• Raadpleeg de volgende tabellen voor de
inzetniveaus. De inzetniveaus worden van
onderen naar boven geteld.
Algemene aanwijzingen
• Bij bereidingstijden langer dan 30 minuten
of grotere hoeveelheden eventueel water
bijvullen.
• Spoel de slangverbindingen en de stomer
grondig door als u de waterschuiflade lan-
gere tijd niet hebt gebruikt (zie het hoofd-
stuk Reiniging en onderhoud).
Aanwijzingen bij de tabellen Stoomga-
ren en Pauze-stoomgaren
In de volgende tabellen vindt u een keuze aan
gerechten met de bijbehorende tempera-
tuurvoorschriften, bereidingstijden en inzet-
niveaus.
• De temperaturen en bereidingstijden zijn
richtwaarden. De waarden zijn namelijk af-
hankelijk van de samenstelling en de
grootte van het product dat gaar moet
worden, de hoeveelheid en het kookgerei.
• Als u geen concrete aanwijzingen kunt vin-
den voor uw eigen recept, kijk dan bij een
soortgelijk product.
• Tenzij anders aangegeven, gelden de
waarden in de tabellen voor het plaatsen
van een gerecht in de koude oven.
Stoomgaren
De bereidingswijze Stoomgaren
is ge-
schikt voor alle levensmiddelen, vers of be-
vroren. Met deze functie kunt u groente,
vlees, vis, deegwaren, rijst, maïs, griesmeel
en eieren bereiden, opwarmen, ontdooien,
pocheren of blancheren.
Menu's bereiden
Complete menu's kunnen in één keer wor-
den klaargemaakt. Idealiter dienen gerech-
ten te worden gekozen die vergelijkbare be-
reidingstijden nodig hebben. Daardoor wordt
voorkomen dat afzonderlijke ingrediënten
niet of juist te gaar worden. De te vullen hoe-
veelheid water richt zich naar de grootste,
voor de gekozen afzonderlijke ingrediënten
opgegeven hoeveelheid water. Raadpleeg
de tabellen voor aanwijzingen.
De gerechten dienen daartoe in geschikte
schalen op de roosters worden geplaatst. De
afstand tussen de roosters dient zo te wor-
den gekozen dat de stoom elk gerecht kan
bereiken.
Bij het garen van rijstmenu's wijkt de hoe-
veelheid water af van wat er in de tabel staat
en dient in de verhouding 1 : 1,5 of 1 : 2 te
worden verhoogd.
Steriliseren van potten en pannen
De functie Stoomgaren
biedt de moge-
lijkheid, om houders bijvoorbeeld babyfles-
jes, met stoom te steriliseren. Daartoe de ge-
reinigde potten en pannen met de opening
naar beneden midden op het rooster op het
eerste inzetniveau plaatsen. De potten een
beetje schuin in de gaarruimte zetten. Met de
maximale hoeveelheid water (650 ml) vullen
en een tijdsduur van 40 min. bij 96 °C selec-
teren.
Tabel Stoomgaren
Soort product Watertoevoer via
waterlade ml
Tempera-
tuur °C
Inzetni-
veau
Tijd
1)
in
min.
Risotto 400 96 2 25-30
Rijst (met gelijke hoeveelheid vloeistof) 650 96 2 35-40
Maïs (polenta, met 3 keer zoveel vloei-
stof)
550 96 2 35-40
Aardappelen in de schil, middelgroot 650 96 2 50-60
Gekookte aardappelen 550 96 2 35-40
Ratatouille 400 96 2 25-30
Spruitkool 550 96 2 30-35
Broccoli in roosjes 550 96 2 25-30
Bloemkool, heel 650 96 2 40-45
Bloemkool in roosjes 600 96 2 30-35
Zuurkool 650 96 2 50-60
Tomaten, heel 250 96 2 15-20
18 electrolux