Tefal OW300101 de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

MAAK KENNIS MET UW BROODBAKMACHINE
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
A - deksel met kijkvenster
B - bedieningspaneel
b3 - gewichtselectie
b2 - aan/uit-knop
b4 - toetsen voor het instellen
van de tijdklok
maatbeker - E
eetlepel - f1
dubbel maatschepje - F
theelepel - f2
C - bakblik
D - kneder
keuze van - b6
de programma's
keuze van de bakkleur - b5
b1 - display
Bij het eerste gebruik kan er een lichte geur/rook vrijkomen
29
NL
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 29
INLEIDING
Brood speelt een belangrijke rol in onze voeding.
Wie heeft er nog nooit van gedroomd zijn eigen brood te bakken?
Dat is nu mogelijk met de broodbakmachine.
Of u nu een beginner of een deskundige bent, u hoeft alleen maar de ingrediënten toe te voegen en de
broodbakmachine zorgt voor de rest. U kunt eenvoudig broden, brioche, beslag en jam maken zonder
enige ingreep. Maar let op, u heeft even tijd nodig om er achter te komen hoe u uw broodbakmachine
het beste kunt gebruiken. Neem de tijd kennis te maken met het apparaat en wees niet teleurgesteld
wanneer uw eerste probeersels niet helemaal perfect zijn. Indien u meteen aan de slag wilt, kunt u met
het recept in de paragraaf snel starten uw eerste stappen zetten. U moet weten dat de structuur van het
verkregen brood compacter is dan van brood van de bakker.
DE EERSTE STAPPEN
Adviezen en tips om succesvol brood te bakken
1
Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door en maak gebruik van recepten speciaal voor de broodbak-
machine: het bereiden van brood met dit apparaat is niet hetzelfde als met de hand!
2
Alle gebruikte ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn en nauwkeurig gewogen worden. Meet
de vloeistoffen af met de meegeleverde maatbeker. Gebruik het meegeleverde dubbele
maatschepje voor het meten van theelepels aan de ene kant en eetlepels aan de
andere kant. Een verkeerde meting zal een slecht resultaat tot gevolg hebben.
3
Gebruik de ingrediënten vóór hun verbruiksdatum en bewaar ze op een koele, droge plaats.
4
Het is belangrijk de hoeveelheid meel zorgvuldig af te meten. Om die reden moet het meel gewogen
worden met een keukenweegschaal. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje. Gebruik
geen bakpoeder, tenzij dit in het recept vermeld staat. Wanneer een zakje gist open is, dient dit binnen
48 uur gebruikt te worden.
5
Om te zorgen dat het deeg goed kan rijzen, raden wij u aan alle ingrediënten direct (m.u.v. harde ingre-
diënten die het bakblik kunnen beschadigen) in het bakblik te doen en te vermijden tijdens het gebruik
het deksel te openen. Houdt u aan de volgorde van de ingrediënten en de in het recept aangegeven hoe-
veelheden. Eerst de vloeibare ingrediënten, vervolgens de vaste. De gist mag niet in contact komen
met de vloeistoffen en het zout.
Algemene in acht te nemen volgorde:
Vloeistoffen (boter, olie, eieren, water, melk)
Zout
Suiker
Meel eerste helft
Melkpoeder
Speciale vaste ingrediënten
Meel tweede helft
Gist
30
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 30
MENU
TIMER
MENU
TIMER
SNEL STARTEN
Om kennis te maken met uw broodbakmachine, stellen wij u voor om voor uw eerste
brood het recept van het BASISBROOD te proberen.
Neem het bakblik uit door dit aan de handgreep
verticaal op te tillen.
Zet vervolgens de kneder op zijn plaats.
Doe de ingrediënten in de aanbevolen volgorde
in het bakblik. Zorg dat u alle ingrediënten nauw-
keurig gewogen heeft.
Doe het bakblik terug in de machine. Druk op het
bakblik om het aan beide zijden vast te klikken op
het aandrijfelement.
Doe de stekker van de broodbakmachine in het
stopcontact en zet hem aan. Na het geluidssignaal
wordt programma 1 automatisch aangegeven,
ofwel 1000 g met een gemiddeld goudbruin korstje.
Druk op de toets om het programma te starten.
De aanduiding tegenover de bereikte stap van de
cyclus gaat branden.
De 2 punten van de tijdklok knipperen.
Het controlelampje van de werking gaat branden.
Haal aan het einde van de bakcyclus de stekker
van de broodbakmachine uit het stopcontact.
Neem het bakblik uit door aan de handgreep te
trekken. Gebruik altijd ovenwanten, want de
handgreep van het bakblik en de binnenzijde van
het deksel zijn heet. Haal het brood uit het bakblik
terwijl het nog warm is en zet het gedurende 1 uur
op een rooster om af te koelen.
>
>
>
1H
BASISBROOD GOUDBRUIN KORSTJE > GEMIDDELD ZOUT > 1,5 th
(programma 1) GEWICHT > 1000 g SUIKER > 1 el
TIJD > 3 :18 MELKPOEDER > 2 el
OLIE > 1,5 el MEEL > 550 g
WATER > 300 ml GIST > 1,5 th
th > theelepel
el > eetlepel
31
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 31
HET GEBRUIKEN VAN UW BROODBAKMACHINE
Voor ieder programma wordt
een automatische instelling
weergegeven.
U moet dus met de hand de
gewenste instellingen selecteren.
KEUZE VAN EEN PROGRAMMA
Door het kiezen van een programma wordt een reeks stappen ingeschakeld, die automatisch na elkaar
ingezet worden.
Met de toets MENU kunt u een aantal verschillende programma’s kiezen.
De bij het programma horende tijd wordt weergegeven. Iedere keer dat u op de toets drukt,
gaat het nummer op de display over op het volgende programma, van 1 tot 10:
1 > Basisbrood 6 > Gerezen deeg (bijvoorbeeld pizza)
2 > Frans brood 7 > Verse pasta
3 > Volkorenbrood 8 > Yoghurtbrood
4 > Zoet brood 9 > Jam
5 > Supersnel brood 10 > Uitsluitend bakken
1 Met het programma Basisbrood kunnen de
meeste broodrecepten met behulp van tarwemeel
gemaakt worden.
2 Het programma Frans brood komt overeen met
een recept voor traditioneel Frans witbrood.
3 Het programma Volkorenbrood moet geselec-
teerd worden wanneer u meel voor volkorenbrood
gebruikt.
4 Het programma Zoet brood is geschikt voor
recepten die meer vet en suiker bevatten.
5 Het programma SuperSnel Brood is speciaal
voor het recept van SUPERSNEL brood (zie
pagina 37).
6 Het programma Gerezen Deeg bakt niet.
Dit komt overeen met een kneed- en duwpro-
gramma voor alle soorten gerezen deeg.
Bijv.: pizzadeeg.
7 Het programma 7 kneedt alleen maar. Het is
bestemd voor niet gerezen deeg. Bijv.: pasta.
8. Yoghurtbrood is een specialiteit met een zure
smaak, een medium goudbruin korstje en uitslui-
tend met 1000 g.
9 Het programma Jam kookt automatisch jam in
het bakblik.
10 Met het programma Uitsluitend bakken kunt u
60 min. bakken. Dit kan alleen geselecteerd wor-
den en gebruikt worden:
a) in combinatie met het programma Gerezen deeg,
b) voor het verwarmen of knapperig maken van
reeds gebakken en afgekoeld brood,
c) voor het afbakken in geval van een langdurige
stroomonderbreking tijdens een broodcyclus.
Belangrijk: De broodbakmachine dient tijdens
het gebruik van programma 10 onder toezicht
te blijven.
Wanneer de korst de gewenste kleur verkregen
heeft, kunt u het programma met de hand uitscha-
kelen door lang op de toets te drukken.
32
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 32
DE CYCLI
De aanduiding tegenover de door de broodbakmachine bereikte stap in de cyclus gaat branden.
Een tabel (pagina 40-41) geeft de verschillende cycli aan de hand van het gekozen programma aan.
Voorverwarmen: werkt uitsluitend bij de programma’s 3 en 8. Op dat moment werkt de kneder
niet. Tijdens deze stap wordt de gist actiever, wat het rijzen bevordert van brood met meel dat de neiging
heeft niet goed te rijzen.
Kneden: het deeg bevindt zich in de 1
e
of 2
e
kneedcyclus of in de mengperiode tussen de rijscycli.
Tijdens deze cyclus en voor de programma’s 1,3,4 en 8 kunt u ingrediënten toevoegen: droge vruchten,
olijven, spekblokjes, enz… Een geluidssignaal geeft aan op welk moment u dit kunt doen. Raadpleeg de
overzichtstabel van de bereidingstijden (pagina 40-41) en de kolom “extra”. Deze kolom geeft de tijd aan
die op de display van uw apparaat zal verschijnen terwijl het geluidssignaal te horen is. Om precies te
weten na hoeveel tijd het geluidssignaal te horen is, trekt u de tijd uit de kolom “extra” af van de totale
baktijd.
Bijv.: “extra” = 2:51 en “totale tijd” = 3:13, de ingrediënten kunnen na 22 min toegevoegd worden.
Rijzen: het deeg bevindt zich in de 1
e
, 2
e
of 3
e
rijscyclus.
Bakken: het deeg bevindt zich in de eindcyclus van het bakken.
Warm houden: voor de programma’s 1, 2, 3, 4, 5, 8 en 10, u kunt de bereiding in het apparaat laten.
Na het bakken wordt het brood automatisch gedurende een uur warm gehouden.
Tijdens het warm houden gedurende een uur blijft de display op 0:00 staan. Er klinkt regelmatig een
pieptoon. Aan het einde van de cyclus schakelt het apparaat automatisch uit na 3 pieptonen.
33
SELECTIE VAN HET GEWICHT VAN HET BROOD
Het gewicht van het brood wordt automatisch ingesteld op 1000 g. Het gewicht wordt slechts ter indicatie
gegeven. Zie de details van de recepten voor meer informatie. Bij de programma’s 6, 7, 8 en 9 is er geen
instelling van het gewicht. Druk op de toets voor het instellen van het gewenste gewicht, 750 g of 1000
g. De aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden.
SELECTIE VAN DE KLEUR VAN DE KORST (GOUDBRUIN)
De kleur van de korst wordt automatisch ingesteld op GEMIDDELD. Bij de programma’s 6, 7, 8 en 9 is er
geen instelling van de kleur.
Er zijn drie keuzes mogelijk: LICHT/GEMIDDELD/DONKER. Voor het wijzigen van de automatische
instelling drukt u op de toets totdat de aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden.
SELECTIE VAN DE SNELLE BAKWIJZE
De recepten 1, 2, 3 en 4 kunnen op de SNELLE bakwijze gemaakt worden, waarbij de baktijd korter is.
Druk 4 keer op de toets om de snelle bakwijze te kiezen.
Bij de SNELLE bakwijze kan de kleur van de korst niet ingesteld worden.
INSCHAKELING/UITSCHAKELING
Druk op de toets om het apparaat in te schakelen. Het aftellen begint. Voor het uitschakelen van het
programma of het annuleren van de programmering van de tijdklok drukt u 5 seconden op de toets .
Kneden
Om het
deeg
structuur
te geven en
het zo beter
te laten
rijzen.
Rust
Hiermee kan
het deeg tot
rust komen,
zodat de
kwaliteit van
het kneden
verbeterd
wordt.
Rijzen
De tijd waarin
het gist actief
is om het
brood te laten
rijzen en zijn
aroma te
ontwikkelen.
Bakken
Hierbij
verandert het
deeg in brood
en krijgt dit
een goudbruin,
knapperig
korstje.
Warm houden
Hiermee kan het
brood na het bakken
warm gehouden
worden. Het wordt
van harte aanbevolen
om het brood meteen
na het bakken uit het
bakblik te halen.
Voorverwarming
Gebruikt door
de programma’s
3 en 8 om het
deeg nog beter
te laten rijzen.
>> > > >
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 33
34
PROGRAMMA MET TIJDKLOK
U kunt het apparaat zodanig programmeren dat uw bereiding klaar is op een door u
gekozen tijdstip, tot maximaal 15 u van tevoren. Het programma met tijdklok mag
niet gebruikt worden voor de programma’s 5/6/7/9/10.
Deze stap geschiedt na het selecteren van het programma, de bakkleur en het gewicht. De programma-
tijd wordt weergegeven. Bereken het tijdsverschil tussen het moment waarop u het programma start en
het uur waarop u wilt dat de bereiding klaar is.
De machine telt hier automatisch de tijdsduur van de cycli van het programma bij op.
Met behulp van de toetsen en , geeft u de gevonden tijd weer ( naar boven en naar beneden).
Door kort te drukken, verspringt de tijd in schijven van 10 min + korte pieptoon.
Door lang te drukken verspringt de tijd continu in schijven van 10 min.
Bijv.: Het is 8 uur ‘s avonds en u wilt dat uw brood de volgende morgen om 7 uur klaar is. Programmeer
11.00 u met behulp van de toetsen en .
Druk op de toets . Er klinkt een geluidssignaal. Het controlelampje hier tegenover gaat branden
en de 2 punten
: van de tijdklok knipperen. Het aftellen begint. Het lampje van de werking gaat branden.
Indien u een fout gemaakt heeft of de instelling van de tijd wilt wijzigen, houdt u de toets ingedrukt
totdat u het geluidssignaal hoort. De automatisch ingestelde tijd wordt weergegeven. Herhaal de handeling.
Sommige ingrediënten zijn bederfelijk. Gebruik het programma met tijdklok niet voor recepten met: verse
melk, eieren, yoghurt, kaas, vers fruit.
PRAKTISCHE ADVIEZEN
Bij een stroomonderbreking: indien tijdens de cyclus het programma wordt onderbroken door
een stroomonderbreking of een verkeerde handeling, wordt de programmering gedurende 7 min.
door de machine bewaard. De cyclus gaat dan weer verder waar hij gestopt was. Na deze tijd is de
programmering verdwenen.
Indien u twee programma's na elkaar inschakelt, wacht dan 1 uur voordat u met de tweede
bereiding start.
DE INGREDIËNTEN
Vet en olie: door vet toe te voegen, wordt het brood zachter en smakelijker. Het brood kan zo verder
beter en langer bewaard worden. Teveel vet vertraagt het rijzen. Indien u boter gebruikt, snijd deze dan
in kleine stukjes, zodat hij gelijkmatig met het deeg vermengd wordt, of laat deze zacht worden. Geen
warme boter toevoegen. Voorkom dat het vet in contact komt met de gist, want het vet zou de gist
kunnen verhinderen vocht op te nemen.
Eieren: eieren verrijken het deeg, geven het brood een mooiere kleur en bevorderen de goede ontwik-
keling van het kruim. Indien u eieren gebruikt, gebruik dan minder vloeistof. Breek het ei en vul dit aan
met de vloeistof tot de in het recept aangegeven hoeveelheid vloeistof. De recepten zijn bestemd voor
een gemiddeld groot ei van 50 g, als de eieren groter zijn, voeg dan een beetje meel toe; als de eieren
kleiner zijn, moet u wat minder meel gebruiken.
Melk: u kunt verse melk of melkpoeder gebruiken. Indien u melkpoeder gebruikt, voeg dan de hiervoor
bedoelde hoeveelheid water aan toe. Indien u verse melk gebruikt, kunt u ook water toevoegen: het totale
volume moet gelijk zijn aan het volume dat nodig is voor het recept. Melk heeft een schuimend effect
waarmee regelmatigere holtes verkregen worden en waardoor het kruim er mooier uit komt te zien.
Water: water zorgt dat de gist vocht opneemt en actief wordt. Het zorgt ook dat het zetmeel van het meel
vocht opneemt en dat er kruim gevormd wordt. U kunt water gedeeltelijk of helemaal vervangen door melk
of een andere vloeistof. Gebruik de vloeistof op kamertemperatuur.
Meel: het gewicht van het meel kan aanzienlijk variëren aan de hand van het gebruikte type meel.
Afhankelijk van de kwaliteit van het meel kunnen ook de bakresultaten van het brood variëren. Bewaar
het meel in een hermetisch gesloten blik, want meel reageert op veranderingen in de weersomstandigheden
en absorbeert zo vocht of verliest dit juist. Gebruik bij voorkeur zogenaamd “krachtig” meel, meel van
“bakkwaliteit” of “bakkersmeel” in plaats van gewoon meel.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 34
35
PRAKTISCHE ADVIEZEN
Het bereiden van brood is zeer gevoelig voor temperatuur en vocht. Wanneer het heel warm is, is
het aan te raden koelere vloeistoffen dan gebruikelijk te gebruiken. En wanneer het koud is, kan het nodig
zijn het water of de melk iets op te warmen (echter nooit warmer dan 35°C).
Het is soms ook nuttig het deeg tijdens het kneden te controleren: het moet een gelijkmatige bal vor-
men die niet aan de wanden blijft plakken.
> als niet al het meel is opgenomen, moet u wat meer water toevoegen,
> zo niet, dan moet u eventueel wat meel toevoegt.
Corrigeer heel voorzichtig (maximaal 1 eetlepel per keer) en wacht even om het resultaat te bekijken
voordat u opnieuw wat toevoegt.
Een veel voorkomende fout is te denken dat door het toevoegen van gist het brood beter zal rijzen.
Te veel gist maakt de structuur van het deeg kwetsbaar, dit zal flink rijzen en tijdens het bakken inzakken.
U kunt het deeg vlak voor het bakken beoordelen door dit licht met uw vingertoppen aan te raken:
het deeg moet lichte weerstand bieden en de vingerafdruk moet beetje bij beetje wegtrekken.
Door haver, zemelen, tarwekiemen, rogge of hele granen toe te voegen aan het brooddeeg, krijgt u een
zwaarder en minder groot brood.
Het gebruik van een meelsoort T55 wordt aanbevolen, tenzij in het recept anders vermeld staat.
Het zeven van het meel heeft ook invloed op het resultaat: hoe bruiner het meel is (dat wil zeggen, hoe
meer graanvliesjes aanwezig zijn), hoe minder het deeg zal rijzen en hoe compacter het brood zal zijn.
U vindt in de winkel ook kant-en-klaar mixen voor broodbereiding. Raadpleeg de aanbevelingen van de
fabrikant voor het gebruik van deze mixen. Over het algemeen kiest u het programma aan de hand van
de gebruikte bereiding. Bijv.: Volkorenbrood - Programma 3.
Suiker: neem bij voorkeur witte of bruine suiker of honing. Gebruik geen geraffineerde suiker of suiker-
klontjes. Suiker voedt de gist, geeft het brood een lekkere smaak en geeft het korstje een mooiere
goudbruine kleur.
Zout: zout geeft voedingsmiddelen smaak en zorgt dat de gist zijn werk kan doen. Het mag niet in
contact komen met de gist. Het zout maakt het deeg stevig, compact en zorgt dat het niet te snel rijst.
Het geeft ook een betere structuur aan het deeg.
Gist: door middel van de gist zal het deeg rijzen. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje.
De kwaliteit van de gist kan variëren, zij rijst niet altijd op dezelfde wijze. Afhankelijk van de gebruikte gist
kan het brood daarom verschillen. Oude of slecht bewaarde gist werkt niet zo goed als droge gist uit een
zojuist geopend zakje. De aangegeven verhoudingen zijn bedoeld voor gedroogde gist. Wanneer u verse
gist gebruikt, moet u de hoeveelheid met 3 vermenigvuldigen (het gewicht) en de gist aanlengen met
een beetje lauw suikerwater voor een efficiëntere werking. Er bestaat droge gist in de vorm van kleine
korreltjes die aangelengd moeten worden met een beetje lauw suikerwater. Deze worden in dezelfde ver-
houdingen gebruikt als droog gistpoeder, maar wij raden u deze laatste aan voor een groter gebruikgemak.
De toe te voegen ingrediënten (olijven, spekblokjes, enz.): u kunt uw recepten aanpassen met alle
extra ingrediënten die u maar wilt gebruiken, maar zorg:
> dat u goed naar het geluidssignaal luistert voor het toevoegen van de ingrediënten, met name de meest
kwetsbare,
> dat de hardste granen (zoals lijn- en sesamzaad) vanaf het begin van het kneden kunnen worden
toegevoegd om de machine gemakkelijker te kunnen gebruiken (bijvoorbeeld bij programmering van
de tijdklok),
> dat de zeer vochtige ingrediënten (olijven) goed moeten uitlekken,
> dat de vette ingrediënten met een beetje meel moeten worden bestrooid om beter opgenomen te
kunnen worden,
> dat u niet een te grote hoeveelheid moet gebruiken, om de goede ontwikkeling van het deeg niet
te verstoren,
> als u harde ingrediënten toevoegt die scherp zijn, deze uitsluitend toevoegen na het laatste kneedproces
om te voorkomen dat de anti-aanbaklaag beschadigt (denk aan bv. kandijsuiker).
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 35
BASISBROOD
750 g 1000 g
Olie 1 el 1,5 el
Water 245 ml 300 ml
Zout 1 th 1,5 th
Suiker 3 th 1 el
Melkpoeder 1 el 2 el
Meel 455 g 550 g
Gist 1 th 5 g
of 1,5 th
MELKBROOD
750 g 1000 g
Zachte boter in blokjes 50 g 60 g
Zout 1,5 th 2 th
Suiker 2 el 2,5 el
Vloeibare melk 260 ml 310 ml
Meel 400 g 470 g
Gist 1 th 5 g
of 1,5 th
VOLKORENBROOD
750 g 1000 g
Olie 2 th 1 el
Water 270 ml 360 ml
Zout 1,5 th 2 th
Suiker 2 th 1 el
Meel 225 g 300 g
Volkorenmeel 225 g 300 g
Gist 1 th 5 g
of 1,5 th
BOERENBROOD
750 g 1000 g
Olie 2 th 1 el
Water 270 ml 360 ml
Zout 1,5 th 2 th
Suiker 2 th 1 el
Meel 230 g 300 g
Roggemeel 110 g 150 g
Volkorenmeel 110 g 150 g
Gist 1 th 5 g
of 1,5 th
DE RECEPTEN
Houd voor ieder van deze recepten de aangegeven volgorde van de ingrediënten.
Afhankelijk van het gekozen recept en het bijbehorende programma kunt
u de overzichtstabel van de bereidingstijden (pagina 40-41)
bekijken en nagaan hoe de verschillende cycli verlopen.
PROGRAMMA 1
PROGRAMMA 3
FRANS BROOD
750 g 1000 g
Water 270 ml 360 ml
Zout 1,5 th 2 th
Meel 460 g 620 g
Gist 5 g 2 th
of 1,5 th
BOERENBRUIN
750 g 1000 g
Water 270 ml 360 ml
Zout 1,5 th 2 th
Meel 370 g 500 g
Roggemeel 90 g 120 g
Gist 5 g 2 th
of 1,5 th
PROGRAMMA 2
th > theelepel - el > eetlepel
36
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 36
37
PROGRAMMA 4
BRIOCHE
750 g 1000 g
Eieren 2 3
Boter 150 g 175 g
Vloeibare melk 60 m 70 ml
Zout 1 th 1,5 th
Suiker 3 el 4 el
Meel type 55 360 g 440 g
Gist 2 th 2,5 th
KUGELHOPF
750 g 1000 g
Eieren 2 3
Boter 140 g 160 g
Vloeibare melk 80 ml 100 ml
Zout 1/2 th 1 th
Suiker 4 el 5 el
Meel 350 g 420 g
Gist 2 th 2,5 th
Rozijnen 100 g 150 g
naar keuze: 1 theelepel oranjebloesemwater. naar keuze: laat de rozijnen weken in een lichte siroop (50% suiker
50% water) of in brandewijn of wijndraf.
naar keuze: leg hele amandelen op het deeg aan het einde van de
laatste kneedcyclus.
PROGRAMMA 5
SUPERSNEL BROOD
750 g 1000 g
Olie 1 el 1,5 el
Water
(max. 35 tot 40°C) 270 ml 360 ml
Zout 1 th 1,5 th
Suiker 1 el 1 el
Melkpoeder 1 el 2 el
Meel 430 g 570 g
Gist 3 th 3,5 th
PROGRAMMA 8
YOGHURTBROOD
1000 g
Water 200 ml
Gewone yoghurt 1 (125 g)
Zout 2 th
Suiker 1 el
Meel 480 g
Roggemeel 70 g
Gist 2,5 th
PROGRAMMA 6
PIZZADEEG
750 g 1000 g
Olijfolie 1 el 1,5 el
Water 240 m 320 ml
Zout 1,5 th 2 th
Meel 480 g 640 g
Gist 1 th 5 g
of 1,5 th
PROGRAMMA 9
VRUCHTENMOES EN JAM
Snijd of hak uw fruit naar smaak voordat u ze in de
broodbakmachine doet.
Aardbeien-, perziken-, rabarber- of abrikozenjam:
580 g fruit, 360 g suiker, sap van 1 citroen.
Oranjemarmelade:
500 g fruit, 400 g suiker.
Appel-/rabarbermoes:
750 g fruit, 4,5 eetlepels suiker
Rabarbermoes:
750 g fruit, 4,5 eetlepels suiker.
PROGRAMMA 7
VERSE PASTA
1000 g
Eieren 5
Water 60 ml
Meel 600 g
Zout 1 th
th > theelepel - el > eetlepel
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 37
38
Tijdens het bakken is
de toets ingedrukt
Niet genoeg meel
Teveel meel
Niet genoeg gist
Teveel gist
Niet genoeg water
Teveel water
Niet genoeg suiker
Meel van slechte kwaliteit
De verhouding van de
ingrediënten is niet goed
(te grote hoeveelheid)
Het water is te warm
Het water is te koud
Onjuist programma
Te hoog
gerezen
brood
Ingezakt
brood na te
hoog gerezen
te zijn
Onvoldoende
gerezen
brood
Te lichte
korst
Bruine zijden
maar het brood
is niet
voldoende gaar
Meel aan
de zijkanten
en bovenop
STORINGSGIDS
Is het resultaat niet volgens wens? Met deze tabel kunt u zien wat er aan de hand is.
PROBLEMEN OPLOSSINGEN
De kneder blijft in de kom bekneld zitten Laten weken voordat u hem verwijdert.
De kneder blijft in het brood bekneld zitten De kneder met een beetje olie insmeren voordat u de ingrediënten
in de kom doet.
Na een druk op gebeurt er niets De machine is te warm. Wacht 1 uur tussen 2 cycli.
U heeft de tijdklok geprogrammeerd.
Het betreft een programma met voorverwarmen.
Na op gedrukt te hebben draait Het bakblik zit niet goed op zijn plaats.
de motor maar er wordt niet gekneed De kneder is afwezig of zit niet goed op zijn plaats.
Na een programmering met de tijdklok U heeft vergeten na de programmering op te drukken.
is het brood niet voldoende gerezen De gist is in contact gekomen met het zout en/of het water.
of er is niets gebeurd Kneder afwezig.
Brandgeur Een deel van de ingrediënten is naast het bakblik gevallen:
laat de machine afkoelen en maakt de binnenzijde
van de machine schoon met een vochtige spons en zonder
reinigingsproduct.
De bereiding is overgelopen: te grote hoeveelheid ingrediënten,
met name vloeistof.
Neem de juiste verhoudingen van het recept in acht.
TECHNISCHE STORINGSGIDS
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 38
39
Dit apparaat is niet bestemd voor werking met behulp van een
externe tijdklok of een apart afstandsbedieningsysteem.
Voor uw veiligheid beantwoordt dit apparaat aan de toepasselijke
normen en regelgevingen (Richtlijnen Laagspanning,
Elektromagnetische Compatibiliteit, Materialen in contact met
voedingswaren, Milieu…)
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het
apparaat in gebruik neemt: indien het apparaat niet overeenkomstig
de handleiding gebruikt wordt, kan de fabrikant geen enkele
aansprakelijkheid aanvaarden.
Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht gebruikt
te worden door kinderen of andere personen, indien hun fysieke,
zintuiglijke of mentale vemogen hen niet in staat stellen dit
apparaat op een veilige wijze te gebruiken, tenzij zij van tevoren
instructies hebben ontvangen betreffende het gebruik van het
apparaat door een verantwoordelijk persoon.
Er moet toezicht zijn op jonge kinderen zodat zij niet met het
apparaat kunnen spelen.
Controleer of de voedingsspanning van uw apparaat overeenkomt
met die van uw elektrische installatie. Verkeerde aansluiting
maakt de garantie ongeldig.
Steek de stekker altijd in een geaard stopcontact. Het niet in
acht nemen van deze verplichting kan elektrische schokken
veroorzaken en tot ernstige verwondingen leiden. Voor uw
eigen veiligheid moet het geaarde stopcontact beantwoorden
aan de in uw land geldende normen voor elektrische installaties.
Indien uw installatie geen geaard stopcontact heeft, dient u,
voordat u het apparaat aansluit, een erkende instantie te laten
komen om uw elektrische installatie zodanig te wijzigen dat
deze aan de normen voldoet.
Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik
binnenshuis.
Trek, bij langdurige afwezigheid en als u het apparaat schoonmaakt,
de stekker uit het stopcontact.
Het apparaat niet gebruiken indien:
- het snoer hiervan beschadigd of defect is.
- het apparaat gevallen is en zichtbaar beschadigd is of niet goed
meer functioneert.
In ieder van deze gevallen moet het apparaat naar de
dichtstbijzijnde servicedienst teruggestuurd worden om risico's
te vermijden. Raadpleeg de garantie.
Elke handeling anders dan schoonmaken en het gewone
onderhoud dient door een door erkende servicedienst te gebeuren.
Houd het apparaat, het aansluitsnoer of de stekker niet in water
of enige andere vloeistof.
Laat het aansluitsnoer niet binnen handbereik van kinderen
hangen.
Het aansluitsnoer mag niet in de buurt van, of in contact met de
warme delen van het apparaat, in de buurt van een warmtebron
of op scherpe randen komen.
Het apparaat niet gebruiken indien het aansluitsnoer of de
stekker beschadigd zijn. Laat ze vervangen door een erkende
reparatieservice om ieder risico te voorkomen (zie de lijst in
het serviceboekje).
Raak het kijkvenster niet aan tijdens en vlak na de werking.
De temperatuur van het kijkvenster kan hoog zijn.
Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcontact te halen.
Gebruik alleen in goede staat verkerende verlengsnoeren met
een geaarde stekker en een geleidingsdraad waarvan de
doorsnede minstens gelijk is aan die van het product.
Plaats het apparaat niet op een ander apparaat.
Gebruik dit apparaat niet als hittebron.
Nooit papier, karton of plastic in het apparaat plaatsen en er
niets op plaatsen.
Probeer bij brand nooit de vlammen te blussen met water.
Trek de stekker uit het stopcontact. Doof de vlammen met een
vochtige doek.
Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken
van de op het apparaat afgestemde accessoires en onderdelen.
Alle apparaten worden onderworpen aan een strenge controle.
Met sommige, willekeurig uitgekozen apparaten zijn praktische
gebruikstests uitgevoerd, waardoor het kan lijken of het apparaat
reeds gebruikt is.
Gebruik aan het einde van het programma altijd ovenwanten
het bakblik of de warme delen van het apparaat vast te pakken.
Tijdens het gebruik wordt het apparaat zeer heet.
Nooit de luchtroosters dichtmaken of afdekken.
Wees zeer voorzichtig, er kan stoom ontsnappen wanneer u het
deksel opent tijdens het programma of aan het einde hiervan.
Wanneer u met programma nr. 9 bezig bent (jam, appelmoes),
wees dan alert op de stoomstoot en de warme spatten die tijdens
de opening van het deksel kunnen optreden.
Let op, deeg dat buiten de bakruimte terecht komt op het
verwarmingselement kan in brand vliegen:
- houdt u dan ook aan de in de recepten aangegeven
hoeveelheden.
- maak niet meer dan 1000 g deeg in totaal.
Het bij dit product gemeten akoestische vermogen bedraagt
64 dBa.
Wees vriendelijk voor het milieu!
Uw apparaat bevat talrijke materialen die hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden.
Breng het naar een verzamelpunt voor verwerking ervan.
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
REINIGING EN ONDERHOUD
Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen.
Reinig het apparaat en de binnenzijde van de bak met een vochtige spons. Goed afdrogen.
Was de kom en de kneder af met warm water. Indien de kneder in het bakblik vast zit, laat deze dan 5 tot 10 min weken.
Demonteer het deksel om dit met warm water af te wassen.
Geen onderdelen in de vaatwasser wassen.
Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, geen schuursponsje en geen alcohol.
Gebruik een zachte, vochtige doek.
Dompel het apparaat of het deksel niet onder in water.
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 39
41
PROGRAMMA MAAT BAKKLEUR TIJD VOOR- 1
er
KEER RUST 2
e
KEER 1
e
KEER 3
e
KEER 2
e
KEER 4
e
KEER 3
e
KEER BAKKEN WARM EXTRA
(u) VERWARMEN KNEDEN (mn) KNEDEN RIJZEN KNEDEN RIJZEN KNEDEN RIJZEN (mn) HOUDEN
(mn) (mn) (mn) (mn) (sec) (mn) (sec) (mn) (mn)
750 1 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
2 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
3 3.17 5 5 20 39 10 26 5 52 50 60 2.55
Snel 2.37 5 5 20 25 10 16 5 36 50 60 2.55
1000 g 1 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 2.15
2 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
3 3.22 5 5 20 39 10 26 5 52 55 60 3.00
Snel 2.42 5 5 20 25 10 16 5 36 55 60 2.20
750 1 1.17 2 10 20 45 60
2 1.17 2 10 20 45 60
3 1.17 2 10 20 45 60
1000 g 1 1.20 2 10 20 48 60
2 1.20 2 10 20 48 60
3 1.20 2 10 20 48 60
1.30 5 5 20 60
0.14 3 11
1000 g 3.55 30 5 10 20 39 10 26 10 45 60 60 2.58
1.05 5 10 50
1000 g 1 1 60 60
21 60 60
31 60 60
Opmerking: bij de totale tijdsduur zit niet de tijd van het warmhouden van de programma’s 1, 2, 4, 5, 8 en 10.
4
5
6
7
8
9
10
TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 41

Documenttranscriptie

TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 29 VOOR HET EERSTE GEBRUIK NL Bij het eerste gebruik kan er een lichte geur/rook vrijkomen MAAK KENNIS MET UW BROODBAKMACHINE A - deksel met kijkvenster B - bedieningspaneel C - bakblik D - kneder maatbeker - E eetlepel - f1 dubbel maatschepje - F theelepel - f2 b1 - display b2 - aan/uit-knop b3 - gewichtselectie b4 - toetsen voor het instellen van de tijdklok keuze van - b6 de programma's keuze van de bakkleur - b5 29 TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 30 INLEIDING Brood speelt een belangrijke rol in onze voeding. Wie heeft er nog nooit van gedroomd zijn eigen brood te bakken? Dat is nu mogelijk met de broodbakmachine. Of u nu een beginner of een deskundige bent, u hoeft alleen maar de ingrediënten toe te voegen en de broodbakmachine zorgt voor de rest. U kunt eenvoudig broden, brioche, beslag en jam maken zonder enige ingreep. Maar let op, u heeft even tijd nodig om er achter te komen hoe u uw broodbakmachine het beste kunt gebruiken. Neem de tijd kennis te maken met het apparaat en wees niet teleurgesteld wanneer uw eerste probeersels niet helemaal perfect zijn. Indien u meteen aan de slag wilt, kunt u met het recept in de paragraaf snel starten uw eerste stappen zetten. U moet weten dat de structuur van het verkregen brood compacter is dan van brood van de bakker. DE EERSTE STAPPEN Adviezen en tips om succesvol brood te bakken 1 Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door en maak gebruik van recepten speciaal voor de broodbakmachine: het bereiden van brood met dit apparaat is niet hetzelfde als met de hand! 2 Alle gebruikte ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn en nauwkeurig gewogen worden. Meet de vloeistoffen af met de meegeleverde maatbeker. Gebruik het meegeleverde dubbele maatschepje voor het meten van theelepels aan de ene kant en eetlepels aan de andere kant. Een verkeerde meting zal een slecht resultaat tot gevolg hebben. 3 Gebruik de ingrediënten vóór hun verbruiksdatum en bewaar ze op een koele, droge plaats. 4 Het is belangrijk de hoeveelheid meel zorgvuldig af te meten. Om die reden moet het meel gewogen worden met een keukenweegschaal. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje. Gebruik geen bakpoeder, tenzij dit in het recept vermeld staat. Wanneer een zakje gist open is, dient dit binnen 48 uur gebruikt te worden. 5 Om te zorgen dat het deeg goed kan rijzen, raden wij u aan alle ingrediënten direct (m.u.v. harde ingrediënten die het bakblik kunnen beschadigen) in het bakblik te doen en te vermijden tijdens het gebruik het deksel te openen. Houdt u aan de volgorde van de ingrediënten en de in het recept aangegeven hoeveelheden. Eerst de vloeibare ingrediënten, vervolgens de vaste. De gist mag niet in contact komen met de vloeistoffen en het zout. Algemene in acht te nemen volgorde: Vloeistoffen (boter, olie, eieren, water, melk) Zout Suiker Meel eerste helft Melkpoeder Speciale vaste ingrediënten Meel tweede helft Gist 30 TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 31 SNEL STARTEN Om kennis te maken met uw broodbakmachine, stellen wij u voor om voor uw eerste brood het recept van het BASISBROOD te proberen. BASISBROOD GOUDBRUIN KORSTJE (programma 1) GEWICHT TIJD OLIE th > theelepel el > eetlepel WATER > > > > > GEMIDDELD 1000 g 3 :18 1,5 el 300 ml ZOUT SUIKER MELKPOEDER MEEL GIST > > > > > 1,5 th 1 el 2 el 550 g 1,5 th > Neem het bakblik uit door dit aan de handgreep verticaal op te tillen. Zet vervolgens de kneder op zijn plaats. Doe de ingrediënten in de aanbevolen volgorde in het bakblik. Zorg dat u alle ingrediënten nauwkeurig gewogen heeft. > Doe het bakblik terug in de machine. Druk op het bakblik om het aan beide zijden vast te klikken op het aandrijfelement. MENU MENU TIMER Doe de stekker van de broodbakmachine in het stopcontact en zet hem aan. Na het geluidssignaal wordt programma 1 automatisch aangegeven, ofwel 1000 g met een gemiddeld goudbruin korstje. TIMER 1H > Druk op de toets om het programma te starten. De aanduiding tegenover de bereikte stap van de cyclus gaat branden. De 2 punten van de tijdklok knipperen. Het controlelampje van de werking gaat branden. Haal aan het einde van de bakcyclus de stekker van de broodbakmachine uit het stopcontact. Neem het bakblik uit door aan de handgreep te trekken. Gebruik altijd ovenwanten, want de handgreep van het bakblik en de binnenzijde van het deksel zijn heet. Haal het brood uit het bakblik terwijl het nog warm is en zet het gedurende 1 uur op een rooster om af te koelen. 31 TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 32 HET GEBRUIKEN VAN UW BROODBAKMACHINE Voor ieder programma wordt een automatische instelling weergegeven. U moet dus met de hand de gewenste instellingen selecteren. KEUZE VAN EEN PROGRAMMA Door het kiezen van een programma wordt een reeks stappen ingeschakeld, die automatisch na elkaar ingezet worden. Met de toets MENU kunt u een aantal verschillende programma’s kiezen. De bij het programma horende tijd wordt weergegeven. Iedere keer dat u op de toets gaat het nummer op de display over op het volgende programma, van 1 tot 10: 1 2 3 4 5 > > > > > Basisbrood Frans brood Volkorenbrood Zoet brood Supersnel brood 6 7 8 9 10 > > > > > drukt, Gerezen deeg (bijvoorbeeld pizza) Verse pasta Yoghurtbrood Jam Uitsluitend bakken 1 Met het programma Basisbrood kunnen de meeste broodrecepten met behulp van tarwemeel gemaakt worden. 8. Yoghurtbrood is een specialiteit met een zure smaak, een medium goudbruin korstje en uitsluitend met 1000 g. 2 Het programma Frans brood komt overeen met een recept voor traditioneel Frans witbrood. 9 Het programma Jam kookt automatisch jam in het bakblik. 3 Het programma Volkorenbrood moet geselecteerd worden wanneer u meel voor volkorenbrood gebruikt. 10 Met het programma Uitsluitend bakken kunt u 60 min. bakken. Dit kan alleen geselecteerd worden en gebruikt worden: a) in combinatie met het programma Gerezen deeg, b) voor het verwarmen of knapperig maken van reeds gebakken en afgekoeld brood, c) voor het afbakken in geval van een langdurige stroomonderbreking tijdens een broodcyclus. 4 Het programma Zoet brood is geschikt voor recepten die meer vet en suiker bevatten. 5 Het programma SuperSnel Brood is speciaal voor het recept van SUPERSNEL brood (zie pagina 37). 6 Het programma Gerezen Deeg bakt niet. Dit komt overeen met een kneed- en duwprogramma voor alle soorten gerezen deeg. Bijv.: pizzadeeg. 7 Het programma 7 kneedt alleen maar. Het is bestemd voor niet gerezen deeg. Bijv.: pasta. 32 Belangrijk: De broodbakmachine dient tijdens het gebruik van programma 10 onder toezicht te blijven. Wanneer de korst de gewenste kleur verkregen heeft, kunt u het programma met de hand uitschakelen door lang op de toets te drukken. TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 33 SELECTIE VAN HET GEWICHT VAN HET BROOD Het gewicht van het brood wordt automatisch ingesteld op 1000 g. Het gewicht wordt slechts ter indicatie gegeven. Zie de details van de recepten voor meer informatie. Bij de programma’s 6, 7, 8 en 9 is er geen instelling van het gewicht. Druk op de toets voor het instellen van het gewenste gewicht, 750 g of 1000 g. De aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden. SELECTIE VAN DE KLEUR VAN DE KORST (GOUDBRUIN) De kleur van de korst wordt automatisch ingesteld op GEMIDDELD. Bij de programma’s 6, 7, 8 en 9 is er geen instelling van de kleur. Er zijn drie keuzes mogelijk: LICHT/GEMIDDELD/DONKER. Voor het wijzigen van de automatische instelling drukt u op de toets totdat de aanduiding tegenover de gewenste instelling gaat branden. SELECTIE VAN DE SNELLE BAKWIJZE De recepten 1, 2, 3 en 4 kunnen op de SNELLE bakwijze gemaakt worden, waarbij de baktijd korter is. Druk 4 keer op de toets om de snelle bakwijze te kiezen. Bij de SNELLE bakwijze kan de kleur van de korst niet ingesteld worden. INSCHAKELING/UITSCHAKELING Druk op de toets om het apparaat in te schakelen. Het aftellen begint. Voor het uitschakelen van het programma of het annuleren van de programmering van de tijdklok drukt u 5 seconden op de toets . DE CYCLI De aanduiding tegenover de door de broodbakmachine bereikte stap in de cyclus gaat branden. Een tabel (pagina 40-41) geeft de verschillende cycli aan de hand van het gekozen programma aan. Voorverwarming > Kneden > Rust > Rijzen > Bakken > Warm houden Gebruikt door Om het Hiermee kan De tijd waarin Hierbij Hiermee kan het de programma’s deeg het deeg tot het gist actief verandert het brood na het bakken 3 en 8 om het structuur rust komen, is om het deeg in brood warm gehouden deeg nog beter te geven en zodat de brood te laten en krijgt dit worden. Het wordt te laten rijzen. het zo beter kwaliteit van rijzen en zijn een goudbruin, van harte aanbevolen te laten het kneden aroma te knapperig om het brood meteen rijzen. verbeterd ontwikkelen. korstje. na het bakken uit het wordt. bakblik te halen. Voorverwarmen: werkt uitsluitend bij de programma’s 3 en 8. Op dat moment werkt de kneder niet. Tijdens deze stap wordt de gist actiever, wat het rijzen bevordert van brood met meel dat de neiging heeft niet goed te rijzen. Kneden: het deeg bevindt zich in de 1e of 2e kneedcyclus of in de mengperiode tussen de rijscycli. Tijdens deze cyclus en voor de programma’s 1,3,4 en 8 kunt u ingrediënten toevoegen: droge vruchten, olijven, spekblokjes, enz… Een geluidssignaal geeft aan op welk moment u dit kunt doen. Raadpleeg de overzichtstabel van de bereidingstijden (pagina 40-41) en de kolom “extra”. Deze kolom geeft de tijd aan die op de display van uw apparaat zal verschijnen terwijl het geluidssignaal te horen is. Om precies te weten na hoeveel tijd het geluidssignaal te horen is, trekt u de tijd uit de kolom “extra” af van de totale baktijd. Bijv.: “extra” = 2:51 en “totale tijd” = 3:13, de ingrediënten kunnen na 22 min toegevoegd worden. Rijzen: het deeg bevindt zich in de 1e, 2e of 3e rijscyclus. Bakken: het deeg bevindt zich in de eindcyclus van het bakken. Warm houden: voor de programma’s 1, 2, 3, 4, 5, 8 en 10, u kunt de bereiding in het apparaat laten. Na het bakken wordt het brood automatisch gedurende een uur warm gehouden. Tijdens het warm houden gedurende een uur blijft de display op 0:00 staan. Er klinkt regelmatig een pieptoon. Aan het einde van de cyclus schakelt het apparaat automatisch uit na 3 pieptonen. 33 TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 34 PROGRAMMA MET TIJDKLOK U kunt het apparaat zodanig programmeren dat uw bereiding klaar is op een door u gekozen tijdstip, tot maximaal 15 u van tevoren. Het programma met tijdklok mag niet gebruikt worden voor de programma’s 5/6/7/9/10. Deze stap geschiedt na het selecteren van het programma, de bakkleur en het gewicht. De programmatijd wordt weergegeven. Bereken het tijdsverschil tussen het moment waarop u het programma start en het uur waarop u wilt dat de bereiding klaar is. De machine telt hier automatisch de tijdsduur van de cycli van het programma bij op. Met behulp van de toetsen en , geeft u de gevonden tijd weer ( naar boven en naar beneden). Door kort te drukken, verspringt de tijd in schijven van 10 min + korte pieptoon. Door lang te drukken verspringt de tijd continu in schijven van 10 min. Bijv.: Het is 8 uur ‘s avonds en u wilt dat uw brood de volgende morgen om 7 uur klaar is. Programmeer 11.00 u met behulp van de toetsen en . Druk op de toets . Er klinkt een geluidssignaal. Het controlelampje hier tegenover gaat branden en de 2 punten : van de tijdklok knipperen. Het aftellen begint. Het lampje van de werking gaat branden. Indien u een fout gemaakt heeft of de instelling van de tijd wilt wijzigen, houdt u de toets ingedrukt totdat u het geluidssignaal hoort. De automatisch ingestelde tijd wordt weergegeven. Herhaal de handeling. Sommige ingrediënten zijn bederfelijk. Gebruik het programma met tijdklok niet voor recepten met: verse melk, eieren, yoghurt, kaas, vers fruit. PRAKTISCHE ADVIEZEN Bij een stroomonderbreking: indien tijdens de cyclus het programma wordt onderbroken door een stroomonderbreking of een verkeerde handeling, wordt de programmering gedurende 7 min. door de machine bewaard. De cyclus gaat dan weer verder waar hij gestopt was. Na deze tijd is de programmering verdwenen. Indien u twee programma's na elkaar inschakelt, wacht dan 1 uur voordat u met de tweede bereiding start. DE INGREDIËNTEN Vet en olie: door vet toe te voegen, wordt het brood zachter en smakelijker. Het brood kan zo verder beter en langer bewaard worden. Teveel vet vertraagt het rijzen. Indien u boter gebruikt, snijd deze dan in kleine stukjes, zodat hij gelijkmatig met het deeg vermengd wordt, of laat deze zacht worden. Geen warme boter toevoegen. Voorkom dat het vet in contact komt met de gist, want het vet zou de gist kunnen verhinderen vocht op te nemen. Eieren: eieren verrijken het deeg, geven het brood een mooiere kleur en bevorderen de goede ontwikkeling van het kruim. Indien u eieren gebruikt, gebruik dan minder vloeistof. Breek het ei en vul dit aan met de vloeistof tot de in het recept aangegeven hoeveelheid vloeistof. De recepten zijn bestemd voor een gemiddeld groot ei van 50 g, als de eieren groter zijn, voeg dan een beetje meel toe; als de eieren kleiner zijn, moet u wat minder meel gebruiken. Melk: u kunt verse melk of melkpoeder gebruiken. Indien u melkpoeder gebruikt, voeg dan de hiervoor bedoelde hoeveelheid water aan toe. Indien u verse melk gebruikt, kunt u ook water toevoegen: het totale volume moet gelijk zijn aan het volume dat nodig is voor het recept. Melk heeft een schuimend effect waarmee regelmatigere holtes verkregen worden en waardoor het kruim er mooier uit komt te zien. Water: water zorgt dat de gist vocht opneemt en actief wordt. Het zorgt ook dat het zetmeel van het meel vocht opneemt en dat er kruim gevormd wordt. U kunt water gedeeltelijk of helemaal vervangen door melk of een andere vloeistof. Gebruik de vloeistof op kamertemperatuur. Meel: het gewicht van het meel kan aanzienlijk variëren aan de hand van het gebruikte type meel. Afhankelijk van de kwaliteit van het meel kunnen ook de bakresultaten van het brood variëren. Bewaar het meel in een hermetisch gesloten blik, want meel reageert op veranderingen in de weersomstandigheden en absorbeert zo vocht of verliest dit juist. Gebruik bij voorkeur zogenaamd “krachtig” meel, meel van “bakkwaliteit” of “bakkersmeel” in plaats van gewoon meel. 34 TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 35 Door haver, zemelen, tarwekiemen, rogge of hele granen toe te voegen aan het brooddeeg, krijgt u een zwaarder en minder groot brood. Het gebruik van een meelsoort T55 wordt aanbevolen, tenzij in het recept anders vermeld staat. Het zeven van het meel heeft ook invloed op het resultaat: hoe bruiner het meel is (dat wil zeggen, hoe meer graanvliesjes aanwezig zijn), hoe minder het deeg zal rijzen en hoe compacter het brood zal zijn. U vindt in de winkel ook kant-en-klaar mixen voor broodbereiding. Raadpleeg de aanbevelingen van de fabrikant voor het gebruik van deze mixen. Over het algemeen kiest u het programma aan de hand van de gebruikte bereiding. Bijv.: Volkorenbrood - Programma 3. Suiker: neem bij voorkeur witte of bruine suiker of honing. Gebruik geen geraffineerde suiker of suikerklontjes. Suiker voedt de gist, geeft het brood een lekkere smaak en geeft het korstje een mooiere goudbruine kleur. Zout: zout geeft voedingsmiddelen smaak en zorgt dat de gist zijn werk kan doen. Het mag niet in contact komen met de gist. Het zout maakt het deeg stevig, compact en zorgt dat het niet te snel rijst. Het geeft ook een betere structuur aan het deeg. Gist: door middel van de gist zal het deeg rijzen. Gebruik gedroogde actieve bakkersgist uit een zakje. De kwaliteit van de gist kan variëren, zij rijst niet altijd op dezelfde wijze. Afhankelijk van de gebruikte gist kan het brood daarom verschillen. Oude of slecht bewaarde gist werkt niet zo goed als droge gist uit een zojuist geopend zakje. De aangegeven verhoudingen zijn bedoeld voor gedroogde gist. Wanneer u verse gist gebruikt, moet u de hoeveelheid met 3 vermenigvuldigen (het gewicht) en de gist aanlengen met een beetje lauw suikerwater voor een efficiëntere werking. Er bestaat droge gist in de vorm van kleine korreltjes die aangelengd moeten worden met een beetje lauw suikerwater. Deze worden in dezelfde verhoudingen gebruikt als droog gistpoeder, maar wij raden u deze laatste aan voor een groter gebruikgemak. De toe te voegen ingrediënten (olijven, spekblokjes, enz.): u kunt uw recepten aanpassen met alle extra ingrediënten die u maar wilt gebruiken, maar zorg: > dat u goed naar het geluidssignaal luistert voor het toevoegen van de ingrediënten, met name de meest kwetsbare, > dat de hardste granen (zoals lijn- en sesamzaad) vanaf het begin van het kneden kunnen worden toegevoegd om de machine gemakkelijker te kunnen gebruiken (bijvoorbeeld bij programmering van de tijdklok), > dat de zeer vochtige ingrediënten (olijven) goed moeten uitlekken, > dat de vette ingrediënten met een beetje meel moeten worden bestrooid om beter opgenomen te kunnen worden, > dat u niet een te grote hoeveelheid moet gebruiken, om de goede ontwikkeling van het deeg niet te verstoren, > als u harde ingrediënten toevoegt die scherp zijn, deze uitsluitend toevoegen na het laatste kneedproces om te voorkomen dat de anti-aanbaklaag beschadigt (denk aan bv. kandijsuiker). PRAKTISCHE ADVIEZEN Het bereiden van brood is zeer gevoelig voor temperatuur en vocht. Wanneer het heel warm is, is het aan te raden koelere vloeistoffen dan gebruikelijk te gebruiken. En wanneer het koud is, kan het nodig zijn het water of de melk iets op te warmen (echter nooit warmer dan 35°C). Het is soms ook nuttig het deeg tijdens het kneden te controleren: het moet een gelijkmatige bal vormen die niet aan de wanden blijft plakken. > als niet al het meel is opgenomen, moet u wat meer water toevoegen, > zo niet, dan moet u eventueel wat meel toevoegt. Corrigeer heel voorzichtig (maximaal 1 eetlepel per keer) en wacht even om het resultaat te bekijken voordat u opnieuw wat toevoegt. Een veel voorkomende fout is te denken dat door het toevoegen van gist het brood beter zal rijzen. Te veel gist maakt de structuur van het deeg kwetsbaar, dit zal flink rijzen en tijdens het bakken inzakken. U kunt het deeg vlak voor het bakken beoordelen door dit licht met uw vingertoppen aan te raken: het deeg moet lichte weerstand bieden en de vingerafdruk moet beetje bij beetje wegtrekken. 35 TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 36 DE RECEPTEN Houd voor ieder van deze recepten de aangegeven volgorde van de ingrediënten. Afhankelijk van het gekozen recept en het bijbehorende programma kunt u de overzichtstabel van de bereidingstijden (pagina 40-41) bekijken en nagaan hoe de verschillende cycli verlopen. PROGRAMMA 1 th > theelepel - el > eetlepel BASISBROOD Olie Water Zout Suiker Melkpoeder Meel Gist MELKBROOD 750 g 1000 g 1 el 245 ml 1 th 3 th 1 el 455 g 1 th 1,5 el 300 ml 1,5 th 1 el 2 el 550 g 5g of 1,5 th Zachte boter in blokjes Zout Suiker Vloeibare melk Meel Gist 750 g 1000 g 50 g 1,5 th 2 el 260 ml 400 g 1 th 60 g 2 th 2,5 el 310 ml 470 g 5g of 1,5 th 750 g 1000 g 270 ml 1,5 th 370 g 90 g 5g of 1,5 th 360 ml 2 th 500 g 120 g 2 th 750 g 1000 g 2 th 270 ml 1,5 th 2 th 230 g 110 g 110 g 1 th 1 el 360 ml 2 th 1 el 300 g 150 g 150 g 5g of 1,5 th PROGRAMMA 2 BOERENBRUIN FRANS BROOD Water Zout Meel Gist 750 g 270 ml 1,5 th 460 g 5g of 1,5 th 1000 g 360 ml 2 th 620 g 2 th Water Zout Meel Roggemeel Gist PROGRAMMA 3 BOERENBROOD VOLKORENBROOD Olie Water Zout Suiker Meel Volkorenmeel Gist 36 750 g 2 th 270 ml 1,5 th 2 th 225 g 225 g 1 th 1000 g 1 el 360 ml 2 th 1 el 300 g 300 g 5g of 1,5 th Olie Water Zout Suiker Meel Roggemeel Volkorenmeel Gist TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 37 PROGRAMMA 4 th > theelepel - el > eetlepel BRIOCHE KUGELHOPF Eieren Boter Vloeibare melk Zout Suiker Meel type 55 Gist 750 g 1000 g 2 150 g 60 m 1 th 3 el 360 g 2 th 3 175 g 70 ml 1,5 th 4 el 440 g 2,5 th naar keuze: 1 theelepel oranjebloesemwater. Eieren Boter Vloeibare melk Zout Suiker Meel Gist Rozijnen 1000 g 3 160 g 100 ml 1 th 5 el 420 g 2,5 th 150 g naar keuze: laat de rozijnen weken in een lichte siroop (50% suiker 50% water) of in brandewijn of wijndraf. naar keuze: leg hele amandelen op het deeg aan het einde van de laatste kneedcyclus. PROGRAMMA 5 PROGRAMMA 8 SUPERSNEL BROOD 750 g 1000 g Olie 1 el Water (max. 35 tot 40°C) 270 ml Zout 1 th Suiker 1 el Melkpoeder 1 el Meel 430 g Gist 3 th 1,5 el 360 ml 1,5 th 1 el 2 el 570 g 3,5 th YOGHURTBROOD PROGRAMMA 6 1000 g Water Gewone yoghurt Zout Suiker Meel Roggemeel Gist 200 ml 1 (125 g) 2 th 1 el 480 g 70 g 2,5 th PROGRAMMA 9 VRUCHTENMOES EN JAM PIZZADEEG Olijfolie Water Zout Meel Gist 750 g 1000 g 1 el 240 m 1,5 th 480 g 1 th 1,5 el 320 ml 2 th 640 g 5g of 1,5 th Snijd of hak uw fruit naar smaak voordat u ze in de broodbakmachine doet. Aardbeien-, perziken-, rabarber- of abrikozenjam: 580 g fruit, 360 g suiker, sap van 1 citroen. Oranjemarmelade: 500 g fruit, 400 g suiker. Appel-/rabarbermoes: 750 g fruit, 4,5 eetlepels suiker PROGRAMMA 7 VERSE PASTA 1000 g Eieren Water Meel Zout 750 g 2 140 g 80 ml 1/2 th 4 el 350 g 2 th 100 g Rabarbermoes: 750 g fruit, 4,5 eetlepels suiker. 5 60 ml 600 g 1 th 37 TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 38 STORINGSGIDS Is het resultaat niet volgens wens? Met deze tabel kunt u zien wat er aan de hand is. Te hoog gerezen brood Ingezakt Onvoldoende brood na te gerezen hoog gerezen brood te zijn Te lichte korst Bruine zijden maar het brood is niet voldoende gaar Meel aan de zijkanten en bovenop Tijdens het bakken is de toets ingedrukt Niet genoeg meel Teveel meel Niet genoeg gist Teveel gist Niet genoeg water Teveel water Niet genoeg suiker Meel van slechte kwaliteit De verhouding van de ingrediënten is niet goed (te grote hoeveelheid) Het water is te warm Het water is te koud Onjuist programma TECHNISCHE STORINGSGIDS PROBLEMEN De kneder blijft in de kom bekneld zitten OPLOSSINGEN • Laten weken voordat u hem verwijdert. De kneder blijft in het brood bekneld zitten • De kneder met een beetje olie insmeren voordat u de ingrediënten in de kom doet. Na een druk op • De machine is te warm. Wacht 1 uur tussen 2 cycli. • U heeft de tijdklok geprogrammeerd. • Het betreft een programma met voorverwarmen. gebeurt er niets Na op gedrukt te hebben draait de motor maar er wordt niet gekneed • Het bakblik zit niet goed op zijn plaats. • De kneder is afwezig of zit niet goed op zijn plaats. Na een programmering met de tijdklok is het brood niet voldoende gerezen of er is niets gebeurd • U heeft vergeten na de programmering op te drukken. • De gist is in contact gekomen met het zout en/of het water. • Kneder afwezig. Brandgeur • Een deel van de ingrediënten is naast het bakblik gevallen: laat de machine afkoelen en maakt de binnenzijde van de machine schoon met een vochtige spons en zonder reinigingsproduct. • De bereiding is overgelopen: te grote hoeveelheid ingrediënten, met name vloeistof. Neem de juiste verhoudingen van het recept in acht. 38 TEF-OW3000-3314813 4/07/07 10:07 Page 39 REINIGING EN ONDERHOUD • • • • • • Haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen. Reinig het apparaat en de binnenzijde van de bak met een vochtige spons. Goed afdrogen. Was de kom en de kneder af met warm water. Indien de kneder in het bakblik vast zit, laat deze dan 5 tot 10 min weken. Demonteer het deksel om dit met warm water af te wassen. Geen onderdelen in de vaatwasser wassen. Gebruik geen agressief schoonmaakmiddel, geen schuursponsje en geen alcohol. Gebruik een zachte, vochtige doek. • Dompel het apparaat of het deksel niet onder in water. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Wees vriendelijk voor het milieu! Uw apparaat bevat talrijke materialen die hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden. Breng het naar een verzamelpunt voor verwerking ervan. • Dit apparaat is niet bestemd voor werking met behulp van een externe tijdklok of een apart afstandsbedieningsysteem. • Voor uw veiligheid beantwoordt dit apparaat aan de toepasselijke normen en regelgevingen (Richtlijnen Laagspanning, Elektromagnetische Compatibiliteit, Materialen in contact met voedingswaren, Milieu…) • Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door voordat u het apparaat in gebruik neemt: indien het apparaat niet overeenkomstig de handleiding gebruikt wordt, kan de fabrikant geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. • Dit apparaat is niet bedoeld om zonder hulp of toezicht gebruikt te worden door kinderen of andere personen, indien hun fysieke, zintuiglijke of mentale vemogen hen niet in staat stellen dit apparaat op een veilige wijze te gebruiken, tenzij zij van tevoren instructies hebben ontvangen betreffende het gebruik van het apparaat door een verantwoordelijk persoon. Er moet toezicht zijn op jonge kinderen zodat zij niet met het apparaat kunnen spelen. • Controleer of de voedingsspanning van uw apparaat overeenkomt met die van uw elektrische installatie. Verkeerde aansluiting maakt de garantie ongeldig. • Steek de stekker altijd in een geaard stopcontact. Het niet in acht nemen van deze verplichting kan elektrische schokken veroorzaken en tot ernstige verwondingen leiden. Voor uw eigen veiligheid moet het geaarde stopcontact beantwoorden aan de in uw land geldende normen voor elektrische installaties. Indien uw installatie geen geaard stopcontact heeft, dient u, voordat u het apparaat aansluit, een erkende instantie te laten komen om uw elektrische installatie zodanig te wijzigen dat deze aan de normen voldoet. • Uw apparaat is uitsluitend bedoeld voor huishoudelijk gebruik binnenshuis. • Trek, bij langdurige afwezigheid en als u het apparaat schoonmaakt, de stekker uit het stopcontact. • Het apparaat niet gebruiken indien: - het snoer hiervan beschadigd of defect is. - het apparaat gevallen is en zichtbaar beschadigd is of niet goed meer functioneert. In ieder van deze gevallen moet het apparaat naar de dichtstbijzijnde servicedienst teruggestuurd worden om risico's te vermijden. Raadpleeg de garantie. • Elke handeling anders dan schoonmaken en het gewone onderhoud dient door een door erkende servicedienst te gebeuren. • Houd het apparaat, het aansluitsnoer of de stekker niet in water of enige andere vloeistof. • Laat het aansluitsnoer niet binnen handbereik van kinderen hangen. • Het aansluitsnoer mag niet in de buurt van, of in contact met de warme delen van het apparaat, in de buurt van een warmtebron of op scherpe randen komen. • Het apparaat niet gebruiken indien het aansluitsnoer of de stekker beschadigd zijn. Laat ze vervangen door een erkende reparatieservice om ieder risico te voorkomen (zie de lijst in het serviceboekje). • Raak het kijkvenster niet aan tijdens en vlak na de werking. De temperatuur van het kijkvenster kan hoog zijn. • Trek niet aan het snoer om de stekker uit het stopcontact te halen. • Gebruik alleen in goede staat verkerende verlengsnoeren met een geaarde stekker en een geleidingsdraad waarvan de doorsnede minstens gelijk is aan die van het product. • Plaats het apparaat niet op een ander apparaat. • Gebruik dit apparaat niet als hittebron. • Nooit papier, karton of plastic in het apparaat plaatsen en er niets op plaatsen. • Probeer bij brand nooit de vlammen te blussen met water. Trek de stekker uit het stopcontact. Doof de vlammen met een vochtige doek. • Voor uw eigen veiligheid, dient u uitsluitend gebruik te maken van de op het apparaat afgestemde accessoires en onderdelen. • Alle apparaten worden onderworpen aan een strenge controle. Met sommige, willekeurig uitgekozen apparaten zijn praktische gebruikstests uitgevoerd, waardoor het kan lijken of het apparaat reeds gebruikt is. • Gebruik aan het einde van het programma altijd ovenwanten het bakblik of de warme delen van het apparaat vast te pakken. Tijdens het gebruik wordt het apparaat zeer heet. • Nooit de luchtroosters dichtmaken of afdekken. • Wees zeer voorzichtig, er kan stoom ontsnappen wanneer u het deksel opent tijdens het programma of aan het einde hiervan. • Wanneer u met programma nr. 9 bezig bent (jam, appelmoes), wees dan alert op de stoomstoot en de warme spatten die tijdens de opening van het deksel kunnen optreden. • Let op, deeg dat buiten de bakruimte terecht komt op het verwarmingselement kan in brand vliegen: - houdt u dan ook aan de in de recepten aangegeven hoeveelheden. - maak niet meer dan 1000 g deeg in totaal. • Het bij dit product gemeten akoestische vermogen bedraagt 64 dBa. 39 1000 g 1000 g 1 1 3 1 2 1 3.55 30 1.05 5 3 0.14 2 2 5 1.20 3 2 2 1.30 1.20 2 1.17 1.20 3 1 2 2 5 5 5 5 5 5 5 5 10 5 5 5 5 5 5 5 5 5 RUST (mn) 5 20 11 20 10 10 10 10 10 10 20 20 20 20 20 20 20 20 39 60 20 20 20 20 20 20 25 39 39 39 25 39 39 39 2 e KEER 1e KEER KNEDEN RIJZEN (mn) (mn) 10 10 10 10 10 10 10 10 10 3 e KEER KNEDEN (sec) Opmerking: bij de totale tijdsduur zit niet de tijd van het warmhouden van de programma’s 1, 2, 4, 5, 8 en 10. 10 9 6 7 8 1000 g 1.17 2.42 Snel 1.17 3.22 3 2 3.22 1 3.22 2.37 Snel 2 3.17 3 1 3.17 2 1er KEER KNEDEN (mn) 26 16 26 26 26 16 26 26 26 2 e KEER RIJZEN (mn) 10 5 5 5 5 5 5 5 5 4e KEER KNEDEN (sec) 10 45 36 52 52 52 36 52 52 52 60 60 60 50 60 48 48 48 45 45 45 55 55 55 55 50 50 50 50 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 60 2.58 2.20 3.00 3.00 2.15 2.55 2.55 2.55 2.55 3 e KEER BAKKEN WARM EXTRA RIJZEN (mn) HOUDEN (mn) (mn) 10:07 750 1000 g 3.17 1 VOORVERWARMEN (mn) 4/07/07 5 4 750 PROGRAMMA MAAT BAKKLEUR TIJD (u) TEF-OW3000-3314813 Page 41 41
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148

Tefal OW300101 de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor