Brandt SOR15ER Handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

38
Geachte Klant,
U heeft een product van BRANDT aangeschaft. Wij willen u graag bedanken voor uw
vertrouwen.
Wij hebben bij het ontwerpen en tijdens de vervaardiging van dit product aan u
gedacht, aan uw levenswijze, uw behoeften, opdat het zo goed mogelijk aan uw
verwachten zou voldoen. We hebben tijdens het ontwerpen al onze know-how, zin voor
innovatie en alle passie die ons reeds meer dan 60 jaar bezielt aangewend.
Onze klantendienst probeert voortdurend zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de
eisen die u stelt. Onze mensen staan ten dienste van onze klanten en zijn bereid uw
vragen of suggesties te beantwoorden.
Kijk op onze website www.brandt.com, daar vindt u al onze laatste innovaties en
nuttige en aanvullende informatie.
BRANDT is blij u dagelijks bij te staan en hoopt dat u ten volle kan genieten van uw
aankoop.
Belangrijk: Voor installatie en gebruik van uw apparaat deze installatie- en
gebruikersgids aandachtig lezen. U zult snel gewend raken aan de werking
ervan.
39
INHOUDSOPGAVE
1) TER ATTENTIE VAN DE GEBRUIKER ............................................................................. 40
a) Veiligheidsvoorschriften ............................................................................................ 40
b) Technische gegevens ............................................................................................... 42
c) Milieubescherming ................................................................................................... 42
2) VOORSTELLING VAN UW APPARAAT ............................................................................ 43
a) Beschrijving van de roomijsmachine .......................................................................... 43
b) Voor het eerste gebruik ............................................................................................ 43
3) GEBRUIK VAN UW APPARAAT ...................................................................................... 44
a) Werking .................................................................................................................. 44
b) Recepten ................................................................................................................ 44
4) ONDERHOUD EN SCHOONMAKEN VAN UW APPARAAT .................................................. 48
40
1) TER ATTENTIE VAN DE GEBRUIKER
Deze gebruikshandleiding bij het apparaat bewaren.
Mocht u het apparaat verkopen of afstaan aan iemand
anders, moet u ervoor zorgen dat de
gebruikshandleiding aan de nieuwe eigenaar wordt
bezorgd. Wij verzoeken u kennis te nemen van de
handleiding voordat u het apparaat gaat installeren en
gebruiken. Deze handleiding met de erin staande tips
zijn opgesteld voor uw veiligheid en die van anderen.
a) Veiligheidsvoorschriften
Installatie en aansluiting
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk
gebruik. Het mag enkel gebruikt worden in een afgedekte,
gesloten en verwarmde omgeving zoals een keuken of elke
andere ruimte die aan dezelfde specificaties beantwoordt.
Na het uitpakken van het apparaat moet u controleren of
het zich in perfecte staat bevindt en in het bijzonder of de
voedingsstekker en -kabel niet beschadigd zijn. In geval van
twijfel neemt u contact op met de dienst na verkoop van uw
verkoper.
Alvorens het apparaat aan te sluiten, dient u zich ervan te
vergewissen dat de netspanning wel degelijk overeenkomt
met die op het typeplaatje van het apparaat.
Het gebruik van adapters en/of verlengsnoeren wordt
afgeraden. Indien deze elementen noodzakelijk blijken,
gebruikt u enkel adapters
Vries ijs dat reeds ontdooid werd niet opnieuw in.
Giet geen water of warme ingrediënten in de kom.
Vul de kom niet voor meer dan de helft.
41
Van zodra de kom bevroren is, raakt u deze aan met een
droge doek. Raak de binnenkant van de bevroren kom niet
aan met natte of vochtige handen: uw vingers kunnen aan
het metaal plakken.
Ter voorkoming van kortsluiting mag u geen ander apparaat
met hoog vermogen aansluiten op hetzelfde stopcontact.
Het gebruik van accessoires die niet aanbevolen worden
door de fabrikant van het apparaat kan tot gevaar of
verwondingen leiden.
Onderhoud en schoonmaken:
Voor het schoonmaken ontkoppelt u het voedingssnoer van
het apparaat.
Het voedingssnoer mag niet vervangen worden. Indien dit
beschadigd is, dient u het apparaat te verwijderen.
Om elektrocutie te voorkomen, mag u de basis van het
apparaat nooit in water of een andere vloeistof dompelen.
Gebruik geen chemische producten, staalwol of
schuurmiddelen om de buitenkant van het apparaat schoon
te maken, dit kan leiden tot beschadiging.
Het apparaat mag niet worden schoongemaakt of
onderhouden door kinderen.
Onzorgvuldig gebruik:
Gebruik dit apparaat uitsluitend voor de in de
gebruiksaanwijzing beschreven doeleinden.
De fabrikant wijst iedere aansprakelijkheid van de hand in
geval van onzorgvuldig gebruik.
42
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk
gebruik in privéwoningen. Het gebruik van dit product in
gemeenschappelijke of professionele lokalen zoals
koffieruimtes op kantoren of werkplaatsen, campings, hotels
enz. beantwoordt niet aan een zorgvuldig gebruik zoals
bepaald door de fabrikant.
b) Technische gegevens
Model SOR15E
Voeding 220V-240 V/50 Hz
Verbruik 9,5 W
Afmetingen B208 mm x D200 mm x H234 mm
Netto gewicht 2,80Kg
c) Milieubescherming
Aan het einde van de levensduur mag dit product niet samen met ander
huishoudelijk afval weggegooid worden. Lever het in in een containerpark of bij uw
verkoper. Dat maakt het mogelijk om de schadelijke gevolgen voor het milieu en de
gezondheid te vermijden en materialen te recyclen waardoor er heel wat energie en
middelen kunnen worden bespaard.
Het product bevat een logo dat u eraan herinnert dat u het product niet mag
weggooien met het huishoudelijk afval. Voor meer informatie neemt u contact op
met uw gemeente of de winkel waar u dit product gekocht heeft.
43
2) VOORSTELLING VAN UW APPARAAT
a) Beschrijving van de roomijsmachine
Nummer Naam
1 Motor
2 Deksel
3 Roerblad
4 Uitneembare
5 Buitenste kom
6 “Power” Knop
7 “Reset” Knop
b) Voor het eerste gebruik
Vooraleer u het apparaat voor de eerste keer gebruikt wast u de basis, het deksel, het
roerblad en de kom met lauw water en vloeibare zeep. Gebruik geen schuurmiddelen of
metalen sponsen. Dompel de motor niet in water of een andere vloeistof.
De vloeistof aan de binnenkant van de kom moet bevroren zijn vooraleer u ijs begint te
maken. Plaats de kom gedurende minstens 8 uur in de diepvriezer zodat de vloeistof in
het recipiënt bevriest en monteer de roomijsmachine
Waarschuwing: Van zodra de kom bevroren is, raakt u de binnenkant van de bevroren
kom niet aan met natte of vochtige handen: uw vingers kunnen aan het metaal plakken.
Het is belangrijk de kom aan te raken met een droge doek.
Plaats de basis op een glad en stabiel oppervlak.
Breng de motor aan in de holte van het deksel door stevig te drukken.
Breng de as aan via het gat van de motor en schuif het roerblad over de as.
Plaats bevroren kom in de buitenste kom.
Plaats vervolgens het deksel op de kom. Draai het deksel met de klom mee om het te
sluiten.
44
3) GEBRUIK VAN UW APPARAAT
a) Werking
Sluit het apparaat aan op het stopcontact. U hoort onmiddellijk een geluidssignaal. Op het
scherm verschijnt automatisch een duurtijd van 20 min. Indien u de tijd wilt afstellen,
drukt u op de "Reset" knop. Telkens u drukt, komt er een minuut bij. U kunt een duurtijd
kiezen tussen 20 en 40 minuten.
Druk op de "Power" knop nadat u de duur hebt geregeld.
Eens u de kom hebt ingevroren en de roomijsmachine hebt gemonteerd, giet u de koude
ingrediënten langs de opening voor de ingrediënten zoals aangeduid in de recepten. Vul
de kom niet verder dan de helft want de roomijsmachine zal de ingrediënten niet goed
mengen.
Het apparaat moet aangezet worden vooraleer er ingrediënten toegevoegd worden om te
voorkomen dat ze onmiddellijk bevriezen.
Tijdens de laatste 10 seconden hoort u elke seconde een alarm tot de tijd is afgelopen. De
machine stopt op hetzelfde moment. Ontkoppel de motor en verwijder deze. Het ijs is
klaar om te worden opgediend.
Belangrijk: Zet de roomijsmachine niet op of af tijdens het vriesproces, zoniet kan de
mengeling aan de kom vastvriezen wat de werking van het roerblad kan verhinderen.
Om verhitting van de motor te voorkomen, zal de rotatierichting wijzigen als de mengeling te
dik wordt. Als de rotatierichting blijft wijzigen, legt u de machine stil van zodra de mengeling
klaar is.
In geval van verhitting van de motor treedt er een veiligheid in werking zodat deze stilvalt. In
dat geval schakelt u de machine uit, verwijdert u de stekker uit het stopcontact en laat u de
motor afkoelen.
Het ijs moet een zachte vastheid hebben. Als u wilt dat het ijs vaster wordt, moet u het
gedurende 1/2 - 1 uur in de diepvriezer bewaren tot het goed ingevroren is. Bewaar het ijs in
een goed afgesloten plastic recipiënt zodat de geuren van de diepvriezer de smaak ervan niet
beïnvloeden.
b) Recepten
Tips voor vast ijs:
Zorg ervoor dat de suiker opgelost is in de mengeling en dat alle ingrediënten goed
gemengd zijn.
Gebruik vers fruit. Verwijder het vruchtvlees, de pitten, stenen, enz., en snij ze in kleine
stukken.
Gebruik 100% natuurlijk sap voor zo veel mogelijk smaak.
Er wordt aanbevolen dat de te mengen ingrediënten een temperatuur van 10° C hebben.
45
Citroensorbet
Ingrediënten
Sap van 6 citroenen
290 g suiker
435 ml water
Bereiding:
Rasp de schil van 5 citroenen en pers zes citroenen uit. Los de suiker gedurende 10 minuten op
in warm water en voeg de citroenzestes toe. Voeg het citroensap toe en laat afkoelen. Giet de
mengeling in de roomijsmachine en laat deze gedurende 30 minuten werken. Als het ijs klaar is,
bewaart u het gedurende een half uur in de diepvriezer.
Aardbeisorbet
Ingrediënten
435 g aardbeien
90 g suiker
145 ml water
1/2 lepel citroensap
Bereiding:
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Meng alle bestanddelen. Laat het water koken en
voeg de suiker toe. Laat het water koken tot de suiker opgelost is. Laat de siroop een beetje
afkoelen. Giet het citroensap en de siroop op de aardbeienpuree. Giet de mengeling in de
roomijsmachine en laat deze gedurende 30 minuten werken. Vervolgens plaatst u het
uiteindelijke mengsel gedurende een half uur in de diepvriezer.
Vanille-ijs
Ingrediënten
180 ml melk
180 ml slagroom
1,5 geopend vanillestokje
4 eigelen
65 gram suiker
Bereiding:
Laat de melk met de slagroom en de vanillestokjes koken en laat afkoelen. Klop de eigelen met
de suiker op tot deze van kleur verandert en in volume verdubbelt. Krab het binnenste uit het
vanillestokje en voeg dit aan de melk toe. Verwarm tot aan het kookpunt en voeg dit alles toe
aan het eigeel. Giet de mengeling in de roomijsmachine en laat deze gedurende 30 minuten
werken. Plaats de bereiding vervolgens gedurende een half uur in de diepvriezer.
46
Pistache-ijs
Ingrediënten:
180 ml volle melk
73 g suiker
1 ei
110 g gepelde pistachenoten
325 g slagroom
1,5 kleine lepel vanille-extract
Bereiding:
Verwarm de melk en klop het ei op met de suiker. Giet de warme melk langzaam in het
eiersuikermengsel, blijf roeren. Giet deze pasta in een kookpot en verwarm het geheel door
stevig te blijven roeren tot het dik wordt. Maar laat het niet koken! Laat afkoelen tot
kamertemperatuur. Giet de slagroom bij het vanille-extract en laat dit afkoelen in de koelkast.
Giet het geheel in de roomijsmachine en laat deze 30 minuten werken. Als het ijs klaar is, voegt
u de gemalen pistachenoten toe via de opening (3) in het deksel. Na de bereiding in de
roomijsmachine plaatst u de uiteindelijke mengeling gedurende een half uur in de diepvriezer.
Citroenijs
Ingrediënten:
180 ml slagroom
180 ml volle melk
3 eigelen
150 g suiker
1,5 kleine lepel citroenzeste
Bereiding:
Laat de slagroom koken met de melk, voeg suiker toe. Klop de eigelen op en voeg een beetje
van de verwarmde roommengeling toe. Klop deze mengeling op en giet de rest van de melk
samen met de room in de pan en warm het geheel in een waterbad op, blijf roeren en verwarm
tot het geheel de vorm heeft van een pap. Voeg nu de citroenzeste toe. Laat afkoelen in de
koelkast. Giet de mengeling vervolgens in de roomijsmachine en laat deze gedurende 30
minuten werken. Na de bereiding plaatst u de mengeling gedurende een half uur in de
diepvriezer.
47
Aardbeienijs
Ingrediënten:
220 g verse aardbeien
90 g kristalsuiker
1 eigeel
2/4 lepel citroensap
180 ml volle melk
1 dl slagroom
Bereiding:
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Maak een puree met citroensap en melk. Klop het
eigeel op met suiker tot het geheel begint te schuimen. Sla de room op tot deze stevig is. Meng
de aardbeien met de slagroom en het eigeel. Zorg ervoor dat deze pasta goed gemengd is.
Plaats de mengeling gedurende 30 minuten in de roomijsmachine. Na de bereiding in de
roomijsmachine plaatst u de uiteindelijke mengeling gedurende een half uur in de diepvriezer.
Bananenijs
Ingrediënten:
220 g rijpe bananen
95g kristalsuiker
sap van 1 citroen
1 eigeel
¾ dl slagroom
220 ml volle melk
Bereiding:
Maak een puree met de bananen en het eigeel, de suiker en het citroensap. Klop de
bananenpuree op met de slagroom en de melk (klop de room niet op). Plaats de mengeling
gedurende 30 minuten in de roomijsmachine. Na de bereiding in de roomijsmachine plaatst u
de uiteindelijke mengeling gedurende een half uur in de diepvriezer.
Ijs van blauwe bessen
Ingrediënten:
510 g blauwe bessen
580 ml spuitwater
75 g poedersuiker
Bereiding:
Meng de blauwe bessen, het spuitwater en de poedersuiker tot u een zachte puree verkrijgt. U
kan de mengeling kloppen met de klopper als u wenst. Plaats de mengeling gedurende 30
minuten in de roomijsmachine. Plaats de mengeling vervolgens gedurende een half uur in de
diepvriezer.
48
Soja-ijs met aardbeien
Ingrediënten:
220 g aardbeien
110 g suiker
6 eigelen
3 theelepels honing
0,75 l sojamelk
Bereiding:
Laat de sojamelk met de honing koken. Plet de aardbeien tot puree en voeg deze mengeling
toe aan de sojamelk en honing. Klop de eigelen tot schuim. Giet het kokend water over de
eigelen en roer goed. Laat afkoelen en plaats het geheel gedurende 30 minuten in de
roomijsmachine. Plaats de mengeling vervolgens gedurende een half uur in de diepvriezer.
Versier met stukjes aardbei alvorens op te dienen.
Yoghurtijs
Ingrediënten:
510 g volle (Turkse) yoghurt
75 g volle melk
130 g fijne suiker
22 g druivensuiker
22 g magere melkpoeder
Bereiding:
Los de suiker, druivensuiker en melkpoeder op in de warme melk. Laat afkoelen. Meng de
yoghurt en de melk goed. Zet de roomijsmachine gedurende 30 minuten aan. (Voor een zachter
resultaat kan u 100g half opgeklopte room toevoegen alvorens het geheel in te vriezen). Plaats
de mengeling vervolgens gedurende een half uur in de diepvriezer.
4) ONDERHOUD EN SCHOONMAKEN VAN UW APPARAAT
Vooraleer u de roomijsmachine gaat schoonmaken dient u zich ervan te vergewissen dat het
apparaat uitgeschakeld is. Demonteer de roomijsmachine. Was de kom, het deksel, de as en
het roerblad af met lauw zeepwater. Maak alle onderdelen goed schoon en droog ze goed af
alvorens ze opnieuw in elkaar te steken. Deze onderdelen zijn niet geschikt voor de
vaatwasmachine. Maak de motor van de roomijsmachine schoon met een vochtige doek.
Gebruik geen schuurmiddel om het product schoon te maken. Dompel de motor niet in water of
een andere vloeistof.
BRANDT FRANKRIJK - S.A.S. met een kapitaal van 1.000.000 euro
89/91 Boulevard Franklin Roosevelt - 92854 Rueil-Malmaison (Frankrijk)

Documenttranscriptie

Geachte Klant, U heeft een product van BRANDT aangeschaft. Wij willen u graag bedanken voor uw vertrouwen. Wij hebben bij het ontwerpen en tijdens de vervaardiging van dit product aan u gedacht, aan uw levenswijze, uw behoeften, opdat het zo goed mogelijk aan uw verwachten zou voldoen. We hebben tijdens het ontwerpen al onze know-how, zin voor innovatie en alle passie die ons reeds meer dan 60 jaar bezielt aangewend. Onze klantendienst probeert voortdurend zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de eisen die u stelt. Onze mensen staan ten dienste van onze klanten en zijn bereid uw vragen of suggesties te beantwoorden. Kijk op onze website www.brandt.com, daar vindt u al onze laatste innovaties en nuttige en aanvullende informatie. BRANDT is blij u dagelijks bij te staan en hoopt dat u ten volle kan genieten van uw aankoop. Belangrijk: Voor installatie en gebruik van uw apparaat deze installatie- en gebruikersgids aandachtig lezen. U zult snel gewend raken aan de werking ervan. 38 INHOUDSOPGAVE 1) TER ATTENTIE VAN DE GEBRUIKER ............................................................................. 40 a) Veiligheidsvoorschriften ............................................................................................ 40 b) Technische gegevens ............................................................................................... 42 c) Milieubescherming ................................................................................................... 42 2) VOORSTELLING VAN UW APPARAAT ............................................................................ 43 a) Beschrijving van de roomijsmachine .......................................................................... 43 b) Voor het eerste gebruik ............................................................................................ 43 3) GEBRUIK VAN UW APPARAAT ...................................................................................... 44 a) Werking .................................................................................................................. 44 b) Recepten ................................................................................................................ 44 4) ONDERHOUD EN SCHOONMAKEN VAN UW APPARAAT .................................................. 48 39 1) TER ATTENTIE VAN DE GEBRUIKER Deze gebruikshandleiding bij het apparaat bewaren. Mocht u het apparaat verkopen of afstaan aan iemand anders, moet u ervoor zorgen dat de gebruikshandleiding aan de nieuwe eigenaar wordt bezorgd. Wij verzoeken u kennis te nemen van de handleiding voordat u het apparaat gaat installeren en gebruiken. Deze handleiding met de erin staande tips zijn opgesteld voor uw veiligheid en die van anderen. a) Veiligheidsvoorschriften Installatie en aansluiting  Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik. Het mag enkel gebruikt worden in een afgedekte, gesloten en verwarmde omgeving zoals een keuken of elke andere ruimte die aan dezelfde specificaties beantwoordt.  Na het uitpakken van het apparaat moet u controleren of het zich in perfecte staat bevindt en in het bijzonder of de voedingsstekker en -kabel niet beschadigd zijn. In geval van twijfel neemt u contact op met de dienst na verkoop van uw verkoper.  Alvorens het apparaat aan te sluiten, dient u zich ervan te vergewissen dat de netspanning wel degelijk overeenkomt met die op het typeplaatje van het apparaat.  Het gebruik van adapters en/of verlengsnoeren wordt afgeraden. Indien deze elementen noodzakelijk blijken, gebruikt u enkel adapters  Vries ijs dat reeds ontdooid werd niet opnieuw in.  Giet geen water of warme ingrediënten in de kom.  Vul de kom niet voor meer dan de helft. 40  Van zodra de kom bevroren is, raakt u deze aan met een droge doek. Raak de binnenkant van de bevroren kom niet aan met natte of vochtige handen: uw vingers kunnen aan het metaal plakken.  Ter voorkoming van kortsluiting mag u geen ander apparaat met hoog vermogen aansluiten op hetzelfde stopcontact.  Het gebruik van accessoires die niet aanbevolen worden door de fabrikant van het apparaat kan tot gevaar of verwondingen leiden. Onderhoud en schoonmaken:  Voor het schoonmaken ontkoppelt u het voedingssnoer van het apparaat.  Het voedingssnoer mag niet vervangen worden. Indien dit beschadigd is, dient u het apparaat te verwijderen.  Om elektrocutie te voorkomen, mag u de basis van het apparaat nooit in water of een andere vloeistof dompelen.  Gebruik geen chemische producten, staalwol of schuurmiddelen om de buitenkant van het apparaat schoon te maken, dit kan leiden tot beschadiging.  Het apparaat mag niet worden onderhouden door kinderen. schoongemaakt of Onzorgvuldig gebruik:  Gebruik dit apparaat uitsluitend voor gebruiksaanwijzing beschreven doeleinden.  De fabrikant wijst iedere aansprakelijkheid van de hand in geval van onzorgvuldig gebruik. 41 de in de  Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik in privéwoningen. Het gebruik van dit product in gemeenschappelijke of professionele lokalen zoals koffieruimtes op kantoren of werkplaatsen, campings, hotels enz. beantwoordt niet aan een zorgvuldig gebruik zoals bepaald door de fabrikant. b) Technische gegevens Model Voeding Verbruik Afmetingen Netto gewicht c) SOR15E 220V-240 V/50 Hz 9,5 W B208 mm x D200 mm x H234 mm 2,80Kg Milieubescherming Aan het einde van de levensduur mag dit product niet samen met ander huishoudelijk afval weggegooid worden. Lever het in in een containerpark of bij uw verkoper. Dat maakt het mogelijk om de schadelijke gevolgen voor het milieu en de gezondheid te vermijden en materialen te recyclen waardoor er heel wat energie en middelen kunnen worden bespaard. Het product bevat een logo dat u eraan herinnert dat u het product niet mag weggooien met het huishoudelijk afval. Voor meer informatie neemt u contact op met uw gemeente of de winkel waar u dit product gekocht heeft. 42 2) VOORSTELLING VAN UW APPARAAT a) Beschrijving van de roomijsmachine Nummer 1 2 3 4 5 6 7 Naam Motor Deksel Roerblad Uitneembare Buitenste kom “Power” Knop “Reset” Knop b) Voor het eerste gebruik  Vooraleer u het apparaat voor de eerste keer gebruikt wast u de basis, het deksel, het roerblad en de kom met lauw water en vloeibare zeep. Gebruik geen schuurmiddelen of metalen sponsen. Dompel de motor niet in water of een andere vloeistof.  De vloeistof aan de binnenkant van de kom moet bevroren zijn vooraleer u ijs begint te maken. Plaats de kom gedurende minstens 8 uur in de diepvriezer zodat de vloeistof in het recipiënt bevriest en monteer de roomijsmachine Waarschuwing: Van zodra de kom bevroren is, raakt u de binnenkant van de bevroren kom niet aan met natte of vochtige handen: uw vingers kunnen aan het metaal plakken. Het is belangrijk de kom aan te raken met een droge doek.  Plaats de basis op een glad en stabiel oppervlak.  Breng de motor aan in de holte van het deksel door stevig te drukken.  Breng de as aan via het gat van de motor en schuif het roerblad over de as.  Plaats bevroren kom in de buitenste kom.  Plaats vervolgens het deksel op de kom. Draai het deksel met de klom mee om het te sluiten. 43 3) GEBRUIK VAN UW APPARAAT a) Werking  Sluit het apparaat aan op het stopcontact. U hoort onmiddellijk een geluidssignaal. Op het scherm verschijnt automatisch een duurtijd van 20 min. Indien u de tijd wilt afstellen, drukt u op de "Reset" knop. Telkens u drukt, komt er een minuut bij. U kunt een duurtijd kiezen tussen 20 en 40 minuten.  Druk op de "Power" knop nadat u de duur hebt geregeld.  Eens u de kom hebt ingevroren en de roomijsmachine hebt gemonteerd, giet u de koude ingrediënten langs de opening voor de ingrediënten zoals aangeduid in de recepten. Vul de kom niet verder dan de helft want de roomijsmachine zal de ingrediënten niet goed mengen.  Het apparaat moet aangezet worden vooraleer er ingrediënten toegevoegd worden om te voorkomen dat ze onmiddellijk bevriezen.  Tijdens de laatste 10 seconden hoort u elke seconde een alarm tot de tijd is afgelopen. De machine stopt op hetzelfde moment. Ontkoppel de motor en verwijder deze. Het ijs is klaar om te worden opgediend. Belangrijk: Zet de roomijsmachine niet op of af tijdens het vriesproces, zoniet kan de mengeling aan de kom vastvriezen wat de werking van het roerblad kan verhinderen. Om verhitting van de motor te voorkomen, zal de rotatierichting wijzigen als de mengeling te dik wordt. Als de rotatierichting blijft wijzigen, legt u de machine stil van zodra de mengeling klaar is. In geval van verhitting van de motor treedt er een veiligheid in werking zodat deze stilvalt. In dat geval schakelt u de machine uit, verwijdert u de stekker uit het stopcontact en laat u de motor afkoelen. Het ijs moet een zachte vastheid hebben. Als u wilt dat het ijs vaster wordt, moet u het gedurende 1/2 - 1 uur in de diepvriezer bewaren tot het goed ingevroren is. Bewaar het ijs in een goed afgesloten plastic recipiënt zodat de geuren van de diepvriezer de smaak ervan niet beïnvloeden. b) Recepten Tips voor vast ijs:  Zorg ervoor dat de suiker opgelost is in de mengeling en dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.  Gebruik vers fruit. Verwijder het vruchtvlees, de pitten, stenen, enz., en snij ze in kleine stukken.  Gebruik 100% natuurlijk sap voor zo veel mogelijk smaak.  Er wordt aanbevolen dat de te mengen ingrediënten een temperatuur van 10° C hebben. 44 Citroensorbet Ingrediënten Sap van 6 citroenen 290 g suiker 435 ml water Bereiding: Rasp de schil van 5 citroenen en pers zes citroenen uit. Los de suiker gedurende 10 minuten op in warm water en voeg de citroenzestes toe. Voeg het citroensap toe en laat afkoelen. Giet de mengeling in de roomijsmachine en laat deze gedurende 30 minuten werken. Als het ijs klaar is, bewaart u het gedurende een half uur in de diepvriezer. Aardbeisorbet Ingrediënten 435 g aardbeien 90 g suiker 145 ml water 1/2 lepel citroensap Bereiding: Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Meng alle bestanddelen. Laat het water koken en voeg de suiker toe. Laat het water koken tot de suiker opgelost is. Laat de siroop een beetje afkoelen. Giet het citroensap en de siroop op de aardbeienpuree. Giet de mengeling in de roomijsmachine en laat deze gedurende 30 minuten werken. Vervolgens plaatst u het uiteindelijke mengsel gedurende een half uur in de diepvriezer. Vanille-ijs Ingrediënten 180 ml melk 180 ml slagroom 1,5 geopend vanillestokje 4 eigelen 65 gram suiker Bereiding: Laat de melk met de slagroom en de vanillestokjes koken en laat afkoelen. Klop de eigelen met de suiker op tot deze van kleur verandert en in volume verdubbelt. Krab het binnenste uit het vanillestokje en voeg dit aan de melk toe. Verwarm tot aan het kookpunt en voeg dit alles toe aan het eigeel. Giet de mengeling in de roomijsmachine en laat deze gedurende 30 minuten werken. Plaats de bereiding vervolgens gedurende een half uur in de diepvriezer. 45 Pistache-ijs Ingrediënten: 180 ml volle melk 73 g suiker 1 ei 110 g gepelde pistachenoten 325 g slagroom 1,5 kleine lepel vanille-extract Bereiding: Verwarm de melk en klop het ei op met de suiker. Giet de warme melk langzaam in het eiersuikermengsel, blijf roeren. Giet deze pasta in een kookpot en verwarm het geheel door stevig te blijven roeren tot het dik wordt. Maar laat het niet koken! Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Giet de slagroom bij het vanille-extract en laat dit afkoelen in de koelkast. Giet het geheel in de roomijsmachine en laat deze 30 minuten werken. Als het ijs klaar is, voegt u de gemalen pistachenoten toe via de opening (3) in het deksel. Na de bereiding in de roomijsmachine plaatst u de uiteindelijke mengeling gedurende een half uur in de diepvriezer. Citroenijs Ingrediënten: 180 ml slagroom 180 ml volle melk 3 eigelen 150 g suiker 1,5 kleine lepel citroenzeste Bereiding: Laat de slagroom koken met de melk, voeg suiker toe. Klop de eigelen op en voeg een beetje van de verwarmde roommengeling toe. Klop deze mengeling op en giet de rest van de melk samen met de room in de pan en warm het geheel in een waterbad op, blijf roeren en verwarm tot het geheel de vorm heeft van een pap. Voeg nu de citroenzeste toe. Laat afkoelen in de koelkast. Giet de mengeling vervolgens in de roomijsmachine en laat deze gedurende 30 minuten werken. Na de bereiding plaatst u de mengeling gedurende een half uur in de diepvriezer. 46 Aardbeienijs Ingrediënten: 220 g verse aardbeien 90 g kristalsuiker 1 eigeel 2/4 lepel citroensap 180 ml volle melk 1 dl slagroom Bereiding: Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Maak een puree met citroensap en melk. Klop het eigeel op met suiker tot het geheel begint te schuimen. Sla de room op tot deze stevig is. Meng de aardbeien met de slagroom en het eigeel. Zorg ervoor dat deze pasta goed gemengd is. Plaats de mengeling gedurende 30 minuten in de roomijsmachine. Na de bereiding in de roomijsmachine plaatst u de uiteindelijke mengeling gedurende een half uur in de diepvriezer. Bananenijs Ingrediënten: 220 g rijpe bananen 95g kristalsuiker sap van 1 citroen 1 eigeel ¾ dl slagroom 220 ml volle melk Bereiding: Maak een puree met de bananen en het eigeel, de suiker en het citroensap. Klop de bananenpuree op met de slagroom en de melk (klop de room niet op). Plaats de mengeling gedurende 30 minuten in de roomijsmachine. Na de bereiding in de roomijsmachine plaatst u de uiteindelijke mengeling gedurende een half uur in de diepvriezer. Ijs van blauwe bessen Ingrediënten: 510 g blauwe bessen 580 ml spuitwater 75 g poedersuiker Bereiding: Meng de blauwe bessen, het spuitwater en de poedersuiker tot u een zachte puree verkrijgt. U kan de mengeling kloppen met de klopper als u wenst. Plaats de mengeling gedurende 30 minuten in de roomijsmachine. Plaats de mengeling vervolgens gedurende een half uur in de diepvriezer. 47 Soja-ijs met aardbeien Ingrediënten: 220 g aardbeien 110 g suiker 6 eigelen 3 theelepels honing 0,75 l sojamelk Bereiding: Laat de sojamelk met de honing koken. Plet de aardbeien tot puree en voeg deze mengeling toe aan de sojamelk en honing. Klop de eigelen tot schuim. Giet het kokend water over de eigelen en roer goed. Laat afkoelen en plaats het geheel gedurende 30 minuten in de roomijsmachine. Plaats de mengeling vervolgens gedurende een half uur in de diepvriezer. Versier met stukjes aardbei alvorens op te dienen. Yoghurtijs Ingrediënten: 510 g volle (Turkse) yoghurt 75 g volle melk 130 g fijne suiker 22 g druivensuiker 22 g magere melkpoeder Bereiding: Los de suiker, druivensuiker en melkpoeder op in de warme melk. Laat afkoelen. Meng de yoghurt en de melk goed. Zet de roomijsmachine gedurende 30 minuten aan. (Voor een zachter resultaat kan u 100g half opgeklopte room toevoegen alvorens het geheel in te vriezen). Plaats de mengeling vervolgens gedurende een half uur in de diepvriezer. 4) ONDERHOUD EN SCHOONMAKEN VAN UW APPARAAT Vooraleer u de roomijsmachine gaat schoonmaken dient u zich ervan te vergewissen dat het apparaat uitgeschakeld is. Demonteer de roomijsmachine. Was de kom, het deksel, de as en het roerblad af met lauw zeepwater. Maak alle onderdelen goed schoon en droog ze goed af alvorens ze opnieuw in elkaar te steken. Deze onderdelen zijn niet geschikt voor de vaatwasmachine. Maak de motor van de roomijsmachine schoon met een vochtige doek. Gebruik geen schuurmiddel om het product schoon te maken. Dompel de motor niet in water of een andere vloeistof. BRANDT FRANKRIJK - S.A.S. met een kapitaal van 1.000.000 euro 89/91 Boulevard Franklin Roosevelt - 92854 Rueil-Malmaison (Frankrijk) 48
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Brandt SOR15ER Handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor