Aeg-Electrolux E9871-7-M Recipe book

Type
Recipe book

Deze handleiding is ook geschikt voor

Gebruiksaanwijzing Tabellen, tips en
recepten
Wij danken u voor uw keuze voor een van onze producten van hoogwaardige
kwaliteit.
Lees deze gebruiksaanwijzing alstublieft zorgvuldig door, zo kunt u zeker zijn van
optimale en professionele prestaties van uw apparaat. De handleiding zal u in
staat stellen om alle processen perfect en op de meest efficiënte wijze te laten
verlopen. Wij adviseren u deze handleiding op een veilige plaats te bewaren, dan
kunt u hem te allen tijde raadplegen. Geef deze handleiding ook aan een
eventuele toekomstige eigenaar van het apparaat.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe apparaat.
INHOUD
TOEPASSINGEN, TABELLEN EN TIPS 2
Binnenkant van de deur 2
Bakken 2
Braden 7
LAGE TEMP. 10
Grilleren 10
ONTDOOIEN 11
Vleesprogramma's 11
RECEPTEN 12
BAKKEN 12
BRADEN 17
OVERIGEN 20
Wijzigingen voorbehouden
TOEPASSINGEN, TABELLEN EN TIPS
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Informatie over acrylamide
Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van levensmidde-
len (met name in producten die zetmeel bevatten), een gezondheidsrisico vormen tenge-
volge van acrylamides. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij la-
ge temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te bruinen.
Binnenkant van de deur
Aan de binnenkant van de ovendeur ziet u de nummers van de inzetniveaus.
De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn
afhankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat
u tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en
de ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
2
Inhoud
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven
tijdens het bakken vervormen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de vervor-
ming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten lan-
ger zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschil-
len verminderen tijdens het bakproces.
Bakken op één ovenniveau - Bakken in bakblikken.
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Tulband of brioche HETELUCHT MET
RING
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Moskovisch gebak/
vruchtencake
HETELUCHT MET
RING
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biscuitgebak HETELUCHT MET
RING
1 140 0:25 - 0:40
Biscuitgebak CONVENTIONEEL 1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
HETELUCHT MET
RING
3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem van roer-
deeg
HETELUCHT MET
RING
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Appeltaart CONVENTIONEEL 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen Ø
20 cm, diagonaal ge-
plaatst)
HETELUCHT MET
RING
1 160 1:10 - 1:30
Appeltaart (2 vormen Ø
20 cm, diagonaal ge-
plaatst)
CONVENTIONEEL 1 180 1:10 - 1:30
Hartige taart (bijv. qui-
che lorraine)
HETELUCHT MET
RING
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Kwarktaart CONVENTIONEEL 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op één ovenniveau - Taarten/gebak/brood op bakplaten
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Vlechtbrood/brood-
krans
CONVENTIONEEL 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Toepassingen, tabellen en tips
3
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Kerststol
1)
CONVENTIONEEL 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Brood (roggebrood) CONVENTIONEEL 1
- Eerst
1)
230 0:25
- Vervolgens 160 - 180 0:30 - 1:00
Roomsoezen/tompoe-
zen
1)
CONVENTIONEEL 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Koninginnenbrood (op-
gerolde cake met
jam)
1)
CONVENTIONEEL 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimeltaart (droog) HETELUCHT MET
RING
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Amandelcake/suiker-
taart
1)
CONVENTIONEEL 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
HETELUCHT MET
RING
3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
CONVENTIONEEL 3 170 0:35 - 0:50
Vruchtencake met krui-
meldeeg
HETELUCHT MET
RING
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Gistcake met delicate
garnering (bijvoorbeeld
kwark, room, pudding-
vulling)
1)
CONVENTIONEEL 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (met veel garne-
ring)
1)2)
HETELUCHT MET
RING
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (dunne korst)
1)
HETELUCHT MET
RING
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Ongedesemd brood HETELUCHT MET
RING
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Zwitserse vruchten-
taartjes
HETELUCHT MET
RING
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik de diepe braadpan
Bakken op één ovenniveau - Koekjes
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Zandkoekjes HETELUCHT MET
RING
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak HETELUCHT MET
RING
3 140 0:20 - 0:30
4
Toepassingen, tabellen en tips
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Spritsgebak
1)
CONVENTIONEEL 3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes HETELUCHT MET
RING
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Eiwitgebak, schuimge-
bak
HETELUCHT MET
RING
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes HETELUCHT MET
RING
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Klein gerezen gebak HETELUCHT MET
RING
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Bladerdeeg
1)
HETELUCHT MET
RING
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
HETELUCHT MET
RING
3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
CONVENTIONEEL 3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakes (20 stuks/
bakplaat)
1)
HETELUCHT MET
RING
3 140 0:20 - 0:30
Kleine cakes (20 stuks/
bakplaat)
1)
CONVENTIONEEL 3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - Cakes/taarten/brood op bakplaten
Soort gebak
HETELUCHT
MET RING
2 niveaus
HETELUCHT
MET RING
3 niveaus
Temperatuur (°C)
Tijd (u:min)
Roomsoesjes/eclairs
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kruimeltaart 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - Koekjes/kleine cakes/taartjes, pasteitjes/broodjes
Soort gebak
HETELUCHT
MET RING
2 niveaus
HETELUCHT MET
RING
3 niveaus
Temperatuur (°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Roerdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Eiwitgebak, schuimge-
bak
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Klein gerezen gebak 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Bladerdeeg
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Toepassingen, tabellen en tips
5
Soort gebak
HETELUCHT
MET RING
2 niveaus
HETELUCHT MET
RING
3 niveaus
Temperatuur (°C)
Tijd (u:min)
Broodjes 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Kleine cakes (20 stuks/
bakplaat)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is te licht van
kleur
Onjuist ovenniveau. Plaats de cake op een lager ovenniveau.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te hoge oventemperatuur. Stel de oventemperatuur lager in.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te korte baktijd. Baktijd verlengen.
Stel geen hogere baktemperaturen in
voor kortere baktijden.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te veel vocht in het deeg. Minder vocht gebruiken. Houd de meng-
tijden aan, vooral wanneer u mixers ge-
bruikt.
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur. Stel een hogere oventemperatuur in.
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Te hoge oventemperatuur
en te korte baktijd.
De oventemperatuur lager instellen en de
baktijd verlengen.
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Het deeg is niet gelijkmatig
verdeeld
Verdeel het deeg gelijkmatig over de bak-
plaat
De cake wordt niet
gaar binnen de aange-
geven baktijd.
Te lage temperatuur. Stel de baktemperatuur iets hoger in
PIZZA HETELUCHT -tabel
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Soort gebak Rekstand Temperatuur °C Tijd (in minuten)
Pizza (dunne korst)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (met veel garne-
ring)
1 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 45 - 60
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine 1 170 - 190 40 - 50
6
Toepassingen, tabellen en tips
Soort gebak Rekstand Temperatuur °C Tijd (in minuten)
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 60 - 90
Kwarktaart op plaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 70
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
1)
1 250 - 270 10 - 20
Bladerdeegtaart
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Oven voorverwarmen
Braden
Algemene aanwijzingen:
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe braadpan braden of op een rooster met
boven een braadpan. (Indien aanwezig)
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder dek-
sel braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1kg in de oven te bereiden.
Om het inbranden van vrijkomende vleessappen of vet te voorkomen, adviseren wij
een beetje vloeistof in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevogelte diverse keren tijdens het braden met het
eigen vleessap. Hiermee bereikt u een beter braadresultaat.
Schakel de oven ca.10 minuten voor het einde van de braadtijd uit, om te profiteren
van de restwarmte.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Suddervlees 1 – 1,5 kg CONVENTIO-
NEEL
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossehaas per cm dikte
- van binnen rood
1)
per cm dikte INFRATHERM 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- binnen roze (medium) per cm dikte INFRATHERM 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- helemaal gaar per cm dikte INFRATHERM 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Toepassingen, tabellen en tips
7
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Tussenribstuk, casselerrib 1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehaktbrood 750 g - 1 kg INFRATHERM 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkensribstuk (voorge-
kookt)
750 g - 1 kg INFRATHERM 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalfsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Geroosterd kalfsvlees 1 kg INFRATHERM 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 -2 kg INFRATHERM 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Lamsbout, lamsgebraad 1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg CONVENTIO-
NEEL
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Reerug, hertenrug 1,5 – 2 kg CONVENTIO-
NEEL
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Reebout, hertenbout 1,5 – 2 kg CONVENTIO-
NEEL
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
Gevogelte
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Stukken vleugel 200 – 250 g
p.p.
INFRATHERM 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip 400 – 500 g
p.p.
INFRATHERM 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, braadkip 1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1,5 – 2 kg INFRATHERM 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 – 5 kg INFRATHERM 1 160 - 180 2:30 - 3:30
8
Toepassingen, tabellen en tips
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Kalkoen 2,5 – 3,5 kg INFRATHERM 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 – 6 kg INFRATHERM 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (stoven)
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hele vissen 1 – 1,5 kg CONVENTIO-
NEEL
1 210 - 220 0:45 - 1:15
VLEESTHERMOMETER-tabel
Rundvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Rosbief of ossenhaas van binnen rood 45 - 50
Rosbief of ossenhaas medium 60 - 65
Rosbief of ossenhaas helemaal gaar 75 - 80
Varkensvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Fricandeau, hamlap 80 - 82
Tussenribstuk, kasselerrib 75 - 80
Gehaktbrood 75 - 80
Kalfsvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Kalfsbraadstuk 75 - 80
Kalfsbout 85 - 90
Schapenvlees / lamsvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Schapenbout 80 - 85
Schapenrug 80 - 85
Lamsbout, lamsbraadstuk 75 - 80
Wild
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Hazerug 70 - 75
Hazenpoot, hazenbout 70 - 75
Gehele haas 70 - 75
Reerug, hertenrug 70 - 75
Toepassingen, tabellen en tips
9
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Ree- /hertenrug 70 - 75
LAGE TEMP.
LAGE TEMP. is geschikt voor stukken mals, mager vlees en vis om ze sappig te maken.
LAGE TEMP. is niet geschikt voor stoofschotels of vette varkensvleesbraadstukken.
Wanneer de oven de ingestelde temperatuur bereikt, klinkt er een signaal. Daarna wordt
de oven automatisch omgeschakeld naar een lagere temperatuur.
Kook altijd zonder deksel bij LAGE TEMP. .
1. Het braadstuk in de pan heel heet aanbraden.
2. Plaats het vlees in een braadschaal of direct op het rooster. Zet de plaat onder het
rooster om vet op te vangen.
3. Plaats het rooster in de oven. Kiezen LAGE TEMP. . Als het nodig is, stelt u LAGE
TEMP. TWEE in en kookt u tot het gaar is. Zie in de tabel.
LAGE TEMP. -tabel
Gerecht
1)
Gewicht in
grammen
Instelling Plaathoogte Tijd in minu-
ten
Rosbief 1000-1500 LAGE TEMP. -
TWEE
1 90-110
Runderbiefstuk 1000-1500 LAGE TEMP. -
TWEE
3 90-110
Kalfsbraadstuk 1000-1500 LAGE TEMP. -
TWEE
1 100-120
Steak 200 - 300 LAGE TEMP. -EEN 3 20-30
1) Voor het garen in de pan aanbraden
Grilleren
Gebruik de grilfuncties altijd met maximale temperatuurinstelling
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen.
Bakplaat op inzetniveau plaatsen, zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen op het eerste inzetniveau.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
GRILL KLEIN -tabel
Voedsel om te grillen Rekstand Tijd
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
10
Toepassingen, tabellen en tips
Voedsel om te grillen Rekstand Tijd
1e kant 2e kant
Worstjes 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Runderfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Sandwiches 3 6 - 8 min. -------
1) Niet voorverwarmen
ONTDOOIEN
Haal de etenswaren uit de verpakking en leg deze op een plaat op het rooster.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd aan-
zienlijk worden verlengd.
Zet het rooster op het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
ONTDOOIEN -tabel
Schotel Ontdooitijd in min. Nadooitijd in min. Opmerking
Kip 1.000 g 100-140 20-30 Kip op een omge-
draaid schoteltje in
een groot bord leg-
gen, halverwege de
tijd omdraaien
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Forel, 150g 25-35 10-15 -------
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 -------
Boter, 250g 30-40 10-15 -------
Room, 2 x 200g 80-100 10-15 Room kan ook met
nog licht bevroren
deeltjes goed worden
geklopt
Taart, 1400g 60 60 -------
Vleesprogramma's
Gebruik een braadpan of een braadschaal.
Vleesprogramma's met gewichtinvoer
Gerecht Kookgerei Aanvullende vloeistof
GEVOGELTE openen -
Toepassingen, tabellen en tips
11
Gerecht Kookgerei Aanvullende vloeistof
VARKENSVLEES openen 2 -4 cm
RUNDVLEES afdekken 1 -2 cm
KALFSVLEES afdekken 1 -2 cm
WILD afdekken 1 -2 cm
Vleesprogramma's met de vleesthermometer
Gerecht Kookgerei Aanvullende vloeistof
RUND 210°C openen -
RUND 150°C openen -
VARKENSVLEES openen -
KALFSVLEES openen -
LAMSVLEES openen -
WILD openen -
GEVOGELTE openen -
Het display toont ovenniveaus en gewicht voor elk vleesprogramma.
RECEPTEN
Het display toont ovenniveaus en vooraf ingestelde kooktijden voor elk automatisch recept.
BAKKEN
CITROENCAKE
Kookgerei:
Zwarte langwerpige bakvorm, 30 cm lang Margarine voor het invetten. Paneermeel voor
het bestrooien van de bakvorm.
Voor het deeg:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
150 g bloem
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Glazuur:
•1/8 l citroensap
100 g poedersuiker
Bereidingswijze:
12
Toepassingen, tabellen en tips
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en mixen. Vervol-
gens de eieren een voor een toevoegen en nogmaals mixen. Voeg het meel en de maize-
na vermengd met de bakpoeder toe aan het schuimige mengsel en schep het om. Plaats
het deeg in een ingevette en met paneermeel bedekte bakvorm, strijk het glad en plaats
het in de oven. Na het bakken het citroensap en de poedersuiker mengen. De gebakken
cake op een stuk aluminiumfolie storten. Het aluminiumfolie rond de cake omhoog vou-
wen, zodat het glazuur niet weg kan vloeien. Met een houten prikker gaatjes in de cake
maken en het glazuur met een penseel aanbrengen. Laat het kort inwerken in de cake.
ZWEEDSE GEBAK
Kookgerei:
Ronde springvorm 28 cm, zwarte plaat, de bodem bedekt met vetvrij papier.
Voor het deeg:
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
360 g bloem
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
200 ml koud water
Bereidingswijze:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en 5 minuten mixen tot het
schuimig is. Voeg de gesmolten boter toe aan het deeg en roer het erdoor. Voeg de
bloem en het bakpoeder toe aan het schuimige deeg en roer het erdoor. Voeg tenslotte
het koude water toe en mix alles goed. Het deeg in de bakvorm gieten, gladstrijken en in
de oven plaatsen.
CAKE
Kookgerei:
Zwarte tulband bakvorm. Margarine voor het invetten. Paneermeel voor het bestrooien
van de bakvorm.
Voor het deeg:
200 g boter
100 g suiker
100 g poedersuiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
4 eieren
400 g bloem
1 pakje bakpoeder (ongeveer 15 g)
1/8 liter melk
50 g cacao
Sap van een halve citroen
Bereidingswijze:
Boter, suiker, citroensap, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en mixen. Vervol-
gens de eieren een voor een toevoegen en nogmaals mixen. Voeg de bloem, de bakpoe-
Toepassingen, tabellen en tips
13
der en de melk toe aan het schuimige mengsel en schep om. Plaats de helft van het deeg
in de ingevette met paneermeel bestrooide bakvorm. Meng de andere helft van het meng-
sel met cacao en giet het op het gele mengsel. Gebruik een vork om het donkere mengsel
in cirkels te roeren met het gele mengsel en strijk het dan glad. In de oven plaatsen.
KWARKTAART
Kookgerei:
Ingevette zwarte springvorm met een diameter van 26 cm.
Voor de basis:
150 g bloem
•70 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
•1 ei
70 g zachte boter
Voor de kwarkcreme:
3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
3 eierdooiers
200 g suiker
•Citroensap
200 g crème fraîche
1 pakje custardpoeder, vanillesmaak (ongeveer 40 g)
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng het geheel met
een handmixer. Plaats het mengsel 2 uur in de koelkast. Bedek de ingevette bodem van
een springvorm met 2/3 van het mengsel en prik er verschillende keren in met een vork.
Vorm een rand van ongeveer 3 cm hoogte met de rest van het deeg. Klop de eiwitten
met de handmixer tot deze stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze goed uitlekken, besprenkel
met rum en laat dit intrekken. Doe de magere kwark, de eigelen, suiker, citroensap, crème
fraîche en de custardpoeder in een mengkom en mix het goed door elkaar. Roer als laat-
ste voorzichtig de geklopte eiwitten en de rozijnen door het kwarkmengsel. Giet het deeg
in de springvorm, strijk glad en plaats in de oven.
FRUITGEBAK
Kookgerei:
Zwarte springvorm met een diameter van 24cm. Margarine voor het invetten. Paneer-
meel voor het bestrooien van de bakvorm.
Voor het deeg:
200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker (ongeveer 8 g)
1 snufje zout
3 eieren
300 g bloem
1/2 pakje bakpoeder (ongeveer 8 g)
14
Toepassingen, tabellen en tips
125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
60 g gesuikerde citroenschil of sinaasappelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde kersen
70 g geblancheerde amandelen
Bereidingswijze:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en mixen. Vervolgens de eieren
een voor een toevoegen en nogmaals mixen. Bloem en bakpoeder aan het schuimige
mengsel toevoegen en omscheppen. Roer het fruit ook door het mengsel. Plaats het meng-
sel in een ingevet bakblik en breng het mengsel aan de randen iets hoger aan dan in het
midden. Versier de rand en het midden van de cake met geblancheerde amandelen.
Plaats de cake in de oven.
KRUIMELDEEG
Kookgerei:
Zwarte springvorm met een diameter van 24cm. Margarine voor het invetten. Paneer-
meel voor het bestrooien van de bakvorm.
Voor het deeg:
375 g bloem
20 g gist
150 ml lauwe melk
•60 g suiker
1 snufje zout
2 eierdooiers
75 g zachte boter
Kruimelmengsel:
200 g suiker
200 g boter
1 theelepel kaneel
350 g bloem
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een beetje meel en roer vanaf de rand, besprenkel
met meel en laat op een warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont. Voeg de suiker, eigelen, boter en zout toe aan de rand van het meel.
Kneed alle ingrediënten tot een soepel gistdeeg. Laat het deeg op een warme plaats rij-
zen tot het is verdubbeld in grootte. Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette bak-
plaat waar u het laat rusten om opnieuw te rijzen. Boter, suiker en kaneel in een meng-
kom doen en mixen. Voeg de bloem en de noten toe en kneed het tot een kruimelig meng-
sel. Verspreid de boter op het gerezen deeg en verspreid het kruimelmengsel er gelijkma-
tig overheen.
BLADERDEEG
Voor het deeg:
Toepassingen, tabellen en tips
15
500 g bloem
20 g gist
200 ml handwarme melk
•40 g suiker
1 snufje zout
5 eierdooiers
200 g zachte boter
Voor de vulling:
180 g gehakte walnoten
20 g paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 gr honing
30 g gesmolten boter
•20 ml rum
1 eierdooier
een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een beetje suiker en roer het meel vanaf de rand
erin, besprenkel met meel en laat op een warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op
het mengsel scheuren vertoont. Plaats de rest van de suiker op de rand van het meel.
Kneed alle ingrediënten tot een soepel gistdeeg. Laat het deeg op een warme plaats rij-
zen tot het is verdubbeld in grootte. Mix voor de vulling alle ingrediënten samen. Verdeel
het deeg in drie gelijke delen en rol het uit in lange rechthoeken. Verspreid een derde van
de vulling op elke rechthoek en rol de stukken deeg samen. Maak een vlecht uit de drie
stukken deeg. Bedek het oppervlak van de vlecht met een mengsel van eigeel en melk en
besprenkel met amandelschaafsel.
WIT BROOD
Zwarte langwerpige bakvorm, 30 cm lang Margarine voor het invetten. Paneermeel voor
het bestrooien van de bakvorm.
Voor het deeg:
1.000 g bloem
1 blokje verse gist of 2 pakjes droge gist
650 ml melk
•15 g zout
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist oplossen in lauwwarme melk en toevoegen
aan het meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden. Afhankelijk van de kwaliteit
van het meel kan een beetje meer melk nodig zijn om een werkbaar deeg te krijgen. Laat
het deeg rijzen tot het verdubbelt in volume. Snijd het deeg in twee stukken, maak lange
broden plaats deze op de bakplaat die is ingevet of bedekt met bakpapier. Laat de broden
nogmaals rijzen tot ze de helft groter zijn. Strooi voor het bakken wat bloem over de bro-
den en maak met een scherp mes 3-4 keer een diagonale snede van minstens 1cm diep.
16
Toepassingen, tabellen en tips
BRADEN
PIZZA
Kookgerei:
Voor 1 bakplaat of 2 ronde vormen.
Voor het deeg:
14 g gist
200 ml water
300 g bloem
•3 g zout
1 eetlepel olie
Bovenkant:
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden
200 g Emmentaler, geraspt
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
•Oregano
Bereidingswijze:
Gist in een kom verkruimelen en in lauwwarm water oplossen. Meel met het zout toevoe-
gen en daarna de olie. De ingrediënten zolang kneden, tot het een soepel deeg is, dat
loskomt van de kom. Het deeg vervolgens afgedekt laten rijzen op een warme plaats, tot
het twee maal zoveel geworden is. Het deeg uitrollen en op een ingevette bakplaat leg-
gen. Deeg inprikken met een vork. De ingrediënten voor de bovenkant achtereenvolgens
op het deeg rangschikken.
AARDAPPELGRATIN
Voor het deeg:
1.000 g aardappelen
1 theelepel zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
3 eieren
100 ml melk
250 ml room
4 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakken, droog ze af en doe er zout op. Wrijf een
ovenbestendige bakschaal in met een teentje knoflook en vet de schaal daarna in met
boter. Verspreid de helft van de gezouten aardappelplakjes in de schaal en strooi er wat
geraspte kaas over. Leg de overige aardappelschijfjes er bovenop en strooi de rest van de
kaas eroverheen. Pers het tweede teentje knoflook en vermeng dit met de eieren, melk en
de room. Giet het mengsel over de aardappels en verspreid de rest van de boter in kleine
stukjes over de gratin.
UIENTAART
Toepassingen, tabellen en tips
17
Voor het deeg:
300 g bloem
20 g gist
125 ml lauwe melk
•1 ei
•50 g boter
Bovenkant:
750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g crème fraîche
125 ml melk
1 theelepel zout
½ theelepel gemalen peper
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een gat in het midden. Snijd de gist in stukjes,
plaats het in het gat met de melk en een beetje meel en roer vanaf de rand, besprenkel
met meel en laat op een warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het mengsel
scheuren vertoont. Leg het ei op de rand van het meel. Alle ingrediënten tot een soepel
deeg kneden. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is verdubbeld in grootte.
Schil de uien in de tussentijd, verdeel in vieren en snij in dunne plakjes. Maak dobbelsteen-
tjes van de bacon en bak deze met de uien op laag vuur op een kookring tot de laatste
glazig zijn en laat ze afkoelen. Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette bakplaat,
prik de bodem in met een vork en druk de randen omhoog. Laat het hier opnieuw rijzen.
Roer de eieren, crème fraîche, melk, zout en peper samen. Voeg de afgekoelde uien en
bacon toe aan het mengsel. Meng alles goed door en giet op het deeg. Verdeel. Plaats de
uienflan in de oven.
QUICHE
Ingrediënten van het deeg:
300 g bloem
2 eieren
150 g boter
½ theelepel zout
Een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Bovenkant:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
Zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in een mengkom en meng tot een soepel deeg. Laat
het deeg enkele uren rusten op een koele plaats. Rol het deeg uit en leg het in een inge-
vette (28 cm), zwarte bakvorm. Prik de bodem in met een vork. Verspreid de bacon over
18
Toepassingen, tabellen en tips
het deeg. Meng de eieren, de zure room en de kruiden samen voor de vulling. Voeg dan
de kaas toe. Giet de vulling over de bacon.
LASAGNA
Vleessaus:
100 g buikspek
1 ui en 1 wortel
100 g selderij
2 eetlepels olijfolie
400 g gehakt
100 ml vleesbouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden (circa 400 g)
Oregano, tijm, zout en peper
3 eetlepels boter
250 g groene lasagnebladen
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Béchamelsaus:
75g boter
50g bloem
500 ml melk
Zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Het spek met een scherp mes van zwoerd en kraakbeen ontdoen en in blokjes snijden. De
ui en de wortel schillen, de selderij schoonmaken, alle groente in kleine blokjes snijden.
De olie in een stoofpan verhitten, de spekblokjes en de groente daarin roerbakken. Het
gehakt beetje bij beetje toevoegen, los bakken en blussen met wat bouillon. De vleesra-
gout op smaak brengen met tomatenpuree, de kruiden, zout en peper en afgedekt op
een laag pitje ongeveer 30 minuten in laten koken. Ondertussen de béchamelsaus klaar-
maken. Daarvoor de boter in een pan doen, het meel erbij strooien en onder voortdurend
roeren goudgeel laten worden. Beetje bij beetje onder voortdurend roeren de melk erbij
gieten. De saus op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en zonder deksel on-
geveer 10 minuten laten inkoken. Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met een
eetlepel boter. Afwisselend een laag pastabladen, vleesragout, béchamelsaus en geraspte
kaas in de schaal leggen. De bovenste laag moet een met kaas bestrooide laag béchamel-
saus zijn. De rest van de boter in kleine stukjes op de lasagne leggen.
CANNELONI
Vulling:
50 g uien, in stukjes gesneden
•30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes gesneden
100 g crème fraîche
150 g verse zalm, in blokjes
150 g nijlbaars, in blokjes
100 g garnalen
100 g mosselvlees
Toepassingen, tabellen en tips
19
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Béchamelsaus:
75g boter
50 g eetlepel meel
500 ml melk
Zout, peper en nootmuskaat
1 pakje canneloni
Bereidingswijze:
Doe de uien en de boter in een pan en bak tot de uien glazig zijn. Voeg de spinazie toe en
bak deze ook zachtjes mee. Voeg de crème fraîche toe, mix en laat afkoelen. Voeg zalm,
baars, garnalen en mosselvlees toe aan de spinazie en roer door elkaar. Ondertussen de
béchamelsaus klaarmaken. Daarvoor de boter in een pan doen, het meel erbij strooien en
onder voortdurend roeren goudgeel laten worden. Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat
en zonder deksel ongeveer 10 minuten laten inkoken. Een grote rechthoekige ovenschaal
invetten met een eetlepel boter. Vul de canneloni met het spinaziemengsel en plaats in
een ovenschaal. Leg tussen elke rij canneloni een laagje béchamelsaus. De bovenste laag
moet een met kaas bestrooide laag béchamelsaus zijn. De rest van de boter in kleine stuk-
jes op het gerecht leggen.
STOOFPOTJE
Ingrediënten:
1,5 kg varkensoester
750 g gekruid gehakt
750 g uien
500 g Emmentaler, geraspt
200 ml crème fraîche
400 ml yoghurt
Bereidingswijze:
Kruid de varkensoesters lichtjes met zout en peper en plaats in de braadpan. Verspreid
het gekruide gehakt erover. Schil de uien en snijd ze in ringen. Verspreid deze erover
heen en bestrooi met geraspte kaas. Roer crème fraîche en yoghurt samen door en giet
erover.
OVERIGEN
KANT EN KLAAR DEEG
Voor het bakken van kant-en-klare cakes en cakemixen. Volg de bereidingsinstructies van
de fabrikant op. Gebruik de oventemperatuur voor hete lucht. Als u gebruikmaakt van de
speciaal aanvullende functie, kan de aanbevolen voorverwarming achterwege worden ge-
laten.
DIEPVRIES PIZZA
Voor met bereiden van kant-en-klare maaltijden zoals pizza, lasagne, gratins en patat uit
de diepvries. Volg de bereidingsinstructies van de fabrikant op. Gebruik de oventempera-
tuur voor hete lucht. Als u gebruikmaakt van de speciaal aanvullende functie, kan de aan-
bevolen voorverwarming achterwege worden gelaten.
20
Toepassingen, tabellen en tips
STERILISEREN
Gebruik uitsluitend normale wekglazen van dezelfde afmeting.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
Gebruik de bakplaat. U kunt max. zes 1 liter wekglazen plaatsen.
Vul alle wekglazen tot hetzelfde niveau en sluit deze correct.
Plaats de wekglazen los van elkaar op het rooster.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten bij
1 liter glazen) de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen tot 100°C (zie tabel).
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Wortels
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
DROGEN
Gebruik hiervoor bakplaten bedekt met vetvrij papier of bakpapier.
U bereikt een beter resultaat als u halverwege de droogtijd de oven uitschakelt, de
deur opent en de oven gedurende de nacht af laat koelen.
Daarna het gerecht laten drogen tot het klaar is.
Groenten
Gerecht dat ge-
droogd moet
worden
Temperatuur in
°C
1 ovenniveau 2 ovenniveau's Tijd in uren (richt-
lijn)
Bonen 60-70 3 1 / 4 6-8
Paprika (reepjes) 60-70 3 1 / 4 5-6
Soepgroenten 60-70 3 1 / 4 5-6
Toepassingen, tabellen en tips
21
Gerecht dat ge-
droogd moet
worden
Temperatuur in
°C
1 ovenniveau 2 ovenniveau's Tijd in uren (richt-
lijn)
Paddenstoelen 50-60 3 1 / 4 6-8
Zuurkool 50 3 1 / 4 2-3
Fruit
Gerecht dat ge-
droogd moet
worden
Temperatuur in
°C
1 ovenniveau 2 ovenniveau's Tijd in uren (richt-
lijn)
Pruimen 60-70 3 1 / 4 8-10
Abrikozen 60-70 3 1 / 4 8-10
Schijfjes appel 60-70 3 1 / 4 6-8
Peren paddestoe-
len
60-70 3 1 / 4 6-9
22
23
www.aeg-electrolux.com/shop
892939339-A-262010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux E9871-7-M Recipe book

Type
Recipe book
Deze handleiding is ook geschikt voor