Philips HR2300 Handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

25
Algemene beschrijving (fig. 1)
A Motorgedeelte
B Aan/uit schakelaar
C Ontgrendelknop voor het losnemen van het
motorgedeelte van het deksel
D Ontgrendelknop voor het losnemen van het
deksel met motorgedeelte van de kom
E Netsnoer
F Deksel (4822 441 80844)*
G Vulopening
H Roerder (4822 690 40257)*
I Koelbak (HR 2996)*
J Kom (4822 418 40897)*
* Voor vervanging: wend u tot uw leverancier
onder vermelding van deze nummers.
Tip: als u een extra koelbak (HR 2996)
aanschaft, kunt u grotere hoeveelheden ijs
bereiden of twee verschillende smaken.
Hoe werkt de ijsmachine?
In de kom ligt de diepgevroren koelbak. Deze
koelt het mengsel van ingrediënten sterk af, terwijl
de roerder ronddraait.
De roerder wordt aangedreven door de motor in
het motorgedeelte. Het bevriezende mengsel
wordt geroerd totdat er consumptie-ijs is gevormd.
Het hangt vooral van het type ijsmengsel af, hoe
lang dat duurt (25 à 45 minuten).
Nederlands
Belangrijk
Lees de gebruiksaanwijzing en bekijk
alle illustraties (zie pag. 3) voordat u het
apparaat in gebruik neemt.
Bij het bereiden van consumptie-ijs is
hygiëne van groot belang. Zorg er dus
voor dat alle onderdelen van de
ijsmachine - en vooral de delen die met
het ijs in contact komen - goed schoon
zijn.
Voorkom dat de ingrediënten aan de
koelbak vastvriezen, zodat de roerder
niet meer kan draaien.
- Doe alleen ingrediënten in de kom als
de roerder ronddraait.
- Schakel het apparaat pas uit wanneer
het ijs klaar is.
Overschrijd niet de in de recepten
aangegeven hoeveelheden.
N.B. De koelbak bevat een niet-giftige
zoutoplossing.
Uit elkaar nemen
- Schuif de ontgrendelknop in de richting van de
pijl en draai het bovenste stuk van de
ijsmachine in de richting van de pijl (fig. 2).
- Trek de roerder uit het motorgedeelte (fig. 3).
- Druk op de ontgrendelknop en neem het
motorgedeelte van het deksel (fig. 4).
- Til de koelbak uit de kom (fig. 5).
Schoonmaken
Let erop dat de stekker uit het stopcontact is
genomen voordat u met het schoonmaken
begint.
Neem de ijsmachine na gebruik geheel uit
elkaar.
Was het deksel (niet het motorgedeelte!), de
roerder en de kom af in warm sop. Was de
koelbak af in lauwwarm sop (max. 40° C). (Het
wordt niet aanbevolen deze delen in een
afwasmachine te doen.)
Neem het motorgedeelte af met een vochtige
doek. Dompel het motorgedeelte nooit in water.
Spoel het ook niet af onder de kraan.
Koelbak invriezen
U kunt de koelbak op werktemperatuur brengen
in de diepvriezer of in het vriesvak van de
yyy of yyyy koelkast. (N.B. De koelbak
moet —18° C of kouder zijn.)
Gemiddeld duurt het ongeveer 18 uur voordat
een volledig ontdooide koelbak op
werktemperatuur is gebracht.
Let erop dat de koelbak schoon en droog is als
hij wordt ingevroren. Bewaar de koelbak met de
bodem omlaag in een goed afgesloten plastic
zak in de diepvriezer: dan is de koelbak steeds
klaar voor gebruik.
Leg geen andere in te vriezen voorwerpen op of
tegen de koelbak.
Haal de koelbak pas uit de diepvriezer nadat u
de ingrediënten voor het ijs gereed hebt.
In elkaar zetten
- Doe de ingevroren koelbak in de kom (fig. 6).
- Schuif het lipje aan de voorzijde van het
motorgedeelte in de uitsparing (fig. 7).
- Druk dan het motorgedeelte omlaag tot het
26
vastklikt (fig. 8).
- Steek de roerder in de opening van het
motorgedeelte. (U hoort dan een lichte “Klik”.)
(Fig. 9.)
- Zet het bovenste stuk van de ijsmachine op de
kom. Let op de juiste stand.
- Draai het bovenste stuk in de richting van de pijl
tot u “Klik” hoort (fig. 10). De ijsmachine is nu
klaar voor gebruik.
IJs maken
Maak het mengsel van ingrediënten voor het ijs
klaar.
- Overschrijd niet de in de recepten aangegeven
hoeveelheden. De kans bestaat dat het ijs dan
minder compact wordt.
- Gebruik bij voorkeur ingrediënten op
koelkasttemperatuur.
Haal de koelbak uit de diepvriezer.
- Verwijder de plastic diepvrieszak.
- Controleer of er geen ijslaag op is gekomen en
of er geen ijsklonters of -druppels zijn
vastgevroren. U kunt de ingevroren koelbak niet
afspoelen: dan zou er meteen een dikke ijslaag
op komen! Eventuele rijpaanslag kunt u met
een spatel verwijderen. Gebruik hiervoor geen
metalen keukengerei, om beschadiging te
voorkomen.
- Als de koelbak goed is ingevroren, is de inhoud
ervan geheel hard. (De inhoud klotst niet
wanneer u de koelbak schudt.)
Leg de ingevroren koelbak in de kom van de
ijsmachine.
Zet de ijsmachine in elkaar.
Schakel éérst de motor in met aan/uit
schakelaar (B) ...
. . . en doe dan pas het mengsel van
ingrediënten via de vulopening in de koelbak.
De roerder moet ronddraaien als u de kom vult:
anders vriezen de ingrediënten onmiddellijk
vast aan de koelbak!
Laat de ijsmachine werken (25 à 45 minuten).
- Eerst kan het ijs er wat korrelig uitzien. Later
wordt het smeuïg.
Bereidingstijd
De bereidingstijden die in de recepten worden
aangegeven zijn gemiddelden. U kunt er naar
eigen inzicht van afwijken.
De bereidingstijd is afhankelijk van:
- de begintemperatuur van het ijsmengsel;
- de omgevingstemperatuur;
- de hoeveelheden en de samenstelling van het
ijsmengsel.
Hoe hoger de begin- en de omgevingstem-
peratuur, hoe langer het bereiden duurt. Het
beste resultaat krijgt u indien het ijsmengsel is
voorgekoeld.
IJssoorten met een hoge volumetoename -
zoals aardbeien- en kersenijsmousse en ijs met
Schakel de ijsmachine niet uit vóórdat het ijs
klaar is! Wanneer u de motor te vroeg
uitschakelt, kunnen de ingrediënten aan de
koelbak vastvriezen en kan de roerder niet
meer ronddraaien.
Als dit toch is gebeurd:
-Schakel de ijsmachine uit.
-Schuif de ontgrendelknop in de richting van
de pijl en draai het bovenste gedeelte van de
ijsmachine in de richting van de pijl (fig. 2).
-Draai meteen daarna het bovenste gedeelte
terug (in de richting van de pijl) tot u “Klik”
hoort (fig. 10).
- Schakel direkt daarna de ijsmachine weer in.
De ijsmachine is voorzien van een
veiligheidsschakeling. Bij overbelasting wordt
de motor automatisch uitgeschakeld.
Schakel in dat geval de machine uit. Nadat de
motor voldoende is afgekoeld, kunt u de
ijsmachine weer inschakelen.
Schakel de ijsmachine uit zodra het ijs klaar is.
Neem de stekker uit het stopcontact en neem
het deksel met het motorgedeelte van het
apparaat.
- Laat de ijsmachine niet te lang werken. Als u
ziet dat het ijs aan de bovenkant en/of aan de
randen begint te smelten, zet u het apparaat
dan stop.
- In sommige gevallen wordt het ijs zo stevig, dat
de roerder tenslotte vanzelf stil komt te staan.
Schakel dan de motor uit: het ijs is klaar.
Schep het ijs uit de kom. Verwijder het laatste
ijs met behulp van een plastic lepel of spatel,
om beschadiging van de koelbak te voorkomen.
27
veel slagroom - hebben een langere
bereidingstijd dan bijvoorbeeld vruchten- en
sorbetijs.
IJs bewaren
In de ijsmachine
Als het ijs klaar is, kunt u het afgedekt nog +
10
minuten in het apparaat bewaren.
In de diepvriezer
IJs is beperkt houdbaar. Een langdurig verblijf
in de diepvriezer komt de smaak en de kwaliteit
van het ijs niet ten goede. Na 1 à 2 weken
begint de structuur van het ijs te verminderen,
en gaat de verse smaak verloren.
Vers ijs smaakt het beste. Maak het ijs dus niet te
lang van tevoren.
Mocht u toch ijs in de diepvriezer willen bewaren,
neemt u dan de volgende regels in acht:
- Bewaar het ijs in een schone, goed sluitende
diepvriesdoos. (Niet in de koelbak zelf
bewaren.)
- De bewaartemperatuur moet tenminste -18° C
zijn.
- Vermeld op de diepvriesdoos de datum van be-
reiding en het soort ijs.
- Ontdooid of half-ontdooid ijs nooit opnieuw in-
vriezen.
Haal het ijs ongeveer een half uur voor het
gebruik uit de diepvriezer en zet het in de
koelkast. U kunt het ook bij kamertemperatuur in
10 à 15 minuten op consumptietemperatuur laten
komen.
Let op: sorbetijs ontdooit sneller dan roomijs.
Bewaartijd
IJs van niet-gekookte ingrediënten:
+ 1 week
Sorbet-ijs:
1 à 2 weken
IJs van halfgekookte ingrediënten:
+ 2 weken
Ingrediënten
Eieren
De recepten zijn gebaseerd op eieren van 55-
60 g (klasse 4).
Toevoeging van eierdooiers aan het ijsmengsel
geeft het ijs een betere structuur en maakt het
smeuïger.
Zeer koud eiwit kunt u niet goed stijf slaan.
Neem de eieren daarom enkele uren vóór
gebruik uit de koelkast.
In diverse recepten worden alleen de dooiers
verwerkt. Het overblijvende eiwit kunt u
gebruiken voor bijvoorbeeld Omelette
Sibérienne en Meringues (schuimbakjes). In de
meeste kookboeken vindt u wel een recept.
Melk
U kunt zowel gepasteuriseerde als
gesteriliseerde melk gebruiken. De keuze
tussen volle of halfvolle melk is een kwestie van
smaak. Het ijs wordt romiger naarmate u melk
met een hoger vetgehalte gebruikt.
In verschillende recepten worden de
ingrediënten aan (bijna) kokende melk
toegevoegd. IJs, gemaakt van gekookte
ingrediënten is langer houdbaar.
Bij de bereiding van het mengsel kan het
voorkomen dat de ingrediënten gaan schiften.
U kunt het mengsel weer glad en geschikt voor
verwerking krijgen door het in een elektrische
mengbeker of foodprocessor gedurende 1 mi-
nuut te mengen. U kunt ook 1 dl zeer koude
slagroom toevoegen en het mengsel, onder
voortdurend kloppen, snel af laten koelen.
Slagroom
Gebruik altijd gekoelde slagroom.
Als in het recept “geklopte slagroom” staat, klop
dan de slagroom niet geheel stijf: de slagroom
kan dan gemakkelijker met andere ingrediënten
vermengd worden.
In de zomer is het aan te bevelen de kom
waarin de slagroom wordt stijfgeslagen en de
kloppers in de koelkast te plaatsen.
Het vetpercentage van de slagroom heeft
invloed op het ijs: meer vet maakt het ijs
smeuïger.
Suiker
Gebruik fijne kristalsuiker, omdat deze
gemakkelijker oplost. Ook kunt u poedersuiker,
basterdsuiker of honing gebruiken. Grove
kristalsuiker kunt u fijnmalen in een mengbeker
of foodprocessor.
Gebruik van te weinig suiker heeft een nadelige
invloed op de structuur en stevigheid van het
ijs.
28
Vruchten
Vers fruit geeft het lekkerste ijs en is bovendien
gezond. Fruit uit pot of blik is echter ook goed
te gebruiken. Laat dit voor het pureren goed
uitlekken.
Zomerfruit (bijv. aardbeien, frambozen,
abrikozen, perziken en bessen) laat zich
uitstekend invriezen, zodat u ook buiten het
seizoen vruchtenijs van vers fruit kunt bereiden.
In een diepvriezer of in een yyy of yyyy
koelkast kunt u diepvriesvruchten 8 à 9 maan-
den bewaren.
Vruchten die ongekookt worden gepureerd,
kunnen verkleuren. Om dit te voorkomen
besprenkelt u de stukken fruit (appel, banaan,
peer, pruim) vóór het pureren met wat
citroensap.
Als u stukjes fruit aan het ijs wil toevoegen,
bestrooi ze dan met wat suiker voordat u ze laat
bevriezen. Op deze manier voorkomt u dat er in
de stukjes fruit harde ijskristallen ontstaan.
Alcohol
Laat de ijsmachine langer werken als het
ijsmengsel alcohol bevat. Het ijs wordt niet zo
stevig als ijs zonder alcohol.
Suikerstroop
Als u vaak sorbetijs maakt, kunt u de
suikerstroop van tevoren klaarmaken en in een
afgesloten fles in de koelkast bewaren.
Voor het maken van suikerstroop heeft u nodig:
- een (roestvrijstalen) pan;
- een roerlepel;
- voor 300 cc suikerstroop:
200 cc water en 200 g fijne kristalsuiker;
- voor 450 cc suikerstroop:
275 cc water en 275 g fijne kristalsuiker;
- Doe de suiker en het water in de pan en roer
goed.
- Op een laag vuur de suiker al roerende
oplossen. Eventueel schuim met schuimspaan
verwijderen.
- Laat het mengsel ca. 1 minuut doorkoken .
- Neem de pan van het vuur en laat de
suikerstroop afkoelen.
Versieren en serveren
De aangegeven hoeveelheden zijn voldoende
voor 4 à 5 personen, afhankelijk van de
toepassing en het soort ijs.
U kunt het ijs in metalen of glazen coupes
opdienen, op metalen of glazen schaaltjes, of
op dessertbordjes. Maar u kunt ook, al naar ge-
lang het soort ijs, gebruik maken van
uitgeholde, gehalveerde vruchten, zoals
meloen, ananas, sinaasappel, citroen of
grapefruit.
Het beste kunt u de coupes, schaaltjes of uitge-
holde vruchten voor het opdienen in het
vriesvak of diepvriezer afkoelen. Het ijs zal dan
bij het opdienen minder snel smelten.
Sommige soorten ijs, zoals roomijs, koffie-ijs en
chocolade-ijs, zijn wat minder compact dan
andere. Deze ijssoorten kunt u het beste uit de
ijsmachine halen en een half uur voor het
opdienen in de vriezer koelen.
IJsbolletjes kunt u vormen met behulp van een
ijsschep. Deze moet goed schoon zijn. U kunt
de ijsschep vóór het scheppen van een
ijsbolletje in water dompelen: dan worden de
bolletjes mooi glad. Wilt u het ijs tot coupes
verwerken, zet de bolletjes dan een half uur in
de vriezer om smelten tijdens het garneren te
voorkomen.
IJs laat zich goed combineren met gebak
(soezen, cake, schuim) of met flensjes.
Garneer het ijs met bijvoorbeeld geklopte slag-
room, eiwit, creme fraîche of vla.
Vermeng de geklopte slagroom of creme fraî-
che voor het garneren eens met fijngehakte
noten.
Neem wat meer vruchten dan aangegeven in
het recept en garneer het ijs met de extra
vruchten. Of neem bijvoorbeeld gekonfijte
vruchten of andere geconserveerde vruchten,
cocktailkersen of gewelde rozijnen. De smaak
van deze ingrediënten komt nog beter tot z’n
recht als u ze in likeur drenkt.
Combineer ook het ijs eens met een
bijpassende likeur.
IJs kan ook feestelijk versierd worden met bij-
voorbeeld chocoladehagelslag,
chocoladeblaadjes of -vlokken, geraspte
chocolade, noga, praline, bonbons, gemalen
kokos of gehakte noten (walnoten, hazelnoten,
geschaafde amandelen, pistachenoten).
Het ijs krijgt een heel verzorgd tintje als u het
voorziet van één of meer ijswafels, lange
vingers, bitterkoekjes of oublies.
Sauzen
Sauzen en siroop doen het ook goed op het ijs.
Er zijn veel mogelijkheden: zoete sauzen,
vruchtensauzen, vruchtensiroop.
U kunt diverse kant-en-klare sauzen kopen.
Maar, net als met ijs het geval is: zelfgemaakte
sauzen smaken beter.
Sauzen kunt u gerust enkele dagen van tevoren
29
bereiden. Bewaart u ze dan in de koelkast of
vriezer.
Warme sauzen
Als u de sauzen warm wilt serveren, verwarm
deze dan langzaam. Het ijs kunt u het best
eerst flink afkoelen in de vriezer, voordat u er
de warme saus over doet. De hier beschreven
sauzen kunt u ook koud serveren.
Serveer warme saus apart bij het ijs of giet de
saus er vlak voor het opdienen overheen.
Kersensaus
- Doe het sap van één blik kersen zonder pit
samen met de geraspte schillen van één
sinaasappel en één citroen in een pan.
- Laat het geheel 10 minuten zachtjes trekken.
- Zeef het mengsel.
- Giet een halve eetlepel citroensap en één
theelepel sinaasappelsap door een zeef in een
kom en vermeng één à twee theelepels
maizena of aardappelmeel met dit sap.
- Giet het mengsel van maizena of
aardappelmeel en vruchtensap al roerende bij
het hete kersensap.
- Laat het mengsel 1 minuut doorkoken.
- Breng de saus op smaak met suiker en
eventueel een eetlepel kirsch.
- Voeg vóór het opdienen de kersen toe.
Chocoladesaus
- Breek 100 gram pure chocolade in stukjes.
- Breng 125 cc water met de chocolade aan de
kook. Roer voortdurend tot alle chocolade is
gesmolten.
- Voeg daarna anderhalve theelepel vanillesuiker
toe.
- Laat de saus nog een minuut sudderen.
- Als de saus is afgekoeld, voegt u 50 cc
geklopte slagroom toe. Goed doorroeren.
Koude (vruchten)sauzen
Voor deze sauzen kunt u verse vruchten
gebruiken, maar desgewenst ook ingevroren of
geconserveerde vruchten.
- Als u verse vruchten pureert, voeg dan suiker
toe in een verhouding van 50-75 gram suiker op
200 gram fruit (afhankelijk van het soort fruit).
- Wrijf de vruchten door een nylon zeef om pitjes
te verwijderen. Koel de vruchtensaus voor het
opdienen.
Vries vruchtensauzen, gemaakt van vruchten
uit de diepvries, niet opnieuw in.
Vruchtensauzen, gemaakt van vers fruit, kunt u
wel invriezen.
Kinderfeest
Gebruik vrolijke, frisse kleuren voor het versieren
van kinderijs, en kies smaken die bij kinderen
favoriet zijn.
Kies als garnering slagroom of kant-en-klare
vanillevla, chocoladevla of vruchtenyoghurt.
Versier het ijs met hagelslag, gekleurde muisjes,
suikerbloemetjes, ijswafels of kleine chocolaatjes.
De kinderen kunnen zelf van tevoren vlaggetjes,
tekeningen en parapluutjes maken.
Laat kinderen het ijs zelf versieren met hagelslag,
wafels e.d.
Smakelijke combinaties zijn bijvoorbeeld:
Banaan/vanille-ijs/chocoladevla
Chocolademelk/chocolade-ijs/gehakte nootjes
Marshmellows/aardbeienijs/yoghurt
Plakjes cake/roomijs/vruchtensaus
Flensjes/poedersuiker/yoghurt/vruchtenijs
Recepten
[[[[ Citroensorbet-ijs
sap van
1
2
sinaasappel
175 cc vers citroensap
300 cc suikerstroop (zie pagina 28)
1
2
eiwit
Roer het citroen- en sinaasappelsap goed door de
suikerstroop. Klop het eiwit bijna stijf en roer het
mengsel er doorheen. Zorg ervoor dat het geheel
goed gemengd is.
Bereidingstijd: 25 - 35 minuten.
[[[[ Kiwisorbet-ijs
250 g verse geschilde kiwi’s
2 eetlepels citroensap
150 cc suikerstroop (zie pagina 28)
Pureer de kiwi’s samen met het citroensap en de
suikerstroop. Zorg ervoor dat alles goed gemengd
is.
Bereidingstijd: 25 - 35 minuten.
[[[[ Bananenijs
200 g rijpe bananen
sap van
1
2 citroen
75 g fijne kristalsuiker
150 cc melk
50 cc slagroom
Pureer de bananen samen met de suiker en het
citroensap. Roer de bananenpuree goed door de
slagroom en de melk.
Bereidingstijd: ca. 30 - 35 minuten.
30
[[[[ Roomijs
2 eierdooiers
250 cc volle melk
150 cc slagroom
75 g fijne kristalsuiker
5 g vanillesuiker
Klop de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker
licht en schuimig. Voeg al roerende de melk toe.
Klop de slagroom bijna stijf. Vermeng de geklopte
slagroom met de rest van de ingrediënten. Zorg
ervoor dat het geheel goed gemengd is.
Bereidingstijd: 40 - 50 minuten.
Tip: U kunt het roomijs vermengen met
bijvoorbeeld:
• 30 g gehakte walnoten, hazelnoten of pinda’s
• 40 g gehakte geconfijte vruchtjes
• 30 g grof gehakte pure chocolade of 5 g kaneel.
Voeg het gekozen ingrediënt halverwege de
bereidingstijd toe aan de inhoud van de kom. De
kaneel kan met de eierdooiers gemengd worden.
[[[[ Vanille-ijs
4 eierdooiers
65 g fijne kristalsuiker
5 g vanillesuiker
200 cc volle melk
125 cc slagroom
Doe de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker
in een kom. Klop het geheel met de mixer tot de
eierdooiers bijna wit van kleur zijn. Verwarm de
melk. Klop de slagroom door het
eierdooiermengsel en daarna beetje bij beetje de
hete melk. Schenk, wanneer de ingrediënten goed
met elkaar zijn gemengd, het mengsel in een pan.
Verwarm het bij een matige hitte en onder
voortdurend roeren ca. 2 minuten. Het mengsel
mag beslist niet koken. Laat het tot
koelkasttemperatuur afkoelen.
Bereidingstijd: 40 - 45 minuten.
[[[[ Chocolade-ijs
1 eierdooier
70 g fijne kristalsuiker
15 g cacao
200 cc halfvolle melk
125 cc slagroom
Klop de eierdooiers met de suiker, de cacao en 50
cc melk totdat de cacao is opgelost. Voeg de rest
van de melk toe en roer het geheel goed door.
Klop de slagroom bijna stijf. Giet het
cacaomengsel bij de geklopte slagroom. Zorg
ervoor dat het geheel goed gemengd is.
Bereidingstijd: 40 - 45 minuten.
Tip: U kunt het chocolade-ijs vermengen met
bijvoorbeeld 30 g grof gehakte geroosterde
hazelnoten of amandelen.
Voeg het gekozen ingrediënt halverwege de
bereidingstijd toe aan de inhoud van de kom.
[[[[ Koffie-ijs
1 eierdooier
6 g oploskoffie
70 g fijne kristalsuiker
200 cc volle melk
150 cc slagroom
5 g vanillesuiker
Los de koffie op in 1 eetlepel warm water en laat
het mengsel afkoelen. Klop de eierdooiers met de
suiker, de vanillesuiker, de opgeloste koffie en de
melk. Klop de slagroom bijna stijf. Giet het
koffiemengsel bij de geklopte slagroom. Zorg
ervoor dat het geheel goed gemengd is.
Bereidingstijd: 40 - 50 minuten.
Tip: U kunt het koffie-ijs vermengen met
bijvoorbeeld 40 g gehakte witte, pure of
Butterscotch chocolade.
Voeg het gekozen ingrediënt halverwege de
bereidingstijd toe aan de inhoud van de kom.
[[[[ Yoghurt-vruchtenijs
175 g vruchten, bijvoorbeeld: bosvruchten,
frambozen of aardbeien
80 g fijne kristalsuiker
50 cc slagroom
250 cc yoghurt
2 eetlepels citroensap
Was het fruit. Pureer het fruit met de suiker en het
citroensap. Voeg het fruitmengsel aan de yoghurt
en de slagroom toe. Zorg ervoor dat het geheel
goed gemengd is.
Bereidingstijd: 30 - 40 minuten.
[[[[ Aardbeienmousse
300 g aardbeien
180 cc suikerstroop (zie pagina 28)
sap van
1
2 citroen
2 eiwitten van kleine eieren
30 cc slagroom
Was de aardbeien. Pureer ze samen met het
citroensap en de suikerstroop. Klop de eiwitten
bijna stijf. Roer het aardbeienmengsel door de
geklopte eiwitten en giet er tenslotte de slagroom
bij. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
Bereidingstijd: 40 - 50 minuten.
31
[[[[ Aardbeienijs
200 g verse aardbeien
70 g fijne kristalsuiker
1 eetlepel citroensap
1 eierdooier
175 cc volle melk
50 cc slagroom
Was de aardbeien. Pureer ze samen met het
citroensap en de melk. Klop de eierdooiers met
suiker. Klop de slagroom bijna stijf. Vermeng het
aardbeienmengsel met de geklopte slagroom en
de eierdooiers. Zorg ervoor dat het geheel goed
gemengd is.
Bereidingstijd: 35 - 40 minuten.
Tip: In plaats van aardbeien kunt u ook
gepureerde bosbessen, bosvruchten, frambozen
of bramen gebruiken.
[[[[ Ananas-ijspudding
175 g verse ananas
100 g poedersuiker of fijne kristalsuiker
250 cc slagroom
1
2 eetlepel citroensap
Schil de ananas en verwijder de harde kern en de
ogen. Pureer de ananas samen met de suiker en
het citroensap. Klop de slagroom half stijf. Roer
het ananasmengsel door de geklopte slagroom.
Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is.
Bereidingstijd: 45 - 55 minuten.
[[[[ Tip: IJstaart Caprice
(ca. 6 personen)
ananas ijspudding
1 springvorm 20-22 cm
vetvrij bakpapier
1 biscuittaart
4 ananas schijven
1
1
2 blik mandarijntjes
eventueel likeur mintblaadjes
Bekleed de vorm vóór het vullen met vetvrij
bakpapier. Leg een rond stuk papier op de bodem
van de vorm en bekleed de rand met een lange
strook papier. Zet de beklede vorm ca. een half
uur in de vriezer, voordat u hem vult, om te
voorkomen dat het ijs smelt wanneer het in
aanraking komt met de vorm.
Het vullen van de vorm: Snijd de biscuittaart
doormidden en leg een plak op de bodem van de
vorm. Besprenkel de taartbodem eventueel met
likeur. Bedek de taart met een laag ijs en
vervolgens met een tweede laag taartbodem. Dek
de vorm af met papier. Zet de taart ca. 1 uur in de
vriezer (afhankelijk van de hardheid van het ijs).
Zet de schaal waarop u de ijstaart wilt serveren
enige tijd in de koelkast.
Maak de ijstaart op met vruchtjes en/of geklopte
slagroom.
[[[[ Suikervrij roomijs 4 porties (± 400 ml)
150 cc volle melk
30 cc slagroom
30 g zoetstof Sionon (poeder)
1 ei
10 druppels vanille-essence
Klop het ei met de melk, de zoetstof en de vanille-
essence schuimig. Klop de slagroom bijna stijf.
Vermeng de geklopte slagroom met de rest van
de ingredinten. Zorg er voor dat het geheel goed
gemengd is.
Bereidingstijd: 30 - 40 minuten.
Dit recept zonder suiker levert per portie zo weinig
koolhydraten (= suiker en zetmeel), dat één portie
nauwelijks invloed op het bloedsuikergehalte
heeft.
Eén portie is te gebruiken zonder dat daarvoor
iets van het diabetes-dieet weggelaten hoeft te
worden.
Is Sionon bij u niet verkrijgbaar , vervang het dan
door een vergelijkbare poedervormige zoetstof.
Om de ijsmassa stevig te krijgen is een
poedervormige zoetstof nodig met een volume dat
vergelijkbaar is met gewone suiker. Compacte
zoetstoffen (zoals Aspartaam) zijn daarom niet
geschikt.
Vraag uw apotheker, drogist of diëtist om advies.
Mensen met diabetes kunnen tegenwoordig ook
gerechten gebruiken die met gewone suiker
gezoet zijn. Er moeten dan wel enkele richtlijnen
in acht genomen worden.
Voor meer informatie hierover dient men zijn of
haar arts of diëtist te raadplegen.

Documenttranscriptie

N.B. De koelbak bevat een niet-giftige zoutoplossing. Nederlands Belangrijk Uit elkaar nemen • Lees de gebruiksaanwijzing en bekijk alle illustraties (zie pag. 3) voordat u het apparaat in gebruik neemt. • Bij het bereiden van consumptie-ijs is hygiëne van groot belang. Zorg er dus voor dat alle onderdelen van de ijsmachine - en vooral de delen die met het ijs in contact komen - goed schoon zijn. • Voorkom dat de ingrediënten aan de koelbak vastvriezen, zodat de roerder niet meer kan draaien. - Doe alleen ingrediënten in de kom als de roerder ronddraait. - Schakel het apparaat pas uit wanneer het ijs klaar is. • Overschrijd niet de in de recepten aangegeven hoeveelheden. - Schuif de ontgrendelknop in de richting van de pijl en draai het bovenste stuk van de ijsmachine in de richting van de pijl (fig. 2). - Trek de roerder uit het motorgedeelte (fig. 3). - Druk op de ontgrendelknop en neem het motorgedeelte van het deksel (fig. 4). - Til de koelbak uit de kom (fig. 5). Schoonmaken • Let erop dat de stekker uit het stopcontact is genomen voordat u met het schoonmaken begint. • Neem de ijsmachine na gebruik geheel uit elkaar. • Was het deksel (niet het motorgedeelte!), de roerder en de kom af in warm sop. Was de koelbak af in lauwwarm sop (max. 40° C). (Het wordt niet aanbevolen deze delen in een afwasmachine te doen.) • Neem het motorgedeelte af met een vochtige doek. Dompel het motorgedeelte nooit in water. Spoel het ook niet af onder de kraan. Algemene beschrijving (fig. 1) A Motorgedeelte B Aan/uit schakelaar C Ontgrendelknop voor het losnemen van het motorgedeelte van het deksel D Ontgrendelknop voor het losnemen van het deksel met motorgedeelte van de kom E Netsnoer F Deksel (4822 441 80844)* G Vulopening H Roerder (4822 690 40257)* I Koelbak (HR 2996)* J Kom (4822 418 40897)* * Voor vervanging: wend u tot uw leverancier onder vermelding van deze nummers. Koelbak invriezen • U kunt de koelbak op werktemperatuur brengen in de diepvriezer of in het vriesvak van de yyy of yyyy koelkast. (N.B. De koelbak moet —18° C of kouder zijn.) • Gemiddeld duurt het ongeveer 18 uur voordat een volledig ontdooide koelbak op werktemperatuur is gebracht. • Let erop dat de koelbak schoon en droog is als hij wordt ingevroren. Bewaar de koelbak met de bodem omlaag in een goed afgesloten plastic zak in de diepvriezer: dan is de koelbak steeds klaar voor gebruik. • Leg geen andere in te vriezen voorwerpen op of tegen de koelbak. • Haal de koelbak pas uit de diepvriezer nadat u de ingrediënten voor het ijs gereed hebt. Tip: als u een extra koelbak (HR 2996) aanschaft, kunt u grotere hoeveelheden ijs bereiden of twee verschillende smaken. Hoe werkt de ijsmachine? In de kom ligt de diepgevroren koelbak. Deze koelt het mengsel van ingrediënten sterk af, terwijl de roerder ronddraait. De roerder wordt aangedreven door de motor in het motorgedeelte. Het bevriezende mengsel wordt geroerd totdat er consumptie-ijs is gevormd. Het hangt vooral van het type ijsmengsel af, hoe lang dat duurt (25 à 45 minuten). In elkaar zetten - Doe de ingevroren koelbak in de kom (fig. 6). - Schuif het lipje aan de voorzijde van het motorgedeelte in de uitsparing (fig. 7). - Druk dan het motorgedeelte omlaag tot het 25 vastklikt (fig. 8). - Steek de roerder in de opening van het motorgedeelte. (U hoort dan een lichte “Klik”.) (Fig. 9.) - Zet het bovenste stuk van de ijsmachine op de kom. Let op de juiste stand. - Draai het bovenste stuk in de richting van de pijl tot u “Klik” hoort (fig. 10). De ijsmachine is nu klaar voor gebruik. Schakel de ijsmachine niet uit vóórdat het ijs klaar is! Wanneer u de motor te vroeg uitschakelt, kunnen de ingrediënten aan de koelbak vastvriezen en kan de roerder niet meer ronddraaien. Als dit toch is gebeurd: -Schakel de ijsmachine uit. -Schuif de ontgrendelknop in de richting van de pijl en draai het bovenste gedeelte van de ijsmachine in de richting van de pijl (fig. 2). -Draai meteen daarna het bovenste gedeelte terug (in de richting van de pijl) tot u “Klik” hoort (fig. 10). - Schakel direkt daarna de ijsmachine weer in. IJs maken • Maak het mengsel van ingrediënten voor het ijs klaar. - Overschrijd niet de in de recepten aangegeven hoeveelheden. De kans bestaat dat het ijs dan minder compact wordt. - Gebruik bij voorkeur ingrediënten op koelkasttemperatuur. • Haal de koelbak uit de diepvriezer. - Verwijder de plastic diepvrieszak. - Controleer of er geen ijslaag op is gekomen en of er geen ijsklonters of -druppels zijn vastgevroren. U kunt de ingevroren koelbak niet afspoelen: dan zou er meteen een dikke ijslaag op komen! Eventuele rijpaanslag kunt u met een spatel verwijderen. Gebruik hiervoor geen metalen keukengerei, om beschadiging te voorkomen. - Als de koelbak goed is ingevroren, is de inhoud ervan geheel hard. (De inhoud klotst niet wanneer u de koelbak schudt.) • Leg de ingevroren koelbak in de kom van de ijsmachine. • Zet de ijsmachine in elkaar. • Schakel éérst de motor in met aan/uit schakelaar (B) ... . . . en doe dan pas het mengsel van ingrediënten via de vulopening in de koelbak. De roerder moet ronddraaien als u de kom vult: anders vriezen de ingrediënten onmiddellijk vast aan de koelbak! • Laat de ijsmachine werken (25 à 45 minuten). - Eerst kan het ijs er wat korrelig uitzien. Later wordt het smeuïg. • Schakel de ijsmachine uit zodra het ijs klaar is. Neem de stekker uit het stopcontact en neem het deksel met het motorgedeelte van het apparaat. - Laat de ijsmachine niet te lang werken. Als u ziet dat het ijs aan de bovenkant en/of aan de randen begint te smelten, zet u het apparaat dan stop. - In sommige gevallen wordt het ijs zo stevig, dat de roerder tenslotte vanzelf stil komt te staan. Schakel dan de motor uit: het ijs is klaar. • Schep het ijs uit de kom. Verwijder het laatste ijs met behulp van een plastic lepel of spatel, om beschadiging van de koelbak te voorkomen. De ijsmachine is voorzien van een veiligheidsschakeling. Bij overbelasting wordt de motor automatisch uitgeschakeld. Schakel in dat geval de machine uit. Nadat de motor voldoende is afgekoeld, kunt u de ijsmachine weer inschakelen. Bereidingstijd • De bereidingstijden die in de recepten worden aangegeven zijn gemiddelden. U kunt er naar eigen inzicht van afwijken. • De bereidingstijd is afhankelijk van: - de begintemperatuur van het ijsmengsel; - de omgevingstemperatuur; - de hoeveelheden en de samenstelling van het ijsmengsel. Hoe hoger de begin- en de omgevingstemperatuur, hoe langer het bereiden duurt. Het beste resultaat krijgt u indien het ijsmengsel is voorgekoeld. IJssoorten met een hoge volumetoename zoals aardbeien- en kersenijsmousse en ijs met 26 Ingrediënten veel slagroom - hebben een langere bereidingstijd dan bijvoorbeeld vruchten- en sorbetijs. Eieren • De recepten zijn gebaseerd op eieren van 5560 g (klasse 4). • Toevoeging van eierdooiers aan het ijsmengsel geeft het ijs een betere structuur en maakt het smeuïger. • Zeer koud eiwit kunt u niet goed stijf slaan. Neem de eieren daarom enkele uren vóór gebruik uit de koelkast. • In diverse recepten worden alleen de dooiers verwerkt. Het overblijvende eiwit kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld Omelette Sibérienne en Meringues (schuimbakjes). In de meeste kookboeken vindt u wel een recept. IJs bewaren • In de ijsmachine Als het ijs klaar is, kunt u het afgedekt nog + 10 minuten in het apparaat bewaren. • In de diepvriezer IJs is beperkt houdbaar. Een langdurig verblijf in de diepvriezer komt de smaak en de kwaliteit van het ijs niet ten goede. Na 1 à 2 weken begint de structuur van het ijs te verminderen, en gaat de verse smaak verloren. Vers ijs smaakt het beste. Maak het ijs dus niet te lang van tevoren. Mocht u toch ijs in de diepvriezer willen bewaren, neemt u dan de volgende regels in acht: - Bewaar het ijs in een schone, goed sluitende diepvriesdoos. (Niet in de koelbak zelf bewaren.) - De bewaartemperatuur moet tenminste -18° C zijn. - Vermeld op de diepvriesdoos de datum van bereiding en het soort ijs. - Ontdooid of half-ontdooid ijs nooit opnieuw invriezen. Haal het ijs ongeveer een half uur voor het gebruik uit de diepvriezer en zet het in de koelkast. U kunt het ook bij kamertemperatuur in 10 à 15 minuten op consumptietemperatuur laten komen. Let op: sorbetijs ontdooit sneller dan roomijs. Melk • U kunt zowel gepasteuriseerde als gesteriliseerde melk gebruiken. De keuze tussen volle of halfvolle melk is een kwestie van smaak. Het ijs wordt romiger naarmate u melk met een hoger vetgehalte gebruikt. • In verschillende recepten worden de ingrediënten aan (bijna) kokende melk toegevoegd. IJs, gemaakt van gekookte ingrediënten is langer houdbaar. Bij de bereiding van het mengsel kan het voorkomen dat de ingrediënten gaan schiften. U kunt het mengsel weer glad en geschikt voor verwerking krijgen door het in een elektrische mengbeker of foodprocessor gedurende 1 minuut te mengen. U kunt ook 1 dl zeer koude slagroom toevoegen en het mengsel, onder voortdurend kloppen, snel af laten koelen. Slagroom • Gebruik altijd gekoelde slagroom. • Als in het recept “geklopte slagroom” staat, klop dan de slagroom niet geheel stijf: de slagroom kan dan gemakkelijker met andere ingrediënten vermengd worden. • In de zomer is het aan te bevelen de kom waarin de slagroom wordt stijfgeslagen en de kloppers in de koelkast te plaatsen. • Het vetpercentage van de slagroom heeft invloed op het ijs: meer vet maakt het ijs smeuïger. Bewaartijd • IJs van niet-gekookte ingrediënten: + 1 week • Sorbet-ijs: 1 à 2 weken • IJs van halfgekookte ingrediënten: + 2 weken Suiker • Gebruik fijne kristalsuiker, omdat deze gemakkelijker oplost. Ook kunt u poedersuiker, basterdsuiker of honing gebruiken. Grove kristalsuiker kunt u fijnmalen in een mengbeker of foodprocessor. • Gebruik van te weinig suiker heeft een nadelige invloed op de structuur en stevigheid van het ijs. 27 Vruchten • Vers fruit geeft het lekkerste ijs en is bovendien gezond. Fruit uit pot of blik is echter ook goed te gebruiken. Laat dit voor het pureren goed uitlekken. • Zomerfruit (bijv. aardbeien, frambozen, abrikozen, perziken en bessen) laat zich uitstekend invriezen, zodat u ook buiten het seizoen vruchtenijs van vers fruit kunt bereiden. In een diepvriezer of in een yyy of yyyy koelkast kunt u diepvriesvruchten 8 à 9 maanden bewaren. • Vruchten die ongekookt worden gepureerd, kunnen verkleuren. Om dit te voorkomen besprenkelt u de stukken fruit (appel, banaan, peer, pruim) vóór het pureren met wat citroensap. • Als u stukjes fruit aan het ijs wil toevoegen, bestrooi ze dan met wat suiker voordat u ze laat bevriezen. Op deze manier voorkomt u dat er in de stukjes fruit harde ijskristallen ontstaan. • • • • Alcohol • Laat de ijsmachine langer werken als het ijsmengsel alcohol bevat. Het ijs wordt niet zo stevig als ijs zonder alcohol. • Suikerstroop • Als u vaak sorbetijs maakt, kunt u de suikerstroop van tevoren klaarmaken en in een afgesloten fles in de koelkast bewaren. • • Voor het maken van suikerstroop heeft u nodig: - een (roestvrijstalen) pan; - een roerlepel; - voor 300 cc suikerstroop: 200 cc water en 200 g fijne kristalsuiker; - voor 450 cc suikerstroop: 275 cc water en 275 g fijne kristalsuiker; - Doe de suiker en het water in de pan en roer goed. - Op een laag vuur de suiker al roerende oplossen. Eventueel schuim met schuimspaan verwijderen. - Laat het mengsel ca. 1 minuut doorkoken . - Neem de pan van het vuur en laat de suikerstroop afkoelen. • • uitgeholde, gehalveerde vruchten, zoals meloen, ananas, sinaasappel, citroen of grapefruit. Het beste kunt u de coupes, schaaltjes of uitgeholde vruchten voor het opdienen in het vriesvak of diepvriezer afkoelen. Het ijs zal dan bij het opdienen minder snel smelten. Sommige soorten ijs, zoals roomijs, koffie-ijs en chocolade-ijs, zijn wat minder compact dan andere. Deze ijssoorten kunt u het beste uit de ijsmachine halen en een half uur voor het opdienen in de vriezer koelen. IJsbolletjes kunt u vormen met behulp van een ijsschep. Deze moet goed schoon zijn. U kunt de ijsschep vóór het scheppen van een ijsbolletje in water dompelen: dan worden de bolletjes mooi glad. Wilt u het ijs tot coupes verwerken, zet de bolletjes dan een half uur in de vriezer om smelten tijdens het garneren te voorkomen. IJs laat zich goed combineren met gebak (soezen, cake, schuim) of met flensjes. Garneer het ijs met bijvoorbeeld geklopte slagroom, eiwit, creme fraîche of vla. Vermeng de geklopte slagroom of creme fraîche voor het garneren eens met fijngehakte noten. Neem wat meer vruchten dan aangegeven in het recept en garneer het ijs met de extra vruchten. Of neem bijvoorbeeld gekonfijte vruchten of andere geconserveerde vruchten, cocktailkersen of gewelde rozijnen. De smaak van deze ingrediënten komt nog beter tot z’n recht als u ze in likeur drenkt. Combineer ook het ijs eens met een bijpassende likeur. IJs kan ook feestelijk versierd worden met bijvoorbeeld chocoladehagelslag, chocoladeblaadjes of -vlokken, geraspte chocolade, noga, praline, bonbons, gemalen kokos of gehakte noten (walnoten, hazelnoten, geschaafde amandelen, pistachenoten). Het ijs krijgt een heel verzorgd tintje als u het voorziet van één of meer ijswafels, lange vingers, bitterkoekjes of oublies. Sauzen Versieren en serveren • Sauzen en siroop doen het ook goed op het ijs. Er zijn veel mogelijkheden: zoete sauzen, vruchtensauzen, vruchtensiroop. • U kunt diverse kant-en-klare sauzen kopen. Maar, net als met ijs het geval is: zelfgemaakte sauzen smaken beter. • Sauzen kunt u gerust enkele dagen van tevoren • De aangegeven hoeveelheden zijn voldoende voor 4 à 5 personen, afhankelijk van de toepassing en het soort ijs. • U kunt het ijs in metalen of glazen coupes opdienen, op metalen of glazen schaaltjes, of op dessertbordjes. Maar u kunt ook, al naar gelang het soort ijs, gebruik maken van 28 bereiden. Bewaart u ze dan in de koelkast of vriezer. Kinderfeest Gebruik vrolijke, frisse kleuren voor het versieren van kinderijs, en kies smaken die bij kinderen favoriet zijn. Kies als garnering slagroom of kant-en-klare vanillevla, chocoladevla of vruchtenyoghurt. Versier het ijs met hagelslag, gekleurde muisjes, suikerbloemetjes, ijswafels of kleine chocolaatjes. De kinderen kunnen zelf van tevoren vlaggetjes, tekeningen en parapluutjes maken. Laat kinderen het ijs zelf versieren met hagelslag, wafels e.d. Warme sauzen • Als u de sauzen warm wilt serveren, verwarm deze dan langzaam. Het ijs kunt u het best eerst flink afkoelen in de vriezer, voordat u er de warme saus over doet. De hier beschreven sauzen kunt u ook koud serveren. • Serveer warme saus apart bij het ijs of giet de saus er vlak voor het opdienen overheen. Kersensaus - Doe het sap van één blik kersen zonder pit samen met de geraspte schillen van één sinaasappel en één citroen in een pan. - Laat het geheel 10 minuten zachtjes trekken. - Zeef het mengsel. - Giet een halve eetlepel citroensap en één theelepel sinaasappelsap door een zeef in een kom en vermeng één à twee theelepels maizena of aardappelmeel met dit sap. - Giet het mengsel van maizena of aardappelmeel en vruchtensap al roerende bij het hete kersensap. - Laat het mengsel 1 minuut doorkoken. - Breng de saus op smaak met suiker en eventueel een eetlepel kirsch. - Voeg vóór het opdienen de kersen toe. Smakelijke combinaties zijn bijvoorbeeld: • Banaan/vanille-ijs/chocoladevla • Chocolademelk/chocolade-ijs/gehakte nootjes • Marshmellows/aardbeienijs/yoghurt • Plakjes cake/roomijs/vruchtensaus • Flensjes/poedersuiker/yoghurt/vruchtenijs Recepten [[[[ Citroensorbet-ijs sap van 1⁄2 sinaasappel 175 cc vers citroensap 300 cc suikerstroop (zie pagina 28) 1 ⁄2 eiwit Roer het citroen- en sinaasappelsap goed door de suikerstroop. Klop het eiwit bijna stijf en roer het mengsel er doorheen. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 25 - 35 minuten. Chocoladesaus - Breek 100 gram pure chocolade in stukjes. - Breng 125 cc water met de chocolade aan de kook. Roer voortdurend tot alle chocolade is gesmolten. - Voeg daarna anderhalve theelepel vanillesuiker toe. - Laat de saus nog een minuut sudderen. - Als de saus is afgekoeld, voegt u 50 cc geklopte slagroom toe. Goed doorroeren. [[[[ Kiwisorbet-ijs 250 g verse geschilde kiwi’s 2 eetlepels citroensap 150 cc suikerstroop (zie pagina 28) Pureer de kiwi’s samen met het citroensap en de suikerstroop. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Bereidingstijd: 25 - 35 minuten. Koude (vruchten)sauzen • Voor deze sauzen kunt u verse vruchten gebruiken, maar desgewenst ook ingevroren of geconserveerde vruchten. - Als u verse vruchten pureert, voeg dan suiker toe in een verhouding van 50-75 gram suiker op 200 gram fruit (afhankelijk van het soort fruit). - Wrijf de vruchten door een nylon zeef om pitjes te verwijderen. Koel de vruchtensaus voor het opdienen. • Vries vruchtensauzen, gemaakt van vruchten uit de diepvries, niet opnieuw in. • Vruchtensauzen, gemaakt van vers fruit, kunt u wel invriezen. [[[[ Bananenijs 200 g rijpe bananen sap van 1⁄2 citroen 75 g fijne kristalsuiker 150 cc melk 50 cc slagroom Pureer de bananen samen met de suiker en het citroensap. Roer de bananenpuree goed door de slagroom en de melk. Bereidingstijd: ca. 30 - 35 minuten. 29 [[[[ Roomijs 2 eierdooiers 250 cc volle melk 150 cc slagroom 75 g fijne kristalsuiker 5 g vanillesuiker Klop de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker licht en schuimig. Voeg al roerende de melk toe. Klop de slagroom bijna stijf. Vermeng de geklopte slagroom met de rest van de ingrediënten. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 40 - 50 minuten. Voeg het gekozen ingrediënt halverwege de bereidingstijd toe aan de inhoud van de kom. [[[[ Koffie-ijs 1 eierdooier 6 g oploskoffie 70 g fijne kristalsuiker 200 cc volle melk 150 cc slagroom 5 g vanillesuiker Los de koffie op in 1 eetlepel warm water en laat het mengsel afkoelen. Klop de eierdooiers met de suiker, de vanillesuiker, de opgeloste koffie en de melk. Klop de slagroom bijna stijf. Giet het koffiemengsel bij de geklopte slagroom. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 40 - 50 minuten. Tip: U kunt het roomijs vermengen met bijvoorbeeld: • 30 g gehakte walnoten, hazelnoten of pinda’s • 40 g gehakte geconfijte vruchtjes • 30 g grof gehakte pure chocolade of 5 g kaneel. Voeg het gekozen ingrediënt halverwege de bereidingstijd toe aan de inhoud van de kom. De kaneel kan met de eierdooiers gemengd worden. Tip: U kunt het koffie-ijs vermengen met bijvoorbeeld 40 g gehakte witte, pure of Butterscotch chocolade. Voeg het gekozen ingrediënt halverwege de bereidingstijd toe aan de inhoud van de kom. [[[[ Vanille-ijs 4 eierdooiers 65 g fijne kristalsuiker 5 g vanillesuiker 200 cc volle melk 125 cc slagroom Doe de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker in een kom. Klop het geheel met de mixer tot de eierdooiers bijna wit van kleur zijn. Verwarm de melk. Klop de slagroom door het eierdooiermengsel en daarna beetje bij beetje de hete melk. Schenk, wanneer de ingrediënten goed met elkaar zijn gemengd, het mengsel in een pan. Verwarm het bij een matige hitte en onder voortdurend roeren ca. 2 minuten. Het mengsel mag beslist niet koken. Laat het tot koelkasttemperatuur afkoelen. Bereidingstijd: 40 - 45 minuten. [[[[ Yoghurt-vruchtenijs 175 g vruchten, bijvoorbeeld: bosvruchten, frambozen of aardbeien 80 g fijne kristalsuiker 50 cc slagroom 250 cc yoghurt 2 eetlepels citroensap Was het fruit. Pureer het fruit met de suiker en het citroensap. Voeg het fruitmengsel aan de yoghurt en de slagroom toe. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 30 - 40 minuten. [[[[ Aardbeienmousse 300 g aardbeien 180 cc suikerstroop (zie pagina 28) sap van 1⁄2 citroen 2 eiwitten van kleine eieren 30 cc slagroom Was de aardbeien. Pureer ze samen met het citroensap en de suikerstroop. Klop de eiwitten bijna stijf. Roer het aardbeienmengsel door de geklopte eiwitten en giet er tenslotte de slagroom bij. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is. Bereidingstijd: 40 - 50 minuten. [[[[ Chocolade-ijs 1 eierdooier 70 g fijne kristalsuiker 15 g cacao 200 cc halfvolle melk 125 cc slagroom Klop de eierdooiers met de suiker, de cacao en 50 cc melk totdat de cacao is opgelost. Voeg de rest van de melk toe en roer het geheel goed door. Klop de slagroom bijna stijf. Giet het cacaomengsel bij de geklopte slagroom. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 40 - 45 minuten. Tip: U kunt het chocolade-ijs vermengen met bijvoorbeeld 30 g grof gehakte geroosterde hazelnoten of amandelen. 30 [[[[ Suikervrij roomijs 4 porties (± 400 ml) 150 cc volle melk 30 cc slagroom 30 g zoetstof Sionon (poeder) 1 ei 10 druppels vanille-essence Klop het ei met de melk, de zoetstof en de vanilleessence schuimig. Klop de slagroom bijna stijf. Vermeng de geklopte slagroom met de rest van de ingredinten. Zorg er voor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 30 - 40 minuten. [[[[ Aardbeienijs 200 g verse aardbeien 70 g fijne kristalsuiker 1 eetlepel citroensap 1 eierdooier 175 cc volle melk 50 cc slagroom Was de aardbeien. Pureer ze samen met het citroensap en de melk. Klop de eierdooiers met suiker. Klop de slagroom bijna stijf. Vermeng het aardbeienmengsel met de geklopte slagroom en de eierdooiers. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 35 - 40 minuten. Dit recept zonder suiker levert per portie zo weinig koolhydraten (= suiker en zetmeel), dat één portie nauwelijks invloed op het bloedsuikergehalte heeft. Eén portie is te gebruiken zonder dat daarvoor iets van het diabetes-dieet weggelaten hoeft te worden. Is Sionon bij u niet verkrijgbaar , vervang het dan door een vergelijkbare poedervormige zoetstof. Om de ijsmassa stevig te krijgen is een poedervormige zoetstof nodig met een volume dat vergelijkbaar is met gewone suiker. Compacte zoetstoffen (zoals Aspartaam) zijn daarom niet geschikt. Vraag uw apotheker, drogist of diëtist om advies. Mensen met diabetes kunnen tegenwoordig ook gerechten gebruiken die met gewone suiker gezoet zijn. Er moeten dan wel enkele richtlijnen in acht genomen worden. Voor meer informatie hierover dient men zijn of haar arts of diëtist te raadplegen. Tip: In plaats van aardbeien kunt u ook gepureerde bosbessen, bosvruchten, frambozen of bramen gebruiken. [[[[ Ananas-ijspudding 175 g verse ananas 100 g poedersuiker of fijne kristalsuiker 250 cc slagroom 1 ⁄2 eetlepel citroensap Schil de ananas en verwijder de harde kern en de ogen. Pureer de ananas samen met de suiker en het citroensap. Klop de slagroom half stijf. Roer het ananasmengsel door de geklopte slagroom. Zorg ervoor dat het geheel goed gemengd is. Bereidingstijd: 45 - 55 minuten. [[[[ Tip: IJstaart “Caprice” (ca. 6 personen) ananas ijspudding 1 springvorm 20-22 cm vetvrij bakpapier 1 biscuittaart 4 ananas schijven 11⁄2 blik mandarijntjes eventueel likeur mintblaadjes Bekleed de vorm vóór het vullen met vetvrij bakpapier. Leg een rond stuk papier op de bodem van de vorm en bekleed de rand met een lange strook papier. Zet de beklede vorm ca. een half uur in de vriezer, voordat u hem vult, om te voorkomen dat het ijs smelt wanneer het in aanraking komt met de vorm. Het vullen van de vorm: Snijd de biscuittaart doormidden en leg een plak op de bodem van de vorm. Besprenkel de taartbodem eventueel met likeur. Bedek de taart met een laag ijs en vervolgens met een tweede laag taartbodem. Dek de vorm af met papier. Zet de taart ca. 1 uur in de vriezer (afhankelijk van de hardheid van het ijs). Zet de schaal waarop u de ijstaart wilt serveren enige tijd in de koelkast. Maak de ijstaart op met vruchtjes en/of geklopte slagroom. 31
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54

Philips HR2300 Handleiding

Categorie
Ijsmachines
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor