Zanussi ZKC44510XA Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
NL
ZKC44510XA
Gebruiksaanwijzing
Combimagnetron
Inhoudsopgave
Veiligheidsinformatie 2
Veiligheidsvoorschriften 4
Beschrijving van het product 7
Voordat u het apparaat voor de eerste keer
gebruikt 7
Dagelijks gebruik
8
Magnetronstand
10
Klokfuncties 14
Gebruik van de accessoires 15
Extra functies 15
Aanwijzingen en tips 16
Onderhoud en reiniging 34
Probleemoplossing
35
Wijzigingen voorbehouden.
Veiligheidsinformatie
Lees zorgvuldig de meegeleverde instructies voor installatie en
gebruik van het apparaat. De fabrikant is niet verantwoordelijk
voor letsel of schade veroorzaakt door een verkeerde installatie of
verkeerd gebruik. Bewaar de instructies altijd op een veilige en
toegankelijke plaats voor toekomstig gebruik.
Veiligheid van kinderen en kwetsbare mensen
Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar en
ouder en door personen met beperkingen, mits ze zijn
voorgelicht over het veilige gebruik van het apparaat en de
potentiële gevaren en/of ze onder toezicht staan.
Laat kinderen niet met het apparaat spelen.
Houd alle verpakking uit de buurt van kinderen en gooi het op
passende wijze weg.
Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van het apparaat als
het in werking is of afkoelt. Het apparaat is heet.
Als het apparaat is voorzien van een kinderslot, dient dit te
worden geactiveerd.
Kinderen mogen zonder toezicht geen reinigings- en
onderhoudswerkzaamheden aan het apparaat uitvoeren.
Kinderen van 3 jaar en jonger moeten tijdens de werking van dit
apparaat altijd uit te buurt worden gehouden.
Algemene veiligheid
Alleen een erkende installatietechnicus mag het apparaat
installeren en de kabel vervangen.
2 www.zanussi.com
WAARSCHUWING: Het apparaat en de toegankelijke
onderdelen ervan worden heet tijdens gebruik. U dient op te
passen dat u de verwarmingselementen niet aanraakt. Houd
kinderen jonger dan 8 jaar uit de buurt of onder permanent
toezicht.
Gebruik altijd ovenhandschoenen om accessoires of kookgerei
te plaatsen of verwijderen.
Zet de stroomtoevoer uit alvorens onderhoud te plegen.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat u de
lamp vervangt om elektrische schokken te voorkomen.
Gebruik geen stoomreiniger om het apparaat schoon te maken.
Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of scherpe
metalen schrapers om de glazen deur schoon te maken, deze
kunnen krassen veroorzaken op het oppervlak, waardoor het
glas zou kunnen breken.
Als het netsnoer beschadigd is, moet de fabrikant, een erkende
serviceverlener of een gekwalificeerd persoon deze vervangen
teneinde gevaarlijke situaties te voorkomen.
Schakel het apparaat niet in als het leeg is. Metalen delen in de
ovenruimte kunnen elektrische vonken veroorzaken.
Tijdens bereiding in de magnetron zijn geen metalen
voedselbakjes en drinkbekers toegestaan. Deze vereiste is niet
van toepassing als de fabrikant heeft aangegeven dat het
formaat en de vorm van het metalen voorwerp geschikt is voor
bereiding in de magnetron.
Als de deur, scharnieren/handgrepen of deurafdichtingen zijn
beschadigd, mag het apparaat niet worden gebruikt tot hij is
gerepareerd door een vakkundig persoon.
Alleen een vakkundig persoon kan onderhouds- of
reparatiewerkzaamheden uitvoeren waarvoor de afdekking moet
worden verwijderd die beschermd tegen blootstelling aan
magnetronenergie.
Verwarm geen vloeistoffen of andere levensmiddelen in
afgesloten houders. Deze kunnen dan ontploffen.
Gebruik alleen hulpstukken die geschikt zijn voor gebruik in de
magnetron.
www.zanussi.com 3
Let bij het opwarmen van voedsel in plastic of papieren
houders op het apparaat vanwege de mogelijkheid tot
zelfontbranding.
Het apparaat is bedoeld voor het opwarmen van voedsel en
dranken. Het drogen van levensmiddelen of kleding en het
opwarmen van warmhoudpads, slippers, sponzen, vochtige
doekjes en dergelijke kan leiden tot letsel, zelfontbranding of
brand.
Als rook wordt waargenomen, zet dan het apparaat uit of trek
de stekker uit het stopcontact en houd de deur gesloten om
vlammen te doven.
Het in de magnetron opwarmen van dranken kan ertoe leiden
dat het langer duurt voordat het kookpunt wordt bereikt. Pas op
als u de houder uit de magnetron haalt.
De inhoud van melkflesjes en potjes babyvoeding moet worden
geroerd of geschud en de temperatuur moet voor consumptie
worden gecontroleerd om brandwonden te voorkomen.
Eieren in de schaal en hele hardgekookte eieren mogen niet in
het apparaat worden opgewarmd omdat ze dan kunnen
ontploffen, zelfs nadat de magnetronverwarming is beëindigd.
Het apparaat moet regelmatig worden gereinigd en
voedselresten dienen te worden verwijderd.
Het niet schoonhouden van het apparaat kan leiden tot
beschadigingen aan het oppervlak hetgeen weer een negatief
effect kan hebben op de levensduur van het apparaat wat weer
kan leiden tot een gevaarlijke situatie.
Veiligheidsvoorschriften
Montage
WAARSCHUWING!
Alleen een erkende
installatietechnicus mag het
apparaat installeren.
Verwijder alle verpakkingsmaterialen.
Installeer en gebruik geen beschadigd
apparaat.
Volg de installatie-instructies op die zijn
meegeleverd met het apparaat.
Pas altijd op bij verplaatsing van het
apparaat, want het is zwaar. Gebruik altijd
veiligheidshandschoenen en gesloten
schoeisel.
Trek het apparaat nooit aan de handgreep
van zijn plaats.
Houd de minimumafstand naar andere
apparaten en units in acht.
Zorg ervoor dat het apparaat onder en naast
veilige installaties wordt geïnstalleerd.
De zijkanten van het apparaat moeten naast
apparaten of units staan van dezelfde
hoogte.
4 www.zanussi.com
Elektrische aansluiting
WAARSCHUWING!
Gevaar voor brand en elektrische
schokken.
Alle elektrische aansluitingen moeten door
een gediplomeerd elektromonteur worden
gemaakt.
Dit apparaat moet worden aangesloten op
een geaard stopcontact.
Controleer of de elektrische informatie op
het typeplaatje overeenkomt met de
stroomvoorziening. Zo niet, neem dan
contact op met een elektromonteur.
Gebruik altijd een correct geïnstalleerd,
schokbestendig stopcontact.
Gebruik geen meerwegstekkers en
verlengsnoeren.
Zorg dat u de hoofdstekker en kabel niet
beschadigt. Indien de voedingskabel moet
worden vervangen, dan moet dit gebeuren
door onze Klantenservice.
Laat de stroomkabel niet in aanraking komen
met de deur van het apparaat, met name niet
als deze heet is.
De schokbescherming van delen onder
stroom en geïsoleerde delen moet op zo'n
manier worden bevestigd dat het niet zonder
gereedschap kan worden verplaatst.
Steek de stekker pas in het stopcontact als
de installatie is voltooid. Zorg ervoor dat het
netsnoer na installatie bereikbaar is.
Sluit de stroomstekker niet aan op een losse
stroomaansluiting.
Trek niet aan het netsnoer om het apparaat
los te koppelen. Trek altijd aan de stekker.
Gebruik alleen de juiste isolatie-apparaten:
stroomonderbrekers, zekeringen
(schroefzekeringen moeten uit de houder
worden verwijderd), aardlekschakelaars en
contactgevers.
De elektrische installatie moet een
isolatieapparaat bevatten waardoor het
apparaat volledig van het lichtnet afgesloten
kan worden. Het isolatieapparaat moet een
contactopening hebben met een minimale
breedte van 3 mm.
Dit apparaat voldoet aan de EEG-richtlijnen.
Gebruik
WAARSCHUWING!
Gevaar op letsel, brandwonden,
elektrische schokken of een
explosie.
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor
huishoudelijk gebruik.
De specificatie van het apparaat mag niet
worden veranderd.
Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet
geblokkeerd zijn.
Laat het apparaat tijdens het gebruik niet
onbeheerd achter.
Schakel het apparaat telkens na gebruik uit.
Wees voorzichtig met het openen van de
deur van het apparaat als het apparaat aan
staat. Er kan hete lucht ontsnappen.
Bedien het apparaat niet met natte handen
of als het contact maakt met water.
Oefen geen kracht uit op een geopende
deur.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als
werkblad of aanrecht.
Open de deur van het apparaat voorzichtig.
Als u alcoholische toevoegingen gebruikt,
kan er alcohol-luchtmengsel ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de buurt
van het apparaat bij het openen van de deur.
Plaats geen ontvlambare producten of
gerechten die vochtig zijn gemaakt met
ontvlambare producten in, bij of op het
apparaat.
De magnetronfunctie mag niet worden
gebruikt om de oven voor te verwarmen.
WAARSCHUWING!
Risico op schade aan het apparaat.
Om schade of verkleuring van het email te
voorkomen:
leg geen aluminiumfolie op de bodem
van het apparaat.
plaats geen water direct in het hete
apparaat.
haal vochthoudende schotels en eten uit
het apparaat als u klaar bent met koken.
wees voorzichtig bij het verwijderen of
bevestigen van accessoires.
Verkleuring van het email heeft geen
ongewenst effect op de werking van het
apparaat.
Gebruik een diepe pan voor vochtige
taarten. Fruitsappen kunnen permanente
vlekken maken.
www.zanussi.com 5
Dit apparaat is uitsluitend bestemd om mee
te koken. Het mag niet worden gebruikt voor
andere doeleinden, zoals het verwarmen van
een kamer.
Alle bereidingen moeten worden uitgevoerd
met gesloten ovendeur.
Als het apparaat achter een meubelpaneel
gemonteerd is (bijv. een deur), zorg er dan
voor dat de deur nooit gesloten is als het
apparaat in werking is. Warmte en vocht
kunnen achter een gesloten meubelpaneel
ophopen en schade aan het apparaat, de
behuizing of de vloer veroorzaken. Sluit het
meubelpaneel niet tot het apparaat volledig
afgekoeld is na gebruik.
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING!
Gevaar voor letsel, brand en schade
aan het apparaat.
Schakel het apparaat uit en trek de stekker
uit het stopcontact voordat u
onderhoudshandelingen verricht.
Zorg dat het apparaat is afgekoeld. Er
bestaat een risico dat de glasplaten kunnen
breken.
Vervang direct de glazen deurpanelen als
deze beschadigd zijn. Neem contact op met
de erkende servicedienst.
Zorg ervoor dat de ovenruimte en de deur na
elk gebruik worden afgeveegd. Stoom
geproduceerd tijdens de werking van het
apparaat condenseert op de wanden en kan
roest veroorzaken.
Reinig het apparaat regelmatig om te
voorkomen dat het materiaal van het
oppervlak achteruitgaat.
Vet en voedsel dat in het apparaat
achterblijft kan brand en een vlamboog
veroorzaken als de magnetronfunctie in
werking wordt gezet.
Reinig het apparaat met een vochtige zachte
doek. Gebruik alleen neutrale
reinigingsmiddelen. Gebruik geen
schuurmiddelen, schuursponsjes,
oplosmiddelen of metalen voorwerpen.
Raadpleeg als u een ovenspray gebruikt
eerst de aanwijzingen op de verpakking.
Reinig niet het katalytisch email (indien van
toepassing) met een schoonmaakmiddel.
Binnenverlichting
De gloeilampen of halogeenlampen in dit
apparaat zijn uitsluitend bedoeld voor
gebruik in huishoudelijke apparaten. Gebruik
deze niet voor andere doeleinden.
WAARSCHUWING!
Gevaar voor elektrische schokken!
Voordat u het lampje vervangt, dient u de
stekker van het apparaat uit het stopcontact
te halen.
Gebruik alleen lampjes met dezelfde
specificaties.
Verwijdering
WAARSCHUWING!
Gevaar voor letsel of verstikking.
Haal de stekker uit het stopcontact.
Snijd het netsnoer vlak bij het apparaat af en
gooi het weg.
Servicedienst
Neem contact op met een erkende
servicedienst voor reparatie van het
apparaat.
Gebruik uitsluitend originele
reserveonderdelen.
6 www.zanussi.com
Beschrijving van het product
Algemeen overzicht
1 3 642 5
12
4
3
1
2
10
11
7
8
9
1
Bedieningspaneel
2
Stroomlampje/symbool
3
Knop voor de ovenfuncties
4
Elektronische tijdschakelklok
5
Temperatuurlampje en
magnetronstroomlampje / symbool
6
Temperatuurknop / magnetronvermogen
7
Verwarmingselement
8
Magnetrongenerator
9
Lampje
10
Ventilator
11
Verwijderbare inschuifrail
12
Roosterhoogtes
Accessoires
Bakrooster
Voor kookgerei, bak- en braadvormen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Voordat u het apparaat voor de eerste keer gebruikt
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Eerste reiniging
Verwijder all accessoires en verwijderbare
inschuifrails uit het apparaat.
Zie het hoofdstuk 'Onderhoud en
reiniging'.
Reinig het apparaat en de accessoires voor het
eerste gebruik.
Zet de accessoires en verwijderbare
inschuifrails terug in de beginstand.
Tijd instellen
Na de eerste aansluiting op het elektriciteitsnet,
blijven alle symbolen op het display enkele
seconden branden. In de volgende seconden
toont het display de softwareversie.
Nadat de softwareversie is verdwenen, toont
het display en "12:00". "12" knippert.
1. Druk op of op om het huidige uur in
te stellen.
2. Druk op om te bevestigen of het
ingestelde uur wordt na 5 seconden
automatisch opgeslagen.
www.zanussi.com 7
Het display toont en het ingestelde uur.
"00" knippert.
3. Druk op of op om de huidige minuten
in te stellen.
4. Druk op om te bevestigen of de
ingestelde minuten worden na 5 seconden
automatisch opgeslagen.
Op het display verschijnt de nieuwe tijd.
Tijd veranderen
U kunt de dagtijd alleen wijzigen als de oven is
uitgeschakeld.
Blijf op drukken tot de weergave voor de tijd
van de dag knippert op het display.
Zie "De duur instellen" om een nieuwe tijd in te
stellen.
Dagelijks gebruik
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Verzonken knoppen
Om het apparaat te bedienen, moet u op de
bedieningsknop drukken. De bedieningsknop
komt naar voren.
Het apparaat aan- en uitzetten
Het hangt van het model of uw
apparaat knopsymbolen,
indicatielampjes of lampjes
heeft:
Het indicatielampje gaat aan
wanneer de oven opwarmt.
Het lampje gaat aan als het
apparaat in werking is.
Het symbool geeft aan of de
knop de kookzones, de
ovenfuncties of de temperatuur
bedient.
1. Zet de functieknop van de oven op een
ovenfunctie. Hiermee wordt het apparaat
automatisch geactiveerd met de
standaardinstellingen.
2. Draai de knop voor de temperatuur /
magnetronvermogen om de temperatuur in
te stellen.
3. Draai, om het apparaat uit te schakelen, de
functieknop van de oven op de uitstand.
Ovenfuncties
Ovenfunctie Toepassing
Uit-stand Het apparaat staat uit.
Binnenverlichting Het lampje activeren zonder een bereidingsfunctie.
Magnetron Creëert de warmte direct in het eten. Gebruik de magnetron
voor het verwarmen van kant-en-klare maaltijden en drankjes,
het ontdooien van vlees of fruit en het bereiden van groenten en
vis.
8 www.zanussi.com
Ovenfunctie Toepassing
Multi hetelucht Om op 2 ovenniveaus te bakken of om voedsel te drogen.Stel
de temperatuur 20 - 40 °C lager in dan voor Boven-/onder-
warmte.
Pizza hetelucht Om gerechten op één niveau te bakken met intensief bruinen en
een krokantere korst. Stel de temperatuur 20 - 40 °C lager in
dan voor boven-/onderwarmte.
Boven-/onderwarm-
te
Voor het bakken en braden op 1 ovenniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een knapperige bodem en het
inmaken van voedsel.
Ontdooien Deze functie kan gebruikt worden om bevroren voedsel te ont-
dooien zoals groente en fruit. De ontdooitijd hangt af van de
hoeveelheid en dikte van het voedsel.
Grill Om plat voedsel te grillen en brood te roosteren.
Grill intens Voor het roosteren van plat voedsel in grote hoeveelheden en
voor het maken van toast.
Circulatiegrill Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte met bot-
ten op 1 niveau. Ook om te gratineren en te bruinen.
Weergave
A B C
D
EFG
A. Timer
B. Opwarmen en restwarmte-indicatie
C. Magnetronfunctie
D. Vleesthermometer (alleen geselecteerde
modellen)
E. Deurslot (alleen geselecteerde modellen)
F. Uren/minuten
G. Klokfuncties
Toetsen
Knop Functie Beschrijving
KLOK De klokfunctie instellen.
MIN De tijd instellen.
www.zanussi.com 9
Knop Functie Beschrijving
MAGNETRON De magnetronfunctie instellen. Houd de knop
langer dan 3 seconden ingedrukt om de oven-
lamp in of uit te schakelen.
PLUS De tijd instellen.
TEMPERATUUR De oventemperatuur of de temperatuur van de
vleesthermometer (indien van toepassing). Al-
leen gebruiken indien er een ovenfunctie in
werking is.
Controlelampje bij voorverwarmen
Als u een ovenfunctie inschakelt, gaan de
balkjes op het display een voor een branden.
De balkjes geven aan dat de oventemperatuur
toeneemt of afneemt.
Magnetronstand
Magnetron
Algemeen:
LET OP!
Stel het apparaat nooit in werking
als er zich geen voedsel in bevindt.
Laat het voedsel na het uitschakelen van het
apparaat enkele minuten rusten. Zie de
magnetronbereidingstabellen: rusttijd.
Verwijder de verpakking van aluminiumfolie,
metalen bakjes, enz. voordat u het voedsel
bereidt.
Het wordt niet aanbevolen in de
magnetronstand meer dan een niveau te
gebruiken.
Leg het voedsel op een bord en zet het
indien niet anders aangegeven op de bodem
van de ruimte.
Roer, indien mogelijk, altijd het voedsel door
voor het opdienen.
Bakken:
Kook het eten zo mogelijk bedekt met
materiaal dat geschikt is voor gebruik in de
magnetron. Bereid voedsel slechts zonder
het te bedekken als u een korst wilt
behouden.
Zorg dat u de gerechten niet te lang kookt,
door het vermogen en de tijd te hoog in te
stellen. Het voedsel kan uitdrogen,
verbranden of op sommige plekken hard
worden.
Gebruik het apparaat niet om eieren in hun
schaal en slakken te bereiden, omdat ze
kunnen barsten. Bij gebakken eieren, moet u
het eigeel eerst doorprikken.
Prik eten met 'vel' of 'schil', zoals
aardappelen, tomaten, worstjes, een paar
keer met een vork in voordat u het in de
magnetron plaatst, zodat het eten niet barst.
Voor gekoeld of bevroren eten is een langere
bereidingstijd nodig.
Gerechten met saus moeten van tijd tot tijd
worden geroerd.
Draai grotere stukken halverwege de
bereidingstijd om.
Snij groenten zo mogelijk in stukjes van
gelijke grootte.
Gebruik platte, brede schalen of borden.
Gebruik geen kookgerei gemaakt van
porselein, keramisch materiaal of aardewerk
met kleine gaatjes, bijv. op handgrepen. Er
kan vocht in de openingen komen, waardoor
het kookgerei bij verhitting kan barsten.
Vlees, gevogelte, vis ontdooien:
Plaats het bevroren, uitgepakte voedsel op
een klein omgekeerd bord met een bakje
eronder of op een ontdooirek of plastic zeef,
zodat de dooivloeistof kan weglopen.
Draai het voedsel halverwege de ontdooitijd
om. Verdeel de stukken zo mogelijk opnieuw
en verwijder de stukken die al zijn ontdooid.
Boter, gebakjes, kwark ontdooien:
Ontdooi nooit volledig in het apparaat, maar
laat geheel ontdooien bij kamertemperatuur.
Dit geeft een meer gelijkmatig resultaat.
Verwijder metalen of aluminium verpakking of
10 www.zanussi.com
onderdelen volledig voordat u begint te
ontdooien.
Fruit, groenten ontdooien:
Als fruit en groenten rauw moeten blijven,
ontdooi ze niet in het apparaat maar laat ze
geheel ontdooien bij kamertemperatuur.
U kunt een hoger magnetronvermogen
gebruiken om fruit en groenten te bereiden
zonder ze eerst te ontdooien.
Kant-en-klaarmaaltijden:
Kant-en-klaarmaaltijden in metalen
verpakking of plastic bakjes met metalen
afdekking mogen alleen in de magnetron
worden ontdooid of verwarmd, als ze
speciaal zijn voorbestemd voor gebruik in de
magnetron.
U moet de op de verpakking afgedrukte
instructies van de fabrikant opvolgen (bijv.
metalen afdekking verwijderen en plastic
folie doorprikken).
Geschikt kookgerei en materialen
Materiaal van de pannen Magnetron Grill
Ontdooi-
en
Opwar-
men
Koken
Ovenbestendig glas en porselein zonder
metalen onderdelen, bijv. Pyrex, hittebesten-
dig glas
Niet-ovenbestendig glas en porselein
1)
X X X
Grillrooster, glas en glaskeramiek gemaakt
van ovenbestendig/vriesbestendig materiaal
bijv. Arcoflam
Keramisch
2)
, aardewerk
2)
X
Hittebestendig plastic tot 200 °C
3)
X
Karton, papier X X X
Huishoudfolie X X X
Bakpapier met magnetronveilige afdichting
3)
X
Ovenschotels gemaakt van metaal, d.w.z.
emaille, gietijzer
X X X
Bakvormen, zwarte lak of siliconenlaag
3)
X X X
Bakplaat X X X
Bakrooster X X X
Braadpannen, bijv. Crostino of Crunch-bord X X
www.zanussi.com 11
Materiaal van de pannen Magnetron Grill
Ontdooi-
en
Opwar-
men
Koken
Kant-en-klare maaltijden in de verpakking
3)
1) Zonder zilveren, gouden, platinum of metalen laag/versieringen.
2) Zonder quartz of metalen onderdelen, of glas dat metalen bevat
3) U dient de instructies van de fabrikant over de maximum temperaturen na te leven.
Tips voor de magnetron
Resultaat Oplossing
U kunt de gegevens over de hoeveelheid
voedselbereiding niet vinden.
Vind details voor gelijkaardige soorten voedsel. Verhoog
of verlaag de bereidingstijd aan de hand van deze richtlijn:
verdubbel de hoeveelheid - ca. verdubbeling van de be-
reidingstijd, halveer de hoeveelheid - halveer de tijd.
Het voedsel is na bereiding te droog. Stel een kortere bereidingstijd in of selecteer een lagere
magnetronstand en bedek het voedsel met een geschikt
materiaal voor gebruik in een magnetron.
Het eten is nog steeds niet ontdooid, heet of
gekookt nadat de bereidingstijd is verstre-
ken.
Stel een langere bereidingstijd in of selecteer een hoger
magnetronvermogen. Denk eraan dat voor grotere ge-
rechten er een langere bereidingstijd nodig is. Roer het
voedsel om tijdens de bereiding.
Als de bereidingstijd is verstreken, is het
eten aan de rand verbrand, maar in het mid-
den nog steeds niet gaar.
Kies de volgende keer een lager vermogen en een lange-
re bereidingstijd. Roer vloeistoffen halverwege de berei-
dingstijd even door, bijv. soepen.
Overige zaken om rekening mee te houden...
Voedsel heeft verschillende vormen en
eigenschappen. Het wordt bereid in
verschillende hoeveelheden. Om deze reden
kan de benodigde tijd en het vermogen voor
ontdooien, verwarmen of bereiden variëren.
Als grove richtlijn: dubbele hoeveelheid -
ca. dubbele bereidingstijd.
De magnetron creëert de warmte direct in
het voedsel. Daarom kunnen niet alle
plaatsen tegelijkertijd worden verwarmd. U
dient de verwarmde schotels te roeren en
draaien, in het bijzonder bij grotere
hoeveelheden voedsel.
De rusttijd wordt in de tabellen gegeven.
Laat het eten rusten, in het apparaat of
erbuiten, zodat de warmte gelijkmatiger
wordt verdeeld.
Pas het vermogen aan naargelang de
hoeveelheid voedsel. Een hoog vermogen
kan een kleine hoeveelheid voedsel doen
aanbranden of vonken opwekken als u de
accessoires gebruikt.
U krijgt betere resultaten met rijst als u een
platte, brede schaal gebruikt.
De magnetronfunctie instellen
1. Draai aan de functieknop van de oven om
een magnetronfunctie te selecteren .
Het display toont een standaard
magnetronvermogen en een standaardwaarde
voor de duurtijd-functie.
2. Draai de knop voor de temperatuur / het
magnetronvermogen om de
magnetroninstellingen te wijzigen. Het
vermogen kan worden gewijzigd in stappen
van 100 W.
3. Druk op en dan op / om de
bereidingsduur in te stellen.
12 www.zanussi.com
Het apparaat begint na enkele seconden
automatisch te werken. Als de ingestelde tijd
ten einde komt, klinkt er een geluidssignaal en
wordt de magnetronfunctie automatisch
gedeactiveerd.
4. Draai de knop voor de ovenfuncties naar de
uit-stand.
Als de magnetronfunctie geactiveerd is, kunt u:
het vermogen wijzigen.
het vermogen controleren. Druk op .
Als u de deur van de oven opent,
stopt de functie. Raak aan om de
functie weer te starten.
Combifunctie instellen
U kunt de magnetronfunctie aan iedere
willekeurige verwarmingsfunctie toevoegen.
Gebruik het om de verwarmingsfunctie en de
magnetronmodus tegelijkertijd te gebruiken. Om
gerechten korter te bereiden en tegelijkertijd
een bruin korstje te geven.
1. Verdraai de functieknop om de ovenfunctie
te selecteren.
In het display verschijnt een
standaardtemperatuur.
2. Verander de temperatuur.
3. Druk op . Zie "Magnetronfunctie
instellen" en start bij stap 2. Merk op dat de
magnetronfunctie start zodra de ingestelde
temperatuur is bereikt.
Als u de magnetronfunctie met de
Duur-functie voor langer dan 7
minuten gebruikt en in de combi-
modus, kan het magnetronvermogen
niet meer zijn 600 W.
Ongeveer 5 graden voordat de ingestelde
temperatuur is bereikt klinkt er een
geluidsignaal. Als de ingestelde tijd is afgelopen
klinkt er opnieuw een geluidsignaal en gaan de
ovenfunctie en de magnetronfunctie
automatisch uit.
4. Draai de functieknop naar de uit-stand.
Voorbeelden van kooktoepassingen
voor de instellingen van het vermogen
De gegevens in de volgende tabel dienen
slechts als richtlijn.
Vermogeninstelling Toepassing
1000 Watt
900 Watt
800 Watt
700 Watt
Verwarmen van vloeistof
Dichtschroeien aan het begin van het kookproces
Koken van groenten
Smelten van gelatine en boter
600 Watt
500 Watt
Ontdooien en verwarmen van bevroren maaltijden
Een maaltijd op een bord verwarmen
Stoofpot sudderen
Eiergerechten koken
400 Watt
300 Watt
200 Watt
Maaltijden door laten koken
Delicaat voedsel koken
Babyvoeding verwarmen
Rijst laten sudderen
Delicaat voedsel verwarmen
Kaas smelten
100 Watt
Vlees, vis en brood ontdooien
Kaas, room en boter ontdooien
Fruit en cake ontdooien (gebak)
Gistdeeg laten rijzen
Koude gerechten en drankjes verwarmen
www.zanussi.com 13
Klokfuncties
Tabel klokfuncties
Klokfunctie Applicatie
DAGTIJD Met deze functie kunt u de tijd regelen. Zie "De tijd instellen".
KOOKWEKKER Gebruik de kookwekker om de tijd af te tellen (maximaal 23 uur
59 minuten). Deze functie heeft geen invloed op de werking van
het apparaat. U kunt de KOOKWEKKER op elk gewenst mo-
ment instellen, ook als het apparaat uit staat.
DUUR Instellen hoe lang het apparaat in werking is. Gebruik dit alleen
wanneer een ovenfunctie is ingesteld.
EINDE Instellen wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld. Gebruik dit
alleen wanneer een ovenfunctie is ingesteld. Bereidingsduur en
einde kunnen gelijktijdig worden gebruikt (tijdvertraging), als het
apparaat op een later tijdstip automatisch wordt in- en uitge-
schakeld.
Druk opnieuw op om tussen de
klokfuncties te schakelen.
Gebruik om de instellingen voor
de klokfuncties te bevestigen of
wacht 5 seconden op een
automatische bevestiging.
Instelling van DUUR of EINDE
1. Ovenfunctie instellen.
2. Druk herhaaldelijk op tot op het display
of verschijnt.
of knippert in het display.
3. Druk of om de waarden in te stellen
en druk op om te bevestigen.
Voor de Duur eerst de minuten en daarna
de uren instellen, voor het Einde eerst de
uren en daarna de minuten instellen.
Er klinkt twee minuten een geluidssignaal nadat
de tijd is afgelopen. of symbool- en
tijdsinstelling knipperen in het display. De oven
stopt.
4. Druk op een willekeurige toets om het
geluidsignaal uit te zetten.
5. Draai de knop voor de ovenfuncties naar de
uit-stand.
Als u drukt op voor het instellen
van de uren voor DUUR , gaat
het apparaat naar de instellingen van
de functie EINDE .
De KOOKWEKKER instellen
1. Druk herhaaldelijk op tot op het display
en "00" knippert op het display.
2. Druk op of om de KOOKWEKKER in
te stellen.
U moet eerst seconden en dan minuten en
uren instellen.
Eerst wordt de tijd in minuten en seconden
berekend. Als de ingestelde tijd langer is
dan 60 minuten, dan verschijnt het symbool
op het display.
Het apparaat berekent nu de tijd in uren en
minuten.
3. De KOOKWEKKER start automatisch na
vijf seconden.
Na 90% van de ingestelde tijd klinkt er een
geluidssignaal.
4. Wanneer de ingestelde tijd verstreken is
klinkt er gedurende 2 minuten een
geluidsignaal. "00:00" en
knipperen in
het display. Druk op een willekeurige toets
om het geluidsignaal te stoppen.
14 www.zanussi.com
Als u de KOOKWEKKER instelt als
BEREIDINGSDUUR of EINDE
lopen, gaat het symbool aan
op het display.
Timer met optelfunctie
Gebruik de timer met optelfunctie om bij te
houden hoe lang de oven werkt. Deze wordt
onmiddellijk ingeschakeld wanneer de oven
begint met opwarmen.
Houd om de timer met optelfunctie te resetten
en ingedrukt. De timer gaat weer
optellen.
De timer met optelfunctie kan niet
worden gebruikt met de functies:
Duur , Einde .
Gebruik van de accessoires
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
De accessoires plaatsen
Bakrooster:
Plaats het rooster tussen de geleidestangen van
de roostersteun en zorg ervoor dat de pootjes
omlaag staan.
Bakplaat:
Schuif de bakplaat tussen de geleidestangen
van de roostersteun.
Bakrooster en bakplaat samen:
Plaats de bakplaat tussen de geleiders van de
inschuifrails en het bakrooster op de geleiders
erboven.
Alle accessoires hebben links en
rechts bovenaan kleine inkepingen
om de veiligheid te verhogen. Deze
inkepingen zorgen er ook voor dat ze
niet omkantelen.
Door de verhoogde lijst die om het
rooster loopt, is kookgerei beveiligd
tegen wegglijden.
Extra functies
Gebruik van het Kinderslot
Als het Kinderslot aanstaat, kan het apparaat
niet per ongeluk worden geactiveerd.
1. Zorg dat de knop voor de ovenfuncties in
de uit-stand staat.
2. Druk en gedurende 2 seconden
tegelijkertijd in.
www.zanussi.com 15
Er klinkt een geluidssignaal. SAFE gaat aan op
het display.
Herhaal stap 2 om het kinderslot uit te
schakelen.
Gebruik van de Toetsblokkering.
U kunt de Toetsblokkering alleen inschakelen
als het apparaat in werking is.
Toetsblokkering voorkomt dat de temperatuur
en de tijdinstelling van een lopende een
ovenfunctie per ongeluk worden gewijzigd.
1. Selecteer een ovenfunctie en stel het in
volgens uw voorkeur
2. Houd
en gedurende ten minste 2
seconden samen ingedrukt.
Er klinkt een geluidssignaal. Loc gaat aan op
het display.
Herhaal stap 2 om de toetsblokkering uit te
schakelen.
Loc gaat aan op het display als u
aan de temperatuurknop draait of op
een knop indrukt. Als u aan de knop
voor de ovenfuncties draait, gaat het
apparaat uit.
Als u het apparaat uitschakelt terwijl
de toetsblokkering aan is, schakelt
de toetsblokkering automatisch over
naar kinderslot. Raadpleeg "Het
kinderslot gebruiken".
Restwarmte-indicatie
Wanneer u het apparaat uitschakelt, geeft het
display de restwarmte aan als de
temperatuur in de oven hoger is dan 40 °C.
Draai de knop voor de temperatuur naar links of
rechts om de oventemperatuur weer te geven.
Automatische uitschakeling
Om veiligheidsredenen schakelt het apparaat na
bepaalde tijd automatisch uit als er een
ovenfunctie in werking is en u geen instellingen
wijzigt.
Temperatuur (°C) Uitschakeltijd (u)
30 - 115 12.5
120 - 195 8.5
200 - 230 5.5
Druk na een automatische uitschakeling op een
willekeurige knop om het toestel opnieuw te
activeren.
De automatische uitschakeling werkt
niet met de functies: licht, duur,
einde.
Koelventilator
Als het apparaat in werking is, wordt de
koelventilator automatisch ingeschakeld om de
oppervlakken van het apparaat koel te houden.
Na het uitschakelen van het apparaat kan de
ventilatie doorgaan totdat het apparaat is
afgekoeld.
Aanwijzingen en tips
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
De temperaturen en baktijden in de
tabellen zijn slechts als richtlijn
bedoeld. Deze zijn afhankelijk van de
recepten en de kwaliteit en de
hoeveelheid van de gebruikte
ingrediënten.
Bakken
Het kan gebeuren dat uw oven anders bakt
of braadt dan het apparaat dat u vroeger
had. Pas de instellingen (temperatuur,
kooktijden) en de rekstand die u gewoon
was aan volgens de waarden in de tabellen.
De fabrikant raadt u aan de eerste keer een
lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt
vinden voor een speciaal recept, kijkt u bij
een soortgelijk product.
Bij het bereiden van cake op meerdere
niveaus kan de baktijd ca. 10 - 15 minuten
langer zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt
het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval
16 www.zanussi.com
de temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10
minuten voor het einde van de baktijd
uitschakelen en profiteren van de
restwarmte.
Wanneer u bevroren gerechten gebruikt,
kunnen de bakplaten in de oven tijdens het
bakken vervormen. Wanneer de bakplaten
afkoelen, verdwijnt de vervorming.
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van de cake is niet
voldoende gebruind.
De rekstand is incorrect. Plaats de cake op een lagere rek-
stand.
De cake zakt in en wordt klef,
klonterig, streperig.
De oventemperatuur is te hoog. De volgende keer dat u een cake
bakt, stelt u de baktemperatuur
lager in.
De cake zakt in en wordt klef,
klonterig, streperig.
Te korte baktijd. Baktijd verlengen. U kunt de
baktijd niet verlagen door
een hogere temperatuur in te
stellen.
De cake zakt in en wordt klef,
klonterig, streperig.
Er zit te veel vloeistof in het
mengsel.
Minder vocht gebruiken. Let op
de kneedtijden, vooral bij het ge-
bruik van keukenmachines.
De cake is te droog. De oventemperatuur is te laag. De volgende keer dat u een cake
bakt, stelt u de baktemperatuur
hoger in.
De cake is te droog. Te lange baktijd. De volgende keer dat u een cake
bakt, gebruikt u een kortere bak-
tijd.
De cake wordt ongelijkmatig
bruin.
De oventemperatuur is te hoog
en de baktijd te kort.
De baktemperatuur lager instellen
en de baktijd verlengen.
De cake wordt ongelijkmatig
bruin.
Het deeg is niet gelijkmatig ver-
deeld.
Verdeel het deeg gelijkmatig over
de bakplaat.
De cake wordt niet gaar binnen
de aangegeven baktijd.
De oventemperatuur is te laag. De volgende keer dat u een cake
bakt, stelt u de baktemperatuur
een beetje hoger in.
Bakken op één ovenniveau
Bakken in een bakblik
Gerecht Functie Tempe-
ratuur
(°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Tulband of brioche Multi hetelucht 150 - 160 50 - 70 2
www.zanussi.com 17
Gerecht Functie Tempe-
ratuur
(°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Moskovisch gebak / vruch-
tencake
Multi hetelucht 140 - 160 70 - 90 2
Sponge cake / Cake, zacht Multi hetelucht 140 - 150 35 - 50 2
Sponge cake / Cake, zacht Boven-/onder-
warmte
160 35 - 50 2
Taartbodem van zandtaart-
deeg
1)
Multi hetelucht 170 - 180 10 - 25 2
Taartbodem - zacht cake-
deeg
Multi hetelucht 150 - 170 20 - 25 2
Apple pie / Appeltaart (2
vormen Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Multi hetelucht 160 70 - 90 2
Apple pie / Appeltaart (2
vormen Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Boven-/onder-
warmte
180 70 - 90 1
Kwarktaart, bakplaat
2)
Boven-/onder-
warmte
160 - 170 60 - 90 1
1) Oven voorverwarmen.
2) Gebruik de braadpan.
Gebak op bakplaat
Gerecht Functie Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Vlechtbrood / broodkrans Boven-/onder-
warmte
170 - 190 30 - 40 2
Kerststol
1)
Boven-/onder-
warmte
160 - 180 50 - 70 2
Brood (roggebrood)
1)
Boven-/onder-
warmte
2
eerst 230 20
vervolgens 160 - 180 30 - 60
Roomsoezen / Eclairs
1)
Boven-/onder-
warmte
190 - 210 20 - 35 2
Biscuitrol
1)
Boven-/onder-
warmte
180 - 200 10 - 20 2
Kruimeltaart (droog) Multi hetelucht 150 - 160 20 - 40 3
18 www.zanussi.com
Gerecht Functie Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Boter-/Suikerkoek
1)
Boven-/onder-
warmte
190 - 210 20 - 30 2
Vruchtentaart (bereid met
gistdeeg/roerdeeg)
2)
Multi hetelucht 150 - 160 35 - 55 3
Vruchtentaart (bereid met
gistdeeg/roerdeeg)
2)
Boven-/onder-
warmte
170 35 - 55 1
Vruchtentaart met kruimel-
deeg
Multi hetelucht 160 - 170 40 - 80 3
Plaatkoek met kwetsbare
garnering (bijvoorbeeld
kwark, room, puddingvulling)
1)
Boven-/onder-
warmte
160 - 180 40 - 80 2
1) Oven voorverwarmen.
2) Gebruik de braadpan.
Koekjes
Gerecht Functie Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Zandkoekjes Multi hetelucht 150 - 160 10 - 20 3
Short bread / Zandtaart-
deeg / Gebakreepjes
Multi hetelucht 140 20 - 35 3
Short bread / Zandtaart-
deeg / Gebakreepjes
1)
Boven-/onder-
warmte
160 20 - 30 2
Koekjes gemaakt van roer-
deeg
Multi hetelucht 150 - 160 15 - 20 2
Eiwitgebak / schuimgebak Multi hetelucht 80 - 100 120 - 150 1
Bitterkoekjes Multi hetelucht 100 - 120 30 - 50 3
Koekjes gemaakt van gist-
deeg
Multi hetelucht 150 - 160 20 - 40 3
Klein bladerdeeggebak
1)
Multi hetelucht 170 - 180 20 - 30 3
Broodjes
1)
Boven-/onder-
warmte
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Kleine cakes
1)
Multi hetelucht 160 20 - 35 3
Small cakes / Kleine cakes
1)
Boven-/onder-
warmte
170 20 - 35 2
1) Oven voorverwarmen.
www.zanussi.com 19
Ovenschotels en gegratineerde gerechten
Gerecht Functie Temperatuur
(°C)
Tijd (min) Roosterhoogte
Pastaschotel Boven-/onder-
warmte
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Boven-/onder-
warmte
180 - 200 25 - 40 1
Groentegratin
1)
Circulatiegrill 160 - 170 15 - 30 1
Stokbroden bedekt
met gesmolten
kaas
Multi hetelucht 160 - 170 15 - 30 1
Zoete ovenscho-
tels
Boven-/onder-
warmte
180 - 200 40 - 60 1
Visschotels Boven-/onder-
warmte
180 - 200 30 - 60 1
Gevulde groente Multi hetelucht 160 - 170 30 - 60 1
1) Oven voorverwarmen.
Bakken op meerdere niveaus
Gebruik de functie Multi hetelucht.
Gebak op bakplaat
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Rooster-
hoogte
Roomsoezen /Eclairs
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 3
Kruimeltaart 150 - 160 30 - 45 1 / 3
1) Oven voorverwarmen.
Klein gebak/cakejes/gebak/broodjes
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Rooster-
hoogte
Zandkoekjes 150 - 160 20 - 40 1 / 3
Short bread / Zandtaart-
deeg/ Deegreepjes
140 25 - 45 1 / 3
Koekjes gemaakt van
sponsdeeg
160 - 170 25 - 40 1 / 3
Eiwitgebak, schuimgebak 80 - 100 130 - 170 1 / 3
Bitterkoekjes 100 - 120 40 - 80 1 / 3
20 www.zanussi.com
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Rooster-
hoogte
Koekjes gemaakt van gist-
deeg
160 - 170 30 - 60 1 / 3
Pizza hetelucht
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Roosterhoogte
Pizza (dunne korst)
1)
200 - 230 15 - 20 3
Pizza (met veel garnering)
2)
180 - 200 20 - 30 3
Taarten 180 - 200 40 - 55 3
Spinazietaart 160 - 180 45 - 60 3
Quiche Lorraine (hartige
taart)
170 - 190 45 - 55 3
Zwitserse flan 170 - 190 45 - 55 3
Kwarktaart 140 - 160 60 - 90 3
Appeltaart, bedekt 150 - 170 50 - 60 3
Groentetaart 160 - 180 50 - 60 3
Ongedesemd brood
1)
230 10 - 20 3
Bladerdeegtaart
1)
160 - 180 45 - 55 3
Flammekuchen
1)
230 12 - 20 3
Piroggen (Russische variant
op calzone)
1)
180 - 200 15 - 25 3
1) Oven voorverwarmen.
2) Gebruik de braadpan.
Braden
Gebruik hittebestendig servies om te braden
(lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe
braadpan braden (indien aanwezig) of op
een rooster boven de braadpan.
Braad mager vlees in een braadpan met
deksel. Op die manier blijft het vlees
sappiger.
Alle soorten vlees die een korst moeten
krijgen, kunt u in de braadschaal zonder
deksel braden.
Wij raden u aan vlees en vis vanaf 1 kg in
het apparaat te bereiden.
Giet een beetje vloeistof in de braadpan om
het aanbranden van vleessap of vet te
voorkomen.
Indien nodig het braadstuk (na 1/2 - 2/3 van
de gaartijd) keren.
Besprenkel grote braadstukken en gevogelte
diverse keren tijdens het braden met het
eigen vleessap. Hiermee bereikt u een beter
braadresultaat.
U kunt het apparaat ongeveer 10 minuten
voor het einde van de bereidingstijd
uitschakelen om de restwarmte te gebruiken.
www.zanussi.com 21
Tabel braadstukken
Rundvlees
Gerecht Functie Gewicht
(kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Stoofvlees Boven-/
onder-
warmte
1 - 1.5 200 230 60 - 80 1
Varkensvlees
Gerecht Func-
tie
Gewicht
(kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Schouder-
stuk, nek-
stuk, hamlap
Circula-
tiegrill
1 - 1.5 200 160 - 180 50 - 70 1
Gehakt-
brood
Circula-
tiegrill
0.75 - 1 200 160 - 170 35 - 50 1
Varkens-
schenkel
(voorge-
kookt)
Circula-
tiegrill
0.75 - 1 200 150 - 170 60 - 75 1
Kalfsvlees
Gerecht Func-
tie
Gewicht
(kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Geroosterd
kalfsvlees
Circula-
tiegrill
1 200 160 - 180 50 - 70 1
Kalfsschen-
kel
Circula-
tiegrill
1.5 - 2 200 160 - 180 75 - 100 1
Lamsvlees
Gerecht Func-
tie
Gewicht
(kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Roos-
terhoog-
te
Lamsbout,
geroosterd
lamsvlees
Circula-
tiegrill
1 - 1.5 200 150 - 170 50 - 70 1
22 www.zanussi.com
Gevogelte
Gerecht Func-
tie
Gewicht
(kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Stukken ge-
vogelte
Circula-
tiegrill
0,2 - 0,25
elk
200 200 - 220 20 - 35 1
Halve kip Circula-
tiegrill
0,4 - 0,5 elk 200 190 - 210 25 - 40 1
Kip, haantje Circula-
tiegrill
1 - 1.5 200 190 - 210 60 - 80 1
Eend Circula-
tiegrill
1.5 - 2 200 180 - 200 80 - 110 1
Vis (gestoomd)
Gerecht Func-
tie
Gewicht
(kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Hele vis Boven-/
onder-
warmte
1 - 1.5 200 210 - 220 30 - 45 1
Gerechten
Gerecht Func-
tie
Gewicht
(kg)
Vermo-
gen
(Watt)
Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Rooster-
hoogte
Zoete ge-
rechten
Multi he-
telucht
- 200 160 - 180 20 - 35 1
Gekruide ge-
rechten met
gekookte in-
grediënten
(noodles,
groente)
Multi he-
telucht
- 400 - 600 160 - 180 20 - 45 1
Gekruide ge-
rechten met
rauwe ingre-
diënten
(aardappelen,
groente)
Multi he-
telucht
- 400 - 600 160 - 180 30 - 45 2
Grill
Grill alltijd met de maximale
temperatuurinstelling.
Rooster in de rekstand plaatsen, zoals
aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen
op de eerste rekstand.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten
voorverwarmen.
www.zanussi.com 23
LET OP!
Tijdens het grillen moet de ovendeur
altijd gesloten zijn.
Grill
Gerecht Temperatuur
(°C)
Tijd (min) Roosterhoogte
1e kant 2e kant
Biefstuk, medium 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Runderfilet, medi-
um
230 20 - 30 20 - 30 1
Varkensrug 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Kalfsrug 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Lamsrug 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Hele vis, 500 -
1000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Tweekrings grill
Gerecht Tijd (min) Roosterhoogte
1e kant 2e kant
Burgers / Burgers 9 - 13 8 - 10 3
Varkenshaas 10 - 12 6 - 10 2
Worstjes 10 - 12 6 - 8 3
Runderfilet / kalfsbief-
stukken
7 - 10 6 - 8 3
Toast / Geroosterd
brood
1 - 3 1 - 3 3
Brood met iets erop 6 - 8 - 2
Bevroren gerechten
Haal het voedsel uit de verpakking. Doe het
voedsel op een bord.
Gebruik voor het afdekken geen borden of
schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd
worden verlengd.
Gebruik de functie Multi hetelucht.
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Roosterhoogte
Pizza, bevroren 200 - 220 15 - 25 3
24 www.zanussi.com
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (min) Roosterhoogte
American pizza, bevroren 190 - 210 20 - 25 3
Pizza, gekoeld 210 - 230 13 - 25 3
Pizza snacks, bevroren 180 - 200 15 - 30 3
Patat, dun
1)
210 - 230 20 - 30 3
Patat, dik
1)
210 - 230 25 - 35 3
Aardappelpartjes / -kroke-
tjes
1)
210 - 230 20 - 35 3
Rösties 210 - 230 20 - 30 3
Lasagne / Cannelloni, vers 170 - 190 35 - 45 2
Lasagne / Cannelloni, be-
vroren
160 - 180 40 - 60 2
Kippenvleugels 190 - 210 20 - 30 3
1) Tussen het bakken door 2 tot 3 keer keren.
Tabel voor diepvries- en kant-en-klaargerechten
Gerecht Functie Tempera-
tuur (°C)
Tijd (min) Roosterhoogte
Pizza, bevroren
1)
Boven-/onderwarmte volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
2
Patates frites
2)
(300
- 600 g)
Boven-/onderwarmte
of Circulatiegrill
200 - 220 volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
2
Baguettes
3)
Boven-/onderwarmte volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
2
Vruchtencake Boven-/onderwarmte volgens aan-
wijzingen van
de fabrikant
volgens aanwijzin-
gen van de fabrikant
2
1) Oven voorverwarmen.
2) Tussen het bakken door 2 tot 3 keer keren.
3) Oven voorverwarmen.
Ontdooien
Haal het gerecht uit de verpakking en plaats
het op een bord.
Gebruik het eerste roosterniveau vanaf de
bodem.
Bedek het bord niet met een kom of ander
bord, aangezien het ontdooien hierdoor
langer kan duren.
www.zanussi.com 25
Gerecht Gewicht
(kg)
Ontdooitijd
(min.)
Nadooitijd
(min)
Opmerkingen
Kip 1 100 - 140 20 - 30 Kip op een omgedraaid schoteltje in een
groot bord leggen. Halverwege de be-
reidingstijd omdraaien.
Vlees 1 100 - 140 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd omdraai-
en.
Vlees 0.5 90 - 120 20 - 30 Halverwege de bereidingstijd omdraai-
en.
Forel 0.15 25 - 35 10 - 15 -
Aardbeien 0.3 30 - 40 10 - 20 -
Boter 0.25 30 - 40 10 - 15 -
Room 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Klop de nog licht bevroren slagroom.
Gebak 1.4 60 60 -
Inmaken - Onderwarmte
Gebruik alleen weckpotten van dezelfde
afmetingen.
Gebruik geen weckpotten met een draai- of
bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste rooster van de bodem
van deze functie.
Zet niet meer dan zes weckflessen van 1 liter
op het bakrooster.
Vul de glazen potten gelijkmatig en sluit ze af
met een klem.
De weckpotten mogen elkaar niet raken.
Vul ca. 1/2 liter water op de bakplaat, zodat
er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Als de vloeistof in de weckpotten begint te
borrelen (na ca. 35 - 60 minuten bij
weckpotten van 1 liter), stop de oven of
verlaag de temperatuur tot 100 °C
(raadpleeg de tabel).
Zachte vruchten
Gerecht Temperatuur (°C) Inmaken/wecken
tot het parelen be-
gint (min)
Door blijven koken
op 100 °C (min.)
Aardbeien / bosbessen /
frambozen / rijpe kruis-
bessen
160 - 170 35 - 45 -
Steenvruchten
Gerecht Temperatuur (°C) Inmaken/wecken
tot het parelen be-
gint (min)
Door blijven koken
op 100 °C (min.)
Peren / kweeperen /
pruimen
160 - 170 35 - 45 10 - 15
26 www.zanussi.com
Groenten
Gerecht Temperatuur (°C) Inmaken/wecken
tot het parelen be-
gint (min)
Door blijven koken
op 100 °C (min.)
Wortelen
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 -
Gemengde augurken 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Koolrabi / erwten / as-
perges
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Na uitschakeling in de oven laten staan.
Drogen - Multi hetelucht
Gerecht Temperatuur (°C) Tijd (u) Roosterhoogte
Bonen 60 - 70 6 - 8 3
Paprika's 60 - 70 5 - 6 3
Soepgroenten 60 - 70 5 - 6 3
Paddenstoelen 50 - 60 6 - 8 3
Kruiden 40 - 50 2 - 3 3
Pruimen 60 - 70 8 - 10 3
Abrikozen 60 - 70 8 - 10 3
Schijfjes appel 60 - 70 6 - 8 3
Peren 60 - 70 6 - 9 3
Bereidingstabels voor de magnetron
Vlees ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht
(kg)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Hele stukken
vlees
200 0.5 10 - 12 10 - 15 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Steak 200 0.2 3 - 5 5 - 10 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien, ont-
dooide delen
verwijderen.
www.zanussi.com 27
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht
(kg)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Half-om-half
gehakt
200 0.5 10 - 15 10 - 15 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien, ont-
dooide delen
verwijderen.
Goulash 200 0.5 10 - 15 10 - 15 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien, ont-
dooide delen
verwijderen.
Gevogelte ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht
(kg)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Kip 200 1 25 - 30 10 - 20 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien, ont-
dooide delen
met aluminium-
folie bedekken.
Kippenborst 200 0.1 - 0.2 3 - 5 10 - 15 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien, ont-
dooide delen
met aluminium-
folie bedekken.
Kippenboutjes 200 0.1 - 0.2 3 - 5 10 - 15 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien, ont-
dooide delen
met aluminium-
folie bedekken.
Eend 200 2 45 - 60 20 - 30 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien, ont-
dooide delen
met aluminium-
folie bedekken.
28 www.zanussi.com
Vis ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht
(kg)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Hele vis 100 0.5 10 - 15 15 - 20 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Visfilets 100 0.5 10 - 12 15 - 20 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Worstjes ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht
(kg)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Gesneden
worst
100 0.1 2 - 4 20 - 40 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Zuivelproducten ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht
(kg)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Kwark 100 0.25 10 - 15 25 - 30 Aluminiumdelen
verwijderen,
halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Boter 100 0.25 3 - 5 15 - 20 Aluminiumdelen
verwijderen,
halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Kaas 100 0.25 3 - 5 30 - 60 Aluminiumdelen
verwijderen,
halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Room 100 0.25 7 - 12 20 - 30 Aluminium dek-
sel verwijderen,
halverwege de
bereidingstijd
roeren.
www.zanussi.com 29
Taart/koekjes ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Gistdeeg 100 1 stuk 2 - 3 15 - 20 Bord halverwe-
ge de berei-
dingstijd om-
draaien.
Kwarktaart 100 1 stuk 2 - 4 15 - 20 Bord halverwe-
ge de berei-
dingstijd om-
draaien.
Cake (gebak) 100 1 stuk 1 - 2 15 - 20 Bord halverwe-
ge de berei-
dingstijd om-
draaien.
Droge cake 100 1 stuk 2 - 4 15 - 20 Bord halverwe-
ge de berei-
dingstijd om-
draaien.
Vruchtencake 100 1 stuk 1 - 2 15 - 20 Bord halverwe-
ge de berei-
dingstijd om-
draaien.
Brood 100 1 kg 15 - 20 10 - 15 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Gesneden
brood
100 0,5 kg 8 - 12 10 - 15 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Broodjes 100 4 broodjes 5 - 8 5 - 10 Halverwege de
bereidingstijd
omdraaien.
Fruit ontdooien
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht
(kg)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Aardbeien 100 0.3 8 - 12 10 - 15 Bedekt ont-
dooien, halver-
wege de berei-
dingstijd roe-
ren.
30 www.zanussi.com
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht
(kg)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Pruimen, ker-
sen, frambozen,
bramen, abriko-
zen
100 0.25 8 - 10 10 - 15 Bedekt ont-
dooien, halver-
wege de berei-
dingstijd roe-
ren.
Koken/smelten
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht
(kg)
Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Chocolade /
chocoladelaag-
je
600 0.15 2 - 3 - Halverwege de
bereidingstijd
roeren.
Boter 200 0.1 2 - 4 - Halverwege de
bereidingstijd
roeren.
Ontdooien, verwarmen
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Babyvoeding in
potjes
300 0,2 kg 2 - 3 - Halverwege de
bereidingstijd
roeren. Contro-
leer de tempe-
ratuur.
Babymelk (fles,
180 ml)
1000 0,2 kg 0:20 - 0:40 - Lepel in de fles
steken, roeren
en temperatuur
controleren.
Kant-en-klaar-
gerecht
600 0,4 – 0,5 kg 14 - 20 5 Aluminium af-
dekking verwij-
deren, halver-
wege de berei-
dingstijd om-
draaien.
Bevroren kant-
en-klaarmaaltij-
den
400 0,4 – 0,5 kg 4 - 6 5 Aluminium af-
dekking verwij-
deren, halver-
wege de berei-
dingstijd om-
draaien.
www.zanussi.com 31
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Melk 1000 1 kopje, onge-
veer 200 ml
1:15 - 1:45 - Lepel in het
bakje doen.
Water 1000 1 kopje, onge-
veer 200 ml
1:30 - 2 - Lepel in het
bakje doen.
Saus 600 200 ml 1 - 2 - Halverwege de
bereidingstijd
roeren.
Soep 600 300 ml 2 - 4 - Halverwege de
bereidingstijd
roeren.
Bereidingstabel
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Hele vis 500 0,5 kg 8 - 10 - Afgedekt ko-
ken, het bakje
tijdens het be-
reiden meerde-
re malen om-
draaien.
Visfilets 500 0,5 kg 6 - 8 - Afgedekt ko-
ken, het bakje
tijdens het be-
reiden meerde-
re malen om-
draaien.
Groenten met
een korte berei-
dingstijd, vers
1)
600 0,5 kg 12 - 16 - Ongeveer 50
ml water toe-
voegen, afge-
dekt bereiden,
halverwege de
bereidingstijd
roeren.
Groenten met
een korte berei-
dingstijd, be-
vroren
1)
600 0,5 kg 14 - 18 - Ongeveer 50
ml water toe-
voegen, afge-
dekt bereiden,
halverwege de
bereidingstijd
roeren.
32 www.zanussi.com
Gerecht Vermogen
(Watt)
Gewicht Tijd (min) Rusttijd
(min)
Opmerkin-
gen
Groenten met
een lange be-
reidingstijd,
vers
1)
600 0,5 kg 14 - 20 - Ongeveer 50
ml water toe-
voegen, afge-
dekt bereiden,
halverwege de
bereidingstijd
roeren.
Groenten met
een lange be-
reidingstijd, be-
vroren
1)
600 0,5 kg 18 - 24 - Ongeveer 50
ml water toe-
voegen, afge-
dekt bereiden,
halverwege de
bereidingstijd
roeren.
Aardappelen in
de schil
1000 0,8 kg + 600
ml
5 - 7 300 W / 15 -
20
Bedekt berei-
den, halverwe-
ge de berei-
dingstijd roe-
ren.
Rijst 1000 0,3 kg + 600
ml
4 - 6 - Bedekt berei-
den, halverwe-
ge de berei-
dingstijd roe-
ren.
Popcorn 1000 - 3 - 4 - Doe de pop-
corn op een
bord op het
laagste niveau.
1) Alle groenten afgedekt in de container koken.
Tabel voor de Combi-functie
Uitsluitend voor bepaalde modellen.
Gebruik de Magnetron + grillfuncties.
Gerecht Ovengerei Ver-
mo-
gen
(Wat
t)
Tem-
pera-
tuur
(°C)
Tijd
(min
)
Roos
ter-
hoog-
te
Opmerkin-
gen
2 kippenhelften
(2 x 0,6 kg)
Glazen schotel met zeef 300 220 40 2 Na 20 min. om-
draaien, dan 5
min. laten rus-
ten.
www.zanussi.com 33
Gerecht Ovengerei Ver-
mo-
gen
(Wat
t)
Tem-
pera-
tuur
(°C)
Tijd
(min
)
Roos
ter-
hoog-
te
Opmerkin-
gen
gratinaardappe-
len (1 kg)
Gratinschotel 300 200 40 2 10 min. laten
rusten.
Varkensbraad-
stuk, nek (1,1
kg)
Glazen schotel met zeef 300 200 70 1 Regelmatig om-
draaien, 10 min.
laten rusten.
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Opmerkingen over schoonmaken
Maak de voorkant van het apparaat schoon
met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor metalen oppervlakken een
specifiek reinigingsmiddel.
Reinig de binnenkant van het apparaat na elk
gebruik. Vetophoping of andere
voedingsresten kunnen brand veroorzaken.
Verwijder voedselresten en vetten
voorzichtig van de bovenkant van de
ovenruimte.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale
ovenreiniger.
Reinig alle accessoires na elk gebruik en laat
ze drogen. Gebruik een zachte doek en een
warm sopje en een reinigingsmiddel.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen niet
worden schoongemaakt met een agressief
reinigingsmiddel, voorwerpen met scherpe
randen of een afwasautomaat. Dit kan de
antiaanbaklaag beschadigen.
Verwijderen van de geleiders
Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld
voordat u onderhoud verricht. Gevaar voor
brandwonden.
Om het apparaat te reinigen, verwijder de
inschuifrails.
1. Inschuifrails voorzichtig naar boven toe uit
de voorste ophanging trekken.
2
3
1
2. Trek de inschuifrail bij de voorkant uit de
zijwand.
3. Geleiders uit de achterste ophanging
trekken.
Installeer de geleiders in de omgekeerde
volgorde.
Het lampje vervangen
Leg een doek op de bodem van de binnenkant
van het apparaat. Dit voorkomt schade aan het
afdekglas en de ovenruimte.
WAARSCHUWING!
Gevaar voor elektrocutie! Maak de
zekering los voordat u de lamp
vervangt.
De lamp en het afdekglas kunnen
heet zijn.
LET OP!
Houd de halogeenlamp altijd met
een doek vast om te voorkomen dat
er vetrestjes op de ovenlamp
verbranden.
1. Schakel het apparaat uit.
2. Verwijder de zekeringen in de
zekeringenkast, of schakel de
stroomonderbreker uit.
34 www.zanussi.com
Het bovenste lampje
1. Draai het afdekglas van de lamp naar rechts
en verwijder het.
2. Reinig het afdekglas.
3. Vervang de lamp door een geschikte 300
°C hittebestendige lamp.
4. Plaats het afdekglas terug.
Probleemoplossing
WAARSCHUWING!
Raadpleeg de hoofdstukken
Veiligheid.
Wat moet u doen als…
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
U kunt de oven niet inschakelen
of bedienen.
De oven is niet aangesloten op
een stopcontact of is niet goed
geïnstalleerd.
Controleer of de oven goed is
aangesloten op het stopcontact
(zie het aansluitdiagram indien
beschikbaar).
De oven wordt niet warm. De oven is uitgeschakeld. Schakel de oven in.
De oven wordt niet warm. De klok is niet ingesteld. Stel de klok in.
De oven wordt niet warm. De benodigde kookstanden zijn
niet ingesteld.
Zorg ervoor dat de instellingen
correct zijn.
De oven wordt niet warm. De automatische uitschakeling is
actief.
Raadpleeg "Automatisch uitscha-
kelen".
De oven wordt niet warm. Het kinderslot is geactiveerd. Raadpleeg "Het kinderslot ge-
bruiken".
De oven wordt niet warm. De zekering is doorgeslagen. Controleer of de zekering de oor-
zaak van de storing is. Als de ze-
keringen keer op keer doorslaan,
neemt u contact op met een er-
kende installateur.
Het lampje brandt niet. Het lampje is stuk. Vervang het lampje.
De bereiding van de gerechten
duurt te lang of de gerechten
worden te snel gaar.
De temperatuur is te laag of te
hoog.
Pas indien nodig de temperatuur
aan. Volg het advies in de hand-
leiding op.
Stoom en condens slaan neer op
de gerechten en in de ovenruim-
te.
Het gerecht heeft te lang in de
oven gestaan.
Laat gerechten na het bereiden
niet langer dan 15 - 20 minuten
in de oven staan.
www.zanussi.com 35
Probleem Mogelijke oorzaak Oplossing
Het display toont een foutcode
die niet in deze lijst voorkomt.
Er is een elektrische fout.
Schakel de oven uit via de
huiszekering of de veiligheids-
schakelaar in de zekeringkast
en schakel deze weer in.
Neem contact op met de
klantenservice wanneer de
foutcode opnieuw wordt
weergegeven.
Onderhoudgegevens
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen,
neem dan contact op met uw verkoper of de
serviceafdeling.
De contactgegevens van het servicecentrum
staan op het typeplaatje. Het typeplaatje bevindt
zich voor aan de binnenkant van het apparaat.
Verwijder het typeplaatje niet uit de ovenruimte.
Wij adviseren u om de gegevens hier te noteren:
Model (MOD.) .........................................
Productnummer (PNC) .........................................
Serienummer (S.N.) .........................................
MILIEUBESCHERMING
Recycleer al het materiaal dat voorzien is van
het symbool . Door al het
verpakkingsmateriaal op juiste wijze weg te
gooien, wordt het milieu beschermt en daarmee
de generaties van de toekomst. Gooi
elektrische apparatuur die voorzien is van het
symbool niet weg met het gewone
huishoudafval. Breng alle elektrische goederen
naar geschikte erkende verzamelpunten, de
plaatselijke gemeente of commerciële
recycleercentra.
36 www.zanussi.com
*
www.zanussi.com 37
38 www.zanussi.com
www.zanussi.com 39
www.zanussi.com/shop
867302592-C-162016
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Zanussi ZKC44510XA Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding