Scholtes fp 655 3 de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

FP 655
Istruzioni per l'uso e l'installazione
Instructions for use and installation
Instructions pour l'emploi et l'installation
Gebrauchs- und Installationsanleitungen
Instructies voor het gebruik en het installeren
1
INHOUD
SCHOLTES OVEN ............................................................................................................................. 1
Beschrijving ........................................................................................................................................ 2
De accessoires................................................................................................................................... 2
Het bedieningspaneel ......................................................................................................................... 3
De Elektronische Programmering....................................................................................................... 4
KOOKWIJZE...................................................................................................................................... 5
Het ontdooien...................................................................................................................... 6
Rijzen .................................................................................................................................. 6
De pizza-oven ..................................................................................................................... 7
De gebakoven ..................................................................................................................... 8
De heteluchtoven ................................................................................................................9
De statische oven ............................................................................................................. 10
Functie braadstukken........................................................................................................ 11
Functie braadspit...............................................................................................................12
DeGrill ............................................................................................................................... 13
AUTOMATISCHE REINIGING MET KATALYSE ............................................................................... 14
AANBEVELINGEN EN RAADGEVINGEN ........................................................................................ 14
Al 80 jaar lang ontwerpt en fabriceert Scholtès huishoudapparatuur.
De producten die onze naam dragen, toonaangevend op het gebied van inbouwapparatuur, zijn mooi
aangezien ze goed ontworpen zijn. En het is dit samengaan van creativiteit en planning dat Scholtès op
de eerste plaats in de sector huishoudapparatuur heeft gezet.
In de Scholtès fabrieken zorgen wij voor de veiligheid van onze klanten, door de apparaten te voorzien
van koele ovendeur, blokkering bedieningspaneel enz.
Met de medewerking van een expert op het gebied van koken heeft Scholtès 9 kookprogramma's
samengesteld, met aanwijzing van de juiste parameters voor ieder programma: graad van vochtigheid,
statische of hetelucht oven, verdeling van de verwarmingselementen.
Lees deze handleiding aandachtig. Door de instructies te volgen kunt u de vele mogelijkheden die
dit apparaat biedt tenvolle uitbuiten.
In deze pagina's vindt u het antwoord op iedere eventuele vraag aangaande de technische termi-
nologie, de wijze van behandeling, de functies, de accessoires enz.
SMAKELIJK ETEN met
DE SCHOLTES OVENS
Design & Soliditeit
2
Beschrijving FP 655
Bedieningspaneel
Rooster
Braadspit
Bak/lekplaat
Deur
De accessoires
De oven is voorzien van de volgende accessoires:
1 lek/bakplaat , waarvan het gebruik wordt aangeraden
voor ieder soort koken.
2 ovenrekken die worden aangeraden voor het koken
op 3 niveaus en voor het braden van vlees,
gecombineerd met de lekplaat.
1 braadspit set (zie Braden aan het spit, blz 12)
STAND 1
STAND 2
STAND 3
3
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
Het bedieningspaneel
Temperatuurknop
Digitale klok
Keuzeknop kookwijzen
Controlelampje
Timer: onafhankelijk van de oven
Uitgestelde start: (dit is het tijdstip van einde kooktijd)
Kooktijd
+/- (Regeltoetsen)
Handmatige functie
Controlelampje
verwarming
Als de temperatuur wordt gekozen begint de oven te
verwarmen.
Draai knop «F» voor het kiezen van de gewenste
kookwijze.
Met knop « kunt u de kookfuncties kiezen
Nota
Note
Het controlelampje van de verwarming gaat
nu aan. Dit lichtje geeft aan wanneer de oven
verwarmd wordt; als het uitgaat betekent het
dat de temperatuur in de oven het gewenste
niveau heeft bereikt. Het aan en uitgaan van nu af aan
betekent dat de oven bezig is de temperatuur constant
te houden.
Draai knop «T» voor het instellen van de temperatuur
voor de gewenste kookwijze.
Knop « dient ook voor het regelen van de temperatuur
Voor het uitdoen van de oven zet u de knoppen
«T» en «F» op «0»
Uitschakelen van de oven
Controlelampje verwarming
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
4
De elektronische programmering zorgt voor het automatisch
aandoen van de oven op een vantevoren ingesteld tijdstip
en het uitdoen aan het einde van de ingestelde kooktijd. De
verlichte display met 4 cijfers geeft de juiste tijd aan zowel
als de geprogrammeerde tijdstippen; verder toont hij de
toestand van de oven met de volgende symbolen:
-Oven in werking
-Timer
-Automatisch programma AUTO
-Punt • (staat tussen het uur en de minuten op de display)
Alle functies kunnen geprogrammeerd worden tot een totaal
van 23 uren en 59 min.
De maximum kooktijd is 10 uren.
Het gelijk zetten van de klok
(bij het installeren, na een black-out, bij voor- of achterlopen)
Kies de handmatige functie met de knop en regel de tijd
met de toetsen - en +.
Handmatige functie van de oven . (Programmering
uitgesloten)
Druk op knop ; de stroomvoorziening wordt geactiveerd,
het symbool AUTO gaat uit en het symbool (oven
aan).gaat aan Deze handeling annuleert een eventueel
ingesteld programma.
Half-handmatig gebruik van de oven
1° geval: begin kooktijd handmatig - kooktijd
geprogrammeerd.
· Plaats het gerecht in de oven.
· Druk op toets (tijdsduur) en regel de kooktijd met de
toetsen - en + : de oven gaat elektrisch aan, de symbolen
AUTO en worden verlicht .
· Draai voor het beginnen van het koken de knop van het
kiezen en de knop van de thermostaat respectievelijk op
de gewenste functie en op de gewenste temperatuur.
· Aan het einde van het koken gaat de oven uit, het symbool
(oven in werking) gaat uit en het symbool AUTO gaat
knipperen; u hoort een geluidssignaal.
2° geval: begin koken handmatig - einde koken
geprogrammeerd.
· Plaats het gerecht in de oven.
· Druk op de toets (einde kooktijd) en stel het tijdstip
einde van het koken in met de toetsen - e + ; de oven gaat
elektrisch aan, de symbolen AUTO en worden verlicht.
· Draai voor het beginnen van het koken de knop van het
kiezen en de knop van de thermostaat respectievelijk op
de gewenste functie en de gewenste temperatuur.
· Aan het einde van het koken gaat de oven uit, het symbool
gaat uit en het symbool AUTO gaat knipperen; u hoort
een geluidssignaal.
Elektronische timer
Automatische functie van de oven (Tijdsduur en einde
koken geprogrammeerd)
· Plaats het gerecht in de oven.
· Druk op de toets (tijdsduur) en stel de tijdsduur van
het koken in met de toetsen - en + : de oven gaat elektrisch
aan, de symbolen AUTO en worden verlicht.
· Druk op de toets (einde kooktijd) en stel het tijdstip
einde van het koken in met de toetsen - en + ; de oven gaat
uit en het symbool gaat uit.
·De programmering stelt automatisch het tijdstip begin van
het koken in, hetgeen wordt aangetoond door het aan gaan
van het symbool ((oven in werking). Als de kooktijd is
afgelopen gaat de oven uit, het symbool gaat uit en het
symbool AUTO gaat knipperen; u hoort een geluidssignaal.
Timer
Druk op de toets (timer) en stel de gewenste tijdsduur in
met de toetsen - en +. Aan het einde van het programma hoort
u een geluidssignaal.
Geluidssignaal
Het geluidssignaal duurt 7 minuten na het einde van het
programma, het kan worden stop gezet door een willekeurige
functietoets in te drukken.
Er zijn 3 soorten geluidssignaal met verschillende tonen.
Door de toets - in te drukken kunt u het signaal dat momenteel
is ingesteld horen. Als u binnen 7 seconden nog een keer de
toets - indrukt kunt u een ander signaal kiezen.
Controle van het programma
Druk op de toets om te zien hoeveel tijd er nog over is,
druk op de toets voor het einde van het koken.
Annuleren van het programma
Het programma wordt automatisch uitgeschakeld als het is
uitgevoerd, of door de toets (handmatig) in te drukken.
5
Tips van de culinaire expert
De verschillende manieren van koken zijn bestudeerd met medewerking van de culinaire expert van Scholtès.
Deze gerenommeerde chef werkt als volledige medewerker in het team Research en Ontwikkeling van ons bedrijf.
De keuze van de kookfuncties, van de temperaturen en van de plaatsing van de gerechten in de oven is dus precies
zoals hij ze zelf gebruikt voor de beste resultaten.
Belangrijke aanbevelingen:
• Gedurende het gebruik wordt de oven heet Raak de verwarmingselementen in de oven niet aan.
• Plaats geen dienbladen of aluminiumfolie rechtstreeks op de bodem van de oven: in contact met het hete
email zou de geëmailleerde oppervlakte voorgoed beschadigd worden.
De Scholtès ovens maken gebruik van verschillende technieken voor de productie, verspreiding en behouden
van de warmte.
Uw oven beschikt over 9 kookfuncties die zich perfect aanpasssen aan ieder soort gerecht. De symbolen, die
duidelijk te begrijpen zijn, maken het kiezen van de meest geschikte kookwijze gemakkelijk.
Ontdooien
Functie voor het rijzen om het deeg op de juiste wijze te laten rijzen
Pizza oven voor het bakken van brood, brioches, pizza
Gebak-oven voor jamtaarten
Heteluchtoven voor het koken op meer dan een Ovenrek
Statische oven voor traditioneel koken
Braadfunctie voor 'au gratin' gerechten, gevogelte en vlees
Functie Braadspit voor braden aan het spit, met de deur dicht
Functie Grill voor gegratineerde gerechten, met de deur op een kier
Kookwijze
6
Het ontdooien
Het ontdooien moet met zorg gebeuren om te vermijden dat de buitenkant van de etenswaren, die het eerste
ontdooit, wordt blootgesteld aan het zich snel ontwikkelen van bacteriën . Het ontdooien vindt meestal plaats in
de koelkast: op nogal langzame wijze. Voor sneller ontdooien kunt u de oven gebruiken (tijdbesparing 50%)
Ontdooien in de oven wordt aangeraden in de volgende gevallen:
- etenswaren die rauw worden opgegeten (aardbeien enz.) ,
- etenswaren die gebraden moeten worden: een kip ontdooit in de helft van de tijd.
Wij raden aan ontdooide etenswaren vrij snel op te eten.
Plaats de te ontdooien etenswaren op de bakplaat op de 2de verdieping in de oven.
Draai « voor het kiezen van het symbool .
Zet aan het einde van het ontdooien
«F» op «0» om de oven uit de doen.
1
2
De functie Rijzen
Deze functie is onmisbaar voor het laten rijzen van met gist klaargemaakt deeg, voordat er gebakken wordt. Een
constante temperatuur van 40 °C maakt het rijzen van brood, briochess, pizza enz. mogelijk. De instelling die
voor deze functie wordt gebruikt zorgt voor optimale conditie voor het rijzen. Voor het 'groeien' wordt de brioches
op de bakplaat op de 2de verdieping geplaatst.
Wij raden aan in een koude oven in te laden.
Draai « voor het kiezen van het symbool .
Zet aan het einde van het ontdooien «F» op «0»
om de oven uit de doen.
1
2
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
7
De Pizza-oven
Wij raden aan het gerecht in een warme oven te zetten.
Plaats het gerecht op een bakplaat op de 2de verdieping in de oven.
Deze kookwijze is speciaal geschikt voor gebak in de oven (op basis van gist) . Het gaat hier om een
procedure die het uitdrogen van het deeg vermijdt en het rijzen ervan bevordert voordat de buitenkant gebruind
en krokant wordt: precies zoals de banktbakker het doet.
Draai «F» voor het kiezen van het symbool .
Wacht tot de oven voorverwarmd is en plaats dan het gerecht erin.
Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de
aanwijzingen op blz 4.
Aan het einde van het koken zet u «F» en «T» op
«0» om de oven uit te doen.
Draai «T» voor het instellen van de gewenste
temperatuur.
Aangeraden temperatuur: 220°C
1
2
3
Nota
Nota
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
8
Deze kookwijze is vooral geschikt voor het bakken van vruchtentaarten, quiche enz ...
De bodem wordt perfect gaar gebakken terwijl de vulling zacht blijft.
Gebruik een bakplaat die u op de 2de verdieping in de oven plaatst.
Voor handmatig koken wordt het gerecht altijd in een warme oven geplaatst.
Draai «F» voor het kiezen van het symbool .
Wacht tot de oven voorverwarmd is en plaats dan het gerecht erin.
Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de
aanwijzingen op blz 4.
Aan het einde van het koken zet u «F» en «T»
op «0» om de oven uit te doen.
Draai «T» voor het instellen van de gewenste
temperatuur.
Aangeraden temperatuur: 220°C.
De Gebak-oven
1
2
Nota
3
Nota
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
9
De heteluchtoven
Deze kookwijze is geschikt voor het koken van verschillende gerechten op meer dan een ovenrek geplaatst. In
dit geval worden de smaak en geur van de gerechten niet veranderd ook al zijn de gerechten geheel verschillend
van elkaar. . Voor het gebruik van deze functie is het noodzakelijk dat de gerechten dezelfde temperaturen
nodig hebben.
Wij raden aan de oven voor te verwarmen.
Draai «F» voor het kiezen van het symbool .
Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een
kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de
aanwijzingen op blz 4.
Nota
Nota
Wacht tot de oven voorverwarmd is en plaats dan
het gerecht erin.
Aan het einde van het koken zet u «F» eN «T» op
«0» om de oven uit te doen.
Draai «T» voor het instellen van de gewenste
temperatuur.
Aangeraden temperatuur: 200°C.
Koken op 2 niveaus Koken op 3 niveaus
Niveau N°1 en 3 Niveau N° 1,2 en 3
1
2
3
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
10
Deze kookwijze is vooral geschikt voor langzaam stoven (terrines enz.) of voor het au bain marie koken.
Gebruik een bakplaat die u op de 2de verdieping in de oven plaatst.
Wij raden aan de oven voor te verwarmen.
Draai «F» voor het kiezen van het symbool .
Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of
een kooktijd wilt programmeren wendt u zich
tot de aanwijzingen op blz 4.
Wacht tot de oven is voorverwarmd en plaats
dan het gerecht erin.
Aan het einde van het koken zet u «F» en «T»
op «0» om de oven uit te doen.
Draai «T» voor het instellen van de gewenste
temperatuur.
Aangeraden temperatuur: 190°C.
De statische oven
1
2
3
Nota
Nota
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
11
De functie Braadstukken
Deze kookwijze is vooral geschikt voor rood en wit vlees, gegratineerde schotels enz.
U kunt voor braadstukken het beste de aangeraden temperatuur aanhouden.
Plaats de lekplaat op de 1ste verdieping en het vlees op het Ovenrek op de 2de verdieping.
Wij raden aan in een koude oven in te laden.
Draai «F» voor het kiezen van het symbool .
Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een
kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de
aanwijzingen op blz 4.
Aan het einde van het koken zet u «F» en «T» op
«0» om de oven uit te doen.
Draai «T» voor het instellen van de gewenste
temperatuur.
Aangeraden temperatuur: 210°C
Het gerecht in de oven plaatsen.
1
2
3
Nota
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
12
Gebruik braadspit
• Een steun, geplaatst op de 2° verdieping van de glijders, maakt het mogelijk dat het spit achterin de oven in de as van
de motor gestoken kan worden, achter de geperforeerde wand;
• Een spies, waarop stukken vlees worden geregen, die aan beide uiteinden steunt op twee verschuifbare vorken die
ieder aan de staaf zijn bevestigd met een vleugelschroef.
Belangrijk: Let op gedurende het installeren van het braadspit dat het spit op de juiste wijze in de as van de motor wordt
gestoken.
Belangrijk:
- steek het spit precies in het midden van het stuk vlees dat u wilt braden;
- plaats het vlees dat u wilt braden op gelijke afstand van de uiteinden van het spit.
• een verwijderbaar handvat van isolerend materiaal dat op de voorkant van het spit wordt geschroefd zodat u zich
niet brandt als u het spit aan het einde van het koken eruit haalt. Schroef het handvat stevig vast voordat u het spit uit
de oven haalt
Timer van het braadspit
De Scholtès ovens zijn voorzien van een timer voor het braadspit.
Aan het einde van de koken gaat de motor door met het spit draaien en dit houdt op als de temperatuur voldoende is
gezakt, zo loopt het vlees geen enkel risico aan te branden.
Voor het functioneren van de timer van het braadspit moet
eerst de kooktijd zijn ingesteld (zie blz. 4).
Deze functie is vooral aangewezen voor het bakken van vlees aan het braadspit, met de deur dicht. Het te braden vlees
draait langzaam rond en wordt zodoende gelijkmatig bruin totdat het gaar is. Plaats een lekplaat op de 1ste verdieping van
de oven voor het opvangen van sap en vet, en breng de steun van het braadspit aan op de 3de verdieping .
Wij raden aan in een koude oven in te laden.
Het bijgeleverde braadspit is samengesteld uit :
Vleugelmoer
Spitpen
Handvat van de spitpen
Vork
Steun van het draaispit
Draai «F» voor het kiezen van het symbool .
Als u de start van de kooktijd wilt
uitstellen of een kooktijd wilt
programmeren wendt u zich tot de
aanwijzingen op blz. 4.
Aan het einde van het koken zet u «F» en «T»
op «0» om de oven uit te doen.
Draai «T» voor het instellen van de gewenste
temperatuur.
Aangeraden temperatuur: 250°C
Het gerecht in de oven plaatsen.
1
2
3
Nota
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
13
Gedurende het koken onder de «grill» kunnen de bereikbare onderdelen heet worden:
houd kleine kinderen op een afstand.
Deze functie is vooral geschikt voor het koken van varkensribben, vleespennen, gegratineerde schotels enz.
met de deur op een kier (de scharnier is hiervoor voorzien van een tandje).
Wij raden aan in een koude oven in te laden.
Plaats een lekplaat op de 1ste verdieping voor het opvangen van sap en vet.
Plaats het stuk vlees op een ovenrek, op een verdieping die past voor de dikte van het vlees.
Draai «F» voor het kiezen van het symbool .
Als u de start van de kooktijd wilt
uitstellen of een kooktijd wilt
programmeren wendt u zich tot de
aanwijzingen op blz 4.
Aan het einde van het koken zet u «F» en «T»
op «0» om de oven uit te doen.
Drrai «T» voor het instellen van de gewenste
temperatuur.
Aangeraden temperatuur: 250°C
Het gerecht in de oven plaatsen.
De grill
Nota
1
2
3
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
T F
220
200
200
210
250
250
160
P
14
In dit geval zijn de meest trefbare vertikale wanden aan de binnenkant van de oven met een poreus email bekleed dat
katalytisch email heet. Dit email verwoest, door middel van de hitte, de vetdeeltjes die gespetterd zijn. De temperatuur
van de wanden moet hoger dan 170° zijn om dit "oxydatie" proces op gang te zetten. De poreusheid van het katalytische
email vermeerdert de oppervlakte die noodzakelijk is voor het oxyderen van de vetspetters door middel van katalyse.
Als aan het einde van de kooktijd spetters op de katalytische wanden zitten dan laat u de oven leeg functioneren met
de deur dicht, de temperatuurknop op maximum en de knop voor het kiezen van de functies op voor ongeveer
tussen 60 en 90 minuten naar gelang hoe vuil de oven is. Hardnekkig vuil kan met warm water en een zachte borstel
worden verwijderd.
Belangrijk: Het katalytisch email van Scholtès is stevig, maar u moet toch vermijden:
- het email te krassen met harde voorwerpen (b.v. een mes)
- schoonmaak- of schuurmiddelen te gebruiken.
De zelfreinigende eigenschappen van dit email zouden onherstelbaar beschadigd worden. Het email is stevig genoeg om
het schuiven van de accessoires (groot rek, lekplaat, braadspit) te verdragen zonder erdoor beschadigd te worden.
Maakt u zich geen zorgen als, waar de groeven voor de accessoires zijn, witte strepen ontstaan.
N.B.:
1. in het geval dat de wanden vervangen moeten worden kunt u de complete set bij uw Scholtès handelaar bestellen. De
wanden zijn uitneembaar.
2. De weerstand van de grill en het plafond van de oven worden vanzelf schoongemaakt doordat de vetspetters zichzelf
vernietigen onder de invloed van de hitte die van de weerstand uitstraalt.
3. Voor het reinigen van de andere onderdelen binnenin de oven: maak de achterwand, de deur, het lichtschermpje schoon
met een spons en een sopje. Spoel en droog.
De accessoires zijn gemaakt van kwaliteitsmaterialen en kunnen gewassen worden zoals normaal vaatwerk, zelfs in de
vaatwasser.
Automatische reiniging door middel van pyrolyse
1 2 3
Email catalytique
poreux
Coupe
d'une paroi
catalytique
Email de masse
Tôle d'acier
Différentes étapes d'oxydation des graisses
Verschillende fases bij de verbranding van
Doorsnede
van een
katalytische
Poreus
katalytisch
email
Eerste gebruik van de oven:
• Als u de oven voor de eerste keer gaat gebruiken raden wij aan hem u eerst leeg laat functioneren met het
vertrek goed gelucht. Doe dit in de "hetelucht"-versie met 250°C voor 1 uur.
Als er rook uit de oven komt:
• Controleer dat u de juiste functie heeft gekozen voor het soort koken dat u wenst, dat u de juiste accessoires heeft
gekozen en dat het gerecht op de aangeraden verdieping is geplaatst.
• Controleer welke temperatuur wordt aangegeven; deze is waarschijnlijk te hoog voor het gerecht dat u aan het koken
bent.
• Kijk of de oven vuil is en maak hem eventueel schoon. Er kunnen etensresten aan het email gekleefd zitten die door het
carboniseren rook en engszins zure lucht veroorzaken.
Als na het beëindigen van de kooktijd de ventilator aan blijft:
• Maakt u zich geen zorgen, ook al is de oven al uit. De ventilator houdt pas op als de oven voldoende is afgekoeld.
Als de oven niet warm wordt:
• controleer:
- of de zekeringen zijn doorgeslagen,
- of de automatische schakelaar is afgeslagen,
- of de stroom van het net is uitgevallen.
Als de storingen van het functioneren echter aanhouden moet u zich wenden tot uw handelaar of een bevoegde installateur.
Raadgevingen en tips

Documenttranscriptie

FP 655 Istruzioni per l'uso e l'installazione Instructions for use and installation Instructions pour l'emploi et l'installation Gebrauchs- und Installationsanleitungen Instructies voor het gebruik en het installeren INHOUD SCHOLTES OVEN ............................................................................................................................. 1 Beschrijving ........................................................................................................................................ 2 De accessoires ................................................................................................................................... 2 Het bedieningspaneel ......................................................................................................................... 3 De Elektronische Programmering....................................................................................................... 4 KOOKWIJZE ...................................................................................................................................... 5 Het ontdooien ...................................................................................................................... 6 Rijzen .................................................................................................................................. 6 De pizza-oven ..................................................................................................................... 7 De gebakoven ..................................................................................................................... 8 De heteluchtoven ................................................................................................................ 9 De statische oven ............................................................................................................. 10 Functie braadstukken ........................................................................................................ 11 Functie braadspit............................................................................................................... 12 DeGrill ............................................................................................................................... 13 AUTOMATISCHE REINIGING MET KATALYSE ............................................................................... 14 AANBEVELINGEN EN RAADGEVINGEN ........................................................................................ 14 DE SCHOLTES OVENS Design & Soliditeit Al 80 jaar lang ontwerpt en fabriceert Scholtès huishoudapparatuur. De producten die onze naam dragen, toonaangevend op het gebied van inbouwapparatuur, zijn mooi aangezien ze goed ontworpen zijn. En het is dit samengaan van creativiteit en planning dat Scholtès op de eerste plaats in de sector huishoudapparatuur heeft gezet. In de Scholtès fabrieken zorgen wij voor de veiligheid van onze klanten, door de apparaten te voorzien van koele ovendeur, blokkering bedieningspaneel enz. Met de medewerking van een expert op het gebied van koken heeft Scholtès 9 kookprogramma's samengesteld, met aanwijzing van de juiste parameters voor ieder programma: graad van vochtigheid, statische of hetelucht oven, verdeling van de verwarmingselementen. Lees deze handleiding aandachtig. Door de instructies te volgen kunt u de vele mogelijkheden die dit apparaat biedt tenvolle uitbuiten. In deze pagina's vindt u het antwoord op iedere eventuele vraag aangaande de technische terminologie, de wijze van behandeling, de functies, de accessoires enz. SMAKELIJK ETEN met 1 Beschrijving FP 655 Bedieningspaneel Rooster Braadspit Bak/lekplaat Deur De accessoires De oven is voorzien van de volgende accessoires: • 1 lek/bakplaat , waarvan het gebruik wordt aangeraden voor ieder soort koken. STAND 3 • 2 ovenrekken die worden aangeraden voor het koken op 3 niveaus en voor het braden van vlees, gecombineerd met de lekplaat. • 1 braadspit set (zie Braden aan het spit, blz 12) STAND 2 STAND 1 2 Het bedieningspaneel Controlelampje verwarming Digitale klok Controlelampje 250 T F 250 160 Keuzeknop kookwijzen 210 220 200 P 200 Timer: onafhankelijk van de oven Uitgestelde start: (dit is het tijdstip van einde kooktijd) Temperatuurknop Kooktijd +/- (Regeltoetsen) Handmatige functie Met knop «F» kunt u de kookfuncties kiezen Nota 250 T F 250 160 210 220 200 P 200 Als de temperatuur wordt gekozen begint de oven te verwarmen. Draai knop «F» voor het kiezen van de gewenste kookwijze. Knop «T» dient ook voor het regelen van de temperatuur Het controlelampje van de verwarming gaat nu aan. Dit lichtje geeft aan wanneer de oven verwarmd wordt; als het uitgaat betekent het dat de temperatuur in de oven het gewenste niveau heeft bereikt. Het aan en uitgaan van nu af aan betekent dat de oven bezig is de temperatuur constant te houden. Draai knop «T» voor het instellen van de temperatuur voor de gewenste kookwijze. Note 250 T F 250 160 210 220 200 200 P Controlelampje verwarming Uitschakelen van de oven Voor het uitdoen van de oven zet u de knoppen «T» en «F» op «0» 250 T F 250 160 210 220 200 200 P 3 Elektronische timer De elektronische programmering zorgt voor het automatisch aandoen van de oven op een vantevoren ingesteld tijdstip en het uitdoen aan het einde van de ingestelde kooktijd. De verlichte display met 4 cijfers geeft de juiste tijd aan zowel als de geprogrammeerde tijdstippen; verder toont hij de toestand van de oven met de volgende symbolen: -Oven in werking -Timer -Automatisch programma AUTO -Punt • (staat tussen het uur en de minuten op de display) Alle functies kunnen geprogrammeerd worden tot een totaal van 23 uren en 59 min. De maximum kooktijd is 10 uren. Het gelijk zetten van de klok (bij het installeren, na een black-out, bij voor- of achterlopen) Kies de handmatige functie met de knop en regel de tijd met de toetsen - en +. Handmatige functie van de oven . (Programmering uitgesloten) Druk op knop ; de stroomvoorziening wordt geactiveerd, het symbool AUTO gaat uit en het symbool (oven aan).gaat aan Deze handeling annuleert een eventueel ingesteld programma. Half-handmatig gebruik van de oven 1° geval: begin kooktijd handmatig - kooktijd geprogrammeerd. · Plaats het gerecht in de oven. (tijdsduur) en regel de kooktijd met de · Druk op toets toetsen - en + : de oven gaat elektrisch aan, de symbolen AUTO en worden verlicht . · Draai voor het beginnen van het koken de knop van het kiezen en de knop van de thermostaat respectievelijk op de gewenste functie en op de gewenste temperatuur. · Aan het einde van het koken gaat de oven uit, het symbool (oven in werking) gaat uit en het symbool AUTO gaat knipperen; u hoort een geluidssignaal. 2° geval: begin koken handmatig - einde koken geprogrammeerd. · Plaats het gerecht in de oven. · Druk op de toets (einde kooktijd) en stel het tijdstip einde van het koken in met de toetsen - e + ; de oven gaat elektrisch aan, de symbolen AUTO en worden verlicht. · Draai voor het beginnen van het koken de knop van het kiezen en de knop van de thermostaat respectievelijk op de gewenste functie en de gewenste temperatuur. · Aan het einde van het koken gaat de oven uit, het symbool gaat uit en het symbool AUTO gaat knipperen; u hoort een geluidssignaal. 4 Automatische functie van de oven (Tijdsduur en einde koken geprogrammeerd) · Plaats het gerecht in de oven. (tijdsduur) en stel de tijdsduur van · Druk op de toets het koken in met de toetsen - en + : de oven gaat elektrisch aan, de symbolen AUTO en worden verlicht. · Druk op de toets (einde kooktijd) en stel het tijdstip einde van het koken in met de toetsen - en + ; de oven gaat uit en het symbool gaat uit. ·De programmering stelt automatisch het tijdstip begin van het koken in, hetgeen wordt aangetoond door het aan gaan van het symbool ((oven in werking). Als de kooktijd is gaat uit en het afgelopen gaat de oven uit, het symbool symbool AUTO gaat knipperen; u hoort een geluidssignaal. Timer Druk op de toets (timer) en stel de gewenste tijdsduur in met de toetsen - en +. Aan het einde van het programma hoort u een geluidssignaal. Geluidssignaal Het geluidssignaal duurt 7 minuten na het einde van het programma, het kan worden stop gezet door een willekeurige functietoets in te drukken. Er zijn 3 soorten geluidssignaal met verschillende tonen. Door de toets - in te drukken kunt u het signaal dat momenteel is ingesteld horen. Als u binnen 7 seconden nog een keer de toets - indrukt kunt u een ander signaal kiezen. Controle van het programma Druk op de toets om te zien hoeveel tijd er nog over is, druk op de toets voor het einde van het koken. Annuleren van het programma Het programma wordt automatisch uitgeschakeld als het is uitgevoerd, of door de toets (handmatig) in te drukken. Tips van de culinaire expert De verschillende manieren van koken zijn bestudeerd met medewerking van de culinaire expert van Scholtès. Deze gerenommeerde chef werkt als volledige medewerker in het team Research en Ontwikkeling van ons bedrijf. De keuze van de kookfuncties, van de temperaturen en van de plaatsing van de gerechten in de oven is dus precies zoals hij ze zelf gebruikt voor de beste resultaten. Belangrijke aanbevelingen: • Gedurende het gebruik wordt de oven heet Raak de verwarmingselementen in de oven niet aan. • Plaats geen dienbladen of aluminiumfolie rechtstreeks op de bodem van de oven: in contact met het hete email zou de geëmailleerde oppervlakte voorgoed beschadigd worden. Kookwijze De Scholtès ovens maken gebruik van verschillende technieken voor de productie, verspreiding en behouden van de warmte. Uw oven beschikt over 9 kookfuncties die zich perfect aanpasssen aan ieder soort gerecht. De symbolen, die duidelijk te begrijpen zijn, maken het kiezen van de meest geschikte kookwijze gemakkelijk. Ontdooien Functie voor het rijzen om het deeg op de juiste wijze te laten rijzen Pizza oven voor het bakken van brood, brioches, pizza Gebak-oven voor jamtaarten Heteluchtoven voor het koken op meer dan een Ovenrek Statische oven voor traditioneel koken Braadfunctie voor 'au gratin' gerechten, gevogelte en vlees Functie Braadspit voor braden aan het spit, met de deur dicht Functie Grill voor gegratineerde gerechten, met de deur op een kier 5 Het ontdooien Het ontdooien moet met zorg gebeuren om te vermijden dat de buitenkant van de etenswaren, die het eerste ontdooit, wordt blootgesteld aan het zich snel ontwikkelen van bacteriën . Het ontdooien vindt meestal plaats in de koelkast: op nogal langzame wijze. Voor sneller ontdooien kunt u de oven gebruiken (tijdbesparing 50%) Ontdooien in de oven wordt aangeraden in de volgende gevallen: - etenswaren die rauw worden opgegeten (aardbeien enz.) , - etenswaren die gebraden moeten worden: een kip ontdooit in de helft van de tijd. Wij raden aan ontdooide etenswaren vrij snel op te eten. Plaats de te ontdooien etenswaren op de bakplaat op de 2de verdieping in de oven. 250 1 T Draai «F» voor het kiezen van het symbool F 250 . 160 210 220 200 200 P Zet aan het einde van het «F» op «0» om de oven uit de doen. 250 2 T F 250 ontdooien 160 210 220 200 200 P De functie Rijzen Deze functie is onmisbaar voor het laten rijzen van met gist klaargemaakt deeg, voordat er gebakken wordt. Een constante temperatuur van 40 °C maakt het rijzen van brood, briochess, pizza enz. mogelijk. De instelling die voor deze functie wordt gebruikt zorgt voor optimale conditie voor het rijzen. Voor het 'groeien' wordt de brioches op de bakplaat op de 2de verdieping geplaatst. Wij raden aan in een koude oven in te laden. 1 Draai «F» voor het kiezen van het symbool . 250 T F 250 160 210 220 200 200 P Zet aan het einde van het ontdooien «F» op «0» om de oven uit de doen. 2 250 T F 250 160 210 220 200 P 6 200 De Pizza-oven Deze kookwijze is speciaal geschikt voor gebak in de oven (op basis van gist) . Het gaat hier om een procedure die het uitdrogen van het deeg vermijdt en het rijzen ervan bevordert voordat de buitenkant gebruind en krokant wordt: precies zoals de banktbakker het doet. Wij raden aan het gerecht in een warme oven te zetten. Plaats het gerecht op een bakplaat op de 2de verdieping in de oven. 250 1 T F 250 160 210 220 200 200 P 2 Draai «F» voor het kiezen van het symbool . 250 T F 250 160 210 220 200 200 P Draai «T» voor het instellen van de gewenste temperatuur. Aangeraden temperatuur: 220°C Nota Wacht tot de oven voorverwarmd is en plaats dan het gerecht erin. 3 250 T F 250 160 210 220 200 Aan het einde van het koken zet u «F» en «T» op «0» om de oven uit te doen. 200 P Nota Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de aanwijzingen op blz 4. 7 De Gebak-oven Deze kookwijze is vooral geschikt voor het bakken van vruchtentaarten, quiche enz ... De bodem wordt perfect gaar gebakken terwijl de vulling zacht blijft. Gebruik een bakplaat die u op de 2de verdieping in de oven plaatst. Voor handmatig koken wordt het gerecht altijd in een warme oven geplaatst. 250 1 T F 250 160 Draai «F» voor het kiezen van het symbool . 210 220 200 P 200 250 2 Nota T F 250 160 210 220 200 P 200 Wacht tot de oven voorverwarmd is en plaats dan het gerecht erin. Aan het einde van het koken zet u «F» en «T» op «0» om de oven uit te doen. 250 3 Draai «T» voor het instellen van de gewenste temperatuur. Aangeraden temperatuur: 220°C. T F 250 160 210 220 200 200 P Nota 8 Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de aanwijzingen op blz 4. De heteluchtoven Deze kookwijze is geschikt voor het koken van verschillende gerechten op meer dan een ovenrek geplaatst. In dit geval worden de smaak en geur van de gerechten niet veranderd ook al zijn de gerechten geheel verschillend van elkaar. . Voor het gebruik van deze functie is het noodzakelijk dat de gerechten dezelfde temperaturen nodig hebben. Wij raden aan de oven voor te verwarmen. Koken op 2 niveaus Niveau N°1 en 3 1 Koken op 3 niveaus Niveau N° 1,2 en 3 250 T F 250 160 Draai «F» voor het kiezen van het symbool . 210 220 200 P 2 200 Draai «T» voor het instellen van de gewenste temperatuur. Aangeraden temperatuur: 200°C. 250 T F 250 160 210 220 200 P 200 Nota Wacht tot de oven voorverwarmd is en plaats dan het gerecht erin. 250 3 T F 250 160 210 220 200 Aan het einde van het koken zet u «F» eN «T» op «0» om de oven uit te doen. 200 P Nota Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de aanwijzingen op blz 4. 9 De statische oven Deze kookwijze is vooral geschikt voor langzaam stoven (terrines enz.) of voor het au bain marie koken. Gebruik een bakplaat die u op de 2de verdieping in de oven plaatst. Wij raden aan de oven voor te verwarmen. 1 250 T F 250 220 200 P 2 160 210 Draai «F» voor het kiezen van het symbool 200 250 T F 250 160 210 220 200 . Draai «T» voor het instellen van de gewenste temperatuur. Aangeraden temperatuur: 190°C. 200 P Nota Wacht tot de oven is voorverwarmd en plaats dan het gerecht erin. 250 3 T F 250 160 210 220 200 200 P Nota 10 Aan het einde van het koken zet u «F» en «T» op «0» om de oven uit te doen. Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de aanwijzingen op blz 4. De functie Braadstukken Deze kookwijze is vooral geschikt voor rood en wit vlees, gegratineerde schotels enz. U kunt voor braadstukken het beste de aangeraden temperatuur aanhouden. Plaats de lekplaat op de 1ste verdieping en het vlees op het Ovenrek op de 2de verdieping. Wij raden aan in een koude oven in te laden. 1 250 T F 250 Draai «F» voor het kiezen van het symbool 160 . 210 220 200 P 2 200 Draai «T» voor het instellen van de gewenste temperatuur. Aangeraden temperatuur: 210°C Het gerecht in de oven plaatsen. 250 T F 250 160 210 220 200 P 3 200 Aan het einde van het koken zet u «F» en «T» op «0» om de oven uit te doen. 250 T F 250 160 210 220 200 200 P Nota Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de aanwijzingen op blz 4. 11 Gebruik braadspit Het bijgeleverde braadspit is samengesteld uit : Vleugelmoer Steun van het draaispit Spitpen Vork Handvat van de spitpen • Een steun, geplaatst op de 2° verdieping van de glijders, maakt het mogelijk dat het spit achterin de oven in de as van de motor gestoken kan worden, achter de geperforeerde wand; • Een spies, waarop stukken vlees worden geregen, die aan beide uiteinden steunt op twee verschuifbare vorken die ieder aan de staaf zijn bevestigd met een vleugelschroef. Belangrijk: Let op gedurende het installeren van het braadspit dat het spit op de juiste wijze in de as van de motor wordt gestoken. Belangrijk: - steek het spit precies in het midden van het stuk vlees dat u wilt braden; - plaats het vlees dat u wilt braden op gelijke afstand van de uiteinden van het spit. • een verwijderbaar handvat van isolerend materiaal dat op de voorkant van het spit wordt geschroefd zodat u zich niet brandt als u het spit aan het einde van het koken eruit haalt. Schroef het handvat stevig vast voordat u het spit uit de oven haalt Timer van het braadspit De Scholtès ovens zijn voorzien van een timer voor het braadspit. Aan het einde van de koken gaat de motor door met het spit draaien en dit houdt op als de temperatuur voldoende is gezakt, zo loopt het vlees geen enkel risico aan te branden. Voor het functioneren van de timer van het braadspit moet eerst de kooktijd zijn ingesteld (zie blz. 4). Deze functie is vooral aangewezen voor het bakken van vlees aan het braadspit, met de deur dicht. Het te braden vlees draait langzaam rond en wordt zodoende gelijkmatig bruin totdat het gaar is. Plaats een lekplaat op de 1ste verdieping van de oven voor het opvangen van sap en vet, en breng de steun van het braadspit aan op de 3de verdieping . Wij raden aan in een koude oven in te laden. 250 1 T F 250 Draai «F» voor het kiezen van het symbool . 160 210 220 200 200 P 2 250 T F 250 160 210 Draai «T» voor het instellen van de gewenste temperatuur. Aangeraden temperatuur: 250°C Het gerecht in de oven plaatsen. 220 200 200 P Aan het einde van het koken zet u «F» en «T» op «0» om de oven uit te doen. 3 250 T F 250 160 210 220 200 P 12 200 Nota Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de aanwijzingen op blz. 4. De grill Gedurende het koken onder de «grill» kunnen de bereikbare onderdelen heet worden: houd kleine kinderen op een afstand. Deze functie is vooral geschikt voor het koken van varkensribben, vleespennen, gegratineerde schotels enz. met de deur op een kier (de scharnier is hiervoor voorzien van een tandje). Wij raden aan in een koude oven in te laden. Plaats een lekplaat op de 1ste verdieping voor het opvangen van sap en vet. Plaats het stuk vlees op een ovenrek, op een verdieping die past voor de dikte van het vlees. 1 Draai «F» voor het kiezen van het symbool 250 T F 250 . 160 210 220 200 200 P Drrai «T» voor het instellen van de gewenste temperatuur. Aangeraden temperatuur: 250°C Het gerecht in de oven plaatsen. 2 250 T F 250 160 210 220 200 P 200 Aan het einde van het koken zet u «F» en «T» op «0» om de oven uit te doen. 3 250 T F 250 160 210 220 200 P 200 Nota Als u de start van de kooktijd wilt uitstellen of een kooktijd wilt programmeren wendt u zich tot de aanwijzingen op blz 4. 13 Automatische reiniging door middel van pyrolyse In dit geval zijn de meest trefbare vertikale wanden aan de binnenkant van de oven met een poreus email bekleed dat katalytisch email heet. Dit email verwoest, door middel van de hitte, de vetdeeltjes die gespetterd zijn. De temperatuur van de wanden moet hoger dan 170° zijn om dit "oxydatie" proces op gang te zetten. De poreusheid van het katalytische email vermeerdert de oppervlakte die noodzakelijk is voor het oxyderen van de vetspetters door middel van katalyse. Différentes étapesfases d'oxydation graisses Verschillende bij dedes verbranding van 1 2 3 Coupe Doorsnede d'une van eenparoi catalytique katalytische Email catalytique Poreus poreux katalytisch Email emailde masse Tôle d'acier Als aan het einde van de kooktijd spetters op de katalytische wanden zitten dan laat u de oven leeg functioneren met de deur dicht, de temperatuurknop op maximum en de knop voor het kiezen van de functies op voor ongeveer tussen 60 en 90 minuten naar gelang hoe vuil de oven is. Hardnekkig vuil kan met warm water en een zachte borstel worden verwijderd. Belangrijk: Het katalytisch email van Scholtès is stevig, maar u moet toch vermijden: - het email te krassen met harde voorwerpen (b.v. een mes) - schoonmaak- of schuurmiddelen te gebruiken. De zelfreinigende eigenschappen van dit email zouden onherstelbaar beschadigd worden. Het email is stevig genoeg om het schuiven van de accessoires (groot rek, lekplaat, braadspit) te verdragen zonder erdoor beschadigd te worden. Maakt u zich geen zorgen als, waar de groeven voor de accessoires zijn, witte strepen ontstaan. N.B.: 1. in het geval dat de wanden vervangen moeten worden kunt u de complete set bij uw Scholtès handelaar bestellen. De wanden zijn uitneembaar. 2. De weerstand van de grill en het plafond van de oven worden vanzelf schoongemaakt doordat de vetspetters zichzelf vernietigen onder de invloed van de hitte die van de weerstand uitstraalt. 3. Voor het reinigen van de andere onderdelen binnenin de oven: maak de achterwand, de deur, het lichtschermpje schoon met een spons en een sopje. Spoel en droog. De accessoires zijn gemaakt van kwaliteitsmaterialen en kunnen gewassen worden zoals normaal vaatwerk, zelfs in de vaatwasser. Raadgevingen en tips Eerste gebruik van de oven: • Als u de oven voor de eerste keer gaat gebruiken raden wij aan hem u eerst leeg laat functioneren met het vertrek goed gelucht. Doe dit in de "hetelucht"-versie met 250°C voor 1 uur. Als er rook uit de oven komt: • Controleer dat u de juiste functie heeft gekozen voor het soort koken dat u wenst, dat u de juiste accessoires heeft gekozen en dat het gerecht op de aangeraden verdieping is geplaatst. • Controleer welke temperatuur wordt aangegeven; deze is waarschijnlijk te hoog voor het gerecht dat u aan het koken bent. • Kijk of de oven vuil is en maak hem eventueel schoon. Er kunnen etensresten aan het email gekleefd zitten die door het carboniseren rook en engszins zure lucht veroorzaken. Als na het beëindigen van de kooktijd de ventilator aan blijft: • Maakt u zich geen zorgen, ook al is de oven al uit. De ventilator houdt pas op als de oven voldoende is afgekoeld. Als de oven niet warm wordt: • controleer: - of de zekeringen zijn doorgeslagen, - of de automatische schakelaar is afgeslagen, - of de stroom van het net is uitgevallen. Als de storingen van het functioneren echter aanhouden moet u zich wenden tot uw handelaar of een bevoegde installateur. 14
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Scholtes fp 655 3 de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor