AGA eR3 60 / 60 Gas User and Installatie gids

Type
Installatie gids

Deze handleiding is ook geschikt voor

08/17 EINS 517262
AGA 60 Gaskookplaat
Voor gebruik in NL
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM ZE LATER TE
KUNNEN RAADPLEGEN.
Gebruikshandleiding &
Instructies voor Installatie
LET OP: DIT TOESTEL IS ZWAAR, DE JUISTE APPARATUUR EN VOLDOENDE MANKRACHT MOETEN WORDEN
GEBRUIKT BIJ HET VERPLAATSEN OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt waarvan u
zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
Noteer het serienummer van uw AGA-apparaat wanneer het wordt geïnstalleerd.
Het serienummer vindt u achter de plintafdekking.
Mijn AGA-gegevens
Serienummer
AGA-servicenummer
Installatiedatum
1. Gezondheid en Veiligheid 1
2. Inleiding 3
3. Overzicht 4
Bedieningspaneel 5
Gaskookplaat 5
Afzuigkappen en ovenventilatie 5
Algemeen advies 6
De zones van de AGA 60 gebruiken 6
De ovens 6
Gas hotplate 7
Pannendragers 7
Branderkap plaatsen
(Snelle en Halfsnelle branders) 7
De branders (Afb.3.5) 7
Wokbrander 8
4. AGA Accessoires 9
De braadovenstand 11
De bakovenstand 11
De sudderoven 12
5. Bakplaten 13
6. Bakrichtlijnen 14
7. Uw fornuis reiniging
en verzorgen 15
8. Onderhoud 17
9. Installatie-instructies 18
10. Installatie Introductie 19
11. Van pallet halen en
fornuis installeren 20
12. Specificaties 22
13. Elektrische aansluiting 25
14. Installatievolgorde
en -procedure 26
De branders 26
Branderkap plaatsen
snelle en Halfsnelle branders 26
Wokbrander (Afb.14.3) 26
Gasaansluiting 27
Druk testen 27
Stabiliteit fornuis 28
15. Bedradingsschema 29
16. Technische gegevens 30
17. Checklist 31
Inhoud
1
Nederlands
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
KINDEREN MOETEN UIT DE BUURT VAN HET
APPARAAT WORDEN GEHOUDEN WANT SOMMIGE
OPPERVLAKKEN KUNNEN BIJ AANRAKING WARM
ZIJN.
Het apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf
8 jaar. Personen met verminderde fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of gebrek aan ervaring en kennis
kunnen het apparaat gebruiken als ze onder toezicht staan of
instructies krijgen over het veilig gebruik van het apparaat en
de mogelijke risicos inzien. Kinderen jonger dan 8 moeten
uit de buurt van het apparaat worden gehouden tenzij
ze continu onder toezicht staan. Reiniging en onderhoud
door de gebruiker mogen niet zonder toezicht door kinderen
worden uitgevoerd.
Bewaar geen brandbare materialen in de lade.
Dit geldt ook voor papier, plastic en stoen, zoals
kookboeken, plastic en handdoeken, evenals
brandbare vloeistoen. Bewaar geen explosieve
stoen, zoals aerosolbussen, op of nabij het
apparaat.
GEEN aerosolen sproeien in de nabijheid van het
fornuis terwijl deze aanstaat.
Geen aanpassingen uitvoeren aan dit apparaat.
Plaats NOOIT iets van aluminium tussen de
onderkant van de steelpan en het keramische
oppervlak (bv. kookmatjes, aluminiumfolie etc.).
BELANGRIJK: olie is een brandgevaar, laat pannen
met olie NIET onbeheerd achter.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af en zet
de elektriciteit uit.
Smoor de vlammen op het fornuis; probeer de pan niet
naar buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken en hem
naar buiten te dragen.
Hang geen handdoeken aan het
handvat. Anders raakt de luchtopening
geblokkeerd. Als de luchtopening
geblokkeerd wordt, kan dat een te hoge
temperatuur van het bedieningspaneel
veroorzaken en is een gemakkelijke
toegang niet mogelijk.
1. Gezondheid en Veiligheid
Wanneer de oven(s) aanstaan laat GEEN ovendeur langdurig
open, dit kan invloed hebben op de temperatuur van de
oven en de bedieningsknoppen kunnen te heet worden.
Het apparaat kan materialen bevatten die hieronder
staan aangegeven. Het is de verantwoordelijkheid van
de gebruikers/monteurs dat de nodige persoonlijke
veiligheidskleding wordt gedragen tijdens het gebruik
van de relevante onderdelen met een van de genoemde
materialen, die als nadelig voor gezondheid en veiligheid
beschouwd kunnen worden, zie hieronder voor meer
informatie
Lijmen en afdichtmiddelen
Wees voorzichtig - gebruik een masker en
wegwerphandschoenen als deze nog vloeibaar zijn.
Glasdraad, minerale wol, isolatieblokken, keramische
vezel
Kunnen bij inademing schadelijk zijn. Kunnen irritatie
veroorzaken in de huid, ogen, neus en keel. Vermijd contact
met huid en ogen. Gebruik wegwerphandschoenen,
gezichtmaskers en oogbescherming. Was na gebruik uw
handen en andere blootgestelde delen. Wanneer u het
product weggooit, beperk stof dan met sproeiwater en zorg
ervoor dat onderdelen goed zijn ingepakt.
2
Nederlands
Frituren
Gebruik een diepe pan, groot genoeg om het
verwarmingsgebied helemaal te bedekken.
Vul de pan NOOIT meer dan een derde met olie of
vet.
Laat olie of vet NOOIT onbeheerd achter tijdens het
opwarmen of het bakken.
Gebruik nooit een deksel op de pan.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af
en zet het apparaat UIT.
Smoor de vlammen op het fornuis bij voorkeur
met een blusdeken; probeer de pan niet naar
buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken
en deze naar buiten te dragen.
LET OP: het kookproces moet worden bewaakt. Een
kort kookproces moet continu worden bewaakt.
WAARSCHUWING: koken op een fornuis met vet of
olie zonder uw aanwezigheid kan gevaarlijk zijn
en resulteren in brand. Probeer NOOIT brand te
blussen met water. Schakel in plaats daarvan het
apparaat uit en bedek de vlam met bijvoorbeeld
een deksel of blusdeken.
WAARSCHUWING: brandgevaar: bewaar GEEN
dingen op de kookoppervlakken.
WAARSCHUWING: toegankelijke onderdelen
kunnen heet worden tijdens gebruik. Houd kleine
kinderen uit de buurt.
Indien u Gas Ruikt
NIET de elektrische schakelaars aan of uit zetten.
NIET roken.
GEEN open vuur gebruiken.
Wel het gas uitzetten bij de meter of cilinder.
Wel deuren en ramen open zetten om het gas te laten
ontsnappen.
Wel mensen uit de buurt van het betrokken gebied
houden.
Bel het gasbedrijf.
3
Nederlands
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de vereiste
veiligheidsnormen te voldoen wanneer deze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
Uw AGA 60 is een compact fornuis waarin de
ontwerpwaarden en kookprincipes van de traditionele AGA
hand in hand gaan met de exibiliteit om elke kookzone naar
behoefte aan en uit te zetten, waardoor deze uitstekend past
in uw levensstijl.
Uw AGA 60 is zo ontworpen, dat deze alle eigenschappen
heeft van een grotere AGA, maar dan in het klein.
We verwijzen u naar het schema en naar de relevante
onderdelen voor de bovenste oven, onderste oven, plaat, enz.
zodat u vertrouwd kunt raken met het product.
Zie het schema in het hoofdstuk Overzicht om uzelf bekend
te maken met het apparaat en zie de relevante hoofdstukken.
BELANGRIJK: lees de begeleidende garantie.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan van invloed zijn op uw statutaire rechten.
In het belang van veiligheid en eciënt gebruik wordt u
verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe AGA-
apparaat gebruikt.
Het gebruik van kookapparaten met gas resulteert in de
productie van warmte en vocht in de kamer waarin ze staan
opgesteld. Zorg voor een goede ventilatie in de keuken, houd
natuurlijke ventilatiegaten open of installeer een mechanisch
ventilatieapparaat (mechanische afzuigkap).
Aanhoudend intensief gebruik van het apparaat vraagt
mogelijk om extra ventilatie, bijvoorbeeld het openen
van een raam of nog eectievere ventilatie, bijvoorbeeld
een hoger niveau van mechanische ventilatie, indien die
aanwezig is.
De installatie moet voldoen aan de lokale en nationale
bedradingsvoorschriften en door een gekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
Als u het apparaat de eerste keer aanzet, kan er een beetje
rook en een geur vrijkomen. Dit is normaal en ongevaarlijk
(van ovenisolatie en stijfsel op de elementisolatie) en houdt
na een korte gebruiksperiode op.
2. Inleiding
4
Nederlands
3. Overzicht
DESN 517561
DESN 517562
Afb.3.1
Afb.3.2
Overzicht fornuis Afb.3.1
A. Ovenknop
B. Gasbranderknoppen
C. Braad- en bakoven
D. Sudderoven
Overzicht gasplaat Afb.3.2
A. Ovenknop
B. Wokbrander en knop
C. Achterste halfsnelle brander en knop
D. Achterste snelle brander en knop
E. Voorste halfsnelle brander en knop
A
C
D
A
B
B
E
DC
5
Nederlands
Bedieningspaneel
Als u uw AGA-fornuis de eerste paar keer gebruikt, zijn er
twee dingen die u kunt merken; om beide hoeft u zich geen
zorgen te maken.
Het AGA-fornuis zal korte tijd een geur afgeven; dit is gewoon
te wijten aan het verbranden van de beschermende olie
die wij in de ovens aanbrengen. Wanneer dit gebeurt, is het
vanwege de nieuwheid van het fornuis de eerste paar uur
raadzaam om het keukenraam te openen.
Er kan condensatie ontstaan op de bovenste plaat en het
voorpaneel terwijl het AGA-fornuis opwarmt; dit wordt
veroorzaakt door het opdrogen van de isolatielaag en het
bindmiddel op basis van zetmeel op de elementisolatie. De
condensatie moet zo snel mogelijk worden weggeveegd om
vlekken op het email te voorkomen.
Uw AGA 60 heeft het uiterlijk van een klassiek geëmailleerd,
gietijzeren AGA-fornuis met warmteopslag. De exibiliteit
ervan is echter haast eindeloos, omdat in plaats van één
enkele warmtebron elke kookzone zijn eigen elektrisch
verwarmde gietijzeren element(en) heeft. De scheiding van
de kookzones biedt controlemogelijkheden. U kunt alleen de
zones selecteren die u wilt of moet gebruiken.
LET OP: De knoppen van de gasplaat en de oven werken
door ze in te drukken.
Gaskookplaat
De gasknoppen kunnen alleen linksom worden gedraaid
vanuit de UIT-stand.
Afzuigkappen en ovenventilatie
Het wordt aanbevolen dat er boven dit AGA-fornuis een
afzuigkap wordt gemonteerd. Het AGA-ventilatiesysteem
zit bovenaan de AGA en is ontworpen om het vocht uit de
ovens af te voeren. De afzuigkap moet minimaal op de door
de fabrikant aanbevolen hoogte worden geplaatst, gemeten
vanaf de bovenzijde van de AGA.
De AGA 60-ovens zijn gemaakt uit gietijzer, na verloop van
tijd zijn ze goed ingevet.
De ovens roesten echter als voeding met een hoog
vochtgehalte niet wordt bedekt (vooral in de sudderoven) of
resten niet worden opgeruimd.
Het is ook niet wenselijk om een geheel of gedeeltelijk
gevulde pan of keukengerei met voeding dat een hoog
vochtgehalte bevat, in de ovens te laten staan als deze niet
worden gebruikt.
Om de ovens in te branden, is een lichte plantaardige
spuitolie ideaal (maïsolie is het beste). Spuitolie wordt
aanbevolen. Eventuele hardnekkige vlekken kunnen worden
verwijderd met de meegeleverde draadborstel.
Schoonmaakinformatie vindt u op “Uw fornuis reiniging en
verzorgen pagina 15
Gaskookplaat
UIT
(Grote vlam) - Hoge stand
(Kleine vlam) - Lage stand
Ovens
UIT
Bovenste oven
Bakovenstand AAN
Sudderoven UIT
Bovenste oven
Bakovenstand AAN
Sudderoven AAN
Bovenste oven UIT
Sudderoven AAN
Bovenste oven
Braadovenstand AAN
Sudderoven AAN
Bovenste oven
Braadovenstand AAN
Sudderoven UIT
6
Nederlands
Algemeen advies
Voeding MAG NIET in een oven worden geplaatst totdat de
ingestelde temperatuur is bereikt.
Ovendeuren mogen tijdens het bereiden en opwarmen niet
lange tijd blijven openstaan.
Bewaar het platte koudblad buiten het fornuis. Gebruik dit
blad koud in de braadoven om warmte van bovenaf tegen
te houden en zo onderin een gematigdere temperatuur te
creëren. Dit blad kan ook als bakblad worden gebruikt.
Bewaar de braad- en bakblikken of het koudblad niet in de
ovens.
Opwarmtijden
Aangezien AGA werkt volgens het principe van
warmteopslag is er tijd nodig om die warmte te verzamelen
van de elektrische elementen, totdat het gietijzer deze heeft
opgenomen. Wij raden u aan om een uur opwarmtijd te
rekenen. De optionele programmer is een grote aanwinst,
aangezien deze kan worden ingesteld om de bovenste oven
voor te verwarmen, zodat u er meteen iets kunt inschuiven
als u de deur binnenloopt.
Het principe van warmteopslag betekent dat de ovens
tot een vooraf ingestelde warmte worden verwarmd; de
bereidingsovens zijn genoemd naar de betreende functie
en niet naar de temperatuur.
De zones van de AGA 60 gebruiken
Op de volgende paginas worden de verschillende zones van
het AGA 60-fornuis beschreven.
Het traditionele AGA-fornuis met warmteopslag staat bekend
om de aangename warmte die het uitstoot. Met de AGA 60
krijgt u alleen warmte wanneer het fornuis aan staat of, in
mindere mate, wanneer slechts onderdelen ervan aanstaan.
De ovens
Uw AGA City60 heeft twee ovens die vooraf zijn ingesteld
op een andere warmte, net als bij het traditionele AGA-
warmteopslagfornuis. De bovenste oven heeft twee
temperatuurinstellingen: een voor braden en een voor
bakken.
De braadovenstand voor koken op hoge temperaturen
De bakovenstand voor koken op middelmatige
temperaturen
De sudderoven voor lang, slow cooking
GEBRUIK HET APPARAAT NIET MET DE DEUREN
OPEN, OMDAT DIT HIERDOOR KAN WORDEN
VERGRENDELD.
Elke oven heeft dezelfde capaciteit (er past een kalkoen van
13 kg in) en u kunt de technieken van het traditionele AGA-
warmteopslagfornuis gebruiken, zoals pannen stapelen in
de sudderoven. Zo kunnen wortelgewassen, rijst en pudding
gestoomd worden, een stoofschotel worden geplaatst, fruit
worden gepocheerd, allemaal in één oven zodat de kookplaat
vrij blijft.
U kunt een of twee ovens hebben aanstaan op de vooraf
ingestelde warmte.
De ovens zijn gemaakt van gietijzer, d.w.z. er wordt met
stralingswarmte gekookt en dit is het geheim van de
uitmuntende kookprestaties waar het AGA-fornuis bekend
om staat. Een indirecte stralingswarmte droogt het voedsel
niet uit; het natuurlijke vocht en de smaak blijven zo
behouden.
7
Nederlands
Gas hotplate
De kookplaat heeft vier gasbranders: Raadpleeg Technische
gegevens
De halfsnelle branders zijn met name geschikt voor gebruik
met kleine pannen en voor rustig sudderen of pocheren.
Alle branders hebben een vaste sudderstand en kunnen
eenvoudig worden afgesteld.
De kookplaat gebruiken
Een brander van de kookplaat aanzetten: druk de
bedieningsknop, draai deze linksom naar het grote
vlamsymbool en houd deze 3 seconden ingedrukt totdat
de brander ontsteekt. Draai de knop vervolgens naar de
gewenste instelling.
Mocht de vlam per ongeluk uitgaan, dan draait u de knop
uit en probeert u pas na één minuut de brander opnieuw te
ontsteken.
De knop kan op een lagere stand worden gezet door deze
eenvoudigweg naar het kleinere vlamsymbool te draaien.
BELANGRIJK: De gietijzeren pannendragers op het fornuis
zijn veel zwaarder dan op de meeste gasfornuizen. Let dus
op als u deze verwijdert of terugplaatst op de kookplaat. Het
is belangrijk dat ze worden opgetild van het apparaat en niet
worden gesleept over de naastgelegen geëmailleerde delen;
dit leidt tot beschadiging van het email.
Het is belangrijk dat ze worden opgetild van het apparaat
en niet over de naastgelegen geëmailleerde delen worden
gesleept; dit leidt tot beschadiging van het email.
Pannendragers
Het is belangrijk voor de prestaties en betrouwbaarheid dat
de pannendragers correct zijn aangebracht. Deze moeten in
de uitsparingen van de kookplaat vallen (Afb.3.3).
Branderkap plaatsen
(Snelle en Halfsnelle branders)
Plaats de branderkap op de borgnokken En draai de kap
rechtsom om deze te Vergrendelen (Afb.3.4).
De branders (Afb.3.5)
DESN 513513
DESN 513898
DESN 517195
Afb.3.3
Afb.3.4
Afb.3.5
Borgnokken
branderkap
Branderkap
Branderkop
Thermo-element
Elektrode
Branderkop
Branderplaat
Pakking
Branderbasis
Binnenkap
Buitenring
Thermo-element
Elektrode
8
Nederlands
Een paar veiligheidspunten
Zorg ervoor dat de vlammen niet onder de pan uitsteken.
Met een deksel op de pan wordt de inhoud sneller aan de
kook gebracht (Afb.3.6).
Grote pannen moeten ruim van elkaar neergezet worden.
Gebruik geen pannen of ketels met een holle onderkant of
met een uitstekende onderrand (Afb.3.10).
Het gebruik van sudderhulpmiddelen zoals matten van
asbest of maas wordt AFGERADEN (Afb.3.7). Dergelijke
hulpmiddelen belemmeren de werking van de brander en
tasten wellicht de pannenroosters aan.
Vermijd tevens het gebruik van onstabiele en vervormde
pannen die makkelijk kunnen kantelen, en gebruik geen
pannen met een heel kleine diameter, zoals melkpannetjes,
of pannetjes voor het pocheren van een ei (Afb.3.8).
De minimum aanbevolen diameter voor pannen is 120 mm.
De maximum toegestane diameter voor pannen is 280 mm.
GEBRUIK GEEN pannen op de kookplaat die over de randen
uitsteken.
GEBRUIK NOOIT pannen die over de voorplint uitsteken.
Plaats alle pannen midden op de branders.
Plaats het handvat van de pan altijd uit de buurt van de
voorzijde van het fornuis (buiten bereik van kleine kinderen).
Laat NOOIT een frituurpan onbeheerd achter.
Wokbrander
De wokbrander is zo gemaakt dat deze een gelijkmatige hitte
over een groot gebied verspreidt. Deze brander is ideaal voor
grote pannen en roerbakken (Afb.3.9).
Voor het verwarmen van kleinere pannen zijn de
bovengenoemde kleinere branders beter geschikt.
U dient het emailoppervlak van de bovenkant van het fornuis
rond de kookplaatbranders zo snel mogelijk schoon te maken
nadat er gemorst is. Probeer het te verwijderen terwijl het
email nog warm is.
OPMERKING : Het gebruik van aluminium pannen kan
metalen markeringen op het pannenrooster tot gevolg
hebben. Dit heeft geen gevolgen voor de duurzaamheid
van het email en u kunt het reinigen met een geschikt
metaalpoetsmiddel.
ArtNo.311-0046 - Elan Wok burner
ArtNo.311-0004 Tipping wok
ArtNo.311-0001 Right pans gas
Art No. 311-0003 Simmer aids
Afb.3.6
Afb.3.7 Afb.3.8
Afb.3.9
Afb.3.10
ArtNo.311-0002 Pan with rim
9
Nederlands
4. AGA Accessoires
Voor de beste resultaten met uw fornuis bevelen wij AGA-
sauspannen met de dikke tri-core bodem en stapeldeksels
aan zodat een zo groot mogelijke ruimte van de oven wordt
gebruikt en een AGA-ketel voor het koken van water. AGA-
toebehoren kunt u bij uw AGA-specialist of online bekijken
op www.agacookshop.co.uk
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u laten
zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en geeft
u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan AGA-
keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Groot braadblik met grillrek (Afb.4.1)
Dit rek kan op de richels van de oven worden geschoven
zonder dat het op een ovenrooster hoeft te staan. Het
braadblik kan met het grillrek worden gebruikt, op de
hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven. Het kan
worden gebruikt voor het braden van vlees of gevogelte met
of zonder grillrek. In dit blik kunnen grote hoeveelheden
braadaardappelen worden bereid. Het braadblik kan ook
worden gebruikt voor het maken van grote plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
Halfgroot braadblik met grillrek (Afb.4.2)
Dit blik kan over de breedte op de richels van de oven
worden geschoven of kan op een ovenrooster staan. Het
middelgrote braadblik kan met het grillrek worden gebruikt,
op de hoogste positie, voor grillen bovenin de braadoven.
Het kan worden gebruikt voor het braden van kleinere
stukken vlees of gevogelte met of zonder grillrek. In dit blik
kunnen braadaardappelen worden bereid. Het braadblik kan
ook worden gebruikt voor het maken van plaatkoeken of
taarten. Het grillrek op zich is handig als afkoelrek voor een
taart. Kan in elke oven worden gebruikt maar gebruik met
kookplaat wordt niet aanbevolen.
3 ovenroosters (Afb.4.3)
Deze kunnen in elke oven worden geplaatst om een
oppervlak te bieden voor schalen en blikken die niet direct
op de richels passen. Ze kunnen in alle ovens worden
gebruikt. Zie pagina 20 voor de correcte plaatsing van de
ovenroosters.
1 Koude Simpele Bakplaat (Afb.4.4)
Deze kan op twee manieren worden gebruikt: als groot
bakblad voor scones, koekjes, pasteitjes en schuimpjes en
als hittescherm om de bovenwarmte af te snijden om te
voorkomen dat voedsel te bruin wordt voordat het helemaal
doorbakken is.
GEBRUIK DE OVENS NIET ALS OPSLAGPLAATS ALS
ZE NIET IN GEBRUIK ZIJN.
Afb.4.1
Afb.4.3
Afb.4.2
Afb.4.4
10
Nederlands
Staalborstel (Afb.4.5)
Deze is voor het schoonmaken van ruwe gietijzeren
oppervlakken om ze vrij te houden van kruimels en
aangebrande resten die anders het kookrendement van
pannen en de ketel zou beïnvloeden. Te gebruiken op de
kookplaten en de ovens. Pas op dat u niet de emaillen
oppervlakken aanraakt omdat de draadborstel de afwerking
zal bekrassen.
Bekend raken met uw AGA
Als u nog geen demonstratie gezien hebt, vraagt u uw
AGA-specialist om informatie. Een demonstratie zal u laten
zien hoe u het beste uit uw nieuwe AGA haalt en geeft
u aanwijzingen en tips. Ook ziet u een keuze aan AGA-
keukengerei en toebehoren die gebruikt worden.
Afb.4.5
11
Nederlands
De bakovenstand
Deze bovenste oven wordt verwarmd door twee elementen,
een in de bodem van de oven en de ander bovenin. Met
deze elementen wordt de lucht en het gietijzer van binnen
verhit om bakresultaten te krijgen in overeenstemming met
de traditionele oven van het AGA-warmteopslagfornuis en
de exibiliteit om dit uit te schakelen wanneer u dit niet
gebruikt.
Deze stand heeft een gematigde temperatuur, ideaal voor
taarten, koekjes en alles waarvoor een matige warmte
nodig is zoals vispastei, lasagne, soués, kruimeltaart en
rollades. Vlees en gevogelte kunnen hier worden bereid. In
feite kunnen de meeste dingen die in de braadoven bereid
kunnen worden, ook in de bakoven worden bereid, alleen
met langere tijden.
Laat de oven ten minste één uur opwarmen voor de beste
bakresultaten. Bak taarten samen op één rek. Als twee rekken
gebruikt worden, moet u het voedsel verwisselen om een
egale kleuring te krijgen, zoals u bij elke oven zou doen met
warmtezones.
Net als het geval is bij de braadovenstand, worden de
speciaal ontworpen braadblikken en het bakgerei direct
op de richels geschoven. Bijna elke beschikbare vierkante
centimeter van de ruimte kan dus worden benut. Voedsel
kan met behulp van het platte koudblad of het grote
braadblik beschermd worden. Zo kunt u voedsel waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, kunt u gewoon het koudblad over het
voedsel schuiven om de warmte te reduceren.
OPMERKING : Als u de keuze hebt, is het beter om
de etenswaren eerst te koken en dan de oven op de
braadovenstand te zetten, aangezien het tot drie uur kan
uren voordat de braadwarmte teruggebracht is naar de
bakwarmte.
OPMERKING : verwijder altijd het koudblad en de bakblikken
als u klaar bent. Als ze in de oven blijven staan, beïnvloedt dat
de oventemperatuur.
De braadovenstand
Deze bovenste oven wordt verwarmd door twee elementen,
een in de bodem van de oven en de ander bovenin. Met
deze elementen wordt de lucht en het gietijzer van binnen
verhit om braadresultaten te krijgen in overeenstemming
met de traditionele oven van het AGA-warmteopslagfornuis
en de exibiliteit om dit uit te schakelen wanneer u dit niet
gebruikt.
De braadovenstand kan ook voor grillen aan de bovenzijde
en op de ovenbodem voor ‘frituren met een dun laagje olie’
worden gebruikt.
Bij het koken op de bodem van de braadoven plaatst u
het bodemrooster op de bodem voordat u het voedsel in
de oven schuift. Hierdoor komt het voedsel net boven het
basiselement, zodat een optimaal bereidingsresultaat wordt
verkregen.
In de braadoven zitten warmtezones, d.w.z. dat deze
naar boven toe iets warmer is dan in het midden en de
ovenroosterset op de ovenbodem iets minder warm is dan
het midden.
De bodem van de oven kan als een extra kookoppervlak
worden gebruikt. Dit wordt inderdaad vaak een verborgen
kookplaat genoemd. Gebruik het bodemrek daarom ter
bescherming, zodat het voedsel niet te bruin wordt.
Het mooie van de braadovenstand is dat vetspetters bij
volledige warmte wegbranden. U hoeft alleen af en toe de
koolresten weg te borstelen.
De braadovenstand werkt uitstekend voor brood en
pasteitjes. Quiches in keramische of pasteitjes in Pyrexborden
hoeven niet blind te worden gebakken, omdat ze op het
rooster op de ovenbodem geplaatst worden en de pastei
daar van onderaf wordt gebakken en de vulling bruint door
de warmte rondom. Zoals u weet, geleiden metalen platte
blikken sneller dan keramiek; gerechten in deze blikken
hebben daarom waarschijnlijk een kortere bereidingstijd.
De speciaal ontworpen braadblikken en het bakgerei worden
direct op de richels geschoven. Bijna elke beschikbare
vierkante centimeter van de ruimte kan dus worden benut.
Voedsel kan met behulp van het platte koudblad of het grote
braadblik beschermd worden. Zo kunt u voedsel waarvoor
verschillende temperaturen nodig zijn tegelijkertijd bereiden.
Als voedsel te snel bruint en u wilt het niet naar een andere
oven overbrengen, kunt u gewoon het koudblad over het
voedsel schuiven om de bovenwarmte te reduceren.
12
Nederlands
De sudderoven
De sudderoven wordt indirect verwarmd door één element in
de bodem van de oven.
binnen verhit om bakresultaten te krijgen in
overeenstemming met de traditionele sudderoven van het
AGA-warmteopslagfornuis en de exibiliteit om dit uit te
schakelen wanneer u dit niet gebruikt.
Het bodemrooster wordt hier gebruikt om etenswaren die op
de bodem van de oven staan te beschermen, zoals groenten
voor het stomen, sauzen warmhouden of stoofschotels die
een langere garingstijd nodig hebben. Zorg er altijd voor dat
dit rooster is geplaatst, voordat u voedsel in de oven schuift.
De sudderoven kan worden beschreven als een voortzetoven
omdat deze verder gaat met voedsel dat ergens anders in het
fornuis verwarmd is, met uitzondering van schuimpjes die in
plaats van gebakken uitgedroogd raken.
Gebruikersondersteuning
Laat de oven volledig opwarmen; hoe langer de oven
aanstaat, hoe beter het is. Wij bevelen één uur aan.
Voor het beste resultaat bevelen wij het gebruik van
AGA-keukengerei met dikke bodems en stapeldeksels
aan.
Plaats GEEN borden direct op de ovenbodem. Plaats ze
altijd op een rek of ovenrooster op de bodem.
Bij slowcooking van stukken vlees en gevogelte moeten
deze eerst 30 - 45 minuten op de braadovenstand
worden verwarmd en dan naar de sudderoven worden
verplaatst. (Deze methode is niet geschikt voor gevuld
vlees en gevogelte).
Deze methode is niet geschikt voor gevuld vlees en
gevogelte.
Let erop dat de binnentemperatuur van varkensvlees en
gevogelte ten minste 75 °C is.
Breng soepen, stoofschotels en vloeistoffen altijd eerst
aan de kook voordat u deze in de oven plaatst.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken begint.
Wortelgewassen zijn sneller gaar als u ze in kleine
stukjes snijdt.
Voeg kruiden en verdikkingsmiddelen aan het einde
van de kooktijd toe.
Veel gedroogde peulvruchten en bonen, bijvoorbeeld
gedroogde rode nierbonen, moeten na het weken
minimaal 10 minuten gekookt worden voordat ze bij
een gerecht worden gevoegd.
13
Nederlands
5. Bakplaten
Plaatsen van de bakplaten en roosters
Verwijderen van bakplaten en roosters
DESN 512403
DESN 512405
DESN 512404
DESN 512406
Afb.5.1
Afb.5.3
Afb.5.2
Afb.5.4
14
Nederlands
6. Bakrichtlijnen
Braadovenstand
Oventemperatuur = Hoog
Grillen Boven - grillen
Scones 2e loper - scones, kleine pasteitjes, grillen
Pasteitjes 3e loper - kadetjes, Yorkshire pudding, scones
Brood 4e loper - braadvlees, gevogelte
Yorkshire puddings Ovenrooster op bodem van oven - broden, pasteitjes, gegrilde groenten
Braadvlees Ovenrooster op bodem van oven - quiches, pasteitjes
Frituren met een dun laagje olie
Bakovenstand
Oventemperatuur = Middelmatig
Taarten Bijna bovenin - cake, sommige koekjes, kleine cakejes
Koekjes
In het midden - vis, soués, shepherd’s pie en taarten met hartige vulling, lasagne
Vis
Ovenrooster op bodem van oven - gevulde cake, zandgebak, plaatkoek en
cheesecake
Shepherd’s pie, gehaktschotel
Lasagne
Soués
Zandgebak
Sudderoven
Oventemperatuur = Laag
Stoofschotels
Stoofschotels, bouillon, pudding en vergelijkbare gerechten moet u ergens anders in
de AGA op temperatuur brengen en dan naar de sudderoven verplaatsen (de enige
uitzondering is meringues). Vruchtentaarten kunnen lange tijd op het ovenrooster op
de bodem van de oven garen.
Bouillon
Melkpuddingen
Schuimpjes
Rijke vruchtencake
15
Nederlands
7. Uw fornuis reiniging en verzorgen
ONTHOUD: Wees voorzichtig met het warme
apparaat.
Bij de meeste schoonmaakklusjes is het het beste als
het apparaat uit staat.
Gebruik GEEN stoomreiniger om dit fornuis schoon
te maken.
GEBRUIK GEEN schuurblokken, bijtende
schoonmaakmiddelen, ovenreinigers of metalen
schrapers om het emaillen oppervlak schoon te
maken.
BELANGRIJK: AGA beveelt door de Vitreous Enamel
Association goedgekeurde reinigingsmiddelen aan
voor het schoonmaken van emaillen oppervlakken
van dit product.
Gebruik tijdens het reinigen zo min mogelijk water.
Dompel de deuren NIET onder in water omdat ze
isolatiemateriaal bevatten dat door te veel vocht zal
worden aangetast en beschadigd.
U moet de ovendeuren of wegzetplaten NIET in een
vaatwasser stoppen.
Geëmailleerd gietijzer
De eenvoudigste manier om de topplaat en voorste
plaat van de AGA te reinigen, is vlekken meteen weg
te vegen.
Aangebakken voedsel is lastiger schoon te maken,
maar kan meestal worden verwijderd met een
emailreiniger of milde crèmes met een doek of,
indien noodzakelijk, een nylon schuurblokje.
Veeg geknoeide melk, fruitsap, of iets dat zuur
bevat, op het email onmiddellijk weg.
Neem alle condensatiestrepen op de voorplaat rond
de ovendeuren af. Doet u dit niet, dan kan het email
permanent ontkleuren.
Alles dat normaal gesproken nodig is om de
emaillen oppervlakken van uw fornuis helder en
schoon te houden, is een dagelijkse wrijfbeurt
met een vochtige, ingezeepte doek onmiddellijk
gevolgd door een schone, droge doek om strepen te
voorkomen.
Vergeet niet dat de topplaat en de gepolijste deksels
bekrast worden als u er pannen of ander gerei
overheen trekt.
Om de emaillen oppervlakken van de oven helder en schoon
te houden is een dagelijkse wrijfbeurt met een vochtige,
ingezeepte doek onmiddellijk gevolgd door een schone,
droge doek om strepen te voorkomen al wat nodig is. AGA
E-doeken zijn hier uitstekend voor.
Gietijzeren ovens en kookplaten
Ovens - zijn gemaakt van gietijzer en houden zichzelf schoon.
Ze zijn ontzettend duurzaam, maar zullen gaan roesten als er
vocht in blijft zitten. Vergeet daarom niet om na het reinigen
de ovens aan te zetten om ze te drogen.
Het periodiek opwarmen van de ovens zal helpen bij het
wegbranden van kookresten om zo reiniging van de ovens te
vergemakkelijken.
Om de ovens in te branden, wordt een lichte plantaardige
spuitolie aanbevolen (maïsolie is het beste). Eventuele
hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met de
meegeleverde draadborstel.
Kookplaten - zijn gemaakt van gietijzer en gemakkelijk te
verzorgen. Regelmatig onderhoud garandeert een lange
levensduur. Ze zullen gaan roesten als er vocht op blijft zitten.
Mochten de kookplaten vies worden, gebruik dan een spons,
doek, schuursponsje of draadborstel om ingebrande resten te
verwijderen.
Spoel schoonmaakmiddelen goed af.
Vergeet niet om de kookplaat een paar minuten aan te zetten
om hem na het reinigen te laten drogen. Breng zo nu en dan
een dun laagje plantaardige olie (maïsolie is het beste) aan op
de koude kookplaat.
Deksels en ovendeur/dekselbekleding
De bovenzijden van de geïsoleerde afdekkingen (deksels)
- zijn van roestvrij staal en kunnen met een vochtige doek
worden afgeveegd en opgepoetst - AGA E-doeken zijn
hier uitstekend voor geschikt want ze zijn pluisvrij en
milieuvriendelijk. AGA Stainless Steel en Chrome Cleaner
worden aanbevolen om de geïsoleerde deksel schoon en
glimmend te houden. kunt ze bij uw lokale AGA-specialist
kopen.
Bekleding van de geïsoleerde deksels (binnenzijde) - het
gebruik van een AGA-spatscherm wordt aanbevolen om de
bekleding vrij van vetspetters te houden (verkrijgbaar bij uw
AGA-specialist of online bij www.agacookshop.co.uk).
Als de bekleding vlekken heeft, kunnen deze het beste
worden verwijderd als de kookplaat koud is. De bekleding
mag met warm zeepwater en/of een crème worden
schoongemaakt. Bij ernstige vlekken kan een met zeep
doordrenkt blokje worden gebruikt; dit moet in een
draaiende beweging worden gedaan.
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK. OM
BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
16
Nederlands
De eerste keren dat u een met zeep doordrenkt blokje
gebruikt, zult u zien dat er kringen achterblijven, maar deze
worden minder en het oppervlak van de bekleding wordt na
ieder gebruik glimmender. Gebruik niet te veel water en zorg
ervoor dat de bekleding droog is voordat u de deksel dicht
doet.
Bekleding van de ovendeur - de bekleding mag met warm
zeepwater, een crème of een met zeep doordrenkt blokje
worden schoongemaakt. Om de bekleding grondig te
reinigen, plaatst u een handdoek op het werkoppervlak en
tilt u voorzichtig de ovendeuren eruit (deuren zijn zwaar). Leg
ze met het email naar beneden op de handdoeken. Verwijder
hardnekkige vlekken met een met zeep doordrenkt blokje.
Maak ze droog voordat u ze weer aan de scharnieren hangt.
WAARSCHUWING: TOEGANKELIJK ONDERDELEN KUNNEN HEET WORDEN TIJDENS HET GEBRUIK. OM
BRANDWONDEN TE VERMIJDEN MOETEN KINDEREN UIT DE BUURT WORDEN GEHOUDEN.
17
Nederlands
Om ervoor te zorgen dat uw Aga-apparaat efficiënt
blijft werken, raden wij aan om deze regelmatig te laten
houden door een erkende Aga-monteur. Erkende Aga-
monteurs zijn getraind in de fabriek en gebruiken altijd
originele Aga-onderdelen
In het geval uw apparaat onderhoud behoeft, bel dan
met AGA service of neem contact op met uw erkende
distributeur.
Uw fornuis mag alleen door een gekwalificeerde
monteur van een erkende distributeur worden
onderhouden.
Breng GEEN wijzigingen aan het fornuis aan.
Onderhoud kan niet worden uitgevoerd op een
warm apparaat.
De periodieke onderhoudsbeurten om de garantie van
het apparaat te behouden zijn als volgt:
Na 2,5 kaar (30 maanden) is tussentijds onderhoud
nodig om verbruiksonderdelen te controleren en te
vervangen en om een veiligheidscontrole uit te voeren.
Na 5 jaar (60 maanden) maanden dient volledig
onderhoud te worden uitgevoerd. De garantie van
het apparaat dekt geen commercieel gebruik (zie het
afzonderlijke garantieboekje voor meer informatie).
Reserveonderdelen
Voor blijvende optimale en veilige prestaties adviseren
wij dat uitsluitend originele AGA-reserveonderdelen
worden gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste grote
onderdelendistributeurs, waaronder wij zelf.
8. Onderhoud
18
Nederlands
9. Installatie-instructies
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM ZE LATER TE
KUNNEN RAADPLEGEN.
LET OP: DIT TOESTEL IS ZWAAR, DE JUISTE APPARATUUR EN VOLDOENDE MANKRACHT MOETEN WORDEN
GEBRUIKT BIJ HET VERPLAATSEN OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt waarvan u
zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
Bewaar of GEBRUIK GEEN benzine of andere brandbare dampen en vloeistoen
in de buurt van dit of andere apparaten.
WAT TE DOEN ALS U GAS RUIKT
DO NOT try to light any appliance.
Raak GEEN elektrische schakelaars aan.
GEBRUIK GEEN telefoon in uw gebouw.
Bel onmiddellijk uw gasleverancier via een telefoon van een buur.
Volg de instructies van de gasleverancier op.
Als u uw gasleverancier niet kunt bereiken, bel dan de brandweer.
Installatie en onderhoud dient te worden uitgevoerd door een gekwaliceerd
installateur, een onderhoudsbedrijf of de gasleverancier.
WAARSCHUWING! Dit apparaat moet worden geïnstalleerd met een geschikt
instrument waarmee de spannings- en de nulgeleider permanent kunnen
worden onderbroken. Tijdens de installatie of bij afsluiten voor elektrische
werkzaamheden moet het apparaat permanent worden afgekoppeld van de
spannings- en nulgeleider.
WAARSCHUWING!
Lees de waarschuwingen aan het begin van dit deel. Als de informatie in
deze instructies niet wordt opgevolgd, kan er schade aan eigendommen
of persoonlijk letsel ontstaan.
19
Nederlands
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
ZORG ER VÓÓR DE INSTALLATIE VOOR DAT DE
LOKALE DISTRIBUTIEVOORWAARDEN SOORT GAS EN
GASDRUK EN DE AFSTELLINGEN VAN HET APPARAAT
COMPATIBEL ZIJN.
DE GASAFSTELLINGEN VOOR DIT APPARAAT ZIJN
VERMELD OP HET TYPEPLAATJE DAT ZICH OP EEN
UITSCHUIFBARE PLAAT ACHTER DE PLINTAFDEKKING
BEVINDT.
Zie “Controles voor de installateur” pagina 19 om de
werking van het apparaat te testen.
Dit apparaat is niet op een afzuigapparaat voor
verbrandingsproducten aangesloten. Het moet in
overeenstemming met de huidige installatievoorschriften
worden geïnstalleerd. Besteed bijzondere aandacht aan de
relevante eisen met betrekking tot ventilatie.
Ook moet de installatie overeenstemmen met de
verordeningen in de gasregio en van de plaatselijke
autoriteiten.
Controleer als u klaar bent de gasinstallatie op dichtheid
en ontlucht deze. De lekconrole van het apparaat dient te
worden uitgevoerd volgens de instructies van de fabrikant.
OPMERKING : Controleer na het aansluiten van het gas
ervoor dat het fornuis geen gas lekt met behulp van
zeepwater of lekvloeistoen.
WAARSCHUWING - GEVAAR VOOR ELEKTRISCHE
SCHOKKEN
Het is de verantwoordelijkheid van de klant om een
gekwaliceerde elektrische installateur te raadplegen, om
ervoor te zorgen dat de elektrische installatie afdoende is en
aan de regelgeving voldoet.
Let goed op bij het maken van gaten in wanden of vloeren. Er
kunnen zich elektriciteitsdraden bevinden achter de wand of
vloer, welke een elektrische schok kunnen veroorzaken als u
deze aanraakt.
Identiceer elektrische leidingen die zouden kunnen worden
beïnvloed door de installatie van dit product en sluit het
stroomcircuit af.
WAARSCHUWING : dit apparaat moet geaard zijn.
GEBRUIK GEEN verlengsnoer bij dit apparaat.
10. Installatie Introductie
Controles voor de installateur
Raadpleeg een gekwaliceerde elektricien als u niet zeker
weet of het apparaat juist is geaard.
Niet opvolgen van deze instructies kan overlijden of ernstig
letsel tot gevolg hebben.
Controleer de werking van het apparaat, ga na of de
branderontsteking juist functioneert op de afzonderlijke
branders en in combinatie met andere branders. Controleer
de aanblik en de stabiliteit van de vlammen.
Controleer of de ovenelementen warm worden en dat de
oven op temperatuur komt.
WAARSCHUWING : Dit apparaat moet geaard zijn.
Het apparaat is bedoeld voor de op het identicatieplaatje
aangegeven spanning.
20
Nederlands
11. Van pallet halen en fornuis installeren
1. Vervoersbeugels verwijderen - Draai de vier schroeven
aan de voorzijde en twee schroeven aan de achterzijde
los en verwijder de beugels (Afb.11.1).
2. OPMERKING: Zorg ervoor dat de netvoedingskabel
niet klem komt te zitten. Schuif het apparaat enkel van
de achterzijde van de pallet. Uitsparing aangebracht
voor geschikte steekwagen. Apparaat moet worden
bevestigd aan steekwagen met geschikte banden
(gearceerde gebied) (Afb.11.2).
3. Zodra het apparaat in de keuken staat, verwijdert u de
steekwagen en de banden. De voorste stabiliteitspoten
kunnen met een steeksleutel worden verhoogd om het
apparaat van de vervoerspallet te schuiven (Afb.11.3).
4. Schuif het fornuis van de vervoerspallet. Zorg ervoor
dat de netvoedingskabel niet klem komt te zitten
(Afb.11.4).
DESN 517176
Afb.11.1
DESN 516891
DESN 517177
DESN 517178
Afb.11.2
Afb.11.3
Afb.11.4
NETVOEDINGSKABEL
STABILITEIT VOET
21
Nederlands
DESN 517179
DESN 516895
DESN 516897
Afb.11.5
Afb.11.6
Afb.11.7
5. Het apparaat kan nu op de wielen worden gezet en
in de gewenste positie worden gerold. OPMERKING :
Zorg ervoor dat de netvoedingskabel niet klem komt te
zitten (Afb.11.5).
6. Apparaat waterpas zetten - Gebruik een
steeksleutel van 13 mm voor de FIJNafstelling van het
wielmechanisme aan beide zijden aan de achterkant
van het apparaat (Afb.11.6).
7. Gebruik een steeksleutel van 12 mm voor de
FIJNafstelling van de poten aan de voorzijde van het
apparaat en breng de remvoorziening voor de wielen
aan(Afb.11.6).
8. Draai de bout rechtsom voor verlaging van het wiel en
zet daarmee het fornuis hoger (Afb.11.6).
9. Als u de bout linksom draait, komen de wielen hoger te
staan en het fornuis dus lager (Afb.11.6).
10. Magnetische plint aanbrengen (Afb.11.7)
PLINT AAN DE VOORZIJDE
VALT OVER DE ZIJPLATEN
HEEN
ZORG ERVOOR DAT DE
ZIJPLINTPLATEN IN DE
GELEIDINGSRAIL AAN DE VOORZIJDE
ZITTEN
22
Nederlands
12. Specificaties
Afb.12.1
Vrije ruimte voor bovenkasten - Afb.12.1.
OPMERKING : Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het apparaat zelf bij
bovengenoemde getallen in totaal 10 mm (⁄) worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke
afmetingvariaties die bij grote gietstukken worden aangetroen, met name de breedte in een uitsparing van het apparaat kan
van vitaal belang zijn.
Gewicht van het apparaat (zonder verpakking)
Model: AGA 60 Gaskookplaat 474 lbs (215 kg)
DESN 517180
3mm AFSTAND VAN
DE ZIJWAND
23
Nederlands
Afstanden aan de zijkant
Installeert u een AGA 60 in een nieuwe keuken of kunt u zelf
de ruimte tussen de keukenonderdelen bepalen, dan is het
raadzaam om een kleine extra ruimte van 3 mm open te laten
aan beide zijden om de installatie te vergemakkelijken en
schade te voorkomen bij het verschuiven van het product.
6 mm extra ruimte is nodig indien het fornuis in een
bakstenen nis komt te staan, voor het geval de muur niet
recht is.
Bij installatie tegen een zijmuur die uitsteekt aan de voorzijde
van het fornuis, is een ruimte van 116 mm nodig aan de
linkerkant voor toegang tot de ovendeur.
Elke zijwand die boven het fornuis, aan beide zijden,
uitsteekt, mag niet dunner zijn dan 60 mm horizontaal van
het fornuis (Afb.12.1).
Oppervlaktes boven het fornuis moeten minimaal op 650 mm
afstand liggen.
De ventilatieopeningen achter in de topplaat mogen niet zijn
afgedekt.
Past in een opening van 60 cm
Zelfs bij een breedte van slechts 60 cm past de AGA 60; zie de
onderstaande richtlijnen (Afb.12.2).
De topplaat van het fornuis loopt aan de onderkant naar
buiten taps toe. Aangrenzende kastjes dienen daarom
een maximale diepte van 595 mm te hebben (inclusief de
deurtjes). Zijn ze dieper, plaats dan het fornuis naar voren toe.
Naastgelegen werkoppervlakken mogen maximaal 45 mm
dik zijn.
Basis van het fornuis of haard
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop het
fornuis komt te staan waterpas is en het totale gewicht van
het apparaat kan dragen.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en er
mogen geen vloertegels voor liggen. Indien nodig moet het
fornuis met de dikte van de tegels worden verhoogd zodat
de plint verwijderd kan worden en het fornuis kan worden
weggerold voor onderhoud.
Tegels
Wanneer het fornuis in een te betegelen uitsparing of muur
komt te staan, mogen de tegels in geen enkel geval de
topplaat van het fornuis overlappen. Er moet toegang tot
de topplaat zijn, zodat deze verwijderd kan worden voor
onderhoud op een later tijdstip.
Optionele voorverwarm-timerkit (AE4M231659)
Als de optionele voorverwarm-timerkit is aangebracht, moet
er rekening worden gehouden met de locatie van de timer
en de kabel tussen de timer en een fornuis. De timerkabel is 4
meter lang.
Afb.12.2
DESN 517181
45 MM MAX DIKTE
WERKOPPERVLAK
25 mm afstand tussen de
voorplaat en de voorzijde
van de kastdeur
Wokoppervlak
595 mm max kastdiepte,
inclusief deuren
24
Nederlands
Brandbare achterwanden
Omdat dit apparaat doorlopend in gebruik kan zijn,
dient u goed nota te nemen van de BELANGRIJKE
AANWIJZINGEN.
Indien de achterwand bestaat uit brandbaar materiaal
(muur van hout, een binnenwand of gipswand) zijn speciale
hittebeschermingsmaatregelen noodzakelijk.
Een niet-brandbare isolatieplaat van ten minste 15 mm
dik (Monolux of gelijkwaardig) kan als beschermende laag
worden aangebracht achter het fornuis. De plaat moet
doorlopen tot de hoogte van de kookplaat (Afb.12.3).
De luchtspleet moet open worden gelaten en mag NIET
worden afgedekt door de bovenrand (Afb.12.4).
SPECIALE OPMERKING : Zorg ervoor dat blootliggende
elektrische kabels of kunststof aansluitingen niet uit de muur
achter of direct boven het fornuis uitsteken. Deze materialen
gaan snel kapot wanneer ze in constante aanraking zijn met
hoge temperaturen.
Andere openingen
Er moet minimaal 1000 mm vrij zijn aan de voorzijde van het
fornuis zodat er onderhoud aan kan worden uitgevoerd.
Afb.12.3
Afb.12.4
DESN 517182
DESN 517183
GEBRUIK BRANDWERENDE PLAAT BIJ BRANDBARE WAND
GEBRUIK AFSTANDSBEUGELS BIJ
BRANDBARE WAND
15mm brandwerende plaat
Brandbare wand
Brandbare wand
25
Nederlands
Als de kabel wordt ingekort, moeten nieuwe ringen op de
blootgelegde geleiders worden aangebracht.
De aansluitmethode op het lichtnet moet volledige
elektrische isolatie van het apparaat faciliteren, door middel
van een veelpolige schakelaar, met een contactscheiding van
ten minste 3 mm op alle polen.
De isolator mag niet onmiddellijk boven het fornuis zitten,
maar moet op maximaal 2 meter van het apparaat staan.
De isolator mag van het aansluitingspunt verwijderd zijn.
Het aansluitpunt op het lichtnet moet toegankelijk zijn
binnen de gebieden in afbeelding Afb.13.1 en Afb.13.2
opties voor kabelroutering.
Voor 2- of 3-fase-installaties moet een optionele adapterkit
worden aangeschaft (onderdeelnummer AE4M231226).
13. Elektrische aansluiting
Afb.13.1
Afb.13.2
DESN 516918
DESN 517184
DE NETVOEDINGSKABEL MOET BINNEN DE AANGEGEVEN GEBIEDEN LIGGEN. ALS EEN VOLLEDIG VERZONKEN AANSLUITING WORDT
GEBRUIKT ACHTER HET FORNUIS IN HET GEARCEERDE DEEL, HOUDT U 5 mm RUIMTE AAN DE ACHTERKANT VAN HET FORNUIS AAN
WAARSCHUWING: Dit apparaat moet geaard zijn.
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning die op
het typeplaatje staat vermeld. Dit vindt u achter de
plintafdekking.
Als een netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen.
Een 1-fase, 32 A, 230 V of 3-fasen, 400 V met minimaal 16
A per fase ~ 50 Hz beveiligde voeding is nodig naast het
apparaat. Externe bedrading naar het apparaat moet met
behulp van het meegeleverde netsnoer worden geïnstalleerd,
in overeenstemming met de huidige eisen voor bedrading en
eventuele plaatselijke verordeningen die van toepassing zijn.
BEVESTIG DE NETVOEDINGSKABEL MET ‘P’-CLIPS VOOR KABELBEHEER AAN DE LINKER-
EN RECHTERKANT
OPMERKING: Als de timerkit is aangebracht, gebruikt u de kabelbinder die bij de timerkit is
geleverd om de timerkabel vast te maken aan de netvoedingskabel.
netvoedingskabel netvoedingskabel
Aanrecht
26
Nederlands
14. Installatievolgorde en -procedure
De branders
BELANGRIJK: de gietijzeren pannendragers op het fornuis
zijn veel zwaarder dan op de meeste gasfornuizen. Wees
daarom voorzichtig wanneer u ze verplaatst of opnieuw op
de kookplaat zet.
Het is belangrijk dat ze worden opgetild van het apparaat
en niet over de naastgelegen geëmailleerde delen worden
gesleept; dit leidt tot beschadiging van het email.
Branderkap plaatsen
snelle en Halfsnelle branders
Plaats de branderkap op de borgnokken en draai de kap
rechtsom om deze te vergrendelen (Afb.14.1) en (Afb.14.2).
Wokbrander (Afb.14.3)
BORGNOKKEN
BRANDERKAP
BORGNOKKEN
BRANDERKAP
DESN 513513
DESN 513513
Afb.14.1
DESN 513898
Afb.14.2
Afb.14.3
BRANDERKOP
BRANDERKAP
THERMOELEMENT
ELEKTRODE
BINNENKAP
BUITENRING
BRANDERKOP
BRANDERPLAAT
PAKKING
BRANDERBASIS
THERMOELEMENT
ELEKTRODE
27
Nederlands
DESN 517564
POSITIE VAN DE GASBAJONET OP DE MUUR
(in het gearceerde deel)
PLAATSINGSGEBIED
BAJONETAANSLUITING
Gasaansluiting
LET OP: ZORG DAT HET APPARAAT GEÏSOLEERD IS
VAN HET STROOMNET
Dit fornuis kan met een voor apparaten goedgekeurde
exibele aansluiting worden geïnstalleerd. De toevoerleiding
mag niet kleiner zijn dan R ½ (½” BSP). Er wordt verbinding
gemaakt met de vrouwelijke schroefdraadverbinding R ½ (½”
BSP) in het toevoerblok dat zich net onder het niveau van de
kookplaat bevindt, aan de linkerachterzijde van het fornuis.
De meegeleverde gasbajonetsluiting moet worden
gemonteerd op de wand in het gebied dat is aangegeven
op Afb.14.5. Houd er rekening mee dat het mogelijk moet
zijn om het fornuis voldoende naar voren te trekken voor
onderhoud. Zorg ervoor dat de exibele slang niet klem komt
te zitten tussen de het achterpaneel van het fornuis en de
achterwand. Zorg ervoor dat de slang wordt weggeleid van
de ventilatiesleuven in het achterpaneel. De exibele slang
moet in overeenstemming zijn met de geldende normen.
BELANGRIJK: de gaskraan aan de wand mag niet
meer dan 45 mm uitsteken uit de muur, zodat er
geen contact mogelijk is met de achterkant van het
fornuis Afb.14.5.
FLEXIBELE SLANG
De exibele slang moet aangepast zijn aan het type gas
dat wordt gebruikt. LPG-slangen zijn voorzien van een rode
streep, een rode band of een rood label. Bij twijfel raadpleegt
u uw leverancier.
Voor een niet verticaal apparaat dat middels een slang kan
worden verbonden. Het aansluitpunt op het stroomnet moet
toegankelijk blijven nadat het apparaat is geïnstalleerd.
OPMERKING : Gebruik zeepwater op nieuwe
gasverbindingen om te controleren dat er geen gaslekken
zijn.
Controleer op gasdichtheid nadat de gastoevoer is
aangesloten.
Druk testen
Het druktestpunt bevindt zich net onder het niveau van de
kookplaat rechts achter het fornuis (Afb.14.5).
Voor apparaten op aardgas moet de druk nominaal 20
mbar (8 inch waterkolom) bedragen.
Voor LPG-apparaten moet de druk G30/28 mbar of
G31/37 mbar zijn.
Zet de gaskraan uit, haal de drukmeter eraf en plaats de
druktestschroef weer op de nippel.
DESN 511646
(ALLEEN WOKBRANDER)
Afb.14.4
Afb.14.5
28
Nederlands
Stabiliteit fornuis
Veranker een veiligheidsketting stevig aan de muur en aan
het fornuis om te voorkomen dat de exibele slang wordt
overbelast wanneer het fornuis naar voren wordt getrokken
voor onderhoud. Raadpleeg afb. 13 bij het bevestigen van
een veiligheidsketting Afb.14.6.
Waar een slang wordt gebruikt, dient de beweging van het
gasapparaat te worden beperkt tot niet meer dan 80% van de
slanglengte.
Als het nodig is om de veiligheidsketting los e maken,
zorg er dan voor dat de veiligheidsketting opnieuw wordt
vastgemaakt als het apparaat weer terug wordt gezet op
zijn oorspronkelijke plaats om ernstig letsel of overlijden te
voorkomen.
Hermonteer de branderkappen (Afb.14.2) en (Afb.14.3) en
wokbrander (Afb.14.4) en plaats de pannendrager terug.
Niveau pannendragers aanpassen
1. Draai de borgmoer los met een sleutel van 8 mm
(Afb.14.7).
2. Voorkom dat de pannendragervoet niet stabiel staat en
draai deze vast met een inbussleutel van 2,5 mm.
3. Controleer of de pannendrager waterpas staat ten
opzichte van de tegenoverliggende pannendrager.
4. Draai de borgmoer weer vast.
Plaats bedieningsknoppen en strips
1. Zorg ervoor dat de bedieningsknoppen en strips juist
op de assen zijn geplaatst, zoals is weergegeven op
(Afb.14.8).
Plaats handgreep
1. Plaats de handgreep op de as en zet op de juiste locatie
vast met de inbusbouten (aan de onderzijde van de
beugel) (Afb.14.8).
DESN 517192
DESN 517187
Afb.14.6
DESN 517186
Afb.14.7
Afb.14.8
29
Nederlands
15. Schakelschema
1 2
B11 12
B21 22
B31 32
2
2
2
4
4
1
1
3
3
P3
P1
P2
5
2
1
3
4
Off Hi Hi -Sim Sim Lo -Sim Lo
3
L1
L2
L3
N3
N1
1 2
1 2
3A
4
1
L
N
600W
600W
600W
600W
600W
300W
300W
300W
5P3
P1
P2
2
1
3
4
b
Code Colour
b Blue
br Brown
bk Black
or Orange
r Red
v Violet
w White
g Green
y Yellow
g/y Green/yellow
gr Grey
br
br
br
br
br
br
bb
b
b
b
b
y
y
or
b
b
bb
b
b
b
b
bbk
bk
bk
bk
bk
bk
bk
bk
bk
bk
g
g
g
r
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
gr
br b
Description
A1 Terminal block
B1 Tap ignition switch
C1 Spark generator
D1 Electrode
E1 Upper oven top element
E2 Upper oven base element
E3 Lower oven base element
F1 Upper oven thermostat
F2 Lower oven thermostat
F3 Upper ovenheat thermostat
CodeCode Description
G1 Upper oven overheat switch
G2 Lower oven overheat switch
H1 Selector setting
I1 Mount terminal bracket
J1 Relay box
K1 Upper oven timer
L1 Selector
A1
B1
C1
D1
E1
F1
F2
G1
G2
H1
I1
1
F3
L1
K1
E2
E3
LN
N
E
L1 L2 G
AE
EU
North America
Australia NZ
LET OP : label alle draden voordat u ze afsluit, omdat bedradingsfouten tijdens onderhoud van knoppen een onjuiste,
gevaarlijke werking kunnen veroorzaken. Controleer na onderhoud dat het apparaat correct functioneert.
OPMERKING:
1. De ontstekingsschakelaars en thermostaten worden afgebeeld in de uitstand bij een koud apparaat en een gesloten
ovendeur.
2. Het apparaat is koud (d.w.z. In- en uitschakeling niet geactiveerd)
Code Beschrijving
A1
Terminal block
B1
Tap ignition switch
C1
Spark generator
D1
Electrode
E1
Bovenelement bovenste oven
E2
Basiselement bovenste oven
E3
Basiselement onderste oven
F1
Thermostaat bovenste oven
F2
Thermostaat onderste oven
F3
Oververhittingsthermostaat bovenste oven
Code Beschrijving
G1
Oververhittingsschakelaar bovenste oven
G2
Oververhittingsschakelaar onderste oven
H1
Instelling keuzeknop
I1
Bevestig aansluitklem
J1
Relaiskast
K1
Timer bovenste oven
L1
Plaatselector
Code Kleur
b
Blauw
br
Bruin
bk
Zwart
or
Oranje
r
Rood
v
Voilet
w
Wit
y
Geel
g/y
Groen/Geel
gy
Grijs
30
Nederlands
16. Technische gegevens
KOOKPLAAT - AARDGAS G20 - (Apparaatcategorie I
2H
)
Brandertype
ULTRASNEL HALFSNEL SNELLE HALFSNEL
Maximale warmtetoevoer 3.6 KW 1.75 KW 3.0 KW 1.75 KW
Plaatsbepaling injector 145 (H3) 094 (F3) 121(F2) 094 (F3)
Positie drukpunt: Rechts achter fornuis, net onder niveau kookplaat
Drukinstelling :
20 mbar
Ontsteking brander : H.T. Spark
PROPANE GAS G31 - (Apparaatcategorie I
3p
)
Brandertype
ULTRASNEL HALFSNEL SNELLE HALFSNEL
Maximale warmtetoevoer
3.5 KW
(250 g/h)
(0.50 l/h)
1.75 KW
(125 g/h)
(0.25 l/h)
3.0 KW
(214 g/h)
(0.42 l/h)
1.75 KW
(125 g/h)
(0.25 l/h)
Plaatsbepaling injector 95 65 85 65
Positie drukpunt: Rechts achter fornuis, net onder niveau kookplaat
Drukinstelling :
G30 : 28 - 30 mbar Butane G31 : 37 mbar Propane
Ontsteking brander : H.T. Spark
NETHERLANDS (NG) G25/G25.3 - (Apparaatcategorie 2E(43.46 - 45.3MJ/M(0°C))
Brandertype ULTRASNEL HALFSNEL SNELLE HALFSNEL
Maximale warmtetoevoer 3.3 KW 1.75 KW 3.0 KW 1.75 KW
Plaatsbepaling injector 145 (0224-8) 095 (F2) 121 (F2) 095 (F2)
Positie drukpunt : Rechts achter fornuis, net onder niveau kookplaat
Drukinstelling : 25 mbar
Ontsteking brander : H.T. Spark
Electrische ovens
Nominaal vermogen bovenste oven:
3.0 Kw
Nominaal vermogen onderste oven : 0.9 Kw
Voeding 230v 30 AMP
Het typeplaatje bevindt zich op een uitschuifbare plaat, achter
de onderste oven.
Gewicht van het apparaat (zonder verpakking)
Model: AGA 60 Gaskookplaat 474 lbs (215 kg)
Ultra-Rapid
Semi-Rapid
Rapid
Semi-Rapid
Halfsnel
Halfsnel
Snelle
Ultrasnel
31
Nederlands
17. Checklist
Overhandig deze instructies aan de gebruiker om te bewaren en vertel over de veilige bediening van het apparaat.
Serienummer Aanvinkvakje
Controleer of de pannendragers en gasbranders van de kookplaat goed vast zitten.
Controleer of de gasdruk correct is.
Controleer of de knoppen en lijsten goed vastzitten.
Controleer of de branderontsteking werkt.
Controleer de instellingen voor de deksels van de kookplaat.
Controleer de dichtingsstroken van de oven, pas indien nodig de positie van de deur aan.
Dichtingsstroken van de bak- en sudderovens MOETEN een opening tussen de deurscharnieren
hebben. De roostoven is voorzien van een ononderbroken dichtingsstrook.
Zorg ervoor dat alle plastic folielagen van de binnenkant van de ovendeuren zijn verwijderd.
Zet de braad- en sudderoven aan.
Doorloop de gebruiksaanwijzing van het apparaat met de klant, geef beste praktijken over
ovenonderhoud, energieverbruik, reiniging van email (vlekken van overgekookt groentewater op email
enz.)
Handtekening van onderhoudstechnicus ..................................................................... Datum ........................................
32
Notes
33
Notes
34
Notes
35
Notes
With AGA Rangemasters policy of continuous product
improvement, the Company reserves the right to change
specications and make modications to the appliances
described and illustrated at any time.
www.agaliving.com
www.agacookshop.co.uk
Manufactured By
AGA Rangemaster
Station Road
Ketley Telford
Shropshire TF1 5AQ
England
For further advice or information contact
your local AGA Specialist.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

AGA eR3 60 / 60 Gas User and Installatie gids

Type
Installatie gids
Deze handleiding is ook geschikt voor