AGA 6-4 / Six-Four Aardgas de handleiding

Categorie
Barbecues
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

08/17 EINS 517128
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt
waarvan u zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
Gebruikshandleiding &
Instructies voor Installatie
Voor gebruik in NL
AGA SIX-FOUR SERIES - DC6 (FFD)
AARDGAS
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM
ZE LATER TE KUNNEN RAADPLEGEN.
1. Gezondheid en Veiligheid 1
2. Inleiding 3
3. Overzicht 4
Bedieningspaneel 5
Knoppen 6
Gasplaat 6
Pannendragers 7
Fornuisbakplaat 7
Algemeen advies 8
Afzuigkappen en ovenventilatie 8
Wokbrander 9
De ovens 10
Grill 10
Sudderoven 11
4. Klok met 6 knoppen 12
5. Bakplaten 15
6. Gids oven 16
7. Reiniging & Zorg voor
uw Fornuis 19
8. Installatie-instructies 23
9. Installatie Introductie 24
10. Locatie 25
11. Elektrische aansluiting 27
12. Installatievolgorde
en -procedure 29
Gasaansluiting 29
Druk testen 29
Nivellering 31
Stabiliteit fornuis 31
Pansteunen kookplaat 34
13. Schakelschema 35
14. Technische gegevens 36
15. Onderhoud van de AGA 6-4 37
16. Onderhoud 43
Inhoud
1
Nederlands
Bescherming van de consument
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de
vereiste veiligheidsnormen te voldoen wanneer ze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
KINDEREN MOETEN UIT DE BUURT VAN HET
APPARAAT WORDEN GEHOUDEN WANT SOMMIGE
OPPERVLAKKEN KUNNEN BIJ AANRAKING WARM
ZIJN.
Het apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf
8 jaar. Personen met verminderde fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of gebrek aan ervaring en kennis
kunnen het apparaat gebruiken als ze onder toezicht staan of
instructies krijgen over het veilig gebruik van het apparaat en
de mogelijke risicos inzien. Kinderen jonger dan 8 moeten
uit de buurt van het apparaat worden gehouden tenzij
ze continu onder toezicht staan. Reiniging en onderhoud
door de gebruiker mogen niet zonder toezicht door kinderen
worden uitgevoerd.
Bewaar geen brandbare materialen in de lade.
Dit geldt ook voor papier, plastic en stoen, zoals
kookboeken, plastic en handdoeken, evenals
brandbare vloeistoen. Bewaar geen explosieve
stoen, zoals aerosolbussen, op of nabij het
apparaat.
GEEN aerosolen sproeien in de nabijheid van het
fornuis terwijl deze aanstaat.
Geen aanpassingen uitvoeren aan dit apparaat.
Plaats NOOIT iets van aluminium tussen de
onderkant van de steelpan en het keramische
oppervlak (bv. kookmatjes, aluminiumfolie etc.).
BELANGRIJK: olie is een brandgevaar, laat pannen
met olie NIET onbeheerd achter.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af en zet
de elektriciteit uit.
Smoor de vlammen op het fornuis; probeer de pan niet
naar buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken en hem
naar buiten te dragen.
Hang geen handdoeken aan het
handvat. Anders raakt de luchtopening
geblokkeerd. Als de luchtopening
geblokkeerd wordt, kan dat een te hoge
temperatuur van het bedieningspaneel
veroorzaken en is een gemakkelijke
toegang niet mogelijk.
1. Gezondheid en Veiligheid
Wanneer de oven(s) aanstaan laat GEEN ovendeur langdurig
open, dit kan invloed hebben op de temperatuur van de
oven en de bedieningsknoppen kunnen te heet worden.
Het apparaat kan materialen bevatten die hieronder
staan aangegeven. Het is de verantwoordelijkheid van
de gebruikers/monteurs dat de nodige persoonlijke
veiligheidskleding wordt gedragen tijdens het gebruik
van de relevante onderdelen met een van de genoemde
materialen, die als nadelig voor gezondheid en veiligheid
beschouwd kunnen worden, zie hieronder voor meer
informatie
Lijmen en afdichtmiddelen
Wees voorzichtig - gebruik een masker en
wegwerphandschoenen als deze nog vloeibaar zijn.
Glasdraad, minerale wol, isolatieblokken, keramische
vezel
Kunnen bij inademing schadelijk zijn. Kunnen irritatie
veroorzaken in de huid, ogen, neus en keel. Vermijd contact
met huid en ogen. Gebruik wegwerphandschoenen,
gezichtmaskers en oogbescherming. Was na gebruik uw
handen en andere blootgestelde delen. Wanneer u het
product weggooit, beperk stof dan met sproeiwater en zorg
ervoor dat onderdelen goed zijn ingepakt.
2
Nederlands
Frituren
Gebruik een diepe pan, groot genoeg om het
verwarmingsgebied helemaal te bedekken.
Vul de pan NOOIT meer dan een derde met olie of
vet.
Laat olie of vet NOOIT onbeheerd achter tijdens het
opwarmen of het bakken.
Gebruik nooit een deksel op de pan.
Dek de pan in geval van brand met een deksel af
en zet het apparaat UIT.
Smoor de vlammen op het fornuis bij voorkeur
met een blusdeken; probeer de pan niet naar
buiten te brengen.
Brandwonden en letsel worden vrijwel altijd
veroorzaakt door de brandende pan te pakken
en deze naar buiten te dragen.
LET OP: het kookproces moet worden bewaakt. Een
kort kookproces moet continu worden bewaakt.
WAARSCHUWING: koken op een fornuis met vet of
olie zonder uw aanwezigheid kan gevaarlijk zijn
en resulteren in brand. Probeer NOOIT brand te
blussen met water. Schakel in plaats daarvan het
apparaat uit en bedek de vlam met bijvoorbeeld
een deksel of blusdeken.
WAARSCHUWING: brandgevaar: bewaar GEEN
dingen op de kookoppervlakken.
WAARSCHUWING: toegankelijke onderdelen
kunnen heet worden tijdens gebruik. Houd kleine
kinderen uit de buurt.
Indien u Gas Ruikt
NIET de elektrische schakelaars aan of uit zetten.
NIET roken.
GEEN open vuur gebruiken.
Wel het gas uitzetten bij de meter of cilinder.
Wel deuren en ramen open zetten om het gas te laten
ontsnappen.
Wel mensen uit de buurt van het betrokken gebied
houden.
Bel het gasbedrijf.
3
Nederlands
Als verantwoordelijke fabrikant letten wij erop dat onze
producten ontworpen en gebouwd zijn om aan de vereiste
veiligheidsnormen te voldoen wanneer deze correct
geïnstalleerd en gebruikt worden.
Uw nieuwe AGA Dual Control geeft u alles dat u jn vindt
aan het AGA-fornuis met warmteopslag, maar met het
aanvullende gemak dat de kookplaten aan of uit kunnen
worden gezet.
We verwijzen u naar het schema in het Overzichtshoofdstuk
zodat u zich met het product bekend kunt maken en naar de
relevante onderdelen voor [bovenste oven, onderste oven,
grill, gaskookplaat] [ovens, platen, bediening] etc.
Gemaakt in het hart van Shropshire, is uw AGA-fornuis net
als de generaties fornuizen ervoor op de Coalbrookdale
Gieterij uit gietijzer vervaardigd. Dankzij de traditionele
vaardigheden voor ijzerbewerking gecombineerd met de
industriële kracht van de kookplaatonderdelen kunnen
de kookplaten snel warm worden. U kunt ze dus allebei
aanzetten of slechts één, afhankelijk van het moment van de
dag of de omvang van uw familie.
De uitmuntende kookprestaties van het AGA-fornuis zijn
beroemd sinds het begin in de jaren ‘20 en is vermaard om
de indirecte stralingswarmte die het gietijzer afgeeft in plaats
van alleen maar luchttemperatuur. En, als u dat nog niet had
uitgevonden, dan zult u spoedig ontdekken dat voedsel
dat op deze wijze bereid wordt zijn natuurlijke smaak en
sappigheid behoudt en dus gewoon beter smaakt.
BELANGRIJK: lees de begeleidende garantie.
Iedere wijziging die niet door AGA is goedgekeurd, kan
goedkeuring van het apparaat en de garantie ongeldig
maken en kan van invloed zijn op uw statutaire rechten.
In het belang van veiligheid en eciënt gebruik wordt u
verzocht het volgende te lezen voordat u uw nieuwe AGA-
apparaat gebruikt.
Het gebruik van kookapparaten met gas resulteert in de
productie van warmte en vocht in de kamer waarin ze staan
opgesteld. Zorg voor een goede ventilatie in de keuken, houd
natuurlijke ventilatiegaten open of installeer een mechanisch
ventilatieapparaat (mechanische afzuigkap).
Aanhoudend intensief gebruik van het apparaat vraagt
mogelijk om extra ventilatie, bijvoorbeeld het openen
van een raam of nog eectievere ventilatie, bijvoorbeeld
een hoger niveau van mechanische ventilatie, indien die
aanwezig is.
De installatie moet voldoen aan de lokale en nationale
bedradingsvoorschriften en door een gekwaliceerde
monteur worden uitgevoerd.
2. Inleiding
Als u het apparaat de eerste keer aanzet, kan er een beetje
rook en een geur vrijkomen. Dit is normaal en ongevaarlijk
(van ovenisolatie en stijfsel op de elementisolatie) en houdt
na een korte gebruiksperiode op.
4
Nederlands
3. Overzicht
DESN 517169
Overzicht Fornuis Afb.3.1
A. Grillruimte
B. Onderste oven
(ventilator)
C. Bovenste oven
(ventilator)
D. Sudderoven
E. Gegevensplaatje
F. Klojke
Gaskookplaat Overzicht
Afb.3.2
A. Gasbranderknoppen
B. Grillknop
C. Knop ventilator
linksonder
D. Knop ventilator
rechtsboven
E. Knop sudderplaat
rechtsonder
DESN 517169
Afb.3.1
A
B
C
F
AA
AA C D
B E AA
D
E
Afb.3.2
Het fornuis is uitgerust met de volgende accessoires:
5 ovenroosters
1 grote braadbak
1 grillplaat
1 grillbak
1 grillrooster
1 ovenbakplaat
1 fornuisbakplaat
5
Nederlands
Afb.3.3
Wokbrander
Ultrasnel
Snel
Snel
Halfsnel
Halfsnel
De volgende onderdelen worden ook los verpakt
meegeleverd:
3 pansteunen (gietijzer)
3 overloopputjes (gietijzer)
6 branderkappen
6 branderkoppen
1 branderringen
1 handleuningmodule
1 spatbescherming
1 montageset
6 branderrand
2 opvulring
6 branderrand
2 afdichtingstrips
Bevestigingen
Bedieningspaneel
Als u uw AGA-fornuis de eerste paar keer gebruikt, zijn er
twee dingen die u kunt merken; om beide hoeft u zich geen
zorgen te maken.
Als u de AGA de eerste keer aanzet, kan er een beetje rook en
een geur vrijkomen. Dit is vanwege de beschermolie die van
de kookplaten afbrandt. Veeg de binnenzijde van de deksels
af terwijl de AGA warm wordt om te voorkomen dat een laag
van deze olie zich aan de binnenzijde afzet.
Er kan condensatie ontstaan op de bovenste plaat en het
voorpaneel terwijl het AGA-fornuis opwarmt; dit wordt
veroorzaakt door het opdrogen van de isolatielaag en het
bindmiddel op basis van zetmeel op de elementisolatie. De
condensatie moet zo snel mogelijk worden weggeveegd om
vlekken op het email te voorkomen.
6
Nederlands
Knoppen
De BEDIENINGSKNOPPEN VAN DE GASKOOKPLAAT
kunnen alleen linksom gedraaid worden vanuit de UIT-
positie.
De BEDIENINGSKNOP VOOR HET GRILLELEMENT kan beide
kanten opgedraaid worden.
Rechtsom Volledig aan, met beide elementen aan
Linksom Zuinige stand, met alleen middelste element
aan
De BEDIENINGSKNOPPEN VOOR DE OVENS kunnen alleen
rechtsom gedraaid worden vanuit de UIT-positie.
De OVENLICHTJES lichten op als de oven aangezet wordt.
Als de gewenste temperatuur bereikt is, gaat het lichtje uit.
Gasplaat
De kookplaat heeft vier gasbranders: Technische gegevens.
De halfsnelle branders zijn met name geschikt voor gebruik
met kleine pannen en voor rustig sudderen of pocheren.
Alle branders hebben een vaste sudderstand en kunnen
eenvoudig worden afgesteld.
De kookplaat gebruiken
Voor het aanzetten van een brander van de kookplaat drukt
u de bedieningsknoppen in, draait u deze linksom naar het
grote vlamsymbool en houd u deze 3 seconden ingedrukt
totdat de brander ontsteekt.
Draai de knop vervolgens naar de gewenste instelling.
Mocht de vlam per ongeluk uitgaan, dan draait u de knop uit
en probeert u pas NA ÉÉN MINUUT de brander opnieuw te
ontsteken.
De knop kan op een lagere stand worden gezet door deze
eenvoudigweg naar het kleinere vlamsymbool te draaien.
BELANGRIJK: de gietijzeren pannendragers op het fornuis
zijn veel zwaarder dan op de meeste gasfornuizen. Wees
daarom voorzichtig wanneer u ze verplaatst of opnieuw op
de kookplaat zet.
Het is belangrijk dat ze worden opgetild van het apparaat
en niet over de naastgelegen geëmailleerde delen worden
gesleept; dit leidt tot beschadiging van het email.
Hobs
UIT
Groot vlamsymbool
hoge instelling
Klein vlamsymbool
lage instelling
7
Nederlands
Pannendragers
De pannendragers zijn aan de onderkant gemarkeerd met L
(links), C (midden), R (rechts) en moeten in de uitsparingen
van de kookplaat worden geplaatst.
BELANGRIJK
Voor een betrouwbare werking van de kookplaat is het HEEL
belangrijk dat de pansteunen worden geïnstalleerd volgens
de instructies in de gebruikershandleiding van de AGA SIX-
FOUR serie - DC6.
Om de juiste locatie van de pannendragers te vinden, heeft
de middelste pannendrager een uniek ontwerp met een lipje,
zoals afgebeeld (Afb.3.4). Deze pannendrager moet in de
middenpositie achter worden geplaatst met het lipje wijzend
naar de achterkant van het apparaat.
Fornuisbakplaat
De fornuisbakplaat is UITSLUITEND gemaakt voor gebruik op
het AGA DC6 aardgas fornuis
De plaat mag ALLEEN gebruikt worden op de snelle
rechterbranders.
De plaat moet op de pansteunen geplaatst worden zoals
hieronder te zien, om de plaat goed en veilig te kunnen
gebruiken.
Gebruik van de fornuisbakplaat
VOORDAT U HET FORNUISBAKPLAAT OP DE PANSTEUNEN
ZET, MOETEN DE BRANDERS AAN ZIJN EN OP DE
SUDDERSTAND STAAN.
Verwarm de bakplaat 5-10 minuten voor voordat u er op gaat
koken.
Bij het koken op de bakplaat zou het gebruik van extra vet
niet nodig moeten zijn. Dit beïnvloedt namelijk de eciëntie
van de antiaanbaklaag en maakt reiniging lastiger.
Gebruik altijd keukengerei dat geen krassen achterlaat
op de speciale antiaanbaklaag, bijv. nylon-, hout- en anti-
aanbakgerei.
GEBRUIK GEEN scherp keukengerei als vorken en messen.
GEBRUIK EN zet geen pannen op de fornuisbakplaat.
De fornuisbakplaat kan verwijdered worden en in de
gootsteen afgewassen worden.
Het is alleen nodig om heet zeepwater te gebruiken om de
bakplaat schoon te maken. Schuurmiddelen beschadigen het
oppervlak.
In geval van zware verontreiniging dienen alleen voorzichtig
nylon schuursponzen te worden gebruikt.
De bakplaat moet in warm, zeepachtig water worden
gereinigd. Gebruik geen schuurmiddelen. Hij is niet geschikt
voor de vaatwasser.
DESN 517172
Afb.3.5
DESN 517165
Afb.3.4
POSITIELIPJE
8
Nederlands
DESN 513714
Afb.3.8
DESN 513513
DESN 513512
Afb.3.6
Afb.3.7
Plaatsen van de branderkap snel en halfsnel (Afb.3.6).
Wok brander (Afb.3.7)
Ultrasnelle brander (Afb.3.8)
Algemeen advies
Voedsel dient niet in een oven te worden geplaatst totdat
deze de ingestelde temperatuur heeft bereikt.
Ovendeuren mogen tijdens het bereiden en opwarmen niet
lange tijd blijven openstaan.
Bewaar het koudblad buiten het apparaat. Gebruik het blad
in de braadoven om warmte van bovenaf tegen te houden en
zo onderin een gematigdere temperatuur te creëren. Dit blad
kan ook als bakplaat worden gebruikt.
Opwarmtijden
Omdat de AGA werkt volgens het principe van warmteopslag,
is er tijd nodig om de warmte van de elektrische elementen
te verzamelen, totdat het gietijzer deze heeft opgenomen.
Wij raden aan om een uur opwarmtijd te rekenen. De
optionele programmeerder is een geweldige accessoire,
omdat deze kan worden ingesteld om de bovenste oven voor
te verwarmen, zodat u er meteen iets kunt inschuiven als u de
deur binnenloopt.
Het principe van warmteopslag betekent dat de ovens en
de kookplaat tot een vooraf ingestelde warmte worden
verwarmd; de bereidingsovens zijn genoemd naar de
desbetreende functie en niet naar de temperatuur.
Afzuigkappen en ovenventilatie
Het wordt aanbevolen om een afzuigkap te monteren boven
dit AGA-fornuis. Het AGA-ventilatiesysteem bevindt zich
bovenop het AGA-fornuis en is ontworpen om het vocht uit
de ovens af te voeren. De afzuigkap dient op minimaal de
door de fabrikant aanbevolen hoogte te worden geplaatst,
gemeten vanaf de bovenzijde van het AGA-fornuis.
De AGA-ovens zijn vervaardigd uit gietijzer, na verloop van
tijd zijn ze goed ingebrand.
De ovens roesten echter als voedsel met een hoog
vochtgehalte niet wordt afgedekt (vooral in de sudderoven)
of als resten niet worden opgeruimd.
Het is ook niet raadzaam om een geheel of gedeeltelijk
gevulde pan of keukengerei met voedsel met een hoog
vochtgehalte in de ovens te laten staan als deze niet worden
gebruikt.
Om de ovens in te branden, is een lichte plantaardige olie
ideaal (maïsolie is het beste); spuitolie wordt aanbevolen.
Eventuele hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd
met de meegeleverde draadborstel.
Reinigingsdetails zijn te vinden in “Reiniging & Onderhoud
van het Fornuis.
BORGNOKKEN
BRANDERKAP
BRANDERKAP
ELEKTRODE
BINNENKAP
BUITENRING
BRANDERPLAAT
BRANDERPLAAT
ELEKTRODE
ELEKTRODE
THERMOELEMENT
THERMOELEMENT
THERMOELEMENT
BRANDERKOP
BRANDERKOP
BRANDERKOP
PAKKING
BRANDERBASIS
BRANDERBASIS
BRANDERKAP
BRANDERRING
9
Nederlands
Een paar veiligheidspunten
Zorg ervoor dat de vlammen niet onder de pan uitsteken.
Met een deksel op de pan wordt de inhoud sneller aan de
kook gebracht (Afb.3.9).
Grote pannen moeten ruim van elkaar neergezet worden.
Gebruik geen pannen of ketels met een holle onderkant of
met een uitstekende onderrand (Afb.3.10).
Het gebruik van sudderhulpmiddelen zoals matten van
asbest of maas wordt AFGERADEN (Afb.3.11). Dergelijke
hulpmiddelen belemmeren de werking van de brander en
tasten wellicht de pannenroosters aan.
Vermijd tevens het gebruik van onstabiele en vervormde
pannen die makkelijk kunnen kantelen, en gebruik geen
pannen met een heel kleine diameter, zoals melkpannetjes,
of pannetjes voor het pocheren van een ei (Afb.3.12).
De minimum aanbevolen diameter voor pannen is 120 mm.
De maximum toegestane diameter voor pannen is 280 mm.
GEBRUIK GEEN pannen op de kookplaat die over de randen
uitsteken.
GEBRUIK NOOIT pannen die over de voorplint uitsteken.
Plaats alle pannen midden op de branders.
Plaats het handvat van de pan altijd uit de buurt van de
voorzijde van het fornuis (buiten bereik van kleine kinderen).
Laat NOOIT een frituurpan onbeheerd achter.
Wokbrander
De wokbrander is zo gemaakt dat deze een gelijkmatige hitte
over een groot gebied verspreidt. Deze brander is ideaal voor
grote pannen en roerbakken (Afb.3.13).
Voor het verwarmen van kleinere pannen zijn de
bovengenoemde kleinere branders beter geschikt.
U dient het emailoppervlak van de bovenkant van het fornuis
rond de kookplaatbranders zo snel mogelijk schoon te maken
nadat er gemorst is. Probeer het te verwijderen terwijl het
email nog warm is.
OPMERKING : Het gebruik van aluminium pannen kan
metalen markeringen op het pannenrooster tot gevolg
hebben. Dit heeft geen gevolgen voor de duurzaamheid
van het email en u kunt het reinigen met een geschikt
metaalpoetsmiddel.
ArtNo.311-0046 - Elan Wok burner
ArtNo.311-0004 Tipping wok
ArtNo.311-0001 Right pans gas
Art No. 311-0003 Simmer aids
ArtNo.311-0002 Pan with rim
Afb.3.9 Afb.3.10
Afb.3.11 Afb.3.12
Afb.3.13
10
Nederlands
Grill
DE DEUR VAN DE GRILL MOET OPEN BLIJVEN ALS DE
GRILL AAN STAAT
VOORZICHTIG: Bepaalde delen van de grill kunnen heet zijn
als de grill in gebruik is. Houd kleine kinderen uit de buurt.
De instantgrill met hoge snelheid is opgedeeld in twee
gebieden om energie te besparen en tegemoet te
komen aan ieders wensen.
Draai de grillbedieningsknop rechtsom om het
hele grillgebied te kunnen gebruiken voor grote
hoeveelheden voedsel. Als u de grillbedieningsknop
linksom draait, kunt u het middelste gebied gebruiken
voor kleine hoeveelheden, bijv. 2 boterhammen, één of
twee karbonaadjes, enz.
Het meeste voedsel wordt op een hoge stand gegrild,
maar voor de dikkere stukken vlees/gevogelte en voor
gerechten als een goed doorbakken steak kunt u de
hitte temperen door de bedieningsknop naar een lagere
stand te draaien.
Voor het beste resultaat moet u de grill ongeveer 2
minuten voorverwarmen op een hoge stand.
De grillpan past op het geleverde grillrooster. Het
rooster is zo gemaakt dat het op zijn plaats geklemd
wordt, maar wel verwijderd kan worden voor reiniging.
Voedsel moet op het panrooster of op de bodem van
de grillpan gegrild worden. Sommige gerechten kunt u
rechtstreeks op het grillrooster of de bodem van de grill
plaatsen. Dit is handig als u bijvoorbeeld de bovenkant
van een gerecht (bijv. bloemkool met kaas) wilt bruinen.
De zijpanelen van het grillcompartiment zijn
zelfreinigend.
U kunt de grillpan onder in de grill bewaren, als de grill
uitstaat.
De ovens
De rekken zijn zo ontworpen, dat ze niet kantelen.
De roosterposities worden van onderaf geteld.
Zet borden in het midden van het rek.
Om een rek eruit te halen, maakt u hem vrij bij de zijgleuven
en schuift u hem naar voren. Om een rek opnieuw te
plaatsen, doet u hem in de oven met de korte tanden aan de
achterzijde, naar boven toe. Schuif hem in positie boven de
zijgleuven en laat hem dan op de loper zakken.
Plaats de roosters of het eten niet op de bodem van de oven.
Preheat the ovens at the appropriate settings until the neon
light goes out.
Voor een eectieve hitteverdeling dient u een ruimte
van minimaal 12 mm te houden tussen de schalen en de
zijkanten van de oven.
GEBRUIK GEEN andere bladen of blikken dan die met het
fornuis worden geleverd.
Wanneer u de ventilatorovens gebruikt, dient u de
conventionele oveninstellingen met 10°C - 20°C te verlagen
en, in sommige gevallen, de kooktijd met 10 minuten voor elk
uur.
Het is van belang te controleren of het eten goed heet is als u
het opdient.
U kunt de standen en baktijden naar eigen smaak aanpassen.
Condensatie
De condensatie ontstaat als er sprake is van hitte en vocht,
bijvoorbeeld tijdens het koken. Indien mogelijk moet u
gerechten die veel vocht bevatten, bijv. stoofschotels,
bedekken. Als u condensatie ziet, kunt u dit direct afnemen.
11
Nederlands
Sudderoven
Deze wordt gebruikt voor lange, langzame kookperiodes
van 6 tot 8 uur, het warmhouden van eten en het kortdurig
opwarmen van borden.
WEES EXTRA VOORZICHTIG BIJ HET OPWARMEN VAN
PORSELEIN: GEBRUIK DE LAAGSTE STAND.
De warmhoudstand is het gemarkeerde gebied tussen de
110°C en de 120°C op de ovenbedieningsknop.
Gebruik van de warmhoudstand
Houd rekening met het volgende als u eten bereidt.
Voor de beste resultaten gebruikt u het AGA Roestvrijstalen
kookgerei.
Plaats de gerechten niet rechtstreeks op de bodem van de
oven. Plaats deze altijd op een meegeleverd rooster,
Braadstukken vlees en gevogelte moeten eerst 30 minuten
op 160° in de heteluchtoven worden gekookt alvorens over te
plaatsen naar de sudderoven.
Het vlees/het gevogelte zou volledig in 2 tagen van folie
moeten worden verpakt om te verzekeren een strakke
verbinding wordt bereikt, dit zal de natuurlijke sappen en de
aromas behouden die worden verloren wanneer het voedsel
bij een hogere temperatuur wordt gekookt. De folie treedt
moet bij de bovenkant van de verbinding worden geplaatst
om lekkage te verhinderen toe.
Afgedekte stukken vlees moeten altijd op een rooster in de
braadbak liggen, voor een goede luchtcirculatie.
Stukken vlees die zwaarder zijn dan 2,7 kilo en stukken
gevogelte die zwaarder zijn dan 2 kilo zijn ongeschikt voor
bereiding in de warmhoudoven.
De sudderovenstand gebruiken
Waar u tijdens het bereiden van voedsel rekening mee moet
houden.
Gebruik voor de beste resultaten het roestvrijstalen
kookgerei van AGA.
Plaats borden NIET direct op de ovenbodem. Plaats
deze altijd op het meegeleverde rek.
Stukken vlees en gevogelte moeten eerst 30 minuten
op 160°C in de ventilatoroven worden bereid, voordat
ze naar de sudderoven worden overgebracht.
Het vlees/gevogelte moet helemaal in 2 lagen folie zijn
ingepakt zodat alles goed is afgedicht. Zo blijven de
natuurlijke sappen en smaken bewaard die verloren
gaan als het voedsel bij een hogere temperatuur wordt
bereid. De folienaad moet bovenaan zitten om lekken te
voorkomen.
Zet afgedekte staande stukken altijd op een rek
boven een vleesbak zodat er sprake is van goede
luchtcirculatie.
Vlees dat zwaarder is dan 2,7 kg (6 lbs) en gevogelte dat
zwaarder is dan 2 kg (4lbs 8 ozs) is ongeschikt voor de
langzame bereidingsmethode.
Deze methode is niet geschikt voor gevuld vlees en
gevogelte.
Let erop dat de binnentemperatuur van varkensvlees en
gevogelte ten minste 75°C is.
Breng soepen, stoofschotels en vloeistoffen altijd eerst
aan de kook voordat u deze in de oven plaatst.
Dek bij het bereiden van stoofschotels en het sudderen
van vlees het voedsel eerst met folie en vervolgens
met het deksel af voor een goede afdichting en om te
voorkomen dat vocht verloren gaat.
Stukken vlees moeten minimaal 6 uur worden bereid.
Stoofschotels zijn in 2 - 4 uur gaar, afhankelijk van het
aantal ingrediënten. Voedsel kan nog eens 1 -2 uur
langer worden bereid, maar het aspect kan dan minder
worden.
Ei- en visgerechten hebben slechts 1-5 uur kooktijd
nodig en moeten overdag worden bereid, zodat ze van
tijd tot tijd kunnen worden bekeken.
Duw schotels goed achter in de oven om ervoor te
zorgen dat ze boven het element rusten.
Ontdooi voedsel volledig voordat u met koken begint.
Wortelgewassen zijn sneller gaar als u ze in kleine
stukjes snijdt.
Voeg kruiden en verdikkingsmiddelen aan het einde
van de kooktijd toe.
Gedroogde rode kdineybonen moeten na het weken
minimaal 10 minuten gekookt worden voordat ze bij
een gerecht worden gevoegd.
12
Nederlands
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
Tabel 4.1
U kunt de klok (Afb.4.1) gebruiken om de ovens automatisch
aan en uit te zetten. De ovens werken alleen indien de klok
op de juiste tijd is ingesteld.
Tabel 4.1 beschrijft de symbolen op het digitale display.
De tijd instellen
Wanneer de stekker van het toestel de eerste in het
stopcontact wordt gestoken, of wanneer de stroomtoevoer
langere tijd wordt onderbroken, knipperen [ 0.00 ] en [AUTO]
op het display.
Tijdens het instellen van de tijd knippert de stip in het
midden. Wanneer dit proces is voltooid, stopt de stip met
knipper en wordt het [
] symbool weergegeven.
De huidige tijd kan op twee manieren worden ingesteld:
Druk de [
] knop in en houd hem vast. Druk nu op
de [+]- of [-]-knoppen om de tijd te verhogen of te
verlagen (Afb.4.2). Wanneer u de [+]- of [-]-knop meer
dan 2 seconden ingedrukt houdt, wordt de tijd snel
verhoogd/verlaagd. Laat de knoppen los om de huidige
tijd in te stellen.
Druk en houdt de [
] en [
] knopen (Afb.4.3). Druk
tegelijkertijd op (–) of (+) tot de klok de juiste tijd
aangeeft.
Denk eraan dat het een 24-uursklok is.
Als u een fout maakt of de verkeerde knop indrukt, sluit de
stroom dan even af en begin opnieuw.
Automatisch dimmen
Als er geen automatisch programma’s zijn ingesteld en
de Minute Minder niet actief is, dimt het licht van uw klok
automatisch tussen 22:00 en 06:00 uur.
Minutenteller
Druk de [
] knop in en houd hem vast (Afb.4.4), druk daarna
op de [+] knop (of [–] knop) om de tijd die uw toestel moet
bakken in te stellen (Afb.4.5).
U kunt de resterende tijd controleren door op [
] te drukken.
Wanneer het geluidssignaal afgaat, kunt u dit annuleren door
op een willekeurige knop te drukken.
Om de tijd van de Minute Minder te resetten, drukt u de [+]-
en [-] knoppen tegelijk in terwijl de Minute Minder-functie is
geselecteerd.
Opmerking: hierdoor worden alle automatische programma’s
gewist.
Om de tijd van de Minute Minder te resetten, drukt u de [+]-
en [-]-knoppen tegelijk in terwijl de Minute Minder-functie is
geselecteerd.
OPMERKING: hierdoor worden alle automatische
programmas gewist.
A – Minutenteller, B – ‘Kookperiode’, C – ‘Stoptijd’,
D – Hand, E & F – Het plaatsen van de tijd knopen
Afb.4.1
Afb.4.2 Afb.4.3
Afb.4.4 Afb.4.5
Afb.4.6
Symbool Functie Opmerkingen
[
]
Minute Minder is actief
[
]
De oven(s) kan/kunnen
worden gebruikt
Als het ‘bakken’-symbool [
]
niet wordt weergegeven:
is het programma gestopt en is/
zijn de oven(s) niet operationeel
wordt/worden de oven(s)
geregeld door een automatisch
programma dat niet is gestart
[AUTO]
De oven(s) wordt/
worden geregeld in
semi-automatische of
automatische modus
[P]
Zelfreinigingsmodus
(pyrolytisch) is ingeschakeld
Uw apparaat beschikt mogelijk
niet over deze pyrolytische functie
[dot]
Knippert wanneer de huidige
tijd wordt ingesteld
4. Klok met 6 knoppen
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ABCDEF
13
Nederlands
De ‘bakperiode’, ofwel hoe lang u de oven aan wilt
hebben.
De ‘stoptijd, ofwel wanneer u de oven wilt laten
uitschakelen.
De baktijd instellen
Druk en houdt de [
] knop. Druk tegelijkertijd op (–) of (+)
tot de klok de gewenste ‘kookperiode’ aangeeft (Afb.4.6). De
klok regelt nu de baktijd van uw oven(s). Het [
] symbool en
[AUTO] worden worden gegeven.
Nadat de ‘baktijd’ is bereikt, klinkt het geluidssignaal en gaat
het [AUTO]-symbool knipperen. Draai de knop van de oven
geluidssignaal te stoppen. Druk op [
] om terug te keren
naar handmatig bakken.
De eindtijd voor het bakken instellen
Druk en houdt de [
] knop (Afb.4.7). Druk tegelijkertijd op
(–) of (+) tot de klok de gewenste stoptijd’ aangeeft (Afb.4.8).
Het [
] symbool en [AUTO] worden weergegeven op het
display.
Nadat de stoptijd’ is bereikt, klinkt het geluidssignaal en
gaat het [AUTO]-symbool knipperen. Draai de knop van
de oven naar 0 en druk op een willekeurige knop om het
geluidssignaal te stoppen. Druk op [
] om terug te keren
naar handmatig bakken.
De oven automatisch in- en uitschakelen
Voordat u de timer instelt, moet u aan twee tijden denken: de
‘kookperiode’ en de ‘stoptijd’.
OPMERKING: U kunt geen starttijd instellen – deze wordt
automatisch bepaald aan de hand van de ingestelde
‘kookper iode en stoptijd ‘.
Druk en houdt de [
] knop (Afb.4.9). Druk tegelijkertijd
op (–) of (+) tot de klok de gewenste ‘kookperiode’ aangeeft
(Afb.4.10).
Druk en houdt de [
] knop (Afb.4.11). Druk tegelijkertijd
op (–) of (+) tot de klok de gewenste stoptijd’ aangeeft
(Afb.4.12).
Het schermpje geeft AUTO weer (Afb.4.13).
Stel de oven(s) in op de gewenste temperatuur. Wanneer
het bakken klaar is, gaat [AUTO] knipperen en klinkt er een
geluidssignaal. Draai de ovenknop(pen) eerst naar OFF (UIT),
druk daarna op een willekeurige knop om het geluidssignaal
te stoppen. Druk op de [
] knop om naar handmatig bakken
terug te keren.
Als u niet thuis bent stopt de pieper na enige tijd vanzelf.
Als u thuis komt, draai de ovenknop eerst naar 0 en druk
vervolgens tweemaal op [
] om op handmatig koken over te
schakelen.
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
Afb.4.7 Afb.4.8
Afb.4.9 Afb.4.10
Afb.4.11 Afb.4.12
Afb.4.13
Tabel 4.2
Symbool Functie Opmerkingen
[
]
Stekt de Minute Minder in
Gebruikt met de [+]- en
[-]-knoppen
[
]
Stelt de tijdsduur/baktijd
in
Gebruikt met de [+]- en
[-]-knoppen
[
]
Stelt de eindtijd/baktijd
stoppen in
Gebruikt met de [+]- en
[-]-knoppen
[
]
or
[
]
&
[
]
Hiermee kan de huidige
tijd worden ingesteld
wanneer AUTO niet actief
is
Gebruikt met de [+]- en
[-]-knoppen
[
]
Zet de regeling van
het bakken terug naar
handmatig
[ - ] Verlaagt het interval
Door deze knop ingedrukt
te houden, kunnen snelle
instellingen worden
doorgevoerd
[ + ] Verhoogt het interval
Door deze knop ingedrukt
te houden, kunnen snelle
instellingen worden
doorgevoerd
[ + ] & [ - ]
Wist alle AUTO’- en Minute
Minder-programmas
14
Nederlands
Het schermpje geeft AUTO weer, u wilt handmatig koken
Om vanuit een automatische instelling terug te keren
naar handmatig bakken, drukt u de [+]- en [-]-knoppen
tegelijkertijd in, hiermee wordt het automatische programma
gewist en keert het toestel terug naar handmatige modus.
Hiermee wordt ook de [Minute Minder]-instelling gewist.
Aanpassen van het geluidssignaal
Het geluidssignaal kan op drie verschillende niveaus worden
ingesteld.
Wanneer u in de modus voor de huidige tijd bent, drukt
u de [-]-knop in en houdt u hem enige tijd vast totdat de
geluidsbalk wordt weergegeven op het display (Afb.4.14).
Laat de [-]-knop los en druk hem direct opnieuw in, hiermee
wordt het geluidsniveau met één stap verlaagd. Ga hiermee
door totdat een prettig geluidsniveau is ingesteld.
Bij uitschakeling onthoudt de klok het ingestelde
geluidsniveau.
Voor een overzicht van de functies, zie Tabel 4.2.
Afb.4.14
ArtNo.302-0002 - 6BC annotated
15
15
Nederlands
5. Bakplaten
Montage en demontage van ovenrekken Deze roosters zijn zo ontworpen dat ze uit de ovens geschoven
kunnen worden. Let op: rooster is uitschuifbaar tot stopposite.
Grillrooster
DESN 511867
DESN 512405
DESN 511866
Afb.5.1
Afb.5.3
Afb.5.2
STOP OP ROOSTER
MOET NAAR BOVEN
WIJZEN
ROOSTERSTOP EN
ANTIKANTELBEUGEL
NIET GEBRUIKEN ALS OVENREK.
Let op het verschillende ontwerp met
roosterbeschermers voor en achter.
16
Nederlands
Kooktips
Beide ovens moeten worden voorverwarmd totdat het
lampje uitgaat.
De richtlijnen gelden voor bereiding nadat de oven(s)
de gewenste temperatuur heeft(hebben) bereikt.
Grotere voorwerpen kunnen misschien beter gedraaid
worden.
Rekposities worden van boven naar beneden geteld.
Zet borden in het midden van het rek.
Wanneer u beide ovens gebruikt, vermindert u de
kooktijden en standen.
Het is belangrijk dat u voor het opdienen controleert of
het voedsel kokend heet is.
U kunt de standen en kooktijden op uw smaak
aanpassen.
Frituren
Probeer NIET te veel voedsel tegelijk te frituren, met
name bevroren voedsel.
Dit verlaagt alleen maar de temperatuur van de olie of
het vet en heeft vettig voedsel tot gevolg.
Droog voedsel goed voordat u gaat frituren en laat het
langzaam in de hete olie of het vet zakken. Met name
bevroren voedsel zal schuim en spatten veroorzaken als
het te snel in de pan wordt gedaan.
Doe NOOIT een deksel op de pan tijdens het
opwarmen of frituren.
Houd de buitenkant van de pan schoon en vrij van olie
of vet.
Onderstaande tabellen geven richtlijnen voor het
bereiden van alledaags voedsel.
6. Gids oven
Onderste oven Raadpleeg Overzicht
De onderste oven heeft een ventilator. Dit betekent dat
de lucht gecirculeerd wordt om in de hele oven een
gelijke temperatuur te creëren.
Plaatposities worden geteld van onder naar boven.
Plaats schotels in het midden van de plaat.
Het is belangrijk dat u voor het opdienen controleert of
het voedsel kokend heet is.
U kunt de instelling en kooktijd naar wens aanpassen.
De sectie over vlees kan worden gebruikt als leidraad
maar kan variëren door de grootte, vorm van het
braadstuk.
De kooktabellen zijn een algemene richtlijn, tijden
en temperaturen kunnen variëren naar gelang de
individuele recepten.
De vleesonderdelen moeten als een algemene richtlijn
gebruikt worden, maar kunnen variëren als gevolg van
grootte, vorm van het braadstuk en of er wel of geen
bot aan zit.
Ontdooi bevroren braadstukken helemaal voordat u ze
bereidt.
De tijden gelden voor onafgedekt braden. Houd
rekening met langere tijdens als u met folie afdekt.
De kalkoen/kip is gaar wanneer de sappen er helder
uitkomen als u er met een spies inprikt. Als de sappen
nog steeds roze zijn, gaat u door met braden en
controleert u elke 15 minuten totdat de sappen helder
van kleur zijn.
1kg = 2.2lb
17
Nederlands
Geventileerde oven - Kooktafel
Voedsel Stand °C Rekpositie Geschatte kooktijd
Vis
Hele vis, bv. forel, makreel
170 25 - 30 mins afhankelijk van de grootte
Porties
170 20 - 25 mins afhankelijk van de dikte
Zalm (2.7kg)
140-150 15 - 18 min per 450g
Vlees
Rundvlees 170-180 2 or 3 Saignant
30 mins per 450g + 30 mins meer dan
(medium saignant)
170-180 2 or 3 Medium
170-180 2 or 3 Goed doorbakken
Lamsvlees 170 - 180 2 or 3 Goed doorbakken 25 mins per 450g + 25 mins meer dan
Varkensvlees 170 - 180 2 or 3 Goed doorbakken 30 - 35 mins per 450g + 35 mins meer dan
Gevogelte
Kip 170-180 2 or 3 20 - 25 mins per 450g + 20 mins Meer dan
Kalkoen 170-180 3
Tot 4kg
Meer dan 4 kg
15 - 18 mins per 450g + 15 mins Meer dan
Eend en gans 170 - 180 25 mins per lb + 25 mins Meer dan
Stoofschotel 130 - 140
1
½ - 3 uur, afhankelijk van recept
Pudding
Melkpudding 140 Willekeurig Ongeveer 2 uur
Gebakken custard 160 - 170 2 or 3 45 - 60 mins
Gebakken biscuitpudding 140 2 or 3 35 mins
Schuimpjes 80-90 2 or 3 3 - 4 hrs afhankelijk van de grootte draai de
meringues om zodra deze stevig zijn
Appelkruimeltaart 170 3 30 - 40 mins
Gistmengsels
Brood 200-210 2 or 3 30 - 45 mins
Broodjes 200 2 or 3 15 - 20 mins
Chelsea buns, enz. 180 25-35 mins
Soué
Kaassoué (Individueel)
190 3 20 - 25 mins
Kaassoué (Groot)
190 3 25 - 35 mins
Yorkshire pudding
Groot 190 - 200 Willekeurig 25 - 40 mins
Individueel 190 - 200 Willekeurig 15 - 25 mins
Cakes & Biscuits
Zandgebak 140 - 150 1 ¼ - 1 ½ urr
Rijke fruitcake 120 - 130 3 - 4 urr
Fruitcake 130 4 - 4½ urr
Kleine taartjes 170 - 180 20 - 25 mins
Scones 200 - 210 10 - 15 mins
Victoria sandwich 160 - 170 25 - 30 mins
Zwitserse rol 200 - 210 7 - 10 mins
18
Nederlands
Koekjes 130 - 180 1 ¼ - 1 ½ urr
Baksels op plaat en kruidcake 160 - 170 30 mins - 1 ½ hours afhankelijk van recept
Kruimeldeeg 190 Small Tarts 20 - 25 mins afhankelijk van recept.
Pies 45 - 50 mins afhankelijk van recept.
Machtig kruimeldeeg 180 25 mins
Bladerdeeg 210 8 - 20 mins afhankelijk van recept
Soesjesdeeg 190 - 200 25 - 35 mins
Diversen
Yorkshire pudding – groot 200 45 mins
Yorkshire pudding - afzonderlijk 200 20 - 25 mins
Souès 170 - 180 45 mins
19
Nederlands
7. Reiniging & Zorg voor uw Fornuis
Schakel voor reiniging de netvoeding uit.
Gebruik GEEN stoomreiniger om dit fornuis schoon
te maken.
Gebruik tijdens het reinigen zo min mogelijk water.
Gebruik op emaillen oppervlakken GEEN
schuurblokken, ovenreiniger of reinigers die
citroenzuur bevatten.
GEBRUIK GEEN HOB BRITE OP DE EMAILLEN
OPPERVLAKKEN.
Geëmailleerde boven- en voorplaat
De eenvoudigste manier om de topplaat en voorste
plaat van de AGA te reinigen is vlekken meteen weg
te vegen.
Aangebakken voedsel is lastiger schoon te maken,
maar kan meestal worden verwijderd met een
emailreiniger of milde crèmes met een doek of,
indien noodzakelijk, een nylon schuurblokje.
Veeg geknoeide melk, fruitsap of iets dat zuur bevat
op het email onmiddellijk weg.
Neem alle condensatiestrepen op de voorplaat rond
de ovendeuren af. Doet u dit niet, dan kan het email
permanent ontkleuren.
Alles dat normaal gesproken nodig is om de
emaillen oppervlakken van uw fornuis helder en
schoon te houden is een dagelijkse wrijfbeurt
met een vochtige, ingezeepte doek onmiddellijk
gevolgd door een schone, droge doek om strepen te
voorkomen.
De topplaat wordt bekrast als u pannen of ander
gerei eroverheen trekt.
Gasplaat
Als op een branderkap of pannendrager gemorst
wordt, verplaats de pan dan naar een andere
brander en reinig het vuile onderdeel in warm,
zeepachtig water, nadat het is afgekoeld.
Let erop dat alle onderdelen na reiniging droog zijn.
Zorg er bij het plaatsen van de branderkap voor dat
de opening juist over de ontstekingselektrode is
geplaatst (see Afb.7.1), en dat de branderkap goed
op de branderkop rust.
De ontstekingselektrode mag niet verplaatst of
beschadigd zijn, anders wordt de vonkontsteking
erdoor aangetast.
De kookplaat is verzegeld. Haal voor het
schoonmaken de pannendragers weg en veeg over
het zichtbare oppervlak.
OPMERKING: de volgende losse onderdelen
mogen niet in een vaatwasser worden gereinigd,
want dit zou de afwerking kunnen beschadigen
Afb.7.1
BORGNOKKEN
BRANDERKAP
DESN 513513
BRANDERKAP
ELEKTRODE
THERMOELEMENT
BRANDERKOP
20
Nederlands
of ontkleuren: - pannendragers, branderkappen,
ringen en branderkop:
Aluminium pannen kunnen metaalstrepen op de
pannendragers veroorzaken. Dit is niet van invloed
op de duurzaamheid van het email.
OPMERKING: de garantie van het apparaat dekt niet
het verkeerde gebruik van de pannendragers.
De Ovens
De heteluchtoven is uitgerust met een achterpaneel
dat uit zelfreinigend email bestaat en niet moet
worden afgeschuurd.
Alle resterende oppervlakken van beide ovens zijn
voorzien van glasachtig email en kunnen worden
gereinigd met merkgebonden reinigingsproducten
voor email, die door de Vitreous Enamel Association
zijn goedgekeurd.
De rekken kunnen worden verwijderd en indien
nodig kunnen de reksteunen ook verwijderd
worden door de schroeven eruit te halen.
Deze onderdelen kunnen in de gootsteen met
normale ovenreinigers worden gewassen, u kunt
een jn stukje zeep gebruiken om hardnekkige
vlekken van de ovenoppervlakken en reksteunen te
verwijderen.
OPMERKING: pas op dat u de thermostaatsondes in
de ovens niet beschadigt tijdens het schoonmaken.
Schone email verwarmen
Heteluchtoven – Alleen achterpaneel
Dit speciale email heeft een continu reinigende
werking, die het best werkt als een kookpatroon
op lage temperaturen wordt gevolgd. Door op lage
temperatuur te braden, kunnen grote vetspetters
worden vermeden. Mocht er toch sprake van grote
spetters zijn, verwijder deze dan onmiddellijk met
warm water en reinigingsmiddel en een nylon
afwasborsteltje. Voor hardnekkig vlekken is het
nodig dat de oven 2 uur op 210°C aan staat.
Gebruik GEEN reinigingsmaterialen die de poriën
van de special coating kunnen obstrueren, bv.
pastas en poeders, zeepgevulde blokken, staalwol,
sprays, op te borstelen ovenreinigers, bijtende
oplossingen, metalen schrapers/messen en die de
continue reinigingswerking voorkomen.
Deurbekleding
Ze kunnen met een crèmereiniger of met een met
zeep doordrenkt blokje worden schoongemaakt.
Til de ovendeuren eruit zodat ze voor de reiniging
kunnen afkoelen. Dompel de deuren echter NIET
onder in water omdat ze isolatiemateriaal bevatten
dat door te veel vocht zal worden aangetast.
Bedieningen
Het emaillen oppervlak onder de knoppen
kan behandeld worden als in het onderdeel
“Deurbekleding”. Vermijd overdadig gebruik van
water.
Gebruik GEEN ovenreinigers, schuurblokjes of
schuurpoeder voor de reiniging van de plastic
knoppen. Een veeg met een vochtige doek zou
genoeg moeten zijn.
TIP: reinig uw Module regelmatig, bij voorkeur elke
keer dat u het gebruikt.
BELANGRIJK: AGA beveelt door de Vitreous Enamel
Association goedgekeurde reinigingsmiddelen aan
voor het schoonmaken van emaillen oppervlakken
Accessoires
Oventoebehoren zoals braadblikken,
solide platte rekken, roosterrekken en
grillrekken moeten in warm zeepsop worden
schoongemaakt; laat deze indien nodig weken.
Een nylon schuurblokje mag worden gebruikt.
21
Nederlands
Fornuisonderdeel en afwerking
Emaille Reinigingsmethode
Grill en hete-
luchtoven: alleen
bodem
Fornuis
Bedieningspaneel
Pansteunen
Braadbak
Grillbak
Gewone en
warmhoudoven:
bovenkant en
bodem
Deurvoering
Voorkant fornuis
Deuren
Reinigen met een natte doek en heet sopje. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met
een mild reinigingsmiddel, of door zachtjes te schrobben met een goed doorweekt, soppend
sponsje.
De braadbak en bakplaat mogen NU EN DAN in de vaatwasmachine gereinigd worden DOMPEL
DEUREN NIET ONDER IN
DOMPEL DEUREN NIET ONDER IN WATER WANT DEZE ZIJN VOORZIEN VAN
ISOLATIEMATERIAAL.
Beschermlaag hoge temperaturen
Beugel handrail
Branderkappen
Branderkoppen
Plint
Reinigen met een natte doek en heet sopje.
BELANGRIJK: GEBRUIK GEEN SCHUURMIDDELEN
Glas
Afscherming grillelement
Spatbescherming
Zie reiniging email hierboven. Oppoetsen met een schone, droge doek of keukenrol.
Roestvrij staal
Deurklinken
Handrail
Gebruik een warm sopje of een reinigingsmiddel voor roestvrij staal of chroom.
Verchroomde delen
Oven- en grillroosters
Roostersteunen
Hendel grillbak
Rooster grillbak
Afnemen met vochtige doek en sopje. U kunt ook een goed doorweekt, soppend sponsje, of een
reinigingsmiddel voor roestvrij staal.llo.
Kunststof
Hendel grillbak
Bedieningsknoppen
Afdekplaat en bedieningen klok
Neonlampjes
Afnemen met vochtige doek en sopje. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met een
voorzichtig aangebracht reinigingsmiddel.
Zelfreinigend email
Grill compartiment: zijkanten en achterkant
Moet buitensporige vlekken ontstaan, onmiddellijk schoon met warm water met afwasmiddel en
een nylon afwasborstel.
GEBRUIK GEEN REINIGINGSMATERIAAL DAT DE PORIËN VAN DE SPECIALE LAAG KAN
VERSTOPPEN, ZOALS PASTA’S EN POEDERS, MET SOP GEVULDE SPONSJES, MIDDELEN
IN SPUITFLACON,VENREINIGERS, BIJTENDE MIDDELEN EN METALEN SCHROBBERS/
MESSEN, OMDAT DAARMEE DE PERMANENTE REINIGINGSACTIE BELEMMERD WORDT.
Aluminium
Branderkappen rechts- en linksachter
Branderkap rechtsvoor
Branderkap middenvoor
Zie reiniging email. Niet in waatwasmachine plaatsen. OPMERKING: Voorkom dat er
reinigingsmiddelen, water of vuil in de branderkop, uitgangen en de gastoevoer kan komen, om
blokkering te voorkomen. Verwijder eventuele blokkeringen met een dunne naald of nylon borstel.
Antiaanbaklaag
Fornuisbakplaat
Weken en afwassen in heet sopje.
GEEN SCHUURMIDDELEN GEBRUIKEN EN NIET IN VAATWASMACHINE PLAATSEN.
22
Nederlands
23
Nederlands
8. Installatie-instructies
LEES DEZE INSTRUCTIES VOORDAT U DIT APPARAAT GEBRUIKT EN BEWAAR OP EEN VEILIGE PLEK OM ZE LATER TE
KUNNEN RAADPLEGEN.
LET OP: DIT TOESTEL IS ZWAAR, DE JUISTE APPARATUUR EN VOLDOENDE MANKRACHT MOETEN WORDEN
GEBRUIKT BIJ HET VERPLAATSEN OM SCHADE AAN HET APPARAAT OF DE VLOER TE VOORKOMEN.
Onthoud dat u bij het vervangen van onderdelen van dit apparaat uitsluitend reserveonderdelen gebruikt waarvan u
zeker weet dat ze aan de veiligheid- en prestatiespecicatie voldoen die wij eisen.
Gebruik GEEN herstelde of kopieonderdelen die niet duidelijk door AGA zijn geautoriseerd.
Bewaar of GEBRUIK GEEN benzine of andere brandbare dampen en vloeistoen
in de buurt van dit of andere apparaten.
WAT TE DOEN ALS U GAS RUIKT
DO NOT try to light any appliance.
Raak GEEN elektrische schakelaars aan.
GEBRUIK GEEN telefoon in uw gebouw.
Bel onmiddellijk uw gasleverancier via een telefoon van een buur.
Volg de instructies van de gasleverancier op.
Als u uw gasleverancier niet kunt bereiken, bel dan de brandweer.
Installatie en onderhoud dient te worden uitgevoerd door een gekwaliceerd
installateur, een onderhoudsbedrijf of de gasleverancier.
WAARSCHUWING! Dit apparaat moet worden geïnstalleerd met een geschikt
instrument waarmee de spannings- en de nulgeleider permanent kunnen
worden onderbroken. Tijdens de installatie of bij afsluiten voor elektrische
werkzaamheden moet het apparaat permanent worden afgekoppeld van de
spannings- en nulgeleider.
WAARSCHUWING!
Lees de waarschuwingen aan het begin van dit deel. Als de informatie in
deze instructies niet wordt opgevolgd, kan er schade aan eigendommen
of persoonlijk letsel ontstaan.
24
Nederlands
WAARSCHUWING: Dit apparaat moet in
overeenstemming met de van kracht zijnde
voorschriften worden geïnstalleerd en mag alleen
in een goed geventileerde ruimte worden gebruikt.
Lees eerst de instructies voordat u dit apparaat
installeert of gebruikt.
Zorg er vóór de installatie voor dat de locale
distributievoorwaarden (soort gas en gasdruk) en de
afstelling van het apparaat compatibel zijn.
De afstelvoorwaarden voor dit apparaat vindt u op het
identificatieplaatje.
Het identificatieplaatje bevindt zich in de middelste
ventilatieopening dicht bij de basis van de voorplaat.
Dit apparaat is niet op een afzuigapparaat
voor verbrandingsproducten aangesloten. Het
moet in overeenstemming met de huidige
installatievoorschriften worden geïnstalleerd.
Bijzondere aandacht dient te worden besteed aan de
relevante eisen met betrekking tot ventilatie. (B.S. 5440
deel 2).
Ook moet de installatie overeenstemmen met de
verordeningen in de gasregio en van de plaatselijke
autoriteiten.
In uw eigen belang en uit veiligheidsoverwegingen
teneinde de wetgeving na te leven, moet alle
gasapparatuur door een vakbekwaam persoon worden
geïnstalleerd. Apparatuur niet goed installeren kan tot
rechtsvervolging leiden.
Controleer als u klaar bent de gasinstallatie op
dichtheid.
9. Installatie Introductie
WAARSCHUWING: DIT APPARAAT MOET GEAARD
ZIJN.
Het apparaat is bedoeld voor het op het
identificatieplaatje aangegeven voltage.
Het apparaat wordt geleverd en geïnstalleerd aan de
linkerzijde van een van de traditionele AGA-fornuizen
uit het huidige assortiment.
De montage van de module moet daarom gedaan
worden samen met de bouwinstructies van de hoofd”
AGA.
U dient bovengenoemde installatie-instructies voor
de “hoofd” AGA te raadplegen, met name wat betreft
inspectie vooraf van de locatie, niet alleen voor beide
fornuizen maar ook om rekening te houden met
eventuele leidingen die aan de achterzijde van de
module langslopen, bv. de ventilatiebuis van de “hoofd”
AGA.
Het apparaat is dusdanig ontworpen dat leidingen
achterlangs gevoerd kunnen worden.
OPMERKING! HET HOOFDAGAFORNUIS WORDT
AFFABRIEK ONGEMONTEERD GELEVERD.
DE UITEINDELIJKE MONTAGE VINDT OP LOCATIE
PLAATS, DOOR EEN ERKENDE DISTRIBUTEUR VAN
AGA.
De Module wordt door de fabrikant in een volledig
gemonteerde toestand geleverd.
25
Nederlands
Afstanden aan de zijkant
Een ruimte van 3 mm is nodig tussen elke zijde van de
bovenste plaat van het fornuis en de werkbladen ernaast, die
eventueel geplaatst worden. Zo kan de bovenste plaat veilig
worden weggehaald, mocht dat op een later tijdstip nodig
zijn.
Daar waar fornuizen tegen zijmuren worden geplaatst, is een
afstand van 116 mm nodig aan de rechter -en linkerzijde voor
toegang tot de ovendeuren.
Als de AGA in een stenen uitsparing geplaatst moet worden,
moet de afstand met ten minste 10 mm worden vergroot
voor het geval muren niet helemaal recht zijn.
Daarnaast moet er een minimaal 1000 mm vrij zijn aan de
voorzijde van het fornuis zodat er onderhoud op kan worden
uitgevoerd.
Het is van essentieel belang dat de basis of haard waarop
zowel het fornuis als de module komen te staan waterpas zijn
en het totale gewicht van beide units kunnen dragen.
De afdekking van de voorplint kan worden verwijderd en er
mogen geen vloertegels voor liggen. Indien nodig moet het
fornuis met de dikte van de tegels worden verhoogd zodat de
plint verwijderd kan worden.
Tegels
Wanneer het fornuis in een te betegelen uitsparing of muur
komt te staan, mogen de tegels in geen enkel geval de
topplaat van het fornuis overlappen. Er moet toegang tot
de topplaat zijn, zodat deze verwijderd kan worden voor
onderhoud op een later tijdstip.
Tussen de achterzijde van de topplaat en de muur achter het
apparaat moet ten minste 10 mm zitten.
10. Locatie
Raadpleeg Fig. 10.1
Het verdient aanbeveling om zacht vloermateriaal, waarop de
AGA wordt geïnstalleerd, te verwijderen.
De vrijstaande elektrische AGA-module wordt af-fabriek in
een volledig gemonteerde en geteste toestand geleverd.
De ventilatieopeningen achter in de topplaat (of mantel)
mogen niet zijn afgedekt.
OPMERKING: het wordt aanbevolen de voedingskabel
van warme oppervlakken zoals warmwaterleidingen en
schoorsteenkanalen van ovens weg te leiden.
Denk in het belang van veiligheid goed na over de
bescherming van de elektrische kabel naar het fornuis.
Als een netsnoer is beschadigd, moet het door de
fabrikant, diens onderhoudsvertegenwoordiger
of vergelijkbaar gekwaliceerd personeel worden
vervangen om gevaren te voorkomen.
Dit apparaat is ontworpen voor de spanning die op
het typeplaatje staat vermeld. Dit vindt u achter de
plintafdekking.
Hoewel dit niet verplicht is, wordt aanbevolen een individuele
aardlekschakelaar in het voedingscircuit van het fornuis te
monteren om ongewenste uitschakeling te voorkomen.
Er moet minimaal 1000 mm vrij zijn aan de voorzijde van het
fornuis, zodat er onderhoud aan kan worden uitgevoerd.
Installeer het fornuis NIET achter een decoratieve
deur om oververhitting te voorkomen.
Vrije ruimte
Het complete fornuis wordt op de vloer geplaatst en de
ruimte waarin het apparaat komt te staan moet de volgende
afmetingen hebben:-
Een afstand van ten minste 60 mm is nodig boven de
verhoogde geïsoleerde handgreep.
LET OP: BIJ HET PLAATSEN VAN EEN AFZUIGKAP
Als u een afzuigkap wilt plaatsen, dan bevelen we uitsluitend
de 6-4 Series CH900 afzuigkap aan. Deze moet ten minste
800mm boven de kookplaat geïnstalleerd worden.
Aangezien het apparaat altijd aan staat, moet u deze
BELANGRIJKE aanwijzingen goed lezen:
Brandbare muren
Huizen gemaakt van brandbare materialen (zoals volledig-
hout of lichte scheidingswanden en gipsplaatwanden)
vereisen speciale hitte-bescherming-isolatie.
Onbrandbare wanden achter een fornuis moeten zijn
gemaakt met ten minste 25 mm dikke isolatieplaten
(Monolux of gelijkwaardig), tot aan het kookplaat niveau.
OPMERKING: Zorg ervoor dat elektrische
bekabeling of plastic aansluiting niet in of op de
buitenzijde van de wand, achter of direct boven
het fornuis passeren.
Dit type materiaal kan voortijdig verouderen
bij een continue blootstelling aan een hogere
omgevingstemperatuur.
26
Nederlands
DESN 512388 C
Fig. 10.1
OPMERKING: Bij het opmeten voor de fornuisinstallatie moet bij de werkelijke afstand tot het apparaat zelf bij
bovengenoemde getallen in totaal 10 mm worden opgeteld. Dit biedt een veilige marge voor de natuurlijke afmetingvariaties
die bij grote gietstukken worden aangetroen, met name de breedte in een uitsparing van het apparaat kan van vitaal belang
zijn.
GEWICHT VAN HET APPARAAT
Model: AGA Six-Four - 245 kg
GASAANSLUITING - AGA 6-4 ALLEEN Rp½ (½” BSP MANNELIJK)
Om fornuis langs keukenkastjes te
kunnen schuiven enz.
3mm ruimte tussen zijmuur en fornuis
27
Nederlands
Elektrische aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde
van het apparaat.
Raadpleeg Afb.11.1 en Afb.11.2 voor de aansluiting van
bedrading naar het apparaat.
Onthoud dat voor een eventuele verwijdering van het fornuis
extra kabellengte nodig is.
De totale elektrische belasting van het apparaat is ca.9.8 kW.
De gebruikte kabelgrootte moet voor deze belasting geschikt
zijn en moet aan alle lokale vereisten voldoen (d.w.z. pvc-
geïsoleerde kabel IEC 60227 - code 53 voor gewone kabels).
Controleer aansluitingen altijd twee keer en zorg ervoor dat
aansluitpunten helemaal vastzitten en dat de kabel met een
kabelklem vast zit.
DESN 513370
DESN 513372 A
ENKELFASIGE AANSLUITING
Minimum 6 mm² en moet voldoen aan de laatste uitgave van de locale en nationale bedradingsvoorschriften.
Afdekking verwijderen (4
schroeven) om toegang te
krijgen tot de aansluitklem
De isolator moet niet onmiddellijk boven het fornuis
zitten, maar moet op maximaal 2 meter van het
apparaat staan.
Enkelfasige aansluiting
The AGA Electric Module requires a 30/32 amp power supply
tted in conjunction with a double pole isolator with a
minimum contact clearance of 3mm and be connected to the
mains with a minimum 6mm² cable to comply with the latest
editions of the local and national wiring regulations
Afb.11.1
11. Elektrische aansluiting
28
Nederlands
Afdekking verwijderen (4
schroeven) om toegang te
krijgen tot de aansluitklem
DESN 513371
DESN 513373 A
Afb.11.2
DRIEFASIGE AANSLUITING
Minimum 2.5 mm² en moet voldoen aan de laatste uitgave van de locale en nationale bedradingsvoorschriften.
29
Nederlands
12. Installatievolgorde en -procedure
Gasaansluiting
LET OP: ZORG DAT HET APPARAAT GEÏSOLEERD IS
VAN HET STROOMNET
Dit fornuis kan met een voor apparaten goedgekeurde
exibele aansluiting worden geïnstalleerd. De toevoerleiding
mag niet kleiner zijn dan R ½ (½” BSP). Er wordt verbinding
gemaakt met de vrouwelijke schroefdraadverbinding R ½ (½”
BSP) in het toevoerblok dat zich net onder het niveau van de
kookplaat bevindt, aan de linkerachterzijde van het fornuis.
De meegeleverde gasbajonetsluiting moet worden
gemonteerd in het gearceerde gebied dat is aangegeven
op (Afb.12.1) en (Afb.12.2). Houd er rekening mee dat het
mogelijk moet zijn om het fornuis voldoende naar voren te
trekken. Zorg ervoor dat de exibele slang niet klem komt te
zitten tussen de afdekking van elektrische onderdelen en de
achterwand. Zorg ervoor dat de slang binnen het gearceerde
gebied is geleid, weg van de afgeschermde ventilatie.
De exibele slang moet in overeenstemming zijn met de
geldende normen.
BELANGRIJK: de gaskraan aan de wand mag niet
meer dan 45 mm uitsteken uit de muur, zodat er
geen contact mogelijk is met de achterkant van het
fornuis Afb.12.2.
FLEXIBELE SLANG
De exibele slang moet aangepast zijn aan het type gas
dat wordt gebruikt. LPG-slangen zijn voorzien van een rode
streep, een rode band of een rood label. Bij twijfel raadpleegt
u uw leverancier.
Voor een niet verticaal apparaat dat middels een slang kan
worden verbonden. Het aansluitpunt op het stroomnet moet
toegankelijk blijven nadat het apparaat is geïnstalleerd.
OPMERKING : Gebruik zeepwater op nieuwe
gasverbindingen om te controleren dat er geen gaslekken
zijn.
Controleer op gasdichtheid nadat de gastoevoer is
aangesloten.
Druk testen
Het drukproefpunt bevindt zich aan de rechterachterkant van
de kookplaat.
Zet de wokbranderkop, branderkap en ring op hun plaats
op de kookplaat. Steek de brander aan door de betreende
bedieningsknop in te drukken, en draai deze linksom naar
de ONTSTEKING positie, totdat het gas aangestoken wordt,
daarna doordraaien naar positie VOLLEDIG OPEN.
Voor aardgas dient de druk 20 mbar te zijn (waterpeilglas
203,2 mm).
In Nederland dient de druk 25 mbar te zijn.
Doe kraan dicht, koppel de drukmeter los en herbevestig
terugslagschroef proefpunt.
30
Nederlands
DESN 517171
Afb.12.1
660 mm
(25
31
32
”)
270 mm
(10
5
8
”)
415 mm
(16
11
32
”)
135 mm
(5
5
16
”)
DESN 517564
POSITIE VAN DE GASBAJONET OP DE MUUR
(in de gearceerde delen)
Afb.12.2
PLAATSINGSGEBIED
BAJONETAANSLUITING
GASTOEVOEAANSLUITING (½ BSP)
INVOERPUNT STROOMKABEL
STROOMAANSLUITBLOK
ACHTER ZIJPANEEL
LOCATIEGEBIED
BAJONETFITTING
LOCATIE
STABILITESBEUGEL
BEVESTIGINGSSCHROEVEN
VOOR VERWIJDEREN
ZIJPANEEL
31
Nederlands
DESN 512391 B
Nivellering
Het fornuis is uitgerust met mobiliteitwieltjes, twee achter en
twee voor.
De AGA 6-4 is gemaakt voor een plaate en waterpas
ndergrond, maar oneenheden kunnen overkomen worden
door te draaien aan de vier nivelleerpootjes in elke hoek van
de onderplaat. U kunt bij de afstelschroeven door het linker-
en rechtergietwerk van de kookplaat te verwijderen (zie
onderdeel ‘Verwijderen van gietwerk kookplaat - Onderhoud,
page 37. U licht het fornuis op door de schroef met de
wijzers van de klok mee te draaien, en u laat het fornuis
zakken door de schroef tegen de wijzers van de klok in te
draaien.
Er bevinden zich wieltjes op de onderkant van het fornuis,
voor een juiste plaatsing.
Als het fornuis in de juiste positie staat, kunnen de vier
nivelleerpootjes afgesteld worden om het fornuis waterpas
te maken. DE VOETJES MOETEN DUSDANIG UITGEDRAAID
WORDEN DAT HET FORNUIS NIET VAN ZIJN PLAATS KAN
ROLLEN (Afb.12.3).
Stabiliteit fornuis
Er moet een stabiliteitsbeugel stevig aan de muur bevestigd
worden, nadat het apparaat op het gas is aangesloten met
een exibele slang (Afb.12.1) voor positie van beugel.
Er moet ook een veiligheidsketting stevig aan de muur en
het fornuis bevestigd worden, zodat er geen spanning op
de exibel slang kan komen te staan als het fornuis naar
voren wordt getrokken voor onderhoud. Zie (Afb.12.1) en
(Afb.12.4) voor het bevestigen van een stabiliteitsbeugel en
ketting.
Als het nodig is om de veiligheidsketting los e maken,
zorg er dan voor dat de veiligheidsketting opnieuw wordt
vastgemaakt als het apparaat weer terug wordt gezet op
zijn oorspronkelijke plaats om ernstig letsel of overlijden te
voorkomen.
Hermonteer de branderkappen (Afb.12.9) en (Afb.12.10) en
wokbrander (Afb.12.11) en plaats de pannendrager terug
Afb.12.3
DESN 517163
Afb.12.4
STELVOETEN
32
Nederlands
Bevestiging van gietwerk en
pansteunen kookplaat
Gietwerk kookplaat
1. Bevestig de aardkabel van het midden van het gietwerk
aan het onderstel van het fornuis en leg hem over de
branders. Herhaal voor de gietvormen links en rechts
en zodanig dat de pakkingen daar gemonteerd worden
waar de buitenste gietvormen met de middelste
overlappen. Zorg ervoor dat de aardingskabels zijn
verbonden (Afb.12.5).
2. Zet gietwerk vast met 8 proelbevestigingsmoeren
NIET TE VAST AANDRAAIEN (Afb.12.6).
3. Bevestig de zes branderringen met de M4 schroeven
op de branders linksachter, middenvoor, rechtsvoor
en rechtsachter. Gebruik nr. 6 ⁄ schroeven voor de
branders linksvoor en middenachter (Afb.12.7).
OPMERKING: Montage van de linker- en middelste
branders is net zoals weergegeven in (Afb.12.7).
4. Plaats branderkappen op brandereenheden.
5. Plaats de handgreep op de as en zet op de juiste locatie
vast met de inbusbouten (aan de onderzijde van de
beugel) (Afb.12.5).
DESN 512400 A
DESN 517186
DESN 517186
Afb.12.5
Afb.12.6
Afb.12.7
33
Nederlands
Montage van branders
BELANGRIJK: De gietijzeren pansteunen op het fornuis zijn
veel zwarder dan op meeste gasfornuizen. Wees daarom
voorzichtig met het verwijderen of opnieuw plaatsen ervan.
Het is van belang dat ze opgelicht worden en niet over het
aangrenzende email gesleept worden omdat daardoor het
email beschadigt.
Plaatsen van de branderkap snel en halfsnel (Afb.12.8)
en (Afb.12.9).
Wokbrander (Afb.12.10)
Ultrasnelle brander (Afb.12.11)
Borgnokken
branderkap
Borgnokken
branderkap
DESN 513513
DESN 511617
DESN 513512
DESN 513714
Branderkap
Elektrode
Elektrode
Elektrode
Binnenkap
Pakking
Buitenring
Branderplaat
Branderplaat
Branderbasis
Branderbasis
Branderkop
Branderkop
Thermo-element
Thermo-element
Thermo-element
Branderkap
Branderring
Branderkop
Outer injector
Inner injector
Injector
Injector
Ultrasnelle brander
Wokbrander
Snelle en halfsnelle branders
Afb.12.8
Afb.12.9
Afb.12.10
Afb.12.11
34
Nederlands
DESN 517165
DESN 513137
DESN 517166
Afb.12.12
Afb.12.14
Afb.12.13
POSITIELIPJE
Pansteunen kookplaat
Het is voor de prestaties en betrouwbaarheid belangrijk dat
de pannendragers juist zijn geplaatst. De pannendragers zijn
aan de onderkant gemarkeerd met L (links), C (midden),
R (rechts) en moeten in de uitsparingen van de kookplaat
worden geplaatst.
BELANGRIJK
Voor een betrouwbare werking van de kookplaat is het HEEL
belangrijk dat de pansteunen worden geïnstalleerd volgens
de instructies in de gebruikershandleiding van de AGA SIX-
FOUR serie - DC6.
Om de juiste locatie van de pannendragers te vinden, heeft
de middelste pannendrager een uniek ontwerp met een lipje,
zoals afgebeeld (Afb.12.12). Deze pannendrager moet in de
middenpositie achter worden geplaatst met het lipje wijzend
naar de achterkant van het apparaat.
Afstellen van het niveau van pansteun
1. Maak de moerbus los met een 8mm sleutel (Afb.12.13).
2. Om wiebelen te voorkomen, stelt u het pootje van
de pansteunen af met gebruik van een 2,5 mm
inbussleutel.
3. Controleer of het pansteunenniveau gelijk is aan dat
van de tegenoverliggenok kant.
4. Draai de moerbus weer vast.
Bevestiging handrail
1. Plaats de handrail op de staanders aan elk eind van de
voorkant. Zorg ervoor dat de stifttap aan beide einden
van de handrail naar beneden gericht is.
2. Druk de handrail helemaal tegen de voorkant en zet
deze vast door de 2 stifttappen (2 ½ mm vast te draaien
(Afb.12.5).
Spatbescherming
Plaats de lipjes van de spatbescherming in de beugels boven
aan de achterkant van het fornuis (Afb.12.14). Goed op zijn
plaats drukken.
MOERBUS
35
Nederlands
8
9
7
1
3
6
2
5
2
8
3
7
9
1
3
2
5
L3 L2 L1 N1 N2 N3
br
gr
gr
gr
bk
bk
w
w
y
r
r
r
v
v
gr
br
bk
bk
br
br bl
bl
bl
b
l
bl
bl
blbl
g
g
bl
bl
bl
bl
br
br
o
o
br
br
P1 P2
4A42
2
1
L
N
1
1a
2P5
5 1
2P5
5 1
L
N
A
C
D
E
F
H
J
K
L
M
I
G
B
13. Schakelschema
DESN 517572
Code Beschrijving
A
Ontstekingsschakelaar gaskraan
B
Vonkgenerator
C
Grillregelaar
D
Thermostaat sudderoven
E
Klok
F
Thermostaat onderste ventilatoroven
G
Thermostaat bovenste ventilatoroven
H
Neonlamp onderste ventilatoroven
I
Neonlamp bovenste ventilatoroven
J
Dubbel grillelement
K
Onderdeel sudderoven
L
Onderdeel ventilatoroven onder
M
Onderdeel ventilatoroven boven
Legende
Op schakelschema weergegeven verbinding is van toepassing op eenfase.
Nominale waarden zijn van toepassing op 230 V 50 Hz.
Code Kleur
b
Blauw
br
Bruin
bk
Zwart
or
Oranje
r
Rood
v
Voilet
w
Wit
y
Geel
g
Groen
g/y
Groen / geel
gr
Grijs
36
Nederlands
14. Technische gegevens
Het drukproefpunt bevindt zich aan de rechterachterkant van de kookplaat.
KOOKPLAAT - Aardgas G20 - (Apparaatcategorie I2H)
Brandertype
WOKBRANDER SNELLE SNELLE HALFSNEL HALFSNEL ULTRASNEL
Maximale warmtetoevoer
4,5 KW 3,0 KW 3,0 KW 1,75 KW 1,75 KW 5,0 KW
Plaatsbepaling injector
066 116 116 097 097 167
Secundair
1,00 (x2) - - - - -
Positie drukpunt : Rechterachterkant van kookplaat
Drukinstelling :
20 mbar
Ontsteking brander : H.T. vonk
KOOKPLAAT - Netherlands (NG) G25 (Apparaatcategorie I2L)
Brandertype
WOKBRANDER SNELLE SNELLE HALFSNEL HALFSNEL ULTRASNEL
Maximale warmtetoevoer
4,1 KW 2,75 KW 2,75 KW 1,75 KW 1,75 KW 4,6 KW
Plaatsbepaling injector
066 116 116 097 097 167
Secundair
1.00 (x2) - - - - -
Positie drukpunt : Rechterachterkant van kookplaat
Drukinstelling :
25 mbar
Ontsteking brander : H.T. vonk
KOOKPLAAT - Netherlands (NG) G25.3 Apparaatcategorie 2E (43.46 - 45.3MJ/M(OC))
Brandertype
WOKBRANDER SNELLE SNELLE HALFSNEL HALFSNEL ULTRASNEL
Maximale warmtetoevoer
4,1 KW 3,0 KW 3,0 KW 1,75 KW 1,75 KW 4,6 KW
Plaatsbepaling injector
069 121 121 094 (Y) 094 (Y) 167
Secundair
1.05 (x2) - - - - -
Positie drukpunt : Rechterachterkant van kookplaat
Drukinstelling :
25 mbar
Ontsteking brander : H.T. vonk
ELEKTRISCHE GRILL EN OVENS : 230V, 50Hz ENKELFASIGE, 30 AMP
Bovenste oven (ventilator) 1,45 kw
Grillelement 2,30 kw
Sudderoven 1,00 kw
Onderste oven (ventilator) 1,45 kw
Wokbrander
Snelle
Snelle
Halfsnel
Halfsnel
Ultrasnel
37
Nederlands
15. Onderhoud van de AGA 6-4
A. VERWIJDEREN VAN KOOKPLAAT
1. Haal stekker uit stopcontact.
2. Verwijder pansteunen en branderkappen (Fig. 15.1)
3. Verwijder bevestigingsschroeven van brander (14) en
bevestigingsmoeren van kookplaat (8).
4. Licht bevestigingsringen van brander (6) op.
5. Licht gietwerk van kookplaat op in de volgende
volgorde: links, rechts, midden (Fig. 15.2).
OPMERKING: Elk stuk gietwerk van het fornuis heeft een
aardaansluiting. Elke aansluiting moet ontkoppeld worden
voordat u het gietwerk van het fornuis helemaal kunt
verwijdereng (Fig. 15.3).
6. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.
B. VERWIJDEREN VAN ZIJPANELEN
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Laat het fornuis op de wieltjes zakken door de voetjes
helemaal linksom te draaien.
OPMERKING: Het is misschien nodig de exibele
gasaansluiting los te koppelen zodat het fornuis tussen de
kastjes vandaan gehaald kan worden.
3. Rol het fornuis enigszins naar voren, maak de
veiligheidsketting los en maak de exibele slang los.
4. Verwijder de bevestingsschroeven avhter (3) en schuif
het zijpaneel naar achteren en eruit.
5. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.
DESN 517170
DESN 512393 C
AFDICHTING
ONTKOPPEL
AARDAANSLUITINGEN
DESN 512400 A
Fig. 15.1
Fig. 15.2
Fig. 15.3
38
Nederlands
DESN 512400 A
DESN 512393 C
DESN 512400 A
Fig. 15.4
Fig. 15.5
Fig. 15.6
C. VERWIJDEREN VAN GIETWERK AFDEKPLAAT
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN GIETWERK FORNUIS’.
3. Trek bedieningsknoppen eraf.
4. Verwijder bevestigingsschroeven (4 per gietwerk) van
bedieningspaneel (Fig. 15.4). Ondersteun het gietwerk
als u de schroeven verwijderd.
OPMERKING: Bij het verwijderen van het gietwerk moeten
de neonlampjes voor de oven ontkoppeld worden van de
voorkant. Houd de kabels aan het begin bij het neon vast en
wrik en trek totdat de neoneenheid los zit. Zorg dat u bij het
herplaatsen van de afdekplaat de neoneenheid en de draden
weer correct positioneert.
D. VERWIJDEREN VAN HANDRAIL
1. Loosen 2 grub screws, one at each end of hand rail (Fig.
15.4) using 2 ½ mm socket key.
2. Slide handrail forwards, o locating studs.
E. VERWIJDEREN VAN KLOK
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN GIETWERK FORNUIS’.
3. Verwijder bevestigingsschroeven (4). Twee rechtsboven
aan de achterkant en twee linksonder aan de voorkant
van klo keenheid.
4. U kunt de klokeenheid nu voldoende oplichten om de
elektrische kabels te ontkopeelen aan de achterkant van
de klok (Fig. 15.5).
OPMERKING: Zorg dat u markeert welke kabels waar horen.
5. Draai de bevestigingsschroef van de klok zo los dat u
de bevestigingsstrip van de klok uit de afdekplaat kunt
trekken (Fig. 15.6).
6. Verwijder de klembout van de klok, verwijder de klem
en licht de klok eruit (Fig. 15.6).
7. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.
Stifttap
AFDICHTING
ONTKOPPEL
AARDAANSLUITINGEN
39
Nederlands
F. VERWIJDEREN VAN GASKRAANTJES
ONTSTEKINGSSCHAKELAARS
1. Haal de stekker uit het stopcontact en sluit het gas af.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN KOOKPLAAT’.
3. Zie ‘VERWIJDEREN VAN GIETWERK AFDEKPLAAT ’.
4. Ontkoppel gasrailtoevoerbuis (19 mm moer) (Fig. 15.9)
en (Fig. 15.10).
5. Ontkoppel alle gasaansluitingen op kraantjes (5 moeren
(13, 14 en 19 mm).
6. Verwijder (4) bevestigingsschroven van steunpaneel
gasrail en gasrail.
7. Ontkoppel kabels ontstekingsschakelaar.
8. Til binnenste afdekplaat weg.
9. Verwijder bout (1) en klembevestiging aan de gasrail en
haal kraan van gasrail.
10. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.
DESN 512401
DESN 512402
DESN 513527
DESN 513711
Fig. 15.7
Fig. 15.8
Fig. 15.9
Fig. 15.10
40
Nederlands
G. VERWIJDEREN VAN GRILLREGELAAR
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN GIETWERK AFDEKPLAAT’.
3. Verwijder twee schroeven die bediening op
bedieningmontagepaneel vasthouden.
4. Haal bediening en kabels weg, maar zorg dat er geen
spanning op de kabels komt.
5. Ontkoppel de kabels van de bediening.
OPMERKING: zorg dat u aansluitingen markeert.
6. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.
H. VERWIJDEREN VAN OVENTHERMOSTATEN
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN GRILLREGELAAR’.
3. Verwijder (7) schroeven uit achterpaneel.
4. Verwijder thermostaatkole en capillair via achterkant
fornuis, let op positie van capillair.
5. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.
I. VERWIJDEREN VAN VONKGENERATOR
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN GIETWERK AFDEKPLAAT’.
Verwijder alleen rechtergietwerk.
3. Draai bevestigingsschroeven (2) van elektrisch paneel
enigszins los (Fig. 15.11).
4. Licht paneel van schroeven af via sleutelgatgleues’.
5. Licht paneel op van apparaat.
6. Ontkoppel elektrische kabels naar generator.
7. Ontkoppel elektrodekabels.
8. Draai de twee schroeven los die de generator op het
elektrische paneel van het fornuisframe vasthouden en
haal de generator er voorzichtig uit.
9. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.
J. VERWIJDEREN VAN ELEKTRODES (BRANDERS
LINKSACHTER, MIDDENVOOR, MIDDENACHTER,
RECHTSACHTER, RECHTSVOOR)
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN KOOKPLAAT’.
3. Zie ‘VERWIJDEREN VAN VONKGENERATOR, ontkoppel
de juiste elektrodekabel.
4. Haal klem weg waarmee elektrode aan brander vastzit
en haal kabel en elektrode weg (Fig. 15.12 en Fig.
15.13).
5. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.
DESN 513311 A
DESN 513541
DESN 517186
Fig. 15.11
Fig. 15.12
Fig. 15.13
41
Nederlands
DESN 513532
DESN 513530
Fig. 15.14
Fig. 15.15
K. VERWIJDEREN VAN ELEKTRODES
(BRANDER LINKSVOOR) (Fig. 15.14)
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN KOOKPLAAT’.
3. Zie ‘VERWIJDEREN VAN VONKGENERATOR’.
4. Ontkoppel de buis van de linker brander (13 mm)
en de binnenste brander (13 mm) met de speciale
steeksleutel.
5. Verwijder brander en branderbevestigingsplaat door de
4 schroeven los te draaien die de brandermontageplaat
op zijn plaats houden.
6. Draai de brander om en verwijder de bevestigingsklem
van de elektrode.
7. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde, let erop
dat kabel op dezelfde manier gepositioneerd wordt
L. VERWIJDEREN VAN ELEKTRODES
(BRANDER LINKSVOOR) (Fig. 15.15)
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN KOOKPLAAT’.
3. Maak de moer los die het thermokoppel op zijn plaats
houdt.
4. Druk het thermokoppel naar beneden en trek het van
onderen uit de brander.
5. Ontkoppel het andere eind van de thermokoppelkabel
van de gasklep. Dit is een opdrukcilinderaansluiting.
6. Plaats alle weer terug in omgekeerde volgorde.
M. VERWIJDEREN VAN ELEKTRODES
(BRANDER LINKSACHTER, RECHTACHTER,
RECHTSVOOR)
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN KOOKPLAAT’.
3. Maak de moer los die het thermokoppel op zijn plaats
houdt.
4. Druk het thermokoppel naar beneden en trek het van
onderen uit de brander.
5. Ontkoppel het andere eind van de thermokoppel van
de gasklep. Dit is een elektrische opdrukaansluiting.
6. Plaats alle weer terug in omgekeerde volgorde.
N. OM GRILL LINERS VERWIJDEREN – ZIE Fig. 15.6
1. Verwijder glijgootjes links en rechts (4 schroeven per
gootje).
2. Verwijder gootjes en voering.
DESN 512415
Fig. 15.16
42
Nederlands
O. VERWIJDEREN VAN ELEMENTEN (RECHTEROVENS)
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Verwijder schroef (1) onderpaneel oven aan achterkant
van oven.
3. Til onderpaneel eruit.
4. Verwijder bevestigingsschroeven (2) ovenelement
aan achterkant van oven en wrik elementen zodat ze
loskomen van plaatsingsbeugel, trek naar voren zodat
aansluitingen zichtbaar worden.
5. Verwijder aansluitingen, en zorg ervoor dat ze niet langs
de achterkant van het apparaat naar beneden vallen.
6. Plaats alles weer terug in omgekeerde volgorde.
P. VERWIJDEREN VAN ELEMENT HETE-LUCHTOVEN
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Verwijder bevestigingsschroeven (4) van
ventilatorafdekking en verwijder paneel.
3. Verwijder 3 schroeven die element aan frame
vasthouden en verwijder element voorzichtig totdat u
toegang hebt tot de elektrische aansluitingen.
4. Ontkoppel de aansluitingen maar zorg er voor dat de
kabels niet langs de achterkant van het apparaat naar
benden vallen.
5. Plaats alle weer terug in omgekeerde volgorde.
Q. VERWIJDEREN VAN OVENVENTILATOR
1. Haal de stekker uit het stopcontact.
2. Zie ‘VERWIJDEREN VAN OVENELEMENT’.
3. Verwijder bevestigingsschroeven (4) die de ventilator
aan het frame vasthouden.
4. Verwijder de bovenste en onderste spatplaten.
5. Trek ventilator eruit tot u toegang hebt tot de
elektrische aansluitingen van de motor. Ontkoppel de
kabels.
6. Verwijder ventilatorschoep.
OPMERKING: De schroefdraden van de
bevestigingsschroeven van de schoep zijn linksom.
7. Verwijder motor van montageplaatschroeven.
8. Plaats alle weer terug in omgekeerde volgorde.
43
Nederlands
Om ervoor te zorgen dat uw Aga-apparaat efficiënt
blijft werken, raden wij aan om deze regelmatig te laten
houden door een erkende Aga-monteur. Erkende Aga-
monteurs zijn getraind in de fabriek en gebruiken altijd
originele Aga-onderdelen
In het geval uw apparaat onderhoud behoeft, bel dan
met AGA service of neem contact op met uw erkende
distributeur.
Uw fornuis mag alleen door een gekwalificeerde
monteur van een erkende distributeur worden
onderhouden.
Breng GEEN wijzigingen aan het fornuis aan.
Onderhoud kan niet worden uitgevoerd op een
warm apparaat.
De periodieke onderhoudsbeurten om de garantie van
het apparaat te behouden zijn als volgt:
Na 2,5 kaar (30 maanden) is tussentijds onderhoud
nodig om verbruiksonderdelen te controleren en te
vervangen en om een veiligheidscontrole uit te voeren.
Na 5 jaar (60 maanden) maanden dient volledig
onderhoud te worden uitgevoerd. De garantie van
het apparaat dekt geen commercieel gebruik (zie het
afzonderlijke garantieboekje voor meer informatie).
Reserveonderdelen
Voor blijvende optimale en veilige prestaties adviseren
wij dat uitsluitend originele AGA-reserveonderdelen
worden gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste grote
onderdelendistributeurs, waaronder wij zelf.
16. Onderhoud
Volgens AGA Rangemasters beleid van continue
productverbetering behoudt het bedrijf zich het recht
voor om specicaties te wijzigen en op elk gewenst
moment aanpassingen aan de beschreven en
geïllustreerde apparaten door te voeren.
www.agaliving.com
www.agacookshop.co.uk
AGA Rangemaster
Station Road
Ketley Telford
Shropshire TF1 5AQ
England
Neem voor overig advies of informatie contact op
met uw plaatselijke AGA-specialist.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

AGA 6-4 / Six-Four Aardgas de handleiding

Categorie
Barbecues
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor