5
Nederlands
Algemeen advies
Voedsel dient niet in een oven te worden geplaatst totdat
deze de ingestelde temperatuur heeft bereikt.
Ovendeuren mogen tijdens het bereiden en opwarmen niet
lange tijd blijven openstaan.
Bewaar de eenvoudige bakplaat buiten de AGA. Gebruik
hem koud in de braadoven om warmte van bovenaf
tegen te houden en creëer zo onderin een meer gematigde
temperatuur. Het kan ook als een bakplaat worden gebruikt.
Opwarmtijden
Omdat de AGA werkt volgens het principe van warmteopslag,
is er tijd nodig om de warmte van de elektrische elementen
te verzamelen, totdat het gietijzer deze heeft opgenomen.
Wij raden aan om een uur opwarmtijd te rekenen. De
optionele programmeerder is een geweldige accessoire,
omdat deze kan worden ingesteld om de bovenste oven voor
te verwarmen, zodat u er meteen iets kunt inschuiven als u de
deur binnenloopt.
Het principe van warmteopslag betekent dat de ovens en
de kookplaat tot een vooraf ingestelde warmte worden
verwarmd; de bereidingsovens zijn genoemd naar de
desbetreende functie en niet naar de temperatuur.
De zones van de AGA 60 gebruiken
Op de volgende pagina’s worden de verschillende zones van
het AGA 60-fornuis beschreven.
Het traditionele AGA-fornuis met warmteopslag staat bekend
om de aangename warmte die het uitstoot. Met de AGA 60
krijgt u alleen warmte wanneer het fornuis aan staat of, in
mindere mate, wanneer slechts onderdelen ervan aanstaan.
De kookplaat
De gietijzeren kookplaat wordt handmatig bediend en is plat
vervaardigd om het beste algehele contact met de AGA-
sauspannen, grillpannen, frituurpan en ketel te bieden.
De kookplaatstand is de warmste stand terwijl de
sudderplaatstand de koelste van de twee is. Er zitten
elektrische onderdelen in het gietijzer die in respectievelijk
ca. 11 en 8 minuten opwarmen. De kookplaat kan volledig
onafhankelijk van de ovens worden gebruikt.
De gehele zone van de kookplaat kan voor koken worden
gebruikt en er kunnen altijd meerdere pannen op een plaat
worden gezet. De kookplaat bevindt zich een klein beetje
boven de topplaat om krassen tot een minimum te beperken
als de pannen naar één zijde worden geschoven om verder te
sudderen.
Het chromen, geïsoleerde deksel wordt neergeklapt over de
kookplaat als deze opwarmt of niet wordt gebruikt. Wanneer
de kookplaat ‘aan’ staat, is het geïsoleerde deksel warm.
We bevelen ten sterkste aan dat u geen voorwerpen direct
op het geïsoleerde deksel zet, zoals ketels, sauspannen of
bakblikken, omdat de kleinste krasjes meteen zichtbaar zijn.
Koop een paar pannenlappen om het oppervlak van het
deksel te beschermen als dit als wegzetplek wordt gebruikt!
Houd de kookplaat vrij van aangebrand eten of kruimels
met de bij uw AGA geleverde draadborstel. “Uw fornuis
reiniging en verzorgen” pagina 15.
Kookplaatbediening
Zet de bedieningsknop in de stand om de kookplaat te
gebruiken en op de stand voor de sudderplaat.
De kookplaatstand
De warmste stand, de kookplaatstand, wordt gebruikt voor
koken, grillen, roerbakken, maken van toast, inderdaad alles
waar veel warmte voor nodig is. Groene groentes behouden
hun kleur wanneer ze hierop snel worden gekookt. U kunt
ook een stoommandje gebruiken boven de sauspannen om
meer dan één groente tegelijk te koken.
Wanneer u roerbakt of iets bereidt dat kan spetteren,
bevelen we het gebruik van een AGA-spatscherm aan dat
het geïsoleerde deksel tegen spetters beschermt. Zo is
schoonmaken een koud kunstje! Was het spatscherm in
afwaswater af of plaats dit in de vaatwasser tussen twee
dinerborden.
Houd er rekening mee dat de kookplaatstand te warm is om
er direct voedsel op te bereiden.
De sudderplaatstand
De sudderplaatstand is de koelste van de twee
kookplaatstanden en wordt dus gebruikt voor recepten
waar minder warmte voor nodig is, zoals sauzen, roereieren,
melk opwarmen, langzaam bakken, soepen laten trekken
en wortelgewassen garen. Daarnaast kan deze worden
gebruikt om direct op te koken in de vorm van een grillplaat
- van onschatbare waarde voor geroosterde sandwiches,
quesadilla’s, platte scones, het dichtschroeien van sint-
jakobsschelpen en zelfs voor vetvrij gebakken eieren!
Langzaam bereide toast kan op de sudderplaat worden
bereid. Hiervoor is de AGAbroodrooster niet nodig.