Brandt FV1040X de handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

NL GEBRUIKSAANWIJZING
Stoomoven
2
Geachte klant,
U hebt een oven van BRANDT aangeschaft. Wij willen u hier graag voor bedanken.
Wij hebben bij het ontwerpen van dit apparaat gebruik gemaakt van onze passie
en onze knowhow om zo goed mogelijk aan uw wensen te voldoen. Wij hebben het
zo ontworpen dat het ook altijd eenvoudig is te gebruiken; innovatief en hoge pres-
taties leverend.
In het gamma van BRANDT producten vindt u ook een ruime keuze magnetrons,
kookplaten, afzuigdampkappen, fornuizen, vaatwassers, wasmachine droogtrom-
mel, koelkasten en diepvriezers, die u kunt afstemmen op uw nieuwe oven van
BRANDT.
Kijk ook op onze site www.brandt.com, daar vindt u al onze producten en nuttige
en aanvullende informatie.
BBRRAANNDDTT
Wij streven voortdurend naar verbetering van onze producten. Daarom behouden we ons
het recht voor om aan de technische, functionele of esthetische kenmerken van onze pro-
ducten wijzigingen aan te brengen die in verband staan met technische ontwikkelingen.
BBeellaannggrriijjkk:: VVóóóórr iinnssttaallllaattiiee eenn ggeebbrruuiikk vvaann uuww aappppaarraaaatt ddeezzee iinnssttaallllaattiiee-- eenn
ggeebbrruuiikkssggiiddss aaaannddaacchhttiig
g lleezzeenn.. UU zzuulltt ssnneell ggeewweenndd rraakkeenn aaaann ddee wweerrkkiinngg..
3
NLINHOUD
1 / VOOR DE GEBRUIKER
• Koken met stoom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .04
• Veiligheidsaanwijzingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .05
• Respect voor het milieu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .06
2 / HET APPARAAT INSTALLEREN
• Keuze van de plaats . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .07
• Inbouw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .07
• Elektrische aansluiting . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .08
3 / BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
• Werkingsprincipe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .09
• Uiterlijk van de oven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .09
• Accessoires . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10
• Bedieningspaneel en schakelklok . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11
4 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
• De tijd instellen en wijzigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12
• Het contrast regelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12
• De schakelklokfunctie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12
• Onmiddellijk stoomkoken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13
• Voorgeprogrammeerde kooktijden voor de verschillende functies . . . .14
• Het koken onderbreken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15
• Einde kooktijd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16
• Waterbeheer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17
• Geprogrammeerd koken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18
• Kinderbeveiliging . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19
5 / BESCHRIJVING VAN DE FUNCTIES EN KOOKTABEL
• Kooktabel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
6 / ONDERHOUD EN REINIGING VAN HET APPARAAT
• Het buitenoppervlak reinigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22
• De ovenruimte reinigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22
• De watertoevoerslang reinigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22
• De stoomgenerator reinigen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22
• De afvoergoot reinige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22
7 / IN GEVAL VAN EEN STORING
• Het gloeilampje vervangen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23
8 / AFTER-SALES SERVICE
• Ingrepen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24
4
1 / VOOR DE GEBRUIKER
NL
KOKEN MET STOOM
Algemeen
Het koken met stoom heeft alleen maar voordelen als u zich aan de gebruiksaanwijzing houdt.
Het is een gezonde en natuurlijke manier van koken en de smaak van het eten blijft beter behou-
den. Een fijne of gekruide saus geeft net dat beetje extra dat het verschil maakt.
Het geeft geen kookluchtjes. U hoeft geen kruiden of specerijen aan het kookwater toe te voe-
gen maar u kunt vis wel een lekkere smaak geven door hem op een bedje algen te leggen, Dit
kunt u ook doen met gevogelte op een bosje rozemarijn of dragon.
Vlees, vis en groenten worden gelijktijdig gekookt.
Pasta, rijst en puree worden zachtjes verwarmd zonder dat ze aanbranden of uitdrogen.
Het maken van pudding, eiervla, rijstpudding... is een stuk gemakkelijker en afgedekt met alu-
miniumfolie worden ze niet door het condenswater verdund.
U hoeft vooraf geen zout toe te voegen, zelfs niet in het kookwater.
Om een stukje vlees er mooier uit te laten zien, bakt u het in de pan met hete boter snel rond-
om bruin.
Vergeleken met koken in water heeft stoomkoken alleen maar voordelen:
Het gaat snel: het koken begint direct terwijl de kooktijd van de levensmiddelen in een pan water
pas begint op het moment dat het water kookt.
Het is gezond: de (in water oplosbare) vitaminen en minerale zouten gaan niet verloren want ze
lossen nauwelijks op in het condenswater dat de levensmiddelen bedekt.
Bovendien wordt bij het koken geen vet gebruikt.
Stoom behoudt de smaak van de levensmiddelen. Het geeft geen bakgeur of -smaak en ver-
mindert ook niet de geur en smaak van de ingrediënten omdat deze niet door het water worden
verdund.
Keerzijde van de medaille: het heeft geen zin om vis te stomen die niet vers is of groenten die al
een week in de koelkast liggen: dat wordt een ramp!
Stomen geeft smaken of geuren niet door; u kunt dus tijd en geld besparen door bijvoorbeeld
een visgerecht en een nagerecht naast elkaar te zetten. Let er wel op dat ze elkaar niet raken.
Stomen is ook geschikt om te blancheren, op te warmen of warm te houden, met name sausen.
Braad eerst het vlees, zoals gevogelte, kalfsvlees, varkensvlees, in de pan aan zodat het een lek-
ker goudbruin kleurtje krijgen. Laat het vervolgens gaar stomen.
Levensmiddelen in stukjes gesneden koken sneller en gelijkmatiger dan wanneer ze in hun
geheel worden bereid.
5
1 / VOOR DE GEBRUIKER
NL
Belangrijk
Bewaar deze gebruiksaanwijzing bij het apparaat. Wanneer het apparaat aan iemand
anders wordt verkocht of gegeven, vergeet dan niet ook de gebruiksaanwijzing mee te
geven. Wij verzoeken u deze aanwijzingen door te lezen alvorens het apparaat te installeren
of te gebruiken. Zij zijn voor uw veiligheid en die van anderen opgesteld.
— Dit apparaat is niet geschikt voor gebruik
door personen (met inbegrip van kinderen)
waarvan de lichamelijke, sensoriële of menta-
le capaciteiten beperkt zijn, of personen zon-
der ervaring of kennis, behalve indien zij
onder toezicht staan van een persoon die ver-
antwoordelijk is voor hun veiligheid of vooraf-
gaand instructies over het gebruik van het
apparaat hebben ontvangen.
— Voorkom dat kinderen met het apparaat
spelen.
— Gebruik geen stoomapparaten om de oven
te reinigen.
— Dit apparaat is ontworpen voor koken met
gesloten ovendeur.
WAARSCHUWING: De toegankelijke onder-
delen van het apparaat kunnen heet worden
tijdens gebruik. Let op dat u de verwarmings-
elementen binnen in de oven niet aanraakt.
Houd kleine kinderen uit de buurt van het
apparaat.
— Dit apparaat is bestemd voor huishoude-
lijk gebruik en uitsluitend ontworpen voor het
koken van levensmiddelen. Deze oven bevat
geen enkel bestanddeel op basis van asbest.
— Pak het apparaat onmiddellijk bij ontvangst
uit of laat het uitpakken. Controleer de alge-
mene staat. Schrijf een eventueel voorbehoud
op de leverbon waarvan u een exemplaar
behoudt.
— Het apparaat is bestemd voor normaal huis-
houdelijk gebruik. Gebruik het niet voor com-
merciële of industriële doelen of andere doel-
einden dan waarvoor het is ontworpen.
— De technische gegevens van het apparaat
niet wijzigen of proberen te wijzigen. Dit kan
gevaarlijk zijn.
— Houd kinderen uit de buurt van het apparaat
wanneer het in werking is. Zo voorkomt u dat
ze zich branden als per ongeluk een oven-
schaal omvalt.
— Gebruik nooit het handvat van de deur om
het apparaat naar u toe te trekken.
— Let er tijdens het koken op dat de ovendeur
goed gesloten is. Alleen dan sluit het afdicht-
rubber de oven volledig af.
— Tijdens het gebruik wordt het apparaat
warm. Raak nooit de verwarmingselementen
binnen in de oven aan. U kunt zo ernstige
brandwonden oplopen.
— Gebruik ovenwanten om de gerechten in de
oven te zetten of eruit te halen.
— Na het koken de ovenschotels niet met blote
handen vastpakken.
— Plaats op de open ovendeur geen zware
voorwerpen en zorg ervoor dat een kind niet
op de deur kan klimmen of gaan zitten.
— Zet de oven altijd uit alvorens de binnenkant
van de oven te reinigen.
— Gebruik naast de bij de oven meegeleverde
accessoires alleen vuurvaste schalen (volg de
instructies van de fabrikant).
— Controleer na het gebruik van de oven of
alle bedieningsorganen uit staan.
VEILIGHEIDSAANWIJZINGEN
6
1 / VOOR DE GEBRUIKER
NL
RESPECT VOOR HET MILIEU
— Het verpakkingsmateriaal van dit apparaat is recycleerbaar. Doe mee aan de recycling en
draag bij tot de bescherming van het milieu door dit materiaal in de hiervoor bestemde gemeent-
econtainers te deponeren.
— Uw apparaat bevat tevens vele recycleerbare materialen. Daarom is het voorzien van dit logo
wat aangeeft dat de gebruikte apparaten van ander afval dienen te worden geschei-
den. De recycling van de apparaten die door uw fabrikant wordt georganiseerd, vindt
op deze manier onder de beste omstandigheden plaats overeenkomstig de Europese
richtlijn 2002/96/CE betreffende elektrisch en elektronisch afval. Informeer bij uw
gemeente of bij uw verkoper naar de dichtstbijzijnde inzamelplaats voor uw oude
apparaten.
— Wij danken u voor uw bijdrage aan de bescherming van het milieu.
Let op
De installatie dient door erkende installateurs en vakmensen te worden uitgevoerd.
Dit apparaat is conform de volgende Europese richtlijnen:
- Laagspanningsrichtlijn 73/23/EEG gewijzigd door de richtlijn 93/68/EEG voor het aanbren-
gen van de CE-markering.
- Richtlijn inzake elektromagnetische compatibiliteit 89/336/EEG gewijzigd door de richtlijn
93/68/EEG betreffende het aanbrengen en het gebruik van de CE-markering.
- CE-voorschrift nr. 1935/2004 betreffende materialen en voorwerpen bestemd voor gebruik
met voedingsmiddelen.
Werkspanning ................................................................... 220-240 V ~ 50 Hz
Totaal vermogen van de oven ............................................................ 1,77 kW
Energieverbruik
-temperatuurstijging tot 100°C en behoud van deze temperatuur tijdens 1 uur 0,71
kWh
Nuttige afmetingen van de oven
Breedte ........................................................................................... 38,5 cm
Hoogte ............................................................................................ 18,2 cm
Diepte ............................................................................................. 33,5 cm
Nuttig volume ............................................................................... 23,5 liter
7
2 / HET APPARAAT INSTALLEREN
NL
In de bovenstaande schema's zijn de afmetingen van het meubel aangegeven waarin uw oven
kan worden ingebouwd.
Dit apparaat kan al naar gelang onder een werkblad of in een kolomkast worden ingebouwd,
zoals aangegeven in het installatieschema.
Plaats de oven in het midden van het meubel met een minimale afstand van 20 mm t.o.v. het aan-
grenzende meubel. Het materiaal van het inbouwmeubel moet hittebestendig zijn (of met een hit-
tebestendige laag zijn bekleed).
• Bevestig voor meer stabiliteit de
oven met 2 schroeven in de gaten in
de zijwanden van het meubel.
1) Maak een gat met Ø 2 mm in de
wand van het meubel om te voorko-
men dat het hout barst.
2) Bevestig de oven met 2 schroeven.
Opmerking
Voor een installatie conform de
voorschriften adviseren wij een
elektrospecialist voor huishoudap-
paraten te raadplegen.
Let op
Wij wijzen iedere aansprakelijk
af in geval van een ongeval als
gevolg van een niet, gebrekkig of
verkeerd geaarde aansluiting.
Wanneer de elektrische huisinstalla-
tie aan
gepast dient te worden om het apparaat aan te sluiten, adviseren wij u een erkende elektri-
cien te raadplegen.
Als de oven een storing vertoont, haal dan de stekker van het apparaat uit het stopcontact
of verwijder de zekering uit de groep waarop de oven is aangesloten.
KEUZE VAN DE PLAATS
INBOUW
550
592
400
26
378
450
560
550
mini
560
550 mini
450
456
445
20
50
10
50
545
595
400
22
378
380
560
550
560
550
380
393
378
20
50
10
50
8
2 / HET APPARAAT INSTALLEREN
NL
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Meter 20A eenfasig
220-240V
~
50Hz
Stopcontact 2 polen +
aarding volgens norm
CEI 60083
Monokabel 220-240 V
~
Voedingskabel van ca.
1,50 m lengte
Aardlekschakelaar of zeke-
ring 10A
De elektrische veiligheid dient te worden ver-
zekerd door een correcte inbouw. Bij het
inbouwen of bij onderhoudswerkzaamheden
moet het apparaat van het lichtnet worden
afgekoppeld en de zekeringen worden uitge-
schakeld of verwijderd.
De elektrische aansluiting moet worden uitge-
voerd voordat het apparaat in het meubel
wordt geplaatst.
Controleer of:
- het vermogen van de installatie voldoende is,
- de voedingskabels in goede staat verkeren,
- de doorsnede van de draden conform de
installatievoorschriften is.
Uw oven moet worden aangesloten met een
(genormaliseerde) voedingskabel met 3 gelei-
ders van 1,5 mm2 (1 fasedraad + 1 nuldraad +
aarddraad) die op het lichtnet van 220-240V
~
eenfasig moet worden aangesloten middels
een genormaliseerd stopcontact met 1 fase-
draad + 1 nuldraad + aarddraad volgens CEI
60083 of een onderbrekingsschakelaar con-
form de installatievoorschriften.
Het apparaat moet van het lichtnet kunnen
worden afgesloten middels een stekker of een
schakelaar in de vaste leiding conform de
installatievoorschriften.
Let op
De beschermingsdraad (groen-geel) is
verbonden met de aansluitklem van het
apparaat en moet op de aarde van de instal-
latie worden aangesloten.
Wanneer gekozen wordt voor aansluiting op
een stopcontact, moet dit ook na het instal-
leren goed bereikbaar zijn.
De zekering van de installatie moet 10
ampère zijn.
Als de voedingskabel beschadigd is, moet
deze om veiligheidsredenen door de after-
sales service van de fabrikant of door een
erkende vakman worden vervangen.
9
3 / BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
NL
UITERLIJK VAN DE OVEN
A
B
Display
Watertoevoerslang
Stoomgenerator
C
D
E
Bedieningspaneel
Reservoir
Afvoergoot
B
A
D
C
E
F
F
WERKINGSPRINCIPE
Het water in het reservoir komt via een slang
in de ovenruimte. Dit water wordt in stoom
omgezet zodra het in contact komt met het
warme oppervlak aan de onderkant van de
ovenruimte:
dit is de stoomgenerator.
Er hoeft geen water in de ovenschaal te wor-
den toegevoegd. Om GOED STOMEN te
garanderen worden bij de oven speciaal ont-
worpen ovenschalen bijgeleverd.
Let op
Voor het koken MOET het waterreser-
voir altijd tot het maximum-niveau worden
gevuld. Plaats het reservoir HELEMAAL
ACHTER IN de behuizing terug tot u voelt
dat dit in EEN GROEF GRIJPT.
Let op
Tijdens het koken wordt het apparaat
warm. Er komt hete stroom vrij wanneer u
de ovendeur opent. Houd kinderen uit de
buurt.
10
3 / BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
NL
ACCESSOIRES
• Uitneembaar reservoir (fig.4)
Het waterreservoir van de oven kan op een
onafhankelijke watertoevoer worden aange-
sloten.
De inhoud van het reservoir is ongeveer 1 liter
(max.-niveau).
• Rooster (fig.3)
Verwijderbaar roestvrij stalen rooster: dit
moet altijd in de oven worden gezet.
Opmerking
De ovenbakjes of -schalen kunnen in
de vaatwasser worden afgewassen.
Opmerking
Het gebruik van water met een laag
kalkgehalte vergemakkelijkt het onderhoud
van uw oven.
Let op
Het gebruik van gedemineraliseerd
water is verboden (niet geschikt voor
levensmiddelen).
Het gebruik van verzacht water kan het
oppervlak van de stoomgenerator beschadi-
gen.
Het gebruik van flessen mineraal water ver-
dient de voorkeur.
• Ovenschaal voor voedingsmiddelen (fig.1)
Geperforeerde schaal van roestvrij staal om
contact tussen de ingrediënten en het con-
densvocht te voorkomen.
• Condensopvangbak (fig.2)
Bak van roestvrij staal waarin het condenswa-
ter wordt opgevangen.
Opmerking
Voor het koken de schaal (fig.1) omge-
keerd op de bak (fig.2) zetten zodat deze
niet in elkaar passen (zie afbeelding).
Voor het opbergen de schaal (fig.1) in
dezelfde richting op de bak (fig.2) zetten
zodat ze in elkaar passen.
fig.3
fig.4
fig.1
fig.2
1. Toets stomen
2. Ontdooiingtoets
3. Toets Start/Stop
4. Uur / stoomduur duur met
zandloper
5. Symbool stoomkoken
6. Symbool stoomduur
7. Symbool einde stoomcyclus
8. Temperatuurindicator
9. +/- toetsen voor instellen van stoomduur
10. Selectietoets: SET
11. Teken onafhankelijke schakelklok
12. Indicator probleem watercircuit
13. Symbool ontdooien
14. Display stoomduur of uitgesteld
stoomkoken
15. Vergrendeling bedieningspaneel
11
3 / BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT
NL
BEDIENINGSPANEEL EN SCHAKELKLOK
1 2 3
5
13
8
15
9
10
4
14
11
6
7
12
12
Instelling van de tijd bij de aansluiting van de stoomoven.
Op de display knippert
12u00.
Druk op toets + of - om het uur in te
stellen.
Indien u de tijdsinstelling niet met een druk op SET bevestigt, zal de stoomoven de
tijdsinstelling na enkele minuten automatisch bevestigen.
1
2
Wijziging van de tijd
Op de display staat de
tijd vermeld.
Druk gelijktijdig op de toetsen + en
- tot de tijd begint te knipperen. Stel
de tijd nu met toets + of - in.
Zodra u de stoomoven 1 minuut lang niet meer gebruikt,
zal de verlichting van de display worden gedimd om het
energieverbruik te beperken.
Minimaal
energieverbruik
1
2
Druk op
SET.
3
Druk op
SET.
3
4 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
DE TIJD INSTELLEN EN WIJZIGEN
U kan de toetsen op de display enkel vergrendelen indien de stoomoven uit
staat en op de display de tijd staat vermeld en tevens indien u een stoomcyclus
met uitgestelde begintijd heeft geprogrammeerd.
VERGRENDELEN VAN DE DISPLAY
Druk enkele secon-
den lang op de toets
START/STOP.
U hoort een bieptoon en op
de display verschijnt een
“hangslot”. Nu kan u geen enke-
le toets meer gebruiken.
Om het toetsenbord te
ontgrendelen, drukt u
enkele seconden lang op
START/STOP. U hoort een
bieptoon en de hangslot op
de display verdwijnt.
1
2
3
4 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
13
14
Stoomkoken
Stoomkoken op 100°C.
Druk op de toets
Op de display verschijnt
als stoomduur 25 minuten.
U kan de stoomduur nu met
de toetsen + en - aanpas-
sen
(tussen minimaal 5 inuten en
maximaal 60 minuten).
Bevestig met
een druk op
START.
Op de display licht het symbool op. Zodra de stoomtemperatuur is bereikt, zal de
vermelding 100°C op de display onafgebroken gaan branden en hoort u een biep-
toon.
1
2
3
4
Open de deur van de stoomoven niet tijdens een stoomcyclus om het
stoomresultaat niet te beïnvloeden.
4 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
ONMIDDELLIJK STOOMKOKEN
15
ONTDOOIEN
Ontdooien op 60°C.
Druk op de toets
Op de display verschijnt als
stoomduur 40 minuten.
U kan de stoomduur nu met de
toetsen + en - aanpassen (tussen
minimaal 5 inuten en
maximaal 60.
Bevestig
met een
druk op START.
Wijziging van
de stoomduur
Einde van
de stoomcyclus
Op het einde van de stoomcyclus staat 0m00s op de display.
Alle andere symbolen gaan uit. U hoort nu 3 minuten lang
een bieptoon.Om de bieptoon te stoppen, drukt u op STOP
of opent u de deur van de stoomoven.
Op de display licht het symbool op. Zodra de stoomtemperatuur is bereikt, zal de
vermelding 60°C op de display onafgebroken gaan branden en hoort u een bieptoon.
Stoomcyclus
stoppen
U kan de stoomduur tijdens een stoomcyclus met de toet-
sen + en - wijzigen.
U kan een stoomcyclus op elk moment stoppen met een druk op
de toets START/STOP (hou de toets ongeveer
1 s ingedrukt).
Indien de stoomgenerator nog geen stoom heeft geproduceerd
(dit duurt ongeveer 1 minuut), zal de stoomoven meteen stop-
pen en verdwijnt de stoomduur van de display.
Indien de stoomgenerator reeds stoom produceert, wordt de
stoomduur op de display tot 3 minuten herleid. De stoom
wordt in deze tussentijd afgevoerd alvorens u de deur kan
openen.
Giet de watertank na elke stoomcyclus leeg (VERPLICHT!).
1
2
3
4
Na elke stoomcyclus zal de ventilator in de stoomoven een tijdje blijven
doorwerken om de betrouwbaarheid en lange levensduur van uw oven te
garanderen.
4 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
16
Vries kleine hoeveelheden in; die ontdooien sneller en gelijkmatiger waardoor de kwaliteit blijft
behouden. Halverwege het ontdooiingproces kunt u de voedingsmiddelen omdraaien of ze uit
elkaar leggen (bijvoorbeeld bij groenten in deelblokjes). Bescherm gebak met vershoudfolie of
de oorspronkelijke verpakking. Vis en worst droogmaken voor het roosteren: als de buitenkant
vochtig is kan er geen mooi goudbruin laagje op komen. Voor grote hoeveelheden
(braadvlees, …) stapsgewijs te werk gaan door het stuk enkele malen om te draaien en de tijd
dienovereenkomstig aan te passen.
U kunt een kant-en-klaargerecht in uw oven opwarmen, het gerecht zal niet uitdrogen, niet
overgaar worden, niet spatten of vastplakken. Bakwijze stomen op 100oC, plaats de schotel of
het bord op het rooster, afdekken met een vel aluminiumfolie of folie voor voedingsmiddelen
om te voorkomen dat er druppeltjes water terugvallen in het eten, opwarmen gedurende 20
tot 25 minuten, afhankelijk van het soort gerecht en uw smaak.
Voorbeelden:
Een bord zuurkool: 20 min Een kom soep (30 cl): 20/25 min
ADVIEZEN
Opwarmen
4 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
17
Indien er zich tijdens een stoomcyclus problemen zouden voordoen in het watercircuit, zal de
indicator "geen water". oplichten en hoort u een bieptoon.
Meestal is de oorzaak :
- een lege watertank,
- een watertank die niet goed in de stoomruimte is
geplaatst.
Vul de watertank en/of plaats de watertank correct in de stoomruimte. Nadat u de deur van de
WATERTOEVOER
4 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
18
Stoomkoken op 100°C. U kan de stoomduur zo programmeren dat uw bereiding op
een bepaald uur klaar is.
Voorbeeld :
Het is nu 10u00 en u moet even weg. U zou uw bereiding graag om 12u00 klaar
hebben en de stoomduur voor uw gerecht bedraagt 20 minuten.
Druk op de toets .
Op de display vers-
chijnt als stoomduur 25
minuten.
U kan de stoomduur nu met de toetsen
+ en - aanpassen (tussen minimaal 5
inuten en maximaal 60.
Voorbeeld : 20 min.
Bevestig
met een
druk op SET.
De tijd en het symbool "einde stoomcy-
clus" lichten op en knipperen. U kan nu
de eindtijd van de stoomcyclus instellen.
Druk op toets + of -.
V
oorbeeld : 12u00.
Bevestig met een druk op SET.
De tijd en het symbool "einde stoomcyclus"
branden nu onafgebroken.
Het symbool van de stoomduur en de tijd
lichten op.
Indien u de programmering niet met een druk op SET bevestigt, zal de
stoomoven de programmering wissen. De stoomduur op de display verdwijnt en
op de display verschijnt opnieuw de tijd.
Wijziging van de
stoomduur en de
eindtijd van de
stoomcyclus
U kan op elk moment tijdens een stoomcyclus de
stoomduur en de eindtijd van de stoomcyclus
raadplegen of wijzigen met een druk op de toets SET.
Om de programmering te annuleren, drukt u op
START/STOP.
1
2
3
4
5
4
5
4 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
GEPROGRAMMEERD KOKEN
SCHAKELKLOK
Uw oven is voorzien van een onafhankelijke elektronische schakelklok waarop u een
stoomduur kan laten aftellen.
De schakelklok werkt onafhankelijk van de
stoomoven. Met andere woorden : de schakelklok telt enkel de stoomduur
af en stopt de stoomcyclus niet. U kan de schakelklok evenwel ook tijdens een
stoomcyclus gebruiken. In dit geval zal op de display van de oven de tijdsver-
melding van de schakelklok de
normale tijdsvermelding vervangen.
Druk enkele seconden
lang op de toets SET.
Op de display knipperen
0m00s en het symbool
van de schakelklok.
Stel de gewenste stoomduur met toets + of - in (maximaal
59 minuten 50 seconden).
Na enkele seconden begint de aftelling van de stoomduur op de
display.
Druk enkele seconden lang op SET om de bieptonen te stoppen.
Druk enkele seconden lang op SET of START om de bieptonen te stoppen.
Zodra de schakelklok de aftelling van de stoomduur is begonnen, kan u de stoom-
duur wijzigen door enkele seconden lang op SET en volgens op toets + of - te druk-
ken.
Om de schakelklok uit te schakelen, drukt u enkele seconden lang op SET en stelt
u de stoomduur opnieuw op 0m00s in.
WIJZIGING EN STOPPEN VAN DE SCHAKELKLOK
1
2
19
1
2
4 / GEBRUIK VAN HET APPARAAT
NL
20
5 / KOOKTABEL
NL
LLEEVVEENNSSMMIIDDDDEELLEENN
Onafhankelijk van de hoeveelheid
TTIIJJDD °°CC
BBEERREEIIDDIINNGG
OOPPMMEERRKKIINNGGEENN
GGRROOEENNTTEENN
Artisjokken
(klein)
Asperges
Broccoli
Wortelen
Knolselderij
Pompoen
Champignons
Kool
Courgettes
Chinese
artisjokken
Spinazie
Witlof
Venkel
Sperziebonen
Raap
Verse erwten
Prei
Aardappelen
4400 ttoott 4455 mmiinn
3355 ttoott 4400 mmiinn
1188 mmiinn..
2200 ttoott 2222 mmiinn
2255 ttoott 3300 mmiinn
1155 àà 2200 mmiinn..
1155 mmiinn..
3300 ttoott 3355 mmiinn
22
22 mmiinn..
3300 ttoott 3355 mmiinn
1100 ttoott 1155 mmiinn
2200 mmiinn..
2200 mmiinn..
3355 mmiinn
3300 mmiinn..
2222 mmiinn..
3300 ttoott 3355 mmiinn
1155 ttoott 2200 mmiinn
2200 ttoott 2255 mmiinn
2255 mmiinn..
2255 mmiinn..
4400 àà 4455 mmiinn..
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
110000
omgekeerd in de schaal leggen
voor alleen de punt, minder tijd
rekenen
in kleine stukjes
in dunne schijfjes
in dunne plakjes
in dobbelsteentjes
in dunne schijfjes
Spruiten
Bloemkool in kleine stukjes
Groene kool fijngesneden
in schijfjes
(vers) roeren tijdens het koken
(diepvries) " "
stronk verwijderd en in 2 helften
gesneden
in 2 helften gesneden
in dobbelsteentjes
/
in 2 helften gesneden
in schijfjes
gesneden
• Deze tijden
hangen af van het
soort, de dikte en
de versheid van
de groenten. Volg
de aanwijzingen
in de kolom "be-
reiding".
• De kooktijd
blijft hetzelfde on-
geacht de hoe-
veelheid die
wordt bereid.
Voorbeeld:
1 of 4 artisjokken
dezelfde kooktijd.
• Prik in het dik-
ste gedeelte van
de groente om te
controleren of de-
ze gaar is; als de-
ze gaar is, kunt u
er gemakkelijk in
prikken.
SSCCHHAAAALL-- EENN SSCCHHEELLPP--
DDIIEERREENN
Jakobsschelpen
Mosselen/
Alikruiken
Krab/
noordzeekrab
Kreeft
Langoustines
1100 ttoott 1122 mmiinn
2200 ttoott 2255 mmiinn
2255 mmiinn..
3300 ttoott 3355 mmiinn
1122 ttoott 1155 mmiinn
9900
9955
9955
9955
9900
met kruiden
met kruiden
/
afhankelijk van gewicht
/
• Leg de schelp-
dieren op het
rooster van de gla-
zen schotel, voeg
kruiden toe.
• Leg de schaal-
dieren op een bed-
je van algen.
FFRRUUIITT PPUUDD--
DDIINNGG
Appels/
perziken/peren
Compote
Pudding
1100 ttoott 1155 mmiinn
2255 mmiinn..
1100 mmiinn..
9900
9955
9900
heel, geschild
vruchten in schijfjes
in ovenbakjes
•Tijd afhankelijk
van hoe rijp het
fruit is.
21
5 / KOOKTABEL
NL
LLEEVVEENNSSMMIIDDDDEELLEENN
Onafhankelijk van de hoeveelheid
TTIIJJDD °°CC
BBEERREEIIDDIINNGG
OOPPMMEERRKKIINNGGEENN
VVIISS
Snoek
Kabeljauw/koolvis
Goudbrasem
Schelvis
Haring
Koolvis en
pollak
Zeeduivel
Makreel
Wijting/stokvis
Rog
Poon
Poon/tong
Hondshaai
Zalm
Tonijn
Hele forel
(1kg)
2255 ttoott 3300 mmiinn
1133 ttoott 1155 mmiinn..
2200 ttoott 2255 mmiinn..
1155 mmiinn..
2200 mmiinn..
1155 ttoott 2200 mmiinn..
1155 mmiinn..
2200 mmiinn..
1155 mmiinn..
2255 ttoott 3300 mmiinn..
1155 mmiinn..
1100 mmiinn..
2200 mmiinn..
1155 ttoott 2200 mmiinn..
2200 ttoott 2255 mmiinn..
2200 ttoott 2255 mmiinn..
8855
8855
8855
7755
8855
8855
8800
8855
7755
8800
8800
7755
8855
8855
110000
110000
hele (1 kg)
moten (180 g)*
hele (1 kg)
filets
hele (200 g)
moten (180 g)
volgens dikte
hele (250 g)
filets
hele (200 g)
filets
dikke stukken
(6 tot 10 cm)
moten (180/200 g)
moten (180/200 g)
hele (200 g)
13 tot 15 min.
• *Moten: schijf-
jes vis van 2 tot 3
cm dik (180/200 g)
per persoon.
• Vraag altijd
verse producten.
• Leg de vis in
zijn geheel in de
schotel, op blaad-
jes laurier, venkel
of andere geurige
kruiden.
• Na afloop van
de kooktijd verwij-
dert u het vel dat
gemakkelijk los-
laat.
VVLLEEEESS
Rundvlees
Varkensvlees
Gevogelte (filets)
(blinde vinken)
Worstjes
Bloedworst
1155 ttoott 3300 mmiinn..
2255 mmiinn..
2200 ttoott 2255 mmiinn..
2255 mmiinn..
2200 mmiinn..
1100 ttoott 1155 mmiinn..
110000
110000
110000
9955
9900
9900
Gebraden 800 g: 55 tot 60 min.
Kippenbout: 35 tot 40 min.
Kalkoen gebraden: 50 tot 60
min.
Stuk 400 g
• Bak het vlees
daarna bruin in
een andere scho-
tel.
EEIIEERREENN
Op basis van
verse eieren
bewaard bij omge-
vingstemperatuur
77 mmiinn..
88 mmiinn..
1100 ttoott 1122 mmiinn..
55 ttoott 66 mmiinn..
110000
110000
110000
110000
9900
Zachtgekookt: rechtstreeks op het rooster geplaatst
Zacht: rechtstreeks op het rooster geplaatst
Har
d
Spiegelei: gebroken in een afzonderlijke schotel,
op het rooster gezet en afgedekt met folie.
Ges
toomd: zie gedetailleerde recepten
RRIIJJSSTT,, PPAASSTTAA,,
GGRRIIEESS
Doe rechtstreeks in een schotel en bedek met wat water of melk. Het effect van stoom
alleen is onvoldoende om deze levensmiddelen gaar te krijgen. Bedek de schotel met een
aluminiumfolie om te voorkomen dat er waterdruppels in vallen.
Rijstepap
Gries
3300 mmiinn..
2200 mmiinn..
110000
110000
100 g gewassen rijst - 20
cl melk - 2 el. suiker
200 g (1/4 liter water)
• Roer de rijst
aan het einde
van de koektijd
met een vork los.
22
6 / ONDERHOUD EN REINIGING VAN HET APPARAAT
NL
HET BUITENOPPERVLAK REINIGEN
Gebruik voor het reinigen van het venster van de elektronische programmaregelaar en ovendeur
en zachte, in glasreiniger natgemaakte doek.
Geen schuurmiddelen of harde metalen krabbers gebruiken om het glas van de ovendeur
schoon te maken omdat hierdoor het oppervlak bekrast kan worden en het glas mogelijk kan
barsten.
DE OVENRUIMTE REINIGEN (NA ELK GEBRUIK)
DE WATERTOEVOERSLANG REINIGEN (IEDERE MAAND)
DE STOOMGENERATOR REINIGEN (IEDERE MAAND)
Maak de ovenruimte met een droge doek schoon nadat de stoomgenerator is afgekoeld of laat
de ovenruimte drogen door de ovendeur iets open te laten staan.
Schroef de watertoevoerslang los en verwijder deze.
Verwijder eventuele kalkafzetting in de slang (met behulp van een dun en scherp voorwerp zoals
een dunne spies of een breinaald).
Giet een half glas witte wijnazijn op de generator. Laat de azijn een paar minuten inwerken, maak
schoon en spoel met water.
Gebruik geen schuurspons of -schuurpoeder, of een ontkalkingsproduct voor koffiezetappara-
ten.
Demonteer de afvoergoot door hem omhoog
te trekken, droog hem af en zet hem op zijn
plaats terug in de drie daarvoor bestemde
groeven.
DE AFVOERGOOT REINIGEN
Let op
Gebruik geen stoomapparaten om de
oven te reinigen.
23
7 / IN GEVAL VAN EEN STORING
NL
Opmerking
Mocht u het probleem niet kunnen oplossen, neem dan onmiddellijk contact op met de
after-sales service.
U twijfelt of uw oven wel goed werkt. Dit wil echter niet altijd zeggen dat er sprake van
een storing is
..
CCoonnttrroolleeeerr iinn iieeddeerr ggeevvaall ddee vvoollggeennddee ppuunntteenn::
UU CCOONNSSTTAATTEEEERRTT
MMOOGGEELLIIJJKKEE OOOORRZZAA--
KKEENN
OOPPLLOOSSSSIINNGGEENN
HHeett ddiissppllaayy lliicchhtt nniieett oopp
-- DDee oovveenn kkrriijjggtt ggeeeenn
ssttrroooomm..
-- EElleekkttrroonniisscchhee kkaaaarrtt bbuuii--
tteenn ddiieennsstt..
-- CCoonnttrroolleeeerr ddee vvooeeddiinngg
((zzeekkeerriinngg vvaann uuww iinnssttaallllaa--
ttiiee))..
-- NNeeeemm ccoonnttaacctt oopp mmeett ddee
aafftteerr--ssaalleess sseerrvviicce
e..
EErr lleekktt wwaatteerr ooff ssttoooomm bbiijj
ddee oovveennddeeuurr ttiijjddeennss hheett
kkookkeenn..
-- DDee ddeeuurr iiss nniieett ggooeedd
ddiicchhtt..
-- HHeett rruubbbbeerr vvaann ddee ddeeuurr
iiss bbeesscchhaaddiiggdd..
-- NNeeeemm ccoonnttaacctt oopp mmeett ddee
aafftteerr--ssaalleess sseerrvviiccee..
HHeett oovveennllaammppjjee wweerrkktt nniieett
mmeeeerr..
-- HHeett llaammppjjee iiss ddeeffeecctt..
-- DDee oovveenn iiss nniieett aaaannggee--
ssllootteenn ooff ddee zzeekkeerriinngg iiss
ddeeffeecctt..
-- VVeerrvvaanngg hheett llaammppjjee..
-- SSlluuiitt ddee oovveenn aaaann ooff vveerr--
vvaanngg ddee zzeekkeerriinngg..
Let op
- Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door erkende vakmensen worden uit-
gevoerd.
Reparaties die niet volgens de voorschriften zijn uitgevoerd, kunnen een bron van gevaren
voor de gebruiker zijn.
24
7 / IN GEVAL VAN EEN STORING
NL
8 / AFTER-SALES SERVICE
Eventuele ingrepen bij uw apparaat mogen uit-
sluitend worden uitgevoerd door een erkende
vakman die het merk vertegenwoordigt.
Vermeld de volledige referentie van het appa-
raat (model, type, serienummer). Deze gege-
vens staan vermeld op het typeplaatje.
ORIGINELE ONDERDELEN
Vraag bij een reparatie uitsluitend
oorriiggiinneellee
rreesseerrvveeoonnddeerrddeelleenn
te gebruiken.
BRANDT APPLIANCES SAS
7 rue Henri Becquerel
92500 RUEIL MALMAISON
230V ~ 50 Hz
MADE IN FRANCE
INGREPEN
HET GLOEILAMPJE VERVANGEN
Let op
WAARSCHUWING: Controleer of de stroomtoevoer naar de oven afgesloten is alvorens
het ovenlampje te vervangen om het gevaar voor elektrische schokken te vermijden. Wacht
tot het apparaat afgekoeld is.
Gebruik bij het losdraaien van het kapje en de lamp een rubber handschoen waarmee het
demonteren gemakkelijker gaat.
Het lampje bevindt zich achter in de oven-
ruimte.
- Sluit de stroomtoevoer naar de oven af alvo-
rens het ovenlampje te verwijderen ter vermij-
ding van elektrische schokken.
- Draai het kapje een kwartslag naar links.
- Draai het gloeilampje in dezelfde richting los.
Eigenschappen van het gloeilampje:
- 15 W - 220-240 V
- 300°C - fitting E 14
- Vervang het gloeilampje en breng het kapje
weer aan. Let erop dat de pakkingen goed zit-
ten.
- Sluit de oven weer aan.
Gloeilampje
Kapje
CZ5700645-00 11/10
FFaaggoorrBBrraannddtt SSAASS,,
lessee-beheerder – SAS (vereenvoudigde naamloze vennootschap) met een maatschappelijk
kapitaal van 20.000.000 euro RCS Nanterre 440 303 196.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Brandt FV1040X de handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor