Silit Dampfgarer ecompact Handleiding

Type
Handleiding
89
NL
Legenda symbolen
Dit symbool waarschuwt voor acute gevaren die kun-
nen leiden tot ernstige verwondingen (bijv. door stoom
en hete oppervlakken).
Dit symbool waarschuwt voor mogelijke risico’s die
kunnen leiden tot ernstige verwondingen.
Het niet opvolgen van instructies kan leiden tot storin-
gen tijdens het gebruik van uw ecompact
®
.
Tips geven u waardevolle aanwijzingen voor een pro-
bleemloos gebruik van uw ecompact
®
.
De kwaliteitskenmerken van uw ecompact
®
Ovenschaal van Silargan
®
• Superhard, keramisch en vrijwel poriënvrij oppervlak.
• Smaakneutraal en hygiënisch.
• Uitstekende kook- en braadeigenschappen.
• Bijzonder energiebesparend door een snelle warmteopname
en een gelijkmatige warmteoverdracht aan het braadgoed.
• Geschikt voor alle types fornuizen en bakovens, optimaal
voor inductiefornuizen.
• Made in Germany.
• Bijzonder veelzijdig te gebruiken door twee stoominzetten van
verschillende grootte die met behulp van tussenstukken extra
onderverdeeld kunnen worden.
• De handgrepen aan de ovenschaal en het deksel worden tijdens
het koken op het fornuis niet heet. Denk er a.u.b. aan dat de hand-
grepen in de bakoven daarentegen wel degelijk heet worden.
• Deksel van hittebestendig veredeld glas voor zichtkoken.
• Goed sluitende speciale rand van silicone garandeert dat het
deksel optimaal past en voorkomt klapperende geluiden tijdens
het koken.
• Integreerbare thermometer om de temperatuur te controleren.
• Gemakkelijk te onderhouden en onverwoestbaar, mits de
navolgende instructies opgevolgd worden.
®
de andere onderdelen.
Gevaar
Waarschuwing
STOP
Instructie
Tip
30 jaar garantie op het Silargan -oppervlak, 2 jaar garantie op
90
Belangrijke veiligheidsinstructies
• Indien de ecompact
®
met heet eten gevuld is, moet deze tij-
dens het dragen veilig en goed vastgehouden worden aan de
handgrepen.
• Grijp nooit in de stoom. Als u het deksel van de ovenschaal
neemt resp. de inzetten uit de schaal haalt, ontsnapt water-
damp. Deze damp kan tot 100 °C heet zijn en veroorzaakt
brandwonden, als u geen geschikte beschermende middelen
(pannenlappen e.d.) gebruikt en de damp in aanraking komt
met de huid.
• Als u de inzetten en tussenstukken uit de ovenschaal wilt halen,
gebruik dan pannenlappen, omdat de inzetten en tussenstuk-
ken heel heet worden.
• Beweeg de ecompact
®
heel voorzichtig, als hij gevuld is. Ver-
mijd plotselinge bewegingen, omdat anders hete vloeistof over
de rand kan lopen.
• Tijdens het braden bestaat gevaar voor verbrandingen, omdat
hete olie of vet uit de ovenschaal kan spatten, als deze in con-
tact komen met het vocht dat in de gerechten zit.
• Als u dikvloeibare gerechten wilt koken, moet u een deksel
gebruiken of de energietoevoer reduceren, omdat dikvloeibare
gerechten uit de ovenschaal kunnen spatten.
• Roer de gerechten af en toe om, om te voorkomen dat ze als
gevolg van kookvertraging uit de ovenschaal spatten.
• Zet de hete ecompact
®
uitsluitend op een geschikt, hittebe-
stendig oppervlak neer.
• Laat de ecompact
®
tijdens het gebruik nooit onbeheerd achter.
• Laat kinderen nooit zonder toezicht in de buurt van heet kook-
gerei komen.
Lees deze instructies voor het gebruik aandachtig door. Laat de
ecompact
®
uitsluitend door personen gebruiken die zich van tevoren
met de gebruiksaanwijzing vertrouwd hebben gemaakt. Berg de ge-
bruiksaanwijzing goed op, zodat u deze later nog eens kunt naslaan.
Gebruik de ecompact
®
uitsluitend op geschikte fornuizen van de
volgende verhittingstypes: glaskeramische kookplaten, elektri-
sche, sensorgestuurde fornuizen en gas- en inductiefornuizen.
• Verwarm de ovenschaal nooit op de hoogste stand als deze leeg
of onbeheerd is.
• Let op dat de vloeistof uit de gerechten niet helemaal verdampt.
Als u dit niet in acht neemt kunnen de gerechten aanbranden
en de ovenschaal en kookplaat beschadigd worden. Neem ook
de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het fornuis in acht,
vooral bij inductiefornuizen.
• Raak tijdens het gebruik nooit de hete buitenkant van de
ecompact
®
of de handgrepen van de inzetten aan, maar alleen
de handgrepen van de ovenschaal of van het deksel. Gebruik
zonodig pannenlappen enz.
Waarschuwing
Gevaar
sensorglas
keramisch
elektro gas inductie
91
NL
Voor de eerste ingebruikneming
• Gebruik de ecompact
®
uitsluitend doelmatig, d.w.z. alleen om
in het gewone huishouden levensmiddelen toe te bereiden.
Bij ondoelmatig gebruik vervalt de garantie van de fabrikant.
• Verwijder alle eventueel aanwezige stickers en aanhangers.
• De componenten van de ecompact
®
grondig uitspoelen en
goed afdrogen. Thermometer alleen maar met een vochtige
doek afvegen.
Belangrijke veiligheidsinstructies
Berg deze gebruiksaanwijzing goed op,
zodat u deze later nog eens kunt naslaan.
Als u de ecompact
®
in de oven wilt zetten, denk dan a.u.b. boven-
dien aan het volgende (vooral bij bakovens zonder uitschuifbaar
rooster of uitschuifbare braadslede):
• Raak de hete binnenwanden van de oven niet aan, als u de
ovenschaal in de oven zet of eruit haalt, om brandwonden aan
uw handen of armen te voorkomen.
• Houd rekening met het eigen gewicht van de ovenschaal,
als u deze uit de oven haalt.
• Haal de ecompact
®
steeds met behulp van ovenwanten,
pannenlappen enz. uit de oven, omdat alle oppervlakken, ook
de handgrepen en het deksel, in de bakoven heel heet worden.
Veiligheid behouden:
Neem onze reinigings- en onderhoudsinstructies in acht. Neem bij
reparaties contact op met uw vakhandelaar.
Waarschuwing
STOP
Instructie
92
Instructies voor het gebruik
• Als u de inzetten uit de ovenschaal wilt halen, moet u eerst het
deksel verwijderen en daarna de inzetten aan de handgrepen
vasthouden en eruit halen. Gebruik pannenlappen enz., omdat
de inzetten heel heet worden.
• De hoogste stand alleen gebruiken voor het verhitten van de
ovenschaal, op tijd omlaag schakelen en de gerechten op een
lagere stand gaar laten worden.
• De ecompact
®
is optimaal geschikt voor ovale kookvelden
(170 x 265 mm), maar kan echter ook op ronde kookvelden
gebruikt worden.
• Om krassen op het kookgerei en het kookveld te vermijden,
moet de ecompact
®
tijdens het gebruik op een glazen opper-
vlak, zoals een inductiefornuis of een glaskeramische kook-
plaat, steeds opgetild worden en mag niet over het glazen op-
pervlak heen geschoven worden.
• De ecompact
®
is optimaal geschikt voor gebruik in een bak-
oven. Maak a.u.b. gebruik van pannenlappen of iets dergelijks,
omdat het kookgerei in de bakoven heel heet wordt.
• Vermijd stevig afkloppen van hard keukengerei met scherpe
randen op de ovenschaal, omdat dit beschadigingen kan ver-
oorzaken.
• Om te voorkomen dat tijdens het afblussen vet / olie opspat of
om het uittreden van hete stoom te reduceren, raden wij aan
om met heet water af te blussen.
Bij het openen van het deksel ontsnapt hete waterdamp die
brandwonden kan veroorzaken. Daarom moet het deksel schar-
nierachtig, van het lichaam vandaan wijzend, geopend worden
(verg. afb. 1). Daardoor ontsnapt de stoom van het lichaam
vandaan.
Afb. 1: Scharnierachtig optillen van het deksel
STOP
Instructie
93
NL
De ecompact
®
componenten
Silargan
®
rechthoekige ovenschaal
• Het onderste deel van de ecompact
®
kan net als een gewone
ovenschaal worden gebruikt, zowel voor het aanbraden, smo-
ren als ook voor ovenschotels. Door het donkere oppervlak en
de extra dikke staalkern worden tijdens het stomen of braden
de beste resultaten verkregen.
• De ovenschaal kan zowel op een fornuis als ook in een bakoven
tot 250 °C gebruikt worden.
• Als de bodem van uw ovenschaal niet helemaal op het kook-
veld aansluit, is dit geen reden om te reclameren. Toleranties
tussen de ovenschaal en het kookveld zijn een gevolg van de
productietechniek en hebben geen nadelige invloed op de
kookresultaten.
Glazen deksel (naar keuze verkrijgbaar)
• Het glazen deksel is hittebestendig tot 200 °C. Het hete deksel
a.u.b. niet met koud water afspoelen of op een koud oppervlak
neerleggen.
• Optimaal geschikt voor gebruik in een heteluchtbakoven,
echter niet bij bovenhitte of gril, omdat hierbij duidelijk hogere
oppervlaktemperaturen ontstaan.
• Om het hete deksel te openen raden wij aan om pannenlappen
te gebruiken en om het deksel scharnierachtig open te maken
(zie afb.1).
• Tijdens het stomen treden aan de rand van het deksel op meer-
dere plaatsen een beetje stoom uit.
Thermometer (naar keuze verkrijgbaar)
• De thermometer maakt het mogelijk om de optimale gaartem-
peratuur te controleren, zo worden de vitamines behouden en
blijven het vlees en de vis sappig en mals.
• Vooral bij het stomen en bij het gaarstomen bij lagere tem-
peraturen speelt de exacte gaartemperatuur een belangrijke
rol; met behulp van de thermometer kunt u deze temperatuur
steeds controleren.
• De thermometer kan in een bakoven tot een temperatuur van
200 °C gebruikt worden.
Door de energietoevoer op tijd te reduceren kan
energie bespaard worden.
Stoominzetten met tussenstukken (naar keuze verkrijgbaar)
• De twee stoominzetten kunnen zowel apart als ook samen
gebruikt worden (hoge inzet onderaan, lage inzet bovenaan).
• De hoge stoominzet is geschikt voor grotere gerechten tot
een hoogte van 10 cm en heeft, als hij apart wordt gebruikt,
een inhoud van 5,5 l, de lage stoominzet bevat 3,6 l.
• De stoominzetten kunnen d.m.v. de tussenstukken flexibel
onderverdeeld worden.
• Door de vele combinatiemogelijkheden van stoominzetten en
tussenstukken kunnen meerdere gerechten tegelijk gaar wor-
den. Bij verschillende gaartijden worden de gerechten na elkaar
in de ovenschaal gelegd.
• De hete tussenstukken zijn gemakkelijk te verwijderen met
behulp van pannenlappen.
Tip
94
De componenten van de ecompact
®
Silargan
®
rechthoekige ovenschaal
Artikel-benaming Artikel-nr.
Glazen deksel 5238.3020.01
Thermometer 0022.6070.01
Stoominzet hoog, 1529.7120.01
met 2 tussenstukken
Stoominzet laag, 1529.7110.01
met 2 tussenstukken
2 tussenstukken 1529.7102.01
95
NL
Handige accessoires
verdere accessoires vindt u op internet – www.silit.com
Intensiefreiniger vloeibaar
Art.nr. 0051.8888.01
Kookwekker Diavolo
(rvs)
Art.nr. 0068.0015.01
Kookwekker Swing
(rvs / kunststof)
Art.nr. 0068.0020.01
Vleesthermometer Contatto
Art.nr. 0022.5062.01
Kookwekker Puk
(rvs)
Art.nr. 0068.0022.01
96
Koken met de ecompact
®
Veelzijdige gebruiksmogelijkheden
van de ecompact
®
Braden / smoren
De ecompact
®
is als ovenschaal uitstekend geschikt om vlees te
braden of te smoren.
Ideaal om het vlees bij hoge temperaturen snel en knapperig aan
te braden, perfect om het bij gemiddelde temperaturen gelijkma-
tig bruin te laten worden.
Tijdens het smoren (aanbraden in de open ovenschaal, vloeistof
toevoegen en in de gesloten ovenschaal verder gaar laten wor-
den) gaat een deel van de aromastoffen op in de vleesfond en
wordt een lekkere vleessaus.
De ovenschaal kan zowel op een fornuis als ook in een bakoven
gebruikt worden. De thermometer en het glazen deksel zijn in de
bakoven hittebestendig tot 200 °C.
Koken in de stoominzet (stomen / stoven)
Alles, wat niet aangebraden of knapperig moet worden, kan in
een stoominzet gestoomd worden. Door de stoom worden de ge-
rechten gelijkmatig gaar. Groente blijft mals en toch knapperig,
gevogelte blijft sappig en vis valt niet uiteen. Omdat de levens-
middelen niet direct met water in aanraking komen, behouden ze
hun intensieve aroma.
Omdat stoom geen smaak overdraagt, kunnen zo meerdere ge-
rechten tegelijk gaar gestoomd worden.
Om ook tijdens het gaarstomen in een inzet een mooie
korst en roosteraroma’s te behouden, kunt u een ge-
recht, zoals bijv. vlees, eerst even in de ovenschaal
aanbraden en daarna in de inzet door de stoom verder
gaar laten worden.
Gaarstomen bij lage temperaturen
Gaarstomen bij lage temperaturen is een behoedzame manier om
vlees of vis op het fornuis of in de bakoven gaar te laten worden.
Met deze methode voorkomt men dat bijzonder mager vlees of
gevoelige vis droog en taai wordt. Alles blijft mals en sappig.
Het is bijzonder raadzaam om de gerechten bij lagere
temperaturen op het fornuis te stomen, omdat de ge-
rechten hier in vergelijking tot het stomen bij lagere
temperaturen in de bakoven minder gaartijd nodig
hebben en heel sappig blijven. Door de geringere
gaartijd en de lagere temperatuur wordt tegelijkertijd
energie bespaard.
Gratineren
De ovenschaal kan als soufflévorm in de bakoven worden ge-
bruikt. Door zijn handige rechthoekige vorm is de Silargan
®
oven-
schaal ook uitstekend geschikt om te gratineren.
Beroken
De ecompact
®
is ook optimaal geschikt om gerechten te roken.
De gerechten worden tijdens het beroken door de rook doortrok-
ken en krijgen hierdoor een aangenaam aroma.
Tip
Tip
97
NL
Stomen
Om stoom te genereren is 0,5 1 liter vloeistof vereist (afhanke-
lijk van de gaartijd en de temperatuur). Als vloeistof kan water,
fond, wijn enz. worden gebruikt.
Het aroma van de gerechten kan verjnd worden door
aromatiserende ingrediënten, zoals bijv. kruiden of
specerijen, aan de vloeistof toe te voegen. Het gearo-
matiseerde kooknat kan vervolgens uitstekend wor-
den gebruikt om sauzen te bereiden.
Om met aroma te stomen zijn de volgende ingrednten
bijzonder geschikt:
• Verse kruiden: tijm, salie, rozemarijn, estragon, basilicum, majo-
raan, kervel.
• Specerijen: kruidnagels, kaneelstokjes, laurierbladeren, jenever-
bessen, gestampte koriander.
• Groenten: sjalotten, venkel, lenteuitjes, selderij, knoflook.
Schade door verkeerde vulcapaciteit
Te weinig vloeistof kan ertoe leiden dat de pan oververhit raakt.
Vul de pan altijd met voldoende vloeistof om stoom te genere-
ren. Zo zorgt u ervoor dat de pan niet “droogkookt” en voorkomt
u beschadiging van de pan en van het fornuis.
Als u te veel vloeistof in de pan doet of de pan ongelijkmatig vult,
kunnen brandwonden ontstaan doordat de inhoud van de pan
over de rand gutst of doordat de pan omkiept.
• Vul de pan nooit met te veel water en te veel gerechten.
• Vul de ecompact
®
gelijkmatig.
Waarschuwing
Tip
STOP
98
Stomen
De gaartijd begint, als de temperatuur het groene
gedeelte van de temperatuurweergave heeft be-
reikt of zodra zichtbaar stoom uittreedt!
Als meerdere levensmiddelen tegelijk gestoomd worden, die ver-
schillende gaartijden hebben, moeten de afzonderlijke gaartijden
in acht genomen worden. De levensmiddelen met de langste
gaartijd worden als eerste in de pan gedaan, daarna volgen de
andere gerechten, afhankelijk van de betreffende gaartijd.
De aangegeven gaartijden zijn richtwaarden en zijn afhankelijk
van de volgende criteria:
• Grootte en kwaliteit van de gerechten.
• Als twee inzetten gebruikt worden, is voor de bovenste inzet
een iets langere gaartijd vereist.
• Als er tijdens het stomen nog gerechten toegevoegd worden,
wordt de gaartijd van de toegevoegde gerechten ca. 5 tot
10 min. langer.
• Bij zeer grote hoeveelheden (vanaf ca. 2 kg) wordt de gaartijd
ook langer.
• Om de kerntemperatuur in de gerechten te controleren, moet
bovendien een vleesthermometer gebruikt worden.
Aanbevolen temperatuur (thermometer in het deksel)
Algemeen 90 100 °C
Gaarstomen bij lage temperaturen
Vlees 80 °C
Vis 70 75 °C
(Attentie: bij het stomen van vis het fornuis reeds bij 50 °C in
een lagere stand schakelen, anders stijgt de temperatuur te snel!)
Instructie
99
NL
Gaartijden tabel
Stomen op het fornuis (gerechten in de inzet)
Voor het stomen is ca. 0,5 1 liter vloeistof nodig (afhankelijk van de gaartijd en de temperatuur). In geval van twijfel geldt: Liever te kort
dan te lang gaar laten worden, want nagaren is altijd mogelijk, terwijl verkookte gerechten nooit meer “knapperig” worden.
Vlees / gevogelte Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
Kip heel ca. 85 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Kippenborst - ca. 40 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Drumsticks - ca. 35 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Hertengebraad ca. 1000 g ca. 40 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Kalfsgebraad ca. 1000 g ca. 40 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Lamsbout ca. 1500 g ca. 90 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Rundergebraad ca. 500 g ca. 30 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Rundergebraad ca. 1000 g ca. 60 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Runderlende steaks ca. 20 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Reebout ca. 1000 g ca. 50 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Varkensfilet heel, ca. 500 g ca. 20 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Varkensruggebraad ca. 1000 g ca. 60 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Wildzwijngebraad ca. 1000 g ca. 50 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Gaarstomen bij lage temperaturen (kerntemperatuur in het vlees slechts ca. 65 °C)
Gevuld gebraad
(varkensnekgebraad)
ca. 1000 g ca. 60 min even aanbraden en stomen* 80 °C
Varkensruggebraad ca. 1000 g ca. 60 min even aanbraden en stomen* 80 °C
Varkensruggebraad ca. 1500 g ca. 135 min even aanbraden, dan op de oven-
schaalbodem in de bakoven garen
80 °C
Vis Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
Forel ‘Müllerin Art’ heel ca. 10 min even aanbraden en stomen* 90 100 °C
Forel (gevuld) heel, in aluminiumfolie ca. 45 min in aluminiumfolie, stomen 90 100 °C
Karper (gevuld) heel, in aluminiumfolie ca. 60 min in aluminiumfolie, stomen 90 100 °C
Koolvisfilet - ca. 6 min stomen 90 100 °C
Zeewolffilet - ca. 20 min stomen 90 100 °C
Wilde zalmfilet - ca. 15 min stomen 90 100 °C
Gaarstomen bij lage temperaturen (kerntemperatuur in de vis slechts ca. 65 °C)
Forel - ca. 14 min stomen 70 75 °C
Zalmforel - ca. 14 min stomen 70 75 °C
Koolvisfilet - ca. 10 min stomen 70 75 °C
Wilde zalmfilet - ca. 20 min stomen 70 75 °C
*Bij vlees of vis die alleen maar gestoofd wordt, wordt de gaartijd ca. 5 minuten langer.
100
Gaartijden tabel
Groenten Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
Bloemkool roosjes ca. 20 30 min stomen 90 100 °C
Bonen, groen gehalveerd ca. 20 25 min stomen 90 100 °C
Broccoli roosjes ca. 18 28 min stomen 90 100 °C
Champignons schijfjes ca. 8 min stomen 90 100 °C
Erwten diepvries ca. 5 min stomen 90 100 °C
Wortelen schijfjes, ca. 3 4 mm ca. 20 min stomen 90 100 °C
Aardappelen grootte v. suikerklontjes ca. 18 min stomen 90 100 °C
Aardappelen kwart (middelgroot) ca. 20 min stomen 90 100 °C
Aardappelen heel, ca. 5 cm ca. 40 min stomen 90 100 °C
Koolrabi staafjes ca. 20 min stomen 90 100 °C
Koolrabi schijfjes ca. 20 30 min stomen 90 100 °C
Prei schijfjes ca. 15 25 min stomen 90 100 °C
Asperges, groen heel, 1000 g ca. 25 min stomen 90 100 °C
Asperges, wit heel, 1000 g ca. 20 min stomen 90 100 °C
Courgette schijfjes, ca. 4-5 mm ca. 10 min stomen 90 100 °C
Groenteschotel gemengd ca. 15 25 min stomen 90 100 °C
Overige Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
Aardappelknoedels - ca. 25 min alleen in stoom, inzetten iets invetten 90 100 °C
Broodknoedels - ca. 25 min alleen in stoom, inzetten iets invetten 90 100 °C
Paprika gevuld ca. 45 min alleen in stoom, inzetten iets invetten 90 100 °C
Overige Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
Stoomnoedels - ca. 15 20 min op het fornuis, zonder inzet 90 100 °C
Stoomnoedels - ca. 30 min in de bakoven, zonder inzet -
Pastaschotel - ca. 30 min
in de bakoven, zonder inzet, zonder
deksel
-
Ovenschotels - ca. 30 min
in de bakoven, zonder inzet, zonder
deksel
-
Stomen in de ovenschaal (zonder inzet)
101
NL
Beroken
Handleiding beroken
Benodigde ecompact
®
componenten: ovenschaal, deksel en
thermometer, hoge en / of lage inzet, evt. tussenstukken.
• Ca. 2 eetl. rookmeel* (verkrijgbaar bijv. in visserswinkels) in
twee kleine hoopjes in het middelste deel van de schaalbodem
leggen (niet verdelen) en een paar druppels water erop drup-
pelen (zie afb. 1).
• Een stukje aluminium folie verfrommelen en losjes over het
rookmeel heen leggen (zie afb. 2). Het sap uit de gerechten
mag niet met het rookmeel in aanraking komen.
• De inzet in de ovenschaal zetten (de bodem van de inzet van te-
voren licht met slaolie insmeren, zodat de gerookte gerechten
later gemakkelijker verwijderd kunnen worden).
• De gerookte gerechten droog betten, kruiden volgens recept
toevoegen en inmaken.
• De te roken gerechten op de bodem van de inzet of over de
tussenstukken heen leggen (bijv. bij een hele vis) en het deksel
op de schaal plaatsen (zie afb. 3).
• De ovenschaal nu op het kookveld verhitten. Zodra rook in de
stoomruimte zichtbaar wordt, de energietoevoer meteen tot de
helft verlagen > nu begint de gaartijd.
Attentie: de ovenschaal mag in geen geval
oververhit worden! De energietoevoer op
tijd verlagen!
• Als de helft van de gaartijd verstreken is, moet het fornuis uit-
geschakeld worden; er dient echter op gelet te worden, dat er
tijdens de hele gaartijd rook te zien is.
• De temperatuur die de thermometer weergeeft stijgt tijdens
het beroken langzaam tot ca. 70 75 °C bij vis en tot 90 °C
bij vlees.
Tijdens het beroken wordt de ovenschaal droog
verhit. Daarom moet de ovenschaal tijdens het
beroken steeds onder toezicht staan, omdat
het kookgerei en / of het fornuis anders bescha-
digd kunnen worden.
Waarschuwing
Waarschuwing
Afb. 1
Afb. 2
Afb. 3
102
Beroken
• Geen brandbare voorwerpen in de directe omgeving van de
ecompact
®
laten staan.
• Bij het openen van het deksel kunnen smeulende deeltjes
rookmeel naar buiten worden geslingerd, als deze deeltjes niet
zoals hierboven beschreven afgedekt worden.
• Bij het verbranden of oververhitten van levensmiddelen of van
rookmeel kunnen dampen uittreden die schadelijk zijn voor
Hoe langer een gerecht gerookt wordt, hoe intensie-
ver de rooksmaak wordt. Het volle rookaroma ontwik-
kelt zich, als men het gerookte gerecht in aluminium-
folie wikkelt en een paar uur op een koele plaats laat
rusten.
de gezondheid. Levensmiddelen mogen daarom uitsluitend
volgens de voorschriften worden gebruikt. De energietoevoer
moet op tijd gereduceerd resp. aangepast worden, om te ver-
mijden dat levensmiddelen verbranden of oververhit raken.
• Voordat het gebruikte rookmeel als afval wordt verwij-
derd, moet het eerst 12 uur afkoelen of als alternatief met
warm water geblust worden.
Vis Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
Zalmforel filet ca. 30 40 min in de inzet gerookt stijgt langzaam tot 75 °C
Forel heel ca. 30 40 min in de inzet gerookt stijgt langzaam tot 75 °C
Vlees Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking
Temperatuurbereik
(thermometer in het deksel)
Buikspek 500 g ca. 45 min in de inzet gerookt stijgt langzaam tot 90 °C
Rib / platte rib 500 g ca. 45 min in de inzet gerookt stijgt langzaam tot 90 °C
Varkensham 500 g ca. 50 min in de inzet gerookt stijgt langzaam tot 90 °C
Tip
*Rookmeel: de meest geliefde smaakvarianten zijn: jeneverbes, beuk, berk, knotwilg.
Waarschuwing
Gaartijden tabel beroken
103
NL
Instructies voor reiniging en onderhoud
• Alle onderdelen na elk gebruik grondig reinigen met heet water,
afwasmiddel en een huishoudspons (zachte kant).
• Voor de reiniging a.u.b. nooit een staalborstel, zandhoudend
schuurmiddel of de harde kant van een huishoudspons gebrui-
ken. De ovenschaal is weliswaar krasbestendig, maar vaak
bevatten de harde kanten van sponzen een schuurmiddel met
heel hard korund, dat het oppervlak blijvend beschadigt.
• Kookgerei goed afgedroogd bewaren.
• Levensmiddelen niet laten indrogen. Aangekoekte levensmid-
delresten weken en voorzichtig met een spons of een borstel
verwijderen.
• Bij witte eiwitvlekken, andere hardnekkige vlekken of levens-
middelresten raden wij aan om de vloeibare reiniger van de
firma Silit te gebruiken; verkrijgbaar in de Silit vakhandel.
• Als er na het gebruik vlekken in het kookgerei verschijnen die
zich niet door gewoon afwassen met een afwasmiddel of in de
vaatwasser laten verwijderen, moet azijnwater (leidingwater
met huishoudazijn) worden gebruikt om deze vlekken te ver-
wijderen.
• De ovenschaal, het glazen deksel, de inzetten en de tussen-
stukken kunnen in de vaatwasser gereinigd worden.
• De thermometer is niet geschikt voor de vaatwasser; a.u.b. ge-
woon met een vochtige doek afvegen.
104
Storingen verhelpen
Wat is er aan de hand Dit kan een van de volgende oorzaken hebben En zo lost u het op
Deksel laat zich niet openen Vuile siliconenrand (thermometer ingestoken)
Thermometer eruit trekken > het vacuüm
verdwijnt en het deksel kan verwijderd worden.
Openingen in de dekselrand en de opening voor
de thermometer schoon houden.

Documenttranscriptie

De kwaliteitskenmerken van uw ecompact® Ovenschaal van Silargan® Legenda symbolen • Superhard, keramisch en vrijwel poriënvrij oppervlak. • Smaakneutraal en hygiënisch. • Uitstekende kook- en braadeigenschappen. Gevaar • Bijzonder energiebesparend door een snelle warmteopname en een gelijkmatige warmteoverdracht aan het braadgoed. • Geschikt voor alle types fornuizen en bakovens, optimaal voor inductiefornuizen. • Made in Germany. Dit symbool waarschuwt voor acute gevaren die kunnen leiden tot ernstige verwondingen (bijv. door stoom en hete oppervlakken). Dit symbool waarschuwt voor mogelijke risico’s die kunnen leiden tot ernstige verwondingen. Waarschuwing STOP • Bijzonder veelzijdig te gebruiken door twee stoominzetten van verschillende grootte die met behulp van tussenstukken extra onderverdeeld kunnen worden. Instructie • De handgrepen aan de ovenschaal en het deksel worden tijdens het koken op het fornuis niet heet. Denk er a.u.b. aan dat de handgrepen in de bakoven daarentegen wel degelijk heet worden. Tip Het niet opvolgen van instructies kan leiden tot storingen tijdens het gebruik van uw ecompact ®. Tips geven u waardevolle aanwijzingen voor een probleemloos gebruik van uw ecompact ®. NL • Deksel van hittebestendig veredeld glas voor zichtkoken. • Goed sluitende speciale rand van silicone garandeert dat het deksel optimaal past en voorkomt klapperende geluiden tijdens het koken. • Integreerbare thermometer om de temperatuur te controleren. • Gemakkelijk te onderhouden en onverwoestbaar, mits de navolgende instructies opgevolgd worden. • 30 jaar garantie op het Silargan® -oppervlak, 2 jaar garantie op de andere onderdelen. 89 Belangrijke veiligheidsinstructies Lees deze instructies voor het gebruik aandachtig door. Laat de ecompact® uitsluitend door personen gebruiken die zich van tevoren met de gebruiksaanwijzing vertrouwd hebben gemaakt. Berg de gebruiksaanwijzing goed op, zodat u deze later nog eens kunt naslaan. Waarschuwing Gebruik de ecompact ® uitsluitend op geschikte fornuizen van de volgende verhittingstypes: glaskeramische kookplaten, elektrische, sensorgestuurde fornuizen en gas- en inductiefornuizen. glas elektro keramisch gas inductie sensor • Verwarm de ovenschaal nooit op de hoogste stand als deze leeg of onbeheerd is. • Let op dat de vloeistof uit de gerechten niet helemaal verdampt. Als u dit niet in acht neemt kunnen de gerechten aanbranden en de ovenschaal en kookplaat beschadigd worden. Neem ook de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het fornuis in acht, vooral bij inductiefornuizen. • Indien de ecompact ® met heet eten gevuld is, moet deze tijdens het dragen veilig en goed vastgehouden worden aan de handgrepen. • Grijp nooit in de stoom. Als u het deksel van de ovenschaal neemt resp. de inzetten uit de schaal haalt, ontsnapt waterdamp. Deze damp kan tot 100 °C heet zijn en veroorzaakt brandwonden, als u geen geschikte beschermende middelen (pannenlappen e.d.) gebruikt en de damp in aanraking komt met de huid. • Als u de inzetten en tussenstukken uit de ovenschaal wilt halen, gebruik dan pannenlappen, omdat de inzetten en tussenstukken heel heet worden. • Beweeg de ecompact ® heel voorzichtig, als hij gevuld is. Vermijd plotselinge bewegingen, omdat anders hete vloeistof over de rand kan lopen. • Tijdens het braden bestaat gevaar voor verbrandingen, omdat hete olie of vet uit de ovenschaal kan spatten, als deze in contact komen met het vocht dat in de gerechten zit. • Als u dikvloeibare gerechten wilt koken, moet u een deksel gebruiken of de energietoevoer reduceren, omdat dikvloeibare gerechten uit de ovenschaal kunnen spatten. • Roer de gerechten af en toe om, om te voorkomen dat ze als gevolg van kookvertraging uit de ovenschaal spatten. • Zet de hete ecompact ® uitsluitend op een geschikt, hittebestendig oppervlak neer. Gevaar • Raak tijdens het gebruik nooit de hete buitenkant van de ecompact ® of de handgrepen van de inzetten aan, maar alleen de handgrepen van de ovenschaal of van het deksel. Gebruik zonodig pannenlappen enz. 90 • Laat de ecompact ® tijdens het gebruik nooit onbeheerd achter. • Laat kinderen nooit zonder toezicht in de buurt van heet kookgerei komen. Belangrijke veiligheidsinstructies Voor de eerste ingebruikneming Waarschuwing Instructie Als u de ecompact ® in de oven wilt zetten, denk dan a.u.b. bovendien aan het volgende (vooral bij bakovens zonder uitschuifbaar rooster of uitschuifbare braadslede): • Gebruik de ecompact ® uitsluitend doelmatig, d.w.z. alleen om in het gewone huishouden levensmiddelen toe te bereiden. Bij ondoelmatig gebruik vervalt de garantie van de fabrikant. • Raak de hete binnenwanden van de oven niet aan, als u de ovenschaal in de oven zet of eruit haalt, om brandwonden aan uw handen of armen te voorkomen. • Verwijder alle eventueel aanwezige stickers en aanhangers. STOP • Houd rekening met het eigen gewicht van de ovenschaal, als u deze uit de oven haalt. • De componenten van de ecompact ® grondig uitspoelen en goed afdrogen. Thermometer alleen maar met een vochtige doek afvegen. NL • Haal de ecompact ® steeds met behulp van ovenwanten, ­pannenlappen enz. uit de oven, omdat alle oppervlakken, ook de handgrepen en het deksel, in de bakoven heel heet worden. Veiligheid behouden: Neem onze reinigings- en onderhoudsinstructies in acht. Neem bij reparaties contact op met uw vakhandelaar. Berg deze gebruiksaanwijzing goed op, zodat u deze later nog eens kunt naslaan. 91 Instructies voor het gebruik STOP Instructie • Bij het openen van het deksel ontsnapt hete waterdamp die brandwonden kan veroorzaken. Daarom moet het deksel scharnierachtig, van het lichaam vandaan wijzend, geopend worden (verg. afb. 1). Daardoor ontsnapt de stoom van het lichaam vandaan. • Als u de inzetten uit de ovenschaal wilt halen, moet u eerst het deksel verwijderen en daarna de inzetten aan de handgrepen vasthouden en eruit halen. Gebruik pannenlappen enz., omdat de inzetten heel heet worden. • De hoogste stand alleen gebruiken voor het verhitten van de ovenschaal, op tijd omlaag schakelen en de gerechten op een lagere stand gaar laten worden. • De ecompact ® is optimaal geschikt voor ovale kookvelden (170 x 265 mm), maar kan echter ook op ronde kookvelden gebruikt worden. • Om krassen op het kookgerei en het kookveld te vermijden, moet de ecompact ® tijdens het gebruik op een glazen oppervlak, zoals een inductiefornuis of een glaskeramische kookplaat, steeds opgetild worden en mag niet over het glazen oppervlak heen geschoven worden. Afb. 1: Scharnierachtig optillen van het deksel • De ecompact ® is optimaal geschikt voor gebruik in een bakoven. Maak a.u.b. gebruik van pannenlappen of iets dergelijks, omdat het kookgerei in de bakoven heel heet wordt. • Vermijd stevig afkloppen van hard keukengerei met scherpe randen op de ovenschaal, omdat dit beschadigingen kan veroorzaken. • Om te voorkomen dat tijdens het afblussen vet / olie opspat of om het uittreden van hete stoom te reduceren, raden wij aan om met heet water af te blussen. 92 De ecompact® componenten • De ovenschaal kan zowel op een fornuis als ook in een bakoven tot 250 °C gebruikt worden. • Als de bodem van uw ovenschaal niet helemaal op het kookveld aansluit, is dit geen reden om te reclameren. Toleranties tussen de ovenschaal en het kookveld zijn een gevolg van de productietechniek en hebben geen nadelige invloed op de kookresultaten. Glazen deksel (naar keuze verkrijgbaar) • Het glazen deksel is hittebestendig tot 200 °C. Het hete deksel a.u.b. niet met koud water afspoelen of op een koud oppervlak neerleggen. • Optimaal geschikt voor gebruik in een heteluchtbakoven, echter niet bij bovenhitte of gril, omdat hierbij duidelijk hogere oppervlaktemperaturen ontstaan. • Om het hete deksel te openen raden wij aan om pannenlappen te gebruiken en om het deksel scharnierachtig open te maken (zie afb.1). • Tijdens het stomen treden aan de rand van het deksel op meerdere plaatsen een beetje stoom uit. Thermometer (naar keuze verkrijgbaar) • De thermometer maakt het mogelijk om de optimale gaartemperatuur te controleren, zo worden de vitamines behouden en blijven het vlees en de vis sappig en mals. • Vooral bij het stomen en bij het gaarstomen bij lagere temperaturen speelt de exacte gaartemperatuur een belangrijke rol; met behulp van de thermometer kunt u deze temperatuur steeds controleren. • De thermometer kan in een bakoven tot een temperatuur van 200 °C gebruikt worden. Door de energietoevoer op tijd te reduceren kan energie bespaard worden. Tip Stoominzetten met tussenstukken (naar keuze verkrijgbaar) • De twee stoominzetten kunnen zowel apart als ook samen gebruikt worden (hoge inzet onderaan, lage inzet bovenaan). • De hoge stoominzet is geschikt voor grotere gerechten tot een hoogte van 10 cm en heeft, als hij apart wordt gebruikt, een inhoud van 5,5 l, de lage stoominzet bevat 3,6 l. • De stoominzetten kunnen d.m.v. de tussenstukken flexibel onderverdeeld worden. • Door de vele combinatiemogelijkheden van stoominzetten en tussenstukken kunnen meerdere gerechten tegelijk gaar worden. Bij verschillende gaartijden worden de gerechten na elkaar in de ovenschaal gelegd. • De hete tussenstukken zijn gemakkelijk te verwijderen met ­behulp van pannenlappen. 93 NL Silargan® rechthoekige ovenschaal • Het onderste deel van de ecompact ® kan net als een gewone ovenschaal worden gebruikt, zowel voor het aanbraden, smoren als ook voor ovenschotels. Door het donkere oppervlak en de extra dikke staalkern worden tijdens het stomen of braden de beste resultaten verkregen. De componenten van de ecompact® Artikel-benaming Artikel-nr. Silargan® rechthoekige ovenschaal 94 Glazen deksel 5238.3020.01 Thermometer 0022.6070.01 Stoominzet hoog, met 2 tussenstukken 1529.7120.01 Stoominzet laag, met 2 tussenstukken 1529.7110.01 2 tussenstukken 1529.7102.01 Handige accessoires Intensiefreiniger vloeibaar Art.nr. 0051.8888.01 Kookwekker Puk (rvs) Art.nr. 0068.0022.01 NL Vleesthermometer Contatto Art.nr. 0022.5062.01 Kookwekker Diavolo (rvs) Art.nr. 0068.0015.01 Kookwekker Swing (rvs / kunststof) Art.nr. 0068.0020.01 verdere accessoires vindt u op internet – www.silit.com 95 Koken met de ecompact® Veelzijdige gebruiksmogelijkheden van de ecompact® Braden / smoren De ecompact ® is als ovenschaal uitstekend geschikt om vlees te braden of te smoren. Ideaal om het vlees bij hoge temperaturen snel en knapperig aan te braden, perfect om het bij gemiddelde temperaturen gelijkmatig bruin te laten worden. Tijdens het smoren (aanbraden in de open ovenschaal, vloeistof toevoegen en in de gesloten ovenschaal verder gaar laten worden) gaat een deel van de aromastoffen op in de vleesfond en wordt een lekkere vleessaus. De ovenschaal kan zowel op een fornuis als ook in een bakoven gebruikt worden. De thermometer en het glazen deksel zijn in de bakoven hittebestendig tot 200 °C. Koken in de stoominzet (stomen / stoven) Alles, wat niet aangebraden of knapperig moet worden, kan in een stoominzet gestoomd worden. Door de stoom worden de gerechten gelijkmatig gaar. Groente blijft mals en toch knapperig, gevogelte blijft sappig en vis valt niet uiteen. Omdat de levensmiddelen niet direct met water in aanraking komen, behouden ze hun intensieve aroma. Omdat stoom geen smaak overdraagt, kunnen zo meerdere gerechten tegelijk gaar gestoomd worden. Tip 96 Om ook tijdens het gaarstomen in een inzet een mooie korst en roosteraroma’s te behouden, kunt u een gerecht, zoals bijv. vlees, eerst even in de ovenschaal aanbraden en daarna in de inzet door de stoom verder gaar laten worden. Gaarstomen bij lage temperaturen Gaarstomen bij lage temperaturen is een behoedzame manier om vlees of vis op het fornuis of in de bakoven gaar te laten worden. Met deze methode voorkomt men dat bijzonder mager vlees of gevoelige vis droog en taai wordt. Alles blijft mals en sappig. Tip Het is bijzonder raadzaam om de gerechten bij lagere temperaturen op het fornuis te stomen, omdat de gerechten hier in vergelijking tot het stomen bij lagere temperaturen in de bakoven minder gaartijd nodig hebben en heel sappig blijven. Door de geringere gaartijd en de lagere temperatuur wordt tegelijkertijd energie bespaard. Gratineren De ovenschaal kan als soufflévorm in de bakoven worden gebruikt. Door zijn handige rechthoekige vorm is de Silargan® ovenschaal ook uitstekend geschikt om te gratineren. Beroken De ecompact ® is ook optimaal geschikt om gerechten te roken. De gerechten worden tijdens het beroken door de rook doortrokken en krijgen hierdoor een aangenaam aroma. Stomen Waarschuwing Om stoom te genereren is 0,5  – 1 liter vloeistof vereist (afhankelijk van de gaartijd en de temperatuur). Als vloeistof kan water, fond, wijn enz. worden gebruikt. Tip Het aroma van de gerechten kan verfijnd worden door aromatiserende ingrediënten, zoals bijv. kruiden of specerijen, aan de vloeistof toe te voegen. Het gearomatiseerde kooknat kan vervolgens uitstekend worden gebruikt om sauzen te bereiden. Schade door verkeerde vulcapaciteit Te weinig vloeistof kan ertoe leiden dat de pan oververhit raakt. Vul de pan altijd met voldoende vloeistof om stoom te genereren. Zo zorgt u ervoor dat de pan niet “droogkookt” en voorkomt u beschadiging van de pan en van het fornuis. Als u te veel vloeistof in de pan doet of de pan ongelijkmatig vult, kunnen brandwonden ontstaan doordat de inhoud van de pan over de rand gutst of doordat de pan omkiept. • Vul de pan nooit met te veel water en te veel gerechten. Om met aroma te stomen zijn de volgende ingrediënten bijzonder geschikt: • Vul de ecompact ® gelijkmatig. • Verse kruiden: tijm, salie, rozemarijn, estragon, basilicum, majoraan, kervel. NL • Specerijen: kruidnagels, kaneelstokjes, laurierbladeren, jeneverbessen, gestampte koriander. • Groenten: sjalotten, venkel, lenteuitjes, selderij, knoflook. 97 Stomen STOP Instructie De gaartijd begint, als de temperatuur het groene gedeelte van de temperatuurweergave heeft bereikt of zodra zichtbaar stoom uittreedt! Als meerdere levensmiddelen tegelijk gestoomd worden, die verschillende gaartijden hebben, moeten de afzonderlijke gaartijden in acht genomen worden. De levensmiddelen met de langste gaartijd worden als eerste in de pan gedaan, daarna volgen de andere gerechten, afhankelijk van de betreffende gaartijd. De aangegeven gaartijden zijn richtwaarden en zijn afhankelijk van de volgende criteria: • Grootte en kwaliteit van de gerechten. • Als twee inzetten gebruikt worden, is voor de bovenste inzet een iets langere gaartijd vereist. • Als er tijdens het stomen nog gerechten toegevoegd worden, wordt de gaartijd van de toegevoegde gerechten ca. 5 tot 10 min. langer. • Bij zeer grote hoeveelheden (vanaf ca. 2 kg) wordt de gaartijd ook langer. • Om de kerntemperatuur in de gerechten te controleren, moet bovendien een vleesthermometer gebruikt worden. 98 Aanbevolen temperatuur (thermometer in het deksel) Algemeen 90 – 100 °C Gaarstomen bij lage temperaturen Vlees 80 °C Vis 70 – 75 °C (Attentie: bij het stomen van vis het fornuis reeds bij 50 °C in een lagere stand schakelen, anders stijgt de temperatuur te snel!) Gaartijden tabel Stomen op het fornuis (gerechten in de inzet) Voor het stomen is ca. 0,5 – 1 liter vloeistof nodig (afhankelijk van de gaartijd en de temperatuur). In geval van twijfel geldt: Liever te kort dan te lang gaar laten worden, want nagaren is altijd mogelijk, terwijl verkookte gerechten nooit meer “knapperig” worden. Hoeveelheid / grootte Gaartijd Kip heel ca. 85 min Kippenborst ca. 40 min Drumsticks ca. 35 min Hertengebraad ca. 1000 g ca. 40 min Kalfsgebraad ca. 1000 g ca. 40 min Lamsbout ca. 1500 g ca. 90 min Rundergebraad ca. 500 g ca. 30 min Rundergebraad ca. 1000 g ca. 60 min Runderlende steaks ca. 20 min Reebout ca. 1000 g ca. 50 min Varkensfilet heel, ca. 500 g ca. 20 min Varkensruggebraad ca. 1000 g ca. 60 min Wildzwijngebraad ca. 1000 g ca. 50 min Gaarstomen bij lage temperaturen (kerntemperatuur in het vlees slechts ca. 65 °C) Gevuld gebraad ca. 1000 g ca. 60 min (varkensnekgebraad) Varkensruggebraad ca. 1000 g ca. 60 min Varkensruggebraad ca. 1500 g ca. 135 min Vis Hoeveelheid / grootte Gaartijd Forel ‘Müllerin Art’ heel ca. 10 min Forel (gevuld) heel, in aluminiumfolie ca. 45 min Karper (gevuld) heel, in aluminiumfolie ca. 60 min Koolvisfilet ca. 6 min Zeewolffilet ca. 20 min Wilde zalmfilet ca. 15 min Gaarstomen bij lage temperaturen (kerntemperatuur in de vis slechts ca. 65 °C) Forel ca. 14 min Zalmforel ca. 14 min Koolvisfilet ca. 10 min Wilde zalmfilet ca. 20 min Opmerking Temperatuurbereik (thermometer in het deksel) even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* even aanbraden en stomen* 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C even aanbraden en stomen* 80 °C even aanbraden en stomen* even aanbraden, dan op de ovenschaalbodem in de bakoven garen 80 °C 80 °C Opmerking NL Vlees / gevogelte Temperatuurbereik (thermometer in het deksel) even aanbraden en stomen* in aluminiumfolie, stomen in aluminiumfolie, stomen stomen stomen stomen 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C stomen stomen stomen stomen 70 – 75 °C 70 – 75 °C 70 – 75 °C 70 – 75 °C *Bij vlees of vis die alleen maar gestoofd wordt, wordt de gaartijd ca. 5 minuten langer. 99 Gaartijden tabel Groenten Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking Bloemkool Bonen, groen Broccoli Champignons Erwten Wortelen Aardappelen Aardappelen Aardappelen Koolrabi Koolrabi Prei Asperges, groen Asperges, wit Courgette Groenteschotel roosjes gehalveerd roosjes schijfjes diepvries schijfjes, ca. 3 – 4 mm grootte v. suikerklontjes kwart (middelgroot) heel, ca. 5 cm staafjes schijfjes schijfjes heel, 1000 g heel, 1000 g schijfjes, ca. 4-5 mm gemengd ca. 20 – 30 min ca. 20 – 25 min ca. 18 – 28 min ca. 8 min ca. 5 min ca. 20 min ca. 18 min ca. 20 min ca. 40 min ca. 20 min ca. 20 – 30 min ca. 15 – 25 min ca. 25 min ca. 20 min ca. 10 min ca. 15 – 25 min stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen stomen Overige Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking gevuld ca. 25 min ca. 25 min ca. 45 min alleen in stoom, inzetten iets invetten alleen in stoom, inzetten iets invetten alleen in stoom, inzetten iets invetten Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking Stoomnoedels Stoomnoedels - ca. 15 – 20 min ca. 30 min Pastaschotel - ca. 30 min Ovenschotels - ca. 30 min op het fornuis, zonder inzet in de bakoven, zonder inzet in de bakoven, zonder inzet, zonder deksel in de bakoven, zonder inzet, zonder deksel Aardappelknoedels Broodknoedels Paprika Temperatuurbereik (thermometer in het deksel) 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C Temperatuurbereik (thermometer in het deksel) 90 – 100 °C 90 – 100 °C 90 – 100 °C Stomen in de ovenschaal (zonder inzet) Overige 100 Temperatuurbereik (thermometer in het deksel) 90 – 100 °C - Beroken Afb. 1 Handleiding beroken Benodigde ecompact ® componenten: ovenschaal, deksel en thermometer, hoge en / of lage inzet, evt. tussenstukken. • Ca. 2 eetl. rookmeel* (verkrijgbaar bijv. in visserswinkels) in twee kleine hoopjes in het middelste deel van de schaalbodem leggen (niet verdelen) en een paar druppels water erop druppelen (zie afb. 1). • Een stukje aluminium folie verfrommelen en losjes over het rookmeel heen leggen (zie afb. 2). Het sap uit de gerechten mag niet met het rookmeel in aanraking komen. Afb. 2 • De inzet in de ovenschaal zetten (de bodem van de inzet van tevoren licht met slaolie insmeren, zodat de gerookte gerechten later gemakkelijker verwijderd kunnen worden). • De gerookte gerechten droog betten, kruiden volgens recept toevoegen en inmaken. • De te roken gerechten op de bodem van de inzet of over de tussenstukken heen leggen (bijv. bij een hele vis) en het deksel op de schaal plaatsen (zie afb. 3). Afb. 3 • De ovenschaal nu op het kookveld verhitten. Zodra rook in de stoomruimte zichtbaar wordt, de energietoevoer meteen tot de helft verlagen > nu begint de gaartijd. Waarschuwing Attentie: de ovenschaal mag in geen geval oververhit worden! De energietoevoer op tijd verlagen! • Als de helft van de gaartijd verstreken is, moet het fornuis uitgeschakeld worden; er dient echter op gelet te worden, dat er tijdens de hele gaartijd rook te zien is. • De temperatuur die de thermometer weergeeft stijgt tijdens het beroken langzaam tot ca. 70 – 75 °C bij vis en tot 90 °C bij vlees. 101 NL Waarschuwing Tijdens het beroken wordt de ovenschaal droog verhit. Daarom moet de ovenschaal tijdens het beroken steeds onder toezicht staan, omdat het kookgerei en / of het fornuis anders beschadigd kunnen worden. Beroken Waarschuwing • Geen brandbare voorwerpen in de directe omgeving van de ecompact ® laten staan. • Bij het openen van het deksel kunnen smeulende deeltjes rookmeel naar buiten worden geslingerd, als deze deeltjes niet zoals hierboven beschreven afgedekt worden. • Bij het verbranden of oververhitten van levensmiddelen of van rookmeel kunnen dampen uittreden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Levensmiddelen mogen daarom uitsluitend volgens de voorschriften worden gebruikt. De energietoevoer moet op tijd gereduceerd resp. aangepast worden, om te vermijden dat levensmiddelen verbranden of oververhit raken. • Voordat het gebruikte rookmeel als afval wordt verwijderd, moet het eerst 12 uur afkoelen of als alternatief met warm water geblust worden. Gaartijden tabel beroken Vis Zalmforel Forel Vlees Buikspek Rib / platte rib Varkensham Tip Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking filet heel ca. 30 – 40 min ca. 30 – 40 min in de inzet gerookt in de inzet gerookt Hoeveelheid / grootte Gaartijd Opmerking 500 g 500 g 500 g ca. 45 min ca. 45 min ca. 50 min in de inzet gerookt in de inzet gerookt in de inzet gerookt Hoe langer een gerecht gerookt wordt, hoe intensiever de rooksmaak wordt. Het volle rookaroma ontwikkelt zich, als men het gerookte gerecht in aluminiumfolie wikkelt en een paar uur op een koele plaats laat rusten. *Rookmeel: de meest geliefde smaakvarianten zijn: jeneverbes, beuk, berk, knotwilg. 102 Temperatuurbereik (thermometer in het deksel) stijgt langzaam tot 75 °C stijgt langzaam tot 75 °C Temperatuurbereik (thermometer in het deksel) stijgt langzaam tot 90 °C stijgt langzaam tot 90 °C stijgt langzaam tot 90 °C Instructies voor reiniging en onderhoud • Alle onderdelen na elk gebruik grondig reinigen met heet water, afwasmiddel en een huishoudspons (zachte kant). • Voor de reiniging a.u.b. nooit een staalborstel, zandhoudend schuurmiddel of de harde kant van een huishoudspons gebruiken. De ovenschaal is weliswaar krasbestendig, maar vaak bevatten de harde kanten van sponzen een schuurmiddel met heel hard korund, dat het oppervlak blijvend beschadigt. • Bij witte eiwitvlekken, andere hardnekkige vlekken of levensmiddelresten raden wij aan om de vloeibare reiniger van de firma Silit te gebruiken; verkrijgbaar in de Silit vakhandel. • Als er na het gebruik vlekken in het kookgerei verschijnen die zich niet door gewoon afwassen met een afwasmiddel of in de vaatwasser laten verwijderen, moet azijnwater (leidingwater met huishoudazijn) worden gebruikt om deze vlekken te verwijderen. • Kookgerei goed afgedroogd bewaren. • De ovenschaal, het glazen deksel, de inzetten en de tussenstukken kunnen in de vaatwasser gereinigd worden. • De thermometer is niet geschikt voor de vaatwasser; a.u.b. gewoon met een vochtige doek afvegen. NL • Levensmiddelen niet laten indrogen. Aangekoekte levensmiddelresten weken en voorzichtig met een spons of een borstel verwijderen. 103 Storingen verhelpen Wat is er aan de hand Dit kan een van de volgende oorzaken hebben En zo lost u het op Deksel laat zich niet openen Vuile siliconenrand (thermometer ingestoken) Thermometer eruit trekken > het vacuüm verdwijnt en het deksel kan verwijderd worden. Openingen in de dekselrand en de opening voor de thermometer schoon houden. 104
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122

Silit Dampfgarer ecompact Handleiding

Type
Handleiding