10
Nederlands
N.B.: de multifunctionele mixer/keukenrobot
moet na het verwerken van 900 g deeg ten
minste één uur afkoelen.
Deeg
• Hetmakenvanzelfgemaaktepastaisslechts
een kwestie van oefenen. Als u nog nooit
eerder pasta maakte, moet u mogelijk een
aantal keren deeg maken voordat u wat meer
routine krijgt. Wij raden u aan te oefenen
met het basisrecept voor eiernoedels op
pagina 11.
• Deverhoudingtussenvloeistofenbloem
is klein, zodat het pastadeeg stevig en
taai, maar nog wel soepel is. Voor de
juiste consistentie van het deeg is het
zeer belangrijk dat u de ingrediënten in
de juiste verhouding gebruikt. Te vochtig
of te droog deeg is moeilijk te verwerken.
Voor de pastarecepten in dit boekje wordt
gezeefde bloem gebruikt, zodat u makkelijker
consistente resultaten behaalt. U kunt als
volgt bloem zeven: Plaats de maatbeter
voor droge ingrediënten op een groot stuk
waspapier en houd de zeef recht boven en
dicht op de maatbeker. Schep bloem in de
zeef en zeef net zo lang tot de maatbeker
vol is. Gebruik het platte eind van een spatel
om overtollige bloem van de maatbeker te
verwijderen.
• Nahetmengenvanhetdeegmetdeplatte
menghaak kunnen er enkele ongemengde
stukjes deeg in de kom achterblijven. Deze
stukjes worden later opgenomen tijdens
het kneden door de multifunctionele mixer/
keukenrobot, gevolgd door het handkneden
(waardoor de structuur van het deeg steviger
en soepeler wordt).
• Deconsistentievanhetdeegkandoor
veel factoren worden beïnvloed, zoals de
luchtvochtigheid, het merk van de bloem en
de grootte van de eieren. U kunt vochtige
omstandigheden compenseren door in het
eerste mengproces alleen de gezeefde bloem
en de eieren te gebruiken. Controleer na
het mengen met de platte menghaak of het
deeg de juiste consistentie heeft door een
klein beetje deeg tussen uw vingers samen te
knijpen. Het deeg moet samenhangend zijn
zonder dat het aan uw vingers blijft kleven.
Het kan nodig zijn een beetje water/olie of
bloem toe te voegen om het deeg de juiste
consistentie te geven.
•Alshetdeegtevochtigoftekleverigisomdoor
de pastazeef te worden geperst, kunt u er wat
bloem over strooien of wat bloem in het deeg
kneden voordat u het in de persbak doet.
De bereidingsset en de KitchenAid
®
-
multifunctionele mixer/keukenrobot
gebruiken
•Langenoedelsenmacaronikrullenvaakin
verschillende richtingen wanneer zij door de
zeef worden geperst. U kunt desgewenst de
eerste 25 cm gekrulde noedels lostrekken
en opnieuw in de persbak doen om deze
nogmaals door de zeef te persen. De pasta
komt eerst langzaam uit het apparaat en
vervolgens sneller als er meer deeg door de
pastazeef wordt geperst.
• Haaldepastaonmiddellijkuitelkaarnadat
deze door de vorm is geperst. Leg een
groep noedels op een handdoek op een
vlak oppervlak en houd ze gescheiden van
de drogere strengen. Droog de pasta in één
laag. Lange strengen pasta kunnen op het
KitchenAid
®
-droogrek worden geplaatst.
• Zelfgemaaktepastaisandersdanpasta
die in de winkel is gekocht. Aangezien
lange noedels tijdens het drogen buigen en
breekbaarder zijn, moeten ze vóór het koken
voorzichtig worden behandeld.
Pasta bewaren
• Gedroogdepastakanineenluchtdichte
glazen of kunststofdoos bijna onbeperkt
worden bewaard op een koele, donkere plek.
Bewaar gedroogde volkoren pasta echter niet
langer dan één maand omdat dit soort pasta
ranzig kan worden.
• Alsuversepastawiltbewaren,moetu
deze één uur in de lucht laten drogen en
vervolgens in een luchtdichte plastic zak
verpakken, waarna u de pasta maximaal vijf
dagen in de koelkast kunt bewaren. Als u
pasta wilt invriezen, moet u deze dubbel
verpakken, waarna de pasta maximaal vier
maanden in bevroren toestand kan worden
bewaard. Ingevroren verse pasta hoeft niet
eerst te worden ontdooid. Doe de pasta
direct vanuit de vriezer in kokend water.
Tips voor het maken van pasta
Gevaar voor voedselvergiftiging
Voedsel dat bederfelijke ingrediënten
bevat, zoals eieren, zuivelproducten
en vlees, mag niet langer dan één uur
ongekoeld worden bewaard.
Langer bewaren kan
voedselvergiftiging of misselijkheid
tot gevolg hebben.
WAARSCHUWING