Whirlpool SST2S Gebruikershandleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
Gebruikershandleiding
IT
GB FR
ES
PT NL
NL
Italiano English Français
Español Português
Nederlands
Handleiding
OVEN
Inhoud
Beschrijving van het apparaat
Oventoebehoren
Stomen
Inschakelen en gebruik
Eerste in gebruik name
De klok instellen
De timer instellen
Kinderbeveiliging
Uitgesteld koken
Wijzigen van de kooktemperatuur
Wijziging van de kooktijd
Uitgesteld koken
De oven stoppen tijdens het bakken
Aan het einde van de kooktijd
Voorzorgsmaatregelen en advies
Kooktabel
Problemen en oplossingen
Belangrijke veiligheidsinstructies
Lees ze aandachtig door en bewaar ze voor toekomstig
gebruik.
Beschrijving van het apparaat
2
NL
ON/OFF
Réglage
Temperature
Touche
OK
AFFICHEUR
Touche
verrouillage commandes
Sélection de
la programmation
Réglage
Temps
Flèche
Bas
Touche-
Touche +
Flèche
Haut
Touche de
sélections
START/
STOP
Indication du
menu sélectionné
Indication
verrouillage clavier
Indication de
Température
Indique le mode de cuisson
indique aussi :
Heure,Durée de cuisson
Fin de cuisson
Indicateurs de
préchauffage
Mode de cuisson
sélectionnée
De
bedieningen
Reservoir
Display
Stoomgenerator
Waterbuis
Afvoergoot
Selectietoets
Vergrendelingstoets
commando’s
Programmaselectie
Tijdregeling
Toets
OK
START/
STOP
AAN/UIT
Pijltje
omhoog
DISPLAY Toets +
Toets –
Pijltje
omlaag
Temperatuurregeling
Indicatie
toetsenbordver-
grendeling
Weergave van de
temperatuur
Geselecteerde
bereidingsmethode
Indicatie
voorverwarming
Indicatie van het
geselecteerde menu
Geeft de bereidingsmethode weer:
Geeft ook aan:
Uur, Bereidingsduur,
Einde bereiding
Overzicht
Oventoebehoren
OVENTOEBEHOREN
3
NL
• Schaal etenswaren (fig. 1)
Roestvrijstalen schotel met gaatjes, waardoor de gerechten niet in
aanraking komen met het condensatiewater.
• Condensbak (fig. 2)
Roestvrijstalen schotel voor opvang van het condensatiewater.
• Rooster (fig. 3)
Verwijderbaar ovenrooster van roestvrij staal: moet altijd worden
aangebracht.
• Uitneembaar reservoir (fig. 4)
Reservoir waarmee uw oven zelfstandig van water kan worden voorzien.
Heeft een inhoud van ongeveer 1 liter (maximumpeil)
Het gebruik van kalkarm water vergemakkelijkt het
onderhoud van uw oven.
Het gebruik van gedemineraliseerd water is verboden
(niet geschikt voor voeding). Gebruik van onthard water
kan leiden tot schade aan het oppervlak van de
stoomgenerator. Gebruik liever mineraalwater uit een fles.
De schotels en het rooster mogen in de vaatwasser.
fig. 3
fig. 4
fig.1
fig.2
4
NL
Stomen is ook geschikt om gerechten te blancheren, te
ontdooien en op te warmen of warm te houden, in het
bijzonder sauzen.
Laat vlees zoals gevogelte, kalfsvlees, varkensvlees eerst
wat aanbraden in de pan, opdat het een smakelijk
goudkleurig kleurtje aanneemt. Vervolgens kunt u het
stomen.
Wanneer u de voedingsmiddelen in stukken snijdt, koken
ze sneller en homogener dan wanneer ze nog heel zijn.
Werkingsprincipe
Het water van het reservoir komt langs een buis in de
ovenruimte terecht. Het wordt dan omgezet in stoom door
contact met een heet oppervlak dat zich beneden in de
ruimte bevindt:
dit is de stoomgenerator.
U hoeft geen extra water in de kookschotel te doen. Om
perfect te kunnen koken met stoom, wordt bij uw oven
kookgerei geleverd dat daarvoor speciaal ontworpen is.
Algemeen
Stomen heeft talloze voordelen als u zich aan de regels
houdt. Met deze gezonde en natuurlijke kookwijze
behouden gerechten hun lekkere smaak. Een fijne of
gekruide saus vormt het extraatje dat het verschil maakt.
Er komen geen geuren vrij. U hoeft geen kruiden of
specerijen in het kookwater te doen. U kunt wel vis lekker
doen geuren, door hem op een bedje van algen te leggen.
Hetzelfde kan u doen met gevogelte op een bosje
rozemarijn of dragon.
Vlees, vis en groenten worden gelijktijdig gekookt.
Deegwaren, rijst en puree worden zachtjes opgewarmd,
zonder het risico dat ze gaan plakken of uitdrogen.
Vergemakkelijkt de bereiding van crèmes, flans,
rijsttaarten... afgedekt met aluminiumfolie worden ze niet
verdund door het condenswater.
U hoeft vooraf geen zout toe te voegen, zelfs niet in het
kookwater.
Om een stuk vlees er mooier te doen uitzien, laat u het snel
aan alle kanten bruinen in de pan, met hete boter.
Vergeleken met koken met water heeft stomen niets dan
voordelen:
Het gaat snel: het koken begint onmiddellijk, terwijl in een
pan water de kooktijd van de gerechten pas begint te lopen
zodra het kookpunt is bereikt.
Het is goed voor de lijn: de (in water oplosbare) vitaminen
en minerale zouten gaan niet verloren, aangezien ze amper
oplossen in het gecondenseerde vocht dat de gerechten
bedekt.
Bovendien worden bij het koken geen vetten gebruikt.
De stoom houdt de smaak van de gerechten in stand.
Stomen voegt geen geur of smaak toe van grillen of
bakken. Geur en smaak verminderen ook niet, aangezien
de gerechten niet worden aangelengd in water.
Keerzijde van de medaille: het heeft geen zin op deze
manier vis te koken die niet meer vers is, of groenten die al
een week in de koelkast liggen: Dat draait zeker uit op een
ramp!
De stoom brengt geen smaken of geuren over; u kunt dus
gerust tijd winnen door bijvoorbeeld een stuk vis en een
dessert naast elkaar klaar te maken. Zorg er wel voor dat
ze elkaar niet raken.
Stomen
Let op
Vul vooraf ALTIJD het waterreservoir tot het
maximumpeil. Duw het reservoir HELEMAAL
TERUG in de behuizing, tot u voelt dat het
VOORBIJ EEN INKEPING komt.
Let op
Tijdens het koken wordt de oven heet. Er
ontsnapt hete stoom wanneer u de ovendeur
opent. Houd kinderen op een afstand.
Inschakelen
en gebruik
Door lang te drukken op de toetsen – en + kunt u
snel lijsten of ingestelde waarden doorlopen.
Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op
Menu INSTELLEN.
Ovenverlichting
Met uitgeschakelde oven gaat het licht aan zodra u de deur
opent.
Eerste ingebruikname
Zet na aansluiting van het apparaat op het lichtnet en bij het
eerste gebruik het bedieningspaneel aan door op toets
te drukken.
De lijst met beschikbare talen wordt in het menu
weergegeven.
Kies de gewenste taal met behulp van de toetsen .
Druk op “OK” om te bevestigen. Wanneer uw keuze
gemaakt is, worden de volgende instellingen weergegeven:
TIMER Instellen van de timer
TAAL Taalkeuze
KLOK Instelling van de tijd
GELUID Geluidssterkte van het toetsenbord
UIT Het menu verlaten
Na selectie van de taal in het menu en als er geen
handelingen worden uitgevoerd in de volgende
60 seconden, schakelt het display over naar het menu
INSTELLEN.
De klok instellen
Druk voor het instellen van de klok eerst op de toets om
de oven aan te zetten en vervolgens op de toets “MENU”.
Volg de aangegeven procedure.
1. Kies TIJD en druk op “OK” om deze te wijzigen;
2. De vier digitale cijfers gaan knipperen.
3. Stel de tijd in met behulp van de toetsen en +.
4. Druk op “OK” om te bevestigen.
De timer instellen
De timer kan worden ingesteld wanneer de oven is in- of
uitgeschakeld.
Wanneer de oven is uitgeschakeld:
1. Druk op de toets “MENU”.
2. De vier digitale cijfers gaan knipperen.
3. Stel de timer in met behulp van de toetsen - en +.
4. Druk op “OK” om te bevestigen.
Als de oven is ingeschakeld:
1. Druk op de toets “MENU”.
2. Kies TIMER en druk op “OK” om te wijzigen.
3. De vier digitale cijfers gaan knipperen.
4. Stel de timer in met behulp van de toetsen - en +.
5. Druk op “OK” om te bevestigen.
6. Wanneer de timer is ingesteld, kunt u de oven uitzetten.
De timer wordt weergegeven: als de tijd verstreken is geeft
de oven een geluidssignaal af. Het signaal stopt na een
minuut of na drukken op een willekeurig icoon.
De timer regelt niet het in- en uitschakelen van de
oven.
Kinderbeveiliging
Met de functie Kinderbeveiliging kunt u de toetsen van de
oven vergrendelen.
Om de kinderbeveiliging te activeren drukt u op de toets
kiest u ACTIVEREN en drukt u vervolgens op “OK” om te
bevestigen. Om te deactiveren doet u hetzelfde, maar u
kiest NIET ACTIVEREN. U kunt de kinderbeveiliging
activeren wanneer de oven ingeschakeld is of
uitgeschakeld. U kunt de kinderbeveiliging deactiveren
wanneer het bakproces beëindigd is en in alle voorgaande
gevallen.
5
NL
6
NL
Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op
Menu INSTELLEN.
Om terug te keren naar de hoofdweergave met het
programmaselectiemenu drukt u op de toets “
1. Druk op de toets om het bedieningspaneel te
verlichten.
2. Het scherm geeft aan:
INSTELLEN
SUCCES
Met de eerste keuze (zwart op witte achtergrond)
3. Voer de gewenste selectie uit met behulp van de toetsen
en druk op “OK” om te bevestigen. Het scherm
verandert in “koken met stoom”.
4. Druk op “OK” om te bevestigen.
5. Druk op de toets “START / STOP” om de bereiding te
beginnen.
6. De oven begint met voorverwarmen.
7. Een geluidssignaal gevolgd door het oplichten van alle
indicatiestreepjes van de voorverwarming geeft aan dat het
voorverwarmen gereed is.
8. Tijdens de bereiding kan op ieder moment de temperatuur
worden gewijzigd door op de toets “°C” te drukken. Stel de
temperatuur in met behulp van de toetsen – of + en druk op
OK” om te bevestigen (alleen voor bereidingen in het menu
INSTELLEN):
- de bereidingsduur programmeren;
- de bereiding stoppen door op de toets “START / STOP
te drukken;
- de timer instellen;
- de oven uitschakelen door te drukken op de toets .
9. In geval van een stroomonderbreking zorgt een speciale
voorziening ervoor dat het programma begint op het punt
waarop het onderbroken werd, indien de temperatuur niet te
veel gezakt is. De programmeringen die nog niet zijn gestart
worden echter niet onthouden en moeten opnieuw worden
geprogrammeerd wanneer de stroom weer wordt
ingeschakeld.
Bereidingsprogramma’s INSTELLEN
Het programma INSTELLEN is een bereidingsmethode die
handmatig wordt ingesteld.
In de modus INSTELLEN kunnen de bereidingsduur en de
temperatuur ingesteld worden (van 100° tot 50°)
Bereidingsprogramma SUCCES
In de modus SUCCES kan alleen de bereidingsduur
ingesteld worden.
Automatisch ontdooien
U kunt kiezen uit 2 ontdooimethoden:
Vlees:
55°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 30min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Ontdooien van vlees vóór het grillen (bijv: worstjes)
Groenten:
60°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 30min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Ontdooien van visfilet vóór het paneren.
Rode vruchten die koud moeten blijven (voor taarten en
sauzen)
Opwarmen
95°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Paté, lever van gevogelte. Voorverwarming kant-en-
klaargerechten
Visfilet
75°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Bereiding van kwetsbare vis (filets van sardientjes, poon)
Hele vis
85°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Voor de bereiding van kwetsbare voedingsmiddelen.
Hele vissen (forellen)
Flan
90°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 20min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Eieren ; gevulde tomaten zonder uitzakken. Kaasgebakjes,
pudding...
Chocola
80°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Gesmolten chocola, boter.
Lauwwarme vruchten voor onmiddellijke consumptie.
Inschakelen
en gebruik
Vul vooraf ALTIJD het waterreservoir tot het
maximumpeil. Duw het reservoir HELEMAAL
TERUG in de behuizing, tot u voelt dat het
VOORBIJ EEN INKEPING komt.
Tijdens het koken wordt de oven heet. Er
ontsnapt hete stoom wanneer u de
ovendeur opent. Houd kinderen op een
afstand.
Uitgesteld koken
Wijzigen van de kooktemperatuur
U kunt de temperatuur alleen in in de modus Instellen
aanpassen.
Druk op de toets °C.
Het symbool °C knippert.
Stel de temperatuur in door te drukken op de toetsen +
of –.
Bevestig uw keuze door te drukken op de toets OK.
Wijziging van de kooktijd
Tijdens het koken kunt u de kooktijd aanpassen door te
drukken op en de toetsen + of – .
Bevestig uw keuze door te drukken op de toets OK.
Druk op de toets START om met bakken te beginnen.
De oven stoppen tijdens het bakken
U kunt op elk moment de oven stoppen door de START/
STOP toets ongeveer 1 seconde ingedrukt te houden.
Als er zich nog geen stoom heeft ontwikkeld (ongeveer
1 minuut), stopt de oven onmiddellijk en verdwijnt de tijd.
Als er zich al stoom heeft ontwikkeld, duurt het nog
3 minuten. De stoom wordt afgevoerd voordat de
ovendeur geopend wordt.
Uitgesteld koken
Stel de gekozen bakwijze in en pas de temperatuur
eventueel aan,
Bijvoorbeeld: stand Instellen > Koken met stoom
Temperatuur 85°C.
Druk op de toets en kies de bereidingstijd met de
toetsen – en +, bijvoorbeeld 30min.
Het is bijvoorbeeld 12u30.
U heeft een bereidingstijd ingesteld van 30min.
Het aangegeven einde van de kooktijd is 13u00.
Selecteer Einde bereiding met behulp van de toetsen
, de kooktijd wordt weergegeven.
Stel het einde van de bereidingstijd in door te drukken
op de toetsen – en +.
Bijvoorbeeld 14h00
Bevestig door te drukken op OK en op START om het
programma te starten.
De starttijd is nu uitgesteld zodat het koken klaar is om
14u.
Wanneer het bakken klaar is hoort u enkele minuten
lang een reeks pieptonen.
De pieptonen stoppen als u gedurende een seconde
drukt op de toets START / STOP.
Maak ALTIJD het reservoir leeg.
Om de betrouwbaarheid van de oven te
waarborgen, blijft de ventilator na het
einde van de kooktijd nog even werken.
Aan het einde van de kooktijd
Als er tijdens het koken problemen zijn met het watercircuit,
verschijnt de indicator “geen water” en weerklinkt er een
pieptoon. Het bericht “Vul het
waterreservoir” wordt weergegeven
op het display.
Dit probleem treedt met name op:
- wanneer het reservoir leeg is.
- wanneer het reservoir niet goed is aangesloten.
Sluit nadat u deze twee punten gecontroleerd heeft de deur en
druk op START om de oven weer aan te zetten.
Waterbeheer
7
NL
8
NL
Voorzorgsmaatregelen
en advies
FUNCTIES
Temperatuur
°C
BEREIDING VOORBEELDEN VAN BEREIDING
100
Meest gebruikte bereiding
door stomen
Groenten en vlees
85
Voor de bereiding van
kwetsbare
voedingsmiddelen
Hele en kwetsbare vis (forel)
75
Het vlees blijft
regenboogkleurig, er
verschijnt geen collageen
Bereiding van kwetsbare vis (filets van
sardientjes, poon)
90
Voor de bereiding van
kwetsbare
voedingsmiddelen,
vruchten, compote
Eieren ; gevulde tomaten zonder
uitzakken.
Kaasgebakjes, pudding...
95
Paté, lever van gevogelte.
Voorverwarmen van kant-en-
klaargerechten
80
Zachtjes opwarmen
Gesmolten chocola, boter.
Lauwwarme vruchten voor onmiddellijke
consumptie
55
Zachtjes ontdooien
zonder koken
Ontdooien van visfilets voorafgaand aan
het paneren.
Rood fruit dat koud moet blijven (voor
taarten en coulis)
60
Ontdooien van vlees vóór het grillen
(bijv: worstjes)
Kooktabel
9
NL
Voedingsmiddelen °C Tijd Bereidingen Opmerkingen
Artisjokken (kleine)
100 40-45 min. omgekeerd in de schotel gelegd • Deze tijden hangen af van de
aard, de dikte en de versheid
van de groenten. Volg de
aanwijzingen in de kolom
“Bereidingen”.
De kooktijd blijft hetzelfde
voor elke hoeveelheid.
Bijvoorbeeld: 1 of
4 artisjokken zelfde kooktijd .
Om te controleren of de
groente gaar is prikt u in het
dikste deel; als de groente
gaar is zult u geen weerstand
voelen.
Asperges
100 35-40 min. verkort de tijd voor de punten
Broccoli
100 18 min. in bosjes
Wortelen
100 20-22 min. in schijfjes
Knolselderie
100 25-30 min. in sneetjes
Pompoen
100 15-20 min. in blokjes
Champignons
100 15 min. in plakjes
Kool
100 30-35 min. Spruitjes
100 30-35 min. Bloemen in kleine bosjes
Courgettes
100 10-15 min. in schijfjes
Spinazie
100 20 min. (vers) roeren tijdens het koken
100 35 min. (diepvries) roeren tijdens het koken
Witlof
100 30 min. klokhuis verwijderd en in de lengte
doormidden gesneden
Venkel
100 22 min. in 2 gesneden
Sperziebonen
100 30-35 min.
Rapen
100 15-20 min. in blokjes
Verse erwten
100 20-25 min.
Prei
100 25 min. in 2 gesneden
Aardappelen
100 25 min. in schijfjes gesneden
100 40-45 min. heel
Jakobsschelpen 90 10-12 min. met aromaten
• Leg de schelpdieren op het
rooster van de glazen schotel,
voeg geurige kruiden toe.
Leg de schaaldieren op een
bedje van algen.
Mosselen/Alikruiken 95 20-25 min. met aromaten
Krabben/Noordzeekrabben 95 25 min.
Kreeft 95 30-35 min. volgens het gewicht
Appelen/perziken/peren
90 10-15 min. heel, geschild • Tijden afhankelijk van de
rijpheid.
Compote
95 25 min. vruchten in plakjes
Pudding
90 10 min. in ovenschaaltjes
Kabeljauw/Koolvis
85 13-15 min. moten (180 g)*
*Moten: schijfjes vis van 2 tot
3 cm dik (180/200 g) per
persoon.
Eis zeer verse producten.
Leg de vissen in hun geheel zo
op de schotel, of leg ze op
blaadjes laurier, venkel of
andere geurige kruiden.
Na afloop van de bereidingstijd
verwijdert u het vel, dat heel
gemakkelijk loskomt.
Goudbrasem (dorade)
85 20-25 min. hele (1 kg)
Haring
85 20 min. hele (200g)
Koolvis en pollak
80 15-20 min. moten (180 g)
Zeeduivel
85 15 min. volgens dikte
Makreel
75 20 min. hele (250g)
Wijting/Stokvis
80 15 min. filets
Rog
80 25-30 min.
Poon
85 15 min. hele (200g)
Hondshaai
85 20 min. grote stukken (6 tot 10 cm lang)
Zalm
75 15-20 min. moten (180/200 g)
Tong
100 10-12 min. filets
Tonijn
100 20-25 min. moten (180/200 g)
Hele forel (1kg)
100 20-25 min. heel (200 g) 13 tot 15 min.
Rundvlees
100 15-30 min.
Gebraad 800 g: 55-60 min.
Kippenbouten: 35 tot 40 min.
Kalkoen braadstuk: 50-60 min.
Gril daarna in een andere
schotel.
Varkensvlees (varkenshaasjes)
100 25 min.
Gevogelte (borststuk)
(Blinde vinken)
100 20-25 min.
95 25 min.
Worsten
90 20 min. Morteauworst: 400 g
Op basis van zeer verse eieren
bewaard bij
omgevingstemperatuur.
100 7 min. In de schaal: rechtstreeks op het rooster geplaatst.
Spiegelei: gebroken in een aparte schotel op het rooster en bedekt met
huishoudfolie.
Cocotte: zie gedetailleerde recepten
100 5-6 min.
100 8 min.
100 10-12 min.
Rijst, deegwaren van gries
Doe rechtstreeks in een schotel en giet er water of melk bij. De stoom volstaat immers niet
om deze rijzende producten te verzadigen. Bedek de schotel met een aluminiumfolie, zodat
de waterdruppeltjes er niet in vallen.
Rijstebrij 100 30 min.
100 g gewassen rijst-20 cl melk
2 eetlepels suiker
• Met een vork losmaken aan
het einde van de kooktijd.
Gries
100 25 min. 200 gr (1/4 liter water)
10
NL
Problemen en
oplossingen
WAT MOET U
DOEN ?
MOGELIJKE
OORZAKEN
Het display gaat niet
aan.
Het lampje werkt niet
meer.
Water- of stoomlek ter
hoogte van de deur
tijdens het koken.
De oven krijgt geen
stroom.
Elektronische kaart
buiten dienst.
- Controleer de voeding
(zekering van uw
installatie)
- Neem contact op met
de servicedienst.
- Vervang de lamp.
- Sluit de oven aan.
- Vervang de zekering
van de installatie.
Het lampje is defect
De oven is niet
aangesloten
De zekering van uw
installatie is defect.
De deur is niet goed
gesloten.
De deurpakking is
defect.
- Neem contact op met
de servicedienst.
U MERKT DAT…
Mocht u het probleem ondanks deze tips niet kunnen oplossen,
neem dan contact op met de Afdeling aftersales.
INGREPEN
Eventuele ingrepen aan het apparaat dienen door een
gekwalificeerde alleenvertegenwoordiger van het merk te
worden uitgevoerd. Vermeld bij uw aanvraag de volledige
referentie van het apparaat (model, type, serienummer).
Deze inlichtingen staan op het identificatieplaatje (fig. 1).
BRANDT APPLIANCES SAS
7 rue Henri Becquerel
92500 RUEIL MALMAISON
230V ~ 50 Hz
MADE IN FRANCE
fig. 1
CZ5701552_00_NL 09/12
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Whirlpool SST2S Gebruikershandleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
Gebruikershandleiding