51
T
IPS VOOR DE BEREIDING EN VOORBEREIDING
VLEES (GROOT STUK):
• Het wordt geadviseerd om de maat van het
vlees te nemen voordat u het bereidt.
• Vlees kan bereid worden in de zak zonder
toevoeging van andere ingrediënten of na
traditioneel zouten en kruiden.
• Na de vacuümbereiding en na het verwijderen
van de zak, kan het stuk vlees in een braadpan
op traditionele wijze gedurende enkele minuten
gebruind worden.
• Sommige stukken vlees zoals "Rosbief" kunnen
ook koud geconsumeerd worden. Snij het vlees
als het koud is met behulp van een snijmachine
en garneer het naar wens (olie en peper of
speciale sauzen).
• Sommige stukken vlees, zoals "lams-
/kalfslendestuk" kunnen ook bereid worden met
het bot. Let heel goed op tijdens de bereiding
dat het bot het zakje niet perforeert.
S
TOOFPOTTEN:
• Gebruik, voor het beste resultaat, altijd stukken
vlees die geschikt zijn voor het maken van
stoofpotten.
• Gebruik stukken vlees met een dikte van
minstens 3 cm elk.
Basisrecept:
Dit is een eenvoudige richtlijn en een basisrecept
voor alle soorten stoofpotten:
250g vlees
30g wortelen (gesneden)
50g aardappelen (in blokjes)
80g tomaat
Zout en kruiden naar smaak
V
LEES (STEAKS):
• Steaks (lendestuk, schenkel) kunnen naar wens
voorbereid en bereid worden met natte of
droge bereidingswijzes (voeg 80 - 100 g tomaat
per zak toe). Als u malse stukken vlees bereidt,
adviseren wij u wat braadvocht aan het zakje
toe te voegen.
• De dikte van de steak is belangrijk voor het
uiteindelijke bereidingsresultaat. Als u vet vlees
zoals spek bereidt, mogen de stukken vlees
maximaal 2 cm dik zijn.
S
CHENKELS:
• Het verdient de voorkeur schenkels zonder bot
te bereiden om te voorkomen dat de zak
beschadigd raakt.
• Als u een grote schenkel (kalf) bereidt, en het
bot verwijderd hebt en het vlees in stukken
hebt gesneden, moet u waarschijnlijk meerdere
zakken gebruiken.
G
EVOGELTE:
• Kippenborsten kunnen in zijn geheel, in stukken
of in plakken bereid worden. Welke manier u
ook gebruikt, u kunt kiezen voor droge of natte
bereidingswijzes. U kunt de borst ook naar
wens vullen (ham, kaas en bladgroenten).
• Poten kunnen met of zonder bot bereid
worden. Let er op dat de botten geen scherpe
punten hebben om te voorkomen dat de zak
beschadigd raakt.
• Na de vacuümbereiding en nadat u de zak
verwijderd hebt, kan het stuk vlees gedurende
enkele minuten op traditionele wijze gebruind
of gegrild worden.
H
ET VOORBEREIDEN EN BEREIDEN VAN VIS
FILETS OF MOTEN:
• Het verdient de voorkeur visfilets of moten te
bereiden met droge methodes of met weinig
kruiden.
• Gebruik, voor de vacuümbereiding van filets,
stukken van de juiste consistentie (300/400g of
meer) voor het beste resultaat.
• Na de vacuümbereiding en nadat u de zak
verwijderd hebt, kan de vis gedurende enkele
minuten op traditionele wijze gebruind of
gegrild worden.
V
IS (HEEL):
• Maak de hele vis zorgvuldig schoon (schubben
en ingewanden) voordat u hem bereidt.
• Verwijder de kop en de staart van de vis als het
zakje niet groot genoeg is voor de hele vis.
• Bereid de via met droge bereidingsmethodes of
door het toevoegen van kookvocht (bijv. olie,
room, saus), naar uw eigen smaak.
• Na de vacuümbereiding en nadat u de zak
verwijderd hebt, kan de vis gedurende enkele
minuten op traditionele wijze gebruind of
gegrild worden.
M
OSSELEN:
• Maak de hele mosselen zorgvuldig schoon door
de rok, ingewanden en kraakbeen te
verwijderen, voordat u de mosselen kookt.
• Grote zeedieren zoals octopus kunt u beter in
stukken snijden. Ze kunnen bereid worden met
droge of natte bereidingswijzes (tomaat,
kruiden, sausen), naar uw persoonlijke smaak.
• Na de vacuümbereiding en nadat u de zak
verwijderd hebt, kunnen de mosselen
gedurende enkele minuten op traditionele wijze
gebruind of gegrild worden.
• Sommige soorten, zoals "octopus in plakken of
ringen" zijn gekoeld geschikt voor consumptie,
te combineren met aardappelen, sla of andere
groenten.
S
CHELPDIEREN:
• Maak de schelpdieren goed schoon (verwijder
de ingewanden) voordat u ze bereidt.
• Het verdient de voorkeur schelpdieren zonder
Tips voor de bereiding en voorbereiding