FS560 series

Kenwood FS560 series, FS 560, FS560 de handleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Kenwood FS560 series de handleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
Kenwood Limited, New Lane, Havant, Hampshire PO9 2NH, UK
www.kenwood.co.uk
56021/3
English 2 - 7
Nederlands 8 - 13
Français 14 - 19
Deutsch 20 - 25
Italiano 26 - 31
Português 32 - 38
Español 39 - 44
Dansk 45 - 50
Svenska 51 - 56
Norsk 57 - 62
Suomi 63 - 68
Türkçe 69 - 74
Ïesky 75 - 80
Magyar 81 - 86
Polski 87 - 92
Русский 93 - 99
Ekkgmij 100 - 106
´¸∂w
107 - 112
UNFOLD
veiligheid
veiligheid apparaat
Dit apparaat produceert stoom
waaraan u zich kunt verbranden.
Zorg dat u zich niet verbrandt aan
de stoom die uit uw stoompan komt,
vooral wanneer u de deksel
verwijdert.
Wees voorzichtig: alle vloeistoffen,
onderdelen of condensatie van de
stoomkoker zijn erg heet! Draag
ovenhandschoenen.
Houd kinderen uit de buurt van de
stoomkoker en laat het snoer nooit
loshangen, zodat een kind eraan kan
trekken.
Gebruik de stoompan nooit als hij
beschadigd is. Laat de pan nakijken
of repareren: zie ‘klantenservice’.
Dompel de stoomkoker, het snoer of
de stekker nooit onder in water – u
zou een elektrische schok kunnen
krijgen. Houd de regelknoppen
schoon en droog.
Trek altijd de stekker uit het
stopcontact als de stoomkoker niet
in gebruik is.
Plaats uw stoompan nooit op een
fornuis of in een oven.
Verplaats uw stoompan nooit als er
hete etenswaren of vloeistoffen
inzitten.
Laat kinderen niet met dit apparaat
spelen.
Gebruik dit apparaat uitsluitend voor
het beoogde huishoudelijke doel.
Warm in de stoomkoker geen
gekookte rijst op.
veiligheid voedsel
Zorg dat vlees, vis en zeevruchten
goed gaar zijn. Laat deze producten
ontdooien voor gebruik.
Als u meer dan één mandje gebruikt,
moet u vlees, gevogelte en vis in het
onderste mandje doen zodat het
ongekookte vocht hiervan niet op
het onderliggende voedsel kan
druppen.
voordat u de stekker in het
stopcontact steekt
Controleer of de stroomvoorziening
overeenkomt met de gegevens op
de onderzijde van uw stoompan.
Deze stoompan voldoet aan EG-
Richtlijn 89/336/EEC.
voordat u de stoompan voor
het eerst gaat gebruiken
1 Verwijder alle verpakkingsmaterialen
en etiketten.
2 Was de onderdelen; zie ‘onderhoud
en reiniging’.
3 Doe het waterreservoir af met een
vochtige doek en droog het daarna
af.
4 Berg het overbodige stuk snoer op
achter in het apparaat.
ken uw Kenwood
stoompan
deksel
rijstkom
verwijderbare onderplaten
mandringen
stoombuis
schijf
druiplade
waterreservoir
externe vultrechter
onderstel
bedieningsknoppen
zeef
gebruik van uw
stoompan
Houd uw stoompan uit de buurt van
muren en overhangende kasten: de
stoom zou beschadigingen kunnen
veroorzaken.
Kruid voedsel pas na het stomen.
Als er specerijen in het water terecht
komen, kan het verwarmingselement
beschadigen.
Zie de richtlijnen voor bereiding op
pagina 12 - 13.
8
Nederlands
Vouw voor het lezen a.u.b. de voorpagina met illustraties uit
1 Plaats de zeef in het waterreservoir.
(Het zorgt dat er geen deeltjes in het
element terechtkomen)
2 Giet koud water in het reservoir.
Controleer altijd of het waterpeil zich
tussen ‘Min’ en ‘Max’ bevindt. (Als
het reservoir tot ‘Max’ is gevuld,
produceert het stoom gedurende ca.
60 minuten.)
De stoomkoker is uitgerust met een
verwarmingselement met een
antikalkaanslaglaagje, zodat de
koker langer mee zal gaan en goed
zal blijven functioneren. Toch wordt
aanbevolen om gefilterd water te
gebruiken, afhankelijk van de
hardheid van het water. (Kenwood
waterfilters zijn overal verkrijgbaar).
Voeg niets toe aan het water (ook
geen zout of peper) - het
verwarmingselement zou
beschadigd kunnen raken
Om te voorkomen dat het waterpeil
onder ‘Min’ zakt, kunt u het reservoir
tijdens het koken bijvullen. Voeg
gewoon water toe via de uitwendige
vultrechter. Pas ervoor op dat u het
reservoir niet te vol doet.
3 Plaats de druiplade op het onderstel,
waarbij de hendels over de gleuven
in het onderstel passen.
4 Leg de verwijderbare onderplaten,
met de rand naar boven, in de
bijbehorende mandringen – beide
onderdelen zijn genummerd.
5 Plaats de schijf in het midden van
plaat 2.
6 Voeg de etenswaren toe, plaats de
manden bovenop elkaar op het
onderstel: de mand met het laagste
nummer onderop en de mand met
het hoogste nummer bovenaan .
het gebruik van de rijstkom
Doe water en rijst in de rijstkom. Zet
de rijstkom in een mand. (U kunt ook
andere etenswaren in de andere
manden koken, als u dat wilt).
7 Zet het deksel op zijn plaats en
steek de stekker in het stopcontact.
Het hele display licht op en u hoort
de zoemer. (Als het display niet
oplicht, drukt u op de START-knop.)
uit het menu kiezen
Druk op de MENU-knop. Telkens
wanneer u op de knop drukt,
vertoont het display een van tevoren
ingestelde tijd met het aanbevolen
gebruik. De keuzes zijn als volgt: 10
minuten WARM HOUDEN (KEEP
WARM), dan: schelpdieren 10
minuten, eieren 12 minuten, vis 15
minuten, groente 20 minuten, stukjes
kip 35 minuten en rijst 40 minuten.
De tijd die op het menu staat
weergegeven, kan hoger of lager
ingesteld worden met de + (plus) en
– (min)-knoppen. Zodra de gewenste
tijd is ingesteld, drukt u op de
START (I)-knop. Als u het
stoomproces wilt stoppen, houdt u
de STOP (O)-knop ingedrukt.
een tijd instellen
Als u een andere tijd dan de
weergegeven tijd van 45 minuten wilt
kiezen, drukt u op de + (plus) of –
(min)-knop om de tijd te verlengen of
te verkorten. Zodra de gewenste tijd
wordt weergegeven, drukt u op de
START-knop. De stoomkoker gaat
aan en het kooksymbool begint te
knipperen. Als u het stoomproces
wilt stoppen, houdt u de STOP-knop
ingedrukt.
Als de tijd/menu is weergegeven,
maar nog niet op de START-knop is
gedrukt, zal het display na 1 minuut
automatisch uitschakelen. Als u het
programma opnieuw wilt selecteren,
drukt u op de START-knop.
De zoemer gaat af wanneer op de
START-knop is gedrukt of als de
stoomkoker uitschakelt.
9
warmhoudfunctie
De smaak en de voedingswaarde
van gestoomde etenswaren zijn het
beste wanneer ze direct worden
opgediend. Als u het eten echter
korte tijd wilt warm houden, kiest u
WARM HOUDEN (KEEP WARM) op
het menu en stelt u zo nodig de tijd
bij.
8 Trek na gebruik de stekker uit het
stopcontact en reinig de stoomkoker.
belangrijk
Aan het eind van de kookperiode
schakelt de stoomkoker
automatisch over op 20 minuten
warm houden. Omdat de
stoomkoker in deze periode
afwisselend aan- en uitgaat, moet u
oppassen omdat stoom kan worden
geproduceerd wanneer u dat niet
verwacht.
Als u de stoomkoker wilt
uitschakelen of als u de
warmhoudstand wilt annuleren,
houdt u de STOP-knop ingedrukt.
tips voor gebruik
Er zal condensatie vanuit het
bovenste mandje in het onderste
mandje druppen. Zorg er dus voor
dat de smaken goed bij elkaar
passen.
Vocht dat op het druppelplateau
achterblijft is geschikt voor het
bereiden van soep of bouillon. Let
op: dit vocht is erg heet.
U kunt de rijstkom ook gebruiken
om gerechten in een vloeistof te
bereiden (bijv. groenten met een
saus of in water gepocheerde vis).
Laat ruimte tussen de stukken
voedsel en leg dikkere stukken meer
aan de buitenkant.
Roer halverwege de bereiding door
grotere hoeveelheden voedsel.
Kleinere hoeveelheden zijn sneller
klaar dan grotere hoeveelheden.
Stukken voedsel die even groot zijn
tegelijk klaar.
U kunt, net als bij een gewone oven,
voedsel toevoegen terwijl de
stoompan al bezig is. Als een
bepaald ingrediënt een kortere
bereidingstijd heeft, kunt u het later
toevoegen.
Als u de deksel van de pan tilt, zal er
stoom ontsnappen en zal de
bereiding langer duren.
Het eten zal door blijven koken als
uw stoompan uitschakelt, dus haal
het direct uit de pan.
De bereidingstijden op pagina 12 -
13 zijn slechts richtlijnen gebaseerd
op gebruik van het onderste mandje.
Hoe hoger het voedsel in de pan
wordt geplaatst, hoe langer de
bereiding zal duren. Laat voedsel in
het hogere mandje dus 5-10
minuten extra doorstomen.
Als het voedsel onvoldoende is
gekookt, stel dan opnieuw de tijd in.
Mogelijk moet u het reservoir
bijvullen.
de stoombuis gebruiken
Gebruik de stoombuis wanneer u
grote hoeveelheden van dezelfde
etenswaren, zoals fruit of groente
tegelijkertijd wilt koken.
1 Plaats gelijke hoeveelheden van
dezelfde etenswaren in elke mand.
(Zo mogelijk moet het eten in stukjes
van dezelfde grootte gesneden zijn).
2 Volg stappen 1 t/m 4 van ‘uw
stoomkoker gebruiken’.
3 Plaats de geassembleerde
onderplaat met nummer 1 in de
stoomkoker.
4 Plaats de stoombuis rechtop in het
midden van de onderste onderlaag.
Plaats daarna geassembleerde
onderlaag 2 over de stoombuis.
Wanneer u de stoombuis gebruikt,
moet de schijf worden verwijderd.
5 Plaats geassembleerde onderlaag 3
daarbovenop.
6 Zet het deksel op zijn plaats.
belangrijk
De stoombuis moet met de drie
manden tegelijkertijd worden
gebruikt.
10
onderhoud en reiniging
Voordat u de stoompan gaat
reinigen, moet u hem altijd
uitschakelen, de stekker uit het
stopcontact halen en alle onderdelen
laten afkoelen.
Dompel het onderstel van uw
stoompan nooit in water en zorg dat
het snoer en de stekker niet nat
worden.
reiniging van het
waterreservoir
Leeggieten, met warm water spoelen
en dan drogen.
reiniging van de buitenzijde
Met een vochtige doek afvegen en
dan drogen.
overige onderdelen
Afwassen en -drogen.
Was de onderdelen niet in de
vaatwasmachine.
Opslag: nestel de geassembleerde
manden in elkaar, te beginnen met
de mand met het hoogste nummer
en eindigend met mand nummer 1.
Berg het overbodige stuk snoer op
achter in de stoomkoker.
ontkalken
Als u de kalkaanslag verwijdert,
wordt de stoomkracht groter en gaat
uw stoomkoker langer mee.
1 Giet heldere azijn in het reservoir tot
‘Min’. Gebruik geen ontkalker.
2 Installeer de druiplade, de
geassembleerde manden en het
deksel.
3 Steek de stekker in het stopcontact
en stel de timer in op 20-25
minuten. Zorg voor goede ventilatie
in het vertrek. Trek de stekker uit het
stopcontact, als de azijn overloopt.
4 Haal de stekker uit het stopcontact
en wanneer de stoomkoker is
afgekoeld, giet u de azijn weg en
spoelt u het reservoir enkele malen
met water uit. Was de druiplade, de
mandringen, de onderplaten en het
deksel.
klantenservice
Als het snoer beschadigd is, moet
het om veiligheidsredenen vervangen
worden door KENWOOD of een
erkende KENWOOD reparateur.
Als u hulp nodig heeft met:
het gebruik van uw stoompan, of
onderhoud of onderdelen
neem dan contact op met de winkel
waar u uw stoompan gekocht heeft.
11
12
richtlijnen voor bereiding
Deze kooktijden zijn slechts richtlijnen, op basis van het gebruik van de laagste
mand.
Lees ‘veiligheid voedsel’ op pagina 8 en ‘tips voor gebruik’ op pagina 10.
groenten
Maak groenten schoon voordat u ze gaat bereiden. Verwijder stengels en schil
de groenten indien gewenst.
groente hoeveelheid voorbereiding minuten
Asperges 454g Schillen 15
Bonen, groen 454g Schillen 15-20
Pronkbonen 454g Schillen en in plakjes 15-20
snijden
Broccoli 454g In roosjes verdelen 20
Spruiten 454g Schillen en onderkant 25
afsnijden
Kool 1 kleine Schaven 25
Wortels 454g In plakjes snijden 20
Bloemkool 1 middelmaat In roosjes verdelen 25
Courgettes 454g In plakjes snijden 15
Selderij 1 stronk In plakjes snijden 15
Prei 3-4 stuks In plakjes snijden 15
Peultjes 227g Schillen 15
Champignons 454g Schoonvegen 10
Pastinaak 454g In blokjes of plakjes snijden 15
Erwten 454g Doppen 15
Aardappels, nieuwe 454g Schoonvegen 30
eieren voorbereiding minuten
Koken* of pocheren Gebruik een kopje of zacht: 10-12
bakje voor het pocheren hard: 15-20
* Wanneer u eieren kookt, legt u ze in de ingebouwde eierhouders in de
onderplaten.
richtlijnen voor bereiding vervolg
vis en gevogelte
Doe de mandjes niet te vol.
graanproducten
Als u gebruik maakt van de rijstkom, moet u toch water in het reservoir doen. U
kunt de rijstkom echter ook met een andere vloeistof vullen, bijvoorbeeld wijn of
bouillon, om de rijst in te koken. U kunt ook specerijen, gesnipperde uien,
peterselie, amandelen of gesneden champignons toevoegen.
13
voedsel hoeveelheid minuten opmerkingen
Kip, borststukken 4-5 30 Stomen tot goed gaar en mals
zonder bot
Schelpdieren 454g 10 Stomen tot schelpen openen
Garnalen, 454g 10 Stomen tot ze roze zijn
medium
Vis, filet 227g 10 Stomen tot vis uiteenvalt
Vis, moot 2,5cm dik 15-20 Stomen tot vis uiteenvalt
Vis, hele 340g 15-20 Stomen tot vis uiteenvalt
Kreeftenstaartjes 2-4 20 Stomen tot ze rood zijn
Mosselen 454g 15 Stomen tot schelpen openen
Oesters 6 15 Stomen tot schelpen openen
Sint- 227g 15 Stomen tot ze heet en mals
Jakobsschelpen zijn
voedsel hoeveelheid hoev. vloeistof minuten
in rijstkom
Witte langkorrelige 100g 125ml 25
rijst (bijv. Basmati, 200g 250ml 30
snelkookrijst) 300g 375ml 35
Bruine rijst 100g 125ml 40
200g 250ml 45
300g 375ml 50
Koeskoes 200g 150ml 15-20
warm water
(Havermout) pap 75g 450ml 40 (halverwege
melk/water doorroeren)
Rijstebrij 75g rijst voor 25g griessuiker 80 (na 60 min. roeren
rijsterbrij en 375-500ml en tijdschakelaar opnieuw
melk instellen. Indien nodig
meer water toevoegen)
1/115