C 6V F8 X U

Hotpoint C 6V F8 X U de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Hotpoint C 6V F8 X U de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
46
Belangrijk
1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik
binnenshuis.
2 Voordat u het apparaat gebruikt wordt u verzocht de ge-
bruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te le-
zen aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betref-
fende de veiligheid van de installatie, het gebruik en het
onderhoud. Bewaar deze handleiding als referentie-
materiaal.
3 Verwijder de verpakking en controleer dat het apparaat gedu-
rende het vervoer niet beschadigd is. In geval van twijfel is het
beter het apparaat niet te gebruiken en zich tot een bevoegde
installateur te wenden. Houd voor veiligheidsredenen het
verpakkingsmateriaal (plastic zakken, piepschuim, spijkers enz.)
uit het bereik van kinderen.
4 Het apparaat moet door een bevoegde installateur worden geïn-
stalleerd volgens de instructies van de fabrikant. De fabrikant
kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade aan perso-
nen, dieren of voorwerpen, die veroorzaakt is door het niet in
acht nemen van deze instructies.
5 De elektrische veiligheid van dit apparaat is alleen gegarandeerd
als het op de juiste wijze geaard is in overeenstemming met de
geldende veiligheidsnormen betreffende elektriciteit. Controleer
dat dit fundamentele vereiste voor de veiligheid altijd in acht wordt
genomen. In geval van twijfel moet u zich voor controle tot een
bevoegde installateur wenden. De fabrikant kan niet aansprake-
lijk worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door een ge-
brekkige aarding.
6 Voordat u het apparaat aansluit moet u controleren of de gege-
vens op het typeplaatje overeenkomen met die van uw elektri-
sche net.
7 Controleer of de stroomvoorziening en de stopcontacten voldoende
zijn voor de totale lading die het apparaat vereist, zoals gespecifi-
ceerd op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een
bevoegde installateur wenden.
8 Voor de installatie moet een schakelaar worden gebruikt met
een afstand tussen de contacten van minstens 3 mm.
9 Als de stekker en het stopcontact niet passen, moet de stekker
door een bevoegde elektricien vervangen worden door een pas-
sende stekker. Deze moet vooral ook controleren dat de door-
snede van de kabels van het stopcontact voldoende is voor het
vermogen van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden
adapters, dubbelstekkers en/of verlengsnoeren te gebruiken.
Als het niet anders kan, gebruik dan alleen enkelvoudige of
meervoudige verlengsnoeren en adapters die voldoen aan de
geldende normen betreffende de veiligheid en die nooit de
maximum capaciteit, aangegeven op de meervoudige adapter,
overschrijden.
10 Laat het apparaat niet onnodig aan staan. Sluit de stroom van
het apparaat af wanneer het niet wordt gebruikt.
11 De ontluchtingsopeningen mogen op geen enkele wijze
worden afgesloten of verstopt.
12 De voedingskabel van het apparaat mag niet door de gebruiker
zelf vervangen worden. In geval van schade of vervanging van
de kabel moet u zich uitsluitend tot een door de fabrikant be-
voegde installateur wenden.
13 Dit apparaat mag uitsluitend gebruikt worden voor het doel waar-
voor het vervaardigd is.
Ieder ander gebruik (b.v.: verwarming van het vertrek) is niet
aangewezen en dus gevaarlijk.
De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele
schade die te wijten is aan onjuist, verkeerd en onredelijk gebruik.
14 Het gebruik van ieder elektrisch apparaat brengt het in acht
nemen van bepaalde fundamentele regels met zich mee. In het
bijzonder:
· raak het apparaat nooit aan met natte of vochtige handen
of voeten.
· gebruik het apparaat niet als u blootsvoets bent
· gebruik geen verlengsnoeren ofwel slechts met de grootste
voorzichtigheid
· trek niet aan het snoer of aan het apparaat zelf om de stek-
ker uit het stopcontact te trekken
· stel het apparaat niet bloot aan de elementen (regen, zon,
enz.)
· zorg dat kinderen of onbekwame personen het apparaat
niet onbewaakt kunnen gebruiken
15 Voordat u overgaat tot het reinigen of onderhoud van het appa-
raat dient u eerst altijd de stroom af te sluiten ofwel door de
stekker uit het stopcontact te halen ofwel door middel van de
schakelaar.
16 Mocht de glazen plaat onverhoopt breken, sluit dan onmiddel-
lijk de stroom af. Voor eventuele reparaties dient u zich altijd tot
een bevoegde installateur te wenden en altijd originele onder-
delen te eisen. Het niet in acht nemen van bovengenoemde
aanwijzingen kan de veiligheid van het apparaat in gevaar bren-
gen.
17 Als u het apparaat niet meer gebruikt moet u het onklaar ma-
ken door de kabel door te snijden nadat u de stekker uit het
stopcontact heeft getrokken. We raden u ook aan die onderde-
len onklaar te maken die een gevaar zouden kunnen opleve-
ren, vooral voor kinderen die ermee zouden kunnen gaan spe-
len.
18 De kookplaat van keramiek is bestand tegen temperatuur-
wisselingen en stoten. Desalniettemin kunnen scherpe voorwer-
pen of messen de oppervlakte van de kookplaat breken. Als dat
gebeurt moet u onmiddellijk de stroom afsluiten en zich tot de
plaatselijke installateur wenden.
19 Vergeet niet dat de kookplaat nog minstens een half uur warm
blijft nadat hij is uitgeschakeld. Zet geen pannen of andere voor-
werpen op de warme plaat.
20 Vermijd voorwerpen op de glazen kookplaat te plaatsen.
21 Schakel de kookplaat niet in als er aluminiumfolie of plastic
folie op ligt.
22 Raak de warme plaat niet aan.
23 Als u dichtbij de kookplaat kleine elektrische huishoudapparaten
gebruikt, controleer dan dat de voedingskabel ervan niet in con-
tact komt met de warme kookplaat.
24 Houd de handvaten van de pannen naar binnen gericht zodat u
er niet per ongeluk tegen stoot en de pan valt.
25 Zodra u de kookplaat inschakelt moet er een pan op worden
gezet om oververhitting en schade aan de verwarmings-
elementen te vermijden.
26 Voorbereidende instructies. Het beschermingsvel dat wordt
gebruikt kan vetvlekken op de glasplaat achterlaten. Verwijder
die met een normaal niet-schurend middel voordat u het appa-
raat gebruikt. Gedurende de eerste uren van gebruik is het
mogelijk dat u een rubbergeur ruikt, die echter snel zal weg-
trekken.
27 Bij gebruik van de oven of grill kunnen gedeeltes van de
deur erg heet worden. Houd kleine kinderen op een af-
stand.
28 Controleer altijd dat de knoppen in de stand “o”/”o” staan als
het fornuis niet gebruikt wordt;
29 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor
zorgen dat het er niet af kan schuiven.
Teneinde de efficiëntie en de veiligheid van dit apparaat te garanderen:
dient u zich uitsluitend tot erkende technische service centers te wenden
dient u altijd het gebruik van originele onderdelen te eisen
Het installeren
Deze instructies zijn bestemd voor een bevoegde
installateur, zodat deze het apparaat kan installeren, re-
gelen en onderhoud op de juiste wijze kan uitvoeren vol-
gens de geldende normen.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u over-
gaat tot regelen, onderhoud enz.
Plaatsing
Het fornuis heeft een protectiegraad tegen oververhitting
van het type X. Het is daardoor mogelijk het apparaat naast
meubels te plaatsen die niet hoger zijn dan het kookvlak.
Het nivelleren (alleen op enkele modellen aanwezig)
Aan de onderkant van het apparaat zitten 4 voetjes die
door middel van schroeven kunnen worden geregeld. Hier-
mee kunt u de nivellering van het apparaat verbeteren,
indien nodig. Het is noodzakelijk dat het apparaat geheel
recht geplaatst is.
Het monteren van de poten (alleen op enkele
modellen aanwezig)
Bij het fornuis worden poten geleverd die men aan het
onderstuk van het fornuis moet monteren.
Monteren voedingskabel
Opening klemmenbord:
Licht de lipjes aan de zijkant van het deksel van het
klemmenbord op met een schroevendraaier;
Trek het deksel van het klemmenbord open.
Het aansluiten van de kabel:
schroef de schroef van de kabelklem en de schroeven
van de contacten los
N.B.: de bruggen zijn door de fabriek voorbestemd voor
aansluiting aan enkelfasig 230V (afb. A).
voor het uitvoeren van de elektrische aansluitingen van
de afbeeldingen C en D worden de twee overbruggings-
klemmen die zich in de doos bevinden gebruikt (afb. B
– referentie “P”)
zet de kabel vast in de speciale kabelklem en sluit het
deksel.
NL
230V 1N~
H07RN-F 3x4 CEI-UNEL 35364
1
3
2
4
5
Afb. A
N
L2
L3
L1
P
Afb. B
NL2L1
400V 2N~
H05RR-F 4x2.5 CEI-UNEL 35363
1
3
2
4
5
Afb. C
NL3L1L2
400V 3N~
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
1
3
2
4
5
Afb. D
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Bevestig een stekker op de voedingskabel die geschikt is
voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje.
In het geval er een directe aansluiting aan het net plaats-
vindt, moet u tussen het apparaat en het net een
meerpolige schakelaar aanbrengen met een minimum
48
afstand tussen de contactpunten van 3 mm. Deze moet
aan de lading aangepast zijn en aan de geldende normen
voldoen (de geaarde geel/groen kabel mag niet door de
schakelaar onderbroken worden). De voedingskabel moet
zodanig geplaatst worden dat hij nergens een tempera-
tuur bereikt die 50°C hoger is dan de kamertemperatuur.
Vóór het aansluiten moet u controleren dat:
de hoofdzekering en het elektrische net de lading van
het apparaat kunnen dragen (zie typeplaatje);
Technische gegevens
Afmetingen van de oven:
breedte in cm. 43,5
diepte in cm. 40
hoogte in cm. 32
Inhoud van de oven:
56 liter
Max vermogen oven:
2800 W
Afmetingen van de verwarmingslade:
breedte in cm. 46
diepte in cm. 42
hoogte in cm. 8.5
Elektrische kookplaat
Rechts achter: 2200 W
Rechts voor: 1200 W
Links voor: 1700 W
Links achter: 1200 W
Max vermogen elektrische kookplaat : 6300 W
Voltage en Frequentie
230V / 400V 3N AC 50 Hz
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/EG op het etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie aardgas
verwarmingsfunctie: a Traditioneel
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: u Gebak oven
7
Dit apparaat voldoet aan de volgende EU Richtlijnen:
- 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en daarop-
volgende wijzigingen;
- 89/336/EEG van 03/05/89 (elektromagnetische
compatibiliteit) en daaropvolgende wijzigingen;
- 93/68/EEG van 22/07/93 en daaropvolgende wijzigin-
gen.
- 2002/96/EC
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mo-
gen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom.
Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo
het hergebruik van de gebruikte materialen te optimalise-
ren en de negatieve invloed op de gezondheid en het mi-
lieu te reduceren. Het symbool op het product van de
“afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw
verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het
apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van ver-
nietiging van hun oude apparaat.
de voedingsinstallatie goed geaard is volgens de nor-
men en voorschriften van de wet;
de stekker of schakelaar gemakkelijk te bereiken zijn
als de apparatuur geïnstalleerd is.
A Bedieningspaneel
B Ovenrooster
C Lekplaat of bakplaat
D Regelbare voetjes
H Controlelampje elektrische kookplaten
L Keuzeknop kookfuncties
M Temperatuurknop
N Bedieningsknoppen voor de elektrische kookplaten
O Elektronische programmeerknop – Hiermee kunt u
iedere kookfunctie programmeren en de kooktijd en
het einde van de kooktijd instellen. Er is ook een
timerfunctie.
1 Ovenverlichting
2 Regelen timer/klok
3 Einde kooktijd
4 Kooktijd
5 Verminderen minuten
6 Vermeerderen minuten
7 Aanwijzer timer actief
8 Aanwijzer voorverwarming (m knippert) of kooktijd (m
vast) bezig
9 Aanwijzer programmering kooktijd/einde kooktijd uit-
gevoerd
10 Aanwijzer deurblokkering
Fornuis met Pirò oven
N
H
7
8
9
10
11
12
L
M O
A
D
B
C
D
1
8
2 3 4 5 6
7
9
10
A
50
Gebruiksaanwijzing
De verschillende functies van de oven worden gekozen door
middel van de knoppen op het bedieningspaneel.
De
7 Cuochi Oven
verenigt de voordelen van de traditionele oven
(statisch) met die van de moderne heteluchtoven (geventileerd) in
één enkel apparaat.
Dit is een zeer veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en
veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende manieren van ko-
ken. U kiest de verschillende functies met behulp van de keuze-
knop “L op het bedieningspaneel.
Belangrijk: Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven onge-
veer een half uur leeg te laten functioneren op maximum tempera-
tuur en met de deur dicht. Als deze tijd verstreken is opent u de
ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die soms gedurende deze
handeling vrijkomt is te wijten aan het verdampen van de middelen
die gebruikt worden om de oven te beschermen in de periode tus-
sen de productie en de installatie van het product.
Uitschakelen "Demomodus"
Als op het display de tekst "DEMO ON" verschijnt, dient u
de knop "L" op stand 0 te zetten, achter elkaar de toetsen
van "1" t/m "6" in te drukken en uiteindelijk opnieuw de
toets "1". De oven keert terug naar de normale werking.
Het instellen van de digitale klok
Het instellen van de klok is alleen mogelijk met de knop “L in stand
0.
Na het aansluiten op het elektrische net of na een black-out, kunt
u de tijd instellen door de knop “2” ingedrukt te houden totdat op
de display de tijd verschijnt; u kunt hem bijstellen door op de
volgende toetsen te drukken:
s
en/of
t
.
Timer
Vergeet niet dat de timer niet het aan- en uitgaan van de oven regelt,
maar alleen een geluidssignaal geeft als de ingestelde tijd is verstre-
ken. Dit signaal kan worden uitgezet door op een willekeurige knop te
drukken.
Voor het instellen van de timer drukt u op de knop “2” en vervolgens
regelt u het met de toetsen
s
en/of
t
. Door het symbool
n
kunt
u zien dat de timer aan is.
Als de ingestelde tijd verstreken is, hoort u een geluidssignaal dat
hetzij na 1 min. vanzelf ophoudt hetzij na het indrukken van een wille-
keurige knop.
N.B.: Wanneer het display “end” aangeeft is de timer functie
niet beschikbaar.
Ovenverlichting
Ook als de oven uit is kan de ovenverlichting op ieder willekeurig
moment aan of uit worden gezet door op toets “1” te drukken of
door de ovendeur te openen. Tijdens het koken blijft het licht
altijd aan.
Ventilator
Teneinde de hitte aan de buitenkant van de oven te beperken,
zijn enkele modellen voorzien van een verkoelende ventilator
die automatisch aan gaat als de oven warm is.
Als de ventilator aan is kunt u een luchtstroom waarnemen tus-
sen het voorpaneel en de ovendeur.
N.B.: Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator aan
totdat de oven voldoende is afgekoeld.
N.B.: In “Fast cooking” en “Gebak oven” gaat de ventilator pas aan
als de oven warm is.
Belangrijk: het apparaat is voorzien van een diagnostisch sys-
teem dat eventuele storingen opspoort. De gebruiker wordt hierop
attent gemaakt door een boodschap van het soort: “Er
xy
” (
xy
=code
nummers tussen de 01 en de 99). In dit geval moet de technische
dienst erbij worden gehaald aangezien de oven niet functioneert.
Gebruik oven
N.B.: Wanneer de ovendeur geblokkeerd is (bijvoorbeeld
direct na een FAST CLEAN) is het niet mogelijk de oven te
gebruiken als gevolg van de te hoge temperatuur aan de
binnenkant van de oven. De display zal dit aangeven door
middel van de boodschap “HOT”. Alleen nadat het sym-
bool “sleutel” uitgaat kunt u de oven weer gebruiken.
Door aan de knop “L te draaien kunt u het gewenste kook-
programma kiezen.
De oven zal direct beginnen met voor te verwarmen waarbij
het symbool
m
op de display knippert en de temperatuur
die bij het programma hoort verschijnt: als u een andere
temperatuur wenst dan degene die wordt aangeraden,
kunt u hem veranderen door aan de knop “M” te draaien.
Als de voorverwarming klaar is, hoort u drie achtereen-
volgende geluidssignalen en ziet u dat het symbool
m
aanblijft en niet meer knippert. Nu kunt u het gerecht dat
u wilt koken in de goed verwarmde oven plaatsen.
N.B.: voor de functies FAST COOKING en GRILL is de voor-
verwarming niet voorzien.
Vergeet niet dat gedurende het koken nog altijd de mogelijkheid
bestaat om:
het programma te wijzigen met behulp van knop “L”;
de temperatuur te wijzigen door middel van knop M”;
de duur en het einde van de kooktijd te programmeren
(zie hoofdstuk “Kooktijd programmeren” ).
de kooktijd te allen tijde te onderbreken door de knop L
op de stand 0. terug te brengen.
de timer in te stellen.
Belangrijk: Gebruik de eerste ovenstand van beneden af om de
bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van sappen en/of drui-
pend vet op te zetten, maar alleen als u de grill of het braadspit
(slechts bij enkele modellen aanwezig) gebruikt. Voor ander soort
gebruik nooit de onderste ovenstand gebruiken en geen voorwer-
pen onderin de oven plaatsen terwijl u aan het koken bent, aange-
zien dit schade aan het email kan veroorzaken. Plaats altijd uw
ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijke op het bijgeleverde rek
dat u in de gleuven van de oven steekt.
Traditionele oven
a
Stand thermostaatknop M”: Tussen de 40°C en 250°C.
In deze stand gaan de twee onderste en bovenste
verwarmingselementen aan. Dit is de klassieke, ouderwetse oven,
die verheven is tot een uitzonderlijk niveau van
temperatuurverspreiding en energiebesparing. De traditionele oven
blijft onovertroffen voor ovenschotels met meer dan twee ingrediënten
tezamen, zoals b.v. : spareribs met groenten, stokvisschotel, rijst
met kalfsvlees, enz.... Uitstekende resultaten krijgt u bij het koken
van runder- of kalfsgerechten zoals: stoofvlees, goulash, wild,
varkenshaas, enz... die langzaam gaar gekookt en bedropen moeten
worden. Het is ook het beste systeem voor het bakken van taarten
en koekjes, gestoofde vruchten en voor het koken in speciale
ovenpannen. Gebruik bij het koken in de traditionele oven liever
slechts één rooster, aangezien het koken op meerdere roosters de
juiste warmteverspreiding verhindert. Bij gebruik van meerdere
roosters kunt u de hoeveelheid warmte tussen de bovenste stand
en de onderste stand tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of
onderwarmte vereist is, zet u de schotel hoger of lager in de oven.
Oven Multikoken
b
Stand thermostaatknop M: Tussen de 40°C en 250°C.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator treedt in wer-
king. Aangezien de warmte in de hele oven constant en gelijkmatig
is, zorgt de lucht dat de gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en
gebakken worden. U kunt ook verschillende gerechten tegelijkertijd
koken mits de kooktijden gelijk zijn. Het is mogelijk 2 rekken tegelijk
te gebruiken volgens de aanwijzingen in het hoofdstuk “Tegelijker-
tijd op meerdere niveaus koken”.
Deze functie is vooral geschikt voor gegratineerde
gerechten of gerechten die een nogal lange kooktijd
nodig hebben, zoals b.v.: lasagne, macaronischotel,
gebraden kip met aardappels, enz... Goede resultaten
krijgt u ook met braadstukken, aangezien de
verspreiding van de temperatuur het mogelijk maakt
lagere temperaturen te gebruiken, wat ervoor zorgt dat
minder vleessappen verloren waardoor het braadstuk
mals blijft en minder aan gewicht verliest. De
Multikoken oven is bijzonder geschikt voor het stoven
van vis, waarbij slechts weinig vetten en kruiden
gebruikt hoeven te worden, zodat de vorm en smaak
van de vis bewaard blijven. Voor wat betreft groentes
kan men zeer goede resultaten bereiken met
bijvoorbeeld het stoven van courgettes, aubergines,
paprika’s, tomaten enz...
Desserts: uitstekend geschikt voor taarten die moeten
rijzen.
Als u een temperatuur van 80°C instelt kan de functie “Multikoken”
ook worden gebruikt voor het ontdooien van rood en wit vlees en
brood. Voor het ontdooien van kwetsbaardere gerechten zet u de
temperatuur op 60°C of gebruikt u alleen het circuleren van koude
lucht met de thermostaat op 0°C.
Grill
d
Stand thermostaatknop M”: Tussen 1 en 5.
Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat aan en
het braadspit (waar aanwezig) gaat draaien.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten
van het vlees onmiddellijk zodat er geen vocht verloren
gaat en de binnenkant mals blijft. Het koken onder de
grill is vooral aan te raden voor gerechten die een hoge
temperatuur aan de buitenkant nodig hebben: runder-
en kalfsbiefstuk, entrecote, filet, hamburger, enz...
Kook de gerechten met de ovendeur dicht.
U vindt enkele voorbeelden in het hoofdstuk “Praktische kooktips”.
N.B.:door de knop “M te draaien verschijnen op de display de
nummers van 1 tot 5, die respectievelijk het minimum energieniveau
(1) en het maximum energieniveau (5) aangeven.
Gratineren
e
Stand thermostaatknop M”: Tussen de 40°C en 250°C.
Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat aan en
de ventilator en het braadspit (waar aanwezig) gaan draaien.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombi-
neerd met de circulatie van de lucht in de oven. Het eventuele ver-
branden van de buitenkant wordt zo vermeden en de warmte dringt
gemakkelijker door naar de binnenkant. U verkrijgt uitstekende re-
sultaten met de hetelucht grill bij het bereiden van vlees en groen-
ten aan de spies, worstjes, spareribs, lamskoteletten, kip, kwartel,
varkenshaas, enz...
Houd bij het koken “au gratin” de ovendeur dicht.
Gratineren is perfect voor het bereiden van zaagbaars, tonijn,
zwaardvis, gevulde inktvis enz...
Pizza-oven
w
Stand thermostaatknop “M”: Tussen de 40°C en 250°C.
De onderste en de cirkelvormige verwarmingselementen gaan aan
en de ventilator gaat draaien. Met deze combinatie wordt de oven
snel warm dankzij het aanzienlijke vermogen (2800 W) dat vooral
van onderaf komt.
De functie pizza-oven is vooral aangewezen voor etenswaren die
veel hitte nodig hebben zoals bijvoorbeeld: pizza en grote braad-
stukken. Gebruik één lekplaat of rooster per keer; indien u meer-
dere roosters gebruikt moeten de gerechten halverwege de kook-
tijd van plaats verwisseld worden.
Gebak Oven
u
Stand thermostaatknop “M”: Tussen de 40°C en 250°C.
Het achterste verwarmingselement gaat aan en de ventilator gaat
draaien, zodat een gelijkmatige zachte warmte gegarandeerd wordt.
Het energieverbruik van deze functie is slechts 1600 W.
Deze functie is aanbevolen voor het bakken van kwetsbare ge-
rechten (vooral taarten die moeten rijzen) en kleine gerechten die u
op 3 hoogtes tegelijkertijd wilt koken. Enkele voorbeelden: soesjes,
zoete koekjes, kaaskoekjes, bladerdeeg, gegratineerde groenten,
enz...
“Fast cooking” oven
v
Stand thermostaatknop “M: Tussen de 40°C en 250°C.
Alle verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat draaien
zodat een gelijkmatige en constante warmte wordt gegarandeerd.
Deze functie is vooral geschikt voor het snel koken (zonder voor-
verwarming) van kant en klare gerechten (b.v.: diepvries en voor-
gekookte producten) en voor zelfgemaakte gerechten.
De “Fast cooking” resultaten zijn het best als slechts één rek wordt
gebruikt (het 2e van onderaf), zie tabel “Praktische kooktips”.
”Ontdooi Oven”
U
Stand thermostaatknop M”: wat u wilt
De ventilator achterin de oven doet de lucht op kamertempera-
tuur rondom de gerechten circuleren. Dit is aangewezen voor
het ontdooien van iedere soort etenswaren, maar speciaal voor
fijne gerechten die geen hitte verdragen zoals bijvoorbeeld: ijs-
taarten, slagroomtaarten, vruchtentaarten. De normale
ontdooiingstijd wordt met deze methode ongeveer gehalveerd.
Bij vlees, vis of brood kunt u de tijd versnellen door de functie
“multikoken” te gebruiken en een temperatuur van 80° - 100°C
in te stellen.
Automatische reiniging door middel van de Fast Clean
functie
V
Deze functie gebruikt u om de oven grondig te reinigen. Voor
informatie over Fast Clean, zie het hoofdstuk “ Automatische
reiniging door middel van Fast Clean”.
52
In het geval de temperatuur in de oven niet teveel is ge-
zakt, is het apparaat voorzien van een systeem dat in
staat is de kooktijd/pyrolyse te hervatten vanaf het punt
dat de black-out begon. Vergeet niet dat deze functie zal
worden geannuleerd wanneer u tijdens de black out aan
de knoppen L” eM” draait. Vergeet ook niet aan het einde
van de kooktijd/pyrolyse de tijd weer in te stellen.
Herstellen na een elektrische black-out
N.B.
Denk eraan dat, voor veiligheidsredenen, de programme-
ringen betreffende kooktijden/pyrolyse die nog wachten
op een startsignaal niet worden hersteld bij het terugke-
ren van de stroom.
Het programmeren van de duur en/of het einde van de
kooktijd moet worden uitgevoerd nadat de gewenste func-
tie is gekozen.
Programmeren van de kooktijd
Druk op de toets 4 en regel de tijdsduur door te drukken
op de toetsen
s
en
t
. Druk op de toets “4” ; de instel-
ling zal worden onthouden en op de display zal om de
beurt de ingestelde temperatuur (die u kunt aanpassen
met de knop “M” ) en de resterende kooktijd verschijnen.
Als deze tijd is verstreken ziet u op de display het woord
“end” verschijnen en hoort u een aantal geluidssignalen
die aankondigen dat de kooktijd voorbij is.
Druk op een willekeurige toets om het geluidssignaal
te onderbreken.
Draai de knop “L op stand 0 om de boodschap “end”
te verwijderen.
Voorbeeld
Het is 9:00 uur en u programmeert een kooktijd van 1 uur
en 15 minuten. De kooktijd wordt automatisch onderbro-
ken om 10:15 uur.
Programmeren van een uitgestelde kooktijd
Druk op de toets 4 en regel de tijdsduur door te drukken
op de toetsen
s
en
t
. Druk op de toets “4”; de instel-
ling zal worden onthouden en op de display zal om de
beurt de temperatuur en de ingestelde tijd verschijnen.
Druk op de toets “3” en regel de eindtijd door te drukken
op de toetsen
s
en
t
. Druk op de toets “3”; de instel-
ling zal worden onthouden en op de display zal om de
beurt de eindtijd en de ingestelde temperatuur verschij-
nen.
Voorbeeld
Het is 9:00 uur, u programmeert een kooktijd van 1 uur en
15 minuten en de eindtijd om 12:30. De kooktijd zal auto-
matisch om 11:15 beginnen.
XXX
Het symbool A geeft aan dat u de duur en/of het einde
van de kooktijd heeft geprogrammeerd.
Het annuleren van een programma
Voor het annuleren van een reeds ingesteld programma
draait u de knop “L tot op stand 0”.
De kooktijd programmeren
Programmeren van het einde van de kooktijd
Druk op de toets “3” en regel door te drukken op de toet-
sen
s
en
t
. Druk op de toets “3”; de instelling zal wor-
den onthouden en op de display zal om de beurt de inge-
stelde temperatuur en de resterende kooktijd verschijnen.
Als deze tijd is verstreken ziet u op de display het woord
“end” verschijnen en hoort u een aantal geluidssignalen
die aankondigen dat de kooktijd voorbij is.
Druk op een willekeurige toets om het geluidssignaal
te onderbreken.
Draai de knop “L op stand 0 om de boodschap “end”
te verwijderen.
Voorbeeld
Het is 9:00 uur en het einde van de kooktijd wordt op 10:15
ingesteld. De kooktijd zal 1 uur en 15 minuten bedragen.
Programmeren van een uitgestelde kooktijd
Druk op de toets “4 en regel de tijdsduur door te drukken
op de toetsen
s
en
t
. Druk op de toets “4”; de instel-
ling zal worden onthouden en op de display zal om de
beurt de temperatuur en de ingestelde tijd verschijnen.
Druk op de toets “3” en regel de eindtijd door te drukken
op de toetsen
s
en
t
. Druk op de toets “3”; de instel-
ling zal worden onthouden en op de display zal om de
beurt de eindtijd en de ingestelde temperatuur verschij-
nen.
Voorbeeld
Het is 9:00 uur, u programmeert een kooktijd van 1 uur en
15 minuten en de eindtijd om 12:30. De kooktijd zal auto-
matisch om 11:15 beginnen.
Het symbool A geeft aan dat u de duur en/of het einde
van de kooktijd heeft geprogrammeerd.
Het annuleren van een programma
Voor het annuleren van een reeds ingesteld programma
draait u de knop L” tot op stand 0”.
Door de functie Fast Clean te activeren bereikt de
temperatuur in de oven de 500°C die nodig zijn voor het
verbranden van voedselresten. Het is mogelijk dat u
gedurende de pyrolyse door het glas van de ovendeur enkele
deeltjes ziet opvonken doordat ze in contact komen met de
weerstanden: dit is een plotselinge verbranding, hetgeen
een absoluut normaal verschijnsel is dat geen enkel
gevaar met zich mee brengt.
Enige nuttige wenken voordat het automatisch
reinigen begint
1 Probeer met een vochtige spons de hardnekkigste
etensresten te verwijderen. Gebruik absoluut geen
schoonmaakmiddelen of welk product dan ook dat wordt
aangeraden voor het reinigen van ovens.
2 Verwijder alle accessoires uit de oven, aangezien deze
niet tegen zulke hoge temperaturen zijn bestand. Bovendien
zouden sommige accessoires de automatische reiniging in
de weg kunnen staan doordat ze de circulatie van hete lucht
op alle wanden zouden verhinderen. De accessoires kunnen
gewoon worden afgewassen (ook in de vaatwasser) .
3 Laat geen theedoeken op het handvat hangen.
Belangrijk: gedurende de automatische reiniging
kunnen de oppervlakken zeer heet worden. Houdt kleine
kinderen op een afstand.
Het activeren van Fast Clean
Sluit de ovendeur.
Zet de keuzeknop op
V
Voor het programmeren van de tijdsduur en/of het einde
van Fast Clean moet u de instructies in het hoofdstuk
“Programmeren Fast Clean” volgen. U kunt kiezen voor
een tijdsduur van tussen de 60 en de 120 minuten naar
gelang hoe vuil de oven is.
Veiligheidssystemen
Gezien de hoge temperatuur die wordt bereikt, is de oven
voorzien van enkele veiligheidssystemen:
de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de
temperatuur erg hoog oploopt, teneinde ieder risico
van verbranding te vermijden;
de verwarmingselementen worden niet meer elek-
trisch gevoed, om te voorkomen dat zich een storing
zou kunnen voordoen.
als de deur geblokkeerd is kunnen de tijdsduur en de
eindtijd niet meer veranderd worden.
wanneer de temperatuur dichtbij de elektrische onder-
delen van het apparaat de veiligheidswaarden zal heb-
ben bereikt, zal het niet mogelijk zijn de functie “Fast
clean” te starten. Op de display zult u “HOT” zien staan.
U zult moeten wachten totdat de ventilator uitgaat voor-
dat u “Fast clean” opnieuw kan starten.
Wat gebeurt er aan het einde van de automatische
reiniging?
Aan het einde van de automatische reiniging verschijnt
het woord “end” op de display en hoort u een geluids-
signaal dat uitgezet kan worden door op een willekeurige
toets te drukken. Door de knop “L op “0 te zetten ver-
dwijnt het woord “end”.
De ovendeur kan pas worden geopend als de tempera-
tuur tot op een acceptabel niveau is gezakt.
U zult nu wat wit poeder waarnemen op de bodem en op de
wanden van de oven; verwijder dit met een vochtige spons
zodra de oven helemaal is afgekoeld.
Als u wilt profiteren van de overgebleven warmte van de oven
om te gaan koken, kunt u het witte poeder rustig laten liggen
aangezien het geen enkel gevaar oplevert voor het gerecht
dat u wilt koken.
Belangrijk: teneinde de efficiëntie van het apparaat te
verbeteren en de levensduur ervan te verlengen, raden
wij u aan de automatische reiniging uit te voeren
wanneer het kookvlak uit is.
Automatische reiniging door middel van Fast Clean
54
Het programmeren van de duur en/of het einde van Fast
Clean moet worden uitgevoerd nadat u de Fast Clean func-
tie heeft geselecteerd en in ieder geval in de eerste 10
minuten na het in werking stellen van het programma.
Programmeren tijdsduur van de Fast Clean
Druk op de toets 4 en regel de tijdsduur door te drukken
op de toetsen
s
en
t
. Druk op de toets “4”; de instel-
ling zal worden onthouden en op de display zal de tijd
verschijnen die nog rest voor het einde van Fast Clean.
Als deze tijd is verstreken verschijnt op de display het
woord “end” en hoort u een aantal geluidssignalen die
aankondigen dat het reinigen klaar is.
Druk op een willekeurige toets om het geluidssignaal
te onderbreken.
Draai de knop “L op stand 0 om de boodschap “end”
te verwijderen.
Voorbeeld
Het is 9:00 uur en u programmeert een Fast Clean sessie
van 1 uur en 15 minuten. Fast Clean wordt automatisch
onderbroken om 10:15 uur.
Programmeren van het einde van Fast Clean
Druk op de toets “3” en regel door te drukken op de toet-
sen
s
en
t
. Druk op de toets “3”; de instelling zal wor-
den onthouden en op de display zal de tijd verschijnen
die nog rest voor het einde van Fast Clean.
Aan het einde van de Fast Clean tijd die u van tevoren
heeft gekozen, verschijnt op de display het woord “end”
en hoort u een aantal geluidssignalen die aangeven dat
het reinigen is afgelopen.
Druk op een willekeurige toets om het geluidssignaal
te onderbreken.
Draai de knop “L op stand 0 om de boodschap “end”
te verwijderen.
Het programmeren van Fast clean
Voorbeeld
Het is 9:00 uur en het einde van Fast Clean wordt inge-
steld om 10:15. De Fast Clean sessie zal 1 uur en 15 mi-
nuten duren.
Programmeren van een uitgestelde Fast Clean
Druk op de toets “4 en regel de tijdsduur door te drukken
op de toetsen
s
en
t
. Druk op de toets “4”; de instel-
ling zal worden onthouden en op de display verschijnen.
Druk op de toets “3” en regel de eindtijd door te drukken
op de toetsen
s
en
t
. Druk op de toets “3”; de instel-
ling zal worden onthouden en op de display zal om de
beurt de eindtijd en de resterende tijd verschijnen.
Voorbeeld
Het is 9:00 uur, de tijdsduur van de Fast Clean wordt inge-
steld op 1 uur en 15 minuten en het einde om 12:30. De
Fast Clean sessie zal automatisch om 11:15 beginnen.
Het symbool A laat zien dat u de duur en/of het einde van
de Fast Clean heeft geprogrammeerd.
Het annuleren van een programma
Voor het annuleren van een reeds ingestelde program-
mering draait u de knop “L tot op stand “0”.
1 aan het begin van de Fast Clean sessie de ventilator
op lage snelheid functioneert;
2 als tijdens het gebruik van Fast Clean de zekering van
het elektrische net doorslaat: het net is overbelast (ge-
bruik van verschillende elektrische apparaten tegelijk);
3 de ovendeur geblokkeerd is tijdens het Fast Clean pro-
gramma: dit is een veiligheidsmaatregel; de deur gaat
alleen open nadat de oven geheel is afgekoeld;
4 er na de Fast Clean sessie kleine vlekjes achterblijven
op de binnenkant van de oven: het is beter vóór de
zelfreiniging de meest hardnekkige etensresten te ver-
wijderen en een tijdsduur in te stellen die overeenkomt
met de hoeveelheid vuil in de oven;
5 aan het einde van de kooktijd nog wat lucht uit de oven
blijft komen: dit is de normale afkoelingsfase van de
oven;
6 bij de grillfunctie de bovenste weerstand niet aldoor
aan blijft (rood): zijn werking wordt geregeld door een
thermostaat;
7 er stoom ontsnapt wanneer de deur tijdens het koken
wordt geopend;
8 er zich waterdruppels of stoom in de oven vormen als
u na de bereidingstijd het gerecht nog in de oven laat
staan;
SCHRIK NIET WANNEER
Kooktips
De oven biedt een grote verscheidenheid mogelijkheden
die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de beste
wijze te bereiden. Met verloop van tijd zult u leren het for-
nuis op de beste wijze te gebruiken; de volgende lijst be-
vat dus slechts aanwijzingen en zal door uw persoonlijke
ervaringen worden aangepast.
Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken
Als u op meer rekken tegelijk wilt koken kunt u de functie
gebak oven
u gebruiken, of de functie bMultikoken”;
dit zijn de enige functies waarbij deze mogelijkheid be-
staat.
Voor het koken van kwetsbare gerechten op meer dan
een rek kunt u het beste de functie gebak oven
u ge-
bruiken, die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelijk
te koken (1ste, 3e en 5e). U vindt enkele voorbeelden in
de tabel “Praktische kooktips”.
Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de func-
tie
bMultikoken en houdt u rekening met de volgende
aanwijzingen:
De oven heeft 5 standen. Bij hetelucht gebruikt u twee
van de drie middelste standen; de onderste en boven-
ste stand van de oven worden rechtstreeks door de
hete lucht geraakt, hetgeen bij kwetsbaarder gerech-
ten het aanbranden ervan zou kunnen veroorzaken;
Normaal gesproken gebruikt u het 2e en het 4e rek
van beneden af, en plaatst u op de 2e stand het ge-
recht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v. een
braadstuk wilt braden tegelijk met een ander gerecht,
plaats dan het braadstuk op de 2e verdieping en het
andere, kwetsbaardere gerecht op de 4e;
Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven
heeft staan, en deze hebben verschillende kooktijden
en temperaturen nodig, stel dan een gemiddelde tem-
peratuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare
gerecht op de 4e stand en haal het gerecht dat de
kortste kooktijd nodig heeft het eerst uit de oven.
Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill
op de bovenste positie;
Gebruik van de functie “Fast cooking”
Functioneel, snel en praktisch voor het koken van “kant
en klare” producten (b.v.: diepvries of voorgekookte ge-
rechten) en niet alleen; u vindt nuttige aanwijzingen in de
tabel “Praktische kooktips”.
Gebruik van de grill
De “7 Cuochi” oven biedt verschillende mogelijkheden om
te grillen.
Gebruik de functie
dgrill”, met de ovendeur dicht,
plaats het gerecht in het midden van het rek op de 3e of
4e stand vanaf beneden.
Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van drui-
pend vet op de 1ste verdieping.
Als u deze functie gebruikt is het raadzaam de
stroomsterkte op maximum in te stellen, ook al kunt u
lagere sterktes instellen door de thermostaatknop op de
gewenste stand te zetten.
De functie
eGratineren”, altijd te gebruiken met een
gesloten ovendeur, is handig voor het snel grillen; de
hitte van de grill wordt verspreid zodat tegelijkertijd de bo-
venkant bruin wordt en de onderkant gaar.
U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op
het einde aan de bovenkant gebruind moeten worden, zo-
als b.v. een macaronischotel, lasagne enz.
Bij gebruik van deze functie plaatst u het gerecht op de
2e of 3e verdieping van beneden af (zie kooktabel) en
plaats u de lekplaat voor het opvangen van druipend vet
op de 1ste verdieping van onderen.
Belangrijk: houdt bij het koken met de functie
Gratineren altijd de ovendeur dicht, u bereikt zo be-
tere resultaten en een aanzienlijke energiebesparing (on-
geveer 10%).
Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat op
200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft,
gebaseerd op de uitstraling van de infrarode stralen.
Natuurlijk kunt u ook lagere temperaturen instellen door
de thermostaatknop op de gewenste temperatuur te
zetten.
De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u
met het rek op de hoogste standen (zie tabel) en, ten-
einde het vet op te vangen en rookproductie te voor-
komen, de bijgeleverde lekplaat op de laagste stand
te zetten.
Taarten bakken
Bij het bakken van taarten en cakes moet de oven altijd
warm zijn voordat u ze erin plaatst. Open de ovendeur
niet gedurende het bakken om inzakken te vermijden . In
het algemeen:
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de
temperatuur met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
"Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht"
versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar
worden"
Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende
gerechten op verschillende tijden uit de oven halen.
De taart komt niet uit de vorm
Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem
overheen, of gebruik ovenpapier.
56
Pizza bakken
Gebruik voor het bakken van een goede pizza de functie
wpizza-oven” .
Verwarm de oven minstens 10 minuten voor
Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het
speciale ovenrooster. Bij gebruik van de bakplaat duurt
het langer en krijgt u waarschijnlijk geen krokante pizza.
Open de ovendeur zo min mogelijk gedurende het bak-
ken.
Bij zeer gevulde pizza’s (capricciosa, quattro stagioni)
raden wij aan de mozzarella of andere kaas pas hal-
verwege de kooktijd toe te voegen.
Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan
2) kunt u het beste de ovenfunctie Multikoken
b ge-
bruiken aangezien de functie pizza-oven
w de 1ste
stand van onderaf meer zou verwarmen.
Vis en vlees koken
Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van
180°C tot 200°C.
Bij rood vlees waarvan men wil dat de buitenkant goed
wordt gebraden en de binnenkant mals blijft, is het goed
te beginnen met een hoge temperatuur (200°C - 220°C)
om vervolgens de temperatuur te verlagen.
Over het algemeen geldt de regel dat hoe groter het stuk
vlees is hoe langer de kooktijd en hoe lager de tempera-
tuur. Zet het vlees in het midden van het ovenrooster en
zet de lekplaat eronder om het vet op te vangen.
Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de
oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat
lager. Voor een smakelijker braadstuk (vooral eend en wild)
kunt u het met spek of spekvet bedekken en zo plaatsen
dat het zich boven in de oven bevindt.
Instructies voor het gebruik van de keramiekplaat
Beschrijving
De kookplaat is voorzien van 3 stralingselementen en 1
halogeen verwarmingselement. De verwarmings-
elementen bevinden zich onder het kookoppervlak (ge-
deeltes die rood worden tijdens de werking):
A. Stralingselementen
B. Halogeen verwarmingselement
C. Lichtjes die aangeven dat de temperatuur van de be-
treffende verwarmingselementen boven de 60°C is, ook
als het kookgedeelte is uitgeschakeld.
AB
C
Beschrijving van de verwarmingselementen
De stralingselementen zijn ronde verwarmings-
elementen die na 10-20 seconden na het aansteken rood
worden.
De halogene verwarmingselementen bestaan uit ronde
verwarmingselementen die een gelijkmatige verspreiding
van de temperatuur verzekeren, naast de kenmerken
waarover de halogene elementen in het algemeen al be-
schikken.
Halogeenlampen verspreiden onmiddellijk een grote hoe-
veelheid licht en warmte met de daaruit voortkomende
praktische voordelen:
· snelle verwarming (ten opzichte van een gasbrander)
· snelle afkoeling
· gelijkmatige temperatuur over het gehele oppervlak
(dankzij de ronde verwarmingselementen)
Belangrijk: Kijk nooit direct in het halogeenlicht
Aangezien ze erg lijken op andere kookelementen, zijn
ze eenvoudig in het gebruik. Raadpleeg de kooktabellen
in de gebruiksaanwijzing.
Pos.
Stralingsplaten in keramiek
Normale of snell kook plaat
Halogeenplaten in keramiek
Automatische kookplaten
0 Uit Uit
1
Vis Boter, chocola smelten
2
Aardappelen (op stoom)
soep, bonen
Vloeistoffen opwarmen
3
Doorkoken grote
hoeveelheden, soep
4 Braden (medium)
Vla en sausen
5
Braden (hard)
6
Fruiten of snel aan de kook
brengen
Koken op het kookpunt
7
8
Braadstukken
9
10
Groot stoofvlees
11
12 Bakken
Controlelampje elektrische kookplaten (H)
Dit blijft aan zolang er op de kookplaat een elektrisch
verwarmingselement aan is.
Instructies voor het gebruik van de glaskeramische
kookplaat
Voor de beste resultaten moeten enkele fundamentele re-
gels bij het voorbereiden en koken van de gerechten in
acht worden genomen.
· U kunt op de keramiekplaten alle soorten pannen en
koekenpannen gebruiken. De onderkant van de pan
moet echter helemaal plat zijn. Het spreekt vanzelf dat
hoe dikker de bodem van de pan is, hoe gelijkmatiger
de hitte wordt verdeeld.
· Zorg ervoor dat de onderkant van de pan het
verwarmingselement geheel bedekt: hierdoor kunt u
van al de hitte profiteren
· Controleer altijd of de onderkant van de pan schoon
en droog is: dit garandeert niet alleen het beste con-
tact maar ook een langere levensduur van pannen en
kookplaten.
· Vermijd dezelfde pannen te gebruiken die u ook op
een gasfornuis gebruikt, aangezien de bodem van deze
pannen door de hitte vervormd kunnen zijn en niet de-
zelfde resultaten zullen geven als ze op een
keramiekplaat worden gebruikt.
58
Normaal onderhoud en reiniging
Voor elk onderhoud dient u de stroom af te sluiten.
Voor een lange levensduur van het fornuis dient u het re-
gelmatig grondig te reinigen. Vergeet u niet:
· geen stoomapparaten te gebruiken
de eventuele geëmailleerde delen en zelfreinigende
panelen met lauw water te reinigen zonder gebruik van
schuurmiddelen of bijtende middelen die ze kunnen
beschadigen;
dat de binnenkant van de oven regelmatig met een
warm sopje gereinigd moet worden als hij nog lauw is,
en daarna gespoeld en goed afgedroogd moet wor-
den;
dat de delen van roestvrij staal vlekken kunnen verto-
nen na een lang contact met hard water of agressieve
schoonmaakmiddelen (fosforhoudend). Spoel ze dus
na het reinigen goed af en droog ze. Droog water-
vlekken altijd af.
Reinigen oppervlakte kookplaat
Voordat u begint te koken moet u het kookoppervlak altijd
goed schoonmaken met een vochtige doek zodat stof of
etensresten worden verwijderd. De kookplaat moet gere-
geld worden schoongemaakt met een sopje van lauw wa-
ter en een neutraal schoonmaakmiddel. Het kan af en toe
nodig zijn een speciaal middel voor het reinigen van
keramiekplaten te gebruiken. Begin met het verwijderen
van eventuele etensrestjes of vetspetters met behulp van
een schrapertje voor glazen oppervlakken, liefst van het
soort met scheermesjeslamet
(niet bijgeleverd)
of, indien niet aanwezig, van het soort met vast scheer-
mesje (zie afb. A). Maak de kookplaat schoon met keuken-
papier en een speciaal schoonmaakmiddel terwijl hij nog
lauw is.
Spoel de plaat af en droog hem met een schone doek. Als
er per ongeluk een stuk plastic of aluminiumfolie op de
kookplaat is gesmolten, verwijder dit dan onmiddellijk
met een schrapertje van het nog warme kookgedeelte om
schade te vermijden. Doe hetzelfde als er suiker of suiker-
houdend voedsel is gemorst.
Gebruik nooit staalwol of schuursponzen. Ook mag u nooit
bijtende schoonmaakmiddelen zoals ovensprays of
vlekkenmiddelen gebruiken (zie afb. B).
Afb. A Afb. B
Speciale producten voor het
reinigen van keramisch glas
Waar het te
krijgen is
Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en
Ijzerhandel
Stahl-Fix
SWISSCLEANER
WK TOP
Andere producten voor
keramisch glas
Huishoudwinkel
Doe-het-zelf winkel
Ijzerhandel
Supermarkt
Vervangen ovenlamp
Sluit allereerst de stroom af door de stekker uit het
stopcontact te trekken of door middel van de schake-
laar die de oven aan het elektrische net verbindt.
Verwijder het glazen schermpje met behulp van een
plat, smal voorwerp (schroevendraaier, handvat van
lepeltje, enz.).
Schroef het lampje los en vervang het met eenzelfde
soort lampje:
- spanning 230/240 V
- stroomsterkte 15 W
- fitting E 14
Breng het glazen plaatje weer aan en let erop dat de
afsluiting op zijn plaats zit.
Glasplaat
Afdichting
Lamp
Ovenruimte
Kooktips
Gekozen
instelling
Gerecht Gewicht
(Kg)
Positie
ovenrek van
benedenaf
gerekend
Voorverwarming-
stijd (min.)
Instelling
thermostaat
Kooktijd
(min.)
1
Traditionele
a
Eend
Braadstuk
Varkensvlees
Koekjes (kruimeldeeg)
Jamtaart
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Gebak
u
Jamtaart
Vruchtentaart
Plum-cake
Pan di spagna
Gevulde flensjes (op 2 rek)
Kleine gebakjes (op 2
rekken)
Kaaskoekjes (op 2 rekken)
Beignets (op 3 rekken)
Biscuits (op 3 rekken)
Merengue (op 3 rekken)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
3 Fast
cooking
v
Diepvries
Pizza
Courgettes en garnalen in
deeg
Spinazie-quiche
Panzerotti
Lasagna
Kip-snacks
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
Max
200
220
200
200
220
12
20
30-35
25
35
15-20
Voorgekookte gerechten
Kippenvleugels
0.4 2 - 200 20-25
Verse etenswaren
Koekjes (kruimeldeeg)
Plum-cake
Kaaskoekjes
0.3
0.6
0.2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
4 Multikoken
b
Pizza (op 2 rekken)
Lasagna
Lamsvlees
Kip + aardappels
Makreel
Plum-cake
Beignets (op 2 rekken)
Koekjes (op 2 rekken)
Pan di spagna (op 1 rek)
Pan di spagna (op 2
rekken)
Quiche
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
5 Pizza
w
Pizza
Braadstuk
Kip
0.5
1
1
3
2
2/3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
6 Grill
d
Tong en inktvis
Garnalen en calamari aan
het spit
Kabeljauw-filet
Groenten onder de grill
Biefstuk
Koteletten
Hamburgers
Makreel
Toast
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
5
5
5
5
5
5
5
5
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
7 Au gratin
e
Gegrilleerde kip
Inktvis
1.5
1.5
3
3
10
10
200
200
55-60
30-35
NB:
de kooktijden zijn indicatief en kunnen verschillen naar gelang uw persoonlijke smaak. Bij het bakken onder
de grill of au gratin moet de lekplaat altijd op de 1° stand van benedenaf worden geplaatst.
1/74