• Als u het apparaat langere tijd niet gebruikt, spoel dan de waterschuiflade, de slangen
en de stomer grondig door (zie het hoofdstuk Reiniging en onderhoud).
Aanwijzingen bij de tabellen Stoomgaren en Pauzegaren
In de volgende tabellen treft u een ruime keuze van gerechten aan met de daarvoor aan-
bevolen temperatuur, bereidingstijden en inzetniveaus.
• De temperaturen en bereidingstijden zijn richtwaarden. De waarden zijn namelijk af-
hankelijk van de samenstelling en de grootte van het product dat gaar moet worden, de
hoeveelheid en het kookgerei.
• Als u voor een eigen recept geen concrete aanwijzingen kunt vinden, raadpleeg dan een
vergelijkbaar gerecht.
• De tabellen gelden, indien niet anders aangegeven, voor het plaatsen van gerechten in
de koude oven.
Stoomgaren
De bereidingswijze Stoomgaren
is geschikt voor alle levensmiddelen, vers of bevroren.
Met deze functie kunt u groente, vlees, vis, deegwaren, rijst, maïs, griesmeel en eieren
bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren.
Garen van menu's
Complete menu's kunnen in één keer worden klaargemaakt. Er dienen gerechten te worden
gekozen die vergelijkbare bereidingstijden benodigen. Daardoor wordt voorkomen dat af-
zonderlijke ingrediënten niet gaar of te gaar worden. Baseer de hoeveelheid water die u
toevoegt op de maximale aangegeven waterhoeveelheid van de gekozen afzonderlijke in-
grediënten. Voor aanwijzingen zie tabel.
De gerechten moeten hiervoor in geschikte houders op het rooster worden geplaatst. De
afstand tussen de roosters moet zo worden gekozen dat de stoom bij ieder gerecht kan
komen.
Bij het garen van rijstmenu's wijkt de hoeveelheid water af van wat er in de tabel staat en
dient in de verhouding 1 : 1,5 of 1 : 2 te worden verhoogd.
Maak de houders (schalen, kommen, bakken) steriel schoon
De functie Stoomgaren
biedt de mogelijkheid, om houders bijvoorbeeld babyflessen,
met stoom steriel te maken. Hiervoor moeten de houders (bijv. babyflessen) met de opening
naar onder in het midden van het rooster worden geplaatst, op inzetniveau 1. De houders
dienen een beetje schuin in de gaarruimte te worden geplaatst. De maximale hoeveelheid
water (650 ml) toevoegen en een duur van 40 min. bij 96°C kiezen.
Tabel Stoomgaren
Soort vlees Water toevoegen
in waterlade ml
Tempera-
tuur °C
Inzetni-
veau
Tijd
1)
in
min.
Risotto 400 96 2 25-30
Rijst (met gelijke hoeveelheid vloei-
stof)
650 96 2 35-40
Maïs (polenta, met 3 keer zoveel vloei-
stof)
550 96 2 35-40
Aardappelen in de schil, middelgroot 650 96 2 50-60
Zoute aardappelen 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Tips, tabellen en adviezen
23