25
Recepten
Bij al deze recepten kunt u de instellingen van de thermostaat aanpassen om de
samenstelling van de wafels te veranderen. Voor knapperige wafels laat u de thermostaat
staan op stand 5. Voor zachtere wafels zet u de thermostaat tussen stand 3 en 4 (voor een
langere baktijd). De andere standen van de thermostaat kunt u gebruiken om gebakken wafels
warm te houden.
Traditionele Wafels (plaat 4x7)
Voor een knapperige traktatie.
Thermostaat op stand 5. Voor 8-10 wafels. Baktijd: ongeveer 3 min.
300 g bloem, 7 g bakpoeder, zout, 75 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 100 g boter, 2 eieren, ¼ l melk.
• Klop de boter, het zout en de suiker onder elkaar. Doe er één voor één de eieren bij, en dan geleidelijk
de helft van de melk.
• Doe er de gezeefde bloem, de gist en dan de rest van de melk bij, tot het mengsel mooi glad is.
• Laat het deeg 1 uur rusten.
Luikse wafels (plaat 4x7)
Authentieke en heerlijke wafels.
Thermostaat op stand 5. Voor 18 wafels. Baktijd: ongeveer 3 min.
750 g bloem, 70 g verse gist, 270 ml melk, 25 g poedersuiker, 3 hele eieren, 2 eidooiers, 1 snufje zout,
½ zakje vanillesuiker, 400 g zachte boter, 500 g parelsuiker.
• Kneed de bloem, de gist, de melk, de poedersuiker, de eieren, de eidooiers, het zout en de vanillesuiker.
Laat 30 min rijzen.
• Doe de boter bij het deeg, gevolgd door de parelsuiker. Kneed.
• Verdeel het deeg in stukken van 75 g tot 100 g en laat 15 min rijzen.
Brusselse wafels (plaat 4x7)
Ontdek de smaak van echte Belgische wafels, gewoonlijk geserveerd met suiker, aardbeien en
slagroom, als nagerecht of tussendoortje.
Thermostaat op stand 5. Voor 12 wafels. Baktijd: ongeveer 3 min.
500 g bloem, 12 g bakpoeder, 4 eieren, 200 g gesmolten boter, ¾ L melk, ¼ L water, 2 zakjes vanillesuiker,
1 snufje zout.
• Scheid het eiwit en het eigeel. Klop het eigeel door de suiker.
• Doe er beetje bij beetje de gesmolten boter, de melk, het water, de bloem, het bakpoeder en het zout
bij.
• Klop het eiwit stevig op en schep onder de bereiding.
• Laat het deeg 1 uur rusten.
Wafeltjes (plaat 6x10)
Voor dunne en knapperige wafeltjes.
Thermostaat op stand 5. Voor 1 kg wafeltjes. Baktijd: ongeveer 3 min.
500 g bloem, 500 g zachte boter, 8 eieren, 500 g fijne suiker (of 400 g fijne suiker en 100 g van bruine
suiker).
• Breek de eieren en klop ze los. De boter en een snufje zout toevoegen, goed het geheel mengen. De
suiker opnemen en nog goed mengen.
• Strooi er de bloem langzaam bij.
NL
TEF-KINGSIZE-NC00120647 19/07/13 11:28 Page25