A. Vlees malen
-
Schuif het wormwieldrijfwerk eerst in de
huizings drijfwiel.
-
Wanneer men het 4-baldige mes op het
vierkante eind van het wormdrijfwerk
vastmaakt, moet men ervoor zorgen dat
de mesruimte nog zichtbaar is.
-
Pas de benodigde geperforeerde schijf
voor de mesopbouw, en zorg ervoor dat
de uitstekende pin op het aandrijfhuis
juist overeenkomt met de
corresponderende inkeping van de inzet.
- Voor pasteitjes, gehakt vlees of
kleinere worstjes zoals frankfurters of
chipolata’s, moet de fijne schijf worden
gebruikt.
- De medium schijf is geschikt voor
voedsel zoals gehakte biefstuk.
- De grove schijf is geschikt voor grof-
gehakt vlees, e.g. voor grotere
braadworsten of ‘Thueringer’
rundergehakt.
-
Plaats en draai met de hand de
sluitingsring vast door deze rechtsom aan
te draaien.
-
Bevestig het wormwielhuis aan de
hoofdeenheid.
-
Bevestig de toevoerschaal aan de
toevoertrechter.
-
Snij het rauwe vlees, dat goed gekoeld
moet zijn (maar niet gevroren), in 2 cm
blokjes; dit zal de toevoer van het vlees in
de opening van de toevoerschaal
vergemakkelijken.
-
Verwijder zo veel als mogelijk botten,
kraakbeen en spieren van het vlees.
-
Vul de toevoerschaal en toevoertrechter
met de blokjes vlees.
-
Plaats een daarvoor geschikte opvangbak
onder de uitvoer.
-
Stop de stekker in het stopcontact, zet
het apparaat aan en kies de hogere
snelheidsstand.
-
Wanneer vlees in de trechter wordt
toegevoerd hiervoor te aller tijde de
stamper gebruiken. Gebruik nooit de
handen: er is gevaar voor ernstig letsel.
-
Breng niet te veel druk op het vlees aan
tijdens het fijnhakken, dit voorkomt de
temperatuurtoename van het vlees en
minimaliseert de mogelijke opbouw van
bacillen.
-
Om het bot worden van het 4-bladige
mes te voorkomen moet er steeds voor
worden gezorgd dat de eenheid op de
juiste tijd wordt uitgeschakeld, zodat het
niet zonder toevoer in bedrijf is.
-
Schakel de eenheid na gebruik uit en
verwijder de stekker uit het stopcontact.
-
Direct na gebruik alle hulpstukken en
toebehoren grondig reinigen, als
beschreven in de sectie Algemeen
onderhoud en schoonmaken.
B. Worstjes
Worstvellen
-
Als worsten/worstjes worden gemaakt
moeten steeds, wanneer mogelijk,
natuurlijke vellen (i.e. van het
darmkanaal van een varken) worden
gebruikt, omdat deze verteerbaar zijn.
Voordat ze worden gebruikt moeten ze
echter circa 3 uur in hand-warm water
worden geweekt.
-
Namaak, i.e. niet-eetbare, vezelige vellen
worden gewoonlijk gebruikt voor allerlei
soorten snijworst. Voor de namaak-
vellen/kunstdarmen is een weekperiode
van ongeveer 30 minuten voldoende.
Voor de vultrechter van groter worsten is
een kunstdarm met een diameter van 35
mm gewoonlijk voldoende.
-
Wanneer een geschikte darm moet
worden gekozen vraag uw slager om de
nodige informatie of een bedrijf
gespecialiseerd in slagersbehoeften.
Gebruiken van de vlees-fijnmaler
-
Schuif de wormwieldrijfwerk eerst in het
wormwielhuis.
-
Pas de adapter op het
wormwieldrijfwerk, en zorg ervoor dat
de uitstekende pin op het aandrijfhuis
juist overeenkomt met de
corresponderende inkeping van de
21