20
TIPS BIJ HET GEBRUIK
1. U kunt de temperatuur op elk gewenst
moment veranderen tijdens het grillen door de
bereidingstemperatuur te verhogen of te verlagen.
Om te wisselen tussen Fahrenheit en Celsius:
a. Houd de toetsen OMHOOG en OMLAAG
tegelijkertijd 3 seconden ingedrukt.
b. Druk op de middelste knop om te bevestigen
en af te sluiten.
U ziet de weergegeven temperatuur nu in de notatie
die u heeft gekozen.
WAARSCHUWING! Om te voorkomen dat vet in
brand vliegt, mag u voedsel met een hoog vetgehalte
zoals spek, burgers e.d. nooit bakken op een hogere
temperatuur dan 176,7°C.
2. WAARSCHUWING! Uw Traeger Ranger-barbecue mag
nooit worden verplaatst als hij heet is. Als u uw barbecue
in een auto vervoert nadat u hem heeft gebruikt, zorg
dan dat het vuur volledig uit is en de barbecue koud is
voordat u deze in een auto zet. Doe nooit water in de
vuurpot; hierdoor loopt de schroef vast.
3. Uw Traeger Ranger-barbecue is ontworpen om te
werken met gesloten deksel. Bakken met het deksel
open zal de bereidingstijd aanzienlijk verlengen.
4. LET OP! Doe nooit met de hand pellets in een
hete vuurpot. Dit is gevaarlijk en u kunt ernstige
brandwonden oplopen. Als de pellets op zijn
en het vuur uitgaat tijdens het bakken, vul het
pelletreservoir dan bij en lees “Volgende opstart”
op pag. 15; laat de barbecue volledig afkoelen en
begin opnieuw.
5. LET OP! Zorg dat de vetopvangplaat op de juiste
manier geplaatst is op de steunhaken. Als de plaat
niet goed geplaatst is, kunnen er directe verhitting
en vlammen uit de vuurpot komen en kan dit een
vetbrand in de barbecue veroorzaken.
6. Houd altijd rekening met het soort voedsel dat u
bereidt:
• Dun voedsel heeft een hoge temperatuur en
kortere bereidingstijden nodig, terwijl dikker
voedsel een lagere temperatuur en langere
bereidingstijden nodig heeft.
• Groenten hebben meer tijd nodig om
gaar te worden dan vlees bij dezelfde
bereidingstemperaturen.
• Controleer altijd of de interne temperatuur van
het vlees dat u bakt een veilige temperatuur heeft
bereikt om te eten.
• De functie Warmhouden is niet bedoeld om uw
voedsel echt gaar te laten worden.
7. WAARSCHUWING! Als het vuur in de vuurpot
uitgaat tijdens het bakken en er nog voldoende
pellets in het reservoir zitten, is het belangrijk dat
u de volgende stappen uitvoert. Als u dit niet doet,
kan dit een gevaarlijke “overlading” van uw barbecue
veroorzaken door een overmaat aan onverbrande
pellets in de vuurpot.
GEVAAR! Zet de aan/uit-schakelaar op de
achterkant van de barbecue op UIT (O) en trek
de stekker uit het stopcontact. Laat de barbecue
volledig afkoelen. Open het deksel en verwijder
al het voedsel, het barbecuerooster, de bakplaat
en de vetopvangplaat.
WAARSCHUWING! Gevaar door rook
Tijdens het opstarten kunnen er te veel pellets worden
aangevoerd, wat leidt tot een ongewoon dikke, witte
rook die lang aanhoudt. Als dit gebeurt, schakel
de barbecue dan uit met de aan/uit-schakelaar
en trek de stekker uit het stopcontact. Als deze
situatie lang genoeg aanhoudt, kunnen zich gassen
ophopen door gedeeltelijke ontsteking en kunnen deze
volledig ontbranden, waardoor het deksel “boert.”
Als dit “boeren” optreedt en uw barbecue niet goed
onderhouden is zoals beschreven in “Uw barbecue
onderhouden” op pag. 22-23, dan kan dit een vetbrand
veroorzaken. Om deze situatie te verhelpen: laat de
barbecue volledig afkoelen, verwijder alle binnenste
onderdelen en reinig alle as en pellets grondig uit de
barbecue en de vuurpot (zie pag. 23, “As verwijderen
uit de binnenkant en rond de vuurpot”).
WAARSCHUWING! Verwijder alle onverbrande
pellets en as uit het binnenste en rond de vuurpot.
(Zie de instructies voor de juiste behandeling en
afvoer van as op pag. 22).
Voordat u de vetopvangplaat en het barbecuerooster
terugplaatst, steekt u de stekker in een geschikt
geaard stopcontact en zet u de schakelaar op AAN
(I). De pellets moeten nu in de vuurpot vallen en de
gloeistaaf moet warm beginnen te worden (hij begint
rood te worden). LET OP! Raak de gloeistaaf niet aan.
Wanneer er vlammen uit de vuurpot beginnen te komen,
zet u de schakelaar op UIT (O). Laat de barbecue afkoelen.
Nu kunt u de vetopvangplaat, het barbecuerooster en het
voedsel weer op de barbecue leggen.
8. KOOLMONOXIDE:
WAARSCHUWING! Volg deze richtlijnen om te
voorkomen dat dit kleurloze, geurloze gas u, uw
familieleden, huisdieren of andere mensen vergiftigt.
• Wees u bewust van de symptomen van
koolmonoxidevergiftiging: hoofdpijn, duizeligheid,
zwakte, misselijkheid, braken, slaperigheid
en verwardheid. Koolmonoxide vermindert
het vermogen van het bloed om zuurstof te
transporteren. Lage zuurstofniveaus in het bloed
kunnen leiden tot bewustzijnsverlies en overlijden.
• Ga naar de dokter als u of anderen verkoudsheids-
of griepachtige symptomen ontwikkelen tijdens
het bereiden van gerechten in de buurt van dit