ZFM15100SA

Zanussi ZFM15100SA Handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Zanussi ZFM15100SA Handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
Inhoudsopgave
Veiligheidsinformatie 2
Veiligheidsvoorschriften 4
Beschrijving van het product 6
Voordat u het apparaat voor de eerste keer
gebruikt 6
Dagelijks gebruik
6
Gebruik van de accessoires 9
Aanwijzingen en tips 9
Onderhoud en reiniging 20
Probleemoplossing 21
Montage 22
Wijzigingen voorbehouden.
Veiligheidsinformatie
Lees zorgvuldig de meegeleverde instructies voor installatie en
gebruik van het apparaat. De fabrikant is niet verantwoordelijk
voor letsel en schade veroorzaakt door een foutieve installatie.
Bewaar de instructies van het apparaat voor toekomstig gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
WAARSCHUWING!
Gevaar voor verstikking, letsel of permanente invaliditeit.
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en
ouder en door mensen met beperkte lichamelijke, zintuiglijke of
verstandelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis,
indien zij onder toezicht staan of instructies hebben gekregen
over het veilig gebruiken van het apparaat en indien zij de
eventuele gevaren begrijpen.
Laat kinderen niet met het apparaat spelen.
Kinderen jonger dan 3 jaar moeten niet zonder toezicht in de
buurt van het apparaat worden gelaten.
Houd alle verpakkingsmaterialen uit de buurt van kinderen.
Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het apparaat als
het in werking is of afkoelt. Het apparaat is heet.
Als het apparaat is uitgerust met een kinderbeveiliging, raden
wij aan dit te activeren.
Reiniging en onderhoud mag niet worden uitgevoerd door
kinderen zonder toezicht.
Houd het apparaat en de snoeren buiten het bereik van
kinderen jonger dan 8 jaar.
2 www.zanussi.com
Algemene veiligheid
Dit apparaat is bedoeld voor huishoudelijk gebruik of
gelijksoortige toepassingen zoals:
boerderijen, personeelskeukens in winkels, kantoren of
andere werkomgevingen;
Door gasten in hotels, motels, bed&breakfasts en andere
woonomgevingen
Van binnen wordt het apparaat heet als het in werking is. Raak
de verwarmingselementen in het apparaat niet aan. Gebruik
altijd ovenhandschoenen om accessoires of kookgerei te
plaatsen of verwijderen.
Gebruik geen stoomreiniger om het apparaat schoon te maken.
Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact
voordat u onderhoudshandelingen verricht.
Als de deur, scharnieren/handgrepen of deurafdichtingen zijn
beschadigd, mag het apparaat niet worden gebruikt tot hij is
gerepareerd door een vakkundig persoon.
Als de voedingskabel beschadigd is, moet de fabrikant, een
erkende serviceverlener of een gekwalificeerd persoon deze
vervangen teneinde gevaarlijke situaties te voorkomen.
Alleen een vakkundig persoon kan onderhouds- of
reparatiewerkzaamheden uitvoeren waarvoor de afdekking moet
worden verwijderd die beschermd tegen blootstelling aan
magnetronenergie.
Bedien het apparaat niet met een externe timer of een apart
afstandbedieningssysteem.
Verwarm geen vloeistoffen of andere levensmiddelen in
afgesloten houders. Deze kunnen dan ontploffen.
Gebruik alleen hulpstukken die geschikt zijn voor gebruik in de
magnetron.
Let bij het opwarmen van voedsel in plastic of papieren
houders op het apparaat vanwege de mogelijkheid tot
zelfontbranding.
Het apparaat is bedoeld voor het opwarmen van voedsel en
dranken. Het drogen van levensmiddelen of kleding en het
opwarmen van warmhoudpads, slippers, sponzen, vochtige
www.zanussi.com 3
doekjes en dergelijke kan leiden tot letsel, zelfontbranding of
brand.
Als rook wordt waargenomen, zet dan het apparaat uit of trek
de stekker uit het stopcontact en houd de deur gesloten om
vlammen te doven.
Het in de magnetron opwarmen van dranken kan ertoe leiden
dat het langer duurt voordat het kookpunt wordt bereikt. Pas op
als u de houder uit de magnetron haalt.
De inhoud van melkflesjes en potjes babyvoeding moet worden
geroerd of geschud en de temperatuur moet voor consumptie
worden gecontroleerd om brandwonden te voorkomen.
Eieren in de schaal en hele hardgekookte eieren mogen niet in
het apparaat worden opgewarmd omdat ze dan kunnen
ontploffen, zelfs nadat de magnetronverwarming is beëindigd.
Het apparaat moet regelmatig worden gereinigd en
voedselresten dienen te worden verwijderd.
Het niet schoonhouden van het apparaat kan leiden tot
beschadigingen aan het oppervlak hetgeen weer een negatief
effect kan hebben op de levensduur van het apparaat wat weer
kan leiden tot een gevaarlijke situatie.
De temperatuur van de toegankelijke oppervlakken kan hoog
zijn als het apparaat in werking is.
De magnetronoven mag uitsluitend in een kast worden
geplaatst als het in een kast is getest.
De achterkant van het apparaat moet tegen de muur worden
geplaatst.
Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of scherpe
metalen schrapers om de glazen deur schoon te maken, deze
kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak, waardoor het
glas zou kunnen breken.
Veiligheidsvoorschriften
Montage
WAARSCHUWING!
Alleen een erkende
installatietechnicus mag het
apparaat installeren.
Installeer en gebruik geen beschadigd
apparaat.
Volg de installatie-instructies op die zijn
meegeleverd met het apparaat.
Het apparaat kan bijna overal in de keuken
geplaatst worden. Zorg ervoor dat de oven
geplaatst wordt op een vlak oppervalk en dat
zowel de luchtopeningen als het oppervlak
4 www.zanussi.com
onder het apparaat niet worden geblokkeerd
(voor voldoende ventilatie).
Aansluiting aan het elektriciteitsnet
WAARSCHUWING!
Gevaar voor brand en elektrische
schokken.
Alle elektrische aansluitingen moeten door
een gediplomeerd elektromonteur worden
gemaakt.
Dit apparaat moet worden aangesloten op
een geaard stopcontact.
Controleer of de elektrische informatie op
het typeplaatje overeenkomt met de
stroomvoorziening. Zo niet, neem dan
contact op met een elektromonteur.
Zorg ervoor dat een eventueel verlengsnoer
waarop het apparaat is aangesloten, geaard
is.
Zorg dat u de hoofdstekker en kabel niet
beschadigt. Neem contact op met de
service-afdeling of een elektromonteur om
een beschadigde hoofdkabel te vervangen.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat
los te koppelen. Trek altijd aan de stekker.
Gebruik
WAARSCHUWING!
Gevaar op letsel, brandwonden,
elektrische schokken of een
explosie.
De specificatie van het apparaat mag niet
worden veranderd.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet
onbeheerd achter.
Oefen geen kracht uit op een geopende
deur.
Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet
geblokkeerd zijn.
Gebruik het apparaat niet als werkoppervlak
en gebruik de ovenruimte niet als
opslagplek.
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING!
Gevaar voor letsel, brand en schade
aan het apparaat.
Schakel het apparaat uit en trek de stekker
uit het stopcontact voordat u
onderhoudshandelingen verricht.
Reinig het apparaat regelmatig om te
voorkomen dat het materiaal van het
oppervlak achteruitgaat.
Zorg ervoor dat er geen voedselresten of
resten schoonmaakmiddel ophopen op de
afdichtoppervlakken van de deur.
Resterend vet of voedsel in het apparaat kan
brand veroorzaken.
Maak het apparaat schoon met een vochtige,
zachte doek. Gebruik alleen neutrale
schoonmaakmiddelen. Gebruik geen
schuurmiddelen, schuursponsjes,
oplosmiddelen of metalen voorwerpen.
Raadpleeg als u een ovenspray gebruikt
eerst de aanwijzingen op de verpakking.
Verwijdering
WAARSCHUWING!
Gevaar voor letsel of verstikking.
Haal de stekker uit het stopcontact.
Snij het netsnoer van het apparaat af en gooi
dit weg.
www.zanussi.com 5
Beschrijving van het product
Algemeen overzicht
1 2 3 4
8 7 6 5
1
Lampje
2
Veiligheidvergrendelingssysteem
3
Bedieningspaneel
4
Knop vermogensinstelling
5
Timerknop
6
Deuropener
7
Afdekking voor microgolfgeleider
8
Schacht draaiplateau
Accessoires
Set draaiplateau
Gebruik altijd het draaiplateau om
voedsel in de magnetron te
bereiden.
Glazen plateau en wieltjes.
Voordat u het apparaat voor de eerste keer gebruikt
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Eerste reiniging
LET OP!
Zie het hoofdstuk 'Onderhoud en
reiniging'.
Verwijder alle onderdelen en extra
verpakking uit de magnetron.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik.
Dagelijks gebruik
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Algemene informatie over het gebruik
van het apparaat
Laat het voedsel na het uitschakelen van het
apparaat enkele minuten rusten.
6 www.zanussi.com
Verwijder de verpakking van aluminiumfolie,
metalen bakjes, enz. voordat u het voedsel
bereidt.
Koken
Kook het eten zo mogelijk bedekt met
materiaal dat geschikt is voor gebruik in de
magnetron. Bereid voedsel slechts zonder
het te bedekken als u een korst wilt
behouden
Zorg dat u de gerechten niet te lang kookt,
door het vermogen en de tijd te hoog in te
stellen. Het voedsel kan uitdrogen,
verbranden of op sommige plekken hard
worden.
Gebruik het apparaat niet om eieren in hun
schaal en slakken te bereiden, omdat ze
kunnen barsten. Bij gebakken eieren, moet u
het eigeel eerst doorprikken.
Prik eten met 'vel' of 'schil', zoals
aardappelen, tomaten, worstjes, een paar
keer met een vork in voordat u het in de
magnetron plaatst, zodat het eten niet barst
Voor gekoeld of bevroren eten is een langere
bereidingstijd nodig.
Gerechten met saus moeten van tijd tot tijd
worden geroerd.
Groenten met een stevige structuur, zoals
wortel, doperwten of bloemkool, moeten in
water worden gekookt.
Draai grotere stukken halverwege de
bereidingstijd om.
Snij groenten zo mogelijk in stukjes van
gelijke grootte.
Gebruik platte, brede schalen of borden.
Gebruik geen kookgerei gemaakt van
porselein, keramisch materiaal of aardewerk
met kleine gaatjes, bijv. op handgrepen of
ongeglazuurde bodems. Er kan vocht in de
openingen komen, waardoor het kookgerei
bij verhitting kan barsten.
De glazen bodem is een ruimte voor het
opwarmen van voedsel of vloeistoffen. Deze
is noodzakelijk voor de werking van de
magnetron.
Vlees, gevogelte, vis ontdooien
Leg het bevroren, ingepakte voedsel op een
klein, omgedraaid bord met een bakje
eronder zodat het dooiwater in het bakje valt.
Draai het voedsel halverwege de ontdooitijd
om. Verdeel de stukken zo mogelijk opnieuw
en verwijder de stukken die al zijn ontdooid.
Boter, gebakjes, kwark ontdooien
Ontdooi nooit volledig in het apparaat, maar
bij kamertemperatuur. Dit geeft een meer
gelijkmatig resultaat. Verwijder metalen of
aluminium verpakking of onderdelen volledig
voordat u begint te ontdooien.
Fruit, groenten ontdooien
Ontdooi fruit en groenten, die verder als
rauw bereid worden, nooit volledig in het
apparaat. Laat ze bij kamertemperatuur
ontdooien.
U kunt een hoger magnetronvermogen
gebruiken om fruit en groenten te bereiden
zonder ze eerst te ontdooien.
Kant-en-klaarmaaltijden
U kunt alleen kant-en-klaar maaltijden in het
apparaat bereiden als de verpakking
geschikt is voor gebruik in de magnetron.
U moet de op de verpakking afgedrukte
instructies van de fabrikant opvolgen (bijv.
metalen afdekking verwijderen en plastic
folie doorprikken).
Geschikt kookgerei en materialen
Materiaal van de pannen Magnetron
Ontdooien Verwar-
men
Koken
Ovenbestendig glas en porselein (zonder metalen on-
derdelen, bijv. Pyrex, hittebestendig glas)
X X X
Non-ovenbestendig glas en porselein
1)
X -- --
Glas en glaskeramiek gemaakt van ovenbestendig/
vriesbestendig materiaal (bijv. Arcoflam), grillrooster
X X X
Keramisch
2)
, aardenwerk
2)
.
X X X
www.zanussi.com 7
Materiaal van de pannen Magnetron
Ontdooien Verwar-
men
Koken
Hittebestendig plastic tot 200 °C
3)
X X X
Karton, papier X -- --
Huishoudfolie X -- --
Bakpapier met magnetronveilige afdichting
3)
X X X
Ovenschotels gemaakt van metaal, d.w.z. email, gietij-
zer
-- -- --
Bakvormen, zwarte lak of siliconenlaag
3)
-- -- --
Bakplaat -- -- --
Braadkookgerei, bijv. Crostino of Crunch-bord -- X X
Kant-en-klare maaltijden in de verpakking
3)
X X X
1) Zonder zilveren, gouden, platinum of metalen laag/versieringen
2) Zonder quartz of metalen onderdelen, of glas dat metalen bevat
3) U dient de instructies van de fabrikant over de maximum temperaturen na te leven.
X geschikt
-- niet geschikt
De magnetron aan- en uitzetten
LET OP!
Stel de magnetron nooit in werking
als er zich geen voedsel in bevindt.
1. Verzet de vermogensinstellingsknop om een
vermogen te selecteren.
2. Verzet de timerknop om een tijd in te
stellen, hiermee wordt de magnetron
automatisch geactiveerd.
Als u de timer wilt instellen op minder dan 2
minuten, stel de timer dan eerst in op meer
dan 2 minuten en zet de knop vervolgens
terug op de gewenste tijd.
De magnetron begint automatisch met de
bereiding nadat het vermogen en de tijd zijn
ingesteld en de deur is gesloten.
Het apparaat uitschakelen:
wachten tot het apparaat automatisch
uitschakelt als de timerknop de stand OFF
bereikt en er een geluidssignaal weerklinkt.
de timerknop op de stand OFF zetten.
op de deuropener drukken. Het apparaat
stopt automatisch. Sluit de deur om door te
gaan met de bereiding. Gebruik deze optie
om de bereiding te controleren.
Tabel vermogensinstelling
Symbool Vermogeninstelling Vermogen
Langzaam opwarmen 80 W
Warmte 130 W
8 www.zanussi.com
Symbool Vermogeninstelling Vermogen
Ontdooien 190 W
Lage stand 280 W
Gemiddeld bevuild 360 W
Middelhoog 430 W
Hoogte 500 W
Gebruik van de accessoires
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Het plaatsen van het draaiplateau
LET OP!
Bereid geen voedsel zonder het
draaiplateau en de wieltjes. Gebruik
alleen de draaiplateauset
meegeleverd met de magnetron.
Bereid nooit voedsel direct op het
glazen draaiplateau.
1. Plaats de wieltjes rond de schacht van het
draaiplateau.
2. Plaats het glazen plateau op de wieltjes
Aanwijzingen en tips
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
De vermogensinstelling en tijden in
de tabellen zijn slechts als richtlijn
bedoeld. Deze zijn afhankelijk van de
recepten en de kwaliteit en de
hoeveelheid van de gebruikte
ingrediënten.
www.zanussi.com 9
Tips voor de magnetron
Probleem Oplossing
U kunt de gegevens over de hoeveelheid
voedselbereiding niet vinden.
Zoek naar gelijksoortig eten. Verhoog of verlaag de berei-
dingstijd aan de hand van deze richtlijn: Een dubbele
hoeveelheid = bijna een dubbele bereidingstijd,de
helft van de hoeveelheid = de helft van de berei-
dingstijd
Het eten is te droog. Verlaag de bereidingstijd of selecteer een lager magne-
tronvermogen.
Het eten is nog steeds niet ontdooid, heet of
gekookt nadat de bereidingstijd is verstre-
ken.
Stel een langere bereidingstijd in of selecteer een hoger
magnetronvermogen. Voor grotere gerechten is meer tijd
nodig.
Als de bereidingstijd is verstreken, is het
eten aan de rand verbrand, maar in het mid-
den nog steeds niet gaar.
Kies de volgende keer een lager vermogen en een lange-
re bereidingstijd. Roer vloeistoffen halverwege de berei-
dingstijd even door, bijv. soepen.
U krijgt betere resultaten met rijst als u een
platte, brede schaal gebruikt.
U vindt de rusttijd in de bereidingstabellen.
Deze informatie vertelt hoe lang het eten in
of buiten het apparaat moet blijven staan na
de bereiding. Hierdoor wordt de warmte
gelijkmatig door het eten verspreid.
Ontdooien
Ontdooi braadstukken altijd met de vetkant
omlaaag.
Ontdooi afgedekt vlees niet want dit kan leiden
tot bereiden in plaats van ontdooien.
Ontdooi heel gevogelte altijd met de borstkant
omlaag.
Rundvlees
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Gehakt 450 Ontdooien 11 – 14 15 – 20
Opdelen en ontdooi-
de stukken verwijde-
ren.
Stoofvlees 675 Ontdooien 14 – 18 25 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
Pasteitjes
450 (110 g
elk)
Ontdooien 10 – 12 15 – 20
Halverwege de tijd
omdraaien.
Steak 200 Ontdooien 5 – 7 10 – 15
Opdelen en ontdooi-
de stukken verwijde-
ren. Halverwege de
tijd omdraaien.
10 www.zanussi.com
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Goulash 500 Ontdooien 11 – 14 15 – 20
Verdeel en wijzig de
plaats van het vlees.
Verwijder de ont-
dooide stukken
Gesneden worst 100 Ontdooien 3 – 5 5 – 10
Halverwege de tijd
omdraaien.
Varkensrug
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Spareribs 450 Ontdooien 10 – 12 25 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
Karbonade
500 (125 g
elk)
Ontdooien 11 – 14 25 – 30
Verdeel en draai het
vlees om
Varkensgehakt 450 Ontdooien 11 – 14 15 – 20
Opdelen en ontdooi-
de stukken verwijde-
ren.
Goulash 500 Ontdooien 12 – 15 15 – 20
Verdeel en wijzig de
plaats van het vlees.
Verwijder de ont-
dooide stukken
Gevogelte
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Hele kip 1125 Ontdooien 25 – 29 45 – 90
Halverwege de tijd
omdraaien. Indien
nodig afdekken met
aluminium folie.
Kippenborst 450 Ontdooien 15 – 18 15 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
Kipblokjes 900 Ontdooien 22 – 25 25 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
Kippenboutjes 675 Ontdooien 18 – 22 15 – 30
Verdeel en wijzig de
plaats van de voed-
selstukken.
www.zanussi.com 11
Vis en schaaldieren
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Hele vis 450 Ontdooien 9 – 11 15 – 20
Halverwege de tijd
omdraaien. Indien
nodig afdekken met
aluminium folie.
Visfilets 675 Ontdooien 12 – 14 15 – 20
Verdeel en draai het
de vis om.
Garnalen 225 Ontdooien 4 – 5 15 – 20
Verdeel en wijzig de
plaats van het voed-
sel.
Zuivelproducten
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Kwark 250 Ontdooien 8 – 10 3 – 5
Aluminiumdelen ver-
wijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
Boter 250 Ontdooien 2 – 3 3 – 5
Aluminiumdelen ver-
wijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
Kaas 250 Ontdooien 3:30 – 4 3 – 5
Aluminiumdelen ver-
wijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
Room 200 Ontdooien 7 – 9 3 – 5
Aluminiumdelen ver-
wijderen, halverwege
de bereidingstijd om-
draaien
Cake / gebak
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Kwarktaart 1 stuk Ontdooien 1 –1:30 -
Halverwege de tijd
omdraaien.
Cake (gebak) 1 stuk Ontdooien 1 –1:30 -
Halverwege de tijd
omdraaien.
Droge cake 1 stuk Ontdooien 1:30 – 2 1 – 2
Halverwege de tijd
omdraaien.
12 www.zanussi.com
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Vruchtencake 1 stuk Ontdooien 1:30 – 2 1 – 2
Halverwege de tijd
omdraaien.
Gesneden brood 300 Ontdooien 3 – 4 1 – 2
Halverwege de tijd
omdraaien.
Broodjes 4 broodjes Ontdooien 1 –1:30 1 – 2
Halverwege de tijd
omdraaien.
Fruit
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Aardbeien 300 Ontdooien 5 – 6 2 – 3
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Pruimen, kersen,
frambozen, bra-
men, abrikozen
250 Ontdooien 4– 5 2 – 3
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Bereiden
Haal gekoeld vlees en gevogelte minstens 30
minuten voor bereiden uit de koelkast.
Bewaar het vlees, gevogelte en groente
afgedekt tot de bereiding.
Doe een beetje olie of vloeibare boter op de vis.
Alle groenten moeten op vol vermogen gekookt
worden.
Voeg per 250 g groenten 30 - 45 ml koud
water toe.
Snijd de verse groente in stukken van gelijke
grootte. Alle groenten afgedekt in de container
koken.
Vlees
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Rosbief:
- Rood
- Medium
- Doorbakken
450 Middelhoog
10 – 12
11 – 14
13 – 16
5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Varkensvlees 450 Hoogte 14 – 18 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Varkensrollade 450 Hoogte 10 – 12 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
www.zanussi.com 13
Gevogelte
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Hele kip 900 Hoogte 16 – 24 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Kipblokjes 450 Middelhoog 7 – 11 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Kippenborst (met
bot)
450 Middelhoog 8 – 12 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Vis
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Visfilets 450 Hoogte 6 – 10 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Hele makreel
(schoon)
450 Hoogte 6 – 10 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Hele forel
(schoon)
450 Hoogte 7 – 12 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Zalmfilets 450 Hoogte 6 – 10 5 – 10
Afgedekt bereiden.
Draai het voedsel tij-
dens de bereiding re-
gelmatig om.
Verse groente
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Broccoli
250
500
Hoogte
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
14 www.zanussi.com
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Spruitjes 250 Hoogte 5 – 6 2 – 3
Voeg 60 – 75 ml wa-
ter toe. Afgedekt be-
reiden. Roeren voor
en na bereiden.
Wortelen 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Bloemkool
250
500
Hoogte
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Courgette 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Voeg 30 ml water of
2 eetlepels boter toe.
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Aubergine 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Prei 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
In dikke plakken snij-
den. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Paddenstoelen
125
250
Hoogte
3 – 5
5 – 7
2 – 3
Voeg geen water toe.
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden. Afschudden
voor opdienen.
Uien 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Voeg 15 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Paprika 250 Hoogte 5 – 7 2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Geschilde aard-
appelen
250
500
Hoogte
5 – 7
10 – 12
2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Aardappelen in de
schil
800 Hoogte 15 – 18 2 – 3
Bedekt bereiden, hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
www.zanussi.com 15
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Kool 250 Hoogte 7 – 9 2 – 3
Afgedekt bereiden.
Roeren voor en na
bereiden.
Ingevroren groenten
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd
(min)
Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Spinazie 125 Hoogte 3 – 5 2 – 3
Voeg 15 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Broccoli 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Voeg 30 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Erwten 250 Hoogte 4 – 6 2 – 3
Voeg 15 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Sperziebonen 250 Hoogte 5 – 7 2 – 3
Voeg 30 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Gemengde groen-
te (worteltjes/
erwtjes/maïs)
250 Hoogte 5 – 7 2 – 3
Voeg 15 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Gemengde groen-
te (Chinese
groente)
250 Hoogte 6 – 8 2 – 3
Voeg 15 ml water
toe. Afgedekt berei-
den. Roeren voor en
na bereiden.
Smelten
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Chocolade / cho-
coladelaagje
150
Gemiddeld
bevuild
3 – 4 2 – 3
Halverwege de berei-
dingstijd roeren.
Boter 100
Gemiddeld
bevuild
2 – 3 2 – 3
Halverwege de berei-
dingstijd roeren.
16 www.zanussi.com
Opwarmen
Volg bij het opwarmen van verpakte kant-en-
klaar maaltijden altijd de instructies op de
verpakking.
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Babyvoedsel 128 Hoogte 0:50 1 – 2
Halverwege de berei-
dingstijd roeren.
Controleer de tempe-
ratuur!
Babymelk
100 ml
225 ml
Hoogte
0:30 – 1
1 – 1:30
1 – 2
Lepel in de fles ste-
ken, roeren en tem-
peratuur controleren!
Broodjes 1 broodje Hoogte 0:30 – 1 1 – 2
In keukenpapier rol-
len en glazen plateau
plaatsen.
Geen gerecycled
keukenpapier gebrui-
ken.
Kant-en-klaarge-
recht
400 - 500 Hoogte 7 – 10 2 – 3
Aluminium afdekkin-
gen verwijderen. Hal-
verwege de berei-
dingstijd omdraaien
Bevroren kant-en-
klaarmaaltijden
400 - 500 Hoogte 8 – 12 2 – 3
Aluminium afdekkin-
gen verwijderen. Hal-
verwege de berei-
dingstijd omdraaien
Lasagne 300 Hoogte 6 – 10 2 – 3
Voedsel afdekken tij-
dens het koken.
Stoofschotel
1 kopje
4 kopjes
Hoogte
3 – 5
7 –10
2 – 3
Voedsel afdekken tij-
dens het koken. Hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
Aardappelpuree
1 kopje
4 kopjes
Hoogte
2 – 5
8 – 10
2 – 3
Voedsel afdekken tij-
dens het koken. Hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
Witte bonen in to-
matensaus
1 kopje Hoogte 3 – 5 1 – 2
Voedsel afdekken tij-
dens het koken. Hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
www.zanussi.com 17
Gerecht Gewicht
(g)
Vermogen-
instelling
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkingen
Ravioli of pasta in
saus
1 kopje
4 kopjes
Hoogte
4 – 6
10 – 14
2 – 3
Voedsel afdekken tij-
dens het koken. Hal-
verwege de berei-
dingstijd roeren.
Melk 200 ml Hoogte 1 – 1:30 1
Lepel in het bakje
doen.
Water 200 ml Hoogte 2 – 2:30 1
Lepel in het bakje
doen.
Saus 200 ml Hoogte 3 – 4 1
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Soep 300 ml Hoogte 4 – 5 1
Halverwege de berei-
dingstijd roeren
Recepten
Ontbijt
Omelet
Ingrediënten:
15 g gesmolten boter
4 eieren
6 eetlepels melk
zout en peper
Methode:
Klop de eieren, melk en kruid met zout en
peper. Bedek het gerecht met de gesmolten
boter. Schenk de omeletmix in een platte
schaal. Op hoge temperatuur 3 minuten
bereiden, de omelet omdraaien en nog eens 1
minuut bereiden op hoge temperatuur.
Bereidingstijd in het apparaat: 4 minuten in
totaal
Roerei
Ingrediënten:
15 g gesmolten boter
2 eieren
2 eetlepels melk
zout en peper
Methode:
Meng de eieren, melk en de gesmolten boter en
kruid het met zout en peper. Bereiden op Hoog
gedurende 3 minuten en om de 30 seconden
roeren.
Bereidingstijd in het apparaat: 3 minuten in
totaal
Diner
Tomatensoep met sinaasappel
Ingrediënten:
25 g gesmolten boter
1 middelgrote ui, gesneden
1 grote wortel
1 grote aardappel, gesneden
800 g tomaten uit blik, gesneden
Sap en geraspte schil van 1 middelgrote
sinaasappel
900 ml hete groentebouillon
zout en peper
Methode:
Meng de ui, wortel, aardappel en gesmolten
boter en kook ze op Hoog gedurende 6
minuten. Halverwege de tijd doorroeren. Voeg
vervolgens de tomaten, sinaasappelsap,
sinaasappelschil en de bouillon toe. Meng het
geheel en breng het op smaak met zout en
peper. Doe de deksel op de pan en koken op
Hoog gedurende 18 minuten tot de groenten
zacht zijn. 2 – 3 keer roeren tijdens het koken.
De soep mengen en serveren.
Bereidingstijd in het apparaat: 24 minuten in
totaal
Franse uiensoep
Ingrediënten:
18 www.zanussi.com
1 grote ui, gesneden
1 eetlepel maïsolie
50 g meel
1,2 l vlees- of groentebouillon
2 eetlepels gehakte peterselie
4 dikke sneetjes stokbrood
50 g geraspte kaas
Methode:
Meng de ui en de maïsolie in een kom. Bereiden
op Hoog gedurende 2 minuten. Voeg de bloem
toe en voeg geleidelijk de bouillon toe. Op
smaak brengen met zout en peper en peterselie
toevoegen. Doe de deksel op de kom en 18
minuten bereiden op Middelhoog. Schenk de
soep in kommen, leg het brood erop en bestrooi
het met kaas. Bereiden op Middelhoog
gedurende 2 minuten tot de kaas is gesmolten.
Bereidingstijd in het apparaat: 22 minuten in
totaal
Roergebakken groente
Ingrediënten:
1 eetlepel zonnebloemolie
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sherry
2,5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
2 middelgrote wortels, in stukjes gesneden
100 g champignons, gesneden
50 g taugé
100 g peultjes
1 rode peper, zonder pitten en dun
gesneden
4 lente-uitjes, gesneden
100 g waterkastanjes uit blik, gesneden
1/4 kop van Chinese kool, in dunne stukjes
gesneden
Methode:
Meng de zonnebloemolie, sojasaus, sherry,
gember en wortel in een kom. Afdekken en
bereiden op Hoog gedurende 5 – 6 minuten.
Eenmaal roeren. Champignons, taugé, peultjes,
rode peper, lente-uitjes, waterkastanjes en
Chinese kool toevoegen. Alles mengen.
Bereiden op Hoog gedurende 5 – 6 minuten,
tot de groenten zacht zijn. 2 – 3 keer roeren
tijdens het koken.
Bereidingstijd in het apparaat: 10 – 12
minuten in totaal
Kip in honing
Ingrediënten:
4 kippenborst zonder bot
2 eetlepels honing
1 eetlepel grove mosterd
1/2 eetlepel gedroogde dragon
1 eetlepel tomatenpuree
150 ml kippenbouillon
zout en peper
Methode:
Doe de kippenborst in een ovenschaal. Meng
alle resterende ingrediënten samen. Schenk het
over de kip. Kruiden met peper en zout.
Bereiden op Hoog gedurende 12 – 14 minuten.
Wijzig de plaats van de kippenborst en schenk
de saus er tijdens het bereiden tweemaal over.
Bereidingstijd in het apparaat: 12 – 14
minuten in totaal
Gepofte aardappel met blauwe kaas en
bieslook
Ingrediënten:
2 aardappelen, gepofte (250 g elk)
50 g boter
100 g blauwe kaas, in stukjes
1 eetlepel versie bieslook, in stukjes
50 g champignons, gesneden
zout en peper
Methode:
Prik gaatjes in de aardappels. Bereiden op
Hoog gedurende 12 – 14 minuten. Halveer de
aardappel en hol ze uit. Doe de aardappelpulp,
boter, kaas, bieslook en champignons in een
kom en meng het geheel. Kruiden met peper en
zout. Doe het mengsel in de aardappelschillen
en leg ze in een platte schaal. Bereiden op
Middelhoog gedurende 10 minuten.
Bereidingstijd in het apparaat: 22 – 24
minuten in totaal
Witte saus
Ingrediënten:
25 g gesmolten boter
25 g meel
300 ml melk
zout en peper
Methode:
Meng de boter met de bloem en de melk.
Bereiden op Hoog gedurende 4 – 5 minuten.
Roer om de 2 minuten tot de saus dik en romig
wordt. Kruiden met peper en zout.
Bereidingstijd in het apparaat: 4 – 5 minuten
in totaal
www.zanussi.com 19
Gekruid gehakt
Ingrediënten:
1 kleine ui, gesneden
1 teentje knoflook, gekneusd
1 theelepel olie
200 g tomaten uit blik, gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel kruidenmix
225 g rundergehakt
zout en peper
Methode:
Meng de ui, knoflook en olie in een ovenschaal.
Bereiden op Hoog gedurende 2 minuten of tot
het zacht wordtMeng er vervolgens alle andere
ingrediënten door. De ovenschaal afdekken en
op Hoog 5 minuten bereiden en dan verzetten
naar Middelhoog en 8 – 12 minuten bereiden of
tot het vlees gaar is.
Bereidingstijd in het apparaat: 15 – 19
minuten in totaal
Nagerecht
Aardbeienjam
Ingrediënten:
675 g aardbeien, ontkroond
3 eetlepels citroensap
675 g basterdsuiker
Methode:
Doe de aardbeien en citroensap in een grote
kom. Verhit ze op Hoog gedurende 6 minuten,
of tot het fruit zacht is. Voeg de suiker toe en
meng goed. Bereiden op Middelhoog
gedurende 27 – 32 minuten tot de jam is
ingekookt. Roer om de 4 – 5 minuten. Doe de
jam in potjes. Deksel erop doen, afsluiten en van
etiket voorzien.
Om te zien of de jam is ingekookt, schep 1
theelepel jam op een koud schoteltje. Laat het 1
minuut staan. Verplaats de jam dan met uw
vinger over de schotel. Als het oppervlak van de
jam rimpelt, is het ingekookt.
Bereidingstijd in het apparaat: 37 – 43
minuten in totaal
Gewone magnetroncake
Ingrediënten:
100 g margarine
100 g suiker
1 ei
100 g zelfrijzende bloem, gezeefd
2 – 3 eetlepels melk
Methode:
Dek de bodem van de cakevorm af met
bakpapier. Klop de margarine met suiker licht en
luchtig. Klop het ei en voeg de bloem en melk
geleidelijk toe. Doe de deeg in de cakevorm.
Bereiden op Hoog gedurende 5 – 7 minuten.
Prik de cake in met een satéprikker. Als de
prikker er niet schoon uitkomt, is de cake nog
niet klaar. Laat de cake na de bereiding nog 5
minuten in het apparaat staan.
Bereidingstijd in het apparaat: 5 – 7 minuten
in totaal
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Opmerkingen over schoonmaken
Maak de voorkant van het apparaat schoon
met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor metalen oppervlakken een
universeel reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van het apparaat na elk
gebruik. Vuil laat zich dan het makkelijkst
verwijderen en kan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale
reiniger.
Maak alle accessoires schoon en laat ze
drogen. Gebruik een zachte doek en een
warm sopje en een reinigingsmiddel.
Om de moelijk te verwijderen restjes te
verwijderen, kook een glas water gedurende
2 tot 3 minuten op de hoogste
magnetronstand.
Om geurtjes te verwijderen, meng een glas
water met 2 theelepels citroensap en kook
gedurende 5 minuten op de hoogste
magnetronstand.
20 www.zanussi.com
Probleemoplossing
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Wat moet u doen als…
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
Het apparaat werkt niet. Het apparaat is uitgeschakeld. Schakel het apparaat in.
Het apparaat werkt niet. De stekker zit niet in het stopcontact. Sluit het apparaat aan op het stroom-
net.
Het apparaat werkt niet. De zekering in de zekeringkast is
doorgebrand.
Controleer de zekering. Als de zeke-
ring meer dan een keer doorslaat,
raadpleegt u een bevoegde elektri-
cien.
Het apparaat werkt niet. De deur is niet goed gesloten. Zorg ervoor dat de deur niet wordt
geblokkeerd.
Het lampje brandt niet. Het lampje is stuk. De lamp moet worden vervangen.
Er ontstaan vonken in de
ovenruimte.
Er zitten metalen schalen of servies
met een metalen randje in het appa-
raat.
Haal het servies uit het apparaat.
Er ontstaan vonken in de
ovenruimte.
Er zit metalen bestek of aluminiumfo-
lie dat de binnenwanden raakt in het
apparaat.
Zorg ervoor dat het bestek en de fo-
lie de binnenwanden niet raakt.
Het draaiplateau maakt
een krassend of schu-
rend geluid.
Er zit vuil of iets anders onder het gla-
zen draaiplateau.
Controleer het gedeelte onder het
glazen draaiplateau.
Het apparaat stopt met
werken zonder duidelijke
reden.
Er is een storing. Bel de klantenservice als deze situ-
atie blijft bestaan.
Onderhoudsgegevens
Als u het probleem zelf niet kunt oplossen,
neem dan contact op met uw leverancier of met
de klantenservice.
De contactgegevens van het servicecentrum
staan op het typeplaatje. Het typeplaatje bevindt
zich op het apparaat. Verwijder het typeplaatje
niet van het apparaat.
Wij adviseren u om de gegevens hier te
noteren:
Model (MOD.) ........................................
Wij adviseren u om de gegevens hier te
noteren:
Productnummer (PNC) ........................................
Serienummer (S.N.) ........................................
www.zanussi.com 21
Montage
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Algemene informatie
LET OP!
Blokkeer de luchtopeningen niet. Als
u dat wel doet, kan het apparaat
oververhit raken.
LET OP!
Sluit het apparaat niet aan op
adapters of verlengsnoeren.
Hierdoor kan overbelasting en
brandgevaar ontstaan.
LET OP!
De minimale installatiehoogte is 85
cm.
De magnetron is alleen bedoeld voor gebruik
op het aanrecht. Het apparaat moet op een
stabiel en vlak oppervlak worden geplaatst.
Houd de magnetron uit de buurt van stoom,
hete lucht en water.
Als de magnetron te dicht bij de tv en radio
staat, kan het signaal worden verstoord.
Activeer na vervoer van het apparaat bij koud
weer de magnetron niet direct na de
installatie. Laat het apparaat een tijdje op
kamertemperatuur komen en absorbeer de
warmte.
Elektrische installatie
WAARSCHUWING!
De elektrische installatie mag
uitsluitend worden uitgevoerd door
een gekwalificeerd persoon.
De fabrikant is niet verantwoordelijk
indien u deze veiligheidsmaatregelen
uit hoofdstuk 'Veiligheidsinformatie'
niet opvolgt.
Deze magnetron wordt geleverd met een
netsnoer en stekker.
De kabel heeft geaarde bedrading met een
geaarde stekker. De stekker moet in een
stopcontact worden gestoken dat goed is
geïnstalleerd en geaard. Bij kortsluiting
vermindert de aarding de kans op het krijgen
van een elektrische schok.
Minimale afstanden
C
A
B
Afmetingen mm
A 100
B 76
C 76
MILIEUBESCHERMING
Recycle de materialen met het symbool .
Gooi de verpakking in een geschikte
verzamelcontainer om het te recyclen. Help om
het milieu en de volksgezondheid te
beschermen en recycle het afval van elektrische
en elektronische apparaten. Gooi apparaten
gemarkeerd met het symbool niet weg met
het huishoudelijk afval. Breng het product naar
het milieustation bij u in de buurt of neem
contact op met de gemeente.
22 www.zanussi.com
1/88