Scholtes SST2 Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
IT
GB FR
ES
PT NL
NL
Italiano English Français
Español Português
Nederlands
Handleiding
OVEN
Inhoud
Installatie van uw apparaat
Keuze van de plaats
Elektrische aansluiting
Beschrijving van het apparaat
Oventoebehoren
Stomen
Bestemd voor de gebruiker
Veiligheidsaanwijzingen
Respect voor het milieu
Inschakelen en gebruik
Eerste in gebruik name
De klok instellen
De timer instellen
Kinderbeveiliging
Uitgesteld koken
Wijzigen van de kooktemperatuur
Wijziging van de kooktijd
Uitgesteld koken
De oven stoppen tijdens het bakken
Aan het einde van de kooktijd
Voorzorgsmaatregelen en advies
Kooktabel
Reiniging en onderhoud
Onderhoud
Reiniging van de afvoergoot
Reiniging van de buitenkant
Ovenlamp vervangen
Problemen en oplossingen
Belangrijke veiligheidsinstructies
Lees ze aandachtig door en bewaar ze voor toekomstig
gebruik.
2
NL
Installatie van uw apparaat
KEUZE VAN DE PLAATS
De schema’s hierboven bepalen de zijkanten van een meubel
waarin uw oven ingebouwd kan worden.
De oven kan naar keuze worden geïnstalleerd onder een
werkblad of een kolommeubel (open of gesloten) met de juiste
afmetingen voor de inbouw van de oven.
• Voor meer stabiliteit schroeft u de oven vast met 2 schroeven
in de schroefgaten die in de zijwand van het meubel zitten.
1) Boor de wand van het meubel voor om te vermijden dat het
hout barst.
2) Bevestig de oven met de 2 schroeven.
450
560
50
455
20
595
400
550
425
mini
450
Advies
Voor een installatie overeenkomstig de
wettelijke richtlijnen raden wij u aan een
beroep te doen op een erkend installateur van
huishoudelijke apparatuur.
Let op
Onze aansprakelijkheid vervalt bij een
ongeval ten gevolge van een afwezige,
defecte of foute aarding.
Indien voor de aansluiting van uw apparaat
een wijziging moet worden aangebracht in
de elektrische installatie van uw woning,
dient u een beroep te doen op een erkend
elektricien.
Indien de oven een willekeurig probleem
vertoont, trek dan de stekker uit het
stopcontact of verwijder de zekering die
overeenkomt met de aansluiting van de
oven.
3
NL
ELEKTRISCHE AANSLUITING
20A Mono meter
220-240V
~
50Hz
Tweepolig
stopcontact +
aarding conform
CEI 60083
Monokabel 220-240 V
~
Voedingskabel met
een lengte van
ongeveer 1,50 m
Aardlekschakelaar of
zekering 10A
De elektrische veiligheid dient te worden verzekerd door een
goede inbouw. Haal de stekker uit het stopcontact bij inbouw of
onderhoud van het apparaat, schakel de zekeringen uit of
verwijder ze.
Voer de elektrische aansluiting uit alvorens de oven in het
meubel in te bouwen.
Controleer of:
- het vermogen van de installatie voldoende is,
- de voedingskabels in goede staat zijn,
- de diameter van de kabels overeenkomt met de
installatieregels.
Uw oven moet aangesloten worden met een voedingskabel
(genormaliseerd) met 3 geleiders van 1 mm
2
(1f + 1N + aarde)
die aangesloten moeten zijn op het net 220-240V
~
monofase
met behulp van een stopcontact 1f + 1 neutraal + aarde
volgens de norm IEC 60083 of een omnipolaire
scheidingsschakelaar, conform de installatieregels.
Installatie van uw apparaat
Let op
De beschermingsdraad (groen-geel) is
verbonden met de aansluitklem van het
apparaat en moet worden verbonden met de
aarding van de installatie.
Indien u kiest voor een aansluiting op een
stopcontact, dient u ervoor te zorgen dat het
stopcontact ook na de aansluiting gemakkelijk
bereikbaar blijft.
De zekering van uw installatie moet 10 ampère
zijn.
Indien de voedingskabel is beschadigd, moet
deze veiligheidshalve door de fabrikant of door
de servicedienst worden vervangen, om
gevaarlijke situaties te vermijden.
Beschrijving van het apparaat
4
NL
De
bedieningen
Reservoir
Display
Stoomgenerator
Waterbuis
Afvoergoot
Selectietoets
Vergrendelingstoets
commando’s
Programmaselectie
Tijdregeling
Toets
OK
START/
STOP
AAN/UIT
Pijltje
omhoog
DISPLAY Toets +
Toets –
Pijltje
omlaag
Temperatuurregeling
Indicatie
toetsenbordver-
grendeling
Weergave van de
temperatuur
Geselecteerde
bereidingsmethode
Indicatie
voorverwarming
Indicatie van het
geselecteerde menu
Geeft de bereidingsmethode weer:
Geeft ook aan:
Uur, Bereidingsduur,
Einde bereiding
Overzicht
Oventoebehoren
OVENTOEBEHOREN
5
NL
• Schaal etenswaren (fig. 1)
Roestvrijstalen schotel met gaatjes, waardoor de gerechten niet in
aanraking komen met het condensatiewater.
• Condensbak (fig. 2)
Roestvrijstalen schotel voor opvang van het condensatiewater.
• Rooster (fig. 3)
Verwijderbaar ovenrooster van roestvrij staal: moet altijd worden
aangebracht.
• Uitneembaar reservoir (fig. 4)
Reservoir waarmee uw oven zelfstandig van water kan worden voorzien.
Heeft een inhoud van ongeveer 1 liter (maximumpeil)
Het gebruik van kalkarm water vergemakkelijkt het
onderhoud van uw oven.
Het gebruik van gedemineraliseerd water is verboden
(niet geschikt voor voeding). Gebruik van onthard water
kan leiden tot schade aan het oppervlak van de
stoomgenerator. Gebruik liever mineraalwater uit een fles.
De schotels en het rooster mogen in de vaatwasser.
fig. 3
fig. 1
fig. 2
fig. 4
Advies
Voor het bakken, plaats de schotel fig.1 op de schotel fig.2 in de
andere richting, zodat ze niet in elkaar passen (zie schema hiernaast).
Voor het opbergen, plaats de schotel fig.1 op de schotel fig.2 in dezelfde
richting, zodat ze in elkaar passen.
6
NL
Stomen is ook geschikt om gerechten te blancheren, te
ontdooien en op te warmen of warm te houden, in het
bijzonder sauzen.
Laat vlees zoals gevogelte, kalfsvlees, varkensvlees eerst
wat aanbraden in de pan, opdat het een smakelijk
goudkleurig kleurtje aanneemt. Vervolgens kunt u het
stomen.
Wanneer u de voedingsmiddelen in stukken snijdt, koken
ze sneller en homogener dan wanneer ze nog heel zijn.
Werkingsprincipe
Het water van het reservoir komt langs een buis in de
ovenruimte terecht. Het wordt dan omgezet in stoom door
contact met een heet oppervlak dat zich beneden in de
ruimte bevindt:
dit is de stoomgenerator.
U hoeft geen extra water in de kookschotel te doen. Om
perfect te kunnen koken met stoom, wordt bij uw oven
kookgerei geleverd dat daarvoor speciaal ontworpen is.
Algemeen
Stomen heeft talloze voordelen als u zich aan de regels
houdt. Met deze gezonde en natuurlijke kookwijze
behouden gerechten hun lekkere smaak. Een fijne of
gekruide saus vormt het extraatje dat het verschil maakt.
Er komen geen geuren vrij. U hoeft geen kruiden of
specerijen in het kookwater te doen. U kunt wel vis lekker
doen geuren, door hem op een bedje van algen te leggen.
Hetzelfde kan u doen met gevogelte op een bosje
rozemarijn of dragon.
Vlees, vis en groenten worden gelijktijdig gekookt.
Deegwaren, rijst en puree worden zachtjes opgewarmd,
zonder het risico dat ze gaan plakken of uitdrogen.
Vergemakkelijkt de bereiding van crèmes, flans,
rijsttaarten... afgedekt met aluminiumfolie worden ze niet
verdund door het condenswater.
U hoeft vooraf geen zout toe te voegen, zelfs niet in het
kookwater.
Om een stuk vlees er mooier te doen uitzien, laat u het snel
aan alle kanten bruinen in de pan, met hete boter.
Vergeleken met koken met water heeft stomen niets dan
voordelen:
Het gaat snel: het koken begint onmiddellijk, terwijl in een
pan water de kooktijd van de gerechten pas begint te lopen
zodra het kookpunt is bereikt.
Het is goed voor de lijn: de (in water oplosbare) vitaminen
en minerale zouten gaan niet verloren, aangezien ze amper
oplossen in het gecondenseerde vocht dat de gerechten
bedekt.
Bovendien worden bij het koken geen vetten gebruikt.
De stoom houdt de smaak van de gerechten in stand.
Stomen voegt geen geur of smaak toe van grillen of
bakken. Geur en smaak verminderen ook niet, aangezien
de gerechten niet worden aangelengd in water.
Keerzijde van de medaille: het heeft geen zin op deze
manier vis te koken die niet meer vers is, of groenten die al
een week in de koelkast liggen: Dat draait zeker uit op een
ramp!
De stoom brengt geen smaken of geuren over; u kunt dus
gerust tijd winnen door bijvoorbeeld een stuk vis en een
dessert naast elkaar klaar te maken. Zorg er wel voor dat
ze elkaar niet raken.
Stomen
Let op
Vul vooraf ALTIJD het waterreservoir tot het
maximumpeil. Duw het reservoir HELEMAAL
TERUG in de behuizing, tot u voelt dat het
VOORBIJ EEN INKEPING komt.
Let op
Tijdens het koken wordt de oven heet. Er
ontsnapt hete stoom wanneer u de ovendeur
opent. Houd kinderen op een afstand.
Belangrijk
Bewaar deze gebruiksaanwijzing in de
nabijheid van het apparaat. Indien het
apparaat aan een ander persoon wordt
verkocht of gegeven, dient u de
gebruiksaanwijzing hierbij niet te vergeten.
Wij vragen u kennis te nemen van de
aanwijzingen alvorens het apparaat te
installeren en te gebruiken. Zij zijn voor uw
veiligheid en die van anderen opgesteld.
VEILIGHEIDSAANWIJZINGEN
— Dit apparaat is bestemd voor huishoudelijk gebruik. Deze
oven is uitsluitend ontworpen voor het bereiden van
voedingsmiddelen. Deze oven bevat geen enkel onderdeel
op basis van asbest.
Dit apparaat is niet bestemd voor gebruik door personen
(kinderen inbegrepen) waarvan de lichamelijke, zintuiglijke
of mentale capaciteiten beperkt zijn, of personen zonder
ervaring of kennis, behalve onder toezicht van een persoon
die instaat voor hun veiligheid of na voorafgaande
instructies over het gebruik van het apparaat.
— Pak het apparaat onmiddellijk bij ontvangst uit of laat het
uitpakken. Controleer de algemene staat. Schrijf een
eventueel voorbehoud op de leveringsbon waarvan u een
exemplaar behoudt.
Het apparaat is bestemd voor normaal huishoudelijk
gebruik. Gebruik het niet voor commerciële of industriële
doelen of andere doeleinden dan waarvoor het is
ontworpen.
De technische gegevens van het apparaat niet wijzigen
of proberen te wijzigen. Dit kan gevaarlijk zijn.
— Houd kinderen uit de buurt van het apparaat wanneer het
in werking is. Zo kunnen ze zich niet verbranden aan een
omvallende schaal.
Gebruik nooit het handvat van de deur om het apparaat
naar u toe te trekken.
Let erop dat de ovendeur altijd goed gesloten is. Alleen
dan sluit de afdichting de oven volledig af.
U moet toezicht houden op kinderen, zodat ze niet met
het apparaat kunnen spelen.
— Tijdens het gebruik wordt het apparaat warm. Raak nooit
de verwarmingselementen binnenin de oven aan. U kunt zo
ernstige brandwonden oplopen.
— Gebruik ovenwanten om de gerechten in of uit de oven te
doen.
— Na het bakken mogen de pannen nooit met blote handen
vastgenomen worden.
Wanneer u de condensbak verwijdert bevat die zeer
warm (kokend) water. Pas bijzonder goed op tijdens het
hanteren van de bak.
Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur en
zorg ervoor dat een kind niet op de open deur kan klauteren
of erop gaat zitten.
Zet de oven altijd uit voordat u de binnenzijde van de
oven reinigt.
Een intensief en langdurig gebruik van het apparaat kan
extra ventilatie van de ruimte vereisen. Open hiervoor het
raam of verhoog het vermogen van de mechanische
ventilatie.
Naast de accessoires die bij de oven zijn geleverd,
gebruikt u alleen schotels die bestand zijn tegen hoge
temperaturen (volg de instructies van de fabrikant).
— Controleer na gebruik van de oven of alle bedieningen uit
staan.
Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het
reinigen van de oven (eisen met betrekking tot de
elektrische veiligheid).
Bestemd voor de gebruiker
7
NL
8
NL
RESPECT VOOR HET MILIEU
Het verpakkingsmateriaal van dit apparaat kan worden
hergebruikt. Draag bij aan de bescherming van het milieu door
dit materiaal in de gemeentecontainers voor hergebruik te
deponeren.
Uw apparaat bevat tevens vele herbruikbare
materialen. Daarom is het voorzien van dit logo om
aan te geven dat de gebruikte apparaten van ander
afval dienen te worden gescheiden. Zo kan uw
fabrikant de apparaten optimaal hergebruiken,
overeenkomstig de Europese richtlijn 2002/96/CE
betreffende elektrisch en elektronisch afval. Informeer bij uw
gemeente of bij uw verkoper naar de dichtstbijzijnde
inzamelplaats voor uw oude apparaten.
— Wij danken u voor uw bijdrage aan de bescherming van het
milieu.
Bestemd voor de gebruiker
Let op
De installatie dient door erkende installateurs en
technici te worden uitgevoerd.
Dit apparaat is conform de volgende Europese
richtlijnen:
- Laagspanningsrichtlijn 73/23/EEG gewijzigd door
de richtlijn 93/68/EEG voor het aanbrengen van de
CE-markering.
- Richtlijn Elektromagnetische Compatibiliteit
89/336/EEG gewijzigd door de richtlijn 93/68/EEG
voor het aanbrengen van de CE-markering.
- CE-voorschrift nr. 1935/2004 betreffende
materialen en voorwerpen bestemd voor gebruik in
contact met voedingsmiddelen.
Inschakelen
en gebruik
Door lang te drukken op de toetsen – en + kunt u
snel lijsten of ingestelde waarden doorlopen.
Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op
Menu INSTELLEN.
Ovenverlichting
Met uitgeschakelde oven gaat het licht aan zodra u de deur
opent.
Eerste ingebruikname
Zet na aansluiting van het apparaat op het lichtnet en bij het
eerste gebruik het bedieningspaneel aan door op toets
te drukken.
De lijst met beschikbare talen wordt in het menu
weergegeven.
Kies de gewenste taal met behulp van de toetsen .
Druk op “OK” om te bevestigen. Wanneer uw keuze
gemaakt is, worden de volgende instellingen weergegeven:
TIMER Instellen van de timer
TAAL Taalkeuze
KLOK Instelling van de tijd
GELUID Geluidssterkte van het toetsenbord
UIT Het menu verlaten
Na selectie van de taal in het menu en als er geen
handelingen worden uitgevoerd in de volgende
60 seconden, schakelt het display over naar het menu
INSTELLEN.
De klok instellen
Druk voor het instellen van de klok eerst op de toets om
de oven aan te zetten en vervolgens op de toets “MENU”.
Volg de aangegeven procedure.
1. Kies TIJD en druk op “OK” om deze te wijzigen;
2. Stel de tijd in met behulp van de toetsen en +.
3. Druk op “OK” om te bevestigen.
De timer instellen
De timer kan worden ingesteld wanneer de oven is in- of
uitgeschakeld.
Wanneer de oven is uitgeschakeld:
1. Druk op de toets “MENU”.
2. Stel de timer in met behulp van de toetsen - en +.
3. Druk op “OK” om te bevestigen.
Als de oven is ingeschakeld:
1. Druk op de toets “MENU”.
2. Kies TIMER en druk op “OK” om te wijzigen.
3. Stel de timer in met behulp van de toetsen - en +.
4. Druk op “OK” om te bevestigen.
5. Wanneer de timer is ingesteld, kunt u de oven uitzetten.
De timer wordt weergegeven: als de tijd verstreken is geeft
de oven een geluidssignaal af. Het signaal stopt na een
minuut of na drukken op een willekeurig icoon.
De timer regelt niet het in- en uitschakelen van de
oven.
Kinderbeveiliging
Met de functie Kinderbeveiliging kunt u de toetsen van de
oven vergrendelen.
Om de kinderbeveiliging te activeren drukt u op de toets
kiest u ACTIVEREN en drukt u vervolgens op “OK” om te
bevestigen. Om te deactiveren doet u hetzelfde, maar u
kiest NIET ACTIVEREN. U kunt de kinderbeveiliging
activeren wanneer de oven ingeschakeld is of
uitgeschakeld. U kunt de kinderbeveiliging deactiveren
wanneer het bakproces beëindigd is en in alle voorgaande
gevallen.
9
NL
10
NL
Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op
Menu INSTELLEN.
Om terug te keren naar de hoofdweergave met het
programmaselectiemenu drukt u op de toets “
1. Druk op de toets om het bedieningspaneel te
verlichten.
2. Het scherm geeft aan:
INSTELLEN
SUCCES
Met de eerste keuze (zwart op witte achtergrond)
3. Voer de gewenste selectie uit met behulp van de toetsen
en druk op “OK” om te bevestigen. Het scherm
verandert in “koken met stoom”.
4. Druk op “OK” om te bevestigen.
5. Druk op de toets “START / STOP” om de bereiding te
beginnen.
6. De oven begint met voorverwarmen.
7. Een geluidssignaal gevolgd door het oplichten van alle
indicatiestreepjes van de voorverwarming geeft aan dat het
voorverwarmen gereed is.
8. Tijdens de bereiding kan op ieder moment de temperatuur
worden gewijzigd door op de toets “°C” te drukken. Stel de
temperatuur in met behulp van de toetsen – of + en druk op
OK” om te bevestigen (alleen voor bereidingen in het menu
INSTELLEN):
- de bereidingsduur programmeren;
- de bereiding stoppen door op de toets “START / STOP
te drukken;
- de timer instellen;
- de oven uitschakelen door te drukken op de toets .
9. In geval van een stroomonderbreking zorgt een speciale
voorziening ervoor dat het programma begint op het punt
waarop het onderbroken werd, indien de temperatuur niet te
veel gezakt is. De programmeringen die nog niet zijn gestart
worden echter niet onthouden en moeten opnieuw worden
geprogrammeerd wanneer de stroom weer wordt
ingeschakeld.
Bereidingsprogramma’s INSTELLEN
Het programma INSTELLEN is een bereidingsmethode die
handmatig wordt ingesteld.
In de modus INSTELLEN kunnen de bereidingsduur en de
temperatuur ingesteld worden (van 100° tot 50°)
Bereidingsprogramma SUCCES
In de modus SUCCES kan alleen de bereidingsduur
ingesteld worden.
Automatisch ontdooien
U kunt kiezen uit 2 ontdooimethoden:
Vlees:
60°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 30min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Ontdooien van vlees vóór het grillen (bijv: worstjes)
Groenten:
55°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 30min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Ontdooien van visfilet vóór het paneren.
Rode vruchten die koud moeten blijven (voor taarten en
sauzen)
Opwarmen
95°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 30min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Paté, lever van gevogelte. Voorverwarming kant-en-
klaargerechten
Visfilet
75°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Bereiding van kwetsbare vis (filets van sardientjes, poon)
Hele vis 85°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Voor de bereiding van kwetsbare voedingsmiddelen.
Hele vissen (forellen)
Flan
90°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 20min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Eieren ; gevulde tomaten zonder uitzakken. Kaasgebakjes,
pudding...
Chocola
80°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min
Minimale tijd: 5min /max. 60min
Gesmolten chocola, boter.
Lauwwarme vruchten voor onmiddellijke consumptie.
Inschakelen
en gebruik
Vul vooraf ALTIJD het waterreservoir tot het
maximumpeil. Duw het reservoir HELEMAAL
TERUG in de behuizing, tot u voelt dat het
VOORBIJ EEN INKEPING komt.
Tijdens het koken wordt de oven heet. Er
ontsnapt hete stoom wanneer u de
ovendeur opent. Houd kinderen op een
afstand.
Uitgesteld koken
Wijzigen van de kooktemperatuur
U kunt de temperatuur alleen in in de modus Instellen
aanpassen.
Druk op de toets °C.
Stel de temperatuur in door te drukken op de toetsen +
of –.
Bevestig uw keuze door te drukken op de toets OK.
Wijziging van de kooktijd
Tijdens het koken kunt u de kooktijd aanpassen door te
drukken op en de toetsen + of – .
Bevestig uw keuze door te drukken op de toets OK.
Druk op de toets START om met bakken te beginnen.
De oven stoppen tijdens het bakken
U kunt op elk moment de oven stoppen door de START/
STOP toets ongeveer 1 seconde ingedrukt te houden.
Als er zich nog geen stoom heeft ontwikkeld (ongeveer
1 minuut), stopt de oven onmiddellijk en verdwijnt de tijd.
Als er zich al stoom heeft ontwikkeld, duurt het nog
3 minuten. De stoom wordt afgevoerd voordat de
ovendeur geopend wordt.
Uitgesteld koken
Stel de gekozen bakwijze in en pas de temperatuur
eventueel aan,
Bijvoorbeeld: stand Instellen > Koken met stoom
Temperatuur 85°C.
Druk op de toets en kies de bereidingstijd met de
toetsen – en +, bijvoorbeeld 30min.
Het is bijvoorbeeld 12u30.
U heeft een bereidingstijd ingesteld van 30min.
Het aangegeven einde van de kooktijd is 13u00.
Selecteer Einde bereiding met behulp van de toetsen
, de kooktijd wordt weergegeven.
Stel het einde van de bereidingstijd in door te drukken
op de toetsen – en +.
Bijvoorbeeld 14h00
Bevestig door te drukken op OK en op START om het
programma te starten.
De starttijd is nu uitgesteld zodat het koken klaar is om
14u.
Wanneer het bakken klaar is hoort u enkele minuten
lang een reeks pieptonen.
De pieptonen stoppen als u gedurende een seconde
drukt op de toets START / STOP.
Maak ALTIJD het reservoir leeg.
Om de betrouwbaarheid van de oven te
waarborgen, blijft de ventilator na het
einde van de kooktijd nog even werken.
Aan het einde van de kooktijd
Als er tijdens het koken problemen zijn met het watercircuit,
verschijnt de indicator “geen water” en weerklinkt er een
pieptoon. Het bericht “Vul het
waterreservoir” wordt weergegeven
op het display.
Dit probleem treedt met name op:
- wanneer het reservoir leeg is.
- wanneer het reservoir niet goed is aangesloten.
Sluit nadat u deze twee punten gecontroleerd heeft de deur en
druk op START om de oven weer aan te zetten.
Waterbeheer
11
NL
12
NL
Voorzorgsmaatregelen
en advies
FUNCTIES
Temperatuur
°C
BEREIDING VOORBEELDEN VAN BEREIDING
100
Meest gebruikte bereiding
door stomen
Groenten en vlees
85
Voor de bereiding van
kwetsbare
voedingsmiddelen
Hele en kwetsbare vis (forel)
75
Het vlees blijft
regenboogkleurig, er
verschijnt geen collageen
Bereiding van kwetsbare vis (filets van
sardientjes, poon)
90
Voor de bereiding van
kwetsbare
voedingsmiddelen,
vruchten, compote
Eieren ; gevulde tomaten zonder
uitzakken.
Kaasgebakjes, pudding...
95
Paté, lever van gevogelte.
Voorverwarmen van kant-en-
klaargerechten
80
Zachtjes opwarmen
Gesmolten chocola, boter.
Lauwwarme vruchten voor onmiddellijke
consumptie
55
Zachtjes ontdooien
zonder koken
Ontdooien van visfilets voorafgaand aan
het paneren.
Rood fruit dat koud moet blijven (voor
taarten en coulis)
60
Ontdooien van vlees vóór het grillen
(bijv: worstjes)
Kooktabel
13
NL
Voedingsmiddelen °C Tijd Bereidingen Opmerkingen
Artisjokken (kleine)
100 40-45 min. omgekeerd in de schotel gelegd • Deze tijden hangen af van de
aard, de dikte en de versheid
van de groenten. Volg de
aanwijzingen in de kolom
“Bereidingen”.
De kooktijd blijft hetzelfde
voor elke hoeveelheid.
Bijvoorbeeld: 1 of
4 artisjokken zelfde kooktijd .
Om te controleren of de
groente gaar is prikt u in het
dikste deel; als de groente
gaar is zult u geen weerstand
voelen.
Asperges
100 35-40 min. verkort de tijd voor de punten
Broccoli
100 18 min. in bosjes
Wortelen
100 20-22 min. in schijfjes
Knolselderie
100 25-30 min. in sneetjes
Pompoen
100 15-20 min. in blokjes
Champignons
100 15 min. in plakjes
Kool
100 30-35 min. Spruitjes
100 30-35 min. Bloemen in kleine bosjes
Courgettes
100 10-15 min. in schijfjes
Spinazie
100 20 min. (vers) roeren tijdens het koken
100 35 min. (diepvries) roeren tijdens het koken
Witlof
100 30 min. klokhuis verwijderd en in de lengte
doormidden gesneden
Venkel
100 22 min. in 2 gesneden
Sperziebonen
100 30-35 min.
Rapen
100 15-20 min. in blokjes
Verse erwten
100 20-25 min.
Prei
100 25 min. in 2 gesneden
Aardappelen
100 25 min. in schijfjes gesneden
100 40-45 min. heel
Jakobsschelpen 90 10-12 min. met aromaten
• Leg de schelpdieren op het
rooster van de glazen schotel,
voeg geurige kruiden toe.
Leg de schaaldieren op een
bedje van algen.
Mosselen/Alikruiken 95 20-25 min. met aromaten
Krabben/Noordzeekrabben 95 25 min.
Kreeft 95 30-35 min. volgens het gewicht
Appelen/perziken/peren
90 10-15 min. heel, geschild • Tijden afhankelijk van de
rijpheid.
Compote
95 25 min. vruchten in plakjes
Pudding
90 10 min. in ovenschaaltjes
Kabeljauw/Koolvis
85 13-15 min. moten (180 g)*
*Moten: schijfjes vis van 2 tot
3 cm dik (180/200 g) per
persoon.
Eis zeer verse producten.
Leg de vissen in hun geheel zo
op de schotel, of leg ze op
blaadjes laurier, venkel of
andere geurige kruiden.
Na afloop van de bereidingstijd
verwijdert u het vel, dat heel
gemakkelijk loskomt.
Goudbrasem (dorade)
85 20-25 min. hele (1 kg)
Haring
85 20 min. hele (200g)
Koolvis en pollak
80 15-20 min. moten (180 g)
Zeeduivel
85 15 min. volgens dikte
Makreel
75 20 min. hele (250g)
Wijting/Stokvis
80 15 min. filets
Rog
80 25-30 min.
Poon
85 15 min. hele (200g)
Hondshaai
85 20 min. grote stukken (6 tot 10 cm lang)
Zalm
75 15-20 min. moten (180/200 g)
Tong
100 10-12 min. filets
Tonijn
100 20-25 min. moten (180/200 g)
Hele forel (1kg)
100 20-25 min. heel (200 g) 13 tot 15 min.
Rundvlees
100 15-30 min.
Gebraad 800 g: 55-60 min.
Kippenbouten: 35 tot 40 min.
Kalkoen braadstuk: 50-60 min.
Gril daarna in een andere
schotel.
Varkensvlees (varkenshaasjes)
100 25 min.
Gevogelte (borststuk)
(Blinde vinken)
100 20-25 min.
95 25 min.
Worsten
90 20 min. Morteauworst: 400 g
Op basis van zeer verse eieren
bewaard bij
omgevingstemperatuur.
100 7 min. In de schaal: rechtstreeks op het rooster geplaatst.
Spiegelei: gebroken in een aparte schotel op het rooster en bedekt met
huishoudfolie.
Cocotte: zie gedetailleerde recepten
100 5-6 min.
100 8 min.
100 10-12 min.
Rijst, deegwaren van gries
Doe rechtstreeks in een schotel en giet er water of melk bij. De stoom volstaat immers niet
om deze rijzende producten te verzadigen. Bedek de schotel met een aluminiumfolie, zodat
de waterdruppeltjes er niet in vallen.
Rijstebrij 100 30 min.
100 g gewassen rijst-20 cl melk
2 eetlepels suiker
• Met een vork losmaken aan
het einde van de kooktijd.
Gries
100 25 min. 200 gr (1/4 liter water)
14
NL
Reiniging en
onderhoud
Onderhoud
Ovenruimte (na elk kookproces)
Laat de stoomgenerator afkoelen en veeg daarna de ruimte
schoon met een droge doek, of laat de ruimte drogen met de
ovendeur op een kier.
Waterbuis
Verwijder de waterbuis door hem los te schroeven.
Verwijder de eventuele kalkaanslag binnenin (met een fijn en
puntig voorwerp zoals een fijne spies of een breinaald).
Stoomgenerator
Giet 1/2 glas witte alcoholazijn over de generator.
Laat enkele minuten inwerken, maak schoon en spoel met
water.
Gebruik geen schuurspons of -poeder en geen
ontkalkingsmiddel voor de koffiemachine.
Reiniging van de afvoergoot
Trek deze goot naar boven, wrijf ze schoon en plaats ze terug
in de drie daartoe bestemde gleuven.
De oven mag niet worden gereinigd met een stoomreiniger. Gebruik geen bijtende
reinigingsproducten of harde metalen krabbers om de glazen ovendeur te reinigen. Dit kan het glas
beschadigen en leiden tot glasbreuk.
15
NL
Reiniging en
onderhoud
REINIGING VAN DE BUITENKANT
Om het venstertje van de elektronische
programmaschakelaar en de ovendeur te reinigen, gebruikt
u een zachte doek bevochtigd met wat ruitenspray.
Gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsje.
Ovenlamp
vervangen
- Draai het vensterkapje een kwartslag naar links.
- Draai het lampje in dezelfde richting los.
Kenmerken van het lampje:
-15 W - 220-240 V
- 300°C - - fitting E 14
- Vervang de lamp en zet het vensterkapje terug, let erop
dat de verbinding op de goede plaats komt.
- Herstel de stroomtoevoer.
De ovenlamp bevindt zich rechts achter in
de ovenruimte.
Onderbreek de stroomtoevoer naar de
oven alvorens de ovenlamp te vervangen
om elektrische schokken te vermijden.
16
NL
Problemen en
oplossingen
WAT MOET U
DOEN ?
MOGELIJKE
OORZAKEN
Het display gaat niet
aan.
Het lampje werkt niet
meer.
Water- of stoomlek ter
hoogte van de deur
tijdens het koken.
De oven krijgt geen
stroom.
Elektronische kaart
buiten dienst.
- Controleer de voeding
(zekering van uw
installatie)
- Neem contact op met
de servicedienst.
- Vervang de lamp.
- Sluit de oven aan.
- Vervang de zekering
van de installatie.
Het lampje is defect
De oven is niet
aangesloten
De zekering van uw
installatie is defect.
De deur is niet goed
gesloten.
De deurpakking is
defect.
- Neem contact op met
de servicedienst.
U MERKT DAT…
Mocht u het probleem ondanks deze tips niet kunnen oplossen,
neem dan contact op met de Afdeling af
tersales.
INGREPEN
Eventuele ingrepen aan het apparaat dienen door een
gekwalificeerde alleenvertegenwoordiger van het merk te
worden uitgevoerd. Vermeld bij uw aanvraag de volledige
referentie van het apparaat (model, type, serienummer).
Deze inlichtingen staan op het identificatieplaatje (fig. 1).
BRANDT APPLIANCES SAS
7 rue Henri Becquerel
92500 RUEIL MALMAISON
230V ~ 50 Hz
MADE IN FRANCE
fig. 1
CZ5700007_NL 10/09

Documenttranscriptie

Handleiding OVEN IT GB Italiano English ES PT Inhoud FR Français I n s ta l l a t i e v a n u w a p pa r a a t K e u z e v a n d e p l a a ts Elektrische aansluiting NL B e s c h r i j v i n g v a n h e t a p pa r a a t Español Português Nederlands Oventoebehoren St o m e n Bestemd voor de gebruiker Ve i l i g h e i d s a a n w i j z i n g e n Respect voor het milieu Inschakelen en gebruik Eerste in gebruik name De klok instellen De timer instellen Kinderbeveiliging Uitgesteld koken Wijzigen van de kooktemperatuur Wijziging van de kooktijd Uitgesteld koken De oven stoppen tijdens het bakken Aan het einde van de kooktijd Vo o r z o r g s m a a t r e g e l e n e n a d v i e s K o o k ta b e l Reiniging en onderhoud Onderhoud Reiniging van de afvoergoot Reiniging van de buitenkant Ovenlamp vervangen Problemen en oplossingen Belangrijke veiligheidsinstructies Lees ze aandachtig door en bewaar ze voor toekomstig gebruik. NL Installatie van uw apparaat NL 560 550 20 mini 450 450 50 455 425 595 400 KEUZE VAN DE PLAATS De schema’s hierboven bepalen de zijkanten van een meubel waarin uw oven ingebouwd kan worden. De oven kan naar keuze worden geïnstalleerd onder een werkblad of een kolommeubel (open of gesloten) met de juiste afmetingen voor de inbouw van de oven. • Voor meer stabiliteit schroeft u de oven vast met 2 schroeven in de schroefgaten die in de zijwand van het meubel zitten. 1) Boor de wand van het meubel voor om te vermijden dat het hout barst. 2) Bevestig de oven met de 2 schroeven. Advies Voor een installatie overeenkomstig de wettelijke richtlijnen raden wij u aan een beroep te doen op een erkend installateur van huishoudelijke apparatuur. 2 Let op Onze aansprakelijkheid vervalt bij een ongeval ten gevolge van een afwezige, defecte of foute aarding. Indien voor de aansluiting van uw apparaat een wijziging moet worden aangebracht in de elektrische installatie van uw woning, dient u een beroep te doen op een erkend elektricien. Indien de oven een willekeurig probleem vertoont, trek dan de stekker uit het stopcontact of verwijder de zekering die overeenkomt met de aansluiting van de oven. Installatie van uw apparaat NL Monokabel 220-240 V ~ 20A Mono meter 220-240V~ 50Hz Aardlekschakelaar of zekering 10A Tweepolig stopcontact + aarding conform CEI 60083 Voedingskabel met een lengte van ongeveer 1,50 m ELEKTRISCHE AANSLUITING De elektrische veiligheid dient te worden verzekerd door een goede inbouw. Haal de stekker uit het stopcontact bij inbouw of onderhoud van het apparaat, schakel de zekeringen uit of verwijder ze. Voer de elektrische aansluiting uit alvorens de oven in het meubel in te bouwen. Controleer of: - het vermogen van de installatie voldoende is, - de voedingskabels in goede staat zijn, - de diameter van de kabels overeenkomt met de installatieregels. Uw oven moet aangesloten worden met een voedingskabel (genormaliseerd) met 3 geleiders van 1 mm2 (1f + 1N + aarde) die aangesloten moeten zijn op het net 220-240V~ monofase met behulp van een stopcontact 1f + 1 neutraal + aarde volgens de norm IEC 60083 of een omnipolaire scheidingsschakelaar, conform de installatieregels. Let op De beschermingsdraad (groen-geel) is verbonden met de aansluitklem van het apparaat en moet worden verbonden met de aarding van de installatie. Indien u kiest voor een aansluiting op een stopcontact, dient u ervoor te zorgen dat het stopcontact ook na de aansluiting gemakkelijk bereikbaar blijft. De zekering van uw installatie moet 10 ampère zijn. Indien de voedingskabel is beschadigd, moet deze veiligheidshalve door de fabrikant of door de servicedienst worden vervangen, om gevaarlijke situaties te vermijden. 3 Beschrijving van het apparaat NL Overzicht De bedieningen Display Waterbuis Reservoir Stoomgenerator Afvoergoot Tijdregeling Toets OK Programmaselectie Pijltje omhoog START/ STOP Selectietoets AAN/UIT Temperatuurregeling DISPLAY Toets + Toets – Pijltje omlaag Vergrendelingstoets commando’s Indicatie van het geselecteerde menu Indicatie toetsenbordvergrendeling Geselecteerde bereidingsmethode Weergave van de temperatuur Indicatie voorverwarming 4 Geeft de bereidingsmethode weer: Geeft ook aan: Uur, Bereidingsduur, Einde bereiding Oventoebehoren • OVENTOEBEHOREN • Schaal etenswaren (fig. 1) NL fig. 1 Roestvrijstalen schotel met gaatjes, waardoor de gerechten niet in aanraking komen met het condensatiewater. • Condensbak (fig. 2) Roestvrijstalen schotel voor opvang van het condensatiewater. fig. 2 Advies Voor het bakken, plaats de schotel fig.1 op de schotel fig.2 in de andere richting, zodat ze niet in elkaar passen (zie schema hiernaast). Voor het opbergen, plaats de schotel fig.1 op de schotel fig.2 in dezelfde richting, zodat ze in elkaar passen. fig. 3 • Rooster (fig. 3) Verwijderbaar ovenrooster van roestvrij staal: moet altijd worden aangebracht. fig. 4 • Uitneembaar reservoir (fig. 4) Reservoir waarmee uw oven zelfstandig van water kan worden voorzien. Heeft een inhoud van ongeveer 1 liter (maximumpeil) De schotels en het rooster mogen in de vaatwasser. Het gebruik van kalkarm water vergemakkelijkt het onderhoud van uw oven. Het gebruik van gedemineraliseerd water is verboden (niet geschikt voor voeding). Gebruik van onthard water kan leiden tot schade aan het oppervlak van de stoomgenerator. Gebruik liever mineraalwater uit een fles. 5 Stomen NL Algemeen Stomen heeft talloze voordelen als u zich aan de regels houdt. Met deze gezonde en natuurlijke kookwijze behouden gerechten hun lekkere smaak. Een fijne of gekruide saus vormt het extraatje dat het verschil maakt. Er komen geen geuren vrij. U hoeft geen kruiden of specerijen in het kookwater te doen. U kunt wel vis lekker doen geuren, door hem op een bedje van algen te leggen. Hetzelfde kan u doen met gevogelte op een bosje rozemarijn of dragon. Stomen is ook geschikt om gerechten te blancheren, te ontdooien en op te warmen of warm te houden, in het bijzonder sauzen. Laat vlees zoals gevogelte, kalfsvlees, varkensvlees eerst wat aanbraden in de pan, opdat het een smakelijk goudkleurig kleurtje aanneemt. Vervolgens kunt u het stomen. Wanneer u de voedingsmiddelen in stukken snijdt, koken ze sneller en homogener dan wanneer ze nog heel zijn. Vlees, vis en groenten worden gelijktijdig gekookt. Deegwaren, rijst en puree worden zachtjes opgewarmd, zonder het risico dat ze gaan plakken of uitdrogen. Vergemakkelijkt de bereiding van crèmes, flans, rijsttaarten... afgedekt met aluminiumfolie worden ze niet verdund door het condenswater. U hoeft vooraf geen zout toe te voegen, zelfs niet in het kookwater. Om een stuk vlees er mooier te doen uitzien, laat u het snel aan alle kanten bruinen in de pan, met hete boter. Vergeleken met koken met water heeft stomen niets dan voordelen: Werkingsprincipe Het water van het reservoir komt langs een buis in de ovenruimte terecht. Het wordt dan omgezet in stoom door contact met een heet oppervlak dat zich beneden in de ruimte bevindt: dit is de stoomgenerator. U hoeft geen extra water in de kookschotel te doen. Om perfect te kunnen koken met stoom, wordt bij uw oven kookgerei geleverd dat daarvoor speciaal ontworpen is. Het gaat snel: het koken begint onmiddellijk, terwijl in een pan water de kooktijd van de gerechten pas begint te lopen zodra het kookpunt is bereikt. Het is goed voor de lijn: de (in water oplosbare) vitaminen en minerale zouten gaan niet verloren, aangezien ze amper oplossen in het gecondenseerde vocht dat de gerechten bedekt. Bovendien worden bij het koken geen vetten gebruikt. De stoom houdt de smaak van de gerechten in stand. Stomen voegt geen geur of smaak toe van grillen of bakken. Geur en smaak verminderen ook niet, aangezien de gerechten niet worden aangelengd in water. Keerzijde van de medaille: het heeft geen zin op deze manier vis te koken die niet meer vers is, of groenten die al een week in de koelkast liggen: Dat draait zeker uit op een ramp! De stoom brengt geen smaken of geuren over; u kunt dus gerust tijd winnen door bijvoorbeeld een stuk vis en een dessert naast elkaar klaar te maken. Zorg er wel voor dat ze elkaar niet raken. 6 Let op Vul vooraf ALTIJD het waterreservoir tot het maximumpeil. Duw het reservoir HELEMAAL TERUG in de behuizing, tot u voelt dat het VOORBIJ EEN INKEPING komt. Let op Tijdens het koken wordt de oven heet. Er ontsnapt hete stoom wanneer u de ovendeur opent. Houd kinderen op een afstand. Bestemd voor de gebruiker Belangrijk Bewaar deze gebruiksaanwijzing in de nabijheid van het apparaat. Indien het apparaat aan een ander persoon wordt verkocht of gegeven, dient u de gebruiksaanwijzing hierbij niet te vergeten. Wij vragen u kennis te nemen van de aanwijzingen alvorens het apparaat te installeren en te gebruiken. Zij zijn voor uw veiligheid en die van anderen opgesteld. VEILIGHEIDSAANWIJZINGEN — Dit apparaat is bestemd voor huishoudelijk gebruik. Deze oven is uitsluitend ontworpen voor het bereiden van voedingsmiddelen. Deze oven bevat geen enkel onderdeel op basis van asbest. — Dit apparaat is niet bestemd voor gebruik door personen (kinderen inbegrepen) waarvan de lichamelijke, zintuiglijke of mentale capaciteiten beperkt zijn, of personen zonder ervaring of kennis, behalve onder toezicht van een persoon die instaat voor hun veiligheid of na voorafgaande instructies over het gebruik van het apparaat. — Wanneer u de condensbak verwijdert bevat die zeer warm (kokend) water. Pas bijzonder goed op tijdens het hanteren van de bak. — Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur en zorg ervoor dat een kind niet op de open deur kan klauteren of erop gaat zitten. — Zet de oven altijd uit voordat u de binnenzijde van de oven reinigt. — Een intensief en langdurig gebruik van het apparaat kan extra ventilatie van de ruimte vereisen. Open hiervoor het raam of verhoog het vermogen van de mechanische ventilatie. — Naast de accessoires die bij de oven zijn geleverd, gebruikt u alleen schotels die bestand zijn tegen hoge temperaturen (volg de instructies van de fabrikant). — Controleer na gebruik van de oven of alle bedieningen uit staan. — Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het reinigen van de oven (eisen met betrekking tot de elektrische veiligheid). — Pak het apparaat onmiddellijk bij ontvangst uit of laat het uitpakken. Controleer de algemene staat. Schrijf een eventueel voorbehoud op de leveringsbon waarvan u een exemplaar behoudt. — Het apparaat is bestemd voor normaal huishoudelijk gebruik. Gebruik het niet voor commerciële of industriële doelen of andere doeleinden dan waarvoor het is ontworpen. — De technische gegevens van het apparaat niet wijzigen of proberen te wijzigen. Dit kan gevaarlijk zijn. — Houd kinderen uit de buurt van het apparaat wanneer het in werking is. Zo kunnen ze zich niet verbranden aan een omvallende schaal. — Gebruik nooit het handvat van de deur om het apparaat naar u toe te trekken. — Let erop dat de ovendeur altijd goed gesloten is. Alleen dan sluit de afdichting de oven volledig af. — U moet toezicht houden op kinderen, zodat ze niet met het apparaat kunnen spelen. — Tijdens het gebruik wordt het apparaat warm. Raak nooit de verwarmingselementen binnenin de oven aan. U kunt zo ernstige brandwonden oplopen. — Gebruik ovenwanten om de gerechten in of uit de oven te doen. — Na het bakken mogen de pannen nooit met blote handen vastgenomen worden. 7 NL Bestemd voor de gebruiker NL RESPECT VOOR HET MILIEU — Het verpakkingsmateriaal van dit apparaat kan worden hergebruikt. Draag bij aan de bescherming van het milieu door dit materiaal in de gemeentecontainers voor hergebruik te deponeren. — Uw apparaat bevat tevens vele herbruikbare materialen. Daarom is het voorzien van dit logo om aan te geven dat de gebruikte apparaten van ander afval dienen te worden gescheiden. Zo kan uw fabrikant de apparaten optimaal hergebruiken, overeenkomstig de Europese richtlijn 2002/96/CE betreffende elektrisch en elektronisch afval. Informeer bij uw gemeente of bij uw verkoper naar de dichtstbijzijnde inzamelplaats voor uw oude apparaten. — Wij danken u voor uw bijdrage aan de bescherming van het milieu. Let op De installatie dient door erkende installateurs en technici te worden uitgevoerd. Dit apparaat is conform de volgende Europese richtlijnen: - Laagspanningsrichtlijn 73/23/EEG gewijzigd door de richtlijn 93/68/EEG voor het aanbrengen van de CE-markering. - Richtlijn Elektromagnetische Compatibiliteit 89/336/EEG gewijzigd door de richtlijn 93/68/EEG voor het aanbrengen van de CE-markering. - CE-voorschrift nr. 1935/2004 betreffende materialen en voorwerpen bestemd voor gebruik in contact met voedingsmiddelen. 8 Inschakelen en gebruik Door lang te drukken op de toetsen – en + kunt u snel lijsten of ingestelde waarden doorlopen. Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op Menu INSTELLEN. NL Als de oven is ingeschakeld: 1. Druk op de toets “MENU”. 2. Kies TIMER en druk op “OK” om te wijzigen. 3. Stel de timer in met behulp van de toetsen - en +. 4. Druk op “OK” om te bevestigen. 5. Wanneer de timer is ingesteld, kunt u de oven uitzetten. Ovenverlichting Met uitgeschakelde oven gaat het licht aan zodra u de deur opent. Eerste ingebruikname De timer wordt weergegeven: als de tijd verstreken is geeft de oven een geluidssignaal af. Het signaal stopt na een minuut of na drukken op een willekeurig icoon. Zet na aansluiting van het apparaat op het lichtnet en bij het eerste gebruik het bedieningspaneel aan door op toets te drukken. oven. De lijst met beschikbare talen wordt in het menu weergegeven. Kies de gewenste taal met behulp van de toetsen . Druk op “OK” om te bevestigen. Wanneer uw keuze gemaakt is, worden de volgende instellingen weergegeven: TIMER Instellen van de timer TAAL Taalkeuze KLOK Instelling van de tijd GELUID Geluidssterkte van het toetsenbord UIT Het menu verlaten De timer regelt niet het in- en uitschakelen van de Kinderbeveiliging Met de functie Kinderbeveiliging kunt u de toetsen van de oven vergrendelen. Om de kinderbeveiliging te activeren drukt u op de toets kiest u ACTIVEREN en drukt u vervolgens op “OK” om te bevestigen. Om te deactiveren doet u hetzelfde, maar u kiest NIET ACTIVEREN. U kunt de kinderbeveiliging activeren wanneer de oven ingeschakeld is of uitgeschakeld. U kunt de kinderbeveiliging deactiveren wanneer het bakproces beëindigd is en in alle voorgaande gevallen. Na selectie van de taal in het menu en als er geen handelingen worden uitgevoerd in de volgende 60 seconden, schakelt het display over naar het menu INSTELLEN. De klok instellen Druk voor het instellen van de klok eerst op de toets om de oven aan te zetten en vervolgens op de toets “MENU”. Volg de aangegeven procedure. 1. Kies TIJD en druk op “OK” om deze te wijzigen; 2. Stel de tijd in met behulp van de toetsen – en +. 3. Druk op “OK” om te bevestigen. De timer instellen De timer kan worden ingesteld wanneer de oven is in- of uitgeschakeld. Wanneer de oven is uitgeschakeld: 1. Druk op de toets “MENU”. 2. Stel de timer in met behulp van de toetsen - en +. 3. Druk op “OK” om te bevestigen. 9 Inschakelen en gebruik NL Elke keer dat u de oven inschakelt is deze ingesteld op Menu INSTELLEN. Bereidingsprogramma SUCCES In de modus SUCCES kan alleen de bereidingsduur ingesteld worden. Om terug te keren naar de hoofdweergave met het programmaselectiemenu drukt u op de toets “ ” 1. Druk op de toets verlichten. om het bedieningspaneel te 2. Het scherm geeft aan: INSTELLEN SUCCES Met de eerste keuze (zwart op witte achtergrond) 3. Voer de gewenste selectie uit met behulp van de toetsen en druk op “OK” om te bevestigen. Het scherm verandert in “koken met stoom”. Automatisch ontdooien U kunt kiezen uit 2 ontdooimethoden: Vlees: 60°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 30min Minimale tijd: 5min /max. 60min Ontdooien van vlees vóór het grillen (bijv: worstjes) Groenten: 55°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 30min Minimale tijd: 5min /max. 60min Ontdooien van visfilet vóór het paneren. Rode vruchten die koud moeten blijven (voor taarten en sauzen) 4. Druk op “OK” om te bevestigen. 5. Druk op de toets “START / STOP” om de bereiding te beginnen. 6. De oven begint met voorverwarmen. 7. Een geluidssignaal gevolgd door het oplichten van alle indicatiestreepjes van de voorverwarming geeft aan dat het voorverwarmen gereed is. 8. Tijdens de bereiding kan op ieder moment de temperatuur worden gewijzigd door op de toets “°C” te drukken. Stel de temperatuur in met behulp van de toetsen – of + en druk op “OK” om te bevestigen (alleen voor bereidingen in het menu INSTELLEN): - de bereidingsduur programmeren; - de bereiding stoppen door op de toets “START / STOP” te drukken; - de timer instellen; - de oven uitschakelen door te drukken op de toets . 9. In geval van een stroomonderbreking zorgt een speciale voorziening ervoor dat het programma begint op het punt waarop het onderbroken werd, indien de temperatuur niet te veel gezakt is. De programmeringen die nog niet zijn gestart worden echter niet onthouden en moeten opnieuw worden geprogrammeerd wanneer de stroom weer wordt ingeschakeld. Opwarmen 95°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 30min Minimale tijd: 5min /max. 60min Paté, lever van gevogelte. Voorverwarming kant-enklaargerechten Visfilet 75°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min Minimale tijd: 5min /max. 60min Bereiding van kwetsbare vis (filets van sardientjes, poon) Hele vis 85°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min Minimale tijd: 5min /max. 60min Voor de bereiding van kwetsbare voedingsmiddelen. Hele vissen (forellen) Flan 90°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 20min Minimale tijd: 5min /max. 60min Eieren ; gevulde tomaten zonder uitzakken. Kaasgebakjes, pudding... Bereidingsprogramma’s INSTELLEN Het programma INSTELLEN is een bereidingsmethode die handmatig wordt ingesteld. In de modus INSTELLEN kunnen de bereidingsduur en de temperatuur ingesteld worden (van 100° tot 50°) Vul vooraf ALTIJD het waterreservoir tot het maximumpeil. Duw het reservoir HELEMAAL TERUG in de behuizing, tot u voelt dat het VOORBIJ EEN INKEPING komt. 10 Chocola 80°C, Voorgeprogrammeerde tijd: 15min Minimale tijd: 5min /max. 60min Gesmolten chocola, boter. Lauwwarme vruchten voor onmiddellijke consumptie. Tijdens het koken wordt de oven heet. Er ontsnapt hete stoom wanneer u de ovendeur opent. Houd kinderen op een afstand. Uitgesteld koken Wijzigen van de kooktemperatuur U kunt de temperatuur alleen in in de modus Instellen aanpassen. De oven stoppen tijdens het bakken NL Druk op de toets °C. U kunt op elk moment de oven stoppen door de START/ STOP toets ongeveer 1 seconde ingedrukt te houden. Stel de temperatuur in door te drukken op de toetsen + of –. Als er zich nog geen stoom heeft ontwikkeld (ongeveer 1 minuut), stopt de oven onmiddellijk en verdwijnt de tijd. Bevestig uw keuze door te drukken op de toets OK. Als er zich al stoom heeft ontwikkeld, duurt het nog 3 minuten. De stoom wordt afgevoerd voordat de ovendeur geopend wordt. Wijziging van de kooktijd Tijdens het koken kunt u de kooktijd aanpassen door te drukken op en de toetsen + of – . Bevestig uw keuze door te drukken op de toets OK. Druk op de toets START om met bakken te beginnen. Uitgesteld koken Stel de gekozen bakwijze in en pas de temperatuur eventueel aan, Bijvoorbeeld: stand Instellen > Koken met stoom Temperatuur 85°C. Aan het einde van de kooktijd Maak ALTIJD het reservoir leeg. Om de betrouwbaarheid van de oven te waarborgen, blijft de ventilator na het einde van de kooktijd nog even werken. Druk op de toets en kies de bereidingstijd met de toetsen – en +, bijvoorbeeld 30min. Waterbeheer Het is bijvoorbeeld 12u30. U heeft een bereidingstijd ingesteld van 30min. Het aangegeven einde van de kooktijd is 13u00. Selecteer Einde bereiding met behulp van de toetsen , de kooktijd wordt weergegeven. Als er tijdens het koken problemen zijn met het watercircuit, verschijnt de indicator “geen water” en weerklinkt er een pieptoon. Het bericht “Vul het waterreservoir” wordt weergegeven op het display. Stel het einde van de bereidingstijd in door te drukken op de toetsen – en +. Bijvoorbeeld 14h00 Bevestig door te drukken op OK en op START om het programma te starten. Dit probleem treedt met name op: - wanneer het reservoir leeg is. - wanneer het reservoir niet goed is aangesloten. De starttijd is nu uitgesteld zodat het koken klaar is om 14u. Sluit nadat u deze twee punten gecontroleerd heeft de deur en druk op START om de oven weer aan te zetten. Wanneer het bakken klaar is hoort u enkele minuten lang een reeks pieptonen. De pieptonen stoppen als u gedurende een seconde drukt op de toets START / STOP. 11 Voorzorgsmaatregelen en advies NL FUNCTIES Temperatuur °C BEREIDING VOORBEELDEN VAN BEREIDING 100 Meest gebruikte bereiding door stomen Groenten en vlees 85 Voor de bereiding van kwetsbare voedingsmiddelen Hele en kwetsbare vis (forel) 75 Het vlees blijft regenboogkleurig, er verschijnt geen collageen Bereiding van kwetsbare vis (filets van sardientjes, poon) 90 95 Voor de bereiding van kwetsbare voedingsmiddelen, vruchten, compote 80 Zachtjes opwarmen 55 Zachtjes ontdooien zonder koken 60 12 Eieren ; gevulde tomaten zonder uitzakken. Kaasgebakjes, pudding... Paté, lever van gevogelte. Voorverwarmen van kant-enklaargerechten Gesmolten chocola, boter. Lauwwarme vruchten voor onmiddellijke consumptie Ontdooien van visfilets voorafgaand aan het paneren. Rood fruit dat koud moet blijven (voor taarten en coulis) Ontdooien van vlees vóór het grillen (bijv: worstjes) Kooktabel Voedingsmiddelen Artisjokken (kleine) Asperges Broccoli Wortelen Knolselderie Pompoen Champignons Kool Courgettes Spinazie Witlof Venkel Sperziebonen Rapen Verse erwten Prei Aardappelen Jakobsschelpen °C 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 Tijd 40-45 min. 35-40 min. 18 min. 20-22 min. 25-30 min. 15-20 min. 15 min. 30-35 min. 30-35 min. 10-15 min. 20 min. 35 min. 30 min. 100 100 100 100 100 100 100 90 22 min. 30-35 min. 15-20 min. 20-25 min. 25 min. 25 min. 40-45 min. 10-12 min. Mosselen/Alikruiken 95 20-25 min. Krabben/Noordzeekrabben 95 Kreeft Appelen/perziken/peren Compote Pudding Kabeljauw/Koolvis Goudbrasem (dorade) Haring Koolvis en pollak Zeeduivel Makreel Wijting/Stokvis Rog Poon Hondshaai Zalm Tong Tonijn Hele forel (1kg) Rundvlees Varkensvlees (varkenshaasjes) Gevogelte (borststuk) (Blinde vinken) Worsten 25 min. Bereidingen omgekeerd in de schotel gelegd verkort de tijd voor de punten in bosjes in schijfjes in sneetjes in blokjes in plakjes Spruitjes Bloemen in kleine bosjes in schijfjes (vers) roeren tijdens het koken (diepvries) roeren tijdens het koken klokhuis verwijderd en in de lengte doormidden gesneden in 2 gesneden Opmerkingen • Deze tijden hangen af van de aard, de dikte en de versheid van de groenten. Volg de aanwijzingen in de kolom “Bereidingen”. • De kooktijd blijft hetzelfde voor elke hoeveelheid. Bijvoorbeeld: 1 of 4 artisjokken zelfde kooktijd . • Om te controleren of de groente gaar is prikt u in het dikste deel; als de groente gaar is zult u geen weerstand voelen. in blokjes in 2 gesneden in schijfjes gesneden heel met aromaten met aromaten • Leg de schelpdieren op het rooster van de glazen schotel, voeg geurige kruiden toe. • Leg de schaaldieren op een bedje van algen. 95 30-35 min. volgens het gewicht 90 10-15 min. heel, geschild • Tijden afhankelijk van de rijpheid. 95 25 min. vruchten in plakjes 90 10 min. in ovenschaaltjes 85 13-15 min. moten (180 g)* • *Moten: schijfjes vis van 2 tot 85 20-25 min. hele (1 kg) 3 cm dik (180/200 g) per 85 20 min. hele (200g) persoon. • Eis zeer verse producten. 80 15-20 min. moten (180 g) • Leg de vissen in hun geheel zo 85 15 min. volgens dikte op de schotel, of leg ze op 75 20 min. hele (250g) blaadjes laurier, venkel of 80 15 min. filets andere geurige kruiden. 80 25-30 min. Na afloop van de bereidingstijd 85 15 min. hele (200g) verwijdert u het vel, dat heel 85 20 min. grote stukken (6 tot 10 cm lang) gemakkelijk loskomt. 75 15-20 min. moten (180/200 g) 100 10-12 min. filets 100 20-25 min. moten (180/200 g) 100 20-25 min. heel (200 g) 13 tot 15 min. 100 15-30 min. • Gril daarna in een andere Gebraad 800 g: 55-60 min. 100 25 min. schotel. Kippenbouten: 35 tot 40 min. 100 20-25 min. Kalkoen braadstuk: 50-60 min. 95 25 min. 90 20 min. Morteauworst: 400 g 100 7 min. In de schaal: rechtstreeks op het rooster geplaatst. Op basis van zeer verse eieren 100 5-6 min. Spiegelei: gebroken in een aparte schotel op het rooster en bedekt met bewaard bij huishoudfolie. 100 8 min. omgevingstemperatuur. 100 10-12 min. Cocotte: zie gedetailleerde recepten Doe rechtstreeks in een schotel en giet er water of melk bij. De stoom volstaat immers niet om deze rijzende producten te verzadigen. Bedek de schotel met een aluminiumfolie, zodat Rijst, deegwaren van gries de waterdruppeltjes er niet in vallen. 100 g gewassen rijst-20 cl melk • Met een vork losmaken aan Rijstebrij 100 30 min. 2 eetlepels suiker het einde van de kooktijd. 100 25 min. 200 gr (1/4 liter water) Gries 13 NL Reiniging en onderhoud NL Onderhoud • Ovenruimte (na elk kookproces) Laat de stoomgenerator afkoelen en veeg daarna de ruimte schoon met een droge doek, of laat de ruimte drogen met de ovendeur op een kier. • Waterbuis Verwijder de waterbuis door hem los te schroeven. Verwijder de eventuele kalkaanslag binnenin (met een fijn en puntig voorwerp zoals een fijne spies of een breinaald). • Stoomgenerator Giet 1/2 glas witte alcoholazijn over de generator. Laat enkele minuten inwerken, maak schoon en spoel met water. Gebruik geen schuurspons of -poeder en geen ontkalkingsmiddel voor de koffiemachine. Reiniging van de afvoergoot Trek deze goot naar boven, wrijf ze schoon en plaats ze terug in de drie daartoe bestemde gleuven. De oven mag niet worden gereinigd met een stoomreiniger. Gebruik geen bijtende reinigingsproducten of harde metalen krabbers om de glazen ovendeur te reinigen. Dit kan het glas beschadigen en leiden tot glasbreuk. 14 Reiniging en onderhoud REINIGING VAN DE BUITENKANT NL Om het venstertje van de elektronische programmaschakelaar en de ovendeur te reinigen, gebruikt u een zachte doek bevochtigd met wat ruitenspray. Gebruik geen schuurmiddelen of schuursponsje. Ovenlamp vervangen De ovenlamp bevindt zich rechts achter in de ovenruimte. Onderbreek de stroomtoevoer naar de oven alvorens de ovenlamp te vervangen om elektrische schokken te vermijden. - Draai het vensterkapje een kwartslag naar links. - Draai het lampje in dezelfde richting los. Kenmerken van het lampje: -15 W 220-240 V - 300°C - fitting E 14 - Vervang de lamp en zet het vensterkapje terug, let erop dat de verbinding op de goede plaats komt. - Herstel de stroomtoevoer. 15 Problemen en oplossingen NL U MERKT DAT… MOGELIJKE OORZAKEN WAT MOET U DOEN ? Het display gaat niet aan. De oven krijgt geen stroom. Elektronische kaart buiten dienst. - Controleer de voeding (zekering van uw installatie) - Neem contact op met de servicedienst. Het lampje werkt niet meer. Het lampje is defect De oven is niet aangesloten De zekering van uw installatie is defect. - Vervang de lamp. - Sluit de oven aan. - Vervang de zekering van de installatie. Water- of stoomlek ter hoogte van de deur tijdens het koken. De deur is niet goed gesloten. De deurpakking is defect. - Neem contact op met de servicedienst. Mocht u het probleem ondanks deze tips niet kunnen oplossen, neem dan contact op met de Afdeling aftersales. INGREPEN Eventuele ingrepen aan het apparaat dienen door een gekwalificeerde alleenvertegenwoordiger van het merk te worden uitgevoerd. Vermeld bij uw aanvraag de volledige referentie van het apparaat (model, type, serienummer). Deze inlichtingen staan op het identificatieplaatje (fig. 1). BRANDT APPLIANCES SAS 7 rue Henri Becquerel 92500 RUEIL MALMAISON MADE IN FRANCE 230V ~ 50 Hz fig. 1 16 CZ5700007_NL 10/09
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Scholtes SST2 Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding