Documenttranscriptie
De kwaliteitskenmerken van uw ecompact®
Ovenschaal van Silargan®
Legenda symbolen
• Superhard, keramisch en vrijwel poriënvrij oppervlak.
• Smaakneutraal en hygiënisch.
• Uitstekende kook- en braadeigenschappen.
Gevaar
• Bijzonder energiebesparend door een snelle warmteopname
en een gelijkmatige warmteoverdracht aan het braadgoed.
• Geschikt voor alle types fornuizen en bakovens, optimaal
voor inductiefornuizen.
• Made in Germany.
Dit symbool waarschuwt voor acute gevaren die kunnen leiden tot ernstige verwondingen (bijv. door stoom
en hete oppervlakken).
Dit symbool waarschuwt voor mogelijke risico’s die
kunnen leiden tot ernstige verwondingen.
Waarschuwing
STOP
• Bijzonder veelzijdig te gebruiken door twee stoominzetten van
verschillende grootte die met behulp van tussenstukken extra
onderverdeeld kunnen worden.
Instructie
• De handgrepen aan de ovenschaal en het deksel worden tijdens
het koken op het fornuis niet heet. Denk er a.u.b. aan dat de handgrepen in de bakoven daarentegen wel degelijk heet worden.
Tip
Het niet opvolgen van instructies kan leiden tot storingen tijdens het gebruik van uw ecompact ®.
Tips geven u waardevolle aanwijzingen voor een probleemloos gebruik van uw ecompact ®.
NL
• Deksel van hittebestendig veredeld glas voor zichtkoken.
• Goed sluitende speciale rand van silicone garandeert dat het
deksel optimaal past en voorkomt klapperende geluiden tijdens
het koken.
• Integreerbare thermometer om de temperatuur te controleren.
• Gemakkelijk te onderhouden en onverwoestbaar, mits de
navolgende instructies opgevolgd worden.
• 30 jaar garantie op het Silargan® -oppervlak, 2 jaar garantie op
de andere onderdelen.
89
Belangrijke veiligheidsinstructies
Lees deze instructies voor het gebruik aandachtig door. Laat de
ecompact® uitsluitend door personen gebruiken die zich van tevoren
met de gebruiksaanwijzing vertrouwd hebben gemaakt. Berg de gebruiksaanwijzing goed op, zodat u deze later nog eens kunt naslaan.
Waarschuwing
Gebruik de ecompact ® uitsluitend op geschikte fornuizen van de
volgende verhittingstypes: glaskeramische kookplaten, elektrische, sensorgestuurde fornuizen en gas- en inductiefornuizen.
glas
elektro
keramisch
gas
inductie
sensor
• Verwarm de ovenschaal nooit op de hoogste stand als deze leeg
of onbeheerd is.
• Let op dat de vloeistof uit de gerechten niet helemaal verdampt.
Als u dit niet in acht neemt kunnen de gerechten aanbranden
en de ovenschaal en kookplaat beschadigd worden. Neem ook
de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het fornuis in acht,
vooral bij inductiefornuizen.
• Indien de ecompact ® met heet eten gevuld is, moet deze tijdens het dragen veilig en goed vastgehouden worden aan de
handgrepen.
• Grijp nooit in de stoom. Als u het deksel van de ovenschaal
neemt resp. de inzetten uit de schaal haalt, ontsnapt waterdamp. Deze damp kan tot 100 °C heet zijn en veroorzaakt
brandwonden, als u geen geschikte beschermende middelen
(pannenlappen e.d.) gebruikt en de damp in aanraking komt
met de huid.
• Als u de inzetten en tussenstukken uit de ovenschaal wilt halen,
gebruik dan pannenlappen, omdat de inzetten en tussenstukken heel heet worden.
• Beweeg de ecompact ® heel voorzichtig, als hij gevuld is. Vermijd plotselinge bewegingen, omdat anders hete vloeistof over
de rand kan lopen.
• Tijdens het braden bestaat gevaar voor verbrandingen, omdat
hete olie of vet uit de ovenschaal kan spatten, als deze in contact komen met het vocht dat in de gerechten zit.
• Als u dikvloeibare gerechten wilt koken, moet u een deksel
gebruiken of de energietoevoer reduceren, omdat dikvloeibare
gerechten uit de ovenschaal kunnen spatten.
• Roer de gerechten af en toe om, om te voorkomen dat ze als
gevolg van kookvertraging uit de ovenschaal spatten.
• Zet de hete ecompact ® uitsluitend op een geschikt, hittebestendig oppervlak neer.
Gevaar
• Raak tijdens het gebruik nooit de hete buitenkant van de
ecompact ® of de handgrepen van de inzetten aan, maar alleen
de handgrepen van de ovenschaal of van het deksel. Gebruik
zonodig pannenlappen enz.
90
• Laat de ecompact ® tijdens het gebruik nooit onbeheerd achter.
• Laat kinderen nooit zonder toezicht in de buurt van heet kookgerei komen.
Belangrijke veiligheidsinstructies
Voor de eerste ingebruikneming
Waarschuwing
Instructie
Als u de ecompact ® in de oven wilt zetten, denk dan a.u.b. bovendien aan het volgende (vooral bij bakovens zonder uitschuifbaar
rooster of uitschuifbare braadslede):
• Gebruik de ecompact ® uitsluitend doelmatig, d.w.z. alleen om
in het gewone huishouden levensmiddelen toe te bereiden.
Bij ondoelmatig gebruik vervalt de garantie van de fabrikant.
• Raak de hete binnenwanden van de oven niet aan, als u de
ovenschaal in de oven zet of eruit haalt, om brandwonden aan
uw handen of armen te voorkomen.
• Verwijder alle eventueel aanwezige stickers en aanhangers.
STOP
• Houd rekening met het eigen gewicht van de ovenschaal,
als u deze uit de oven haalt.
• De componenten van de ecompact ® grondig uitspoelen en
goed afdrogen. Thermometer alleen maar met een vochtige
doek afvegen.
NL
• Haal de ecompact ® steeds met behulp van ovenwanten,
pannenlappen enz. uit de oven, omdat alle oppervlakken, ook
de handgrepen en het deksel, in de bakoven heel heet worden.
Veiligheid behouden:
Neem onze reinigings- en onderhoudsinstructies in acht. Neem bij
reparaties contact op met uw vakhandelaar.
Berg deze gebruiksaanwijzing goed op,
zodat u deze later nog eens kunt naslaan.
91
Instructies voor het gebruik
STOP
Instructie
• Bij het openen van het deksel ontsnapt hete waterdamp die
brandwonden kan veroorzaken. Daarom moet het deksel scharnierachtig, van het lichaam vandaan wijzend, geopend worden
(verg. afb. 1). Daardoor ontsnapt de stoom van het lichaam
vandaan.
• Als u de inzetten uit de ovenschaal wilt halen, moet u eerst het
deksel verwijderen en daarna de inzetten aan de handgrepen
vasthouden en eruit halen. Gebruik pannenlappen enz., omdat
de inzetten heel heet worden.
• De hoogste stand alleen gebruiken voor het verhitten van de
ovenschaal, op tijd omlaag schakelen en de gerechten op een
lagere stand gaar laten worden.
• De ecompact ® is optimaal geschikt voor ovale kookvelden
(170 x 265 mm), maar kan echter ook op ronde kookvelden
gebruikt worden.
• Om krassen op het kookgerei en het kookveld te vermijden,
moet de ecompact ® tijdens het gebruik op een glazen oppervlak, zoals een inductiefornuis of een glaskeramische kookplaat, steeds opgetild worden en mag niet over het glazen oppervlak heen geschoven worden.
Afb. 1: Scharnierachtig optillen van het deksel
• De ecompact ® is optimaal geschikt voor gebruik in een bakoven. Maak a.u.b. gebruik van pannenlappen of iets dergelijks,
omdat het kookgerei in de bakoven heel heet wordt.
• Vermijd stevig afkloppen van hard keukengerei met scherpe
randen op de ovenschaal, omdat dit beschadigingen kan veroorzaken.
• Om te voorkomen dat tijdens het afblussen vet / olie opspat of
om het uittreden van hete stoom te reduceren, raden wij aan
om met heet water af te blussen.
92
De ecompact® componenten
• De ovenschaal kan zowel op een fornuis als ook in een bakoven
tot 250 °C gebruikt worden.
• Als de bodem van uw ovenschaal niet helemaal op het kookveld aansluit, is dit geen reden om te reclameren. Toleranties
tussen de ovenschaal en het kookveld zijn een gevolg van de
productietechniek en hebben geen nadelige invloed op de
kookresultaten.
Glazen deksel (naar keuze verkrijgbaar)
• Het glazen deksel is hittebestendig tot 200 °C. Het hete deksel
a.u.b. niet met koud water afspoelen of op een koud oppervlak
neerleggen.
• Optimaal geschikt voor gebruik in een heteluchtbakoven,
echter niet bij bovenhitte of gril, omdat hierbij duidelijk hogere
oppervlaktemperaturen ontstaan.
• Om het hete deksel te openen raden wij aan om pannenlappen
te gebruiken en om het deksel scharnierachtig open te maken
(zie afb.1).
• Tijdens het stomen treden aan de rand van het deksel op meerdere plaatsen een beetje stoom uit.
Thermometer (naar keuze verkrijgbaar)
• De thermometer maakt het mogelijk om de optimale gaartemperatuur te controleren, zo worden de vitamines behouden en
blijven het vlees en de vis sappig en mals.
• Vooral bij het stomen en bij het gaarstomen bij lagere temperaturen speelt de exacte gaartemperatuur een belangrijke
rol; met behulp van de thermometer kunt u deze temperatuur
steeds controleren.
• De thermometer kan in een bakoven tot een temperatuur van
200 °C gebruikt worden.
Door de energietoevoer op tijd te reduceren kan
energie bespaard worden.
Tip
Stoominzetten met tussenstukken (naar keuze verkrijgbaar)
• De twee stoominzetten kunnen zowel apart als ook samen
gebruikt worden (hoge inzet onderaan, lage inzet bovenaan).
• De hoge stoominzet is geschikt voor grotere gerechten tot
een hoogte van 10 cm en heeft, als hij apart wordt gebruikt,
een inhoud van 5,5 l, de lage stoominzet bevat 3,6 l.
• De stoominzetten kunnen d.m.v. de tussenstukken flexibel
onderverdeeld worden.
• Door de vele combinatiemogelijkheden van stoominzetten en
tussenstukken kunnen meerdere gerechten tegelijk gaar worden. Bij verschillende gaartijden worden de gerechten na elkaar
in de ovenschaal gelegd.
• De hete tussenstukken zijn gemakkelijk te verwijderen met
behulp van pannenlappen.
93
NL
Silargan® rechthoekige ovenschaal
• Het onderste deel van de ecompact ® kan net als een gewone
ovenschaal worden gebruikt, zowel voor het aanbraden, smoren als ook voor ovenschotels. Door het donkere oppervlak en
de extra dikke staalkern worden tijdens het stomen of braden
de beste resultaten verkregen.
De componenten van de ecompact®
Artikel-benaming
Artikel-nr.
Silargan® rechthoekige ovenschaal
94
Glazen deksel
5238.3020.01
Thermometer
0022.6070.01
Stoominzet hoog,
met 2 tussenstukken
1529.7120.01
Stoominzet laag,
met 2 tussenstukken
1529.7110.01
2 tussenstukken
1529.7102.01
Handige accessoires
Intensiefreiniger vloeibaar
Art.nr. 0051.8888.01
Kookwekker Puk
(rvs)
Art.nr. 0068.0022.01
NL
Vleesthermometer Contatto
Art.nr. 0022.5062.01
Kookwekker Diavolo
(rvs)
Art.nr. 0068.0015.01
Kookwekker Swing
(rvs / kunststof)
Art.nr. 0068.0020.01
verdere accessoires vindt u op internet – www.silit.com
95
Koken met de ecompact®
Veelzijdige gebruiksmogelijkheden
van de ecompact®
Braden / smoren
De ecompact ® is als ovenschaal uitstekend geschikt om vlees te
braden of te smoren.
Ideaal om het vlees bij hoge temperaturen snel en knapperig aan
te braden, perfect om het bij gemiddelde temperaturen gelijkmatig bruin te laten worden.
Tijdens het smoren (aanbraden in de open ovenschaal, vloeistof
toevoegen en in de gesloten ovenschaal verder gaar laten worden) gaat een deel van de aromastoffen op in de vleesfond en
wordt een lekkere vleessaus.
De ovenschaal kan zowel op een fornuis als ook in een bakoven
gebruikt worden. De thermometer en het glazen deksel zijn in de
bakoven hittebestendig tot 200 °C.
Koken in de stoominzet (stomen / stoven)
Alles, wat niet aangebraden of knapperig moet worden, kan in
een stoominzet gestoomd worden. Door de stoom worden de gerechten gelijkmatig gaar. Groente blijft mals en toch knapperig,
gevogelte blijft sappig en vis valt niet uiteen. Omdat de levensmiddelen niet direct met water in aanraking komen, behouden ze
hun intensieve aroma.
Omdat stoom geen smaak overdraagt, kunnen zo meerdere gerechten tegelijk gaar gestoomd worden.
Tip
96
Om ook tijdens het gaarstomen in een inzet een mooie
korst en roosteraroma’s te behouden, kunt u een gerecht, zoals bijv. vlees, eerst even in de ovenschaal
aanbraden en daarna in de inzet door de stoom verder
gaar laten worden.
Gaarstomen bij lage temperaturen
Gaarstomen bij lage temperaturen is een behoedzame manier om
vlees of vis op het fornuis of in de bakoven gaar te laten worden.
Met deze methode voorkomt men dat bijzonder mager vlees of
gevoelige vis droog en taai wordt. Alles blijft mals en sappig.
Tip
Het is bijzonder raadzaam om de gerechten bij lagere
temperaturen op het fornuis te stomen, omdat de gerechten hier in vergelijking tot het stomen bij lagere
temperaturen in de bakoven minder gaartijd nodig
hebben en heel sappig blijven. Door de geringere
gaartijd en de lagere temperatuur wordt tegelijkertijd
energie bespaard.
Gratineren
De ovenschaal kan als soufflévorm in de bakoven worden gebruikt. Door zijn handige rechthoekige vorm is de Silargan® ovenschaal ook uitstekend geschikt om te gratineren.
Beroken
De ecompact ® is ook optimaal geschikt om gerechten te roken.
De gerechten worden tijdens het beroken door de rook doortrokken en krijgen hierdoor een aangenaam aroma.
Stomen
Waarschuwing
Om stoom te genereren is 0,5 – 1 liter vloeistof vereist (afhankelijk van de gaartijd en de temperatuur). Als vloeistof kan water,
fond, wijn enz. worden gebruikt.
Tip
Het aroma van de gerechten kan verfijnd worden door
aromatiserende ingrediënten, zoals bijv. kruiden of
specerijen, aan de vloeistof toe te voegen. Het gearomatiseerde kooknat kan vervolgens uitstekend worden gebruikt om sauzen te bereiden.
Schade door verkeerde vulcapaciteit
Te weinig vloeistof kan ertoe leiden dat de pan oververhit raakt.
Vul de pan altijd met voldoende vloeistof om stoom te genereren. Zo zorgt u ervoor dat de pan niet “droogkookt” en voorkomt
u beschadiging van de pan en van het fornuis.
Als u te veel vloeistof in de pan doet of de pan ongelijkmatig vult,
kunnen brandwonden ontstaan doordat de inhoud van de pan
over de rand gutst of doordat de pan omkiept.
• Vul de pan nooit met te veel water en te veel gerechten.
Om met aroma te stomen zijn de volgende ingrediënten
bijzonder geschikt:
• Vul de ecompact ® gelijkmatig.
• Verse kruiden: tijm, salie, rozemarijn, estragon, basilicum, majoraan, kervel.
NL
• Specerijen: kruidnagels, kaneelstokjes, laurierbladeren, jeneverbessen, gestampte koriander.
• Groenten: sjalotten, venkel, lenteuitjes, selderij, knoflook.
97
Stomen
STOP
Instructie
De gaartijd begint, als de temperatuur het groene
gedeelte van de temperatuurweergave heeft bereikt of zodra zichtbaar stoom uittreedt!
Als meerdere levensmiddelen tegelijk gestoomd worden, die verschillende gaartijden hebben, moeten de afzonderlijke gaartijden
in acht genomen worden. De levensmiddelen met de langste
gaartijd worden als eerste in de pan gedaan, daarna volgen de
andere gerechten, afhankelijk van de betreffende gaartijd.
De aangegeven gaartijden zijn richtwaarden en zijn afhankelijk
van de volgende criteria:
• Grootte en kwaliteit van de gerechten.
• Als twee inzetten gebruikt worden, is voor de bovenste inzet
een iets langere gaartijd vereist.
• Als er tijdens het stomen nog gerechten toegevoegd worden,
wordt de gaartijd van de toegevoegde gerechten ca. 5 tot
10 min. langer.
• Bij zeer grote hoeveelheden (vanaf ca. 2 kg) wordt de gaartijd
ook langer.
• Om de kerntemperatuur in de gerechten te controleren, moet
bovendien een vleesthermometer gebruikt worden.
98
Aanbevolen temperatuur (thermometer in het deksel)
Algemeen
90 – 100 °C
Gaarstomen bij lage temperaturen
Vlees
80 °C
Vis
70 – 75 °C
(Attentie: bij het stomen van vis het fornuis reeds bij 50 °C in
een lagere stand schakelen, anders stijgt de temperatuur te snel!)
Gaartijden tabel
Stomen op het fornuis (gerechten in de inzet)
Voor het stomen is ca. 0,5 – 1 liter vloeistof nodig (afhankelijk van de gaartijd en de temperatuur). In geval van twijfel geldt: Liever te kort
dan te lang gaar laten worden, want nagaren is altijd mogelijk, terwijl verkookte gerechten nooit meer “knapperig” worden.
Hoeveelheid / grootte
Gaartijd
Kip
heel
ca. 85 min
Kippenborst
ca. 40 min
Drumsticks
ca. 35 min
Hertengebraad
ca. 1000 g
ca. 40 min
Kalfsgebraad
ca. 1000 g
ca. 40 min
Lamsbout
ca. 1500 g
ca. 90 min
Rundergebraad
ca. 500 g
ca. 30 min
Rundergebraad
ca. 1000 g
ca. 60 min
Runderlende steaks
ca. 20 min
Reebout
ca. 1000 g
ca. 50 min
Varkensfilet
heel, ca. 500 g
ca. 20 min
Varkensruggebraad
ca. 1000 g
ca. 60 min
Wildzwijngebraad
ca. 1000 g
ca. 50 min
Gaarstomen bij lage temperaturen (kerntemperatuur in het vlees slechts ca. 65 °C)
Gevuld gebraad
ca. 1000 g
ca. 60 min
(varkensnekgebraad)
Varkensruggebraad
ca. 1000 g
ca. 60 min
Varkensruggebraad
ca. 1500 g
ca. 135 min
Vis
Hoeveelheid / grootte
Gaartijd
Forel ‘Müllerin Art’
heel
ca. 10 min
Forel (gevuld)
heel, in aluminiumfolie
ca. 45 min
Karper (gevuld)
heel, in aluminiumfolie
ca. 60 min
Koolvisfilet
ca. 6 min
Zeewolffilet
ca. 20 min
Wilde zalmfilet
ca. 15 min
Gaarstomen bij lage temperaturen (kerntemperatuur in de vis slechts ca. 65 °C)
Forel
ca. 14 min
Zalmforel
ca. 14 min
Koolvisfilet
ca. 10 min
Wilde zalmfilet
ca. 20 min
Opmerking
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
even aanbraden en stomen*
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
even aanbraden en stomen*
80 °C
even aanbraden en stomen*
even aanbraden, dan op de ovenschaalbodem in de bakoven garen
80 °C
80 °C
Opmerking
NL
Vlees / gevogelte
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
even aanbraden en stomen*
in aluminiumfolie, stomen
in aluminiumfolie, stomen
stomen
stomen
stomen
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
stomen
stomen
stomen
stomen
70 – 75 °C
70 – 75 °C
70 – 75 °C
70 – 75 °C
*Bij vlees of vis die alleen maar gestoofd wordt, wordt de gaartijd ca. 5 minuten langer.
99
Gaartijden tabel
Groenten
Hoeveelheid / grootte
Gaartijd
Opmerking
Bloemkool
Bonen, groen
Broccoli
Champignons
Erwten
Wortelen
Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen
Koolrabi
Koolrabi
Prei
Asperges, groen
Asperges, wit
Courgette
Groenteschotel
roosjes
gehalveerd
roosjes
schijfjes
diepvries
schijfjes, ca. 3 – 4 mm
grootte v. suikerklontjes
kwart (middelgroot)
heel, ca. 5 cm
staafjes
schijfjes
schijfjes
heel, 1000 g
heel, 1000 g
schijfjes, ca. 4-5 mm
gemengd
ca. 20 – 30 min
ca. 20 – 25 min
ca. 18 – 28 min
ca. 8 min
ca. 5 min
ca. 20 min
ca. 18 min
ca. 20 min
ca. 40 min
ca. 20 min
ca. 20 – 30 min
ca. 15 – 25 min
ca. 25 min
ca. 20 min
ca. 10 min
ca. 15 – 25 min
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
stomen
Overige
Hoeveelheid / grootte
Gaartijd
Opmerking
gevuld
ca. 25 min
ca. 25 min
ca. 45 min
alleen in stoom, inzetten iets invetten
alleen in stoom, inzetten iets invetten
alleen in stoom, inzetten iets invetten
Hoeveelheid / grootte
Gaartijd
Opmerking
Stoomnoedels
Stoomnoedels
-
ca. 15 – 20 min
ca. 30 min
Pastaschotel
-
ca. 30 min
Ovenschotels
-
ca. 30 min
op het fornuis, zonder inzet
in de bakoven, zonder inzet
in de bakoven, zonder inzet, zonder
deksel
in de bakoven, zonder inzet, zonder
deksel
Aardappelknoedels
Broodknoedels
Paprika
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
90 – 100 °C
90 – 100 °C
90 – 100 °C
Stomen in de ovenschaal (zonder inzet)
Overige
100
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
90 – 100 °C
-
Beroken
Afb. 1
Handleiding beroken
Benodigde ecompact ® componenten: ovenschaal, deksel en
thermometer, hoge en / of lage inzet, evt. tussenstukken.
• Ca. 2 eetl. rookmeel* (verkrijgbaar bijv. in visserswinkels) in
twee kleine hoopjes in het middelste deel van de schaalbodem
leggen (niet verdelen) en een paar druppels water erop druppelen (zie afb. 1).
• Een stukje aluminium folie verfrommelen en losjes over het
rookmeel heen leggen (zie afb. 2). Het sap uit de gerechten
mag niet met het rookmeel in aanraking komen.
Afb. 2
• De inzet in de ovenschaal zetten (de bodem van de inzet van tevoren licht met slaolie insmeren, zodat de gerookte gerechten
later gemakkelijker verwijderd kunnen worden).
• De gerookte gerechten droog betten, kruiden volgens recept
toevoegen en inmaken.
• De te roken gerechten op de bodem van de inzet of over de
tussenstukken heen leggen (bijv. bij een hele vis) en het deksel
op de schaal plaatsen (zie afb. 3).
Afb. 3
• De ovenschaal nu op het kookveld verhitten. Zodra rook in de
stoomruimte zichtbaar wordt, de energietoevoer meteen tot de
helft verlagen > nu begint de gaartijd.
Waarschuwing
Attentie: de ovenschaal mag in geen geval
oververhit worden! De energietoevoer op
tijd verlagen!
• Als de helft van de gaartijd verstreken is, moet het fornuis uitgeschakeld worden; er dient echter op gelet te worden, dat er
tijdens de hele gaartijd rook te zien is.
• De temperatuur die de thermometer weergeeft stijgt tijdens
het beroken langzaam tot ca. 70 – 75 °C bij vis en tot 90 °C
bij vlees.
101
NL
Waarschuwing
Tijdens het beroken wordt de ovenschaal droog
verhit. Daarom moet de ovenschaal tijdens het
beroken steeds onder toezicht staan, omdat
het kookgerei en / of het fornuis anders beschadigd kunnen worden.
Beroken
Waarschuwing
• Geen brandbare voorwerpen in de directe omgeving van de
ecompact ® laten staan.
• Bij het openen van het deksel kunnen smeulende deeltjes
rookmeel naar buiten worden geslingerd, als deze deeltjes niet
zoals hierboven beschreven afgedekt worden.
• Bij het verbranden of oververhitten van levensmiddelen of van
rookmeel kunnen dampen uittreden die schadelijk zijn voor
de gezondheid. Levensmiddelen mogen daarom uitsluitend
volgens de voorschriften worden gebruikt. De energietoevoer
moet op tijd gereduceerd resp. aangepast worden, om te vermijden dat levensmiddelen verbranden of oververhit raken.
• Voordat het gebruikte rookmeel als afval wordt verwijderd, moet het eerst 12 uur afkoelen of als alternatief met
warm water geblust worden.
Gaartijden tabel beroken
Vis
Zalmforel
Forel
Vlees
Buikspek
Rib / platte rib
Varkensham
Tip
Hoeveelheid / grootte
Gaartijd
Opmerking
filet
heel
ca. 30 – 40 min
ca. 30 – 40 min
in de inzet gerookt
in de inzet gerookt
Hoeveelheid / grootte
Gaartijd
Opmerking
500 g
500 g
500 g
ca. 45 min
ca. 45 min
ca. 50 min
in de inzet gerookt
in de inzet gerookt
in de inzet gerookt
Hoe langer een gerecht gerookt wordt, hoe intensiever de rooksmaak wordt. Het volle rookaroma ontwikkelt zich, als men het gerookte gerecht in aluminiumfolie wikkelt en een paar uur op een koele plaats laat
rusten.
*Rookmeel: de meest geliefde smaakvarianten zijn: jeneverbes, beuk, berk, knotwilg.
102
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
stijgt langzaam tot 75 °C
stijgt langzaam tot 75 °C
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
stijgt langzaam tot 90 °C
stijgt langzaam tot 90 °C
stijgt langzaam tot 90 °C
Instructies voor reiniging en onderhoud
• Alle onderdelen na elk gebruik grondig reinigen met heet water,
afwasmiddel en een huishoudspons (zachte kant).
• Voor de reiniging a.u.b. nooit een staalborstel, zandhoudend
schuurmiddel of de harde kant van een huishoudspons gebruiken. De ovenschaal is weliswaar krasbestendig, maar vaak
bevatten de harde kanten van sponzen een schuurmiddel met
heel hard korund, dat het oppervlak blijvend beschadigt.
• Bij witte eiwitvlekken, andere hardnekkige vlekken of levensmiddelresten raden wij aan om de vloeibare reiniger van de
firma Silit te gebruiken; verkrijgbaar in de Silit vakhandel.
• Als er na het gebruik vlekken in het kookgerei verschijnen die
zich niet door gewoon afwassen met een afwasmiddel of in de
vaatwasser laten verwijderen, moet azijnwater (leidingwater
met huishoudazijn) worden gebruikt om deze vlekken te verwijderen.
• Kookgerei goed afgedroogd bewaren.
• De ovenschaal, het glazen deksel, de inzetten en de tussenstukken kunnen in de vaatwasser gereinigd worden.
• De thermometer is niet geschikt voor de vaatwasser; a.u.b. gewoon met een vochtige doek afvegen.
NL
• Levensmiddelen niet laten indrogen. Aangekoekte levensmiddelresten weken en voorzichtig met een spons of een borstel
verwijderen.
103
Storingen verhelpen
Wat is er aan de hand
Dit kan een van de volgende oorzaken hebben
En zo lost u het op
Deksel laat zich niet openen
Vuile siliconenrand (thermometer ingestoken)
Thermometer eruit trekken > het vacuüm
verdwijnt en het deksel kan verwijderd worden.
Openingen in de dekselrand en de opening voor
de thermometer schoon houden.
104