Zanussi ZOU379FX Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
ZOU 379
Gebruikersin-
formatie
NL
Gas / Elektro
Combinatie
electrolux
2
Het doet ons genoegen dat u voor onze apparatuur hebt gekozen.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe apparaat en wij hopen dat u bij de volgende aankoop
van huishoudelijke apparatuur ons merk opnieuw in aanmerking zult nemen.
Lees deze gebruiksaanwijzing grondig door en bewaar hem bij het apparaat zodat hij ook in de
toekomst kan worden geraadpleegd. Geef de gebruiksaanwijzing door aan een eventuele volgende
eigenaar van het apparaat.
electrolux
3
Waarschuwingen en belangrijke adviezen voor de veiligheid ........................................................ 4
Beschrijving van het apparaat ....................................................................................................... 6
Bedieningsknoppen ...................................................................................................................... 7
Aanwijzingen voor de gebruiker ................................................................................................... 9
Het Gebruik ................................................................................................................................10
Voordat u de oven in gebruik neemt .............................................................................................11
Gebruik van de oven ................................................................................................................. 12
Bak- en braadtabellen ................................................................................................................ 16
Reiniging en onderhoud ............................................................................................................. 18
Hulp bij storingen........................................................................................................................ 21
Technische gegevens ................................................................................................................ 22
Aanwijzingen voor de installateur ................................................................................................ 23
Gasaansluiting ............................................................................................................................ 24
Instructies voor de inbouw .......................................................................................................... 26
Instructies voor de installateur ..................................................................................................... 29
Ombouw naar vloeibaar gas ...................................................................................................... 30
Service en onderdelen ............................................................................................................... 32
Garantie/serviceafdeling ............................................................................................................. 33
Europese garantie ...................................................................................................................... 37
Veiligheidsvoorschriften
Stap-voor-stap-handleiding
Aanwijzingen en Tips
Handleiding voor de gebruiksaanwijzing
)
Inhoud
Dit apparaat voldoet aan de EU-richtlijnen:
2006/95- 89/336 - 90/396 - 93/68
en de daarbij behorende besluiten.
FABRIKANT:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italie)
Deze instructies gelden enkel voor de landen waarvan het identificatiesymbool is
aangebracht op het titelblad van het instructieboekje en het apparaat zelf.
electrolux
4
Waarschuwingen en belangrijke adviezen voor de
veiligheid
Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het apparaat aan
derden geschonken of verkocht wordt, of als u het apparaat bij verhuizing in de oude
woning achterlaat, is het belangrijk dat de nieuwe eigenaar/eigenaresse over deze ge-
bruiksaanwijzing en de adviezen kan beschikken.
Deze aanwijzingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruiker en diens huisgenoten.
Lees ze dus aandachtig door, voordat u het apparaat aansluit en/of in gebruik neemt.
Installatie
De installatie moet verricht worden door
vakkundig personeel, met inachtneming van
de geldende voorschriften. De afzonder-
lijke installatiewerkzaamheden zijn beschre-
ven in de instructies voor de installateur.
Laat de installatie en aansluiting uitvoeren
door een vakman, overeenkomstig de hem,
dankzij zijn vakkennis bekende richtlijnen.
Ook eventueel naar aanleiding van voor
de installatie noodzakelijke wijzigingen aan
de elektriciteitsvoorziening moeten door een
vakman aangebracht worden.
Bediening
Deze oven is ontworpen voor de bereiding
van gerechten; gebruik hem nooit voor
andere doeleinden.
Pas, bij het openen van de ovendeur, tij-
dens of na afloop van de bereiding op voor
de hete luchtstroom, die uit de oven naar
buiten komt.
Tijdens de werking van de oven extra voor-
zichtig zijn. Door de grote hitte van de
verwarmingselementen zijn de roosters en
andere delen erg heet.
Indien u - om welke reden dan ook - alumi-
niumfolie voor voedingsmiddelen in de oven
gebruikt, laat dit dan nooit in direct contact
komen met de bodem van de oven.
Ga bij het schoonmaken van de oven voor-
zichtig te werk: sproei nooit vloeistof op het
vetfilter (indien aanwezig), het verwarmings-
element en de thermostaatsensor.
Het is gevaarlijk veranderingen van welke
aard ook aan te brengen aan het apparaat
of aan de kenmerken ervan.
Tijdens het bak-, braad- en grillproces
worden de ovendeur en de andere onder-
delen van het apparaat erg heet, houd kin-
deren daarom uit de buurt van het appa-
raat. Bij de aansluiting van elektrische
apparaten op stopcontacten in de buurt van
de oven, moet u er op letten dat aansluit-
kabels niet in aanraking komen met hete
kooktoestellen of vastgeklemd raken in de
hete deur van de oven.
Gebruik altijd ovenwanten om vuurvaste,
hete schotels of schalen uit de oven te halen.
Een regelmatige reiniging voorkomt de ach-
teruitgang van het oppervlaktemateriaal van
de oven.
Schakel voordat u de oven schoonmaakt
de stroom uit of trek de stekker uit het stop-
contact.
Nederlands
electrolux
5
Verzeker u ervan dat de oven in de stand
«UIT» staat, als de oven niet meer gebruikt
wordt.
Deze oven is vervaardigd als afzonderlijk
apparaat of als combinatieapparaat met een
elektrische kookplaat, voor aansluiting aan
enkelfase 230 V.
Het apparaat mag niet schoongemaakt wor-
den met een stoomreiniger.
Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe
metalen schrapers. U kunt daarmee krassen
op het glas van de deur veroorzaken en dat
kan leiden tot het barsten van het glas.
Veiligheid van kinderen
Dit apparaat is bestemd voor gebruik door
volwassenen. Het is gevaarlijk om het door
kinderen te laten gebruiken of hen ermee te
laten spelen.
Houd kinderen uit de buurt, zolang de oven
in werking is. Ook nadat u de oven heeft uit-
geschakeld, blijft de deur nog lange tijd heet.
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door
kinderen of andere personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermo-
gens of een gebrek aan ervaring en kennis,
tenzij dit onder toezicht gebeurt van een voor
hun veiligheid verantwoordelijke persoon of
tenzij zij van een dergelijke persoon instruc-
ties hebben ontvangen over het gebruik van
het apparaat.
Klantenservice
Laat inspectie- en/of herstelwerkzaamheden
uitvoeren door een ELECTROLUX Service
en laat geen andere dan originele DISTRIP-
ARTS onderdelen plaatsen.
Tracht in geval van een storing of defect, dit
apparaat nooit zelf te repareren. Reparaties
die door niet-deskundige personen uitgevoerd
worden, kunnen tot schade of letsel leiden.
Het symbool op het product of op de
verpakking wijst erop dat dit product niet als huis-
houdafval mag worden behandeld, maar moet
worden afgegeven bij een verzamelpunt waar
elektrische en elektronische apparatuur wordt
gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit product op de
juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke
negatieve gevolgen voor mens en milieu die zich
zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde
afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie
over het recyclen van dit product, kunt u contact
opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging
of de winkel waar u het product hebt gekocht.
electrolux
6
Beschrijving van het apparaat
1. Bedieningspaneel
2. Thermostaatknop
3. Controlelampje thermostaat
4. Functieknop
5. Bedrijfscontrolelampje
6. Klok einde bereidingstijd
7. Bedieningsknop brander links achter
8. Bedieningsknop brander links voor
9. Bedieningsknop brander rechts voor
10. Bedieningsknop brander rechts achter
11. Luchtopeningen voor koelventilator
12. Grill
13. Oven lampje
14. Oven ventilator
15. Typeplaatje
Toebehoren
Kantelveilig rooster
Braadslede
13
12
15
11
7
4
3
6
2 5
8
9 10
1
14
electrolux
7
Bedieningsknoppen
Functieknop
0 De oven staat uit
Ovenlampje - Het ovenlampje brandt ook
als er geen bereiding plaatsvindt
Onder- en bovenwarmte - De warmte komt
van zowel de bovenste als de onderste
verwarmingselementen, zodat er in de
gehele ovenruimte een gelijkmatige
temperatuur heerst
Bovenwarmte - De warmte komt uitsluitend
van het bovenste verwarmingselement van
de oven
Onderste verwarmingselement - De warmte
komt alleen van de bodem van de oven
Alleen binnenste grillelement - Kan gebruikt
worden om kleine hoeveelheden te grillen
Grote oppervlakte grill - Het gehele
grillelement wordt ingeschakeld.
Aanbevolen voor grote hoeveelheden
Hete lucht - Bij deze instelling kunt u
roosteren of tegelijkertijd roosteren en
bakken op verschillende hoogtes, zonder
smaakoverdracht.
Ontdooi-instelling - Deze instelling is bedoeld
als hulpmiddel bij het ontdooien van
bevroren levensmiddelen
Bedrijfscontrolelampje
Het bedrijfscontrolelampje gaat branden als de
functieknop wordt ingesteld.
0
De knoppen van de oven kunnen geheel
verdwijnen in het bedieningspaneel door ze in te
drukken als de oven niet in gebruik is.
electrolux
8
Thermostaatknop
Draai de thermostaatknop tegen de klok in om
temperaturen tussen 50°C en 250°C te kiezen.
Controlelampje thermostaat
Het controlelampje van de thermostaat gaat bran-
den als er aan de thermostaatknop wordt gedraaid.
Het lampje blijft branden tot de juiste temperatuur
bereikt is. Daarna gaat het aan en uit om aan te
geven dat de temperatuur wordt gehandhaafd.
Klok einde bereidingstijd
Hiermee kunt u de oven automatisch laten uitscha-
kelen als de ingestelde tijd verlopen is. Er klinkt
een geluidssignaal als de bereiding voltooid is.
De bereidingstijd kan ingesteld worden tot een
maximum van 90 minuten.
Zet het gerecht in de oven en draai de functieknop
en de thermostaatknop op de gewenste instellin-
gen. Draai de knop van de timer naar de maxima-
le stand (“90”), draai hem daarna terug tot de
gewenste bereidingstijd. Als de bereidingstijd is
afgelopen klinkt er een geluidssignaal en wordt de
oven automatisch uitgeschakeld.
Draai de timerknop opom de oven op handmatige
bediening te zetten.
Veiligheidsthermostaat
Om gevaarlijke oververhitting te voorkomen (door
onjuist gebruik van het apparaat of defecte onder-
delen), is de oven voorzien van een veiligheids-
thermostaat, die de stroomtoevoer onderbreekt.
Zodra de temperatuur gezakt is, wordt de oven
automatisch weer ingeschakeld.
Als de veiligheidsthermostaat vanwege onjuist
gebruik is geactiveerd, hoeft u, nadat de oven is
afgekoeld, alleen de fout te verhelpen; wordt de
thermostaat daarentegen geactiveerd vanwege
een defect onderdeel, dan dient u contact op te
nemen met onze service-afdeling.
Koelventilator
De oven is voorzien van een koelventilator, die
bedoeld is om het voorpaneel, de knoppen en de
handgreep van de ovendeur koel te houden. De
ventilator wordt automatisch ingeschakeld als de
oven geactiveerd wordt. Warme lucht wordt door
de opening vlakbij de handgreep van de ovendeur
naar buiten geblazen. De ventilator wordt
uitgeschakeld, als de functieknop in de UIT-stand
0 wordt gezet.
electrolux
9
A - Branderdeksel
B - Vlamverdeler
C - Vonkontsteking
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bedieningsknoppen
De bedieningsknoppen van de branders
hebben drie standen:
z gesloten - uit
maximale gastoevoer
minimale gastoevoer
Steek de brander altijd aan voordat u er
een pan opzet.
Geïntegreerde ontsteking
- Druk de bij de brander horende knop geheel
in en draai hem op de hoogste stand.
Zet vervolgens de knop in de gewenste stand.
Mocht na verschillende pogingen de bran-
der niet aan gaan, controleer dan of de vlamver-
deler (afb. - B) en het branderdeksel (afb. - A)
goed op hun plaats liggen.
Om de brander uit te schakelen draait u de
knop rechtsom op de UIT "z" stand.
Als de brander per ongeluk dooft,
zet dan de knop op UIT en wacht
minstens 1 minuut voordat u het
nogmaals probeert.
Het ontstekingsmechanisme mag
niet langer dan 15 seconden
ingedrukt worden. Als de brander
niet aan is na 15 seconden, wacht
dan minstens 1 minuut voordat u het
nogmaals probeert.
Luciferontsteking
Steek de lucifer aan. Druk de knop van
de betreffendebrander in en draai hem
linksom. Steek de brander direkt aan. Zet
vervolgens de knop in de gewenste
stand.
)
Waarschuwing
Druk nooit op de knop van de brander
als het branderdeksel niet op de brander
ligt. Doet u dat wel, dan kan de ontstekin-
gsunit z’n zeer hoge spanning niet kwijt
hetgeen tot beschadiging van de ont-
stekingsunit kan leiden.
Belangrijk: Ontsteek eerst de brander
en plaats dan de pan boven de brander.
Zet altijd eerst de brander lager of uit
voordat u de pan van de brander
neemt.
electrolux
10
Het Gebruik
Optimaal rendement
Voor een optimaal rendement moet de diame-
ter van de pan aangepast zijn aan de brander,
zodat de vlammen niet langs de zijkant uitslaan
(zie tabel). Wij adviseren ook om de vlam lager te
zetten zodra het kookpunt bereikt is.
Gebruik alleen pannen met een vlakke bo-
dem.
Wees voorzichtig als u olie of andere
vetstoffen gebruikt (zoals bij het frituren).
Olie en vet ontbranden gemakkelijk bij
oververhitting.
Voor een juist gebruik van de
kookplaat
Om minder gas te verbruiken en een beter
rendement te behalen, alleen pannen gebruiken
met een platte bodem en met afmetingen die
geschikt zijn voor de branders, zoals aangegeven
in de tabel onderaan deze pagina. Let er
bovendien op dat u, zodra een vloeistof gaat
koken, de vlam lager zet op een stand die
voldoende is om de vloeistof aan de kook te
houden.
Tijdens bereidingsmethoden waarbij
vetten of oliën gebruikt worden uw gerechten goed
in de gaten houden; deze stoffen kunnen,
wanneer ze op hoge temperatuur gebracht
worden, in brand vliegen.
Roestvrij staal kan, als het blootgesteld
wordt aan extreme hitte, bruin worden. Daarom
raden wij langdurig gebruik van een grillsteen,
schaal van ongeglazuurd aardewerk of pan van
gietijzer af. Vermijd het gebruik van aluminiumfolie
om de kookplaat tijdens het gebruik te
beschermen.
Vergewis u ervan dat de pannen niet
uitsteken buiten de randen van de kookplaat en
dat ze midden op de branders staan teneinde
minder gas te verbruiken.
Zet geen onstabiele of vervormde pannen op
de branders: ze zouden om kunnen vallen of de
Brander minimale maximale
diameter diameter
Sterk 180 mm 260 mm
Normaal 120 mm 220 mm
Sudder 80 mm 160 mm
inhoud zou over de rand kunnen lopen, waardoor
ongelukken kunnen ontstaan.
De pannen mogen niet op de bedieningszone
staan.
electrolux
11
Voordat u de oven in gebruik neemt
Om de ovendeur te openen, altijd de
handgreep in het midden vasthouden.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal,
zowel van de buitenkant als de binnen-
kant van de oven, voordat u de oven in
gebruik neemt.
Voordat u de oven in gebruik neemt, moet deze
leeg worden verwarmd.
Gedurende deze tijd kan er een onaangenaam
luchtje ontstaan. Dit is volkomen normaal. Het wordt
veroorzaakt door fabricageresten.
Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.
1. Draai de functieknop op bereiding met
Boven- en onderwarmte .
2. Draai de thermostaatknop op 250.
3. Zet een raam open voor ventilatie.
4. Laat de lege oven ongeveer 45 mi-
nuten werken.
Deze procedure dient herhaald te worden met de
grill- functie gedurende ongeveer 5-10
minuten.
Laat de oven daarna afkoelen. Maak een
doek vochtig met warm water en wat mild
reinigingsmiddel en maak daarmee de
binnenkant van de oven schoon.
Maak, voordat u de oven voor het eerst
gebruikt, ook alle toebehoren grondig
schoon.
)
electrolux
12
Gebruik van de oven
De oven is voorzien van een exclusief systeem
dat zorgt voor natuurlijke luchtcirculatie en de
constante recirculatie van stoom.
Dit systeem maakt het mogelijk om in een stoom
bevattende atmosfeer voedsel te bereiden en
houdt de gerechten zacht van binnen en knapperig
van buiten. Bovendien worden de bereidingstijd
en het energieverbruik tot een minimum beperkt.
Tijdens de bereiding kan er stoom ontstaan die
kan ontsnappen als u de ovendeur opent. Dit is
volkomen normaal.
Doe echter altijd een stap van de oven
vandaan als u de ovendeur opent, zodat
de stoom of hitte in de oven kan
ontsnappen.
Let op! - Leg geen voorwerpen op de
bodem van de oven en dek tijdens de
bereiding geen enkel deel van de oven
af met aluminiumfolie, dit kan oververhitting
veroorzaken, wat de bakresultaten
beïnvloedt en het email van de oven kan
beschadigen. Zet pannen, hittebestendige
pannen en aluminium bakplaten altijd op
het rooster dat in de geleiders is
geschoven. Wanneer voedsel verwarmd
wordt, ontstaat er stoom, net als in een
ketel. Als de stoom in aanraking komt met
de glazen deur van de oven, condenseert
hij en ontstaan er waterdruppels.
Om de condensvorming te beperken, de lege
oven altijd 10 minuten voorverwarmen.
Wij adviseren u, de waterdruppels na elke
bereiding af te vegen.
Tijdens de bereiding de ovendeur al-
tijd gesloten houden. Doe een stap
naar achteren bij het openen van de
ovendeur, die kiept. Laat hem niet open
vallen - ondersteun de deur met de hand-
greep totdat hij helemaal open is.
De oven heeft vier inzetniveaus. De in-
zetniveaus worden vanaf de bodem van
de oven geteld, zoals getoond in de af-
beelding.
Het is belangrijk dat deze roosters correct
geplaatst zijn, zoals aangegeven in de af-
beelding.
Zet nooit kookgerei direct op de bodem
van de oven.
4
3
2
1
electrolux
13
Conventionele bereiding
- Het middelste rooster maakt de beste
warmteverdeling mogelijk. Om de onderkant
van het gerecht extra te bruinen hoeft u alleen
het rooster maar lager te zetten. Om de
bovenkant van het gerecht extra te bruinen,
het rooster hoger zetten.
- Het materiaal en de afwerking van de
bakplaten en schalen is van invloed op de
mate waarin het voedsel een bruin korstje
krijgt. Emailgoed, donkere of zware of anti-
aanbak kookgerei zorgen voor een betere
bruinering, platen van glanzend aluminium of
gepolijst staal reflecteren de warmte en
hebben een negatieve invloed op het bruinen.
- Plaats de schalen altijd in het midden van het
rooster om een gelijkmatige bruinering te gar-
anderen.
- Zet schalen op platen van de juiste afmeting
om morsen op de bodem van de oven te
voorkomen en het schoonmaken makkelijker
te maken.
- Plaats schalen, blikken of bakplaten niet
direct op de bodem van de oven, deze wordt
erg heet en kan beschadigd raken. als u deze
instelling gebruikt komt de warmte van zowel
het bovenste als het onderste element.
Hiermee kunt u op een enkel niveau gerech-
ten bereiden, dit is met name geschikt voor
gerechten die extra bruinering vergen, zoals
quiches en vlaaien.
Gratins, lasagna’s en ovenschotels die ook
wat extra bruinering aan de bovenkant
vergen kunnen ook heel goed bereid worden
in de conventionele oven.
Hoe u de conventionele oven kunt gebruiken
1. Draai de functieknop op de gewenste
bereidingsfunctie
.
2. Draai de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
Alleen bovenste ovenelement
Deze functie is geschikt voor het afmaken van
gekookt voedsel, bijv. lasagna, gehakt met een
korst van aardappelpuree, bloemkool met kaas
enz.
Alleen onderste ovenelement
Deze functie is vooral nuttig bij het bakken van
taart zonder vulling. Deze functie kan eveneens
gebruikt worden om quiches of vlaaien af te maken
om te zorgen dat het basisdeeg gaar is.
Het controlelampje van de thermostaat blijft
branden tot de juiste temperatuur is bereikt.
Daarna gaat het knipperen om aan te
geven dat de temperatuur in stand wordt
gehouden.
Grillen -
- Het meeste voedsel moet op het rooster in de
grillpan geplaatst worden om maximale
luchtcirculatie mogelijk te maken en om
voedsel boven het vet en de jus te houden.
Voedsel zoals vis, lever en niertjes kunnen
direct op de grillpan geplaatst worden, indien
gewenst.
- Voedsel moet goed afgedroogd worden voor
het grillen om lekken te voorkomen. Strijk ma-
ger vlees en vis licht in met een beetje olie of
gesmolten boter om ze mals te houden tijdens
de bereiding.
- Overige ingrediënten zoals tomaten en
champignons kunnen onder de grill geplaatst
worden tijdens het grillen van vlees
- Bij het roosteren van brood raden we u aan
de bovenste geleiderpositie te gebruiken.
- Het voedsel moet tijdens de bereiding, indien
nodig, omgedraaid worden.
Hoe gebruikt u de grote oppervlakte
grill
1. Zet de functieknop op .
2. Draai de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Pas de geleiderpositie van het rooster en de
grillpan aan voor de verschillende diktes van
het voedsel. Plaats het voedsel dicht bij het
element als u het snel wilt bereiden en iets
verder weg voor een behoedzamer
bereiding.
Verwarm de grill op de volle stand een paar
electrolux
14
minuten voor alvorens steaks dicht te schroeien of
toast te maken. Pas de hitte-instelling en de stand
van het rek, indien nodig, tijdens het bereiden
aan.
Tijdens het bereiden zullen de koelventilator
en het controlelampje van de thermostaat op
dezelfde manier werken zoals beschreven is voor
de functie met hete lucht.
Hoe gebruikt u het binnenste
grillelement
De binnenste grill zorgt voor snelle, directe
hitte in het middelste gedeelte van de grillpan.
Door het binnenste grillelement te gebruiken voor
de bereiding van kleine hoeveelheden kunt u
energie besparen.
1. Draai de functieknop van de oven op .
2. Draai de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Pas de geleiderpositie van het rooster en de
grillpan aan voor de verschillende diktes van
het voedsel.
Het grillelement wordt door de thermostaat
geregeld. Tijdens de bereiding gaat de grill aan
en uit om oververhitting te voorkomen.
Gebruik met hete lucht
- Het voedsel wordt bereid met behulp van
voorverwarmde lucht die gelijkmatig rond
geblazen wordt in de oven door een ventilator
in de achterwand van de oven zelf.
- De warmte bereikt zodoende gelijkmatig en
snel alle delen van de oven en dit betekent
dat u gelijktijdig verschillende soorten voedsel
kunt bereiden, die op de verschillende rekken
geplaatst zijn. Bereiden met hete lucht
garandeert een snelle verwijdering van vocht
en de drogere omgeving van de oven
voorkomt dat de verschillende aroma’s en
smaken van het ene gerecht naar het andere
worden overgebracht.
- De mogelijkheid om voedsel op verschillende
hoogtes te bereiden betekent dat u verschil-
lende gerechten tegelijkertijd kunt bereiden en
tot maximaal drie bladen koekjes en
minipizza’s, om meteen op te eten of om ze
vervolgens in te vriezen.
- Natuurlijk kan de oven ook gebruikt worden
voor bereidingen op een enkel rooster. In dat
geval kunt u het best de laagste geleiders
gebruiken, dan kunt u de voortgang
makkelijker in de gaten houden.
- Bovendien is de oven met name aanbevolen
voor het steriliseren van conserven, het
maken van eigengemaakte vruchten op
siroop en om paddenstoelen en fruit te
drogen.
Ontdooien
De ovenventilator werkt zonder warmte en
laat de lucht in de oven op kamertemperatuur
circuleren.
Controleer of de thermostaatknop op de
UIT-stand staat.
Aanwijzingen en Tips
Om te bakken:
Cakes en gebakjes vereisen gewoonlijk een
gematigde temperatuur (150°C-200°C) en
daarom is het nodig om de oven ongeveer 10
minuten voor te verwarmen.
Doe de ovendeur niet open, voordat 3/4 van
de baktijd verstreken is.
Zandtaartdeeg moet in de springvorm of op
het bakblik tot 2/3 van de baktijd gebakken worden
en daarna gegarneerd, voordat het kan worden
afgebakken. Deze extra baktijd hangt af van de
soort en hoeveelheid van de garnering.
Roerdeeg mag niet makkelijk van de lepel lopen.
De baktijd zou door te veel vloeistof onnodig
langer duren.
Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd
in de oven worden geschoven, dan moet er
tussen de blikken een niveau vrijgelaten worden.
Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd
in de oven worden geschoven, dan moeten de
blikken na ongeveer 2/3 van de baktijd van
boven naar beneden verwisseld worden en
omgedraaid worden.
electrolux
15
Om te braden:
Neem geen braadstukken die minder wegen
dan 1 kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het
braden uitdrogen. Donker vlees, dat van buiten
goed gebraden maar van binnen roze tot rood
moet blijven, moet bij een hogere temperatuur
(200°C-250°C) gebraden worden.
Licht vlees, gevogelte, en vis daarentegen op
een lagere temperatuur (150°C-175°C).
Ingrediënten voor de saus alleen bij korte
bereidingstijd al aan het begin in de braadslee
doen. Anders deze pas het laatste half uur
toevoegen.
Of het vlees gaar is, kunt u controleren met
een lepel: als het vlees niet ingedrukt wordt, dan
is het goed gaar. Rosbief en biefstuk, die van
binnen roze moeten blijven, moeten op een
hogere temperatuur in kortere tijd gebraden
worden.
Bij het direct op het rooster gaar laten worden
van vleesgerechten de braadslee op het onderste
niveau schuiven om de sappen op te vangen.
Het braadstuk minstens 15 minuten laten
staan, voordat u het aansnijdt, zodat het
vleesvocht niet kan weglopen.
Om rookvorming in de oven te beperken,
verdient het aanbeveling een beetje water in de
braadslee te gieten. Om condensvorming te
voorkomen, een paar keer water toevoegen.
Borden kunnen tot zij geserveerd worden in de
oven op de laagste temperatuur warm gehouden
worden.
Let op!
Leg geen aluminiumfolie of kookgerei
in de oven en zet de braadslee of het
bakblik niet op de bodem van de
oven, anders kan het email van de
oven door de oplopende hitte
beschadigd worden.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen onderling
verschillend zijn, vanwege de verschillende
samenstelling, ingrediënten en hoeveelheid vocht
van de afzonderlijke gerechten.
Noteer de instellingsgegevens van de eerste
bereidings- resp. braadexperimenten om
ervaring op te doen als u deze gerechten later nog
eens wilt bereiden.
Op basis van uw eigen ervaringen kunt u de
aangegeven waardes individueel aanpassen.
electrolux
16
Bak- en braadtabellen
Conventionele bereiding -
Tijdindicaties zijn exclusief voorverwarmen.
De lege oven altijd 10 minuten vóórverwarmen.
CAKES
Schuimtaart 2 170 2 (1en3)* 160 45-60 In cakevorm
Zandkoekdeeg 2 170 2 (1en3)* 160 20-30 In cakevorm
Kwarktaart 1 175 2 165 60-80 In cakevorm
Appelcake (Appeltaart) 1 170 2 (1en3)* 160 90-120 In cakevorm
Strudel 2 180 2 160 60-80 Op bakplaat
Jamtaart 2 190 2 (1en3)* 180 40-45 In cakevorm
Fruitcake 2 170 2 150 60-70 In cakevorm
Biscuitgebak 1 170 2 (1en3)* 165 30-40 In cakevorm
Kerstcake 1 150 2 150 120-150 In cakevorm
Pruimentaart 1 175 2 160 50-60 In broodvorm
Kleine cake 3 170 2 160 20-35 Op bakplaat
Koekjes 2 160 2 (1en3)* 150 20-30 Op bakplaat
Meringues 2 135 2 (1en3)* 150 60-90 Op bakplaat
Koffiebroodjes 2 200 2 190 12~20 Op bakplaat
Gebakjes: Soesjes 2of 3 210 2 (1en3)* 170 25-35 Op bakplaat
Taartjes 2 180 2 170 45-70 In cakevorm
BROOD EN PIZZA
Wit brood 1 195 2 185 60-70
Roggebrood 1 190 1 180 30-45 In broodblik
Broodjes 2 200 2 (1en3)* 175 25-40 Op bakplaat
Pizza 2 200 2 200 20-30 Op bakplaat
VLAAIEN
Pastavlaai 2 200 2 (1en3)* 175 40-50 In bakvorm
Groentevlaai 2 200 2 (1en3)* 175 45-60 In bakvorm
Quiches 1 210 1 190 30-40 In bakvorm
Lasagna 2 200 2 200 25-35 In bakvorm
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 In bakvorm
VLEES
Rund 2 190 2 175 50-70 Op rooster
Varken 2 180 2 175 100-130 Op rooster
Kalf 2 190 2 175 90-120 Op rooster
Engelse rosbief
rood 2 210 2 200 50-60 Op rooster
medium 2 210 2 200 60-70 Op rooster
doorbakken 2 210 2 200 70-80 Op rooster
Varkensschouder 2 180 2 170 120-150 Met zwoerd
Varkensschenkel 2 180 2 160 100-120 2 stuks
Lam 2 190 2 175 110-130 Bout
Kip 2 190 2 200 70-85 Heel
Kalkoen 2 180 2 160 210-240 Heel
Eend 2 175 2 220 120-150 Heel
Gans 2 175 1 160 150-200 Heel
Konijn 2 190 2 175 60-80 In stukken
Haas 2 190 2 175 150-200 In stukken
Fazant 2 190 2 175 90-120 Heel
Gehakt 2 180 2 170 tot.150 in broodblik
VIS
Forel/Zeebrasem 2 190 2 (1en3)* 175 40-55 3-4 vissen
Tonijn/Zalm 2 190 2 (1en3)* 175 35-60 4-6 filets
SOORT
GERECHT
Conventionele
bereiding
Gebruik met hete lucht
temp °C
temp
°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Bereidingstijden
in minuten
AANTEKENINGEN
(*) Indien u gelijktijdig meer dan een gerecht wilt bereiden, adviseren wij u deze op de tussen haakjes
aangegeven niveaus te plaatsen.
electrolux
17
Grillen
-
Tijdindicaties zijn exclusief voorverwarmen.
De lege oven altijd 10 minuten vóórverwarmen.
De aangegeven temperaturen zijn richtgetallen. Misschien moeten de temperaturen aangepast worden aan
persoonlijke wensen.
1e kant
temp.°CStuks g.
Hoeveelheid
Bereidingstijd in
minuten
2e kant
Grillen
4
3
2
1
SOORT GERECHT
Tournedos 4 800 3 250 12~15 12~14
Biefstuk 4 600 3 250 10~12 6~8
Worstjes 8 / 3 250 12~15 10~12
Varkenskarbonades 4 600 3 250 12~16 12~14
Kip (in twee helften) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebabs 4 / 3 250 10~15 10~12
Kip (borst) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*Voorverwarmen 5’00'’
Vis (filets) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sandwiches 4~6 / 3 250 5~7 /
Toast 4~6 / 3 250 2~4 2~3
electrolux
18
De kookplaat
Voor het reinigen van de emaille delen mag nooit
een agressief middel gebruikt worden. Maak een
sopje van warm water met een afwasmiddel.
Maak zeer regelmatig de branders schoon,
verwijder voedselresten, maak de branderringen
en- deksels goed droog met een zacht doekje
voordat u ze weer terug zet.
De pannendragers ook met een sopje van
afwasmiddel schoomaken.
Gebruik voor het verwijderen van lastige vlekken
nooit een pannenspons van staalwol.
De vonkontsteking, bestaand uit een elektrode
gevat in een keramisch omhulsel, moet vrij
worden gehouden van voedselresten en vocht,
omdat anders de ontsteking niet functioneert (afb.
2 - C).
Controleer of de branderring poorten schoon zijn.
De oven
Trek voordat u de oven gaat schoon-
maken altijd eerst de stekker uit het
stopcontact en laat de oven afkoelen.
Het apparaat mag niet schoongemaakt
worden met een stoomreiniger.
Let op: Voor elke reinigingshandeling de stekker
van het apparaat absoluut uit het stopcontact halen.
Voor een lange levensduur van het apparaat is
het noodzakelijk de volgende reinigingswerk-
zaamheden regelmatig uit de voeren:
- Maak de oven pas schoon als deze is afge-
koeld.
- Maak de geëmailleerde delen schoon met een
sopje.
- Gebruik geen schuurmiddelen.
- Droog de onderdelen van roestvrij staal en
de glasplaat met een zachte doek.
- Gebruik bij hardnekkige vlekken normaal
Reiniging en onderhoud
verkrijgbare reinigingsmiddelen voor roest-
vrij staal of warme azijn.
Het email van de oven is uiterst duurzaam en in
hoge mate resistent. De inwerking van hete
fruitzuren (citroenen, pruimen of dergelijke) kunnen
echter op de oppervlakken van email blijvende
matte en ruwe vlekken achterlaten. Dergelijke
vlekken op het hoogglanzende oppervlak van het
email hebben echter geen invloed op de functies
van de oven. Reinig de oven grondig na elk
gebruik. Zo kunt u verontreinigingen het makkelijkst
verwijderen. Verder inbranden wordt daardoor
voorkomen.
Schoonmaakmiddelen
Voordat u welke schoonmaakmiddelen dan ook
voor uw oven gebruikt, moet u controleren of ze
geschikt zijn en of hun gebruik wordt aanbevolen
door de fabrikant.
Schoonmaakmiddelen met bleekmiddel mogen
NIET worden gebruikt omdat zij de toplaag van
de oppervlakken dof kunnen maken. Ook het
gebruik van ruwe schuurmiddelen moet worden
vermeden.
Buitenkant
Neem regelmatig het bedieningspaneel, de oven-
deur en de afdichting af met een zachte, goed
uitgewrongen doek met warm water en wat
vloeibaar reinigingsmiddel.
Om beschadigen of verzwakken van de glaspla-
ten van de deur te voorkomen, moet u het gebruik
van de volgende middelen vermijden:
Was- en bleekmiddelen
Geïmpregneerde sponsjes die niet geschikt
zijn voor pannen met antiaanbaklaag
Schuursponsjes van staalwol
Chemische ovensponsjes of spuitbussen
Roestverwijderaars
electrolux
19
Vlekkenverwijderaars voor bad en gootsteen
Maak het binnen- en buitenvenster van de deur
schoon met een warm sopje. Mocht het binnen-
venster van de deur erg verontreinigd zijn, dan is
het gebruik van een speciaal reinigingsmiddel aan
te bevelen. Gebruik geen verfkrabber om
aangekoekt vuil te verwijderen.
Ovenruimte
De emaillen bodem van de ovenruimte kunt u het
best schoonmaken als de oven nog warm is.
Veeg de oven na elk gebruik schoon met een
zachte doek gedrenkt in warm water met een
afwasmiddel. Af en toe is het echter nodig de oven
grondiger schoon te maken, gebruik daarvoor
een in de handel verkrijgbare ovenreiniger.
Vervangen van het ovenlampje
Trek de stekker uit het stopcontact
Als het ovenlampje moet worden vervangen, dan
moet dit voldoen aan de volgende eisen:
- Vermogen: 15W - 25 W,
- Voltage: 230 V (50 Hz),
- Hittebestendig tot 300° C,
- Soort aansluiting: E14.
Deze lampjes zijn verkrijgbaar bij onze service-
afdeling.
De kapotte lamp vervangen:
1. Zorg ervoor dat de stekker uit het stopcontact
is gehaald.
2. Druk het glazen dekseltje in en draai het te-
gen de klok in.
3. Verwijder het kapotte lampje en vervang dit
door een nieuw.
4. Zet het glazen dekseltje terug en steek de
stekker weer in het stopcontact.
electrolux
20
Reiniging van de ovendeur
Voordat u de ovendeur gaat schoonmaken, ra-
den wij u aan deze los te maken van de oven.
Ga als volgt te werk:
1. zet de ovendeur helemaal open;
2. ga naar de scharnieren waarmee de deur
aan de oven is bevestigd (Afb. A);
3. maak de kleine hendels op de scharnieren
los en draai ze (Afb. B);
4. pak de deur aan beide kanten vast, draai deze
vervolgens langzaam naar de oven toe totdat
hij half dicht is (Afb. C);
5. trek dan de deur zachtjes los van zijn plek
(Afb. C);
6. leg de deur op een stevige ondergrond;
Maak het glas van de deur alleen schoon met
warm zeepsop en een zachte doek. Gebruik nooit
agressieve schuurmiddelen. Zet, nadat de
schoonmaak voltooid is, de ovendeur weer op
zijn plaats, volg de procedure in de omgekeerde
volgorde.
Apparaten van roestvrij staal of aluminium:
Wij adviseren u de ovendeur alleen schoon te
maken met een natte spons en hem daarna af te
drogen met een zachte doek.
Gebruik nooit staalwol, zuren of bijtende produc-
ten, deze kunnen het ovenoppervlak beschadi-
gen. Maak het bedieningspaneel van de oven net
zo voorzichtig schoon.
Maak de ovendeur NIET schoon ter-
wijl de glasplaten warm zijn. Als deze
voorzorgsmaatregel niet wordt nage-
leefd, dan kan de glasplaat versplin-
teren.
Als de glasplaat van de deur gebarsten is of diepe
krassen heeft, dan wordt het glas minder sterk en
moet het worden vervangen om te voorkomen
dat het verbrijzelt. Neem contact op met onze
service-afdeling die u graag advies zal geven.
Afb. A
Afb. B
Afb. C
electrolux
21
Als het apparaat niet goed werkt, lees dan eerst onderstaande aanwijzingen, voordat u contact opneemt
met onze service-afdeling:
Hulp bij storingen
OPLOSSING
Controleer of zowel de bereidingsfunctie als de tem-
peratuur zijn ingesteld
of
Controleer, of het apparaat goed aangesloten is en
of de zekering in de huisinstallatie in orde is.
Stel een temperatuur in met de thermostaatknop
of
Stel een functie in met de functieknop.
Stel een
bereidingsfunctie
of
Controleer het lampje en vervang het, indien
nodig (zie “Reiniging en onderhoud”)
De temperatuur moet aangepast worden
of
Volg het advies in de instructies op, met name het
hoofdstuk „Gebruik van de oven“.
Na afloop van de bereiding de gerechten niet lan-
ger dan 15-20 minuten in de oven laten staan.
Controleer of:
- de openingen van de vlamverdeler van de
brander(s) niet verstopt zitten;
- wanneer de gas uit een fles komt, de gasfles niet
leeg is;
- de drukregelaar werkt;
- de kraan van de gasfles volledig open staat.
PROBLEEM
De oven schakelt niet in.
Het controlelampje thermostaat gaat
niet branden.
Het ovenlampje gaat niet branden.
De bereiding van de gerechten duurt
te lang of ze worden te snel gaar.
Stoom en condenswater slaan neer
op de gerechten en de deur van de
oven.
De gasaanvoer lijkt abnormaal
electrolux
22
Technische gegevens
Vermogen verwarmingselementen
Onderste verwarmingselement 1000 W
Bovenste verwarmingselement 800 W
Boven-/onderwarmte 1800 W
Gebruik met hete lucht 2000 W
Grill 1650 W
Grote oppervlakte grill 2450 W
Ovenlampje 25 W
Motor van de hete lucht-ventilator 25 W
Motor koelventilator 25 W
Totale aansluitwaarde 2500 W
Werkspanning (50 Hz)
230 V
Inbouw
Hoogte 597 mm
Breedte 560 mm
Diepte 550 mm
Oven
Hoogte 335 mm
Breedte 405 mm
Diepte 400 mm
Oveninhoud 56 l
Vermogen gasbranders
Sterkbrander (grote) 3000 W
Normaalbrander (middelgrote) 2000 W
Sudderbrander (kleine) 1000 W
Categorie II2L3B/P
Voeding gas Aardgas G25 (2L) / 25 mbar
Koppeling gas G 1/2"
Aansluiting aan 230 V ~ 50 Hz
electrolux
23
Aanwijzingen voor de installateur
Waarschuwing
z De inbouwmeubelen moeten bestand zijn
tegen een temperatuur hoger dan 75°C,
omdat anders de fineerlaag kan
vervormen of verschrompelen.
z Het gebruik van massief houten
afdeklijsten is toegestaan, mits de juiste
afstand en ventilatie gewaarborgd zijn.
z De afstand tussen kookplaat en direct
ernaast geplaatste voorwerpen moet
minimaal 600 mm zijn.
z Om een goede werking te waarborgen
moet er voldoende ventilatie zijn, daartoe
moet in de plint een opening van minimal
360 cm
2
aanwezig zijn.
z Om oververhitting van naastliggende
delen te voorkomen moeten de minimale
afstanden in acht worden genomen, zie
afb. 1.
z Voor een goede luchtcirculatie moet de
achterwand van de inbouwkast worden
verwijderd.
FO 2185
Afb. 1
De oven dient deugdelijk geaard te zijn.
U moet er echter tijdens de eerste ingebruikname
rekening mee houden dat de (eventueel
aanwezige) aardlekschakelaar in werking kan
treden. Dat is een normaal verschijnsel. In dat
geval tijdelijk de aardleiding losnemen en alle
elementen enige tijd laten werken. Na enige tijd
verhitten van de elementen is de aardlek op een
normaal niveau.
Trek, tijdens het in de nis schuiven van de oven de
kabel zover mogelijk naar buiten. In feite moet de
kabel zo gelegd of opgehangen zijn dat deze
nergens warmer dan 50° boven de normale
omgevingstemperatuur kan worden.
Lucht
electrolux
24
De oven dient zodanig ingebouwd te zijn dat, na
inbouw en installatie, elektrische delen niet zonder
gebruik van gereedschap bereikbaar zijn. Dat
geldt ook voor de wijze waarop een zijwand
aangebracht wordt indien de inbouwkast zich op
het eind van een blok bevindt.
De fabrikant wijst elke
aansprakelijkheid ten aanzien van
schade of letsel af, indien
bovenstaande
veiligheidsmaatregelen niet
getroffen zijn.
FO 2187
820
600
500
45
10 mm
FO 2188
Afb.2
Begin uitsnijmaat
Voorkant
korpus
Attentie
Bij het gebruik van het apparaat wordt er bij de
verbranding van aardgas zuurstof onttrokken aan
de lucht. Zorg daarom voor voldoende ventilatie.
De aansluiting moet volgens NEN 1078 gemaakt
worden.
Het fornuis is aan de achterzijde voorzien
van een gasaansluiting 1/2”. De gasleiding
van de woning moet voorzien zijn van een
afsluitbare hoofdkraan. Voor het aansluiten
van het fornuis moet voor de aansluiting een
afsluitbare gaskraan worden geplaatst. Plaats
deze 10 cm links of rechts van de kookplaat.
Indien gebruik wordt gemaakt van een
gasslang mag deze nergens in aanraking
komen met hete delen van het fornuis.
WAARSCHUWING
Controleren of alle verbindingen naar het
apparaat goed gasdicht zijn, dient te gebeuren met
een zeepoplossing, nooit met een vlam.
Uitsnijmaat van de kookplaat
De uitsnijmaat moet worden gemaakt volgens
(afb. 3).
Het uitmeten van het gat voor de kookplaat
geschiedt als volgt:
Gasaansluiting
electrolux
25
600
490
– 2
560
– 2
125
Afb.3
280 mm gerekend van uit het
midden van het korpus
z Bepaal eerst waar de voorzijde van het
corpus begint (kast zonder deur) en zet
vanaf dit punt de diepte uit op het
werkblad beginnend 10 mm verder dan
het begin van het corpus.
z Bepaal vervolgens het midden van het
corpus en zet deze lijn uit op het
werkblad.
z Zet vanaf deze lijn de helft van de
breedte van het te maken gat uit om de
totale breedte van de uitsnijmaat te
bepalen. In dit geval 280 mm links en
rechts (afb. 2 en 3). De afwijking mag 3
mm zijn.
z Gebruik voor het uitzagen een goed
zaagblad. Breng voor het plaatsen van
de kookplaat eerst de waterkering aan om
waterlekkage te voorkomen.
electrolux
26
De oven
De ovenkast moet de juiste inbouwmaten
hebben (afb. 4). Voor het aansluiten van gas
en elektriciteit moet achter in een zijwand een
doorgang gemaakt worden. Indien de
ovenkast voorzien is van een achterwand
moet voor de ontluchting een gat uitgezaagd
worden van 200 x 300 mm.
550
597
560
FO 2191
Bevestiging in het meubel
- Open de ovendeur;
- De oven met behulp van de vier mee-
geleverde afstandsstukken aan het meubel
bevestigen (afb.- A) - deze passen precies in
de daarvoor bedoelde gaten van het frame -
en draai daarna vier houten schroeven aan
(afb. - B).
Let op:
Gasslang en snoer mogen niet tegen
de ovenwand aankomen.
Instructies voor de inbouw
Afb. 4
electrolux
27
De kookplaat
De onderbouw van de kookplaat wordt
bevestigd op de oven geleverd. Maak de 4
schroeven van de bevestiging los (afb. 5 -
A) en trek het geheel omhoog en schuif de
bevestigingen links en rechts tegen het blad
in de uitsnijmaat. Voordat de onderbouw
definitief wordt vastgezet moet eerst
gecontroleerd worden of de branders en de
vonkontstekingsbougies precies passen in het
lekblad van de kookplaat.
Belangrijk - Voordat de lekbak
geïnstalleerd wordt; is het van
belang dat een grondige test wordt
uitgevoerd op gasdichtheid van de
verbindingen van het gascircuit;
knoppen; leidingen en branders.
Na alles op elkaar te hebben afgestemd
kunnen de zijkanten (afb. 5 -B) en de
onderbouw van de kookplaat vastgezet
worden.
Waarschuwing - Om te voorkomen
dat het gascircuitframewerk
beschadigd wordt, is het van belang
van de branderset niet meer dan 80
mm omhoog getild wordt van haar
oorspronkelijke positie (afb. 6).
Let op! Veiligheidskoordjes niet
verwijderen.
Verwijder het afdichtingsmateriaal dat is
aangebracht rond de onderkant van de kookplaat
(afb. 7). Breng in het gat aan de voorkant en de
zijkanten van de kookplaat de zelfklevende
afdichting aan die met het apparaat is meegeleverd.
Zorg ervoor dat deze aan de zijkanten op de juiste
plek zit (afb. 8).
PE
A
B
A
B
FO 2190
Afb. 5
Afb. 6
Afb. 7
Waarschuwing - Verwijder nooit de
aardestekker (zie Afb. 6)
electrolux
28
1
2
3
4
FO 2570
Afb. 8
Afb. 9
Let op:
In het geval, dat de kookplaat wordt geplaatst
in een granieten aanrechtblad de
meegeleverde bevestigingen en de
schroeven C gebruiken (afb. 10).
Plaats nu het lekblad en zet deze dit
vast met twee schroefjes rondom de
brander:
- Roestvrij stalen kookplaten:
Bij het inbouwen van roestvrij stalen
kookplaten moeten alleen de twee
meegeleverde schroeven worden gebruikt
(afb. 9 - 1).
- Geëmailleerde kookplaten:
Het inbouwen van geëmailleerde kookplaten
dient te geschieden zoals aangegeven in afb.
9 (1 - 2 - 3).
Gebruik geen accuboormachine maar een
gewone kruiskopschroevendraaier om
beschadigingen te voorkomen.
Leg nu de branderringen en -deksels op de
brander. Plaats de pannendragers. Probeer
of alles werkt.
FO 2202
FO 2203
Afb. 10
1 - Schroef 3 - Ring (metaal)
2 - Ring (plastic) 4 - Brander
electrolux
29
Instructies voor de installateur
Het inbouwen en installeren dient
volgens de landelijke normen en
plaatselijke voorschriften te
geschieden. Iedere tussenkomst na
de aansluiting dient gedaan te
worden met afgekoppelde of
uitgeschakelde stroomtoevoer.
De installatie en de elektrische
aansluiting van het apparaat moeten
door een erkend vakman gebeuren.
Elektrische aansluiting
Let op:
- de aansluiting moet worden uitgevoerd met in
acht neming van de huidige normen;
- de zekeringen in de huisinstallatie moeten de
lading van het apparaat kunnen dragen (zie
het typeplaatje);
- het stopcontact moet zijn voorzien van een
deugdelijke aardleiding, volgens de huidige
normen en wetten;
- het voor de aansluiting gebruikte stopcontact
moet makkelijk bereikbaar zijn.
- zorg ervoor dat in de elektrische huisinstallatie
een installatie-automaat of groepschakelaar
met smeltzekering wordt geïnstalleerd zodat
het apparaat met een contactopening van min.
3 mm van het net kan worden gescheiden.
De schakelaar mag de geelgroene
aardedraad nooit op enig punt verbreken. De
geelgroene aardedraad dient 2-3 cm langer
te zijn dan de andere draden.
- de kabel moet zo geïnstalleerd worden dat hij
niet heter kan worden dan 50°C boven de
kamertemperatuur;
- om de oven aan te sluiten moet de plaat op de
achterzijde verwijderd worden om bij het
klemmenbord te komen.
Dit apparaat wordt geleverd zonder aansluitsnoer.
Alleen een van de volgende types snoer mag
worden gebruikt: H07RN-F, H05RN-F, H05RR-
F, H05VV-F, H05V2V2-F(T90), H05 BB-F. Aan
het snoer moet een geschikte stekker worden
gemonteerd.
Aansluiting van de stroomtoevoer
Het apparaat wordt afgeleverd voor aansluiting
aan 230 ~ V 50 Hz (Afb).
Waarschuwing: Het aansluiten mag alléén door
een erkend vakman geschieden.
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid ten
aanzien van schade of letsel of, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen niet
werden getroffen.
electrolux
30
Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid
Het ingestelde type gas is aangegeven op een sticker naast de gasaansluiting. Bij ombouw moet de
sticker worden vervangen.
Het ombouwen van gasinstallaties mag alleen door een erkend installateur uitgevoerd worden.
Vóór het ombouwen moet het apparaat worden losgekoppeld van gas- en stroomvoorziening:
draai de gaskraan dicht en schakel de zekeringen in de huisinstallatie uit.
Ombouw naar vloeibaar gas
Vervangen van de sproeiers
1) Verwijder de roosters.
2) Neem het bovenste gedeelte en de
gasontstekers.
3) Met een steeksleutel van 7 schroeft U de
gassproeiers los en neemt U ze weg (afb.11),
om ze te vervangen door diegene die
overeenstemmen met het type gas (zie tabel).
4) Hermonteer de delen door dezelfde
handelingen te volgen, in tegengestelde zin.
5) Vervang het indentificatieplaatje (geplaatst
vlakbij de gastoevoerpijp) door het plaatje dat
oveneenstemt met het nieuwe gastype. Dit
identificatieplaatje vindt u in de verpakking van
het inspuitstuk meegeleverd met het toestel.
Indien de gasdruk verschillend is (of variabel)
van dewelke voorzien, is het noodzakelijk een
gepaste drukregelaar te plaatsen op de inlaattube,
conform aan de normen.
Tabel : Inspuitstukken
Brander Ø bypass
1/100 mm
Kleinbrander 28
Normaalbrander 32
Sterkbrander 42
Diameters bypass afregelschroeven
Afb. 11
Gas Brander Sproeiers Maximale Nominale Minimale Pressie
Type 1/100 Warmte Afgifte Warmte nominale
mm Afgifte Afgifte (mbar)
(kW)
m³/h g/h
(kW)
AARD Sudderbrander 071 1,0 0,111 - 0,33
GAS Normaalbrander 100 2,0 0,221 - 0,45 25
G25 Sterkbrander 125 3,0 0,332 - 0,75
FLESSEN Sudderbrander 50 1,0 - 73 0,33
GAS Normaalbrander 71 2,0 - 145 0,45 30
G
30/
G
31 Sterkbrander 88 3,2 - 233 0,75
electrolux
31
Bypass vijs
Regeling gaspitten
1) Ontsteek de brander.
2) Breng de toets op de positie van de kleinste
vlam.
3) Verwijder de toets.
4) Regel de bypass vijs met een dunne
schroevendraaier (afb.12).
In geval van transformatie van aardgas noor
flessengas, het by-pass schroofje van de
kranen goed vastschroeven.
In geval van transformatie van flessengas
noor aardgas, het by-pass schroofje
ongeveer 1/4 draai losschroeven, totdat men
een kleine regelmatige vlam verkrijgt.
5) Controleer tenslotte of er geen uitdovingen
van de gaspit zijn door snel de toets van de
maximale stand op de minimum stand te
draaien.
Afb. 12
electrolux
32
Service en onderdelen
Als het probleem na de beschreven controles niet
kan worden opgelost, bel dan de dichtstbijzijnde
klantenservice van de fabrikant en vermeld de
aard van het defect, het model van het apparaat
(Mod.), het Productienummer (Prod. Nr.) evenals
het fabricagenummer (Ser. Nr.), die u op het
typeplaatje van de oven vindt.
De originele vervangingsonderdelen van de
fabrikant, die voorzien van het volgende
merkteken, vindt u uitsluitend bij de centrale van
onze klantenservice of bij
geautoriseerde
onderdelenwinkels.
electrolux
33
Garantie/serviceafdeling
Nederland
Onze producten worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd. Desondanks kan het
voorkomen dat er een defect optreedt. Onze servicedienst zal dit op verzoek herstellen, zowel binnen
als buiten de garantietermijn. De levensduur van het product wordt daardoor niet negatief beïnvloed.
Onderstaande garantievoorwaarden zijn gestoeld op de EU Richtlijn 99/44/EG en het Burgerlijk
Wetboek. De daaruit voortvloeiende rechten blijven onverlet.
Ook de garantieverplichtingen van de verkoper naar de eindgebruiker blijven onaangetast.
Voor dit product verlenen wij garantie volgens onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de voorwaarden 2 tot en met 15 gebreken aan het
product die zich openbaren binnen 24 maanden vanaf de datum van levering aan de
eindgebruiker. In geval van professioneel of daarmee gelijk te stellen gebruik is de garantie beperkt
tot 12 maanden. Voor tweedehands producten geldt eveneens een termijn van 12 maanden.
2. De garantieprestatie houdt in dat het product kosteloos wordt teruggebracht in de toestand die het
had voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen worden hersteld of vervangen. Kosteloos
vervangen onderdelen worden ons eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden om mogelijke verdere schade te voorkomen. De
garantieaanspraak vervalt indien het gebrek niet binnen twee maanden na vaststelling is gemeld.
4. Voor een beroep op garantie dient het aankoopbewijs met aankoop- en/of leveringsdatum te
worden overlegd. Bij ontbreken daarvan dient ander overtuigend bewijs te worden overlegd.
5. De garantie heeft geen betrekking op schade aan kwetsbare onderdelen, zoals (vitrokeramisch)
glas, kunststof, rubber, die ontstaan is door onzorgvuldig gebruik.
6. De garantie heeft geen betrekking op kleine afwijkingen van de gestelde kwaliteit die voor de waarde
en deugdelijkheid van het product onbeduidend zijn.
7. De garantie geldt evenmin voor schade veroorzaakt door:
a. chemische en elektrochemische inwerking van water,
b. abnormale milieuomstandigheden in het algemeen,
c. voor het product oneigenlijke bedrijfsomstandigheden,
d. contact met agressieve stoffen.
8. De garantie heeft geen betrekking op gebreken door transportschade die buiten onze
verantwoordelijkheid is ontstaan, niet-vakkundige installatie of montage, verkeerd gebruik,
gebrekkig onderhoud, of het niet in acht nemen van de gebruiks- of montageaanwijzingen.
9. Het recht op garantie vervalt wanneer het defect werd veroorzaakt door herstelling of ingrepen
door derden die niet bevoegd of niet deskundig zijn, of wanneer het product voorzien werd van
toebehoren of onderdelen die niet origineel zijn en daardoor een defect veroorzaken.
10. Producten die gemakkelijk kunnen worden vervoerd dienen te worden overhandigd aan of
gezonden naar onze servicedienst. Herstelling ter plaatse kan slechts worden gevraagd voor grote
of ingebouwde producten.
electrolux
34
11. Indien het product zodanig is ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of geplaatst dat de
benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen meer dan 30 minuten bedraagt, worden de
hierdoor ontstane extra kosten aan de gebruiker in rekening gebracht. Schade die ontstaat door
abnormale in- of uitbouw komt ten laste van de gebruiker.
12. Indien binnen de garantieperiode de herstelling van hetzelfde defect herhaaldelijk mislukt of de
herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in overleg met de gebruiker een gelijkwaardige
vervanging geleverd. In geval van vervanging behouden we ons het recht voor om een
vergoeding te rekenen naar rato van de verstreken gebruiksperiode.
13. Herstelling onder garantie heeft geen verlenging van de garantietermijn noch aanvang van een
nieuwe garantietermijn tot gevolg.
14. Op herstellingen geven wij een garantie van 12 maanden, uitsluitend op hetzelfde gebrek.
15. Verdere of andere aanspraken, in het bijzonder vergoeding van schade ontstaan buiten het product,
zijn uitgesloten voor zover een aansprakelijkheid niet wettelijk is vastgelegd.
16. In geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding de aankoopwaarde van het product niet
overtreffen, tenzij wettelijk anders is bepaald.
Deze garantievoorwaarden gelden voor in Nederland gekochte en/of in gebruik zijnde producten.
Indien een product naar het buitenland wordt gebracht dient de gebruiker na te gaan of het product
voldoet aan de technische voorwaarden ( o.a. spanning, frequentie, installatievoorschriften, gassoort,
klimaatomstandigheden) in het betreffende land. Voor in het buitenland aangeschafte producten dient
de gebruiker zich te vergewissen van de bepalingen in Nederland. Noodzakelijke of gewenste
aanpassingen vallen niet onder de garantie, en kunnen niet altijd worden aangebracht.
Ook na afloop van de garantietermijn staat onze servicedienst u ter beschikking.
Adres Servicedienst:
Electrolux Service
Vennootsweg 1
2404 CG ALPHEN AAN DEN RIJN
Reparatievoorwaarden
Onze reparatievoorwaarden zijn conform de afspraak tussen de Consumentenbond en Vlehan*.
Art. 1 Aan de consument zal na een melding van een storing zo mogelijk direct, doch uiterlijk binnen
één werkdag worden medegedeeld op welke dag het bezoek van de technicus zal plaatsvinden. De
reparatie zal als regel binnen zeven werkdagen na de melding zijn uitgevoerd.
Art. 2
a) Alvorens de reparatie wordt verricht zal de technicus een onderzoek uitvoeren naar de
vermoedelijke oorzaak van de gemelde storing. Aan de hand hiervan zal hij een zo nauwkeurig
mogelijke, gespecificeerde begroting maken van de totale reparatiekosten inclusief voorrijkosten en
diagnose-kosten. Desgevraagd zal deze begroting door de technicus schriftelijk worden vastgelegd.
b) Indien de consument met het begrote bedrag niet akkoord gaat, zal op verzoek het te repareren
toestel worden teruggebracht in de staat waarin het aan de technicus werd aangeboden. Nadat dit is
electrolux
35
geschied, zullen alleen de kosten van voorrijden en arbeidsloon in rekening worden gebracht op basis
van de werkelijke bestede tijd, danwel van een vooraf vastgesteld tarief.
Art. 3 Indien tijdens het uitvoeren van de reparatie duidelijk wordt dat:
a) de oorspronkelijke reparatie door redelijkerwijs niet te voorziene omstandigheden niet tegen het
begrote bedrag kan worden uitgevoerd, of
b) ook andere dan in de begroting voorziene reparaties noodzakelijk zijn, zal overleg met de
consument plaatsvinden en een herziene kostenbegroting worden gemaakt.
In geval de consument daarmee alsnog niet akkoord gaat, geldt eveneens het in artikel 2b
bepaalde.
Art. 4 De reparatie zal zoveel mogelijk tijdens het eerste bezoek worden uitgevoerd. Indien om het
toestel in werkende staat te brengen een tweede bezoek noodzakelijk is, zal:
a) direct, doch uiterlijk binnen één werkdag door de betreffende service-organisatie of door de
technicus met de consument de datum voor een tweede bezoek worden afgesproken.
b) een herhalingsbezoek zal als regel binnen tien werkdagen na de melding plaatsvinden.
c) voor een tweede of daaropvolgend bezoek zal geen voorrijtarief in rekening worden gebracht,
tenzij de noodzaak voor een herhalingsbezoek aan de consument is toe te schrijven.
Art. 5 De consument ontvangt een gespecificeerde rekening met vermelding van type en
serienummer van het apparaat, omschrijving van de diagnose, toegepaste tarieven, gebruikte
onderdelen en materialen en een korte omschrijving van de verrichte werkzaamheden. De betaling
van de rekening dient tegen afgifte van een reparatienota direct contant of door middel van een
gegarandeerd betaalmiddel plaats te vinden.
Art. 6 Op elke uitgevoerde en betaalde reparatie zal bij normaal huishoudelijk gebruik een volledige
garantie van minimaal 3 maanden worden gegeven. Deze garantie omvat het kosteloos uitvoeren van
een hernieuwde reparatie. Op de uitgewisselde en betaalde onderdelen geldt een garantietermijn van
12 maanden. Bij een beroep op garantie op de reparatie dient de consument op verzoek de
gespecificeerde rekening van de voorgaande reparatie aan de technicus te overleggen.
Art. 7 Indien na driemaal uitvoeren van eenzelfde reparatie hetzelfde defect bij normaal huishoudelijk
gebruik opnieuw optreedt binnen de onder art. 6 bedoelde garantietermijn en redelijkerwijs een afdoend
resultaat bij het opnieuw uitvoeren van de reparatie niet verwacht kan worden, zal aan de consument
een nieuw exemplaar of soortgelijk toestel van hetzelfde merk worden aangeboden tegen bijbetaling
op basis van een per product te bepalen jaarlijks afschrijvingspercentage.
Art. 8 Vervangen onderdelen stelt de technicus weer ter beschikking van de consument, met
uitzondering van de onder garantie of tegen een gereduceerde prijs vervangen onderdelen.
Art. 9 Een reparatie dient op zodanige wijze te worden uitgevoerd, dat een toestel daarna weer
volledig voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, die op grond van een van fabriekswege aangebracht
veiligheidskeurmerk gelden, danwel bij het ontbreken daarvan, aan de wettelijke vereisten terzake. Dit
houdt ondermeer in, dat reparaties moeten worden uitgevoerd met originele en door de fabrikant ook
terzake van veiligheidskeurmerken en -voorschriften gegarandeerde onderdelen.
*) Vereniging Leveranciers van Huishoudelijke Apparaten in Nederland
electrolux
36
Adres service-afdeling
Nederland
AEG fabrieksservice
Postbus 120
2400 AC Alphen aan den Rijn
Service-informatielijn tel. 0172-468 300
(voor bezoek servicetechnicus en onderdelen)
Consumentenbelangen tel. 0172-468 172
(voor algemene, product- of gebruiksinformatie)
electrolux
37
Dit apparaat wordt door Electrolux in elk van de achter in deze handleiding genoemde landen
gedurende de in het bij het apparaat behorende garantiebewijs genoemdeb periode of anderszins bij
de wet gegarandeerd. Als u van een van deze landen verhuist naar een ander van de hieronder
genoemde landen, verhuist de garantie op het apparaat met u mee. De volgende beperkingen zijn
hierop van toepassing:
De garantie op het apparaat begint op de datum van eerste aankoop van het apparaat. Deze
datum dient te worden aangetoond door overlegging van een geldig, door de verkoper van het
apparaat afgegeven ankoopbewijs.
De garantie op het apparaat geldt voor dezelfde periode en in dezelfde mate voor arbeidsloon en
onderdelen als van toepassing in uw nieuwe land van vestiging op dit specifieke model of deze
specifieke serie apparaten.
De garantie op het apparaat is persoonlijk, geldt dus voor de oorspronkelijke koper van het
apparaat en kan niet worden overgedragen op een andere gebruiker.
Het apparaat wordt geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met de door Electrolux afgegeven
instructies en wordt alleen in huis gebruikt, dat wil zeggen, het apparaat wordt niet gebruikt voor
commerciële doeleinden.
Het apparaat wordt geïnstalleerd in overeenstemming met alle relevante voorschriften die in uw
nieuwe land van vestiging van kracht zijn.
De voorwaarden van deze Europese garantie tasten geen van de aan u bij de wet verleende rechten
aan.
Europese garantie
electrolux
38
electrolux
39
0.79 kWh
56
43 min.
1130 cm²
ZOU 379
0.78 kWh
41 min.
electrolux
40
35699-2301 12/07 R.B
www.zanussi.nl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Zanussi ZOU379FX Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding