Braden
81
Tips voor het braden
– Het voorverwarmen van de oven is
enkel nodig bij het bereiden van ros-
bief en filet. Meestal is voorverwar-
men niet nodig.
– Gebruik een braadpan met deksel
voor het braden van vlees. Het vlees
blijft dan lekker sappig. Bovendien
blijft de oven schoner dan bij braden
op de rooster. Ook blijft er genoeg
fond over voor het bereiden van een
saus.
– Bij gebruik van een braadfolie of
-zak neemt u de instructies op de
verpakking in acht.
– Mager vlees kunt u met vet be-
strijken, met plakjes spek bedekken
of larderen indien u gebruik maakt
van het rooster of een open braad-
pan.
– Kruid het vlees en leg het in de pan.
Leg er blokjes boter of margarine op
of giet er olie of vet overheen. Voeg
bij grote magere stukken vlees
(2tot3kg) en vet gevogelte ongeveer
1/8liter water toe.
– Giet er tijdens het braden niet te veel
vocht bij. Dan wordt het vlees niet
goed bruin. Het vlees wordt pas aan
het einde van de bereidingstijd bruin.
Het wordt extra bruin als u halverwe-
ge de bereidingstijd het deksel van
de pan haalt.
– Haal het vlees na de bereiding uit de
oven, dek het af en laat het cir-
ca10minuten rusten. Het vlees ver-
liest dan minder vocht als u het snijdt.
– Het vel wordt extra knapperig als u
het gevogelte 10minuten voor het
einde van de bereiding met licht ge-
zouten water bestrijkt.
Aanwijzingen bij de berei-
dingstabellen
De bereidingstabellen vindt u aan het
einde van dit document.
Neem de aangegeven temperatuur-
bereiken, microgolfvermogens, ni-
veaus en tijden in acht. Daarbij is re-
kening gehouden met verschillende
braadpannen, vleessoorten en berei-
dingsgewoonten.
Temperatuur kiezen
Doorgaans kiest u het best de lagere
temperatuur. Bij hogere temperaturen
wordt het vlees weliswaar bruin, maar
zal het niet altijd gaar zijn.
Kies voor stukken vlees die meer dan
3kg wegen een temperatuur van
ca.10°C lager in dan in de tabel is
aangegeven. Het braden duurt dan
iets langer, maar het vlees wordt ge-
lijkmatig gaar en de korst wordt niet
te dik.
Stel bij braden op de rooster een
temperatuur in die ca.20°C lager is
dan bij braden in een gesloten pan.
Bereidingstijd kiezen
De tijden gelden, tenzij anders aange-
geven, voor een niet-voorverwarmde
ovenruimte.
U kunt de bereidingstijd bepalen door
de dikte van de betreffende vlees-
soort [cm] te vermenigvuldigen met
de tijd per cm [min/cm]:
– Rund/wild: 15–18minuten/cm
– Varken/kalf/lam: 12–15minuten/cm
– Rosbief/filet: 8–10minuten/cm