HUSQVARNA-ELECTROLUX B9820-5 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Gebruiksaanwijzing Tables, Tips and Recipes
Wij danken u voor uw keuze voor een van onze producten van hoogwaardige
kwaliteit.
Lees deze gebruiksaanwijzing alstublieft zorgvuldig door, zo kunt u zeker zijn van
optimale en professionele prestaties van uw apparaat. De handleiding zal u in staat
stellen om alle processen perfect en op de meest efficiënte wijze te laten verlopen.
Wij adviseren u deze handleiding op een veilige plaats te bewaren, dan kunt u hem
te allen tijde raadplegen. Geef deze handleiding ook aan een eventuele toekomstige
eigenaar van het apparaat.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe apparaat.
Inhoud
Toepassingen, tabellen en tips 2
Binnenkant van de deur 2
Koken met stoom 3
VITAL STOMEN 3
HETELUCHT MET RINGVITAL STOMEN en
achtereenvolgens 4
PROFI STOMEN 5
INTERVAL STOMEN 6
Bakken 7
Braden 11
LAGE TEMP. 14
Grilleren 14
ONTDOOIEN 15
Vleesprogramma's 16
RECEPTEN 16
STOMEN 16
STERILISEREN 19
BAKKEN 20
BRADEN 23
OVERIGEN 27
Wijzigingen voorbehouden
Toepassingen, tabellen en tips
WAARSCHUWING!
Zie het hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'.
Informatie over acrylamide
Volgens recente wetenschappelijke informatie kan het intensief bruinen van levensmidde-
len (met name in producten die zetmeel bevatten), een gezondheidsrisico vormen tenge-
volge van acrylamides. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage
temperaturen gaar te laten worden en de gerechten niet te veel te bruinen.
Binnenkant van de deur
Aan de binnenkant van de ovendeur ziet u de nummers van de inzetniveaus.
De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn
afhankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten.
2
Inhoud
Koken met stoom
Gebruik alleen water als vloeistof!
Kookgerei voor stoomgaren
Gebruik alleen hitte- en corrosiebestendige kookgerei.
Chroomstalen gaarhouders zijn ook geschikt (zie speciale accessoires).
Gebruiksniveaus
U treft de juiste ovenniveaus in de volgende tabellen. Telt de ovenniveaus van onderen
naar boven.
Algemene opmerkingen
Als u langer dan 30 minuten kookt, of als u grote hoeveelheden voedsel kookt, voegt u
zo nodig water toe.
Spoel de waterlade, slangverbindingen en de stomer grondig door als u de oven langere
tijd niet gebruikt (zie het hoofdstuk "Reiniging en onderhoud").
Opmerking over de tabellen
De tabellen geven de gegevens voor typische gerechten.
De temperatuur en de tijd dienen uitsluitend als leidraad en zijn afhankelijk van de
samenstelling, grootte, hoeveelheid voedsel en het kookgerei.
Gebruik bijna hetzelfde recept als u de instellingen voor uw recept niet kunt vinden.
Start het koken in de koude oven als de gegevens in de tabellen niet anders aanbevelen.
VITAL STOMEN
WAARSCHUWING!
Tijdens VITAL STOMEN, open in geen geval de ovendeur tijdens het stoomgaren.
Het De kookmethode VITAL STOMEN is geschikt voor alle levensmiddelen, zowel vers als
diepvries. Met deze functie kunt u groente, vlees, vis, deegwaren, rijst, maïs, griesmeel en
eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren.
Menu’s bereiden: U kunt een volledig menu in een keer bereiden. Om te gare of ongare
gerechten te vermijden, kiest u degene die vergelijkbare kooktijden vereisen. Gebruik de
grootste hoeveelheid water zoals aangegeven voor een individueel onderdeel van het menu
(zie kooktabellen). Plaats de gerechten op de roosters in geschikt kookgerei. Pas het gat
tussen de gerechten aan zodat de stoom bij elk gerecht kan komen.
Sterilisatie
U kunt houders (bijv. babyflessen) steriliseren met de VITAL STOMEN-functie.
Plaats de schone houders op het midden van het rooster op het 1e niveau. Zorg dat de
opening omlaag is gericht.
Vul de lade met de maximale hoeveelheid water (650 ml) en stel een tijdsduur in van 40
min. op 96°C.
VITAL STOMEN-tabel
Gerecht Tempera-
tuur °C
Water in de waterlade
in ml
Tijd
1)
in min.
Plaat-
hoogte
Risotto 96 400 25 - 30 2
Toepassingen, tabellen en tips
3
Gerecht Tempera-
tuur °C
Water in de waterlade
in ml
Tijd
1)
in min.
Plaat-
hoogte
Rijst (met gelijke hoeveelheid
vloeistof)
96 550 35 - 40 2
Maïs (polenta, met 3 keer zo-
veel vloeistof)
96 650 40 - 50 2
Aardappelen in de schil, mid-
delgroot
96 650 40 - 50 2
Gekookte aardappelen 96 550 30 - 40 2
Ratatouille 96 400 25 - 30 2
Spruitjes 96 550 30 - 35 2
Bloemkool, heel 96 700 40 - 45 2
Zuurkool 96 700 50 - 60 2
Tomaten, heel 96 250 15 - 20 2
Rode bieten, heel 96 550 60 - 70 2
Koolrabi/selderij/venkel, ge-
sneden
96 550 35 - 40 2
Courgettes, gesneden 96 400 20 - 25 2
Wortelen, gesneden 96 550 30 - 35 2
Groente ontdooien 96 550 30 - 35 2
Groente ontdooien en garen 96 550 30 - 35 2
Groente blancheren 96 250 12 - 15 2
Bonen blancheren 96 250 20 - 22 2
Zachte kalfsham 1000 g 96 700 50 - 75 2
Gerookte varkenshaas
600-1000 g
96 700 45 - 55 2
Weense worstjes/witte worst 96 250 15 - 20 2
Gehaktbrood opwarmen in
plakken van 1 cm
96 400 20 - 25 2
Forel 170-300 g 96 400 15 - 25 2
Eieren, zachtgekookt 96 200 8 - 12 2
Eieren, middelhard 96 200 10 - 15 2
Eieren, hardgekookt 96 200 15-20 2
1) De tijden zijn uitsluitend richtlijnen.
HETELUCHT MET RINGVITAL STOMEN en achtereenvolgens
U kunt vlees, groenten en bijgerechten achter elkaar koken door functies te combineren
HETELUCHT MET RINGVITAL STOMEN en VITAL STOMEN en samen in geval van de functie .
Alle onderdelen zijn klaar om tegelijkertijd te worden geserveerd.
4
Toepassingen, tabellen en tips
gebruik de HETELUCHT MET RING-functie voor eerste braden van voedsel;
plaats de voorbereide groente en bijgerechten op hittebestendig kookgerei bij het braad-
stuk in de oven.
start de VITAL STOMEN en laat alles samen garen tot het klaar is.
Laat de oven afkoelen tot een temperatuur van rond de 80°C voordat u start met de VITAL
STOMEN-functie. Om het apparaat sneller te laten afkoelen, opent u de ovendeur op de
eerste stand gedurende ongeveer 15 minuten.
HETELUCHT MET RINGVITAL STOMEN en in opvolgingstabel
Gerecht HETELUCHT MET RING VITAL STOMEN Maximale hoe-
veelheid water 650 ml
Temperatuur
°C
Vleestijd in mi-
nuten
Vlees en bijge-
rechten Tijd in
minuten
Plaathoogte
Rosbief 1 kg, spruitjes, polen-
ta
180 60-70 40-50 1 en 3
Rosbief 1 kg, spruitjes, polen-
ta
180 60-70 30-40 1 en 3
Gebraden kalfsvlees 1 kg,
rijst, groenten
180 50-60 30-40 1 en 3
De tijden in de tabel zijn slechts als richtlijn bedoeld. Ze zijn afhankelijk van de grootte en
hoeveelheid voedsel. De kerntemperatuur in vlees voordat u overgaat op VITAL STOMEN
dient 60-63 °C te zijn.
PROFI STOMEN
Het De PROFI STOMEN bereidingsmethode is vooral geschikt voor voedsel met een hoog
vochtgehalte en voor het ontdooien en opnieuw verwarmen van voedsel.
PROFI STOMEN-tabel
Gerecht PROFI STOMEN (maximale hoeveelheid water 250 ml)
Temperatuur °C Tijd in minuten Niveau
Pudding/flan in afzonderlijke por-
ties
1)
90 35-40 2
Gebakken eieren
1)
90 30-40 2
Terrine
1)
90 40-50 2
Dunne visfilet 85 15-25 2
Dikke visfilet/kleine vis tot 350g 90 25-35 2
Hele vis tot 1000g 90 35-45 2
1) ga gedurende een half uur verder met de deur gesloten
Toepassingen, tabellen en tips
5
INTERVAL STOMEN
Dit type bereiding INTERVAL STOMEN is vooral geschikt voor het braden van grote stukken
vlees, voor het ontdooien en verwarmen van al gekookt, geportioneerd voedsel evenals voor
het bakken van brood, broodjes, gegratineerde gerechten en stoofschotels.
INTERVAL STOMEN-tabel
Gerecht INTERVAL STOMEN De hoeveelheid toe te voegen water
hangt af van de duur van de kooktijd.
Temperatuur °C Tijd in minuten Niveau
Verwarmen van complete maaltijd,
6 borden, dia. 24 cm
110 15-20 1, 3 en 5
Gebraden varkensvlees 1000g 160-180 90-100 2
Runderbraadstuk 1000 g 160-180 120-150 2
Gebraden kalfsvlees 1000g 180 80-90 2
Romige kaas, jong 500g 180 30-40 2
Weense worstjes/witte worst 85 20-30 2
Gerookt varkenshaas 600-1000g (2
uur in water leggen)
160-180 60-70 2
Kip 1.000g 180-200 50-60 2
Eend 1500-2.000g 180 70-90 2
Gans 3000g 170 130-170 1
Visfilets 85-90 20-30 2
Aardappelgratin, prei/aardappel-
gratin
160-170 50-60 2
Pastaschotel 190 40-50 2
Lasagne 180 45-55 2
Gemengde broodjes 500-1.000g 180-190 50-60 2
Broodjes 40-60g 180-210 25-35 3
Afbakbroodjes 30-40g 200 10-20 3
Afbakbroodjes 30-40g, bevroren 200 15-25 3
Afbakbaguettes 40-50g 200 10-20 3
Afbakbaguettes 40-50g, bevroren 200 15-25 3
Snij hele braadstukkken voor het verwarmen in stukken.
De tijden in de tabel zijn slechts als richtlijn bedoeld. Ze zijn afhankelijk van de grootte en
hoeveelheid voedsel.
6
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en de
ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven
tijdens het bakken vervormen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de vervor-
ming.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten langer
zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Bakken op één ovenniveau - Bakken in bakblikken.
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Tulband of brioche HETELUCHT MET
RING
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Moskovisch gebak/
vruchtencake
HETELUCHT MET
RING
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biscuitgebak HETELUCHT MET
RING
1 140 0:25 - 0:40
Biscuitgebak CONVENTIONEEL 1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
HETELUCHT MET
RING
3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem van roer-
deeg
HETELUCHT MET
RING
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Appeltaart CONVENTIONEEL 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen Ø
20 cm, diagonaal ge-
plaatst)
HETELUCHT MET
RING
1 160 1:10 - 1:30
Appeltaart (2 vormen Ø
20 cm, diagonaal ge-
plaatst)
CONVENTIONEEL 1 180 1:10 - 1:30
Hartige taart (bijv. qui-
che lorraine)
HETELUCHT MET
RING
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Kwarktaart CONVENTIONEEL 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Toepassingen, tabellen en tips
7
Bakken op één ovenniveau - Taarten/gebak/brood op bakplaten
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Vlechtbrood/brood-
krans
CONVENTIONEEL 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
CONVENTIONEEL 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Brood (roggebrood) CONVENTIONEEL 1
- Eerst
1)
230 0:25
- Vervolgens 160 - 180 0:30 - 1:00
Roomsoezen/tompoe-
zen
1)
CONVENTIONEEL 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Koninginnenbrood (op-
gerolde cake met jam)
1)
CONVENTIONEEL 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimeltaart (droog) HETELUCHT MET
RING
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Amandelcake/suiker-
taart
1)
CONVENTIONEEL 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
HETELUCHT MET
RING
3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op gist-
deeg/roerdeeg)
2)
CONVENTIONEEL 3 170 0:35 - 0:50
Vruchtencake met krui-
meldeeg
HETELUCHT MET
RING
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Gistcake met delicate
garnering (bijvoorbeeld
kwark, room, pudding-
vulling)
1)
CONVENTIONEEL 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (met veel garne-
ring)
1)2)
HETELUCHT MET
RING
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (dunne korst)
1)
HETELUCHT MET
RING
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Ongedesemd brood HETELUCHT MET
RING
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Zwitserse vruchten-
taartjes
HETELUCHT MET
RING
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik de diepe braadpan
8
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken op één ovenniveau - Koekjes
Soort gebak Ovenfunctie Niveau Temperatuur (°C) Tijd (u:min)
Zandkoekjes HETELUCHT MET
RING
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak HETELUCHT MET
RING
3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak
1)
CONVENTIONEEL 3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes HETELUCHT MET
RING
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Eiwitgebak, schuimge-
bak
HETELUCHT MET
RING
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes HETELUCHT MET
RING
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Klein gerezen gebak HETELUCHT MET
RING
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Bladerdeeg
1)
HETELUCHT MET
RING
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
HETELUCHT MET
RING
3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
CONVENTIONEEL 3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakes (20 stuks/
bakplaat)
1)
HETELUCHT MET
RING
3 140 0:20 - 0:30
Kleine cakes (20 stuks/
bakplaat)
1)
CONVENTIONEEL 3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - Cakes/taarten/brood op bakplaten
Soort gebak
HETELUCHT
MET RING
2 niveaus
HETELUCHT MET
RING
3 niveaus
Temperatuur (°C)
Tijd (u:min)
Roomsoesjes/eclairs
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kruimeltaart 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - Koekjes/kleine cakes/taartjes, pasteitjes/broodjes
Soort gebak
HETELUCHT
MET RING
2 niveaus
HETELUCHT MET
RING
3 niveaus
Temperatuur (°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Roerdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Toepassingen, tabellen en tips
9
Soort gebak
HETELUCHT
MET RING
2 niveaus
HETELUCHT MET
RING
3 niveaus
Temperatuur (°C)
Tijd (u:min)
Eiwitgebak, schuimge-
bak
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Klein gerezen gebak 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Bladerdeeg
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Broodjes 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Kleine cakes (20 stuks/
bakplaat)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de
cake is te licht van
kleur
Onjuist ovenniveau. Plaats de cake op een lager ovenniveau.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te hoge oventemperatuur. Stel de oventemperatuur lager in.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te korte baktijd. Baktijd verlengen.
Stel geen hogere baktemperaturen in
voor kortere baktijden.
De cake zakt in (wordt
klef, klonterig, strepe-
rig).
Te veel vocht in het deeg. Minder vocht gebruiken. Houd de meng-
tijden aan, vooral wanneer u mixers ge-
bruikt.
De cake is te droog. Te lage oventemperatuur. Stel een hogere oventemperatuur in.
De cake is te droog. Te lange baktijd. De baktijd verkorten.
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Te hoge oventemperatuur
en te korte baktijd.
De oventemperatuur lager instellen en de
baktijd verlengen.
De cake wordt niet ge-
lijkmatig bruin.
Het deeg is niet gelijkmatig
verdeeld
Verdeel het deeg gelijkmatig over de bak-
plaat
De cake wordt niet
gaar binnen de aange-
geven baktijd.
Te lage temperatuur. Stel de baktemperatuur iets hoger in
PIZZA HETELUCHT-tabel
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Soort gebak Rekstand Temperatuur °C Tijd (in minuten)
Pizza (dunne korst)
1)
1 180 - 200 20 - 30
10
Toepassingen, tabellen en tips
Soort gebak Rekstand Temperatuur °C Tijd (in minuten)
Pizza (met veel garne-
ring)
1 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 45 - 60
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 60 - 90
Kwarktaart op plaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 70
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
1)
1 250 - 270 10 - 20
Bladerdeegtaart
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Oven voorverwarmen
Braden
Algemene aanwijzingen:
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe braadpan braden of op een rooster met
boven een braadpan. (Indien aanwezig)
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1kg in de oven te bereiden.
Om het inbranden van vrijkomende vleessappen of vet te voorkomen, adviseren wij een
beetje vloeistof in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevogelte diverse keren tijdens het braden met het
eigen vleessap. Hiermee bereikt u een beter braadresultaat.
Schakel de oven ca.10 minuten voor het einde van de braadtijd uit, om te profiteren van
de restwarmte.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Suddervlees 1 – 1,5 kg CONVENTIO-
NEEL
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossehaas per cm dikte
Toepassingen, tabellen en tips
11
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
- van binnen rood
1)
per cm dikte INFRATHERM 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- binnen roze (medium) per cm dikte INFRATHERM 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- helemaal gaar per cm dikte INFRATHERM 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Tussenribstuk, casselerrib 1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehaktbrood 750 g - 1 kg INFRATHERM 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkensribstuk (voorge-
kookt)
750 g - 1 kg INFRATHERM 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalfsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Geroosterd kalfsvlees 1 kg INFRATHERM 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 -2 kg INFRATHERM 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Lamsbout, lamsgebraad 1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg CONVENTIO-
NEEL
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Reerug, hertenrug 1,5 – 2 kg CONVENTIO-
NEEL
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Reebout, hertenbout 1,5 – 2 kg CONVENTIO-
NEEL
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
12
Toepassingen, tabellen en tips
Gevogelte
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Stukken vleugel 200 – 250 g
p.p.
INFRATHERM 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip 400 – 500 g
p.p.
INFRATHERM 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, braadkip 1 – 1,5 kg INFRATHERM 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1,5 – 2 kg INFRATHERM 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 – 5 kg INFRATHERM 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2,5 – 3,5 kg INFRATHERM 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 – 6 kg INFRATHERM 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (stoven)
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie Rek-
stand
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hele vissen 1 – 1,5 kg CONVENTIO-
NEEL
1 210 - 220 0:45 - 1:15
VLEESTHERMOMETER-tabel
Rundvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Rosbief of ossenhaas van binnen rood 45 - 50
Rosbief of ossenhaas medium 60 - 65
Rosbief of ossenhaas helemaal gaar 75 - 80
Varkensvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Fricandeau, hamlap 80 - 82
Tussenribstuk, kasselerrib 75 - 80
Gehaktbrood 75 - 80
Kalfsvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Kalfsbraadstuk 75 - 80
Kalfsbout 85 - 90
Schapenvlees / lamsvlees
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Schapenbout 80 - 85
Schapenrug 80 - 85
Toepassingen, tabellen en tips
13
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Lamsbout, lamsbraadstuk 75 - 80
Wild
Gerecht Kerntemperatuur vlees in ºC
Hazerug 70 - 75
Hazenpoot, hazenbout 70 - 75
Gehele haas 70 - 75
Reerug, hertenrug 70 - 75
Ree- /hertenrug 70 - 75
LAGE TEMP.
LAGE TEMP. is geschikt voor stukken mals, mager vlees en vis om ze sappig te maken.
LAGE TEMP. is niet geschikt voor stoofschotels of vette varkensvleesbraadstukken.
Wanneer de oven de ingestelde temperatuur bereikt, klinkt er een signaal. Daarna wordt
de oven automatisch omgeschakeld naar een lagere temperatuur.
Kook altijd zonder deksel bij LAGE TEMP. .
1. Het braadstuk in de pan heel heet aanbraden.
2. Plaats het vlees in een braadschaal of direct op het rooster. Zet de plaat onder het
rooster om vet op te vangen.
3. Plaats het rooster in de oven. Kiezen LAGE TEMP. LAGE TEMP. . Als het nodig is, stelt u
TWEE in en kookt u tot het gaar is. Zie in de tabel.
LAGE TEMP. -tabel
Gerecht
1)
Gewicht in
grammen
Instelling Plaathoogte Tijd in minu-
ten
Rosbief 1000-1500 LAGE TEMP. -
TWEE
1 90-110
Runderbiefstuk 1000-1500 LAGE TEMP. -
TWEE
3 90-110
Kalfsbraadstuk 1000-1500 LAGE TEMP. -
TWEE
1 100-120
Steak 200 - 300 LAGE TEMP. -EEN 3 20-30
1) Voor het garen in de pan aanbraden
Grilleren
Gebruik de grilfuncties altijd met maximale temperatuurinstelling
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn
14
Toepassingen, tabellen en tips
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen.
Bakplaat op inzetniveau plaatsen, zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen op het eerste inzetniveau.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
GRILL KLEIN-tabel
Voedsel om te grillen Rekstand Tijd
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Runderfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Sandwiches 3 6 - 8 min. -------
1) Niet voorverwarmen
ONTDOOIEN
Haal de etenswaren uit de verpakking en leg deze op een plaat op het rooster.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd aan-
zienlijk worden verlengd.
Zet het rooster op het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
ONTDOOIEN-tabel
Schotel Ontdooitijd in min. Nadooitijd in min. Opmerking
Kip 1.000 g 100-140 20-30 Kip op een omgedraaid
schoteltje in een groot
bord leggen, halver-
wege de tijd omdraai-
en
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Forel, 150g 25-35 10-15 -------
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 -------
Boter, 250g 30-40 10-15 -------
Room, 2 x 200g 80-100 10-15 Room kan ook met nog
licht bevroren deeltjes
goed worden geklopt
Taart, 1400g 60 60 -------
Toepassingen, tabellen en tips
15
Vleesprogramma's
Gebruik een braadpan of een braadschaal.
Vleesprogramma's met gewichtinvoer
Gerecht Kookgerei Aanvullende vloeistof
GEVOGELTE openen -
VARKENSVLEES openen 2 -4 cm
RUNDVLEES afdekken 1 -2 cm
KALFSVLEES afdekken 1 -2 cm
WILD afdekken 1 -2 cm
Vleesprogramma's met de vleesthermometer
Gerecht Kookgerei Aanvullende vloeistof
BIEFSTUK openen -
BEEF SCAN openen -
VARKENSVLEES openen -
KALFSVLEES openen -
LAMSVLEES openen -
WILD openen -
GEVOGELTE openen -
Het display toont ovenniveaus en gewicht voor elk vleesprogramma.
RECEPTEN
Het display toont ovenniveaus en vooraf ingestelde kooktijden voor elk automatisch recept.
STOMEN
OPWARMEN VAN VOEDSEL (4-6 personen)
Kookgerei:
Elk soort kookgerei dat hittebestendig is tot ten minste 130°C kan worden gebruikt.
Bereidingswijze:
Plaats het voedsel apart of samen in het kookgerei. Plaats het in de oven. Niet afdekken.
Gebruik maximaal 6 borden (diameter 26 cm).
VERSE GROENTEN
Kookgerei:
Elk soort kookgerei dat hittebestendig is tot ten minste 100°C kan worden gebruikt.
Bestanddelen:
400 g bloemkool
200 g worteltjes
200 g koolrabi
16
Toepassingen, tabellen en tips
200 g gele en rode paprika
Bereidingswijze:
Spoel de bloemkool af en snijd de bloemkool in roosjes. Schil de wortelen en de koolrabi en
snijd ze in kleine stukjes. Was de paprika en snijd in reepjes. Plaats alle groenten in een open
schaal en kook zonder water toe te voegen. U kunt bij deze bereidingswijze koken zonder
zout en andere kruiden.
VIS
Bestanddelen:
4 forellen van elk 250-300 g
citroensap, peper, zout
Bereidingswijze:
Was de forel grondig van binnen en buiten. Druppel het citroensap over de forellen, strooi
een klein beetje zout en peper over de forellen en doe ze in een roestvrijstalen schalen
voorzien van een zeef met twee forellen per schaal. Serveer met geroosterde amandel-
schilfers.
Gestoomde forelvariatie:
Voordat u de forel in de roestvrijstalen schaal plaatst met zeef, giet u er heet water en azijn
over.
AARDAPPELGRATIN
Bestanddelen:
1000 g aardappelen
1 theelepe zout, peper en nootmuskaat
2 teentjes knoflook
200 g geraspte kaas
3 eieren
100 ml melk
250 ml room
4 eetlepels boter
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakken, droog ze af en doe er zout op. Wrijf een
ovenbestendige bakschaal in met een teentje knoflook en vet de schaal daarna in met boter.
Verspreid de helft van de gezouten aardappelplakjes in de schaal en strooi er wat geraspte
kaas over. Leg de overige aardappelschijfjes er bovenop en strooi de rest van de kaas ero-
verheen. Pers het tweede teentje knoflook en vermeng dit met de eieren, melk, room en de
tijm. Giet het mengsel over de aardappels en verspreid de rest van de boter in kleine stukjes
over de gratin.
BOERENBROOD
Ingrediënten:
400 g patentbloem
150 g Roggemeel
•10 g zout
20 g gist
200 g melk
200 g water
Toepassingen, tabellen en tips
17
U kunt tarwebloem gebruiken voor donker roggebrood in plaats van patentbloem.
Bereidingswijze:
Los de gist op in het water en kneed dit samen met de rest van de ingrediënten tot een
elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt gedurende 30-40 minuten rijzen en kneed het 2 tot
3 keer door tijdens deze periode.
Voorbereiding
Verdeel het deel in twee delen, maak deze delen rond en laat ze afgedekt 20 minuten rijzen.
Voordat u ze bakt, dient u de broden lichtjes met bloem te besprenkelen en een 3mm diep
kruis te snijden met een scherp mes.
WIT BROOD
Ingrediënten:
1.000 g meel
1 blokje verse gist of 2 pakjes droge gist
600 ml melk
•15 g zout
Bereidingswijze:
Meel en zout in een grote kom doen. De gist oplossen in lauwwarme melk en toevoegen
aan het meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden. Afhankelijk van de kwaliteit
van het meel kan een beetje meer melk nodig zijn om een werkbaar deeg te krijgen. Laat
het deeg rijzen tot het verdubbelt in volume. Snijd het deeg in twee stukken, maak lange
broden plaats deze op de bakplaat die is ingevet of bedekt met vetvrij papier. Laat de broden
nogmaals rijzen tot ze de helft groter zijn. Strooi voor het bakken wat bloem over de broden
en maak met een scherp mes 3-4 keer een diagonale snede van minstens 1cm diep.
BLADERDEEG
Voor het deeg:
500 g meel
20 g gist
200 ml handwarme melk
•40 g suiker
•zout
•5 eigelen
200 g zachte boter
Voor de vulling:
180 g gehakte walnoten
20 g paneermeel
1 theelepel gemalen gember
50 ml melk
60 gr honing
30 g gesmolten boter
•20 ml rum
Voor de deklaag:
1 eigeel
Een beetje melk
50 g amandelschaafsel
Bereidingswijze:
18
Toepassingen, tabellen en tips
Zeef het meel in een mengkom, maak een gat in het midden. Snijd de gist in stukjes, plaats
het in het gat met de melk en een beetje suiker en roer het meel vanaf de rand erin,
besprenkel met meel en laat op een warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het
mengsel scheuren vertoont. Plaats de rest van het suiger op de rand van het meel. Kneed
alle ingrediënten tot een soepel gistdeeg. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het
is verdubbeld in grootte. Mix voor de vulling alle ingredienten samen. Verdeel het deeg in
drie gelijke delen en rol het uit in lange rechthoeken. Verspreid een derde van de vulling
op elke rechthoek en rol de stukken deeg samen. Maak een plaatkoek uit de drie stukken
deeg. Bedek het oppervlak van de plaatkoek met een mengsel van eigeel en melk en be-
sprenkel met amandelschaafsel.
STERILISEREN
Gebruik uitsluitend normale wekglazen van dezelfde afmeting.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
Gebruik de bakplaat. U kunt max. zes 1 liter wekglazen plaatsen.
Vul alle wekglazen tot hetzelfde niveau en sluit deze correct.
Plaats de wekglazen los van elkaar op het rooster.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen begint te borrelen (na. ca. 35-60 minuten bij
1 liter glazen) de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen tot 100°C (zie tabel).
STERILISEREN-tabel
Bessen
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Steenvruchten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groenten
In te maken eetwaar Temperatuur in °C Tijd in min. tot aan
sudderen
Doorkoken bij 100
°C in min.
Wortelen
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Toepassingen, tabellen en tips
19
BAKKEN
CITROENTAART
Kookgerei:
Zwarte vierkante bakvorm, 30 cm lang. Margarine voor invetten. Paneermeel voor het be-
strooien van de bakvorm.
Voor het deeg:
250 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
4 eieren
150 g meel
150 g zetmeel
1 afgestreken theelepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
Glazuur:
•1/8 l citroensap
100 g poedersuiker
Bereidingswijze:
Boter, suiker, citroenschil, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en mixen. Vervolgens
de eieren een voor een toevoegen en nogmaals mixen. Voeg het meel en de maizena ver-
mengd met de bakpoeder toe aan het schuimige mengsel en vouw het erin. Plaats het deeg
in een ingevette en met paneermeel bedekte bakvorm, strijk het glad en plaats het in de
oven. Na het bakken het citroensap en de poedersuiker mengen. De gebakken taart op een
stuk aluminiumfolie storten. Het aluminiumfolie rond de taart omhoog vouwen, zodat het
glazuur niet weg kan vloeien. Met een houten prikker gaatjes in de taart maken en het
glazuur met een penseel aanbrengen. Laat het kort inwerken in de taart.
ZWEEDS GEBAK
Kookgerei:
Ronde springvorm 28 cm, zwarte plaat, de bodem bedekt met vetvrij papier.
Voor het deeg:
5 eieren
340 g suiker
100 g gesmolten boter
360 g meel
1 pakje bakpoeder
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
200 ml koud water
Bereidingswijze:
Suiker, eieren, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en 5 minuten mixen tot het
schuimig is. Voeg de gesmolten boter toe aan het deeg en roer het erdoor, Voeg de bloem
en het bakpoeder toe aan het schuimige deeg en roer het erdoor, Voeg tenslotte het koude
water toe en mix alles goed door. Het deeg in de bakvorm gieten, gladstrijken en in de oven
plaatsen.
20
Toepassingen, tabellen en tips
CAKE
Kookgerei:
Bakvorm met zwarte ring. Margarine voor het invetten. Paneermeel voor het bestrooien
van de bakvorm.
Voor het deeg:
200 g boter
100 g suiker
100 g poedersuiker
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
4 eieren
400 g meel
1 pakje bakpoeder
1/8 liter melk
50 g cacao
Sap van een halve citroen
Bereidingswijze:
Boter, suiker, citroensap, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en mixen. Vervolgens
de eieren een voor een toevoegen en nogmaals mixen. Voeg de bloem, de bakpoeder en de
melk toe aan het schuimige mengsel en roer het erdoor. Plaats de helft van het deeg in de
ingevette met paneermeel bestrooide bakvorm. Meng de andere helft van het mengsel met
cacao en giet het op het gele mengsel. Gebruik een vork om het donkere mengsel in cirkels
te roeren met het gele mengsel en strijk het dan glad. In de oven plaatsen.
KWARKTAART
Kookgerei:
Ingevette zwarte springvorm met een diameter van 26 cm.
Voor de basis:
150 g meel
•70 g suiker
1 pakje vanillesuiker
•1 ei
70 g zachte boter
Voor de kwarkcreme:
3 eiwitten
50 g rozijnen
2 theelepels rum
750 g magere kwark
•3 eigelen
200 g suiker
•Citroensap
200 g Crème fraîche
1 pakje custardpoeder, vanillesmaak
Bereidingswijze:
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng het geheel met
een handmixer. Plaats het mengsel 2 uur in de koelkast. Bedek de ingevette bodem van een
springvorm met 2/3 van het mengsel en prik er verschillende keren in met een vork. Vorm
Toepassingen, tabellen en tips
21
een rand van ongeveer 3 cm hoogte met de rest van het deeg. Klop de eiwitten met de
handmixer tot deze stijf zijn. Was de rozijnen, laat ze goed uitlekken, besprenkel met ruim
en laat dit intrekken. Doe de magere kwark, de eigelen, suiker, citroensap, crème fraîche en
de custardpoeder in een mengkom en mix het goed door elkaar. Roer als laatste voorzichtig
de geklopte eiwitten en de rozijnen door het kwarkmengsel. Giet het deeg in de springvorm,
strijk glad en plaats in de oven.
VRUCHTENCAKE
Kookgerei:
Zwarte springvorm met een diameter van 24cm. Margarine voor het invetten. Paneermeel
voor het bestrooien van de bakvorm.
Voor het deeg:
200 g boter
200 g suiker
1 pakje vanillesuiker
1 snufje zout
3 eieren
300 g meel
1/2 pakje bakpoeder
125 g krenten
125 g rozijnen
60 g amandelstukjes
60 g gesuikerde citroenschil of sinaasappelschil
60 g in stukjes gesneden gesuikerde kersen
70 g geblancheerde amandelen
Bereidingswijze:
Boter, suiker, vanillesuiker en zout in een mengkom doen en mixen. Vervolgens de eieren
een voor een toevoegen en nogmaals mixen. Bloem en bakpoeder aan het schuimige
mengsel toevoegen en erin vouwen. Roer het fruit ook door het mengsel. Plaats het mengsel
in een ingevet bakblik en breng het mengsel aan de randen iets hoger aan dan in het midden.
Versier de rand en het midden van de cake met geblancheerde amandelen. Plaats de cake
in de oven.
KRUIMELDEEG
Kookgerei:
Zwarte springvorm met een diameter van 24cm. Margarine voor het invetten. Paneermeel
voor het bestrooien van de bakvorm.
Voor het deeg:
375 g meel
20 g gist
150 ml lauwe melk
•60 g suiker
1 snufje zout
•2 eigelen
75 g zachte boter
Kruimelmengsel:
200 g suiker
22
Toepassingen, tabellen en tips
200 g boter
1 theelepel kaneel
350 g meel
50 g gehakte noten
30 g gesmolten boter
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een gat in het midden. Snijd de gist in stukjes, plaats
het in het gat met de melk en een beetje meel en roer vanaf de rand, besprenkel met meel
en laat op een warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het mengsel scheuren
vertoont. Voeg de suiker, eigelen, boter en zout toe aan de rand van het meel. Kneed alle
ingrediënten tot een soepel gistdeeg. Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is
verdubbeld in grootte. Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette bakplaat waar u het
laat rusten om opnieuw te rijzen. Boter, suiker en kaneel in een mengkom doen en mixen.
Voeg de bloem en de noten toe en kneed het tot een kruimelig mengsel. Verspreid de boter
op het gerezen deeg en verspreid het kruimelmengsel er gelijkmatig overheen.
BRADEN
PIZZA
Kookgerei:
Voor 1 bakplaat of 2 ronde vormen.
Voor het deeg:
14 g gist
200 ml water
300 g meel
•3 g zout
1 eetlepel olie
Bovenkant:
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden
200 g Emmentaler, geraspt
100 g salami
100 g gekookte ham
150 g champignons (in plakjes)
150 g Fetakaas
•Oregano
Bereidingswijze:
Gist in een kom verkruimelen en in lauwwarm water oplossen. Meel met het zout toevoegen
en daarna de olie. De ingrediënten zolang kneden, tot het een soepel deeg is, dat loskomt
van de kom. Het deeg vervolgens afgedekt laten rijzen op een warme plaats, tot het twee
maal zoveel geworden is. Het deeg uitrollen en op een ingevette bakplaat leggen. Deeg
inprikken met een vork. De ingrediënten voor de bovenkant achtereenvolgens op het deeg
rangschikken.
UIENTAART
Voor het deeg:
300 g meel
20 g gist
125 ml lauwe melk
Toepassingen, tabellen en tips
23
•1 ei
•50 g boter
Bovenkant:
750 g uien
250 g bacon
3 eieren
250 g Crème fraîche
125 ml melk
1 theelepel zout
½ theelepel gemalen peper
Bereidingswijze:
Zeef het meel in een mengkom, maak een gat in het midden. Snijd de gist in stukjes, plaats
het in het gat met de melk en een beetje meel en roer vanaf de rand, besprenkel met meel
en laat op een warme plek rijzen tot het besprenkelde meel op het mengsel scheuren
vertoont. Leg het ei op de rand van het meel. Alle ingrediënten tot een soepel deeg kneden.
Laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het is verdubbeld in grootte. Schil de uien in
de tussentijd, verdeel in vieren en snij in dunne plakjes. Maak dobbelsteentjes van de bacon
en bak deze met de uien op laag vuur op een kookring tot de laatste glazig zijn en laat ze
afkoelen. Rol het deeg uit en plaats het op een ingevette bakplaat, prik de bodem in met
een vork en druk de randen omhoog. Laat het hier opnieuw rijzen. Roer de eieren, crème
fraîche, melk, zout en peper samen. Voeg de afgekoelde uien en bacon toe aan het mengsel.
Meng alles goed door en giet op het deeg. Verdeel. Plaats de uienflan in de oven.
QUICHE
Ingrediënten van het deeg:
300 g meel
2 eieren
150 g boter
1/2 theelepel zout
Een beetje peper
1 snufje nootmuskaat
Bovenkant:
150 g geraspte kaas
200 g gekookte ham of magere bacon
2 eieren
250 g zure room
zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Meng meel, boter, eieren en kruiden in een mengkom en meng tot een soepel deeg. Laat
het deeg enkele uren rusten op een koele plaats. Rol het deeg uit en leg het in een ingevette
(28 cm), zwarte bakvorm. Prik de bodem in met een vork. Verspreid de bacon over het deeg.
Meng de eieren, de zure room en de kruiden samen voor de vulling. Voeg dan de kaas toe.
Giet de vulling over de bacon.
LASAGNA
Vleessaus:
100 g buikspek
24
Toepassingen, tabellen en tips
naar wens 1 ui en 1 wortel
100 g Selderij
2 eetlepels olijfolie
400 gram gehakt
100 ml bouillon
1 klein blik tomaten, in stukjes gesneden (circa 400 g)
Oregano, tijm, zout en peper
3 eetlepels boter
250 g groene lasagnebladen
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Bechamelsaus:
75g boter
50g meel
500 ml melk
zout, peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Het spek met een scherp mes van zwoerd en kraakbeen ontdoen en in blokjes snijden. De
ui en de wortel schillen, de selderij schoonmaken, alle groente in kleine blokjes snijden. De
olie in een stoofpan verhitten, de spekblokjes en de groente daarin roerbakken. Het gehakt
beetje bij beetje toevoegen, los bakken en blussen met wat bouillon. De vleesragout op
smaak brengen met tomatenpuree, de kruiden, zout en peper en afgedekt op een laag pitje
ongeveer 30 minuten in laten koken. Ondertussen de bechamelsaus klaarmaken. Daarvoor
de boter in een pan doen, het meel erbij strooien en onder voortdurend roeren goudgeel
laten worden. Beetje bij beetje onder voortdurend roeren de melk erbij gieten. De saus op
smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en zonder deksel ongeveer 10 minuten
laten inkoken. Een grote rechthoekige ovenschaal invetten met een eetlepel boter. Afwis-
selend een laag pastabladen, vleesragout, bechamelsaus en geraspte kaas in de schaal leg-
gen. De bovenste laag moet een met kaas bestrooide laag bechamelsaus zijn. De rest van
de boter in kleine stukjes op de lasagne leggen.
CANNELONI
Vulling:
50 g uien, in blokjes gesneden
•30 g boter
350 g bladspinazie, in stukjes gesneden
100 g Crème fraîche
150 g verse zalm, in blokjes
150 g nijlbaars, in blokjes
100 g garnalen
100 g mosselvlees
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
150 g Emmentaler, geraspt
Bechamelsaus:
75g boter
50 g eetlepel meel
500 ml melk
Toepassingen, tabellen en tips
25
zout, peper en nootmuskaat
1 pakje cannelloni
Bereidingswijze:
Doe de uien en de boter in een pan en bak tot de uien glazig zijn. Voeg de spinazie toe en
bak deze ook zachtjes mee. Voeg de crème fraîche toe, mix en laat afkoelen. Voeg zalm,
baars, garnalen en mosselvlees toe aan de spinazie en roer door elkaar. Ondertussen de
bechamelsaus klaarmaken. Daarvoor de boter in een pan doen, het meel erbij strooien en
onder voortdurend roeren goudgeel laten worden. Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en
zonder deksel ongeveer 10 minuten laten inkoken. Een grote rechthoekige ovenschaal in-
vetten met een eetlepel boter. Vul de cannelloni met het spinaziemengsel en plaats in een
ovenschaal. Leg tussen elke rij cannelloni een laagje bechamelsaus. De bovenste laag moet
een met kaas bestrooide laag bechamelsaus zijn. De rest van de boter in kleine stukjes op
de schaal leggen.
STOOFPOTJE
Ingrediënten:
1,5 kg varkensoester
750 g gekruid gehakt
750 g uien
500 g Emmentaler, geraspt
200 ml Crème fraîche
400 ml yoghurt
Bereidingswijze:
Kruid de varkensoesters lichtjes met zout en peper en plaats in de braadpan. Verspreid het
gekruide gehakt erover. Schil de uien en snijd ze in ringen. Verspreid deze erover heen en
bestrooi bovenop met geraspte kaas. Roer crème fraîche en yoghurt samen door en giet
erover.
VISFILET
Ingrediënten:
•600-700 g snoekbaars, zalm of zeeforelfilet
150 g geraspte kaas
250 ml room
50 g paneermeel
1 theelepel dragon
Gehakte peterselie
zout, peper
•Citroen
Ovenbestendige schaal
Bereidingswijze:
Druppel het citroensap over de visfilet en laat het even intrekken. Dep daarna het overtollige
sap met wat keukenpapier weg. Bestrooi de visfilets vervolgens aan beide zijden met zout
en peper. Leg de visfilets in de beboterde ovenbestendige schaal. Meng de geraspte kaas,
de fijngehakte peterselie, dragon, paneermeel en room samen. Verspreid het mengsel direct
over de visfilets en leg kleine stukjes boter op het mengsel.
26
Toepassingen, tabellen en tips
OVERIGEN
KANT EN KLAAR DEEG
Voor het bakken van kant-en-klare cakes en cakemixen. Volg de bereidingsinstructies van
de fabrikant op. Gebruik de oventemperatuur voor hete lucht. Als u gebruikmaakt van de
speciaal aanvullende functie, kan de aanbevolen voorverwarming achterwege worden ge-
laten.
DIEPVRIES PIZZA
Voor met bereiden van kant-en-klare maaltijden zoals pizza, lasagne, gratins en patat uit
de diepvries. Volg de bereidingsinstructies van de fabrikant op. Gebruik de oventemperatuur
voor hete lucht. Als u gebruikmaakt van de speciaal aanvullende functie, kan de aanbevolen
voorverwarming achterwege worden gelaten.
DROGEN
Gebruik hiervoor bakplaten bedekt met vetvrij papier of bakpapier.
U bereikt een beter resultaat als u halverwege de droogtijd de oven uitschakelt, de deur
opent en de oven gedurende de nacht af laat koelen.
Daarna het gerecht laten drogen tot het klaar is.
Groenten
Gerecht Temperatuur in
°C
ovenniveau 1 ovenniveau 2 Tijd in uren (richt-
lijn)
Bonen 60-70 3 1 / 4 6-8
Paprika (reepjes) 60- 70 3 1 / 4 5-6
Soepgroenten 60-70 3 1 / 4 5-6
Paddenstoelen 50-60 3 1 / 4 6-8
Zuurkool 50 3 1 / 4 2-3
Fruit:
Gerecht Temperatuur in
°C
ovenniveau 1 ovenniveau 2 Tijd in uren (richt-
lijn)
Pruimen 60-70 3 1 / 4 8-10
Abrikozen 60-70 3 1 / 4 8-10
Schijfjes appel 60-70 3 1 / 4 6-8
Peren paddestoe-
len
60-70 3 1 / 4 6-9
27
www.electrolux.com
892937286-A-022010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

HUSQVARNA-ELECTROLUX B9820-5 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor