze producten zijn te
koop op www.agacookshop.co.uk.
Veeg gemorste melk, fruitsap of iets dat zuur bevat op het
email onmiddellijk weg.
Neem alle condensatiestrepen op de voorplaat rond de
ovendeuren af. Doet u dit niet, dan kan het email permanent
ontkleuren.
Vergeet niet dat de topplaat en de gepolijste deksels bekrast
worden als u er pannen of ander gerei overheen trekt.
De bovenzijden van de geïsoleerde afdekkingen (deksels)
Deze zijn van roestvrij staal en kunnen met een vochtige
doek worden afgeveegd en opgepoetst - AGA E-doeken
zijn hier uitstekend voor geschikt want ze zijn pluisvrij en
milieuvriendelijk. AGA Stainless Steel en Chrome Cleaner
worden aanbevolen om de geïsoleerde deksel schoon
en glimmend te houden. U kunt deze bij uw lokale AGA-
specialist kopen.
Bekleding van de geïsoleerde deksels (binnenzijde) Het
gebruik van een AGA-spatscherm wordt aanbevolen om de
bekleding vrij van vetspetters te houden (verkrijgbaar bij uw
AGA-specialist of online bij www.agacookshop.co.uk).
Als de bekleding vlekken heeft, kunnen deze het beste
worden verwijderd als de kookplaat koud is. De bekleding
mag met warm zeepwater en/of een crème worden
schoongemaakt. Bij ernstige vlekken kan een met zeep
doordrenkt blokje worden gebruikt; dit moet in een
draaiende beweging worden gedaan.
De eerste keren dat u een met zeep doordrenkt blokje
gebruikt, zult u zien dat er kringen achterblijven, maar deze
worden minder en het oppervlak van de bekleding wordt na
ieder gebruik glimmender. Gebruik niet te veel water en zorg
ervoor dat de bekleding droog is voordat u de deksel dicht
doet.
Bekleding van de ovendeur De bekleding mag met warm
water met zeep, een crème of een met zeep doordrenkt
blokje worden schoongemaakt. Om de bekleding grondig te
reinigen, plaatst u een handdoek op het werkoppervlak en
tilt u voorzichtig de ovendeuren eruit (deuren zijn zwaar). Leg
ze met het email naar beneden op de handdoeken. Verwijder
hardnekkige vlekken met een met zeep doordrenkt blokje.
Maak ze droog voordat u ze weer aan de scharnieren hangt.
Emaillen braadblikken Met het apparaat meegeleverde
braadblikken moeten in warm water met zeep worden
gereinigd, indien nodig na ze eerst te laten weken. Een nylon
schuurblokje mag ook worden gebruikt. Ze mogen ook in de
vaatwasser worden gereinigd, maar als u dat vaak doet, gaat
de emaillen afwerking er dof uitzien.
Inductiekookplaat De eenvoudigste manier om de
keramische topplaat van de AGA-inductiekookplaat te
reinigen is vlekken meteen weg te vegen. Het is handig een
vochtige doek bij de hand te hebben om dit te doen. Het
keramische oppervlak moet dan gereinigd worden met een
reinigingsmiddel van een bekend merk, zoals Hob Brite.
n
GEBRUIK GEEN HOB BRITE OP DE EMAILLEN
OPPERVLAKKEN
33
Nederlands
Uw AGA hoeft niet regelmatig te worden onderhouden.
In het geval uw apparaat onderhoud behoeft, bel dan
met AGA service of neem contact op met uw erkende
distributeur/handelaar.
Uw toestel MAG alleen onderhouden en geïnstalleerd
worden door een gekwalificeerde monteur, AGA-
monteur of een erkende distributeur.
BRENG GEEN wijzigingen of modificaties aan het
toestel aan.
Reserveonderdelen
Voor blijvende optimale en veilige prestaties adviseren
wij dat uitsluitend originele AGA-reserveonderdelen
worden gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste grote
onderdelendistributeurs, waaronder wijzelf.
12. Onderhoud
34
Nederlands
LET OP: DIT APPARAAT IS ZWAAR. ER DIENT PASSENDE APPARATUUR EN MANKRACHT TE WORDEN GEBRUIKT OM
HET APPARAAT TE VERPLAATSEN, OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
DENK ERAANbij het vervangen van een onderdeel van dit apparaat alleen reserveonderdelen te gebruiken waarvan u zeker
bent dat deze voldoen aan de veiligheids- en prestatiespecicaties die wij vereisen.
GEBRUIK GEEN gereviseerde of gekopieerde onderdelen die niet uitdrukkelijk zijn toegestaan door AGA.
LEES DEZE INSTRUCTIES VOOR GEBRUIK VAN DIT APPARAAT EN BEWAAR DEZE OP EEN VEILIGE PLAATS VOOR
TOEKOMSTIGE NASLAG.
13. Installatie-instructies
GEENbenzine of andere brandbare dampen en vloeistoen bewaren of
gebruiken in de buurt van dit of andere apparaten.
Installatie en onderhoud dient te worden uitgevoerd door een gekwaliceerd
installateur of onderhoudsbedrijf.
WAARSCHUWING! Dit apparaat moet worden geïnstalleerd met een geschikt
instrument waarmee de spannings- en de nulgeleider permanent kunnen
worden onderbroken. Tijdens de installatie of bij afsluiten voor elektrische
werkzaamheden moet het apparaat permanent worden afgekoppeld van de
spannings- en nulgeleider.
WAARSCHUWING!
Lees de waarschuwingen aan het begin van dit deel. Als de informatie in
deze instructies niet wordt opgevolgd, kan er schade aan eigendommen
of persoonlijk letsel ontstaan.
35
Nederlands
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
n
WAARSCHUWING - GEVAAR VOOR ELEKTRISCHE
SCHOKKEN
Het is de verantwoordelijkheid van de klant om een
gekwaliceerde elektrische installateur te raadplegen, om
ervoor te zorgen dat de elektrische installatie afdoende is en
aan de regelgeving voldoet.
Let goed op bij het maken van gaten in wanden of vloeren. Er
kunnen zich elektriciteitsdraden bevinden achter de wand of
vloer, welke een elektrische schok kunnen veroorzaken als u
deze aanraakt.
Identiceer elektrische leidingen die zouden kunnen worden
beïnvloed door de installatie van dit product en sluit het
stroomcircuit af.
n
WAARSCHUWING: DIT APPARAAT MOET GEAARD
ZIJN.
GEBRUIK GEEN verlengsnoer bij dit apparaat.
Het apparaat is bedoeld voor het op het identicatieplaatje
aangegeven voltage.
Hoewel dit niet verplicht is, wordt aanbevolen een
individuele aardlekschakelaar (RCD) in het voedingscircuit
van het fornuis te monteren.
Verstrek deze handleiding aan de gebruiker voor bewaring en
instructie in veilig gebruik van het apparaat.
14. Installatie Introductie
36
Nederlands
95°
913
1382
1099.81
634
707
928
15. Productafmetingen 110, 110i
Afb.15.1
OPMERKING: Bij het opmeten voor de installatie van een apparaat moet bij de werkelijke afstand tot het "lichaam" van het
apparaat bij bovengenoemde getallen in totaal 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke
afmetingvariaties die bij grote gietstukken worden aangetroen, met name de breedte in een uitsparing van het apparaat zou
van vitaal belang kunnen zijn.
Gewicht van het apparaat (exclusief verpakking)
Model: 110 Model: 110i
Gewicht: 337 kg Gewicht: 340 kg
DESN 517618
37
Nederlands
1716
16. Productafmetingen 170, 170i
AGDN 100245
Afb.16.1
OPMERKING: Bij het opmeten voor de installatie van een apparaat moet bij de werkelijke afstand tot het "lichaam" van het
apparaat bij bovengenoemde getallen in totaal 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke
afmetingvariaties die bij grote gietstukken worden aangetroen, met name de breedte in een uitsparing van het apparaat zou
van vitaal belang kunnen zijn.
Gewicht van het apparaat (exclusief verpakking)
Model: 170 Model: 170i
337 kg + 145 kg 340 kg + 145 kg
38
Nederlands
Vrije ruimte aan zijkant en bovenkant
Als u het toestel in een nieuwe keuken installeert of als u de
mogelijkheid hebt om de breedte tussen de keukenunits in te
stellen, dan is het raadzaam om een extra kleine opening van
3 mm aan weerszijden in acht bij de installatie en om schade
bij het verplaatsen van het product te voorkomen.
Er is 6 mm extra ruimte nodig indien het toestel in een
bakstenen nis komt te staan, voor het geval de muur niet
recht is.
Bij installatie tegen een zijmuur die uitsteekt aan de
voorzijde van het toestel, is een ruimte van 116 mm nodig
aan de linker- of rechterkant voor toegang tot de ovendeur
(Afb.16.1), (Afb.16.3).
Elke zijwand die boven het toestel, aan beide zijden, uitsteekt,
mag niet dunner zijn dan 60 mm horizontaal van het toestel
(Afb.16.2), (Afb.16.4).
Oppervlaktes boven het toestel moeten minimaal op 650 mm
afstand liggen, bv. kasten of afzuigkappen.
Het gat aan de achterzijde van het toestel MAG NIET
geblokkeerd worden en er mogen geen objecten voor staan.
Basis van het toestel of haard
n
Als het toestel op een basis geplaatst wordt, moeten
maatregelen worden getroen om te voorkomen
dat het toestel van de basis kan afglijden.
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop het
toestel komt te staan waterpas is en het totale gewicht van
het apparaat kan dragen.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en er
mogen geen vloertegels voor liggen. Indien nodig moet het
toestel met de dikte van de tegels worden verhoogd zodat
de plint verwijderd kan worden en het toestel kan worden
weggerold voor onderhoud.
Tegels
Wanneer het toestel in een te betegelen uitsparing of muur
komt te staan, mogen de tegels in geen enkel geval de
topplaat van het toestel overlappen. Er moet toegang tot
de topplaat zijn, zodat deze verwijderd kan worden voor
onderhoud op een later tijdstip.
Optionele voorverwarm-timerkit (AE4M231659)
Als de optionele voorverwarm-timerkit is aangebracht, moet
er rekening worden gehouden met de locatie van de timer
en de kabel tussen de timer en een toestel. De timerkabel is 4
meter lang.
634
1070
116mm
1100
60mm
Afb.16.1
Afb.16.2
DESN 517662
DESN 517658
1716
60mm
AGDN 100247
116mm
634
1070
Afb.16.3
AGDN 100246
Afb.16.4
39
Nederlands
14
REAR WALL FITTING
25
WALL / COMBUSTIBLE WALL
Afb.16.5
DESN 517650
Vrije ruimte aan de achterkant (inclusief achterwanden
uit brandbaar materiaal )
SPECIALE OPMERKING: Zorg ervoor dat blootliggende
elektrische kabels of kunststof aansluitingen niet uit de muur
achter of direct boven het toestel uitsteken. Deze materialen
gaan snel kapot wanneer ze in constante aanraking zijn met
hoge temperaturen.
Let op: elk toestel is uitgerust met afstandsbeugels van 25
mm.
Hierdoor kan het toestel geplaatst worden op een plek waar
de achterwand bestaat uit brandbaar materiaal, zoals een
muur van hout, een binnenwand of gipswand.
De luchtspleet moet open worden gelaten en mag niet
worden afgedekt door de bovenrand (Afb.16.5) bijvoorbeeld
met tegels
BELANGRIJK! De luchtspleet aan de achterkant van het
toestel moet in stand gehouden worden voor ventilatie
bij de uitvoeringen met inductiekookplaten (100/3i en
100/4i). De luchtspleet moet ook in stand gehouden
worden voor uitvoeringen zonder inductiekookplaten.
MUUR / BRANDBARE MUUR
PLAATSING TEGEN ACHTERWAND
40
Nederlands
SECURE MAINS CABLE USING ‘PCLIPS FOR LEFT HAND OR RIGHT HAND CABLE MANAGEMENT.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige
elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, door middel
van een veelpolige schakelaar, met een contactscheiding van
ten minste 3 mm op alle polen.
De isolator mag niet onmiddellijk boven het fornuis zitten,
maar moet op maximaal 2 meter van het apparaat staan.
De isolator mag van het aansluitingspunt verwijderd zijn.
Het aansluitpunt op het stroomnet moet toegankelijk blijven
binnen de secties afgebeeld in Afb.17.1 en Afb.17.2 voor
mogelijk kabelroutes.
Voor 2- of 3-fase-installaties moet een optionele adapterkit
worden aangeschaft (onderdeelnummer AE4M280352).
Inductiekookplaat (alleen 110i)
Een aanvullende, afzonderlijke enkelfasige voeding is
vereist. 230V ~ 50Hz, 13 A gesmolten drie-pins stekker
elektrische voeding.
17. Elektrische aansluiting - 110, 110i
Afb.17.1
Afb.17.2
DESN 517652
DESN 517651
n
WAARSCHUWING: Dit apparaat moet geaard zijn.
n
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning die op
de typeplaat staat vermeld. Deze vindt u achter de
plintafdekking.
n
Als het netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen.
Voor het fornuis
Een 1PH 32 A 230 V of 3PH 400 V minimum 16 A per fase
~ 50 Hz versmolten voeding is nodig naast het apparaat.
Externe bedrading naar het apparaat moet met behulp
van het meegeleverde netsnoer worden geïnstalleerd, in
overeenstemming met de huidige eisen voor bedrading en
eventuele plaatselijke verordeningen die van toepassing zijn.
Als de kabel wordt ingekort, moeten nieuwe ringen op de
blootgelegde geleiders
450mm MAX
2
metres
2 metres
WORKTOP
WORKTOP
THE MAINS SUPPLY MUST BE WITHIN THE ZONES SHOWN. IF A RECESSED
COOKER CONNECTION IS TO BE USED BEHIND THE APPLIANCE WITHIN THE
HATCHED AREA ALLOW A 5mm GAP AT REAR OF APPLIANCE.
Cable point for 3m long 13A cable supplying induction hob.
Cable point for 3m long 32A cable supplying main cooker.
OPMERKING:Als de timerkit is aangebracht, gebruikt u de kabelbinder die bij de timerkit is
geleverd om de timerkabel vast te maken aan de netvoedingskabel.
BEVESTIG DE NETVOEDINGSKABEL MET 'P'-CLIPS VOOR KABELBEHEER AAN DE LINKER- EN RECHTERKANT.
Kabelpunt voor 3 meter lange 13 A kabel voor voeding van inductiekookplaat.
Kabelpunt voor 3 meter lange 32 A kabel voor voeding van hoofdfornuis.
DE NETVOEDINGSKABEL MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN. ALS EEN VOLLEDIG
VERZONKEN AANSLUITING WORDT GEBRUIKT ACHTER HET APPARAAT IN HET GEARCEERDE DEEL, ZORG
DAN VOOR EEN GAT VAN 5 mm AAN DE ACHERKANT VAN HET APPARAAT.
WERKBLAD
2 meter
2 meter
WERKBLAD
41
Nederlands
18. Elektrische aansluiting - 170, 170i
De isolator mag niet onmiddellijk boven het fornuis zitten,
maar moet op maximaal 2 meter van het apparaat staan.
De isolator mag van het aansluitingspunt verwijderd zijn.
Het aansluitpunt op het stroomnet moet toegankelijk blijven
binnen de secties afgebeeld in Afb.18.1 en Afb.18.2 voor
mogelijk kabelroutes.
Voor 2- of 3-fase-installaties moet een optionele adapterkit
worden aangeschaft (onderdeelnummer AE4M280352).
Inductiekookplaat (alleen 170i)
Een aanvullende, afzonderlijke enkelfasige voeding is
vereist. 230V ~ 50Hz, 13 A gesmolten drie-pins stekker
elektrische voeding.
Voor de heteluchtoven (alleen 170 en 170i)
Een aanvullende, afzonderlijke enkelfasige voeding is
vereist. 230V ~ 50Hz, 13 A gesmolten drie-pins stekker
elektrische voeding.
SECURE MAINS CABLE USING ‘PCLIPS FOR LEFT HAND OR RIGHT HAND CABLE MANAGEMENT.
450mm MAX
2
.
5 metres
2.5 metres
WORKTOP
WORKTOP
Cable point for 3m long 13A cable supplying induction hob.
Cable point for 3m long 32A cable supplying main cooker.
Cable point for 3m long 13A cable
supplying additional conventional
fan oven.
Afb.18.1
Afb.18.2
DESN 517652
AGDN 100248
OPMERKING:Als de timerkit is aangebracht, gebruikt u de kabelbinder die bij de
timerkit is geleverd om de timerkabel vast te maken aan de netvoedingskabel.
n
WAARSCHUWING: Dit apparaat moet geaard zijn.
n
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning die op
de typeplaat staat vermeld. Deze vindt u achter de
plintafdekking.
n
Als het netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen.
Voor het hoofdfornuis
Een 1PH 32 A 230 V of 3PH 400 V minimum 16 A per fase
~ 50 Hz versmolten voeding is nodig naast het apparaat.
Externe bedrading naar het apparaat moet met behulp
van het meegeleverde netsnoer worden geïnstalleerd, in
overeenstemming met de huidige eisen voor bedrading en
eventuele plaatselijke verordeningen die van toepassing zijn.
Als de kabel wordt ingekort, moeten nieuwe ringen op de
blootgelegde geleiders
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige
elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, door middel
van een veelpolige schakelaar, met een contactscheiding van
ten minste 3 mm op alle polen.
DE NETVOEDINGSKABEL MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN. ALS EEN VOLLEDIG VERZONKEN
AANSLUITING WORDT GEBRUIKT ACHTER HET APPARAAT IN HET GEARCEERDE DEEL, ZORG DAN VOOR EEN GAT VAN 5
mm AAN DE ACHERKANT VAN HET APPARAAT.
Kabelpunt voor 3 meter lange 13 A kabel voor voeding van inductiekookplaat.
Kabelpunt voor 3 meter lange 32 A kabel voor voeding van hoofdfornuis.
Kabelpunt voor 3 meter lange 13 A kabel
voor voeding van aanvullende conventionele
heteluchtoven.
BEVESTIG DE NETVOEDINGSKABEL MET 'P'-CLIPS VOOR KABELBEHEER AAN DE LINKER- EN RECHTERKANT.
WERKBLAD
2,5 meter
2,5 meter
WERKBLAD
42
Nederlands
19. Installatie en waterpas zetten
1. OPMERKING:Zorg ervoor dat de netvoedingskabel niet
klem komt te zitten (Afb.19.1).
2. Als u het toestel van de pallet haalt kunnen de voorste
stabiliteitspoten met een steeksleutel worden verhoogd
om het apparaat van de vervoerspallet te schuiven
(Afb.19.2).
3. Schuif het fornuis van de vervoerspallet.
4. Het apparaat kan nu op de wielen worden gezet en in
de gewenste positie worden gerold. OPMERKING:Zorg
ervoor dat de netvoedingskabel niet klem komt te
zitten.
5. Het toestel waterpas zetten - Gebruik een
steeksleutel van 12 mm voor de FIJNafstelling van het
wielmechanisme aan beide zijden aan de achterkant
van het apparaat(Afb.19.3).
6. Gebruik een steeksleutel van 13 mm voor deFIJN
afstelling van de poten aan de voorzijde van het
apparaat en om de remvoorziening voor de wielen aan
te brengen (Afb.19.3).
7. Draai de bout rechtsom voor verlaging van het wiel en
verhoging van het fornuis (Afb.19.3).
8. Als u de bout linksom draait, komen de wielen hoger te
staan en het fornuis dus lager (Afb.19.3).
9. Plaats de magnetische plint (Afb.19.4) en zijkanten.
10. De wegzetplaten aanpassen - De wegzetplaten
hebben stelpoten om de hoogte in te stellen en de
stabiliteit te verbeteren (Afb.19.5).
DESN 517645
Afb.19.1
Afb.19.2
NETVOEDINGSKABEL
STABILITEITSPOOT
GEBRUIK EEN STEEKSLEUTEL
VAN 12 MM VOOR DE
FIJNAFSTELLING.
DESN 516895
DESN 517690
DESN 517691
Afb.19.3
Afb.19.4
Afb.19.5
PLINT VAN DE
VOORZIJDE PAST OVER
DE ZIJPLINTPLATEN
ZORG ERVOOR DAT DE
ZIJPLINTPLATEN IN DE
GELEIDINGSRAIL AAN DE
VOORZIJDE ZITTEN
DESN 517647
43
Nederlands
Installatie en waterpas zetten - heteluchtoven
AGDN 100249
Afb.19.6
PLINT VAN DE VOORZIJDE
PAST OVER DE
ZIJPLINTPLATEN
ZORG ERVOOR DAT DE
ZIJPLINTPLATEN IN DE
GELEIDINGSRAIL AAN DE
VOORZIJDE ZITTEN
DESN 517772
1. Voor het installeren van de conventionele ovenmodule
moet de topplaat worden opgetild door de 4 moeren
van de kookplaat los te maken.
2. Pas de hoogte aan het hoofdfornuis aan.
3. Zet de achterzijde vast (Afb.19.7).
4. Zet de voorzijde vast met M6-bout (Afb.19.8).
5. Plaats de topplaat voorzichtig terug.
6. Bevestig de plint en handgrepen.
DESN 517773
Afb.19.7
Afb.19.8
44
Nederlands
20. Bedieningsknoppen en handgreep monteren
Afb.20.1
Afb.20.2
DESN 517654
DESN 517654
Locatie bedieningsknop
Zorg ervoor dat de bedieningsknoppen juist op de assen
worden geplaatst, zoals is weergegeven in (Afb.20.1).
Locatie handgreep
Plaats de handgreep op de as en zet op de juiste locatie vast
met de inbusbouten (aan de binnenzijde van de beugel)
(Afb.20.2).
BEDIENINGSKNOP
KOOKPLAAT
BEDIENINGSKNOP OVEN
45
Nederlands
21. Schakelschema 110, 110i
eR3 90/100 series Wiring Diagram:
Code
Description
A1
Hotplate Overheat Thermostat
B1
Hotplate Selector Switch
C1
Hotplate Thermostat
D1
Hotplate Element
E1
Upper Top Element
E2
Upper Oven Base Element
E3
Lower Oven Base Element
F1
Upper Oven Overheat
Thermostat
F2
Oven Selector Switch
F3
Upper Oven Thermostat
F4
Lower Oven Thermostat
Code
Description
G1
Upper Oven Overheat Switch
G2
Lower Oven Overheat Switch
H1
Hotplate Selector Settings
H2
Oven Selector Settings
I1
Mount Terminal Bracket
J1
Relay Box (Optional)
K1
Upper Oven Timer (Optional)
L1
Warming Oven 1A Fuse
L2
Warming Oven Switch
L3
Warming Oven Element
L4
Neon
L5
230v AC - 24v DC transformer
power supply for neon
Code
Colour
b
Blue
br
Brown
bk
Black
or
Orange
r
Red
v
Violet
w
White
y
Yellow
g/y
Green/Yellow
gr
Grey
Code Kleur
b
Blauw
br
Bruin
bk
Zwart
or
Oranje
o
Rood
v
Violet
w
Wit
y
Geel
g/y
Groen/geel
gr
Grijs
Code Omschrijving
A1
Oververhittingsthermostaat
kookplaat
B1
Keuzeknop kookplaat
C1
Thermostaat kookplaat
D1
Kookplaatelement
E1
Bovenelement bovenste oven
E2
Basiselement bovenste oven
E3
Basiselement onderste oven
F1
Oververhittingsthermostaat
bovenste oven
F2
Keuzeknop oven
F3
Thermostaat bovenste oven
F4
Thermostaat onderste oven
G1
Oververhittingsschakelaar bovenste
oven
Code Omschrijving
G2
Oververhittingsschakelaar onderste
oven
H1
Instellingen keuzeknop kookplaat
H2
Instellingen keuzeknop oven
I1
Bevestig aansluitklem
J1
Relaiskast (optionele timer)
K1
Timer bovenste oven (optioneel)
L1
Verwarmoven 1 A zekering
L2
Schakelaar verwarmoven
L3
Element verwarmoven
L4
Neonlamp
L5
230v AC - 24v DC
transformatorvoeding voor
neonlamp
46
Nederlands
Code Kleur
b
Blauw
br
Bruin
bk
Zwart
or
Oranje
o
Rood
v
Violet
w
Wit
y
Geel
g/y
Groen/geel
gr
Grijs
Code Omschrijving
A1
13 A netstekker
B1
Klemmenstrook
C1
Component oververhittingsthermostaat
D1
Klemmenblok stekker en stopcontact
E1
Inductie-eenheid
Inductiekookplaat (alleen 110i en 170i)
47
Nederlands
21
P6
P5 5
V
6
1000W
L1
L2
N1
Br
B
G/Y
G/Y
Br
Bk
Bk
B
B
B
B
B
Or
Gr
G1
F1
R
W
W
D1
C1A1
B1
Br
E1
11
P
12
1
12
B
G/Y
E
N2
Code Kleur
b
Blauw
br
Bruin
bk
Zwart
or
Oranje
o
Rood
v
Violet
w
Wit
y
Geel
g/y
Groen/geel
gr
Grijs
Code Omschrijving
A1
Keuzeknop kookplaat
B1
Oververhittingsthermostaat kookplaat
C1
Thermostaat kookplaat
D1
Kookplaatelement
E1
Keuzeknop oven
F1
Ovenelement
G1
Ovenventilator
H1
Voorinstelling oventemperatuur
Schakelschema aanvullende heteluchtoven (170 en 170i)
48
49
50
51
Volgens AGA Rangemasters beleid van continue
productverbetering behoudt het bedrijf zich het
recht voor om specicaties te wijzigen en op elk
gewenst moment aanpassingen aan de beschreven en
geïllustreerde apparaten door te voeren.
www.agaliving.com
www.agacookshop.co.uk
AGA Rangemaster
Station Road
Ketley Telford
Shropshire TF1 5AQ
England
Neem voor overig advies of informatie contact op
met uw plaatselijke AGA-specialist.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

AGA eR3 110 and 170 Installatie gids

Type
Installatie gids
Deze handleiding is ook geschikt voor