Russell Hobbs 19770-56 Handleiding

Categorie
Frituurpannen
Type
Handleiding
20
Lees de instructies, bewaar ze goed en geef ze met het apparaat mee wanneer u deze aan een
derde geeft. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor gebruik.
A BELANGRIJKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN
Volg de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals:
1 Dit apparaat mag uitsluitend worden gebruikt door of onder toezicht van een volwassene.
Het apparaat dient steeds buiten het bereik van kinderen gebruikt en opgeborgen worden.
2 Plaats het verwarming/controle apparaat niet in vloeistof, gebruik het niet in de
badkamer, in de buurt van water, of buitenhuis.
3 Het verwarming/controle apparaat wordt aangebracht met een veiligheidschakelaar
om te vermijden dat het element inschakelt als het apparaat niet correct gemonteerd is.
4 Niets doorheen de opening boven of in de buurt van het apparaat dragen of houden – als
iets in het apparaat valt, zal dit hete oliespatten veroorzaken.
5 Laat het apparaat niet onbeheerd achter, terwijl de stekker in het stopcontact zit.
6 Beweeg het apparaat niet wanneer het bevat hete olie.
7 Gebruik het apparaat niet in de buurt van of onder gordijnen of andere brandbare stoffen en
houd het apparaat tijdens het gebruik in de gaten.
8 Houd de bovenkant van het apparaat vrij; zet er niets bovenop.
9 Ontrol het snoer volledig voor gebruik.
10 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact als hij niet wordt gebruikt.
11 Draag het apparaat uitsluitend bij de handvaten
12 Gebruik alleen de bijgeleverde toebehoren of hulpstukken.
13 Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan degene die in deze
gebruiksaanwijzing worden beschreven.
14 Dit apparaat mag niet bediend worden met een externe tijdschakelaar of een
afstandsbedieningssysteem.
15 Gebruik het apparaat niet bij beschadigingen of storingen.
16 Indien het snoer beschadigd is, moet het door de fabrikant, een technicus of een ander
deskundig persoon vervangen worden om eventuele risico’s te vermijden.
uitsluitend voor huishoudelijk gebruik
C VOORBEREIDING
1 Zet het apparaat op een stabiele, vlakke, hittebestendige ondergrond.
2 Laat tenminste 50mm ruimte vrij rondom het toestel.
3 Plaats het apparaat zodat het handvat van het mandje niet over de rand van de
werkoppervlakte uitsteekt, waar het een ongeluk kan veroorzaken als iemand er voorbij
loopt.
4 Gebruik het dekselhandvat om het deksel te verwijderen.
5 Ontvouw het handvat van het mandje en duw het omhoog over de klink boven het scharnier.
6 Plaats keukenpapier in een vergiet om de etenswaren te laten afdruppen na de bereiding.
C VULLEN
7 Vul de kom met olie van goede kwaliteit tussen de MIN (2,7 liter) en MAX (3,2 liter) markering
aan de zijkanten van de kom.
8 Gebruik geen vaste olie, vet, boter of margarine.
9 Meng geen oliën van verschillende types want deze hebben verschillende
temperatuureigenschappen.
10 Plaats het deksel terug.
DE OLIE OPWARMEN
11 Stel de temperatuurregeling in op de benodigde temperatuur (130-190°C).
12 Steek de stekker in het stopcontact.
21
13 Het “power” lampje blijft branden zolang het apparaat is aangesloten op het elektriciteitsnet.
14 Het thermostaatlampje zal oplichten, en vervolgens aan- en uitgaan terwijl de thermostaat
de temperatuur in stand houdt.
15 Wacht tot het lampje uitgaat, voordat u gaat grillen.
C VOORBEREIDING
16 Snijd etenswaren in gelijke stukjes.
17 Paneer natte etenswaren (bijv. vis, ananas) met bloem, broodkruimels, beslag, etc.
18 Gebruik het apparaat nooit om etenswaren te ontdooien. Alle etenswaren, behalve vooraf-
bereide, snel-diepgevroren etenswaren moeten volledig ontdooid zijn voor u ze in het
apparaat plaatst.
19 Volg voor het grillen van voorverpakte etenswaren de aanwijzingen op de verpakking of het
etiket.
20 Als u rauwe groenten (bijv. chips of sneetjes aardappel) bereidt, moet u de stukjes afdrogen
met keukenpapier of een handdoek.
C DE MAND VULLEN
21 Plaats de bereide voedingsstukken in de mand.
22 Probeer niet meer dan twee lagen etenswaren in het mandje te plaatsen. Als u meer wilt
bereiden, moet u het in reeksen doen.
23 Houd het handvat van het mandje vast met de ovenwant en laat het mandje langzaam in de
olie zakken.
24 De olie zal beginnen schuimen wanneer ze in contact komt met het water in de etenswaren.
Zolang het schuim niet overloopt, vormt dit geen probleem.
25 Als het gevaar bestaat dat het schuim over de kom zou lopen, moet u het mandje
verwijderen en het op keukenpapier plaatsen. Zie daarna de "problemen" sectie.
C DE ETENSWAREN BEREIDEN
26 Wacht tot de etenswaren gaar zijn.
C VERWIJDER HET ETEN
27 Controleer of de etenswaren gaar zijn. Gril bij twijfel een beetje langer.
28 Til de mand aan het handvat omhoog met gebruik van een ovenhandschoen, haak de
rusthaak van de mand over de rand van de schaal en laat de mand uitlekken.
29 Plaats het eten in het vergiet, om het verder uit te laten lekken voor het eten te serveren.
30 Plaats de lege mand terug op de rand van de kom.
C KLAAR?
31 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
C NOG MEER?
32 Als u nog meer etenswaren wilt bereiden, moet u het olieniveau controleren en, indien
noodzakelijk, bijvullen.
instructies
afbeeldingen
1 dekselhandvat
2 deksel
3 handvat
4 mand
5 rusthaak van de mand
6 ‘power’ lampje
7 thermostaatlampje
8 temperatuurregelaar
g reset knop
9 reset-gereedschap
10 groeven
11 verwarming/controle element
12 element
13 kom
14 hoofdeenheid
15 draaghandvat
16 geleiders
17 hier knijpen
18 klemmen
19 stangen
22
C KOOKGIDS
33 Door eten aan de olie toe te voegen gaat de temperatuur van de olie omlaag.
34 Indien u een klein beetje eten toevoegt, zal de temperatuur snel herstellen en het eten op
een juiste wijze worden gekookt.
35 Als u etenswaren in het apparaat plaatst, moet u bellen zien vormen.
36 Dit is stoom die gevormd was als het vocht in de etenswaren opwarmt.
37 De stoom die uit de etenswaren ontsnapt, vermijdt dat olie in de etenswaren dringt.
38 De etenswaren worden gelijkmatig bereid – stevig en krokant.
39 Indien u te veel eten toevoegt, zal de temperatuur niet herstellen en uw eten olie absorberen.
C LAGEN
40 Bedek alle etenswaren met een laagje, behalve die met een hoog zetmeelgehalte, zoals
aardappelen of donuts. Het laagje beschermt de etenswaren, vermijdt dat sappen in de olie
lekken, en geeft een krokant lekker resultaat. Deze lagen plakken normaal gezien niet aan
bevroren etenswaren.
gekruide bloem
41 Dikkere lagen plakken niet goed aan natte/vochtige etenswaren. Bedek deze dus eerst met
een laagje gekruide boem. Gebruik op zich om kleine, volledige, vette vis te paneren zoals
zeebliek.
eieren en broodkruimels
42 Populair op vis, kip en Schotse eieren, dit biedt een aantrekkelijke, krokante korst. Ideaal voor
etenswaren die koud opgediend worden, want het blijft urenlang krokant.
•Paneer in gekruide bloem om de etenswaren te drogen. Dompel onder in geklopte eieren,
daarna broodkruimels, herhaal tot volledig gepaneerd, druk goed in en schud overtollig
paneermiddel af.
•Verse broodkruimels geven een ruw uiterlijk. Maak droge of geraspte broodkruimels door
broodresten goudbruin te bakken, druk daarna samen tot een fijne kruimel.
g = gram t = theelepel (5ml) e = ei, medium (53-63g)
ml = milliliter T = soeplepel/eetlepel (15ml) E = ei, groot (63-73g)
p = snue
basisbeslag
100g zelfrijzend bakmeel 1 p zout water
Zeef de bloem in een kom. Voeg het zout toe. Net voor u het nodig hebt, voegt u voldoende
water toe voor een zacht beslag.
basis frituurbeslag
100g zelfrijzend bakmeel 1 t plantaardige olie 1 p zout
water
Zeef de bloem in een kom. Voeg het zout toe. Voeg de olie toe. Net voor u het nodig hebt, voegt
u voldoende water toe voor een zacht beslag.
chic frituurbeslag
100g gewone bloem 1 T plantaardige olie 1 p zout
1 e 150ml vloeistof
De vloeistof kan water, melk, bier, sprankelend water etc. zijn.
Scheid het ei. Zeef de bloem in een kom. Voeg het zout toe. Voeg het eigeel toe en daarna de
vloeistof. Voeg de olie toe. Net voor u het nodig hebt, klopt u het eiwit en mengt u het in het
beslag.
krokant Chinees beslag
1 t plantaardige olie 2 t bakpoeder 75g maïsmeel
1 E 1 p zout water
23
Meng het ei, maïsmeel, zout en de olie met voldoende koud water om een romige basis te
maken waar u ei en broodkruimels of beslag aan toevoegt.
kooktijden & voedselveiligheid
Gebruik deze tijden uitsluitend als aanwijzing.
Rooster vlees, gevogelte en vergelijkbare producten (gehakt, hamburgers e.d.) tot het sap dat
eruit loopt kleurloos is. Rooster vis totdat deze overal ondoorzichtig is. Frietjes en andere
groenten moeten krokant zijn.
frietjes
Gebruik een aardappel zoals King Edward, Cara, Maris Piper, Romano of Desirée.
•Schil, snijd, spoel, laat afdruppen en droog grondig. Plaats nooit meer dan twee lagen frietjes
gelijktijdig in het mandje. Voor het optimale resultaat frituurt u in twee fases:
fase 1 – frituur gedurende 5-10 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid) bij 170°C. Als de
frietjes een lichtgoude kleur bereiken, en de buitenzijde vast is, tilt u het mandje uit de olie
en laat u de frietjes afdruppen en koelen.
fase 2 – frituur 2-4 minuten aan 190°C. Als ze goudbruin en krokant zijn, verwijdert u ze uit de
olie en laat u ze afdruppen in een vergiet met keukenpapier.
bevroren frietjes
Deze vereisen normaal gezien geen twee fases. Volg de instructies op de verpakking.
andere groenten
Vele groenten kunnen gefrituurd worden – ajuinringen, paddestoelen, bloemkool. Ze kunnen
vers of bevroren bereid worden en moeten gepaneerd worden.
bevroren etenswaren
•Bevroren etenswaren koelen olie snel af. Bereid dus slechts een laag per keer.
•Schud overtollig ijs of water af voor u de etenswaren in de olie plaatst.
•Houd de stukjes gescheiden van elkaar, zoniet zullen ze aan elkaar plakken.
•Gebruik de hoogste temperatuurinstelling en laat het mandje langzaam in de olie zakken om
schuimvorming te verminderen.
•Bij het koken van voorverpakte voedingsmiddelen, volg de richtlijnen op de verpakking of
het label.
vis – vers temperatuur (°C) tijd (minuten)
Vis bevat veel water. Droog af met keukendoek, en paneer voor de bereiding. Gebruik hele
vissen, of snijd in filets, koteletten, of visreepjes.
filets, visreepjes, scampi 190 3-4
viskroketjes 190 3-4
zeebliek 190 1-2
vis – bevroren temperatuur (°C) tijd (minuten)
Vooraf-gepaneerde vis moet niet ontdooid worden. Volg de instructies op de verpakking.
schol 190 5-6
filets 170 10-15
visreepjes 190 3
scampi 170 3-5
viskroketjes – klein 170 3
viskroketjes – middel/groot 170 4-5
zeebliek 190 2-3
vlees temperatuur (°C) tijd (minuten)
Uitsluitend vers of ontdooid vlees frituren. Paneer in ei en broodkruimels of beslag.
Reepjes vlees 190 3
karbonades, koteletten – klein/groot 170 10/15
Schotse eieren 170 10
frikandellen, gehaktballen 190 6
Wiener schnitzel (afhankelijk van de dikte) 170 3-8
24
C PROBLEMEN
43 Als de olie schuimt en dreigt te overstromen, zijn er te veel etenswaren in de mand (verwijder
een deel), de etenswaren zijn te nat (droog af en probeer opnieuw), of de olie is oud en
vervuild (vervang de olie).
44 Iedere maal dat de olie opgewarmd wordt, gaat de kwaliteit van de olie erop achteruit.
45 Telkens u etenswaren in de olie laat zakken, veroorzaken vocht, deeltjes etenswaren en vet,
bloem en kruiden van paneerlagen, water van bevroren etenswaren, een bijkomende
vermindering van de oliekwaliteit.
46 Deeltjes worden zwart, branden en plakken aan de volgende etenswaren, en dit verandert
het uitzicht en de smaak. De olie filteren kan hier een beetje soelaas brengen.
47 Zelfs gefilterde olie zal haar hoogtepunt bereikt hebben na 10 tot 12 maal gebruik.
48 Vooraf-bereide en ovenfrietjes hebben een olielaag van de eerdere bereiding. Dit kan de olie
in uw frituurketel verdikken of ontkleuren.
49 Als u regelmatig gepaneerde etenswaren bereidt, kan het interessant zijn twee porties olie te
gebruiken, één voor gepaneerde etenswaren en een voor "olievriendelijke" etenswaren.
50 Als ruwe richtlijn, als u een duidelijke verbetering merkt in de smaak nadat u de olie hebt
vervangen, had u dit eerder moeten doen.
51 Uw lokale overheid heeft een depot waar u terecht kunt met oude olie voor recyclage of
milieuvriendelijke afvalverwerking.
g THERMOSTATISCHE BEVEILIGING
52 De beveiliging dient om het element te beschermen tegen oververhitting.
53 Als uw frituurketel ophoudt te functioneren:
54 Schakel uit, verwijder de stekker, en laat afkoelen.
55 Controleer het olieniveau.
56 Als het olieniveau onder de MIN markering zakt, reset u de uitsnijding.
, Als het olieniveau niet te laag is, en de uitsnijding omwille van een andere reden gewerkt
heeft, neemt u contact op met de Klantendienst.
57 Gebruik het reset-gereedschap voor het indrukken van de reset-knop en het opnieuw
instellen van de uitschakelaar.
58 De overtollige warmte zal de olie bedorven hebben, daarom moet u de kom schoonmaken
en met verse olie bijvullen.
C ZORG EN ONDERHOUD
59 Verwijder de stekker van het apparaat uit het stopcontact en laat het afkoelen voor u het
schoonmaakt en opbergt.
gevogelte temperatuur (°C) tijd (minuten)
Uitsluitend vers of ontdooid gevogelte frituren. Paneer in ei en broodkruimels of beslag.
Verwijder eerst de huid voor betere resultaten. Laat voldoende tijd zodat het gevogelte tot het
midden kan frituren. Een krokante gouden buitenzijde is niet noodzakelijk een garantie.
Controleer dus voor u opdient.
reepjes kip 170 4
kippenboutjes 170 14-15
Kroketjes 190 2-3
Gepaneerde kip – klein 170 15-20
Gepaneerde kip – groot 170 20-30
brood, cakes, beignets temperatuur (°C) tijd (minuten)
ring donuts 190 2
Ananas, banaan of appelbeignets 190 2-3
croutons (broodkorstjes) 190 1
25
normaal schoonmaken
60 Neem de buitenkant van her apparaat af met een vochtige doek.
61 Plaats het deksel bovenop de kom om stof, etc. uit de kom te houden.
volledige schoonmaakbeurt (na een aantal malen gebruik)
62 Bedek het werkoppervlak met tenminste 3 lagen keukenpapier.
63 U hebt tenminste een 5 liter-container nodig en een trechter met brede hals.
64 Indien u de olie wilt filteren, gebruik een zeef gevoerd met mousseline of filtreerpapier.
65 Verwijder het deksel en de mand.
66 Til de hitte-/bedieningseenheid op.
67 Giet de olie in de trechter.
68 Maak het verwarmings/controle-element schoon met een schone vochtige doek.
69 Was het hoofddeel van het apparaat, het deksel, de mand en de kom in een warm zeepsopje
en droog grondig af.
70 U kunt deze onderdelen in een vaatwasmachine wassen.
71 Wanneer u de vaatwasmachine gebruikt, zal dit de afwerking van de oppervlakten
beïnvloeden.
72 De schade is normaal uitsluitend esthetisch en heeft geen invloed op de werking van het
apparaat.
73 Indien er restjes achterblijven, maakt u het schoon met schoonmaakmiddel en dient u het
apparaat vaker te reinigen.
74 Verwijder al het schoonmaakmiddel en maak het apparaat droog voordat u het terug in
elkaar zet.
in elkaar zetten
75 Plaats de kom in de frituurketel.
76 Plaats de groeven op het controle element in de geleiders aan de achterkant van de
hoofdeenheid en schuif het controle element op zijn plaats.
77 Plaats de mand in de kom.
78 Verwijder de draden van het handvat van het mandje om plaats te maken voor de klink en
draai het handvat in de mand.
79 Plaats het deksel terug.
ontkleuren
80 Na verloop van tijd zullen het mandje, het element, de thermostaten en bedieningsdraden
ontkleuren. Dit is onvermijdbaar, onschadelijk en zal geen invloed hebben op de werking van
het apparaat.
H MILIEUBESCHERMING
Om milieu- en gezondheidsproblemen als gevolg van gevaarlijke stoffen in elektrische en
elektronische producten te vermijden, mogen apparaten met dit symbool niet worden
weggegooid met niet-gesorteerd gemeentelijk afval, maar moeten ze worden
teruggewonnen, opnieuw gebruikt of gerecycled.

Documenttranscriptie

Lees de instructies, bewaar ze goed en geef ze met het apparaat mee wanneer u deze aan een derde geeft. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor gebruik. A BELANGRIJKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN Volg de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals: 1 Dit apparaat mag uitsluitend worden gebruikt door of onder toezicht van een volwassene. Het apparaat dient steeds buiten het bereik van kinderen gebruikt en opgeborgen worden. 2 Plaats het verwarming/controle apparaat niet in vloeistof, gebruik het niet in de badkamer, in de buurt van water, of buitenhuis. 3 Het verwarming/controle apparaat wordt aangebracht met een veiligheidschakelaar om te vermijden dat het element inschakelt als het apparaat niet correct gemonteerd is. 4 Niets doorheen de opening boven of in de buurt van het apparaat dragen of houden – als iets in het apparaat valt, zal dit hete oliespatten veroorzaken. 5 Laat het apparaat niet onbeheerd achter, terwijl de stekker in het stopcontact zit. 6 Beweeg het apparaat niet wanneer het bevat hete olie. 7 Gebruik het apparaat niet in de buurt van of onder gordijnen of andere brandbare stoffen en houd het apparaat tijdens het gebruik in de gaten. 8 Houd de bovenkant van het apparaat vrij; zet er niets bovenop. 9 Ontrol het snoer volledig voor gebruik. 10 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact als hij niet wordt gebruikt. 11 Draag het apparaat uitsluitend bij de handvaten 12 Gebruik alleen de bijgeleverde toebehoren of hulpstukken. 13 Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan degene die in deze gebruiksaanwijzing worden beschreven. 14 Dit apparaat mag niet bediend worden met een externe tijdschakelaar of een afstandsbedieningssysteem. 15 Gebruik het apparaat niet bij beschadigingen of storingen. 16 Indien het snoer beschadigd is, moet het door de fabrikant, een technicus of een ander deskundig persoon vervangen worden om eventuele risico’s te vermijden. uitsluitend voor huishoudelijk gebruik C VOORBEREIDING 1 Zet het apparaat op een stabiele, vlakke, hittebestendige ondergrond. 2 Laat tenminste 50mm ruimte vrij rondom het toestel. 3 Plaats het apparaat zodat het handvat van het mandje niet over de rand van de werkoppervlakte uitsteekt, waar het een ongeluk kan veroorzaken als iemand er voorbij loopt. 4 Gebruik het dekselhandvat om het deksel te verwijderen. 5 Ontvouw het handvat van het mandje en duw het omhoog over de klink boven het scharnier. 6 Plaats keukenpapier in een vergiet om de etenswaren te laten afdruppen na de bereiding. C VULLEN 7 Vul de kom met olie van goede kwaliteit tussen de MIN (2,7 liter) en MAX (3,2 liter) markering aan de zijkanten van de kom. 8 Gebruik geen vaste olie, vet, boter of margarine. 9 Meng geen oliën van verschillende types want deze hebben verschillende temperatuureigenschappen. 10 Plaats het deksel terug. DE OLIE OPWARMEN 11 Stel de temperatuurregeling in op de benodigde temperatuur (130-190°C). 12 Steek de stekker in het stopcontact. 20 1 dekselhandvat 2 deksel 3 handvat 4 mand 5 rusthaak van de mand 6 ‘power’ lampje 7 thermostaatlampje 8 temperatuurregelaar g reset knop 9 reset-gereedschap 10 groeven 11 verwarming/controle element 12 element 13 kom 14 hoofdeenheid 15 draaghandvat 16 geleiders 17 hier knijpen 18 klemmen 19 stangen 13 Het “power” lampje blijft branden zolang het apparaat is aangesloten op het elektriciteitsnet. 14 Het thermostaatlampje zal oplichten, en vervolgens aan- en uitgaan terwijl de thermostaat de temperatuur in stand houdt. 15 Wacht tot het lampje uitgaat, voordat u gaat grillen. C VOORBEREIDING 16 Snijd etenswaren in gelijke stukjes. 17 Paneer natte etenswaren (bijv. vis, ananas) met bloem, broodkruimels, beslag, etc. 18 Gebruik het apparaat nooit om etenswaren te ontdooien. Alle etenswaren, behalve voorafbereide, snel-diepgevroren etenswaren moeten volledig ontdooid zijn voor u ze in het apparaat plaatst. 19 Volg voor het grillen van voorverpakte etenswaren de aanwijzingen op de verpakking of het etiket. 20 Als u rauwe groenten (bijv. chips of sneetjes aardappel) bereidt, moet u de stukjes afdrogen met keukenpapier of een handdoek. C DE MAND VULLEN 21 Plaats de bereide voedingsstukken in de mand. 22 Probeer niet meer dan twee lagen etenswaren in het mandje te plaatsen. Als u meer wilt bereiden, moet u het in reeksen doen. 23 Houd het handvat van het mandje vast met de ovenwant en laat het mandje langzaam in de olie zakken. 24 De olie zal beginnen schuimen wanneer ze in contact komt met het water in de etenswaren. Zolang het schuim niet overloopt, vormt dit geen probleem. 25 Als het gevaar bestaat dat het schuim over de kom zou lopen, moet u het mandje verwijderen en het op keukenpapier plaatsen. Zie daarna de "problemen" sectie. C DE ETENSWAREN BEREIDEN 26 Wacht tot de etenswaren gaar zijn. C VERWIJDER HET ETEN 27 Controleer of de etenswaren gaar zijn. Gril bij twijfel een beetje langer. 28 Til de mand aan het handvat omhoog met gebruik van een ovenhandschoen, haak de rusthaak van de mand over de rand van de schaal en laat de mand uitlekken. 29 Plaats het eten in het vergiet, om het verder uit te laten lekken voor het eten te serveren. 30 Plaats de lege mand terug op de rand van de kom. C KLAAR? 31 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact. C NOG MEER? 32 Als u nog meer etenswaren wilt bereiden, moet u het olieniveau controleren en, indien noodzakelijk, bijvullen. 21 instructies afbeeldingen C KOOKGIDS 33 Door eten aan de olie toe te voegen gaat de temperatuur van de olie omlaag. 34 Indien u een klein beetje eten toevoegt, zal de temperatuur snel herstellen en het eten op een juiste wijze worden gekookt. 35 Als u etenswaren in het apparaat plaatst, moet u bellen zien vormen. 36 Dit is stoom die gevormd was als het vocht in de etenswaren opwarmt. 37 De stoom die uit de etenswaren ontsnapt, vermijdt dat olie in de etenswaren dringt. 38 De etenswaren worden gelijkmatig bereid – stevig en krokant. 39 Indien u te veel eten toevoegt, zal de temperatuur niet herstellen en uw eten olie absorberen. C LAGEN 40 Bedek alle etenswaren met een laagje, behalve die met een hoog zetmeelgehalte, zoals aardappelen of donuts. Het laagje beschermt de etenswaren, vermijdt dat sappen in de olie lekken, en geeft een krokant lekker resultaat. Deze lagen plakken normaal gezien niet aan bevroren etenswaren. gekruide bloem 41 Dikkere lagen plakken niet goed aan natte/vochtige etenswaren. Bedek deze dus eerst met een laagje gekruide boem. Gebruik op zich om kleine, volledige, vette vis te paneren zoals zeebliek. eieren en broodkruimels 42 Populair op vis, kip en Schotse eieren, dit biedt een aantrekkelijke, krokante korst. Ideaal voor etenswaren die koud opgediend worden, want het blijft urenlang krokant. • Paneer in gekruide bloem om de etenswaren te drogen. Dompel onder in geklopte eieren, daarna broodkruimels, herhaal tot volledig gepaneerd, druk goed in en schud overtollig paneermiddel af. • Verse broodkruimels geven een ruw uiterlijk. Maak droge of geraspte broodkruimels door broodresten goudbruin te bakken, druk daarna samen tot een fijne kruimel. g = gram t = theelepel (5ml) e = ei, medium (53-63g) ml = milliliter T = soeplepel/eetlepel (15ml) E = ei, groot (63-73g) p = snufje basisbeslag 100g zelfrijzend bakmeel 1 p zout water Zeef de bloem in een kom. Voeg het zout toe. Net voor u het nodig hebt, voegt u voldoende water toe voor een zacht beslag. basis frituurbeslag 100g zelfrijzend bakmeel 1 t plantaardige olie 1 p zout water Zeef de bloem in een kom. Voeg het zout toe. Voeg de olie toe. Net voor u het nodig hebt, voegt u voldoende water toe voor een zacht beslag. chic frituurbeslag 100g gewone bloem 1 T plantaardige olie 1 p zout 1 e 150ml vloeistof De vloeistof kan water, melk, bier, sprankelend water etc. zijn. Scheid het ei. Zeef de bloem in een kom. Voeg het zout toe. Voeg het eigeel toe en daarna de vloeistof. Voeg de olie toe. Net voor u het nodig hebt, klopt u het eiwit en mengt u het in het beslag. krokant Chinees beslag 1 t plantaardige olie 2 t bakpoeder 1 E 1 p zout 22 75g maïsmeel water Meng het ei, maïsmeel, zout en de olie met voldoende koud water om een romige basis te maken waar u ei en broodkruimels of beslag aan toevoegt. kooktijden & voedselveiligheid Gebruik deze tijden uitsluitend als aanwijzing. Rooster vlees, gevogelte en vergelijkbare producten (gehakt, hamburgers e.d.) tot het sap dat eruit loopt kleurloos is. Rooster vis totdat deze overal ondoorzichtig is. Frietjes en andere groenten moeten krokant zijn. frietjes Gebruik een aardappel zoals King Edward, Cara, Maris Piper, Romano of Desirée. • Schil, snijd, spoel, laat afdruppen en droog grondig. Plaats nooit meer dan twee lagen frietjes gelijktijdig in het mandje. Voor het optimale resultaat frituurt u in twee fases: fase 1 – frituur gedurende 5-10 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid) bij 170°C. Als de frietjes een lichtgoude kleur bereiken, en de buitenzijde vast is, tilt u het mandje uit de olie en laat u de frietjes afdruppen en koelen. fase 2 – frituur 2-4 minuten aan 190°C. Als ze goudbruin en krokant zijn, verwijdert u ze uit de olie en laat u ze afdruppen in een vergiet met keukenpapier. bevroren frietjes Deze vereisen normaal gezien geen twee fases. Volg de instructies op de verpakking. andere groenten Vele groenten kunnen gefrituurd worden – ajuinringen, paddestoelen, bloemkool. Ze kunnen vers of bevroren bereid worden en moeten gepaneerd worden. bevroren etenswaren • Bevroren etenswaren koelen olie snel af. Bereid dus slechts een laag per keer. • Schud overtollig ijs of water af voor u de etenswaren in de olie plaatst. • Houd de stukjes gescheiden van elkaar, zoniet zullen ze aan elkaar plakken. • Gebruik de hoogste temperatuurinstelling en laat het mandje langzaam in de olie zakken om schuimvorming te verminderen. • Bij het koken van voorverpakte voedingsmiddelen, volg de richtlijnen op de verpakking of het label. vis – vers temperatuur (°C) tijd (minuten) Vis bevat veel water. Droog af met keukendoek, en paneer voor de bereiding. Gebruik hele vissen, of snijd in filets, koteletten, of visreepjes. filets, visreepjes, scampi 190 3-4 viskroketjes 190 3-4 zeebliek 190 1-2 vis – bevroren temperatuur (°C) tijd (minuten) Vooraf-gepaneerde vis moet niet ontdooid worden. Volg de instructies op de verpakking. schol 190 5-6 filets 170 10-15 visreepjes 190 3 scampi 170 3-5 viskroketjes – klein 170 3 viskroketjes – middel/groot 170 4-5 zeebliek 190 2-3 vlees temperatuur (°C) tijd (minuten) Uitsluitend vers of ontdooid vlees frituren. Paneer in ei en broodkruimels of beslag. Reepjes vlees 190 3 karbonades, koteletten – klein/groot 170 10/15 Schotse eieren 170 10 frikandellen, gehaktballen 190 6 Wiener schnitzel (afhankelijk van de dikte) 170 3-8 23 gevogelte temperatuur (°C) tijd (minuten) Uitsluitend vers of ontdooid gevogelte frituren. Paneer in ei en broodkruimels of beslag. Verwijder eerst de huid voor betere resultaten. Laat voldoende tijd zodat het gevogelte tot het midden kan frituren. Een krokante gouden buitenzijde is niet noodzakelijk een garantie. Controleer dus voor u opdient. reepjes kip 170 4 kippenboutjes 170 14-15 Kroketjes 190 2-3 Gepaneerde kip – klein 170 15-20 Gepaneerde kip – groot 170 20-30 brood, cakes, beignets temperatuur (°C) tijd (minuten) ring donuts 190 2 Ananas, banaan of appelbeignets 190 2-3 croutons (broodkorstjes) 190 1 C PROBLEMEN 43 Als de olie schuimt en dreigt te overstromen, zijn er te veel etenswaren in de mand (verwijder een deel), de etenswaren zijn te nat (droog af en probeer opnieuw), of de olie is oud en vervuild (vervang de olie). 44 Iedere maal dat de olie opgewarmd wordt, gaat de kwaliteit van de olie erop achteruit. 45 Telkens u etenswaren in de olie laat zakken, veroorzaken vocht, deeltjes etenswaren en vet, bloem en kruiden van paneerlagen, water van bevroren etenswaren, een bijkomende vermindering van de oliekwaliteit. 46 Deeltjes worden zwart, branden en plakken aan de volgende etenswaren, en dit verandert het uitzicht en de smaak. De olie filteren kan hier een beetje soelaas brengen. 47 Zelfs gefilterde olie zal haar hoogtepunt bereikt hebben na 10 tot 12 maal gebruik. 48 Vooraf-bereide en ovenfrietjes hebben een olielaag van de eerdere bereiding. Dit kan de olie in uw frituurketel verdikken of ontkleuren. 49 Als u regelmatig gepaneerde etenswaren bereidt, kan het interessant zijn twee porties olie te gebruiken, één voor gepaneerde etenswaren en een voor "olievriendelijke" etenswaren. 50 Als ruwe richtlijn, als u een duidelijke verbetering merkt in de smaak nadat u de olie hebt vervangen, had u dit eerder moeten doen. 51 Uw lokale overheid heeft een depot waar u terecht kunt met oude olie voor recyclage of milieuvriendelijke afvalverwerking. g THERMOSTATISCHE BEVEILIGING 52 De beveiliging dient om het element te beschermen tegen oververhitting. 53 Als uw frituurketel ophoudt te functioneren: 54 Schakel uit, verwijder de stekker, en laat afkoelen. 55 Controleer het olieniveau. 56 Als het olieniveau onder de MIN markering zakt, reset u de uitsnijding. , Als het olieniveau niet te laag is, en de uitsnijding omwille van een andere reden gewerkt heeft, neemt u contact op met de Klantendienst. 57 Gebruik het reset-gereedschap voor het indrukken van de reset-knop en het opnieuw instellen van de uitschakelaar. 58 De overtollige warmte zal de olie bedorven hebben, daarom moet u de kom schoonmaken en met verse olie bijvullen. C ZORG EN ONDERHOUD 59 Verwijder de stekker van het apparaat uit het stopcontact en laat het afkoelen voor u het schoonmaakt en opbergt. 24 normaal schoonmaken 60 Neem de buitenkant van her apparaat af met een vochtige doek. 61 Plaats het deksel bovenop de kom om stof, etc. uit de kom te houden. volledige schoonmaakbeurt (na een aantal malen gebruik) 62 Bedek het werkoppervlak met tenminste 3 lagen keukenpapier. 63 U hebt tenminste een 5 liter-container nodig en een trechter met brede hals. 64 Indien u de olie wilt filteren, gebruik een zeef gevoerd met mousseline of filtreerpapier. 65 Verwijder het deksel en de mand. 66 Til de hitte-/bedieningseenheid op. 67 Giet de olie in de trechter. 68 Maak het verwarmings/controle-element schoon met een schone vochtige doek. 69 Was het hoofddeel van het apparaat, het deksel, de mand en de kom in een warm zeepsopje en droog grondig af. 70 U kunt deze onderdelen in een vaatwasmachine wassen. 71 Wanneer u de vaatwasmachine gebruikt, zal dit de afwerking van de oppervlakten beïnvloeden. 72 De schade is normaal uitsluitend esthetisch en heeft geen invloed op de werking van het apparaat. 73 Indien er restjes achterblijven, maakt u het schoon met schoonmaakmiddel en dient u het apparaat vaker te reinigen. 74 Verwijder al het schoonmaakmiddel en maak het apparaat droog voordat u het terug in elkaar zet. in elkaar zetten 75 Plaats de kom in de frituurketel. 76 Plaats de groeven op het controle element in de geleiders aan de achterkant van de hoofdeenheid en schuif het controle element op zijn plaats. 77 Plaats de mand in de kom. 78 Verwijder de draden van het handvat van het mandje om plaats te maken voor de klink en draai het handvat in de mand. 79 Plaats het deksel terug. ontkleuren 80 Na verloop van tijd zullen het mandje, het element, de thermostaten en bedieningsdraden ontkleuren. Dit is onvermijdbaar, onschadelijk en zal geen invloed hebben op de werking van het apparaat. H MILIEUBESCHERMING Om milieu- en gezondheidsproblemen als gevolg van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische producten te vermijden, mogen apparaten met dit symbool niet worden weggegooid met niet-gesorteerd gemeentelijk afval, maar moeten ze worden teruggewonnen, opnieuw gebruikt of gerecycled. 25
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140

Russell Hobbs 19770-56 Handleiding

Categorie
Frituurpannen
Type
Handleiding