Aeg-Electrolux KB8920E-A Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

COMPETENCE KB9820E
Multi-stoomgaar-onderbouwoven
Gebruiks- en installatiehandleiding
2
Geachte klant,
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en bewaar de gebruiks-
aanwijzing zodat deze later kan worden geraadpleegd.
Geef deze gebruiksaanwijzing door aan een eventuele volgende eige-
naar van het apparaat.
De volgende symbolen worden in de tekst gebruikt:
1 Veiligheidsvoorschriften
Waarschuwing! Aanwijzingen ten behoeve van uw persoonlijke veilig-
heid.
Let op! Aanwijzingen om beschadiging van het apparaat te voorkomen.
3 Aanwijzingen en praktische tips
2 Milieu-informatie
3
Inhoud
Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Veiligheidsvoorschriften . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Afvalverwerking . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Beschrijving van het apparaat. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Totaalaanzicht . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Bedieningspaneel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Uitrusting oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Accessoires oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Voor het in gebruik nemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Dagtijd instellen en wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Eerste reiniging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Zo leert u het apparaat kennen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Bedienen van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
De elektronische ovenbesturing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Snelverwarmen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Ovenfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Rooster en plaat plaatsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Vetfilter plaatsen/verwijderen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Stoomgaarfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Extra functies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Programma's voor bakken en braden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Geheugenfunctie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Klokfuncties . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Overige functies. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Indicatie-uitschakeling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Kinderbeveiliging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Toets-zoemer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Veiligheidsuitschakeling van de oven. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Toepassingen, tabellen en tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Bereiden met stoom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Stoomgaren. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Tabel Stoomgaren. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Multi Hetelucht en Stoomgaren na elkaar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Tabel Multi Hetelucht en Stoomgaren na elkaar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Pauzegaren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Tabel Pauzegaren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
4
Bakken. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Backtabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten . . . . . . . . . . . . . . . 39
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Braden. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Braadtabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Op lage temperatuur garen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
Tabel op lage temperatuur garen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
Grill . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Grilltabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Infratherm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Ontdooien. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Ontdooitabel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Roosteren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Inmaken/wecken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Geprogrammeerde functies en recepten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
Buitenzijde van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
Binnenkant oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
Bovenwand van de oven met katalytische reinigingshulp . . . . . . . . . . . . . . 60
Accessoires . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
Vetfilter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60
Niveaurails . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
Stomersysteem. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63
Ovenverlichting . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
Ovendeur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65
Wat is er aan de hand als . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66
Montageaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Veiligheidsinstructies voor de installateur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71
5
Gebruiksaanwijzing
1 Veiligheidsvoorschriften
5
Dit apparaat is in overeenstemming met de volgende EG-richtlijnen:
73/23/EEG van 19.02.1973 Laagspanningsrichtlijn
89/336/EEG van 03.05.1989 EMC-richtlijn inclusief aangepaste richt-
lijn 92/31/EEG
93/68/EEG van 22.07.93 CE-markeringsrichtlijn
Elektrische veiligheid
Het apparaat mag uitsluitend door een erkend installateur worden
aangesloten.
In geval van storingen of beschadiging van het apparaat: zekeringen
in de huisinstallatie uitschakelen.
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door vakmensen
worden uitgevoerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen
grote gevaren ontstaan. Wend u bij reparaties altijd tot onze service-
afdeling of uw vakhandel.
Veiligheid voor kinderen
Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl het apparaat in gebruik is.
Veiligheid tijdens het gebruik
Dit apparaat mag alleen worden gebruikt voor het huishoudelijk ko-
ken, braden en bakken van etenswaren.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten op
stopcontacten vlakbij het apparaat. Zorg ervoor dat elektrische be-
drading niet onder de hete ovendeur beklemd raakt.
Waarschuwing: Gevaar voor verbranding! Tijdens het gebruik
wordt de binnenzijde van de oven heet.
Waarschuwing: Open in geen geval de ovendeur tijdens het
stoomgaren! Door de ontsnappende stoom kan waterschade aan
meubels ontstaan. Vermijd direct contact met de ontsnappende
stoom.
Wanneer u alcoholische ingrediënten in de oven gebruikt, kan er
eventueel een licht ontvlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Doe
de deur in dit geval voorzichtig open. Houd daarbij gloeiende voor-
werpen, vonken of vuur uit de buurt.
6
3 Aanwijzing met betrekking tot acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan een intensieve brui-
ning van levensmiddelen, met name bij zetmeelhoudende producten,
een gevaar voor de gezondheid door acrylamide veroorzaken. Om die
reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage temperatu-
ren te bereiden en de gerechten niet te veel te bruinen.
Op deze manier voorkomt u beschadiging van het
apparaat
Bekleed de oven niet met aluminiumfolie en plaats geen bakplaten,
pannen, enzovoort op de bodem omdat daarmee het email van de
oven door de ontstane hitteconcentratie wordt beschadigd.
Fruitsappen die van de bakplaat druppelen, veroorzaken vlekken die
niet kunnen worden verwijderd. Gebruik een diepe bakplaat voor ge-
bak dat erg vochtig is.
Plaats geen gewicht op de geopende ovendeur.
Giet water nooit rechtstreeks in de hete oven. Hierdoor kan het email
worden beschadigd en kunnen verkleuringen ontstaan.
Als gevolg van heftige stoten, vooral op de randen van de buitenste
glasplaat, kan het glas breken.
Bewaar geen brandbaar materiaal in de oven. Bij het inschakelen van
de oven kan dit ontbranden.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen in de oven. Het email kan hier-
door beschadigd raken.
3 Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de oven als gevolg van het
gebruik zijn niet van invloed op de deugdelijkheid van het apparaat
voor regulier of contractueel gebruik. Dit zijn derhalve geen gebreken
in de zin van het recht op garantie.
7
Afvalverwerking
2
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet schadelijk voor het milieu en her-
bruikbaar. De kunststoffen hebben de volgende aanduidingen, bijv.
>PE<, >PS<, enz. Verwijder de verpakkingsmaterialen in overeenstem-
ming met de aanduiding bij de gemeentelijke inzamelplaatsen in de
daarvoor bestemde containers.
2 Oud apparaat verwijderen
Het symbool
W op het product of op de verpakking wijst erop dat dit
product niet als huishoudafval mag worden behandeld. Het moet ech-
ter naar een plaats worden gebracht waar elektrische en elektronische
apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit product op de
correcte manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijk voor mens en
milieu negatieve gevolgen die zich zouden kunnen voordoen in geval
van verkeerde afvalbehandeling. Voor meer details in verband met het
recyclen van dit product, neemt u het best contact op met de gemeen-
telijke instanties, het bedrijf of de dienst belast met de verwijdering van
huishoudafval of de winkel waar u het product hebt gekocht.
1 Waarschuwing: Opdat er geen gevaar meer kan ontstaan, moeten af-
gedankt apparaten voor het weggooien onbruikbaar worden gemaakt.
Stekker uit het stopcontact trekken en aansluitsnoer van het ap-
paraat verwijderen.
8
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
Bedieningspaneel
Glazen deur
Bedieningspaneel
Deurgreep
Oven - indicaties
Functietoetsen
Oven
Waterschuiflade
9
Uitrusting oven
Accessoires oven
Combi-rooster
Voor servies, bakvormen, braden en
grilleren.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Grillverwarmingselementen
Vetfilter
Ovenverlichting
Verwarmingselement in
de achterwand
Ventilator
Inzetniveaus
Uitneembaar inschuifrooster
Stomer/stoomrozet
10
Voor het in gebruik nemen
Dagtijd instellen en wijzigen
3 De oven functioneert alleen als u de tijd hebt ingesteld.
Na het aansluiten van de elektrici-
teit of na een stroomstoring knip-
pert het symbool voor Dagtijd
automatisch.
1. Om een reeds ingestelde tijd te ver-
anderen drukt u de tijdtoets
Klokfuncties zo vaak in, tot het
symbool voor Dagtijd knippert.
2. Met de toets of de juiste tijd
instellen.
Na ca. 5 seconden stopt het knippe-
ren en geeft de klok de ingestelde
tijd aan.
Het apparaat is klaar voor gebruik.
3 U kunt de dagtijd alleen veranderen,
wanneer de kinderbeveiliging is uit-
geschakeld, de klokfuncties
Kookwekker , Duur of
Einde niet zijn ingesteld en er
geen ovenfunctie is ingesteld.
11
Eerste reiniging
Alvorens de oven in gebruik te nemen, moet u hem reinigen.
1 Let op: Gebruik geen scherpe schuurmiddelen! U zou de oppervlakken
kunnen beschadigen.
3 Gebruik bij ovens met een metalen voorzijde de hiervoor in de handel
verkrijgbare onderhoudsmiddelen.
1. Open de ovendeur.
De verlichting in de oven is nu ingeschakeld.
2. Neem alle accessoires en geleiderails uit de oven en reinig deze met een
warm sopje.
3. Maak de oven ook schoon met een warm sopje en droog hem daarna.
4. Veeg de voorzijde van de oven af met een vochtige doek.
Zo leert u het apparaat kennen
Om het apparaat uit te proberen of alle bedieningsstappen uit te voe-
ren, kan de testfunctie worden gebruikt. De oven wordt niet warm.
Testfunctie inschakelen
1. Schakel het apparaat met de
toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen Programma's voor
bakken en braden en tegelijk
ingedrukt totdat een signaal klinkt
en in de indicatie ”d“ brandt.
1. Schakel het apparaat met de
toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen Programma's voor
bakken en braden en tegelijk
ingedrukt totdat een signaal klinkt
en in de indicatie ”d“ dooft.
Testfunctie uitschakelen
12
Bedienen van de oven
De elektronische ovenbesturing
3 Algemene aanwijzingen
Schakel het apparaat altijd eerst in met de toets Aan/Uit .
Wanneer de gekozen functie brandt, gaat de oven opwarmen of be-
gint de ingestelde tijd te lopen.
Wanneer de gekozen temperatuur is bereikt, klinkt er een zoemer.
De ovenverlichting is ingeschakeld, zodra een ovenfunctie is gekozen.
Apparaat met de toets Aan/Uit uitschakelen.
Programma's voor bakken en braden
Programma's voor bakken en
braden
Keuze ovenfunctie
Symbool thermometer
Ovenfuncties
Klokfuncties
Toets Aan/Uit
Snelverwarmen
Klokfuncties/bedrijfstijd
Insteltoetsen
Gebruik met stoom
Geheugen: P / Test: d
Temperatuur-/tijdindicatie
13
Een ovenfunctie kiezen
1. Het apparaat met de toets Aan/Uit inschakelen.
2. De toets of net zo vaak in-
drukken totdat de gewenste
ovenfunctie verschijnt.
In de temperatuurindicatie ver-
schijnt een voorstel voor de tem-
peratuur.
Als de voorgestelde temperatuur
niet binnen ca. 5 seconden wordt
veranderd, gaat de oven op-
warmen.
Oventemperatuur wijzigen
Met de toets of de tempera-
tuur naar beneden of naar boven
wijzigen.
De instelling verloopt in stappen
van 5 °C.
Symbool thermometer
Het langzaam oplopende symbool thermometer geeft aan in hoe-
verre de oven al is opgewarmd.
De drie na elkaar knipperende delen van het symbool thermometer
geven aan dat de functie snel opwarmen is geactiveerd.
Ovenfunctie veranderen
Om de ovenfunctie te veranderen,
drukt u net zo vaak op de toets
of totdat er geen ovenfunctie
meer wordt aangegeven.
14
Oven uitschakelen
De oven met de toets Aan/Uit
uitschakelen.
3 Koelventilator
Zodra de oven in gebruik wordt genomen wordt de ventilator automa-
tisch ingeschakeld om de oppervlakken van het apparaat koel te hou-
den. Nadat de oven is uitgeschakeld blijft de ventilator nog verder
lopen om het apparaat af te koelen en wordt dan automatisch uitge-
schakeld.
Snelverwarmen
Na het selecteren van een ovenfunctie kan met behulp van de extra-
functie Snelverwarmen de lege oven in relatief korte tijd worden
voorverwarmd.
1 Let op: Te garen producten a.u.b. eerst in de ovenplaatsen, als Snelver-
warmen beëindigd is en de oven in de gewenste functie werkt.
1. Ovenfunctie en temperatuur selecteren (bijv. Multi Hetelucht). Evt.
temperatuurvoorstel wijzigen.
2. Toets Snelverwarmen indrukken. Het symbool brandt.
De achtereenvolgend knipperende balken geven aan dat Snelverwar-
men inwerking is.
Bij het bereiken van de ingestelde temperatuur branden de balken van
de temperatuurindicatie. Er klinkt een zoemer. Het symbool gaat uit.
De oven verwarmt nu in de vooringestelde ovenfunctie en temperatuur
verder. U kunt de te garen producten nu in de oven plaatsen.
15
Ovenfuncties
Voor de oven zijn de volgende functies beschikbaar:
Ovenfunctie Toepassing
Verwarmingsele-
ment/ventilator
Stoomgaren Voor groente, aardappels, rijst,
deegwaren en gelijksoortige
etenswaren.
Stomer, ventilator
Pauzegaren Voor het bakken, braden en
opwarmen van gekoelde en
bevroren etenswaren.
Hete lucht (75%) en
stoom (25%) wor-
den afgewisseld
Multi Hetelucht Voor het bakken op maximaal
drie niveaus tegelijk.
Verwarmingsele-
ment achterwand,
ventilator
Infratherm Voor het braden van grotere stuk-
ken vlees of gevogelte op één ni-
veau. Deze functie is ook geschikt
voor gratineren en kort bakken.
Grill, ventilator
Grill Voor het grillen van vlakke le-
vensmiddelen en om te roosteren.
Grill
Ontdooien/
Drogen
Voor het onrdooien en drogen
van kruiden fruit of groenten
.
Verwarmingselemen
t-achterwand, ven-
tilator
Op Lage Tempe-
ratuur bereiden
Voor het bereiden van bijzonder
mals en sappig braadvlees.
Verwarmingsele-
ment in de achter-
wand, ventilator
16
Rooster en plaat plaatsen
Plaat plaatsen:
De plaat is aan de linker- en rech-
terzijde van een kleine ronding
voorzien. Deze ronding dient als een
kantelbeveiliging en dient altijd
naar achteren gericht te zijn.
De plaat op het gewenste plaat-
singsniveau plaatsen.
Rooster plaatsen:
Het rooster op het gewenste plaatsingsniveau plaatsen.
Vetfilter plaatsen/verwijderen
Het vetfilter alleen gebruiken bij
het braden, om het verwarmingse-
lement in de achterwand te be-
schermen tegen vetspatten.
Vetfilter plaatsen
Vetfilter bij de greep vastpakken
en de beide steuntjes van boven
naar beneden in de opening te-
gen de achterwand van de oven
(ventilatoropening) plaatsen.
Vetfilter verwijderen
Het vetfilter bij de greep vast-
pakken en naar boven uit de
oven nemen.
17
Stoomgaarfuncties
1 Let op: De stoomfuncties moeten altijd samen met de klokfuncties
Duur of Einde ingesteld worden (zie hoofdstuk Klokfuncties
Duur ).
1 Let op: Gebruik uitsluitend water als vloeistof!
Er klinkt een zoemtoon wanneer het water op is. Kort na het bijvullen
van het water wordt de zoemtoon automatisch uitgeschakeld.
3 Door de automatische ca. 5 minuten durende verdamping aan het ein-
de van de gaartijd en de opwarmtijd van ca. 2 minuten zijn instellingen
van minder dan 10 minuten niet zinvol.
Bij het openen van de deur ontsnapt nog stoom.
Stoomgaren
1. Voeg het water (ca. 700 ml) niet di-
rect toe in de stomer, maar in de
waterschuiflade in het bedienings-
paneel.
De watervoorraad is toereikend voor
ca. 30 minuten.
2. Schakel de oven in met de toets
Aan/Uit .
3. Kies met de toets of de func-
tie Stoomgaren en stel met de
toets of de gewenste tempe-
ratuur in (tussen 50°C en 96°C).
4. Kies met de toets Klokfuncties de
functie Duur of Einde en stel
met de toets of de gewenste
bereidingstijd of uitschakeltijd in.
Na ca. 2 minuten is de eerste stoom
zichtbaar. Een enkele signaaltoon
meldt wanneer de gaartemperatuur van ca. 96°C is bereikt.
Een drievoudige signaaltoon geeft het einde van de bereidingstijd aan.
5. Schakel met de toets Aan/Uit de zoemtoon en de oven uit.
Zuig na het afkoelen van de oven het restwater met een spons uit de
stomer en wrijf eventueel na met een paar druppels azijn.
Laat de deur van de oven open staan zodat de oven volledig kan
drogen.
18
Pauzegaren
Hete lucht wordt automatisch steeds afgewisseld met stoom.
1. Voeg het water (ca. 250 ml) niet direct toe in de stomer, maar in de
waterschuiflade in het bedieningspaneel.
2. Schakel de oven in met de toets Aan/Uit .
3. Kies met de toets of de functie Pauzegaren en stel met de
toets of de gewenste temperatuur in.
4. Kies met de toets Klokfuncties de
functie Duur of Einde en stel
met de toets of de gewenste
bereidingstijd of uitschakeltijd in.
Verder zoals bij Stoomgaren .
19
Extra functies
Programma's voor bakken en braden
3 Gebruik deze functie voor de geprogrammeerde recepten.
Programma kiezen
1. Met de toets Aan/Uit de oven-
inschakelen. Toets programma’s
voor bakken en braden indruk-
ken, dan de toets of zo vaak
indrukken tot in de indicatie het ge-
wenste programma verschijnt (P 1 t/
m P12).
In de functie-indicatie ver-
schijnt het symbool voor de be-
treffende ovenfunctie.
In de tijdindicatie verschijnt de
gaartijd, het symbool voor Duur brandt.
Toets Klokfuncties indrukken, dan de toets of indrukken
om de duur of tijd te wijzigen.
Na ca. 5 seconden wordt de oven ingeschakeld.
2. Na het verstrijken van de tijd klinkt er gedurende 2 minuten een zoe-
mer. Het symbool voor Duur knippert.
De oven wordt uitgeschakeld.
3. Door op een willekeurige toets te drukken kan de zoemer worden
uitgeschakeld.
Start uitstellen
U kunt de start van de gaartijd uitstellen (zie Klokfuncties Einde ).
Gaartijd voortijdig beëindigen
Met de toets Aan/Uit de oven uitschakelen.
20
Geheugenfunctie
Met de geheugenfunctie kan een instelling, die vaak wordt gebruikt,
worden opgeslagen.
1. Ovenfunctie, temperatuur en eventueel de klok-functies Duur en/of
Einde instellen.
2. Houd de toetsen programma’s voor
bakken en braden gedurende
ca. 2 seconden ingedrukt totdat er
een zoemer klinkt. De instelling is
opgeslagen.
3 Om een andere instelling op te
slaan, nogmaals de toets program-
ma’s bakken en braden gedu-
rende ca. 2 seconden indrukken.eDe
eerder opgeslagen instelling wordt
door deze instelling vervangen.
Het starten van de geheugenfunctie
1. Met de toets Aan/Uit de oven
inschakelen.
2. Met de toets programma’s bakken
en braden de opgeslagen
instelling oproepen.
21
Klokfuncties
Kookwekker
Om een korte tijd in te stellen. Na afloop klinkt een signaal.
Deze functie heeft geen invloed op de werking van de oven.
Duur
Om in te stellen hoe lang de oven ingeschakeld moet zijn.
Einde
Om in te stellen wanneer de oven weer moet worden uitgeschakeld.
Dagtijd
Met deze functie kunt u de dagtijd instellen, veranderen of opvragen
(zie ook het hoofdstuk „Voor het in gebruik nemen“).
Insteltoetsen
Dagtijd
Klokfuncties
Klokfuncties
Tijdindicaties
Duur/Einde/Bedrijfstijd
22
3 Algemene aanwijzingen
Na het kiezen van een klokfunctie knippert het bijbehorende symbool
ca. 5 seconden. Gedurende deze tijd kan met de toets of de
gewenste tijd worden ingesteld of veranderd.
Na het instellen van de gewenste tijd knippert het symbool nogmaals
gedurende ca. 5 seconden. Daarna gaat het symbool branden. De in-
gestelde Kookwekker begint te lopen.
De ingestelde tijd voor Duur en Einde begint na het starten
van de gekozen functie te lopen.
23
Kookwekker
1. Toets Klokfuncties zo vaak in-
drukken, tot het symbool
Kookwekker knippert.
2. Stel met de toets of de ge-
wenste kookwekker in
(max. 99,00 minuten).
Na ca. 5 seconden geeft de indica-
tie de resterende tijd aan.
Het symbool Kookwekker
brandt.
Na het verstrijken van de ingestelde
tijd klinkt er gedurende 2 minuten
een zoemer.
“0.00“ brandt en het symbool voor
Kookwekker knippert.
Zoemer uitschakelen:
Door op een willekeurige toets te
drukken.
24
Duur
1. Ovenfunctie en met de toets of
temperatuur kiezen.
2. Toets Klokfuncties zo vaak in-
drukken, tot het symbool Duur
knippert.
3.Met de toets of de gewenste
gaartijd instellen.
De oven wordt ingeschakeld. Het
symbool voor Duur brandt.
3 Door het herhaald indrukken van de
toets Klokfuncties kan de actue-
le dagtijd worden ingesteld.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er gedurende 2 minuten een zoe-
mer. De oven wordt uitgeschakeld.
“0.00“ wordt aangegeven en het
symbool voor Duur knippert.
Zoemer uitschakelen:
Door op een willekeurige toets te
drukken.
25
Einde
1. Ovenfunctie en met de toets of
temperatuur kiezen.
2. Toets Klokfuncties zo vaak in-
drukken, tot het symbool voor
Einde knippert.
3. Met de toets of de gewenste
uitschakeltijd instellen.
De symbolen voor Einde en
Duur branden.
De oven wordt automatisch inge-
schakeld.
3 Door het herhaald indrukken van de
toets Klokfuncties kan de actue-
le dagtijd worden opgevraagd.
Na het verstrijken van de tijd klinkt
er gedurende 2 minuten een zoe-
mer. De oven wordt uitgeschakeld.
“0.00“ wordt aangegeven en de
symbolen voor Einde en
Duur knipperen.
Zoemer uitschakelen:
Door op een willekeurige toets te
drukken.
26
Duur en Einde gecombineerd
3 Duur en Einde kunnen gelijktijdig worden gebruikt wanneer de
oven op een later tijdstip automatisch moet worden in- en uitge-
schakeld.
1. Ovenfunctie en temperatuur kiezen.
2. Met de functie Duur kunt u de
benodigde gaartijd voor het gerecht
instellen, bijvoorbeeld 1 uur.
3. Met de functie Einde het tijdstip
instellen, waarop het gerecht klaar
moet zijn,
bijvoorbeeld: 14.05 uur.
De symbolen voor Duur en
Einde branden.
De oven wordt automatisch op het
berekende tijdstip ingeschakeld,
bijvoorbeeld: 13.05 uur.
Na het verstrijken van de ingestelde
duur klinkt er gedurende 2 minuten
een zoemer en wordt de oven auto-
matisch uitgeschakeld,
bijvoorbeeld: 14.05 uur.
27
Overige functies
Indicatie-uitschakeling
2 U kunt energie besparen door de indicatie uit te schakelen.
Indicatie uitschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de
toets Aan/Uit uit. Er mag geen
restwarmte worden aangegeven.
2. Druk net zo lang tegelijk op de toet-
sen Klokfuncties en totdat
de indicatie donker wordt.
3 De indicatie wordt automatisch in-
geschakeld wanneer het apparaat
weer in gebruik wordt genomen.
Wanneer u het apparaat weer uit-
schakelt, gaat de indicatie weer uit.
Wanneer u wilt dat de dagtijd weer
blijvend wordt aangegeven, moet u
de indicatie weer inschakelen.
Indicatie inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen Klokfuncties en tegelijk ingedrukt, totdat de
indicatie weer verschijnt.
Kinderbeveiliging
Zodra de kinderbeveiliging is ingeschakeld, kan het apparaat niet meer
worden gebruikt.
Kinderbeveiliging inschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig uit
met de Aan/Uit toets.
Er mag geen ovenfunctie zijn
gekozen.
2. Houd de toetsen en tegelijk
ingedrukt, totdat in de indicatie
SAFE verschijnt.
De kinderbeveiliging is nu inge-
schakeld.
28
Kinderbeveiliging uitschakelen
1. Het apparaat zo nodig met de toets Aan/Uit uitschakelen.
2.Houd de toetsen programmas bakken en braden en tegelijk
ingedrukt totdat in de indicatie SAFE dooft.
De kinderbeveiliging is nu uitgeschakeld en de oven weer klaar voor
gebruik.
Toets-zoemer
Toets-zoemer uitschakelen
1. Schakel het apparaat zo nodig met
de toets Aan/Uit uit.
2. Houd de toetsen en tegelijk
ingedrukt, totdat een zoemer klinkt
(ca. 2 seconden).
De toets-zoemer is nu
uitgeschakeld.
Toets-zoemer inschakelen
Houd de toetsen en tegelijk ingedrukt, totdat een zoemer klinkt
(ca. 2 seconden).
De toets-zoemer is nu weer ingeschakeld.
Veiligheidsuitschakeling van de oven
3 Wanneer de oven na een bepaalde tijd niet wordt uitgeschakeld of
wanneer de temperatuur niet wordt veranderd, dan wordt de oven au-
tomatisch uitgeschakeld.
In de temperatuurindicatie knippert de temperatuur die als laatste is
ingesteld en er klinkt een zoemer.
De oven wordt uitgeschakeld bij een oventemperatuur van:
Ingebruikname na veiligheidsuitschakeling
Schakel de oven helemaal uit.
Daarna kunt u de oven weer in gebruik nemen.
30 - 120°C na 12,5 uur
120 - 200°C na 8,5 uur
200 - 250°C na 5,5 uur
29
Toepassingen, tabellen en tips
Bereiden met stoom
Voor het bereiden met stoom gebruikt u de ovenfuncties
Stoomgaren of Pauzegaren .
1 Waarschuwing: Open in geen geval de ovendeur tijdens Stoomga-
ren s
1 Let op: Gebruik uitsluitend water als vloeistof!
Kookgerei voor stoomgaren
Voor het bereiden met stoom dient u hitte- en roestbestendige
materialen te gebruiken.
Chroomstalen kookgerei is zeer geschikt (zie Extra accessoires).
Gebruiksniveaus
Raadpleeg de volgende tabellen voor het gebruiksniveau. De
gebruiksniveaus worden van onderen naar boven geteld.
Algemene aanwijzingen
Indien de bereidingstijd langer is dan 30 minuten of als u grote
hoeveelheden wilt stoomgaren moet u onderweg water bijvullen.
Neem bij de ovenfunctie Stoomgaren het vetfilter uit de oven,
omdat de bereiding anders langer duurt.
Als u het apparaat langere tijd niet gebruikt, spoel dan de water-
schuiflade, de slangen en de stomer grondig door (zie het hoofdstuk
Reiniging en onderhoud).
Aanwijzingen bij de tabellen Stoomgaren en Pauzegaren
In de volgende tabellen vindt u een keuze aan gerechten met de bijbe-
horende temperaturen, bereidingstijden en gebruiksniveaus.
De temperaturen en bereidingstijden zijn richtwaarden. De waarden
zijn namelijk afhankelijk van de samenstelling en de grootte van het
product dat gaar moet worden, de hoeveelheid en het kookgerei.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept,
kijkt u dan bij een soortgelijk product.
Tenzij anders aangegeven, gelden de waarden in de tabellen voor het
plaatsen van een gerecht in de koude oven.
30
Stoomgaren
De bereidingswijze Stoomgaren is geschikt voor alle levensmidde-
len, vers of bevroren. Met deze functie kunt u groente, vlees, vis, deeg-
waren, rijst, maïs, griesmeel en eieren bereiden, opwarmen, ontdooien,
pocheren of blancheren.
U kunt het volledige gerecht in één keer en direct op het servies berei-
den, onafhankelijk van de hoeveelheid of de gaartijd.
Raadpleeg de tabellen voor aanwijzingen.
Tabel Stoomgaren
Soort product
Stoomgaren
Water toevoe-
gen in water-
schuiflade
ml
Tempe-
ratuur
°C
Gebruiks-
niveau
Tijd in
min.
Risotto 400 96 2 25-30
Rijst (met gelijke hoeveelheid
vloeistof)
550 96 2 35-40
Mais (polenta, met 3 keer zoveel
vloeistof)
550 96 2 35-40
Aardappelen in de schil, middel-
groot
700 96 2 45-55
Aardappelen 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Spruitjes 550 96 2 30-35
Bloemkool, heel 700 96 2 40-45
Zuurkool 700 96 2 50-60
Tomaten, heel 250 75 2 15-20
Rode bieten, heel 550 96 2 60-70
Koolrabi/selderij/venkel
gesneden
550 96 2 35-40
Courgette, gesneden 400 96 2 20-25
Wortels, gesneden 550 96 2 30-35
Groente ontdooien 550 60 2 30-35
31
De gegeven tijden zijn richtwaarden, aan te passen naar gelang van grootte en hoeveelheid.
Groente ontdooien en bereiden 550 96 2 30-35
Groente blancheren 250 96 2 12-15
Bonen blancheren 250 96 2 20-22
Ham, 1000 g 700 96 2 50-75
Kasselerrib 600-1000 g 700 96 2 45-55
Worst / braadworst 250 90 2 15-20
Roomkaas opwarmen
in schijven van 1 cm
400 96 2 20-25
Forel 170-300 g 400 85 2 15-25
Eieren, zachtgekookt 200 96 2 8-10
Eieren, middelhard 200 96 2 10-12
Eieren, hardgekookt 200 96 2 15-20
Soort product
Stoomgaren
Water toevoe-
gen in water-
schuiflade
ml
Tempe-
ratuur
°C
Gebruiks-
niveau
Tijd in
min.
32
Multi Hetelucht en Stoomgaren na elkaar
Met de combinatie van Multi Hetelucht en Stoomgaren kun-
nen na elkaar en bij Stoomgaren dan tegelijkertijd vlees,
groenten en bijgerechten in de oven bereid worden, zodat ze
tegelijkertijd klaar zijn om te serveren.
Braad het vlees aan met de ovenfunctie Multi Hetelucht .
Plaats de schoongemaakte groente en bijgerechten op hittebestendig
kookgerei bij het braadstuk in de oven.
Start de functie Stoomgaren en laat alles samen gaar worden.
3 U kunt de functie Stoomgaren pas starten als de oven tot een
temperatuur van ca. 80°C is afgekoeld (zie temperatuurindicatie). Om
de oven sneller te laten afkoelen kunt u de ovendeur openzetten.
Tabel Multi Hetelucht en Stoomgaren na elkaar
De gegeven tijden en temperaturen zijn richtwaarden, aan te passen naar gelang van grootte en
hoeveelheid
.
Bij het overschakelen op Stoomgaren moet de kerntemperatuur van het vlees bij 60-63°C liggen.
Soort product
Multi Hetelucht
Stoomgaren
(max. 700ml water toevoegen)
Temp.
in °C
Vlees
Tijd in
min.
Vlees en
bijgerechten
Tijd in min.
Gebruiks-
instelling
Rundvlees 1 kg
Spruitjes, polenta
180 50-60 30-35
1
3
Varkensvlees 1 kg,
aardappelen, groente,
jus
180 40-50 30-35
1
3
Kalfsvlees 1 kg,
rijst, groente
180 40-50 30-35
1
3
33
Pauzegaren
De bereidingswijze Pauzegaren is met name geschikt voor het aan-
braden van grote stukken vlees en voor het ontdooien en opwarmen
van al gare gerechten die in porties zijn verdeeld.
Tabel Pauzegaren
Bereiden op meerdere gebruiksniveaus
Soort product
Pauzegaren
(max. 250ml water toevoegen)
Temperatuur
in °C
Tijd
in min.
Gebruiks-
instelling
Opwarmen van maaltijd
6 borden Ø 24 cm
110 15-20 2 en 4
Varkensvlees 1000g 180 55-65 2
Rundvlees 180 55-65 2
Kalfsvlees 1000g 180 45-55 2
Roomkaas, jong 500g 180 30-40 2
Worst / braadworst 90 15-20 2
Kasselerrib 600-1000g
(2 uur inweken)
180 35-45 2
Kip 1000g 200 45-55 2
Eend 1500-2000g 180 55-65 2
Gans 3000g 170 130-170 1
Visfilets 90 10-15 2
Gegratineerde aardappelen,
gegratineerde aardappelen met
prei
190 40-50 2
Pastaschotel 180 35-45 2
Lasagna 180 45-50 2
Allerlei broodjes
500-1000g
190-200 50-60 2
Broodjes 40-60g 210-220 20-25 3
Verse afbakbroodjes 30-40g 220 5-7 3
Afbakbroodjes 30-40g, diepvries 220 5-7 3
34
Snijd hele braadstukken voor het opwarmen open.
De gegeven tijden en temperaturen zijn richtwaarden, aan te passen naar gelang van grootte en
hoeveelheid
.
Bakken
Ovenfunctie: Multi Hetelucht
Bakvormen
Voor Multi Hetelucht zijn ook vormen van licht metaal geschikt.
Inbrengsleuven
Met Multi Hetelucht kunt u op maximaal 2 bakplaten tegelijk
bakken:
1 bakplaat:
bijvoorbeeld inzetniveau 2
1 bakvorm:
bijvoorbeeld inzetniveau 1
2 bakplaten:
bijvoorbeeld inzetniveau 1 en 3
Soort product
Pauzegaren
(max. 250ml water toevoegen)
Temperatuur
in °C
Tijd
in min.
Gebruiks-
instelling
Vers afbakstokbrood 40-50g 200 4-7 3
Afbakstokbrood 40-50g, diepvries 200 5-7 3
35
Algemene aanwijzingen
U kunt met Multi Hetelucht ook twee vormen tegelijk naast elkaar
op het rooster bakken. De baktijd duurt nauwelijks langer.
3 Bij diepgevroren gerechten kunnen de geplaatste bakplaten tijdens het
gaarproces kromtrekken. Dit wordt veroorzaakt door het grote tempe-
ratuurverschil tussen het diepgevroren gerecht en de oventemperatuur.
Als de bakplaten zijn afgekoeld trekken ze weer recht.
Aanwijzigen bij de baktabellen
In de tabellen vindt u een keuze aan gerechten met de bijbehorende
temperatuurvoorschriften, gaartijden en gebruiksniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richtwaarden. De waarden zijn na-
melijk afhankelijk van de samenstelling van het deeg, de hoeveelheid
en de bakvorm.
Als u voor de eerste keer gaat bakken, raden wij aan de laagste tem-
peratuurwaarde in te stellen en pas als het nodig is een hogere tem-
peratuur te kiezen (bijvoorbeeld wanneer het gebak niet bruin
genoeg is of wanneer de baktijd te lang is).
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept,
kijkt u dan bij een soortgelijk gebak.
Bij het op meerdere niveaus bakken van gebak op platen of in vormen
kan de baktijd 10-15 minuten langer zijn.
Bereid vochtig gebak, zoals bijvoorbeeld pizza's en vruchtengebak, op
één niveau.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin
van het bakproces niet overal even bruin. Verander in dit geval de
temperatuurinstelling niet. In de loop van het bakproces wordt het
gebak overal even bruin.
2 Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van
de baktijd uitschakelen en gebruik maken van de restwarmte.
Tenzij anders aangegeven, gelden de waarden in de tabellen voor het
plaatsen van een gerecht in de koude oven.
36
Backtabel
Bakken op één inzetniveau
Soort
gebak
Multi Hetelucht
Inzet-niveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Gebak in vormen
Tulband 1 160-170 0:50-1:10
Zandgebak/koningstaart 1 150-170 1:10-1:30
Biscuittaart 1 160-180 0:25-0:40
Taartbodem van zandtaartdeeg 2 170-190 0:10-0:25
Taartbodem van roerdeeg 2 150-170 0:20-0:25
Dichte appeltaart 1 160-180 0:50-1:00
Appeltaart (2vormen Ø20cm,
diagonaal geplaatst)
1 180-190 1:05-1:20
Hartige taart (bijv. quiche lorraine) 2 170-190 0:30-1:10
Kwarktaart 1 160-180 1:00-1:30
Gebak op het bakblik
Gistbroodje/-krans 1 160-180 0:30-0:40
Kerststol 1 160-180 0:40-1:00
Brood (roggebrood)
-eerst
-dan
1 180-200 0:45-0:60
Roomsoezen/tompoezen 2 170-190 0:30-0:40
Biscuitrol 2 200-220
1)
0:08-0:15
Kruimelgebak droog 2 160-180 0:20-0:40
Boter-/suikerkoek 2 170-190
1)
0:15-0:30
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
1)
2 160-180 0:25-0:50
Vruchtentaart op zandtaartdeeg 2 170-190 0:40-1:20
Plaatkoek met kwetsbaar beleg
(bijv. kwark, room, honing)
2 150-170 0:40-1:20
Pizza (met veel beleg) 2 190-210
1)
0:20-0:40
Pizza (dun) 2 230
1)
0:12-0:20
37
Bakken op meerdere niveaus
1) Oven voorverwarmen
Turks brood 2 230
1)
0:10-0:20
Zwitsers fruitpuddinkje 2 190-210 0:35-0:50
Koekjes
Koekjes van zandtaartdeeg 2 160-180 0:06-0:20
Sprits 2 180 0:10-0:40
Koekjes van roerdeeg 2 160-180 0:15-0:20
Schuimgebak, baiser 2 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes 2 100-120 0:30-0:60
Koekjes van gistdeeg 2 160-180 0:20-0:40
Koekjes van bladerdeeg 2 180-200
1)
0:20-0:30
Broodjes 2 210-230 0:20-0:35
Kleine cakejes (20stuks/blik) 2 170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
Soort gebak
Multi Hetelucht
Tempera-
tuur ºC
Tijd
uur: min.
Niveau van onderen
2 niveaus
Koekjes
Koekjes van zandtaart-
deeg
1/3 160-180 0:15-0:35
Sprits 1/3 180 0:20-0:60
Koekjes van roerdeeg 1/3 160-180 0:25-0:40
Schuimgebak, baiser 1/3 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 1/3 100-120 0:40-1:20
Met gist gebakken koekjes 1/3 160-180 0:30-0:60
Koekjes van bladerdeeg 1/3 180-200
1)
0:30-0:50
Soort
gebak
Multi Hetelucht
Inzet-niveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
38
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het
gebak is te licht van
kleur
Verkeerde inschuifhoogte Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager
instellen
Te korte baktijd Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet
worden verkort door een
hogere baktemperatuur
Te veel vocht in het deeg Gebruik minder vloeistof
Let op de kneedtijden, in het
bijzonder bij het gebruik van
keukenmachines
Gebak is te droog Te lage baktemperatuur Baktemperatuur hoger in-
stellen
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijk-
matig bruin
Te hoge baktemperatuur en te
korte baktijd
Baktemperatuur lager instel-
len en baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig ver-
deeld
Het deeg gelijkmatig over de
bakplaat verdelen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangege-
ven baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger
instellen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
39
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Tabel diepgevroren kant-en-klare gerechten
Gerecht
Multi Hetelucht
Inzetniveau Temperatuur °C
Tijd
uur: min.
Pastaschotel 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne 1 180-200 0:25-0:40
Gegratineerde groente
1)
1) Oven voorverwarmen
1 160-170 0:15-0:30
Gegratineerd stokbrood
1)
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels 1 180-200 0:40-0:60
Visschotels 1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente 1 160-170 0:30-1:00
Gerecht Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd
Diepvriespizza Multi Hetelucht 3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Patates frites
1)
(300-600 g)
1) Opmerking: patates frites tussendoor 2 tot 3 keer keren
Infratherm 3 200-220 15-25 min.
Stokbrood Multi Hetelucht 3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Vruchtentaart Multi Hetelucht 3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
40
Braden
Ovenfunctie: Multi Hetelucht
Plaats voor het braden het vetfilter!
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig servies geschikt (zie opgave fa-
brikant!).
Wij adviseren alle magere vleessoorten in een braadpan met deksel
te braden. Op deze manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korstje moeten krijgen, kunt u in een
braadpan zonder deksel braden.
3 Aanwijzingen met betrekking tot de braadtabel
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Wij raden u aan vlees en vis slechts vanaf 1 kg in de oven te braden.
Om het aanbranden van vleessap of vet te vermijden, raden wij aan
een beetje vocht in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de gaartijd) keren.
Grote braadstukken en gevogelte gedurende de gaartijd meerdere ke-
ren met braadvocht begieten. Daarmee bereikt u een beter braadre-
sultaat.
Schakel de oven ca. 10 minuten voor het einde van de braadtijd uit,
om te profiteren van de restwarmte.
Braadtabel
Soort vlees
Multi Hetelucht
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Varkensvlees
Schouderstuk, nekstuk, ham
(1000-1500 g)
1 170-190 1:30-2:00
Kotelet, casselerrib
(1000-1500 g)
1 180-200 1:00-1:30
Gehakt (750-1000 g) 1 180-200 0:45-1:00
Rundvlees
Stoofvlees (1000-1500 g) 1 180-200 2:00-2:30
Rosbief of ossenhaas,
per cm dikte
1 210-230*
0:06-0:09
per cm dikte
41
* Oven voorverwarmen
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk (1000 g) 1 170-190 1:30-2:00
Kalfsbout (1500-2000 g) 1 170-190 2:00-2:30
Lamsvlees
Lamsbout (1000-1500 g) 1 170-190 1:15-2:00
Lamsrug (1000-1500 g) 1 180-200 1:00-1:30
Kort gebraden vlees op de bakplaat
Cordon bleu 1 220-230* 0:05-0:08
Braadworst 1 220-230* 0:12-0:15
Schnitzel of cotelet, gepaneerd 1 220-230* 0:15-0:20
Frikadellen 1 210-220* 0:15-0:20
Vis (stoven)
Hele vissen (1000-1500 g) 1 210-220 0:45-1:15
Gevogelte
Kip, poularde (1-1,5 kg) 1 190-210 0:45-1:15
Halve kip (per 400-500 g) 1 200-220 0:35-0:50
Stukken gevogelte (per 200-
250 g)
1 200-220 0:35-0:50
Eend (1500-2000 g) 1 180-200 1:15-1:45
Wild
Hazenrug, hazenbout (tot 1000 g 1 220-230* 0:25-0:40
Ree-/hertenrug (1500-2000 g) 1 210-220 1:15-1:45
Ree-/hertenbout (1500-2000 g) 1 200-210 1:30-2:15
Soort vlees
Multi Hetelucht
Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
42
Op lage temperatuur garen
Ovenfunctie: Op Lage Temperatuur bereiden .
Met de ovenfunctie blijft het braadstuk lekker mals en bijzonder sappig.
Op Lage Temperatuur bereiden adviseren wij zachte, magere stukken
vlees en vis.
Op Lage Temperatuur bereiden is niet geschikt voor suddervlees of var-
kensbraadstuk.
De oven verwarmt tot de gewenste of ingestelde temperatuur. Er klinkt
een zoemer zodra deze temperatuur is bereikt. Daarna schakelt de oven
automatisch naar een lagere temperatuur om.
1 Let op: Plaats bij het braden het vetfilter in de oven!
3 Met de ovenfunctie Op Lage Temperatuur bereiden altijd open,
zonder deksel braden.
3. Het braadvlees in de pan zeer heet aanbraden.
4. In een braadslede of direct op het rooster met een daaronder geplaatst
opvangblik plaatsen.
5. In de ovenplaatsen. Ovenfunctie Op Lage Temperatuur bereiden
kiezen, event. de teperatuur wijzigen en verder braden (zie tabel).
Tabel op lage temperatuur garen
Soort gerecht
Gewicht
g
Temperatuur
instelling
Inzetniveau
Totale tijd
min.
Rosbief 1000-1500 120 2 90-110
Runderbiefstuk 1000-1500 120 2 90-110
Kalfsbraadstuk 1000-1500 120 2 100-120
Steaks 200 - 300 120 2 20-30
(Voor het garen in de pan aanbraden)
43
Grill
Ovenfunctie: Grill met maximale temperatuur-instelling
1 Let op: bij het grilleren moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
Voor het grilleren moeten zowel het rooster als de braadslede worden
gebruikt.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grilleren is bijzonder geschikt voor platte stukken vlees en vis.
Grilltabel
Gerecht Inzetniveau Tijd
1e zijde 2e zijde
Frikadellen 3 8-10 Min. 6-8 Min.
Varkenshaas 2 10-12 Min. 6-10 Min.
Braadworst 3 8-10 Min. 6-8 Min.
Runderhaas, kalfsfilet 3 6-7 Min. 5-6 Min.
Runderfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
2 10-12 Min. 10-12 Min.
Geroosterd brood
1)
1) Grillrooster zonder braadslede gebruiken
3 4-6 Min. 3-5 Min.
Snacks op toast 2 8-10 Min. ---
44
Infratherm
Ovenfunctie: Infratherm
Gerecht
Temper-
atuur
in °C
Plaat Grillrooster Grilltijd
in
minuten
na …
minuten
draaien
Gebruiksniveau
Kip
(900-1000 g)
160 1 2 50-60 25-30
Gevulde varkensroll-
ade (2000 g)
160 1 2 90-95 45
Pastaschotel 180 --- 2 30 ---
Gegratineerde
aardappelschotel
200 --- 2 20-23 ---
Gnocchi, gegrati-
neerd
180 --- 2 20-23 ---
Bloemkool met
hollandaise saus
200 --- 2 15 ---
45
Ontdooien
Ovenfunktie: Ontdooien/Drogen (Temperatuurinstelliing 30°C)
Uitgepackte etenswarenop een bord op et rooster plaatsen.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels, omdat deze de
ontdooitijd aanzienlijk verlengen.
Om te omtdooien plaatst u het rooster op het eerste niveau van on-
deren.
Ontdooitabel
Gerecht
Ontdooitijd
min.
Nadooi-
tijd min.
Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgedraaid schoteltje in
een groot bord leggen
Na de helft van de tijd keren
Vlees, 1000g 100-140 20-30 Na de helft van de tijd keren
Vlees, 500g 90-120 20-30 Na de helft van de tijd keren
Forel, 150g 25-35 10-15 ---
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 ---
Boter, 250g 30-40 10-15 ---
Room, 2 x 200g 80-100 10-15
Room kam ook met nog licht bevro-
ren deeltjes goed worden geklopt
Gebak, 1400g 60 60 ---
46
Roosteren
Ovenfunctie: Ontdooien/Drogen
Gebruik hiervoor een met boterhampapier of bakpapier belegde
plaat.
U bereikt een beter resultaat als u na verloop van de helft van de
roostertijd de ovenuitschakelt, opent en gedurende de nacht laat af-
koelen.
Daarna het roostergerecht klaar laten roosteren.
Roostergerecht
Temperatuur
in °C
Gebruiksniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Groenten
Bonen 75 2 1 / 3 6-9
Paprika (reepjes) 75 2 1 / 3 5-8
Soepgroenten 75 2 1 / 3 5-6
Paddestoelen 50 2 1 / 3 6-9
Kruiden 40-50 2 1 / 3 2-4
Fruit
Pruimen 75 2 1 / 3 8-12
Abrikozen 75 2 1 / 3 8-12
Appelschijven 75 2 1 / 3 6-9
Peren 75 2 1 / 3 9-13
47
Inmaken/wecken
Ovenfunctie: Multi Hetelucht
Gebruik voor het inmaken/wecken alleen in de handel gebruikelijke
glazen van hetzelfde formaat.
Glazen met een wring- of bajonetsluiting en metalen vormen zijn
ongeschikt.
Voor het inmaken/wecken het eerste gebruiksniveau van onderen
gebruiken.
Gebruik voor het inmaken/wecken de plaat. Hierop kunt u maximaal
zes glazen met elk een inhoud van één liter plaatsen.
De glazen moeten allemaal tot dezelfde hoogte zijn gevuld en zijn
dichtgeklemd.
Plaats de glazen zodanig op de plaat, dat ze elkaar niet aanraken.
Giet ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de
oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste glazen begint te parelen (bij 1-liter-
glazen na ca. 35-60 minuten), schakelt u de oven uit of verlaagt u de
temperatuur tot 100°C (zie de tabel).
48
Wecktabel
De opgegeven wecktijden en temperaturen zijn richtwaarden.
Product
Temperatuur
in°C
Wecken tot het
parelen begint
in min.
Doorkoken bij
100°C
in min.
Bessen
Aardbeien, bosbessen, fram-
bozen, rijpe kruisbessen
160-170 35-45 ---
Onrijpe kruisbessen 160-170 35-45 10-15
Steenvruchten
Peren, kweeperen, pruimen 160-170 35-45 10-15
Groente
Wortels
1)
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
160-170 50-60 5-10
Paddestoelen
1)
160-170 40-60 10-15
Komkommers 160-170 50-60 ---
Gemengd tafelzuur 160-170 50-60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160-170 50-60 15-20
Bonen 160-170 50-60 ---
49
Geprogrammeerde functies en recepten
Het apparaat beschikt over 12 geprogrammeerde functies en recepten,
die via de toets Bak-/braadprogramma’s na elkaar kunnen worden
gekozen.
REINIGEN (reinigingsprogramma)
1. Voeg water (ca. 150ml) en 1 eetlepel azijn direct toe in de stomer.
2. Start het automatisch reinigen met de toets Bak-/
braadprogramma’s .
Een drievoudige signaaltoon geeft het einde van het reinigingspro-
gramma aan.
3. Schakel de signaaltoon en de oven uit met de toets Aan/Uit .
Veeg de oven schoon met een zachte doek.
Verwijder het restwater uit de stomer.
Laat de ovendeur ca. 1 uur open staan zodat de oven volledig kan
drogen.
P 1 REINIGEN (reinigingsprogramma)
P 2 GROENTE 500-1000G (groenteschotel)
P 3 AARDAPPEL GRATIN
P 4 WIT BROOD 500-700 G
P 5 LUXE BROODJES (luxe broodjes 40g)
P 6 VIS FILET (gratineren)
P 7 VIS 250-300 G
P 8 PIZZA
P 9 QUICHE
P10 KIP 1000 G
P11 ROSBIEF/BEENHAM 1000 G
P12 OPWARMEN
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in
waterschuiflade
P1 REINIGEN --- 15 min. 150 ml
Stoomgaren
50
Recepten
GROENTE 500-1000G (groenteschotel)
Kookgerei:
U kunt elke soort kookgerei gebruiken die minimaal bestand is tegen
een temperatuur van 100°C.
Ingrediënten:
400 g bloemkool
200 g wortelen
200 g koolrabi
200 g gele en rode paprika
Bereidingswijze:
Spoel de bloemkool af en snijd de bloemkool in roosjes.
Schil de wortelen en de koolrabi en snijd ze in kleine stukjes.
Was de paprika en snij hem in reepjes.
Doe alles bij elkaar in een open kookpan en laat zonder water gaar
worden. Bij deze bereidingswijze hebt u geen kruiden of zout nodig.
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in
waterschuiflade
P2 GROENTE 500-1000G 1 en 4 40 min. 650 ml
Stoomgaren
51
AARDAPPEL GRATIN (voor 4-5 personen)
Voorbereiding
Vuurvaste schaal van 30 x 21 cm invetten met boter.
Ingrediënten:
1000 g aardappelen
60 g geraspte kaas
200 ml room
200 ml melk
zout, peper, nootmuskaat, knoflook
Bereidingswijze:
De aardappels schillen, in 3 mm dikke schijfjes snijden en in een
gratineervorm leggen. Kruiden met zout, peper, nootmuskaat en
knoflook.
Melk en room mengen en over de aardappels gieten. Tenslotte de ge-
raspte kaas erover strooien.
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in
waterschuiflade
P3 AARDAPPEL GRATIN 2 50 min. 200 ml
Pauzegaren 190°C
52
WIT BROOD
Ingrediënten:
1000 g bloem, type 405
1 klontje verse gist of 2 pakjes droge gist
600 ml melk
15 g zout
Bereidingswijze:
Melk en zout in een grote schaal doen. Los de gist op in de melk en
voeg het geheel toe aan de bloem. Kneed alle ingrediënten tot een soe-
pel deeg.
Afhankelijk van het soort meel kan het nodig zijn meer meel toe te voe-
gen.
Laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is.
Vorm uit het deeg twee broden en leg deze op een met bakpapier be-
dekte bakplaat of patisserieblik (extra accessoire). Laat de broden nog-
maals rijzen totdat ze de helft groter zijn.
Strooi voor het bakken wat bloem over de broden en maak met een
scherp mes drie keer een diagonale snede van minstens 1 cm diep.
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in wa-
terschuiflade
P4 WIT BROOD 500-700 G 2 55 min. 200 ml
Pauzegaren 200°C
53
LUXE BROODJES (broodjes 40g)
Ingrediënten:
500 g bloem, type 405
20 g verse gist of 1 pakje droge gist
300 ml water
10 g zout
Bereidingswijze:
Melk en zout in een grote schaal doen. Los de gist op in de melk en
voeg het geheel toe aan de bloem. Kneed alle ingrediënten tot een soe-
pel deeg.
Laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is.
Snijd het deeg in stukken, vorm er broodjes van en leg deze op een in-
gevette bakplaat of patisserieblik (extra accessoire). Laat de broodjes
nogmaals ca. 25 minuten rijzen.
Snijd voor het bakken kruizen in de broodjes. Naar keuze bestrooien
met maanzaad, komijn of sesamzaad.
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in
waterschuiflade
P5 LUXE BROODJES 3 15 min. 200 ml
Pauzegaren 220°C
54
VIS FILET (700g)
Ingrediënten:
700 g snoekbaars- of zalmforelfilet, in blokjes
100 g Emmentaler kaas geraspt
200 ml slagroom
50 g paneermeel
zout, peper, citroensap
peterselie, gehakt
40 g boter voor het invetten van de vorm
Bereidingswijze:
Druppel het citroensap over de visfilet en laat het een beetje intrekken.
Dep het overtollig sap op met keukenpapier.
Betrooi vervolgens de visfilets aan beide kanten met zout en peper. Leg
de visfilets daarna in een ingevette, vuurvaste vorm.
Maak een mengsel van slagroom, geraspte kaas, paneermeel en gehakte
peterselie en verdeel dit over de visfilet.
VIS 250-300 G
Ingrediënten:
4 forellen van 250 - 300 g
citroensap, peper, zout
Bereidingswijze:
Was de forellen grondig van binnen en buiten. Druppel het citroensap
over de forellen, kruid ze en doe ze paarsgewijs in een roestvrijstalen
vorm met inzetzeef.
Serveer met geroosterde geschaafde amandelen.
Variant blauwe forel:
Voordat u de forellen in de roestvrijstalen vorm met zeef doet, overgiet
u ze met hete azijn.
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in wa-
terschuiflade
P6 VIS FILET 2 25 min. 250 ml
Pauzegaren 200°C
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in wa-
terschuiflade
P7 VIS 250-300 G 2 30 min. 400 ml
Stoomgaren
55
PIZZA (4 stuks rond Ø 28cm)
Voorbereiding:
Tomatensaus
Ingrediënten van het deeg:
500 g bloem, type 405
250 ml water
20 g gist
1Ei
2 eetlepel olijfolie
1 theelepel zout
Bereidingswijze van het deeg:
Los de gist op in het water en kneed dit samen met de overige ingre-
diënten tot een elastisch deeg.
Het deeg vervolgens 30 minuten op een warme plaats laten rijzen, tot
het deeg tweemaal zo hoog is.
Ingrediënten tomatensaus:
2 blikken gepelde, gehakte tomaten (800 g)
100 g uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
zout, peper, oregano of pizzakruiden
Bereiding tomatensaus:
Uien, knoflook en kruiden door de tomaten mengen en inkoken tot een
dikke saus ontstaat. Laten afkoelen.
Ingrediënten beleg:
600 g feta of mozzarella, gesneden in blokjes van 1cm,
per pizza 150 g
Extra’s 400 g:
ham, salami, champignons, blokjes spek, ansjovis,
per pizza 100 g
56
Bereiden:
Het deeg in 4 porties verdelen, tot een bal kneden en met veel meel in
ca. 3-4mm dikke schijven uitrollen. Deegschijven met koude tomaten-
saus bestrijken, ca. 1cm langs de rand vrijhouden. De gewenste extra’s
en de feta of mozzarella gelijkmatig erover verdelen.
Bakken in voorverwarmde oven op 230°C
QUICHE
Ingrediënten van het deeg:
250 g bloem, type 405
125 g boter
60 ml water
1 theelepel zout
een beetje peper en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Meng de bloem, de boter en het zout door elkaar. Voeg het water toe
en kneed het geheel snel tot een deeg.
Laat het deeg 1 uur afkoelen in de koelkast.
Ingrediënten beleg:
100 ml melk
150 ml zure room
2eieren
150 g Greyerzer of Emmentaler kaas, geraspt
150 g mager spek, in blokjes
150 g uien, in blokjes gesneden
peper, nootmuskaat
Bereidingswijze:
Bak de magere spekjes en de uien licht aan.
Melk, room, eieren en kruiden goed door elkaar mengen, en vervolgens
de kaas erdoor mengen.
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in wa-
terschuiflade
P8 PIZZA 3 25 min. ---
Multi Hetelucht
230°C
57
Bereiden:
Rol het deeg uit en leg het in een ingevette, gladde springvorm
(ø 28 cm). Verdeel de magere spekjes en de uien gelijkmatig over het
deeg en giet het eiermengsel eroverheen.
KIP 1200 G
Ingrediënten:
1 kip (1000 - 1200 g)
2 eetlepel pindaolie
zout, peper, paprika, kerriepoeder
Bereidingswijze:
Was de kip en droog deze af met keukenpapier.
Meng de kruiden met de olie en bestrijk de binnen- en buitenkant van
de kip gelijkmatig met het kruidenmengsel.
Vervolgens de kip met de borstzijde naar onder in een vuurvaste vorm
of glazen schaal met inlegzeef (extra accessoire) leggen.
Keer de kip na ca. 25 minuten om.
Controleer na de eerste signaaltoon (ca. 50 min.) of de kip gaar is. In-
dien noodzakelijk laat u de resterende braadtijd tot de tweede signaal-
toon (ca. 60 min.) verlopen.
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in
waterschuiflade
P9 QUICHE 3 35 min. ---
Multi Hetelucht
190°C
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in
waterschuiflade
P10 KIP 1200 G 2 55 min. 200 ml
Pauzegaren 200°C
58
ROSBIEF/BEENHAM (voor 4-6 personen)
Voorbereiding:
Vlees 1 uur vantevoren uit de koelkast halen.
Ingrediënten:
1000 g rosbief/beenham
2 eetlepel pindaolie
zout, peper, paprika, een beetje mosterd
Bereidingswijze:
Was de rosbief/beenham en droog deze af met keukenpapier.
Meng de kruiden met de pindaolie en bestrijk het vlees gelijkmatig met
het kruidenmengsel.
De rosbief/beenham in de braadpan op het fornuis op hoog vuur
10 minuten aan alle kanten aanbraden en in de voorverwarmde vorm
leggen.
Bakvorm:
Vuurvast glas, aardewerk of gietijzeren braadpan
Bereiden: Voorverwarmen op 120°C (10 min.)
Op Lage Temperatuur bereiden 80°C
Kerntemperatuur 65°C
OPWARMEN (maaltijden voor 4-6 personen)
Kookgerei:
U kunt elke soort kookgerei gebruiken dat minimaal bestand is tegen
een temperatuur van 110°C.
Bereidingswijze:
De gerechten apart of door elkaar op bord of kookgerei schikken. Plaats
het gerecht zonder af te dekken in de oven.
Max. 6 borden (ø 26 cm).
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in wa-
terschuiflade
P11 ROSBIEF/BEENHAM 2 80 min. 200 ml
Pauzegaren 180°C
Instelling Gebruiksniveau Duur Water toevoegen in wa-
terschuiflade
P12 OPWARMEN 1 en 4 20 min. 200 ml
Pauzegaren 110 °C
59
Reiniging en onderhoud
1
Waarschuwing: voor het schoonmaken moet het apparaat zijn uitge-
schakeld en afgekoeld.
Waarschuwing: uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan
het apparaat met een stoom- of een hogedrukreiniger schoon te ma-
ken.
Let op: gebruik geen schuurmiddelen, agressieve schoonmaakmid-
delen of schurende voorwerpen.
Buitenzijde van het apparaat
Neem de voorzijde van het apparaat af met een zachte doek en een
warm sopje.
Gebruik bij metalen oppervlakken de hiervoor in de handel verkrijg-
bare onderhoudsmiddelen.
Binnenkant oven
Reinigingsprogramma
De functie REINIGEN wordt beschreven in het hoofdstuk Geprogram-
meerde functies en recepten.
Handmatige reiniging
1 Waarschuwing: De oven moet zijn afgekoeld om te kunnen reinigen!
3 Reinig het apparaat na elk gebruik. Op deze manier brandt het vuil na-
melijk niet aan en kunt u vuil het makkelijkst verwijderen.
1. Wanneer u de ovendeur opent gaat automatisch de ovenverlichting
aan.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon met een sopje en droog de oven
na. Gebruik geen schurende voorwerpen. Indien nodig laat u het vuil
eerst inweken of schakelt u de functie Stoomgaren in.
3 Verwijder hardnekkig vuil met een speciale ovenreiniger.
1 Let op: Neem bij gebruik van ovenspray altijd de aanwijzingen van de
fabrikant in acht!
60
Bovenwand van de oven met katalytische reinigingshulp
(ruw, poreus oppervlak)
De bovenwand van de oven is van een katalytische reinigingshulp voor-
zien, die binnen een bereik van ca. 200°C kleinere verontreinigingen
verbrand.
Volg de onderstaande instructies voor een optimale functie van de rei-
nigingshulp.
1 Let op: Geen krassende of schurende schoonmaakmiddelen, bakoven-
sprays of staalwol, geen zeep of andere reinigingsmiddelen gebruiken.
Deze verstoren de katalytische reinigingshulp in de bovenwand van de
oven.
Eventueel achtergebleven restanten met een vochtige, zachte spons af-
nemen.
3 De oven altijd slechts kort openen, dit ter ondersteuning van de kataly-
tische reinigingshulp.
1 Let op: Gebruik geen textiel. De draden blijven aan het ruwe oppervlak
hangen.
Accessoires
Alle inschuifdelen (rooster, bakplaat, inschuifroosters enz.) elke keer na
het gebruik afwassen en goed afdrogen. Kort laten inweken zorgt voor
makkelijker schoonmaken.
Vetfilter
1. Het vetfilter in een heet sopje of in de afwasautomaat reinigen.
2. Als het vuil sterk is ingebrand in wat water en 2-3 eetlepels afwasmiddel
voor afwasautomaten uitkoken.
61
Niveaurails
Voor het schoonmaken van de zijwanden kunnen de niveaurails links en
rechts in de oven worden verwijderd.
Niveaurails uitnemen
1. Schroef losmaken.
2.Rails zijdelings wegtrekken.
3.Rails uit de achterophanging lichten.
62
Niveaurails inzetten.
1. Rails in de achterophanging plaat-
sen en dan zijdelings tegen de
schroefdraad drukken.
2.Schroef plaatsen en vastdraaien.
63
Stomersysteem
1 Let op: De stomer na ieder gebruik droogwrijven. Water met een
spons opzuigen.
3 Eventuele kalkresten kunnen het best met azijn worden verwijderd.
1 Let op: Chemische ontkalkingsmiddelen kunnen schade veroorzaken
aan het email van de oven. Let goed op de aanwijzingen van de
fabrikant!
Waterschuiflade en stomer
1. Azijn (ca. 250 ml) door de water-
schuiflade in de stomer gieten.
Ca. 10 minuten laten inwerken.
2. De azijn met een zachte spons ver-
wijderen.
3. Stomersysteem doorspoelen door
ontkalkt water (100-200 ml) in de
waterschuiflade te gieten.
4. Water met de spons uit de stomer
verwijderen en droogwrijven.
5.Laat de deur van de oven open staan zodat de oven volledig kan drogen.
64
Ovenverlichting
1 Waarschuwing: Kans op kortsluiting! Voor het vervangen van de oven-
lamp:
oven uitschakelen!
zekeringen in de huisinstallatie uitdraaien resp. uitschakelen.
3 Om de ovenlamp en het afdekglas te beschermen een doekje op de bo-
dem van de oven leggen.
Ovenlamp aan de zijkant vervangen/
glazen kap reinigen
1. Verwijder linker inschuifrooster.
2. Schroef het metalen deksel los
met een kruisschroevendraaier.
3. Verwijder en reinig het metalen
deksel en de pakking.
4. Indien nodig:
ovenverlichting 25 watt, 230 V,
300°C hittebestendig, vervangen.
5. Metalen deksel en pakking
weer plaatsen en schroeven
vast draaien.
6. Inschuifrooster plaatsen.
65
Ovendeur
Voor het reinigen kan de ovendeur van uw apparaat open blijven staan.
Ovendeur uitnemen
1. Ovendeur volledig openen.
2. Klemhendels aan beide deurschar-
nieren helemaal openklappen.
3. De ovendeur met beide handen aan
de zijkant vastnemen en over de
blokkering heen ca. 3/4 deel
sluiten.
4.De ovendeur wegtrekken
(Voorzichtig: zwaar!).
5. De deur met de buitenzijde naar on-
deren op een zachte, vlakke onder-
grond plaatsen, bijv. op een doek
om krassen te voorkomen.
Ovendeur inhangen
1. De deur, gezien vanaf de greepzijde,
met beide handen aan de zijkant
vastnemen.
2. De deur in een hoek van ca. 60°
vasthouden.
3. De deurscharnieren gelijktijdig in
de beide uitsparingen rechts en links
aan de onderkant van de oven zover
mogelijk inschuiven.
4. De deur naar boven schuiven en
vervolgens helemaal openen.
5. Klemhendels aan beide deurschar-
nieren in de oorspronkelijke stand
terugklappen.
6. Ovendeur sluiten.
66
Wat is er aan de hand als
Wanneer u de storing niet kunt verhelpen met de hierboven gege-
ven aanwijzingen, neem dan contact op met uw vakhandel of met
onze service-afdeling.
1 Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat mogen alleen door vak-
mensen worden uitgevoerd. Onvakkundige reparaties kunnen tot aan-
zienlijke risico's voor de gebruiker leiden.
3 Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek van de servicetechnicus
ook tijdens de garantieperiode in rekening gebracht.
3 Aanwijzingen voor apparaten met een metalen voorzijde:
Vanwege de koele voorzijde van uw apparaat kan er zich, na het ope-
nen van de ovendeur tijdens of kort na het bakken of braden, geduren-
de korte tijd condens vormen op de binnenkant van het deurvenster.
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet
warm
De oven is niet ingeschakeld Oven inschakelen
De dagtijd is niet ingesteld Dagtijd instellen
De noodzakelijke instellingen
zijn niet uitgevoerd
Instellingen controleren
De veiligheidsuitschakeling
heeft de oven uitgeschakeld
Zie veiligheidsuitschakeling
De kinderbeveiliging is nu in-
geschakeld
Kinderbeveiliging uit-
schakelen
De zekering in de huisinstalla-
tie (stoppenkast) is doorge-
brand
Zekering controleren Als de
zekeringen meerdere malen
worden uitgeschakeld, neem
dan contact op met een er-
kend elektro-installateur
De ovenverlichting valt
uit
De ovenlamp is kapot Ovenlampje vervangen
In de indicatie brandt
d“ en de oven ver-
warmd niet
Geen functionerende
ventilator
De demomodus is geactiveerd Apparaat uitschakelen
Houd de toetsen en
tegelijk ingedrukt totdat een
signaal klinkt en de indicatie
duit gaat
67
Montageaanwijzing
1
Let op: De montage en aansluiting van het nieuwe apparaat mogen al-
leen door een geautoriseerd vakman worden uitgevoerd.
Volg deze aanwijzing a.u.b. op omdat anders, bij eventuele schade, de
garantie niet van toepassing zal zijn.
1 Veiligheidsinstructies voor de installateur
In het elektrische deel van de installatie is een inrichting voorzien, die
het mogelijk maakt om het apparaat met een contactopeningsaf-
stand van ten minste 3 mm meerpolig van het net te scheiden.
Daarvoor geschikt scheidingsmechanismen zijn bijv. beveiligingsscha-
kelaar, zekeringen (schroefzekeringen kunnen uit de houder worden
gedraaid), aardlekschakelaar en beveiligingen.
De aansluiting door middel van een wandcontactdoos dient door de
klant zo te worden voorzien dat de wandcontactdoos buiten de coör-
dinatieruimte wordt aangebracht en goed toegankelijk is.
De standveiligheid van de inbouwkast moet aan de norm DIN 68930
voldoen.
Inbouwovens en inbouwkookplaten dienen van speciale plaatsings-
systemen voorzien te worden. Om veiligheidsredenen mogen deze al-
leen met ander apparatuur van dezelfde fabrikant worden
gecombineerd.
68
592
5
67
388
52
0
m
in.560
380-383
m
in
.5
5
0
20
252
375
13
592
20
388 388
m
in.
560
380-383
m
in
.5
5
0
59
2
567
380
252
375
13
69
388
min.560
380
m
i
n
.
5
5
0
5
9
2
567
380
388
592
20
388
380-383
252
375
13
alternativ
70
71
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u met behulp van de ge-
bruiksaanwijzing (hoofdstuk „Wat te moet doen als…“) het probleem
zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen, neemt u contact op met
onze service-afdeling.
Om u snel te kunnen helpen, hebben
wij de volgende gegevens nodig:
Modelaanduiding
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het
typeplaatje)
Soort storing
Eventuele foutmelding die het ap-
paraat aangeeft
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde nummers van uw apparaat bij
de hand heeft, raden wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding: .....................................
PNC: .....................................
S-No: .....................................
From the Electrolux Group. The world´s No.1 choice.
De Electrolux Groep is de grootste producent ter wereld van aangedreven apparaten voor gebruik in de keuken,
reinigingswerkzaamheden en voor gebruik buitenshuis. In meer dan 150 landen over de hele wereld worden
ieder jaar meer dan 55 miljoen Electrolux producten (zoals koelkasten, fornuizen, wasautomaten, stofzuigers,
kettingzagen en grasmaaiers) verkocht ter waarde van circa USD 14 miljard.
AEG Hausgeräte GmbH
Postfach 1036
D-90327 Nürnberg
http://www.aeg.hausgeraete.de
© Copyright by AEG
315 7261 04-A-080205-01
Wijzigingen voorbehouden
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Aeg-Electrolux KB8920E-A Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor