29
drijven zonder met elkaar in aanraking te
komen.
∙ Informatie voor temperaturen en frituurtijden
kunnen gevonden worden op het
controlepaneel, of in de gebruiksaanwijzing
bijgelevert door de fabrikant over het
frituren van voedsel.
∙ De kwaliteit van oude olie/vet kan niet
verbetert worden door er nieuwe olie/vet
aan toe te voegen. De nieuwe olie/vet zal
tevens zeer snel oud worden.
∙ Vaak gebruikte olie/vet is duidelijk
herkenbaar omdat het viskeus en donkerder
van kleur is, terwijl het onplezerige geur
afgeeft en vaak gaat schuimen.
∙ Oude olie/vet (of olie dat een residu van
deeltjes van een vroeger gebruik bevat)
is erg brandbaar en kan gemakkelijk
vlamvatten. Het is daarom zeer goed om
de olie/vet te vervangen wanneer deze
drie of vier keer gebruikt is. Let op dat de
levensduur van de olie/vet te maken heeft
met de hoeveelheid voedsel dat men
frituurt.
∙ De levensduur van de olie/vet kan
verlengd worden wanneer men deze fi ltert
na ieder gebruik.
∙ De olie/vet mag in de frituurpan
opgeborgen worden zolang deze
afgesloten is en op een koele plaats
opgeborgen wordt. Hoe dan ook, zorg
ervoor dat het apparaat wat de hete olie/
vet bevat voldoende is afgekoelt.
Voeding bewust frituren
Voor voedzaam, en gezond frituren raden
wij een temperatuurinstelling aan van niet
meer dan 170°C voor zetmeelhoudend
voedsel, m.a.w. eten met hogere dan
gemiddelde zetmeelinhoud. Een verlaagde
frituurtemperatuur, gecombineerd met een
gelijkmatig verminderde hoeveelheid voedsel,
zal op zijn beurt de vorming van voor de
gezondheid schadelijke substanties tot een
minimum beperken.
Algemeen onderhoud en schoonmaken
∙ Verwijder altijd de stekker uit het
stopcontact en laat het apparaat
voldoende afkoelen voordat men het
schoonmaakt.
∙ Om elektrische schokken te voorkomen
moet men het verwarmingselement niet
met water schoonmaken en dompel het
nooit onder.
∙ Gebruik geen schuurmiddel of bijtende
schoonmaakmiddelen.
∙ Voordat het apparaat voor de eerste
keer wordt gebruikt moeten de frituurpan
en -mandje grondig worden gereinigd.
De binnenkant van het deksel mag met
een vochtige pluisvrije doek worden
schoongemaakt. Om te voorkomen dat
water zich met de olie/vet mengt moet
ervoor worden gezorgd dat alle delen goed
afgedroogd zijn.
∙ Om de olie uit de frituurpan te verwijderen
eerst wachten tot de olie/vet voldoende
is afgekoeld, maar toch nog vloeibaar is;
neem voorzichtig het verwarmingselement
eruit en verwijder de olie/vet met een
soeplepel. Op het moment dat de
temperatuur voldoende is gedaald mag u
ook de frituurpan voorzichtig verwijderen
en het nog vloeibare olie/vet in een
warmtebestendige schaal gieten. De
olie/vet kan worden gefi lterd door het
via warmtebestendige trechter, waarin
absorberend papier is aangebracht, te
gieten, of in de frituurpan zelf.
∙ Giet de olie/vet in niet in de gootsteen. Als
het is afgekoeld kan het samen met uw