Scholtes CP 955 G de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

1
1. Dit apparaat is uitsluitend geschikt voor huishoudelijk
gebruik.
2. De aanwijzingen in deze gebruiksaanwijzing
aandachtig doorlezen daar zij belangrijke informatie
bevatten met betrekking tot de veiligheid tijdens de
installatie, het gebruik en het onderhoud. Deze
gebruiksaanwijzing zorgvuldig opbergen om later te
kunnen raadplegen.
3. De accessoires van de oven die met etenswaren in
aanraking kunnen komen zijn gemaakt van materiaal dat
in overeenstemming is met hetgeen bepaald wordt door
de Europese Richtlijn EEG 89/109 van 21/12/88 en de
geldende normen.
4. Na de verpakking te hebben verwijderd controleren of het
apparaat onbeschadigd is. In geval van twijfel het apparaat
niet in gebruik nemen maar contact opnemen met de
leverancier.
5. Alle handelingen met betrekking tot de installatie dienen
in overeenstemming met de geldende normen door een
erkend installateur te worden uitgevoerd. De hierop
betrekking hebbende instructies staan beschreven in de
aanwijzingen voor de installateur.
6. Regelmatig de goede staat van de aanvoerleiding van het
gas controleren en deze zodra er afwijkingen worden
geconstateerd door een erkend installateur laten
vervangen.
7. De aansluitkabel en de toevoerleiding van het gas van dit
apparaat mogen niet door de gebruiker zelf worden
vervangen. In geval van beschadiging mag de eventuele
vervanging ervan uitsluitend door een erkend installateur
of de Servicedienst worden uitgevoerd.
8. Alvorens het apparaat aan te sluiten controleren of de
gegevens op het plaatje met de technische gegevens
(aan de achterzijde van het apparaat) overeenstemmen
met die van het elektriciteits- en gasnet.
9. Controleren of de capaciteit van de elektrische installatie
en de stopcontacten overeenstemmen met het maximum
vermogen van het apparaat zoals vermeld op het plaatje.
In geval van twijfel dient een erkend installateur te
worden geraadpleegd.
10. Sommige delen van het apparaat zijn met een
verwijderbare krasvaste folie bedekt. Alvorens het
apparaat in werking te stellen moet de folie worden
verwijderd en het onderliggende gedeelte met een doek
en een niet krassend huishoudelijk schoonmaakmiddel
schoongemaakt. Wij raden aan om de oven de eerste
keer 30 minuten lang op de maximum temperatuur te
laten branden om eventueel achtergebleven
verontreinigingen als gevolg van het productieproces te
verwijderen.
11. Als de oven in werking is wordt het apparaat ter hoogte
van het glas van de ovendeur en de gedeelten daaromheen
heet. Let er daarom op dat kinderen niet in de buurt
komen met de bedoeling ermee te gaan spelen.
12. Het apparaat niet onnodig aan laten staan. De gaskraan
in de toevoerleiding dichtdraaien als het apparaat niet
wordt gebruikt.
13. Sommige onderdelen van het apparaat zullen nog lang na
het gebruik warm blijven. Erop letten ze niet aan te raken.
14. Geen instabiele of vervormde pannen op de branders
plaatsen om ongelukken als gevolg van het omvallen
ervan te voorkomen.
15. Geen ontvlambare vloeistoffen in de nabijheid van het in
werking zijnde apparaat gebruiken.
16. gebruik geen stoomapparaat voor het reinigen van de
oven
Algemene aanwijzingen
DE SCHOLTES FORNUIS
Design & Robuust.
Sinds 80 jaar ontwerpt Scholtès huishoudelijke apparaten.
Bij Scholtès, leader voor inbouwapparaten, zijn de producten mooi omdat ze goed zijn uitgedacht. Dankzij deze creativiteit
en de hoge eisen die aan de apparaten gesteld worden heeft het merk een toonaangevende positie bereikt op het gebied
van inbouwapparaten.
Scholtès zet zich in voor maximale betrouwbaarheid van zijn apparaten en voor optimale kwaliteit van de bereidingen.
Scholtès heeft, in samenwerking met een culinair adviseur, 9 bereidingswijzen ontwikkeld die voor elk gerecht de juiste
parameters geven: vochtigheidsgraad, statische of geventileerde lucht, verdeling van de warmtebronnen.
Dit boekje is opgesteld om u de gelegenheid te bieden de talrijke mogelijkheden van uw oven optimaal te benutten. Wij raden
u ten zeerste aan het zorgvuldig te lezen.
U vindt er het antwoord op de vragen die u zich eventueel kunt stellen over technische problemen, werkwijzen, functies,
accessoires enz.
VEEL KEUKENPLEZIER met
2
Gaskookplaat
Multifunctionele oven
met katalysereiniging
Bedieningspaneel
Opstaande rand
Beschrijving van het fornuis CP 955
Berglade
Beschrijving van de kookplaat [van links naar rechts met de wijzers van de klok mee]
Gietijzeren pannensteunen (3)
gelijk met het werkvlak
Linksvoor:
Sudderbrander - 1 kW
In het midden:
buitenste DC-DR - 4,10 kW
Linksachter:
Kleine brander - 1,65 kW
Bedieningspaneel
Rechtsachter:
Kleine brander - 1,65 kW
Rechtsvoor:
Grote brander - 3 kW
In het midden:
binnenste DC-DR - 0,90 kW
3
Ontsteking van de branders
Om een brander te ontsteken als volgt te werk gaan:
de betreffende knop indrukken, linksom draaien en het
streepje met het symbool van de grote vlam overeen laten
stemmen (maximum vermogen);
de knop volledig indrukken en de automatische ontsteking
van het gas inschakelen door op de drukknop ;
als de vlam brandt de knop gedurende 10 seconden
ingedrukt houden tot het element van de thermo-elektrische-
beveiliging warm is geworden;
de knop loslaten en controleren of de vlam regelmatig
brandt. Als dit niet het geval mocht zijn de bovenstaande
handelingen herhalen.
Voor de laagste stand (minimum vermogen) de knop verder
draaien tot aan het symbool van de kleine vlam.
Tussenliggende standen zijn mogelijk, hiertoe de knop
tussen het symbool van de grote vlam en dat van de kleine
vlam instellen. Om de brander te doven de knop rechtsom
draaien tot stand " " .
Het regelen van de branders.
Om de sterkte van een brander te regelen drukt u de
bedieningsknop in en draait hem naar links, tegen de wijzers
van de klok in, totdat de vlam tegenover het driehoekje staat:
Zwarte stip = gesloten
Grote vlam = geopend
Kleine vlam = laag vuur
Belangrijk:
De automatische vonkontsteking niet langer dan 15
seconden achter elkaar gebruiken. Bij problemen met de
ontsteking, de knop loslaten en de eventueel in de gasleiding
aanwezige lucht eruit laten stromen. Vervolgens opnieuw
op het knopje drukken.
Bij het ongewenste uitgaan van de vlam van de branders
zal het gas nog even door blijven stromen vóórdat het
beveiligingsmechanisme in werking treedt. De
bedieningsknop sluiten en tenminste 1 minuut wachten
alvorens te proberen de vlam opnieuw te ontsteken om het
ontsnapte gas de tijd te geven om in de lucht op te lossen.
Als het apparaat niet wordt gebruikt, controleren of de
knoppen in de dicht-stand staan " " . Verder wordt het
aanbevolen om de gaskraan in de toevoerleiding te sluiten.
Praktische wenken voor het gebruik van de branders
De branders zullen het beste resultaat leveren als uitsluitend
pannen met een voor de gebruikte brander geschikte diameter
worden gebruikt, waarbij moet worden voorkomen dat de
vlam tot voorbij de bodem van de pan komt (zie onderstaande
tabel).Voorts wordt aangeraden om, als een vloeistof aan de
kook raakt, de vlam te verlagen tot een hoogte die volstaat
om haar aan de kook te houden.
Het ontsteken van de branders
Note
rednarB)mc(napednavretemaiDø
.ArednarbpluH
416
.BlensflaH
0251
.ClenS
6212
.D)RD-CDetsnennib(nenorkmalvelebbud
41-01
.D)RD-CDetsnetiub(nenorkmalvelebbud
82-42
De brander met "onafhankelijke dubbele vlamkronen"
Deze brander bestaat uit twee vlamkronen die samen of
onafhankelijk kunnen functioneren. Tegelijk gebruikt op
maximum geeft verhoogde warmte en dus kortere kooktijden
vergeleken met de traditionele branders. Ook verdelen de
dubbele vlamkronen de warmte onder de pannen
gelijkmatiger, vooral als ze allebei op minimum worden
gebruikt. U kunt dus ook pannen van verschillende grootte
gebruiken, met de kleinere pannen op alleen de binnenste
vlamkroon. Iedere vlamkroon van de brander met
"onafhankelijke dubbele vlamkronen" heeft zijn eigen
bedieningsknop:
de knop met het symbool bedient de buitenste
vlamkroon;
de knop met het symbool bedient de binnenste
vlamkroon;
Voor het aansteken van de gewenste vlamkroon drukt u de
betreffende knop in en draait u hem tot aan maximum .
De brander is voorzien van elektronische ontsteking die
automatisch werkt zodra u de knop indrukt.
Aangezien de brander is voorzien van het
veiligheidssysteem "F" moet u de knop ongeveer 6
seconden ingedrukt houden totdat het veiligheidssysteem
warmt wordt en automatisch de vlam aan houdt.
Um optimale Leistungen Ihres zu gewährleisten, sind beim
Kochen einige grundsätzlichen Maßnahmen zu beachten:
Verwenden Sie Kochgeschirr, die glatt auf der Kochzone
aufliegen.
Als er geen stroom is, kunt u de brander met een lucifer
aansteken, terwijl u de knop op de grote vlam zet. Voor het
aansteken van één van de gasbranders houdt u er een
vlammetje bij of een gasaansteker, drukt u de knop in en
draait u hem tegen de klok in tot aan de positie van maximum
sterkte.
4
De beschrijving van de oven
Deur
Rooster
Draaispit
Geëmailleerde
braadslee
Halogeen
verlichting
De ovenaccessoires
Uw oven wordt geleverd met:
- 2 vernikkelde roosters
- 1 geëmailleerde braadslee
- 1 draaispit
Uw oven is voorzien van 3 richels voor
bereidingen op verschillende “niveaus”.
Niveau 3
Niveau 2
Niveau 1
4 vorken
1 handgreep
2 steunen
1 spit
5
Het bedieningspaneel van de oven
Temperatuurregelaar
Klok
Verwarmingslampje
Functiekiezer
Timer
Bereidingstijd
Uitgestelde start: hiervoor moet het eindtijdstip voor de bereiding
worden ingesteld.
+ / -
Kooktijd handmatig
Met knop «M» kunt u de functie kiezen
Draai knop «M» om de gewenste functie te kiezen.
Note
De oven begint te verwarmen zodra er een
temperatuur is ingesteld.
Met knop «T» kunt u de temperatuur instellen
Draai knop «T» om de gewenste bereidingstemperatuur te kiezen.
Het verwarmingslampje gaat nu branden.
De oven is voorzien van een controlelampje, dat uitgaat zodra de ingestelde temperatuur is bereikt. Op dit punt
betekent het aan en uit gaan van het lampje dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur van de oven
constant te houden.
Note
6
De elektronische programmering zorgt voor het automatisch
aandoen van de oven op een vantevoren ingesteld tijdstip
en het uitdoen aan het einde van de ingestelde kooktijd. De
verlichte display met 4 cijfers geeft de juiste tijd aan zowel
als de geprogrammeerde tijdstippen; verder toont hij de
toestand van de oven met de volgende symbolen:
-Oven in werking
-Timer
-Automatisch programma AUTO
-Punt • (staat tussen het uur en de minuten op de display)
Alle functies kunnen geprogrammeerd worden tot een
totaal van 23 uren en 59 min.
De maximum kooktijd is 10 uren.
Het gelijk zetten van de klok
(bij het installeren, na een black-out, bij voor- of achterlopen)
Kies de handmatige functie met de knop en regel de tijd
met de toetsen - en +.
Handmatige functie van de oven . (Programmering
uitgesloten)
Druk op knop ; de stroomvoorziening wordt geactiveerd,
het symbool AUTO gaat uit en het symbool (oven
aan).gaat aan Deze handeling annuleert een eventueel
ingesteld programma.
Half-handmatig gebruik van de oven
1° geval: begin kooktijd handmatig - kooktijd
geprogrammeerd.
· Plaats het gerecht in de oven.
· Druk op toets (tijdsduur) en regel de kooktijd met
de toetsen - en + : de oven gaat elektrisch aan, de
symbolen AUTO en worden verlicht .
· Draai voor het beginnen van het koken de knop van het
kiezen en de knop van de thermostaat respectievelijk op
de gewenste functie en op de gewenste temperatuur.
· Aan het einde van het koken gaat de oven uit, het
symbool (oven in werking) gaat uit en het symbool
AUTO gaat knipperen; u hoort een geluidssignaal.
2° geval: begin koken handmatig - einde koken
geprogrammeerd.
· Plaats het gerecht in de oven.
· Druk op de toets (einde kooktijd) en stel het tijdstip
einde van het koken in met de toetsen - e + ; de oven gaat
elektrisch aan, de symbolen AUTO en worden
verlicht.
· Draai voor het beginnen van het koken de knop van het
kiezen en de knop van de thermostaat respectievelijk op
de gewenste functie en de gewenste temperatuur.
· Aan het einde van het koken gaat de oven uit, het
symbool gaat uit en het symbool AUTO gaat
knipperen; u hoort een geluidssignaal.
Automatische functie van de oven (Tijdsduur en einde
koken geprogrammeerd)
· Plaats het gerecht in de oven.
· Druk op de toets (tijdsduur) en stel de tijdsduur van
het koken in met de toetsen - en + : de oven gaat elektrisch
aan, de symbolen AUTO en worden verlicht.
· Druk op de toets (einde kooktijd) en stel het tijdstip
einde van het koken in met de toetsen - en + ; de oven gaat
uit en het symbool gaat uit.
·De programmering stelt automatisch het tijdstip begin van
het koken in, hetgeen wordt aangetoond door het aan gaan
van het symbool ((oven in werking). Als de kooktijd is
afgelopen gaat de oven uit, het symbool gaat uit en het
symbool AUTO gaat knipperen; u hoort een geluidssignaal.
Timer
Druk op de toets (timer) en stel de gewenste tijdsduur in
met de toetsen - en +. Aan het einde van het programma hoort
u een geluidssignaal.
Geluidssignaal
Het geluidssignaal duurt 7 minuten na het einde van het
programma, het kan worden stop gezet door een willekeurige
functietoets in te drukken.
Er zijn 3 soorten geluidssignaal met verschillende tonen.
Door de toets - in te drukken kunt u het signaal dat momenteel
is ingesteld horen. Als u binnen 7 seconden nog een keer de
toets - indrukt kunt u een ander signaal kiezen.
Controle van het programma
Druk op de toets om te zien hoeveel tijd er nog over is,
druk op de toets voor het einde van het koken.
Annuleren van het programma
Het programma wordt automatisch uitgeschakeld als het is
uitgevoerd, of door de toets (handmatig) in te drukken.
Elektronische timer
7
De Scholtès ovens gebruiken verschillende technieken voor het produceren, verspreiden en behouden van warmte.
Uw oven biedt de keuze uit 9 bereidingswijzen voor verschillende soorten gerechten. Aan de hand van duidelijke
pictogrammen kunt u feilloos de juiste functie kiezen.
Ontdooien
Bakken, voor brood, brioche en pizza’s
Banket, voor gebak
Braden, voor gratineren en het braden van gevogelte en vlees
Draaispit, voor bereidingen aan het spit, met gesloten ovendeur
Barbecue, voor het gratineren en roosteren, met de ovendeur op een kier
Traditionele oven, voor traditionele bereidingswijzen
Heteluchtcirculatie, voor het bereiden van gerechten op meerdere niveaus tegelijk
Vis, voor het bereiden van visgerechten.
De aanbevelingen van de culinaire adviseur
De verschillende bereidingswijzen zijn ontwikkeld in samenwerking met de culinaire adviseur van Scholtès. Hij is een
ervaren kok die deel uitmaakt van het Research- en Ontwikkelingsteam.
De opgegeven bereidingswijzen, de temperaturen en de hoogte waarop de schotels in de oven worden geplaatst zijn die
welke hij dagelijks gebruikt en waarmee hij de beste resultaten bereikt.
Aanbeveling:
- De oven wordt heet tijdens het gebruik. Let op dat u, terwijl de oven aanstaat, de verwarmingselementen in de oven niet
aanraakt.
- Plaats geen schalen of aluminiumfolie op de bodemplaat van de oven: het email zou daardoor onherstelbaar beschadigd
worden.
De bereidingswijzen
8
Ontdooien
Bij het ontdooien moeten een aantal voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden om snelle bacteriegroei
op de buitenkant van de etenswaren, die als eerste ontdooit, te voorkomen.
Gewoonlijk worden diepvriesproducten in de koelkast ontdooid, dit is het langzame ontdooiingsproces.
In de oven kunt u het ontdooien versnellen (50% tijdwinst).
Deze methode is geschikt voor:
- aproducten die rauw gegeten worden (bijv. aardbeien),
- aproducten die verder bereid moeten worden (een kip ontdooit twee maal zo snel in de oven).
Ontdooide etenswaren moeten snel gegeten worden. Plaats de te ontdooien producten op een rooster op
niveau1.
Bakken
Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen voor croissants, brioches en dergelijke (bereidingen met
bakkersgist). Deze methode voorkomt dat het deeg uitdroogt en zorgt dat het deeg rijst, voordat de buitenkant bruin
en knapperig is; dit is de bakkerstechniek.
1 - Draai knop «M» en zet deze op het pictogram
.
2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen.
Aanbevolen temperatuur = 160 °C.
Note
Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding in de oven
zet.
Note
Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten.
Note
Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt
programmeren: zie p. 6
Draai knop «M» en zet deze op het pictogram .
Zet aan het einde van het ontdooiingsproces «M»
terug op «0» om de oven uit te zetten.
Note
Wij raden u aan de oven voor te verwarmen. Zet uw bereiding op een rooster op niveau 1.
9
Banket
Note
Note
Note
Braden
1 - Draai knop «M» en zet deze op het
pictogram .
2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te
stellen.
Aanbevolen temperatuur = 200 °C.
Note
Note
Note
Note
Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen voor het bakken van taarten, quiches en dergelijke. De
taartbodem wordt goed doorbakken, terwijl de vulling zacht blijft.
Plaats een rooster op niveau 1 in de oven. Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen.
1 - Draai knop «M» op zet deze op het
pictogram .
2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te
stellen.
Aanbevolen temperatuur = 220 °C.
Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding
in de oven zet.
Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten.
Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt
programmeren: zie p. 6
Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De thermostaatknop
verder niet op een temperatuur van meer dan 200°C instellen.
Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw
bereiding in de oven zet.
Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten.
Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt
programmeren: zie p. 6
Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen voor het braden van rood en wit vlees en voor het
gratineren.
Voor braadvlees verdient het de voorkeur de aanbevolen temperatuur aan te houden: 200 °C.
Plaats een rooster op een geëmailleerde braadslee om de braadsappen op te vangen en schuif het geheel
op niveau 1 in de oven. Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen.
10
Het meegeleverde draaispit bestaat uit:
4 vorken
1 handgreep
2 steunen
1 spit
Draaispit
Note
Note
Note
Note
Note
• een drager gevormd door twee steunen die op het geëmailleerde braadslee worden vastgezet; de
braadslee moet op niveau 1 worden geplaatst, zodat het draaispit in de holle as van de motor, in de
rechter zijwand van de oven, geschoven kan worden.
een spit dat door het te braden vlees wordt gestoken. Het vlees wordt aan weerszijden vastgehouden
door vier verschuifbare vorken die met behulp van vleugelmoeren op het spit worden bevestigd.
Controleer bij het monteren van het geheel of het spit stevig in de holle uitgangsas van de
motor ligt. Let op dat:
- het spit goed door het midden van het vlees is gestoken
- het vlees op gelijke afstand van de uiteinden van het draaispit is gestoken. een losneembare
handgreep van isolatiemateriaal, die aan de voorkant van het spit wordt vastgeschroefd
zodat:
- het draaispit lang genoeg is om er grote stukken vlees op te braden,
- u aan het einde van de bereidingstijd het gerecht uit te oven kunt halen zonder uw vingers
te branden. Schroef de handgreep goed vast voordat u het spit uit de oven neemt.
Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen voor het bereiden van gerechten aan het spit, met
gesloten ovendeur. Het te braden vlees draait langzaam en kleurt gelijkmatig bruin, totdat het helemaal gaar
is.
Gebruik een geëmailleerde braadslee om de braadsappen op te vangen. Aanbevolen wordt het vlees in
een niet-voorverwarmde oven te plaatsen.
1 - Draai knop «M» en zet deze op
het pictogram .
2 - Draai knop «T» om de temperatuur
in te stellen.
Aanbevolen temperatuur = 200 °C.
Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De thermostaatknop
verder niet op een temperatuur van meer dan 200°C instellen.
Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding
in de oven zet.
Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten.
Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt
programmeren: zie p. 6
11
Barbecue
In “barbecue”-stand kunnen de toegankelijke vlakken van de oven heet zijn: houd kleine kinderen uit
de buurt. Deze functie wordt in het bijzonder aanbevolen voor het bereiden van runderkoteletten,
geroosterd vlees, gegratineerde gerechten en dergelijke, met de ovendeur op een kier (hiertoe is in
de scharnier een nok voorzien).
1 - Draai knop «M» en zet deze op het
pictogram .
2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te
stellen.
Aanbevolen temperatuur = 200 °C.
Aanbevolen wordt de oven niet voor te verwarmen. Plaats een geëmailleerde braadslee op niveau
1 om de braadsappen op te vangen. Plaats het vlees op een rooster; de hoogte waarop het rooster
in de oven geschoven wordt, is afhankelijk van de dikte van het vlees.
Note
Note
Note
Note
Note
Note
1 - Draai knop «M» en zet deze op het
pictogram .
2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te
stellen.
Aanbevolen temperatuur = 190 °C.
Note
Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt
programmeren: zie p. 4
Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De thermostaatknop
verder niet op een temperatuur van meer dan 200°C instellen.
Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten.
Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat
u uw bereiding in de oven zet.
Traditionele oven
Deze bereidingstechniek wordt speciaal aanbevolen voor schotels die in de oven moeten sudderen
(cassoulet, ragout enz.) en voor bereidingen “au bain-marie”.
Plaats een rooster op niveau 1. Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen.
Note
Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd
wilt programmeren: zie p. 6
Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De
thermostaatknop verder niet op een temperatuur van meer dan 200°C
instellen.
Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten.
Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat
u uw bereiding in de oven zet.
12
Heteluchtcirculatie
Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen.
1 - Draai knop «M» en zet deze op het
pictogram .
2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen.
Aanbevolen temperatuur = 200 °C.
Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te
zetten.
Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een
bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 6
Vis
1 - Draai knop «M» en zet deze op het
pictogram .
2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen.
Aanbevolen temperatuur = 190 °C.
Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat
u uw bereiding in de oven zet.
Note
Note
Note
Note
Note
Note
Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen om identieke of verschillende gerechten op meerdere
niveaus tegelijk in de oven te bereiden. Zelfs als u verschillende soorten gerechten tegelijk bereidt, behoudt elke
schotel zijn eigen smaak. Dit houdt echter wel in dat alle gerechten op dezelfde temperatuur bereid worden.
Deze bereidingswijze wordt vooral aanbevolen voor visgerechten, in het bijzonder als deze lang moeten stoven.
Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen. Plaats een rooster op niveau 1.
Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te
zetten.
Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een
bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 6
Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat
u uw bereiding in de oven zet.
13
Automatische reiniging door middel van pyrolyse
Raadgevingen en tips
In dit geval zijn de meest trefbare vertikale wanden aan de binnenkant van de oven met een poreus email bekleed dat
katalytisch email heet. Dit email verwoest, door middel van de hitte, de vetdeeltjes die gespetterd zijn. De temperatuur
van de wanden moet hoger dan 170° zijn om dit "oxydatie" proces op gang te zetten. De poreusheid van het katalytische
email vermeerdert de oppervlakte die noodzakelijk is voor het oxyderen van de vetspetters door middel van katalyse.
Als aan het einde van de kooktijd spetters op de katalytische wanden zitten dan laat u de oven leeg functioneren met
de deur dicht, de temperatuurknop op maximum en de knop voor het kiezen van de functies op voor ongeveer
tussen 60 en 90 minuten naar gelang hoe vuil de oven is. Hardnekkig vuil kan met warm water en een zachte borstel
worden verwijderd.
Belangrijk: Het katalytisch email van Scholtès is stevig, maar u moet toch vermijden:
- het email te krassen met harde voorwerpen (b.v. een mes)
- schoonmaak- of schuurmiddelen te gebruiken.
De zelfreinigende eigenschappen van dit email zouden onherstelbaar beschadigd worden. Het email is stevig genoeg om
het schuiven van de accessoires (groot rek, lekplaat, braadspit) te verdragen zonder erdoor beschadigd te worden.
Maakt u zich geen zorgen als, waar de groeven voor de accessoires zijn, witte strepen ontstaan.
N.B.:
1. in het geval dat de wanden vervangen moeten worden kunt u de complete set bij uw Scholtès handelaar bestellen. De
wanden zijn uitneembaar.
2. De weerstand van de grill en het plafond van de oven worden vanzelf schoongemaakt doordat de vetspetters zichzelf
vernietigen onder de invloed van de hitte die van de weerstand uitstraalt.
3. Voor het reinigen van de andere onderdelen binnenin de oven: maak de achterwand, de deur, het lichtschermpje
schoon met een spons en een sopje. Spoel en droog.
De accessoires zijn gemaakt van kwaliteitsmaterialen en kunnen gewassen worden zoals normaal vaatwerk, zelfs in de
vaatwasser.
1
2
3
Email catalytique
poreux
Coupe
d'une paroi
catalytique
Email de masse
Tôle d'acier
Différentes étapes d'oxydation des graisses
Verschillende fases bij de verbranding van vetten
Doorsnede
van een
katalytische
wand
Poreus katalytisch
email
Massief email
Staalplaat
Eerste gebruik van de oven:
• Als u de oven voor de eerste keer gaat gebruiken raden wij aan hem u eerst leeg laat functioneren
met het vertrek goed gelucht. Doe dit in de "hetelucht"-versie met Max voor 1 uur.
Als er rook uit de oven komt:
• Controleer dat u de juiste functie heeft gekozen voor het soort koken dat u wenst, dat u de juiste
accessoires heeft gekozen en dat het gerecht op de aangeraden verdieping is geplaatst.
• Controleer welke temperatuur wordt aangegeven; deze is waarschijnlijk te hoog voor het gerecht
dat u aan het koken bent.
• Kijk of de oven vuil is en maak hem eventueel schoon. Er kunnen etensresten aan het email
gekleefd zitten die door het carboniseren rook en engszins zure lucht veroorzaken.
Als na het beëindigen van de kooktijd de ventilator aan blijft:
• Maakt u zich geen zorgen, ook al is de oven al uit. De ventilator houdt pas op als de oven
voldoende is afgekoeld.
Als de oven niet warm wordt:
• controleer:
- of de zekeringen zijn doorgeslagen,
- of de automatische schakelaar is afgeslagen,
- of de stroom van het net is uitgevallen.
Als de storingen van het functioneren echter aanhouden moet u zich wenden tot uw handelaar of
een bevoegde installateur.
14
Instrukties voor de installatie
fig.1
De onderstaande instructies zijn bestemd voor de erkende
installateur om hem in staat te stellen de handelingen met
betrekking tot de installatie op de meest correcte wijze en in
overeenstemming met de van toepassing zijnde normen uit te
voeren.
Belangrijk: alle regel-, onderhoudshandelingen enz. moeten
op een van het elektriciteitsnet afgesloten apparaat worden
uitgevoerd. Indien het noodzakelijk mocht blijken de elektrische
voeding te handhaven, zal de grootst mogelijke voorzorg
moeten worden genomen.
De kookplaten hebben de volgende technische kenmerken:
- Klasse3
-Categorie II 2L3B/P (voor NEDERLAND)
-Categorie II 2E+3+ (voor BELGIË).
Plaatsing
Dit apparaat mag uitsluitend geïnstalleerd worden en
functioneren in ruimtes die permanent geventileerd zijn in
overeenstemming met de voorschriften van de geldende
normen. De volgende eisen moeten in acht genomen worden:
Het apparaat moet de verbrandingsproducten afvoeren
naar een speciaal hiervoor bestemde kap die op een
schoorsteen, een afvoerkanaal of rechtstreeks naar buiten
moet zijn aangesloten (Afb.1).
Als het gebruik van een kap niet mogelijk is, kan een in het
raam of in de buitenmuur geplaatste ventilator worden
gebruikt die tegelijkertijd met het apparaat in werking
gesteld moet worden.
In open haard of vertakte rookpijp Meteen naar buiten
(aanwezig bij de kookapparaten)
Ventilatie van de keukenruimte
In de ruimte waar het apparaat wordt geïnstalleerd moet een
hoeveelheid lucht worden toegevoerd die voldoerde is voor
de verbranding van het gas en de ventilatie van de ruimte.
De natuurlijke toevoer van de lucht dient te worden
gewaarborgd door middel van permanente openingen in de
buitenmuren van de ruimte, of door enkele of collectief
vertakte ventilatiekanalen, in overeenstemming met de
geldende normen. De lucht dient rechtstreeks van buitenaf
en uit de buurt van bronnen van verontreiniging te worden
toegevoerd. De ventilatieopening moet over de volgende
eigenschappen beschikken (Afb.2A):
een totale volledig onbelemmerde doorgangssectie van
tenminste 6 cm² voor iedere kW nominale warmtecapaciteit
van het apparaat, met een minimum van 100 cm² (de
warmtecapaciteit kan worden afgelezen op het plaatje met
de technische gegevens aan de onderkant van het apparaat;
de mondingen aan zowel de binnen- als de buitenzijde van
de wand mogen niet verstopt kunnen raken;
met bijvoorbeeld een rooster, metalen gazen, enz. zijn
beschermd opdat de bovengenoemde nuttige sectie niet
wordt verminderd;
op een hoogte vlak boven de vloer zijn geplaatst.
Aansluitende Ventilatie
Bijzonderheid A kamer kamer
A
Voorbeeld van een ventilatieopening Vergroting van de gleuf tussen
voor verbrandingslucht de deur en de vloer
Afb. 2A Afb. 2B
De lucht mag eveneens vanuit een nevenliggende ruimte
worden toegevoerd, op voorwaarde dat het hier geen
slaapkamer of een ruimte waar brandgevaar bestaat betreft,
zoals bijv. opslagplaatsen, garages, magazijnen met
brandbaar materiaal enz., en ze in overeenstemming met de
geldende normen is geventileerd. De toevoer van de lucht
vanuit een nevenliggende ruimte naar de te ventileren ruimte
dient vrijelijk door permanente openingen te worden
gegarandeerd, met een sectie die niet kleiner mag zijn dan
die hierboven vermeld. Deze openingen kunnen ook worden
verkregen door de vrije ruimte tussen de deur en de vloer te
vergroten (Afb.2B). Als voor de afvoer van de
verbrandingsproducten een elektroventilator wordt gebruikt,
zal de ventilatieopening moeten worden aangepast aan de
maximale capaciteit van de luchtverplaatsing ervan. De
capaciteit van de elektroventilator dient voldoende te zijn om
per uur een luchtverversing van 3÷5 maal het volume van de
ruimte te garanderen. Bij een intensief en langdurig gebruik
van het apparaat kan een extra ventilatie noodzakelijk blijken
die kan worden verkregen door bijvoorbeeld het openen van
een raam of een verbetering van de afzuigcapaciteit van de
elektroventilator, indien aanwezig. De gassen van een
vloeibaar gemaakt gasmengsel (LPG) zijn zwaarder dan
lucht en blijven laag hangen. De ruimtes waarin gasflessen
met LPG staan moeten dan ook openingen naar buiten
hebben ter hoogte van de vloer, zodat eventueel gelekte
gassen van onderen afgevoerd kunnen worden. Zet geen
LPG gasflessen (ook als deze leeg zijn) in ondergrondse
ruimtes; in de ruimte is het verstandig alleen de gasfles te
laten staan die op dat moment in gebruik is, waar u de gasfles
uit de buurt van warmtebronnen moet neerzetten waardoor
de temperatuur van de gasfles eventueel op kan lopen tot
meer dan 50°C.
15
Instrukties voor de installatie
fig.3
fig.4
A
fig.5
Aansluiting van de gastoevoer
De aansluiting van het apparaat op de gasleiding of -fles
moet worden uitgevoerd in overeenstemming met
voorschriften van de van toepassing zijnde normen en
uitsluitend na te hebben gecontroleerd of het apparaat is
afgesteld op het soort gas waarmee het zal worden
gevoed.
Dit apparaat is vooraf ingesteld om te functioneren met het
soort gas dat staat vermeld op het plaatje op de kookplaat.
Indien de beschikbare gassoort niet overeenstemt met de
gassoort waar het apparaat op ingesteld is, moet u de
betreffende inspuiters (die bij de levering inbegrepen zijn)
verwisselen waarbij u de aanwijzingen die in de paragraaf
“Ombouw van het apparaat op een andere gassoort” zijn
opgenomen in acht moet nemen.
Om zeker te zijn van de goede werking van het apparaat,
om de energie op adequate wijze te kunnen benutten en om
ervoor te zorgen dat het apparaat lang meegaat moet u
zich ervan verzekeren dat de voedingsdruk overeenstemt
met de waarden die in de tabel 1 “Kenmerken van de
branders en inspuiters” staan. Als dit niet het geval is moet
u op de gastoevoerleiding een speciale drukregelaar
monteren in overeenstemming met de geldende normen.
Er bij de aansluiting op letten dat het apparaat niet aan
spanningen of druk wordt blootgesteld.
De gastoevoer moet op de draaibare koppeling (met
schroefdraad ½"G buitendraad) aan de achterkant van het
apparaat aangesloten worden (fig.3) met een metalen starre
leiding en op koppelingen die aan de geldende normen
voldoen of met een metalen flexibele leiding in
overeenstemming met de geldende normen, die niet langer
mag zijn dan 2000 mm. Als de koppeling gedraaid moet
worden moet u de dichting (die bij de levering van het
apparaat inbegrepen is) zonder meer vervangen. Als de
installatie voltooid is moet u de gasleidingen, de inwendige
aansluitingen en de kranen op dichtheid controleren door
een sopje te gebruiken (gebruik uiteraard nooit een vlam).
Ga verder na dat de aansluitleiding niet in aanraking kan
komen met de beweegbare delen waardoor de leiding
beschadigd of afgekneld kan worden. Verzeker u ervan dat
de aardgasleiding groot genoeg is om het apparaat te voeden
als alle branders in werking zijn.
Belangrijk: Om de aansluiting met vloeibaar gas (flessengas)
tot stand te brengen moet er een drukregelaar tussen
geplaatst worden die aan de geldende normen voldoet.
Ombouw van het apparaat op een andere gassoort
Als de kookplaat op een andere gassoort omgebouwd moet
worden dan de gassoort waarop de kookplaat ingesteld is
(staat op het etiket op de kookplaat aangegeven), moet u de
inspuiters van de branders verwisselen waarbij als volgt te
werk moet gaan:
haal de roosters en de branders eraf.
schroef de inspuiters los (fig.4) met een buissleutel van
7 mm en vervang ze met inspuiters die geschikt zijn
voor het nieuwe type gas (zie tabel 1 “Kenmerken van de
branders en inspuiters”).
tenslotte, vervang het oude
typeplaatje met een ander dat
het nieuwe type gas aangeeft, verkrijgbaar bij onze
Technische Dienst.
monteer de onderdelen weer.
Het regelen van de minimum stand
zet het kraantje op minimum;
neem de knop eraf en draai aan het regelschroefje in het
staafje van het kraantje (fig.5) totdat u een regelmatige
vlam heeft (als u de schroef losser draait neemt het
minimumvermogen toe, als u de schroef strakker draait
neemt het minimumvermogen af);
Opmerking: in geval van vloeibaar gas moet de
stelschroef aangedraaid worden totdat hij niet verder kan.
Als u het gewenste minimum vermogen bereikt heeft, moet
u de knop-terwijl de brander brandt-een paar keer snel
van de hoogste stand op de laagste stand zetten en nagaan
dat de brander niet dooft;
Het vervangen van de straalpijpjes van de brander met
"onafhankelijke dubbele vlamkronen":
verwijder de roosters en branders van hun plaats. De
brander bestaat uit twee aparte delen (zie afb. C en
afb.D);
schroef de straalpijpjes los met een sleutel van 7mm.
De binnenste vlamkroon heeft een straalpijpje, de
buitenste heeft er twee (van dezelfde maat). Vervang
de straalpijpjes met nieuwe die zijn aangepast aan het
nieuwe type gas (zie tabel1).
zet de onderdelen in omgekeerde volgorde weer op hun
plaats.
Afb. C Afb. D
Regulatie primaire lucht van de branders (voor België)
De branders hebben geen regulatie van de primaire lucht
nodig.
Elektrische aansluiting
HET APPARAAT MOET OP EEN RANDGEAARD
STOPCONTACT WORDEN AANGESLOTEN.
Het apparat is bestemd om te worden gebruikt met
wisselstroom met een spanning en frequentie zoals vermeld
op het plaatje met de technische gegevens (geplaatst aan de
achterzijde van de apparaat of op het eind van de
gebruiksaanwijzing). Controleren of de netspanning ter
plaatse overeenstemt met die vermeld op het plaatje.
Aansluiting van de elektrische voedingskabel op het net
Bij de modellen die niet van een stekker voorzien zijn moet
u een genormaliseerde stekker voor de belasting die op het
typeplaatje staat op het snoer monteren en de stekker in een
16
Instrukties voor de installatie
Kenmerken van de branders en inspuiters
deugdelijk stopcontact steken. Als het apparaat rechtstreeks
op het elektriciteitsnet aangesloten moet worden dan moet
er tussen het apparaat en het elektriciteitsnet een
veiligheidsschakelaar gemonteerd worden met een opening
tussen de contacten van minimaal 3 mm, die berekend moet
zijn op de belasting van het apparaat en die aan de geldende
normen moet voldoen. De geel/groene aardedraad mag niet
onderbroken worden door de schakelaar. In ieder geval moet
de voedingskabel zodanig aangelegd worden dat de kabel op
geen enkel punt warmer kan worden dan 50 °C boven de
omgevingstemperatuur. In het geval van installeren boven
een ingebouwde oven, moet de elektrische aansluiting van
het kookplaat en van de oven apart worden uitgevoerd, zowel
voor veiligheidsredenen als om het eventueel uittrekkenvan
de oven mogelijk te maken. Gebruik geen adaptors,
dubbelstekkersof dergelijke, aangezien deze oververhitting
en branden kunnen veroorzaken. Alvorens de aansluiting tot
stand te brengen moet u zich van het volgende verzekeren:
de spanningsbegrenzer en de elektrische installatie thuis
geschikt zijn voor de belasting van de apparatuur (zie
plaatje met technische gegevens);
de elektrische voeding over een deugdelijke aardaansluiting
beschikt in overeenstemming met de geldende normen en
)DNALREDENroov(1lebaT sagraabieolVsagdraA
REDNARB
rednarB
eensrood
tieticapacetmraW
)*.s.H(Wk
ssap-yB
001/1
)mm(
retiupsnI
001/1
)mm(
*teibeD
h/g
retiupsnI
001/1
)mm(
*teibeD
h/l
)mm(
.moN.reG
13G/03G52G
.ClenS
00100.37.00468812221233
.BlensflaH
5756.14.0034602149381
.ApluH
5500.13.072053727011
.D )RD-CDetsnennib(nenorkmalvelebbud
039.04.003445607001
.D )RD-CDetsnetiub(nenorkmalvelebbud
0311.43.17507892411454
kurdsgnideoV 0352
)ËIGLEBroov(1lebaT sagraabieolVsagdraA
REDNARB
rednarB
eensrood
etmraW
tieticapac
)*.s.H(Wk
ssap-yB
001/1
)mm(
retiupsnI
001/1
)mm(
*teibeD
h/g
retiupsnI
001/1
)mm(
*teibeD
h/l
)mm(
.moN.reG
03G13G52/02G02G52G
.ClenS
00100.37.00468812412611682233
.BlensflaH
5756.14.0034602181169751381
.ApluH
5500.13.0720537171759011
.D )RD-CDetsnennib(nenorkmalvelebbud
039.04.0034456460768001
.D )RD-CDetsnetiub(nenorkmalvelebbud
0311.43.17507892392011093454
kurdsgnideoV 03-82730252
* A 15°C en 1013 mbar-droog gas
H.s. Propaangas G31 = 50,37 MJ/kg
H.s. Butangas G30 = 49,47 MJ/kg
H.s. Aardgas G20 = 37,78 MJ/m
3
H.s. Aardgas G25 = 32,49 MJ/m
3
Deze apparatuur voldoet aan de volgende Europese richtlijnen:
- EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en successievelijke
modificaties;
- EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische compatibiliteit)
en successievelijke modificaties;
- EEG/90/396 van 29/06/90 (Gas) en successievelijke
modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties.
voorschriften;
het stopcontact of de meerpolige schakelaars makkelijk
zijn te bereiken als de kookplaat is geïnstalleerd.
WIJ AANVAARDEN GEEN ENKELE
VERANTWOORDELIJKHEID ALS DE
ONGEVALLENPREVENTIENORMEN NIET WORDEN
NAGELEEFD.
De kabel vervangen
Gebruik een rubber kabel van het type H05RR-F met een
doorsnede 3 x 0.75 mm².
De geel/groene aardleiding moet 2-3 cm langer zijn ten
opzichte van de andere leidingen.
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: Statische
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie : Geventileerd

Documenttranscriptie

DE SCHOLTES FORNUIS Design & Robuust. Sinds 80 jaar ontwerpt Scholtès huishoudelijke apparaten. Bij Scholtès, leader voor inbouwapparaten, zijn de producten mooi omdat ze goed zijn uitgedacht. Dankzij deze creativiteit en de hoge eisen die aan de apparaten gesteld worden heeft het merk een toonaangevende positie bereikt op het gebied van inbouwapparaten. Scholtès zet zich in voor maximale betrouwbaarheid van zijn apparaten en voor optimale kwaliteit van de bereidingen. Scholtès heeft, in samenwerking met een culinair adviseur, 9 bereidingswijzen ontwikkeld die voor elk gerecht de juiste parameters geven: vochtigheidsgraad, statische of geventileerde lucht, verdeling van de warmtebronnen. Dit boekje is opgesteld om u de gelegenheid te bieden de talrijke mogelijkheden van uw oven optimaal te benutten. Wij raden u ten zeerste aan het zorgvuldig te lezen. U vindt er het antwoord op de vragen die u zich eventueel kunt stellen over technische problemen, werkwijzen, functies, accessoires enz. VEEL KEUKENPLEZIER met Algemene aanwijzingen 1. Dit apparaat is uitsluitend geschikt voor huishoudelijk gebruik. 2. De aanwijzingen in deze gebruiksaanwijzing aandachtig doorlezen daar zij belangrijke informatie bevatten met betrekking tot de veiligheid tijdens de installatie, het gebruik en het onderhoud. Deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig opbergen om later te kunnen raadplegen. 3. De accessoires van de oven die met etenswaren in aanraking kunnen komen zijn gemaakt van materiaal dat in overeenstemming is met hetgeen bepaald wordt door de Europese Richtlijn EEG 89/109 van 21/12/88 en de geldende normen. 4. Na de verpakking te hebben verwijderd controleren of het apparaat onbeschadigd is. In geval van twijfel het apparaat niet in gebruik nemen maar contact opnemen met de leverancier. 5. Alle handelingen met betrekking tot de installatie dienen in overeenstemming met de geldende normen door een erkend installateur te worden uitgevoerd. De hierop betrekking hebbende instructies staan beschreven in de aanwijzingen voor de installateur. 6. Regelmatig de goede staat van de aanvoerleiding van het gas controleren en deze zodra er afwijkingen worden geconstateerd door een erkend installateur laten vervangen. 7. De aansluitkabel en de toevoerleiding van het gas van dit apparaat mogen niet door de gebruiker zelf worden vervangen. In geval van beschadiging mag de eventuele vervanging ervan uitsluitend door een erkend installateur of de Servicedienst worden uitgevoerd. 8. Alvorens het apparaat aan te sluiten controleren of de gegevens op het plaatje met de technische gegevens (aan de achterzijde van het apparaat) overeenstemmen met die van het elektriciteits- en gasnet. 9. Controleren of de capaciteit van de elektrische installatie en de stopcontacten overeenstemmen met het maximum vermogen van het apparaat zoals vermeld op het plaatje. In geval van twijfel dient een erkend installateur te worden geraadpleegd. 10. Sommige delen van het apparaat zijn met een verwijderbare krasvaste folie bedekt. Alvorens het apparaat in werking te stellen moet de folie worden verwijderd en het onderliggende gedeelte met een doek en een niet krassend huishoudelijk schoonmaakmiddel schoongemaakt. Wij raden aan om de oven de eerste keer 30 minuten lang op de maximum temperatuur te laten branden om eventueel achtergebleven verontreinigingen als gevolg van het productieproces te verwijderen. 11. Als de oven in werking is wordt het apparaat ter hoogte van het glas van de ovendeur en de gedeelten daaromheen heet. Let er daarom op dat kinderen niet in de buurt komen met de bedoeling ermee te gaan spelen. 12. Het apparaat niet onnodig aan laten staan. De gaskraan in de toevoerleiding dichtdraaien als het apparaat niet wordt gebruikt. 13. Sommige onderdelen van het apparaat zullen nog lang na het gebruik warm blijven. Erop letten ze niet aan te raken. 14. Geen instabiele of vervormde pannen op de branders plaatsen om ongelukken als gevolg van het omvallen ervan te voorkomen. 15. Geen ontvlambare vloeistoffen in de nabijheid van het in werking zijnde apparaat gebruiken. 16. gebruik geen stoomapparaat voor het reinigen van de oven 1 Beschrijving van het fornuis CP 955 Opstaande rand Gaskookplaat Bedieningspaneel Multifunctionele oven met katalysereiniging Berglade Beschrijving van de kookplaat [van links naar rechts met de wijzers van de klok mee] Linksachter: Kleine brander - 1,65 kW In het midden: buitenste DC-DR - 4,10 kW In het midden: binnenste DC-DR - 0,90 kW Rechtsachter: Kleine brander - 1,65 kW Linksvoor: Sudderbrander - 1 kW Bedieningspaneel Gietijzeren pannensteunen (3) gelijk met het werkvlak 2 Rechtsvoor: Grote brander - 3 kW Het ontsteken van de branders Ontsteking van de branders Om een brander te ontsteken als volgt te werk gaan: • de betreffende knop indrukken, linksom draaien en het streepje met het symbool van de grote vlam overeen laten stemmen (maximum vermogen); • de knop volledig indrukken en de automatische ontsteking van het gas inschakelen door op de drukknop ; • als de vlam brandt de knop gedurende 10 seconden ingedrukt houden tot het element van de thermo-elektrischebeveiliging warm is geworden; • de knop loslaten en controleren of de vlam regelmatig brandt. Als dit niet het geval mocht zijn de bovenstaande handelingen herhalen. Voor de laagste stand (minimum vermogen) de knop verder draaien tot aan het symbool van de kleine vlam. Tussenliggende standen zijn mogelijk, hiertoe de knop tussen het symbool van de grote vlam en dat van de kleine vlam instellen. Om de brander te doven de knop rechtsom draaien tot stand " " . Het regelen van de branders. Om de sterkte van een brander te regelen drukt u de bedieningsknop in en draait hem naar links, tegen de wijzers van de klok in, totdat de vlam tegenover het driehoekje staat: Zwarte stip = gesloten Grote vlam = geopend Kleine vlam = laag vuur Belangrijk: • De automatische vonkontsteking niet langer dan 15 seconden achter elkaar gebruiken. Bij problemen met de ontsteking, de knop loslaten en de eventueel in de gasleiding aanwezige lucht eruit laten stromen. Vervolgens opnieuw op het knopje drukken. • Bij het ongewenste uitgaan van de vlam van de branders zal het gas nog even door blijven stromen vóórdat het beveiligingsmechanisme in werking treedt. De bedieningsknop sluiten en tenminste 1 minuut wachten alvorens te proberen de vlam opnieuw te ontsteken om het ontsnapte gas de tijd te geven om in de lucht op te lossen. • Als het apparaat niet wordt gebruikt, controleren of de knoppen in de dicht-stand staan " " . Verder wordt het aanbevolen om de gaskraan in de toevoerleiding te sluiten. Praktische wenken voor het gebruik van de branders De branders zullen het beste resultaat leveren als uitsluitend pannen met een voor de gebruikte brander geschikte diameter worden gebruikt, waarbij moet worden voorkomen dat de vlam tot voorbij de bodem van de pan komt (zie onderstaande tabel).Voorts wordt aangeraden om, als een vloeistof aan de kook raakt, de vlam te verlagen tot een hoogte die volstaat om haar aan de kook te houden. Brander ø Diameter van de pan (cm) A.Hulpbrander 6 – 14 B.Halfsnel 15 – 20 C.Snel 21 – 26 D.dubbele vlamkronen (binnenste DC-DR) 10 - 14 D.dubbele vlamkronen (buitenste DC-DR) 24 - 28 De brander met "onafhankelijke dubbele vlamkronen" Deze brander bestaat uit twee vlamkronen die samen of onafhankelijk kunnen functioneren. Tegelijk gebruikt op maximum geeft verhoogde warmte en dus kortere kooktijden vergeleken met de traditionele branders. Ook verdelen de dubbele vlamkronen de warmte onder de pannen gelijkmatiger, vooral als ze allebei op minimum worden gebruikt. U kunt dus ook pannen van verschillende grootte gebruiken, met de kleinere pannen op alleen de binnenste vlamkroon. Iedere vlamkroon van de brander met "onafhankelijke dubbele vlamkronen" heeft zijn eigen bedieningsknop: bedient de buitenste de knop met het symbool vlamkroon; de knop met het symbool bedient de binnenste vlamkroon; Voor het aansteken van de gewenste vlamkroon drukt u de . betreffende knop in en draait u hem tot aan maximum De brander is voorzien van elektronische ontsteking die automatisch werkt zodra u de knop indrukt. Aangezien de brander is voorzien van het veiligheidssysteem "F" moet u de knop ongeveer 6 seconden ingedrukt houden totdat het veiligheidssysteem warmt wordt en automatisch de vlam aan houdt. Um optimale Leistungen Ihres zu gewährleisten, sind beim Kochen einige grundsätzlichen Maßnahmen zu beachten: • Verwenden Sie Kochgeschirr, die glatt auf der Kochzone aufliegen. Note Als er geen stroom is, kunt u de brander met een lucifer aansteken, terwijl u de knop op de grote vlam zet. Voor het aansteken van één van de gasbranders houdt u er een vlammetje bij of een gasaansteker, drukt u de knop in en draait u hem tegen de klok in tot aan de positie van maximum sterkte. 3 De beschrijving van de oven Rooster Halogeen verlichting Draaispit Geëmailleerde braadslee Deur De ovenaccessoires Uw oven is voorzien van 3 richels voor bereidingen op verschillende “niveaus”. Niveau 3 Niveau 2 Niveau 1 4 vorken 1 handgreep 2 steunen 1 spit Uw oven wordt geleverd met: - 2 vernikkelde roosters - 1 geëmailleerde braadslee - 1 draaispit 4 Het bedieningspaneel van de oven Klok Verwarmingslampje Temperatuurregelaar Functiekiezer Timer Bereidingstijd Uitgestelde start: hiervoor moet het eindtijdstip voor de bereiding worden ingesteld. +/Kooktijd handmatig Met knop «M» kunt u de functie kiezen Draai knop «M» om de gewenste functie te kiezen. Note De oven begint te verwarmen zodra er een temperatuur is ingesteld. Met knop «T» kunt u de temperatuur instellen Draai knop «T» om de gewenste bereidingstemperatuur te kiezen. Note Het verwarmingslampje gaat nu branden. De oven is voorzien van een controlelampje, dat uitgaat zodra de ingestelde temperatuur is bereikt. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van het lampje dat de thermostaat aan het werk is de temperatuur van de oven constant te houden. 5 Elektronische timer De elektronische programmering zorgt voor het automatisch aandoen van de oven op een vantevoren ingesteld tijdstip en het uitdoen aan het einde van de ingestelde kooktijd. De verlichte display met 4 cijfers geeft de juiste tijd aan zowel als de geprogrammeerde tijdstippen; verder toont hij de toestand van de oven met de volgende symbolen: -Oven in werking -Timer -Automatisch programma AUTO -Punt • (staat tussen het uur en de minuten op de display) Alle functies kunnen geprogrammeerd worden tot een totaal van 23 uren en 59 min. De maximum kooktijd is 10 uren. Het gelijk zetten van de klok (bij het installeren, na een black-out, bij voor- of achterlopen) Kies de handmatige functie met de knop en regel de tijd met de toetsen - en +. Handmatige functie van de oven . (Programmering uitgesloten) Druk op knop ; de stroomvoorziening wordt geactiveerd, het symbool AUTO gaat uit en het symbool (oven aan).gaat aan Deze handeling annuleert een eventueel ingesteld programma. Half-handmatig gebruik van de oven 1° geval: begin kooktijd handmatig - kooktijd geprogrammeerd. · Plaats het gerecht in de oven. (tijdsduur) en regel de kooktijd met · Druk op toets de toetsen - en + : de oven gaat elektrisch aan, de symbolen AUTO en worden verlicht . · Draai voor het beginnen van het koken de knop van het kiezen en de knop van de thermostaat respectievelijk op de gewenste functie en op de gewenste temperatuur. · Aan het einde van het koken gaat de oven uit, het symbool (oven in werking) gaat uit en het symbool AUTO gaat knipperen; u hoort een geluidssignaal. 2° geval: begin koken handmatig - einde koken geprogrammeerd. · Plaats het gerecht in de oven. · Druk op de toets (einde kooktijd) en stel het tijdstip einde van het koken in met de toetsen - e + ; de oven gaat elektrisch aan, de symbolen AUTO en worden verlicht. · Draai voor het beginnen van het koken de knop van het kiezen en de knop van de thermostaat respectievelijk op de gewenste functie en de gewenste temperatuur. · Aan het einde van het koken gaat de oven uit, het symbool gaat uit en het symbool AUTO gaat knipperen; u hoort een geluidssignaal. 6 Automatische functie van de oven (Tijdsduur en einde koken geprogrammeerd) · Plaats het gerecht in de oven. · Druk op de toets (tijdsduur) en stel de tijdsduur van het koken in met de toetsen - en + : de oven gaat elektrisch aan, de symbolen AUTO en worden verlicht. · Druk op de toets (einde kooktijd) en stel het tijdstip einde van het koken in met de toetsen - en + ; de oven gaat uit en het symbool gaat uit. ·De programmering stelt automatisch het tijdstip begin van het koken in, hetgeen wordt aangetoond door het aan gaan van het symbool ((oven in werking). Als de kooktijd is afgelopen gaat de oven uit, het symbool gaat uit en het symbool AUTO gaat knipperen; u hoort een geluidssignaal. Timer Druk op de toets (timer) en stel de gewenste tijdsduur in met de toetsen - en +. Aan het einde van het programma hoort u een geluidssignaal. Geluidssignaal Het geluidssignaal duurt 7 minuten na het einde van het programma, het kan worden stop gezet door een willekeurige functietoets in te drukken. Er zijn 3 soorten geluidssignaal met verschillende tonen. Door de toets - in te drukken kunt u het signaal dat momenteel is ingesteld horen. Als u binnen 7 seconden nog een keer de toets - indrukt kunt u een ander signaal kiezen. Controle van het programma Druk op de toets om te zien hoeveel tijd er nog over is, voor het einde van het koken. druk op de toets Annuleren van het programma Het programma wordt automatisch uitgeschakeld als het is uitgevoerd, of door de toets (handmatig) in te drukken. De aanbevelingen van de culinaire adviseur De verschillende bereidingswijzen zijn ontwikkeld in samenwerking met de culinaire adviseur van Scholtès. Hij is een ervaren kok die deel uitmaakt van het Research- en Ontwikkelingsteam. De opgegeven bereidingswijzen, de temperaturen en de hoogte waarop de schotels in de oven worden geplaatst zijn die welke hij dagelijks gebruikt en waarmee hij de beste resultaten bereikt. Aanbeveling: - De oven wordt heet tijdens het gebruik. Let op dat u, terwijl de oven aanstaat, de verwarmingselementen in de oven niet aanraakt. - Plaats geen schalen of aluminiumfolie op de bodemplaat van de oven: het email zou daardoor onherstelbaar beschadigd worden. De bereidingswijzen De Scholtès ovens gebruiken verschillende technieken voor het produceren, verspreiden en behouden van warmte. Uw oven biedt de keuze uit 9 bereidingswijzen voor verschillende soorten gerechten. Aan de hand van duidelijke pictogrammen kunt u feilloos de juiste functie kiezen. Ontdooien Bakken, voor brood, brioche en pizza’s Banket, voor gebak Braden, voor gratineren en het braden van gevogelte en vlees Draaispit, voor bereidingen aan het spit, met gesloten ovendeur Barbecue, voor het gratineren en roosteren, met de ovendeur op een kier Traditionele oven, voor traditionele bereidingswijzen Heteluchtcirculatie, voor het bereiden van gerechten op meerdere niveaus tegelijk Vis, voor het bereiden van visgerechten. 7 Ontdooien Bij het ontdooien moeten een aantal voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden om snelle bacteriegroei op de buitenkant van de etenswaren, die als eerste ontdooit, te voorkomen. Gewoonlijk worden diepvriesproducten in de koelkast ontdooid, dit is het langzame ontdooiingsproces. In de oven kunt u het ontdooien versnellen (50% tijdwinst). Deze methode is geschikt voor: - aproducten die rauw gegeten worden (bijv. aardbeien), - aproducten die verder bereid moeten worden (een kip ontdooit twee maal zo snel in de oven). Ontdooide etenswaren moeten snel gegeten worden. Plaats de te ontdooien producten op een rooster op niveau1. Draai knop «M» en zet deze op het pictogram Note . Zet aan het einde van het ontdooiingsproces «M» terug op «0» om de oven uit te zetten. Bakken Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen voor croissants, brioches en dergelijke (bereidingen met bakkersgist). Deze methode voorkomt dat het deeg uitdroogt en zorgt dat het deeg rijst, voordat de buitenkant bruin en knapperig is; dit is de bakkerstechniek. Wij raden u aan de oven voor te verwarmen. Zet uw bereiding op een rooster op niveau 1. 1 - Draai knop «M» en zet deze op het pictogram . 2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen. Aanbevolen temperatuur = 160 °C. 8 Note Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding in de oven zet. Note Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten. Note Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 6 Banket Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen voor het bakken van taarten, quiches en dergelijke. De taartbodem wordt goed doorbakken, terwijl de vulling zacht blijft. Plaats een rooster op niveau 1 in de oven. Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen. 1 - Draai knop «M» op zet deze op het pictogram . 2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen. Aanbevolen temperatuur = 220 °C. Note Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding in de oven zet. Note Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op Note Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 6 «0» om de oven uit te zetten. Braden Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen voor het braden van rood en wit vlees en voor het gratineren. Voor braadvlees verdient het de voorkeur de aanbevolen temperatuur aan te houden: 200 °C. Plaats een rooster op een geëmailleerde braadslee om de braadsappen op te vangen en schuif het geheel op niveau 1 in de oven. Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen. 1 - Draai knop «M» en zet deze op het pictogram . 2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen. Aanbevolen temperatuur = 200 °C. Note Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding in de oven zet. Note Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten. Note Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 6 Note Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De thermostaatknop verder niet op een temperatuur van meer dan 200°C instellen. 9 Draaispit Het meegeleverde draaispit bestaat uit: 4 vorken 1 handgreep 2 steunen 1 spit • • een drager gevormd door twee steunen die op het geëmailleerde braadslee worden vastgezet; de braadslee moet op niveau 1 worden geplaatst, zodat het draaispit in de holle as van de motor, in de rechter zijwand van de oven, geschoven kan worden. een spit dat door het te braden vlees wordt gestoken. Het vlees wordt aan weerszijden vastgehouden door vier verschuifbare vorken die met behulp van vleugelmoeren op het spit worden bevestigd. Note Controleer bij het monteren van het geheel of het spit stevig in de holle uitgangsas van de motor ligt. Let op dat: - het spit goed door het midden van het vlees is gestoken - het vlees op gelijke afstand van de uiteinden van het draaispit is gestoken. een losneembare handgreep van isolatiemateriaal, die aan de voorkant van het spit wordt vastgeschroefd zodat: - het draaispit lang genoeg is om er grote stukken vlees op te braden, - u aan het einde van de bereidingstijd het gerecht uit te oven kunt halen zonder uw vingers te branden. Schroef de handgreep goed vast voordat u het spit uit de oven neemt. Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen voor het bereiden van gerechten aan het spit, met gesloten ovendeur. Het te braden vlees draait langzaam en kleurt gelijkmatig bruin, totdat het helemaal gaar is. Gebruik een geëmailleerde braadslee om de braadsappen op te vangen. Aanbevolen wordt het vlees in een niet-voorverwarmde oven te plaatsen. 1 - Draai knop «M» en zet deze op het pictogram . 2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen. Aanbevolen temperatuur = 200 °C. Note Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding in de oven zet. Note Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op Note Note 10 «0» om de oven uit te zetten. Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 6 Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De thermostaatknop verder niet op een temperatuur van meer dan 200°C instellen. Barbecue In “barbecue”-stand kunnen de toegankelijke vlakken van de oven heet zijn: houd kleine kinderen uit de buurt. Deze functie wordt in het bijzonder aanbevolen voor het bereiden van runderkoteletten, geroosterd vlees, gegratineerde gerechten en dergelijke, met de ovendeur op een kier (hiertoe is in de scharnier een nok voorzien). Aanbevolen wordt de oven niet voor te verwarmen. Plaats een geëmailleerde braadslee op niveau 1 om de braadsappen op te vangen. Plaats het vlees op een rooster; de hoogte waarop het rooster in de oven geschoven wordt, is afhankelijk van de dikte van het vlees. 1 - Draai knop «M» en zet deze op het pictogram . 2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen. Aanbevolen temperatuur = 200 °C. Note Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding in de oven zet. Note Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten. Note Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De thermostaatknop verder niet op een temperatuur van meer dan 200°C instellen. Note Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 4 Traditionele oven Deze bereidingstechniek wordt speciaal aanbevolen voor schotels die in de oven moeten sudderen (cassoulet, ragout enz.) en voor bereidingen “au bain-marie”. Plaats een rooster op niveau 1. Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen. 1 - Draai knop «M» en zet deze op het pictogram . 2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen. Aanbevolen temperatuur = 190 °C. Note Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding in de oven zet. Note Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten. Note Bij het grillen is het van belang dat de ovendeur gesloten blijft. De thermostaatknop verder niet op een temperatuur van meer dan 200°C instellen. Note Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 6 11 Heteluchtcirculatie Deze bereidingswijze wordt in het bijzonder aanbevolen om identieke of verschillende gerechten op meerdere niveaus tegelijk in de oven te bereiden. Zelfs als u verschillende soorten gerechten tegelijk bereidt, behoudt elke schotel zijn eigen smaak. Dit houdt echter wel in dat alle gerechten op dezelfde temperatuur bereid worden. Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen. 1 - Draai knop «M» en zet deze op het pictogram . 2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen. Aanbevolen temperatuur = 200 °C. Note Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding in de oven zet. Note Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten. Note Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 6 Vis Deze bereidingswijze wordt vooral aanbevolen voor visgerechten, in het bijzonder als deze lang moeten stoven. Aanbevolen wordt de oven voor te verwarmen. Plaats een rooster op niveau 1. 1 - Draai knop «M» en zet deze op het pictogram . 2 - Draai knop «T» om de temperatuur in te stellen. Aanbevolen temperatuur = 190 °C. 12 Note Wacht tot de oven is voorverwarmd (het verwarmingslampje is uit), voordat u uw bereiding in de oven zet. Note Zet aan het einde van de bereidingstijd «M» terug op «0» om de oven uit te zetten. Note Als u de bereiding op een later tijdstip wilt laten starten of een bereidingstijd wilt programmeren: zie p. 6 Automatische reiniging door middel van pyrolyse In dit geval zijn de meest trefbare vertikale wanden aan de binnenkant van de oven met een poreus email bekleed dat katalytisch email heet. Dit email verwoest, door middel van de hitte, de vetdeeltjes die gespetterd zijn. De temperatuur van de wanden moet hoger dan 170° zijn om dit "oxydatie" proces op gang te zetten. De poreusheid van het katalytische email vermeerdert de oppervlakte die noodzakelijk is voor het oxyderen van de vetspetters door middel van katalyse. Verschillende fases bij de verbranding van vetten Différentes étapes d'oxydation des graisses 1 Doorsnede Coupe vand'une een paroi katalytische catalytique wand 2 3 Poreus katalytisch Email catalytique email poreux Email deemail masse Massief Tôle d'acier Staalplaat Als aan het einde van de kooktijd spetters op de katalytische wanden zitten dan laat u de oven leeg functioneren met de deur dicht, de temperatuurknop op maximum en de knop voor het kiezen van de functies op voor ongeveer tussen 60 en 90 minuten naar gelang hoe vuil de oven is. Hardnekkig vuil kan met warm water en een zachte borstel worden verwijderd. Belangrijk: Het katalytisch email van Scholtès is stevig, maar u moet toch vermijden: - het email te krassen met harde voorwerpen (b.v. een mes) - schoonmaak- of schuurmiddelen te gebruiken. De zelfreinigende eigenschappen van dit email zouden onherstelbaar beschadigd worden. Het email is stevig genoeg om het schuiven van de accessoires (groot rek, lekplaat, braadspit) te verdragen zonder erdoor beschadigd te worden. Maakt u zich geen zorgen als, waar de groeven voor de accessoires zijn, witte strepen ontstaan. N.B.: 1. in het geval dat de wanden vervangen moeten worden kunt u de complete set bij uw Scholtès handelaar bestellen. De wanden zijn uitneembaar. 2. De weerstand van de grill en het plafond van de oven worden vanzelf schoongemaakt doordat de vetspetters zichzelf vernietigen onder de invloed van de hitte die van de weerstand uitstraalt. 3. Voor het reinigen van de andere onderdelen binnenin de oven: maak de achterwand, de deur, het lichtschermpje schoon met een spons en een sopje. Spoel en droog. De accessoires zijn gemaakt van kwaliteitsmaterialen en kunnen gewassen worden zoals normaal vaatwerk, zelfs in de vaatwasser. Raadgevingen en tips Eerste gebruik van de oven: • Als u de oven voor de eerste keer gaat gebruiken raden wij aan hem u eerst leeg laat functioneren met het vertrek goed gelucht. Doe dit in de "hetelucht"-versie met Max voor 1 uur. Als er rook uit de oven komt: • Controleer dat u de juiste functie heeft gekozen voor het soort koken dat u wenst, dat u de juiste accessoires heeft gekozen en dat het gerecht op de aangeraden verdieping is geplaatst. • Controleer welke temperatuur wordt aangegeven; deze is waarschijnlijk te hoog voor het gerecht dat u aan het koken bent. • Kijk of de oven vuil is en maak hem eventueel schoon. Er kunnen etensresten aan het email gekleefd zitten die door het carboniseren rook en engszins zure lucht veroorzaken. Als na het beëindigen van de kooktijd de ventilator aan blijft: • Maakt u zich geen zorgen, ook al is de oven al uit. De ventilator houdt pas op als de oven voldoende is afgekoeld. Als de oven niet warm wordt: • controleer: - of de zekeringen zijn doorgeslagen, - of de automatische schakelaar is afgeslagen, - of de stroom van het net is uitgevallen. Als de storingen van het functioneren echter aanhouden moet u zich wenden tot uw handelaar of een bevoegde installateur. 13 Instrukties voor de installatie De onderstaande instructies zijn bestemd voor de erkende installateur om hem in staat te stellen de handelingen met betrekking tot de installatie op de meest correcte wijze en in overeenstemming met de van toepassing zijnde normen uit te voeren. Belangrijk: alle regel-, onderhoudshandelingen enz. moeten op een van het elektriciteitsnet afgesloten apparaat worden uitgevoerd. Indien het noodzakelijk mocht blijken de elektrische voeding te handhaven, zal de grootst mogelijke voorzorg moeten worden genomen. De kookplaten hebben de volgende technische kenmerken: - Klasse3 -Categorie II 2L3B/P (voor NEDERLAND) -Categorie II 2E+3+ (voor BELGIË). Plaatsing Dit apparaat mag uitsluitend geïnstalleerd worden en functioneren in ruimtes die permanent geventileerd zijn in overeenstemming met de voorschriften van de geldende normen. De volgende eisen moeten in acht genomen worden: • Het apparaat moet de verbrandingsproducten afvoeren naar een speciaal hiervoor bestemde kap die op een schoorsteen, een afvoerkanaal of rechtstreeks naar buiten moet zijn aangesloten (Afb.1). • Als het gebruik van een kap niet mogelijk is, kan een in het raam of in de buitenmuur geplaatste ventilator worden gebruikt die tegelijkertijd met het apparaat in werking gesteld moet worden. fig.1 In open haard of vertakte rookpijp Meteen naar buiten (aanwezig bij de kookapparaten) Ventilatie van de keukenruimte In de ruimte waar het apparaat wordt geïnstalleerd moet een hoeveelheid lucht worden toegevoerd die voldoerde is voor de verbranding van het gas en de ventilatie van de ruimte. De natuurlijke toevoer van de lucht dient te worden gewaarborgd door middel van permanente openingen in de buitenmuren van de ruimte, of door enkele of collectief vertakte ventilatiekanalen, in overeenstemming met de 14 geldende normen. De lucht dient rechtstreeks van buitenaf en uit de buurt van bronnen van verontreiniging te worden toegevoerd. De ventilatieopening moet over de volgende eigenschappen beschikken (Afb.2A): • een totale volledig onbelemmerde doorgangssectie van tenminste 6 cm² voor iedere kW nominale warmtecapaciteit van het apparaat, met een minimum van 100 cm² (de warmtecapaciteit kan worden afgelezen op het plaatje met de technische gegevens aan de onderkant van het apparaat; • de mondingen aan zowel de binnen- als de buitenzijde van de wand mogen niet verstopt kunnen raken; • met bijvoorbeeld een rooster, metalen gazen, enz. zijn beschermd opdat de bovengenoemde nuttige sectie niet wordt verminderd; • op een hoogte vlak boven de vloer zijn geplaatst. Bijzonderheid A Aansluitende kamer Ventilatie kamer A Voorbeeld van een ventilatieopening voor verbrandingslucht Vergroting van de gleuf tussen de deur en de vloer Afb. 2A Afb. 2B De lucht mag eveneens vanuit een nevenliggende ruimte worden toegevoerd, op voorwaarde dat het hier geen slaapkamer of een ruimte waar brandgevaar bestaat betreft, zoals bijv. opslagplaatsen, garages, magazijnen met brandbaar materiaal enz., en ze in overeenstemming met de geldende normen is geventileerd. De toevoer van de lucht vanuit een nevenliggende ruimte naar de te ventileren ruimte dient vrijelijk door permanente openingen te worden gegarandeerd, met een sectie die niet kleiner mag zijn dan die hierboven vermeld. Deze openingen kunnen ook worden verkregen door de vrije ruimte tussen de deur en de vloer te vergroten (Afb.2B). Als voor de afvoer van de verbrandingsproducten een elektroventilator wordt gebruikt, zal de ventilatieopening moeten worden aangepast aan de maximale capaciteit van de luchtverplaatsing ervan. De capaciteit van de elektroventilator dient voldoende te zijn om per uur een luchtverversing van 3÷5 maal het volume van de ruimte te garanderen. Bij een intensief en langdurig gebruik van het apparaat kan een extra ventilatie noodzakelijk blijken die kan worden verkregen door bijvoorbeeld het openen van een raam of een verbetering van de afzuigcapaciteit van de elektroventilator, indien aanwezig. De gassen van een vloeibaar gemaakt gasmengsel (LPG) zijn zwaarder dan lucht en blijven laag hangen. De ruimtes waarin gasflessen met LPG staan moeten dan ook openingen naar buiten hebben ter hoogte van de vloer, zodat eventueel gelekte gassen van onderen afgevoerd kunnen worden. Zet geen LPG gasflessen (ook als deze leeg zijn) in ondergrondse ruimtes; in de ruimte is het verstandig alleen de gasfles te laten staan die op dat moment in gebruik is, waar u de gasfles uit de buurt van warmtebronnen moet neerzetten waardoor de temperatuur van de gasfles eventueel op kan lopen tot meer dan 50°C. Instrukties voor de installatie Aansluiting van de gastoevoer • De aansluiting van het apparaat op de gasleiding of -fles moet worden uitgevoerd in overeenstemming met voorschriften van de van toepassing zijnde normen en uitsluitend na te hebben gecontroleerd of het apparaat is afgesteld op het soort gas waarmee het zal worden gevoed. • Dit apparaat is vooraf ingesteld om te functioneren met het soort gas dat staat vermeld op het plaatje op de kookplaat. Indien de beschikbare gassoort niet overeenstemt met de gassoort waar het apparaat op ingesteld is, moet u de betreffende inspuiters (die bij de levering inbegrepen zijn) verwisselen waarbij u de aanwijzingen die in de paragraaf “Ombouw van het apparaat op een andere gassoort” zijn opgenomen in acht moet nemen. • Om zeker te zijn van de goede werking van het apparaat, om de energie op adequate wijze te kunnen benutten en om ervoor te zorgen dat het apparaat lang meegaat moet u zich ervan verzekeren dat de voedingsdruk overeenstemt met de waarden die in de tabel 1 “Kenmerken van de branders en inspuiters” staan. Als dit niet het geval is moet u op de gastoevoerleiding een speciale drukregelaar monteren in overeenstemming met de geldende normen. • Er bij de aansluiting op letten dat het apparaat niet aan spanningen of druk wordt blootgesteld. De gastoevoer moet op de draaibare koppeling (met schroefdraad ½"G buitendraad) aan de achterkant van het apparaat aangesloten worden (fig.3) met een metalen starre leiding en op koppelingen die aan de geldende normen voldoen of met een metalen flexibele leiding in overeenstemming met de geldende normen, die niet langer mag zijn dan 2000 mm. Als de koppeling gedraaid moet worden moet u de dichting (die bij de levering van het apparaat inbegrepen is) zonder meer vervangen. Als de installatie voltooid is moet u de gasleidingen, de inwendige aansluitingen en de kranen op dichtheid controleren door een sopje te gebruiken (gebruik uiteraard nooit een vlam). Ga verder na dat de aansluitleiding niet in aanraking kan komen met de beweegbare delen waardoor de leiding beschadigd of afgekneld kan worden. Verzeker u ervan dat de aardgasleiding groot genoeg is om het apparaat te voeden als alle branders in werking zijn. Belangrijk: Om de aansluiting met vloeibaar gas (flessengas) tot stand te brengen moet er een drukregelaar tussen geplaatst worden die aan de geldende normen voldoet. Ombouw van het apparaat op een andere gassoort Als de kookplaat op een andere gassoort omgebouwd moet worden dan de gassoort waarop de kookplaat ingesteld is (staat op het etiket op de kookplaat aangegeven), moet u de inspuiters van de branders verwisselen waarbij als volgt te werk moet gaan: • haal de roosters en de branders eraf. • schroef de inspuiters los (fig.4) met een buissleutel van 7 mm en vervang ze met inspuiters die geschikt zijn voor het nieuwe type gas (zie tabel 1 “Kenmerken van de branders en inspuiters”). • tenslotte, vervang het oude typeplaatje met een ander dat fig.3 het nieuwe type gas aangeeft, verkrijgbaar bij onze Technische Dienst. • monteer de onderdelen weer. Het regelen van de minimum stand • zet het kraantje op minimum; • neem de knop eraf en draai aan het regelschroefje in het staafje van het kraantje (fig.5) totdat u een regelmatige vlam heeft (als u de schroef losser draait neemt het minimumvermogen toe, als u de schroef strakker draait neemt het minimumvermogen af); Opmerking: in geval van vloeibaar gas moet de stelschroef aangedraaid worden totdat hij niet verder kan. • Als u het gewenste minimum vermogen bereikt heeft, moet u de knop-terwijl de brander brandt-een paar keer snel van de hoogste stand op de laagste stand zetten en nagaan dat de brander niet dooft; A fig.4 fig.5 Het vervangen van de straalpijpjes van de brander met "onafhankelijke dubbele vlamkronen": • verwijder de roosters en branders van hun plaats. De brander bestaat uit twee aparte delen (zie afb. C en afb.D); • schroef de straalpijpjes los met een sleutel van 7mm. De binnenste vlamkroon heeft een straalpijpje, de buitenste heeft er twee (van dezelfde maat). Vervang de straalpijpjes met nieuwe die zijn aangepast aan het nieuwe type gas (zie tabel1). • zet de onderdelen in omgekeerde volgorde weer op hun plaats. Afb. C Afb. D Regulatie primaire lucht van de branders (voor België) De branders hebben geen regulatie van de primaire lucht nodig. Elektrische aansluiting HET APPARAAT MOET OP EEN RANDGEAARD STOPCONTACT WORDEN AANGESLOTEN. Het apparat is bestemd om te worden gebruikt met wisselstroom met een spanning en frequentie zoals vermeld op het plaatje met de technische gegevens (geplaatst aan de achterzijde van de apparaat of op het eind van de gebruiksaanwijzing). Controleren of de netspanning ter plaatse overeenstemt met die vermeld op het plaatje. Aansluiting van de elektrische voedingskabel op het net Bij de modellen die niet van een stekker voorzien zijn moet u een genormaliseerde stekker voor de belasting die op het typeplaatje staat op het snoer monteren en de stekker in een 15 Instrukties voor de installatie deugdelijk stopcontact steken. Als het apparaat rechtstreeks op het elektriciteitsnet aangesloten moet worden dan moet er tussen het apparaat en het elektriciteitsnet een veiligheidsschakelaar gemonteerd worden met een opening tussen de contacten van minimaal 3 mm, die berekend moet zijn op de belasting van het apparaat en die aan de geldende normen moet voldoen. De geel/groene aardedraad mag niet onderbroken worden door de schakelaar. In ieder geval moet de voedingskabel zodanig aangelegd worden dat de kabel op geen enkel punt warmer kan worden dan 50 °C boven de omgevingstemperatuur. In het geval van installeren boven een ingebouwde oven, moet de elektrische aansluiting van het kookplaat en van de oven apart worden uitgevoerd, zowel voor veiligheidsredenen als om het eventueel uittrekkenvan de oven mogelijk te maken. Gebruik geen adaptors, dubbelstekkersof dergelijke, aangezien deze oververhitting en branden kunnen veroorzaken. Alvorens de aansluiting tot stand te brengen moet u zich van het volgende verzekeren: • de spanningsbegrenzer en de elektrische installatie thuis geschikt zijn voor de belasting van de apparatuur (zie plaatje met technische gegevens); • de elektrische voeding over een deugdelijke aardaansluiting beschikt in overeenstemming met de geldende normen en voorschriften; • het stopcontact of de meerpolige schakelaars makkelijk zijn te bereiken als de kookplaat is geïnstalleerd. WIJ AANVAARDEN GEEN ENKELE VERANTWOORDELIJKHEID ALS DE ONGEVALLENPREVENTIENORMEN NIET WORDEN NAGELEEFD. De kabel vervangen Gebruik een rubber kabel van het type H05RR-F met een doorsnede 3 x 0.75 mm². De geel/groene aardleiding moet 2-3 cm langer zijn ten opzichte van de andere leidingen. ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Natuurlijk verwarmingsfunctie: Statische Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht Geventileerd verwarmingsfunctie : Kenmerken van de branders en inspuiters Tabel 1 (voor NEDERLAND) BRANDER Vloeibaar gas Brander Warmtecapaciteit By-pass Inspuiter Debiet * Inspuiter Debiet * doorsnee kW (H.s.*) 1/100 1/100 g/h 1/100 l/h (mm) (mm) (mm) (mm) Nom. Ger. C.Snel 100 3.00 0.7 40 86 218 122 332 B.Halfsnel 75 1.65 0.4 30 64 120 94 183 A.Hulp 55 1.00 0.3 27 50 73 72 110 D.dubbele vlamkronen (binnenste DC-DR) 30 0.9 0.4 30 44 65 70 100 D.dubbele vlamkronen (buitenste DC-DR) 130 4.1 1.3 57 70 298 114 454 G30/G31 Voedingsdruk BRANDER G25 30 Tabel 1 (voor BELGIË) 25 Vloeibaar gas Brander doorsnee Warmte capaciteit kW (H.s.*) (mm) Nom. Ger. By-pass Inspuiter 1/100 1/100 (mm) (mm) Aardgas Debiet * g/h Inspuiter 1/100 (mm) Debiet * l/h G30 G31 G20/25 G20 G25 C.Snel 100 3.00 0.7 40 86 218 214 116 286 332 B.Halfsnel 75 1.65 0.4 30 64 120 118 96 157 183 A.Hulp 55 1.00 0.3 27 50 73 71 71 95 110 D.dubbele vlamkronen (binnenste DC-DR) 30 0.9 0.4 30 44 65 64 70 86 100 D.dubbele vlamkronen (buitenste DC-DR) 130 4.1 1.3 57 70 298 293 110 390 454 28-30 37 20 25 Voedingsdruk Deze apparatuur voldoet aan de volgende Europese richtlijnen: - EEG/73/23 van 19/02/73 (Laagspanning) en successievelijke modificaties; - EEG/89/336 van 03/05/89 (Electromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; - EEG/90/396 van 29/06/90 (Gas) en successievelijke modificaties; - EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modificaties. 16 Aardgas * A 15°C en 1013 mbar-droog gas H.s. Propaangas G31 = 50,37 MJ/kg H.s. Butangas G30 = 49,47 MJ/kg H.s. Aardgas G20 = 37,78 MJ/m3 H.s. Aardgas G25 = 32,49 MJ/m3
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Scholtes CP 955 G de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor